ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 8 – 03.03.2022

Що передувало?
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
Але після семи діб бойових дій армія Росії не те що не змогла взяти Київ і поставити тут маріонетковий уряд – загарбники не здобули повного контролю над жодним обласним центром. 

▪️ Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції. Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді пекельні санкції. За це ошалілий тиран Путін пригрозив світу ядерним арсеналом.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ У сьомий день війни головні наземні бої точилися за Миколаїв, де ворог був відкинутий із міста, а частина рашистських вояків потрапила в полон. На Київщині ЗСУ перейшли в наступ – 14 омбр та 95 одшбр звільнили смт Макарів. У багатьох населених пунктах цивільні українці чинили потужний мирний опір, голіруч зупиняючи ворожу техніку та своєю кількістю блокуючи просування ворога (Енергодар, Мелітополь, Конотоп та ін.). Рашисти втратили наступальний темп, натомість уже “звично” взялися компенсувати це ракетними й авіаударами – знову кілька разів по Харкову, Ірпеню, Херсону, Маріуполю, Києву тощо. ЗСУ й надалі брали полонених та нищили російську бронетехніку й особовий склад із повітря та землі.
▪️ 2 березня в міноборони РФ вперше з початку великої війни визнали хай занижені, але дуже значні людські втрати ЗС РФ в Україні.
▪️ Путін надалі намагається оточити і зайняти українську столицю.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

3 березня 2022

Вечір

У Херсоні окупанти можуть інспірувати “мітинг” нібито на свою підтримку, для цього в місто звозять техніку і людей з окупованого Криму.

Мета росіян – створити картинку підтримки окупаційних військ у регіоні. Не виключено, що фейкове зібрання “висловиться” за приєднання Херсонської області до РФ.

Як пише “УП“, до РНБО також надходила інформація про можливу підготовку “мітингу”.

22:50

З початку війни Україну вимушено залишили майже 875 тисяч людей.

Державна прикордонслужба розповіла, що 454 тисяч осіб виїхали до Польщі, 116 тисяч – до Угорщини, 67 тисяч – до Словаччини, 45 тисяч – до Румунії та 79 тисяч – до Молдови, яка не входить до ЄС.

22:30

Дмитро Орлов, міський голова Енергодара:
Колона ворожої техніки вирушила в напрямку атомної електростанції. В місті чути гучні постріли, які лунають з того боку.

Вечір

У Росії поволі вичерпуються резерви військовослужбовців та техніки, які можна долучити до агресії проти України. За даними Пентагону, 90% бойової сили, зібраної навколо України, вже перетнули кордон.

Про це заявила речниця Білого дому Джен Псакі на брифінгу у Білому домі.

Утім, наразі у Вашингтоні не бачать ознак послаблення агресії, а навпаки, спостерігають її ескалацію. “Тобто вони продовжують добиватися своєї кінцевої мети – взяття Києва і взяття всієї України” – заявила речниця Білого дому.

Вечір

Сполучені Штати запровадили санкції проти більшої кількості російських олігархів та їхніх родин, зокрема проти прессекретаря Путіна Дмитра Пєскова та інших.

Як повідомляє пресслужба Білого Дому, під санкції потрапили особи, як збагачуються коштом росіян, просувають своїх близьких на топпосади, а також особи та компанії, які постачають необхідні ресурси для вторгнення Росії в Україну. Ці особи та члени їхніх родин будуть відключені від фінансової системи США, їхні активи в США будуть заморожені, а їхнє майно буде заблоковано для використання.

Штати вводять санкції проти найближчого оточення Путіна. Серед них – Алішер Усманов, один із найбагатших людей Росії. Його власність буде заблоковано для використання в США і громадянами США, включаючи його яхту, щойно конфісковану Німеччиною, і його приватний літак, один з найбільших приватних літаків Росії.

Сполучені Штати також введуть візові обмеження для 19 олігархів і 47 членів їхніх сімей і близьких оточення. Під санкції потраплять Микола Токарєв, Борис та Аркадій Ротенберги, Сергій Чемезов, Ігор Шувалов, Євген Пригожин та їхні родини.

США додатково вводять санкції проти семи пропагандистських організацій.

Після 22-ї

У Росії заблокували дзвінки з українських сім-карт.

Вечір

Інформагентство Reuters зняло з дрона, як виглядає місто Бородянка на Київщині після важких обстрілів.

Вечір

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив президентові Росії Володимиру Путіну, що “ще не пізно зупинити” вторгнення в Україну.

“Послання до президента Путіна: «Стоп. Ще не пізно припинити те, що ви робите”, – сказав Воллес на пресконференції зі своїм естонським колегою Калле Лаанетом.

Британський міністр назвав дії російського президента незаконними та попередив Путіна, що той ризикує “бути ізольованим на десятиліття вперед”.

“Санкції важкі, міжнародне співтовариство єдине. НАТО є єдиним, і ми не приймемо те, що спостерігаємо в Україні”, – сказав Уоллес.

Велика Британія підтримає український уряд, додав він, вказавши на летальну та нелетальну допомогу, надану Києву з Великої Британії та Естонії.

“Це ще не все. Наслідки того, що ми спостерігаємо в Україні, відчуватимуться в Європі та НАТО не лише тижні, а й місяці та роки», — попередив Воллес.

Вечір

Протиповітряна оборона Києва збила біля автостанції “Видубичі” російську крилату ракету, і це ракета P-500 (9М728).

Залишки ракети Р-500P-500 (9М728) – російська крилата ракета, створена для комплексу “Искандер”, пише “Мілітарний“.

Перші випробування Р-500 пройшли у травні 2007 року на полігоні міністерства оборони Росії в Капустиному Яру.

22:00

Представник Пентагону заявив, що з моменту вторгнення Росія випустила 480 ракет. Із них 230 ракет було запущено з мобільних пускових установок, доставлених Росією в Україну, ще 160 – із території Росії, 70 – із Білорусі та 10 – з російських кораблів у Чорному морі.

Вечір

Служба безпеки України затримала зрадника, причетного до ракетного обстрілу телевежі в Києві.

Про це в четвер, 3 березня, повідомляє пресцентр СБУ.

Зазначається, що чоловік надавав ворогові інформацію для ведення війни, зокрема, наполегливо агітував розбомбити Київську телевізійну вежу, щоб припинити трансляцію українських телеканалів.

Спецслужба оприлюднила аудіозапис розмов зловмисника.

“Слідчі СБУ працюють з підозрюваним і встановлюють всіх причетних до обстрілів – щоб кожен винний був покараний. Зрадник понесе сувору відповідальність за свої дії і більше не зможе шкодити Україні та її громадянам”, – запевнили у спецслужбі.

20-та година

У Сумах двома вибухами пошкоджено ТЕЦ та електричну підстанцію. У більшій частині міста відсутня електроенергія. ДСНС і енергетики уже працюють на місцях.

Вечір

Президент країни-агресора Росії Володимир Путін заявив, що за смерть російського солдата в Україні його родина отримає майже 7,5 млн рублів та додаткові виплати. Таку цифру він озвучив під час “наради” із Радбезом Росії в четвер, 3 березня.

“Усім членам сімей військовослужбовців, які загинули під час “спеціальної військової операції в Україні” (так Путін називає війну проти України – “Н”), буде перераховано страхове забезпечення та одноразову допомогу – 7 млн 421 тисяча рублів. Також виплачуватиметься щомісячна грошова компенсація кожному члену сім’ї загиблих”, – цитує Путіна “Українська правда”.

Він також заявив, що вважає за необхідне встановити додаткову плату родинам загиблих у розмірі 5 млн рублів.

Окрім того, Путін обіцяє що всі поранені також отримають одноразову виплату у близько 3 млн рублів. А якщо під час війни з Україною військовий став інвалідом, то йому передбачається ще й щомісячні виплати.

Після 18-ї

Президент Володимир Зеленський поспілкувався з представниками західних ЗМІ.

Зеленський закликав Путіна забратися з української землі або сісти з ним за стіл переговорів.

“Іди геть з нашої землі. Не хочеш зараз піти — сядь зі мною за стіл переговорів, я вільний. Тільки не на 30 метрів, як із Макроном, Шольцом — я ж сусід, мене не треба на 30 метрів тримати! Я не кусаюся. Я нормальний мужик, сядь зі мною, поговори, чого ти боїшся?” – заявив глава держави.

Зеленський наголосив, що Україна нікому не погрожує та не захоплює чужі землі.

19:45

Російська та українська сторони під час другого раунду переговорів “досягли розуміння” щодо спільного забезпечення гуманітарних коридорів для евакуації мирного цивільного населення з місць найзапекліших боїв.

Фінішували перемовини у районі білорусько-польського кордону близько 19:40 у четвер, 3 березня.

В офіційному комюніке, яке узгодили сторони, сказано, що вони “досягли розуміння щодо спільного забезпечення гуманітарних коридорів для евакуації мирного цивільного населення, а також для доставки медикаментів та продуктів харчування до місць найбільш запеклих боїв, із можливістю тимчасового припинення вогню на період, коли здійснюватиметься евакуація в секторах, де вона проводиться“.

Подоляк уточнив, що припинення вогню можливе не скрізь, а лише в тих місцях, де будуть розташовані гуманітарні коридори, на час проведення евакуації.

“З цією метою найближчим часом будуть організовані спеціальні канали зв’язку та взаємодії та будуть сформовані відповідні логістичні процедури”, – зазначив він.

“На превеликий жаль, ми не отримали тих результатів, на які розраховували, і продовжить діалог у третьому раунді переговорів”, – сказав Подоляк.

19:40

Російські окуранти почали обстріл Енергодара – місто Запорізької АЕС, найбільшої в Європі. Раніше до міста підійшли танки (тг Антон Геращенко).

Удень

Президент Франції Еммануель Макрон після розмови з президентом РФ дійшов висновку, що “найгірше ще попереду”, бо Путін прагне захопити всю Україну.

Як повідомили в адміністрації французького лідера, Путін висловив Макрону велику рішучість продовжувати наступ з метою “взяти під контроль” всю країну.

Під час їхньої півторагодинної розмови російський президент сказав, що операція російської армії “розвивається за планом Москви” (ха-ха – “Н”). Він сказав, що ситуація буде загострюватися, “якщо українці не приймуть його умови”.

“Президент Макрон очікує, що найгірше ще попереду, враховуючи те, що сказав йому президент Путін”, – повідомили у Єлисейському палаці.

Путін також підтвердив, що має намір провести “денацифікацію” України, про що він заявляв з початку війни.

За словами помічника Макрона, президент Франції засудив брехню Путіна про війну в Україні.

Це була вже третя розмова між президентами РФ і Франції з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Після цієї розмови Макрон подзвонив президенту України Володимиру Зеленському.

Напередодні у зверненні до французів Макрон сказав, що прагне і надалі “зберігати контакт з Кремлем”, щоб намагатися таким чином зупинити війну.

18:20

Повітряна тривога в Києві. Протиповітряна оборона збила дві російські ракети.

Після 17-ї

Підприємства ДК «Укроборонпром» вже почали приймати та ремонтувати трофейну техніку росіян.

Фот: ДК Укроборонпром

“Це СБРМ «Тігр». Майже нова, малий пробіг, двигун, коробка та ходова цілі. Є сліди обгорання та невеликі залишки органіки“, – йдеться в повідомленні.

Інженери УОП приступили до вивчення та ремонту.

Вечір

Чернігів. Станом на 15:30 після ранкових авіаційних ударів з-під завалів вилучено тіла 22 осіб. Рятувальні роботи продовжуються.

Удень

Очільник НБУ Кирило Шевченко повідомив, що Україна під час війни отримала вже допомоги на 15 мільярдів доларів.

Удень

У тимчасово окупованому Сімферополі на Кримському півострові дорожчають продукти на тлі нового російського вторгнення в Україну та запровадження Заходом санкцій проти економіки Росії.

Як повідомляє видання “Крим.Реалії”, за останні дні подорожчали молочні продукти, приблизно на 150 рублів зросли в ціні сири.

Кореспондент помітив антивоєнний одиночний пікет на центральній площі Сімферополя. Чоловік вийшов із плакатом “Ні війні”.

В обмінних пунктах Сімферополя станом на 2 березня один американський долар коштував 120 рублів, 1 євро – 130 рублів.

Удень

Один із солдатів російської армії зняв відео з місця перебування їхнього підрозділу, який був розбитий Збройними силами України.

Натовп деморалізованих “бійців” був покинутий при відступі біля якогось ангару. Десятки росіян уже три чи чотири дні сплять на землі і харчуються сухарями, скаржаться на голод і холод.

Військовий розповідає, що командування пропонує їм “підписати якісь папери” про звільнення заднім числом, “щоб прикрити самих себе” (командирів).

Солдат зазначає, що їх привезли сюди нібито на навчання, але тепер “тіла не забирають” (не евакуюють загиблих).

Розбитий підрозділ просить забрати його до Росії.

17:36

Сумська область. Близько 17:00 внаслідок авіаційних ударів у м. Охтирка зруйновано будівлі ТЕЦ, РЕМ та залізничного вокзалу. На даний час виявлено двох загиблих. Продовжуються пошуки. Від ДСНС залучено 14 осіб та 3 од. техніки.

На відео – про ситуацію після обстрілу Павло Кузьменко, голова Охтирської громади:

17:30

Війська РФ активізували спроби захопити Запорізьку атомну електростанцію.

Незважаючи на те, що підступи та дорогу до Енергодара перекрили представники ТрО і місцеві мешканці, до міста наблизилась два танки та два бронетранспортери, які роблять спроби прорвати оборону.

Починається хаотична стрільба зі стрілецької зброї. Окупанти намагаються розбити інженерні загородження, щоб мати доступ до дороги, яка веде до станції (тг Антон Геращенко).

17:23

Колона окупантів увійшла в Енергодар – місто Запорізької АЕС. Горить блокпост. У місті виють сирени.

Надвечір

Тероборона Чернігова запрошує Кадирова до України: “Української землі вистачить, щоб вас усіх тут поховати”.

(Раніше цього дня Кадиров призначив великі грошові винагороди за голови “ватажків українських націоналістів”.)

15:00

Частину мобілізованих людей із російськими паспортами на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей Росія задіє для участі в наступальній морській операції, щоби захопити Одесу.

Про це 3 березня заявив головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний. 

“Російське військове керівництво провело мобілізацію на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей та формує підрозділи у складі 1-го і 2-го армійських корпусів для штурму населених пунктів на підконтрольній Україні території. Більшість із цих людей мають російські паспорти. Зараз частину наших земляків перекидають через територію Ростовської області, Краснодарський край та тимчасово окупований Крим для проведення морської наступальної операції із захоплення Одеси“, – написав головком.

“Іншу частину вивезли в Бєлгород для штурму Києва в першому ешелоні у якості “гарматного м’яса”, – додав він.

Він нагадав, що це є воєнним злочином і кричущим порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни. Це також черговий доказ повного підпорядкування 1 і 2 АК 8-ій армії ЗС РФ.

Удень

Підрозділ Головного управління розвідки Міноборони захопив ворожу командно-штабну машину, яку передав для використання Збройних сил України, інформує пресслужба ГУР МОУ.

Це трапилося напередодні. “2 березня на північно-західному напрямку Києва підрозділ Головного управління розвідки Міністерства оборони України захопив російський модуль розвідки та управління 9С932-1 (Барнаул-Т)”, – йдеться в повідомленні.

Ворожа машина здійснювала розвідку повітряних цілей з метою протидії роботі української авіації.

Під час бою екіпаж зазначеного модуля знищено.

Разом із машиною до українських розвідників потрапила документація підрозділу окупантів, особисті документи російських військових, карти та засоби зв’язку.

Зараз машину передано в розпорядження 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені Чорних Запорожців. Вона вже перебуває на бойовому чергуванні.

Удень

Російські кораблі підбили поблизу Одеси мирне естонське торговельне судно, наразі воно тоне чи вже потонуло в Чорному морі.

Фото з ФБ Андрія Клименка

Антон Геращенко: Через відмову увійти в морський порт міста Одеса, на заміновану частину Одеської акваторії, двома ракетами нижче ватерлінії було потоплено торговельне судно Helt, яке ходило під прапором Панами, в районі Тендрівської коси!

Екіпаж складався з 6 осіб. Двоє з них – капітан і кок – наразі прямують човном до берега. Доля ще чотирьох – невідома. 

Андрій Клименко: Суховантаж HELT (прапор Panama, власник Естонія) тоне або вже затонув в точці з координатами 46°23’10” N 31°05’44” E (місце на карті).

Рятувальні катери SAR 01 (UA) та SAR 02 (UA) вийшли в море для пошуку членів екіпажу.

Зі слів експерта, судно, швидше за все, затонуло приблизно о 12:00 київським часом 3 березня – час, коли припинив працювати передавач AIS.

Удень

Над Білгород-Дністровським Одеської області збили літак військових Російської Федерації. Пілот встиг катапультуватися – його вже розшукують.

Про це повідомив міський голова Білгород-Дністровського Віталій Граждан у четвер, 3 березня.

Усім, хто бачив куди приземлився ворожий пілот – звернутися за телефоном:

  • 04849 3-33-33;
  • 0673330623.

Удень

У російському селі Поповка, яке межує з Краснопільським районом Сумської області, російські військові

розвернули свої “Гради” в бік Росіїготують провокацію.

Про це повідомляє Служба безпеки України і просить максимально поширити це повідомлення, щоб зірвати плани ворога.

У СБУ припускають, що окупанти готуються влаштувати провокацію та обстріл своєї території – щоб звинуватити Україну в атаці цивільного населення РФ.

Цю інформацію підтвердив також міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

“Тривожні повідомлення: росіяни могли спрямувати системи залпового вогню в прикордонному з Росією селищі Поповка на свою територію. Знаючи варварський характер дій Росії, ми боїмося, що може бути підготовлена операція “під фальшивим прапором”, щоб звинуватити Україну”, – написав міністр у твітері.

Близько 13-ї

Російські війська повністю зайняли будівлю Херсонської обласної державної адміністрації.

Про це заявив голова ОДА (зараз – обласної військової адміністрації) Геннадій Лагута у ФБ о 12:51.

За його словами, адміністрація області не залишила своїх обов’язків.

“Обласний оперативний штаб, який я очолюю, продовжує працювати та вирішувати нагальні питання щодо допомоги жителям області. Чекаємо на гуманітарну допомогу”, – йдеться в повідомленні.

Лагута попросив місцевих жителів не панікувати. “Ми працюємо відповідно до регламенту роботи оперативного штабу”, – додав він.

Напередодні мер Херсона Ігор Колихаєв заявив, що місто “все ще Україна”, але “вже сильно в диму”.
1 березня російські війська почали штурм Херсону, обстрілюючи багатоповерхівки. Через атаки з боку російської армії є загиблі та постраждалі.

Удень

Президент РФ Володимир Путін у телефонній розмові заявив президенту Франції Еммануелю Макрону, що російська армія не стріляє по українських містах, а повідомлення про бомбардування й ракетні обстріли – це “дезінформаційна кампанія проти Росії”.

Такі слова збожеволілого очільника держави-агресора 3 березня наводить урядова російська інформагенція “РИА Новости“.

“Твердження про нібито ракетні обстріли й бомбардування Києва та інших українських міст не відповідають дійсності, це елементи антиросійської дезінформаційної кампанії“, – заявив Путін.

Він також наголосив, що задачі “воєнної операції” “будуть виконані в будь-якому разі, а спроби виграти час шляхом затягування переговорів приведуть тільки до того, що в російській переговорній позиції з’являться додаткові вимоги до Києва“.

Удень

Рада директорів “Ехо Москви” прийняла рішення ліквідувати радіостанцію та її сайт.

У “Газпром-медіа” заявили, що підставою для цього стало звернення генеральної прокуратури Росії, яка звинувачує радіостанцію у поширенні “хибної інформації” про війну російської армії в Україні, повідомляє ВВС.

14-та година

Один з учасників делегації для перемовин з РФ Давид Арахамія повідомив, що зустріч з росіянами почнеться зорієнтовно о 16:00, Україна планує насампередо обговорювати гуманітарні коридори.

“Починаємо через дві години. Програма мінімум – гуманітарні коридори. Далі – за обставинами”, написав голова фракції “Слуга народу” у фейсбуці.

Нагадаємо, раніше віцепрем’єрка Ірина Верещук неодноразово заявляла, що Україна просить допомоги посередників в евакуації цивільних жителів із міст, які піддаються масованим обстрілам – насампере це Чернігів і Херсон. Для цього звернулися до Червоного Хреста з вимогою забезпечити гуманітарні колони білим прапором.

Читайте також:
“Навіть до Папи зверталися”: Верещук розповіла про невдалі спроби організувати “зелені коридори” для цивільних

13:20

За вісім днів війни загинуло 19 поліцейських, 60 отримали поранення, 2 – безвісти зникли. Всі – під час виконання службових завдань з протидії російському ворогу, повідомляє ФБ-сторінка НПУ.

Ви можете допомогти родинам загиблих і поранених поліцейських або долучитися до збору коштів на спецзасоби та засоби захисту.
Реквізити для допомоги:
Валютні рахунки Нацполіції в АТ КБ «ПриватБанк». Кошти приймаються в євро.
Реквізити для допомоги:
Одержувач платежу:
Найменування організації: ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ
Код отримувача: 41602670
Назва банку: АТ КБ «Приватбанк»
Рахунок отримувача у форматі IBAN:
UA 633052990000026003015012919
Валюта: UAN
Призначення платежу: Надання цільової благодійної допомоги співробітникам поліції, поліцейським, членам їхніх сімей та для забезпечення умов їхньої служби та роботи

13-та година

Адміністрація Байдена звернулась до Конгресу США з проханням схвалити виділення 32,5 мільярдів доларів на підтримку Украини – The Washington Post.

Після 12-ї

Збройні сили України отримали 90 безпілотників, переданих латвійськими компаніями.

“90 безпілотників, переданих латвійськими компаніями, доставлено до ЗСУ”, — повідомили у пресцентрі ЗС Латвії.

Удень

Російські військові намагаються заблокувати Маріуполь, місто опинилося на межі гуманітарної катастрофи, повідомив мер міста Вадим Бойченко.

Міський голова порівняв Маріуполь із сирійським містом Алеппо, та закликав союзників якнайшвидше закрити небо над Україною від ударів “російських фашистів”.

“Маріуполь. День восьмий спротиву. Героїчна оборона переходить в стан блокади. Місто не межі гуманітарної катастрофи, майже без зв’язку. Світла. Тепла. Води», – цитує Бойченка пресслужба Маріупольської міськради.

За його висновком, російські окупанти на змогли зламати дух оборонців міста, тож намагаються тиснути в інший спосіб – перешкоджаючи постачанню та відновленню електроенергії, води і тепла. Вони блокують постачання продовольства, свідомо упродовж семи днів руйнували критично важливу інфраструктуру життєзабезпечення міста.

Кров на вулицях і в дворах Маріуполя. Фото: Маріупольська міська рада

Окупанти пошкодили залізничне сполучення, зруйнували мости та розтрощили потяги, аби завадити евакуації жінок, дітей і літніх людей, заважають евакуації поранених.

Влада міста працює над тим, щоб у найкоротший термін відновити критичну інфраструктуру міста, співпрацює з міжнародними інституціями для того, щоб створити “зелений коридор” для гуманітарної місії, забезпечити режим тиші для відновлення електропостачання.

«У той самий час Маріуполь залишається під обстрілами, страждають жінки, діти та літні люди. Нас знищують як націю. Це – геноцид українського народу. Ці лицеміри прийшли «рятувати» російськомовних громадян Маріуполя та регіону. А влаштували винищення українців – маріупольців російського, українського, грецького та іншого походження. Маріуполь – на зараз. Ми ще стоїмо… Але нам потрібна допомога Терміново! Це жах! Це Алеппо. Допоможіть! Закрийте небо!” – закликав Бойченко.

В ефірі національного телемарафону після 14:00 він повторив, що обстріли тривають, і окупанти з артилерії нищать “все цінне, що в нас”, влучають в об’єкти критичної інфраструктури, у житлові будинки, дитсадки тощо. Після повторно перебитого водопостачання влада організовує підвезення води.

Бойченко наголосив, що ЗСУ та полк “Азов” продовжують героїчну оборону міста.

Уранці

Міжнародний паралімпійський комітет усунув спортсменів з Росії та Білорусі від участі у зимових Паралімпійських іграх у Пекіні. Про це йдеться в заяві МПК, оприлюдненій вранці 3 березня за київським часом.
Напередодні МПК дозволив росіянам та білорусам змагатися в нейтральному статусі, але тепер  рішення змінилося (читайте більше).

День

Голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький оприлюднив фото з дитячого садочка в Охтирці, який обстріляли російські загарбники.

“Охтирка. Дитячий садок. Росіяни обстріляли його з артилерії 25 лютого. Загинули п’ятеро дорослих і двоє дітей. Одна дитина загинула на місці, другу намагалися реанімувати, однак вона теж померла. Загалом до лікарні доставили пів сотні людей, у тому числі жінки і діти. Усі вони – мирні мешканці Охтирки, які бігли до підвалу дитсадку ховатися від російських обстрілів”, – написав Живицький.

Більше тут.

Уранці

Столична поліція біля однієї зі станцій метро затримала чотирьох диверсантів. Їхня група здійснювала фотофіксацію та була озброєна.

Спочатку працівники департаменту міграційної поліції спільно з поліцейськими столичного управління метрополітену виявили двох чоловіків, які крадькома намагалися сфотографувати вхід у станцію та прилеглу територію. Неподалік правоохоронці виявили автомобіль, в якому перебували спільники затриманих.

Під час перевірки правоохоронці виявили в їхньому автомобілі арсенал зброї: РПГ-7, заряд до нього, автомати Калашникова АК-74 зі спорядженими магазинами та велику кількість набоїв 5,45 мм, гранати, саморобний вибуховий пристрій, тротилові шашки, військові ножі.

Також ДРГ мала із собою каністри із бензином, карти Києва та підроблені перепустки.

Групу передали працівникам СБУ для проведення подальших слідчих дій.

12:40

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова пообіцяла розібратися з тими прокурорами, які хотіли втекти з України в час воєнного стану й пропонували за це хабар прикордонникам.

“Скоро проведемо «перекличку» особового складу і зрозуміємо хто на місцях, хто на війні. Також настав час зробити інвентаризацію мотлоху, який втік від своїх співвітчизників. Де ви, гімнюки, знайшли ці десятки тисяч доларів, якими намагались підкупити прикордонників, де?” – написала вона у ФБ.

“Хоч би службові посвідчення не показували. Вже ганьбіться самі, навіщо тінь на всю прокуратуру кидати. Розумію, що у всіх без винятку правоохоронних органах таких «лицарів» вистачає. Днями доручу створити групу для складання списку «хероїв». Хлопці, ви вже вибачайте, але як кажуть – за законами воєнного часу…”, – додала глава ОГП.

12:47

Поліція супроводжує евакуацію цивільного населення з міста Ірпінь. Із залізничного вокзалу міста потяг з 8 вагонами відвезе місцевих жителів, змушених через бойові дії покидати рідні домівки, у безпечне місце.

Люди займають вагони, поліція Київщини допомагає та забезпечує захист і порядок.

Удень

Білоруська військова колона, яка вишикувалася в стрій у селі Михайло-Коцюбинське на Чернігівщині, відмовляється рухатися далі в бік України.

Як інформує видання “Дзеркало тижня” із посиланням на власні джерела, йдеться про кілька сотень одиниць техніки. Зокрема “Смерчі”, танки, “Піони”, БМП, БТР бензовози та авто з піхотою.

Водночас самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країну хочуть нібито силою втягнути у війну Російської Федерації проти України.

“Нас просто хочуть заштовхати на війну в Україні спеціально, щоби ми оголили решту наших кордонів, а потім із вами розберуться швидко, ми навіть з України не встигнемо повернутися, щоб вас захистити. Це тактика. А стратегія у них – розібратися з Росією та з нами заодно. Ми розгадали їхні задуми, не просто розгадали, ми маємо достатньо інформації для цього… Ми боротимемося і вмиратимемо на нашій землі”, – сказав Лукашенко у відеозверненні.

12:16

Відео бомбового удару по житлових будинках у Чернігові (таймер – 12:16 3 березня):

Після 13-ї години ерію фото з місця події поширив канал радника глави МВС Антона Геращенка.

На світлинах видно сильні руйнування кількох багатоповерхівок:

Ранок

Ворог не лишається безкарним. Артилеристи Об’єднаних сил наносять потужне вогневе ураження, знищуючи колони та скупчення російських окупаційних військ.
Українська артилерія працює як завжди чітко, точно і максимально ефективно.
Відео з ООС:

Опівдні

Місто Буча під Києвом, де кілька днів тому йшли виснажливі бої з ворогом і де розбито велику колону рашистської техніки, перейшло під повний контроль ЗСУ. Наші військові підняли прапор над міською радою.

Відповідне відео опівдні поширила пресслужба Командування Сухопутних військ ЗСУ.

Відео – за посиланням.

Цього ж дня тривають бої в Ірпені, Ворзелі, Гостомелі.

Ранок

Стало відомо, що від ракетного удару російських окупантів по судну “BANGLAR SAMRIDDHU”, який перебував під прапором Бангладеш поблизу порту Ольвія на Миколаївщині, загинув один член екіпажу – громадянин Бангладеш.

Відео:

Тг Pravda Gerashchenko: “Він-то в чому був винний перед вами, російські мерзотники?! P.S. Вчора на Генасамблеї ООН при голосуванні за резолюцію з вимогою до Росії припинити застосування сили в Україні та вивести війська Бангладеш утримався…”

Ранок

У Харківській області 34 мирних мешканці загинули та 285 – отримали поранення у результаті російських обстрілів, – інформація пресслужби ДСНС.

11:40

Прикордонники спільно з підрозділами Збройних сил вийшли на лінію державного кордону України на Сумщині. Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов у фейсбуці.

“На сьомий день війни з агресивною державою-терористом Росією прикордонники 5-го прикордонного загону передовою групою спільно з підрозділами Збройних сил України вийшли на лінію державного кордону України на Сумщині. Військовослужбовці Державної прикордонної служби України відмінно виконують завдання з нещадного знищення російських окупантів на території України!” – заявив Данілов.

Ранок

“Статистика втрат серед мирного населення вражає: загинуло 34 особи, 285 зазнали поранень, з них десять дітей”, – йдеться в повідомленні.

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку одностайно підтримав законопроєкт про націоналізацію майна та активів РФ, які перебувають на території України. Про це повідомила членкиня комітету, народна депутатка від “Слуги народу” Роксолана Підласа у фейсбуці.

“Вчора о 22:30 в нас було засідання комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку. На порядку денному – одне питання. Націоналізація майна та коштів юридичних осіб РФ. Русскій бізнес, іді нах*й. Одноголосно”, – написала у себе у Facebook депутатка.

Законопроєкт №7122 визначає правові засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності РФ та її резидентів. Вилученню підлягатимуть не лише активи держави Росія, але й активи її юридичних осіб, які здійснюють свою діяльність на території України, серед власників яких є російський уряд.

Ранок

Українські військові взяли в полон бійця (імовірно, офіцера) збройних сил Росії, який у перші дні масштабного наступу на територію України зняв резонансне відео на тлі обстрілу з “градів”.

Чоловік стояв у полі на тлі чотирьох установок РСЗВ БМ-21 “Град”, які вели вогонь ракетами, посміхався і синхронно кивав головою. На його бронежилеті було прикріплено патч “Вони здохнуть, а ми в рай”.

Це відео поширювали в соцмережах з 25 лютого.

Однак уже 3 березня в месенджерах з’явилося інше відео – на ньому чоловік у формі ЗС Росії, дуже схожий на військового з першого відео, безпомічно лежить на ліжку, і його допит проводить український силовик ха кадром.

Полонений погоджується, що за ці дні він “багато переосмислив”, і погоджується, що “Путін – х*йло”. “Так, я впевнений. Хуйло”, – додає росіянин.

“ЗСУ прийде до всіх. Кудись одразу поділося все нахабство, і Путін миттєво став х*лом”, – коментують це відео українські телеграм-канали.

11-та година

Ранкове звернення президента Володимира Зеленського:

 

Росія відшкодує всі руйнування, які спричинила в Україні, заявив Зеленський.

Він порадив російським загарбникам вивчити значення слів “репарації” та “контрибуції”.

“Ми відновимо кожний будинок, кожну вулицю, кожне місто. І говоримо Росії: вчіть слова “репарації” та “контрибуції”. Ви відшкодуєте усе, що зробили проти України. В повному обсязі. А тих, хто загинув – не забудемо”, — сказав президент.

За його словами, ракетно-бомбові удари Росії по українських містах – це визнання, що російські війська не змогли зробити нічого суттєвого на землі.

“Усі лінії нашої оборони – збережені. На жодному зі стратегічних напрямків у ворога немає успіху. Вони пригнічені. Вони приречені. Київ вистояв цю ніч і черговий ракетно-бомбовий удар. Спрацювала наша протиповітряна оборона. Херсон, Ізюм – усі інші міста, по яким окупанти били з повітря, нічого їм не віддали. Чернігів, Суми, Миколаїв тримають оборону. Одеса. Вони хочуть зруйнувати ще Одесу. Але побачать лише дно Чорного моря”, — наголосив Верховний Головнокомандувач.

Зеленський також розповів, що мішенню Росії став Успенський собор у Харкові.

“На час війни собор це укриття для харківʼян. Святе місце. Тепер – побите війною. Вони не бояться навіть цього”, — розповів президент.

“Ви відрізаєте мирним мешканцям України електрику, воду, опалення. Ви залишаєте людей без їжі та ліків. Ви розстрілюєте маршрути, за якими можна провести евакуацію. Немає такої зброї, яку ви не використали би проти українців. А тепер ви виходите і розповідаєте своїм пропагандистам, що ви збираєтесь послати в Україну так звані “гуманітарні колони”… Запамʼятайте, безбожники: коли мільйони людей проклинають, вам нічим рятуватись”, — додав Володимир Зеленський.

“Нас стільки разів хотіли знищити. Не змогли. Ми пройшли стільки всього! І якщо хтось думає, що, подолавши все це, українці злякаються, зламаються або здадуться – він не знає нічого про Україну. І йому нічого робити в Україні.
Иди к себе домой. Защищать русскоязычных людей. Не по всему миру, а в своей стране”.

Ранок

Вночі на Харківщині на село Яковлівка Мереф’янської громади російські війська здійснили авіаналіт.

Як розповів “Суспільному” голова Мереф’янської громади Веніамін Сітов, “вночі був авіаналіт, приблизно о 23:30, село Яковлівка практично зруйноване, населення села — 600 осіб. Вночі евакуювали 11 людей. 11 поранених, 2 загиблих, 2 людей шукають“.

За даними джерела в ДСНС, зруйновано щонайменше 35 будинків у Яковлівці.

Ранок

У Харківській області 34 мирних мешканці загинули та 285 – отримали поранення у результаті російських обстрілів, – інформація пресслужби ДСНС.

10:06

Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний: 

Щойно ми збили російський літак Су-30 над Ірпенем. Розрахунок комплексу ППО відпрацював на відмінно!

Близько десятої

Укрзалізниця надала Збройним силам України 20 вагонів-рефрижераторів для вивезення загиблих російських окупантів.

Близько 9:30

За повідомленням Міноборони і Генштабу ЗСУ,

загальні бойові втрати противника з 24.02 до ранку 03.03 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 9000 осіб,
  • танків ‒ 217 од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 900 од.,
  • артилерійських систем – 90 од.,
  • РСЗВ (ракетні системи залпового вогню) – 42 од.,
  • засоби ППО – 11 од.,
  • літаків – 30 од. (інформація уточнюється),
  • гелікоптерів – 31 од. (інформація уточнюється);
  • автомобільної техніки – 374 од.,
  • легкі швидкісні катери – 2 од.,
  • цистерн з ПММ – 60 од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3 од.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

 Ранок

Міністерство економіки ФРН схвалило постачання Україні 2700 зенітних ракет типу “Стріла” із колишніх запасів збройних сил Німецької демократичної республіки, повідомило агентство DPA.

Міноборони країни вже кілька днів перевіряє, яку ще зброю можна передати Україні.

Нагадаємо, напередодні в Україну прибула зброя з Німеччини – 1000 одиниць протитанкових комплексів і 500 зенітних ракет типу “Стінгер”.

Близько 9:30

У Чернігові підірвали нафтобазу, вона горить.

8:31

Звернення міністра оборони України
Олексія Резнікова:Шановні українці!
Раніше я навіть не замислювався, скільки годин у тижні?
Виявилося – 168.
168 годин. Вже цілий тиждень Україна дає відсіч російським окупантам.
Ніхто. Усвідомте це. Ніхто. Ні в Росії, ні на Заході не вірив, що ми протримаємося тиждень. Ніхто.
Єдині, хто вірив – це ми з вами.
Дві третини українців до 24 лютого були впевнені, що у випадку повномасштабного вторгнення Росії ми вистоїмо.
Сьогодні таких – майже 90%.
Це результат героїзму наших захисників і захисниць. Це результат професійних дій нашого командування.
Це самовідданість кожного з вас.
Наші медики, рятувальники, комунальники, залізничники, журналісти, фінансисти тримають свій фронт. Країна не зупинилася і бореться.
Хочу особливо відзначити голів військово-цивільних адміністрацій та мерів, які сьогодні на передовій. Чернігів, Суми, Конотоп, Харків, Маріуполь, Херсон, Миколаїв – це форпости Європи.
Наша армія вже знищила тисячі окупантів. І стільки ворожої техніки, що можна було б озброїти армії кількох країн.
Можливості наших Збройних Сил зростають, надходить допомога. На багатьох ділянках блискуче себе проявили бійці тероборони.
Наші повітряні аси вже стали легендами. Десантники, піхота, артилерія – усі доводять, що українці – найкращі.
Вчора я закликав громадян до тотального спротиву. Треба знищити комунікації ворога. Ці метастази, які він намагається протягнути по нашій землі.
Російські окупанти злякалися ганебної поразки і почали вчиняти злочини проти людяності. Вони обстрілюють лікарні, вбивають жінок та дітей. Це вже не армія – це звичайні боягузи і терористи.
Попереду ще багато випробувань. Буде кров, сльози, біль.
Але зараз як ніколи у нас є усі підстави бути впевненим у собі. І у тих, хто поряд.
Ми обов’язково переможемо.
Слава Україні!

8:30

Патрульні поліцейські Миколаївської області у відеозверненні до загарбників вигукнули відому фразу про російський військових корабель, яка вже стала мемом.

Відео вранці опублікував голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім у телеграмі.

На відео поліцейські вишикувались у шеренгу і хором прокричали “Русский корабль, пошел нах***й!”

Після полуночі

Командування Повітряних сил ЗСУ:

За добу 2 березня екіпажі бойових літаків Су-24м і Су-25 здійснювали авіаційну підтримку підрозділів Сухопутних військ Збройних Сил України, знищуючи колони військової техніки та живої сили росіян у Київській, Сумській, Чернігівський і Харківській областях.

Протягом доби зенітними ракетними підрозділами знищено три ворожих літаки і два вертольота окупантів.

Ніч

Нічні вибухи у Києві потрапили в об’єктиви телекамер журналістів під час репортажу СВS.

Ведучий американського новинного каналу Джастін Редман вже завершував ефір, як Київ за його спиною осяяло зарево від розривів.

“Це найбільші вибухи, які ми коли-небудь бачили”, – написав він у Твіттері.

Ранок

В Енергодарі окупанти просили їх ненадовго впустити до міста, щоб зробити фото на тлі ЗАЕС для звіту.
Про це розповів голова НАЕК Енергоатом Петро Котін. За його словами, окупанти виходять та намагаються вести переговори з керівництвом міста Енергодар. «Вони кажуть, що їм достатньо хоч трохи увійти до міста, сфотографуватися на тлі ЗАЕС та надіслати звіт керівництву», – розповів Котін.

Ранок

Окупаційні війська, не досягнувши успіху майже на всіх напрямках, на яких здійснювали просування вперед, знову вдалися до тактики нічних обстрілів житлових кварталів великих міст.

Про це інформує вранці в четвер, 3 березня, пресслужба Генерального штабу Збройних сил України.

ЗСУ продовжують стійко боронити визначені рубежі та контратакувати і блокувати сили окупантів на різних напрямках.

На Волинському напрямку противник продовжує проводити демонстраційні дії вздовж державного кордону.

На Поліському напрямку ворог намагається проводити наступальні дії в районі населених пунктів Козаровичи, Вишгород, Фастів, Обухів. Відзначено подальше розгортання польових логістичних таборів у районах Бородянки, Катюжанки та Гавронщини.

На Сіверському напрямку російські окупанти, не маючи успіху в українських містах Чернігів, Ніжин та Суми, Лебедин та Охтирка, уникаючи бойових зіткнень зі ЗС України, намагаються дістатись північних околиць Києва.

Ворожі частини та підрозділи зосередились в районах населених пунктів Баришівка, Нова Басань, Любеч. Частиною сил до БТГр зі складу 200 омсбр 14 АК Північного флоту ЗС РФ, яка фактично втратила боєздатність, здійснює перегрупування та намагається наступати у напрямку на Бровари та Київ.

На Слобожанському напрямку ворог проводить наступальну операцію у в районах населених пунктів Золочів, Харків, Балаклія, намагається продовжити наступ у напрямку Лозової, катастрофічно потребує поповнення втраченої техніки та особового складу.

На Донецькому напрямку окупанти зі складу 1 та 2 АК за підтримки артилерії продовжують наступальні дії в районах населених пунктів Новий Айдар, Волноваха та Маріуполь. Головної мети, щодо захоплення Маріуполя та виходу на адміністративний кордон Донецької та Луганської областей противник так і не досяг.

На Таврійському напрямку противник не полишає спроб проведення наступальної операції. Після перегрупування та введення частини оперативних резервів, зосередив основні зусилля на напрямку Миколаїв – Вознесенськ.

В Чорноморській операційній зоні корабельні групи Чорноморського флоту продовжують вести вогонь по цивільних кораблях та захоплювати в полон моряків.

Вперше російські військові злочинці визнали факт масової загибелі та поранень власних солдат. Під час чергового, вечірнього брифінгу офіційний представник російського Міністерства оборони РФ оприлюднив власну інформацію про втрати російських окупаційних військ в Україні: 498 загиблих та 1597 поранених.

Частина сил противника продовжує дії в районах населених пунктів Енергодар, Василівка, Токмак, Новопетрівка. Після перегрупування та введення частини оперативних резервів зі складу 205 окремої мотострілецької бригади 49 загальновійськової армії ЗС РФ продовжує наступ з метою вийти на околиці Запоріжжя і Маріуполя.

Для забезпечення подальшої висадки тактичного повітряного десанту зі складу 10 окремої бригади спеціального призначення ЗС РФ в районі населеного пункту Баловне загарбник висадив нечисельний десант, який було знищено.

В акваторії Чорного моря спостерігається рух десантного загону ЧФ РФ у складі чотирьох великих десантних кораблів у супроводженні трьох ракетних катерів у напрямку м. Одеса.

Київ та інші міста України потерпають від ракетно-бомбових ударів противника. Соціальні мережі та відомі інформаційні ресурси практично в режимі реального часу починають коментувати наслідки враження та точність попадання ворожих ракет.

“І про найважливіше, звертаємось до блогерів, експертів та звичайних учасників інтернет-спільноти: ваша оперативна інформація може стати предметом зацікавленості російських артилеристів та навідників для подальшого коригування наступного пострілу ворога! Будьте обачливими при розповсюдженні інформації про обстріли в режимі реального часу. Ворога деморалізовано, він продовжує нести втрати! Разом переможемо!”, – наголосили в Генштабі.

Ранок

В акваторії Чорного моря спостерігається рух десантного загону ЧФ РФ у складі чотирьох великих десантних кораблів у супроводженні трьох ракетних катерів у напрямку м. Одеса, – повідомлення пресслужби Міністерства оборони України.

Напередодні біля берегів Одеси був помічений корабель російських окупантів. Зазначалося, що він сторожовий, не десантний і не ракетний.

Ранок

Керівник Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко:
“Складна ситуація у Маріуполі. Станом на 22 годину (2 березня) світло, водопостачання практично у всьому місті було припинено через пряме влучення снаряду. Так само було перебито і світло.

Ремонтні бригади після закінчення обстрілів починають працювати. Але це дуже складно, адже окупанти б’ють саме по об’єктах цивільної та критичної інфраструктури.

Хочуть зробити по принципу Волновахи, створити гуманітарну катастрофу (блокування підвозу продуктів, блокування можливості самостійно випікати хліб)”, – розповів він.

Кириленко додав, що 2 березня з Волновахи вдалось евакуювати близько 200 осіб, загалом – вже майже 700. Частину з них розмістили в закладах охорони здоров’я, там де була така можливість.

Евакуація буде продовжуватись і надалі.

Після другої

Стало відомо, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі розпочав роботу зі збору доказів у рамках розслідування можливих воєнних злочинів Росії проти України.

Про це повідомив головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, пише BBC.

“Після первинного аналізу ситуації в Україні мій офіс має достатньо підстав вважати, що могли бути скоєні злочини, які підпадають під юрисдикцію нашого суду. Конкретні випадки, які можуть вважатися такими, вже виявлено, і вони стануть основою розслідування”, – наголосив Хан.

Перед тим, вдень 2 березня, його офіс отримав звернення від Великої Британії та ще 38 державучасниць Міжнародного кримінального суду щодо розслідування ситуації в Україні через напад Росії.

1:40

Два потужних вибухи в Києві, які чутно з Лівого берега. Ще серія вибухів, ближче до центру й Печерська. Загалом приблизно чотири.

Очевидно, це працює ППО ЗСУ.

Після першої

Інформаційне звернення президента Володимира Зеленського.

“Бажаю здоров’я, рідні українці! Сильні й добрі! Але добрі не для ворога.

Ми народ, який за тиждень зламав плани ворога. Плани, які будувалися роками. Підло. Прораховано. З ненавистю до нашої країни, до наших людей – до будь-яких людей, які мають дві речі – свободу й серце. Але ми їх зупинили. Ми їх б’ємо. Наші військові, наші прикордонники, тероборона. Навіть прості фермери беруть у полон російських військових щоденно. І вони всі говорять тільки одне: вони не знають для чого вони тут. Незважаючи на те, що їх у десятки разів більше, моральний стан ворога погіршується. Дедалі більше окупантів втікають назад у Росію. Від нас. Від вас. Від усіх, хто виганяє ворога «Джавелінами», «Стугнами», гарматами, танками, літаками, гвинтокрилами. Усім, що стріляє.

Але українці б’ють ворога і без зброї. Я щиро захоплююся героїчними мирними мешканцями Конотопа, Баштанки, Енергодара, Мелітополя. Інших міст та сіл України, які не пускають окупантів, перекриваючи їм все, перекриваючи дороги. Люди виходять перед ворожою технікою. Це вкрай небезпечно. Але як це мужньо. Це також порятунок. Упевнений, ви бачили відео з Мелітополя, де українці протестували проти росіян, які зайшли в наше місто. Тимчасово. Я впевнений у цьому: якщо вони кудись і зайшли, то тільки тимчасово. Проженемо. З ганьбою. Як роблять ті люди, прості люди, які виганяють окупантів із продуктових магазинів, коли російські військові намагаються знайти собі їжу. Це не воїни наддержави. Це розгублені діти, яких використали. Заберіть їх додому.

Українці! Кожен окупант повинен знати: вони тут нічого не отримають. Нікого не підкорять. Навіть якщо вони можуть нагнати більше техніки й більше людей, це нічого для них не змінює. Куди б вони не зайшли – всюди знищать. У них не буде тут спокою. У них не буде тут їжі. У них не буде тут жодної тихої хвилини. Окупанти отримають від українців тільки одне – відсіч. Люту відсіч! Таку відсіч, що вони назавжди запам’ятають, що ми свого не віддаємо. Що вони запам’ятають, що таке вітчизняна війна. Так, для нас, українців, це вітчизняна війна. Ми пам’ятаємо, як починаються вітчизняні війни. І знаємо, чим вони закінчуються. Для загарбників.

Наша армія робить все для того, щоб зламати ворога остаточно. Майже дев’ять тисяч убитих росіян! За один тиждень!

На Миколаївському напрямку окупантам доводиться десятками гвинтокрилів забирати своїх «двохсотих» і «трьохсотих». 19 років, 20 років… Що вони бачили у житті, окрім цього вторгнення? Але більшість із них так і залишається повсюди. Україна не хоче бути покритою трупами військових. Забирайтеся додому. Усією своєю армією. Скажіть своєму командуванню, що ви хочете жити. Що ви не хочете вмирати. Жити. Зупинити війну та відновити мир потрібно якнайшвидше.

Сьогодні (2 грудня) був, як і зазвичай, активний день переговорів з лідерами інших держав – учасниць нашої антивоєнної коаліції. Я провів перемовини з очільниками урядів Норвегії та Ізраїлю. З Президентом Казахстану. З Еміром Катару Тамімом бін Хамадом Аль Тані. З Президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. З Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. З Президентом Польщі Анджеєм Дудою. Блискучий результат на Генеральній Асамблеї ООН. 141 країна підтримала резолюцію, яка вимагає від Росії негайно забратися з України. 141 держава за нас! А за Росію – тільки чотири держави, які проголосували проти нас. Ось перелік: Північна Корея, Еритрея, Сирія та Білорусь. Ось такий список. Ось такі друзі. А інших і не буде. У держави, яка не вміє жити в мирі.

Провів сьогодні нараду з очільниками областей і міст України. Вже працює новий очільник Одеської обласної державної адміністрації. Максим Марченко. Військовий. Професійний. Наші хлопці на місцях багато працюють над тим, щоб організувати «зелені коридори». Щоб вивезти цивільних. Щоб завезти ліки. Волноваха, міста Київської області, Сумської, Харківської, на півдні України. Це дуже складно. Надзвичайно складно. Нам протистоїть терор. Але терор, я впевнений, програє завдяки нашим героям.”

Президент Зеленський також заявив, що надав звання Героїв України ще 15 українським військовослужбовцям. Дев’ять героїв вшановані посмертно.

Старший лейтенант Білоконь Максим Віталійович.
Посмертно.

Брав участь у відбитті атаки ворога під час оборони Чернігова, знищив ДРГ ворога та два танки противника.

Підполковник Капічун Олександр Валерійович.
Посмертно.

Завдяки його героїчним діям зупинили колону ворога, знищили техніку та ворожих солдатів.

Солдат Лук’янович Олександр Володимирович.
Посмертно.

Під час бою знешкодив до трьох десятків одиниць техніки противника. Внаслідок авіаційного удару отримав смертельне поранення.

Молодший сержант Несольоний Михайло Михайлович.
Посмертно.

Загинув у ближньому бою із силами противника, коли евакуював людей.

Солдат Нікончук Андрій Валерійович.
Посмертно.

Захищав Київську ГЕС від нальотів російської авіації та ракетних ударів.

Лейтенант Сапило Віталій Романович.
Посмертно.
Командир танкового взводу. Знешкодив три десятки одиниць техніки ворога. Загинув під час авіаудару.

Головний сержант Сенюк Олексій Олександрович.
Посмертно.
Обороняв Чернігів, знищив два ворожих БПМ та захопив танк Т-72. Загинув від авіаудару.

Лейтенант Українець Владислав Петрович.
Посмертно.
Прикрив відхід своїх при наступі ворога.

Майор Чобан Степан Іванович.
Посмертно.
Пілот Су-27, відволік на себе ворожу авіацію над Кропивницьким.

Майор Михальчук Ігор Васильович.
Командир підрозділу танкового батальйону. Знищив численні бронемашини ворога.

Полковник Мусієнко Сергій Миколайович.
Командир підрозділу ракетних військ та артилерії. Завдав нищівних ударів противнику на Харківському напрямку.

Лейтенант Пальченко Євген Михайлович.
Командир взводу танків. Прикрив вихід бригади з оточення.

Майор Прокопенко Владислав Юрійович.
Командир танкового батальйону. Вивів особовий склад і техніку з оточення без втрат.

Підполковник Федосенко Павло Юрійович.
Командир підрозділу 92-ї бригади. За ефективну оборону Харкова.

Старший лейтенант Чавалах Дмитро Петрович.
За героїчну участь в обороні Херсонської області.

“Всі 40 мільйонів – як ці п’ятнадцять героїв!” – зазначив Зеленський.

Читайте також:
Президент присвоїв звання Героя України 12 офіцерам ЗСУ, шістьом – посмертно

Ніч

Внаслідок обстрілу міста Ізюм на Харківщині загинули щонайменше троє мирних жителів. Удар припав на багатоповерхівку та приватний будинок.

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.