ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 1 – 24.02.2022

Одразу після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, в Києві та Харкові пролунали потужні вибухи. Росія вдалася до масованого ракетного удару по Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу (ОРДЛО).

24 лютого 2022

Близько 5-ї ранку

Звуки потужних вибухів почули мешканці Києва. Щонайменше п’ять таких вибухів пролунало на лівому березі, також про вибухи повідомляють мешканці інших районів міста (Нивки, Виноградар тощо).
Також вибухи чули у Броварах, Борисполі та Ірпені.

Паралельно повідомляють про звуки вибухів у Харкові (зокрема в районі Салтівка), Одесі, Маріуполі

УНІАН повідомляє про стрілянину та вибухи в районі аеропорту “Бориспіль”.

У Харкові повідомляють, що вибухи чутно в районі Салтівка, біля метро “Студентська”. Також чути звуки літаків та систематичні постріли.

За даними ЗМІ, вибухи пролунали в Одесі, Миколаєві, Маріуполі. Повідомляють про вибухи у Бердянську, а також про мінімум чотири вибухи в Краматорську.

5:43

Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця у виступі на засіданні Ради безпеки ООН майже одразу після початку нового наступу Росії порушив питання про те, наскільки легально РФ стала членом Радбезу ООН замість СРСР.

Кислиця нагадав, що Україна довго намагалася отримати від Секретаріату документи щодо того, як Росія увійшла до Ради безпеки ООН, та закликав генерального секретаря зараз поширити їх.

“У статті 4 пункту 2 Статуту сказано: “Прийняття будь-якої такої держави до членства в Організації Об’єднаних Націй здійснюється рішенням Генеральної Асамблеї за рекомендацією Ради Безпеки”. Будь ласка, доручіть Секретаріату розповсюдити серед членів Ради Безпеки та членів Генеральної Асамблеї рішення РБ від грудня 1991 року, яке рекомендує, щоб Російська Федерація могла бути членом цієї Організації;  а також рішення ГА ООН від 1991 року, де ГА вітає Російську Федерацію у цій Організації.

Було б дивом, якби Секретаріат зміг продемонструвати ці рішення. У Статуті ООН немає нічого про безперервність як підступний спосіб потрапляння у члени Організації”, – зауважив постпред України.

Кислиця наголосив, що Росія почала масштабний напад на Україну та нагадав, що статут ООН вимагає від членів організації миролюбності та готовності виконувати зобов’язання, закріплені у Статуті ООН.

“Коли я прийшов сюди з годину тому, я хотів попросити представника РФ підтвердити під запис, що російські війська не почнуть стріляти по українцях сьогодні і не перейдуть у наступ. Це вже не має сенсу. Тому що 48 хвилин тому ваш президент оголосив Україні війну…

Тож зараз я хотів би, посол Росії, попросити вас сказати під протокол, чи ваші війська прямо зараз не обстрілюють і не бомблять українські міста. Чи ваші війська не рухаються по території України. У вас є смартфон, ви можете подзвонити [главі МЗС РФ Сергію] Лаврову прямо зараз“, – заявив Кислиця.

На що Небензя відповів, що “не збирається будити Лаврова“.

Сергій Кислиця також закликав негайно скликати позачергове засідання Радбезу для припинення війни. “Закликаю всіх вас зробити все можливе, щоб зупинити війну. Військові злочинці не потрапляють в чистилище, посол, вони опиняються прямо в пеклі!” – наголосив Кислиця.

Представниця США при ООН Лінда Томас Грінфілд від імені Сполучених Штатів закликала Росію повернути свої війська від України назад до місць постійної дислокації.

“Сьогодні вночі ми побачили, що Росія закрила повітряний простір, перекинула військові сили в Донбас та пересунула сили в бойові позиції. Це небезпечний момент, і ми зібралися тут по одній і лише одній причині – вимагати від Росії зупинитися, повернутися у свої кордони, відправити війська, танки, літаки назад у казарми й ангари, а також відправити дипломатів за стіл переговорів”, – наголосила Грінфілд.

“Відійдіть від краю прірви, поки не надто пізно”, – заявила постійна представниця США при ООН.

“Давайте прямо скажемо, не всі сторони тут винні. Немає середньої позиції. Заклик до обох сторін до деескалації дозволяє Росії діяти далі. Росія – це агресор, і її напад на Україну є тим самим, що і напад на ООН”, – дипломатка.

5:45

Радник очільника МВС України Антон Геращенко:
“Вторгнення почалося. Щойно були удари ракет по центрах військового управління, аеродромах, військових складах у Києві, Харкові, Дніпрі. Тривають артилерійські обстріли кордону.
З сьогодення у світі Нова геополітична реальність” (повідомлення на особистій ФБ-сторінці).

6:00

У Києві чутно новий сильний вибух із Правого берега.

Близько 6-ї ранку

Журналіст Андрій Цаплієнко з посиланням на джерела в ДПСУ інформує у своєму телеграм-каналі, що ракетні удари почались по Києву, Харкову та інших містах України.

“Крилатими ракетами обстрілюють стратегічні об’єкти Києва.

Одеса – висадка десанту в районі Фонтанки. (Це повідомлення було спростоване ЗСУ – “Н”).

Війська РФ перейшли кордон в районі Харкова…

Обстріл пунктів пропуску з Криму мінометами“, – написав журналіст.

Дані від Цаплієнка щодо подій на кордонах і не тільки:
04.35 напад на п/н впс «В.Писарівка» зі стор. РФ
05:00 з ППр «Чертково» (РФ) обстріл ППр «Мілове»
05:05 впс «Н.Слобода» обстріл ГРАДами з боку РФ
05:05 напад на п/н в ППр «Гоптівка»
05:15 обстріл аеродрому «Краматорськ»
05:20 впс «Веселе», «Вовчанськ», «Дергачі» – артилер. обстріл зі стор. РФ
05:13 обстріл мППр «Грабовське» впс «Краснопілля»
05:23 ППр «Бачівськ» заходить бронетехніка
05:25 м. Дніпро – 2 вибухи на злітній смузі
05:30 впс «Тополі» обстріл з ГРАДів з боку РФ
05:30 впс «Золочів» міномет. обстріл з боку РФ
05:50 впс «Вовчанськ» обстріл з ГРАДів з боку РФ

5:55

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба: “Путін розпочав повномасштабну війну проти України. Тривають удари по мирних українських містах. Це загарбницька війна. Україна буде захищатися та переможе. Світ може і має зупинити Путіна. Час діяти — просто зараз” (допис у твіттері глави МЗС).

6:11

Президент Зеленський скликає Раду національної безпеки і оборони. РНБО введе воєнний стан.

Про це сказав секретар Радбезу Олексій Данілов у коментарі “Українській правді”.

6:11

Небо над Україною закрили – інформація “УП”.

6:15

У Львові тихо – інформація від львівської журналістки “Новинарні”.

6:25

Мер Борисполя Володимир Борисенко висловив переконання, що звуки вибухів – це працювала наша протиповітряна оборона (включення в ефірі “1+1”).

“Це можна віднести до ряду провокацій. Спрацьовує наша армія по невідомому літальному апарату. Скоріше всього, це безпілотники”, – припустив він.

“Це наша армія. Все під контролем”, – мер про обстріли біля Борисполя (ТСН).

Летовище не працює.

6:28

Танки зайшли з КримуЦаплієнко.

6:29, 6:36

Київ – чути нові вибухи.

6:34

Цаплієнко поширює відео з району Харкова (імовірно – обстріл ракетними системами залпового вогню):

6:38

Включення кореспондента “1+1” в ефір з Одеси: ситуація в місті більш-менш спокійна.

Тим часом допис у тг-каналі Андрія Цаплієнка:
“Актуально станом на 6:05
В м.Одеса відбулась серія вибухів на державних об’єктах (4) з ціллю деморалізації ЗС України, правоохоронних органів та населення України.
ВАЖЛИВО: Всі частини ЗС України підняті по тривозі та виступають на оборону об’єктів регіону. В місті працюють посилені підрозділи поліції. Прохання до всіх, не сіяти паніку читаючи новини, особливо з російських медіа. Армія захистить народ Україні!”

6:40

Президент США Джо Байден заявив, що зустрінеться зі послами G7, а потім “поговорить з американським народом”, щоб оголосити про подальші наслідки, які накладуть на Росію через напад на Україну (заява на сайті Білого дому).

“Молитви всього світу цієї ночі з народом України, який страждає від неспровокованого та невиправданого нападу російських збройних сил.

Президент Путін обрав навмисну ​​війну, яка принесе катастрофічні людські жертви та страждання. Тільки Росія несе відповідальність за смерть і руйнування, які принесе цей напад, і Сполучені Штати, їхні союзники та партнери відреагують єдиним і рішучим чином. Світ притягне Росію до відповіді”, – сказав президент США.

Він пообіцяв координувати свої дії з союзниками по НАТО, “щоб забезпечити рішучу, спільну відповідь, яка дотримає будь-якої агресії проти Альянсу.”

6:46

УКРАЇНА ВВЕЛА ВОЄННИЙ СТАН – відео із заявою президента Володимира Зеленського.

“Шановні громадяни України!

Сьогодні вранці президент Путін оголосив проведення спеціальної військової операції на Донбасі.

Росія здійснила удари по нашій військовій інфраструктурі та по наших прикордонниках, прикордонних загонах. У багатьох містах України було чутно вибухи.

Ми вводимо воєнний стан на всій території нашої держави.

Хвилину тому я провів телефонну розмову з президентом [США Джо] Байденом. Сполучені Штати Америки вже почали гуртувати міжнародну підтримку”, – сказав Зеленський.

“Сьогодні від вас, від кожного з вас потрібен спокій. За можливості, залишайтесь, будь ласка, вдома.

Ми працюємо. Армія працює. Працює весь сектор безпеки й оборони України.

На зв’язку з вами буду постійно я, РНБО, Кабінет Міністрів України. Незабаром я знову вийду на зв’язок.

Без паніки! Ми сильні, ми готові до всього. Ми всіх переможемо. Бо ми – це Україна. Слава Україні!” – заявив Зеленський у форматі короткого звернення-селфі для соцмереж.

7:03

Наталія Нагорна (“1+1”) з посиланням на Антона Геращенка: по авіабазі ПС ЗСУ у Василькові на Київщині було завдано щонайменше сім ударів.




6:55

У Києві на вулиці Васильківській, 3 (біля станції метро “Голосіївська”) вибухом пошкоджено житлові будівлі, бігборд і торгівельні майданчики – “УП” з посиланням на ДСНС.

Вибух пошкодив бігборд. Внаслідок розльоту осколків оріентовно метрів 200-300 пошкоджено розташовані поряд житлові будівлі і торгівельні майданчики, балкони, вікна.

Трапилася пожежа по вул. Васильківська, 1, на даху трьох поверхової будівлі. Горіло пластикове вікно на площі 5 м. Ліквідовано вогнегасником.

ДОПОВНЕНО. Руйнування зчинили крилата авіаційна ракета Х-31 ЗС Росії.

Фото з соцмереж

Пів на сьому

Одеська активістка Ярослава Вітко (“Одеса україномовна”) спростовує висадку російського десанту на Фонтанці, піблікуючи відео спокійного моря:

Станом на 6:40

Міський голова Києва Віталій Кличко закликав киян не панікувати, залишатися вдома і тримати напоготові “тривожну валізку”.

“Україна атакована агресором. Гуркіт снарядів чутно і в Києві. Найстрашніший ворог зараз – паніка. Не втрачаємо витримки”, – наголосив Кличко.

“Всі, хто не задіяний в роботі критичної інфраструктури та життєзабезпечення міста, залишайтеся вдома. Тримайте напоготові «тривожну валізку». Документи, необхідний мінімум речей. Щоб оперативно, за потреби, дістатися до укриття чи сховища”, – порадив Кличко.

“Міська влада в столиці. Ми продовжуємо забезпечувати функціонування міста. Тримаємося! Ми повинні вистояти!” – сказав міський голова.

Сьома година

Звернення міністра оборони Олексія Резнікова (текст):

“Дорогі Українці!
Ворог почав інтенсивні обстріли наших підрозділів на сході, а також центрів військового управління і аеродромів в інших регіонах.

Українська армія тримає оборону і дає відсіч російським військам.

Наші військові роблять усе, аби захистити вас і не дати агресору шансу на прорив.

Сьогодні я вчергове звертаюся до вас: зберігайте спокій! За можливості залишайтеся вдома. Ситуація контрольована, але нашій армії зараз як ніколи треба ваша підтримка. Ваш спокій і впевненість у Збройних силах України наразі найкраща допомога!

Ми оперативно інформуватимемо про ситуацію. Слава Україні!”

Після сьомої години

У соцмережах повідомляють про вибухи в Луцьку.

7:15

На офіційній сторінці Київської міської адміністрації у фейсбуці з’явилося таке повідомлення:

“УВАГА! Зафіксована повітряна загроза! У разі ввімкнення сирен просимо всіх терміново прослідувати в укриття цивільного захисту”.

7:30

Наталія Нагорна (“1+1”) із посиланням на штаб операції Об’єднаних сил: “Збито ворожий літак”.

Олександр Моторний уточнює: літак Су.

Близько сьомої години

Удару зазнав арсенал біля села Розсішки під Уманню, Черкаська область, де розташована 222-га центральна артилерійська база боєприпасів – “Новинарня” за даними від місцевих мешканців. Від складів артилерійських боєприпасів видно заграву.

Після сьомої

Сирени в Коломиї, удар по військовому аеродрому Івано-Франківська – повідомлення місцевих мешканців.

7:15

Державний кордон України піддався атаці російських військ з боку РФ та Білорусі, – офіцйне повідомлення ДПСУ.

“Близько 5.00 державний кордон України на ділянці з Російською Федерацією та Республікою Білорусь піддався атаці з боку російських військ, що підтримуються Білоруссю.
Атаки на прикордонні підрозділи, прикордонні наряди та пункти пропуску відбуваються з застосуванням артилерії, важкої техніки та стрілецької зброї.
Це відбувається в межах Луганської, Сумської, Харківської, Чернігівської та Житомирської областей. Крім того, атака відбувається з ТОТ АР Крим.

Також фіксується робота диверсійно-розвідувальних груп противника.

В залежності від ситуацій на ділянках кордону прикордонники разом зі Збройними Силами України та Національною гвардією України ведуть вогонь по ворогу.

Щодо поранень серед охоронців кордону інформація уточнюється”.

7:25

Офіційне повідомлення Генерального штабу Збройних сил України (ФБ):

“Сьогодні, 24 лютого, о 5.00 збройні сили Російської Федерації розпочали інтенсивні обстріли наших підрозділів на сході, а також нанесли ракетно-бомбові удари по аеродромах в Борисполі, Озерному, Кульбакіному, Чугуєві, Краматорську, Чорнобаївці, а також по військових об’єктах Збройних Сил України. Водноча агресор розпочав артилерійські обстріли території та населених пунктів України вздовж державного кордону.

Повітряні Сили Збройних Сил України відбивають повітряний напад загарбника.

Сили оборони держави перебувають у повній бойовій готовності, зайняли та утримують оборонні позиції. Ситуація контрольована”.

“Інформація щодо десантування російських військ в Одесі не відповідає дійсності”, – заявили в ГШ.

7:53

Збито п’ять літаків і один вертоліт ЗС Росії.

Як передає “Новинарня”, про це о 7:50 ранку 24 лютого повідомила в прямому ефірі “1+1” журналістка Наталя Нагорна з посиланням на офіційне повідомлення з командування ОС.

Ворог завдає ударів по аеродрому Івано-Франківська та вертолітній частині на Львівщині.

7:57

На Луганщині ворогом захоплено селища Городище на Мілове, – ДСНС.

8:00

“Київський метрополітен пускає людей на вхід безплатно”, – “1+1”.

Нагадаємо, що столичне метро – це головне бомбосховище Києва.

Восьма година

Стало вдіомо, що аеродром Сміли на Черкащині бомбила російська авіація. Уражено РЛС на Загреблі (джерело).

8:15

Віталій Кличко: Сьогодні школи і дитсадки в Києві не працюють. Натомість медустанови працюватимуть.

8:20

Верховна Рада затвердила указ президента України Володимира Зеленського про введення воєнного стану на всій території України.

8:20
Сухопутні війська ЗСУ: “Оперативна інформація зі сходу України. В районі Щастя знищено два танки та декілька вантажівок РФ“.

8:40

Місто Кривий Ріг: три удари по складах 17-ї танкової бригади, позиція бойового чергування, удар з БПЛА, розбомбили міст через річку Інгулець, – Цаплієнко з посиланням на ГУ Нацполіції.

8:20

Міністр закордрнних справ Дмитро Кулеба:

“До українських громад в усьому світі:
Путін напав, але ніхто не розбігається. Армія, дипломати, всі працюють. Україна б’ється. Україна захистить себе. Україна переможе.
Розповсюджуйте правду про вторгнення Путіна в своїх країнах і закликайте уряди до негайних дій” (твіттер).

8:45

Президент України, Верховний Головнокомандувач ЗСУ Володимир Зеленський віддав наказ наносити максимальних втрат загарбникам. Про це йдеться в дописі Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

“Сили оборони держави, користуючись правом на самооборону відповідно до ст.51 Статуту ООН, надають гідну відсіч спробам противника прорвати кордон. Ситуація контрольована. Російські війська несуть втрати.
В районі проведення ООС збито 5 літаків ВКС РФ та 2 вертольоти, підбито 2 танки, знищено кілька вантажівок ЗС РФ“, – офіційно заявив головком.

9:05

За даними Національної поліції України, станом на 8-му ранку в Україні є перші жертви масштабної російської агресії. Про це у фейсбуці написав радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко з посиланням на оперативну інформацію НПУ.

“Броварський [район Київської області], військове містечко №161 – під час авіаудару згоріла будівля та 4-х поверховий будинок частково пошкоджений 3 та 4 поверх, військові проводять евакуацію, працює ДСНС та швидка. За попередньою інформаціє, є один загиблий, один поранений та п’ять ще потерпілих, більш детально інформація буде додатково”.

У Маріуполі Донецької області отримали поранення дитина та ще троє цивільних.

Щодо інших регіонів, за даними Геращенка, інформація така:

  • Київська область (Васильківський, Бориспільський, Броварський, Поліський райони) інформація про вибухи.
  • Київська область село Ревне обстріл в/ч
  • Волинська область місто Луцьк інформація про вибухи.
  • Одеса біля аеропорту вибух локатора
  • Запоріжжя біля аеропорту вибух
  • Запоріжжя на околиці обстріл в/ч
  • Чернігівська область село Миколаївка Новгород-Сіверського району бачать, що з боку РФ їде техніка
  • Львівська область село Батятичі чутно вибухи
  • Львівська область місто Броди три вибухи на двох в/ч
  • Львівська область село Новий Калинів обстріл бази паливно-мастильних матеріалів
  • Херсонська область міста Чонгар та Каланчак обстріли в/ч
  • Полтавська область місто Миргород вибух двох ракет
  • Херсонська область (Каланчак) обстріл прикордонників
  • Кіровоградська область місто Знам’янка обстріл в/ч
  • Чернігівська область аеропорт УДСНС влучення в локатор (є потерпілі)
  • Херсонська область пост Азов Генічеська їде військова техніка РФ (кількість невідома). Їдуть в бік Мелітополя.
  • Хмельницька Старокостянтинів обстріл військового аеропорту
  • Одеська область місто Подільськ залетіли 2 літаки з Придністров’я, обстріл в/ч
  • Житомирська область с.м.т. Озерне обстріл ракетами. Знищено один літак.
  • Вінницька область н.п Бохоники обстріл в/ч
  • Вінницька область місто Тульчин та місто Теплик в/ч вибухи.
  • І-Франківська область обстріл в/ч.
  • Харків обстріл в/ч (зенітна частина)

Дев’ята година

Зведена інформація по Луцьку (Волинь) на цей час (за даними з місцевих ЗМІ та від органів влади):

У Луцьку вибухи пролунали близько сьомої ранку. Станом на 6.57 було зафіксовано три вибухи, о 7.18 їх уже було шість, повідомляє сайт “Волинь пост”.
Головним об’єктом удару став Луцький військовий аеродром, що на Вишкові, там видно дим та вогонь. Масштаби пошкоджень уточнюються.
Відомо про поранення одного з працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій.
Телевежа в Луцьку лишилася неушкодженою.
Садочки і школи закрито на невизначений термін.

9:30

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (на ФБ):
“Місто Щастя на Луганщині, яке було атаковано російським агресором, відвойоване Збройними силами України. При спробі нападу знищена техніка і вбито біля 50 ворогів.

Щастя в наших руках!”

Командування Сухопутних військ ЗСУ підтверджує:

9:50

Державна прикордонна служба України офіційно повідомляє: загинули троє військових ДПСУ.

“Ситуація щодо російського вторгнення.
Прикордонні підрозділи діють відповідно до ситуації, що розгортається на ділянках відповідальності та у взаємодії з усіма силами оборони.
В районі населених пунктів Копані та Іваново Херсонської області військовослужбовці ведуть бій з противником.
В районі Скадовська прикордонну комендатуру швидкого реагування обстрілюють з вертольотів.
Наразі відомо про 3 загиблих прикордонників. Є поранені. Незважаючи на це, прикордонники ведуть бій з окупантом”, – ідеться в повідомленні ДПСУ.

Дев’ята година

ДСНС України: “Друзі, це відео ми вже публікували раніше, проте якщо ви ще не зібрали свою тривожну валізу, то радимо до перегляду.
Нехай тривожною буде лише ваша валіза, а думки будуть ясні. Не боїмося і не панікуємо”.

Десята година

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, який бере участь в інтервенції військ РФ в Україну, зібрав нараду з військовими (БелТА).

Десята година

У Київській області один з об’єктів Державної прикордонної служби був обстріляний ворогом, ймовірно з ракетного озброєння. Про це вранці інформує пресслужба ДПСУ, публікуючи фото:

Фото: ДПСУ

Десята година

ДПСУ: на Луганщині на рубежі Красна Талівка, Мілове, Городище зайшли колони російських танків. Ворог підступно виставив в перед колони автомобілі білого кольору з символікою ОБСЄ. Наразі на цьому рубужі йдуть бойові дії.

Десята година

Ветеран АТО у складі 72 омбр, а зараз військовий журналіст “Армії інформ” Сергій Місюра написав у фейсбуці:
“…Ворог вдарив по всіх ключових аеропортах і аеродромах балістичними ракетами. А тепер питання – чому ми не втратили жодного літака? Тому що наша розвідка і командування все знали! Літаки заздалегідь були підняті в повітря і на момент 5-ї години ранку і перших ракет – перебували в повітрі”.

“Ми знали. Ми готувались. Ми стоїмо. А ворог несе втрати”, – написав він.

10:15

УПЛ призупинила чемпіонат України з футболу через воєнний стан.

10:20

Інформує пресслужба Генштабу ЗСУ:
“За оперативною інформацією Генерального штабу ЗС України, на об’їзній дорозі міста Харків спалено 4 танки російських окупантів”, – йдеться в офіційному повідомленні.

Відео з тг-Цаплієнка:

9:52

Нацбанк оприлюднив постанову у зв’язку із оголошенням воєнного стану: “Банки забезпечують роботу відділень в безперебійному режимі, безготівкові розрахунки здійснюються без обмежень, а банкомати підкріплюються готівкою без обмежень”.

За інформацією НБУ, 24 лютого 2022 року вводяться такі тимчасові обмеження:

  • призупинити роботу валютного ринку України, крім операцій продажу іноземної валюти клієнтами;
  • зафіксувати офіційний курс на 24 лютого 2022 року;
  • обмежити зняття готівки з рахунку клієнта в обсязі 100 000 грн на день, крім підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів, уряду та окремих дозволів Національного банку без нарахування та зняття комісій;
  • заборонити видачу готівкових коштів із рахунків клієнтів в іноземній валюті;
  • увести мораторій на здійснення транскордонних валютних платежів;
  • зупинити здійснення обслуговуючими банками видаткових операцій за рахунками резидентів держави, що здійснила збройну агресію проти України;
  • банкам-емітентам електронних грошей призупинити здійснення випуску електронних грошей.

10:40

Дві “нерозпізнані цілі” погрожують українським прикордонникам на острові  Зміїному в Чорному морі. Військові зайняли оборону, повідомила пресслужба ДПСУ.

“Окупанти з погрозами вимагають від військовослужбовців Ізмаїльського прикордонного загону здатися. Агресор використав міжнародний канал зв’язку з безпеки судноплавства”, – йдеться в повідомленні.

ДПСУ опублікувала вказані переговори:

11:30

Україна розірвала дипломатичні відносини з Російською Федерацією.

Про це у виступі об 11:30 заявив президент України Володимир Зеленський.

Він повідомив, що Україна роздаватиме зброю охочим стати на захист України.

“Хочу сказати, що ми знімемо санкції з усіх громадян України рішенням Ради національної безпеки і оборони, які готові зі зброєю в руках захищати нашу державу у складі територіальної оборони”, – сповістив Зеленський.

Президент каже, що в ході боїв на території України ворог поніс серйозні втрати і їх буде ще більше.

Президент попросив підтримувати нашу армію.

12:00

У Києві чути ще один потужний вибух.

12:05

Оперативне повідомлення МВС України на 12 год. 00 хв.:

Чернігівська область місто Ніжин: зранку під час бомбардування аеродрому ДСНС загинув полковник поліції Яцик О.А., інспектор ювенальної превенції.

Рівненська область біля сіл Бутове Зарічнянського району та Городище Дубровицького району помічено передислокацію військової техніки на території Республіки Білорусь.

Херсонська область село Новоолександрівка Каланчацького району – зі сторони АР Крим рухається колона з 20 одиниць військової техніки.

Інформація про пожежу на території військової частини НГУ у м. Одеса не підтвердилася, пожежа виникла на території ТОВ «Будпостач» в складській будівлі на площі близько 1 тис. м кв. Залучено 25 осіб та 6 од. техніки ДСНС. КГП заст. нач. ГУ Крицький О.І.

У зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, зруйновано міст через річку Черевач.

У зв’язку з агресією Російської Федерації на території України поліція посилила заходи із забезпечення правопорядку на вулицях сіл і міст держави. Поліцейські наряди забезпечують безпеку громадян та публічний порядок.

Разом з тим правоохоронці звертають увагу людей на необхідність приділяти підвищену увагу підозрілим особам та предметам. Про всі підозрілі речі, а також підозрілих осіб з червоними елементами на одязі слід повідомляти на спецлінію поліції 102.

24 лютого на номер «101» надійшло повідомлення про пожежу у житловому 5-поверховому будинку за адресою: м. Чугуїв, мікрорайон Авіатор, буд. №157. Вона виникла внаслідок ворожого обстрілу.
До місця події виїхало 3 оперативних відділення Служби порятунку на автоцистернах, 1 автомобіль першої допомоги та автодрабина. На момент прибуття рятувальників горіли балкони квартир на другому та третьому поверхах, а також квартира на четвертому. Загальна площа пожежі склала біля 100 кв.м.
Від вибуху загинув неповнолітній хлопчик. Є поранені. Рятувальники евакуювали з палаючого будинку 15 його мешканців.
Завершено локалізація вогню.

На території України всі служби МВС України в режимі воєнного стану забезпечують правопорядок, надають допомогу потерпілим, ліквідовують руйнування та пожежі.

12:20

Потужний удар по аеродрому Гостомель під Києвом.
“Що я бачу: пролунало кілька потужних вибухів, стовп диму над тим місцем, де аеродром”, – пише авторка “Новинарні”.

Дванадцята година

Повідомляють про ракетні прильоти по Броварах під Києвом.

ДОПОВНЕНО. Росія двома ракетами знову нанесла удар по місту Бровари під Києвом, – Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Зафіксовані два удари ракетами, попередньо – “Калібр”.

“Суспільне” з посиланням на мера Броварів Ігоря Сапожка: у місті 6 людей загинуло, 12 поранені.

“Розпочалося все з 5-ї ранку, були обстріляні дві військові частини, які знаходяться в Броварах. Зараз за моєю інформацією, 6 загинули, 12 поранені, знаходяться в лікарнях”, – міський голова.

Дванадцята година

Молдова закрила повітряний простір у зв’язку з нападом Російської Федерації на Україну. Про це заявив міністр інфраструктури Андрей Спину, інформує Newsmaker.

Дванадцята година

Збройні сили України зупинили наступ противника в Чернігівській області. Про це опівдні повідомив головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний. 

“Сили оборони України стримують наступ російського агресора. У Чернігівській області противник був зупинений”, – йдеться в повідомленні ГК.

Зі слів головкома, важкі бої ведуться на Харківському напрямку та в районі проведення операції Об’єднаних сил.

На об’їзній дорозі міста Харків спалено 4 танки окупантів, підтвердив Залужний.

“Силами наших військ повернено під повний контроль міста Маріуполь та Щастя.

Знищено не менше 6 літаків, 2 вертольотів та десятки одиниць броньованої техніки ворога. В районі Щастя знищено близько 50 російських окупантів”, – наголосив генерал.

Він додав, що на Херсонському напрямку ситуація складна, але сили оборони України дають відсіч агресору.

12:01

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок:
“Сьогодні ми прокидаємося в іншій Європі, в іншому світі. Військовим нападом на Україну російський уряд порушує найфундаментальніші правила міжнародного порядку прямо на очах світу.
Українці не зробили нічого, нічого, що виправдовує це кровопролиття. Ця війна покликана знищити одне: надію народу України. Президенте Путін, ви ніколи не зможете знищити їхнє прагнення до демократії та миру
Сьогодні ми будемо координувати свої дії в рамках ЄС, НАТО і G7. Ми внесемо повний пакет наймасовіших санкцій проти Росії. Якщо ми не будемо діяти рішуче зараз, ми заплатимо набагато вищу ціну в майбутньому”(твіттер)

12:15

Об’єднані сили збили ще один літак ВКС РФ на Луганщині. Про це в 12:15 повідомила пресслужба операції Об’єднаних сил.

“Це вже сьомий літак окупантів, збитий за сьогодні українськими підрозділами протиповітряної оборони. Загарбники продовжують нести втрати”, – повідомили в штабі.

12:40

З’явилося відео з ударами великої групи російських вертольотів Ка та інших по аеродрому Гостомель під Києвом.

У соцмережах пишуть, що три вертольоти РФ збили.

Дванадцята година

Як стало відомо, внаслідок ворожого удару по військовій частині в селі Липецьке Подільського району Одеської області загинуло 18 людей. Про це об 11:22 інформує пресслужба Одеської обласної державної адміністрації.

“Станом на 11:00 силами співробітників ДСНС з-під завалів врятовано шістьох осіб, яких госпіталізовано до Подільської міської лікарні. Один із врятованих, на жаль помер в лікарні. Загинуло 18 осіб (вісім чоловіків, десять жінок). Зараз триває розбір завалів”, – йдеться в повідомленні.

13:00

“Холодноярці” Збройних сили України взяли в полон двох російських військовослужбовців. Про це о 13:00 повідомив у ФБ головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

“Військовослужбовці 93 омбр взяли в полон двох російських окупантів з в/ч 91701 ямпольского мотострілкового полку”, – написав головком.

Він також опублікував фото військових:

13-та година

Російська техніка пішла на прорив в Київській області – ФБ-сторінка ДПСУ.
“В Київській області російські війська пішли на прорив державного кордону.
Військова техніка ворога зайшла через пункт пропуску «Вільча».
Прикордонниками разом з українськими військовими прийнято бій.
Крім того, по місцю дислокації відділу прикордонної служби «Млачівка» Житомирського загону здійснено обстріли з “градів”.
Зазначимо, прикордонні підрозділи в залежності від ситуації передислоковуються на запасні позиції та діють у взаємодії з Збройними силами України та Нацгвардією”, – зазначили в ДПСУ.

13-та година

Російські окупанти захопили головну споруду Північно-Кримського каналу в місті Таврійськ Херсонської області. Цю інформацію від очевидців підтвердив міський голова Таврійська Микола Різак.

Із Нової Каховки повідомляють, що росіяни захопили Каховську ГЕС. Це підтверджує також голова фонду “Повернись живим” Тарас Чмут.

13-та година

В соцмережах очевидці повідомляють про бої в Гостомелі.

13:35

На Луганщині йдуть бої. Біля Щастя ворог продовжує нести втрати, – ДПСУ.

Прикордонники спільно зі ЗСУ та НГУ тримають оборону та відбивають атаки. Ворог не пройде.

13-та година

Кореспондент “1+1” показує потужний обстріл із “градів” житлових будинків мікрорайону “Восточний” у Маріуполі, зруйновані будівлі, сильно пошкоджені автомобілі.

Відомо про двох поранених.

13-та година

Відеозвернення міністра оборони Олексія Резнікова:

“Усі, хто готовий тримати зброю, вступайте до лав Сил тероборони.
Ми спростили усі процедури. Беріть тільки паспорт. ТІЛЬКИ ПАСПОРТ. Даємо зброю всім патріотам, які без вагань готові застосувати її проти ворога!
Зберігаємо спокій! Тримаємо стрій! Віримо у ЗСУ!”

Також міністр ще раз перелічив втрати ворога і наголосив на героїчній боротьбі українського війська.

13:00

Повідомлення Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України:

“Станом на 13:00 24 лютого збройними силами держави-агресора РФ завдано більше 30 ударів крилатими ракетами “Калібр”, РСЗО, авіацією та артилерією по об’єктам цивільної та військової інфраструктури України.
Противник продовжує наступ за підтримки армійської авіації з перетином Українського кордону на напрямках Армянськ – Херсон, Чаплинка – Каховка.
Відмічається робота диверсійно-розвідувальних груп у Бесарабському операційному районі та у Чорноморській операційній зоні.
Угруповання Об’єднаних сил перейшло до ведення оборонної операції.
Визначені оперативні угруповання військ здійснили перегрупування та переміщення в райони виконання завдань для ефективної відсічі російської агресії.
Оперативно-тактичні угруповання ведуть оборонні бої на всіх напрямках висування противника.
Зберігайте спокій! Слідкуйте за інформацією на офіційних ресурсах!”

14-та година

Понад сотню муніципальних депутатів із різних міст Росії, а також журналісти та діячі культури виступили проти нападу РФ на Україну.

“Ми, обрані народом депутати, беззастережно засуджуємо напад російської армії на Україну… Це безприкладне злодіяння, якому немає і не може бути виправдання”, – цитує лист “Новая газета.”

Під відкритим листом до громадян РФ підписалися депутати з Москви, Санкт-Петербурга, Великого Новгорода, Самари, Рязані, Йошкар-Оли та інших міст. Вони вважають, що війна з Україною призведе до катастрофічних наслідків: загинуть і будуть поранені тисячі людей, а на Росію чекають ізоляція та зростання цін.

Наприкінці звернення депутати закликають росіян не брати участь в агресії, не схвалювати її і не мовчати.

Водночас група російських журналістів також опублікували відкриту заяву із засудженням нападу на Україну.

Після 14-ї

У Київській області між селами Жуківці та Трипілля Обухівського району впав військовий літак ЗСУ.

Про це повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій у своєму телеграм-каналі.

Зазначається, що на борту літака перебувало 14 людей. Після падіння літак загорівся. Кількість загиблих уточнюється.

Від ДСНС до робіт з ліквідації наслідків пожежі залучено 37 осіб та 8 одиниць техніки.

Після 14-ї

ригади та батальйони Сил Територіальної оборони розгортаються до штатів воєнного часу.

Про це у четвер, 24 лютого, повідомив командувач ТрО бригадний генерал Юрій Галушкін.

“Шановні українці! Бригади та батальйони Сил ТрО розгортаються до штатів воєнного часу! Чекаю всіх в строю! Смерть окупантам! Командувач СТрО бригадний генерал Юрій Галушкін”, – лаконічно написав військовий.

Міністр оборони Олексій Резніков наголосив, що Україна переходить у режим тотальної оборони.

“Усі, хто готовий і вміє тримати зброю, може просто зараз стати до лав Сил територіальної оборони Збройних Сил України у вашому регіоні. Щоб отримати зброю, потрібно звернутися безпосередньо до бригад та батальйонів Сил ТрО у вашому регіоні. З собою потрібно мати тільки паспорт”, – написав Резніков.

“Всім на захист України! Прибути до бригад і батальйонів ТрО”, – йдеться в повідомленні на сторінці у ФБ.

15-та година

Пресслужба міноборони Румунії Ще вранці повідомила:

“У четвер, 24 лютого, два літаки F-16 Fighting Falcon ВПС Румунії здійснили перехоплення на кордоні з Румунією військового літака Су-27… (через можливе порушення порядку використання повітряного простору Румунії – “Н”). Військові літаки виявили літак Су-27, що належить ВПС України, котрий був супроводжений до 95-ї авіабази в місті Бакеу  з примусовою його посадкою, яка завершилася о 07.05.
Після приземлення український військовий льотчик добровільно віддав себе в розпорядження  румунській владі, яка вживає всіх необхідних в цих ситуаціях правових заходів”.

Ця історія лягає у сценарій порятунку літаків ПС ЗСУ в повітрі, коли наше командування вже знало про час планованого ракетного удару по аеродромах.

15-та година

Україна запросила термінову медичну допомогу у Євросоюзу.

15-та година

Президент РФ Володимир Путін прагне домогтися нейтрального статусу України. З цією метою він готовий іти на переговори.

Про це повідомив його прессекретар Дмитро Пєсков у коментарі журналістам.

Він нагадав про висунуті Росією гарантії безпеки: “Насамперед президент Путін завжди наполягав на переговорах та дипломатії. І фактично він ініціював питання щодо гарантій безпеки для Російської Федерації.

Україна – це лише частина проблеми, це частина серйознішої проблеми гарантій безпеки для Росії і, звичайно, президент Путін готовий вести переговори”, – наголосив Пєсков.

“Президент сформулював своє бачення того, що ми чекали б від України для того, щоб концептуальні “червоно-лінійні” проблеми були вирішені. Це нейтральний статус, це відмова від розміщення озброєнь”, – уточнив речник президента.

Також у Кремлі нагадали, що “операція має свої цілі, вони повинні бути досягнуті”.
Йдеться про “демілітаризацію та денацифікацію України”.

Близько 15-ї

Поблизу міста Вишгород Київської області українські військові збили вертоліт російських окупантів.

Про це о 14:47 у четвер, 24 лютого, повідомила АрміяInform.

Зазначається, що ворожого пілота взяли у полон.

Відео події оприлюднила пресслужба Сухопутних військ Збройних сил України:

15:20

Користувачі соцмереж повідомляють, що на Оболоні в Києві чути сигнал повітряної тривоги.

15:30

Із включення запорізького кореспонедента “1+1” стало відомо, що дві години тому агресор завдав удару по військовому аеродрому в Мелітополі, де базується бригада транспортної авіації.

Після 15-ї

Станом на 15:00 Збройні сили України ведуть бої з російськими окупантами по всій лінії зіткнення в зоні ООС.

Запеклі бої тривають біля Пищевика Волноваського району Донецької області, інформує пресцентр штабу операції Об’єднаних сил.

“Російські окупаційні війська намагалися прорвати оборону, застосувавши 16 танків. Військовослужбовці Об’єднаних сил використали ПТРК NLAW. Знищено три танки ворога“, – йдеться в повідомленні.

16-та година

Сумський напрямок, голова Сумської ОДА Дмитро Живицький (звернення на ФБ):

“Ситуація складна. Йдуть бої в Охтирці, Конотопі, біля міста Суми. Місто Глухів [російські окупанти] пройшли транзитом.
Сьогодні окупаційні війська контролюють трасу від кордону з РФ, трасу Київ-Москва і до Чернігівської області, до Батурина точно… Складна ситуація в н.п. Буринь, Білопілля.
За останньою інформацією, російські війська уже увійшли в місто Суми”.

Він розповів, що ЗСУ чинять відсіч, і ворог зазнає втрат.

16-та година

Окупаційні війська з Білорусі увійшли до Чорнобильської зони.

16:30

На ЗСУ застосували “джавеліни” і знищили 15 танків Російської Федерації. Про це о 16:30 повідомила пресслужба Командування Сухопутних військ ЗСУ.

“В районі Глухова військові застосували ПТРК Javelin та знешкодили колонну техніки РФ. 15 танків Т-72″, – йдеться в повідомленні.

Фото: пресслужба Командування Сухопутних військ

16:50

“Приватбанк” у зв’язку з нестабільшістю ситуації оголосив, що “тимчасово неможливо користуватись кредитними коштами”.

16:30

Журналіст німецького видання “Більд” Юліан Репке склав умовну схему просування окупаційних військ РФ вглиб суверенної території України:

Після 15-ї

Росія запровадила військову цензуру щодо інформації про вторгнення в Україну.

Роскомнагляд зобов’язав російські медіа при підготовці матеріалів про російську “спецоперацію” на Донбасі використовувати інформацію тільки з “офіційних російських джерел”.

Згідно з повідомленням Роскомнагляду, за поширення “завідомо неправдивої інформації” засобам масової інформації загрожує адміністративний штраф до 5 мільйонів рублів. Також регулятор може блокувати схожі матеріали.

“Саме російські офіційні інформаційні джерела розміщують і поширюють достовірну та актуальну інформацію”, – зазначається в повідомленні.

16:30

Острів Зміїний атакували з російських кораблів. Про це в 16:30 повідомила пресслужба ДПСУ.

Окупанти вели вогонь по острову зі ствольної корабельної зброї. Прикордонники та ЗСУ тримають оборону на острові.

Наразі в районі острова знаходяться два кораблі ЧФ РФ – “Москва” та “Василий Быков”.

Після 16-ї

Очільник Московського патріархату в Україні митрополит Онуфрій закликав президента країни-агресора Володимира Путіна негайно припинити “братовбивчу війну” і висловив підтримку українським воїнам.
Текст його звернення до громадян України у зв’язку із початком повномасштабного наступу Росії оприлюднив сайт так званої “УПЦ МП”.

Онуфрій закликав молитися за українське військо, державу та народ.

“Сталася біда. На превеликий жаль Росія, розпочала військові дії проти України. І в цей доленосний час закликаю вас не впадати в паніку, бути мужніми і проявити любов до своєї Батьківщини й одне до одного. Закликаю вас перш за все до посиленої покаянної молитви за Україну, за наше військо і наш народ, прошу забути взаємні чвари і непорозуміння та об’єднатися любов’ю до Бога і до нашої Батьківщини”, – сказав Онуфрій.

“В цей трагічний час ми виражаємо особливу любов та підтримку нашим воїнам, які стоять на сторожі та оберігають і захищають нашу землю і наш народ. Нехай Бог їх благословить і береже!” – заявив предстоятель “УПЦ МП”.

Окремо він звернувся від імені церкви до президента Росії Путіна: “Просимо негайно припинити братовбивчу війну. Український і російський народи вийшли з Дніпровської купелі хрещення, і війна між цими народами – це повторення Каїнового гріха, який по заздрості убив свого рідного брата. Така війна не має виправдання ні у Бога, ні у людей”, – наголосив Онуфрій.

16:40 

Бригада швидкого реагування Нацгвардії, яка базується в Гостомелі під Києвом (з ФБ-сторінки):

“Гостомель дав бій противнику, збили три гелікоптери з 34-х. Працювала російська штурмова авіація, винищувачі і гелікоптери. Ми були змушені нанести артилерійський удар по аеропорту, на якому висадився ворожий десант. Бригада перегрупувалася.
Дані про втрати уточнюються, по результату бою вдалося зберегти максимум живої сили. Усі деталі згодом”.

Водночас репортер CNN Метью Ченс з місця події розповів, що Гостомельський аеродром після боїв уже утримують російські десантники, забезпечуючи висадку наступних партій десанту ЗС РФ.

Близько 16-ї

Вселенський Патріарх Варфоломій засудив вторгнення Росії в Україну. Він зателефонував Блаженнійшому Митрополиту Київському і всієї України Епіфанію, висловивши глибокий жаль у зв’язку з цим кричущим порушенням будь-якого поняття міжнародної легітимності, а також щоби засвідчити підтримку воюючого українського народу та сімей невинних жертв.

“Вселенський Патріарх засудив цей неспровокований напад Росії на Україну, незалежну і суверенну державу Європи, а також порушення прав людини та жорстоке насильство над нашими ближніми і, перш за все, над мирним населенням”, – інформує ПЦУ.

Патріарх просить Бога любові і миру просвітити керівництво Російської Федерації, щоби воно зрозуміло трагічні наслідки таких рішень і дій, які можуть стати поштовхом навіть до світової війни. Варфоломій також закликав лідерів усіх держав, європейських інституцій та міжнародних організацій працювати над мирним врегулюванням цієї критичної ситуації шляхом чесного діалогу, який є єдиним засобом вирішення будь-якої проблеми та вирішення будь-яких суперечок.

Вселенський Патріарх закликав Помісні Православні Церкви, а також усіх християн і кожну людину доброї волі до невпинної молитви за український народ та за верховенство миру і справедливості в Україні.

* * *

Глава Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній також виступив зі зверненням з приводу нападу на Україну.

“Наше спільне завдання – дати відсіч ворогу, захистити рідну землю, наше майбутнє і майбутнє нових поколінь від тиранії, яку агресор прагне принести на своїх штиках.
На нашому боці – правда. Тому ворог, з допомогою Божою та за підтримки всього цивілізованого світу, буде переможений.
Наше завдання зараз – згуртуватися, витримати перший удар, не піддаватися паніці. Ми віримо в промисел Божий і перемогу правди. Ми довіряємо нашим Збройним силам, нашим захисникам. Молитвою ми з усіма тими, хто на передньому краї боротьби з агресором”, – сказав предстоятель.

Після 17:00

Трипільська ТЕС, розташована у Київській області, зазнала обстрілів з боку російських військ, – Міністерство енергетики України.
Станом на 17:00 окупанти поцілили снарядом у вугільний склад теплоелектростанції. Обладнання і споруди станції не пошкодженіале на станції загорівся вагончик, є потерпілий.

Після 17:30

Під Черніговом у полон здався розвідувальний взвод 74-ї мотострілецької бригади збройних сил Російської Федерації.
Про це о 17:47 повідомив у фейсбуці головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний.

Він зазначив, що один із полонених – старшина 74 омсбр ЗС РФ Костянтин Буйнічев – розповів, що сам із Кемеровської області РФ.

Росіяни проводили навчання в Єльні в Смоленській області РФ. Вчора начебто вчора дізналися про наступ на Україну, думали, що повертатимуться додому.

“Цього ніхто не думав, що ми їдемо вбивати. Воювати ми не збиралися, ми просто збирали інформацію”, – сказав полонений окупант.

17:58

Керівник групи журналістів-розслідувачів Bellingcat заявив, що з російського Пскова у напрямку Києва вилетіло 18 транспортних літаків Іл-76 для висадки десанту.

Про це Грозєв повідомив на своїй сторінці у твітері.

При цьому він послався на джерела в українській владі.

“Джерела в українській владі сказали мені, що 18 транспортних літаків Іл-76 вилетіли з Пскова в напрямку до Києва, і прибудуть до столиці за годину.

Єдине можливе пояснення – що росіяни мають на меті захопити й підкорити Київ, щоб встановити маріонетковий уряд уже сьогодні (24 лютого). Поки увесь світ спостерігає за цим і майже нічого не робить”.

17:59

Два десятки російських вертольотів Ка-52 та Мі-8 висадили ворожий десант на аеродромі Гостомель у Київській області, ведеться бій.

Противник продовжує агресивні дії по всій лінії спільного кордону, інформує пресцентр Генерального штабу Збройних сил України.

Президент Зеленський дав наказ знищити десант ЗС РФ у Гостомелі.

ОНОВЛЕНО. Станом на 19:00 аеродром ще контролюють росіяни, – ТСН.

Вечір

Головком ЗСУ Валерій Залужний показав, що в Генштабі він у цей кризовий день працює спільно зі своїм попередником, керівником ГШ 2014-2019 років Віктором Муженком.

Залужний подякував йому “за підтримку і безцінний досвід”.

Близько 18-ї

Президент  Володимир Зеленський у черговому інформаційному повідомленні заявив, що на Донбасі українські військові діють чудово.

Харківський напрямок оборони — дуже складний, і сили, що обороняють місто, “працюють”.

Ворог поступово просувається на Чернігівщині, але там є, кому його утримувати, сказано у зверненні Зеленського.

“Надійна оборона збудована в Житомирській області. Озброєний десант у Гостомелі блокують, наші війська отримали наказ на знищення”, — зазначив Зеленський.

Президен зазначив, що на Росію опускається залізна завіса, яка закриє її від усього цивілізованого світу. Росія наразі для світової спільноти перетворюється на аналог так званої “ДНР”.

Володимир Зеленський зазначив, що перебуває в постійному контакті з багатьма світовими лідерами, і зараз вводиться в дію частина великого пакету санкцій, найбільших у світовій історії. Президент запропонував громадянам приєднуватися до сил оборони та записуватися до ЗСУ і ТрО.

“Також хочу звернутися до світових лідерів. Якщо ви нам сьогодні не допоможете, завтра війна постукає у ваші двері”, — сказав Зеленський.

Крім того, він укотре звернувся до громадян із закликом виходити на вулиці і протестувати проти війни й Путіна.

Після 19-ї

Російські військові захопили Чорнобильську атомну електростанцію, розташовану в Київській області.

Про це повідомив радник голови офісу президента Михайло Подоляк, інформує “Українська правда” о 19:16 у четвер, 24 лютого.

“Після жорстокого бою наш контроль над чорнобильським майданчиком втрачено. Стан об’єктів колишньої ЧАЕС, конфайнменту та сховища ядерних відходів невідомий”, – йдеться в повідомленні.

За його словами, після абсолютно безглуздої атаки росіян на цьому напрямі “неможливо говорити про те, що ЧАЕС у безпеці”.

В офісі президента вважають, що це “одна з найсерйозніших загроз Європі сьогодні”, адже російські війська можуть готувати провокації на ЧАЕС, або “скористаються пошкодженнями, отриманими об’єктами під час атаки, щоб звинуватити в цьому Україну, або самі пошкодять ці безумовно найнебезпечніші об’єкти”.

Після 19-ї

Після невдалої висадки та невдалого ракетного удару по острову Зміїний крейсер “Москва” обстріляв захисників острова – прикордонників і воїнів ЗСУ.

Зміїний відмовився приймати ультиматум росіян про капітуляцію.

Наразі на острові немає жодної вцілілої будівлі, але захисники продовжують тримати оборону.

Після 19-ї

Генічеський район Херсонської області: всі державні структури перейшли під контроль загарбників, – ОДА.

Техніка стоїть в самому місті Генічеськ, на околицях блокпости з російськими військами. Проводять перевірку виїжджаючих на приналежність до Збройних сил України. Стрілянина та активні бойові дії відсутні.

У програмі “ТСН” каналу “1+1” мер Генічеська Олександр Тулупов підтвердив, що місто контролюють російські війська.

Міський голова визнав, що окупанти мали з ним розмову, але тільки наказали і надалі виконувати обов’язки й забезпечувати життєдіяльність міста. Тулупов погодився.

Він також розповів, що стратегічний міст на Арабатську стрілку (до Кримського півострова) в Генічеську частково зруйнований, але місцеві можуть ним користуватися.

Близько 20:00

Від початку повномасштабного вторгнення російських військ, що розпочалося вранці 24 лютого, загинуло 57 і поранено 169 людей.

Про це розповів в ефірі програми “ТСН” каналу “1+1” міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

“Ми зараз не ділимо на військових і не військових – це українці, які потерпають від війни і дій окупантів, котрі зайшли на територію нашої держави”, – наголосив міністр.

Він також розповів, що в Авдіївці і Вугледарі Донецької області окупанти обстріляли лікарні.

Крім того, глава МОЗ закликав українців прийти до центрів крові, подивившись адреси на сайті donor.ua, і здати кров для поранених “заради нашої спільної перемоги”.

20:40

Повідомлення від Нацполіції про порядок пересування в умовах комендантського часу

Сьогодні в декількох містах України оперативними штабами було прийняте рішення про встановлення комендантської години.

На в’їздах/виїздах з населених пунктів встановлені блок-пости. Поліцейські перевіряють документи осіб, зупиняють транспортні засоби, проводять огляд речей та автомобілів.

Важливо! Міста, в яких встановлена комендантська година, закриті на в’їзд, але працюють на виїзд.

Громадянам заборонено перебувати на вулицях населених пунктів під час комендантської години.

В Урядовий квартал Києва цілодобовий доступ мають лише народні депутати, урядовці, інші державні діячі та працівники ЗМІ, які внесені до відповідних списків. Поліція перевірятиме документи цих осіб та проводитиме їх огляд.

Комендантська година – необхідний захід в умовах активної воєнної фази агресії Російської Федерації проти України. Впроваджується задля посилення правопорядку та безпеки людей. Закликаємо усіх неухильно дотримуватися діючих обмежень.

Разом із тим нагадуємо, що потрібно бути готовими до екстренної евакуації в будь-який момент. В разі спрацювання сирени терміново перейти до місць укриття.

* * *

Командантська година в Києві починається о 22:00.

Після цього метрополітен працюватиме лише як закрите бомбосховище.

Наразі в метро можна переночувати, там встановлені туалети і є питтєва вода.

Перед настанням комендантської години місто порожніє. Багато аптеки, банків зачинилися ще о 17-й годині. У супермаркентах розібрали хліб, воду, значну частину крупів, консерв, бакалії.

Після 19-ї

Відео з тг-каналу Андрія Цаплієнка: загиблий російський солдат біля підбитої військової техніки.

Після 19-ї

Головнокомандувач Збройних сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний звернувся до громадян України та світової спільноти. Повідомлення про це він опублікував у фейсбуці о 19:38.

“Шановні генерали, офіцери, сержанти і солдати! Дорогі бойові друзі! Дякую кожному з вас, хто сьогодні в строю боронить нашу землю від російського окупанта. Спасибі вашим рідним за те, що чекають. Дякую Українському Народу за довіру, допомогу, молитви”, – йдеться у дописі.

Також Залужний звернувся англійською до світу: “Thanks to all our foreign partners. But now it is time to act, not to discuss”.

“Молимося за душі загиблих побратимів і швидке одужання поранених. Боремося далі! Весь сектор безпеки і оборони дає гідну відсіч. Буде тяжко, але ми встоїмо. Бліцкригу у росіян не вийшло. Вмиються власною кров’ю! За нами правда. З нами Бог. І Перемога буде за нами!”, – запевнив Головнокомандувач ЗСУ.

Близько 20:00

Речник Бригади швидкого реагування НГУ, яка вела бій за Гостомельський аеропорт, Андрій Куліш (Харитін Старський), розповів про ситуацію навколо летовища. За його словами, вертольоти ЗС Росії сили, бо в гостмельців закінчився боєкомплект для зеніток і переносних занітно-ракетних установок.

“Нелегкий день. У Гостомелі на цю мить перебуває до одного батальйону “адічалих” (прилетіла штурмова авіація, також 34 гелікоптери, з них ми точно збили три, за іншими даними – п’ять). Ми забрали прапор [бригади] і відійшли з мінімальними втратами, коли закінчились ПЗРК і б/к для зенітних установок.

Наша арта і винищувачі відутюжили базу і взльотку, працювали по російському десанту. Протидіяти “сушкам” і “алігаторам” стрілковухою було нереально.

На цю мить ударна міць бригади стримує ворога в іншому місці, тому по вертольотах відпрацювали мінімальними силами.

Переважно лютували звичайні українські строковики з батальйону забезпечення. Недаремно підготували їх у кращих традиціях Гостомеля.

За моїми підрахунками, в ході бою знищили більше взводу росіян. Гвардійці справжні воїни, всі люто сьогодні повоювали і битимуться до перемоги без зволікань. Гостомель обов’язково відвоюємо!” – написав Старський у фейсбуці.

Близько 20-ї

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив про запровадження нових економічних санкцій проти Росії, – Sky News.

“Ці повноваження дозволять нам повністю виключити російські банки з фінансової системи Великої Британії… позбавивши їх доступу до фунтів стерлінгів та здійснення платежів через Сполучене Королівство.
Оскільки близько половини торгівлі Росії на цей час здійснюється в доларах США та фунтах стерлінгів, я радий повідомити, що Сполучені Штати вживають аналогічних заходів“, – сказав Джонсон.

Він зазначив, що сума грошей, яку громадяни Росії зможуть покласти на свої банківські рахунки у Великій Британії, буде обмежена.

За словами британського прем’єра, російській державній авіакомпанії “Аерофлот” заборонять польоти до Великої Британії, а щодо техніки, що продається в Росію, буде запроваджено “жорсткий експортний контроль”.

Аналогічні заходи буде запроваджено і щодо Білорусі, заявив прем’єр.

“[Російським] олігархам у Лондоні ніде буде сховатися“, – наголосив Джонсон.

Уряд Великої Британії має намір заморозити активи всіх великих російських банків із негайним заморожуванням активів ВТБ, які становлять 154 мільярдів фунтів стерлінгів.

Планується ухвалити закон, який забороняє всім російським компаніям залучати фінансування на ринках Британії. Також – ввести санкції щодо фізичних і юридичних осіб та їхніх дочірніх компаній, до складу яких входить Ростех – найбільша оборонна компанія Росії.

Весь комплекс санкцій буде поширений і на Білорусь.

Після 20-ї

Дивні позначки на дорогах – імовірно, орієнтири для російських військ:

“Знаки, зроблені фарбою різного кольору, можуть бути вказівниками для ворожих військ країни-агресора.
Якщо ви помітили такі відмітки, просимо знищити їх або ж повідомляти про такі «знахідки» нам”, – повідомила Держслужба спецзв’язку.

Близько 21:00

Сполучені Штати Америки та понад 30 держав партнерів по всьому світі узгодили “пекельні санкції”, що мають вдарити по Російській Федерації.

Про це заявив президент США Джо Байден після засідання Ради національної безпеки США.

Перед тим Байден провів переговори з партнерами по “Великій сімці”. За його словами, було узгоджено санкції, які завдадуть болючого удару по Росії.

“Ми обмежимо можливість Росії вести бізнес у доларах, євро, фунтах і єнах, бути частиною світової економіки. Ми зупинимо здатність Росії фінансувати і нарощувати військо. А обмежимо їхню можливість конкурувати у хайтек-економіці XXI сторіччя”, – заявив президент США.

Байден наголосив, що вже бачить результат підготовки санкцій – рубль обвалився до історичного мінімуму, ринок російських акцій вже просів.

Глава Білого дому також додав, що США вже наклали санкції на російські банки з активами понад трільйон доларів, які разом складають близько третини банківської системи РФ.

“Сьогодні ми наклали санкції на ще чотири російські банки, в тому числі ВТБ, другий найбільший банк Росії з активами 250 мільяордів доларів”, – додав він.

Також США запроваджують додаткові фінансові обмеження для РФ.

“У вівторок (після визнання “незалежності” так званих “Л/ДНР”) ми закрили можливість для російського уряду позичати у американських та європейських інвесторів. Тепер ми запровадимо ті самі обмеження для найбільших російських державних підприємств – компанії з активами понад $1,4 трильйона”, – пояснив Байден.

І насамкінець, за оцінкою Байдена, санкції мають вбити високотехнологічні галузі, включно з ракетною програмою.

Він окремо наголосив, що йдеться про санкції не з боку США, а з боку великої кількості країн.

“27 держав ЄС, Британія, Канада, Австралія, Японія, Нова Зеландія та багато інших посилять спільний ефект нашої відповіді”, – заявив він.

Водночас від системи SWIFT Росію не від’єднали.

Байден заявив, що можливість відключення Росії від SWIFT “залишається на порядку денному”, але наразі у Європі не готові перети до цього кроку. 

“Це завжди один із варіантів, але на цей час це не є позицією решти Європи”, – додав президент США.

За даними ЗМІ, Європейський Союз розглядає відключення Росію від SWIFT, але проти виступають Німеччина, Італія, Угорщина і Кіпр.

21:30

Літак Ан-26 ВКС (військово-космічних сил) Росії зазнав катастрофи у Воронезькій області, екіпаж загинув – поідомляє російська агенція ТАСС із посиланням на Західний військовий округ.

22:05

Звернення міністра оборони Олексія Резнікова:

Понад 16 годин Україна дає відсіч російським окупантам. Збройні Сили, гвардійці, прикордонники, рятувальники, бійці інших силових структури героїчно тримають оборону.

До спротиву поступово долучається весь народ. Тисячі громадян вже стали до лав Сил територіальної оборони.

Важкі бої тривають на Луганщині, на Сумщині, на північ від столиці. Непроста ситуація на півдні країни.

Проте ворог не очікував такого спротиву. Його зупинили під Харковом. Змусили замовкнути і відкинули на багатьох ділянках на сході. Російські окупанти вже здаються у полон.

Кремль готує нову хвилю атак, в тому числі – повітряний десант. Але наша армія готова його зустріти.

Ми активно застосовуємо зразки сучасної зброї, яку отримали від партнерів. Її буде ще більше.
Світ починає вводити санкції. У Росії почалися антивоєнні виступи. Вже завтра росіяни дізнаються ціну путінського безумства.

Ми на своїй землі і не відступимо. І обов’язково переможемо!”

Після 21-22-ї години

Лідер футбольної збірної України Олександр Зінченко у Манчестері вийшов на мітинг українців проти військової агресії Росії проти України.

Кількадесят людей тримали синьо-жовті прапори та плакати на підтримку України.

Раніше легіонер “Манчестер Сіті” вже різко висловлювався у бік Путіна, побажавши смерті президенту Росії (Інстаграм видалив його пост).

У матчі 1/16 фіналу Ліги Європи “Олімпіакос” – “Аталанта” (0:3) український легіонер італійського клубу Роман Маліновський забив два голи і відсвяткував їх, показавши напис No war in Ukraine під футболкою.

Перед матчем Ліги Європи “Наполі” – “Барселона” в Неаполі футболісти обох команд підняли транспарант із гаслом No war.

Після 22-ї

Росія захопила Зміїний, знищивши всю інфраструктуру острова. Про це ввечері повідомила пресслужба ДПСУ.

“Після обстрілу Зміїного з корабельних озброєнь та бойової авіації окупантів була зруйнована інфраструктура на острові. Крім того, зв’язок з прикордонниками, які знаходяться на остові з воїнами ЗСУ, втрачено. За наявною інформацією, острів Зміїний захоплений”, – йдеться в повідомленні.

У ДПСУ нагадали, що ворог сьогодні неодноразово марно намагався залякати українських захисників на острові з вимогами здатися. Воїни-прикордонники та морпіхи не пристали на ультиматум, вимоги здатися і мужньо тримали оборону.

23-тя година

Президент Володимир Зеленський закликав лідерів ЄС, учасників надзвичайного засідання Європейської ради, допомогти Україні у протистоянні з Росією, зокрема, надати їй гарантії безпеки та європейську перспективу.

Про це він написав у ФБ пізно ввечері в четвер.

“В Україні вирішується доля Європи: якщо Путін не отримає гідної відсічі зараз, він піде далі”, – йдеться у зверненні Зеленського.

Зеленський закликав Захід негайно ухвалити потужні економічні та фінансові санкції проти РФ: відключити від SWIFT, накласти ембарго на торгівлю нафтою й газом, допомогти українській армії озброєнням та боєприпасами, підтримати миротворчу операцію ООН.

“Наші люди гинуть за свободу України та Європи. Ми довго чекали біля відкритих дверей. Ми запитали про членство в НАТО – відповіді не почули”, – поскаржився Зеленський.

Близько 23-ї

Станом на 21:00 першого дня російського вторгнення на територію України введено понад 60 батальйонних тактичних груп із загалом 90 БТГр. Про це у вечірньому зведенні повідомляє пресслужба Командування Сухопутних військ ЗСУ.

“Основні зусилля противник зосереджує на Слобожанському, Сіверському, Таврійському напрямках.

З дозволу ще одного «братського народу» з Республіки Білорусь проводяться демонстраційні дії вздовж північної ділянки державного кордону України літаками Су-25СМ з аеродрому Лунінець”, – ідеться в повідомленні.

“Вже зрозумілий підступний план російських загарбників. Основною метою операції є блокування Києва, створення сухопутного коридору до півострова Крим та самопроголошеної ПМР“, – повідомляють у війську.

Для досягнення цієї мети окупанти висадили повітряний тактичний десант: до 200 російських солдатів на аеродромі Гостомель.

“Ще одна мета загарбника – завдати втрат критично важливій цивільній інфраструктурі, по якій регулярно наносяться ракетно-авіаційні удари”, – додають у КСВ ЗСУ.

Станом на 21-шу годину бої ведуться на підступах до Херсона: ворог намагається обійти місто зі сходу й продовжити наступ у напрямку на Миколаїв.

Завдано двох ракетних ударів по Буялику (Одеська область).

Угруповання Сил оборони продовжує ведення оборонної операції по відсічі збройної агресії.
Механізовані і танкові підрозділи ведуть оборону на півночі по рубежу Перемога-Глухів. Колона російських окупантів зупинена.

1-ша окрема танкова бригада продовжує бій на околиці Чернігова.

На Слобідському напрямку ведеться оборона по рубежу Довжанка, Дворічна, Артемівка, Котузівка, Харків, Дергачі, Довжик, Мураха, Охтирка, Суми.

Як відзначають у ЗСУ, противник має вкрай низький моральний стан.

“Красномовний приклад – оборона Сум та Охтирки. В Охтирці малочисельний підрозділ забезпечення, озброєний лише стрілецькою зброєю, зачистив рідне місто від штурмового батальйону росіян”, – зазначили в Сухопутних військах.

Військові звертаються до громадян із закликом деморалізувати противника далі.

“Кожна пляшка запалювальної суміші з даху на ворожий танк, кожен постріл з мисливської зброї по авто окупанта різко знижує наступальні апетити загарбників,

надає значну перевагу силам оборони у відсічі збройної агресії”, – наголошується в повідомленні.

Після 23-ї

Державна прикордонна служба повідомляє, що у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану, тимчасово, обмежено виїзд з України окремою категорією громадян України – чоловічої статі віком від 18 до 60 років.

Така норма діятиме на період правового режиму воєнного стану, пише “УП” з посиланням на ДПСУ.

Громадян просять врахувати цю інформацію.

Близько 23-ї

На околицях міста Суми тривають воєнні дії. Як повідомив голова Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Живицький, вдруге за день намагаються захопити військове містечко на вул. Кондратьєва.

“Шановні мешканці, без потреби не виходьте на вулицю, тримайтеся подалі від вікон!”, – написав Живицький.

Підбита російська бронетехніка в Охтирці:

Російський полонений в Охтирці:

Також він додав, що в Охтирці були війська РФ. “І вибили їх з Охтирки і був наступ від кордону. Рухається техніка через Славгород (колишній Краснопільський р-н) на с. Тарасівку, Солдатське, перетинають річку Ніцаха. Там багато техніки доїхало повз Тростянець до Боромлі. В Охтирці зупинили. На відмінно. Колона, яка зайшла, була знищена у місті”, – повідомив голова ОДА.

Читайте також:
“Їдьте звідси, вам тут не раді”, – військовий РФ закликав свою армію йти геть з України

У пресцентрі ДПСУ в 23:40 повідомили, що через дії агресора горить КПП Державного ліцею-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою “Кадетський корпус” імені І. Г. Харитоненка Державної прикордонної служби України. Вихованців ліцею (підлітків) в навчальному закладі немає.

Північ

Президент Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію.

Указ датовано 24 лютого та оприлюднено пізно ввечері в четвер.

Відповідно до документа, мобілізація має проводитися протягом 90 діб із дня набрання чинності цим указом на всій території України.

“Мобілізацію провести на території Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської. Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, міста Києва”, – йдеться в указі.

Призов військовозобов’язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб військових формувань доручено здійснити в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.

Генштабу ЗСУ доручено визначити черговість та обсяги призову військовозобов’язаних, резервістів та транспортних засобів національної економіки в межах загального строку мобілізації.

Кабміну доручено забезпечити фінансування та вжити в межах повноважень інших заходів, пов’язаних з оголошенням та проведенням загальної мобілізації.

 

Читайте також:
Аеропорти України на ніч закрили для польотів через загрозу вторгнення, – ЗМІ

Контекст

Західні ЗМІ з посиланням на дані розвідки США повідомляли про можливий початок великого наступу Росії на територію України 16 лютого або в наступні дні.
Навколо кордонів України – в РФ, Білорусі, а також в ОРДЛО і Криму – зібралося майже 150-тисячне угруповання російських військ.
У спеціальному виступі 19 лютого президент США Джо Байден заявив: “Я впевнений, що Путін ухвалив рішення про вторгнення”.

Масовані обстріли з боку російсько-окупаційних військ по всій лінії розмежування на Донбасі почалися 17 лютого. За дві перші доби в штабі ООС нарахували 60 і 66 обстрілів, 19 лютого – 136 (найбільша кількість обстрілів на фронті за один день від 2017 року), 20 лютого – 80, 21 лютого – 84, 22 лютого – 96, із них переважна більшість – із важкої артилерії.
Внаслідок мінометних обстрілів 19 лютого загинули капітан Антон Сидоров біля Миронівського і солдат Денис Кононенко під Пісками, 21 лютого – старший лейтенант Ігор Демидчук та штаб-сержант Олександр Стельмах у районі Зайцевого, 22 лютого поблизу смт Новотроїцьке – бойовий медик сержант Ігор Слівка.
У ці дні кілька десятків військових та цивільних осіб отримали поранення, ще один цивільний загинув.

За висновком українського командування, такими діями Росія провокує ЗСУ на удари у відповідь та поширює дезінформацію про вогневу активність української сторони.
При цьому противник підступно веде артилерійський вогонь з населених пунктів та розміщує свої артилерійські системи поблизу житлових будинків – “такими діями ворог намагається змусити підрозділи Збройних сил України відкривати вогонь у відповідь, щоб у подальшому звинуватити українських захисників в обстрілах мирних мешканців”.

У зв’язку з цим Об’єднані сили неодноразово заявляли, що не відкривають вогонь по об’єктах цивільної інфраструктури та дотримуються норм Міжнародного гуманітарного права. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підкреслює, що Україна не планує наступальної операції на Донбасі.

Західні розвідки також неодноразово попереджали, що РФ готує інсценовані провокації на Донбасі (операцію “під чужим прапором”), щоб мати привід почати великий наступ на територію України. Після 17 лютого такі інсценовані обстріли траплялися вже багато разів.
Крім того, в ОРДЛО оголосили масову мобілізацію населення та почали евакуацію цивільного населення до Росії.

Увечері 21 лютого Володимир Путін заявив про “визнання незалежності” незаконних угруповань “ЛНР” і “ДНР” та підписав укази, де є пункти про “здійснення збройними силами Російської Федерації функцій з підтримки миру” на території Донецької та Луганської областей.
Одразу після заяви Путіна жителі окупованого Донецька повідомили про проходження надзвичайно великої колони танків і бронетехніки через Донецьк у північно-західному напрямку – в бік лінії зіткнення та підконтрольної території України.

22 лютого Рада федерації РФ санкціонувала застосування російських військ на території України.

Путін заявив, що ОРДЛО ним було “визнано” в кордонах Донецької і Луганської областей, та оголосив свої вимоги щодо України: відмовитися від вступу до НАТО, проголосити нейтралітет і провести демілітаризацію. Також він вимагає визнання т.зв. референдуму в Криму та Севастополі, який нібито відбувся у 2014 році, та відмовитися від територіальних претензій щодо Криму.

Увечері 22 лютого президент Зеленський підписав указ про призов резервістів оперативного резерву до війська.

Увечері 23 лютого Верховна Рада 33 голосами затвердила указ президента про запровадження надзвичайного стану в Україні.

23 лютого ватажки угруповань “ДНР” та “ЛНР” офіційно попросили президента РФ Путіна допомогти у “відбитті агресії ЗС України”.

О 5-й годині, після оприлюднення заяви Путіна з оголошенням про “демілітаризацію і денацифікацію” України, Росія почала ракетні удари та великий наступ на Україну.

Читайте також:
Російські провокації є частиною одного складного сценарію.
Тепер Москва мусить вносити зміни, а це призводить до помилок, – Bellingcat

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.