ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 4 – 27.02.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого вдалася до масованого ракетного удару по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зіжи сходу (ОРДЛО).
У другий і третій день по всій лінії зіткнення від Київщини до Донбасу, а також на півдні України тривали бої. Головні зусилля ворог зосередив на спробах взяти Київ, а також у Сумській і Харківській областях.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

27 лютого 2022

Після полуночі

Кияни та мешканці кількох інших міст зустріли четвертий день війни в укриттях та бомбосховищах – очікувався не просто авіа- чи ракетний наліт, а, можливо, удар по столиці з РСЗВ.

У Києві було чути кілька вибухів.

Раніше в Держінспекції ядерного регулювання повідомили, що внаслідок масового бомбардування Києва всіма доступними в Російській Федерації видами зенітного та ракетного озброєння в суботу снаряди влучили по пункту зберігання радіоактивних відходів київської філії “Об’єднання Радон”.

Близько першої

Близько 1-ї години ночі російські війська вдарили по Василькову – місто під Києвом із військовим аеродромом – крилатими чи балістичними ракетами. Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Як свідчать відео, які поширюють у соцмережах очевидці, внаслідок удару загорілася нафтобаза КЛО у селі Крячки.

Вогонь видно з Києва:

Згодом стало відомо, що загасити її не вдається, адже поруч триває бій за аеродром – як і попередньої ночі.

Відео з моментом вибуху:

Ця нафтобаза вже горіла – в червні 2015 року.

Київська міська державна адміністрація попереджає, що у зв’язку з пожежею у Василькові Київської області дим та шкідливі речовини може розносити повітрям у напрямку української столиці.

“Увага – якщо ви знаходитесь вдома, щільно закрийте всі вікна! У зв’язку з пожежею на нафтобазі в м. Васильків дим і шкідливі речовини можуть розноситися вітром”, – йдеться у повідомленні.

Після 0:00

Із білоруського тг-каналу пішли фото нібито з російським десантом над Софіївською Борщагівкою (частина Києва). Їх тут же поширили інші канали та інфлюенсери.

Від експертів прийшло спростування: фото, яке необізнаним видали за парашути, – це розриви від роботи наших зеніток, а не ворожі парашути.

Після першої

Група хакерів Anonymous, які оголосили війну Путіну, поширили перехоплений запис переговорів російських окупантів в Україні:

Після першої

Український пілот збиває російський штурмовик недалеко від Харкова – з’явилося відео:

Близько другої

Стало відомо, що близько 21:20 26 лютого російський снаряд влучив у житловий дев’ятиповерховий будинок у Харкові. Загинула жінка, рятувальники евакуювали два десятки людей.

У підвалі будинку ховались від обстрілів біля 60 людей. Ніхто з них не постраждав, – повідомили в ДСНС.

Уночі

У Харкові спіймали диверсанта (за даними ТСН – мародера) – відомого сепаратиста “Топаза” Ігната Кромського, який уже відсидів за злочини 2014 року. “От непруха пацану”, – жартують у соцмережах.

photo_2022-02-27_02-00-37_Топаз диверсант - затримання photo_2022-02-27_02-00-47_Топаз диверсант - затримання
<
>

Читайте про нього:
Суд звільнив антимайданівця Топаза від відповідальності в справі про викрадення людини у 2014-му

Уночі

Командувач Сил територіальної оборони ЗС України бригадний генерал Юрій Галушкін закликав усіх бути пильними: “Дякую усім, хто став в стрій. Київ сьогодні є ціллю номер один для Росії. Добровольці вже отримали десятки тисяч одиниць зброї, боєприпасів, амуніції. Київ уже став великою військовою базою, яка не по зубам росіянам. Саме тому ворог зараз вкидає купу фейків та дезінформації, щоб заплутати і зіштовхнути підрозділи між собою, послабити і деморалізувати нашу оборону зсередини”.

“Тому обов’язково координуйтеся з регулярними підрозділами Збройних Сил та Національної гвардії, які тримають оборону у районах вашої відповідальності. Тримайте постійний контакт зі своїми командирами та командуванням, які володіють ситуацією і приймають рішення”, – сказав він.

2:00

У Харкові близько 2:00 стався сильний вибух на газопроводі в районі Данилівка, повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” в обласній адміністрації.

У суботу у Харкові практично цілий день точаться бої між українським та російськими військами. Поки що невідомо, як цей вибух пов’язаний із бойовими діями. Газопровід, на якому стався вибух, не є магістральним.

4:00

Попадання російських снарядів до пункту зберігання радіоактивних відходів київської філії об’єднання “Радон” не призвело до розгерметизації сховища, повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” у прес-службі ДСНС України. “Влучення було в паркан. Будівля та ємності – цілі”, – повідомили у прес-службі.

Шоста година

Звернення міністра оборони України Олексія Резнікова:

Дорогі українці!
72 години опору.
Три доби, які назавжди змінили нашу країну і світ.
Де всі ті, хто обіцяв за 72 години захопити Київ? Де вони? Я їх не бачу. Я лише чую, як вони виправдовуються.
Натомість я бачу героїчну армію, звитяжну гвардію, безстрашних прикордонників, самовідданих рятувальників, надійних поліцейських, невтомних ангелів-медиків. Усіх, хто виконує свій обов’язок.
Я бачу тисячі і тисячі Громадян, які взяли до рук зброю, стали до лав територіальної оборони і б’ються.
За майбутнє своїх дітей та онуків. За тих, кого кохають. За пам’ять своїх пращурів.
За свою Державу.
Вас бачать усі, весь світ!
Попереду ще багато випробувань. Але в нашу перемогу тепер віримо не тільки ми.
Подивіться навколо. Багато хто нарешті здолав страх і наважився кинути виклик Кремлю.
З кожною годиною все більше людей усвідомлює, що ніде в Європі немає такої армії. Ніде. І що без цієї армії і нашого народу Європа ніколи не буде в безпеці. Без нас Європи просто не буде.
Тому вже зараз надходить допомога, яка ще три дні тому була неможливою.
Темрява відступить. Світанок близько. Тримаймо стрій.
Слава Україні! Слава Героям України!

Восьма година

Ситуація в Харкові. Формулювання з тлг Антона Геращенка (радник глави МВС, колишній харків’янин):
“Поодинокі легкі бойові машини противника намагалися просунутися вперед. Їх блоковано, йде бій на їх знищення, перші дві вже знешкоджені“.

Олег Синєгубов, голова ХОДА: “Триває ліквідація ворожих військових груп. Бої тривають в центрі міста та прилеглих територіях.
Збройні сили України знищують ворога! Жителі Харкова, не виходьте з укриттів, не пересувайтеся транспортом!”

Знищений російський бронеавтомобіль “Тигр” у Харкові:

8:15

Нова повітряна тривога в Києві.

Ситуація в столиці спокійна. Вночі точилися сутички з окремими диверсійними групами ворога.

Близько восьмої

Місто Буча під Києвом. По місту пройшла колона російської бронетехніки й машин близько 30 одиниць. Останню місцеві жителі спалили “коктейлем Молотова”:

ДОПОВНЕНО. Про ці події повідомив під час брифінгу радник глави ОПУ Олексій Арестович.

“Що стосується ситуації навколо Києва і західних околиць столиці – там ворог вранці спробував просунутися в напрямку міста Буча, Гостомель, Ірпінь, але потрапив під потужний артилерійський ракетний авіаційний удар Збройних сил України. Противник дезорганізований, і зараз лише невеличкі його сили вдаються до спроб провести розвідку в напрямку міста Ірпінь. ЗСУ контролюють ситуацію, знищують ворога. До речі, долучилися до боротьби і місцеві жителі: частину російських БМД російських десантників спалили коктейлями Молотова прямо в Бучі”, – сказав Арестович.

Близько восьмої

Місто Корюківка, Чернігівська область. У соцмережах поширюють відео, як місцеві цивільні мешканці зупинили колону російських танків. Танкісти стоять і не хочуть розмовляти.

ДОПОВНЕНО.

Мешканці Корюківки Харківської області не лише зупинили російські танки. Ба більше – броня РФ поїхала заднім ходом.

Відповідне відео зняв один із мешканців, котрий брав участь у “вигнанні танків” зі свого населеного пункту.

“Танки їдуть заднім ходом. Корюківська громада не пустила їх в місто Корюків”, – каже чоловічий голос за кадром.

Мешканець також зняв масштаби Національного спротиву – танки виганяють сотні мешканців, які повільно, але впевнено йдуть проти російської техніки.

Корюківка — райцентр за 87 км від Чернігова.

Відео з Корюківки також показали і в МВС:

 

6:30

Офіційна інформація Державної прикордонної служби:

У місті Роздільна Одеської області спільна група прикордонників, поліцейських та тероборонівців виявила ДРГ.
Захисники України виявили підозрілих осіб на мікроавтобусі Volkswagen. Під час спроби перевірити невідомих, проти прикордонників, поліцейських і тероборонівців відкрили вогонь з іншого автомобіля – позашляховика Mitsubishi L-200. Бійці спільної групи відкрили вогонь у відповідь по диверсантах, після гчого позашляховик почав тікати.
У затриманому мікроавтобусі виявили зброю (в тому числі автомати, гранатомети), боєприпаси, міни, вибухівку. Також затримано одного з диверсантів, особа якого встановлюється. Пошук решти диверсантів триває. Серед захисників України є поранені.

Прикордонники разом з представниками інших складових сил безпеки продовжують надійно протистояти російському вторгненню.

Ранок

Країни, які вже закрили авіапростір для російських літаків:

 

 

Ранок

Головнокомандувач Збройних сил генерал-лейтенант Валерій Залужний показав відео застосування ударного розвідувального безпілотника “Байрактар” на Херсонщині.

Відповідне відео він опублікував на сторінці у ФБ у неділю, 27 лютого.

“Що Байрактар животворящий робить! Село Чорнобаївка, Херсонська область. Welcome to hell!” – написав він.

Ранок

Кореспондент “1+1” в Одесі Сергій Осадчук в ранковому ефірі підтвердив, що 26 лютого під час виконання гуманітарної місії в районі острова Зміїний російські військові кораблі захопили та утримують цивільне рятувальне судно “Сапфір”. “Сапфір” прямував до захопленого росіянами острова, щоб забрати тіла загиблих та ймовірних поранених.

Як повідомляли в суботу АМПУ і Міністерство інфраструктури, зв’язок із рятувальним судном “Сапфір” було втрачено.

Такі дії військових кораблів країни-окупанта є прямим порушенням норм Міжнародного морського права та Міжнародної конвенції з безпеки мореплавства.

Нагадаємо, напередодні Державна прикордонна служба та Збройні сили України отримали надію, що всі захисники Зміїного живі й перебувають у Севастополі.

8:50

Президент України Володимир Зеленський звернувся до всіх громадян іноземних держав, які є друзями України. “Усі, хто хоче приєднатися до захисту безпеки у Європі та світі, можуть приїхати й стати пліч-о-пліч з українцями проти загарбників XXI століття”, – цитує Зеленського ФБ-сторінка ОП.

8:52

Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний:

“Повітряні Сили ЗС України кілька хвилин тому збили крилату ракету, випущену по столиці України з території Республіки Білорусь літаком Ту-22.
Це черговий воєнний злочин РБ і РФ”.

Ранок

У мережі з’явилися кадри з міста Васильків під Києвом, де в районі Автопарку російські окупанти завдали ракетного удару по будівлі профучилища (дитячий інтернат). Наразі невідомо, чи під час нічного обстрілу там були люди.

Близько дев’ятої

УТОЧНЕНО. Влучання ракети (чи снаряда) на Троєщині в Києві. Пожежа, місцеві жителі виставляють у соцмережах відео зі стовпом диму. Як з’ясувалося, горять авто.

Зі слів радника-речника міністра внутрішніх справ Вадима Денисенка, на автомобілі впав великий уламок збитої ракети, що летіла з Білорусі.

09:30

Підірвано міст між Бучею та Ірпенем. У Гостомелі на повороті на Ірпінь триває бій.

Ранок

Перші полонені окупанти з РФ у Харкові.

Харків, Салтівка. Снаряд, що не розірвався

Десята година

Ранковий виступ президента Володимира Зеленського. Переважна частина промови спрямована на білорусів, де цього дня відбувається референдум про державний устрій.

Він дав зрозуміти, що Україна не приймає пропозицію Кремля проводити переговори щодо мирного врегулювання на території Білорусі – країни, з якої на територію України летять бойові ракети, літаки та висуваються війська.

ДОПОВНЕНО.

Володимир Зеленський зазначив, що Україна ніколи не обирала Мінськ як майданчик для перемовин. Не робили цього і білоруси. Рішення було за керівництвом РФ.

“І знову зараз пропозиція зустрітися у вас. Чотири дні тому саме з білоруської території пішли крилаті ракети, літаки, вертольоти, техніка. Били по наших будинках, били по наших життях.

Пішла важка техніка. І це страшне дежавю. Ви знаєте, Київ атакували о четвертій ранкуО четвертій ранку. У когось таке почуття гумору. Як у 1941 році. А ви спали, брати-білоруси. А ми прокинулись.

Але ви і зараз спите, а ми з цього моменту вже не лягаємо. Тому що боремося. Боремося за свою країну. За свою свободу. Тому що маємо повне право на це”, – зазначив президент.

Він додав, що перемовини в Мінську були б можливі, якби з території РБ не було агресивних дій.

“Коли ви були нейтральними – ми були в Мінську. Зараз же ви ще не зробили свій головний вибір, і він попереду, і він має залежати тільки від вас, від народу Білорусі.

Саме тому ми зараз кажемо, що не Мінськ. Майданчиком можуть бути інші міста. Звичайно ж, ми хочемо миру. Ми хочемо зустрічатися, хочемо закінчення війни. Варшава, Братислава, Будапешт, Стамбул, Баку – це все ми запропонували російській стороні. Будь-яке інше місто нам підходить. У країні, з території якої не летять ракети“, – додав глава держави.

Вранці неділі, 27 лютого, ЗМІ держави-окупанта написали, що перемовники від Росії “прибули в Гомель для переговорів з Україною“, і вони готові зробити це в Гомелі.

10:08

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова записала російською мовою звернення до громадян Росії, попередивши їх про відповідальність за поплічництво “головному воєнному злочинцю 21-го сторіччя – Путіну”:

“Граждане России, если вы не прекратите эту войну – вы соучастники и пособники самых тяжких военных преступлений, преступлений против мира и человечности, развязывания и ведения агрессивной войны, массовых убийств мирного населения, применения оружия массового уничтожения и запрещенных международным правом видов вооружения. Сроков давности за них нет.

Вчера диверсанты расстреляли семью с 3-мя детьми в Киеве. Погибли родители и одна из дочерей, которая училась в 4-м классе. В Херсонской области ваши войска обстреляли скорую помощь с раненными – водитель и пациент сгорели.

Ваши ракеты бьют по жилым районам и населенным пунктам. Погибают и получают тяжелые ранения дети, люди пожилого возраста и женщины.

Вооруженные силы РФ систематически демонстрируют пренебрежительное отношение к законам и обычаям ведения войны, они постоянно совершают атаки на объекты гражданской инфраструктуры, которые находятся под защитой международного гуманитарного права.

Войска агрессора нанесли сотни ударов крылатыми и баллистическими ракетами по гражданскому населению. Десятки таких ударов были направлены на детские сады и школы, больницы, где находились самые маленькие украинцы.

Только за сегодняшнюю ночь захватнические войска РФ нанесли удары по объектам гражданской и критической инфраструктуры, среди которых:

нефтебаза в Василькове;

– газопровод в Харькове;

– захоронение ядерных отходов в Киеве.

Все эти объекты не являлись законными военными целями с точки зрения международного гуманитарного права. От ударов по этим объектам в первую очередь страдает гражданское население.

Расплачиваться за это будут нынешние и будущие поколения россиян.

Вы при всех потугах вашей пропаганды, которая заливает вам мозги и сердца, не представите меня – до 40 лет жившую в русскоязычном Харькове с фамилией Венедиктова – радикалкой.

А националисты – мы все. Националисты – украинцы от Керчи, Донецка и до Львова, Ужгорода и Тернополя.

Националисты – это те, кто любит свою родину.

И мы на своей земле. В своей стране. И вас не звали. И ничего не сделали такого, чтоб пришёл грязный русский танк. Наша нация сшивается и крепнет. И мы победим! У вас нет шансов. Мы все равно победим. Потому что за нами правда.

Гражданин Путин. Обычно я не называю фамилии и чту презумпцию невиновности. Но не в вашем случае. Мы докажем в справедливом суде, что вы – убийца и главный военный преступник 21 века. Это я вам официально заявляю. Как Генеральный прокурор суверенного государства Украина – в своих границах, а не в ваших. Как возможный будущий главный государственный обвинитель в международном суде. Придёт время – мы скажем это вам в Гааге в глаза”.

Після десятої

У мережу виклали відео зі спаленою і вщент зруйнованою бронемашиною ЗС Росії під час боїв за Миколаїв.

Місцевий житель, звертаючись до окупанта: “Ну і шо? І де тобе шукати? І мама не знайде і навіть собака не знайде. Згорів нах*й! ЗЕМЛЯ ТОБІ БЕТОНОМ УКРАЇНСЬКА!”

Ранок

Вуличний бій у Харкові. Відео бою з боку українських військ (здогадно, полк “Азов”).

Після десятої

Спроби окупантів прорватися в Ірпінь – місто-супутник Києва на північний захід від столиці – зустріла опір.

“Як мінімум, шість окупантів знищено, мінус один БТР. Працюємо далі”, – розповів у телеграмі Максим Жорін з “Азову”.

Він поширив два відео – зі звуками пострілів по колоні ворожої техніки та з наслідками бою – убитими окупантами, спаленим бронетранспортером та будинком на узбіччі, що горить.

Ранок

“1+1”: у Дніпрі місцеві бомжі запропонували зібрати пляшки на потреби тероборони (для “коктейлів Молотова”).

Ранок

Андрій Цаплієнко поширив відео влучання бійця ЗСУ гранатометом NLAW у російський танк (ймовірно, один із попередніх днів, Харківська область).

Ранок

На Закарпатті з 27 лютого заборонили поселення в готелі чоловіків призовного віку – “1+1”.

11:05

Служба безпеки України оприлюднила перехоплені розмови російських загарбників.

“Поки Росія бреше, як її війська «спокійно і без втрат» заходять в українські міста, солдати РФ тікають лісами. Бо купа 200-х, а техніка – розбита. Публікуємо показове перехоплення розмови окупантів.

До речі, раніше ми думали, що вони тільки слово «паляниця» не можуть вимовити. А виявляється, що і з «Гастамєлем» є проблеми”, – зауважили в СБУ.

Після 11-ї

Зі слів кореспондентки “1+1” із Харкова, частина розгромлених російських окупантів у цьому місці розбіглися по дворах, деякі зібралися в будівлі загальньоосвітньої школи. Її оточила тероборона.

Військові викладають відео допитів чергових полонених росіян:

Коментар Андрія Цаплієнка: “Полонені в Харкові. Кажуть, що «не хотіли цієї війни, пішли воювати через погрожування трибуналом». Повіримо?”

Ранок

Звитяжні українські воїни в Харкові:

Ранок

У КМДА запевнили, що радіаційний фон на лівому березі столиці України не перевищує норми.

Станом на 7:00 зафіксовано показник радіаційного фону 0,14 – 0,16 мкЗв/ годину при нормі 0,26 мкЗв/год.

Ранок

Епічне звернення воїна ССО ЗСУ до росіян. “У вас є два варіанти: або пакет, або красивий пакет. Ну, або додому забирайтеся, якщо встигнете”.

Ранок

Російські мародери:

пограбування Приватбанку на Херсонщині

12:40

Щойно доблесними українськими військовими розвідниками (ГУР МОУ) у Києві була частково розстріляна, частково затримана група чеченських диверсантів, які пересувалися Києвом на машині швидкої допомоги, – тг Антон Геращенко.

Подія вчорашнього дня (підтверджена сьогодні)

Російська диверсійно-розвідувальна група розстріляла в Києві сім’ю з трьома дітьми: батьки і донька загинули, ще двоє дітей поранені.

“Її звали Поліна. Вона вчилась у 4-му класі школи №24 Києва. Сьогодні зранку (26 лютого – “Н”) на вулиці Теліги її та батьків розстріляла російська ДРГ”, – написав  секретар Київради Володимир Бондаренко у фейсбуці, оприлюднивши фото загиблої дівчинки.

Ще двом дітям вдалося вижити, проте сестричка Поліни з тяжким кульовим пораненням перебуває в реанімації лікарні №17. Їхній братик – в Охматдиті.

За даними сайту LB.ua, на момент розстрілу сім’я перебувала в авто.

“Це сталося на вулиці Олени Теліги. Біля Бабиного Яру, де 80 років тому нацистські нелюди так само вбивали цілі родини включно з маленькими дітьми.

З першого дня віроломного нападу на Україну російські воєнні злочинці вбивають наших дітей – обстрілюючи лікарню «Охматдит», луплячи з «Градів» по дитбудинках і житлових кварталах, розкидаючи замасковані під іграшки міни, розстрілюючи просто на вулицях, як Поліну.

Це має знати весь світ. Путіна і його орків не цікавлять наші погляди, вік чи стать. Вони вбивають нас за те, що ми є вільною країною вільних людей. Це війна за наше життя і свободу”, – написав народний депутат, колишній голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Ранок

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підтвердив, що з території Білорусі ведуться ракетні удари по Україні. Диктатора цитує підконтрольне владі Білорусі видання “БЕЛТА“.

“Об 11-й годині [вечора 23 лютого] напередодні цього конфлікту (було вже темно), дійсно, з території приблизно чорнобильських районів, де на навчаннях були російські війська, було запущено дві чи три ракети…” – визнав Лукашенко.

Є у нього й “пояснення”: як заявив самопроголошений очільник РБ, “на українській стороні за 10-15 км від кордону з Білоруссю було виявлено кілька розгорнутих ракетних дивізіонів”.

І розвідка, мовляв, повідомила, що “українська сторона готувалася в найближчі хвилини завдати удару по території Білорусі, де після навчань залишилася частина російського угруповання”.

“Я не давав їм команди пускати ракети. Я сказав: “Так, хлопці, ми це бачимо”. І ось тоді росіяни за цими позиціями випустили дві чи три ракети. Після цього позицій не стало. Але хто у цьому винен? Ви навіщо розв’язали цю війну?” – маючи на увазі українців, заявив поплічник Путіна.

11:50

Повітряні сили Збройних сил України отримали велику партію ракет класу “повітря-повітря” від закордонних партнерів. Про це повідомили в командуванні ПС ЗСУ об 11:50.

“Маємо гарні новини! Від наших західних партнерів для авіації Повітряних Сил Збройних Сил України надійшла велика партія ракет класу “повітря-повітря”. Вони уже під крилами наших винищувачів. Льотчики запевняють, що на всіх окупантів вистачить!”, – йдеться в повідомленні.

12:03

Генеральний штаб Збройних сил України озвучив втрати окупаційних військ, яких вони зазнали під час трьох днів вторгнення в Україну.

Сумарні втрати ворога за три попередні доби (24,25 та 26 лютого) загарбницької війни Російської Федерації в Україні становлять:

  • Літаки – 27
  • гелікоптери – 26
  • Танки – 146
  • Бойові броньовані машини – 706
  • Гармат – 49
  • ЗРК БУК – 1
  • РСЗВ БМ-21 “Град” – 4
  • Автомобільна техніка – 30
  • Цистерни – 60
  • БпЛА оперативно-тактичного рівня – 2
  • Кораблі/катери – 2
  • Особовий склад – орієнтовно 4300 (уточнюється).

12:45

Україна направила у Міжнародний суд ООН у Гаазі позов проти Росії через воєнну агресію щодо України. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

“Україна офіційно направила позов проти РФ до Міжнародного суду ООН у Гаазі. Вимагаємо притягнути Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії. Просимо суд негайно наказати РФ припинити військові дії та призначити слухання вже наступного тижня”, – написав президент у твітері.

13:00

Заступник міністра національної оборони Польщі Марцін Оцєпа: “Наш черговий конвой, цього разу з боєприпасами, він вже в Україні”.
Збройні сили України вдячні народу, президенту, парламенту, уряду, міністерству оборони та збройним Силам Республіки Польща за важливий військовий дар Польщі та за підтримку суверенітету, територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з Кримом.

13:40

Росія заявила, що Україна погодилася на переговори на кордоні з Білоруссю.

Як пише “Українська правда”, її джерела це підтверджують

Близько 13:40 офіс президента повідомив, що Володимир Зеленський поговорив по телефону із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком перед його ймовірним вторгненням в Україну на стороні Росії.

Удень

Застуник головнокомандувача Збройних сил України генерал-лейтенант Євген Мойсюк звернувся до російських військовослужбовців.

“Задумайтеся: за що ви тут, за що воюєте, чого хочете добитися. Сподіваюся, що ви переконалися: вас тут ніхто не чекав. І що вам нічого робити на нашій землі…

Ми даємо вам можливість повернутися до своїх рідних, не втративши життя і достоїнство. Розрядіть зброю, підніміть руки, щоб наші військовослужбовці і мирні мешканці могли зрозуміти, що ви нас почули. Це буде ваш квиток. Ідіть захищайте свою батьківщину, а не руйнуйте нашу!” – закликав агресорів Мойсюк російською мовою.

14:00

Уряд Румунії вирішив відправити в Україну боєприпаси та військову техніку, а також висловив готовність прийняти поранених з сусідньої країни.

За повідомленням Генштабу ЗСУ, речник Уряду Румунії Дан Кербунару повідомив, що, окрім боєприпасів та військової техніки (бронежилети, каски), Румунія також допоможе Україні паливом та другим траншем медичного обладнання та медикаментів на понад 3 млн євро. Румунія також висловила готовність прийняти поранених українців у військових госпіталях.

День

Ця війна, хлопці і дівчата, ввійде в історію людства як велика війна великого українського народу проти Імперії Зла.

Ми в ній обов’язково переможемо, а поки тримайте проміжну відеонарізку.

Удень

Президент Росії Володимир Путін наказав перевести сили стримування (вони ж РВСН) на особливий режим бойового чергування.

Про це йшлося під час зустрічі Путіна з міністром оборони Сергієм Шойгу та головою генштабу ЗС РФ Валерієм Герасимовим, передає агентство “Интерфакс”.

Путін обґрунтував таке рішення нібито агресивними висловлюваннями посадовців країн НАТО.

“Західні країни здійснюють не лише недружні дії щодо нашої країни в економічній сфері, я маю на увазі нелегітимні санкції, але вищі посадові особи провідних країн НАТО допускають і агресивні висловлювання на адресу нашої країни”, – сказав він.

Зазначається, що переведені в особливий режим бойового чергування – не тільки ядерна зброя, а й гіперзвукові ракети “Кинжал” та “Циркон”.

Увага!

Як повідомили “Новинарні” в теробороні, свідки бачили, як окупанти в Бучі набирали в автобус жінок і дітей – нібито під приводом “евакуації”. Однак є побоювання, що російська колона, яка поки що безуспішно наступає на Київ, застосує такий автобус як “живий щит” проти дій української армії.

 

Удень

У Генеральному штабі Збройних сил України повідомили, хто керує обороною Києва від російських окупантів. Про це йдеться в оперативній інформації станом на 13:00 27 лютого щодо російського вторгнення.

“Сили оборони столиці успішно захищають місто. Командувачем оборони Києва є генерал-полковник Олександр Сирський, комендантом оборони міста – Герой України, полковник Сергій Собко“, – йдеться в повідомленні.

Сергій Собко. Фото: Територіальна оборона у ФБ

Полковник Збройних сил України Сергій Собко перебуває на посаді начальника штабу – заступника командувача Сил територіальної оборони ЗСУ.

27 липня 2014 року батальйонна тактична група під керівництвом Сергія Собка разом із десантниками 95-ї бригади взяла стратегічний плацдарм Савур-могила.

15:25

Голова політради “Опозиційної платформи-За життя”, кум Путіна Віктор Медведчук втік з-під домашнього арешту. Про це з посиланням на джерела в офісі генпрокурора пише “Дзеркало тижня”.

Зазначається, що вчора генпрокоратура доручила Нацполіції перевірити наявність Віктора Медведчука за адресою, де він перебуває під домашнім арештом. Медведчука на місці не було.

“Достовірність цієї інформації ZN.UA неофіційно підтвердив один із непрофільних заступників генпрокурора. Оскільки він не має процесуального відношення до справи Медведчука, він відмовився дати офіційний коментар. Телефони генпрокурора Ірини Венедиктової не відповідають. Проте ми написали їй письмові звернення із проханням підтвердити інформацію офіційно”, – пише видання.

Про втечу Медведчука повідомив також Антон Геращенко.

15:35

Президент України, Верховний Головнокомандувач ЗС України Володимир Зеленський розповів про результат розмови з Олександром Лукашенком, яка відбулася 27 лютого.

“Ми домовилися, що українська делегація зустрінеться з російською без попередніх умов на українсько-білоруському кордоні, в районі річки Прип’ять“, – ідеться в дописі на ФБ-сторінці Зеленського о 15:35.

“Олександр Лукашенко взяв на себе відповідальність за те, що на час проїзду, переговорів та повернення української делегації всі літаки, гелікоптери та ракети, розміщені на білоруській території, залишаться на землі”, – розповіли на Банковій.

15:55

Національний банк України закликає операторів торговельних мереж та заправних станцій не допускати жодних відмов у прийнятті безготівкової оплати.

“Своїми необґрунтованими відмовами ви наражаєте всіх, і в першу чергу населення, на додаткову небезпеку, оскільки і користування готівкою, і інкасація, яка нерозривно пов’язана із обігом готівки, в умовах воєнного стану є додатковим і жодним чином не виправданим ризиком”, – сказано у зверненні голови Національного банку України Кирила Шевченка.

За його словами, банківська система продовжує забезпечувати усі необхідні інфраструктурні й технологічні рішення для використання POS-терміналів для оплати. А “не приймати платіжні картки зараз – це щонайменше непатріотичний крок, якому немає жодного виправдання. Особливо сьогодні, коли Україна демонструє світові безпрецедентний приклад героїзму, мужності і єдності перед обличчям зла”.




16:00

Авіакомпанія “Міжнародні авіалінії України” не здійснюватиме регулярні та чартерні рейси з/в Україну до 23:59 23 березня 2022 року за київським часом.

МАУ пролонгує зупинення польотів у зв’язку із продовженням терміну закриття повітряного простору для цивільних користувачів повітряного простору.

Як зазначається у повідомленні авіакомпанії у п’ятницю, такі заходи вжито для мінімізації будь-яких ризиків безпеки пасажирів згідно з офіційним NOTAM Державіаслужби.

16:00

Міністерство соціальної політики України повідомляє про надходження гуманітарної допомоги з Німеччини, Китаю та Франції.

“Міністр соціальної політики України Марина Лазебна повідомила, що в результаті зміни порядку визнання вантажів гуманітарною допомогою вона стала надходити у принципово короткі терміни. Тільки за останні кілька днів надійшла гуманітарна допомога для задоволення першочергових потреб людей у продуктах харчування, одязі, засобах надання першої медичної допомоги тощо”, – йдеться у повідомленні пресслужби міністерства.

Так, до Володимира-Волинського з Німеччини надійшло понад 20 тонн гуманітарної допомоги, до Львова – 5 тонн, до Умані з Китаю – близько 9 тонн, до Запоріжжя з Франції – понад 13 тонн, до Бердичева з Німеччини – 5 тонн.

Крім того, найближчими днями на територію України надійде також кілька тисяч тонн товарів, необхідних для територіальної оборони: бронежилети, рації, каски, намети, ковдри, каремати, спальні мішки, ковдри, сухі туалети, гумові рукавички.

Усі потреби людей збирають та передають до штабу програми департаменти соціального захисту областей. На рівні штабу необхідно одразу координуватися з можливостями донорів, благодійників та волонтерів.

16:20

Українсько-російські переговори розпочнуться найближчим часом.

“Я думаю, переговори почнуться в найближчі хвилини, а, можливо, вже вони почалися“, – сказав народний депутат Федір Веніславський (фракція “Слуга народу”) в ефірі телеканалу “Україна-24”.

Удень

Унаслідок повітряної атаки російських військ на аеропорт Гостомель під Києвом був спалений один із найбільших та найпотужніших літаків у світі українського виробництва Ан-225 “Мрія”.

Про це “Радіо Свобода” повідомили два поінформованих джерела на підприємстві “Антонов” та підтвердив міський голова міста Буча.

Дані з сайту моніторингу повітряних суден Flight Radar підтверджують, що після 5 лютого “Мрія” перебувала в аеропорту Гостомеля і нікуди не вилітала.

Водночас п’ять вантажних суден Ан-124-100 “Руслан” були вивезені раніше та перебувають за межами України і можуть брати участь у логістиці з доставки озброєння від західних партнерів. Дані Flight Radar також свідчать, що “Руслани” – за межами України.

Два співробітники з ДП “Антонов” – чинний та колишній – повідомили про те, що внаслідок російської повітряної атаки на Гостомель був спалений літак “Мрія”, який розміщувався на території аеропорту на стоянці.

Джерела журналістів надали як підтвердження фотографію знищеного ангара, в якому перебувала “Мрія”.

Згодом цю інформацію у коментарі “Радіо Свобода” також підтвердив Анатолій Федорук, міський голова Бучі – міста, що за 4 кілометри від Гостомеля.

“Після п’ятого авіанальоту розбомбили “Мрію” повністю. Це трапилось в перший день (24 лютого – “Н”). Обстрілювали з вертольотів“.

Відповідно до сайту моніторингу повітряних суден Flight Radar, літак Ан-225 “Мрія” з бортовим номером UR-82060 5 лютого прилетів з аеропорту Біллунд, що у Данії, до аеропорту “Антонов” у Гостомелі. Після цього борт звідти не вилітав.

ДОПОВНЕНО. Сайт держконцерну “Укроборонпром” підтвердив знищення “Мрії” росіянами.

“Його відновлення коштуватиме понад $3 млрд і потребуватиме багато часу. Україна докладе всіх зусиль, щоб ці роботи оплатила держава-агресор”, – УОП.

Удень

Міністерство внутрішніх справ України повідомило про запуск сайту, на якому загиблих чи полонених російських військових можуть ідентифікувати їхні родичі.

Про це повідомив речник МВС України Вадим Денисенко у відеозверненні до громадян Росії 27 лютого.

За його словами, на сайті 200rf.com викладають фото і відео загиблих в Україні російських солдатів, фото і відео тих, хто потрапив у полон, а також їхні документи, і там є зворотній зв’язок.

“Дивіться цей сайт, шукайте фотографії, якщо серед них є загиблі ваші родичі, пишіть нам, ми будемо говорити, де вони перебувають, щоб ви могли забрати їхні тіла. Ми, Україна, звернулися до Червоного Хреста, щоб зробити гуманітарну місію, щоб передати росіянам тіла ваших загиблих. На жаль, Росія не відповідає, тому ми змушені звертатися до вас, громадяни Росії, щоб ви знаходили тих, хто вбитий на нашій території і вбитий тому, що він перейшов незаконно наш кордон за незаконним і підлим указом вашого президента”, – сказав Денисенко.

16:40

Панове, ми не публікували таку схему, поки на ній додавалося по одній крані, а тепер – тримайте.

Карта Європи з країнами, які закрили свій авіапростір для російських компаній.

Нехай щастить!

17:00

Маруся Звіробій на “Прямому каналі”:

– Ми (тероборона) сьогодні цілий день працюємо по місту Києву – і такий бомбезний настрій! Військкомати перевантажені, і тому люди організовуються в додаткову самооборону, отримують зброю, облаштовують блокпости.

Але будьте пильні, зараз приблизно кожен третій перехожий на вулицях – диверсант. Тому будьте свідомі, дотримуйтеся комендантської години, дайте попрацювати військовим.

17:00

Найбільша криптовалютна біржа Binance пожертвувала $10 млн на гуманітарну допомогу в Україні!

Це лише про один такий внесок, а їх безліч від різних країн, компаній, а головне – громадян України.

Близько 17-ї

В Одесі російські диверсанти поранили керівника регіонального управління сил територіальної оборони “Південь” Станіслава Ярмолу. Цю інформацію “Радіо Свобода” підтвердили в пресслужбі Одеської обласної військової адміністрації.

Наразі Ярмола в тяжкому стані, перебуває в лікарні.

Близько 17-ї

Сполучені Штати Америки ухвалили рішення про надання майже 54 мільйонів доларів додаткової гуманітарної допомоги народу України, повідомив у твітері держсекретар США Ентоні Блінкен.

“Ця допомога дає можливість гуманітарним організаціям підтримувати громадян України, які вже потребують допомоги, і тих, хто нещодавно постраждав від неспровокованого та невиправданого нападу Росії”, – написав Блінкен.

Напередодні президент США Джо Байден ухвалив рішення про негайне виділення Україні 600 мільйонів доларів термінової військової допомоги. З цих коштів 250 мільйонів доларів – на загальну допомогу і 350 млн – на військову.

Також Білий дім звернувся до Конгресу за згодою на виділення 6,4 мільярда доларів на підтримку України – з них 3,5 млрд дол – на оборону.

Удень

Іноземний легіон добровольців для оборони України вже сформовано. Про це на брифінгу повідомив радник глави ОПУ Олексій Арестович.

“До нас іде військова допомога з інших країн, сформований іноземний легіон з добровольців інших країн, яких дуже багато. Як би два легіона не довелося формувати, які зараз записуються для оборони України. Наш супротив стає повномасштабним”, – сказав Арестович.

Напередодні президент Володимир Зеленський заявив про формування нового подрозділу – Інтернаціонального легіону територіальної оборони України, який буде комплектуватися з іноцемців, готових разом з українцями дати відсіч російським окупантам.
Президент звернувся до всіх громадян іноземних держав, які є друзями України. Усі, хто хоче приєднатися до захисту безпеки у Європі та світі, можуть приїхати й стати пліч-о-пліч з українцями проти загарбників XXI століття – російських окупантів.

Згідно з Положенням про проходження військової служби у Збройних Силах іноземцями та особами без громадянства, затвердженим указом президента України від 10 червня 2016 року № 248, іноземці мають право вступити до ЗСУ на військову службу за контрактом у добровільному порядку, зокрема й до лав Сил територіальної оборони ЗСУ.

Удень

Грузинські моряки відмовилися співпрацювати з екіпажем російського судна, яке просило про допомогу.

Відео перемовин днями з’явилося в мережі. Діалог між моряками Грузії та Росії, при цьому грузини використовують “посил для росіян” від українських захисників острова Зміїний:

– Екіпаж Росії, так? Хлопці, ми відмовляємося постачати ваш пароплав.
– Хто з нами говорить?
– З вами говорить старший помічник капітана з Грузії. Ми не будемо постачати ваш пароплав. Русский корабль, иди на**й. Окупанти, бл**ь.
– Шановні, давайте без політики, в нас паливо закінчується.
– Ну, якщо у вас паливо закінчується – то можете використовувати весла. Пішли ви на**й. Слава Україні! Слава героям!

Відео перемовин:

Після 17-ї

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна розглядає наказ президента РФ Владіміра Путіна перевести сили стримування, у тому числі ядерну зброю, у готовність, як спробу тиску на українську делегацію перед переговорами.

Про це Кулеба заявив під час онлайн-брифінгу для іноземних журналістів у неділю, 27 лютого, повідомляє “Європейська правда”.

“Цей наказ президента Путіна надійшов невдовзі після оголошення про те, що дві делегації готові зустрітися. Ми розцінюємо це оголошення, цей наказ як підняття ставок та створення додаткового тиску на українську делегацію. Але ми не піддамося цьому тиску”, – сказав Дмитро Кулеба.

Він зауважив, що Україна іде на переговори, щоб вислухати Росію, та висловити свою позицію.

“Ми скажемо їм про те, що ми думаємо про це. Те, про що ми готові говорити – як зупинити війну та деокупувати наші території. Повна зупинка”, – заявив глава МЗС України.

“Якщо наказ президента Путіна привести у бойову готовність його ядерну зброю є прямою погрозою використати цю ядерну зброю проти України, то у мене дуже просте повідомлення: це буде катастрофою для світу, але це нас не зламає”, – сказав глава української дипломатії.

Натомість посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що наказ президента держави-агресора Володимира Путіна привести російські сили стримування, які включають ядерну зброю, у режим підвищеної бойової готовності є неприйнятною ескалацією.

“Це означає, що президент Путін продовжує загострювати цю війну абсолютно неприйнятним способом, і ми повинні продовжувати зупиняти його дії найсильнішим чином”, – сказала вона, цитує “Європейська правда”.

18:00

Як повідомляють користувачі соцмереж із Житомира, у місті гримлять потужні вибухи в районі аеропорту.

ОНОВЛЕНО. Російські ракети “Іскандер” були випущені з території Білорусі – від Мозиря, – радник-речник МВС Вадим Денисенко.

За пів години до того у Житомирі, Харкові, Рівному, Чернігові та на Волині оголосили повітряну тривогу.

18:05

Чергове інформаційне звернення президента Зеленського:

“Розмова з Олександром Лукашенком була дуже предметною. Я не хочу, щоб із Білорусі в Україну летіли ракети, літаки та гвинтокрили. Я не хочу, щоб в Україну з Білорусі йшли війська. І він мене запевнив у цьому”.

18:11

Ракетного удару по аеропорту Житомира було завдано з білоруської території, повідомляє Телеграм-канал Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку).

“По аеропорту в Житомирі було завдано ракетного удару з боку Білорусі. Переговори вже скінчились чи це в білоруських приспішників росіян такі “вагомі” аргументи?”, – йдеться в повідомленні.

18:30

ПОВІТРЯНА ТРИВОГА – КИЇВ!

18:40

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн в Брюсселі заявила:

весь Європейський Союз закриває повітряний простір для всіх літаків Росії, зокрема літаків олігархів.

18:30

Міністр оборони Олексій Резніков:

85 годин оборони.
Залякувати українців – марно.
Зламати наших захисників і захисниць – не вийде.
Змусити нас здати столицю – тим більше.
Надзвичайно важкі години. Але вони минуть.
Післязавтра – вже весна.
Україна – переможе. Вже перемагає!
Ворог, який прийшов на нашу землю – піде у відомому напрямку.
Тому ми радимо окупантам йти додому. Поки не пізно.
Тримаймо стрій!

18:40

Президент України Володимир Зеленський заявив, що військовослужбовці, задіяні в збройному відбитті російської агресії, отримуватимуть по 100 тис. грн на місяць, доки триватиме війна.

“Ми платитимемо нашим військовослужбовцям, які тримають у руках зброю, по сто тисяч гривен на місяць. Не для того, щоб нам сказали: спасибі. А для того, щоб вони знали, що країна їм точно вдячна. І так буде доти, доки не закінчиться ця війна”, – заявив Зеленський під час виступу в офісі президента.

Він додав, що в нинішніх умовах захист держави є найважливішою роботою.

19:20

Український боксер Василь Ломаченко вступив до лав територіальної оборони м. Білгород-Дністровський (Одеська область), про що повідомив мер міста Віталій Громадян.

“Білгород-Дністровський батальйон територіальної оборони сформований і озброєний. Наші бійці охоронятимуть порядок у рідному місті та не допустять диверсантів і мародерів. Разом з нами у теробороні Василь Ломаченко! Акерманці, будьте спокійні, у нашому місті все буде добре!”, – написав мер у Facebook.

Після 18-ї

Російський агресор використовує заборонені Міжнародним гуманітарним правом методи ведення бойових дій: прикривається мирними жителями, розгортає військову техніку в житлових районах – зведення Генштабу станом на 18:00.

Російська Федерація продовжує накопичення авіаційної техніки та активізацію спецпризначенців на території Республіки Білорусь. На аеродромі Мачулищі зосереджено понад 50 літаків, 10 вертольотів та 2 літака Ан-124. З аеродромів Барановичі та Мачулищі постійно злітають транспортні літаки в напрямку України.

Білоруське командування привело у бойову готовність частину своїх підрозділів.

Проводячи наступальну операцію в Україні, російські окупанти використовують заборонені Міжнародним гуманітарним правом методи ведення бойових дій: захоплюють об’єкти соціальної інфраструктури, одягають форму українських військових, поліцейських та представників ДСНС, диверсійні групи спецпризначенців використовують карети швидкої допомоги та поліцейські машини, викрадені з лікарень та станцій швидкої допомоги.

Терористи займають приміщення дитячих таборів та шкіл, артилерія та РСЗО противника розгортаються на спортивних майданчиках.

У Києві нещодавно були помічені три машини швидкої допомоги з умовним маркуванням загарбників.

19:25

Уперше в історії Європейський Союз профінансує закупівлю та постачання летальної зброї третій країні – Україні. Про це заявив у Брюсселі високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

“Інше табу знято, табу щодо того, що ЄС не надає зброї під час війни. Так, ми це робимо. Ця війна вимагає нашої участі для того, щоб підтримати українську армію. Ми живемо в безпрецедентний час”, – заявив глава європейської дипломатії на тлі великого російського наступу на Україну.

За словами Борреля, якого цитує “Інтерфакс-Україна”, під час позачергового засідання Європейської ради з питань закордонних справ, яке відбудеться ввечері цього ж дня, “ми запропонуємо використати Європейський фонд миру для двох термінових заходів, щоб профінансувати постачання летальних засобів українській армії, так само як і терміново необхідні паливо, захисне обладнання та медичні поставки”.

Крім того, Жозеп Боррель повідомив, що віддав доручення “встановити механізм, щоб координувати запити української армії для того, щоб разом із державами-членами ми могли реагувати найбільш ефективно”.

Після 18-ї

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний:

Нам протистоїть одна з найбільших армій світу. Але ми сильніші!

І щодня наші лави міцніють.

За дві доби мобілізовано майже 100 тисяч громадян, з них половина – резервісти Сил ТрО ЗСУ.

Після 19-ї

Прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон:

Швеція пропонує пряму підтримку Збройним силам України. Вона включає 135 тис. польових пайків, 5 тис. шоломів, 5 тис. бронежилетів і 5 тис. одиниць протитанкової зброї.

19:40

Ударом ракети “Іскандер” з території Білорусі зруйновано кінотеатр у центрі Чернігова.

16 людей отримали травми (за даними Центру страткому). Пошкоджені житлові будинки, дитяча стоматологія. Зруйнований Молодіжний центр та колишній кінотеатр Щорса.

Вечір

Служба безпеки України повідомила, що легендарний український льотчик-винищувач, якого прозвали “Привидом Києва”, збив уже десять російських літаків.

Його називають «Привидом Києва», хоча він захищає нашу безпеку, мов справжній Янгол. У небесних боях український пілот вже збив 10 літаків окупантів”, – СБУ.

Увечері

Ударний розвідувальний безпілотник “Байрактар” результативно відпрацював по колоні ворожої техніки у Житомирській області.

Відео поширив на сторінці у ФБ головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний.

“Байрактари” в роботі. Наші оператори ювелірно криють колони ворожих військ. Знищено російський [зенітно-ракетний комплекс] “Бук” в районі Малина Житомирської області. Бійтеся, вороги! Не буде вам спокою на нашій землі!”, – написав він на ФБ.

Увечері (18:30)

Міноборони Росії ВПЕРШЕ ВИЗНАЛО наявність певної кількості загиблих і поранених серед російських військових під час так званої “спецоперації в Україні” (“але наші втрати багаторазово менші знищених націоналістів і втрат серед військовослужбовців ЗСУ”).

Ха-ха.

Увечері

Міський голова Куп’янська Харківської області Геннадій Мацегора (від партії ОПЗЖ) сам домовився з російськими окупантами про передачу влади в місті. Він говорить про це у відеозверненні:

“Сьогодні о 7:30… на телефон чергової частини надійшов дзвінок від командира батальйону російських військ про пропозицію переговорів. Інакше місто штурмуватимуть з усіма наслідками. Я вирішив брати участь у переговорах, щоб уникнути людських жертв та руйнувань у місті”.

Мер зазначив, що з ним на переговорах була присутня начальник поліції міста Шевченко Наталія Артемівна.

“Ми обговорили дії військових, які мають на меті зайти до міста, забезпечити порядок, заспокоїти мешканців. І вони переконали мене в тому, що це ніяк не позначиться на життєдіяльності міста: працюватимуть школи, садки, лікарні, продовольчі магазини, перевезення, буде лад у місті”, – сказав мер.

Після 19-ї

Голова Луганської обласної державної адміністрації Сергій Гайдай звернувся по допомогу до Червоного Хреста України у зв’язку із ситуацією у населених пунктах Щастя та Станиця Луганська.

“Населені пункти окуповані та майже знищені, російські окупанти майже зрівняли їх із землею. Немає комунікацій та можливості їх відновити”, – написав він у фейсбук у неділю ввечері.

“Звертаюся до міжнародних гуманітарних організацій із закликом про допомогу Червоному Хресту України. Російські війська мають припинити обстріли і дати можливість законній українській владі надати допомогу населенню та запобігти гуманітарній катастрофі!” – заявив він.

20:25

На екстреній нараді Державної ради Фінляндії щодо надання додаткової допомоги Україні було ухвалено рішення дозволити Естонії поставити Києву 122-мм гаубиці.

Держрада також вирішила відправити в Україну 2 тис. бронежилетів, 2 тис. касок, 100 нош та засоби першої допомоги.

Досі Фінляндія обмежувалася лише гуманітарною та фінансовою допомогою Україні.

Ввечері

Стало відомо про вчинок українського капітана Тараса Остапчука, який у порту Майорки потопив яхту віцепрезидента концерну “Ростех” Олександра Міхеєва Lady Anastasia вартістю  7 мільйонів євро. Концерн “Ростех” виробляє зброю, з якої нині вбивають українців.

Як пише іспанське видання Ultimahora, на цій яхті Остапчук пропрацював 10 років. Та коли він побачив фото й відео обстріляного російською ракетою житлового будинку в Києві, то просто знавіснів. Адже ця ракета, дуже ймовірно, була вироблена компанією його судновласника.

Вирішивши хоч якось помститися, українець відкрив клапани в машинному відділенні та ще одному відсіку, і яхта пішла під воду. Поліція затримала Остапчука. Але коли під час обрання йому запобіжному заходу моряк пояснив суду, що це була його помста за напад Росії на його Батьківщину, і показав фото обстріляного будинку, суддя його відпустив.

21:20

Генеральний штаб ЗС України озвучив втрати окупаційних військ, яких вони зазнали під час трьох із половиною днів вторгнення в Україну.

“Станом на 18:00, втрати противника в особовому складі склали близько 4500 осіб. Знищено та пошкоджено літаків – 27 одиниць (уточнюється), 26 гелікоптерів, танків ‒ близько 150, бойових броньованих машин ‒ понад 700 одиниць, гармат – близько пів сотні, один ЗРК БУК, чотири РСЗВ БМ-21 “Град”, 60 цистерн, два БПЛА оперативно-тактичного рівня, кораблі та катери – дві одиниці. Буде ще. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій”, – йдеться в повідомленні о 21:20 неділі.

Ввечері

Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ оголосило нічне полювання і жорстокі безпощадні бої з російськими військовими. Свою заяву спецпризначенці поширили близько 22:00 в неділю.

Публікуємо текст:

  • “Россиянин-окупант, а ты знаешь что такое украинская ночь? Это любимое время ССО Украины!
  • Это время когда твой сослуживец, отойдя посрать, доживает последние секунды!
  • Это время когда мы жарим вас прямо в технике, как шашлык на мангале!
  • Час назад Серёжа из Кемерово в последний раз прохрипел «не надо» в посадке под Киевом!
  • Не упусти свой шанс вернуться живьём домой, либо сдайся!
  • Неспокойной, вечной ночи тебе!”

22:38

Члени Радбезу ООН проголосували на підтримку резолюції про скликання надзвичайної спеціальної сесії Генеральної Асамблеї щодо України. Вона має відбутися протягом 24 годин!

Таке рішення підтримали 11 країн, три країни утрималися, Росія проголосувала проти.

Таким чином члени РБ ООН ухвалили резолюцію Генасамблеї 377, яка передбачає передачу до ГА ООН питань, які не можуть розглянути в Раді безпеки “через розбіжності постійних членів”.
Для застосування такої резолюції необхідно дев’ять голосів із 15. Крім того, до такої процедури не застосовується право вето.

22:30

Як стало відомо, Європейський Союз надасть Україні летальну зброю загальною вартістю 450 млн євро (!) та нелетальних вантажів – палива, захисного обладнання – на суму 50 млн євро.

Повідомив високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки політики Жозеп Боррель у неділю в Брюсселі.

Ідеться про суму, співмірну з додатковою збройною допомогою від США (600 млн дол), яка приходила до останнього часу.

Боррель також подякував Польщі, яка запропонувала свої послуги з доставки цих матеріалів Україні.

Удень

Збірна України з фехтування на рапірах відмовилась виходити на поєдинок проти збірної Росії на етапі Кубка світу в Каїрі, повідомило Суспільне.

Українці виступали в командному турнірі та зуміли виграти першу зустріч проти Сінгапуру (45:39). В 1/8 фіналу збірна України вийшла на третій номер посіву – Росію. Суперників не розвели завчасно. Українська команда в складі Андрія Погребняка, Данила Гойди, Максима Гаравського та Клода Юнеса відмовилась фехтувати з російськими рапіристами.

Наші спортсмени заявили, що “не робитимуть цього, поки їхні родини знаходяться вдома в небезпеці”. Крім того, фехтувальники показали плакат із написом англійською мовою: “Зупиніть Росію, зупиніть війну. Збережіть Україну, збережіть Європу!”

Увечері

У Миколаївській області четверо диверсантів віком від 18 до 29 років здалися в полон місцевим після бою та розповіли деталі своєї участі в російському нападі на Україну.

Як розповіла пресслужба Національної поліції, затримані стверджують, що є військовими 33-го полку ЗС РФ з Волгоградської області. Вони зазнали поразки в бою на адміністративній межі Миколаївської та Херсонської областей.

Кілька диверсантів розповідають, що “не знали” намірів керівництва, їхали на навчання і з подивом зрозуміли в ході бою на Херсонщині, що їх висадили в Україні. Втім, це повсюдна легенда полонених російських окупантів.

23:45

Виконувач обов’язків мера Бердянська (Запорізька область) Олександр Свідло заявив, що російські окупанти зайняли всі адміністративні будівлі міста, і мерію теж.

“Нам було запропоновано продовжити свою роботу, але під контролем озброєних людей. Вважаю таку пропозицію неприйнятною”, – сказав міський голова.

За словами в.о мера, міська влада залишила будівлю виконкому і наразі продовжує свою роботу віддалено.

Журналістка із Бердянська у коментарі “Громадському” розповіла, що російські військові зайшли у місто 27 лютого з двох боків. Люди почуваються беззахисними. Окупанти також відключили телебачення у місті.

23-тя година

Російські війська здійснили ракетні удари по Миколаївському міжнародному аеропорту. За попередніми даними, було три удари. Ракети влучили в злітно-посадкову смугу й перон.

23:35

Росіяни обстрілюють аеродром Запоріжжя, у місті оголошено повітряну тривогу.

Повітряну тривогу в Запоріжжі оголошено близько 20:00. У місті було чути низку потужних вибухів.

Хвилинка гумору насамкінець

 

Контекст

Західні ЗМІ з посиланням на дані розвідки США повідомляли про можливий початок великого наступу Росії на територію України 16 лютого або в наступні дні.
Навколо кордонів України – в РФ, Білорусі, а також в ОРДЛО і Криму – зібралося майже 150-тисячне угруповання російських військ. Згодом стало відомо про 200-тисячне угруповання.
У спеціальному виступі 19 лютого президент США Джо Байден заявив: “Я впевнений, що Путін ухвалив рішення про вторгнення”.
За даними розвідки США, Росія намагається скинути легітимний уряд України, розправитися з українськими лідерами й діячами та поставити проросійську адміністрацію.

Масовані обстріли з боку російсько-окупаційних військ по всій лінії розмежування на Донбасі почалися 17 лютого. За дві перші доби в штабі ООС нарахували 60 і 66 обстрілів, 19 лютого – 136 (найбільша кількість обстрілів на фронті за один день від 2017 року), 20 лютого – 80, 21 лютого – 84, 22 лютого – 96, із них переважна більшість – із важкої артилерії.
Внаслідок мінометних обстрілів за чотири дні полягли п’ять воїнів ЗСУ, кілька десятків військових та цивільних осіб отримали поранення, ще один цивільний загинув.

За висновком українського командування, такими діями Росія провокувала ЗСУ на удари у відповідь та поширювала дезінформацію про вогневу активність української сторони.
При цьому противник підступно вів артилерійський вогонь з населених пунктів ОРДЛО та розміщував свої артилерійські системи поблизу житлових будинків – “намагався змусити підрозділи Збройних сил України відкривати вогонь у відповідь, щоб у подальшому звинуватити українських захисників в обстрілах мирних мешканців”.

У зв’язку з цим Об’єднані сили неодноразово заявляли, що не відкривають вогонь по об’єктах цивільної інфраструктури та дотримуються норм Міжнародного гуманітарного права. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підкреслював, що Україна не планує наступальної операції на Донбасі.

Та російська пропаганда все одно заявила, що ЗСУ атакують ОРДЛО, чинять “геноцид” тощо.

Західні розвідки також неодноразово попереджали, що РФ готує інсценовані провокації на Донбасі (операцію “під чужим прапором”), щоб мати привід почати великий наступ на територію України. Після 17 лютого такі інсценовані обстріли траплялися вже багато разів.
Крім того, в ОРДЛО оголосили масову мобілізацію населення та почали евакуацію цивільного населення до Росії.

Увечері 21 лютого Володимир Путін заявив про “визнання незалежності” незаконних угруповань “ЛНР” і “ДНР” та підписав укази, де є пункти про “здійснення збройними силами Російської Федерації функцій з підтримки миру” на території Донецької та Луганської областей.
Одразу після заяви Путіна жителі окупованого Донецька повідомили про проходження надзвичайно великої колони танків і бронетехніки через Донецьк у північно-західному напрямку – в бік лінії зіткнення та підконтрольної території України.

22 лютого Рада федерації РФ санкціонувала застосування російських військ на території України.

Путін заявив, що ОРДЛО ним було “визнано” в кордонах Донецької і Луганської областей, та оголосив свої вимоги щодо України: відмовитися від вступу до НАТО, проголосити нейтралітет і провести демілітаризацію. Також він вимагає визнання т.зв. референдуму в Криму й Севастополі, який нібито відбувся у 2014 році, та відмовитися від територіальних претензій щодо Криму.

Увечері 22 лютого президент Зеленський підписав указ про призов резервістів оперативного резерву до війська.

Увечері 23 лютого Верховна Рада 33 голосами затвердила указ президента про запровадження надзвичайного стану в Україні.

23 лютого ватажки угруповань “ДНР” та “ЛНР” офіційно попросили президента РФ Путіна допомогти у “відбитті агресії ЗС України”.

О 5-й годині 24 лютого, після оприлюднення заяви Путіна з оголошенням про “демілітаризацію і денацифікацію” України, Росія почала ракетні й авіаудари та великий наступ на Україну.

До кінця дня 24 лютого російські та, ймовірно, білоруські війська зайняли деякі території в Луганській, Харківській, Сумській, Чернігівській, Київській, Херсонській, Запорізькій областях.

Читайте також:
Бій під Сєвєром: як українські десантники розбили росіян у зоні ООС. ВІДЕО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.