Євросоюз уперше в історії профінансує поставку летальної зброї третій країні – Україні. На 450 млн євро

Уперше в історії Європейський Союз профінансує закупівлю та постачання летальної зброї третій країні – Україні.

Про це в неділю, 27 лютого, заявив у Брюсселі високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

“Інше табу знято, табу щодо того, що ЄС не надає зброї під час війни. Так, ми це робимо. Ця війна вимагає нашої участі для того, щоб підтримати українську армію. Ми живемо в безпрецедентний час”, – заявив глава європейської дипломатії на тлі великого російського наступу на Україну.

За словами Борреля, якого цитує “Інтерфакс-Україна”, під час позачергового засідання Європейської ради з питань закордонних справ, яке відбудеться ввечері цього ж дня, “ми запропонуємо використати Європейський фонд миру для двох термінових заходів, щоб профінансувати постачання летальних засобів українській армії, так само як і терміново необхідні паливо, захисне обладнання та медичні поставки”.

Крім того, Жозеп Боррель повідомив, що віддав доручення “встановити механізм, щоб координувати запити української армії для того, щоб разом із державами-членами ми могли реагувати найбільш ефективно”.

Загальна вартість летальної зброї, яку Європейський Союз планує надати Україні становить 450 мільйонів євро.

Окрім того, буде поставлено нелетальних вантажів (палива, захисного обладнання тощо) на суму 50 мільйонів євро, повідомив Боррель.

Серед іншого, ЄС надасть Україні бойові винищувачі для війни з Росією.

“Звичайно, ми збираємося поставити зброю, винищувачі. Ми збираємося поставити навіть бойові літаки”, – сказав глава європейської дипломатії.

За словами Борреля, усе це буде покриватися коштом Європейського фонду миру. “Це вперше в історії, як ми це робимо, і всі з цим погодилися, принаймні не перешкоджали цьому рішенню”, – наголосив високий представник.

Він також подякував Польщі, яка запропонувала свої послуги з доставки цих матеріалів Україні.

Читайте також:
ЄС повністю закриває повітряний простір для літаків РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна