ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 2 – 25.02.2022

Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вдалася до масованого ракетного удару по аеродромах та інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу (ОРДЛО).
За офіційними даними, Україна втратила за перший день убитими 137 людей, але і росіян знищено багато.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут.

25 лютого 2022

Північ

Президент Володимир Зеленський в інформаційному повідомленні в перші хвилини доби заявив, що у ймовірних планах Росії – ліквідація вищого  керівництва держави.
“За наявною у нас інформацією, ворог позначив мене як ціль номер один. Мою родину – ціль номер два. Вони хочуть знищити Україну політично, знищивши главу держави”, – сказав президент.

Він також додав, що є інформація про те, що в Київ зайшли диверсійні групи ворога, та закликав містян дотримуватися комендантської години й бути пильними.

Також Володимир Зеленський заявив, що Україна не боїться говорити про нейтральний статус, але запитує, які Україна матиме гарантії безпеки.

“Я запитав сьогодні у двадцяти семи лідерів Європи, чи буде Україна в НАТО. Запитав прямо. Всі бояться, не відповідають. А ми не боїмося нічого. Ми не боїмося, захищаючи нашу державу. Ми не боїмося Росії. Ми не боїмося говорити з Росією. Ми не боїмося говорити про все, про гарантії безпеки для нашої держави. Не боїмося говорити про нейтральний статус. Ми ж зараз не в НАТО. Але які при цьому у нас будуть гарантії? І найголовніше – які конкретно країни нам їх дадуть?”, – каже президент.

Зеленський висловив вдячність кожній державі, яка допомагає Україні конкретно, а не просто словами.

Вночі

Тисячі киян провели цю ніч в украттях, бомбосховищах та в метро.

Вночі

Портал Patreon видалив сторінку фонду “Повернись живим”, бо платформа не дозволяє зібрані з її допомогою кошти використовувати для підтримки насильства або придбання військової техніки.

“Ми розуміємо бажання людей підтримати гуманітарну діяльність в Україні. Patreon не дозволяє використовувати кошти, зібрані на платформі, для підтримки насильства або придбання військової техніки.

Ми зупинили кампанію під час розслідування. Якщо сторінка видаляється після розслідування, ми завжди відправляємо творцю кошти, що залишилися, або повертаємо всі внески”, – Twitter “Патреон”.

Минулого вечора

Поліція просить звертати увагу на такі предмети – це маяки російських військових та диверантів для наведення. При виявленні просять виводити їх з ладу або ж повідомляти про такі “знахідки” в Нацполіцію України.

Перша година

Генштаб ЗСУ фейсбуці):
“Шановні співгромадяни – жителі Сумської, Чернігівської, Херсонської, Житомирської, Київської, Харківської областей!
Вірогідно, вночі рашисти будуть підтягувати свої війська з паливом і боєприпасами.
Передавайте інформацію про пересування ворожої техніки українським військовим або керівництву своїх населених пунктів, районів, областей!”

Друга година

Держсекретар США Тоні Блінкен стверджує, що “всі докази свідчать про те, що Росія має намір оточити Київ і загрожувати йому”. Про це він сказав під час спеціального засідання ОБСЄЮ передає CNN.

“Дії Росії є образою демократії, прав людини, людської порядності, – стверджує Блінкен,- Протягом місяців Росія прикидалася дипломатією, наполягаючи, що не мала наміру вторгнутися в Україну. Весь час Кремль готував цю холоднокровну атаку, масштабів якої в Європі не було з часів Другої світової війни”.

За словами глави Держдепу, плани РФ оточити та загрожувати українській столиці призведе до масових порушень прав людини.

“Члени цієї організації (ОБСЄ) і все міжнародне співтовариство тепер чітко бачать повну відмову Росії від зобов’язань, які вона взяла перед світом, і ми цього ніколи не забудемо”, – резюмує Блінкен.

Третя година

Близько 3-ї ранку біля Києва знову чутно вибухи, повідомляє Суспільне.

Користувачі соцмереж кажуть, що вибухи лунають в районі військового аеродрому в Гостомелі. Також вибухи чутно на Оболоні, Відрадному, в районах Дорогожичів, Троєщини, Петропавлівської Борщагівки. Офіційних повідомлень поки немає.

Раніше джерела анонсували на цей час ракетний обстріл столиці.

“Брати по зброї”: близько третьої ночі орки знову пробують взяти аеропорт у Гостомелі, знову лунають вибухи.

4:20

Сильний вибух у Києві на Лівому березі, видно з району Осокорків. Візуально схоже на велику ракету (або літальний апарат), перехоплену ППО: горіння великого об’єкта, що розпадається в повітрі.

4:25 – ще один вибух, далі. Ще кілька…

Нардеп Олексій Гончаренко в телеграмі: “Наші збили літак противника недалеко від Києва! Стоїмо! Сьогодні найскладніший і найважливіший день!”

Гончаренко додав, що сили ППО зараз збивають також російські ракети.

“За оперативною інформацією, ворожий літальний апарат був збитий силами української ППО та впав у Дарницькому районі біля будинку за адресою: вул. Кошицч, 7а”, – радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко в телеграмі.

Свідки поширюють відео й фото пожежі, що перекинулася на будинок.

Пожежу гасять працівники ДСНС.

На місці інциденту знайшли деталі збитого об’єкта – ймовірно, ракети.

Фото подібних інцидентів приходять і з інших районів Києва.

П’ята година

О 4:25 ворог наніс, попередньо, ракетний удар по прикордонному підрозділу “Приморський Пасад”, що в Запорізькій області.
Внаслідок атаки серед прикордонників є загиблі та поранені, – ДПСУ.

Шоста година

Станом на третю годину ночі 25лютого російська армія, яка вторглася в Україну, має відчутні втрати особового та технічного складу. Про це повідомила заступник міністра оборони Ганна Муляр.

“Втрати особового складу противника орієнтовно (уточнюється) 800 осіб“, – зазначила вона.

Крім того, орієнтовні втрати техніки противника станом на 03:00 25.02.2022 становлять:

  • літаки 7 одиниць;
  • гелікоптери 6 одиниць;
  • танки – понад 30 одиниць;
  • ББМ (бойова броньована машина) – 130 одиниць.

Шоста година

У Києві по вул. Садова 54 (дачі Осокорки) сталось пожежа двоповерхового приватного житлового будинку внаслідок падіння фрагментів збитого літака. Інформація щодо жертв та постраждалих уточнюється.

Фотогалерея:

IMG_20220225_073211_588 IMG_20220225_073214_265 IMG_20220225_073217_402
<
>

Від ДСНС для гасіння залучено 15 осіб та 2 одиниці техніки.

Шоста година

Російська війська, які наступають на Київ із Зони відчуження, зупинили біля смт Іванків. Там українські сили підірвали міст.

Іванків розташований на половині шляху від кордону до Києва. Після нього відкривається можливість наступати на Київ через Вишгород, – “УП”.

Сьома година

На територію Рівненського аеропорту близько 6:30 за Києвом влучила ракета, повідомив міський голова Рівного Олександр Третяк.

“Щойно по території Рівненського аеропорту, відбулось потрапляння ракетного удару! Лише один, а не кілька. Серйозних ушкоджень не нанесено. Прохання зберігати спокій. Нікуди бігти не потрібно, по можливості знайдіть безпечне місце вдома, залишайтесь там до подальших вказівок або сповіщення!” – написав Третяк у фейсбуці.

7:00

У Глухові на Сумщині в полон потрапили 26 українських прикордонників, – кореспондент ТСН.

Сьома година

Національний банк України заборонив уповноваженим установам здійснювати будь-які валютні операції з використанням російських та білоруських рублів. Про це 25 лютого інформує сайт Нацбанку.

Крім того, заборонено виконувати зобов’язання перед юридичними або фізичними особами з РФ та Білорусі. Також НБУ заборонив банківські операції, учасником яких є громадяни і компанії з Росії та Білорусі.

Сьома година

Російські війська оточили всі великі міста Сумщини і рухаються на Захід. Про це розповів голова військовї адміністрації Сумщини Дмитро Живицький на каналі “Рада”.

Зараз на Сумщині важка військова техніка просувається на Конотоп із напрямку Бурині. Важка техніка рухається по всій області в різних напрямках, на в’їздах у міста ставлять блокпости.

“Ворог облаштував блокпости на в’їздах-виїздах з міста Суми. Цивільне населення пропускають. Але, на жаль, ситуація залишається критичною. Дуже велика кількість танків і різноманітної техніки пересувалися в напрямку Києва”, – розповів голова області.

Сьома година

У Міноборони і Генштабі розповіли про ситуацію щодо російського вторгнення станом на 6:00 ранку.

Вночі сили оборони продовжили спротив значним наступальним угрупованням російських окупантів.

Російські загарбники нанесли повітряний удар по підрозділах в районі міста Кропивницький.

Була помічена значна активність ворожих вертольотів у районах вище Вилкового та з Тирасполя (Одещина/Молдова, Придністров’я).

Десантно-штурмові війська ЗСУ ведуть бойові дії в районах населених пунктів Димер та Іванків на Київщині, куди просунулась велика кількість броньованої техніки військ РФ, та зупинили переважаючі сили ворога на рубежі річки Тетерів. Міст через річку зруйновано.

Ще одна тактична група зі складу сил оборони утримує аеродром Гостомель, до якого напередодні рвались російські повітряні десанти.

Повітряні сили Збройних сил України захищають небо над Києвом. Так, “після 04:00 українська система протиповітряної оборони не дала долетіти двом “смертельним подарункам” від Росії.

7:20

Нове відеозвернення президента Володимира Зеленського до українців і росіян:

8:10

Повідомлення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного:

“На чернігівському напрямку та безпосередньо на підході до Чернігова українським військовим вдалося утримати оборону та відбити прорив російських військ.
Ворожа техніка вимушена була відступити з Чернігова у напрямку Сєднєва та з Городні у Семенівку.
Захоплено ворожі трофеї у вигляді техніки та документів з особистими даними росіян”.

Фотогалерея:

кинута техніка росіян під Черніговом - _7 кинута техніка росіян під Черніговом - _1 кинута техніка росіян під Черніговом - _3 кинута техніка росіян під Черніговом - _6 кинута техніка росіян під Черніговом - _5 кинута техніка росіян під Черніговом - _4 кинута техніка росіян під Черніговом - _2
<
>

8:41

Інформація пресцентру штабу операції Об’єднаних сил:

“У районі Старобільська Луганської області українська артилерія розбила колону російської техніки, що готувалась до переправи через річку Айдар. Ворог прорвався через український кордон та намагався зайти з тилу, завдати удар та розірвати лінію оборони українських військ”.

Ранок

Із території окупованого Криму через Джанкой на Херсонщину в’їжджає велика колона БТРів ЗС РФ та іншої військової техніки.

Дев’ята година

Зона ООС. Близько 9-ї ранку під Трьохізбенкою на Луганщині українські військові знищили два російські танки і один БМП та змусили ворога відступити, поінформував пресцентр штабу операції Об’єднаних сил.

9:30

У Києві близько 9:30 знешкоджені військові Російської Федерації, що захопили два автомобілі Збройних сил України, переодяглися у форму українських військових і рухалися до центру столиці зі сторони Оболоні, – заступниця міністра оборони Ганна Маляр.
Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко:
“Диверсантів, що заїхали на раніше захоплених машинах ЗСУ і були переодягнені у форму українських військових, розстріляли та знешкодили!”

Десята година

Будинок на Позняках по вул. Кошиця, 7, після ракетного обстрілу:

будинок Кошиця 7 після обстрілу_2 будинок Кошиця 7 після обстрілу_1 будинок Кошиця 7 після обстрілу
<
>

Десята година

Щоб зупинити просування з окупованого Криму ворожої техніки по Херсонській області 24 лютого, український військовий Віталій Скакун ціною свого життя підірвав Генічеський автомобільний міст.

Про це 25 лютого інформує пресслужба Генерального штабу Збройних сил України.

“У цей важкий день для нашої країни, коли український народ дає відсіч російським окупантам на усіх напрямках, одним із найважчих місць на мапі України став Кримський перешийок, де одним із перших ворога зустрів окремий батальйон морської піхоти. Щоб зупинити просування танкової колони, було прийнято рішення на підрив Генічеського автомобільного мосту”, – йдеться в повідомленні.

Віталій Скакун

Виконати цю задачу викликався інженер окремого батальйону матрос Віталій Скакун.

“Міст було заміновано, але відійти звідти він не встиг. За словами побратимів, Віталій вийшов на зв’язок, та повідомив про те, що підриває міст. Одразу же пролунав вибух. Наш побратим загинув. Його героїчний вчинок значно уповільнив просування ворога, що дало змогу підрозділу передислокуватись та організувати оборону”, – йдеться в повідомленні.

Командування морської піхоти клопотатиме перед вищим командуванням про присвоєння матросу Віталію Скакуну державної нагороди.

“Російські окупанти, знайте, під вашими ногами горітиме земля! Ми битимемося поки живемо! І поки живі будемо битися!”, – наголосили в Генштабі.

Близько 11-ї

Стало відомо, що на Оболоні російський танк навмисно наїхав на цивільний автомобіль, що рухався по булиці назустріч.

Водій авто вижив. Із понівеченої машини його врятували люди, йому надають медичну допомогу.

Близько 11-ї

Як стало відомо, о 08:30 поблизу села Вознесенське в Черкаській області Збройні сили України збили літак російських окупантів. Льотчик встиг катапультуватися, зараз його розшукують. Про це повідомляють в Центрі стратегічних комунікацій.

“Просимо місцевих жителів звернути увагу на підозрілих людей, особливо в тактичній або військовій формі з елементами червоного кольору на одязі, можливо з видимими травмами. Чоловік може перебувати в межах Золотоніського району.
Якщо ви володієте будь-якою інформацією або помітите підозрілу особу, прохання звертатись до поліції за номером телефону «102»!” – йдеться в повідомленні.




Після 11-ї

Під Вінницею українські військові збили крилату ракету Російської Федерації. Про це об 11:10 повідомив голова Вінницької військової адміністрації Сергій Борзов.

“Наші військові збили російську крилату ракету – під Вінницею!!!! Слава ЗСУ!” – написав він.

До 11-ї

Раніше у Вінницькій області російські війська завдали ракетний удар по військовій частині (ескадрильї) під Калинівкою, внаслідок чого троє людей отримали поранення.

“На території військової частини 2269 К (ескадрилья), що дислокується за Калинівкою, пролунав вибух. Як повідомив з місця події калинівський міський голова Василь Поліщук, по розташуванню військової частини російські найманці запустили одну ракету”, – йдеться у повідомленні пресслужба Калинівської громади.

“Є троє поранених, яких терміново госпіталізували до районної лікарні та надають медичну допомогу”, – додали у пресслужбі. У міськраді запевняють, що загрози для мирного населення немає та закликають зберігати спокій і не панікувати.

У Вінниці 25 лютого о 04:30 ранку спрацювала система оповіщення з повідомленням про повітряну тривогу. Містяни спустились у підвали та укриття. Кілька разів від міськради надходило повідомлення з проханням не покидати укриття до оголошення відбою тривоги.

Ранок

Верховна Рада звернулася до парламентів та урядів світу із проханням закрити небо над Києвом та зоною відчуження Чорнобильської АЕС.

Про це сказав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, звертаючись від імені Верховної Ради до парламентів та урядів світу в п’ятницю в п’ятницю, 25 лютого.

“Для того щоб мінімізувати жертви серед цивільного населення, вберегти життя безневинних українських дітей, жінок та світ від нової ядерної катастрофи, закликаємо вас закрити небо над Києвом та зоною відчуження ЧАЕС”.

День

Заходження колони російської техніки. Фото: кадр відео Reuters

Після 11-ї

Що в цей час брешуть московські медіа про ракетний обстріл Києва уранці 25 лютого:

Близько 11-ї

У Ростовській області РФ горить військовий аеродром у Міллерово. Ймовірно, це є наслідком роботи тактичного ракетного комплексу “Точка-У”. 

Відповідні відео та фото вранці 25 лютого поширили низка російських ЗМІ, користувачів соцмереж.

Фото палаючої російської авіації поширили також на сторінці MilitaryAviation.in.UA, репост цього допису зробила сторінка Командування Повітряних сил ЗСУ з коментарем: “А хто це зробив?”. 

Додамо, що на аеродромі Міллерово біля кордону України базуються Су-30СМ, Су-25 та гелікоптери.

В опублікованому відео видно з боку аеродрому стовпи чорного щільного диму:

Є поранені.

11:40

Антон Геращенко: “Харків. Район Кінного ринку. Удар “Ураганом” чи “Смерчем” по житловому району. Ракета не розірвалася”.

Після 11-ї

УЄФА підтвердив перенесення фіналу Ліги чемпіонів сезону-2021/22 з російського Петербурга до Парижа – у зв’язку з агресивною війної РФ проти України.

День

Кияни масово стають до лав тероборони.

Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін: “Зайшли (…) за зброєю в тероборону і сходу влипли в бій. Зато всі процедури видачі зброї зайняли 10 секунд”.

Близько 12-ї

Підрозділи оперативного командування СВ ЗСУ “Північ” знищили близько 20 одиниць ворожих танків на менському напрямку на Чернігівщині. Втрати живої сили уточнюються.

Також підрозділ “Півночі” знищив колону ворожої техніки, яка рухалася з боку Ріпок на Чернігів. Втрати росіян – близько 10-15 одиниць техніки.

Чернігів тримає оборону та знищує ворога! – ОК “Північ”.

12:17

Працівники “5-го каналу” бачать перестрілку під вікнами студії (район Рибальського півострова в Києві).

Бій точиться в районі Гаванського мосту. Через деякий час перестрілка вщухла і не поновлюється.

Бійці ЗСУ в районі Гаванського мосту, Київ. Фото: Reuters

Після 12-ї

Із Вінниці повідомляють про затримання коригувальника російських обстрілів:

(“Новинарня” не має змоги перевірити цю інформацію.)

Після 12-ї

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що Грузія не планує приєднуватися до санкцій Заходу проти РФ за її вторгнення в Україну.

Заяву прем’єра поширили низка грузинських ЗМІ, серед яких “Эхо Кавказа”.

“Це (запровадження санкцій) завдасть ще більшої шкоди нашій країні і нашому народу”, – заявив Гарібашвілі.

Після 12-ї

ПС ЗСУ:
Десятки українських військових льотчиків, які вийшли в запас, повертаються в стрій, щоб бити російських окупантів.

12:55

Лавров: Росія готова до переговорів щодо України, як тільки українські військові складуть зброю.

Після 12-ї

Європейський Союз на засіданні в ніч на 25 лютого, яке відбулося без подальшого оприлюднення деталей, погодив потужний санкційний пакет проти Росії, пише “Європейська правда“.

Цю інформацію вже повідомили українській стороні. Як президент Євроради Шарль Мішель, так і президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вранці 25 лютого провели телефонні переговори з президентом України Володимиром Зеленським.

“У ці темні часи наші думки з Україною та її невинними жінками, чоловіками та дітьми, які зіштовхнулися з цим неспровокованим нападом і бояться за свої життя. Ми змусимо Кремль відповісти за ці дії“, – заявив Мішель.

Президент Євроради також заявив, що вважає за необхідне мобілізувати світову спільноту для захисту міжнародного права.

“Беззмістовне та непотрібне страждання і втрати життя людей мають припинитися. Європа стоїть на стороні народу України і надасть йому подальшу підтримку. Друга хвиля санкцій з масштабними та серйозними наслідками політично погоджена минулої ночі. Відбувається підготовка подальшого пакету санкцій“, – повідомив Мішель.

За процедурами Євросоюзу, після схвалення самітом санкційне рішення має юридично затвердити рада міністрів ЄС.

Інфографіка: МЗС

13-та година

Кореспондент “5-го каналу” повідомив, що в місті Мелітополь Запорізької області тривають бої з російськими окупантами, зокрема бої на місцевий відділ поліції.

У місті зникає водо- і газопостачання.

Після 12-ї

Під Харковом знищено російські системи залпового вогню БМ-21 “Град”, повідомила пресслужба Командування Сухопутних військ ЗСУ.

“Знищені російські «Гради» під Харковом”, – йдеться у повідомленні КСВ на ФБ-сторінці.

У відео, яке оприлюднено в дописі, видно понівечену техніку посеред траси.

Після 12-ї

Пілот винищувача МіГ-29 Повітряних сил ЗСУ України знищив іще один борт російської авіації в небі над Україною – на цей раз йдеться про винищувач Су-35 армії РФ.

Відео бою поширила пресслужба Командування Повітряних сил ЗСУ опівдні в п’ятницю, 25 лютого.

“Що виробляє цей український ас!!! МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ України знищує нєімєющій аналогов Су-35 російських окупантів”, – йдеться в повідомленні.

У мережі одного з українських пілотів МіГ-29 називають “Привидом Києва” – за його результативну роботу в небі.

За неверифікованими даними, за 30 годин оборони українського неба від вторгнення РФ він здобув шість повітряних перемог над російськими окупантами, знищивши:

  • два борти Су-35,
  • один – Су-27;
  • один – МіГ-29,
  • два – Су-25.

Крім того, заявляють в ПС, до строю авіації Повітряних сил Збройних сил України повертаються десятки досвідчених військових льотчиків від капітана – до генерала, які раніше були звільнені з війська в запас.

“Хтозна, може, один із них і є той повітряний месник на МіГ-29, якого так часто бачать кияни!”, – пише пресслужба КПС ЗСУ.

Після 12-ї

До сил тероборони прийматимуть осіб віком понад 60 років. Про це у фейсбуці написав міністр оборони Олексій Резніков.

“Мною прийнято рішення, яке узгоджено з командувачем Сил ТрО ЗСУ бригадним генералом Юрієм Галушкіним, залучати до Сил ТрО патріотів віком понад 60 років, які морально і фізично готові чинити опір та перемагати ворога. Тож, «заблукавші», нех@й щастить”, – написав Резніков.

Міністр оборони наголосив, що тільки в Києві вже 18 тисяч автоматів та відповідний боєкомплект уже роздано і продовжують роздавати бійцям Сил ТрО протягом вчорашнього і сьогоднішнього дня. “Бажаючих долучитись до лав Сил ТрО та зі зброєю в руках зупиняти російських окупантів зростає, а зброя надходить ще”, – написав Резніков.

Міністр додав, що повномасштабна атака триває понад 30 годин. “Завдяки героїзму наших захисників і захисниць Україна вистояла першу, найскладнішу добу. Окупанти зазнали суттєвих втрат. Сьогодні ми будемо сильнішими. Адже тисячі людей приєднуються до лав Сил територіальної оборони і готові давати відсіч ворогу. Пишаюся кожним з вас!” – написав міністр.

Після 13-ї

У мережу виклали відео з місця падіння збитого російського літака на дачному масиві Осокорки в Києві.

ОБЕРЕЖНО, КОНТЕНТ МОЖЕ БУТИ ТРАВМАТИЧНИМ ДЛЯ ПСИХІКИ!

Від двох льотчиків країни-окупанта лишилася тільки кривава каша.

Після 13-ї

Армія Російської Федерації обстріляла з “Градів” дитячий будинок у місті Ворзель Київської області, де перебувало 50 вихованців. Про це о 13:38 повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова у фейсбуці.

“Під час ведення бойових дій військовослужбовцями Російської Федерації допущено влучання уламків від, ймовірно, систем залпового вогню “Град” в одне з приміщень дитячого будинку  Ворзель Київської області, у якому перебувало 50 дітей”, – йдеться в повідомленні.

Постраждалих внаслідок обстрілу немає, адже на момент влучання уламку діти та персонал перебували в інших приміщеннях.

“Наразі дітей з дитячого будинку не евакуювали, на території дитячого будинку бомбосховища чи підвальні приміщення відсутні. За втручанням прокуратури вживаються заходи щодо їх евакуації”, – зазначила Венедіктова.

Близько 14-ї

Росіяни вдруге з початку доби завдали ракетного удару по аеродрому в Мелітополі.

14:20

Мер Києва Віталій Кличко: “Місто Київ вступило у фазу оборони. Зараз у деяких районах лунають постріли та вибухи, які ви чуєте. Українські військові знешкоджують диверсійні групи росіян. Деякі диверсійні групи, на жаль, уже проникли до столиці, і ворог хоче поставити на коліна столицю та нас із вами знищити”, – заявив він на онлайн-брифінгу о 14-й годині.

Кличко наголосив, що всі, хто може обороняти Київ, “повинен долучатись і допомагати нашим воїнам”.

“Збройні сили сьогодні демонструють героїзм і самопожертву заради нас із вами, заради нашої держави. Українська армія тримає оборону біля Києва. Ситуація складна, але ми віримо в наші Збройні сили, підтримуємо їх та допомагаємо”, – наголосив мер.

Після 14-ї

Канцлер міністерства оборони Естонії Кусті Салм повідомив: “Ми надаємо Україні додаткову військову допомогу. 25 тисяч упаковок сухих продуктів, медичне обладнання, особисте спорядження, боєприпаси, додаткову партію ракет Javelin та зенітних боєприпасів”.

14:30

У Києві знищено всі виявлені диверсійні групи ворога, заявляють у МВС України.

“Зараз, на цей момент, усі диверсійні групи, які було виявлено в Києві, знищено”, – сказав у відеозверненні пресслужби МВС радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко.

Близько 14-ї

В Охтирці Сумської області російські війська обстріляли з реактивної системи залпового вогню “Ураган” житловий масив, повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

“Був обстріл “ураганами” в Охтирці. Влучили в житловий масив, бомбосховища, дитячий садок. [Там] було багато людей. Кількість поранених і загиблих не знаємо, є важко поранені діти. Це був третій обстріл Охтирки за сьогодні”, – написав Живицький у фейсбуці близько 14-ї години.

14:35

До Києва заходить українська військова техніка для оборони міста. Про це після 14-ї години у відеозверненні пресслужби МВС речник-радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко.

Він звернувся до киян із проханням не знімати і не викладати інформацію про пересування техніки.

14:40

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України повідомила про масове розсилання фішингових листів на email-адреси українських військових на сервісах i.ua та meta.ua.

“Цілями атаки стають приватні поштові скриньки українських військових, а також пов’язаних з ними осіб. Після компрометації облікового запису, за протоколом IMAP здійснюється завантаження всієї наявної пошти. Також ворог використовує наяві контактні адреси для подальших розсилок”, – наголошується в повідомленні в Telegram-каналі відомства.

Зазначені дії, за даними Держспецзв’язку, здійснює так звана група UNC1151, розташована в Мінську. До її складу входять кадрові офіцери міноборони Республіки Білорусь.

У тексті листа хакери повідомляють, що поштова скринька протягом двох діб буде заблокована, і просять перейти за посиланням для підтвердження облікових даних.

Після 14-ї

У морпорту “Південний” (Одеська область) горить судно NAMURA QUEEN (здійснює морехідну діяльність під прапором Панами) після влучання ракети.

“За інформацією диспетчерів порту “Південний”, на якірній стоянці №358 зафіксовано потрапляння ракети в кормову частину судна NAMURA QUEEN”, – йдеться в повідомленні Міністерства інфраструктури України, яке цитує агентство “Інтерфакс”.

Пошкоджено гвинторульову групу, розпочалася пожежа.

14:55

Влада Росії готова відправити до Мінська на переговори з Україною свою делегацію.

Про це вдень у п’ятницю, 25 лютого, повідомив речник президента РФ Дмитро Пєсков.

“Як відомо, сьогодні президент України Зеленський заявив про готовність обговорювати нейтральний статус України. Спочатку президент РФ Володимир Путін говорив про те, що метою операції є допомога “ЛНР” та “ДНР”, у тому числі шляхом демілітаризації та денацифікації України. А це, власне, і є невід’ємним компонентом нейтрального статусу”, – сказав Пєсков, якого цитує “Інтерфакс-Україна”.

“У цьому контексті у відповідь на пропозицію Зеленського Володимир Путін готовий направити до Мінська російську делегацію на рівні представників міністерства оборони, міністерства закордонних справ та адміністрації президента для переговорів з українською делегацією”, – повідомив речник глави Кремля.

Після 14:30

Унаслідок вторгнення на територію України армія Росії втратила вже приблизно понад тисячу своїх військовослужбовців – такі цифри озвучили вдень у п’ятницю в пресслужбі Командування Сухопутних військ ЗСУ.

“Сьогодні кількість втрат з боку окупаційних військ Російської Федерації складає більше однієї тисячі. Такої кількості втрат військовослужбовців за такий час бойових дій Росія не зазнавала за увесь час свого існування ще в жодному збройному конфлікті, який розпочинала. Російські матері відправляють своїх синів на вірну смерть, бо Збройні сили України стійко тримають оборону і будуть боронити свою землю від окупанта”, – йдеться в повідомленні.

Близько 15-ї

Сьогодні російський штурмовик Су-25 перетнув порушив повітряні кордони України, через нього лунали сирени до евакуації у сховища у Львові.

Після 15-ї

Унаслідок вторгнення на територію України армія Росії втратила вже приблизно понад тисячу своїх військовослужбовців – такі цифри озвучили вдень у п’ятницю в пресслужбі Командування Сухопутних військ ЗСУ.

“Сьогодні кількість втрат з боку окупаційних військ Російської Федерації складає більше однієї тисячі.

Такої кількості втрат військовослужбовців за такий час бойових дій Росія не зазнавала за увесь час свого існування ще в жодному збройному конфлікті, який розпочинала.

Російські матері відправляють своїх синів на вірну смерть, бо Збройні сили України стійко тримають оборону і будуть боронити свою землю від окупанта”, – йдеться в повідомленні КСВ.

Близько 15-та години

Військовий корабель Російської Федерації за 12 миль від українського порту “Південний” підбив бункеровщика “Міленіум Спіріт” під прапором Молдови – головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Близько 15-ї

Вже незабаром Польща закриє свій повітряний простір для російських літаків – прем’єр-міністр Матеуш Моравецький.

Близько 15-ї

Втрат у ЗС Росії під час бойових дій при вторгененні в Україну немає, – брехня від офіційного представника МО РФ Ігоря Конашенкова.

Після 15-ї

Зона ООС, Луганщина: підрозділи Об’єднаних сил прорвали позиції російських військ під Біловодськом та розпочали контрнаступ – повідомлення пресцентру Об’єднаних сил.

“Зазнавши значних втрат, російські підрозділи рятуються втечею з поля бою у напрямку кордону РФ”, – додали в штабі.

Близько 16-ї

Спільний комітет Ради Європи, що об’єднує керівництво ПАРЄ, представників держав-членів та генерального секретаря організації, рекомендує застосувати щодо Росії виключну процедуру, що веде до виключення цієї держави з РЄ.

Як заявив президент ПАРЄ Тіні Кокс на пресконференції у Страсбурзі, під час засідання Спільного комітету був консенсус щодо рішення, яке має бути офіційно ухвалене пізніше у п’ятницю.

“Я давно в ПАРЄ, і вперше бачу таку єдність на всіх рівнях. Рішення за Комітетом міністрів, але в розумінні, що (очікуване рішення) це стаття 8 – призупинення участі РФ у всіх органах Ради Європи”, – пояснив Тіні Кокс, якого цитує “Європейська правда”.

Удень

Цілу серію фото знищеної Збройними силами України колони російських “Градів”, які вторглися на територію України, зробив кореспондент “Радіо Свобода” біля Харкова.

За його словами, на місці події є тіло загиблого російського військового, про інші втрати живої сили поки невідомо.

Російська техніка була знищена за кількасот метрів від харківської окружної дороги в Київському районі.

Спалений російський Град під Харковом, фото Радіо Свобода Спалений російський Град під Харковом, фото Радіо Свобода
<
>
Спалений російський Град під Харковом, фото Радіо Свобода

Після 16-ї

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба:

“Зброя і санкції – це зараз головне. І те, і інше буде. Нові санкції ЄС вже сьогодні. Зброя на підході.
За SWIFT вгризаємося зубами.

Сьогоднішні атаки РФ на дитячий садок і дитячий будинок є воєнними злочинами та порушенням Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Разом з Офісом Генерального прокурора збираємо ці та інші матеріали, які невідкладно передамо до Гааги. Відповідальність неминуча.

Світ підтримує Україну. Міжнародна коаліція на захист України та миру продовжує посилюватися. Вчора до неї входило 58 країн та 6 міжнародних організацій. Станом на зараз вже 73 країни та 9 міжнародних організацій.

Рада Європи, гнучкість якої щодо Росії я знаю дуже добре з роботи там послом, сьогодні ухвалила революційне для себе рішення – спільний комітет Ради Європи, що об’єднує керівництво ПАРЄ, представників держав-членів та генерального секретаря організації, рекомендує застосувати щодо Росії процедуру, що веде до виключення цієї держави з РЄ.

Сьогодні відбулися мої розмови з главами МЗС Індії, Японії та США. Менш ніж за годину візьму участь онлайн в засіданні Ради МЗС Євросоюзу. Саме на ньому будуть затверджувати санкції.

Президент України Володимир Зеленський, я як міністр закордонних справ, вся дипломатична система працює нон-стоп, щоб забезпечувати щоденний повномасштабний наступ на РФ на дипломатичному фронті.

Ми не зупинимося і не здамося” (FB).

17:15

Європейська мовна спілка (EBU) оголосила, що жоден російський артист не братиме участі в цьогорічному пісенному конкурсі “Євробачення”.

Відповідна заява з’явилася в 17:15 на сайті міжнародного пісенного конкурсу.

17:20

Російська армія прорвала оборону Херсона та взяла під контроль переправу до міста – про це повідомив голова Херсонської обласної державної адміністрації Геннадій Лагута, передає пресслужба Херсонської ОДА.

“Вимушений повідомити про те, що після запеклих боїв на підступах до Херсона, незважаючи на відчайдушні зусилля української армії, на жаль, втрачено контроль над переправою до Херсона. Ворог значними силами та з великими втратами подолав оборону міста”, – розповів Лагута.

Він закликав мешканців міста зберігати спокій та не піддаватися паніці: “Керівництво області докладає максимум зусиль для підтримки правопорядку та збереження людських життів. Ситуація залишається напруженою, проте обіцяємо зробити все можливе для її врегулювання”.

16:41

Ракетні удри по Харкову

17:20

Національний банк України відкликав банківську ліцензію та ліквідував банки, що перебувають під контролем Російської Федерації: АТ “Міжнародний резервний банк” (раніше АТ “Сбербанк”) та “Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк” (ПАТ “Промінвестбанк”), який на 99,77% належить ПАТ “Сбербанк Росії” та Державній корпорації розвитку “ВЕБ.РФ”,.

“Коли наша армія самовіддано і хоробро захищає кожен клаптик рідної землі від російської агресії, ми в центральному банку не можемо дозволити, щоб “дочки” державних банків країни-загарбника продовжували працювати в Україні та оперувати грошима українців”, – зазначає голова НБУ Кирило Шевченко.

НБУ зазначає, що Російська Федерація, визнана державою-агресором, є акціонером та власником 50,000000004427% статутного капіталу ПАТ “Сбербанк Росії” (Sberbank of Russia) і 100% статутного капіталу Державної корпорації розвитку “ВЕБ.РФ”. Отже, їхні дочірні банки перебувають під опосередкованим контролем Росії та її керівництва.

Близько 18-ї

Під Харковом війська Російської Федерації покинули підбитий українськими захисниками зенітний ракетно-гарматний комплекс 2С6 “Тунгуска” і втекли.

Про це ввечері в п’ятницю, 25 лютого, інформує пресслужба Сухопутних військ ЗСУ.

Військові опублікували відео з підбитою “Тунгускою”:

На відео присутня ненормативна лексика!

Як зазначається на відео, її знищили українські захисники.

Читайте також:
ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 2 – 25.02.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Приблизна схема бойових дій в Україні на середину дня 25 лютого (друга доба вторгенння)

Близько 17-ї

Цифри озвучила пресслужба Генштабу ЗСУ.

З початку вторгнення Російської Федерації Збройними Силами України знищено:

  • танків – до 80 одиниць,
  • бойових броньованих машин різних типів – 516 одиниць,
  • вертольотів – 7,
  • літаків – 10,
  • крилатих ракет – до 20,
  • автомобільної техніки – більше 100,
  • особового складу – більше 2800 осіб.

Зазначається також, що РФ продовжує наступальну операцію проти України на раніше обраних напрямках за підтримки дальньої оперативно-тактичної авіації та із застосуванням високоточної зброї дальньої дії.

Угруповання Збройних сил України спільно з силами Територіальної оборони тримають оборону міста Києва та раніше визначених рубежів.
Ворог підступно завдає авіаційні та артилерійські удари по об’єктам цивільної інфраструктури.

Підступно діють розвідувально-диверсійні групи противника, переодягаючись в цивільний одяг та просочуються у міста з метою дестабілізації обстановки шляхом здійснення диверсійних дій.

17:50

Віцеспікер Держдуми, голова російської делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Петро Толстой заявив про рішення комітету міністрів РЄ призупинити членство Росії в Раді Європи (“відмовився від співпраці з Росією”).

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький раніше повідомив, що комітет міністрів Ради Європи запустив процедуру призупинення членства Росії.

Близько 17-ї

Так звану “ковідну тисячу” з програми “єПідтримка” тепер офіційно можна витратити на допомогу українській армії, повідомив віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

“Кошти можна переказати через Portmone – всю суму виплати у 1000 грн або залишок, який у вас є на банківській картці єПідтримки. Зробити це можна за посиланням“, – написав Федоров у Телеграмі.

17:50

У Київській області 25 лютого через обстріли російських військ загинули четверо мирних мешканців, ще півтора десятка людей дістали поранення – пресслужба Київської облдержадміністрації.

Згідно з повідомленням, цивільні загинули в Поліссі, Мар’янівці та Гаврилівці.

“У Мар’янівці, що у Вишгородському районі, ворожі сили цинічно нанесли авіаудар по мирних жителях. Станом на зараз підтвердилася інформація щодо чотирьох вбитих та понад 15 поранених“, – ідеться в повідомленні.

Остаточну кількість жертв серед цивільних ще уточнюють.

Вдень

Допит чергового російського полоненого в Україні: був наказ обстрілювати цивільних мешканців.

18:15

Міська влада Києва звертається до мешканців багатоповерхових будинків, які мають доступ до виходу на дах, з проханням терміново перевірити дахи на наявність міток.

Про це в п’ятницю, 25 лютого, сповіщає сайт КМДА.

У випадку, якщо будуть виявлені якісь позначки – просимо засипати їх землею або чимось накрити (це орієнтири для ракетно-бомбових ударів).

Близько 18-ї

Президент країни-агресора Володимир Путін записав нове обурливе відеозвернення, вже під час вторгнення в Україну, в якому, зокрема, звернувся і до військовослужбовців Збройних сил України.

Матеріал опублікували приблизно о 18:00 в п’ятницю, 25 лютого.

“Ще раз звертаюся до військовослужбовців Збройних сил України – не дозволяйте неонацистам і бандерівцям використовувати ваших дітей, дружин і літніх людей в якості живого щита. Беріть владу в свої руки. Схоже, нам з вами буде легше домовитися, ніж з цією шайкою наркоманів і неонацистів, яка засіла в Києві і взяла в заручники весь український народ”, – сказав Путін.

Путін, крім того, високо оцінив “дії російських солдатів і офіцерів”.

“Вони діють мужньо, професійно, героїчно виконуючи свій військовий обов’язок, успішно вирішують важливе завдання з забезпечення безпеки нашого народу і Батьківщини”, – каже президент РФ.

Він ніяк не зреагував на масштабні втрати війська РФ в техніці й особовому складі.

19-та година

“Ми тут” – президент Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, керівник ОП Андрій Єрмак і його радник Подоляк, голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія вийшли під офіс президента на Банкову і записали стрім-відео. Вони спростували фейки росЗМІ, нібито Зеленський та інші керівники держави виїхали з України.

19-та година

Попри війну, яку Росія розгорнула проти України, Північноатлантичний альянс наполягає на праві Української держави самостійно обирати безпекові союзи, до яких вона хоче приєднатися.

Про це йдеться в заяві лідерів держав-членів НАТО, повідомляє “Європейська правда“.

Документ був ухвалений за підсумками екстреного саміту, що відбувся у віртуальному форматі в п’ятницю, 25 лютого – у другий день повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

“НАТО, як і раніше, віддане всім основним принципам європейської безпеки. У тому числі тому, згідно з яким кожна країна має право вибирати власні механізми безпеки”, – сказано у рішенні держав Альянсу.

Після 19-ї

В Ірпені Київської області сили оборони України знищили колону Росгвардії.

Відео поширила після 19:00 пресслужба Командування Сухопутних військ ЗСУ.

“Ось ваші росгвардійці. Колона розбита нах*й. Ось один, ось другий зашквардос, третій нах*й, ось автомат згорівший, сука. От хто прийде на нашу землю – він так і здохне, під**аси є**ані, ви будете прокляті”, – коментує за кадром чоловічий голос.

Відео 18+ – за посиланням.

Кадр з відео:

Близько 20-ї

Європейський Союз погодився заморозити активи президента Росії Володимира Путіна і міністра закордонних справ Сергія Лаврова.

Таке рішення ухвалила Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ увечері в п’ятницю, повідомив міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевич.

“Рада закордонних справ ЄС затвердила другий пакет санкцій, заморожування активів включає президента Росії та її міністра закордонних справ”, – розповів Ринкевич у Twitter, додавши, що міністри вирішили також одразу підготувати третій санкційний пакет.

20:20

Президент України Володимир Зеленський провів чергову телефонну розмову з президентом США Джо Байденом на тлі російського вторгнення в Україну.

“Посилення санкцій, конкретну оборонну допомогу і антивоєнну коаліцію щойно обговорив з Байденом. Дякую США за вагому підтримку України!” – написав Зеленський у Twitter.

20:20

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив про намір запровадити санкції проти президента Росії Володимира Путіна і міністра закордонних справ Сергія Лаврова, а також закликає західних партнерів вжити заходів щодо SWIFT.

“Велика Британія найближчим часом введе санкції проти президента Путіна і міністра закордонних справ Сергія Лаврова на додаток до пакету санкцій, про який Велика Британія оголосила вчора”, – цитує The Independent представника Даунінг-стріт.

“Прем’єр-міністр закликав лідерів (країн НАТО) негайно вжити заходів щодо SWIFT”, – додав він.

Над урядовою резиденцією Сполченого Королівства на Даунінг-стріт цього дня підняли прапор України – поруч із британським.

Після 20-ї

Міністр оборони України Олексій Резніков підписав термінову телеграму, якою передбачено з 1 березня 2022 року підняття військовослужбовцям Збройних сил України грошового забезпечення.

“Абсолютно всім військовим, хто ще не отримав підвищення цього року, буде підвищення зарплатні на 30%”, – йдеться в повідомленні на сайті МОУ.

Зокрема, передбачено встановлення щомісячної премії, збільшення надбавки за особливості проходження військової служби. Якщо збільшення грошового забезпечення після врахування усіх доплат все ж буде меншим за 30%, командири зобов’язані збільшити розмір щомісячної премії до досягнення зазначеного показника зростання.

Після 20-ї

Українські захисники показали знищену під час боїв у Конотопі Сумської області військову техніку російських окупантів.

Як передає “Новинарня“, відповідне відео оприлюднила пресслужба Сухопутних військ Збройних сил України ввечері в п’ятницю, 25 лютого.

“Знищена техніка орків в Конотопі! Вони слабкі і вразливі! Смерть російсько-фашистським загарбникам!”, – йдеться в повідомленні.

Близько 21-ї

Командування Сухопутних військ: Після важких боїв і значних втрат рашистські окупанти зупинилися поблизу Конотопа. У них проблема з пальним та постачанням. Танкісти ходять з каністрами і намагаються купити пальне. Солдати окупаційних військ вимагають їжу у місцевого населення. Зафіксовано випадки мародерства закладів торгівлі зі сторони російських окупантів.

На околицях містечка знаходиться близько 40 одиниць спаленої російської техніки. Можете допомогти окупантам паливом з цукром. Стосовно харчування російських солдатів рекомендацій не даємо. Ви самі все знаєте.

Протягом дня

Батальйони територіальної оборони Києва отрмали NLAW – Сухопутні війська.

Близько 20-ї

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба пізно ввечері у п’ятницю заявив, що його італійський колега Луїджі Ді Майо висловив підтримку Риму щодо відключення Росії від міжнародної платіжної мережі SWIFT.

“Дзвінок з моїм італійським колегою Луїджі ді Майо. Повна солідарність із Україною. Мій колега запевнив мене, що Італія підтримає відключення Росії від SWIFT”, – написав міністр у твіттері.

Вдень

Зустріч “кадировців” на Харківщині:

20:45

Віталій Кличко: пять вибухів сталися з інтервалом в 3-5 хвилин біля ТЕЦ-6 (Деснянський район Києва). Аварійно-рятувальні служби слідують туди. З’ясовуємо деталі (ФБ-сторінка).

Після 20-ї

НАТО надасть Україні системи протиповітряної оборони – генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

“НАТО продовжує надавати підтримку Україні. І сьогодні після саміту НАТО та ЄС союзники анонсували види підтримки та зброї, включно з системами протиповітряної оборони”, – сказав Столтенберг на брифінгу.

Він також заявив, що НАТО проводить значне додаткове розгортання сил оборони на східному фланзі альянсу, зазначивши, що, хоча розгортаються заходи стримування та оборони, дії НАТО залишаються превентивними, пропорційними та неескалаторськими.

20:20

Після 19-ї

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що Польща розпочала передачу зброї Україні.

“Колона з боєприпасами, які ми передаємо Україні, вже дійшла до наших сусідів”, – написав Блащак у твіттері після 19-ї.

Він розмістив фото:

Близько 21-ї

Авіаудари по аеродрому в місті Старокостянтинів Хмельницької області – “1+1”.

21-ша година

Ситуація в зоні ООС, голова Луганської війського адміністрації Сергій Гайдай – оперативна інформація:

– Новоайдар: Підірвано «новий» та «старий» мости

– Щастя: 80% міста знищено! Обстріли не вщухають. Нарешті зранку певна кількість мешканців змогли евакуюватися власним ходом. Обстріляні з градів шкільні автобуси для евакуації мешканців міста. Постраждав водій. Завтра знову будемо намагатися організувати евакуацію.

– Старобільськ: внаслідок мінометного обстрілу постраждали житлові будинки та соціальна інфраструктура. Одна загибла.

– Обстріли Золотого та Новотошківського.

– У Нижньому пошкоджені житлові будинки.

– Два потяги з евакуйованими застрягли в Попасній.

– У сусідній Комишувасі обстрілом розбило залізничну колію.
Якщо ремонт колії затягнеться, людей розмістять у бомбосховищі. Попасну наразі обстрілюють. Пошкоджена адмінбудівля та житловий будинок.

Близько 21-ї

Брати по зброї: “Сьогодні, в районі міста Коблево (Миколаївська область), намагався висадитись рашн десант. Але цьому завадила 28-ма механізована бригада імені Лицарів Зимового походу. За інформацією Сергія Братчука, знищено понад 25 російських окупантів“.

Після 21-ї

Як повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, мобільні оператори багатьох європейських країн, а також Канади скасували плату за телефонні дзвінки в Україну.

“Мобільні оператори Канади, Австрії, Німеччини, Швейцарії, Фінляндії, Словаччини, Північної Македонії, Швеції, Литви, Латвії, Чехії, Польщі, Хорватії, Сербії, Боснії та Герцеговини скасували плату за телефонні дзвінки в Україну. Такий крок – вияв справжньої солідарності з нашою державою та її народом”, – написав Кулеба.

“Україна пам‘ятатиме кожну країну, міжнародну організацію, бізнес, людину, яка не відвернулася, не лицемірила в обличчя, а стояла пліч-о-пліч з українцями у цей критичний час”, – додав він.

22:00

Удар російської авіації по Києву очікується приблизно за чверть години (Брати по зброї).

Близько 22-ї

Важкі бої тривають в Охтирці на Сумщині.

Міст через Ворсклу під Охтиркою підірваний. За попередніми даними, підірвали наші ЗСУ, щоб зупинити пересування ворожої техніки, інформує ТСН.

За словами кореспондентки “1+1”, внаслідок обстрілу з російських “градів” в Охтирці загинули 5 цивільних.

Близько 22-ї

Відео зі словами ще одного полоненого російського окупанта: “Мама, я на Украине, в плену! – Как ты там оказался? – Все поехали…”

Після 22-ї

Відео допиту бійця Росгвардії на ім’я Плотніков Євгеній Віталійович, 1994 р.н., з міста Прокоп’євськ Кемеровської області (новокузнецький ОМОН):
“Нам довели, що будемо захоплювати Україну… Задача була взяти Київ. Заходили з території Білорусі, через Гомельську область, через Чорнобильську зону. В операції беруть участь білоруські війська… Під Києвом по нас відкрили вогонь, у нас закінчилися боєприпаси, так потрапив у полон. У скоєному розкаююся і жалкую. Не потрібно нападати на братські народи…”

Як зазначає “Новинарня“, відео, поширене пресслужбою ввечері СБУ 25 лютого, наразі найповніше зізнання полоненого російського окупанта з початку вторгнення.

Близько 22-ї

Втрати мають імена. Як повідомив політик Олег Тягнибок, під час оборони Києва від російських окупантів загинкла Ірина Цвіла.

“Сьогодні у боях за Київ загинула наша посестра, свободівка Ірина Цвіла. Герой московсько-української війни, боєць батальйону “Січ” та “Легіону Свободи”, – йдеться в повідомленні.

Ірина – учасниця АТО ветеранка батальйону “Січ” та полку спецпризначення “Київ”, активістка ВО “Свобода”.

Цвіла була героїнею книги “Дівчата зрізають коси”, яка отримала Шевченківську премію.

Ірина Цвіла

Також Цвіла брала участь у проєкті “Ветеранський блокнот” із “Новинарнею“.

Вічна пам’ять українській героїні.

Читайте також:
“Лист до саду”. Ветеранський блокнот Ірини Цвілої

Вечір

22:30

Військова частина Нацгвардії 3030 повідомляє про викриття в Києві бойовиків фейкового “підрозділу Територіальної оборони”.

“Будьте уважні: по місту працюють ворожі ДРГ”, – попереджають нацгвардійці.

Вони поширили фото вісьмох затриманих, які лежать на асфальті.

Після 22:30

У Києві чути вибухи. Проти російської авіації та ракет працює ППО ЗСУ.

У центральних районах чути сирени повітряної тривоги.

Про гупання вибухів повідомляють читачі “Новинарні” з Броварів.
Як повідомляють джерела, гупання артилерії – це робота наших “піонів” проти окупантів.

22:40

Міжнародна група хакерів Anonymous зламала сайт міноборони Росії і оприлюднила базу даних з телефонами, поштами та іменами його співробітників.

Також не працює сайт Кремля, але наразі не відомо, чи це є результатом зламу групи Anonymous.

Читайте також:
Хакерська мережа Anonymous оголосила війну Росії. Є перші успіхи

22:50

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації повідомила про стабільну роботу зв’язку в Україні – мобільного та інтернету.

“Однак можливі збої через навантаження мереж. Нагадуємо: не можете додзвонитися – обмінюйтесь смс-повідомленнями”, – наголошується в повідомленні в Telegram-каналі Держспецзв’язку.

Також у відомстві нагадали, що у випадку, якщо вам відправили повідомлення або зателефонували з незнайомого номера та просять надати якісь дані, або пропонують перейти на якісь посилання – робити це не варто. Це може бути вішингова чи фішингова атака.

Також у Держспецзв’язку закликають українців не встановлювати програми та їх оновлення із сумнівних джерел, а користуватися лише програмами лише з App Store або Google Play.

23:00

Президент США Джо Байден у телефонній розмові з Володимиром Зеленським поінформував його про допомогу, що надається з боку США.

“Одразу ж після саміту НАТО я поговорив із президентом України Зеленським… Я також повідомив про допомогу, яку США надають – економічну, гуманітарну та у сфері безпеки”, – йдеться в заяві Байдена, яку оприлюднив Білий дім.

Також Байден поінформував Зеленського про зусилля, спрямовані на те, щоб інші країни також допомагали Україні.

Раніше Зеленський у Twitter повідомив, що обговорив із президентом США посилення санкцій проти РФ, надання оборонної допомоги та функціонування антивоєнної коаліції на тлі російської агресії проти України.

Після 23-ї

Сполучені Штати приєднаються до Європейського Союзу у введенні персональних санкцій проти президента Росії Володимира Путіна і міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова та членів російської Ради безпеки.

Про це на брифінгу повідомила речниця Білого дому Джен Псакі, передає “Європейська правда“.

“У результаті телефонної розмови, яку президент Байден провів з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та в узгодженні з рішенням європейських союзників США приєднаються до них у введенні санкцій проти президента Путіна, міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова та членів російської Ради безпеки”, – сказала Псакі.

Вона додала, що деталі цих санкцій оголосять згодом.

Після 23-ї

Як повідомив міський голова Києва Віталій Кличко, у столиці взято під охорону й особливий контроль мости: на них чергують військова техніка і воїни Збройних сил.

Обладнати блокпости планують не тільки на основних в’їздах у місто – їх встановлюють і біля стратегічних об’єктів, щоб перекрити рух.

Громадян також закликають зривати стрічки з дерев – адже це теж мітки окупанта. Ті мітки, що намальовані на асфальті, краще заклеювати, а не замальовувати, оскільки фарба все одно видима в ультрафіолеті.

23:45

Під Калинівкою на Вінниччині наші військові льотчики збили російський винищувач Су-25.

Про це близько 23:45 повідомив голова Вінницької військової адміністрації Сергій Борзов.

 

Читайте також:
“Русский корабль, иди на х*й!”
Під час оборони Зміїного загинули 13 всі прикордонників, їм присвоять Героїв

Контекст

Західні ЗМІ з посиланням на дані розвідки США повідомляли про можливий початок великого наступу Росії на територію України 16 лютого або в наступні дні.
Навколо кордонів України – в РФ, Білорусі, а також в ОРДЛО і Криму – зібралося майже 150-тисячне угруповання російських військ. Згодом стало відомо про 200-тисячне угруповання.
У спеціальному виступі 19 лютого президент США Джо Байден заявив: “Я впевнений, що Путін ухвалив рішення про вторгнення”.
За даними розвідки США, Росія намагається скинути легітимний уряд України, розправитися з українськими лідерами й діячами та поставити проросійську адміністрацію.

Масовані обстріли з боку російсько-окупаційних військ по всій лінії розмежування на Донбасі почалися 17 лютого. За дві перші доби в штабі ООС нарахували 60 і 66 обстрілів, 19 лютого – 136 (найбільша кількість обстрілів на фронті за один день від 2017 року), 20 лютого – 80, 21 лютого – 84, 22 лютого – 96, із них переважна більшість – із важкої артилерії.
Внаслідок мінометних обстрілів за чотири дні полягли п’ять воїнів ЗСУ, кілька десятків військових та цивільних осіб отримали поранення, ще один цивільний загинув.

За висновком українського командування, такими діями Росія провокувала ЗСУ на удари у відповідь та поширювала дезінформацію про вогневу активність української сторони.
При цьому противник підступно вів артилерійський вогонь з населених пунктів ОРДЛО та розміщував свої артилерійські системи поблизу житлових будинків – “намагався змусити підрозділи Збройних сил України відкривати вогонь у відповідь, щоб у подальшому звинуватити українських захисників в обстрілах мирних мешканців”.

У зв’язку з цим Об’єднані сили неодноразово заявляли, що не відкривають вогонь по об’єктах цивільної інфраструктури та дотримуються норм Міжнародного гуманітарного права. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підкреслював, що Україна не планує наступальної операції на Донбасі.

Та російська пропаганда все одно заявила, що ЗСУ атакують ОРДЛО, чинять “геноцид” тощо.

Західні розвідки також неодноразово попереджали, що РФ готує інсценовані провокації на Донбасі (операцію “під чужим прапором”), щоб мати привід почати великий наступ на територію України. Після 17 лютого такі інсценовані обстріли траплялися вже багато разів.
Крім того, в ОРДЛО оголосили масову мобілізацію населення та почали евакуацію цивільного населення до Росії.

Увечері 21 лютого Володимир Путін заявив про “визнання незалежності” незаконних угруповань “ЛНР” і “ДНР” та підписав укази, де є пункти про “здійснення збройними силами Російської Федерації функцій з підтримки миру” на території Донецької та Луганської областей.
Одразу після заяви Путіна жителі окупованого Донецька повідомили про проходження надзвичайно великої колони танків і бронетехніки через Донецьк у північно-західному напрямку – в бік лінії зіткнення та підконтрольної території України.

22 лютого Рада федерації РФ санкціонувала застосування російських військ на території України.

Путін заявив, що ОРДЛО ним було “визнано” в кордонах Донецької і Луганської областей, та оголосив свої вимоги щодо України: відмовитися від вступу до НАТО, проголосити нейтралітет і провести демілітаризацію. Також він вимагає визнання т.зв. референдуму в Криму й Севастополі, який нібито відбувся у 2014 році, та відмовитися від територіальних претензій щодо Криму.

Увечері 22 лютого президент Зеленський підписав указ про призов резервістів оперативного резерву до війська.

Увечері 23 лютого Верховна Рада 33 голосами затвердила указ президента про запровадження надзвичайного стану в Україні.

23 лютого ватажки угруповань “ДНР” та “ЛНР” офіційно попросили президента РФ Путіна допомогти у “відбитті агресії ЗС України”.

О 5-й годині 24 лютого, після оприлюднення заяви Путіна з оголошенням про “демілітаризацію і денацифікацію” України, Росія почала ракетні й авіаудари та великий наступ на Україну.

До кінця дня 24 лютого російські та, ймовірно, білоруські війська зайняли деякі території в Луганській, Харківській, Сумській, Чернігівській, Київській, Херсонській, Запорізькій областях.

Читайте також:
Російські провокації є частиною одного складного сценарію.
Тепер Москва мусить вносити зміни, а це призводить до помилок, – Bellingcat

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.