Суд звільнив антимайданівця Топаза від відповідальності в справі про викрадення людини у 2014-му

Дарницький райсуд Києва звільнив “антимайданівця” Ігната Кромського на псевдо “Топаз” від кримінальної відповідальності, закривши справу про викрадення людини за клопотанням його адвоката.

Як інформує Watchers Media, таке рішення у вівторок, 21 вересня, виніс суддя Андрій Скуба.

У цьому кримінальному провадженні Кромському інкримінували співучасть у незаконному позбавленні волі або викраденні людини, вчинене з корисливих мотивів за попередньою змовою групою осіб, що супроводжувалось заподіянням викраденому фізичних страждань (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 146 ККУ, санкція – до 5 років позбавлення волі).

Ідеться про викрадення Владислава Іваненка, якого під час Революції гідності “тітушки” помилково прийняли за протестувальника. За версією слідства, Кромський був пособником групи “тітушок”, яка здійснювала викрадення, утримання та катування Іваненка.
Цього чоловіка викрали 21 січня 2014 року неподалік станції метро “Петрівка” (тепер “Почайна”), вважаючи його активістом Майдану. Іваненка вивезли до лісу, катували та вимагали “зізнань” щодо фінансування Євромайдану; згодом відпустили.

На попередньому судовому засіданні, 11 серпня, захисник Кромського Олександр Шадрін подав кілька клопотань до суду. Він просив звільнити свого підзахисного від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності, потім – просив направити справу до Верховного Суду для зміни підсудності або відразу скерувати в один із судів Харкова. Також Шадрін наполягав на поверненні обвинувального акту прокурору на доопрацювання.

Обвинувачений Кромський заявляв у суді, що бажає, аби провадження закрили.

Прокурорка Юлія Малашич заперечила щодо повернення обвинувального акту на доопрацювання, а також щодо зміни підсудності даної справи. За її словами, в цьому випадку мають застосовуватись положення статті 49 ККУ, яка вказує, що обрахунок строків давності відбувається за кожен злочин окремо.
А, як відомо, Топаз був також засуджений за участь у подіях так званої “русской вєсни”-2014 у Харкові.

Проте суд пішов назустріч Кромському і звільнив його від кримінальної відповідальності в цій справі, що надійшла в Дарницький суд 11 травня 2021 року.

“Суд ухвалив: звільнити Гната Кромського від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності. Провадження щодо нього закрити”, – оголосив суддя Скуба.

Watchers Media нагадує, що подія злочину в цій справі – викрадення, утримання та катування Іваненка, а також участь у ній ряду осіб – підтверджена обвинувальним вироком щодо “тітушки” Сергія Чемеса, який пішов на угоду зі слідством і дав детальні свідчення під час судового розгляду. Також Чемес підтвердив їх як свідок на суді над Юрієм Крисіним.

Як інформувала “Новинарня“, Ігнат Кромський був учасником охорони Антимайдану в Маріїнському парку в Києві взимку 2014 року. Він став відомий за позивним “Топаз” після появи в інтернеті відео, знятого в таборі антимайданівців (“Топаз, дай команду!”).

Він уже був засуджений у справі про штурм Харківської ОДА – Топаза обвинувачували за статтею “масові заворушення”, “незаконне заволодіння транспортним засобом”, “посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”.

29 березня 2014 року Ленінський райсуд Харкова обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. 7 квітня 2014 року Кромський втік з-під домашнього арешту. 25 квітня співробітники Служби безпеки України затримали Кромського під час зустрічі з журналістами російського телеканалу LifeNews. 26 квітня 2014 року Київський райсуд Харкова ухвалив рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою без можливості внесення застави. 12 вересня 2014 року Київський райсуд змінив Кромському запобіжний захід на особисте зобов’язання і повернув обвинувальний акт у прокуратуру. 3 жовтня 2014 року обвинувальний акт щодо Кромського був повторно направлений у Київський райсуд Харкова. 18 грудня 2014 року Київський райсуд за клопотанням прокуратури змінив запобіжний захід щодо Кромського на утримання під вартою без можливості внесення застави. Арешт неодноразово продовжували.
Справа розглядалася заново, оскільки суддя райсуду Сергій Діденко подав у відставку.

Ігнат Кромський “Топаз” одного разу вже був засуджений за події 2014 року після Майдану. В кінці січня 2018 року Київський райсуд Харкова засудив Топаза до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна за участь у спробі захоплення державних будівель у Харкові.

30 січня 2018 року Київський районний суд м. Харкова засудив Кромського до 8 років ув’язнення з конфіскацією майна (хоча санкція передбачала 15 років).
Через те, що Кромський перебував у СІЗО, його вирок перерахували за “законом Савченко”, тож уже наприкінці вересня 2018 року він вийшов на волю.

Для участі в судових засіданнях 2021 року до Кромського застосовували примусовий привід.

Читайте також:
“Путіна? Засуджую…” На виході з СІЗО Топаза-Кромського зустріли активісти. ФОТО, ВІДЕО

Кромський був одним з керівників охорони «Антимайдану» під час Майдану у Києві та Харкові у 2013–2014 роках. На широкий загал він став відомим після публікації відеозапису, на якому симпатик антимайданівців Сергій Рульов, будучи невпізнаним охороною “Антимайдану” отримує від них побої і вигукує, звертаючись до Кромського у спробах зупинити напад, фразу «Топаз, дай команду!», яка стала мемом.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.