ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 182 – 24.08.2022

Вночі

Два ракетні “прильоти” по Вишгородському району Київщини.

23:30

Зросла до 22 кількість загиблих унаслідок удару росіян по залізничній станції Чаплине на Дніпропетровщині.

“Чаплине – наш біль сьогодні. Станом на цю хвилину – 22 загиблих, з них п’ятеро людей згоріли в машині, загинув підліток, йому було 11 років, російська ракета зруйнувала його будинок”, – сказав у відеозверненні президент Володимир Зеленський.

Вечір

Сайт Пентагону оприлюднив перелік озброєння та військової техніки на $2,98 млрд, про надання якої Україні оголосив президент Джо Байден 24 серпня, в День Незалежності України.

Новий пакет містить переважно оборонну зброю та засоби ППО, але також 245 тисяч артилерійських снарядів 155-го калібру і 65 тисяч снарядів калібру 120 мм.

На додачу до двох ЗРК NASAMS, про які повідомляли раніше, Вашингтон надає Києву ще шість таких зенітних ракетних систем.

Також передається невказана кількість ракет із лазерним наведенням – за оцінками експертів, швидше за все APKWS.

“Ця “артилерійська частина” пакету йде разом з 24 одиницями контрбатарейних радарів, а також додатковими БПЛА Puma, який якраз має систему підсвітки цілей лазером. Також включено додаткове оснащення до розвідувальних дронів ScanEagle, передача яких була анонсована 19 серпня”, – пише Defense Express.

Привертають увагу антидронові системи Vampire, які надаються Україні – імовірно, L3Harris VAMPIRE (абревіатура від Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment – портативна система, яка може встановлюватися у кузов пікапа і боротися з ворожими БПЛА за допомогою ракет з лазерним наведенням).

22-га година

Голова Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій: “На жаль, сьогодні рашисти “привітали” і нашу область з Днем Незалежності! Завдано два ракетні удари по критичній інфраструктурі Шепетівського району. Пожежа локалізована. Зараз там працюють служби ДСНС”.

У будинках, що були поруч, вибито вікна, двері. З’ясовується інформація щодо постраждалих.

Вечір

Оригінальне привітання з Днем Незалежності від 5-го окремого штурмового полку ЗСУ:

18:48

Російська армія завдала ракетного удару по залізничній станції Чаплине в Дніпропетровській області. Щонайменше 15 людей загинули, близько 50 – поранені.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський 24 серпня у виступі на засіданні Ради Безпеки ООН.

“Щойно – йдучи робити це звернення – я отримав інформацію про те, що російським ракетним ударом по Дніпропетровській області, по залізничній станції, прямо по вагонах на станції Чаплине, чотири пасажирські вагони горять…”, – сказав глава Української держави.

На місці події працюють рятувальники. Кількість загиблих може ще зрости.

Раніше стало відомо, що російські війська обстріляли Синельниківський район на Дніпропетровщині. Ракета влучила в приватний будинок, загинула 11-річна дитина.

 

Вдень

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у день Незалежності України, вже втретє з початку повномасштабного вторгнення Росії відвідав Київ і оголосив про виділення Україні нового пакету військової допомоги в розмірі 54 мільйонів фунтів стерлінгів.

Прогулянка Джонсона (разом із президентом України Володимиром Зеленським) заставленим розбитою російською технікою Хрещатиком стала неабиякою несподіванкою для тих киян і гостей столиці, які ще зранку дивилися його привітання з Днем Незалежності, записане в резиденції глави британського уряду на Даунінг стріт, 10 у Лондоні.

Надання Україні безпілотних літальних апаратів посилить поточні українські спроможності, поліпшивши їхню здатність до спостереження на великих відстанях та до прицільних оборонних ударів. Пакет включає 850 мікродронів Black Hornet, які спеціально розроблені для використання в містах і селах та призначені для виявлення наближення сил противника.

Президент Зеленський нагородив чинного главу британського уряду найвищою відзнакою України для іноземного громадянина – “Орденом Свободи”.

На Алеї сміливості

Крім того, Джонсон отримав іменну табличку на Алеї сміливості, відкритій напередодні Зеленським і президентом Польщі Анджеєм Дудою. Як і Дуда, Джонсон приїхав у Київ на тлі повідомлень про загрозу ракетних атак і провокацій з боку Росії в період святкування Дня прапора та Дня Незалежності України. Зокрема, про наміри РФ у ці дні завдати ударів по цивільній інфраструктурі України та державних об’єктах попереджали Сполучені Штати Америки.

 

18:03

Генштаб ЗСУ – про бойові дії за День Незалежності (зі зведення станом на 18:00):

На Харківському напрямку ворог здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії районів Харкова, Світличного, Слатиного, Руських Тишків та ще 20 населених пунктів. Задіяв авіацію для ударів біля Верхнього Салтова, Пришиба, Рубіжного і Одноробівки.

На Слов’янському напрямку вогнем ствольної та реактивної артилерії противник впливав на райони Словʼянська, Долини, Бражківки, Богородичного, Краснопілля, Костянтинівки та Дібрівного. Здійснив невдалу спробу наступу у напрямку Нової Дмитрівки.

На Краматорському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли поблизу Сіверська, Григорівки, Спірного, Івано-Дарʼївки та Верхньокам’янського.

На Бахмутському напрямку обстрілів із ствольної та реактивної артилерії противника зазнали райони населених пунктів Костянтинівка, Бахмут, Соледар, Весела Долина, Бахмутське, Майорськ, Шуми, Зайцеве, Васюківка, Кодема, Білогорівка та Яковлівка. Ударами авіації ворог намагався зруйнувати важливі обʼєкти в районах міст Соледар та Бахмут.

Окупанти намагалися покращити тактичне положення у напрямках населених пунктів Соледар, Бахмутське та Кодема. Отримали відсіч та ретирувалися.

На Авдіївському напрямку ворог задіяв ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню для обстрілів неподалік Авдіївки, Олександрополя, Опитного, Водяного, Новобахмутівки, Красногорівки і Невельського. Авіаційних ударів противника зазнали райони населених пунктів Марʼїнка, Олександропіль та Водяне.

Наступальними та штурмовими діями, вже вкотре окупанти намагалися встановити контроль над населеними пунктами Піски та Невельське. Успіху не мали, традиційно зазнали втрат та відійшли.

На Новопавлівському напрямку удари авіації противника зафіксовано неподалік Володимирівки, Павлівки та Новомайорського.

Сили оборони України відбили наступ ворога у напрямках населених пунктів Побєда, Новомихайлівка, Павлівка та Велика Новосілка.

На Запорізькому напрямку ворог обстрілював із ствольної та реактивної артилерії райони Новополя, Малих Щербаків, Оріхова та ще 15 населених пунктів. Ударів авіації противника зазнали території біля Новосілки, Полтавки, Новополя і Дорожнянки.

На Південнобузькому напрямку ворог, з метою стримування наших військ, обстрілював із наявних засобів вогневого ураження території по лінії зіткнення. Задіяв авіацію для ударів по районах населених пунктів Трудолюбівка, Андріївка, Потьомкине, Олександрівка, Лозове, Велике Артакове та Біла Криниця.

Здійснив невдалу спробу наступу у напрямку Миколаївки. Українські воїни завдали ворогу втрат та відкинули назад.

16:56

Жоау Гомеш Кравінью І Володимир Зеленський. Фото: пресслужба ОП

Президент Володимир Зеленський на Банковій провів зустріч з міністром закордонних справ Португалії Жоау Гомешем Кравінью під час його візиту в Україну, повідомляє пресслужба глави держави.

Зеленський високо оцінив те, що голова МЗС Португалії прибув до України саме в день 31-ї річниці відновлення незалежності України.

“Ми вдячні за те, що ви приїхали, не звертаючи уваги на сирени. Я радий, що людей і держав, які також не бояться російської агресії, стає навколо України дедалі більше”, – заявив президент.

UPD. Цього дня одна за одною в Києві лунали щонайменше сім повітряних тривог.

Вдень

У День 31-річниці Незалежності президент США Джо Байден привітав Україну й оголосив про надання найбільшого траншу військової допомоги – на суму 2,98 мільярда доларів.

15:53

Близько 15:00 на Дніпропетровщині в Синельниківському районі російська ракета влучила у приватний будинок. Під завалами опинилися двоє дітей. Їх евакуювали, діти живі”, – розповів заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко.

14:55

Звуки вибухів чули мешканці в захопленій російськими військами Новій Каховці на Херсонщині.

14-та година

День Незалежності. Хор Верьовки співає “Реве та стогне” в парку Шевченка, перекрикуючи сирену повітряної тривоги.

13:09

Військовослужбовці підрозділів Військово-морських сил ЗСУ знищили за минулу добу в боях на Донецькому напрямку 30 загарбників та один російський танк. Про це інформує пресслужба ВМС ЗСУ.

11:50

Внаслідок сьогоднішніх обстрілів Харківської області російськими окупаційними військами поранено двох людей. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

“Сьогодні окупанти обстріляли касетними боєприпасами смт Мала Данилівка у Харківському районі. Пошкоджено приватні будинки та інфраструктуру. На жаль, двоє цивільних зазнали поранень. Нині їм надають допомогу медики. Інформація уточнюється”, – написав голова ОВА у телеграмі.

Потім окупанти обстріляли з артилерії Дергачі.

Вдень

Служба безпеки повідомляє, що запобігла планам ФСБ організувати в Україні постановочні “акції протесту” до Дня Незалежності, інформує пресцентр СБУ.

“Служба безпеки запобігла планам ФСБ використати родичів українських військових для загострення суспільно-політичної ситуації уКиївській, Житомирській і Полтавській областях напередодні Дня Незалежності України.

За задумом ворожих спецслужб, “мітингувальники” мали активно критикувати та засуджувати військове командування України, а організатори планували відзняти це на відео.

Таким чином, вони прагнули створити “потрібний контент” для російських пропагандистів, а ті у своєю чергою – максимально поширити його через інтернет і підконтрольні їм ЗМІ”, – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці встановила, що організаторами псевдоакцій мали стати колишні учасники ГО “Журналісти Стремоусова”.

12:55

Попри те, що Білорусь уже тим чи іншим чином бере участь у війні проти України, наразі загрози наземної операції з боку білоруської держави немає.
Про це представник Головного управління розвідки МО України Андрій Юсов розповів в інтерв’ю опозиційному білоруському виданню “Nexta”.

За словами представника воєнної розвідки України, влада України відпрацьовує різні сценарії, включаючи вторгнення з боку Білорусі. Хоча Білорусь уже бере участь у війні, надаючи свої аеродроми для завдання повітряних ударів по українських населених пунктах, проводячи ремонт російської пошкодженої військової техніки та проводячи вербування білорусів для участі у безпосередніх бойових діях проти України.

12:18

У День Незалежності України російські війська вранці п’ять разів обстріляли прикордоння Чернігівської та Сумської областей, повідомляє пресслужба оперативного командування “Північ”.

Так, близько 9:00 повідомлено про чотири вибухи у Новгород-Сіверському районі. Вогонь вівся з самохідних артилерійських установок із російського населеного пункту Случевськ.
З 10:15 зафіксовано ще сім вибухів з міномета 120-мм у районі Семенівської територіальної громади. Стріляли з російської Ломаковки (Брянська область).
Об 11:40 повідомлено про вісім приходів з міномета 120-мм у район населеного пункту Гірськ Корюківського району.

Північ Сумської області ворожі війська почали обстрілювати також із 09:00. Спершу три прильоти з міномета зафіксовано по території Зноб-Новгородської громади. Близько 10:00 – сім вибухів з російської Некислиці зафіксовано у районі Бачівська Шосткинського району. Вогонь вели зі ствольної артилерії.

Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Вдень

Народний депутат від “Голосу”, офіцер СБУ Роман Костенко, який обороняє нашу державу на Південному напрямку, привітав українців із Днем Незалежності на тлі полонених окупантів.

“Ці люди прийшли на нашу землю, щоб ми ніколи не святкували День Незалежності і розраховували на те, що переможуть нас за три дні. Але зараз вони тут стоять перед вами на колінах, а ми з вами святкуємо цей день. Тому що ми є сильна нація, яка готова вмерти за свою незалежність…

Шановні українці, я вітаю вас з цим днем! Ми здобули його разом і будемо здобувати ще не один раз. Ми вистояли і будемо захищати свою свободу далі. Весь час і скільки би нам не було потрібно для цього докласти сил. Будь-який ворог, який прийде на нашу землю, і посягне на нашу незалежність, буде так само стояти на колінах”, – сказав він.

Костенко також звернувся до росіян, які перебували поруч: “Тепер ви військовополонені української армії. Тепер з вами будуть поводитися, як з військовополоненими”.

Вдень

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу у День Незалежності України повторно заявив, що РФ нібито свідомо уповільнює темпи наступу в Україні, щоб мінімізувати жертви серед мирного населення. Про це він сказав на нараді міністрів оборони країн Шанхайської організації співробітництва 24 серпня.

“У ході спецоперації ми суворо дотримуємося норм гуманітарного права. Удари наносяться високоточною зброєю по об’єктах військової інфраструктури Збройних сил України – пунктах управління, аеродромах, складах, укріпрайонах, об’єктах військово-промислового комплексу. При цьому робиться все, щоб уникнути жертв серед мирних громадян, безумовно, це сповільнює темпи наступу, але ми йдемо на це свідомо”, – збрехав Шойгу.

11:48

У Черкаській області під час повітряної тривоги сили ППО збили російську ракету, – голова Черкаської ОВА Ігор Табурець.

11:04

Росія близько 11-ї години вдарила ракетами по Миргороду на Полтавщині, де розташований зокрема військовий аеродром.

Як повідомив голова Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін, зафіксовано чотири “прильоти” по інфраструктурі. Інформація щодо наявності руйнувань та постраждалих уточнюється.

9:21

Російські окупанти, які не можуть здолати опір наших захисників на полі бою, посилили свої підступні удари по мирних мешканцях Харкова та області, повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов.

Вчора близько 21:00 ворог обстріляв Шевченківський район Харкова з РСЗВ, імовірно касетними боєприпасами. Постраждали житлові будинки. Поранення отримав 38-річний чоловік.

Близько 23:00 над Шевченківським районам Харкова вибухнула ракета, попередньо, “Калібр”. Пошкоджені житлові будинки, сталася пожежа. Вибито вікна будинку в Новобаварському районі.

Вночі в Харкові медики госпіталізували жінку 33 років з вибуховою травмою. Її 5-річна донька через обстріл отримала такий сильний стрес, що також потребувала допомоги лікарів.

Близько 00:30 ночі ворог завдав ракетного удару, попередньо ракетами С-300 по селищу Докучаєвське Роганської громади в Харківському районі. Зруйновано господарчу будівлю, сталася масштабна пожежа. Без постраждалих.

Протягом минулої доби ворог обстрілював м. Харків та населені пункти Харківського, Чугуївського та Богодухівського районів.

У Харкові були пошкоджені господарські будівлі. Цивільний 61-річний чоловік зазнав поранення. В Чугуївському районі через обстріли сталися лісові пожежі.

Протягом вчорашнього дня ворог масовано обстрілював с. Циркуни Харківського району. В селі сталося одразу чотири пожежі. Пошкоджені житлові та господарчі будівлі. Поранення отримав 59-річний чоловік.

9:15

Місто Миколаїв та Миколаївський район рашисти не обстрілювали вже дві доби поспіль. Про це йдеться в інформації від ОВА щодо ворожих обстрілів за минулу добу та станом на 8:00 ранку 24 серпня.

“Інформація щодо наслідків бойових дій не надходила”, – сказано в повідомленні.

Натомість Баштанський район зазнає артилерійських та ракетних ударів ЗС РФ. 24 серпня близько 1:00 були обстріли Явкінського старостинського округу Баштанської громади. Є пошкоджені будинки. Кількість руйнувань уточнюється. За попередньою інформацією, постраждалих немає.

23 серпня зафіксовано артобстріли за межами села Широке Широківської громади. Близько 12:00 був авіаналіт. Влучання в один житловий будинок, сільгоспбудівлі в домогосподарстві та по відкритих територіях. Близько з 17:00 та протягом ночі були артобстріли за межами населених пунктів на території громади. Постраждалих немає.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Під обстріли потрапило село Висунськ. Сьогодні вночі, близько 1:00, росіяни обстрілювали смт Березнегувате. Внаслідок обстрілу виникла пожежа двох двоповерхових житлових будинків, вони зруйновані. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

24 серпня, орієнтовно о 04:30, були обстріли міста Новий Буг. Виникла пожежа покрівлі двоповерхового житлового будинку, ще декілька будинків зазнали пошкоджень.
За попередньою інформацією, поранення отримало 9 людей, з них 2 дітей. Детальна інформація уточнюється. На місці працюють служби по ліквідації наслідків обстрілу.

9:04

Привітання президента Володимира Зеленського з Днем Незалежності:

8:56

За даними ГШ ЗСУ, за добу додатково до вчорашніх показників підтверджено знищення приблизно 150 російських військовослужбовців, 3 танків, 5 бронемашин, 3 артсистем, 1 гелікоптера, 1 системи ППО, 2 БПЛА тощо.

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 24.08 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 45 700 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків – 1 924 (+3),
  • бойових броньованих машин – 4 243 (+5),
  • артилерійських систем – 1 036 (+3),
  • РСЗВ – 266,
  • засобів ППО – 147 (+1),
  • літаків – 234,
  • гелікоптерів – 199 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 819 (+2),
  • крилатих ракет – 196,
  • кораблів /катерів – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3 160 (+10),
  • спеціальної техніки – 99.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 23 серпня).

8:33

ОГП: Більш ніж 1097 дітей постраждали в Україні за шість місяців повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 24 серпня 2022 року, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 374 дитини загинули та понад 723 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

8:15

Привітання Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залежного з Днем Незалежності:

8:13

На Дніпропетровщині вночі російська армія накрила вогнем три райони – Дніпровський, Нікопольський та Криворізький.

У Дніпровський район прилетіли дві ворожі ракети Х-22. Вибух спричинив пожежу. Вогнеборці полум’я приборкали. Інформація щодо загиблих та постраждалих з’ясовується.

Нікопольський район росіяни чотири рази обстріляли з важкої артилерії та “Градів”. У Марганці постраждала родина. Чоловік та дружина отримали медичну допомогу і лікуються удома. У місті два будинки зруйновані, понад 10 пошкоджені.
На Нікополь росіяни скерували 20 снарядів. Є руйнування житла. Люди не постраждали.

У Червоногригорівській громаді один будинок знищений, декілька понівечені. Люди не ушкоджені.

У Криворізькому районі російські “Урагани” обстріляли Карпівську та Широківську громади. У селі Кошове перебита лінія електропередач, повідомляє голова ОВА Валентин Резніченко.

8:05

Близько першої ночі 24 серпня на східному напрямку підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ збили вертоліт Ка-52 російських окупантів, повідомляє Генштаб і додає: “З Днем Незалежності, Україно!”

7:58

За добу 23 серпня росіяни вбили одного мирного жителя Донеччини — у Бахмуті. Ще дві людини отримали поранення, – голова ОВА.

7:03

Зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

З Днем Незалежності, Україно! Розпочалася сто вісімдесят друга доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей і відновленні боєздатності підрозділів, що зазнали втрат.
Тривають авіаційні та ракетні удари російських окупантів по цивільних об’єктах на території України. Не ігноруйте сигналів повітряної тривоги.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати окремі підрозділи Західного військового округу в прикордонних районах Брянської і Курської областей з метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони. Противник обстріляв із ствольної артилерії район населеного пункту Товстодубове Сумської області.

На Слобожанському напрямку ворог веде бойові дії з метою утримання зайнятих раніше рубежів.

На Харківському напрямку окупанти обстріляли зі ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Одноробівка, Карасівка, Борщова, Перемога, Руська Лозова, Замулівка, Базаліївка, Пушкарне, Мосьпанове, Слобожанське, Гусарівка та Чепіль. Ворог завдав авіаударів біля Мосьпанового, Гусарівки та Прудянки. Вів повітряну розвідку БпЛА неподалік Дементіївки.

На Слов’янському напрямку противник здійснював артилерійські обстріли неподалік Краснопілля та Мазанівки. Намагався вести розвідку біля Богородичного. Наші воїни завдали окупантам вогневого ураження та змусили тікати.

На Донецькому напрямку противник продовжує ведення активних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

На Краматорському напрямку здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах Сіверська, Закітного та Роздолівки. Вів повітряну розвідку БпЛА поблизу Званівки та Райгородка.

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Бахмут, Соледар, Зайцеве та Білогорівка. Противник вів наступальні бої у напрямках Бахмутського та Кодеми. Успіху не мав.

На Авдіївському напрямку ворог здійснював обстріли із артилерії різних типів біля Марʼїнки, Пісків, Нетайлового, Красногорівки та Залізного. Завдав авіаудару неподалік Невельського. Вів наступальні бої у напрямку населених пунктів Піски і Невельське. Успіху не мав.

На Новопавлівському напрямку зазнали вогневого впливу райони Костянтинівки та Вугледара.

На Запорізькому напрямку ворог здійснював обстріли із різнокаліберної артилерії в районах населених пунктів Малі Щербаки, Шевченко, Залізничне, Червоне, Времівка, Ольгівське та Орестопіль. Завдав авіаційних ударів поблизу Ольгівського та Новополя. Вів повітряну розвідку БпЛА біля Щербаків, Степового та Василівки.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує зосереджувати зусилля на утриманні зайнятих районів та сковуванні дій Сил оборони.
Задіяв ствольну та реактивну артилерію для обстрілів районів населених пунктів Степова Долина, Нова Зоря, Таврійське, Засілля, Новомиколаївка, Широке, Кобзарці, Партизанське, Лозове, Біла Криниця, Добрянка, Осокорівка, Потьомкине та Трудолюбівка. Завдав авіаційних ударів біля Потьомкиного та Лозового. Вів повітряну розвідку БпЛА в районах населених пунктів Сухий Ставок та Велике Артакове.

Корабельне угруповання противника в акваторіях Чорного та Азовського морів основні зусилля зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураженні військових об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України.

Російські окупанти зазнають втрат на всіх напрямках, де тривають бойові дії.

Віримо у ЗСУ! Разом переможемо! Слава Україні!

2:25

Звіт ОК “Південь” про бойові роботу за минулу добу:
Ворог продовжує ведення бойових дій по займаному рубежу оборони. Не має змін у складі та положенні підрозділів. В тактиці дій надає перевагу дистанційній протидії.
Протягом бойового дня по наших позиціях наніс десять авіаційних ударів штурмовою авіацією та гелікоптерними парами. Без наших втрат.

Натомість наші три гелікоптерних удари по скупченню живої сили, озброєння та техніки ворога в Нововознесенському, Архангельському і Правдиному поряд із роботою ракетно-артилерійських підрозділів мають результат – скорочення ворожого війська на 13 рашистів, самохідну гаубицю “Мста-С” та три одиниці автомобільної техніки.
Вже традиційно знищено склад боєприпасів. Цього разу в Нововоскресенському. Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

1:33

У Запоріжжі ракети окупантів влучили в об’єкти інфраструктури Шевченківського району і неподалік Комунарського району. За попередніми даними жертв немає, – голова ОВА.

0:41

Російські війська обстріляли Запоріжжя. Ракети окупантів влучили в об’єкти інфраструктури Шевченківського району. Інформація щодо постраждалих уточнюється, – голова ОВА Олександр Старух.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 109 ОБОРОНИ, 12.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 110 ОБОРОНИ, 13.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 111 ОБОРОНИ, 14.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 112 ОБОРОНИ, 15.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 113 ОБОРОНИ, 16.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 114 ОБОРОНИ, 17.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 115 ОБОРОНИ, 18.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 116 ОБОРОНИ, 19.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 117 ОБОРОНИ, 20.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 118 ОБОРОНИ, 21.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 119 ОБОРОНИ, 22.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 120 ОБОРОНИ, 23.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 121 ОБОРОНИ, 24.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 122 ОБОРОНИ, 25.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 123 ОБОРОНИ, 26.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 124 ОБОРОНИ, 27.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 125 ОБОРОНИ, 28.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 126 ОБОРОНИ, 29.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 127 ОБОРОНИ, 30.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 128 ОБОРОНИ, 01.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 129 ОБОРОНИ, 02.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 130 ОБОРОНИ, 03.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 131 ОБОРОНИ, 04.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 132 ОБОРОНИ, 05.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 133 ОБОРОНИ, 06.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 134 ОБОРОНИ, 07.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 135 ОБОРОНИ, 08.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 136 ОБОРОНИ, 09.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 137 ОБОРОНИ, 10.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 138 ОБОРОНИ, 11.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 139 ОБОРОНИ, 12.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 140 ОБОРОНИ, 13.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 141 ОБОРОНИ, 14.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 142 ОБОРОНИ, 15.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 143 ОБОРОНИ, 16.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 144 ОБОРОНИ, 17.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 145 ОБОРОНИ, 18.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 146 ОБОРОНИ, 19.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 147 ОБОРОНИ, 20.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 148 ОБОРОНИ, 21.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 149 ОБОРОНИ, 22.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 150 ОБОРОНИ, 23.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 151 ОБОРОНИ, 24.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 152 ОБОРОНИ, 25.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 153 ОБОРОНИ, 26.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 154 ОБОРОНИ, 27.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 155 ОБОРОНИ, 28.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 156 ОБОРОНИ, 29.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 157 ОБОРОНИ, 30.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 158 ОБОРОНИ, 31.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 159 ОБОРОНИ, 01.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 160 ОБОРОНИ, 02.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 161 ОБОРОНИ, 03.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 162 ОБОРОНИ, 04.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 163 ОБОРОНИ, 05.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 164 ОБОРОНИ, 06.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 165 ОБОРОНИ, 07.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 166 ОБОРОНИ, 08.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 167 ОБОРОНИ, 09.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 168 ОБОРОНИ, 10.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 169 ОБОРОНИ, 11.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 170 ОБОРОНИ, 12.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 171 ОБОРОНИ, 13.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 172 ОБОРОНИ, 14.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 173 ОБОРОНИ, 15.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 174 ОБОРОНИ, 16.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 175 ОБОРОНИ, 17.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 176 ОБОРОНИ, 18.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 177 ОБОРОНИ, 19.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 178 ОБОРОНИ, 20.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 179 ОБОРОНИ, 21.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 180 ОБОРОНИ, 22.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 181 ОБОРОНИ, 23.08.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.
▪️ 24 червня стало відомо про вихід підрозділів Сил оборони України з Сєвєродонецька – фактичного адмінцентру Луганської області, до 3 липня ЗСУ вийшли з Лисичанська, останнього міста Луганщини. Надалі російські війська продовжують наступальні дії та артилерійські й ракетні обстріли, намагаючись зайняти нові міста та оточити угруповання Об’єднаних сил на Донеччині.

▪️ 9 серпня ЗСУ вперше уразили військову ціль на території окупованого Криму – аеродром у Новофедорівці під Саками.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.