ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 3 – 26.02.2022

Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вдалася до масованого ракетного удару по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу (ОРДЛО).
У другий день введення нових військ Росії у ході вторгнення продовжилося. По всій лінії зіткнення від Київщини до Донбасу, а також на півдні України тривали виснажливі бої. Головні зусилля ворог зосередив на спробах взяти Київ. З ночі столиця піддавалася наземним, авіа та ракетним атакам, які нейтралізувала українська ППО.
Завдяки героїзму ЗСУ, за даними Генштабу, було знищено велику кількість російської техніки й особового складу ЗС РФ.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут.

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут.

26 лютого 2022

Північ

Президент Володимир Зеленський звернувся до українців, застерігши, що, ця ніч буде важкою, російські військові збираються іти на штурм.

“Ця ніч буде більш тяжкою, ніж день. Під ударом – багато міст нашої держави: Чернігів, Суми, Харків, наші хлопці й дівчата на Донбасі, міста півдня України, особлива увага Києву. Не можна втратити столицю“, – сказав президент у черговому спеціальному відеозверненні.

“Цієї ночі ворог застосує усі наявні в них сили, щоби зламати наш опір підло, жорстко і не по-людськи. Цієї ночі вони підуть на штурм. Всі ми маємо розуміти, що нас чекає. Цієї ночі маємо вистояти. Доля України вирішується саме зараз. Кожен цивільний громадянин має бути максимально обережним, допомагайте, будь ласка, один одному. Особливо – людям літнього віку, тим, кому зараз дуже важко. За будь-якої небезпеки – переходьте в укриття. Кожен, хто може долучитися до захисту країни чи вже долучився – зупиняйте ворога всюди, де можете. Закривайте спеціальні знаки, які диверсанти залишають на дорогах і будівлях. Спалюйте ворожу техніку… Якщо для загарбника навіть дитячий садочок – допустима ціль, ви не повинні залишити їм жодного шансу. Всі думки і молитви українців – з нашими військовими. Віримо у них, дбаємо про них, захищаємо нашу державу. Ніч буде важкою. Дуже важкою. Але буде ранок”, – резюмував президент.

0:40

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявляє, що за результатами другого дня оборони України противнику не вдалося досягти поставлених раніше стратегічних цілей.

“Закінчилася друга доба героїчної оборони України від російського вторгнення. Я дякую кожному воїну і всім, хто став на захист країни”, – йдеться у повідомленні головнокомандувача в Facebook.

За його словами, українські сили протиповітряної оборони демонструють справжню військову майстерність, знищуючи сучасні літаки та гелікоптери супротивника, збиваючи в небі крилаті ракети.

“Противник не досяг поставлених раніше стратегічних цілей. Його сили слабшають. Ми ж з кожною годиною міцніємо!” – наголосив генерал Залужний.

0:50

Поблизу Василькова на Київщині сили української Протиповітряної оборони збили російський важкий військово-транспортний літак Іл-76.

Про це близько 00:50 повідомив Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний.

“Наші Сили ППО збили Іл-76 з ворожим десантом в районі Василькова. Це помста за Луганськ 2014. Смерть ворогам!”, – написав головком у соцмережі.

Близько першої

У київському метро, яке служить мешканцям столиці укриттям під час російських обстрілів, близько півночі з 25 на 26 лютого народилася дитина, повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки на своєму каналі в телеграмі.

Фото малюка також поширюють у соцмережах кияни.

Новонароджена дівчинка отримала ім’я Мія.

1:20

В районі проведення операції Об’єднаних сил українські сили оборони збили російські вертоліт та штурмовик Су-25. Ліквідували ворожу авіацію орієнтовно опівночі в ніч на суботу, йдеться в дописі Командування Повітряних сил ЗСУ.

1:30

Важкі бої йдуть у Василькові (Київська область), де на військовому аеродромі намагається висадитися російський десант, повідомили в Командуванні Повітряних сил ЗСУ.

Перша година

Росія ветувала резолюцію Ради Безпеки ООН, яка вимагає від Москви зупинити атаки і негайно вивести всі війська з України, повідомляє WP.

11 із 15 членів Радбезу були “за” резолюцію, і лише Росія – проти (Китай, Індія та ОАЕ утрималися).

Очікується, що зараз проект резолюції буде розглянуто Генеральною Асамблеєю ООН, що складається зі 193 членів, де немає права вето.

Резолюція Ради Безпеки, ініційована США та Албанією, засуджувала російське вторгнення в Україну, закликала негайно вивести свої війська, припинити застосування сили проти України та скасувати рішення щодо визнання незалежності ОРДЛО.

Під час засідання відбулася хвилина мовчання за жертвами агресії РФ проти України, яку ініціював Сергій Кислиця. Він залучив долучитися і російського посла Василя Небензю. Той заявив, що треба так само вшанувати і всіх жертв війни на Донбасі за попередні роки.

Під час дебатів Василь Небензя вдався до відвертої брехні і погроз.

“Постпред Франції сказав, що в Україні наразі відбувається вбивство цивільних осіб. Це не правда. Російські війська не бомблять українські міста, і ми сказали, що цим особам нічого не загрожує. І немає достовірного підтвердження загибелі цивільних осіб”, — заявив Небензя на засіданні Ради безпеки ООН, хоча цього дня ЗС РФ вчинила ракетні атаки на Київ, атакувала з артилерії багато інших міст.

Небензя назвав “антиросійським” проєкт резолюції РБ ООН щодо України, заблокований РФ. Цей документ, на думку постпреда Кремля, намагається врятувати тих, хто при владі у Києві, та не враховує “постійний відхід України від Мінських угод”.

Посол Путіна сказав, що “ми не ведемо війну з українським народом – ми проводимо спеціальну військову операцію проти націоналістів та для захисту мешканців Донбасу, денацифікації та демілітаризації. Ці завдання будуть незабаром виконані, і український народ отримає можливість знову вирішувати свою долю у світі, співпраці та добросусідстві з усіма”.

0:40

Сполучені Штати “нададуть додаткову допомогу в безпеці” Україні, але що саме буде входити у цей пакет, ще уточнюється.

Як повідомляє “Європейська правда” із посиланням на CNN, про це заявив речник Пентагону Джон Кірбі.

“Ми дуже активно беремо участь у цих зусиллях, щоб допомогти їм краще захищатися за допомогою як летальної, так і нелетальної допомоги”, – заявив він.

Близько другої

Нові вибухи в районі Троєщини в Києві – ППО відбиває.

Друга година

Сімпсони і весь світ підтримують Україну.

2:30

Російські військові перевдяглися в форму поліції України, під’їхали на авто з мигалками і розстріляли бійців на КПП біля Василькова в Київській області.

Про це повідомила “Українська правда” з посиланням на співрозмовника у командуванні ЗС України.

Окупаційні ДРГ (диверсійно-розвідувальна групи) використовують для прикриття машини та форму поліції України. Так вони діяли поблизу Василькова, де щойно наші ППО збили Іл-76 з російськими десантниками.

Під’їхали в формі національної поліції Україні на авто з мигалками, розстріляли наших бійців на КПП, відволікли увагу. А в цей час з іншого боку зайшла інша група на вантажівці.

Зараз продовжується запеклий бій за аеродром”.

Близько третьої

Понад 50 пострілів та вибухів, кулеметні черги в районі Шулявки та Зоопарку за десять хвилин.

У Солом‘янському районі вибухи та постріли.

Ще один очевидець: Бачу спалахи, чути бій, черги, вибухи. Орієнтовно – напрямок Сирця, Шулявки. Бачив щось горіло, падаючи. Не весь десант, мабуть, збили.

Після третьої

Оперативна інформація від Держспецзв’язку:

  • 60 диверсантів затримано на Троєщині в Києві.

Після 4-ї

Воїни України відбили напад окупантів на військову частину, розташовану біля станції метро “Берестейська” в Києві. Про це близько 4:05 повідомляє Командування Сухопутних військ ЗСУ.

“Військові злочинці РФ атакували одну із військових частин в Києві на проспекті Перемоги. Напад відбито”, – сказано в дописі КСВ.

Бій із горінням на проспекті Перемоги, вигляд здалеку. Фото Reuters

5:40

Брати по зброї: Окупанти захопили трасу Кіпті-Бачівськ на Сумщині, не дозволяють виїзд на дорогу цивільному населенню. В області відсутнє пасажирське сполучення, зокрема залізничне.

Близько п’ятої

Коригувальник російського вогню на Троєщині:

Після п’ятої

Повітряні тривоги: Вінниця, Харків, Луцьк.

Шоста година

Командування Сухопутних військ: На метро “Берестейська” 101-ша бригада охорони Генштабу ЗСУ знищила колону окупантів: два легковики, дві вантажівки з боєкомплектом, танк.

“Все спокійно, всіх поклали”, – КСВ.

П’ята година

Держприкордонслужба: “Стомлені, але не скорені.
На світлині – українські прикордонники відпочивають в перерві між боями. Як завжди поруч вірні друзі – службові собаки”.

Після шостої

Повітряна тривога – вся Рівненська область, Львів.

Близько шостої

Журналіст УНІАН Роман Цимбалюк, колишній власкор у Москві:

Після падіння Іл-76 ВКС РФ у Василькові загинули не всі.
Четверо – полонених, благають Путіна не посилати більше нікого в українське пекло. Близько 10 солдатів РФ продовжують відстрілюватися. Їм виставили ультиматум: скласти зброю або їх буде знищено.
Смуга під надійним вогневим контролем.
Ніхто сюди без дозволу не приземлиться” (допис о 5:47).

Далі Цимбалюк розповів, що російські загарбники шукають злітно-посадкові смуги біля Києва, щоб перекидати військово-транспортними літаками солдатів та техніку. “Тому й відбуваються спроби взяти смугу в Гостомелі та Василькові. Шукають, але не можуть знайти нічого, крім закінчення своїх життів”.

“Що буде далі – піде кураж. Усі переконалися, що російські загарбники смертні. Охочих прискорити цей процес кратно збільшиться. Це стосується і України, і західних партнерів. Слава ЗСУ!”

Після шостої

Київ, проти ворожої авіації й ракет працює ППО ЗСУ:

Близько сьомої

МВС України, зведення о 6:51.
Ситуація щодо російського вторгнення (Південний прикрдонний напрямок)

Ворог дронами намагається активно вести розвідку узбережжя Чорного моря та Дунаю.

Над ранок 26 лютого на ділянці Ізмаїльського прикордонного загону спостерігається активність ворожих дронів.

Безпілотні літальні апарати агресора з висоти близько 1 км розвідують узбережжя Чорного моря та ріки Дунай.

Проти повітряних порушників при наближенні відкривається вогонь та про кожен з них інформуються сили Командування Повітряних сил ЗСУ.

Цієї ночі на підльоті до Чорноморська був збитий ворожий дрон, який здійснив атаку на корабель Морської охорони Держприкордонслужби України “Григорій Куроп’ятников”. Наразі корабель продовжує нести службу у Чорному морі.

Прикордонники разом зі Збройними силами України та іншими силами безпеки і оборони продовжують боронити Україну.

Близько сьомої

Мер Василькова Наталія Баласинович у включені каналу “1+1” запевнила, що бої в місті закінчуються, вони тривали протягом усієї ночі. Але місто залишається під контролем українських Збройних сил.

Після сьомої

Богдан Червак, голова ОУН, перший заступник голови Держтелерадіо України:

“На ранок бойові формування ОУН зберігають свої позиції в Дарницькому районі Києва. Підпорядковуються наказам ЗСУ – знищують московських окупантів.
Друг «Хрест» повідомляє, що йде планова зачистка Дарницького району від залишків диверсійних груп.
Друг «Кармелюк» повідомив, що потрібні ножі, ліхтарики, пінопласт для спання замість матраців, тепловізори, прилади нічного бачення, хоча б один.
«І пам’ятайте: ми вб@мо їх усіх».
Усі живі і здорові. Високий бойовий дух.
Потребуємо фінансової підтримки – 4149 4991 1794 3462″ (допис о 7:41)

Після сьомої

“З Чорного моря ворог здійснив пуск крилатих ракет морського базування “Калібр” по території України”, – йдеться в повідомленні ГШ ЗСУ.

Після восьмої

Київ, повітряна тривога.

Вибухи в районі Жулян і Нивок.

Наслідок одного з ракетних ударів – сильне руйнування житлового будинку на Солом’янці, на проспекті Лобановського, 6а. Імовірно, в багатоповерхівку влучила крилата ракета.

Як можна побачити на фото, в порівняно новому будинку зруйновано бічну частину на рівні квартир 16-18-го поверхів.

photo_2022-02-26_08-27-57 - влучання житловий будинок Солом'янка_3 photo_2022-02-26_08-27-57 - влучання житловий будинок Солом'янка_2 photo_2022-02-26_08-27-57 - влучання житловий будинок Солом'янка_1
<
>

Камера відеоспостереження в одній із квартир зафіксувала момент вибуху:

Держслужба з надзвичайних ситуацій показала кадри евакуації поранених:

“Кількість постраждалих уточнюється. Проводиться евакуація. Від ДСНС залучено 12 осіб та 3 од. техніки”, – розповіли рятувальники.

Фото: ДСНС

Журналістка Ангеліна Карякіна у включенні “5-го каналу” зазначила, що наразі відомо про двох поранених, без загиблих.

Як повідомив міський голова Віталій Кличко, в будинку зафіксовано руйнування з 17-го по 21-го поверхи, здійснюється евакуація людей.

Близько 9-ї

Після бойової ночі у Києві – 35 поранених, з них двоє – діти.

Про це повідомив міський голова столиці Віталій Кличко на своїй сторінці у фейсбуці.

Він запевнив, що, хоч ніч була складною, російських військ у Києві на даний момент більше немає. Проте ворог і надалі намагається прорватися у столицю, а в самому місті діють диверсійні групи.

Мер також порадив киянам задля безпеки залишатися в укриттях, бо “ворог атакуватиме з повітря”. Він попередив, що військові, правоохоронці і тероборона облаштовуватимуть блокпости, тому пересування містом буде обмежене й ускладнене.

Близько 9-ї

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко закликав городян приготуватися до вуличних боїв із ворогом.

“Шановні чернігівці. Нам треба всім готуватися до вуличних боїв. Хто знає і розуміє про що мова, приготувати запальні суміші. Небайдужих чернігівців прошу прибути на місце дислокації територіальної оборони і звернутися до командирів з питанням отримати зброю і захищати наше місто із зброєю в руках”, – сказав Атрошенко.

Після 9-ї

Київська міська адміністрація повідомила, що столичний метрополітен повністю перейшов у режим укриття. Транспортних перевезень здійснюватись не буде.

10:10

Попередження від МВС: “ДРГ противника постійно працює та робить спроби висадки на лівому березі міста Києва.

Українські військові тримають під контролем всі мости столиці, що об’єднують лівий та правий берег, і будуть відкривати вогонь на ураження по цілях, які намагатимуться перетнути мости в напрямку правого берега.

Просимо всіх громадян залишатися в безпечних місцях та не робити спроб перетнути річку Дніпро в напрямку правого берега!”

Як попереджають правоохоронці, ворожі диверсанти можуть бути в цивільному одязі, тож киян просять бути особливо пильними і повідомляти про всіх підозрілих осіб у поліцію.

11:30

198 українців із цивільного населення, з них три дитини, загинули за три дні війни від рук окупантів.

Поранення отримали 1115 людей, із яких 33 – неповнолітні.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на офіційному сайті МОЗ уранці в суботу.

Ляшко зазначає, що російські окупанти обстрілюють машини швидкої допомоги, незважаючи на норми міжнародного гуманітарного права.

Поза тим медична система продовжує працювати, а Міністерство охорони здоров’я робить усе можливе для того, щоб лікарні були всім забезпечені, наголосив міністр.

Віктор Ляшко також розповів, що за минулу ніч у Херсоні в одному з пологових будинків у облаштованому бомбосховищі під звуки вибухів народились два хлопчики. 

10:40

Рада національної безпеки та оборони попередила, що інтернет-форуми та месенджери заполонили ворожі агенти.

“Форуми та групи у месенджерах WhatsApp, Viber, Telegram, Facebook Київщини масовано заполонили однакові повідомлення. Автори дописів активно розпитують у різних варіаціях про те, як дістатись до Києва, хто може підвезти з маленькою дитиною до Києва, як дістатися з Броварів до Борисполя”, – розповіли в РНБО.

Визначити цих авторів можна за однаковою особливістю: всі вони — нові учасники груп Київщини, долучились до груп лише з 25 лютого, пишуть здебільшого російською мовою.

Шановні мешканці Київщини, будьте уважними! Особи, які розпитують інформацію, — це ВОРОЖІ АГЕНТИ. Не вказуйте маршрути руху, як і куди дістатись та де ще є вільні й доступні дороги”, – наголосили в РНБО, порадивши в разі виявлення таких користувачів писати скаргу адмінам груп і попереджати інших учасників форуму.

При цьому сам месенджер WhatsApp технічно захищений.

 

Близько 11-ї

Український військовий журналіст зняв відео з проспекту Перемоги, де 101-ша бригада ЗСУ знищила колону техніки російської армії.

11-та година

Ударний розвідувальний безпілотник “Байрактар” знищив ворожі цілі поблизу аеродрому Гостомеля, що під Києвом. Про це йдеться в оперативному зведенні Генштабу станом на 11:00.

“Угруповання Повітряних сил ЗС України здійснює відбиття повітряних ударів противника. Продовжує ведення систематичних бойових дій. Протягом доби авіацією Повітряних сил виконано 34 літако/вильоти на вогневе ураження скупчень живої сили та техніки в районі залізничної станції Городня Чернігівської області та автомобільного мосту в районі населеного пункту Херсон. ВАYRАКТАR ТВ2 вразив цілі південніше аеродрому Гостомель”, – йдеться в повідомленні.

Також у ГШ розповіли, що противник продовжує наступальні дії на обраних напрямках. Основні зусилля зосереджує у Поліському, Сіверському, Слобожанському та Таврійському операційних районах.

Основною метою операції окупантів є оточення і блокування КИЄВА, “демілітаризація” і “денаціоналізація” України, примушення українського керівництва до зміни політичного курсу на російських умовах. Однак підрозділи російських окупантів втрачають наступальний темп, очікують введення у бій додаткових підрозділів та вимушені зупинятися для поповнення запасів.

На Поліському напрямку до семи батальйонних тактичних груп ворога зупинено в районах БОРОДЯНКИ, БУЧІ, ВИШГОРОДА. Російські загарбники частково втратили боєздатність та намагаються перегрупуватись.
Російські окупанти здійснили спробу висадки повітряного десанту в районі ТОМИЛІВКИ та на аеродромі ВАСИЛЬКІВ (десант знищений).

На Сіверщині російські окупанти силами до 14 БТГр продовжують наступ з метою блокування КИЄВА з північного сходу, але зупинені підрозділами ЗС України в районі міст НІЖИНА, ВЕЛИКОЇ ДОРОГИ, ОБИЧІВА також наступ окупантів зупинено в районах СУМ, ПРИЛУК та КИЄВА.

На цьому напрямку за час операції введено 17 БТГр. Резервів у окупанта не залишилось.

На Слобожанщині до 12 батальйонних тактичних груп окупантів зі складу 1 танкової та 20 загальновійськової армій зупинений перед ОХТИРКОЮ та в районах БОГОДУХОВА, ДЕРГАЧІВ, ПЕЧЕНЕГІВ.

На Таврійському напрямку противник продовжує наступальні дії та змушений вводити другі ешелони у напрямку – до 3 БТГр зі складу 58 загальновійськової армії Південного військового округу.

В цілому щодня загарбники втрачають десятки танків, сотні броньованих машин та тисячі російських солдатів.

Слобожанське угруповання ЗС України продовжує ведення оборонної операції. Зупинило та утримує переважаючи сили російських окупантів.

11:40

Україна звернулася до Міжнародного комітету Червоного Хреста з проханням в сприянні та організації вивезення тисяч тіл вбитих російських військовослужбовців назад на територію РФ.

Про це після 11-ї години в суботу повідомила у відеозверненні віцепрем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

“Ми звертаємося до Міжнародного Червоного Хреста. Ми просимо, щоб МКЧХ допоміг вивезти тіла російських солдатів до Російської Федерації. Це тисячі тіл окупантів. Це гуманітарна потреба. І ми просимо зробити так, щоб тіла російських окупантів покинули територію України і поїхали до РФ”, – сказала Верещук.

Вона наголосила, що в РФ мають знати, скільки таких тіл, і скільки окупантів сьогодні лежить на українській землі.

“Червоний Хрест, зробіть все можливе, щоби вирішити цю гуманітарну проблему”, – сказала міністр.

Ранок

В ніч на суботу адміністрація президента США Джо Байдена зареєструвала у федеральному реєстрі актів підписане ним рішення про надання Україні фінансової допомоги та новітньої зброї.

Загальна вартість нового пакета допомоги складає 600 мільйонів доларів США. Він поділений на дві частини, передає “Європейська правда”.

$350 млн буде надано у вигляді так званої “безпекової підтримки”, що включає зброю, військове обладнання та боєприпаси, а також за потреби безпекові послуги (включно з навчанням), що будуть підібрані у відповідності до запитів української сторони.
Рішення не уточнює, які саме елементи оборонного обладнання будуть надані. Відомо, що Україна, серед іншого, раніше надсилала США запит на надання системи протиракетної оборони.

Ще $250 млн будуть надані у вигляді цільового безповоротного фінансування “у разі визнання важливості для безпекових інтересів США”.
На практиці це, найімовірніше, означатиме потребу погодження з США мети витрачання цих коштів.
Раніше подібна підтримка, зокрема, використовувалася для закупівлі від імені України у американських виробників тієї зброї, на яку Україна вже отримала або має отримати у США експортну ліцензію. Зокрема, відомо, що раніше Сполучені Штати надавали Україні ліцензію на закупівлю протитанкових комплексів Javelin та боєприпасів.

Про це рішення також повідомив і вдень в суботу, 26 лютого, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

“Президент США Байден вночі говорив з Президентом Зеленським і ухвалив рішення про негайне виділення Україні $600 млн: 250 млн на загальну допомогу і 350 млн на військову. Білий дім звернувся до Конгресу за згодою на виділення $6,4 мільярдів на підтримку України — з них $3,5 млрд (!) на оборону”, – написав він на ФБ.

“Зауважимо, що попередні постачання військового обладнання до України здійснювалися авіацією, зараз цей шлях неможливий через закриття неба над Україною та небезпеки посадки в українських аеропортах, які стали мішенню російських обстрілів. Однак є можливість доправити озброєння до сусідніх держав НАТО, як-то Польщі”, – додали в “Європравді”.

Ранок

Генштаб ЗСУ оновив показники втрат техніки ЗС Російської Федерації, яких вона зазнала внаслідок нападу на Україну.

Інформацію опублікували на сторінці органу військового управління вранці в суботу, 26 лютого.

Орієнтовні втрати противника складають:

  • літаки – 14 од.,
  • гелікоптери – 8 од.,
  • танки ‒ 102 од.,
  • ББМ ‒ 536 од.,
  • гармат – 15 од.,
  • ЗРК “Бук”- 1 од.

“Управління діями тактичної авіації РФ відбувається з території Білорусі та ТОТ Крим. У районі Мозиря перебувають батальйонні тактичні групи 35 загальновійськової армії Східного ВО, що можуть бути застосовані для нанесення ударів по об’єктам на території України”, – йдеться в повідомленні.

Встановлене тимчасове місце перебування десятків одиниць танків у районі Шумське та ракетних систем залпового вогню БМ-21 “Град” у районі Косівщина.

Ворог неодноразово застосовував оперативно-тактичну авіацію у районах Южний та Одеса, по аеродрому Озерне, по об’єктах цивільної інфраструктури у Київській області.

На Слобожанському напрямку оперативне угруповання військ ЗС України зупинило наступ противника та продовжує ведення оборонних боїв в Харківської області. Ведуться міські бої в Охтирці.

Угруповання Повітряних сфил ЗС України здійснює відбиття повітряних ударів противника, знищено військово-транспортний літак ІЛ-76МД з десантом російських окупаційних військ. Продовжує ведення систематичних бойових дій. Нанесення вогневого ураження по скупченню живої сили та військової техніки ворога в Київській, Чернігівській та Херсонській областях.
Угруповання об’єднаних сил веде оборонну операцію та утримує зайняті позиції вздовж всієї лінії розмежування.

11:40

Щоб ворог не прорвався до Києва, підривають мости.

На трасі Київ-Житомир 26 лютого підірвали міст біля села Стоянка, про це свідчать НВ і відео очевидців.

Проїзд житомирською трасою закритий, тепер проїхати з Києва до Житомира неможливо.

Як відомо, Стоянка – на трасі Київ-Чоп, на межі міста Київ і Київської області.

Тим часом ДСНС, схоже, говорить також про підрив іншого мосту, із людськими жертвами.

Рятувальники юлизько 11-ї розповіли, що до оперативно-диспетчерської служби Бучанського району надійшло повідомлення про те, що відбулось обрушення легкових автомобілів зі зруйнованого мосту автодороги Київ-Ковель-Ягодин на межі Київської та Житомирської областей.

Чотири чотири людини постраждало. Одна дитина загинула.

На момент прибуття рятувальників встановлено, що зі зруйнованого мосту впали п’ять легкових автомобілів, один з яких повністю знищено вогнем. Необхідна деблокація постраждалих та загиблих в результаті події. Рятувальники передали працівникам екстренної медичної допомоги двох чоловіків, двох жінок та одну дитину, яких в подальшому катерами швидкої медичної допомоги госпіталізували до Бородянської центральної районної лікарні.

Бійці ДСНС провели деблокацію загиблого хлопчика з понівеченого авто (орієнтовно до 8 років), тіло якого транспортували до Бородянської центральної районної лікарні.

На місці діяли підрозділи 31-ї Державної пожежно-рятувальної частини смт Бородянка та 59-го Державного пожежно-рятувального посту смт Пісківка.

Близько півдня

Противник несе втрати живої сили та техніки на Чернігівщині та Сумщині внаслідок результативного авіаційного удару Збройних сил України. Про це опівдні інформує пресцентр оперативного командування “Північ”.

“Північні околиці Конотопу. ЗСУ нанесли авіаудар. Підрозділи армії РФ понесли великі втрати: до 30 од. броне- та автотехніки, жива сила – вточнюється. Ті, хто вижив покидають позиції та розбігаються в невідомому напрямку”, – йдеться в повідомленні.

В н.п. Велика Дорога Ніжинського району авіаударом знищено майже 15 одиниць броне- та автотехніки.

“В стані розбитого підрозділу хаос”, – наголошують в ЗС.

“На менському напрямку знищена понтонна переправа через річку та нанесено удари по противнику. 20 одиниць техніки було спалено. Велика кількість загиблих та поранених. Командування підрозділів армії рф їх не намагається навіть евакуювати”. – інформує пресслужба.

Українські силовики тримають оборону.

12:20

Звернення президента Володимира Зеленського, який і надалі залишається в Києві:

  • Ми вистояли ще одну ніч, хоча ворог зробив усе, щоб захопити Київ і поставити своїх маріонеток, як на Донбасі: літаки, ракети, безпілотники, бронетехніка, артилерія, десант, диверсанти. Росіяни намагаються зруйнувати об’єкти енергетики. Зруйновані ракетами житлові будинки – останній доказ для Заходу, що відбувається.
  • Україна своєю героїчною боротьбою заслуговує на право стати членом Євросоюзу. Настав час закрити цю дискусію та прийняти стратегічне рішення. Говорив сьогодні про це з головою Євроради Шарлем Мішелем, головою ЄК Урсулою фон дер Ляєн, президентом Франції Еммануелем Макроном.
  • У ЄС є згода щодо відключення Росії від платіжної системи SWIFT – залишилося переконати Німеччину і Угорщину.
  • Всі, хто може зупиняти й знищувати окупантів, – робіть це. Всі, хто може повернутися з-за кордону, – повертайтеся. Хто може захищати Україну за кордоном – захищайте.
  • Указ про нагородження званням Героя України сапера-морпіха Віталія Скакуна, який ціною власного життя підірвав міст у Генічеську.
  • Ще одне звернення до росіян. Подяка тим, чия совість у ці дні звучить словами закликом припинити війну проти України. Звернення до решти – не мовчіть. Чим швидше ви вплинете на владу, тим менше надалі буде убитих серед російських окупантів.

Цитата з ФБ-сторінки: “Ми вистояли і успішно відбиваємо атаки ворога. Бої тривають. У багатьох містах та районах нашої держави. Але ми знаємо, що ми захищаємо, – країну, землю, майбутнє дітей. Київ і ключові міста навколо столиці контролює саме наша армія. Окупанти хотіли заблокувати центр нашої держави і поставити тут своїх маріонеток, як у Донецьку. Ми зламали їхній задум”.

Після 12-ї

Глава МЗС України Дмитро Кулеба: Слідом за Італією також і Кіпр не блокуватиме відключення Росії від платіжної системи SWIFT.

Близько 13-ї

ICTV: стало відомо, що українська армія на Луганщині втратила контроль над містами Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Сватове, Рубіжне, Станиця Луганська, Кримське та деяких інших.

ОНОВЛЕНО. СПРОСТУВАННЯ!!!

Голова Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай: “Нацканали повідомили неправдиву інформацію.
Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне – Україна!
Нас обстрілюють, але ми боремося!
Все буде Україна!”

Гайдай в ефірі ICTV: “В Сєвєрі є ДРГшки, але їх знешкоджують”.

Уранці

“Путін почав війну”, “Війна в серці Європи”, “Російські окупанти”, “Війна нуртує” – заголовки провідних італійських ЗМІ.

“ВЕСЬ СВІТ ЗНАЄ – РОСІЯ ВБИВЦЯ! Вона вбиває людей, вбиває цінності! Я вдячний усім нашим друзям і партнерам за таку необхідну гуманітарну допомогу! Вдячний за потужну позицію цивілізованого світу щодо агресора! Ми продовжуємо отримувати підтримку від 🇵🇱🇹🇷🇺🇸🇬🇧🇪🇪🇱🇹🇱🇻🇳🇱🇫🇷🇮🇹 і чекаємо ще! Далі буде!
Слава Україні! Слава Армії України!” – міністр оборони України Резніков Олексій.

Вдень

Голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко надіслав своєму білоруському колезі офіційний лист, у якому, не добираючи слів, висловив зневагу влади Білорусі за те, що вона веде війну проти України разом із Росією.

Копію листа Дейнеко опублікував на своїй сторінці у фейсбуці.

Лист завершується запевненням: “МИ ПЕРЕМОЖЕМО! БУДЬТЕ ВИ ПРОКЛЯТІ, ТВАРІ!”

Голова Держприкордонслужби наголосив, що відкрита воєнна агресія Російської Федерації проти України здійснена “при повному сприянні Республіки Білорусь”.

“Російські підрозділи на українсько-білоруській ділянці кордону за сприяння Республіки Білорусь завдають ракетно-бомбових ударів, знищуючи цивільні об’єкти України, убиваючи мирне населення, зазіхаючи на державний суверенітет і територіальну цілісність України з метою встановлення окупаційного контролю.

Республіка Білорусь разом із Російською Федерацією веде війну проти України, нехтуючи норми міжнародного права, елементарні норми людської моралі та цінності життя”, – наголосив Дейнеко.

“З ПРЕЗИРСТВОМ, голова Державної прикордонної служби України генерал-майор Сергій Дейнеко”, – підписався очільник ДПСУ.

Близько 13-ї

“Якщо Бог існує, він носить форму ЗСУ” – плакат від ГШ.

13:45

Олег Сенцов, боєць тероборони Києва: зловили і віддали відповідним органам диверсантів, які за 600-800 рублів скидають росіянам інформацію про пересування наших військ, ставлять мітки тощо.

13:05

Понад 200 військовослужбовців Російської Федерації потрапили в полон, і це число продовжує збільшуватися. Про це вдень у суботу повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

“Понад 55 годин опору. Наші захисники і захисниці повністю зруйнували плани ворога.
Станом на сьогоднішній ранок кількість знищених російських окупантів перевищила 3000 осіб.
Понад 200 інтервентів потрапили у полон. Кількість полонених збільшується. Вони не очікували такої відсічі і здаються самі.
Знищено сотні одиниць бронетехніки, зокрема – понад сто російських танків. Учора стінгерами було збито 7 гелікоптерів.

Ворог намагається змінити тактику. Російські війська обстрілюють житлові квартали, лікарні, навчальні заклади.

Оскільки швидкий наступ великими колонами захлинувся, почали активніше застосовувати ДРГ і десант. Наша армія і тероборона ефективно їх знешкоджують. Але силам оборони потрібна допомога, щоб діяти на випередження.

Звертаюся до усіх.

У Києві, Харкові, інших містах діють коригувальники, які можуть навести вогонь на ваші домівки чи прокласти дорогу російським військам. Вони є очима ворога.
Якщо ви бачите підозрілих осіб, які встановлюють маяки, наносять мітки, чи не можуть чітко пояснити мету свого перебування у певному місці, затримуйте їх самостійно або інформуйте тероборону. Затримані можуть стати джерелом корисної інформації.

Окремо звертаюся до тих, хто свідомо співпрацює з російськими окупантами або може бути введений ними в оману обіцянками «підзаробити».

За дві доби російські нелюди вбили майже двісті мирних громадян, з них – трьох дітей. Ще 33 дитини поранені.
За таких обставин вас просто можуть не схотіти або не встигнути затримати живими. Відмовтеся від злочинних намірів, поки не пізно.

Особливе прохання для мешканців українських сіл і невеликих містечок, а також усіх, хто матиме відповідну нагоду.
Якщо повз вас пройшла колона російської бронетехніки, за нею через деякий час бути йти колона з паливом. Затримайте або спаліть її. Російські танки просто зупиняться, наші війська їх захоплять і використають проти ворога”, – порадив міністр оборони України.

Після 13-ї

Комендантська година в столиці від сьогодні, 26 лютого, до ранку 28 лютого діятиме з 17:00 до 08:00. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко у своєму Телеграм-каналі.

“Задля більш ефективної оборони столиці та безпеки її мешканців від сьогодні, 26 лютого 2022 року, комендантська година діятиме з 17:00 до 08:00.
Такий час комендантської години запроваджується до ранку 28 лютого”, – зазначив мер столиці.

Увага! Усі цивільні особи, що перебуватимуть на вулиці в період комендантської години, вважатимуться членами диверсійно-розвідувальних груп ворога.

Віталій Кличко закликав із розумінням поставитися до ситуації та не виходити на вулиці.

14:00

Приватбанк відновив можливість користуватися кредитними коштами.

Удень

Полонені танкісти з Ленінградської області РФ заявили, що готові воювати проти Російської Федерації на боці України.

На відео, яке є в розпорядженні “Новинарні“, допитують двох молодих військових із розпізнавальними знаками ЗС РФ. Вони представляються, називають військову частину, в якій служать – в/ч 02511. Це 138-ма окрема мотострілецька бригада Західного військового округу.

Перший допитаний – на ім’я Гавриличев Роман Александрович.

Удень

У Києві на дитячій лікарні “Охматдит” виявили мітки для наведення ракет – про це в суботу інформує “Військове телебачення України”.

“Російські окупанти збираються вбивати дітей. Попри брехливі заяви ворога, що мирне населення не є ціллю їхньої збройної агресії, очевидні факти свідчать про протилежне. Новина, яка сьогодні шокує чи не найбільше — вороги свідомо обрали за ціль своєї агресії хворих дітей. Так окупанти або їх посібники розмістили датчик наведення для крилатих ракет на дитячій лікарні Охматдит”, – йдеться у сюжеті.

Зазначається, що працівники помітили мітки сьогодні, але метадані з камери спостереження за лікарнею свідчать, що їх розмістили ще 18 січня.

Такі датчики наведення виявили з усіх чотирьох сторін закладу на новому корпусі лікарні.

Закликаємо українців бути пильними і вчасно обстежувати по можливості всі доступні споруди!

14:40

Повідомлення Служби безпеки України: МАКСИМАЛЬНЕ ПОШИРЕННЯ!
ЧАТ-БОТ ПРОТИ ВІЙСЬК РФ

Бачите російські війська та техніку?
Помітили ворожі ДРГ?
Повідомте про це негайно!
Для цього створено спеціальний ОФІЦІЙНИЙ чат-бот в Telegram – https://t.me/stop_russian_war_bot
Достовірність перевірена!
Бот отримує та передає інформацію на відповідні штаби реагування.

В разі перебоїв в роботі бота, прохання надсилати інформацію в особисті повідомлення телеграм-акаунту @stop_russian_war

Захистимо Україну разом!

15:30

Президент України Володимир Зеленський висловив подяку Туреччині та її лідеру за впровадження заборони на прохід військових кораблів РФ у Чорне море.

Про це він написав у твіттері о пів на четверту дня 26 лютого.

“Дякую своєму другу, пану Президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану та турецькому народу за потужну підтримку. Заборона на прохід російських військових кораблів у Чорне море та вагома військова, гуманітарна допомога Україні сьогодні вкрай важливі. Народ України ніколи цього не забуде!” – ідеться в дописі.

Близько 15-ї

Важкі артобстріли російськими військами Харкова і Чернігова.

15:45

Німеччина – остання країна, що дала згоду на відключення Росії від міжбанківської платіжної системи SWIFT.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підтвердив:

SWIFT. Офіційне рішення ще не оформлене, але вже розпочалася технічна підготовка до ухвалення рішення та впровадження цієї санкції.
Ми гризли-гризли і вигризли. Працювала вся вартикаль української дипломатії – від Президента України до аташе в українському посольстві”.

“Дякую також тисячам людей, зокрема, українській діаспорі, які тиснуть на свої уряди для підтримки цього рішення.
Цю перемогу українські дипломати присвячують усім оборонцям України”, – написав Кулеба у фейсбуці.

16:20

Українські політики і політикині теж взялися до зброї.

Юлія Тимошенко:

Удень

О 13:40 троє цивільних людей загинули внаслідок влучання російського снаряду в будинок у місті Бородянка на Київщині – ДСНС.

Близько 16-ї

Верховна Рада України закликала виключити Російську Федерацію з Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй.

Колективну заяву керівництва парламенту, узгоджену з лідерами всіх проукраїнських парламентських фракцій, зачитав спікер парламенту Руслан Стефанчук та одразу оприлюднила співголова парламентської фракції “Європейська солідарність” Ірина Геращенко.

У зверненні вони закликали країни ЄС і НАТО негайно, вже 26 лютого, закрити небо над Україною, “аби припинити терористичні нальоти російських окупаційних сил”, та виключити РФ із Ради Безпеки ООН і посилити проти неї санкції.

“Закликаємо виключити Російську Федерацію з Радбезу ООН. Країна-терорист не має права там знаходитися і руйнувати самі основи світової безпеки. Закликаємо світ визнати Путіна воєнним злочинцем, посилити санкції не лише проти нього і його фашистського режиму, а проти всіх росіян, які несуть повну відповідальність за свою владу. Вони її обирали, а значить підтримали політику терору проти суверенної України”, – наголосив Руслан Стефанчук.

Він додав, що “Росія повинна понести відповідальність як держава терорист, всі росіяни повинні понести повну відповідальність за свою владу. Путінський режим влаштував в центрі Європи справжню гуманітарну катастрофу, і це має бути покарано”.

Удень

В Донецькій області окупанти вдарили з артилерії по Маріуполю. Відомо про 58 поранених серед мирного населення. Про це у своєму зверненні пообіді в суботу повідомив мер МаріуполяВадим Бойченко.

Серед іншого, напередодні окупанти цинічно обстріляли школу №48.

Кількість постраждалих вказана станом на 15:00 суботи, 26 лютого. Їм надають медичну допомогу.

“Ми не оголошували нікому війну та не вдиралися на чиюсь територію. Але ми бачимо, що війна (Росії проти України) триває і буквально 10 хвилин тому був здійснений страшний обстріл селища поблизу Маріуполя”, – підсумував Вадим Бойченко.

Ідеться про авіаналіт окупаційних військ на селище Сартана, який стався близько 15:00. За попередніми даними, унаслідок атаки троє людей загинули, ще троє були поранені.

Вдень

Укравтодор закликав демонтувати дорожні знаки в Україні, щоби збити з пантелику росіян.

Свій заклик пресслужба проілюструвала креативною світлиною.

На “дороговказі” зазначені три напрямки руху:

  1. На х*й.
  2. Знов на х*й. 
  3. До Росії нах*й. 

“Демонтуємо дорожні знаки на усіх дорогах країни. Пріоритет #1 — вказівні знаки, назви населених пунктів. У ворога жалюгідний зв‘язок, вони не орієнтуються на місцевості. Давайте допоможемо їм потрапити прямісінько у пекло. Укравтодор закликає усі шляхові організації, територіальні громади, органи місцевого самоврядування негайно розпочати демонтаж дорожніх знаків поблизу”, – йдеться в повідомленні.

Удень

Український Чернігів

16:30

Є надія, що всі українські захисники острова Зміїний можуть бути живими – російські ЗМІ повідомили про доправлення в тимчасово окупований Росією Севастополь військовослужбовців України, які перебували на острові.

Про це повідомили в пресцентрі Держприкордонслужби України.

Як відомо, 24 лютого агресор вів обстріли з корабельних гармат та застосував бойову авіацію по прикордонниках та воїнах ЗСУ на острові Зміїний. За наявною на той момент інформацією, інфраструктура була зруйнована, а острів захоплений. До цього ворог неодноразово марно намагався залякати українських захисників з вимогами здатися і отримував одну єдину вірну відповідь – здаватися ніхто не буде.

“Попередня інформація про те, що серед прикордонників можуть бути загиблі, надійшла перед тим, як з захисниками втратився зв’язок… Розуміємо, що пропагандисти “рускага міра” вміють робити потрібні інформаційні вкиди і використовувати їх, зазначаючи, що українські захисники здалися. Прикордонники та бійці ЗСУ мужньо тримали оборону, особливо перед переважаючими засобами ураження і силами противника”, – йдеться в повідомленні ДПСУ.

“Робота, щоб дізнатися про долю українських захисників, тривала по всіх можливих напрямках.
Наразі, після отримання інформації про їхнє ймовірне місцезнаходження, ДПСУ разом із ЗСУ проводить роботу щодо ідентифікації наших воїнів, що поширено у відкритих мережах.
Ми щиро сподіваємося, хлопці якнайшвидше повернуться додому, а інформація, яка була отримана в момент атаки про загибель, не підтвердиться”, – додали в ДПСУ.

У коментарі пропагандистським ЗМІ російський військовий у Севастополі заявив, що в Крим доставлено 82 військовослужбовці зі Зміїного.

“Після проведення короткострокових юридичних процедур, погоджених з українською стороною, військові будуть направлені додому”, – йдеться в повідомленні.

Один із сюжетів росЗМІ:

17:25

Повітряна тривога – Львів, Вінниця, Харків, Чернігів, Вінниця.

17:00

У Києві почалася комендантська година, яка триватиме щонайменше до 8:00 понеділка, 28 лютого (тобто і всю неділю також).

Цивільни виходити на вулицю заборонено, їх прирівняють до диверсантів.

17:35

У Києві знову чути вибухи.

Удень

Стало відомо, що о 13:40 у Бородянці на Київщині російський снаряд влучив у житловий будинок, загинуло троє людей.

Як повідомила пресслужба Головного управління ДСНС у Київській області, При цьому будинок внаслідок влучання снаряда знищений повністю. Одна жінка загинула на місці, а вже під час пошукових робіт рятувальники виявили у підвальному приміщенні тіла ще двох загиблих.

Після 17-ї

У Херсонській області окупанти розстріляли машину швидкої допомоги, вбивши двох людей.

“Бригади екстреної швидкої медичної допомоги транспортували з Тяглинки Бериславського району в Херсон постраждалих унаслідок військових дій з вогнепальними пораненнями.

На в’їзді в Херсон одна бригада проїхала безперешкодно, а друга бригада була розстріляна. Постраждав 52-річний фельдшер, загинули 64-річний водій швидкої та 42-річний поранений, якого доправляли в лікарню”, – повідомила заступниця директора обласного територіального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Інеса Чамлай.

17:55

Окупаційний “глава Криму” Аксьонов заявив, що (на Херсонщині?) російські військові підірвали дамбу, яка перекривала подачу води в Крим.

Удень

О 15:42 сторінка ВМС ЗСУ в фесбуці повідомила, що над Чорним морем знищено російський військовий літак – і зобив це нібито корабель ЧФ Росії “дружнім вогнем”

Однак о 17:35 Сухопутні війська ЗС України розтлумачили: “В акваторії Чорного моря зенітним ракетним підрозділом Командування Повітряних Сил ЗСУ знищений російський винищувач Су-30 СМ”.

17:55

Командування Сухопутних військ ЗСУ оприлюднило відео бою зі знищенням воїнами ЗС України російської бронетехніки із ПТРК, зокрема “джавелінів”.

“Окупанти, вам мало було “Привида Києва”? Отримуйте винищувача танків! Далі буде…” – ідеться в дописі.

У кадрі видно, як військовий ЗСУ іде по полю бою, по лісовій дорозі, між бронетехнікою, на повний зріст із протитанковим ракетним комплексом Javelin на плечі. В цей час навколо чути звуки стрілянини зі стрілецької зброї, на дорозі стоїть багато одиниць бронетехніки.

Інший чоловік на нашому боці коментує (російською): “Ще раз, ***! Це Генерал! Росіяни, під*раси, здохніть, ***, тварі! За кожну сльозинку!”

Генерал підходить до перехрестя доріг. Генералові дають сигнал, що ціль може бути знайдена.

В цей час віддалік горять бронемашини.

Коментатор говорить: “Обіцяю після цієї *** війни *** заткнутися з російською мовою”.

Читайте також про “Привида Києва”:
Український пілот МіГ-29 за 30 годин здобув шість повітряних перемог над авіацією РФ. ВІДЕО ЩЕ ОДНОГО БОЮ

Удень

Після початку широкомасштабного вторгнення РФ на Луганщині українські військові не тільки тримають оборону, а й ідуть у контрнаступ. Бійці 79-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ розбили ворожий танк. Росіянам вдалося втекти, вони ховалися в лісі, але в результаті зачистки вже стали “хорошими”, розповіли наші десантники.

Удень

Від обстрілу з боку росіян по автобусу в Харківській області загинули п’ять жителів Донбасу.

Про це ввечері в суботу, 26 лютого, повідомив голова Донецької військової адміністрації Павло Кириленко.

5 людей загинуло, 6 поранено, усі – жителі Торецької громади.
Вони перебували у рейсовому автобусі, який потрапив під обстріл російських окупаційних військ в районі с.Волохів Яр Ізюмського району Харківської області.
Серед загиблих – дві 42-річні жінки і троє чоловіків (двоє з них 2000 та 2004 року народження, рік народження третього уточнюється)”, – розповів Кириленко у фейсбуці.

Раніше голова Ізюмської РДА Степан Масельський зазначав, що внаслідок обстрілу автобуса поранені 14 людей, одна загинула.

Удень

Трофейна російська техніка, відбита 92-ю механізованою бригадою ЗСУ ім. отамана Івана Сірка:

Удень

Полонені росіяни під Черніговом, зокрема начальник штабув/ч 41659 майор Щеткін Леонід Петрович.

Удень

Російська важка техніка застрягла в районі Городні, Чернігівщина:

Вечір

Словаччина поставить Україні 12000 мін калібру 120мм, 10000 тонн пального, 2400 тонн авіаційного палива, два комплекси розмінування Bozena.
Німеччина дозволила Нідерландам надіслати 400 протитанкових гранатометів німецького виробництва в Україну.

19:25

Нове звернення президента Зеленського:

Володимир Зеленський запевнив, що українці будуть боротися стільки, скільки потрібно, щоб звільнити країну від російського окупанта.

“Готовність України захищати свою державу, наша солідарність один із одним і хоробрість зламали сценарій окупації нашої країни. Світ побачив – українці могутні. Українці сміливі. Українці – на своїй рідній землі і ніколи її не здадуть…
Ми даємо гідну відсіч. Ми будемо боротися стільки, скільки потрібно, щоб звільнити країну. Якщо діти вже народжуються в укриттях, навіть коли тривають обстріли, то у ворога немає жодного шансу в цій безперечно народній війні”, – сказав глава держави.

Він перелічив кроки різних країн світу щодо стримування агресії РФ.

Також Зеленський розповів, що Азербайджан зможе допомогти Україні щодо низьких запасів нафти та нафтопродуктів.

“Добрий друг України, Ільхам Алієв, президент Азербайджану, з яким я проговорив, що нашій країні не вистачає нафти, не вистачає нафтопродуктів, і все непросто. Але тепер – все буде”, – сказав він.

Удень

Уряд України прийняв Розпорядження про передачу всього конфіскованого судами та митницею майна на потреби Збройних Сил України (найперше йдеться про автотранспорт).

19:40

Голова Луганської обласної держадміністрації Сергій Гайдай повідомив, що українські захисники розбили колону російських військових під Сєвєродонецьком (два танки, БМП, до взводу особового складу) і змусили відступити ворога на багато кілометрів від міста.

“Побита техніка і багато трупів. Також під Рубіжним наші хлопці відбили захід до міста ворожої ДРГ”, – Гайдай.

19:40

У Харкові нацгвардійці затримали та взяли у полон учасників розвідувальної групи, які працюють на Російську Федерацію – повідомлення на ФБ-сторінці Національної гвардії України.

Розвідка намагалася проникнути на територію військової частини.

“При собі окупанти мали стрілецьку зброю, снайперські гвинтівки, дрони для зйомки з повітря, ручні та димові гранати, патрони GGG кал. 308 Win, тактичне спорядження, гроші та документи. А також список особового складу ОМОН «Вимпел» Росгвардії Вологодської області РФ, який бере участь в оперативно-стратегічних навчаннях “Заслон–2022”, — йдеться у повідомленні.

Близько 20-ї

Українські захисники в Чернігівській області підірвали російський ешелон, який транспортував 56 цистерн із дизпаливом.

Як повідомили у пресслужбі Командування Повітряних сил ЗСУ, ешелон був знищений українським “Байрактаром” – ударним БПЛА Bayraktar TB2.

20:00

Німеччина надасть Україні зброю: переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger та протитанкове озброєння.

Про це написав у Twitter канцлер Німеччини Олаф Шольц о 20:00 у суботу, 26 лютого.

“Російська атака знаменує собою поворотний момент. Наш борг – зробити все можливе, щоб підтримати Україну в її захисті від армії Путіна, яка вторглася. Ось чому ми доставляємо 1000 протитанкових засобів і 500 ракет Stinger нашим друзям в Україні“, – заявив він.

Посол України в ФРН Андрій Мельник в ефірі всеукраїнського телемарафону заявив, що поставка буде вже найближчим часом, і найближчим часом збереться німецький парламент, щоб обговорити наступні можливі кроки щодо допомоги Києву.

За його словами, ця заява є “тектонічним зсувом” у політиці Німеччини нового часу.

Зміна позиції Берліна щодо неможливості постачання зброї для України на тлі російської агресії стала можлива завдяки виснажливій роботі української дипломатії, постійних заяв у ЗМІ, на телебаченні Німеччини тощо. Безпосередньо рішенню німецької влади передувала зустріч Мельника з міністром оборони ФРН.

Також посол дав зрозуміти, що після початку російського вторгнення в Україну німецький істеблішмент визнав, що помилявся щодо намірів РФ, але все одно не вважав потрібною поставку летальної зброї Києву – через прогнози щодо швидкого фіналу операції росіян. Позитивне рішення прийшло після того, як затятий опір українців зупинив просування окупантів.

Читайте також:
Німеччина надає Україні економічну допомогу, а зброєю підтримують інші партнери, – МО ФРН

Після 20-ї

Протягом доби 26 лютого окупанти втратили в небі щонайменше три винищувачі Су-30 СМ, 11 вертольотів, два штурмовики Су-25, один військово-транспортний Іл-76МД із десантом окупантів, на землі – зокрема колону техніки та ешелон з пальним.

Про це станом на 19:00 розповіли в командуванні Повітряних сил ЗСУ у Facebook.

Ворожу техніку знищували винищувачі Су-27, бойові розрахунки зенітних ракетних комплексів С-300 та “Бук” М-1 ПС ЗСУ.

Фронтовий бомбардувальник українських Повітряних сил Су-24М одним заходом розгромив колону із 20 одиниць військової техніки.

Також блискавично відпрацював екіпаж безпілотного авіаційного комплексу Байрактар ТБ-2, який знищив цілий залізничний ешелон із пально-мастильними матеріалами ворога.

Після 20-ї

Президент України Володимир Зеленський у телефонній розмові з генеральним секретарем ООН Антоніо Гутеррішем порушив питання про позбавлення Російської Федерації права голосу в Раді безпеки ООН.

“Позбавити країну-агресора права голосу в Раді Безпеки ООН, кваліфікувати дії та заяви РФ як геноцид українського народу, допомогти з доставкою трупів російських солдатів. Говорив про це з генсеком ООН Антоніо Гутеррішем”, – написав Зеленський.

21:05

“Відключений від SWIFT К.К.Ільясов та інші”.

Чудові фото 93 омбр ЗСУ “Холодний Яр” після бою:

93 омбр Холодний Яр - після боїв 26-02-2022_бурят мертвий РФ 93 омбр Холодний Яр - після боїв 26-02-2022_1 93 омбр Холодний Яр - після боїв 26-02-2022_2 93 омбр Холодний Яр - після боїв 26-02-2022_4 93 омбр Холодний Яр - після боїв 26-02-2022_3 93 омбр Холодний Яр - після боїв 26-02-2022_5
<
>
Військові 93-ї механізованої бригади ЗСУ "Холодний Яр" на Сумщині, кінець лютого 2022. Фото: пресслужба 93 омбр

З 22:00 (за Гринвічем)

Литва заборонила російським авіакомпаніям використовувати свій повітряний простір через вторгнення Російської Федерації до України.

Як повідомляється, це рішення уряду набирає чинності з 22:00 за Гринвічем (00:00 за Києвом).

Литва – це найкоротший шлях із материкової частини Росії в її Калінінградський ексклав, затиснутий між членами НАТО Литвою та Польщею на східному узбережжі Балтійського моря.

Раніше свій повітряний простір для російських авіакомпаній закрили Румунія, країни Балтії, Польща, Болгарія та Чехія.

Першою про закриття повітряного простору для росіян заявила Велика Британія – 24 лютого у новий пакет санкцій потрапив “Аерофлот”.

У відповідь Росія заборонила рейси й транзит для усіх літаків, “пов’язаних з Британією”. Згодом оголосила про закриття свого повітряного простору для літаків з Болгарії, Польщі та Чехії.

Вечір

У Тель-Авіві, на бульварі Ротшильд, пройшов великий марш на підтримку України.

За приблизними підрахунками News.co.il, для участі в акції зібралося понад 5 тисяч людей – не тільки тель-авівців, а й мешканців інших міст, які спеціально приїхали на марш. І вихідців не лише з України, а й багатьох інших країн, івритомовних ізраїльтян. Учасники акції несли прапори Ізраїлю, України, Грузії, Білорусі, скандували: “Ні війні!”, “Руки геть від України!” та інші гасла, співали гімн України.

Фотогалерея (автор Олександр Завін / NEWSru.co.il):

Марш Тель-Авів - на підтримку України Марш Тель-Авів - на підтримку України_12 Марш Тель-Авів - на підтримку України_11 Марш Тель-Авів - на підтримку України_10 Марш Тель-Авів - на підтримку України_9 Марш Тель-Авів - на підтримку України_8 Марш Тель-Авів - на підтримку України_7 Марш Тель-Авів - на підтримку України_6 Марш Тель-Авів - на підтримку України_5 Марш Тель-Авів - на підтримку України_4 Марш Тель-Авів - на підтримку України_3 Марш Тель-Авів - на підтримку України_2 Марш Тель-Авів - на підтримку України_1
<
>

Масштабні на підтримку України в ці дні відбуваються в десятках країн світу.

Вечір

На Харківщині жінка-воїн спалила російський БТР.

Удень

Військовослужбовці ЗС України на підступах до Києва знищили чеченського генерала Магомеда Тушаєва – командира 141-го моторизованого полку кадировської гвардії. Про це ввечері 26 лютого повідомив радник міністра внутрішніх справ України Віктор Андрусів.

Магомед Тушаєв

За його словами, інформацію про знищення колони підтвердив полонений.

“Так що кадировців в утиль. Зараз ще їх доб’є альфа і нацгвардія в Гостомелі. Горіть в пеклі покидьки”, — написав Андрусів.

Народний депутат Олексій Гончаренко на своїй сторінці  у ФБ зазначає, що підрозділи української армії у Гостомелі взяли “кадировців” у полон, поставивши їх на коліна.

Варто зазначити, що раніше цього дня підросійський керівник Чечні Рамзан Кадиров записав відео зі “зверненням” до України, яку атакує РФ.
Він закликав український народе “сказати тим шайтанам, які сьогодні не розуміють, щоб вони зрозуміли і склали зброю чи виїхали з України”. “Ми всі любимо вас, ми всі не хочемо війни”, – заявив представник країни-агресора, яка надсилає війська для наступу на Україну.

Вечір

На тлі російського вторгнення українці лише за одну добу переказали 355 млн грн до благодійного фонду “Повернись живим” за програмою єПідтримка, щойно стало можливо передавати “ковідну тисячу” на потреби Збройних сил.

“За добу українці переказали 355 млн грн до благодійного фонду «Повернись живим» на допомогу Збройним силам України за програмою єПідтримка“, – йдеться в повідомленні пресслужби Міністерства економіки ввечері 26 лютого.

У відомстві нагадують, що переказати кошти, отримані за вакцинацію, на допомогу українським військовим можна за посиланням: https://bit.ly/3pfpJXy

Також внесок із коштів єПідтримки можна внести на спеціальні реквізити, відкриті Національним банком України: UA84300001000000047330992708

Крім того, фінансово підтримати ЗСУ зі звичайних карток можна, здійснивши переказ коштів за посиланням: https://bit.ly/3BTIjJT

А це звіт Приватбанку про перекази людей на армію за одну добу:

22:50

П’ятьох імовірних російських диверсантів затримали у суботу співробітники патрульної поліції у Львові, повідомляє пресслужба управління патрульної поліції у Львівській області.

Як зазначається у повідомленні, завдяки пильності громадян патрульні затримали трьох чоловіків, які ховалися у підвалі одного з будинків. У чоловіків, які нещодавно прибули до Львова з Києва, виявили гроші та зброю. Ціль поїздки до Львова вони пояснити не могли.

В одному із районів міста патрульні затримали чоловіка, який маскувався під бомжа. У нього виявили та вилучили карти і записи.

Крім того, затримали чоловіка, який фотографував блокпост. Після затримання у чоловіка виявили паспорт із елементами підроблення та фото блокпоста з різних ракурсів.

Водночас речниця управління Служби безпеки України у Львівській області Роксолана Яворська повідомила, що у Львівській області виявили та ліквідували понад 40 міток на різних об’єктах. “Пошукові групи знайшли понад 40 міток, наразі їх ліквідують”, – розповіла вона.

Такі мітки можуть бути системою сигналів, які ворожі війська використовують для координації вторгнення.

Удень

Чернігівська область:

23:00

КМДА:

УВАГА! У Києві оголошена повітряна тривога!

Просимо всіх терміново прослідувати в укриття цивільного захисту! Мапа укриттів

У соцмережах попереджають про ймовірність масованого авіа-, ракетного та РСЗВ-удару по столиці.

Вечір

Президент США Джо Байден заявив, що санкції – це єдиний спосіб покарати Росію, не ризикуючи війною у глобальному масштабі.

“У вас є два варіанти. Розпочати третю світову війну, вступити у війну з Росією фізично. Або другий: переконатися, що країна, яка діє всупереч міжнародному праву, заплатить за це”, — сказав Байден в інтерв’ю подкастеру та коментатору Брайану Тайлеру Коену, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на CNN..

Також президент зазначив, що однією з його головних стратегічних цілей у момент, коли Росія вторглася до України, є збереження єдності НАТО та Європейського Союзу.

22:25

Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний:
Резервісти Сил територіальної оборони ЗС України! Честь! Вас уже 37 тисяч!
Дякую за надійне плече! Разом до Перемоги!

22:35

Німецький телеканал ARD повідомив про плани всіх країн ЄС закрити авіапростір для літаків Російської Федерації.

22:35

Сьогодні в районі с. Зеленівка міста Херсона з автомобіля розстріляли з автоматичної зброї Шакірова Ділєрбека Шукуровича – цивільного журналіста інформаційного щотижневика “Навколо тебе”, члена БФ “Дім надії”. Внесено відомості до ЄРДР за ч. 2 ст. 438 КК України – генпрокурорка Ірина Венедіктова в ФБ.

Після 23-ї

Кабінет Міністрів в кінці третього дня російського вторгнення прийняв рішення про тимчасове закриття пунктів пропуску через державний кордон з Росією і Білоруссю – сайт уряду.

Після 23-ї

Міністр енергетики Герман Галущенко підписав наказ про відмову від приєднання України до енергомережі Росії та Білорусі.

Він у ФБ розповів, що раніше енергосистема України проводила тестове випробування роботи в ізольованому режимі від російської та білоруської енергосистем. Повернення енергосистеми до спільної мережі планувалося на 27 лютого, проте вторгнення змінило плани.

Галущенко зауважив, що звернеться до міністрів енергетики європейських країн щодо сприяння у прискоренні ухвалення рішення про приєднання української енергосистеми до європейської.

«Технічно і технологічно ми довели нашу спроможність. Політично — слово за урядами європейських країн», — каже міністр.

Водночас він зазначає, що Міненерго впевнене у своїх силах і здатності забезпечити українців стабільним енергопостачанням, не зважаючи на плановість чи прискореність термінів синхронізації.

Міністр каже, що ОЕС України має достатній резерв потужності й продемонструвала свою стійкість. За його словами, нині задіяно 10 блоків АЕС, працює гідрогенерація, а теплові електростанції накопичили достатньо вугілля для успішного закінчення опалювального сезону й виробляють необхідний обсяг електроенергії.

День (доповнено)

Російська диверсійно-розвідувальна група розстріляла в Києві сім’ю з трьома дітьми: батьки і донька загинули, ще двоє дітей поранені.

Про це повідомив секретар Київради Володимир Бондаренко.

“Її звали Поліна. Вона вчилась у 4-му класі школи №24 Києва. Сьогодні зранку (26 лютого – “Н”) на вулиці Теліги її та батьків розстріляла російська ДРГ”, – написав Бондаренко у фейсбуці, оприлюднивши фото загиблої дівчинки.

Ще двом дітям вдалося вижити, проте сестричка Поліни з тяжким кульовим пораненням перебуває в реанімації лікарні №17. Їхній братик – в Охматдиті.

За даними сайту LB.ua, на момент розстрілу сім’я перебувала в авто.

“Це сталося на вулиці Олени Теліги. Біля Бабиного Яру, де 80 років тому нацистські нелюди так само вбивали цілі родини включно з маленькими дітьми.

З першого дня віроломного нападу на Україну російські воєнні злочинці вбивають наших дітей – обстрілюючи лікарню «Охматдит», луплячи з «Градів» по дитбудинках і житлових кварталах, розкидаючи замасковані під іграшки міни, розстрілюючи просто на вулицях, як Поліну.

Це має знати весь світ. Путіна і його орків не цікавлять наші погляди, вік чи стать. Вони вбивають нас за те, що ми є вільною країною вільних людей. Це війна за наше життя і свободу”, – написав народний депутат, колишній голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Вечір

У Дарницькому районі Києва під час спроби прориву через блокпост бійці поліції та ЗСУ знищили російську ДРГ.
Відео опубліковав Антон Геращенко, знімав працівник Національної поліції України.

“Хвилинка гумору”

Що може налякати росіян в Україні більше, ніж ЗСУ? Їхнє власне командування!

Офіційний речник МО РФ генерал Конашенков – про застосування воїнами-націоналістами в Україні так званих “бандер-мобілів” із встановленою на них “забороненою” зброєю:

 

 

Контекст

Західні ЗМІ з посиланням на дані розвідки США повідомляли про можливий початок великого наступу Росії на територію України 16 лютого або в наступні дні.
Навколо кордонів України – в РФ, Білорусі, а також в ОРДЛО і Криму – зібралося майже 150-тисячне угруповання російських військ. Згодом стало відомо про 200-тисячне угруповання.
У спеціальному виступі 19 лютого президент США Джо Байден заявив: “Я впевнений, що Путін ухвалив рішення про вторгнення”.
За даними розвідки США, Росія намагається скинути легітимний уряд України, розправитися з українськими лідерами й діячами та поставити проросійську адміністрацію.

Масовані обстріли з боку російсько-окупаційних військ по всій лінії розмежування на Донбасі почалися 17 лютого. За дві перші доби в штабі ООС нарахували 60 і 66 обстрілів, 19 лютого – 136 (найбільша кількість обстрілів на фронті за один день від 2017 року), 20 лютого – 80, 21 лютого – 84, 22 лютого – 96, із них переважна більшість – із важкої артилерії.
Внаслідок мінометних обстрілів за чотири дні полягли п’ять воїнів ЗСУ, кілька десятків військових та цивільних осіб отримали поранення, ще один цивільний загинув.

За висновком українського командування, такими діями Росія провокувала ЗСУ на удари у відповідь та поширювала дезінформацію про вогневу активність української сторони.
При цьому противник підступно вів артилерійський вогонь з населених пунктів ОРДЛО та розміщував свої артилерійські системи поблизу житлових будинків – “намагався змусити підрозділи Збройних сил України відкривати вогонь у відповідь, щоб у подальшому звинуватити українських захисників в обстрілах мирних мешканців”.

У зв’язку з цим Об’єднані сили неодноразово заявляли, що не відкривають вогонь по об’єктах цивільної інфраструктури та дотримуються норм Міжнародного гуманітарного права. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підкреслював, що Україна не планує наступальної операції на Донбасі.

Та російська пропаганда все одно заявила, що ЗСУ атакують ОРДЛО, чинять “геноцид” тощо.

Західні розвідки також неодноразово попереджали, що РФ готує інсценовані провокації на Донбасі (операцію “під чужим прапором”), щоб мати привід почати великий наступ на територію України. Після 17 лютого такі інсценовані обстріли траплялися вже багато разів.
Крім того, в ОРДЛО оголосили масову мобілізацію населення та почали евакуацію цивільного населення до Росії.

Увечері 21 лютого Володимир Путін заявив про “визнання незалежності” незаконних угруповань “ЛНР” і “ДНР” та підписав укази, де є пункти про “здійснення збройними силами Російської Федерації функцій з підтримки миру” на території Донецької та Луганської областей.
Одразу після заяви Путіна жителі окупованого Донецька повідомили про проходження надзвичайно великої колони танків і бронетехніки через Донецьк у північно-західному напрямку – в бік лінії зіткнення та підконтрольної території України.

22 лютого Рада федерації РФ санкціонувала застосування російських військ на території України.

Путін заявив, що ОРДЛО ним було “визнано” в кордонах Донецької і Луганської областей, та оголосив свої вимоги щодо України: відмовитися від вступу до НАТО, проголосити нейтралітет і провести демілітаризацію. Також він вимагає визнання т.зв. референдуму в Криму й Севастополі, який нібито відбувся у 2014 році, та відмовитися від територіальних претензій щодо Криму.

Увечері 22 лютого президент Зеленський підписав указ про призов резервістів оперативного резерву до війська.

Увечері 23 лютого Верховна Рада 33 голосами затвердила указ президента про запровадження надзвичайного стану в Україні.

23 лютого ватажки угруповань “ДНР” та “ЛНР” офіційно попросили президента РФ Путіна допомогти у “відбитті агресії ЗС України”.

О 5-й годині 24 лютого, після оприлюднення заяви Путіна з оголошенням про “демілітаризацію і денацифікацію” України, Росія почала ракетні й авіаудари та великий наступ на Україну.

До кінця дня 24 лютого російські та, ймовірно, білоруські війська зайняли деякі території в Луганській, Харківській, Сумській, Чернігівській, Київській, Херсонській, Запорізькій областях.

Читайте також:
“Русский корабль, иди на х*й!”
Під час оборони Зміїного загинули 13 всі прикордонників, їм присвоять Героїв

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна