На Майдані вимагали правосуддя для “головного тітушки”, який уник тюрми завдяки високим покровителям у владі

 

Приблизно 250 людей на Майдані Незалежності в Києві взяли участь в акції з вимогою чесного правосуддя для бандита з Горлівки Юрія Крисіна – організатора “тітушок” часів Майдану, який проходить у справі про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія і замість ув’язнення отримав лише два роки умовно.

Під постаментом монумента Незалежності виступили організатори заходу – учасник АТО, адвокат Масі Найєм, адвокати Майдану Євгенія Закревська, Роман Маселко, громадські активісти. Вони розповіли історію судових розглядів справи Крисіна, яка, за словами Маселка, є показовою для нинішнього українського правосуддя та результатом “так званої судової реформи”.

Євгенія Закревська вважає, що працювали в інтересах Крисіна. Вона закликала присутніх приходити на засідання судів, аби не допустити підтвердження ухвали на користь Крисіна в апеляції.

Лідер руху “С14” Євген Карась також наголосив, що для того, аби забезпечити торжество правосуддя, громадські активісти мають ходити на суди принаймні в кількості півсотні людей. І не боятися “тітушок”, які у справі Крисіна є дуже серйозним і небезпечним чинником.

Серед рядових учасників мітингу були присутні зокрема нардепи Ігор Луценко, Борислав Береза, Мустафа Найєм, Сергій Лещенко.

Також прийшов колишній головний редактор газети “Вєсті” (зараз – очільний сайту “Страна.uа”) Ігор Гужва, який у 2014 році підтримував Януковича, Антимайдан і був роботодавцем убитого Веремія.

Проти присутності Гужви на Майдані виступив очільник “С14” Євген Карась, який заявив, що Веремія вбили випадково ті самі “тітушки”, яких підтримувала газета “Вєсті”.
Коли Гужва спробував заперечити, Карась плюнув йому в обличчя і закликав забиратися геть.
Ігор Гужва, щодо якого розслідує справу Генпрокуратура, пішов з акції.

Як відомо, учасник багатьох бандитських нападів, виходець із Горлівки Юрій Крисін та інші “тітушки” ввечері 18 лютого 2014 року напали на журналіста газети “Вєсті” В’ячеслава Веремія, коли побачили, що той знімає їх на телефон. Веремія витягнули з таксі, побили палицями та вистрілили йому в спину. Журналіст помер у лікарні.
Крисін, він же “Шкаф” і “Шрек”, визнав свою провину в побитті Веремія, а відео, як журналіста б’ють битою, доступне в інтернеті.
При цьому він уже був засуджений за іншою кримінальною справою, але це не позначилося на тяжкості вироку у справі про вбивство Веремія, який виніс суддя з Донеччини Олег Лінник.
22 грудня 2017 року Шевченківський райсуд Києва визнав Крисіна винним у хуліганстві та нанесенні неважких тілесних ушкоджень, засудивши до чотирьох років в’язниці, з яких два – на випробувальному терміні. Тобто якщо за два роки Крисін не вчинить нового злочину, він не буде ув’язнений за цією справою.
Одним із високих покровителів Крисіна називають нинішнього голову Миколаївської ОДА Савченка, колишнього працівника УБОПу МВС.

В’ячеслав Веремій був зарахований до Героїв Небесної сотні, як і загиблий того ж вечора активіст Євромайдану Віталій Васильцов, якого вбили неподалік, пострілом із главку Міністерства внутрішніх справ, де “тітушкам” видавали зброю.
Ця справа – одна з небагатьох “майданівських”, де є конкретні свідчення і докази проти убивць.

Більше про Крисіна і його покровителів писав сайт ОРД >>>

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна