ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 15 – 10.03.2022

Ввечері

Російські загарбники вбили колишнього секретаря Броварської міської ради Олексія Здоровця.

Про це міський голова Броварів Ігор Сапожко повідомив у фейсбуці ввечері 10 березня.

Свободівець Олексій Здоровець

“Трагічна звістка про загибель від рук нелюдів-агресорів колишнього секретаря Броварської міської ради та депутата БМР 7-го скликання (ВО “Свобода”) Олексія Здоровця надійшла сьогодні”, – написав мер.

Сапожко зазначив, що Здоровець загинув в окупованій Новій Богданівці, де жив із дружиною та маленьким сином.

Уночі

Ядерна підкритична установка “Джерело нейтронів”, яка розташовується на базі Харківського фізико-технічного інституту в П’ятихатках, знеструмлена внаслідок обстрілів російськими військами, — Державна інспекція ядерного регулювання України.

Північ

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 24:00 10.03.2022 щодо російського вторгнення

Протягом дня окупанти намагалися закріпитися на захоплених рубежах, здійснювали перегрупування військ, відновлювали боєздатність, поповнювали запаси ракет, боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів.

У зв’язку зі значними втратами особового складу та зниження темпів наступу противник продовжує формування резерву на території РФ.

На Поліському напрямку противник намагається прорвати оборону захисників України в районах населених пунктів Поліське, Кухарі, Жовтневе, Андріївка, Копилів, Мотижин, Бузова, Гореничі, Буча, Демидів та блокувати Київ.

На Сіверському напрямку противник зупинений при спробі прорвати оборону Чернігова.

Не виключається подальше переміщення противника у напрямку Броварів зі сходу.

На Харківському напрямку противник продовжує безуспішні спроби блокування міста з півночі. До ведення бойових дій в районі Харкова залучені стрілецькі полки, сформовані за рахунок російських резервістів.

На Донецькому та Таврійському напрямках окупанти зосереджують зусилля на захопленні українських міст Маріуполь та Сєвєродонецьк.

На Південнобузькому напрямку окупанти намагалися закріпитися на досягнутих рубежах, встановити контроль над містом Миколаїв та розвинути наступ в напрямках на Запоріжжя і Кривий Ріг.
Російські окупанти зупинені, деморалізовані та несуть значні втрати.

В Чорноморській та Азовській операційних зонах погодні умови були на нашому боці та примусили кораблі окупантів повернутися до військово-морських баз і пунктів базування.

“Збройні Сили України, у тісній взаємодії з іншими складовим сил оборони, чинять шалений опір російським інтервентам, завдаючи йому значних втрат у живій сили та військовій техніці”, – наголосили в ГШ.

Удень

Російські окупанти обстріляли Ніжин (Чернігівська область) з РСЗВ “Ураган”, є загиблі. Про це розповів у фейсбуці мер міста Олександр Кодола.

Обстріл відбувся о 14:20. Вже відомо про двох загиблих і вісім поранених.

21-ша година

Звернення міністра оборони Олексія Резнікова:
Шановні українці!
Наш опір російській інтервенції триває вже два тижні. Ніхто у світі не вірив, що ми вистоїмо. Тим більше – що ми протримаємось так довго. А ми не просто тримаємось. Ми вже переходимо до контратак. Плани ворога зламані. Весь світ це бачить і намагається осягнути зміни.
Щиро дякую усім нашим захисникам і захисницям. Усім учасникам народного спротиву. Медикам, рятувальникам, волонтерам. Разом – ми сила, яку не здолати.
Хочу поговорити з вами про те, що відбувається зараз і як нам перемогти у цій війні.
Перше. Зазнавши нищівних втрат, російські окупанти розпочали терористичну війну.
Вони поводяться як злочинці і боягузи. Вони вбивають і захоплюють у заручники мирних громадян, жінок та дітей.
Станом на 10 березня російські інтервенти вбили більше цивільних українських громадян, ніж загинуло в бою наших військових з усіх структур сектору оборони. Я хочу, щоб це почули не тільки в Україні. А в усьому світі.
Кремль бомбить школи, лікарні і пологові будинки. Москва нікого не захищає. Вона знищує.
Вони не здатні воювати з нашою армією, гвардією, теробороною. Тому атакують найбільш незахищених.
Ми помстимося за кожного українця. Кожен російський терорист відповість за вчинені проти людства злочини! Списки учасників інтервенції та їх пособників у нас є і вони будуть надані всім відповідним інституціям. Ніхто не залишиться безкарним за всі жахи і зло, що вони принесли Україні і світові.
Зараз керівництво держави працює над тим, щоб зберегти життя наших людей. Пріоритетом є організація гуманітарних коридорів для евакуації громадян з міст, що піддаються найбільшим атакам. Насамперед, це Маріуполь, міста на Сумщині, Харківщині, деякі передмістя Києва. А також доставка гуманітарних вантажів.
Робиться усе можливе, зважаючи, що росіяни не тримають слово.
Друге. Ми цілодобово працюємо над посиленням нашої армії.
Я не коментуватиму поставки зброї. Можу сказати, що до України рухаються десятки тисяч шоломів та бронежилетів, медикаменти, інші важливі речі. Я на постійному контакті з командуванням Збройних Сил. У нашої армії достатньо палива. Але ми все одно формуємо додаткові резерви, укріплюємося по усім можливим напрямкам. Розміщуємо додаткові замовлення у наших виробників.
Третє. Я вже казав, що понад 100 тис. українців вступило до лав тероборони. Також понад 200 тисяч наших громадян повернулися з Європи, щоб захищати свою країну. Крім цього є іноземні добровольці, які готові воювати з російським нацизмом.
Хочу звернутися до усіх військовозобов’язаних українців.
В державі оголошено воєнний стан, триває мобілізація. Командування Збройних Сил просить вас не втрачати контакт. Будьте на зв’язку, не губіться. Ви потрібні країні!
Якщо ви переїхали з родинами до інших регіонів, повідомте місцевий центр комплектування та соціальної підтримки.
Ніхто не буде забирати непідготовлених людей до армії і відправляти на фронт. У цьому немає жодного сенсу. Навпаки. Наша армія зупиняє більш чисельного ворога, тому що вона вмотивована, краще навчена і озброєна.
Ми не переможемо Росію кількістю. Ми здолаємо її якістю. До бойових підрозділів будуть відправлятися ті, хто має відповідні навички, зброю та оснащення.
Просто будьте на контакті з центром комплектування по місцю фактичного проживання. Це потрібно не тільки для оборони, а загалом для країни та економіки. Щоб ми розуміли усі можливості і могли планувати.
Четверте. Щодо економіки. Війна істотно впливає на стан країни. Цього року ми значно менше виробимо і зберемо менший врожай. Бо треба не тільки звільнити наші лани від ворога, треба їх розмінувати. Це час.
Ми переможемо Росію, тільки якщо економіка буде працювати і створюватиме відповідні можливість для оборони.
Наші партнери, міжнародні фінансові організації оголосили про значні обсяги підтримки для України. Після перемоги ми швидко відновимо усе зруйноване.
Але до перемоги ми маємо запустити роботу всього, що можна.
У Центральній та Західній Україні будуть розгортатися додаткові виробничі майданчики, які працюватимуть для сфери оборони. Також частину потужностей перенесуть цивільні підприємства, що знаходяться у зоні ризику.
Звертаюся до тих, хто був змушений виїхати в інші регіони – не намагайтеся перечекати. Не розраховуйте тільки на свої заощадження. Шукайте роботу.
Державна влада буде робити усе можливе, щоб допомогти регіонам адаптуватися до нових реалій. Діятимуть програми прямої підтримки людей. Але міцний тил – це запорука міцної оборони. Все, що може працювати і розвиватися – повинно це робити.
Отримуйте зарплату, сплачуйте комунальні послуги, по можливості намагайтеся не випасти з економічних процесів.
Ми розуміємо, що багатьом зараз дуже складно. Тому просимо робити те, що у ваших силах.
Зараз особливий акцент робиться на забезпечення логістики. Руху не тільки військових вантажів, але гуманітарної допомоги та звичайних товарів. Країна не має зупинятися там, де є можливість.
П’яте. Міжнародні санкції дуже сильно впливають на ситуацію в Росії. Наша армія робить величезну роботу, щоб війна стала максимально непопулярною серед росіян.
Але ми маємо реалістично оцінювати ситуацію. Ми усіма силами наближаємо перемогу. Проте ніхто точно не скаже, коли у Росії вичерпається запас міцності. Це може статися пізніше, ніж нам би хотілося.
Ми повинні бути готові. Ми повинні не виживати, а навчитися жити в нових умовах. Перезапустити сектор оборони та країну в цілому. Тоді у ворога не буде жодного шансу нас здолати.
Я не хочу наводити досвід інших країн, які вистояли у подібних умовах. Ми знаємо різні приклади. Але нам усім треба звикати, що тепер ми самі – приклад і взірець. Для Європи. Для світу. І приклад дуже гідний!
Тримаймо стрій. Підтримуємо близьких. Рухаємося до перемоги.
Слава Україні!

Вечір

“Калина”, заступник командира полку “Азов”
про ситуацію в Маріуполі станом на вечір 10.03.2022 р.:

“На 15-й день війни місто Маріуполь зазнало значних руйнувань. Це ціничний, цілеспрямований злочин проти людства. Бомблять житлові квартали, на центр міста скидають авіаційні бомби. Зруйновано головне управління ДСНС у Донецькій області. Єдине місце, де збирались цивільні щоб подзвонити додому, розказати що відбувається в Маріуполі – цинічно обстріляли “градами”. А через 15 хвилин обстріл відбувся знов.
За попередніми даними, за сьогодні загинуло 36 цивільних та безліч поранених. Підрахунки ще тривають.
У Маріуполі почались міські бої. Захисники міста не дають закріпитись ворогу та постійно його контратакують. Знищено 2 танки, 1 БПМ, 2 вантажівки та близько 80 чоловік ворожої піхоти.
Сьогодні росія визнала, що свідомо розбомбила маріупольський пологовий будинок. Надіюся, що світова спільнота відреагує. А ми – не пробачимо жодного вбитого українця!”

Вечір

Російська армія грабує сільський магазин на Миколаївщині.

Напередодні

Бій під Броварами з колоною російських танків 9.03 у розповідях бійців ЗСУ.

20:30

У Харкові російські окупанти завдали удар по Харківському фізико-техніченому інституту в П’ятихатках.

Вечір

Телеграм-канали українських спецслужб і силових структур поширюють чергову перехоплену розмову, ймовірно, офіцера російських окупаційних військ в Україні з його дружиною в РФ.

Загарбник сидить забарикадований у знищеній боями школі та розповідає про величезні втрати російських підрозділів (700 убитих лише в одному місці), розірваних на шматки колег, знищений український аеропорт, потужну роботу артилерії ЗСУ та власне мародерство.

Вечір

“Розпаковка” трофейного російського БПЛА “Елерон-3”.

Вечір

Бій біля села Мокрець Броварського району Київської області. За словами українських військових, підбито три ворожі танки, ЗРК “Тор” і два МТЛБ. Захоплено в якості трофею сім танків Т-72 та одну БРМ.

Вечір

 

“Верба” б’є! Працює українська РСЗВ.

Вечір

Сили самооборони Полтавської області захопили та передали на відновлення для подальшого використання Збройними силами України три танки загарбників.

Вечір

Російська авіація бомбить Чернігів запалювальними авіабомбами, що прямо заборонено міжнародним правом.

Про це в четвер, 10 березня, інформує група аналітиків Conflict Intelligence Team, що займається розслідуванням обставин збройних конфліктів із допомогою відкритих джерел.

На одній із фотографій ДСНС видно уламки бомби ОФЗАБ-500, що спрацювала.

З погляду міжнародного права, не важливо, чи було завдано удар по військовому чи по цивільному об’єкту.  Стаття 2.2 Протоколу III до Конвенції про конкретні види звичайної зброї прямо забороняє використання запальних боєприпасів, що доставляють повітрям, по військових об’єктах у районах зосередження цивільного населення.

Удень

Збитки України від руйнувань через повномасштабне вторгнення військ Росії становлять щонайменше $100 млрд. Війна призвела до зупинки половини українських підприємств. Інші підприємства працюють на межі своїх можливостей, – про це заявив радник президента України Олег Устенко під час онлайн-дискусії, організованої Peterson Institute for International Economics.

Вечір

Один із танків з розбитої під Броварами колони ЗС Росії – Т-72А – був “затрофеєний” Збройними силами України. Він залишився робочим і пішов із місця бою власним ходом.

19-та година

Командування Сил спеціальних операцій ЗС України: “ССО працюють! Ще одна успішна операція, ще один “особливий” трофей: російський самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс “Панцирь-С1”.

Увечері

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що наша держава з розумінням прийме капітуляцію Російської Федерації. Про це він написав ввечері у фейсбуці.

“Керівництво країни на чолі з президентом, члени уряду – всі працюють, усі на своїх місцях. Як би це не було прикро для Росії! Я наполегливо раджу кожному російському солдату прослідувати прямісінько за російським кораблем, або здатися в український полон, поки не пізно. Ну, і щодо капітуляції. Україна з розумінням прийме капітуляцію Росії. Тримаймо стрій!” – йдеться в повідомленні.

Після 18-ї

Харків. “Дуже багатьох цікавить питання, а де ми житимемо. Ситуація дуже важка. Ми вже продумуємо, де розмістити людей. 400 багатоповерхових будинків уже зруйновано ворожою армією”, – міський голова Ігор Терехов.

Удень

Президент України у 1994-2005 роках Леонід Кучма звернувся до громадян і закликав усіх боронити нашу державу “без поділу на партійні колони, без особистих інтересів і старих чвар”. Також він укотре нагадав, що “Україна – не Росія і ніколи нею не стане”.

Відповідне звернення оприлюднила його речниця Дарка Оліфер у фейсбуці:

“Я лишаюся вдома, в Україні, тому що всі ми на рідній землі, іншої немає. І боронити її ми будемо до самої перемоги всі разом. Без поділу на партійні колони, без особистих інтересів та старих чвар. Об’єднавшись навколо Прапора, Армії, Президента.
Україна – не росія. І ніколи не стане росією. Не дочекаються.
Ми вже перемагаємо. І цього не зупинити.
А на адресу рф скажу лише, що приєднуюсь до слів моїх співвітчизників, які в один голос кажуть: “будьте вы прокляты”.

Читайте більше

Удень

Село Велика Комишуваха у Барвінківському районі Харківської області. Тут окупанти розбомбили школу – ще один “військовий об’єкт”…

Удень

Російські окупанти розглядають можливість підірвати склади аміаку на Харківщині, щоби звинуватити у цьому Збройні сили України. Про це інформує пресцентр Служби безпеки України.

Читайте більше

Удень

У Мелітополі місцеві мешканці під час акції протесту проти окупантів закидали паперовими літачками будівлю управління СБУ, яку зараз займають російські військові.

Близько 17-ї

П’ятий президент Петро Порошенко заявив, що повністю підтримує Володимира Зеленського у захисті Незалежності, – відеозвернення до іноземної аудиторії на саміті Європейської народної партії “Ми з Україною”.

“Незважаючи на різні погляди, ми з президентом Зеленським сьогодні єдині, як ніколи об’єднані в боротьбі за Україну. Я відчуваю честь і відповідальність як п’ятий президент України, що стоїть за шостим президентом України, щоб забезпечити виконання його мандата і перемогти Путіна”, – сказав Порошенко.

Порошенко подякував за “пекельні санкції” проти Росії, але зазначив, що “справжнє пекло сьогодні в Україні”. Відтак він закликав Європу і світ до більшої підтримки України: “закрити небо”, надати Україні додаткові винищувачі тощо.

“Сьогодні один український льотчик на МіГ-29 робить більше для демократії у світі, ніж десятки американських F-16 в ангарах”, – заявив лідер партії “Європейська солідарність”.

Читайте більше

Вдень

Близько 15-ї години російські окупаційні війська завдали ракетного удару по аеропорту в Лозоватці неподалік від Кривого Рогу.

Про це повідомив син міського голови Кривого Рогу Юрія Вілкула, член партії ОПЗЖ Олександр Вілкул.

“Коротко. Для тих, хто несерйозно ставиться до сигналу “Повітряна тривога”. Щойно два прильоти ракет по аеропорту в Лозоватці. Вирви до п’яти метрів. Люди не постраждали”, – написав політик.

Близько 17-ї

Як повідомила 10-та гірсько-штурмова бригада, о 1:30 в ніч на 10 березня її бійці збили російський літак Су-25 (бортовий номер 10), що стояв на озброєнні 18-го шап 303 змад 11 А Східного військового округу (с. Черниговка, Приморский край). Як випливає з фото на сторінці бригади, пілот катапультуватися не встиг.

“Не жаліємо ворогів ні на землі нашій, ні в нашому небі!” – додали в бригаді.

Після 16-ї

Як повідомила пресслужба НАЕК “Енергоатом”, російські окупанти, які захопили Запорізьку АЕС, замінували узбережжя Каховського водосховища, що межує з атомною електростанцією.

Також вони обговорюють наміри спрямувати електроенергію, що виробляється атомною електростанцією, на окуповані Крим та Донбас. “Насправді це фізично неможливо зробити”, – зауважили в “Енергоатомі”.

Близько 15-ї

До узбережжя Одеси підійшов ракетний корабель російського флоту, зробив п’ять пострілів у повітря і відійшов. Що це було – не зрозуміло, пише “Думская”.

“Скотиняки пуляють по горобцях, бо вони мерзоти. Залякують Одесу? Русский корабль, іди на**й!” – підсумував представник Оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

Вдень

Стало відомо, що напередодні під ворожий обстріл потрапив завод компанії Coca-Cola поблизу селища Велика Димерка на Київщині .

Зазначається, що пошкоджено когенераційну установку – комплекс обладнання, що працює за способом комбінованого виробництва електричної і теплової енергії або перетворює скидний енергетичний потенціал технологічних процесів в електричну та теплову енергію.

Вдень

ЗСУ ювелірну роботу операторів українських дронів BAYRAKTAR, які знищили машину зі складу російського зенітно-ракетного комплексу “Бук”.

14:40

З оточеного російськими військами Ізюма на Харківщині у четвер, 10 березня, вдалося евакуювати 2 тисячі людей.

Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

“З Ізюма виїхали 44 евакуаційні автобуси, в яких перебуває близько 2000 людей. Для евакуйованих за їх бажанням забезпечується подальша логістика до Дніпра”, – написав він у телеграм-каналі.

Окрім того, як повідомив Синєгубов, в Ізюм доставлено гуманітарний вантаж із продуктами харчування та речами першої потреби.

Удень

Служба безпеки Україна перехопила телефонну розмову російського інтервента, де той розповідає про великі бойові втрати його частини у Миколаєві.

Зазначається, що військова частина окупанта зараз дислокується в Миколаївському аеропорту і задіяна в нападі на місто.

Удень

Президент України відзначив ще 107 військовослужбовців сектору безпеки та оборони, котрі боронять вітчизну від російського вторгнення. Указ опублікований на сайті глави держави.

Удень

10 березня 2022 року військовослужбовці ЗС Російської Федерації нанесли авіаудар по селищу Селекційне в Харківському районі. У результаті загинула 73-річна жінка. За попередніми даними, обстріл здійснено касетними бомбами.

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Удень

128-ма окрема гірсько-штурмова бригада ЗСУ звітує про розгромлений розвідувальний підрозділ російської армії.

“У ході одного з останніх бойових зіткнень штурмовикам 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади протистояв розвідувальний підрозділ росармії. У результаті бою частина ворогів була знищена, а частина відступила”, – йдеться в повідомленні військової частини. 

На місці зіткнення наші бійці знайшли особисті речі та залишки амуніції росіян, серед яких: 

  • шеврони «Россия»; 
  • наліпки «Вооруженные силы России»; 
  •  банківські картки Сбербанка; 
  •  посвідчення солдата; 
  • наліпка з прізвищем Курбанов А.Б., а також записи з прізвищами бійців та номерами виданої їм зброї. 

Деякі з речей пошкоджені вогнем.

Фото: 128-ма бригада

“Більшість бійців у відомості мають чеченські прізвища: Курбанов, Малачурбанов, Шарабуданов, Тугланов, Алсурпанов, Бекузаров, Магомедов. Дев’яти бійцям для бою видали АКС (автомат Калашникова зі складаним прикладом, створений спеціально для повітряно-десантних військ), ще одному – АКМ (автомат Калашникова модернізований). Однак ця зброя ворогу не допомогла”, – резюмували в 128-й бригаді. 

Удень

Чергова перехоплена розмова російського військового з матір’ю:
“Командование – ублюдки! Половины полка уже нет!”

Після 14-ї

Тг журналіста Андрія Цаплієнка: “Від підписника. Сьогодні перший зелений коридор з Тростянця (Сумська область – “Н”). Автобуси в місті всі викрадені орками, тому сьогодні евакуація тільки приватними авто. Орки в місті нічого про домовленості не чули, тому першу колону зупинили, в людей відібрали телефони, розстрілювали автівки (людей з них повиганяли) і колона розвернулася назад. Згодом евакуація таки продовжилася.
Серед місцевих мешканців купа колаборантів. Люди справді були дуже незадоволені роботою місцевої влади. З цим все дуже складно, оскільки у мера і раніше було багато недоброзичників, які зараз у місцевих пабліках розгорнули пропаганду”.

14:38

Бучанська міськрада:
“Зелений коридор” працює. Автобуси (для евакуації в Київ – “Н”) прибули до Бучанської міської ради. Можна приєднатися до колони на власних автомобілях”.

Після 14-ї

Кожен другий киянин покинув місто, трохи менше 2 мільйонів мешканців залишаються в Києві, – мер Віталій Кличко.

“Тим не менше, Київ зараз перетворився на фортецю. (…) Місто – це не будівлі, це, в першу чергу, люди. Вони місто не здадуть, і ворог не пройде”.

Після 13-ї

Із заблокованої окупантами Бучі змогла виїхати колона цивільних на приватних авто під білими прапорами. Про це “Новинарні” повідомили люди, які змогли врятуватися. Вони вже на станції метро “Академмістечко”.

Воночас, за даними Бучанської міськради, на Бучу зі Стоянки виїжджали автобуси для масової евакуації. Про їхній зворотній рух наразі немає інформації.

Після 12-ї

Маріуполь залишається заблокованим для евакуації людей. У місто не можуть направити гуманітарну допомогу.

Про це заявила міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в коментарі національному телемарафону, повідомляє “Укрінформ”.

“Маріуполь лишається повністю заблокований і для евакуації людей, і для гуманітарного вантажу. Там зараз йдуть бої між Оріховим і Пологами, наш гуманітарний вантаж знов повернувся в Запоріжжя, це вже четвертий день, коли ми не можемо довезти воду, необхідні ліки, і продукти”, – сказала віцепрем’єрка.

Цього дня російські окупаційні війська здійснили новий авіаналіт на Маріуполь.

Удень

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявляє, що кількісна перевага російської армії нівелюється якісною перевагою ЗС України.

“Не секрет, що російська армія в кількісному вимірі і за кількістю військових, і за кількістю техніки, і озброєння – одна з найбільших у світі. Вони позиціонували себе як друга армія світу. Але з огляду на те, що своєю якістю та підготовкою ЗСУ, та нашою єдністю ми зупиняємо другу армію — це означає, що ми перша армія. Дійсно, перевага кількісна нівелюється нашою перевагою якісною”, – сказала Маояр в ефірі національного телемарафону.

13:45

Звернення президента Володимира Зеленського:

“Вночі зʼявилась інформація про загиблих у вчорашньому бомбардуванні пологового будинку та дитячої лікарні у Маріуполі. Троє людей ми втратили, серед них – одна дитина, дівчинка. Кількість поранених – 17.

Росіянам збрехали, що нібито у лікарні не було пацієнтів, а в пологовому будинку – жінок та дітей. Росіянам збрехали, що нібито там засіли “націоналісти”. На якихось позиціях. Вони брехали впевнено. Як і завжди.

Воєнні злочини неможливі без пропагандистів, які їх прикривають. Хочу сказати їм одну річ: ви будете відповідати так само, як і ті, хто наказує скидати бомби на мирних людей. Ми знайдемо всю власність пропагандистів та повʼязаних з ними осіб. Ми зробимо все, щоб її конфіскували, де б вона не була”.

Удень

Під Харковом знищили російських диверсантів:

Полудень

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 12.00 10.03.2022 щодо російського вторгнення:

Сили оборони України дають гідну відсіч та стримують наступальну операцію збройних сил РФ на всіх напрямках.

На Поліському напрямку окупанти продовжують утримувати населені пункти Поліське, Кухарі, Бородянка, Андріївка, Мотижин, Гореничі, Буча, Демидів. Ворог намагається відновити боєздатність підрозділів, що понесли значні втрати, здійснює перегрупування та не відмовляється від задуму блокування Києва із заходу та південного-заходу. Не виключається підготовка та проникнення диверсійно-розвідувальних груп противника в Київ під виглядом евакуйованих жителів окупованих населених пунктів.

Силами оборони України відбито спробу форсування противником річки Ірпінь в районі населеного пункту Мощун, противника відкинуто, населений пункт звільнено.

На Миколаївському напрямку ворог намагається закріпитись по населеним пунктам Лупарево, Правдино, Благодатне, Новогригорівка, Калинівка, Киселівка, Першотравневе, Олександрівка, Бургунка, Береслав, Таврійськ.

На Кримському напрямку зафіксовано посилення угруповання противника батальйонною тактичною групою зі складу 336-ї окремої бригади морської піхоти Балтійського флоту збройних сил РФ.

На всіх напрямках ПРОТИВНИКА ЗУПИНЕНО Силами оборони України, успіху не має, намагається втримати зайняті рубежі та позиції.

Як особливість, ворог, з метою введення в оману підрозділів Сил оборони України, почав позначати себе жовтою стрічкою на рукаві. Проте, для ідентифікації приналежності до ЗС РФ жовта стрічка також кріпиться на ногу. Будьте пильними!

Після 12-ї

Генштаб ЗСУ: Силами оборони відбито спробу форсування противником річки Ірпінь в районі села Мощун (це на північ від Оболоні, біля межі Києва – “Н”). Противника відкинуто, населений пункт звільнено.

Ранок

Як стало відомо, внаслідок удару ЗСУ в Броварському району Київської області значних втрат в особовому складі та техніці зазнала батальйонно-тактична група 6-го танкового полку (Чебаркуль) 90-ї танкової дивізії Центрального військового округу. Ліквідований командир полку – полковник А. Захаров, інформує пресслужба Головного управління розвідки МО України.

“У результаті значних втрат БТГр 6-го танкового полку разом з БТГр 239-го танкового полку 90-ї танкової дивізії були змушені відступити та перейти до оборони”, – повідомили в ГУР МОУ.

Ранок

ДСНС: Опівночі у м. Коростень Житомирської області внаслідок авіаційного удару руйнування будівлі різного призначення та станції технічного обслуговування автомобілів. У зруйнованих будівлях виникли пожежі. На гасіння було залучено 4 одиниці техніки та 22 чоловіки особового складу 8 ДПРЧ. Внаслідок вибухів одна особа загинула та дві отримали травми.

Також внаслідок авіаудару у Коростені сталося руйнування приватного гаража та меблевого цеху. Зазнали пошкоджень багатоквартирний двоповерховий та одноповерховий житлові будинки, адміністративна будівля та водогін. Загиблих та травмованих наразі немає.

Після 12-ї

На підтримку захисників України та Києва зібрано понад 100 мільйонів євро від німецького бізнесу та німецьких громадян, – боксер Володимир Кличко.

Близько полудня

У турецькій Анталії завершилася зустріч міністрів закордонних справ України та РФ Дмитра Кулеби і Сергія Лаврова. Перемовини відбулися в рамках тристороннього саміту за участі голови МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу.

Розмова очільників МЗС тривала півтори години і, по суті, нічим суттєвим не завершилася.

Як повідомив після зустрічі Дмитро Кулеба, російська сторона продовжує висувати Україні ультиматуми для припинення вогню, який веде по мирних українцях, вживає пропагандистські кліше і надалі наполягає на вимогах, раніше озвучених президентом держави-агресора Володимиром Путіним.

Кулеба наголосив, що “Україна не здалася, не здасться і здаватися не буде“.

“Ми готові до дипломатії. Але поки нема дипломатичних рішень – ми будемо, жертвуючи собою, захищати нашу землю і людей від російської агресії”, – заявив міністр.

“Я прибув сюди з гуманітарною ціллю: вийти із зустрічі з рішенням організувати гуманітарний коридор у Маріуполь та з Маріуполя… На жаль, міністр Лавров не був не в змозі взяти на себе зобов’язання. Але він буде зв’язуватися з відповідними органами щодо цього питання”, – зауважив глава МЗС України, висловивши надію, що після переговорів Лаврова зі своїм керівництвом відповідний коридор таки запрацює.

За словами Кулеби, на зустрічі Україна також порушила питання 24-годинного режиму тиші, щоб вирішити найбільш нагальні гуманітарні проблеми цивільних людей. Але прогресу в цьому не досягнуто.

“Виглядає, що у Росії щодо цього питання рішення ухвалюють інші“, – сказав міністр.

Він додав, що переговори в такому форматі продовжаться, коли російська сторона стане готовою до предметної розмови, а не поширення своїх пропагандистських наративів.

При цьому Кулеба наголосив, що неможливо зупинити війну, якщо у країни, яка здійснила напад, немає бажання цього робити.

Головний “дипломат” держави-агресора Сергій Лавров теж провів брифінг, на якому, зокрема, підтвердив, що бомбардування лікарні та пологового будинку в Маріуполі було свідомим та цілеспрямованим рішенням армії РФ. Лавров підкреслив, що вважає цей пологовий будинок воєнною ціллю.

“Кілька днів тому на засіданні Ради безпеки ООН були надані факти російською делегацією про те, що цей пологовий будинок давно захоплений батальоном “Азов” та іншими радикалами, звідти вигнали всіх породіль, всіх медсестер, і взагалі весь персонал. Це була база ультрарадикального батальйону Азов”, – заявив російський міністр.

Удень

У Чернігівській області Збройні сили Україниі знищили дивізіон балістичних оперативно-тактичних ракетних комплексів “Іскандер-М”.

Про це вдень у четвер, 10 березня, повідомили в оперативному командуванні “Північ”.

“На чернігівському напрямку один із підрозділів оперативного командування “Північ” знищив дивізіон «Іскандер-М», які обстрілювали мирне населення”, – йдеться в повідомленні.

Ранок

Російські окупанти на сході України хочуть вторгнутися на об’єкти газотранспортної системи (ГТС) України. Через це з’явилася загроза припинення транзиту російського газу до Європи, повідомляє “Оператор ГТС України”.

“ОГТСУ повідомляє про спроби російських військових та озброєних угруповань «ЛНР» потрапити на територію компресорних станцій Новопсков Луганської області,  Куп’янськ Харківської області, а також здійснити втручання в роботу об’єктів ГТС”, – йдеться в повідомленні.

Компанія наголошує, що втручання в технологічні процеси роботи ГТС створює значні ризики для безпеки безперервного транспортування газу споживачам в Україні та Європі, і  може призвести до технологічної катастрофи в регіоні.

“ОГТСУ вимагає, щоб військові та озброєні угрупування негайно покинули території компресорних станцій та припинили будь-які спроби впливати на роботу ГТС”, – додала пресслужба.

Про надзвичайну ситуацію та загрозу, що склалася, компанія повідомила правоохоронні органи, уповноважені органи державної влади, а також ПАТ “Газпром”.

Ранок

Станом на ранок 10 березня на спеціальний рахунок НБУ для допомоги армії надійшло понад 11,1 млрд грн, повідомляє Національний банк України (в еквіваленті).

Зокрема, понад 3,2 млрд грн в еквіваленті надійшло з-за кордону в іноземній валюті.

Своєю чергою, НБУ вже перерахував на потреби військових майже 10,2 млрд грн.

Із них: 7,171 млрд грн – на потреби Міністерства оборони; 1,65 млрд грн – на потреби Нацполіції; 950 млн грн – на потреби Нацгвардії; 420 млн грн – на потреби Державної прикордонної служби.

Крім того, на рахунок Міністерства соціальної політики, який Національний банк відкрив для гуманітарних цілей, загалом було перераховано майже 170 млн грн в еквіваленті. В тому числі 57 млн грн в еквіваленті надійшло з-за кордону в іноземній валюті.

Крім НБУ, гроші для забезпечення війська збирає також фонд “Повернись живим”. Станом на 8 березня ішлося про отримання понад 710 млн грн.
Після того “ПЖ” відзвітував, що лише на 1500 тисячі квадрокоптерів для українських воїнів витратив понад 105,7 млн грн – одна з найбільших закупівель фонду за весь час.

Ранок

Народний депутат України VIII скликання Євген Дейдей загинув під час війни. Про це повідомила його дружина Дарина в інстаграмі, передає Суспільне.

Ранок

24-та окрема механізована бригада імені короля Данила відзвітувала про ліквідацію ворожої техніки й особового складу противника в Луганській області.

“Результат успішної роботи наших армійців на Луганщині. Знищено декілька одиниць військової техніки противника разом із особовим складом. Все буде Україна”, – йдеться в повідомленні “королівської” бригади на ФБ.

11-та година

У Сєвєродонецьку на Луганщині внаслідок обстрілів російського агресора зранку одна людина загинула, шестеро – поранені. Про це у фейсбуці повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

“Місто Сєвєродонецьк… О 07:05 обстріл – вул. Лисичанська пошкоджено житловий будинок. Одна загибла, двоє травмованих. О 10:30 м. Сєвєродонецьк – виявлено двох поранених на перехресті вул. Донецька та Хіміків, виявлено одну поранену вул. Лісова, виявлену одну поранену від 08.03.2022 по вул. Гагаріна”, – написав очільник області.

Гайдай додав, що в Сєвєродонецьку по проспекту Гвардійському та вул. Гагаріна обстрілами перебитий газогін.

Також через обстріли виникла пожежа на відкритому складі макулатури на Рубіжанському картонно-тарному комбінаті у місті Рубіжне.

Голова ОВА нагадав, що минулої ночі о 03:10 відбувся обстріл Сєвєродонецька, внаслідок чого сталося загоряння двох легкових автомобілів та був перебитий газовід.

Ранок

Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України ще 14 українським військовослужбовцям, шістьом із них – посмертно.

Відповідний указ глави держави опубліковано в четвер, 10 березня.

Звання присвоєно “за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі”. 

Звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” присвоєно: 

БЛОСІ Юрію Ігоровичу – молодшому лейтенанту (посмертно)

ВОЛКОВУ Євгенію Володимировичу – молодшому сержанту (посмертно)

ІВАШКУ Андрію Олександровичу – старшому сержанту (посмертно)

КАПІЧУНУ Олександру Валерійовичу – підполковнику (посмертно)

КОРПАНУ Олександру Богдановичу – капітану (посмертно)

ЛІТУНУ Андрію Миколайовичу – підполковнику (посмертно)

Звання Герой України з врученням ордена “Золота Зірка” присвоєно:

БОВІ Євгенію Петровичу – майору

БОЄЧКУ Василю Васильовичу – капітану

МОРОЗУ Олегу Романовичу – сержанту

НІКОЛЮКУ Віктору Дмитровичу – генерал-майору

ПОНОМАРЕНКУ В’ячеславу Анатолійовичу – підполковнику

САМОФАЛОВУ Валерію Михайловичу – матросу

ХОДІ Леоніду Олексійовичу – полковнику

ЯКОВЕНКУ Олександру Олексійовичу – підполковнику.

Зазначимо, що в списку нових Героїв – командувач військ оперативного командування “Північ” генерал-майор Віктор Ніколюк та командир 1-ї окремої танкової Сіверської бригади полковник Леонід Хода.

Ранок

Наслідки нічних, яких уже за ліком ударів РФ по Охтирці (Сумська область):

11-та година

Розповідь і поради Ольги Оніщук, яка напередодні змогла евакуюватися з Ворзеля:

Ранок

Відео удару 58-ї бригади ЗСУ імені гетьмана Івана Виговського по колоні рашистів:

11:30

“Вийшли автобуси зі Стоянки на Бучу (для евакуації)! Щойно підтвердили інформацію! Легковий транспорт теж може їхати!” – Бучанський міський голова Анатолій Федорук.

11:35

Радник глави МВС Антон Геращенко: “20 хвилин тому в Маріуполі окупанти завдали артилерійського удару по житловому кварталу міста, де в цей момент працювала бригада рятувальників. Виродки продовжують убивати мирних мешканців”.

Ранок

У мережі показали розгром колони російських танків у Броварському районі, на північний схід від Києва.

Відео, на якому удар по колоні бронетехніки РФ показано з неба, супроводжується радіоперехопленням доповіді командування окупантів.

Вони повідомляють про важкі втрати свого 6-го полку: “Колона потрапила в засідку, командир полку загинув… Била артилерія, танки, з безпілотника “Байрактар”, щодо решти втрат розбираємося”.

Як можна побачити, вогневі ураження відбувалися в різних місцях, зокрема й у межах населеного пункту. Решта колона окупантів розвернулася й відступила.

Також оприлюднено окремі відео зі знищеною технікою ворога, що стоїть або горить.

Нагадаємо, напередодні головком ЗСУ Залужний повідомляв, що придані одній з бригад Сухопутних військ підрозділи ПТРК зі складу бригади Сил територіальної оборони міста Києва та однієї з бригад спеціального призначення в бою за столицю знищили шість танків та один БМП окупантів.

Ранок

Внаслідок авіаудару російських військ по лікарні в Маріуполі 9 березня загинули троє людей, серед них дитина. Ще 17 людей було поранено, повідомила міська рада.

(Напередодні повідомляли лише про 17 поранених).

“На сьогоднішній день відомо, що після терористичного бомбардування російськими літаками дитячої лікарні у Маріуполі постраждали 17 людей (діти, жінки, лікарі), троє загинули, серед них одна дитина – дівчинка. Війська Росії цілеспрямовано та безжально знищують мирне населення Маріуполя”, – заявили у міськраді.

Ранок

Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний показав результати роботи української артилерії по російських танках на Київщині.

Відповідне відео він опублікував у четвер вранці, 10 березня.

“Ювелірна робота нашої артилерії по ворожим танкам в районі н.п. Бородянка”, – ідеться в дописі.

 

Ранок

9 березня в бою з російськими окупантами під Миколаєвом загинув командир батальйону “Вінницькі скіфи” полковник Сергій Котенко.

Фото: пресслужба 59-ї бригади

Про це вранці 10 березня повідомила пресслужба 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка.

У 2014 році він очолив Гайсинську райдержадміністрацію, але відмовився від посади, щоб повернутися на військову службу. Учасник АТО, воював у складі батальйону “Айдар”.

Голова Вінницької обласної ради В’ячеслав Соколовий зазначив, що за два дні до смерті Сергія Котенка в бою загинув його брат Олександр.

Уранці

Росія залучає приватні охоронні фірми до війни з Україною. Про це розповів один із таких “приватних охоронців”, який потрапив у полон до українських силовиків, інформує пресцентр Служби безпеки України.

“Окупант зізнається, що за 2 тис. доларів США пішов працювати в охоронну фірму в Ростові. Його, цивільного чоловіка, найняли доставляти вантаж, інформацію про який тримали в таємниці. Уже потім виявилося, що його завдання – доставити 2 КамАЗи боєприпасів для бомбардування житлових районів Харкова”, – йдеться в повідомленні.

Українські військові вщент розгромили ворожу колону. Росіянину на відео поталанило більше – він отримав поранення.

Ранок

Лейла Ібрагімова

У Мелітополі Запорізької області озброєні люди у російській військовій формі о шостій ранку викрали депутата Запорізької облради Лейлу Ібрагімову, директора Мелітопольського міського краєзнавчого музею. Вони обшукали будинок кримської татарки, вилучили телефони, відвезли її в невідомому напрямку, повідомив член меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

Напередодні

Захищаючи Україну від російських окупантів, 9 березня загинув відомий воїн Яшка Циганков із ДУК “Правий сектор”.
Воїн боровся з терористами ще з початку війни на Донбасі. Поліг у боях під Ізюмом Харківської області.

Зауважимо, останній допис Циганкова у фейсбуці був про Ізюм. За день до смерті воїн просив допомогти медиків, які були б готові до роботи в умовах вуличних боїв. Також він звертався до волонтерів допомогти “гуманітаркою” жителям.

Після дев’ятої

Статистика опублікована в 9-й ранку четверга, 10 березня.

Так, Росія вже втратила:

  • особового складу – понад 12 тис. осіб,
  • танків ‒ 335 од. (+18 за добу),
  • бойових броньованих машин ‒ 1105 од. (+35),
  • артилерійських систем –123 од. (+3),
  • РСЗВ – 56 од.,
  • засоби ППО – 29 од. (+1),
  • літаків – 49 од.,
  • гелікоптерів – 81 од.,
  • автомобільної техніки – 526 од. (+45),
  • кораблі / катери – 3 од.,
  • цистерн з ППМ – 60 од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7 од.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

(У дужках – зміна за добу проти ранку 9 березня).

Після полуночі

Близько 0:40 російська авіація бомбила околиці Сум і село Битиця в Сумському районі, розповів голова ОДА/ОВА Дмитро Живицький у телеграмі.

Також він повідомив, що близько пів на першу ночі авіація РФ знову бомбила житлові квартали Охтирки. Є інформація про потрапляння бомби в газогін. Інформація уточнюється.

Уночі

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прибув до Анталії для переговорів із міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим “щодо припинення Росією бойових дій та війни проти України”. Про це повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко у фейсбуці.

Раніше міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу анонсував, що тристороння зустріч глав МЗС Туреччини, України та Росії пройде 10 березня в рамках дипломатичного форуму в Анталії.

Опівночі

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 24.00 09.03.2022 щодо російського вторгнення
Сили оборони України дають гідну відсіч та стримують наступальну операцію збройних сил РФ на всіх напрямках.
На деяких із них окупаційні війська втратили боєздатність та вводять в операцію резерви. Для нарощування бойових спроможностей ворог здійснює переміщення до кордонів України з’єднань та військових частин з інших стратегічних напрямків.
Республіка Білорусь надає підтримку окупанту у забезпеченні поставок паливно-мастильних матеріалів, використанні залізничної інфраструктури та аеродромної мережі.
Зберігається імовірність проведення диверсій на військових об’єктах та об’єктах цивільної інфраструктури.
Російська Федерація не відмовляється від планів оточення Києва, продовжуючи наступальну операцію з Поліського та Сіверського напрямків.
На Слобожанському напрямку противник здійснює наступ на населені пункти Ізюм, Петрівське, Грушуваха, а також міста Суми та Охтирка.
Ворожа наступальна операція триває також на Донецькому і Таврійському напрямках.
Противник нарощує угруповання військ на Миколаївському напрямку.
У Чорноморській та Азовській операційних зонах окупанти продовжують ізолювати район бойових дій. Корабельні угруповання ВМФ ЗС РФ перебувають у районах мису Тарханкут та озера Донузлав.
Збройні Сили України у злагодженій взаємодії з іншими складовими сектору безпеки і оборони держави та силами національного спротиву стримують масований наступ окупаційних військ.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після 14 діб бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО і надалі відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці, однак темп наступу сповільнився.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.