ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 27 – 22.03.2022

24:00

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом 24:00:

  • У зв’язку з відсутністю успіхів у війні з Українським народом ворог перейшов до тотального знищення об’єктів критичної інфраструктури. Продовжує здійснювати артилерійські обстріли та завдавати ракетно-бомбових ударів по житлових кварталах населених пунктів, історичних пам’ятках, школах, лікарнях та цивільних промислових виробництвах.
  • Збройні сили України у тісній взаємодії з іншими складовими Сил оборони продовжують утримувати займані рубежі, ведуть розвідку противника на всіх напрямках його висування та завдають йому вогневого ураження наявними силами та засобами.
  • На Донецькому та Луганському напрямках противник намагався просунутись та закріпитись, успіху не мав.
  • Українськими захисниками та захисницями було відбито 7 атак ворога та знищено 7 танків, 2 БМП, 6 артилерійських систем та кілька автомобілів, захоплено 3 БМП-3.
    Підрозділами ППО було уражено повітряні цілі противника, а саме: 2 БПЛА, 4 літаки та ракета “Точка-У”.
    Втрати особового складу противника склали близько 100 осіб (уточнюються).

Після 23-ї

Головне з нічного звернення президента Володимира Зеленського:

  • У Маріуполі перебувають близько 100 тисяч людей, у нелюдських умовах, в повній блокаді, без їжі, без води, без ліків, під постійними обстрілами, постійним бомбардуванням вже не перший тиждень. Ми намагаємось організувати стабільні гуманітарні коридори для маріупольців і майже всі наші спроби, на жаль, зриваються окупантами.
  • Тільки за два минулих тижні у нашу державу надійшло вже більше 100 тисяч тонн гуманітарної допомоги. Ці вантажі швидко розподіляються через спеціальні хаби для регіонів. Але звернень ще більше, ще більше можливостей.
  • Наші Збройні сили сьогодні порадували. Знову Чорнобаївка, знову розгром окупантів, знову збиті російські літаки. Особливо важливо – бомбардувальник над Маріуполем. І так буде з кожним, хто вбиває наших людей, мирних людей на нашій мирній землі.
  • Цього тижня три важливі саміти – G7, НАТО і ЄС. Нові пакети санкцій, нова допомога. Будемо працювати, будемо боротися, як тільки ми можемо, до останнього.

Вечір

Українська прокуратура оголосила першу підозру російському окупанту, який зґвалтував жінку.

Як повідомляє Офіс генпрокурора, за даними слідства, у березні військовослужбовець РФ в одному із сіл Броварського району на Київщині вдерся до приватного будинку і застрелив його господаря. Дружину вбитого ним мирного мешканця озброєний нелюд неодноразово ґвалтував, погрожуючи вбити її та її дитину. Загарбник перебував у нетверезому стані.

Зараз мати з дитиною перебувають у безпеці.

Це перша підозра, оголошена військовослужбовцю держави-агресора за зґвалтування (підозру оголошено у порушенні законів та звичаїв війни, ч.ч. 1, 2 ст. 438 КК України).

Виродка оголосили в розшук, до суду подано клопотання про затримання.

Вечір

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора громадянам Російської Федерації, кремлівським пропагандистам Дмитру Кисельову та Ользі Скабєєвій повідомлено про підозру у вчиненні закликів до порушення територіальної цілісності України за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 110 КК України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні “за фактом організації військово-політичним керівництвом Російської Федерації широкомасштабного збройного вторгнення в Україну та нанесення ракетно-бомбових ударів, що призвели до загибелі та поранення тисяч мирних мешканців, знищення та пошкодження великої кількості об’єктів цивільної інфраструктури, які не є військовими цілями, заподіяння значної шкоди екології та безпеці населення” здійснює Головне слідче управління Служби безпеки України.
Оперативний супровід – Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Вечір

Звернення до білорусів Євгена Жукова “Маршала”, ветерана-“кіборга”, який очолює Департамент патрульної служби Національної поліції України:

22-га година

Результати роботи гуманітарних коридорів 22 березня

  • Із Бердянська було евакуйовано 1100 маріупольців — наразі вони у безпеці в Запоріжжі.
  • Із Маріуполя до Запоріжжя також дісталися 5 926 людей власним транспортом.
  • В окупований Бердянськ була завезена гуманітарна допомога – продукти та медикаменти.
  • Окупаційні війська порушили домовленості і не пустили автобуси для евакуації маріупольців із селища Нікольське та села Мелекине.
  • 11 автобусів та 2 машини ДСНС були захоплені на російському блокпості на в’їзді до міста Мангуш та відведені у невідомому напрямку. Також окупанти взяли в заручники 4 офіцерів ДСНС та 11 водіїв. Ведуться перемовини щодо їх звільнення.

Вдень

В Україні вже сформовано понад 100 добровольчих формувань. Про це заявив уповноважений президента України з питань взаємодії з громадськими об’єднаннями та добровольчими формуваннями, які беруть участь у забезпеченні національної безпеки Андрій Ляхович під час брифінгу у Медіацентрі “Україна”.
За його словами, до добровольчих підрозділів увійшли переважно особи з бойовим досвідом, які, наприклад, через поранення, вік або інші причини не змогли потрапити до лав ЗСУ та тероборони.

Окремо Ляхович відзначив важливість ухваленого закону, який зрівняв у пільгах добровольців, що захищають Україну, та бійців ЗСУ.

Вечір

Президент Франції Еммануель Макрон протягом години говорив телефоном з президентом РФ Путіним, але не зміг домовитися про припинення вогню. Про це пише Le Figaro із посиланням на заяву Єлисейського палацу.

“Немає іншого виходу, крім припинення вогню та сумлінних переговорів Росії з Україною. Президент Республіки підтримує Україну”, – йдеться у заяві офісу Макрона.

Це вже восьма телефонна розмова Макрона з російським лідером із початку вторгнення в Україну 24 лютого, але вони безрезультатні.

Вдень

У мережі оприлюднили відео успішного бою, який провели чеченські добровольці проти російських загарбників в Україні.

Чеченські добровольці із батальйону ім. Шейха Мансура, які воюють на боці України, дають бій оркам”, – прокоментував журналіст Ігор Аркуша.

Очевидно, бойові дії на відео відбуваються на території Київської області. Сюжет показує, як бійці в камуфляжі ЗСУ ведуть бій поруч із залізничною платформою та коліями, активно застосовуючи, крім автоматичної стрілецької зброї, ручні протитанкові гранатомети РПГ-7 та кулемет ПКМ. Бійці при цьому перемовляються чеченською мовою та вигукують “Аллаху акбар!”
Наприкінці видно, що на горизонті здіймається густий дим, а група чеченців ідуть стежкою та задоволено перемовляються.

Читайте більше

Вечір

У Броварському районі Київської області російські окупанти знищили овочесховище та ковбасний цех. Збитки агропромислової компанії “Вегі тренд” становлять більше 600 млн грн, повідомив у Facebook співвласник компаній “Вегі Тренд Інвест” та “Вел Міт Інвест” Євген Коломієць.
За його словами, атака російських військ на склад відбулася 22 березня. За попередніми даними, постраждалих немає.

Вечір

Школа №12, Ірпінь, наслідки обстрілу. Вчорашній супутниковий знімок компанії MAXAR (джерело – ФБ Ольга Худецька).

Вечір

У Росії створили нову “фабрику тролів” – “Кібер фронт Z”. Там найняті боти пишуть у соцмережах коментарі на підтримку війни проти України.
Кореспондент видання “Фонтанка” Ксенія Клочкова пропрацювала в проєкті один день і з’ясувала, що коментатори заробляють 45 тис. рублів на місяць, працюють за графіком два дні через два і мають публікувати щонайменше 200 коментарів на день. На кожну зміну виходять сто людей. Перший місяць роботи треба бути присутнім в офісі.

Вечір

У міністерстві оборони США вважають, що українські військові здатні і можуть відбити у ворога окуповані Російською Федерацією території, інформує CNN.

За словами представника Пентагону, Збройні сили України намагаються повернути території, які окупували росіяни протягом останніх кількох днів, і ЗСУ є “здатними і готовими” зробити це.

Він навів приклади того, як українці воюють за повернення Херсона, а також відтісняють російські війська з північного сходу біля Миколаєва, щоби змусити їх перепозиціонуватися на південь від міста.

Чиновник попередив, що США не можуть сказати, чи є ці кроки частиною “ширшого оперативного плану” українців, чи ні. Але, за його словами, українська оборона – “спритна та гнучка”.

Вечір

Глава МЗС Греції Нікос Дендіас заявив, що хоче особисто супроводжувати гуманітарну місію до Маріуполя, – грецькі ЗМІ.

Вечір

Внаслідок обстрілу російськими військами міста Лозова Харківської області одна людина загинула і дев’ять постраждали. Міський голова Сергій Зеленський повідомив, що двоє поранених перебувають у важкому стані.

Вдень

Під Харковом воїни Збройних сил України знищили ворожу батарею самохідних артилерійських установок 2С3 “Акація”, про що інформує “Радіо Свобода”.

За даними військових, армія РФ “готувалась завдати удару по мирному місту.

Також артилеристи на Харківщині влучили у ще одну російську самохідну артилерійську установку – гаубицю 2С3 – та знищили два КамАЗи з боєкомплектом.

Після 20-ї

Голову Охтирської райради (Сумська область) Сергія Кірічка звільнили після тижневого полону в окупантів, повідомила голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк. Його утримували в підвальних приміщеннях.
З перших годин після полону Кірічко одразу повернувся до роботи.

Після 20-ї

​У Сєвєродонецьку внаслідок російських обстрілів 22 березня одна людина загинула й шестеро постраждали. Такі попередні дані оприлюднив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За його даними, на Луганщині за добу окупанти зруйнували 15 будинків.

20-та година

Заступник керівника ОП Кирило Тимошенко:
За п’ятнадцять днів березня в Україну з інших країн надійшло 102 038 тонн гуманітарної допомоги. Ці вантажи швидко обробляються в логістичних хабах та направляються в регіони.

“Ми отримуємо багато звернень від тих, хто хоче допомогти Україні. Щоб максимально спростити цей процес, підготували зручну платформу Help.gov.ua. Тут можна дізнатись як придбати, відправити і кому адресувати гуманітарний вантаж, що саме потрібно країні зараз”, – розповів представник Банкової.

Вечір

В Оболонському районі Києва внаслідок ворожого обстрілу горіла вантажівка та дві будівлі.

Повідомлення про подію надійшло до ДСНС о 13:10. Рятувальники о 14:38 локалізували пожежу, о 15:00 – ліквідували.

Військова адміністрація Києва повідомила, що внаслідок удару по Оболоні одна людина загинула, трьох поранено.

Вечір

Повітряне командування “Схід” ПС ЗСУ: Підрозділи, що знаходяться в оперативному підпорядкуванні однієї з зенітних ракетних частин Дніпропетровщини, сьогодні знищили три повітряні цілі на Слобожанському напрямку: ворожий безпілотник та два бойові літаки РФ.

Після 18-ї

Основне з оперативної інформації Генштабу ЗСУ станом на 18.00 22.03.2022:

  • Противник здійснив понад 80 літаковильотів, зокрема 29 з аеродромів Барановичі та Бобруйськ, що розташовані на території Білорусі.
    До нанесення ударів по об’єктах залучались літаки бомбардувальної, штурмової та винищувальної авіації. З метою ведення повітряної розвідки об’єктів на території України ворог задіяв п’ять літаків-розвідників.
  • За наявною інформацією, в 155-й окремій бригаді морської піхоти РФ з початку війни близько 220 військовослужбовців відмовились брати участь в збройній агресії проти України. Із 24 лютого цього року загинуло близько 50 та поранено близько 110 військовослужбовців цієї частини.
  • Противник має суттєві проблеми з тиловим забезпеченням угрупувань окупаційних військ майже на всіх напрямках. Крім того, окупаційні війська продовжують нести значні втрати через неналежно організовану систему медичного забезпечення. Так, через несвоєчасне надання медичної допомоги, відсутність системи медичної евакуації поранених та брак медикаментів, великих втрат зазнали підрозділи 7-ї десантно-штурмової дивізії ВДВ РФ.

Вечір

Біля Мангуша, що під Маріуполем, бойовики та званої “ДНР” захопили колону евакуаційних автобусів, які рухалися погодженим гуманітарним коридором. Про це заявила міністерка з питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону “UAразом”.

“Те, що вони роблять, насправді звірство. Сьогодні на коридорі, який ми спробували вкотре відкрити, була колона автобусів, працівники ДСНС, яких захопили представники так званої “ДНР”, вони стоять біля Мангуша. Зараз там зупинились. Ми намагаємось їх витягти всіма силами. І я хочу, щоби весь світ знав, от ціна слова тих, хто каже, що вони миротворці, хто каже, що приніс мир. Це визнаний коридор, ми його погодили, і зараз людей тримають в заручниках, повідомляють, що техніку буде забрано, а людей можливо пустять, а можливо і ні”, – сказала урядовиця.

За її словами, з Маріуполя щонайменше 100 тисяч людей хочуть виїхати, але не можуть це зробити.

Вдень

На Сумщині російські загарбники викрадають шкільні автобуси, пожежні та машини “швидкої”, автомобілі мирних мешканців, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Лише за минулі дві доби військові Російської Федерації викрали на Сумщині 10 автомобілів. “Ймовірно, це робиться для того, щоби під виглядом мирних жителів прорватися до інших міст”, – зазначив глава ОВА.

Напередодні

У громадян України, які тікають від війни на територію анексованого Криму, окупаційні адміністрації РФ вилучають українські паспорти та надають “свідоцтва”, що не мають жодної юридичної сили. Про це інформує пресслужба представництва президента України в Автономній Республіці Крим.

“Після перетину адмінмежі людей, які потрапили до тимчасово окупованого Криму, примушують стати на так званий облік. При реєстрації в окупаційній “федеральній міграційній службі” РФ у Криму співробітники цих окупаційних органів вилучають паспорт громадянина України, а натомість видають так зване свідоцтво “на отримання тимчасового притулку на території РФ”, – йдеться в повідомленні.

Вдень

Вселенський патріархат Варфоломій отримав запрошення президента Польщі Анджея Дуди відвідати Республіку Польщу, щоби благословити, розрадити та зміцнити незліченну кількість біженців, які опинилися в цій країні після початку війни в Україні.

“Його Всесвятість, отримавши також подібне запрошення від предстоятеля Православної церкви Польщі Блаженнійшого Митрополита Варшавського Сави, має намір прийняти його та відвідати там тимчасові притулки для біженців у супроводі Високопреосвященнійшого старшого митрополита Халкідонського Еммануїла та Великого синкелла отця Якова Крочака”, – повідомили з Фанару.

Після 18-ї

ОП: 20 українських дітей з онкологічними захворюваннями прибули на лікування до Французької Республіки

Літак з ними та їхніми близькими приземлився в Парижі напередодні ввечері. Їх особисто зустріла перша леді Франції Бріжит Макрон. Діти отримають необхідне лікування та допомогу.

Після 18-ї

КМДАУ Києві в умовах воєнного стану понад 2,3 тисячі двірників продовжують прибирати вулиці та двори

  • Працівникам змінили графік роботи, враховуючи вимоги комендантської години.
  • Частина працівників ЖЕКів із об’єктивних причин змушена була припинити роботу, зокрема, через вступ до територіальної оборони для захисту міста.
  • Роботи в комунальників, на жаль, побільшало і через постійні обстріли та руйнування будинків.
  • Тим не менше, щодня люди на своїх робочих місцях, наводять лад на територіях – розбирають завали пошкоджених будівель, допомагають вантажити на сміттєвози, склять вікна, латають покрівлі.
  • Місто дякує тим киянам, які навіть у цей критичний період знайшли можливість оплатити житлово-комунальні послуги.

Вдень

Над Маріуполем українські військовослужбовці збили російський літак. Інформацію про це підтвердили в пресслужбі Маріупольської міської ради надвечір.

“Сьогодні є і добрі новини! О 16:45 в районі басейну Нептун наші захисники збили один із літаків російських окупантів, який останні тижні знищував наше місто. Так буде з кожним ворогом! З кожним, хто зазіхнув на нашу свободу, на наше місто!”, – йдеться в повідомленні.

Вдень

“Азов Маріуполь”: під час бою на вулицях Маріуполя полк НГУ “Азов” знищив чотири танки та кілька одиниць ворожої бронетехніки.

“Азовські” танкісти вкотре показали ворогу, хто господар на вулицях Маріуполя, та відправили окупантів в пекло”.

17-та година

Російські окупанти звільнили з полону журналістку “Громадського” Вікторію Рощину, яка була викрадена в Запорізькій області. Як повідомляє видання, зараз вона їде до Запоріжжя, де зустрінеться з рідними.

“Кілька годин тому проросійські ЗМІ та Telegram-канали стали поширювати відео, в якому Вікторія Рощина заперечує свої претензії до російських служб, які тримали її в полоні, й каже, що ті врятували їй життя. Цей запис, який став умовою звільнення, журналістка записала під тиском російських силовиків”, – зазначає “Громадське”.

Рощина знімала відео та писала статті з гарячих точок на сході та півдні України. Вона припинила виходити на зв’язок із 12 березня.

Читайте більше

 

Після 17-ї

У Сумській області російські загарбники викрадають шкільні автобуси, карети швидкої, пожежні машини, автомобілі мешканців, повідомив голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

🔻 Лише за минулі дві доби військові рф викрали на Сумщині 10 автомобілів.

🔻 Ймовірно, це робиться для того, щоб під виглядом мирних жителів прорватися до інших міст.

🔻 Якщо військові рф викрали ваш автомобіль, терміново повідомте на 102. Вкажіть марку, колір автівки та її державний номер.

🔻 Важливо контролювати, щоб машини з окупантами не заїжджали в населені пункти через гуманітарні коридори чи будь-які інші шляхи!

Вдень

22 березня збройні сили РФ здійснили артилерійський обстріл міста Бровари Київської області. Снаряд влучив на територію одного із заводів, пошкодивши 7 автобусів та господарські споруди. За попередніми даними, жертв немає (повідомляє Офіс генпрокурора в Telegram).

За даним фактом розслідують кримінальне провадження за ст. 438 ККУ – “порушення законів та звичаїв війни”.

Вдень

Під Макаровом згорів склад фармацевтичної компанії “Фармак”, про що повідомив член ради директорів компанії Петро Чернишов.

“Склад “Фармака” знаходився під Макаровим (це неподалік Києва). Наскільки ми розуміємо, у цьому районі йшла танкова битва. І наш склад повністю згорів – компанія зазнала приблизно 1,5 мільярда гривень втрат”.

Вдень

Завдяки мінним загородженням навколо Кривого Рогу на одному з полів підірвалася машина диверсійно-розвідувальної групи російських окупантів. Про це повідомило командування ТрО міста.

“Зупинені силами ЗСУ на далеких підступах до Кривого Рогу окупаційні війська намагаються проникнути ближче до міста невеликими групами, а також направляють розвідувальні групи на автомобілях, відібраних у жителів окупованих районів. Всі такі спроби на даний момент успішно припиняються. Ефективну роль в обороні відіграють і заміновані загородження, встановлені ЗСУ. Під ранок на одному з таких загороджень підірвався автомобіль з ДРГ росіян”, – розповіли тероборонці.

 

Вдень

У мережі опублікували страшну записку з оточеного російськими військами Маріуполя. Невідомий чоловік пише хлопцеві на ім’я Дмитро про загибель його матері та похорон її у дворі.

Новинарня” подає листа мовою оригіналу: “Дима (…) сын Толика (…) Передайте: Дима, мама погибла 9 марта 2022 г. Умерла быстро. Потом дом сгорел. Дима, прости меня, что не уберег. Я маму похоронил возле детсадика. Я тебя люблю”.

Також там намальована карта місця поховання мами Дмитра.

Вдень

У місті Буча Київської області російський окупант безжально вбив батька багатодітної родини на очах у 14-річного сина. Чоловік попереджав, що у нього немає зброї, але це не зупинило ворожого солдата. Убитого пограбували. Підліток отримав порвнення. Трагедія сталася 17 березня.

Фото: НДСЛ “Охматдит”

Читайте більше

Вдень

Десантники 80-ї окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗСУ з переносного зенітно-ракетного комплексу “Ігла” збили російську крилату ракету, котра летіла на Кропивницький.

фото: пресслужба 80-ї бригади

“Під час бойового чергування підрозділ ППО в небі над селом у Миколаївській області зафіксував і влучним пострілом з ПЗРК “Ігла” знищив російську крилату ракету, яка летіла в напрямок м. Кропивницького. Навіть страшно уявити, скільки б могло загинути цивільних людей, якби 400 кг тротилу впали на мирне місто…” – йдеться в повідомленні.

“Втім, професіоналізм, пильність, бойова фаховість розрахунку ППО десантно-штурмової бригади, і головне стрільця-зенітника, що безпосередньо здійснив постріл, врятувала мешканців Кропивницького та звела нанівець кривавий задум московських людожерів по вбивству українців в мирних містах”, – інформують у бригаді.

Вдень

Російські інтервенти вчинили крадіжку з українського військового складу і міняють свої кирзаки на наші берці “Талан”, інформує тг-канал “Оперативний ЗСУ“.

“Користувачі соцмереж помітили, що загарбники одягнені, як бомжі. І це дійсно так. Проаналізувавши кілька фотографій російських окупантів, які прийшли боротися з “нацизмом” в Україні, виявилось, що воїни славетної армії Путіна відмовились воювати в своїх “лаптях тактичних”, – йдеться в повідомленні.

“Велич і могутність їхньої армії здулась — російські окупанти масово міняють свої берці-кирзачі на українські берці “талани”, – пише джерело, близьке до ГШ ЗС України.

“Їхні солдатики спроможні лише розікрасти склад з українською військовою формою і перевзутися в наші берці. А ще вихваляються, що “друга армія світу”?! Одним словом, бомжі й мародери”, – зрезюмував “Оперативний ЗСУ”.

Вдень

Президент Володимир Зеленський розраховує на посередницьку роль Святого Престолу у припиненні війни РФ проти України. Про це він сказав у розмові з Папою Римським Франциском.

“Поговорив із Понтифіком. Розповів Його Святості про складну гуманітарну ситуацію та про блокування російськими військами рятівних коридорів. Вітали б посередницьку роль Святого Престолу у припиненні людських страждань. Подякував за молитви за Україну та мир” – написав Зеленський у твіттері.

Після 15-ї

У Раді Європи вперше в історії пролунав гімн України.

Після 15-ї

Голова Львівської ОВА Максим Козицький: “За минулу добу в Україну повернулися майже 14 тисяч українців. Більшість – чоловіки, які готові зі зброєю у руках стати на захист Батьківщини. Про це повідомили у Держприкордонслужбі.
Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну повернулися уже близько 355 тисяч наших земляків!”

15:15

У Києві та багатьох областях України пролунав сигнал повітряної тривоги.

Вдень

У Сєвєродонецьку Луганської області окупанти атакували дитячу лікарню, почалася пожежа. Рятувальники евакуювали 22 людини, інформує пресслужба ДСНС.

“У Сєвєродонецьку російські нелюди відкрили вогонь по дитячій лікарні. У результаті сталося загоряння даху. Наші рятувальники оперативно евакуювали сім маленьких пацієнтів та 15 дорослих, 8 з яких – це лікарі, у безпечне місце”, – йдеться в повідомленні.

Сєвєродонецьк, Рубіжне, Лисичанськ, Попасна, Новодружеськ, Тошківка вкотре потерпають від обстрілів російської армії. За минулу добу на Луганщині внаслідок обстрілів сталося понад два десятки пожеж в багатоповерхових і житлових будинках, горіли господарчі споруди, гаражі, заклад загальної освіти та об’єкти інфраструктури.

“ДСНС Луганської області не вистачає рятувальників, щоби встигнути на всі виклики щодо пожеж чи руйнувань внаслідок обстрілів. Але попри втому та ворожі обстріли надзвичайники продовжують виконувати завдання за призначенням”, – додали в пресслужбі.

Вранці

Адміністрація морських портів України: “Сьогодні вночі по морському порту Миколаїв було завдано удару.
Внаслідок цього портова інфраструктура зазнала значних пошкоджень. За попередньою інформацією, постраждалих немає”.

Після 14-ї

У Вінницкій області збили рашиську крилату ракету “Іскандер”. Про це заявив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Після 13-ї

ППО наз Києвом збила чергову російську ракету, здогадно “Точка-У” – саме це спричинило потужний вибух, який чули кияни. Її уламки впали в Дніпро.

Після 14-ї

Макс Левін, фото з ФБ

Як стало відомо, на лінії фронту під Києвом зник відомий фотожурналіст Максим Левін. Востаннє він виходив на зв’язок 13 березня у Вишгородському районі.

“На лінії фронту під Києвом зник журналіст Макс Левін”, – зазначив друг Максима Маркіян Лисейко, якого цитує “Укрінформ”.

Лисейко розповів, що Левін поїхав на власному авто фотографувати бойові дії 13 березня. Він залишив автівку біля села Гута Межигірська та пішов у бік села Мощун. З його телефона надійшло повідомлення об 11:23, після чого Максим більше не виходив на зв’язок і не з’являвся в мережі.
Пізніше стало відомо, що в районі, де Макс мав працювати, розпочались досить інтенсивні бойові дії, під час яких він міг дістати поранення або потрапити в полон до військовослужбовців Російської Федерації.

Про зникнення колеги заявив також Мар’ян Кушнір та інші журналісти й фотокореспонденти.

Близько 13-ї

До мешканців Херсона, які сьогодні знову вийшли на мирний мітинг, росіяни застосували сльозогінний газ.

Про це повідомило “Суспільне Херсон” у вівторок, 22 березня.

“Військові РФ застосували сльозогінний газ, щоб розігнати їх”, – йдеться в повідомленні.

Після того, як дим розвіявся, частина херсонців повернулася на площу.

Вдень

Полк “Азов” показав відео знищення російського катера проєкту “Раптор”.

Подія сталася в Маріуполі в понеділок.

Вдень

Облогою міста Маріуполь керує особисто генерал-полковник російської армії Михайло Мізінцев, який раніше очолював “операцію” росіян в Сирії. Про це повідомив речник оперативного штабу Одеської ОВА Сергій Братчук. 

“Облогою Маріуполя керує особисто генерал-полковник Михайло Мізінцев, який керував операцією в Сирії. Начальник національного центру управління обороною російської федерації з грудня 2014 року, генерал-полковник з 2017 року”, – написав Братчук.

За його словами, саме Мізінцев наказував бомбити пологовий будинок, дитячу лікарню, драмтеатр, будинки мирних жителів. “Це він знищує Маріуполь, як раніше знищував сирійські міста”, – наголосив Братчук.

Напередодні

Російський пропагандистський канал НТВ виклав відео з полоненою волонтеркою-парамедиком Юлією Паєвською (Тайрою). 

Сюжет опублікували у понеділок, 21 березня. На відео Тайра просить знайти рішення, яке дозволить вивезти усіх цивільних з Маріуполя.

Волонтерку та її водія росіяни взяли в полон 16 березня у районі Маріуполя. Вона евакуювала поранених цивільних.

Близько 13-ї

Президент України Володимир Зеленський звернувся до парламенту Італії.

“Коли трохи понад тиждень тому я виступав зі зверненням до мітингу у Флоренції та ще в десятках європейських міст, я просив вас, усіх європейців запамʼятати число 79. Стільки дітей було вбито в Україні на той момент.

Тепер – 117. Ще 38 дітей за ці дні. Така ціна зволікання. Зволікання із тиском на Росію, щоб вона припинила цю жорстоку війну”, – наголосив Зеленський.

Він закликав Італію підтримати санкції проти РФ, зокрема й повне ембарго на торгівлю та замороження нерухомості російських олігархів.

“Ви знаєте тих, хто приніс в Україну війну. Чітко знаєте тих, хто наказує воювати і тих, хто це пропагує. Вони майже всі використовують Італію як місце для відпочинку. Тож не будьте курортом для вбивць”, – закликав Зеленський.

Близько 12-ї

Російські літаки скинули на Маріуполь ще дві надпотужні авіабомби. Про це повідомив полк “Азов”.

“Ворог продовжує цинічно нищити український Маріуполь. Російська авіація сьогодні скинула дві надпотужні авіабомби. Місто зазнало ще більших руйнувань. Вже вкотре стає зрозуміло, що окупантів не цікавить місто Маріуполь, вони хочуть зрівняти його з землею та зробити з нього попелище мертвої землі”, – йдеться в повідомленні.

Вранці

У Сєвєродонецьку на Луганщині російські загарбники обстріляли чергу в магазин, є загиблі та поранені. Про це повідомив керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай у вівторок, 22 березня.

“Повторення вчорашнього випадку в харківському супермаркеті. Окупанти поцілили в магазин у Сєвєродонецьку. Маємо загиблих та поранених, кількість уточнюється. Орки цинічно забирають життя в українців! Спеціально поцілили в чергу! Люди просто прийшли за продуктами…” – написав очільник області.

Вранці

Радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів повідомив, що вже є російський солдат, який здався в полон ЗСУ разом із танком, щоб отримати обіцяну українською владою винагороду за добровільно передану українському війську техніку.

Фото з ФБ Віктора Андрусіва

Тепер росіянин Міша, замість перспективи згоріти разом із танком від вогню українських воїнів, живе в досить комфортних умовах, а по завершенні війни ще й отримає “премію” в розмірі 10 тисяч доларів.

Детальніше про історію здачі Міші з танком у полон читайте тут.

Близько 11-ї

Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив оновлені дані щодо втрат російського агресора в живій силі й техніці.

Про це йдеться в повідомленні на ФБ-сторінці Генштабу вранці у вівторок, 22 березня.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 22.03 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 15300 осіб (+300),
  • танків ‒ 509 од. (+11),
  • бойових броньованих машин (ББМ) ‒ 1556 од. (+21),
  • артилерійських систем  – 252 од. (+12),
  • РСЗВ – 80 од. (без змін за добу),
  • засоби ППО – 45 од. (без змін за добу),
  • літаків – 99 од. (+2),
  • гелікоптерів – 123 од. (+2),
  • автомобільної техніки – 1000 од. (+31),
  • кораблі /катери  – 3 од.,
  • цистерн з ПММ  – 70 од. (+10),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня  – 35 од. (+11),
  • спеціальна техніка – 15 од. (+2).

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

Ранок

Президент відзначив державними нагородами 105 українських військовослужбовців, сімох із них – посмертно.

Зазначається, що військові нагороджені “за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі”.

Повний перелік нагороджених дивіться тут.

Ранок

У полон в Україні потрапив підполковник армії РФ Олександр Кошель.

Високопоставленого штабіста 58-ї російської армії взяла в полон 128-ма окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада.

Бригада також оприлюднила його персональні дані:

Кошель Александр Олегович, 5 квітня 1982 року народження, особистий номер Ф-905994, військове звання – підполковник. Начальник групи інформаційно-психологічної протидії військової частини. Постійне місце дислокації в/ч 47084 – м. Владикавказ у республіці Північна Осетія–Аланія.

“Одразу після взяття Кошеля в полон росіяни кинули значні сили, намагаючись його визволити. У тому числі підняли авіацію, яка завдала вогневого удару по наших штурмовиках. Однак ніхто внаслідок ворожого вогню не постраждав, полоненого доставили в безпечне тилове місце”, зазначили в бригаді.

А ще під час особистого огляду бійці 128-ї бригади з подивом виявили, що підполковник Кошель носить спідню білизну й шкарпетки з позначками “Збройні сили України”.

“Промовистий доказ, що штабісти росармії визнають – навіть труси й шкарпетки ЗСУ кращі за спідню білизну перехваленої «другої армії світу», – кажуть у бригаді.

Фото: 128 бригада

Кошель був на прямому зв’язку з командуючим 58-ї армії РФ Михайлом Зуськом, котрому особисто робив щоденні доповіді. До речі, сам Зусько родом із України – з невеличкого села Ветли Камінь-Каширського району Волинської області.

Зараз полонений Кошель дає покази нашим контррозвідникам.

Ранок

У ході бойової сутички з окупантами штурмовики 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ взяли в полон начальника групи інформаційно-психологічної протидії військової частини 47084 російської армії, повідомляє МОУ.

Вантажівка росіян, знищена 128 огшбр

На фото – місце бою й знищена нашими бійцями російська вантажівка.

Ранок

Сили спеціальних операцій ЗСУ вранці вже спалили трохи військової техніки й особового складу окупантів на одному з напрямків.

Відео поширила також пресслужба Генштабу.

На сторінці ссо відео підписали віршем:

“Промінь б’є в попіл, світанок здіймає.
Півник вкраїнський до співу стає.
Десь на узбіччі русня догоряє,
“Кукуріку” над тілами лунає,
Пісня остання безславній ордє”.

 Читайте також:
ССО показали, як “в***али колону” ворога в глибокому тилу

Ранок

Із ранкового зведення Генштабу ЗСУ:

За наявною інформацією, російські окупаційні війська, що діють на території України мають запаси боєприпасів та продовольства не більше ніж на три дні. Аналогічною є ситуація з пальним, поповнення яким, здійснюється шляхом перевезення автоцистернами. Трубопровідне сполучення для забезпечення потреб угруповання військ окупантам організувати не вдалося.

В Охтирському районі Сумської області зафіксовано факти непокори російських військовослужбовців. Близько 300 окупантів відмовились виконувати наказ на ведення бойових дій, та на 70 одиницях техніки залишили район проведення операції.

Ранок

Зйомка з безпілотника, Київщина: ​російські окупанти займаються мародерством – крадуть навіть людські килими.

Дев’ята година

Ранковий брифінг віцепрем’єрки Ірини Верещук щодо гуманітарної евакуації 22 березня:

Сьогодні працюємо зосереджено над евакуацією маріупольців.

Для евакуації людей з Маріуполя до Запоріжжя будуть працювати три маршрути:

  • Бердянськ – Запоріжжя
    Місце зборів: спорткомплекс на вул. Мелітопольське шосе, 27
  • Мангушська громада – Запоріжжя
    Місце зборів: село Юр’ївка Мелекинської сільської ради, пансіонат “Зміна”
  • Нікольське – Запоріжжя
    Місце зборів: школа №2, вул. Паркова, 23

Автобуси будуть подані до місць збору з 9.00 до 10.00

Напередодні

У Празі з’явився стріт-арт із сильним посилом. Маленька дівчинка захищає європейських та американських мультиплікаційних персонажів, прикривши їх під українським прапором. За задумом автора, картина має показати, що Україна захищає від російської агресії всю Європу.

Ранок

У Криворізькому районі російські загарбники обстріляли з “градів” місто Зеленодольськ і село Мала Костромка у передмісті.

“Кривий Ріг, за ніч 21.03-22.03 двічі з “Градів” були обстріляні село Мала Костромка та місто Зеленодольськ. Останній раз о 05.20 ранку. Руйнування житлових будинків. За попередніми даними, жертв немає”, – повідомив голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Ранок

У Дніпропетровській області окупанти обстріляли два населених пункти на межі з Херсонщиною, загиблих немає, – голова ОВА Валентин Резніченко.

Наразі ситуація в області напружена, але стабільна і контрольована. Ворожі війська на Дніпропетровщину не зайшли.

Напередодні

В Ужгороді активісти облили червоною фарбою і демонтували меморіальну плиту, встановлену до 300-річчя “возз’єднання” України та Росії.

Акцію провели історики Ужгородського національного університету, загалом десять осіб.

Напередодні

21 березня на Житомирщині, внаслідок ворожого обстрілу території Коростенського району, у двох населених пунктах Малинської громади знищено три та пошкоджено 10 приватних житлових будинків і дві господарські споруди. Загиблих та травмованих немає. Для гасіння пожежі та проведення пошуково-рятувальних робіт на місці подій працювали рятувальники 13 ДПРЧ.

Напередодні

ДСНС: Унаслідок ворожого обстрілу на АЗС у Корабельному районі м. Миколаєва 21 березня спалахнула пожежа. Рятувальники загасили вогонь на площі 10 кв.м. Від отриманих поранень загинуло троє чоловіків, одна жінка постраждала, її забрала швидка.

Вночі

Відео Reuters із Маріуполя: могили для загиблих викопують на вулиці біля житлових будинків.

Вночі

Дані ООН: від початку російського вторгнення до 24:00 20 березня в Україні загинули 925 мирних жителів, ще 1496 отримали поранення. Серед загиблих 75 дітей.

Ввечері

Глава МВС Денис Монастирський оприлюднив статистику щодо злочинів проти нацбезпеки з початку повномасштабної агресії РФ.

За 25 днів російського вторгнення в Україні зареєстровано 1271 такий злочин, серед них:

  • 922 – посягання на територіальну цілісність та недоторканість кордонів.
  • 244 – державна зрада,
  • 48 – диверсійні злочини,
  • 57 – за інші.

Переважна більшість затриманих диверсантів – громадяни України.

“Дехто з затриманих приїхав із тимчасово окупованих територій або з інших країн. У когось – лише посвідка на проживання. Дехто начебто постійно перебував в Україні, але вряди-годи перетинав кордон із Росією, де й був завербований, а згодом повернувся виконувати завдання своїх хазяїв”, – пояснив міністр.

Вночі

Фашисти цькують незгодних. “Zдесь жиVет предатель” – таблички такого змісту почали з’являтися в Росії на дверях активістів та журналістів, які виступають проти війни в Україні:

Після першої

Президент США Джо Байден підтвердив, що Росія застосувала в Україні гіперзвукові ракети, “зупинити які майже неможливо”.

Байден заявив, що “Путін припертий спиною до стіни, бо він не передбачав масштабів чи сили нашої єдності, і чим більше його спина підпирає стіну, тим більш жорстку тактику він може застосувати”.

Північ

Нічне звернення президента Володимира Зеленського:

“…Підписав указ про нагородження орденами й медалями 105 наших воїнів. Вдячний кожному з них. Сім з них – на жаль, посмертно”.

24:00

Генеральний штаб ЗС України підтвердив повторне взяття смт Макарів на Київщині – це підтверджено в оперативній інформації ГШ ЗСУ.

“…Так, протягом дня, завдяки героїчним діям наших захисників, над містом Макаровом піднято державний прапор України, ворог відкинутий“, – сказано у зведенні.

Нагадаємо, після першого російського наступу Генштаб ЗСУ заявляв, що дві українські бригади звільнили від окупантів селище Макарів, 2 березня.

Селище міського типу Макарів Бучанського району (колишній райцентр) розташоване на захід від Києва, в районі Житомирської траси, та має велике значення для стримування наступу на столицю.
Контроль ЗСУ над цим районом відрізає російських загарбників від шосе M-06 та оголює тили найближчих до Києва військ противника під Ірпенем.

Читайте також:
“Байрактар” під Макаровом знищив пункт управління росіян. ВІДЕО

24:00

Основне з оперативної інформації Генштабу ЗСУ станом на 24:00 21.03.2022:

  • Втративши наступальний потенціал, російські окупаційні війська продовжують формувати та переміщувати резерви з глибини території російської федерації до кордонів України.
  • У зв’язку з великими безповоротними та санітарними втратами особового складу (зокрема і командної ланки) у збройних силах російської федерації призупинено планове звільнення з військової служби офіцерів, прапорщиків та сержантів.
  • На Поліссі протягом доби противник намагався активізувати ведення наступальних дій на декількох напрямках, зазнав втрат, успіху не досяг. Продовжує ведення повітряної розвідки.
  • На Сіверському напрямку противник активних наступальних дій не веде, продовжує відновлення наступальних спроможностей шляхом введення на територію України додаткових підрозділів, зокрема батальйонної тактичної групи зі складу 90-ї танкової дивізії.
    Підрозділи загарбника продовжують обстріли Чернігова та інших населених пунктів, не полишають спроб наступу у напрямку на Бровари, проте, через втрати, успіху у просуванні не мають.
  • На Донецькому та Луганському напрямках противник продовжує спроби просунутись та закріпитись, успіху не мав.
    На цих напрямках українськими захисниками та захисницями за добу було відбито 13 атак ворога та знищено 14 танків, 8 БМП, 2 МТЛБ, 3 артилерійські системи і 4 автомобілі. Підрозділи ППО уразили 2 повітряні цілі противника. Втрати особового складу ворога склали близько 300 осіб (втрати уточнюються).
    Оборонці Маріуполя знищили патрульний катер “Раптор” та комплекс радіоелектронної боротьби “Леєр-3”.
  • На Миколаївському напрямку, внаслідок контратаки підрозділів Збройних сил України, противник змушений відступити на невигідні рубежі.
  • Очікується, що ворог продовжить завдавати підступних ракетно-бомбових ударів та здійснювати артилерійські обстріли об’єктів критичної інфраструктури України із застосуванням реактивної артилерії, авіації, високоточної зброї та боєприпасів невибіркової дії.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО і надалі відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці. Темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.