ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 7 – 02.03.2022

Що передувало? Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
Але після шести діб бойових дій армія Росії не те що не змогла взяти Київ і поставити тут маріонетковий уряд – загарбники не здобули повного контролю над жодним обласним центром. 

Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції. Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді пекельні санкції. За це ошалілий тиран Путін пригрозив світу ядерним арсеналом.
У шостий день війни головні наземні бої точилися за Херсон, де ворог зламав опір тероборони, українські патріоти були по-звірячому вбиті в Бузковому парку. У багатьох населених пунктах цивільні українці чинили потужний мирний опір, голіруч зупиняючи ворожу техніку. Ворог атакує не лише військові об’єкти. Варварські удари ракетами і РСЗВ були завдані по цивільних об’єктах у Харкові, Житомирі, Херсоні, Мелітополі, по київській телевежі та в багатьох інших містах. ЗСУ ж і надалі брали полонених та нищили російську бронетехніку й особовий склад із повітря та землі.
Путін надалі намагається оточити і зайняти українську столицю…

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

2 березня 2022

Ніч

Тг Брати по зброї:

Прийшла весна. Зростає температура повітря. Трупів Російських солдатів так багато, що їх доводиться ховати в братських могилах, щоб уникнути антисанітарії.

Потрібно звернутися до наших європейських союзників, щоб на користь гуманного ставлення до трупів загиблих рабів Путіна ми отримали мобільні морги-рефрижиратори для збереження тіл загиблих.

Таких братських могил з кожним днем стає дедалі більше в усіх частинах України.

⚔️ Хто до нас із мечем прийде, той від меча і загине!

Читайте також:
Росія ще в грудні затвердила ГОСТ для ховання своїх у братських могилах

Вечір

Мер Маріуполя Вадим Бойченко повідомив, що Маріуполь знову залишився без води, тепла та електроенергії.

“Сьогодні був найважчий і найжорстокіший день за всі 7 днів війни. Сьогодні нас усіх просто хотіли вбити. Але наші шановні Збройні сили України, Національна гвардія та полк «Азов» дали гідну відсіч тим людям, які стріляли у наші житлові будинки, знищуючи нас з вами”.

Вечір

Внаслідок обстрілу Харкова російськими військами загинула співробітниця Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Марина Феніна, повідомив сайт ОБСЄ.

Зазначається, що жінка загинула 1 березня.

2 березня біля штаб-квартири ОБСЄ у Відні на знак жалоби вивісили чорний прапор.

“Марину вбили, коли вона доставляла припаси для своєї родини в місті, яке стало зоною бойових дій. У Харкові та інших містах і селищах України артилерійські снаряди і ракети вражають житлові будинки та центри міст, убиваючи та завдаючи поранень невинним мирним жителям – жінкам, чоловікам і дітям”, – зазначили в ОБСЄ.

Мотивуюче відео дня

Вечір

Пресофіцером 112-ї бригади тероборони Києва став відомий журналіст, громадський діяч та політичний експерт Андрій Ковальов, який раніше був прессекретарем патріата Філарета часів УПЦ КП та голови Верховної Ради Андрія Парубія.

Вечір

Влада німецького Гамбурга заарештувала яхту російського мільярдера вок, повідомляє Forbes із посиланням на три джерела в яхтовій індустрії.

Ідеться про 156-метрову яхту Dilbar вартістю майже 600 млн доларів, яка перебуває в Гамбурзі на ремонті. Її арештували після того, як Усманов потрапив під санкції Європейського Союзу.

За даними Forbes, це найбільш містка яхта у світі.

Вечір

Російський олігарх Роман Абрамович, щоб уникнути санкцій у Британії, виставив на продаж футбольний клуб “Челсі”. Він заявив, що гроші, отримані від продажу клубу, нібито підуть до благодійного фонду, який буде засновано для “допомоги всім жертвам війни в Україні”.

Вечір

“Нам говорили, до 2-го или 3 марта”, – заступник командира батальйону в/ч 12676 майор російської армії Дмитро Шишканов каже про терміни, за які Путін розраховував взяти Київ.

В принципі, це пояснює, чому росіяни не запаморочувалися щодо логістичного забезпечення.

А військова частина, де служить майор, – це 126-та окрема Горлівська двічі Червонопрапорна ордена Суворова бригада берегової оборони. Та сама, яка розташована в селищі Перевальне в Криму, і основу якої склали зрадники з 36-ї бригади берегової охорони ЗСУ, які перейшли на бік Росї в 2014 році.

ДОПОВНЕНО. Як стало відомо, Шишканов – зрадник. Він служив в Перевальному в лавах ЗСУ командиром танкового взводу та 2014 року зрадив присязі.

Після 22-ї

екретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов заявив, що в цей час РФ не має контакту приблизно з 8 тисячами своїх військовослужбовців.

Про це він повідомив у ефір інформаційного телемарафону.

Цифра збільшується. На сьогодні РФ не має контакту приблизно з 8 тисячами своїх військовослужбовців. Це не означає, що вони всі загинули. За нашими розрахунками, загинули приблизно 6 тис., інші ще десь бродять, тому що вони побігли від цієї війни…”, – зазначив Данилов.

Вдень

Троє полонених російських вояків дали пресконференцію в Києві, в приміщенні розташованої на Хрещатику агенції УНІАН.

В агенцію вони прибули в супроводі озброєного конвою, повідомляє УНІАН.

Усі вони назвалися співробітниками органів внутрішніх справ.

У полон були взяті: представник спеціального загону швидкого реагування, старший уповноважений з управління внутрішніх справ підполковник Дмитро Михайлович Астахов, інспектор групи інформації та документування підрозділу загону мобільного спеціального призначення Євген Вікторович Спірідонов та старший сержант поліції, співробітник загону мобільного спецпризначення міста Новокузнецьк у Кемеровській області Євгеній Віталійович Плотніков.

Вечір

У Білому домі оприлюднили деталі нових санкцій проти Російської Федерації та Білорусі у відповідь на вторгнення РФ в Україну.

Вечір

Українська реактивна система залпового вогню “Вільха” з початку вторгнення близько 50 разів поцілила в окупантів. Про це увечері повідомили в конструкторському бюро “Луч”.

22-га година

Проведено евакуацію з Волновахи близько 400 осіб, серед яких більшість – це діти. Про це ввечері повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій.

“Четверту добу люди страждають від нескінченних обстрілів російських загарбників. Жінки, діти та люди похилого віку знаходяться в жахливих умовах, в місті гуманітарна катастрофа!” – зазначили в ДСНС.

Вдень

Військовий оглядач Михайло Жирохов:

Це вже другий збитий з початку великої війни російський вертоліт Ка-52.

І збитий він вчора (01.03) о 17.30 у небі над селом Бабинці (Київська обл.). Місцеві говорять, що був повітряний бій, два вертольоти росіян та один наш.

Фото: ФБ Михайло Жирохов

Вдень

Російський бізнесмен, СЕО Transparent Business Олександр Конанихін, що зараз мешкає у США, оголосив винагороду за голову Путіна. Він обіцяє заплатити 1 млн доларів офіцеру, який заарештує президента країни-агресора.

Пост з’явився у Facebook бізнесмена:

Обіцяю заплатити 1 000 000 доларів офіцеру, який, виконуючи свій конституційний обов’язок, заарештує Путіна як воєнного злочинця. …Путін прийшов до влади внаслідок спецоперації з підриву багатоквартирних будинків у Росії, потім порушив Конституцію, ліквідуючи вільні вибори та вбивши своїх опонентів. Як етнічний росіянин і громадянин Росії, я бачу своїм моральним обов’язком сприяти денацифікації Росії. Продовжу допомогу Україні в її героїчних намаганнях протистояти нападу путінської орди.

Вдень

Ірпінь, Київська область. Залишки російського штурмовика Су-25СМ, штурмовий авіаполк з аеродрому Черніговка на Далекому Сході РФ.
Цей літак бомбив Ірпінь.

22:15

Потужний вибух у Харкові в районі приладобудівного заводу ім. Шевченка.

Після 22-ї

Президент Володимир Зеленський підписав указ щодо створення Координаційного штабу з гуманітарних та соціальних питань, який допомагатиме громадянам у подоланні складних життєвих обставин у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України.

Штаб працюватиме у трьох напрямках:

  • гуманітарна допомога від урядів іноземних держав і міжнародних організацій;
  • допомога від великого бізнесу військовим адміністраціям і громадам;
  • допомога від органів влади військовим адміністраціям і громадам.

Очолив Координаційний штаб голова офісу президента Андрій Єрмак.

До складу штабу увійшли: заступник керівника ОП з питань соціальної політики та охорони здоров’я, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, по одному представнику від Міністерства закордонних справ, Міністерства оборони, Міністерства охорони здоров’я та Міністерства соціальної політики.

Діяльність Координаційного штабу висвітлюватиме радник керівника ОП з питань комунікацій Дарія Зарівна.

20:20

В Україну прибула зброя з Німеччини – 1000 одиниць протитанкових комплексів і 500 зенітних ракет типу “Стінгер”, повідомило видання Bild з посиланням на джерела в уряді ФРН.

ПТРК Panzerfaust 3

Ідеться про ПТРК Panzerfaust 3.

Вечір

Українська делегація виїхала на переговори з росіянами, які відбудуться 3 березня в тих самих складах.

Вечір

Мера Кремінної на Луганщині Володимира Струка знайшли мертвим.

Про це повідомив у ФБ радник глави МВС Антон Геращенко.

“Знайдено вибитим голову кременецької ОТГ Луганської області Володимира Струка, колишнього депутата Луганської облради. 2014 року він був активним прибічником “ЛНР”. Потім виїхав на вільну від тимчасової окупації частину Луганської області”, – пише Геращенко.

Володимир Струк

Колишній “регіонал”, Струк двічі обирався головою Кременецької ОТГ.

“В останній тиждень активно вів проросійську позицію, агітуючи депутатів ОТГ до комунікації з РФ та “ЛНР”, збирав депутатів з цього приводу. 01.03.2022 заява від дружини, що викрали невідомі в камуфляжній формі. Причина смерті (попередньо) вогнепальне поранення в область серця.

Весь державний апарат України – СБУ, МВС, прокуратура, суди 8 років нічого не могли зробити з відвертим сепаратистом Струком. Бо в нього було багато грошей. Скоріш за все, за підтримки з РФ. Але коли російські війська підійшли за 15 км до Кремінної, Володимира Струка судили судом народного трибуналу. Судячи з усього, розстріляний невідомими патріотами як зрадник за законами військового часу”, – зробив висновок Геращенко.

Надвечір

Російські військові у порту Ольвія о 17:25 завдали декілька ракетних ударів по судну, яке перебуває під прапором Бангладешу. На судні пожежа, на її ліквідацію було відправлено два буксири.

Про це повідомила пресслужба Адміністрації морських портів України.

Вечір

З початку повномасштабного вторгнення Росії, 24 лютого, з України до сусідніх країн виїхали майже 836 тисяч людей.

Про це повідомила речниця Верховного комісара ООН у справах біженців Шабіа Манту.

Після 20-ї

Лідери Таджикистану та Киргизстану під російським тиском на конфіденційному рівні погодились надавати Росії військову допомогу у її війні проти України. Про це заявив ексголова Комітету національної безпеки Казахстану Альнур Муссаєв.

“Таджикистан та Киргизстан здали позиції під тиском Росії та на конфіденційному рівні висловили готовність надати їй військову допомогу. Військова техніка, боєприпаси, і навіть частково російський контингент із цих центральноазіатських республік вивозиться до РФ застосування його війні”, — розповів він.

Експосадовець зазначив, що РФ також чинить безпрецедентний тиск на Казахстан із вимогою стати на її бік у війні проти України.

21:30

Ракета, яка впала біля Південного вокзалу в Києві, розірвала теплотрасу. Частина столиці може залишитися без опалення.

Одан чоловік отримав уламкове поранення, його госпіталізували.

Надвечір

Україна отримала від Естонії другу партію протитанкових ракетних комплексів Javelin.

“До України прибула друга партія переданих Естонією протитанкових ракетних комплексів Javelin. Від прийняття рішення до доставки протягом кількох днів”, – йдеться в повідомленні Міноборони Естонії.

Надвечір

На спецрахунок, який Національний банк відкрив для підтримки Збройних Сил України для протистояння російській агресії, вже перерахували понад 6 мільярдів гривень.

Як повідомила пресслужба Нацбанку, понад 253,5 мільйона гривень надійшло з-за кордону в іноземній валюті.

З отриманої суми НБУ вже перерахував на потреби військових понад 1,6 мільярда гривень, зокрема:

  • на потреби Національної гвардії України – 450 млн грн;
  • на потреби Національної поліції України – 150 млн грн;
  • на потреби Міністерства оборони України – 1 025,3 млн грн.

Наразі залишок коштів на спецрахунку становить 4,53 млрд грн.

Надвечір

Мешканці Конотопа – до російського окупанта: “Это Конотоп! Здесь каждая вторая женщина – ведьма! У тебя завтра утром х*й стоять не будет!”

Удень

Снаряд окупантів влучив в Успенський собор Харкова. В соборі укривались люди. На щастя, ніхто не постраждав.

Нагадуємо, що Успенський собор пережив більшовиків та Другу світову війну, коли всі будівлі довкола були зруйновані, анімле собор вцілів (тг Антона Геращенка).

За даними Нацполіції області, під час ранкового обстрілу Харкова загинули четверо людей.

“Російські літаки бомбардували центральний квартал міста. Під ракетний удар потрапили танкове училище, університет повітряних сил, адмінбудівля ГУНП.
За попередніми даними, в результаті події загинула одна цивільна особа та 3 поліцейських, 15 людей отримали травми“, – ГУ НП.

20:55

Антон Геращенко: Щойно влупило в районі підземного переходу вокзалу. Між готелем «Ібіс» і Південним” (Київ).

20:50

Повітряна тривога в Києві. Сильні вибухи в районі Борщагівки.

Надвечір

Україна зверталася до міжнародних організацій та навіть Папи Римського із проханням допомогти організувати коридор для евакуації цивільного населення з міст, які намагається захопити російська армія, однак Кремль систематично ігнорує це прохання.

Про це на брифінгу 2 березня повідомила віцепрем’єрка—міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, передає “Суспільне”.

19:30

Зведення ГШ ЗСУ:

Триває сьома доба героїчного протистояння Українського народу російському вторгненню.

На Волині підрозділами Збройних Сил України створено надійну систему оборони. Ведеться постійне спостереження за характером дій противника, який проводить демонстраційні дії вздовж кордону України.

На приморському напрямку українські захисники продовжують ведення оборонної операції, успішно стримуючи переважаючі сили противника. Нашими підрозділами знешкоджено десант, що намагався висадитись в районі міста Миколаєва.

Продовжують мати місце факти здачі у полон груп російських солдатів та офіцерів, а також відмов продовжувати наступ.

Повітряними Силами ЗС України здійснюється відбиття нападів з повітря. З початку російського вторгнення по території України ворогом випущено понад 180 ракет. Крім військових об’єктів, значних втрат зазнала цивільна інфраструктура та житлові квартали населених пунктів.

Російські окупаційні війська порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права вдаються до мародерства та вбивств місцевого населення, зокрема і дітей. Моральний дух окупаційного війська вкрай низький.

За поточну добу до 30 бойових літаків порушили повітряний простір України, переважно з боку Республіки Білорусь, та здійснили бомбардування цивільного населення.

Підрозділи Збройних Сил України звільнили Макарів Київської області та закріпились у місті.

Визначені сили та засоби здійснюють оборону міста Києва, продовжують вести систематичні бойові дії та утримувати визначені райони.

Ворог деморалізований та продовжує нести втрати в особовому складі та військовій техніці!

Вдень

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у якості виняткового кроку оголосив про призупинення усіх процесів та комунікацій, які вимагали би відповіді або дій з боку українського уряду.

Це безпрецедентне рішення, процедури для якого досі не були не передбачені, ухвалене 2 березня за запитом українського уряду, пише “ЄП”.

Вдень

У Коростені Житомирської області приблизно о третій годині дня окупантами з повітря був нанесений удар по одному з блокпостів, зруйнували телевежу Коростень-медіа. Телетрансляція в місті припинилася. Є загиблі.
Про це повідомила заступниця міського голови Наталія Чижевська “Суспільному Житомир”.

“Ми на зв’язку з головним лікарем Коростенської лікарні. Він повідомив, що четверо померло. Наразі у лікарні борються за життя ще п’ятьх постраждалих”, – повідомила Чижевська.

Вдень

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко почав виплачувати гроші за вбитих і полонених росіян.

2 березня він виплатив нашим бійцям 600 доларів – за двох знешкоджених окупантів, майора Леоніда Щоткіна та Дмитри Опойкова.

Цю інформацію “Суспільному “підтвердив секретар Чернігівської міськради Олександр Ломако. З його слів, гроші виплачують після підтвердження даних від командування підрозділу.

Нагадаємо, 1 березня Владислав Атрошенко заявив, що з власної кишені платитиме по 300 доларів за вбитого і знешкодженого росіянина та більше – за підбиту техніку.

Вечір

У полон взяті 22 танкісти ЗС РФ. Закликають матерів Росії не посилати дітей на війну.

Вечір

У Командуванні Сил спеціальних операцій ЗСУ звернулися до розрахунків російської артилерії.

Відповідний текст російською опублікований надвечір у середу, 2 березня.

Публікуємо без змін:

“Братство ССО Украины передает привет русским артиллеристам!

Мы вас поздравляем: после того как вы накрыли жесточайшими обстрелами наши мирные города, наших родных, детей, близких – вы, черви, стали нашей целью номер один.

Объясняем вам, Ваньки: вы вроде бы далеко и стреляете по целям которых не видите. Не видите маленьких деток, стариков, дома, детские садики, школы и больницы – все это для просто цели. Стрельнули, полетело, попали – за*бись, правильно пацаны?

А теперь смотрите, червяки: вы своих целей не видите и вам оттого вроде бы как легче. Но поверьте: легче вам мразям уже не будет никогда. Информация по вам – уже у нас. А если по кому-то еще нет, то это вопрос считанных минут.

Отныне никаких пленных русских артиллеристов больше не будет.

Никакой пощады, никакое “пожалуйста не убивайте, я сдаюсь” уже не пройдет.

Каждый расчет, неважно: командир, водитель, наводчик, заряжающий – будут зарезаны как свиньи. Ссыте в штаны, мы за вами уже пришли.

Позвони маме в последний раз. Скажи, что скоро сдохнешь, шакал.
Мы не смерть, мы хуже!”

Читайте також:
ССО оголосили нічне полювання на окупантів: “Час назад Серёжа из Кемерово прохрипел “не надо”

Близько 19-ї

Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію з вимогою до Росії припинити застосування сили в Україні і вивести війська з усієї території нашої держави.

Як повідомляє “Укрінформ“, “за” проголосувала 141 держава.

“Проти” – п’ять (Росія, Білорусь, Сирія, КНДР, Еритрея).

Ще 35 держав утрималися (зокрема Китай, Індія, ПАР, Казахстан, Пакистан, Іран, Ірак, Куба, ЦАР).

У резолюції Генеральна Асамблея ООН засуджує рішення Російської Федерації від 24 лютого 2022 року про “спеціальну воєнну операцію” в Україні, висловлює “серйозну стурбованість” повідомленнями про напади на цивільні об’єкти, такі як житлові помешкання, школи та лікарні, а також про жертви серед цивільного населення, включаючи жінок, літніх людей, інвалідів та дітей.

“Воєнні дії Російської Федерації на суверенній території України мають такі масштаби, які міжнародна спільнота не бачила в Європі десятиліттями”, – зауважується в резолюції.

Також наголошується, що “необхідні термінові дії, щоб врятувати це покоління від лихоліття війни”.

Результати голосування по країнах:

Резолюція вимагає від Російської Федерації негайно припинити застосування сили проти України та утриматися від будь-якої подальшої незаконної погрози або застосування сили проти будь-якої держави-члена.

А також вимагає від Російської Федерації негайно, повністю і беззастережно вивести всі свої військові сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів, негайно та беззастережно скасувати рішення щодо статусу окремих районів Донецької та Луганської областей України.

Генасамблея вимагає сприяти швидкому, безпечному та безперешкодному доступу до гуманітарної допомоги тим, хто потребує її в Україні, щоб захистити цивільне населення.

Також наполегливо закликає до негайного мирного вирішення конфлікту між Російською Федерацією та Україною шляхом політичного діалогу, переговорів, посередництва та іншими мирними засобами.

Генасамблея закликає продовжити зусилля генерального секретаря ООН, держав-членів Організації, ОБСЄ та інших міжнародних і регіональних організацій для підтримання деескалації, а також зусилля з реагування на гуманітарну кризу та кризу біженців, яку спричинила агресія з боку Російської Федерації.

Вдень

У місті Енергодар Запорізької області, де розташована Запорізька АЕС, тисячі місцевих жителів продовжують голіруч зупиняти колону військової техніки окупантів. Росіяни почали застосовувати проти цивільних зброю та гранати:

Ціла маніфестація городян уздовж перекрила дорогу до ЗАЕС.

Напередодні

У Крутівській громаді, між селами Пам’ятне та Хороше Озеро, 1 березня відбувся бій ЗСУ та тероборони з російськими окупантами. Про це повідомляє Крутівська територіальна громада на своїй фейсбук-сторінці.

Росіяни поцілили навпроти місцевої церкви – у магазин. Перед боєм вони обстріляли меморіал Героїв Крут, а потім на його тлі фотографувалися.

“Як відомо, Крути – символ боротьби за незалежність України. У 1918 році тут відбувся бій між армією УНР та більшовиками, які наступали на Київ. Тоді українці змушені були відступити. Але ціною численних жертв затримали ворога, що дало час УНР підписати договір у Бресті. Через 104 роки українці і росіяни билися знову. Цього разу російська армія зазнала тут приголомшливої поразки“, – йдеться у повідомленні громади.

Як розповідали жителі громади, після бою тіла майже 200 загиблих російських солдатів та офіцерів на двох КамАЗах повезли у бік Сумщини, через село Плиски.

18:30

Дмитро Кулеба обговорив з держсекретарем США Ентоні Блінкеном нові санкції проти Росії і додаткові бойові літаки для України, повідомила пресслужба МЗС.

“Співрозмовники узгодили нові партії оборонної зброї для України. Міністр особливо наголосив на важливості посилення Повітряних сил Збройних сил України”, – йдеться в повідомленні.

Варто зазначити, що на озброєнні у США немає бойових літаків, якими здатні управляти українські пілоти. Однак потенційно Вашингтон може чинити тиск на східноєвропейських союзників, щоб вони передали Україні відповідну бойову авіацію, зазначає “Європравда“.

На онлайн-брифінгу вдень 2 березня Дмитро Кулеба заявив, що Україна продовжує переговори з європейськими країнами про надання бойових літаків для боротьби з російським вторгненням.

“Це абсолютно нагальна вимога. Наші пілоти героїчно б’ються у повітрі, гинуть, збиваючи російські літаки, які прямують на бомбардування наших міст, на вбивство наших мирних громадян”, – сказав Кулеба.

“Ми працюємо з низкою країн над цим, є прогрес, але ми не можемо чекати, тому що йдеться не про тижні. У нас немає тижнів, у нас є дні і ми маємо вирішити цю проблему за декілька днів. Це не означає, що якщо не буде літаків, ми здамося. Але це означає, що ми будемо продовжувати боротьбу, на жаль, з набагато більшими втратами серед мирного населення, тому що Росія продовжить бомбити наші міста”, – додав міністр.

Надвечір

Генеральне консульство Греції евакуює з Маріуполя, який перебуває під обстрілами окупантів,  своїх підданих – для них відкрили гуманітарний коридор.

Про це повідомляє маріупольський сайт mrpl.city.

Повідомляється, що консульство евакуює журналістів та громадян Греції, які мають свій чи орендований автотранспорт. Також жителів,  які мають документи, що підтверджують приналежність до Греції, будуть евакуювати автобусом. Пріоритет буде надано дітям і жінкам, а також постраждалим від обстрілів.

Генеральний консул Греції Маноліс Андулакіс залишиться в Маріуполі, де мешкає велика етнічна грецька громада, повідомляє Politico.

Вдень

Головне управління розвідки Міноборони України 2 березня запустило лічильник “Україна захищає світ”.

Він показує кількість часу, що минув після початку масштабного вторгнення військ РФ.

“Українці, тримаймося! Ми вкотре доводимо усьому світу, що найкращі люди — тут, від Ужгорода до Луганська, від Чернігова та до Криму.
Ворог наляканий, ворог дезорієнтований, ворог в паніці. Нам треба ще трішки часу.
А зараз наступає темрява. І це не лише час, коли росія сміє підло обстрілювати мирне населення. Це час, коли прокидаються сови та вовки…” – заявили в ГУР, додавши, що його співробітники “роблять максимум зусиль, аби даний годинник зупинився й перестав бути актуальним”.

Паралельно з цим ГУР відкрило доступ до списку особового складу 20-ї гвардійської мотострілецької дивізії ЗС РФ, що вторглася в Україну. Контакти офіцерів містять особисті дані, посади, номери телефонів тощо (Переглянути у Google Таблицях).

Вдень

Колишній гравець збірної України Ярослав Ракицький покинув російський клуб “Зеніт”. Про це 2 березня офіційно повідомила прес-служба санкт-петербурзького клубу.

Контракт Ракицького із “Зенітом” був розірваний на прохання Ярослава у зв’язку з важкою сімейною ситуацією – принаймні таке формулювання російська команда озвучила на своєму сайті.

Як відомо, колишнього донеччанина Ракицького вважали чи не найбільш “проросійським” футболістом України, і через та та через перехід до “Зеніта” він втратив місце в національній збірній.

Зазначимо, що в день злочинного вторгнення Росії в Україну Ракицький написав у себе в Instagram: “Я – Українець! Україні Мир! Стоп війні!”. Пізніше Ярослав поширив серед своїх читачів відео українського співака Монатіка із закликом припинити війну.

Додамо, що Андрій Воронін після початку війни одразу розірвав контракт з московським “Динамо”, де він працював помічником головного тренера. Так зробили ще кілька українських футболістів, зокрема Ярослав Годзюр.

Після 17-ї

Дві бригади ЗС України вибили рашистських окупантів із смт Макарів на Київщині, повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

14 омбр імені князя Романа Великого і 95 одшбр звільнили Макарів Київської області та закріпилися там!” – ідеться в дописі на ФБ Залужного о 17:47.

Макарів – селище міського типу Бучанського району, на захід від Києва. Колишній райцентр.

Читайте також:
Десантники 95-ї бригади штурмували окуповану Горлівку

 ісля 17-ї

За словами голови Київської ОДА Олексія Кулеби, небезпечними напрямками Київщини є:

  • Буча
  • Ірпінь
  • Гостомель
  • Житомирська траса
  • північ Вишгородського району

“Російські окупанти продовжують накопичувати велику кількість військ та техніки. Постійні тривоги можливого авіанальоту майже по всій області. У всіх районах Київщини триває боротьба з диверсійними групами. Вживаємо всіх необхідних заходів для контролю складної ситуації в області”, — пише Кулеба.

Вдень

У Росії почали показувати перші сюжети про похорони своїх військових.

Матеріал почав з’являтися в мережі в середу, 2 березня.

У відео, зокрема, йдеться про якусь “офіцерську честь”, “борг батьківщині”, “захист вітчизни”.

Вдень

Президент Володимир Зеленський призначив Олександра Власенка начальником Головного управління Служби безпеки України в Автономній республіці Крим – указ №92/2022 від 2 березня.

Іншим указом президент звільнив Олега Кулініча з посади начальника Головного управління СБУ в АР Крим.

Вдень

Збройні сили України захопили планувальні документи одного з підрозділів батальйонної тактичної групи 810-ї окремої бригади морської піхоти Чорноморського Флоту Російської Федерації. Про це повідомила пресслужба оперативно-тактичного угруповання “Схід”.

Серед отриманих документів робоча карта, бойове завдання, таблиця позивних, таблиці сигналів управління, таблиці скритого управління, список особового складу тощо.

“Виходячи з отриманої інформації, відомо, що плануючі документи на війну з Україною були затвердженні ще 18.01.22 року, а сама операція із захоплення України має пройти протягом 15 діб, а саме з 20.02. по 06.03”, – йдеться в повідомленні.

Також відомо, що підрозділ ворога мав здійснити висадку з ВДК «Орськ» в районі населеного пункту Степанівка-1 та надалі діяти з військовими частинами 58-ї армії РФ, а саме з 177-м окремим полком морської піхоти ЧФ РФ. Кінцевою метою цих сил було блокування та взяття під контроль Мелітополя.

“Отже, коли в черговий раз хтось із полонених скаже, що приїхав на навчання і заблукав – не вірте! Вони знали, вони ретельно планували і готувались. А російським окупантам скажемо одне: залишайте й надалі свою техніку та таємні документи, вони нам знадобляться, перше – для наших захисників, а друге – для Гааги”, – резюмували в ОТУ.

Вдень

Група полонених окупантів у Миколаївській області, Баштанський район.

Після 16-ї

У Харкові на Салтовці пролунав потужний вибух. Піднявся величезний стовп диму.

Фото з місця події опублікував УНІАН.

Вдень

У Дніпрі місцеві мешканці піймали мародера та покарали його – примотали до стовпа, спустивши перед цим штани і труси. Фото опублікували у місцевому Telegram-каналі.

Інцидент стався 2 березня на вулиці Передовій. Чоловіку, який хотів вкрасти товар, також написали зеленкою “вор” на голих сідницях.

Як відомо, що за шість днів війни в Україні затримали десятки мародерів. Багатьох із них не просто затримали, а й винайшли сороміцьке покарання – зняли одяг та примотали до стовпів.

Станом на 14:00

В Україні з початку вторгнення Росії загинула 21 дитина та отримали поранення 55 дітей.

Про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова написала в телеграмі о 14:30 у середу, 2 березня.

“Ситуація в Україні залишається напруженою. Станом на 13-ту годину 2 березня 2022 року російський окупант продовжив використовувати тяжку зброю та знищувати цивільне населення”, – ідеться в повідомленні омбудсмана.

За її словами, з початку вторгнення Російської Федерації в Україну, за результатами аналізу інформації з різних джерел, загинула 21 дитина та постраждало 55 дітей.

Вона зазначила, що внаслідок обстрілів загарбниками зруйновано інфраструктуру Києва, Ірпеня, Харкова, Маріуполя, Житомира, Херсона та населеного пункту Василівка Запорізької області. Під час ракетного удару окупантів постраждав пологовий будинок у м. Житомирі.

Водночас російські війська продовжують обстріл мирного населення Запорізької області. Вчора о 9-й у Василівці снаряди прилетіли на подвір’я місцевої школи.

Також Харків та Херсон продовжують залишатися під потужними обстрілами окупантів, додала Денісова.

“Сьогодні вночі внаслідок повітряного удару в м. Житомирі загинула одна дитина та постраждало шість дітей. Їх (поранених) було врятовано з підвалів напівзруйнованих будинків”, – підкреслила омбудсмен.

Денісова зазначила, що своїми діями збройні сили РФ продовжують цинічно порушувати основоположні права дітей – право на життя та охорону здоров’я, гарантовані кожній дитині у світі Конвенцією ООН про права дитини.

“Частини цих смертей можна було уникнути у разі встановлення безпольотної зони над Україною”, – зауважила уповноважена.

Вона закликала міжнародну спільноту та міжнародні правозахисні організації підтримати ініціативу із закриття українського неба від винищувачів ворога.

За її словами, “між тим під обстрілами у Чернігові в пологовому будинку народилися дві трійні”. “Доки на Україні на світ з’являються такі янголята — ми непереможні”.

Читайте також:
У столичному метро поліція викрила диверсантів, що ховали патрони у плюшевому ведмедику

Після 15-ї

У місті Мелітополь Запорізької області окупанти відкрили вогонь по місцевих мешканцях, які вийшли на вулиці, щоб зупинити військових злочинців. Відповідне відео з’явилося в соцмережах.

На ролику видно кілька сотень людей, що йдуть вулицею. Деякі з них несуть прапори України. У цей час чуються постріли з автоматичної зброї.

“Стріляють, стріляють. Залякують. Але у нас люди нічого не бояться”, — кричить дівчина за кадром.

Чи є постраждалі внаслідок нападу окупантів, наразі невідомо.

Станом на 14:00

Херсонська міська рада станом на 14:00 2 березня повідомила, скільки людей загинули 1 та 2 березня під час бойових дій у Херсоні.

Втрати 1 березня

  • Парк по вул. Нафтовиків, 64 біля «Нової Лінії» – загинули 8 людей
  • Вул. Паровозна, 13, загинув один цивільний
  • Вул. Полтавська, 89, біля ліцею двоє загиблих
  • Вул. І.Кулика 141-а, під’їзд 2 – є загиблі
  • На Бериславському шосе, біля молокозаводу загинув цивільний
  • Навпроти Апеляційного суду, вхід в парк – загинула одна людина
  • 49-ї ГХД 2 корп. 3 під’їзд 2 – є загиблі
  • вул. Синявіна 152, б – 2 загиблих
  • вул. Перекопська 171-173, у легковому авто загиблі
  • Є загиблі біля під’їзду вул. Тарле, а також розстріляна на Бориславському шосе сім’я з Зеленівки

Втрати 2 березня

  • На вул. Перекопській, 136 загинула 1 людина
  • Біля Фабрики на зупинці – чоловік та хлопець віком 14 років
  • Вул. Мира – Бериславське шосе біля залізничного переїзду загинула 1 людина
  • Консервний комбінат, у розстріляному чорному Нісані д/н ВТ0142ВС загинули 2 людини
  • Вул. Паровозна – 11 людей загинули
  • Вул. Чорноморська та Перекопська – загинула жінка
  • Вул. Загородня, 49 – чоловік. Смерть в автомобілі

У місті триває робота над збором інформації щодо встановлення точної кількості загиблих та їх ідентифікацією. Прикладаються максимальні зусилля у визначених умовах.

День

У мобільних крематоріях тимчасово окупованого Кримського півострова масово палять тіла мертвих російських військових, а у лікарнях – поранені без рук і ніг армійці РФ. Йдеться, найперше, про населені пункти поблизу адмінмежі з материком, куди їх доставили після боїв на території України.

“Російські військові привезли… мобільний крематорій, спалюють трупи своїх. Мобільні госпіталі біля КПВВ не справляются. У лікарні привозять десятки солдат із тяжкими пораненнями — без рук і/або ніг. Тримають там 2-3 дні й вивозять в невідомому напрямку. Лікарям погрожують держзрадою за розголошення будь-якої інформації”, – йдеться в повідомленні.

День

Росіяни прибули до Конотопа (Сумська область) “домовлятися” про здавання міста: влада заявила, що про це не може бути мови. Про це повідомив голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

“Розмова з росіянами в Конотопі уповноваженого мною від військової адміністрації тривала близько 12 хвилин. Я був на гучному зв’язку під час перемовин. Домовленість наступна: Ні про жодну зміну влади мова не може йти. Вони зацікавлені в правопорядку. Введення військ не буде. Прапор український − на місці”, – наголосив Живицький.

За його словами, є домовленість: не повинно бути взаємних провокацій.

“Вони залишаються стояти на своїх позиціях. Буде забезпечено безперешкодний проїзд комунального транспорту і служб, автомобілів швидкої, з продуктами, гуманітарних вантажів”,  – наголосив голова ОДА.
За його словами, задля забезпечення безпеки в місті і контролю будуть додатково встановлені блок-пости в глиб міста Конотоп.

Раніше

Священники відділення РПЦ в Україні – так званої “Української православної церкви Московського патріархату” – записали звернення до митрополита Онуфрія із закликом зібрати Помісний собор і вийти з підпорядкування Московського патріархату.

Як передає “Укрінформ”, відповідне звернення група священників оприлюднила в YouTube.

“Звертаємося до Предстоятеля Блаженнішого митрополита Онуфрія з проханням ініціювати скликання помісного собору УПЦ МП, на якому підняти питання про недоречність перебування у складі московського патріархату і зміну канонічного статусу нашої Церкви”, – заявили автори звернення.

Відповідний заклик оприлюднили близько десяти священників із храмів Києва, Київської області та Дніпра.

Як зазначив один з отців, його храм у селі Демидові був зруйнований під час обстрілу російськими військами.

Священники заявили, що припиняють поминати ім’я Кирила у богослужіннях в їхніх храмах, оскільки той своїм мовчанням благословив російську агресію в Україні та у всьому потурає президенту Росії Путіну.

15:21

Антон Геращенко: ‼️ТЕРМІНОВО! ! !

Росіяни готують провокацію із території України. Розглядаються кілька варіантів: від розстрілів прикордонних пунктів диверсантами в українській формі до завдання ракетних ударів по містах Білорусі та підриву НПЗ у Мозирі.

День

Містечко Бородянка на Київщині, яке стало на шляху російських окупантів. Тут немає військових частин. Зруйновано багато житлових будинків.

Символічне фото:

Близько 15-ї

Щойно ворожі винищувачі знову намагалися завдати удару по Штабу оборони Харківщини. Кілька будинків зруйновано. Костянтин Немічев з місця події, відео:

15:20

Глава МЗС Дмитро Кулеба:

Євросоюз фактично став тилом для постачання України, що відбиває військову агресію РФ. 19 країн постачають Україні зброю. Деякі країни ухвалили такі рішення вперше у своїй історії. Сьогодні про поставки летальної зброї оголосив прем’єр Іспанії.

Сьогодні SWIFT були відключені перші сім великих банків. Кожен із них ми вигризали зубами. Відключення міжнародної системи платежів для Росіїв – це була найважча для реалізації санкція. Ми продовжимо роботу над тим, щоб відключати від SWIFT наступні банки РФ.

За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, Росія знайшла три країни, з якими активно співпрацює, намагаючись створити альтернативні бізнес-моделі та альтернативні системи фінансових розрахунків.

День

Євросоюз запровадив санкції про відключення семи російських банків від фінансової системи SWIFT з 10-денним перехідним періодом.

Відповідне рішення опубліковане в Офіційному журналі ЄС, передає“Європейська правда”.

Банки мають 10 днів на згортання SWIFT-операцій. Це такі російські банки: ВТБ, “Россия”, “Открытие”, “Новикомбанк”, “Промсвязьбанк”, “Совкомбанк” та ВЭБ.РФ.

Високопоставлений чиновник ЄС пояснив, що банки у списку були обрані на основі їхніх зв’язків з російською державою, у тому числі у списки державні банки, які вже підпали під санкції після анексії Криму Росією в 2014 році, повідомляє агентство Reuters.

“Сбербанк”, найбільший кредитор Росії, і “Газпромбанк” не були включені до списку, оскільки вони є основними каналами розрахунків за російські нафту та газ, які країни ЄС, як і раніше, продовжують купувати попри війну в Україні, пояснює агентство.

День

Рашисти покинули колону техніки у смузі відповідальності 93 ОМБр “Холодний Яр” (Сумська область). Окупанти вже не чекають, коли їх підсмажать та просто дезертують і правильно роблять, якщо хочуть жити.

День

У Білій Церкві рашисти вдарили по кладовищу.

13:55

Маріуполь продовжує стояти під масованими артилерійськими і ракетними обстрілами з боку російських окупантів. Місто намагаються оточити з трьох боків. Щоб не допустити евакуації мирних мешканців із півмільйонного міста, рашисти перерізали залізницю і розстріляли тепловози у Волновасі.
– мер Вадим Бойченко у включенні національного телемарафону.

14:25

Вознесенськ, Миколаївська область. Друга спроба. “Росіяни пробують заходити в місто, важкий бій”, – місцева тероборона. (ТГ-канал Андрія Цаплієнка).

День

Військовополонений у місті Новий Буг (Миколаївська область) розплакався і здався добровільно.

Його нагодували, напоїли і навіть заспокоїли. Він повернеться додому живим.

Відео:

▪️ Російські солдати, ви вже зрозуміли, що вас використовують як гарматне м’ясо? Здавайтесь і живіть!

Після 13-ї

Як стало відомо, ЗСУ знищили командний пункт рашистів у селі Дитятки під Чорнобилем. Начальник штабу 36-ї армії Східного військового округу ЗС Росії генерал-майор Сергій Нірков втік  у Білорусь, залишивши особовий склад, знищений українцями.

Удень

У Києві правоохоронці викрили п’ятьох диверсантів на станції метро, які ховали патрони в іграшковому ведмедику.

Про це вдень у вівторок, 2 березня, інформує пресслужба Національної поліції.

Так, на одній із столичних станцій метро правоохоронці виявили чоловіків, які підозріло себе поводили.

Фото: пресслужба Національної поліції

Під час ретельного огляду речей, поліцейські виявили у одного із диверсантів дитячу іграшку, в якій були сховані боєприпаси. Його товариш – громадянин Білорусії, теж мав при собі бойові набої.

Фото: пресслужба Національної поліції

Окрім того, на тій же станції оперативники Нацполіції виявили ворожого диверсанта, який передавав ворогу позиції підрозділів Збройних сил України через месенджери.

Також на станції метро до поліцейських звернулися громадяни щодо підозрілої поведінки двох чоловіків.

Під час перевірки правоохоронці виявили та вилучили у чоловіків боєприпаси, споряджені чотири магазини, затвор з бойком до автомату Калашникова АК-74, штик-ніж та п’ять кубів наркотичної речовини.

У метро диверсанти прийшли нібито переночувати і сховатися від авіаударів.

Затриманих передали працівникам СБУ для проведення подальших слідчих дій.

У Нацполіції закликають громадян у разі виявлення підозрілих осіб зберігати заходи особистої безпеки та негайно повідомляти поліцію.

Близько 14-ї

Наслідки повітряного удару рашистів по Харківській міськраді та навколишніх будівлях.

Фото з тг-каналу Антона Геращенка:

День

Унаслідок ракетного удару по Київській телевежі 1 березня загинув телеоператор каналу Live Євген Сакун.

День

Президент Володимир Зеленський змінив голів Одеської та Черкаської обласних державних адміністрацій на професійних військових.

Відповідні укази оприлюднені на сайті президента.

Так, замість Сергія Гриневецького Одеську ОДА очолив Максим Марченко.

Марченко – полковник Збройних сил України. У 2015-2017 роках був командиром 24-го окремого штурмового батальйону Айдар. У 2018-2021 роках – командир 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу. Брав безпосередню участь у бойових діях на сході України, під його керівництвом було проведено багато успішних операцій.

Черкаську ОДА замість Олександра Скічка очолив Ігор Табурець.

Табурець – генерал-майор, тривалий час працював у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. У лютому цього року був призначений радником тодішнього голови ОДА Скічка.

Після 13-ї

ДСНС інформує! Якщо Ви виявили підозрілі предмети або боєприпаси, не намагайтеся розібрати їх чи перенести в інше місце. Негайно повідомте в ДСНС, МВС або ЗСУ за телефонами 101, 102, 0800507028.

День

14:07

Чернігів після обстрілу – фото з тг-каналу Антона Геращенка.

Чернігів після обстрілу_4 Чернігів після обстрілу_3 Чернігів після обстрілу_2 Чернігів після обстрілу_1 Чернігів після обстрілу
<
>

13:47

Харків, пряме влучання крилатою ракетою в будівлю міськради.

День

Як стало відомо, Військовослужбовці 95-ї окремої десантно-штурмової бригади штурмували місто Горлівку Донецької області, яке з 2014 року було окупованим РФ.

Так, українські десантники зайшли в Горлівку, завдали помітного удару ворогу, взяли чимало полонених.

Зокрема, у вівторок, 1 березня, пресцентр Командування Десантно-штурмових військ оприлюднив відео із затриманими представниками незаконних збройних формувань РФ.

“Ними виявилися мешканці окупованих територій: слюсарі, вчителі, соціальні працівники. Всіх їх кремлівська влада насильно мобілізувала до своєї армії та холоднокровно відправила вперед як гарматне м’ясо”, – йдеться в повідомленні.

Про військові маневри “95-ки” на Донецькому напрямку повідомив також міністр оборони Олексій Резніков. Втім, у ранковому дописі 2 березня урядовець не конкретизував, про яке саме успішне завдання бригади йдеться.

“Ворог підло обстріляв мирний Житомир. Це від переляку спроба помститися за успішне виконання 95-ю бригадою завдання в ООС. Окупанти цілилися по казармах бригади та по житлових будинках поруч”, – написав Резніков.

Воєнні дії в напрямку Горлівки підтвердив і на брифінгу вдень у середу радник глави ОПУ Олексій Арестович. 

“Одна з наших бригад… просунулася на околиці Горлівки. зараз там закріплюється, можливо, буде розвивати наступ. Що не може бути приємною новиною, бо вперше на сьомий день війни наші підрозділи перейшли в наступ на окремому напрямку. І я думаю, що це не останній наступ і не останній контрнаступ”, – сказав він.

За попередньою інформацією, поки що українські армійці в місті не закріплялися.

Читайте також:
93-тя бригада на окремих ділянках відтіснила росіян до державного кордону

13:45

Вночі 1 березня на Київщині зав’язався запеклий повітряний бій між парою винищувачів МіГ-29 бригади тактичної авіації Повітряних Сил ЗС України та парою російських Су-35С.

Як повідомляє Командування повітряних сил ЗСУ, у результаті повітряного бою обидва літаки рашистів були знищені!

Разом із ракетами класу «повітря-повітря» із МіГ-29 по окупантах відпрацювали й зенітні керовані ракети комплексу С-300 місцевої зенітної ракетної бригади повітряного командування «Центр».

На жаль, в результаті цього бою Повітряні Сили втратили один МіГ-29. Пілота шукають.

“Так, сьогодні ворог переважає у кількості та якості авіатехніки та озброєння, але Повітряні Сили роблять усе можливе, аби очистити українське небо від ворожої присутності”, – заявляють у КПС.

День

В Івано-Франківську правоохоронці затримали чоловіка, який, імовірно, навів удар російського “Калібру” на аеродром. Про це вранці в середу, 2 березня, інформує пресцентр СБУ.

Затриманий приїхав в Івано-Франківськ 22 лютого 2022 року. Чоловік заселився у мотель неподалік аеродрому. 23 лютого він передав росіянам інформацію про те, де розташований військовий об’єкт.

“Через потрапляння ракет по аеродрому зруйнувалася інфраструктура. Після цього коректувальник доповів у РФ про результат удару. Диверсанта затримали “на гарячому”, коли він намагався здійснити наступний злочин, спрямований на зниження нашої обороноздатності”, — йдеться у повідомленні.

Чоловікові загрожує до 15 років позбавлення волі за статтею 111 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, вранці 24 лютого російські окупанти обстріляли аеродроми в Івано-Франківську та селі Корнич Коломийського району. Ворог знищив ракетними комплексами аеропорт у місті та склади ПММ.
Унаслідок обстрілів двох аеродромів на Івано-Франківщині травмувалися п’ятеро людей.

Ранок

У Японії 70 військових, серед яких пів сотні колишніх членів сил самооборони держави та два ветерани Французького іноземного легіону, подали заявки на приєднання до українського Інтернаціонального легіону тероборони. Про це вранці у середу, 2 березня, інформує Reuters із посиланням на прессекретаря посольства України в Токіо.

Він отримував дзвінки від людей, які “бажали воювати за Україну”, однак детальної інформації дипломат не надав.

Близько 13-ї

Російські окупанти обстріляли Чернігівську районну лікарню. Інформацію щодо загиблих і травмованих нададуть згодом.

13-та година

Національний телемарафон показує наслідки руйнувань житлових будинків в Ірпені, які постраждали від удару російської авіації уранці о 7:30. Є четверо поранених.

Андрій Цаплієнко: “Наслідки ранкового удару по Ірпеню. Пара Су-25. Здається, вони просто розважаються, скидаючи бомби на житлові будинки”.

Близько 13-ї

ЗСУ відбили атаку на Миколаїв, армія РФ відступає у бік Баштанки.

Близько 11-ї

Створено батальйон тероборони Києва “Азов”, у ньому організовано спеціалізовані підрозділи – протитанковий, мінометний і т.ін.

Про це заявив у виступі перед особовим складом засновник полку “Азов”, лідер “Нацкорпусу” Андрій Білецький.

Відео:

Він зазначив, що інші воїни-“азовці” у ці хвилини працюють “як на лінії, так і за лінією”.

В цей час оперативне оточнення Києва росіянами потроху просувається.

“Битва за Київ буде найважча – тут вирішиться доля України!” – сказав Білецький.

Він закликав новобранців використати на бойову підготовку кожну хвилину часу із цих днів, які залишилися до вирішального бою.

“Ви перетворюєтеся з купи людей у підрозділ. Так, легкопіхотний, ненавчений, але підрозділ. Працюйте, працюйте і ще раз працюйте”, – зазначив він.

Ранок

Мер Конотопа Артем Семеніхін зібрав людей і провів віче – воювати чи ні, бо на місто наведена російська артилерія, і Конотопу поставили ультиматум.

Ранок

У Херсоні місцеві жителі відібрали у російських військових зняті тими прапори України.

Ранок

Наслідки ранкового обстрілу російськими окупантами Харкова, про які повідомив керівник пресслужби ДСНС у Харківській області Євгеній Василенко:

Зараз тривають аварійно-рятувальні роботи в адмінбудівлях після ранкового ворожого ракетного обстрілу Харкова. Десятеро людей врятовано з-під завалів. Попередньо відомо про чотирьох загиблих та дев’ятьох травмованих.

10:55

Біля берегів Одеси помітили корабель російських окупантів. За попередньою інформацією, він сторожовий, не десантний і не ракетний. Про це вранці повідомив голова Громадської ради при Одеській ОДА Сергій Братчук.

За оцінками, корабель не десантний, а сторожовий.

Після 10-ї

Російський солдат-мародер намагається пробратися до магазину техніки у Херсоні. Автомат йому не допоміг.

Після 10-ї

Трофейна техніка російських окупантів, захоплена нашими хлопцями зі 128 гірсько-штурмової бригади.

Трофейна техніка російських окупантів, захоплена нашими хлопцями зі 128 гірсько-штурмової бригади._3 Трофейна техніка російських окупантів, захоплена нашими хлопцями зі 128 гірсько-штурмової бригади._2 Трофейна техніка російських окупантів, захоплена нашими хлопцями зі 128 гірсько-штурмової бригади._4 Трофейна техніка російських окупантів, захоплена нашими хлопцями зі 128 гірничо-штурмової бригади. Трофейна техніка російських окупантів, захоплена нашими хлопцями зі 128 гірсько-штурмової бригади._1 Трофейна техніка російських окупантів, захоплена нашими хлопцями зі 128 гірсько-штурмової бригади._5
<
>

Ранок

“Ми без зброї. Вам тут не Росія. Їдьте додому”: жителі Мелітополя не пускають військову техніку РФ до міста.

Ранок

Соцопитування Russian Field: рівень підтримки росіянами агресії РФ проти України – 58,8%. Не підтримують “спецоперацію” (як її називає роспропаганда) 34% росіян.

Більшість респондентів (59,7%) вважають ініціатором загострення “конфлікту” США. Близько третини говорять про НАТО (30,3%) та Україну (28,9%). Росія як ініціатор конфлікту на четвертому місці з 16,5%.

Опитування Фонду “Громадська думка” (ФОМ): за тиждень із 20 по 27 лютого рівень довіри громадян РФ до президента РФ Володимира Путіна зріс із 60 до 71%. За той же період із 64 до 71% збільшилася кількість тих, хто схвалює діяльність свого фюрера.

Ранок

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що після закінчення війни проти РФ українці повинні бачити надію. Як повідомляє агентство PAP, він запропонував Євросоюзу розробити план відбудови нашої держави на 100 млрд євро. 

9:20

Ранкове звернення Володимира Зеленського:

“Сьогодні українці більш єдині, ніж у попередні 30 років.

Російським військовим поставлено завдання – стерти із лиця земля нашу історію.

Учора вони вдруге вбивали Бабин Яр…”

Президент Зеленський звернувся до всіх євреїв світу через російські атаки на Бабин Яр та Умань.

“Учора ввечері нас усіх бомбили у Києві. І ми всі знову загинули в Бабиному Яру – від ракетного удару… Звертаюся зараз до всіх євреїв світу – хіба ви не бачите, що відбувається? Тому дуже важливо, щоб зараз мільйони євреїв у всьому світі не мовчали. У мовчанні народжується нацизм. Тому кричіть про вбивства мирних людей. Кричіть про вбивства українців”.

Попередній день

Мешканці міста Буча під Києвом фіксують “затор” із розбитої техніки російських окупантів, які утворилися внаслідок боїв 28 січня.

Буча після боїв - розбита техніка на вулицях Буча після боїв - розбита техніка на вулицях_2 Буча після боїв - розбита техніка на вулицях_1 Буча після боїв - розбита техніка на вулицях_3 Буча після боїв - розбита техніка на вулицях_4 Буча після боїв - розбита техніка на вулицях_5 Буча після боїв - розбита техніка на вулицях_6 Буча після боїв - розбита техніка на вулиця-3
<
>
Убиті російські солдати в Бучі під Києвом. Фото: ФБ Лєна Чиченіна

9:45

КМДА: Ніч проти 2 березня у місті пройшла спокійніше, ніж попередня. Київ продовжує готуватися до оборони, зводяться фортифікаційні споруди.

Із 8:00 там, де це можливо, почав курсувати громадський транспорт, відкриваються продуктові магазини, аптеки.

Працює гуманітарний штаб, який забезпечуватиме медикаментами, продуктами і предметами першої необхідності насамперед тих, хто найбільше цього потребує. Одиноких і людей літнього віку, осіб з інвалідністю, матерів з маленькими дітьми.

Створено електронну платформу (https://potreby.kyivcity.gov.ua/), через яку всі, у кого є можливість, можуть долучитись до підтримки міста за наступними напрямами: медикаменти та ліки, продукти харчування, предмети першої необхідності, логістичні послуги, людські ресурси (волонтери).

Слідкуйте за інформацією, оскільки для роботи гуманітарного штабу необхідна велика кількість волонтерів.

8:50

“Харків. У результаті ворожих обстрілів горить дах будівлі обласного управління внутрішніх справ, житлові будинки, існує загроза поширення пожежі. На місці працюють рятувальники. Кількість постраждалих та руйнувань уточнюється”, – повідомлення ДСНС у Telegram.

За добу пожежники виїжджали на гасіння понад 40 пожеж у різних районах у місті, а також у Харківському та Ізюмському районах Харківської області. Також рятувальники здійснили 21 виїзд на допомогу населенню та ліквідацію наслідків ворожих обстрілів, які не супроводжувалися пожежами.

8:40

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що до України вже прибули і стали на бойові чергування нові “Байрактари”. Про це він написав вранці у середу, 2 березня, у фейсбуці.

Резніков розповів, що 1 березня мав довгу розмову з міністром оборони США Ллойдом Остіном, і навіть досвідчені американські військові у повному захваті від професіоналізму наших захисників та стійкості нашого народу.

“Збільшується обсяг допомоги, яку ми отримуємо. Збільшується кількість країн, які надають цю допомогу. Приєднується навіть ті, щодо кого це вважалося неможливим”, – додав міністр.

Він розповів, що до України вже прибули і

СТАЛИ НА БОЙОВІ ЧЕРГУВАННЯ НОВІ “БАЙРАКТАРИ”, БУДЕ БІЛЬШЕ “СТІНГЕРІВ” І “ДЖАВЕЛІНІВ”.

“147 годин оборони. Характер подій змінюється. Російські окупанти намагаються хоч якось втримати боєздатність своїх підрозділів. Але вдається все гірше й гірше. Про це свідчать неодноразові факти здачі у полон груп російських солдат із офіцерами. А також відмов продовжувати наступ”, – зазначив міністр.

Міністр зазначив, що у Росії родичі полонених та загиблих починають виходити на акції протесту. “Тотальна брехня російської пропаганди дає тріщини. Ворог злякався прямого контакту з українськими захисниками та захисниками. Тому перейшов до злочинної тактики дистанційного обстрілу мирних міст”, – додав він.

Резніков заявив, що удари авіацією та ракетами з території Росії та Білорусі по житлових будинках та школах, обстріли з РСЗО пологових будинків – це “боягузлива поведінка тих, хто не має честі”.

“Це не військові – це терористи, представники держави-терориста. І це тавро надовго”, – констатував міністр.

Резніков також вважає, що обстріл Житомира – це відповідь на успішне виконання 95-ї бригади завдання в ООС.

“Окупанти цілилися по казармах бригади та по житлових будинках поруч. Нападами на жінок та дітей наших воїнів Кремль досягне зовсім не того результату, якого прагне. Зараз від російського терору потерпає багато наших міст і сіл, але чи не найбільше – Харків, Маріуполь та Херсон”, – зазначив голова Міноборони.

“Пишаюся кожним, хто сьогодні боронить свій дім від російської навали. Схиляю голову за тими, хто віддав своє життя. Після перемоги ми вшануємо їхню пам’ять так, щоб і через століття українці шанували героїв Гостомеля, Херсону, Чернігова, Сум, Щастя, Волновахи, Харкова, Маріуполя, Охтирки та інших міст, як ми шануємо наших героїчних предків, починаючи від літописних князів”, – підсумував Резніков.

Ранок

Президент-втікач Віктор Янукович наразі перебуває у Мінську, Кремль готує його до спецоперації. Про це з посиланням на співрозмовника в українській розвідці пише “Українська правда”.

Зазначається, що за одним зі сценаріїв його спробують оголосити там президентом України.

Восьма година

У Харківській області за добу загинула 21 особа, постраждали 112, повідомив голова облдержадміністрації (ОДА) Олег Синєгубов у Telegram.

У другій половині доби місто було атаковане механізованими підрозділами ворога. “Усі атаки відбиті. Російський ворог отримав значні втрати, лише техніки понад 40 одиниць. Позиції утримано”, – написав Синєгубов.

Він також зазначив, що всі ДРГ ліквідовано. Знищено ворожий літак, пілот якого після катапультації застрелився.

Вночі ворог бомбардував літаками Су-25 позиції Чугуєва (Башкирівка та аеродром), міста Харкова (ТЕЦ5, танкове училище на Полтавському шляху та гуртожиток на Клочківській).

“Пожежі в результаті авіанальоту ще ліквідуються, триває детонація снарядів”, – зазначив Синєгубов.

Сьома година

93-тя окрема механізована бригада “Холодний Яр” на окремих ділянках (Сумська область) відтіснила росіян до державного кордону.

“Почнемо цей ранок з добрих новин. Підрозділи 93 бригади Холодний Яр на окремих ділянках відтіснили ворога до кордону з Росією. Холодноярці розбили ворожі колони і забрали у росіян багато техніки”, – йдеться в повідомленні 93 омбр.

Пресслужба частина пообіцяла згодом надати подробиці та фото з цієї військової операції.

4:00

“Президент Путін думав, що він зможе в’їхати в Україну – і світ перевернеться. Натомість він зустрів стіну сили, яку він ніколи не уявляв. Він зустрів український народ”.

Це слова зі звернення президента США Джо Байдена до Конгресу, і тема російської агресії проти України зайняла в цій промові перше місце.

“Війна Путіна була навмисною і неспровокованою. Він відкидав зусилля для дипломатії, він думав, що Захід і НАТО не дадуть відповіді. І він думав, що може розділити нас тут, вдома. Путін помилявся, ми були готові”, – сказав Байден, маючи на увазі допомогу Україні та посилення східного флангу НАТО в ЄС.

Джо Байден у своєму виступі нагадав, що президент РФ розпочав війну проти України, та не шкодував компліментів волелюбному українському народові.

Члени Конгресу вшанували українців оваціями стоячи.

Президент США двічі повторив, що “Путін прорахувався”: і щодо народу України, який всіма силами захищає Вітчизну, і щодо ООН і НАТО, які єдині у своїй позиції та діях.

Байден нагадав про санкції, які застосовують проти Путіна і Росії в усьому світі, але вказав, що військові США не воюватимуть на боці України проти РФ.

Говорячи про санкції, Байден офіційно заявив, що 2 березня Сполучені Штати закривають американський повітряний простір для російських авіарейсів та приватних літаків.

Ніч

Механізований батальйон однієї з бригад ЗСУ під Харковом, під час успішного та стрімкого бою з російськими окупантами в попередні дні, захопив шість нових російських танків Т-80БВМ зі складу 200-ї мотострілецької бригади ЗС РФ. Про це на своїй сторінці у Facebook розповів журналіст Юрій Бутусов.

“Командує (200-ю мотострілецькою бригадою ЗС РФ) полковник Денис Курило. Але командувати йому залишилося недовго, на своєму ютуб-каналі я розкрию обставини його ганебної втечі та розгрому двох БТГР 200-ї бригади одним, наголошую, одним батальйоном ЗСУ на БМП-2 і з одним ПТРК “Джавелін”. Комбат цього батальйону своїми умілими діями у зустрічному бою заслужив звання Герой України. Танки господарський комбат всі забрав, і незабаром у складі нашого батальйону з’явиться позаштатна танкова рота на новітній російській техніці з мінімальним пробігом. Танк прожерливий на паливо, але наші воїни захопили ще й паливозаправник”, — написав Бутусов.

“Танки озброєні новітніми російськими підкаліберними й керованими снарядами, дуже приємно буде застосовувати це по залишках тієї самої нещасливої 200-ї бригади… Слава українським героям, які назавжди знищили міф про величну російську армію і розігнали цю армію по кущах відібравши не потрібне цим зайцям озброєння. Тепер Т-80БВМ буде в руках справжніх левів”, — підсумував Бутусов.

Ніч

Дзвінок полоненого Андрюхи в Росію – правда про бандерівців і асфальтовані дороги в селах.

3:00

Повідомляють, що в Харкові висадився російський десант, триває бій.

Окупанти напали на шпиталь – Військово-медичний клінічний центр Північного регіону.

Друга година

Окупанти зайшли в місто Тростянець, що між Сумами та Охтиркою в Сумській області.

За даними журналістів, озвученими в ефірі національного телемарафону, російські війська трьома колонами зайшли до Тростянця 1 березня. Вони знесли танком ворота у Круглий двір (садиба-манеж, пам’ятка архітектури XVIII століття) і  розбили картинну галерею.

У місті пошкоджено лінії електропередач, частково немає інтернету, не транслюється телебачення та радіо.

Пряма мова кореспондента Андрія Крамченкова: “Тростянець по факту зараз захоплений, тероборона бореться, але декілька колон важкої техніки зайшли у місто. Вони прикриваються цивільними. Поза межами міста по них працюють артилерія та “байрактари”, а зараз вони сховалися фактично за цивільним населенням. По факту вони укріпилися в Тростянці, захоплюють підприємства, захопили Круглий двір – це така маленька фортеця. І зараз не дуже зрозуміло, як їх знищувати, бо тероборона озброєна легким стрілецьким озброєнням, інколи підсилена протитанковими засобами, коктейлями Молотова, але з важкою технікою вона впоратися не може”.

Уночі

 159 нобелівських лауреатів – вчених зі світовим ім’ям – підписали відкритий лист на підтримку України.

“Подібно до того, як нацистська Німеччина напала на Польщу в 1939 році (використовуючи подібні трюки і фальшиві провокації) і на Радянський Союз у 1941-му, уряд Російської Федерації під керівництвом президента Путіна почав необґрунтовану військову агресію – ніщо інше, як війну”.

Підписанти впевнені, що вторгнення в Україну заплямувало російську репутацію на десятиліття. Вони закликають зупинити агресію та негайно вивести окупаційні війська з нашої країни.

Повний список вчених, які підписали лист, можна знайти тут.

Учора ввечері

Як стало відомо, 1 березня в Москві за протест проти війни в Україні були затримані поліцією дві молоді мами і троє дітей.

Попередження

УВАГА! ВАЖЛИВО!

Центр протидії дезінформації при РНБО України застерігає! За інформацією Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України, на Сумщині ворог мінує кинуту техніку!

🔺28 лютого в районі с. Штепівка (Сумська область) окупант кинув заміновану бойову техніку. Під час спроби проникнення до неї загинув місцевий мешканець.

❗️ЗАСТЕРІГАЄМО! Будьте пильними та вкрай обережними! Без необхідності не намагайтеся проникнути до покинутої ворожої техніки та не торкайтесь залишених окупантом речей!

00:30

Генеральний штаб ЗСУ просить максимального поширення адмінів українських каналів! Фейсбук, Твіттер, ТікТок, Інстаграм.

Офіційно: тг-канал НачШтабу модерується російським ІПСО (інформаційно-психологічні операції)!

“Військовослужбовці, перестаньте корегувати вогнем ворога!
Перестаньте йому надавати інформацію онлайн про пошкодження об’єктів, пересування військ, позиції та настрій в підрозділах.
ЗАКЛИК – ЗАВАЛІТЬ АДМІНІВ СПАМОМ!” – попросили в Генштабі ЗСУ.

Ніч

Український бойовий гопак з гранатометом і NLAW.

0:00

Мавпа з ядерною кнопкою: знаменитий французький сатиричний журнал Charlie Hebdo 2 березня вийшов із карикатурою на Путіна на обкладинці.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.