“Тітушковода” Крисіна звільнено від кримінальної відповідальності за трьома статтями звинувачення

 

Дарницький районний суд міста Києва звільнив уже засудженого за організацію нападу на журналіста В’ячеслава Веремія під час Майдану у 2014 році та обвинуваченого в організації “тітушок” Юрія Крисіна від кримінальної відповідальності за трьома статтями у справі про викрадення та катування активістів Революції Гідності.

Про це в понеділок, 26 липня, інформує сайт Watchers.

Адвокатка Тетяна Гнатюк подала клопотання про звільнення Крисіна від кримінальної відповідальності через те, що строки давності по кількох статтях звинувачення минули.

Йдеться про звинувачення Крисіна по ст. 296 (хуліганство вчинене групою осіб), ст. 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів, демонстрацій) та ст. 146 (незаконне позбавлення волі, викрадення людини вчинене з корисливих мотивів щодо двох чи більше осіб) Кримінального кодексу України.

Натомість прокурорка Юлія Малашич в суді зауважила, що захисники Крисіна робили все можливе для затягування судового розгляду цієї справи.

“Вся поведінка захисту, а саме затягування — дало свій результат. Після п’яти місяців неявок адвокатів судовий розгляд розпочався із запізненням. Строки давності по трьох статтях дійсно минули”, – сказала вона в суді.

Зрештою, суддя Олена Просалова задовольнила клопотання захисту Крисіна. Відтак, суд звільнив його від кримінальної відповідальності за згаданими вище статтями.

Таким чином у справі проти Крисіна строки давності не минули лише по ст. 127 (катування з метою примусити потерпілого чи іншу особу чинити дії, що суперечать їх волі).

Також під час слухання 26 липня представник потерпілих Павло Дикань долучив свої додаткові матеріали під час стадії доповнень.

Так, він звернув увагу на справу за звинуваченням Олександра Сєрова. Вона стосується епізоду з викраденням Владислава Іваненка. За версією слідства, Сєров охороняв викраденого потерпілого Іваненка у наметовому таборі біля метро “Бориспільська”. За це він отримав 800 грн.

Викрадення Іваненка сталося в ночі 21 січня 2014 року. Тоді потерпілого переплутали з іншими активістом Майдану, викрали і катували.

Захисниця Тетяна Гнатюк просила долучити до матеріалів копію вироку Сергію Чемесу. Саме Чемес в часи Майдану був спільником Крисіна. Згодом, після передачі обвинувального акту в суд, Чемес визнав вину і пішов на угоду зі слідством.

Як повідомляла “Новинарня“, Юрія Крисіна називають організатором “тітушок”, які за гроші переслідували й били майданівців на початку 2014 року. Докази також вказують на те, що Крисін виконував доручення керівників МВС, отримував звідти зброю для розправ над майданівцями тощо.
Одним із його високих покровителів називали колишнього голову Миколаївської ОДА Олексія Савченка.

У справі про вбивство журналіста газети “Вєсті” В’ячеслава Веремія під час Революції Гідності Шевченківський райсуд Києва 22 грудня 2017 року засудив його до 4 років позбавлення волі умовно (ч. 4 ст. 296 ККУ).
Суддя Шевченківського райсуду Києва Олег Лінник тоді заявив, що призначив умовне покарання, бо діяв у межах пред’явленого обвинувачення.
Відтак Генеральна прокуратура України попросила ухвалити новий вирок – у вигляді 6 років позбавлення волі.

Журналіста газети “Вєсті” В’ячеслава Веремія вбили біля Михайлівської площі в Києві в ніч із 18 на 19 лютого 2014 року. За версією слідства, безпосереднє вбивство журналіста вчинив член банди “тітушок” Джалал Алієв.

М’який вирок Крисіну, який організовував “тітушок” також для інших правопорушень під прикриттям МВС, у грудні 2017 року спричинив протести громадськості.

У червні 2018 року Юрія Крисіна було засуджено до 5 років реального ув’язнення. Попри спротив у Лук’янівському СІЗО, він поїхав “на зону” 8 жовтня. А 10 вересня 2019 року Верховний Суд України підтвердив цей вирок.

Також Крисін фігурує в іншій кримінальній справі. Зокрема, Дарницький райсуд розглядає обвинувачення щодо Крисіна в тому, що він був пособником у викраденні та катуванні майданівців у січні 2014 року, які його підлеглі вчиняли разом з організацією “Оплот” нині покійного Євгенія Жиліна. У цьому процесі соратник-“тітушка” Крисіна Сергій Чемес пішов на угоду зі слідством і отримав вирок.
Крім того, Крисін проходить у справі про озброєний напад на АЗС “Народна” в районі аеропорту “Жуляни” вже у 2016 році.

Читайте також:
“Тітушка” Крисін ховався від суду в дитячій лікарні. Його облили зеленкою. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна