ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 9 – 04.03.2022

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
Але після семи діб бойових дій армія Росії не те що не змогла взяти Київ і поставити тут маріонетковий уряд – загарбники не здобули повного контролю над жодним обласним центром. 

▪️ Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції. Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді пекельні санкції. За це ошалілий тиран Путін пригрозив світу ядерним арсеналом.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Окупанти ще більше втратили наступальний темп. У восьмий день війни головні наземні бої точилися на Київщині, з північно-західного напряму до столиці. Прикордонники ДПС України спільно з підрозділами ЗСУ вийшли на лінію держкордону України на Сумщині.
Росіяни взяли під свій контроль перший обласний центр – Херсон – та підійшли до Запорізької АЕС в Енергодарі.
▪️ На цьому тлі відбувся другий раунд “мирних” переговорів, де намітилося деяке порозуміння щодо гуманітарних коридорів для евакуації цивільних мешканців найбільш загрожених міст.
▪️ Варварські обстріли протягом дня рашисти вчиняли по житлових кварталах Чернігова, Харкова, деяких інших міст.
▪️ Путін надалі намагається оточити і зайняти українську столицю.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

4 березня 2022

Вечір

Командування Повітряних сил ЗСУ:

Сьогодні російські окупанти втратили три “грачі” – так називають штурмовики Су-25. Два із них на Чернігівщині, та один – під Волновахою.
Крім того, у свій останній політ сьогодні вирушили іще три вертольоти російських окупаційних військ.

Таким чином, за дев’ять днів війни українська протиповітряна оборона знищила щонайменше 39 російських літаків та 40 вертольотів!

Нагадуємо, що до повномасштабного вторгнення в Україну, авіаційне угруповання російської армії, зосереджене довкола українських кордонів, налічувало понад сімсот одиниць авіаційної техніки: 450 літаків, 250 вертольотів.

Вечір

На Шацькому напрямку (Волинь) затримали десантника з Білорусі.

Про це повідомив начальник Департаменту патрульної поліції Національної поліції України Євгеній Жуков.

“Затримали люди, [поліцію] викликали прикордонники… Каже, що перейшов на бік України, бо не хоче воювати з нами… Розказує про позиції, про кількість військ на кордоні”.

Близько 23-ї

Валерій Залужний

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 4 березня оголосив про присвоєння генеральських звань групі українських військових керівників.

“Присвоїв звання генерала Залужному Валерію Федоровичу – Головнокомандувачу Збройних Сил України”, – сказав глава держави.

Вечір

Як стало відомо, генсек ООН Антоніу Гутеріш цього дня провів розмову з міністром оборони Росії Сергієм Шойгу, закликавши припинити бойові дії проти України та дозволити евакуацію цивільних, які цього потребують.

Показово, як цю розмову висвітлює російська пропаганда: “Міністром оборони Російської Федерації підкреслено, що російськими військовослужбовцями “створені коридори” для виходу мирних громадян у контрольованих російськими підрозділами ЗС РФ районах. Водночас націоналісти під загрозою зброї не дають їм цього зробити, (…) прикриваються мирними громадянами як “живим щитом”, – що є цілковитою брехнею.

І ще один брехливий наратив РФ останніх днів: “загони Збройних сил України та націоналістів беруть у заручники іноземних громадян, у тому числі – тисячі молодих людей, студентів, які проходили навчання в Україні”.

Вечір

Соцмережа Twitter заблокована на території Росії слідом за Facebook – рішення Роскомнагляду 4 березня.

Близько 23-ї

Президент у вечірньому зверненні повідомив про нагородження ще кількох десятків героїв війни за незалежність.

“Я сьогодні нагородив орденами та медалями 76 українських героїв за особисту мужність і самовіддані дії заради нашої оборони. На жаль, з них 37 нагороджуються посмертно“, – сказав Верховний Головнокомандувач.

Крім того, звання Герой України надане командувачу ООС Олександру Павлюку.

Дивіться повний список.

22:45

Вечірнє звернення президента Володимира Зеленського із різкою критикою НАТО, яке на сьогоднішньому саміті відмовилося “закрити небо” над Україною для російських літаків і ракет.

Цитата:

9-й день війни. У багатьох з нас прийнято на 9 днів згадувати тих, кого з нами, на жаль, немає.

Вічна памʼять кожному, хто загинув за Україну!

На жаль, сьогодні є повне враження, що час пом’янути іще дещо – гарантії та обіцянки безпеки. Рішучість альянсів. Цінності, які для декого, здається, померли.

Сьогодні відбувся саміт НАТО. Слабкий саміт. Розгублений саміт.

Саміт, на якому видно, що не всі вважають боротьбу за свободу для Європи метою номер один.

Усі розвідки країн НАТО чудово знають плани ворога. Вони також підтвердили, що Росія хоче продовжити наступ. Як може.

Дев’ять днів ми бачимо жорстоку війну. Руйнують наші міста. Обстрілюють наших людей, наших дітей, житлові квартали. Церкви. Школи. Знищують усе, що забезпечує нормальне людське життя. І хочуть це продовжити.

Знаючи, що нові удари та жертви неминучі, НАТО свідомо ухвалило рішення не закривати небо над Україною.

Ми вважаємо, що країни НАТО самі створили наратив, що начебто закриття неба над Україною спровокує пряму агресію Росії проти НАТО.

Це самогіпноз. Тих, хто слабкий. Невпевнений. Внутрішньо. Хоча може володіти зброєю в рази сильнішою, ніж є в нас.

Ви повинні були думати про людей. Про людяність.

А про що ви думали на тому саміті?

Усі люди, які загинуть від цього дня, загинуть також через вас.

Через вашу слабкість. Через вашу роз’єднаність.

Усе, на що спромігся Альянс на сьогодні, це провести через систему своїх закупівель. 50 тонн дизпального для України. Мабуть, для того, щоб ми могли спалити Будапештський меморандум. Щоб краще горіло.

Але він для нас уже згорів. У вогні російських військ.

Хіба такого НАТО ми хотіли? Хіба такий Альянс ви будували?

Сьогодні керівництво Альянсу дало зелене світло для подальшого бомбардування українських міст та сіл, відмовившись зробити безпольотну зону.

Ви могли закрити наше небо. Але…

Я не знаю, кого ви можете захистити й чи здатні ви захистити свої країни – країни Альянсу. Від нас ви не зможете відкупитися літрами пального за літри нашої крові. Пролитої за нашу спільну Європу. За нашу спільну свободу. За наше спільне майбутнє.

Але також я вдячний друзям нашої країни в НАТО. Там багато країни наших друзів, наших партнерів – більшість потужних партнерів, Тим, хто допомагає нашій державі, не зважаючи ні на що. З першого дня вторгнення. І я впевнений – до перемоги.

І тому ми не відчуваємо себе наодинці.

Ми продовжуємо боротися. Ми захистимо нашу державу. Ми звільнимо нашу землю.

Завдяки нашим героям.”

Удень

Рада Безпеки ООН зібралася на екстрене засідання, скликане на вимогу Великої Британії. Воно пов’язане із нападом російських окупантів на Запорізьку атомну електростанцію.

Представник РФ Василь Небензя знову брехав: нібито російській військові лише “взяли під охорону” АЕС в Енергодарі.

Ввечері

Російські війська вдень обстріляли місто Покровськ Донецької області касетними реактивними снарядами.

“Ворог, нехтуючи усіма міжнародними нормами, завдав удару по житловому кварталу та цивільній інфраструктурі українського міста.
На щастя, декілька касет, що прилетіли у приватні будинки жителів міста, так і не розірвалися”, – зазначили у пресслужбі командування Об’єднаних сил.

Ввечері

Український суд дозволив затримати радянського і російського режисера Микиту Міхалкова для обрання запобіжного заходу в якості підозрюваного. Розпочато процедуру оголошення його в міжнародний розшук.

Про це повідомила у фейсбуці генпрокурор України Ірина Венедиктова.

“Офіційно інформую вас про те, що український незалежний, суверенний, справедливий суд дозволив українським прокурорам вас затримати з метою доставлення в український суд для обрання запобіжного заходу, як підозрюваному”, – звернулася вона до Міхалкова.

Як відомо, режисер Міхалков активно підтримує політику Путіна і влади Росії, зокрема й щодо України. Зокрема, він заявив, що визнання Москвою так званих Донецької та Луганської “народних республік” було “єдиним виходом із ситуації, що склалася”. Він також підтримав війну РФ проти України.

Після 22-ї

Ічкерійські добровольчі батальйони імені шейха Мансура та імені Джохара Дудаєва вже беруть участь у захисті Києва.

Фото: тг Останній блокпост

Вони будуть бити кадировців, з якими вже воюють більше 20 років.

Вечір

“За Русь усрусь”. Сумчани перетворили танк окупантів на громадський туалет (WC):

Вечір

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки:
Деякі світові торговельні гіганти досі не пішли з РФ

П’ять компаній з найбільшим оборотом у світі продовжують працювати на агрессора, повідомили у Transparency International Ukraine. “Своїми податками в РФ вони продовжують підтримувати її військову агресію на території України”, — наголошують правозахисники.

Що це за компанії:

  • Nestlé
  • P&G
  • Unilever
  • Coca-Cola
  • Danone

Як допомогти? Заходьте на їхні офіційні сторінки і пишіть у коментарях до їхніх постів, що вони фінансують війну.

Поки хтось в РФ розвиває бізнес, в Україні від рук агресора гинуть люди! Негайно припиніть співпрацю з терористами!

Після 20-ї

Грузинські добровольці, які воюють за Україну, закликають своїх земляків у Грузії розпочати звільнення Абхахії та Південної Осетії.
За їхніми словами, зараз унікальна можливість. Іншої такої може й не бути.

Вечір

Три цитати з звернення Володимира Зеленського до мітингів у Тбілісі, Франкфурті, Ліоні, Парижі, Празі та Вільнюсі сьогодні:

1. У мене 3 хвилини звернення до вас. Першу я хочу віддати мовчанню та вшанувати пам’ять усіх загиблих – наших військових, спецслужбистів, поліцейських, розвідників, пожежників. Тих, хто віддав своє життя, хто зараз серед нас, але ми їх уже не бачимо.

2. Другу хвилину виступу я також хочу віддати мовчанню. На честь наших цивільних – дорослих та дітей, десятків та сотень тих, хто віддав свої життя, але не знав про це. Віддав життя і здобув вічний спокій.

3. Третю хвилину я віддам вам, народам Європи. Не мовчіть! Виходьте на вулиці. Підтримайте Україну – ми потребуємо цього! Підтримайте нашу свободу, адже це – перемога. Перемога не лише над російськими військовими, а й світла над пітьмою, добра над злом… Якщо Україна не витримає – не витримає вся Європа.

Удень

Бої в Бучі, зняті з БПЛА:

21-ша година

Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький:

Місто Тростянець захопила і окупувала російська армія.
Зараз окупанти контролюють підстанцію швидкої допомоги, вони не дозволяють медикам виїжджати на виклики, лише до дітей у екстрених випадках. Медиків попередили, що розстріляють, якщо виїдуть самостійно. “Швидку” з інших населених пунктів не пускають.

Місцеве населення немає можливості купити продукти та інші товари. Всі магазини пограбовані, в місті постійно проводять обшуки й працюють снайпери. Також немає можливості потрапити в місто, щоб допомогти населенню.

Удень

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у засіданні міністрів закордонних справ держав-членів НАТО. Що він сказав:

“Ми стоїмо пліч-о-пліч на захисті безпеки Європи, процвітання Європи. Росія намагається перетворити Україну на Сирію. Тактика, якв вони розгортають, дуже подібна до тієї, яку вони використоввували в Сирії. Але ми не дозволимо їм створити нову Сирію в серці Європи. Ми готові до боротьбм, ми продовжимо боротьбу, але нам потрібна ваша допомога. Якщо її не буде – вам доведетьсярозділити відповідальність за життя та страждання цивільних українців, які загинули через ракетно-бомбові удари безжальних російських пілотів.

Протягом останніх восьми днів я отримував повідомлення від багатьох міністрів закордонних справ, які питали, чи ще не пізно допомогти Україні зі зброєю.

Я переконаний що ця війна розвивається таким чином, що настане мить, коли ви будете хотіти забезпечити нас усім, буквально всім, що буде нам потрібно, аби зупинити Путіна від нападу на вас та перетворення життя в Європі на жахіття. Сподіваюсь, ваша подальша допомога надійде не надто пізно.

Читайте також:
НАТО не закриватиме небо над Україною, адже не є стороною конфлікту, – Столтенберг

Вечір

Путін підписав закон про кримінальне покарання за “фейки” про війну проти України.

Тепер за публікацію інформації про те, що офіційна влада Росії вважає “фейком” (а вона заперечує свою війну проти України, обстріли мирних міст тощо), може загрожувати до 15 років ув’язнення.

Ввечері

У мережі показали відео з району Києва, по якому в цей день о 14:40 був завданий ракетно-артилерійський удар. Поряд розташоване КБ ім. Антонова – ймовірно, били саме по об’єктах українського національного виробника літаків.

Удень

Ілля Хренов “Литвин”

У боях за Україну проти російських загарбників загинув 27-річний білорус Ілля Хренов, позивний “Литвин“. Про це повідомляє білоруська служба “Радіо Свобода“.

Ілля воював у білоруській роті територіальної оборони батальйону “Азов”. 3 березня під час битви за Бучу він був поранений. Бійця госпіталізували і прооперували, але врятувати його не вдалося, і 4 березня Литвин помер.

Читайте більше на сайті.

Вечір

Рада ЄС одноголосно підтримала рішення ввести систему тимчасового захисту для українських біженців, що рятуються від війни, яка розв’язана Росією проти України.

“Тимчасовий захист є надзвичайним механізмом, який може застосовуватися у випадку масованого притоку людей, та який призначений для надання негайного та колективного (тобто, без необхідності вивчення окремих подань) захисту для переміщених осіб, які не можуть повернутися до країни походження”, – йдеться у повідомленні РЄС.

Такий спрощений порядок дозволить уникнути перевантаження національних систем надання притулку в країнах Євросоюзу та надати переміщеним особам доступ до прав по всьому ЄС.

Це включає дозвіл на проживання, доступ до ринку праці, до житла, до медичної допомоги, а також до освіти для дітей.

Після остаточного ухвалення це рішення активує тимчасовий захист на первинний період в один рік.

Цей термін може автоматично продовжуватися на наступні шість місячних періодів, на загальний термін максимум до одного року.

Єврокомісія може запропонувати Раді ЄС продовжити тимчасовий захист ще на один рік.

Удень

24-та окрема механізована бригада ЗСУ імені Короля Данила, яка виконує завдання на Луганщині, відплачує ворогу за обстріли Сєвєродонецька та інших мирних міст краю й України.

Хлопці передають привіт рідним і близьким.

Вечір

Роскомнагляд ухвалив рішення про блокування доступу до мережі Facebook у Російській Федерації. Причина обмеження доступу – “дискримінація російських ЗМІ”.

За даними Роскомнагляду, з жовтня 2020 року було зафіксовано 26 таких випадків, а в останні дні соцмережа обмежила доступ до облікових записів телеканалу “Звезда” (МО РФ), РИА “Новости”, Sputnik, Russia Today, “Ленты.ру” і “Газеты”.

Удень

Президент Росії Володимир Путін самостійно ухвалює рішення про дії російських військ, які вторглися до України. Про це повідомив його прессекретар Дмитро Пєсков, передає російське державне агентство ТАСС.

Таким чином Пєсков нібито прокоментував заклик голови Чечні Рамзана Кадирова до Путіна віддати наказ про “рішучий штурм” в Україні.

Вечір

Полонені окупанти заспівали Гімн України:

Удень

Херсонці відмовилися брати “гуманітарну допомогу”, яку окупанти з пропагандистською метою завезли для них з окупованого Криму.

Удень

Жителі селища Новопсков Старобільського району Луганської області зустріли російські війська мітингом протесту, скандуючи: “Україна!”

Вечір

Правоохоронці затримала зрадника, який “здав” ворогу під обстріл Луцький військовий аеродром. Про це інформує пресцентр Служби безпеки України.

“Зрадник передавав ворожим спецслужбам інформацію про типи і кількість військових літаків, місця їх дислокації, тренувальні польоти, особисті дані військовослужбовців аеродрому. Протягом 24-28 лютого він постійно “зливав” інформацію про результати вторгнення російських військ на Волинь”, – йдеться в повідомленні.

Через його сприяння аеропорт у Луцьку зазнав ракетного удару, що призвело до тотальної руйнації його інфраструктури.

Колаборант установив зв’язок з співробітником ФСБ РФ через соцмережі ще 2010 року. Він цікавився військовими частинами в Луцьку.

18:40

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення станом на 18:00 4 березня 2022 року:

Триває дев’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Основні зусилля окупантів зосереджувались на оточенні Києва та послабленні спротиву в блокованих ним населених пунктах.

Також окупанти продовжили нанесення ракетно-бомбових ударів по населених пунктах. Застосовували артилерію та реактивні системи залпового вогню для руйнування об’єктів критичної інфраструктури та житлових будинків.

На Волинському напрямку положення наших військ без суттєвих змін.

На Сіверському напрямку Чернігів здійснює героїчну оборону. Підрозділи оперативного угруповання військ утримують позиції на зайнятих рубежах.

В районі населеного пункту Михайло-Коцюбинське Чернігівської області перед водною перешкодою стоїть колона до 200 одиниць техніки та живої сили. Міст через річку зруйнований.

На Слобожанському напрямку підрозділи зі складу угруповання продовжують ведення оборонних боїв, успішно здійснюють вогневе ураження противника.

Об’єднані сили ведуть оборонну операцію як і раніше, силами двох оперативно-тактичних угруповань.

На Приморському напрямку оперативне угруповання військ здійснює прикриття морського узбережжя та виконує завдання з недопущення оточення міста Миколаїв.

Повітряні Сили Збройних Сил України здійснюють відбиття повітряних ударів противника. Продовжують ведення систематичних бойових дій.

На цей час російські загарбники вже втратили 37 літаків та 37 вертольотів.

Захисники міста Києва продовжують відбиття наступу ворога, нанесення ураження його наступальним угрупуванням та утримання визначених рубежів.

Противник деморалізований. Місцеве населення всіма способами показує – Росії тут не раді.

Удень

В Одеській області підірвали міст, що сполучає регіон із Придністров’ям.

Надвечір

У Гостомелі під Києвом за останні дві доби знищено понад 50 окупантів зі складу 31-ї окремої гвардійської десантно-штурмової бригади (м. Ульяновськ). Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України на своїй сторінці у фейсбуці.

З українського боку в боях взяли участь бійці спецназу ГУР МОУ, 3-го окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго і групи місцевого спротиву.

Українські військові захопили численні трофеї. Серед них: зброя, військова техніка, штабні та особисті документи.

“Захоплену у ворога придатну до використання зброю передано місцевим групам спротиву.
Слід відзначити, що у знищених окупантів не було при собі військових жетонів та жодних документів, що посвідчують особу, окрім сертифікатів про вакцинацію і незаповнених медичних книжок”, – зазначили розвідники.

Гостомель_убиті росіяни _4 (4)

Вечір

Наслідки ворожого авіаудару в Охтирці. Понівечене місто без світла і тепла.

18:25

Серія сильних вибухів, які дуже чути на Лівому березі Києва.

Після 17-ї

Рашисти вдарили по селу Мархалівка, що під Васильковом на Київщині. Загинули п’ять цивільних, з них троє – діти (інформує національний телемарафон, згодом ДСНС).

17:20

Російська опозиційна “Новая газета” оголосила, що видаляє з сайту і соцмереж усі свої повідомлення про “спеціальну військову операцію РФ в Україні”, щоб зберенти можливість і далі працювати в умовах військової цензури. Надалі “НГ” зосередиться на внутрішній російській тематиці, наслідках кризи тощо.

Нагадаємо, у 2021 році редактор “Нової газети” Дмитро Муратов став лауреатом Нобелівської премії миру.

Після 17-ї

У Миколаєві ЗСУ та інші сили оборони відбили аеродром “Кульбакине”, – Антон Геращенко.

16:45

У Конча-Заспі під Києвом на подвір’я дачі президента Володимира Зеленського впав, імовірно, уламок ракети.

Про це повідомив речник глави держави Сергій Никифоров у фейсбуці.

За його словами, президент цю подію прокоментував так: “Мимо”.

День

ЕКСКЛЮЗИВ “Новинарні“: Офіцер ЗС України в Чернігові збив російський багатоцільовий винищувач 4-го покоління Су-35, який напередодні ймовірно бомбардував житлові райони міста та спричинив загибель 47 цивільних громадян.

Як повідомляє “Новинарня“, літак окупантів був знищений удень 4 березня за допомогою ПЗРК “Ігла-1”.

Успішним пуском похвалився в соцмережі капітан Сергій Чижиков, який раніше служив у Західній групі військ в НДР, а тепер уже втретє став до лав ЗСУ (після мобілізації 2014 року).

“Програму ПВЗРККУ виконав. Навчальні стрільби ЗСУ-23-4, ЗУ-23, пуск “Стрела-10” і бойовий пуск по Су-35 із ПЗРК “Игла-1”. Спасибі за науку! Смерть рашистським окупантам! Слава Україні!” – заявив фахівець ППО.

“Збив!!! Є підтвердження! Сподіваюся, це той підор, що вчора бомбив місто”, – написав він близько 14-ї години в ФБ.

Невдовзі він зазначив, що отримано друге підтвердження збиття російського винищувача. Льотчика затримали на Олександрівці.

“Знущаємось, що літуна збили ракетою 1985 року, і це зробив менеджер з роботи з державним сегментом та комунальними підприємствами АТ “Укрпошта”, – розповів Чижиков “Новинарні” про свою роботу в мирному житті.

Напередодні Сергій Чижиков емоційно коментував фото з фіксацією руйнувань житлових будинків, які російська авіація завдала його рідному Чернігову.

Читайте більше в окремій публікації.

ПІсля 15-ї

Генсек НАТО Єнс Столтенберг прогнозує подальшу ескалацію в Україні внаслідок агресивних дій РФ. Про це він заявив після надзвичайного засідання Північноатлантичної ради, повідомляє “Європейська правда“.

За його словами, війна Росії в Україні – це найгірша військова агресія в Європі за десятки років, з обстрілами житлових будинків та безрозсудними діями на ЗАЕС.

“Найближчі дні, вірогідно, будуть гіршими. З більшою кількістю смертей, страждань та руйнувань. Російська авіація застосовує все важчу зброю і продовжує атаки по всій країні”, – заявив Столтенберг.

“Ми закликаємо президента Путіна негайно зупинити війну та вивести всі війська з України без висунення умов”, – сказав генсек НАТО.

Після 15-ї

Північноатлантичний альянс не є стороною конфлікту в Україні і має піклуватися про те, щоб він не поширився на решту Європи та на країни НАТО. Тож Альянс не створюватиме над нашою державою безполітну зону, адже це вимагає від нього використання бойових літаків.

Про це вдень у п’ятницю під час пресконференції за підсумками надзвичайної зустрічі міністрів оборони НАТО заявив генеральний секретар організації Єнс Столтенберг.

“Союзники погодилися, що нам не потрібно, щоб літаки НАТО перебували в українському повітряному просторі або щоб війська НАТО заходили на територію України”, – сказав він.

“Хоча ми розуміємо відчай [українців], але ми також переконані: якщо ми це зробимо, за нашою оцінкою, ми закінчимо чимось, що може завершитися повномасштабною війною в Європі, яка охопить набагато більше країн та спричинить набагато більше людських страждань”, – сказав керівник Альянсу.

Читайте більше на сайті.

День

Під селом Северинівка Макарівської громади Київської області військові Російської Федерації “дружнім вогнем” знищили дев’ять власних танків та чотири бронетранспортери.

Про це вдень у п’ятницю інформує пресслужба Сухопутних військ Збройних сил України.

“Тільки що в Київській області, під Северинівкою, російські окупаційні війська вступили в бій із… російськими окупаційними військами. Завдяки “friendly fire” були знищені 9 танків і 4 БТР. Це зекономило нам 13 “Джавелінів”. Збройні сили з розумінням ставляться до вияву таких суїцидальних нахилів в окупантів і просять їх продовжувати саме в такому же дусі. А мамашам із Російської Федерації рекомендуємо вияснити, де зараз перебувають їхні нащадки – в списках утилізованих окупантів чи поки ще в живих…”  – йдеться в повідомленні.

День

Попри російські війська у місті та заборону ходити групами у Херсоні, на вулиці вийшли мешканці з українськими прапорами.

Відео з ходою публікують місцеві мешканці в соцмережах.

Сьогодні російські окупанти, незважаючи на домовленість про “зелений коридор”, не пропускають український гуманітарний вантаж, який складається із 19 фур.

“Натомість «добрі визволителі» готуються привезти до Херсона свою «допомогу». Спочатку довели ситуацію до критичної, а потім героїчно нас рятуватимуть, щоб ви всі на камеру подякували «благодійникам». Мобільний зв’язок заглушили. Місцевий ТВ-центр захоплено. Даю слово: роблю, що можу. Але не знаю, як довго це ще виходитиме. Херсон – це Україна!», – повідомив міський голова Ігор Колихаєв.

Напередодні повідомлялося, що російські військові готують інспірований “мітинг” у Херсоні нібито на свою підтримку. Для цього в місто звозили техніку і людей з окупованого Криму.

День

За перші вісім днів війни у столиці з’явилося на світ 390 дітей. Про це повідомив Департамент охорони здоров’я міста Києва.

Зазначається, що під час воєнного стану у столиці народилося 199 хлопчиків та 191 дівчинка.

День

Після закриття країнами Євросоюзу повітряного простору для РФ спостерігається дуже жваве авіасполучення між Москвою та Стамбулом. Про це пише “Українська правда” з посиланням на інтернет-радари.

Видання вже другу добу фіксує десятки чартерних бортів із турецькою реєстрацією, які курсують між Москвою та найбільшим містом Туреччини. Деякі літаки за день роблять декілька рейсів між містами.

3 березня ЗМІ з посиланням на дані української розвідки повідомили, що більшість представників російської еліти вивозять своїх рідних та близьких із Москви до країн, із якими ще є сполучення. У середовищі вищого політичного керівництва РФ – панічні настрої, підвищується рівень недовіри до Володимира Путіна, тож вони вивозять родини й уточнюють місця переховування на випадок ядерної війни.

День

У Міністерстві оборони нагадали українцям, які опинились на тимчасово окупованих РФ територіях, що краще спалювати колони тилового забезпечення, а не бронетехніку ворога.

“Частина нашої території тимчасово зайнята російським загарбником. Українцям саме зараз час чинити тотальний народний спротив!
Що собою являє тотальний народний спротив:
Танковий батальйон з 30 танків, що уперся в позиції наших ЗСУ, втратить 5-6 танків, але не боєздатність.
Якщо зупинити чи знищити тилові колони, які везуть до танків боєприпаси, пальне, запасні частини, ремонтників, то батальйон стає недієздатним повністю”, – пише ФБ-сторінка Міноборони.

День

Техногігант Microsoft зупиняє всі нові продажі в Росії через вторгнення країни в Україну, заявила компанія.

“Як решта світу, ми відчуваємо жах, злість та сум через звістки про війну в Україні та засуджуємо це невиправдане, незаконне та безпричинне вторгнення, скоєне Росією”.

16:45

День

До бойкоту “Кока-коли” в Україні додалися VARUS i Fozzy Group.

15:16

Серія вибухів над Києвом під час повітряної тривоги.

Після 13-ї

По пілота збитого під Волновахою російського літака прилетів ворожий гелікоптер Мі-8 – щоб евакуювати. ЗСУ збили і його. Пишуть, що чекають ще.

Після 13-ї

Через обстріли з боку російської армії залишаються відключеними 13 газорозподільних станцій “Оператора ГТС України” (газотранспортної системи), повідомила компанія.

Без газопостачання десятки міст та селищ України з сотнями тисяч споживачів – Ірпінь, Бородянка, Гостомель, Стоянка,  Вознесенськ, частина Чернігіва,  Ізюм, Бражківка, Сиротино, Краснопопівка, Донське, Новотроїцьке, Пристань, Олешки та багато інших на лінії вогню.

Сьогодні вночі через влучання снарядв було пошкоджено  побутову нитку газогону біля м. Северодонецьк, в місті також припинено газопостачання.

Критична ситуація у м. Щастя. На межі зупинки газопостачання до м. Торецьк (ГРС Дзержинськ), вже зупинені у зв’язку з обстрілами газорозподільної інфраструктури котельна та  хлібозавод.

“Атаки на критичну інфраструктуру України продовжуються. Співробітники ОГТСУ продовжують героїчно нести свою трудову вахту, та за першої нагоди відновлюють подачу газу, там, де це можливо. Транспортування газу магістральними газогонами відбувається відносно стабільно з урахуванням ситуації”, – йдеться у повідомленні.

14:45

Кремль відмовився від прямих переговорів Путіна із Зеленським, – Пєсков.

День

Колишній голова офісу президента Андрій Богдан повернувся з відпочинку в Австрії в Україну, щоб записатися в територіальну оборону Києва. Про це він написав у фейсбуці.

“3000 кілометрів з високогірного австрійського містечка до Києва – 5 днів у дорозі. І я в Києві записуюсь у тероборону!.. Для чого це пишу? Не вірте роспропаганді, що українці втікають. Жінки на захід, мужики – на схід!!!” – наголосив Богдан, додавши наше переможне гасло про “русскій воєнний корабль”.

День

У селі Гурівщина Бучанського району, що за 18 км від Києва по Житомирській трасі, російські танкісти розстріляли два автомобілі з трьома цивільними людьми, з них дві молоді жінки.

Про це повідомляють місцеві мешканці, які бачать на вулицях села останки тіл загиблих та спалені цивільні автівки.

“У пакеті – все, що лишилося від 17-річної дівчини після вчорашнього прямого влучання русского танкіста. 3 березня вранці колона танків, що рухалася на Київ, розстріляла автівку “Део”, в якій їхали дівчина з батьком”, – пише у фейсбуці журналістка Олена Зварич.

Вона розповіла “Новинарні“, що батько й дочка рухалася в напрямку на захід. Коли зустріли колону танків – розвернули авто й почали тікати, і тоді по них вистрелив танк ЗС Росії. Загинули обоє.

За схожих обставин, за свідченням самовидців, загинула в Гурівщині ще одна молода жінка, яка кермувала “мерседесом”.

Вона їхала Житомирською трасою і, побачивши назустріч танки, повернула на вулицю села та запаркувалася за магазином.

“ТАНКІСТ НЕ ПОЛІНУВАВСЯ СПИНИТИСЯ, РОЗВЕРНУТИ ЖЕРЛО ГАРМАТИ НА 60 ГРАДУСІВ І ПІДБИТИ “МЕРСЕДЕС” ВТІКАЧКИ.

Жінка немісцева, номерні знаки автомобіля та саму загиблу ідентифікувати не вдалося. Від “мерседеса” лишився спалений скелет. Частина тулуба жінки лежить поруч на землі, прикрита рядниною”, – розповіла Олена Зварич.

За свідченням старости села, в Гурівщині четверо поранених місцевих мешканців із вогнепальними ранами.

День

Трагедія і боротьба України сьогодні на шпальтах усіх провідних світових видань.

Підбірка перших шпальт британських газет:

День

Мережа супермаркетів NOVUS відмовляється від співпраці з компанією Coca-Cola Company через її рішення продовжити роботу в Росії незважаючи на війну РФ проти України та рішення сотень відомих компаній піти з російського ринку.

“Наша мережа супермаркетів більше не співпрацює з компанією Coca-Cola, що продовжує роботу на території агресора! Відтепер у магазинах NOVUS ви не побачите жодного товару, що належить до бренду Coca-Cola. Його негайно прибирають з полиць усіх магазинів”, – йдеться в повідомленні NOVUS у фейсбуці після 13-ї години.

Працівники “Новуса” пакують пляшки “кока-коли”

У мережі заявили, що придбання напоїв Rich, Schweppes, Sprite, Burn, BonAqua, Fanta, Monster, Fuzetea, Coca-Cola є спонсорською підтримкою компанії, яка не засуджує дій загарбників на території України.

Після 14-ї

У Мелітополі Запорізької області, куди увійшли російські війська, відбувається марш місцевих жителів під українськими прапорами.

Відео поширює в телеграмі Антон Геращенко:

День

Міністри закордонних справ країн НАТО зустрічаються в Брюсселі, щоб обговорити вторгнення Росії в Україну, повідомляє Рейтерс. Зустріч зумовлена закликами Києва до західних союзників запровадити заборонену для польотів зону, або надати їм більше літаків для захисту цивільного населення та інфраструктури, включаючи атомні станції.

Президент України Володимир Зеленський постійно закликав створити заборонену для польотів зону після вторгнення Москви більше тижня тому, але союзники по НАТО опираються цьому кроку, який міг би втягнути їх у війну з ядерною Росією.

Міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі заявила, що червона лінія НАТО полягає в тому, щоб уникнути розгортання ширшого міжнародного конфлікту, але зазначила, що всі сценарії повинні бути обговорені.

Офіс президента Франції описав заборонену для польотів зону як “дуже законне прохання, яке дуже важко задовольнити”.

Після 13-ї

Російська армія захопила телевежу в Мелітополі Запорізької області та встановила там своє обладнання для пропагандистського мовлення.

День

Мешканці Миколаївської області захопили неподалік міста Баштанка російський самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс “Панцир-С”.

Росіяни використовують “Панцир-С1” для боротьби з українськими БПЛА Bayraktar Т2.

День

Момент нічного вибуху на спиртзаводі в смт Тьоткіно (Курська область РФ), де був склад зброї росіян.

13-та година

Російські окупанти відключили у регіоні мобільні мережі Vodafone та “Київстар”.

Про це йдеться в повідомленні Херсонської ОВА, оприлюдненому в телеграмі.

“Окупанти відключили мобільні мережі Vodafone та “Київстар” на території всієї Херсонщини. Наразі працює лише Wi-Fi”, – йдеться у повідомленні.

День

У районі Харкова сили оборони протягом семи днів знищили понад 500 одиниць російської техніки.

Про це  повідомив керівник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов у телеграмі.

“Станом на 4 березня, сили оборони Харкова суттєво зміцнили свої позиції та наростили бойові спроможності. Наша армія знищила вже стільки техніки окупанта, що можна було б озброїти армії декількох країн. Харків’яни за сім днів бойових дій з Росією ліквідували більше 500 одиниць ворожої техніки”, – йдеться у повідомленні.

День

Вчора, 3 березня, російські військові захопили в заручники Лілію Анатоліївну Остапюк 1964 року народження.

Її взяли разом із близько 20 інших цивільних осіб у гуртожитку на території підприємства “Українські печериці”, розташованого на території селища Липівка Макарівського району Київської області (читайте більше).

День

Знищена російська військова техніка на вулиці у селищі Бородянка Київської області.

13-та година

Звернення мера Києва Віталія Кличка:

Місто продовжує готуватися до оборони. На вулицях – все більше блокпостів, обмежувальних блоків, їжаків.
Лікарні міста всім необхідним забезпечені. Працюють. Лікарі перебувають на бойовому чергуванні.
Пологові будинки столиці теж працюють і протягом останніх 8 днів у Києві народилися 390 малюків. 199 хлопчиків та 191 дівчинка.
А в Київському зоопарку народився лемур, якого назвали Байрактаром.
Також, нагадаю, працює гуманітарний штаб столиці, всі контакти на сайті КМДА. І для тих, хто хоче допомогти. І для людей, яким сьогодні потрібна допомога.
Зберігаємо витримку! Допомагаємо чим можемо людям, які поруч!

11:32

Російські війська увійшли до Миколаєва, де їх зустріли українські військові. Триває бій.

Про це повідомив голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім у Telegram.

За його словами, ворог підходить з боку Жовтневого, але вулицями ще не їздить.

У Жовтневому в бій з ворогом ступила 123-та бригада ТрО.

Крім того, за даними Кіма, російська колона заїхала до Баштанки, де окупанти захопили школу та розстріляли її директора.

Ранок

Найпростіший спосіб завершення агресії Російської Федерації – фізична ліквідація президента Володимира Путіна кимось із його найближчого оточення.

Про це написав американський сенатор-республіканець Ліндсі Грем у твіттері.

Після 11-ї

Українські військові і сили ТрО перехопили тактичну ініціативу, але ворог не полишає планів щодо оточення міст Київ, Харків та щодо виходу на адміністративні межі Луганської та Донецької областей. При цьому російське окупаційне командування вже використало не менше 95% підготовлених БТГр і потребує термінового підтягування резерву. Жорна ЗСУ, ТрО та інших силових підрозділів щодо перемелювання різноманітних Z, V, A та іншого російського окупаційного матеріалу працюють ефективно і вправно.

Про це заявив у ФБ-дописі секретар РНБО Олексій Данілов.

“Усвідомлюючи слабкість власних позицій і з метою виграти час для передислокації і оновлення, ворог наносить інтенсивні авіаційні та ракетно-артилерійські удари по військових та цивільних об’єктах. Все це наслідок неспроможності Кремля досягнути своїх цілей в Україні військовими методами, що призвело до санкціонування Путіним методів неприховано терористичних. Про це свідчить, зокрема, використання санітарних автомобілів із символікою Червоного Хреста для перевезення озброєння і боєприпасів; перевдягнення насамперед російськими силами спеціальних операцій та десанту в українську військову форму, обстріли мирних районів, міст і сіл”, – інформує секретар Радбезу.

День

Як стало відомо, 3 березня в боях за Гостомель загинув Герой України Валерій Чибінєєв.

Ранок

Окупанти з повітря обстріляли ліцей №25, який розташований у центрі Житомира. Про це близько 9:20 повідомив Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

“Щойно був нанесений ракетний чи бомбовий удар по 25-й школі. Щодо жертв і постраждалих трішки пізніше. Фактично половина школи зруйнована. Ідуть рятувальні роботи”, – повідомив мер.

Ранок

Під час нічного штурму Запорізької АЕС російськими окупантами загинули троє українських військових. Про це заявили у пресслужбі Енергоатому.

“Втрати українських військових після нічного штурму Запорізької АЕС: загиблих – 3, поранених – 2, у тому числі 1 у тяжкому стані. Героїчні захисники станції знешкодили один танк ворога з усім екіпажем. Персонал станції не постраждав”, – йдеться в повідомленні НАК.

Ранок

“Патріотичні” почуття росіян піджиалюють не лише телевізійною пропагандою і дезінформацією, а й зовнішньою рекламою.

На величезних носіях у Москві в ці дні транслюють гасла з літерою Z, що є одним із позначень російських окупаційних війська в Україні, та заклики “Мені не соромно”, “Своїх не кидаємо”, “Zа русский мир”, “Zа наших” тощо.

Za наших - патріотичний угар в Росії - мне не стидно Za наших - патріотичний угар в Росії_2 Za наших - патріотичний угар в Росії_1 Za наших - патріотичний угар в Росії
<
>

Також показовм є вуличне опитування росіян, яке провів “Двач”: “Ну, і що, що війна? Підтримуємо. Підтримуємо Путіна. Давно потрібно розібратися з Україною, з нацистами, які там з 1945 року. Скільки людей загинуло? То їх українські нацисти й убивають. А що Захід відвернувся – то як відвернувся, так і повернеться, скільки разів уже таке було”.

Також у мережі поширюють ролик, яким кремлівська пропаганда виправдовує війну проти України для своїх дітей:

Ранок

Окуповане РФ місто Тростянець Сумської області, станом на 10:00.
Мер Юрій Бова:
1) російські окупанти грабують склад шоколадної фабрики, розтрощили офісні приміщення;
2) з території АТП вкрадено всі комунальні автобуси і розставлено по місту;
3) в будівлі поліції окупанти розмістили свій штаб, оточили його бронетехнікою і патрулями.

Чому там? Бо поруч 5-поверхівка з мирними жителями, яким наказали бути вдома – так званий “живий щит”.

У місті організували самодопомогу: школи, садочки печуть хліб і роздають безкоштовно людям; в гуртожитку організували харчування біженців, які там проживають.

Ранок

У мережі опублікували фото залишків найбільшого та найпотужнішого літака у світі Ан-225 “Мрія”.

Про те, що внаслідок повітряної атаки російських військ на аеропорт “Гостомель” під Києвом була спалена “Мрія”, стало відомо 27 лютого.

Відомо, що знищили літак ще в перший день вторгнення військ РФ – 24 лютого. Обстрілювали з вертольотів.

3 березня ЗСУ після зачистки повернули Гостомель.

Ранок

Служба безпеки України оприлюднила відео допиту колишнього українського військовослужбовця, який під час окупації Криму перейшов на бік Росії, а тепер приїхав сюди вбивати українців та потрапив у полон.

Відео розміщене на сторінці СБУ у фейсбуці.

“На відео СБУ – допит чергового “орка” з РФ, який насправді виявився українським військовим-зрадником і у 2014 році перейшов на бік окупанта в Криму!

24 лютого його гаубично-артилерійський дивізіон отримав наказ наступати на Україну і рушив на Нову Каховку. Далі мав бути Миколаїв, а згодом і Одеса.

Їм обіцяли, що з владою все домовлено, що вони не будуть обстрілювати житлові будинки, а просто пройдуть рейдом. Їм пояснили: “Усе буде, як у 2014 році, коли Росія забирала Крим”.

Та Україна зустріла окупантів шаленим спротивом!

Відставши під час бою від основних сил, зрадник здав себе та весь свій взвод українським воїнам.
Тепер з ним працюють слідчі та контррозвідка СБУ. Такі дії не можуть залишитися непокараними!” – наголосили в СБУ.

Читайте також:
СБУ затримала зрадника, причетного до ракетного обстрілу телевежі у Києві. АУДІО

Ранок

В прикордонному селищі Ріпки на Чернігівщині російські загарбники захопили місцевий відділ поліції, застреливши при в’їзді в населений пункт беззбройного місцевого жителя.
Ворожі солдати уже відібрали в місцевих трактор, вантажівку КамАЗ, розграбували два продовольчі магазини. Вночі техніка агресора їздила вулицями і прожекторами засліплювала вікна жителів, – інформація ДПСУ.

Ранок

Російський військовий літак було збито силами, які дислокувалися на надводному кораблі Військово-морських сил ЗСУ. Про це вранці написав у твітері директор фонду “Повернись живим” Тарас Чмут.

“Чи не вперше з надводного корабля ВМСУ збили російський військовий літак”, – зазначив Чмут.

Про який плавзасіб і про яку ділянку моря йдеться наразі невідомо.

Ранок

На блокпосту в районі селища Селекційна Мереф’янської громади прикордонний наряд відділу “Дергачі” Харківського загону затримав корегувальника вогню противника.

Про зранку інформує пресслужба Державної прикордонної служби.

Під час огляду багажного відділення автівки Lexus прикордонники виявили АКС-74, 240 набоїв до нього, квадрокоптер, 50 тисяч гривень, військовий квиток, паспорт та мобільний телефон, в якому зафіксовано з’єднання з останніми абонентами під ім’ям “Гармата”, “Куратор”.

Ранок

Наслідки обстрілу Запорізької АЕС окупантами, після ночі 4 березня:

11-та година

НАТО вважає повідомлення про бої навколо Запорізької АЕС підтвердженням необхідності термінового завершення бойових дій, — Єнс Столтенберг.

11-та година

Над містом Волноваха на Донеччині збито російський військовий літак.

Про це близько 11-ї ранку в п’ятницю, 4 березня, повідомили в пресцентрі операції Об’єднаних сил.

“Сьогодні, в небі над Волновахою підрозділи протиповітряної оборони Об’єднаних сил збили черговий ворожий штурмовик Су-25. Цей літак бомбив помешкання мирних громадян та цивільну інфраструктуру. Пілот катапультувався, ведуться активні пошуки“, – розповіли в ООС.

 Українські військові оприлюднили фото збитого літака окупантів.

Російський Су-34 під Волновахою, фото пресцентру операції Об’єднаних сил

Ранок

За тиждень від початку російсько-української війни президент Володимир Зеленський пережив щонайменше три спроби замаху, пише британська The Times.

Фото Reuters

За даними видання, із завданням убити президента України в країну були відправлені два угруповання — найманці ПВК “Вагнера” та кадировські спецпризначенці. Та замахи зірвалися через дії співробітників ФСБ, які виступають проти війни.

Джерело, близьке до “Вагнера”, повідомило виданню, що вони зазнали великих втрат під час замахів на Зеленського.

Вони вважають “неймовірним” рівень поінформованості служби безпеки президента України щодо операцій.

11-та година

Ранкове інформаційне звернення президента Володимира Зеленського. Основні теми – Запорізька АЕС і Херсон.

“Росія – перша країна у світі, яке обстрілювала АЕС”, – заявив він, додавши, що минулої ночі могла закінчитися історія не лише України, а й Європи.

Ранок

У Чернігові внаслідок ворожого авіабомбардування, яке відбулося вдень 3 березня, загинули 47 людей, повідомляє Чернігівська обласна адміністрація.

“За уточненою інформацією медичних закладів, учора, 3 березня, внаслідок бомбардування російською авіацією на території Чернігова загинули 47 осіб: 38 чоловіків та 9 жінок”, – ідеться у повідомленні.

Врятовані 18 людей.

Ранок

В окупованому Херсоні зранку через приставку Т2 російські окупанти почали транслювати 24 російські теле- та три радіоканали. Про це повідомляє “Суспільне Херсон”.

Зазначається, що на телеканалі UA:Херсон транслюється всеукраїнський марафон. Інші регіональні канали не працюють.

Подібна ситуація і в районах області.

9:05

Міністр оборони України Олексій Резніков звернувся до українців, подякувавша за 196 годин оборони нашої держави. Він акцентував, що в ці години та дні відбувається злам ситуації, і закликав українців вистояти.

Резніков нагадав, що військові зупинили ворога на більшості напрямків, а на деяких Збройні сили здійснили успішний контрнаступ. Окупанти несуть втрати.

“Ми також несемо втрати. Війна – це велике горе. Майже щогодини надходять звістки, що російськи окупанти знову вбили мирних мешканців. Кров скипає від люті, коли гинуть наші діти… Є втрати серед наших воїнів. Вони б’ються як кіборги, але у грудях – живе серце. Кожного з них буде вшановано як героя. Люди – найцінніше для нас. Це відрізняє Україну від Росії. Я дуже сподіваюсь, що російська сторона виконає зобов’язання щодо створення гуманітарних коридорів”, – написав Резніков.

Він повідомив, що протягом останніх днів було ухвалено багато складних рішень.

“Нам доводилося маневрувати, щоб зберегти армію. Але усю нашу землю ми повернемо. Ми з болем дивимось на зруйновані будівлі після російських обстрілів. Ми усе відбудуємо”, – заявив міністр.

“Я чудово розумію. Усі стомлені, багато людей виснажені, шоковані втратами. Попереду ще дуже складний період. Нам знадобиться багато сил і витримки. Але хочу сказати усім. Українці – ви неймовірні!

Ворог спантеличений і наляканий. Ми його ще не перемогли. Але цей час невідворотньо наближається. Кремлівські щури вже тремтять. Частина активно шукає спосіб втекти.

Вся Україна успішно перебудовується для життя в умовах оборони. Допомога надходить у промислових обсягах, ця робота вже налагоджена. Ми захистимо нашу країну і залишимо її майбутнім поколінням квітучою, успішною, кращою, ніж була”, – резюмував міністр.

9:05

З початку великої війни з Росією до Збройних сил України надійшло трофейної техніки РФ більше, ніж за вісім років – від українського оборонно-промислового комплексу, повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

“До Збройних сил у якості трофеїв поступило чи не більше танків та бронемашин, ніж останні 8 років надходило від українського ОПК. Наші захисники захопили кілька машин зі снарядами до РСЗО, якими російські воєнні злочинці обстрілюють наші мирні міста. Усі ці снаряди «повернуться» ворогу”, – запевнив урядовець.

Він додав, що знищену російську бронетехніку вже доводиться вимірювати не одиницями, а батальйонами та бригадами.

“За підсумками 8 діб втрати російської армії перевищили 10 тис. вбитими та пораненими. Підтверджено знищення мінімум одного російського генерала. Російське суспільство починає відчувати та усвідомлювати ці втрати”, – повідомив глава МОУ.

9:05

Командир фрегата ВМСУ “Гетьман Сагайдачний” виконав наказ затопити корабель, котрий перебував на ремонті в Миколаєві, щоб він не дістався ворогу.

Цю інформацію в п’ятницю, 4 березня, підтвердив міністр оборони Олексій Резніков.

“Командир флагмана ВМСУ виконав наказ затопити корабель, щоб фрегат «Гетьман Сагайдачний», який перебував на ремонті, не дістався ворогу. Важко уявити більш складне рішення для мужнього воїна та всієї команди. Але ми збудуємо новий флот. Сучасний, потужний. Головне зараз – встояти”, – написав міністр у фейсбуці.

Ранок

Унаслідок вчорашніх обстрілів міста Ізюм на Харківщині росіянами загинуло вісім людей, з них одна дитина.

З початку бойових дій на Харківщині загинуло 157 людей.

8:45

У Генеральному штабі ЗСУ назвали загальні бойові втрати противника з 24.02 по 04.03 після російського вторгнення на українську землю.

Цифри озвучені о 8:35 у п’ятницю, 4 березня:

  • особового складу – 9166 осіб,
  • танків ‒ 251 од.,
  • Бойових броньованих машин ‒ 939 од.,
  • артилерійських систем –105 од.,
  • РСЗВ – 50 од.,
  • засоби ППО – 18 од.,
  • літаків – 33 од. (уточнюється),
  • гелікоптерів – 37 од.,
  • автомобільної техніки – 404 од.,
  • легкі швидкісні катери – 2 од.,
  • цистерн з ППМ – 60 од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3 од.

Дані уточнюються, підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій

Ранок

Станом на 7:00 4 березня радіаційний фон у Запорізькій області є незмінним і не несе загрози для населення.

Про це повідомляє Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб (ОЦКПХ) Міністерства охорони здоров’я України.

7:50

72-га окрема механізована бригада імені Чорних Запорожців розбила ворожу танкову колону поблизу Броварів Київської області.

Фото пресслужби 72-ї бригади

“Ранок варто починати з перемог. Бійці 72 омбр трохи покришили ворога під Броварами. Мінус 4 БМП, 2 танки і плюс собі у підрозділ одна бронемашина піхоти. Ворог засів у селі. Ховає свою техніку у городах та серед будинків місцевих. Грабує магазини. Біснується. Бо бачить свою броню, що стала металоломом і знає, що його чекає така ж доля!”, – йдеться в ранковому повідомленні підрозділу.

Після третьої

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомлене про обстріли Запорізької АЕС та перебуває на прямому контакті з українською владою. Про це йдеться в повідомленнях в аккаунті МАГАТЕ у Твіттері.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріанно Гроссі спілкується напряму з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, а також керівництвом українського атомного регулятора та оператора АЕС.

Водночас Гроссі закликає загарбників “припинити застосування сили” та попереджає про “серйозну небезпеку в разі ураження реакторів”.

3:47

Президент Володимир Зеленський записав екстрене відеозвернення з приводу загрози вибуху на Запорізькій АЕС, закликавши світову спільноту зупинити російських загарбників, які обстрілюють навіть такі об’єкти.

Близько 3-ї

Голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух повідомив, що пожежники змогли потрапити на територію Запорізької АЕС.

2:26

Як повідомили в ДСНС, на Запорізькій АЕС від єдиної енергосистеми відключено третій енергоблок (працює тільки 4-й блок).

Протипожежний стан та радіаційний фон на АЕС у нормі.

Загоряння виникло за територією АЕС у навчально-тренувальному корпусі.

Поки йде бій, підрозділи ДСНС не допустили до гасіння. Рятувальники перебувають у готовності.

2:30

Вибух у Києві на Печерську. Імовірно, працює ППО.

Близько 2-ї

Пресслужба Запорізької АЕС повідомляє, що обстріл одного з найбільших ядерних об’єктів у Європі є загрозою всесвітнього рівня. Прессекретар ЗАЕС Андрій Туз повідомив, що один із пострілів влучив у перший енергоблок станції – найбільшої в Європі.

Робітники ЗАЕС вимагають припинити вогонь по ядерному об’єкту і закликають світову спільноту та НАТО відреагувати на кричущі й варварські дії російських окупантів.

З камери спостереження на території Запорізькій АЕС було видно вогонь.

01:30

Міський голова Енергодара Дмитро Орлов повідомив про запеклі бої на підступах до Запорізької атомної електростанції.

“Вже понад годину на підступах до Запорізької АЕС тривають запеклі бої. Наші ЗСУ тримають оборону”, – написав він.

Вдень 3 березня в Енергодар зайшло понад 100 одиниць військової техніки. Ворог кілька діб намагався заїхати в місто, яке боронили понад 20 тисяч людей, але 3 березня росіяни відкрили вогонь по блокпосту та мирних людях і прорвалися.

Після півночі

Журналіст Андрій Цаплієнко опублікував аудіозапис телефонної розмови одного з офіцерів Росгвардії, перехопленої українською контррозвідкою. Розмова велася з-під Бородянки на Київщині, в якій російські загарбники бомбили житлові будинки.

Судячи з розмови, офіцер Олександр дуже не в захваті від російської влади і вважає, що поки не скинуть Путіна, Росія так і житиме “в лайні”. Окрім того, він дає зрозуміти, що не знає, під яким приводом російські війська увійшли в Україну.

О 11:15 Олександр (79913730566) зателефонував до Марини (79502775368, ймовірно, дружина), сказав, що в нього все нормально й запитав, що там (у Росії) кажуть у новинах.

  • М: Толком ничего не говорят. 498 погибших, 1,5 тысячи раненых, заминировали там какой-то завод эти вместе с людьми.
  • О: Тут украинские новости смотришь – мы расстреливаем, наши новости – нас расстреливают, хер пойми тут что, правду не найдешь. Соловьев, что там, в окопах, нет? Или все так же, пи*арасины кусок. В Италии спрятался, паскуда, войны все хотел. Вот тебе, пожалуйста, п*здуй. Переговоры-то будут, нет? Самый главный, что там, х*й этот наш главный?
  • М: Зеленский сказал, что не там будут, и толком переговоров никаких не это…
  • О. Зеленский тоже в Минск не хочет, потому что “батька” под Вовой ходит, надо же что-то искать. Там собьют и скажут, что так и было. Надо европейскую страну искать, а в Европу поди Вова не приезжий, п*дарас й*баный.
  • М. Конечно, ему запретили…
  • О. П*дараса кусок нах*й, какую-то х*йню придумал бл*дь, г*ндон. А чо за повод-то вообще? Чего мы поперлись сюда?
  • М. Донецк и Луганск просили помощь.
  • О. Ни х*я себе, помощь!
  • М. Попросили признать их и попросили помощи! А мы же не можем… У нас тут с этими санкциями – это просто капец!
  • О. Что, еще накидали?
  • М. Ну! ЕС запретили продажу евро – все кинулися евро сдавать, сейчас курс вообще охрененный. И не продают, что потом не скинут их… Внутри-то мы можем продавать, они же запретили там их продавать! Потом, с нашими самолётами вообще полная жопа…
  • О. Да я слышал – Аэрофлоту санкции бл*ядь!
  • М. Короче, 800 самолётов, которые были куплены в лизинг, их забирают. Летать некуда! Запчасти, которые там тоже присылали на самолёты какие-то – развернули назад, то есть, летать вообще не на чем будет! Че еще… Короче всякая фигня у нас. Как будем жить – не знаем. Ну, бабушка как всегда – посадим картошки больше… Цены растут. Бензин, правда, не видела еще. (…)
  • О. Ладненько, давай. Все в порядке у меня…
  • М. Субота рабочая… три дня выходных будет. (…) Сегодня Анька позвонила в банк в Москву –  банк заминировали. Они по всей России банки закрыли на проверку. (…) Началось тоже, какая-то гиператака…
  • О. Ну да, и украинские кибердружины тоже работают… Ну, по новостям тут, по украинским.
  • М. Не знаю вообще, к чему это все приведет. Короче, Великобритания, как всегда, с пеной у рта. Русофобия по всему миру, наших везде гнобят, везде отстраняют. И остраняют и дирижеров, и концерты, в Италии запретили изучение Достоевского, потому что он русский. Ну короче, вообще смешно. Как детский сад какой-то, честное слово. Вы вообще нормальные люди, нет? Китай только сказал…
  • О. Марин, ну надо пока терпеть, пока этого х*я на х*й не скинут, все так и будет, гавно это.
  • М. Когда это все кончится… Сидим и ждем. У вас там как. Вы там, на месте? Больше не двигаетесь никуда.
  • О. Не двигаемся, да, стоим.
  • М. А едите где?
  • О. Да пайки дали, пайки едим.
  • М. Ладненько… У вас там хоть телевизор есть, да?
  • О. Ну, уже нету, электричество кончилось. В Киеве ж нет электричества и здесь вот тоже нет электричества поблизости, вышки не работают.
  • М. А причем здесь Киев?
  • О. А я откуда знаю. Ну, трансляция наверно закончилась, не транслируется ничо. Раньше ловили, а сейчас вообще ничего не ловит.
  • М. А, понятно. Ну а белорусское ТВ?
  • О. А что белорусское, там все великолепно: там удои, покосы, и там вообще, там Советский союз в полном расцвете, там ни слова.
  • М. Ладно, Сашунь, давай, пока.
  • О. Целую.

00:26

У Києві пролунав вибух.

00:00

Звіт Командування Повітряних сил:
За добу 3 березня ситуація на фронті характеризується відчайдушними боями на всіх напрямках. І в небі, і на землі!
Протиповітряна оборона сьогодні знищила ще три літаки. В мінус пішли Су-30СМ, Су-34 та Су-25 російських окупантів.

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.