ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 5 – 28.02.2022

Що передувало? Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони протистоять на лише військовим, а й цивільним – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають цивільних, займаються мародерством. Але після чотирьох діб бойових дій армія Росії не те що не змогла взяти Київ і поставити тут маріонетковий уряд – загарбники не здобули контролю над жодним обласним центром.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції. Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді пекельні санкції. За це ошалілий тиран Путін пригрозив світу ядерним арсеналом.
У четвертий день точилися вуличні бої зокрема в Харкові та містах біля Києва. Була укладена домовленість про спробу переговорів на кордоні з Білоруссю, однак із території РБ надалі було застосовано “Іскандери” та інші ракетні комплекси – по аеродромах і будинках в Україні. Путін намагається оточити і зайняту українську столицю.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

28 лютого 2022

0:00

Генштаб ЗСУ: оперативна інформація станом на 00:00.

Противник продовжує повітряно-наземну наступальну операцію проти України.
Під час повітряно-наземної наступальної операції він продовжив наносити вогневе ураження по військових та цивільних аеродромах, пунктах управління військами (силами), об’єктах системи ППО, важливих критичних об’єктах інфраструктури, населених пунктах та підрозділах в районах оборони.
На Поліссі в напрямку Києва ворог намагається відновити наступ шляхом наведення понтонної переправи через р. Ірпінь в районі Демидів.
Чергова спроба окупанта захопити місто Ірпінь не принесла успіху. Українськими силами оборони знищено нову техніку противника.
На всіх напрямках танкові та механізовані підрозділи ЗС України за підтримки артилерії утримують оборону визначених рубежів.
Угруповання Повітряних Сил ЗС України здійснює відбиття повітряних ударів противника.
Угруповання військ оборони м. Києва розгорнуло щільну та багаторівневу систему захисту столиці.
Ведеться систематична боротьба з малочисельними ДРГ чисельністю 3-15 осіб зі зброєю, у формі ЗС України, але в бронежилетах зразка РФ.

Близько полуночі

В Україні мала впасти чергова ракета, випущена з території Білорусі, від Мозиря.

Вечір попереднього дня

Російськомовний “бандерівець” допитує полоненого російсько-вірменського окупанта, який здався:

Вечір попереднього дня

Громадяни РФ стикаються з величезними труднощами по дорозі з курортів додому – літаки мають летіти через Казахстан, адже небо всієї Європи – закрите.

0:35

У Харкові чути вибухи в районі аеропорту.

Після полуночі

Стало відомо, що в смт Іванків Київської області згорів історико-краєзнавчий музей, у якому зберігалися роботи відомої української народної художниці Марії Приймаченко. Це сталося під час приходу в селище російської армії.

Після першої години

Москва, Пушкінська площа. Машина з написами “Это война”, “Народ, вставай”, “Путин мразь” під’їхала до входу в метро і спалахнула.

2:20

Арестович: Волноваху відвоювали, Маріуполь відбивається, Бердянськ тимчасово захоплений РФ.

Третя година

Російський снаряд о 2:45 влучив у фундамент п’ятиповерхового житлового будинку в Чернігові по вул. Реміснича, 55. Загорілися дві квартири на першому та другому поверсі, повідомила пресслужба Держспецзв’язку.

Внаслідок пожежі постраждала одна жінка, але травми в неї незначні.

Уночі

Ввечері 27 лютого президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон провели телефонну розмову – пресслужба прем’єр-міністра Сполученкого Королівства.

“Президент Зеленський сказав, що вважає, що наступні 24 години будуть вирішальними для України, і прем’єр-міністр заявив, що зробить все можливе, щоб забезпечити Україні оборонну допомогу з боку Великобританії та союзників”, – британська сторона.

Джонсон назвав опір українського народу героїчним.

Також лідери України і Британії домовилися про подальші тісні контакти, і Джонсон вчергове підтвердив тверду підтримку Великою Британією суверенітету України.

Сьома година

Станом на 6:00 російські окупанти знизили темпи наступу, алевсе ще продовжують спроби розвинути успіх на окремих напрямках в наступальній операції проти України – повідомлення Генштабу ЗСУ опубліковане о 7:35.

“Під час повітряно-наступальної операції противник продовжив нанесення вогневого ураження військовим та цивільним аеродромам, пунктам управління військами (силами), об’єктам системи ППО, важливим критичним об’єктам інфраструктури, населеним пунктам та підрозділам в районах оборони”, – йдеться у зведенні.

В порушення норм Міжнародного гуманітарного права окупанти підступно завдали ракетний удар по житлових будинках в містах Житомир та Чернігів.

Водночас усі спроби російських загарбників щодо досягнення мети військової операції зазнали невдачі.

Вдається успішно відбивати атаки батальйонно-тактичних груп ще на підступах, заставляючи ворога відмовлятися від наступу. Станом на сьогодні, артилерійським вогнем тільки однієї з українських бригад знищено понад п’ять колон ворожої техніки та живої сили противника.

Противник деморалізований та зазначає великих втрат.

Відзначено часті випадки дезертирства та непокори. Ворог зрозумів, що пропаганда і реальність відрізняються. Окупанти нас бояться.

Захисники України продовжують утримувати стійку оборону.

Сьома година

У Чернігові російські війська поцілили у дитячий садок, житловий будинок і магазин, постраждалих немає – повідомлення ДСНС.

Зазначається, що 28 лютого починаючи близько з 02:00 внаслідок ворожих обстрілів у Чернігові боєприпас влучив у фундамент п’ятиповерхового житлового будинку, що спричинило займання двох квартир на першому та другому поверсі. Пожежа ліквідована.

Ще один боєприпас поцілив у будівлю дитячого садка, також спричинивши пожежу. Станом на 6-ту годину підрозділи ДСНС до гасіння не були залучені у зв’язку з продовженням обстрілів.

Крім того, ворожий боєприпас влучив у будівлю магазину на центральному ринку, пожежа ліквідована на площі 70 м. кв. До робіт залучались 10 осіб, 2 од. техніки.

За даними рятувальників, жертв і постраждалих немає.

У ДСНС зауважили, що періодично ворог проводить обстріли з певним інтервалом в одну точку, можливо, йде пристрілювання по радіотелецентру.

Восьма година

Станом на 7:00 Бердянський район Запорізької області окуповано військовими Російської Федерації, інформує пресслужба Запорізької обласної військової адміністрації.

Ворожа техніка спостерігається в різних громадах.

Бердянський відділ поліції розформований. Міська влада відмовилася від співпраці з окупантами.

Частина комунальних служб працює. Міський транспорт зупинився.

У громадах проблеми зі зв’язком.

У Бердянську під час захоплення міста одна людина вбита, ще одна поранена. За наявною інформацією, вони – охоронці підприємства “Бердянські жниварки”.

Російські окупанти розстріляли місцевого мешканця, бо чоловік відмовився давати окупантам телефон – про це повідомив у телеграмі Запорізької ОДА представник Ради оборони Запорізької області Іван Ареф’єв.

“Військовослужбовець армії РФ застрелив чоловіка за те, що він не дав йому мобільний телефон, щоб зателефонувати додому до РФ. Ось таким чином виконується так звана військова операція, метою якої є “захист українців, жертв знущань та геноциду”, – йдеться в дописі.

Ареф’єв зазначив, що доказами мародерств та грабіжницьких дій є відео з камер магазинів, заправок, з камер місцевих мешканців. Вони всі є у відкритому доступі в соцмережах.

8:33

З початку російського вторгнення орієнтовні втрати загарбника становлять 5300 осіб убитими – заступниця міністра оборони Ганна Маляр у ФБ.

За її словами, сумарні орієнтовні втрати ворога з 24 по 28 лютого станом на 6:00: літаки – 29, гелікоптери – 29, танки – 191, бойові броньовані машини – 816, гармати – 74, ЗРК БУК – 1, гради – 21, автомобільна техніка – 291, цистерни – 60, БпЛА ОТР – 3, кораблі/катери – 2, засоби ППО – 5, особовий склад орієнтовно 5300 (уточнюється).

Маляр зазначила, що інформація орієнтовна і може уточнюватись, оскільки її вкрай складно отримувати після бою, адже командири насамперед зосереджуються на веденні бою. Крім того, інформацію можна отримати лише по завершенню бою, а бої бувають вкрай тривалі у часі.

Ранок

Командувач Сухопутних військ ЗСУ – командувач оборони Києва генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що російські військові вночі знову намагалися прорвати оборону Києва, але всі ці спроби зазнали невдач.

У Києві після посиленої комендантської години тривалістю півтори доби почали працювати магазини, аптеки і комунальний транспорт (однак він, зокрема метро, ходить значно рідше, ніж було в режимі мирного часу).

Київський метрополітен працює у режимі перевезень, але з особливостями з огляду на безпекові вимоги.

Про це вранці 28 лютого повідомляє сайт комунального підприємства.

Інформуємо, що:

  • рух по червоній лінії
    організовано від ст. “Шулявська” до ст. “Університет”.
  • рух по синій лінії
    організовано від ст. “Героїв Дніпра” до ст. “Теремки” (без зупинки на станціях “Майдан Незалежності”, “Площа Льва Толстого”)
  • рух по зеленій лінії
    організовано
    від ст. “Сирець” до ст. “Видубичі” (без зупинки на ст. “Палац спорту”, “Кловська”, “Золоті ворота”)
    на ділянці “Славутич” – “Червоний хутір”

Орієнтовний інтервал руху – 40 хвилин.

Звертаємо увагу, що графік роботи може оперативно змінюватися за необхідності.

Підземні станції метрополітену і надалі залишаються укриттями-бомбосховищами.

Дев’ята година

Авіація російського агресора вкотре обстріляла селище Сартана, що під Маріуполем на Донеччині, де живе грецька нацменшина.

“Ранок 28 лютого для тисяч жителів Сартани розпочався черговим навмисним обстрілом з боку російських окупантів, працювала авіація ворога. Бомби впали на житлові будинки. Інформація щодо постраждалих уточнюється”, – йдеться в повідомленні Маріупольської міськради.

Наразі оцінюються масштаби руйнувань після чергового обстрілу російських військових по мирному населенню Сартани.

“Армія Росії цілеспрямовано вбиває мирне населення України. Ми ніколи цього не пробачимо і не забудемо”, – мер Вадим Бойченко.

Ранок

Служба безпеки України просить повідомляти у чат-боті про пересування ворожої техніки.

“Українські війська дають жорстку відсіч окупантам! Але ми маємо постійно допомагати нашим воїнам. Побачили пересування ворожої техніки? Одразу напишіть до офіційного чат-бота в Telegram – @stop_russian_war_bot”, – ідеться в повідомленні.

Дев’ята година

Головне управління розвідки МОУ спільно зі Збройними силами України і добровольцями зупинили прорив у Київ російської батальйонно-тактичної групи, знищили близько 50 ворогів та захопили цінні трофеї – Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

“Нова перемога України! Знищені десятки окупантів, ворожа техніка, захоплені трофеї. Українські захисники здобули ще одну перемогу над російськими окупантами! Стало відомо, що ГУР МО спільно з ЗСУ та добровольцями зупинив прорив російської БТГр та захопив цінні трофеї. Бій відбувся 27 лютого“, – ідеться в повідомленні.

Батальйонно-тактична група ворога на Київщині проривалася з північно-західного напрямку, ймовірно – для підсилення угрупування, що безрезультатно атакує столицю України. В результаті вдалих і злагоджених дій було знищено орієнтовно 50 росіян, захоплено важливу документацію та знищено ворожу техніку.

Фотогелерея:

документи окупантів - Київщина_4 документи окупантів - Київщина_3 документи окупантів - Київщина_трофеї_1 документи окупантів - Київщина_трофеї документи окупантів - Київщина_2 документи окупантів - Київщина_1 документи окупантів - Київщина
<
>

Опубліковані документи стануть черговим доказом величезного списку злочинів, які чинить Росія проти вільного народу України.

Уночі

Українські телеграм-канали публікують відео знищення колони техніки ЗС Росії в районі Макарова на Київщині:

Уночі

У Миколаєві місцеві мешканці впіймали мародера. Згодом у соцмережах з’явилися фото, де чоловік стоїть із спущеними штанами і міцно примотаний до стовпа скотчем.

Цю інформацію ввечері в неділю підтвердив голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім. До нього звернувся директор одного з магазинів будівельних матеріалів, поблизу якого він і виявив чоловіка.

“Мародер випадково сам себе прив’язав до стовпа”, – написав Кім у телеграмі та додав, що в Миколаєві діє закон воєнного часу, а у місті набагато більше порядних людей, ніж мародерів.

Десята година

Рада ООН з прав людини ухвалила рішення про проведення термінової зустрічі з Україною на сесії в Женеві.

10:30

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов вважає, що українському військовому керівництву на чолі з Верховним Головнокомандувачем – Президентом України Володимиром Зеленським вдалося розпочати процес перехоплення військової ініціативи. 

План російського вторгнення був побудований на принципах їх нацистських попередників – блискавичний прохід бронетанкових механізованих колон углиб території, знищення об‘єктів критичної інфраструктури, блокування великих міст (Одеси, Дніпра, Миколаєва, Херсона, Мелітополя, Харкова, Сум, Чернігова) руйнування логістичних ланцюжків, із застосуванням  ДРГ створення ситуації паніки та хаосу та проведення спеціальних операцій зі знищення керівного складу країни. Центральним пунктом плану путінського вторгнення було захоплення української столиці – міста Києва, і створення маріонеткового уряду, підконтрольного РФ.

На сьогодні жодної з цілей орківського плану не було досягнуто.

Дана відсіч по всіх напрямках. Але важкі бої тривають.

Також Данілов закликав українців усвідомлювати, що, крім бойових дій, триває інформаційна війна з боку ворога. Зокрема, щодо приховування реальних втрат особового складу окупаційних військ від власного населення.

Близько 10:30

Українська делегація прибула для переговорів з російською стороною до кордону України й Білорусі в районі річки Прип’ять. Українці прилетіли двома гелікоптерами з території Польщі.

Російське урядоме інформагентство “РИА Новости” показало відео прибуття:

За повідомленням офісу президента України, до складу української делегації увійшли:

  • Голова фракції “Слуга народу” у ВР Давид Арахамія.
  • Міністр оборони України Олексій Резніков.
  • Радник керівника офісу президента Михайло Подоляк.
  • Перший заступник голови делегації України у Тристоронній контактній групі Андрій Костін.
  • Народний депутат Рустем Умєров.
  • Заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький.

Головна мета переговорів – негайне припинення вогню та відведення військ з території України.

10:50

Ранкове інформаційне звернення президента Володимира Зеленського:

Президент України Володимир Зеленський закликав Євросоюз розпочати прискорений процес вступу України в ЄС за спецпроцедурою.

Він наголосив, що українці, які зараз борються за мир для всієї Європи, заслуговують на те, щоб бути в ЄС.

“Євросоюз вирішив постачати нам зброю. Ми вдячні. Вчора я говорив із президенткою Європейської ради Урсулою фон дер Ляєн про подальші, ще більш сильні кроки.

Європейці усвідомлюють, що наші солдати – вони борються за нашу державу. А отже, і за всю Європу. І за мир. За мир для всіх. Для всіх країн Європейського Союзу. За життя дітей. За рівноправність. За демократію. І це дає нам повне право (на наступний крок). Ми звертаємося до Європейського Союзу щодо невідкладного приєднання України за новою спеціальною процедурою.

Ми вдячні партнерам за те, що вони поряд із нами. Але наша мета – бути разом з усіма європейцями. І головне: бути на рівних.

Я впевнений, що це справедливо. Я впевнений, що ми на це заслужили”, – наголосив Зеленський.

10:55

Володимир Зеленський: “Українці показали світу, хто ми реально є. Росія показала, якою вона стала. Просто вдумайтеся, у цей час російського вторгнення всього лише за чотири доби внаслідок російських обстрілів загинули 16 українських дітей, 45 діточок поранені. Кожен злочин, кожен обстріл, який окупанти скоюють проти нас, згуртовують проти нас і наших партнерів ще більше”.

10:55

Володимир Зеленський: “Коли я йшов у президенти, я говорив, що кожен із нас – Президент. Бо ми всі відповідаємо за нашу державу. За нашу прекрасну Україну.

А зараз так сталося, що кожен із нас – воїн. Воїн на своєму місці.

І я впевнений, що кожен із нас переможе. Слава Україні!”

11-та година

Через російське вторгнення до України учасників бойових дій, які перебувають у місцях позбавлення волі, звільнять для посилення бойових підрозділів. Також із них надалі знімуть усі санкції – про це заявив президент України Володимир Зеленський у зверненні.

“В умовах воєнного стану учасники бойових дій, українців із реальним бойовим досвідом буде звільнено з-під варти. І зможуть компенсувати свою провину в найгарячіших точках війни. Ще з кількох людей, учасників АТО, знімаються всі санкції. Ключове зараз – оборона“, – сказав Зеленський.

11-та година

ОП: Київ повністю контролюється українськими військами. Всі повідомлення про можливе оточення міста російською армією – фейки.

11-та година

Латвійський Сейм у двох читаннях підтримав поправки до закону про національну безпеку, які дозволять громадянам Латвії воювати на боці України, повідомляє національне телерадіомовлення LSM.

Законопроєкт був розроблений у зв’язку з вторгненням Росії в Україну, а також з урахуванням того, що громадяни Латвії можуть бути залучені до збройних дій у складі ЗСУ або в рухах опору.

Читайте також:
Словаччина підтримує спецпроцедуру приєднання України до ЄС

Ранок

Черговий доказ злочину проти людяності, скоєного російськими окупантами. Кілька годин тому загарбники на Сумщині кинули колону техніки та забігли в село Чупахівка. Там розстріляли автівку, вбивши від трьох до п’яти цивільних. Про це повідомив офіцер 93 омбр “Холодний Яр” Олександр Галкін.

Окупанти вкрали два людські авто з водієм і намагаються тікати. Деякі тікають у ліси.

Українські воїни-“холодноярці” знищують ворога та закликають місцевих жителів бути максимально уважними та обережними.

Ранок

В Охтирці Сумської області продовжують розбирати завали у військовій частині, на яку російські окупанти скинули вакуумні бомби. Внаслідок атаки є загиблі та поранені, інформує Суспільне.

Усього на військову частину 26 лютого було скинуто три вакуумних бомби, спеціалісти знайшли на місці їх залишки.

Як відомо, використання вакуумних бомб заборонене Женевською конвенцією.

Після 13-ї

Фото зустрічі російської та української делегації на річці Прип’ять у Гомельській області з приводу припинення наступу РФ:

Ранок

Новітній російський зенітно-ракетний комплекс “Панцир”, захоплений у Херсонській області.

Ранок

Трофейний російський ЗРК “Оса”.

Ранок

Служба безпеки України показала відео, на якому полонений під Запоріжжям російський військовий розповів, що його керівництво відправило в Україну як “миротворця” в так звані “Л/ДНР”, а потім визнає, що Росія – агресор.

На кадрах окупант телефонує матері в Росію і говорить, що він у полоні в Україні та про обставини, як потрапив сюди.

“Зі мною поводяться добре, не переживай, мамо. Ти повинна зв’язатися з моєю військовою частиною і повідомити про те, що такий-то в полоні. (…) Коли нас відправляли, то сказали, що ми їдемо як миротворці на територію “Л/ДНР”, а по факту – війна, ми в ролі агресора виступаємо. Тут бомбардують міста, жорстко… Май на увазі та поширюй цю інформацію”, – сказав полонений росіянин.

Близько 13-ї

Удар російського “Граду” по Харкову.

Антон Геращенко: “Харків, вул. Клочковська, 197. Удар “Ураганами” чи “Смерчами”. Жінці відірвало ноги”.

13:35

Військовослужбовці морської піхоти і прикордонники, які перебували на острові Зміїному, живі. Про це офіційно повідомила пресслужба Військово-морських сил ЗСУ вдень в понеділок, 28 лютого.

“Щодо морських піхотинців та прикордонників, яких взяли в полон російські окупанти на острові Зміїний. Ми дуже раді дізнатися про те, що наші побратими живі і з ними все добре!” – йдеться в повідомленні.

“Але російська пропаганда намагається розкрутити “новину” про те, що начебто влада України «забула», «поховала» своїх підлеглих. При цьому морпіхи сміливо двічі відбили напади російських окупантів. Через брак БК вони не змогли продовжити захист острова”, – йдеться в повідомленні.

У ВМС нагадують, що окупанти “забули” повідомити про те, що вони повністю розтрощили інфраструктуру острова: маяк, вишки, антени тощо. Відповідно, зв’язок зі Зміїним був перерваний.

“Багаторазові спроби зв’язатися з особовим складом та дізнатися про його долю були марними. А постійні обстріли з боку бойових кораблів та авіації РФ не дозволили доправити підмогу за морськими піхотинцями. Підсумовуючи сказане, хочемо додати, ворог вкотре продемонстрував свою сутність. І знов довів, що віри і правди в його діях і словах немає. А своїх побратимів ми чекаємо з нетерпінням і всією душею”, – резюмували у ВМС.

Раніше росЗМІ заявляли про 82 українських військових, нібито переправлених з острова Зміїний до окупованого Севастополя, та показували їх на відео.

Читайте також:
Є надія, що захисники Зміїного можуть бути живими, – ДПСУ

Ранок

Міжнародний медіасервіс MEGOGO видалив усі російські фільми. Про це повідомляється на сторінці компанії у фейсбуці.

Русские фильмы, идите на**й! Зараз усі російські фільми видалено з нашого сервісу. Слава Україні. Слава ЗСУ”, – зазначається в повідомленні.

Вдень

28 лютого пресслужба ВМС ЗСУ підтвердила, що до острова Зміїнний відправляли цивільне судно “Сапфір” із гуманітраною місією, але росіяни їх захопили.

“26 лютого, отримавши інформацію, що на о. Зміїний серед наших захисників можуть бути загиблі та поранені, до острову з метою виконання гуманітарної місії було направлено цивільне судно МПРС “Сапфір” для допомоги постраждалим. Разом з екіпажем погодились вийти отці Василь Вирозуб, Олександр Чоков та їх помічники. Але їх незаконно захопили росіяни. Незаконне захоплення цивільного судна–некомбатанта, що не здійснювали жодного військового завдання, є порушенням правил і звичаїв війни, міжнародного гуманітарного права”, – наголошують у ВМС.

У командуванні українського флоту вимагають від РФ негайного звільнення незаконно захоплених громадян України.

Після 14-ї

У мережі поширюють відео з жахливими наслідками удару РСЗВ “Град” по житлових кварталах Харкова.

День

Перший полонений “бойовий бурят” великої війни з РФ. “Тиловик, віз ракети за танками”.

13:40

У Михайлівському Золотоверхому монастирі (Київ) знешкодили диверсантів, повідомив прессекретар Православної церкви України (ПЦУ) архієпископ Євстратій Зоря.

“Охорона Михайлівського Золотоверхого монастиря знешкодила російську диверсійну групу, яка намагалася проникнути на територію. Також поруч із територією виявлено мітки, які було знешкоджено”, – написав Зоря у Facebook.

Зоря також повідомив про наявність підстав вважати, що серед цілей російського терору – предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

“Враховуючи це, було вжито особливих заходів безпеки, щоб запобігти непоправним наслідкам для помісної церкви та України… Можу офіційно засвідчити, що предстоятель не їхав і не поїде за межі України… Має надійну охорону. Він працює постійно, спілкуючись із архієреями та духовенством на місцях, з нашими зарубіжними друзями, підносячи молитви”, – зазначив Зоря.

Вдень

Мешканці Харкова повідомляють, що ворог застосував по спальних районах міста касетні бомби.

15:30

У Сумах помітили “русский корабль” з відповідним написом – трофейний танк.

Вдень

На Сумщині начальники двох залізничних станцій голіруч захопили російський БТР і двох окупантівінформує пресцентр Укрзалізниці.

“Знайомтеся, на фото – начальник станції «Баси» Руслан Аристархов та начальник станції «Суми вантажна» Артем Кисельов. Вони голими руками захопили ворожий БТР та двох російських окупантів”, – йдеться в повідомленні.

Вранці після селектора вони вирушили виявляти мітки, робили обхід колії на станціях Баси та Суми вантажна.

“І побачили, як на станцію заїжджає бронетранспортер. Виліз із кабіни один із російських загарбників і запитав напрямок руху. Залізничники зорієнтувалися та вказали йому шлях у тупик за підвищеною колією. Потрапивши у пастку, росіяни вилізли з БТР, їх повалили на землю та викликали тероборону. Двох затримали та здали сумській теробороні. Ще двоє втекли, на них оголошено полювання”, – йдеться в повідомленні.

Залізничників представили до нагородження.

Вдень

У Харківській області за державну зраду затримали міського голову Південного, його заступника, а також керівника місцевого райвідділку поліції і дільничного інспектора, інформує керівник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

“Сьогодні пройшла спецоперація військових. Затримані мер Південного Олександр Брюханов, його заступник, керівник місцевого райвідділку поліції і дільничний інспектор за статтею “державна зрада”, – йдеться у повідомленні.

“Ми не дамо здавати жодного сантиметру нашої землі. Це не просто слова. Військові надалі попереджають: затримкою вони проявили лояльність. Цитата: «розстрілювати будуть на місці»”, – наголосив голова ОВА.

Напередодні, 27 лютого, на Харківщині також відкрили кримінальне провадження щодо міського голови Куп’янська Геннадія Мацегори, який у відеозверненні заявив, що місто переходить під владу країни-агресора. Прокуратура інкримінує йому посягання на територіальну цілісність і недоторканність України особою, яка є представником влади, та державну зраду (ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111 КК України).

16-та година

ДСНС: Після останнього обстрілу міста Харкова до лікарень надійшло 31 особа з пораненнями різного ступеня тяжкості. Одна жінка померла.
Оскільки обстріл закінчився нещодавно, кількість поранених може змінитися, а кількість загиблих буде повідомлено пізніше.

Усього за останню добу до Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О. І. Мещанінова та міської клінічної багатопрофільної лікарні №25 доправлено 44 поранених. З усіх доправлених померли сім людей.

Удень

Тренер тираспольського “Шерифа” Юрій Вернидуб вступив до лав територіальної оборони. Футбольний фахівець покинув Придністров’я, звідки Росія також посилає своїх військових злочинців в Україну, і захищає зараз Запоріжжя.

Юрій Вернидуб (у центрі)

До тероборони Києва натомість вступив боксер Олександр Усик, який раніше був симпатиком російського православ’я та словянського братства.

У відеозверненні Усик заявив, що український народ – наймогутніший  у світі і не потребує “визволення” росіянами.

Раніше в ТрО Білгорода-Дністровського вступив Василь Ломаченко.

Удень

Рада директорів німецького клубу “Шальке” (Гельзенкірхен) достроково розірвала спонсорський контракт із “Газпромом”, який був спонсором клубу з 2006 року.

Удень

Співачка з України Світлана Лобода, яка раніше жила в Росії, а тепер у Європі, зі сльозами записала відеозвернення, попросивши припинити війну – “це пекло” в Україні. Вона дуже переживає за своїх родичів у Києві, які змушені ховатися в підвалах, боїться, що весь світ на волосині він загибелі. Але конкретно до Путіна і російської влади не звертається.

Удень

Той самий нацгвардієць Віталій Марків записав відеозвернення до окупантів.

Удень

Бердянськ посилає нах*** окупантів, які захопили будівлю місцевої влади.

Удень

На Харківщині біля селища Близнюки ЗСУ “стінгером” збили російський вертоліт.

16:38

Подоляк: переговори на Прип’яті тривають, починається третій раунд.

Удень

На Чернігівщині місцеві мешканці вдало влаштували дорожньо-транопртну пригоду на російський бензовоз, – пресслужба оперативного командування “Північ”.

“В Нових Боровичах на Чернігівщині в результаті завалу, зробленого місцевими патріотами, ворожий бензовоз втратив кермування та зустрівся з українським деревом. Силовики вилучили документи та речі. Вірте в своїх захисників! Підтримуйте їх! Не давайте ворогу шансу!” – йдеться в повідомленні.

Пресслужба опублікувала фото цього інциденту:

17:30

Ударний розвідувальний безпілотник “Bayraktar TB2” знищив російський ЗРК “Бук” у Київській області. Відповідне відео поширив надвечір головнокоманувач ЗСУ Валерій Залужний.

“Знищення з БПЛА “Bayraktar TB2” російського ЗРК “Бук” біля с. Іванків Київської області. Все буде Україна!” – ідеться в підписі.

18:00

Президент УкраїниВолодимир Зеленський підписав заявку на членство в Європейському Союзі.

Фотографію документа оприлюднив речник президента Сергій Никифоров близько 18:00.

“Ваша Високоповажносте! Цим листом Україна як європейська держава, яка поважає цінності, закріплені в статті 2 Договору про Європейський Союз, має честь подати заявку на членство в Європейському Союзі відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз”, – йдеться в документі.

16-та година

Україна платитиме військовослужбовцям по 100 тисяч гривень на місяць.

Відповідне рішення ухвалено в понеділок, 28 лютого, Кабінетом міністрів України на виконання указів президента, повідомив міністр оборони УкраїниОлексій Резніков.

Відтак, в умовах воєнного стану військовослужбовцям Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, особам рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій та поліцейським, виплачується додаткова винагорода в розмірі 30 000 грн в розрахунку на місяць.

Військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують проведення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів розмір додаткової винагороди збільшується до 100 000 грн в розрахунку на місяць, пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

Сім’ям наших військовослужбовців, які загинули у цій війні, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 млн грн, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів.

Після 18-ї

Доступ на британський ринок капіталу буде закрито всім російським компаніям, заявила глава МЗС Великої Бриатнії Ліз Трасс.

Після 18-ї

Президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з французьким президенто Еммануелем Макроном назвав умови припинення війни проти України.

Як повідомила пресслужба Кремля, “врегулювання ситуації в Україні” можливе лише за безумовного урахування “законних інтересів Росії у сфері безпеки”.

У Кремлі висунули три умови:

  • визнання російського суверенітету над Кримом;
  • вирішення завдань щодо “демілітаризації та денацифікації української держави”
  • забезпечення її “нейтрального статусу”.

За даними Єлисейського палацу, розмова з Путіним тривала 1 годину 30 хвилин. Макрон попросив Путіна припинити удари по цивільному населенню та убезпечити основні дороги в Україні.

За даними офісу французького президента, російський президент “підтвердив свою готовність до цього”. 

Макрон також кілька разів поговорив з Володимиром Зеленським впродовж останніх годин, заявили у канцелярії президента Франції.

17:30

У Чернігівській області військові ЗСУ захопили техніку та російських полонених.

Про це повідомили в Генштабі ЗСУ надвечір.

На оприлюднених фото видно захоплений танк. Крім того, взато в полон щонайменше чотирьох російських загарбників, їх поклали на землю.

18:30

Переговори між Україною та Росією на Прип’яті завершилися, сторони їдуть в столиці (Київ та Москва) для подальших консультацій та підготовки до наступного раунду переговорів.

“Російська та українська делегації провели раунд переговорів, основною метою якого було обговорення питань припинення вогню на території України та бойових дій. Сторони визначили низку пріоритетних тем, з яких намітилися певні рішення. Заради того, щоби ці рішення отримали певні можливості для імплементації і логістичних рішень, сторони їдуть на консультації у свої столиці, – сказав радник глави офісу президента України Михайло Подоляк.

Наступні переговори, з його слів, мають відбутися найближчим часом.

Представник сторони РФ Володимир Мединський повідомив, що наступний раунд переговорів РФ і України відбудеться на польсько-білоруському кордоні.

Термін – найближчі дні.

Переговори тривали орієнтовно п’ять годин.

Вдень

Напад Росії на Україну може обернутися великою гуманітарною катастрофою, сказала представниця Великої Британії в ООН Барбара Вудворд. Вона наголосила, що Росія перетинає всі можливі межі та обстрілює мирне населення в Харкові, Києві, Миколаєві та інших містах.

“Вже 7 мільйонів українців буди змушені покинути свої будинки“, – заявила Вудворд.

18:42

Київ, Чернігів, Ніжин, повітряна тривога! В укриття!
Загроза ракетного удару!

Близько 18:45

Дуже сильний вибух видно з Лівого берегу Києва. Як з’ясувалося, удар припав по центру радіолокаційного зв’язку в Броварах (за даними з національного телемарафону).

У месенджерах поширюють відео із фіксацією дуже великої вибухової хмари вдалині.

Антон Геращенко: “Черговий злочин путінського режиму. Удар балістичною ракетою “Іскандер” по Києву. Точне місце і жертви встановлюються”.

Андрій Цаплієнко: “Росія нанесла удар балістичною ракетою по Києву. Майже одразу після того, як українська делегація відправилась додому після перемовин в Гомелі”.

У наступні пів години відбулося ще кілька менших (або дальших) вибухів.

У цей же час мер Броварів Ігор Сапожко повідомив: “Після авіанальоту маємо 6 поранених. Не покидайте укриття!”

Вибухи візуально відбувалися також у напрямку Василькова.

Також повідомляють про вибухи в районах Білої Церкви та Калинівки.

19:40

УЄФА розірвала контракт із “Газпромом”.

Вечір

На Сумщині знищена база російської техніки. Ліквідовано 96 танків, 20 “градів” та 8 заправщиків. Цивільних поряд не було.

Техніку було спалено з використанням турецького Bayraktar, повідомляє Сумська військова адміністрація.

“З усіх боків до міста Суми прямує ворожа техніка. Є загроза вуличних боїв! Не підходьте до вікон та залишайтесь в укриттях”, – звернувся до жителів області голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

Вечір

У Харківській області поліцейські знищили два російські танки в окупованому РФ місті Дергачі, повідомляють у пресслужбі Нацполіції Харківщини.

Поширили відео про це:

“Українські військові, нацгвардійці, поліція, тероборона, громадяни ніколи не погодяться на окупацію України. Ми всі будемо нищити ворога, навіть на тих територіях, на які тимчасово вліз агресор. І ще раз звертаємося до російських солдатів – здавайтеся, складіть зброю, біжіть додому. Тут вам не раді. Вас тут ненавидять. Україна буде вільною. Слава Україні!”, – повідомили в поліції.

Вечір

Фінляндія змінила свою політику та вирішила надати Києву збою та боєприпаси – про це заявила прем’єр-міністерка Фінляндії Санна Марін, повідомляє Reuters. Ця держава відправить Україні 2 500 гвинтівок, 150 000 боєприпасів, 1 500 одиниць протитанкової зброї та 70 000 продовольчих пакетів.
“Протитанкова зброя може бути використана для боротьби з бронетехнікою”, – сказав міністр оборони Антті Кайкконен.
Це рішення означає зміну політики для Фінляндії, що зберігала нейтральний статус з того часу, як Радянський Союз у 1956 році відмовився від оренди військово-морської бази на півдні Фінляндії.
Напередодні Гельсінкі також вирішили постачати Україні шоломи, бронежилети та обладнання для надання першої допомоги, а також дозволили Естонії передати Україні піхотну зброю, яка раніше належала Фінляндії.

Вечір

Велика Британія анонсувала закриття своїх портів для будь-яких пов’язаних із Росією суден у відповідь на війну Путіна проти України.

Міністр закордонних справ Ліз Трасс також повідомила, що ще три російські банки потраплять під санкції – ВЕБ, “Совкомбанку” і банку “Открытие”.

20:00

Звіт ОК “Північ”: 96 ворожих танків, 20 градів, 8 бензовозів під Лебедином спалили вщент артилерією та точними ударами “Байрактарів”. Це була заправочна база росіян. Також були знищені позиції “градів”.

Удар “Байрактара”:

Результат (район міста Городня):

Вечір

Франція перенесе своє посольство з Києва до Львова через російське вторгнення, заявив глава МЗС Жан-Ів Ле Дріан у коментарі телеканалу BFM.

“Через ризики та загрози для столиці посольство переводять до Львова, посол залишається в Україні для підтримки наших громадян. Загрози досить значні для переїзду”, — сказав міністр.

Раніше, після початку російського вторгнення, Франція відправила у Київ елітний підрозділ для охорони посольства. Завдяки цьому посольство Франції досі лишалося в Києві, не підтримавши переїзд колег з інших країн до Львова минулого тижня.

Президент Франції Еммануель Макрон позиціонеється як “миротворець” у війні РФ проти України.

20:00

Міністр оборони України Олексій Резніков закликав російських солдатів з окупаційних підрозділів складати зброю і здаватися в полон та пообіцяв їм грошову компенсацію. Про це йдеться в дописі на ФБ-сторінці глави МОУ ввечері 28 лютого.

Резніков нагадав, що на п’ятий день війни РФ в Україні вбито 5,3 тисячі окупантів.

“Ми пропонуємо російським солдатам вибір: загинути на неправедній війні або повну амністію та 5 млн. рублів компенсації. Якщо вони складуть зброю і добровільно здадуться у полон. Кошти для забезпечення цієї акції збирають лідери світової ІТ-індустрії”, – зазначив міністр.

“Ми пропонуємо російським військовим почати нове життя. Кожен, хто відмовиться бути окупантом, – наблизить мир. Для тих, хто обере шлях окупанта – пощади не буде!” – заявив Олексій Резніков і додав, крім іншого, російською: “Украина – цивилизованная страна. Все пленные находятся в безопасности, им оказывается помощь. Они уже общаются с близкими. У вас есть шанс начать новую жизнь. Сделайте выбор. Выходите без оружия с белым флагом. Скажите кодовое слово – «миллион». Живите. Обнимите родных. Для тех, кто продолжит вести себя как оккупант – пощады не будет”.

Вечір

Міжнародна федерація футбольних асоціацій (ФІФА) і Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) на тлі військової агресії РФ проти України ухвалили рішення усунути російські збірні та клуби від участі в змаганнях під своєю егідою.

Вечір

Як стало відомо, російські загарбники повністю знищили спеціалізовану школу №134 в Харкові. Школа була в центрі міста, де тривали жорстокі бої. Історична будівля, в якій розташовувався навчальний заклад, вигоріла повністю – швидше за все, після влучання снаряда. Співробітники ДСНС не змогли вчасно прибути для гасіння вогню через постійну небезпеку обстрілів з боку російських вбивць українських дітей.

21:55

Єврокомісія та об’єднання європейських електромереж погодилися розпочати процес екстреного приєднання України єдиної енергомережі ЄС та очікують, що цей процес займе кілька тижнів. Про це заявила на прес-конференції у Брюсселі єврокомісар з енергетичних питань Кадрі Сімсон.

Перед цим Україна відпрацювала від’єднання від єдиної енергомережі з Росією та Білоруссю.

22:00

Євросоюз запровадив санкції щодо речника президента Росії Дмитра Пєскова, а також проти російського підприємця Алішера Усманова, власників консорціуму “Альфа-Груп” Михайла Фрідмана та Петра Авена – загалом щодо 26 росіян.

Під санкції, зокрема, потрапили основний власник “Сєвєрсталі” Олексій Мордашов, головний виконавчий директор компанії ПАТ “НК “Роснефть” Ігор Сєчін та президент ПАТ “Транснефть” Микола Токарєв, співвласник аеропорту “Шереметьєво” Олександра Пономаренко, АТ “СОГАЗ” та інші.

Близько 22-ї

Український посол Сергій Кислиця на Генеральній Асамблеї ООН:

“Якщо він (Путін) хоче вчинити самогубство, то не потрібно використовувати ядерний арсенал. Він повинен наслідувати приклад того чувака в берлінському бункері в травні 1945-го”.

Після 22-ї

Міжнародна федерація хокею (IIHF) ухвалила рішення виключити російські та білоруські збірні та клуби з числа учасників змагань під своєю егідою на невизначений час через агресію проти України.

22:30

Жителя Закарпатської області обвинувачують у диверсії та державній зраді, повідомляє пресслужба Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону України.

“28 лютого 2022 року з метою ослаблення держави Україна на території Закарпатської області місцевий житель здійснив фіксацію географічних координат об’єктів оборонного значення та поширив їх через відеохостинг “Youtube”. Крім того, він відкрито звернувся до президента Російської Федерації із закликом завдати артилерійських ударів по зазначеним об’єктам з метою їхнього знищення”, – йдеться в повідомленні.

Наразі відкрито кримінальне провадження та здійснюється досудове розслідування за фактами диверсії та державної зради (ст.113,111 КК України).

Вечір

Угорщина не відправлятиме війська або зброю в Україну і не дозволить транзит летальної зброї від країн ЄС до України через свою територію.

Глава МЗС Петер Сійярто: “Причина прийняття цього рішення полягає в тому, що такі поставки можуть стати об’єктами ворожих військових дій, і… ми повинні забезпечити безпеку Угорщини… щоб ми не втягувалися в цю війну”.

Вечір

Житомир готовий. Мер веде громаду до бою.

Вечір

Окупантів годують простроченими пайками. Термін придатності до 2015 року.

Вечір

Ось у чому різниця між нами та росіянами!

Вечір

Скабєєва навіть не відрізняє паляницю від полуниці, куди вже вимовити!

23:30

❗️Увага!

Центр протидії дезінформації при РНБО України застерігає громадян від поширення інформації про пошкодження інфраструктури від ракетних ударів.

Фотографії із вказанням точних координатів (вулиця/провулок, номер будинку, сторона будинку) дозволяють ворогу, який відстежує чати і соцмережі, коригувати вогонь.

☝🏻Проте результати обстрілів фіксувати потрібно, щоб увесь світ бачив злочини росіян в Україні.

Оприлюднюючи фото,

  • обирайте тільки такі фото, де видно руйнування крупним планом;
  • на фотографії не слід фіксувати будинки, що розташовані поряд.

Бережіть себе та передавайте цю інформацію іншим! Репости рятують життя!

22:50

Ілон Маск надав Україні доступ до свого нового супутникового зв’язку Starlink.

Вечір

Служба безпеки України: Шановні українці, сьогодні розганяється новий фейк про те, що «окупанти ставлять устаткування мобільного зв’язку, який може перебивати наші мережі». Далі – ідуть «поради», як треба правильно обрати мережу.

Заявляємо офіційно: окупантам замість устаткування краще ставити свічки. За упокій.

Не піддаємося ворожим фейкам!

Все буде Україна! 🇺🇦

23:50

Інформаційне звернення президента Володимира Зеленського – про відзначення Героїв України:

Президент заявив, що за п’ять днів вторгнення Росії по Україні було завдано вже 56 ракетних ударів, випущено 113 крилатих ракет.

Він підкреслив, що “зло, озброєне ракетами, бомбами і артилерією, потрібно зупинити негайно”. “Знищити економічно. Показати, що людяність уміє себе захищати. Я вважаю, що треба розглядати повне закриття неба для російських ракет, літаків, гвинтокрилів”, – сказав президент.

Володимир Зеленський оголосив, що присвоїв звання Героя України 12 офіцерам ЗСУ, шістьом із них – посмертно (указ).

Звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” присвоєно:

ВАГОРОВСЬКОМУ Едуарду Миколайовичу – підполковнику (посмертно).
Загинув, виводячи нашу авацію з-під ракетного удару, дав можливість іншим піднятися в повітря.

КОЛОМІЙЦЮ Дмитру Валерійовичу – майору (посмертно).
Рятував побратимів, відволік на себе вогонь ворожої авіації, був збитий літаком ворога.

МАТУЛЯКУ Геннадію Васильовичу – підполковнику (посмертно).
Гостомель. Знищив скупчення техніки ворога.

МОВЧАНУ Віталію Анатолійовичу – лейтенанту (посмертно).
У протиповітряному бою знищив два літальні апарати ворога.

ОКСАНЧЕНКУ Олександру Яковичу – полковнику (посмертно).
Знаменитий ас. Загинув у повітряному бою, відволікаючи на себе ворожу авіацію.

РАДІОНОВУ Вячеславу Денисовичу – старшому лейтенанту (посмертно).
Завдяки його мужнім діям повний склад літаків бригади піднявся у повітря у Василькові, і це врятувало наших від ракетного удару.

ГЕРУСУ Андрію Андрійовичу – старшому лейтенанту.
Над містом Кропивницький збив ворожий Іл-76,чим не допустив висадку російського десанту з озброєнням.

КРАСИЛЬНИКОВУ Дмитру Сергійовичу – бригадному генералу.
Дві доби відбивався від безперервного штурму, врятував людей, техніку і не впустив людей в Харків з Луганської області.

КРУГЛОВУ Андрію Миколайовичу – підполковнику.
Вивів підрозділ ЗРК “Бук” з-під ударів ворога і особисто знищив два російські гелікоптери та один літак.

МОСТОВОМУ Олександру Володимировичу – полковнику.
Під Васильковом збив російський Іл-76, а також два гелікоптери Мі-24, чим не допустив висадку десанту з озброєнням.

СОДОЛЮ Юрію Івановичу – генерал-лейтенанту.
В боях за Волноваху врятував наших хлопців від оточення, організував успішний контрнаступ, вивів людей з-під удару ворога, надзвичайно ефективно обороняє Маріуполь.

ХОРОШУНУ Едуарду Миколайовичу – полковнику медичної служби.
Особисто організував оборону військово-медичного центру в оточенні та проводив евакуацію поранених.

Читайте також:
Подвиги в особах: президент нагородив три сотні лицарів перших днів великої війни

Вечір

Президент підписав указ про безвізовий в’їзд в Україну іноземних добровольців, які стають до лав Інтернаціонального легіону оборони України. Він не охоплює росіян.

Вечір

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто ініціював розслідування щодо вторгнення військ РФ в Україну.

“Україна не є державою-учасницею Римського статуту Міжнародного кримінального суду, тому сама не може передати цю ситуацію до мого офісу. Але я двічі скористався своїми прерогативами”, — йдеться у повідомленні.

 

Контекст

Західні ЗМІ з посиланням на дані розвідки США повідомляли про можливий початок великого наступу Росії на територію України 16 лютого або в наступні дні.
Навколо кордонів України – в РФ, Білорусі, а також в ОРДЛО і Криму – зібралося майже 150-тисячне угруповання російських військ. Згодом стало відомо про 200-тисячне угруповання.
У спеціальному виступі 19 лютого президент США Джо Байден заявив: “Я впевнений, що Путін ухвалив рішення про вторгнення”.
За даними розвідки США, Росія намагається скинути легітимний уряд України, розправитися з українськими лідерами й діячами та поставити проросійську адміністрацію.

Масовані обстріли з боку російсько-окупаційних військ по всій лінії розмежування на Донбасі почалися 17 лютого. За дві перші доби в штабі ООС нарахували 60 і 66 обстрілів, 19 лютого – 136 (найбільша кількість обстрілів на фронті за один день від 2017 року), 20 лютого – 80, 21 лютого – 84, 22 лютого – 96, із них переважна більшість – із важкої артилерії.
Внаслідок мінометних обстрілів за чотири дні полягли п’ять воїнів ЗСУ, кілька десятків військових та цивільних осіб отримали поранення, ще один цивільний загинув.

За висновком українського командування, такими діями Росія провокувала ЗСУ на удари у відповідь та поширювала дезінформацію про вогневу активність української сторони.
При цьому противник підступно вів артилерійський вогонь з населених пунктів ОРДЛО та розміщував свої артилерійські системи поблизу житлових будинків – “намагався змусити підрозділи Збройних сил України відкривати вогонь у відповідь, щоб у подальшому звинуватити українських захисників в обстрілах мирних мешканців”.

У зв’язку з цим Об’єднані сили неодноразово заявляли, що не відкривають вогонь по об’єктах цивільної інфраструктури та дотримуються норм Міжнародного гуманітарного права. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підкреслював, що Україна не планує наступальної операції на Донбасі.

Та російська пропаганда все одно заявила, що ЗСУ атакують ОРДЛО, чинять “геноцид” тощо.

Західні розвідки також неодноразово попереджали, що РФ готує інсценовані провокації на Донбасі (операцію “під чужим прапором”), щоб мати привід почати великий наступ на територію України. Після 17 лютого такі інсценовані обстріли траплялися вже багато разів.
Крім того, в ОРДЛО оголосили масову мобілізацію населення та почали евакуацію цивільного населення до Росії.

Увечері 21 лютого Володимир Путін заявив про “визнання незалежності” незаконних угруповань “ЛНР” і “ДНР” та підписав укази, де є пункти про “здійснення збройними силами Російської Федерації функцій з підтримки миру” на території Донецької та Луганської областей.
Одразу після заяви Путіна жителі окупованого Донецька повідомили про проходження надзвичайно великої колони танків і бронетехніки через Донецьк у північно-західному напрямку – в бік лінії зіткнення та підконтрольної території України.

22 лютого Рада федерації РФ санкціонувала застосування російських військ на території України.

Путін заявив, що ОРДЛО ним було “визнано” в кордонах Донецької і Луганської областей, та оголосив свої вимоги щодо України: відмовитися від вступу до НАТО, проголосити нейтралітет і провести демілітаризацію. Також він вимагає визнання т.зв. референдуму в Криму й Севастополі, який нібито відбувся у 2014 році, та відмовитися від територіальних претензій щодо Криму.

Увечері 22 лютого президент Зеленський підписав указ про призов резервістів оперативного резерву до війська.

Увечері 23 лютого Верховна Рада 33 голосами затвердила указ президента про запровадження надзвичайного стану в Україні.

23 лютого ватажки угруповань “ДНР” та “ЛНР” офіційно попросили президента РФ Путіна допомогти у “відбитті агресії ЗС України”.

О 5-й годині 24 лютого, після оприлюднення заяви Путіна з оголошенням про “демілітаризацію і денацифікацію” України, Росія почала ракетні й авіаудари та великий наступ на Україну.

Читайте також:
Бій під Сєвєром: як українські десантники розбили росіян у зоні ООС. ВІДЕО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.