ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 6 – 01.03.2022

Що передувало? Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони протистоять на лише військовим, а й цивільним – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають жінок і дітей, займаються мародерством.
Але після п’яти діб бойових дій армія Росії не те що не змогла взяти Київ і поставити тут маріонетковий уряд – загарбники не здобули контролю над жодним обласним центром.

Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції. Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді пекельні санкції. За це ошалілий тиран Путін пригрозив світу ядерним арсеналом.
У п’ятий день відбувся перший раунд “мирних” переговорів делегацій РФ та України на кордоні з Білоруссю. При цьому по Україні було завдано ударів балістичними ракетами (Київщина), РСЗВ “Смерть” із касетними бомбами (житлові райони Харкова), точилися бої в передмістях Києва та за інші населені пункти. ЗСУ масово нищили російську бронетехніку й особовий склад у колонах з повітря та землі.
Путін намагається оточити і зайняти українську столицю.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

1 березня 2022

0:00

Генштаб ЗСУ: Оперативна інформація станом на 24:00 28.02.2022
Незважаючи на те, що противник втрачає наступальний потенціал він продовжує наносити вогневе ураження по військових та цивільних об’єктах і продовжує вести розвідку літаками КПС ЗС РФ, зокрема і з використанням повітряного простору Республіки Білорусь.
Враховуючи, що противник не полишає прагнень, шодо досягнення своєї мети, а власний наступальний потенціал майже вичерпано, планує долучити найбільш підготовлені військові частини Білорусі, що завершують зосередження уздовж Державного кордону України.
Ситуація навколо Києва залишається напруженою. На Поліссі противник продовжує спроби відновити наступ в напрямку столиці.
Російські окупаційні війська застосовують тактику знищення інфраструктури та нанесення ракетно-бомбових ударів по населених пунктах, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права.
В акваторії Чорного моря, у зв’язку з несприятливими погодними умовами, проведення морської десантної операції у найближчу добу є малоймовірним. Більша частина корабельного угруповання Чорноморського флоту перебуває у пунктах базування.
На всіх напрямках підрозділи ЗС України за підтримки артилерії та БПЛА “Bayraktar ТВ2” утримують визначені рубежі.

Після полуночі

Речник Повітряних сил про результат роботи ПС ЗСУ протягом 28 лютого:

Повітряні Сили збили 5 винищувачів – за попередніми даними, це Су-30 та Су-35.

Поблизу Києва ЗРК “Бук” М-1 збив крилату ракету та вертоліт ворога.

Українські штурмовики Су-25 завдали кількох ракетно-бомбових ударів по колонах бронетехніки та живій силі противника на Київщині та Житомирщині.

Су-24м нанесли 4 нищівні бомбові удари по танкових колонах, колонах механізованої техніки, автоколонах із ПММ на Чернігівщині та поблизу Бердянська.

Вчергове відзначаємо ювелірну роботу екіпажів “Байрактар” ТБ2. Цього разу – 3 цілі – танк противника і два зенітних ракетних комплекси «Бук» окупантів!

Після першої

Супутниковий інтернет Ілона Маска Starlink запрацював у Києві й Україні.

Близько 1:20

Потужні ракетні удари по аеродрому Херсона.

Близько другої

Національна хокейна ліга (NHL) оголосила про негайне припинення всіх ділових відносин з Росією.

Близько другої

Почався штурм Херсона. За інформацією очевидців, ворог наступає зі сторони аеропорту до Миколаївського шосе та кільця біля холодокомбінату (інф. Держспецзв’язку).

2:29

У Києві оголошена повітряна тривога!
Просимо всіх терміново прослідувати в укриття цивільного захисту!

7:42

Міноборони: Оперативна інформація станом на 06.00 01.03.2022 щодо російського вторгнення
З початку доби противник проводив перегрупування військ та наносив ракетно-бомбові удари з повітря. Здійснював спроби висадки тактичних десантів. Широко застосовує диверсійно-розвідувальні групи для нападів на об’єкти цивільної та військової інфраструктури.
На Сіверщині тривають оборонні бої з метою недопущення просування противника до столиці з північно-східного напрямку.
У передмісті Чернігова відзначено появу окремих ДРГ противника, які, за підтримки броньованої техніки, намагались прорватись у місто, але були знищені українськими захисниками.
На інших напрямках танкові і механізовані частини ЗС України, за підтримки авіації та артилерії, продовжують ведення оборонних боїв на зайнятих рубежах. Здійснюється вогневе ураження противника всіма наявними засобами.
На Слобожанщині механізовані бригади та БТГр Десантно-штурмових військ зі складу оперативного угруповання знищують живу силу та військову техніку російських окупантів, що намагєтьсяся вклинитись та відновили положення по першому рубежу оборони.

Угруповання сил оборони Києва продовжує захищати місто, утримувати зовнішні рубежі оборони та критично важливі об’єкти державної інфраструктури не допускаючи наближення окупаційних підрозділів до передмість столиці. Тривають активні заходи щодо виявлення та знищення ДРГ противника, який, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, перевдягається у військову форму Збройних Сил, Національної гвардії та Національної поліції України для проникнення до Києва через бойові порядки наших військ.

Стійка оборона наших військ стрімко знижує моральний дух противника та його волю до перемоги. Зафіксовано випадки дезертирства та добровільної здачі в полон цілими підрозділами.
Дякуємо за роботу нашим Повітряним силам. Тільки за останню добу вони знищили 5 літаків російського агресора. Про загальні втрати ворога трохи згодом.
Перемога буде за нами! Зло має бути покарано! Слава Україні!

Ранок

Хорватія надасть Україні піхотну зброю на €16,5 мільйона та засоби захисту в кількості, достатній для чотирьох бригад. Йдеться про гвинтівки та кулемети тих калібрів, які просила українська сторона.
Також хорватські добровольці стають до лав Інтернаціонального легіону оборони України.

7:50

Міністр оборони України Олексій Резніков:
Дорогі українці! 122 години опору.
На п’яту добу інтервенції російські окупанти виявилися неспроможні приховувати, що в них починається агонія.
Варварські обстріли ракетами та РСЗО мирних міст – це свідчення, що вони нездатні більше воювати з озброєними українцями. Тільки з мирними, як останні боягузи.
Це воєнний злочин. Його безпосередні виконавці та організатори приречені решту свого існування носити тавро вбивць і ховатися. Їх чекає трибунал.
Буде справедливо, якщо спеціальний міжнародний трибунал буде створено у Харкові. До речі, саме у Харкові у 1943 році відбувся перший процес, внаслідок якого нацистів було засуджено за воєнні злочини.
Тепер «Харківський трибунал» має винести вирок кремлівським послідовникам Гітлера, які вже його «перевершили».
Завдяки героїзму наших захисників і захисниць відкриваються нові фронти, де ворог зазнає втрат. Хочу відзначити наших хлопців та дівчат на сході. Вони стали нездоланим бар’єром для ворога, це його страшенно деморалізує.
На економічному фронті Росія вже зазнала нищівних руйнувань. Російська валюта перетворюється на звичайний папір. Є перша заборона на експорт російської нафти.
До знищення армії окупантів долучилась міжнародна ІТ-спільнота.
Збільшуються поставки зброї та усього необхідного з Європи.
Навіть українські школярі перейшли у наступ на кіберфронті.
Сотні тисяч людей в Росії вже дізналися, що влада їм бреше. Що немає ніякої «спецоперації». Є звичайна загарбницька війна. На якій загинули тисячі росіян. Опір війні всередині самої Росії зростає з кожною годиною.
У ці дні українці демонструють росіянам, чим відрізняються вільні люди від рабів, Громадяни від поневолених тираном. Ті, хто роками захоплювався оскаженілим маніяком, тепер приречені на десятиліття спокути.
Україна переможе!
Слава Українській Армії!
Слава Україні!

Ранок

Ранковий Харків після нічного обстрілу:

Ранок

Розстріляна росіянами на Київщині машина літнього подружжя інвалідів:

Сьома година

Міська голова міста Василькова Наталія Баласинович повідомила: від ракет, що влучили в п‘ятиповерховий будинок у Василькові ввечері 28 лютого, загинуло двоє людей, троє поранено.

Ранок

1 березня. Російські окупанти втрачають голови від вторгнення в Україну.

Як там співається в російській пісні? “Приходит время, люди головы теряют, И это время называется весна”.

Ранок

Кадри знищення російського танка.

Ранок (подія попереднього дня)

Символ спротиву Слобожанщини:

У селі Житнє Роменського району Сумської області окупанти зупинили жінку на блокпосту. Громадянка емоційно пояснила терористам, що це українська земля, відмовилася показувати їм документи та морально знищила ворога.

Відео їхнього спілкування поширив заступник голови МВС Антон Геращенко.

Українка розповіла, що її зупинили “невідомі люди з червоними полосками”, вимагали документи і відкрити багажник, не пояснюючи підстав.

“А чого ти заховав обличчя і йдеш до нас? Так покажіть своє обличчя! Чому я маю терористам показувати свої паспорти? Я взагалі громадянка Українки, я тут народилася, на цій рідній земелечці.  Розумієте? Чому ви прийшли вбивати моїх батьків і дітей? Чому ви зброєю мене зупиняєте на моїй землі? Ви розумієте, що це моя земля?! Ця рідня земля. МОЯ”, – емоційно заявляє жінка.

“Зніміть маску, я хочу глянути, що за людина на жінку з автоматом стоїть. – каже жінка і продовжує: – Так чому ви прийшли до Сум?! Я до вас не йшла! Я на вашій землі нікого не вбиваю. Чому ви прийшли сюди? Хто ви такий?… Ви у мене вдома”.

Громадянка України наголошує, що не повинна нікому показувати свій паспорт: “Ви хочете сказати, що я в РФ? Чи в Казахстані? Чи Азербайджані? Ну, де я зараз перебуваю? Ви мені поясніть, бо я, мабуть, щось не розумію. Чому ви тут стали? Навіщо мені тут паспортний режим?”.

Силовик у масці говорив російською, огризався у відповідь та повторював традиційну кремлівську пропаганду.

Ранок

У мережі з’явилося відео з моментом вибуху російської вакуумної бомби.

Цей вид озброєння заборонений Женевською конвенцією.

Це сталося 28 лютого.

На Охтирку на Сумщині вороги скинули бомби – ймовірно, вакуумні, на нафтобазі спалахнула пожежа, повідомив у фейсбуці міський голова Охтирки Павло Кузьменко, що передає “Укрінформ”.

“Знову ворог веде підлу війну. Була скинута вакуумна бомба на склад нафтового наливу, підірвані місткості з нафтою”, – сказав Кузьменко у відеокоментарі.

“Підрозділи ДСНС загасили пожежу через півгодини. На щастя, бомба влучила в нафтоналив, де не дуже багато було палива”, – повідомив у фейсбуці голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

Також в Охтирці на Сумщині внаслідок обстрілу загинули понад 70 військових,  є жертви серед цивільних.

У ніч на 1 березня Живицький розповів: “Був дуже потужний обстріл ворожими градами військової частини в Охтирці, військова частина, на жаль, повністю зруйнована. Більше 70 загиблих військовослужбовців, є загиблі серед мирних мешканців. Зараз іде розбирання завалів, під ними можуть бути ще загиблі військовослужбовці”.

Також він додав у зведенні: “Охтирка. 28.02… Вчора ворожа артилерія накрила військову частину. Продовжують діставати тіла з-під завалів. Працюють ДСНС, добровольці. Загиблих багато. Наразі готують місця на цвинтарі − під 70 померлих українських бійців. Дані наших “200-х” готуємо”.

“Ворог теж отримує по заслузі. Тіл росіян по місту було дуже багато, збираємо. Співробітники Червоного Хреста їх забирають додому. Попри обстріли, бомбардування й війська окупанта Охтирський район і сама Охтирка ведуть боротьбу й не падають духом. Тероборона працює”, – додав Живицький.

8:01

Ракетний удар по центру Харкова, площа Свободи, де розташована обласна держадміністрація. Кількість жертв уточнюється.

Момент вибуху:

Наслідки удару:

Ранок

Наслідки обстрілу вечірнього 5-поверхового гуртожитку у Василькові (2 загиблих, 3 поранених).

8:55

Нова повітряна тривога в Києві!

Ранок

“Не я єго туда посилал!” Розмова військових 58-ї механізованої бригади з батьком полоненого російського солдата.

Ранок

Генштаб назвав втрати Росії після п’яти днів вторгнення.

Сумарні орієнтовні втрати противника з 24.02 по 01.03 станом на 06:00 склали:

  • В особовому складі – 5710 осіб, полонених – 200.
  • Знищено та пошкоджено літаків – 29 од,
  • гелікоптерів – 29 од,
  • танків ‒ 198,
  • ББМ ‒ 846,
  • артилерійських систем – 77,
  • засоби ППО – 7,
  • РСЗВ – 24,
  • цистерн з ПММ – 60,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3,
  • катери – 2 одиниці,
  • автомобільної техніки – 305.

Дані уточнюються, бо підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

Ранок

Наслідки ракетного удару по площі Свободи в Харкові – зйомка зі зруйнованої будівлі ХОДА:

Харків - площа Свободи - 01-02-2022_6 Харків - площа Свободи - 01-02-2022_5 Харків - площа Свободи - 01-02-2022_4 Харків - площа Свободи - 01-02-2022_3
<
>
Розбита ракетою будівля ХОДА на площі Свободи. Фото від 1 березня 2022

Ранок

Нове відео з роботою українського “Байрактара”. Знищено танк і два ЗРК “Бук” окупанта.

Ранок

Відео, як цивільні українці спалили російський танк за допомогою звичайної ганчірки і рук.

Так наші люди “вітають русскую весну”.

9:40

Заява голови Харківської військової адміністрації Олега Синєгубова щодо обстрілу: ворог підступно вчинив обстріли центру міста та житлових масивів “градами” і крилатими ракетами, кількість жертв цьог овоєнного злочину РФ встановлюється. Місто бореться, ЗСУ утримує позиції, наступальні ресурси росіян вичерпуються.

Ранок

Воєнкор Андрій Цаплієнко: Київська весна починається так

Ніч проти 1 березня у столиці та на підступах до міста минула спокійно, відбулося кілька сутичок бійців тероборони з диверсантами

✔️Міські служби наразі обладнують захисні споруди на в’їздах у столицю. Міська інфраструктура працює, подається світло, тепло та вода. Лікарні працюють у посиленому режимі та забезпечені всім необхідним.

🚌Із 08:00 ранку на маршрути вийшов наземний транспорт. Працюватимуть ті маршрути, де можливо забезпечити перевезення.

❌Відсьогодні заборонено продаж алкогольних напоїв. Вони мають бути прибрані з полиць магазинів.

🚗Нагадуємо, що водії мають уникати смуги громадського транспорту, щоб забезпечити пересування військової техніки, машин «швидкої» та спеціальних служб. Особливо це стосується мостових переходів, які відкриті (Північний та Південний).

✔️У Києві також працює гуманітарний штаб. Він накопичує продукти та товари першої необхідності. Усіх небайдужих закликають долучатися до цієї роботи. Потрібно перевозити, допомагати у фасуванні та завантаженні продуктів. Тримаймося! Разом переможемо.

❕Міська влада закликає киян не виходити з домівок та не пересуватися містом без нагальної потреби. Допомагати близьким, особливо людям похилого віку.

❗️Місто живе в нових умовах – умовах воєнного стану і загрози. Закликаємо киян бути пильними! Про підозрілих людей, мародерів, одразу повідомляти правоохоронців та військових!

Ранок

У Херсоні точаться вуличні бої.

Ранок

У Сумській області окупанти втекли, залишивши велику кількість військової техніки. Її забрала тероборона.

10:30

Мер Чернігова Владислав Атрошенко пообіцяв платити містянам великі суми винагород за знищення російських окупантів та їхньої техніки.

“Особиста премія від мене за спалений БТР – 150 тис. грн, БМП – 200 тис. грн, танк – 250 тис., полонені або вбиті рашистсько-фашистські окупанти – 300 у.о. за кожного”, – заявив міський голова.

Чернігів тримає оборону.

Після 11-ї

На Чернігівщину зайшли війська Білорусі – “Суспільне” з посиланням на тероборону.

Близько 11-ї

Бородянка. “Ще один бурятик приліг спочивати на нашій землі”.

Оцініть спокійну реакцію українки:

.

Після 11-ї

Сумський район, село Низи. Російська техніка їздить по околицями з білим прапором та стріляє у цивільних — Сумська військова адміністрація

Близько 11-ї

Тривають важкі обстріли Маріуполя. У місті зникає електроенергія.

Інформація про “коридори так званої “ДНР” для евакуації жителів Маріуполя може бути підготовкою до великої диверсії, попереджає Маріупольська міська рада.

Ранок

Під Харковом здалася ще одна рота російських військовослужбовців.

Відео поширили користувачі соцмереж у вівторок, 1 березня.

Ранок

Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ оприлюднило уривок відео з іще одним полоненим росіянином, звати його Іван і він із Бурятії.

Матеріал поширила пресслужба цього окремого роду військ у вівторок, 1 березня.

Спочатку він каже три репліки:

  • “ДШВ – завжди перші”;
  • “Слава Україні”;
  • “Путін – х**ло”.

На відео військовослужбовець говорить телефоном з особою жіночої статі – вона плаче.

– Я потрапив у полон зараз… Ми сюди приїхали, а вони (керівництво РФ – Н.) нас обманули, що ми захищати приїхали, а ми навпаки – приїхали вбивати мирних людей.

– Ваня, ти що таке говориш?

– Я вас так сильно люблю.

– І ми тебе любимо, дорогий наш Ваня. Нах*й ту армію в п**ду. Ти приїжджаєш – і звільняєшся. Я *бала переживати, я тебе так люблю.

– Вибачте, що я пішов вбивати мирних людей та дітей.

– Ти батьківщину захищав…

– Немає ніякої Батьківщини. Нас всіх обманювали.

– Ти нас захищав.

– Кого? На нас ніхто не нападав. Це наше керівництво винне в усьому.

Ранок

Сімнадцять російських гелікоптерів перелітають через дніпровські води в бік Києва, але два не долетіли. Відео:

Ранок

Українські зірки футболу, які виступають і працюють за кордоном, створили фонд допомоги українській армії та зібрали вже 600 тис. євро. Це Ярмоленко, Зінченко, Яремчук, Маліновський, Ребров та ін.

Ранок

Львівські спорстмени-олімпійці взялися за бойову зброю і стали на захист України.

Після 11-ї

Траса Київ-Харків передає привіт окупантам.

Ранок

Тимчасово окупований Куп’янськ, Харківщина. “Єб@ште їх!”. Цивільні люди накинулись на колаборантів.

Ранок

Українці зупиняють ворога голими руками.

Ранок

У Херсоні містом їде російська окупаційна техніка, повідомив очільник облдержадміністрації Геннадій Лагута.

Наразі подробиць немає, але глава ОДА в коментарі “УП” показав фото і відео, де вулицями міста їде російська бронетехніка.

Лагута повідомив у соцмережах, що у Херсоні окупати, які заходять на територію міста, захоплюють місцевих мешканців у полон. Ймовірно їх використовуватимуть як живий щит для просування вперед, вважає Лагута.

У місті чутно сильні вибухи.

12:25

Президент Володимир Зеленський виступив із черговим інформаційним зверненням. Він віддав шану героїзму українського війська, яке нищить ворога, та простому народу, який голіруч зупиняє російські танки і виганяє загарбників із приміщень органів влади.

Це і є народна війна!” – сказав Верховний Головнокомандувач.

Зеленський розповів про ракетні удари ЗС РФ по центру Харкова і назвав це “актом тероризму”.

Президент оголосив про призначення головою Київської військової адміністрації генерала Миколу Жернова, експерта з РНБО.

“Віталій Кличко залишається мером, у нього окрема сфера повноважень, і вони працюватимуть спільно. А після війни ми повернемо все на свої місця”, – запевнив Зеленський.

Також Зеленський оголосив про відкликання послів України з Киргизстану, де влада виправдала російське вторгнення, та із Грузії, чия влада чинить перепони добровольцям, які хочуть стати на захист України.

Вдень

Російська Федерація готує проти України масштабну інформаційно-психологічну операцію, щоби викликати паніку серед населення.

Про це вдень у вівторок, 1 березня, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

“За наявними даними, російські окупанти готуються найближчим часом запустити масштабну інформаційно-психологічну операцію. Її мета – з допомогою брехні зламати опір українського народу і української армії. Спочатку вони планують влаштувати перебої зв’язку. Після цього будуть масовано вкинуті фейкові повідомлення про те, що українське військово-політичне керівництво начебто погодилось на капітуляцію”, – написав Резніков у ФБ.

З його слів, на “підтвердження” цього фейку будуть поширювати начебто підписані “документи”, а також змонтовані фейкові відеоролики.

“ЦЕ БРЕХНЯ. Не дочекаються! Жодної капітуляції не буде! Тільки перемога! Попередьте усіх, кого зможете. Багато тих, хто розраховував взяти Київ за 2-3 доби, вже у пеклі”, – додав Резніков.

13:05

Збройні сили України знищили техніку російських військ, що базувалася на Бердянському аеродромі у Запорізькій області.

Про це о 13:05 інформує пресслужба міської ради.

“ЗСУ знищили техніку окупантів на Бердянському аеродромі ударом “Точки-У”. В місті напружене становище. Просимо мешканців не виходити без потреби на вулицю та подбати про свою безпеку. Окупанти пересуваються містом”, – йдеться в повідомленні.

Вдень

Угорщина також висловилася за прискорений вступ України до Європейського Союзу.

“Вчора президенти восьми країн-членів ЄС – країни Балтії, Польща, Чехія, Словаччина, Болгарія і Словенія, виступили зі спільною ініціативою для просування євроінтеграції України, з метою надати Україні статус країни-кандидата і почати переговори про вступ якнайшвидше. Хотів би оголосити, що Угорщина підтримує цю ініціативу і ми закликаємо Брюссель поставити питання на порядок денний”, – заявив міністр закордонних справ Петер Сійярто у відеозвернення.

Читайте також:
Угорщина закрила свою територію для транзиту зброї Україні

13:50

Президент Володимир Зеленський закликав Європейський союз надати Україні всю необхідну підтримку і перспективу членства.

Про це він сказав у відеозверненні до Європейського парламенту, сесія якого проходить у Страсбурзі, о 13:50.

Публікуємо повний текст потужного звернення:

Вдень

Третю добу шторм на Чорному морі захищає Одесу та Миколаїв від висадки ворожого десанту, повідомив радник глави офісу президента Олексій Арестович під час брифінгу.

14:20

У селищі Калинівка Фастівського району Київської області внаслідок російського бомбардування 28 лютого повністю зруйновано будинок, загинула жінка і зник чоловік, інформує пресслужба Державно служби з надзвичайних ситуацій.

Вирва в Калинівці

15:00

У Харкові російські війська обстріляли міську лікарню, кількість постраждалих встановлюється. Про це повідомив радник керівника ОП Олексій Арестович в ефірі каналу “Україна 24”.

Вдень

Тактичний ракетний комплекс “Точка У” відпрацював по військовому аеродрому в Таганрозі Російської Федерації, повідомили українські журналісти і російські ЗМІ пообіді у вівторок.

“Атака на російський військовий аеродром в місті Таганрог. За деякими даними, ракета з України. Інформація перевіряється”, – написав у телеграмі журналіст Андрій Цаплієнко.

Російське агентство “РИА Новости” з посиланням на джерело в екстрених службах пише, що випущена з боку України ракета розірвалася в Таганрозі.

15:40

У Сумській області вперше відбувся обмін полоненими. П’ятьох українських бійців територіальної оборони обміняли на одного російського офіцера військової поліції, повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

Зазначається, що Рішення про створення “зеленого” коридору ухвалив президент Володимир Зеленський. Колона російської техніки прямувала з Осоївки до Краснопілля.
З полону повернулися:
  • Квітченко Дмитро Олегович, 1985 року народження, Тростянець, Сумська область.
  • Позняк Валерій Семенович, 1965 року народження, Ворожба Білопільського району Сумської області.
  • Мокренко Ігор Володимирович, 1969 року народження.
  • Фролков Андрій В’ячеславович, 1964 року народження, Суми.
  • Солонар Олег Вікторович, 1974 року народження, Суми.

16:25

Російські окупанти планують завдати авіаудар по святині України – соборі Святої Софії в Києві. Про це повідомив у фейсбуці глава УГКЦ Святослав (Шевчук).

Він звернувся до всіх християн із закликом про молитву за духовну святиню слов’янських народів та закликає агресора стриматися від цього найжахливішого акту вандалізму.

Вдень

Маріуполь Донецької області зараз перебуває під шквалом ударів російської реактивної артилерії, обстріли не припиняються. Поранення отримала щонайменше 21 людина, повідомив керівник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

“Маріуполь – під шквалом російської реактивної артилерії. Окупанти наносять удари по всіх районах міста. Обстріли не припиняються… За оперативною інформацію, вже відомо про 21 пораненого. Скільки загиблих, наразі невідомо“, – написав Кириленко.

Вдень

Прокуратура Польщі за наказом міністра юстиції Збігнєва Зьобро почала розслідування злочинів агресивної війни Росії проти України, інформує “Європейська правда” з посиланням на Polsat News.

Міністр юстиції Польщі повідомив на пресконференції, що 27 лютого розмовляв із генеральною прокуроркою України Іриною Венедіковою: “Вона попросила мене підключитися з процесуальної сторони, як польська прокуратура, до документування цих злочинних дій, що відбуваються в Україні. Звичайно, я висловив повну підтримку, солідарність та готовність до будь-якої допомоги, яка можлива з нашого боку у правовому полі”, – сказав Зьобро.

“У рамках цієї процедури ми задокументуємо всі події, які згодом призведуть до притягнення винних у цих злочинах до міжнародної кримінальної відповідальності”, – наголосив очільник мін’юсту Польщі.

Вдень

Одеса готова зустріти ворожий десант.

Близько 17-ї

Прокуратура Польщі за наказом міністра юстиції Збігнєва Зьобро почала розслідування злочинів агресивної війни Росії проти України.

Міністр юстиції Польщі повідомив на пресконференції, що генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова попросила його підключитися з процесуальної сторони, як польська прокуратура, до документування злочинних дій Путіна в Україні. “Звичайно, я висловив повну підтримку, солідарність та готовність до будь-якої допомоги, яка можлива з нашого боку у правовому полі”, – сказав Зьобро.

“У рамках цієї процедури ми задокументуємо всі події, які згодом призведуть до притягнення винних у цих злочинах до міжнародної кримінальної відповідальності”, – наголосив очільник мін’юсту Польщі.

17:45

Російські війська атакували телевежу в Києві, в районі Дорогожичів, поруч із Бабаиним Яром.

Про це інформує пресслужба Міністерства внутрішніх справ України.

“Влучання в апаратну мовника на телевежі. Певний час канали не будуть працювати. Найближчим часом буде включено резервне мовлення частини каналів”, – йдеться в повідомленні МВС.

Унаслідок обстрілу загинули п’ять людей, ще п’ятеро постраждалиповідомила невдовзі пресслужба ДСНС станом на 18:00.

Ввечері

Як повідомив секретар РНБО Олексій Данілов, іноземці з різних країн, які мають намір брати участь в Інтернаціональному легіоні, найближчим часом приїдуть в Україну.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський запровадив із 1 березня тимчасовий безвізовий режим для громадян іноземних держав, які бажають вступити до Інтернаціонального легіону оборони України, крім громадян держави-агресора.

18:40

Генштаб ЗСУ повідомив, що за даними української розвідки, Російська Федерація готує свідому провокацію для виправдання введення в Україну білоруських військ.

“За наявними розвідувальними даними, зараз поблизу білорусько-українського кордону перебувають білоруські танки у кількості близько 300 шт. Колона ще не перетнула кордон і чекає на маршруті м. Пінськ – Іванове – Драгічин (приблизно 30 км від державного кордону України)”, – йдеться в повідомленні.

“Очікується, що Росія планує провести свідому провокацію, щоб виправдати заплановану атаку білоруських військ”.

Після 19-ї

Європарламент переважною більшістю голосів затвердив резолюцію, яка рекомендує державам-членам ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата на вступ.

Зазначається, що про це йдеться у статті 37 резолюції Європейського Парламенту щодо російської агресії проти України, яка була ухвалена більшістю голосів.

Повний текст ухваленого документу оприлюднений на сайті ЄП.

“Парламент постановляє (…) закликати інституції ЄС забезпечити надання Україні статусу кандидата на входження до ЄС у відповідності до Статті 49 Угоди Європейського Союзу та на основі її заслуг, та, на цей час, продовжити працювати над її інтеграцією у внутрішній ринок ЄС у відповідності з Угодою про Асоціацію”, – зазначається в документі.

Раніше президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що це питання можна буде практично розглядати після завершення війни, що розв’язана Російською Федерацією.

19:11

Президент України Володимир Зеленський обговорив із президентом США Джо Байденом американське лідерство з антиросійських санкцій та оборонної допомоги Україні.

“Маємо зупинити агресора якнайшвидше. Вдячний за підтримку!” – зазначив Зеленський.

Після 19-ї

У Херсон увійшли ворожі танки та БТРи, закріпившись у кількох точках, війська противника окопуються на позиціях. Тривають вуличні бої з російськими окупантами, повідомив міський голова Ігор Колихаєв.“Це регулярна російська армія. Відсіч здійснюється лише силами тероборони”, – сказав він.

Мер розповів, що влада намагається самотужки погасити виниклі пожежі, зафіксовано випадки мародерства.

“Всі ми із заступниками перебуваємо в міськраді, координуємо роботу тих служб, які готові виїжджати, які не бояться. Тому що йде відключення газу через влучання в будинки. Йде відключення електрики”, – додав Колихаєв.

Ввечері

У ці дні в боях за Україну гинуть найкращі її сини – воїни, ветерани, активісти, з яких багато були героями інтерв’ю “Новинарні“.

У бою під рідним Ніжином загинув ветеран АТО, громадський та церковний активіст, прихильник “Свободи” Станіслав Прощенко.

Читайте в “Новинарні“:
“Якщо цю ракову пухлину не зачистити, вона вибухне новою війною”.
Як ветеран АТО на Чернігівщині протистоїть Московському патріархату

Ввечері

Середній вік російських загарбників, які потрапляють у полон до українських військ – близько 22 років, повідомила СБУ.

22, 21, 20, 19… Це не зворотній відлік, це – середній вік російських загарбників, які зараз перебувають в українському полоні. Самі себе вони називають “гарматним м’ясом” і клянуться, що не хотіли воювати. Вони передають привіт батькам і закликають: “Не відпускайте сюди дітей! Зберіться краще і йдіть на Путіна!” – зазначили у спецслужбі.

СБУ також поширила відео з допитами полонених російських вояк, яке закликає поширювати серед знайомих та близьких у Російській Федерації.

На ньому російські окупанти говорять:

  • “Їхали в колоні, коли почали перетинати кордон, то спитали командира, куди… і що… А він сказав нічого зайвого не питати”;
  • “Я не знав, що їду в Україну, це все обман був”;
  • “Нас обманули і пустили сюди як гарматне м’ясо”;
  • “Я не думав, що їду вбивати, не думав…”;
  • “Я не знаю, я дуже боявся”;
  • “Нас тут не чекають, всіх розстрілюють зразу, справжнє гарматне ми м’ясо”;
  • “Їдемо колонами і колонами гинемо. Я не хотів помирати, я жити хотів”;
  • “Ми вчинили, як свого часу німці… Ми напали на людей. А вони просто захищають свою землю. На нас ніхто ніде не нападав і я не розумію, що Росія хоче з цього всього отримати“.

Також російські військові розповідають про людяне ставлення й надання їм медичної допомоги у полоні.

19:35

Колишній міністр закордонних справ Росії Андрій Козирєв, який очолював МЗС РФ у 1990-1996 роках (за президента Єльцина) закликав російських дипломатів подавати у відставку на знак протесту проти кривавої війни Росії в Україні.

Він також запостив у твітері відео, на якому іноземні дипломати на знак протесту виходять із зали Ради ООН у Женеві під час виступу чинного глави МЗС Росії Сергія Лаврова, і написав: “Ви повинні зробити те саме”.

Лавров, виступаючи по відеозв’язку, зачитав розлогу заяву, в якій виправдовує напад на Україну “порушенням прав людини” з української сторони. Він мав прилетіти в Женеву особисто, але поїздку скасували через блокування європейського повітряного простору для російських літаків.

Вдень

Наслідки ударів російських нацистів по містечку Баштанка на Миколаївщині.

Вдень

Мер Вільнюса Ремігіс Шимасюс зробив напис “Путін, на тебе чекає Гаага” на дорозі навпроти російського посольства в Литві.

Вечір

Apple Pay більше не працює в РФ — заява компанії Apple.

Близько 20-ї

У центрі Маріуполя внаслідок артилерійського обстрілу російських окупантів загинула щонайменше одна людина, ще троє поранені. Про це інформує пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

Близько 17:30 розпочався новий обстріл міста. Кількість постраждалих уточнюється.

Вечір

Російські актори, відомі КВНщики Сергій Писаренко та Євген Нікішин, які зараз перебувають в Україні, записали відеозвернення.

“Це війна. Справжня війна, а не операція проти військових об’єктів. Над нами пролітали ракети, вибухали снаряди, ми бачили, як вибухав пологовий будинок, в якому повинна була народжуватися моя дочка. Тому зупиніть цю війну. Всі, хто може. Інакше не буде ні Росії, ні України. Терміново зупиніть!”

Вечір

Знищено залізничний міст у Василівці, що відрізало південьЗапорізької області. Про це ввечері повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух у телеграмі.

Місто піддавалося масованим артударам окупантів.

Близько 23-ї

Тривога в Києві, вибухи в Жулянах, на Русанівці, в Боярці, Білій Церкві та ін.

23:20

У Харкові щойно завдано ракетного удару по танковому училищу, що на вулиці Полтавський Шлях.

Вечір

Оператор російського газогону “Північний потік-2” Nord Stream 2 AG змушений оголосити себе банкрутом через санкції Заходу. Про це повідомила в інтерв’ю швейцарському каналу SRF міністерка економіки кантону Цуґ Сильвія Тальманн-Ґут.

Вечір

Англійський футбольний клуб “Манчестер Сіті” на матч 1/8 фіналу Кубка Англії проти “Пітерборо” (2:0) вперше вивів на поле з капітанською пов’язкою Олександр Зінченко. Українцеві довірили таку честь на знак підтримки України, яка відбиває повномасштабну військову агресію Росії.

23:30

Окупант знову завдав ракетні удари по житлових кварталах та об’єктах у Житомирі, Білій Церкві та по кількох районах Києва.

Після 23-ї

Антон Геращенко: У Житомирі завдано удару по базі 95-ї бригади. Район Інституту Корольова.

За словами радника міністра внутрішніх справ, удар було завдано крилатою ракетою “Калібр”. Загорілися також розташовані неподалік житлові будинки, рятувальники намагаються загасити пожежу і врятувати їх мешканців.

Вечір

З‘явилась петиція до Google про видалення міток, нанесених на мапу України після 24 лютого.

Є ймовірність, що це новий засіб координації ворожого вогню.

Вечір

У бою під Харковом загинув молодий біатлоніст Євген Малишев, який обороняв своє рідне місто.

Спортсмен 2002 р.н. два роки тому полишив тренування з юніорською збірною України і проходив військову службу за контрактом.

Вечір

Служба безпеки України опублікувала відео із свідченнями полоненого російського загарбника.

“Полонений російський окупант розповідає про звірства у своїй армії – офіцери вбивають своїх поранених солдат, залишають загиблих на полі бою, не сповіщають рідних”, – йдеться в повідомленні, яке цитує пресцентр СБУ.

Полонений загарбник, зокрема, розповідає таке: “Нас відправили на смерть. Вони навіть “200-х” не забирають! Вони поранених самі вбивають! Тиждень минув, а нікому навіть похоронка не прийшла“.

“Цьому «вояку» пощастило більше, ніж іншим, – він потрапив у полон до України. Загарбник плаче та просить маму звернутись до «Спілки матерів Росії», сподівається на обмін. Солдат боїться і за долю рідних, тож просить не розповідати всю правду про війну в Україні, щоби не потрапити під репресії російських спецслужб”, – поінформували у відомстві.

Вечір

В Україні організують роздачу населенню спеціальних пакетів із продуктами харчування через поштові відділення – про це розповів заступник керівника офісу президента Ростислав Шурма в ефірі телеканалу “Рада”.

Це буде зроблено в рамках гуманітарної допомоги від міжнародних партнерів України.

Вечір

Унаслідок ранкового ракетного удару Російської Федерації по площі Свободи у Харкові було знищено консульство Словенії.

Про це заявив голова Представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас у твіттері.

“Словенське консульство у Харкові також було знищено як “супутній дипломатичний збиток”, – заявив він.

Вечір

Міжнародний суд ООН заявив, що 7 і 8 березня проведе слухання за позовом України проти Росії щодо порушення РФ Конвенції про запобігання злочину геноциду.

Про це повідомила пресслужба суду у вівторок, інформує “Європейська правда”.

Після 20-ї

Генеральна прокуратура РФ зобов’язала держрегулятора “Роскомнадзор” обмежити доступ до інформаційних ресурсів “Эхо Москвы” і “Телеканал “Дождь”, які намагалися об’єктивніше інформувати росіян про війну путінського режиму в Україні.

Радіо “Эхо Москвы” виключили з ефіру, сайти обох ЗМІ заблокували “у зв’язку з цілеспрямованим і систематичним розміщенням інформації із закликами до екстремістської діяльності, насильства, а також неправдиві відомості щодо дій російських військовослужбовців в рамках проведення “спеціальної операції із захисту “ДНР” і “ЛНР” (так брехлива путінська пропаганда називає повтомасштабну війну проти України).

Журналісти спрямовують глядачів на YouTube.

Вечір

Фонд допомоги армії “Повернись живим” спільно із спецпризначенцями першого відділу та за технічної підтримки арбітражної команди створив чат-бот для пошуку російських загарбників, в якому можна повідомляти про розташування і переміщення окупаційних військ.

“Помітили у своєму місті чи селі ворожу техніку? Побачили, як вашими лісами, городами і полями біжать перелякані росіяни? Гукнули підозрілим людям на вулиці «паляниця», а вони почали тікати?

Допоможіть нашим спецпризначенцям знищувати окупантів! Повідомляйте про переміщення ворожої військової техніки та особового складу”, – зазначають у фонді.

Для того, щоб передати українським спецпризначенцям інформацію про пересування, чисельність та склад колон техніки армії РФ достатньо перейти за посиланням: Findokupant.

22:00

Генштаб ЗСУ:
Учора, 28 лютого, стратегічний бомбардувальник-ракетоносець Ту-22м3, немов на навчаннях, не перетинаючи лінію державного кордону, завдав ударів ПО МИРНИХ ЖИТЛОВИХ КВАРТАЛАХ Харкова ВИСОКОТОЧНОЮ ЗБРОЄЮ – ракетами класу «повітря-поверхня».
Бомбардувальник зробив чотири заходи по курсу н.п. Бєсєдино (Курська обл.)–Бєлгород, випустивши по беззахисному місту близько 16 ракет.
Жахливі наслідки ракетного удару рашистів зафіксували місцеві мешканці. Зруйновано багатоповерхівки, школи, дитсадки та інша інфраструктура міста. За попередніми даними, від цих авіаударів загинули десятки харків’ян, серед них і діти.
Повітряні Сили зафіксували цей злочин проти людяності у проміжку часу з 19.07 по 19.51 28 лютого 2022 року. У свій час матеріали обов’язково передадуть до Гааги.

На жаль, у ситуації, що склалася, Повітряним Силам вкрай складно прикривати небо у цьому регіоні, адже частина системи ППО країни знищена ударами балістичних та крилатих ракет рашистів.
Штурмувати місто окупанти не наважуються, бо гарантовано будуть знищені, тому вдалися до повітряного тероризму, вбиваючи мирних харків’ян.

Ввечері

Українські захисники знищили сучасний російський самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс “Панцирь-С1”.

За інформацією від нардепа Олексія Гончаренка, ЗРК окупантів було спалено у місті Баштанка Миколаївської області.

“Панцирь-С1” призначений для ближнього прикриття цивільних та військових об’єктів від засобів повітряного нападу. Також може здійснювати захист об’єкта від наземних та надводних загроз, нагадує “Мілітарний”.

22:50

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко:
Сьогодні російські терористи забрали життя медика – Марини Калабіної!!! Лікарки-анастезіологині Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії. Лікаря від Бога.
Її машину розстріляли, коли вона везла пораненного племінника до лікарні з села Кухарі на Київщині.
Це нелюди, терористи, і це точно не має залишитись безнаказаним!

Лікар Марина Калабіна

Зранку я звертався до російських медиків із закликом засудити дії тирана, вийти на площі з вимогою зупинити війну і стати на захист колег, українських медиків.
Ввечері – чергова смерть лікаря, і мої слова: ідіть ви окупанти на хуй разом із своїм короблем! Ми вам цього не пробачим!

Вечір

Житомир. Попереднє повідомлення МВС:
“1 березня близько 22:16 години внаслідок авіаудару попередньо пошкоджено 10 приватних житлових будинків (у трьох із них виникла пожежа) та пошкоджено вікна в будівлі міської лікарні. Попередньо, загинуло 2 особи, травмовано 3.
У завалах пошкоджених приватних житлових будинків імовірно перебувають люди. Рятувальники розбирають завали та ліквідовують пожежу.
Інформація щодо руйнувань та постраждалих уточнюється”.

Як повідомив невдовзі міський голова Житомира Сергій Сухомлин, авіаційні бомби впали на житловий будинок. Загинуло щонайменше четверо людей, серед них – дитина… Також вибухи зачепили лікарню, яка стоїть поруч, але всі пацієнти та медперсонал перебували в бомбосховищі, тож ніхто не постраждав.

“Російські подонки-ракетники або льотчики промахнулися і влучили не по військовій базі, а по житлових будинках – приватному сектору. Вже зараз – четверо загиблих. У тому числі дитина”, – розповів мер.

Вечір

Сіспільне: місто Лозова на Харківщині, де розташований колишній арсенал ЗСУ, зазнала бомбового удару РФ. Цивільні об’єкти не постраждали, розповів мер Сергій Зеленський.

Після 23-ї

Ракетний удар у Білій Церкві був націлений на нафтобазу “Лукойл”.

У Харкові удар припав по танковому училищу.

23:56

Збройні сили України дали таку відсіч агресору, що для продовження наступу він змушений проводити мобілізацію для формування резерву. Ворог втратив тактичну ініціативу та знизив темпи просування.

Про це пізно ввечері у вівторок, 1 березня, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у фейсбуці.

“Сьогодні під час запеклих боїв на Чорнобильському напрямку отримав поранення начальник штабу 36-ї армії (Улан-Уде) Східного воєнного округу. У Сіверському операційному районі загинув (за іншими даними, отримав поранення) командир 11-ї окремої десантно-штурмової бригади (Улан-Уде) Повітряно-десантних військ ЗС РФ”, – зазначив Залужний.

“У російських окупантів є два варіанти: бути знищеними або здатися. Ми на своїй землі, а тому захищатимемо її до останньої краплі крові. Як своєї, так і загарбника”, – наголосив Залужний.

Вечір

Суспільне: вибухи в Херсоні звучали до самого вечора. Окупантами захоплено річковий порт та деякі інші об’єкти в місті. Відбуваються боєзіткнення російської армії з теробороною. Серед захисників міста є загиблі.

Внаслідок обстрілів житлових кварталів є жертви серед цивільного населення.

Героїчна смерть бійців тероборони Херсона в Бузковому парку:

Вечір

Компанія Google виділила 15 мільйонів доларів на допомогу Україні та протидіє пропагандистським ЗМІ Росії на тлі військової агресії РФ.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, який провів розмову з керівництвом Google.

“Вдячний за підтримку України у надзвичайно складний час — страшної війни з Росією”, — написав він на своєму Telegram-каналі.

За словами міністра, компанія вже виділила 15 мільйонів доларів на допомогу Україні, а також прямі гранти та рекламні кредити.

Окрім того, у Google:

  • Включили сповіщення SOS на сайті “Пошук” по всій Україні. Коли люди шукають інформацію про евакуацію, то бачать попередження, що вказує на ресурси ООН для переселенців.
  • Відключили деякі функції Google Maps в Україні, щоб забезпечити безпеку громадян.
  • Автоматично посилили захист акаунтів Google для українців.
  • Борються з медіа, які займаються пропагандою та дезінформацією.

Вечір

У повітрі біля монументу “Батьківщина-мати” в Києві запалав величезний світловий напис: “Русский военный корабль, иди нах*й!”.

Його влаштувала українська компанія Skypix drone shows, яка займається світловими шоу з дронів.

Компанія, світлові шоу якої відомі в усьому світі, розмістила фото цього актуального перформансу на своїй сторінці у фейсбуці, супроводивши його написом STOP WAR IN UKRAINE🇺🇦 і посиланням на сайт із контактами для допомоги Україні.

Вечір

Ударні безпілотники Т2 “Байрактар” на Сумщині завдали ударів по стоянках російської військової техніки, повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

“Ура! На Сумщині працює “Байрактар”!!! Вечір 1 березня: знешкодили стоянку техніки – близько 80 одиниць, з них половина – “гради”. Біля села Пустовійтівка Роменського району”, – розповів Живицький у фейсбуці.

“Поблизу села Бішкинь – по території більше 2 км, близко 100 одиниць, в основному танки та БТР”, – зазначив також голова ОВА, подякувавши кожному причетному.

Вечір

Відеонарізка від ГШ про події 1 березня, шостого дня війни РФ проти України:

Вечір

Президент Володимир Зеленський заявив, що насправді Україна тривалий час готувалася до масштабного вторгнення військ РФ, але це відбувалося в режимі секретності.

Про це він сказав 1 березня в інтерв’ю CNN та Reuters.

Глава держави розповів, що йому не подобалося, коли від нього постійно хотіли публічно отримати інформацію про способи стримування Росії, які планувала Україна.

За словами Зеленського, відбувалася планомірна робота з організації відбиття нападу. Президент натякнув, що вся інформація максимально приховувалася, щоб для ворога рішуча відсіч Збройних сил України стала несподіванкою.

Загалом було розроблено шість різних планів оборони держави в залежності від тактики агресора.

“Ту відповідь [української армії], яку ви сьогодні бачите, те, як працює наша армія, як вона захищає – думаю, ви прекрасно розумієте, що ми готувалися до всього”, – сказав Зеленський.

“Але коли ти готуєшся заздалегідь, не обов’язково готувати свого ворога, щоб він був готовий до твоєї реакції”, – пояснив він.

Ніч

Зведення Генштабу ЗСУ:
Оперативна інформація станом на 24.00 01.03.2022 щодо російського вторгнення

Республіка Білорусь, будучи сателітом РФ надає допомогу у розміщенні на своїй території військ та озброєння противника. В подальшому, імовірно, може підтримати російських загарбників у російсько-українській війні та сприяти досягненню цілей окупантів.
Так, з території РБ з 24 лютого 2022 року систематично наносяться ракетні удари по військовим та цивільним об’єктам. На сьогодні відзначається, що білоруські війська приведені у бойову готовність та знаходяться в районах зосередження максимально наближених до державного кордону України. Протягом поточної доби, за даними розвідки, зафіксовано значну активність авіаційної техніки. Крім того, помічнно рух колон автомобільної техніки з продовольством та боєприпасами в районі населених пунктів Барановичі, Ляховичі та Пінськ.

За наявними даними, російські окупанти готуються найближчим часом запустити масштабну інформаційно-психологічну операцію.
Її мета – за допомогою брехні зламати опір українського народу і української армії. Використовуючи тактику тотальної дезінформації та залякування цивільного населення противник намагатиметься посіяти паніку та хаос.

У зв’язку з тим, що противнику не вдається досягти поставлених цілей, за рахунок суттєвого опору ЗС України та супротиву патріотично налаштованого цивільного населення, він перейшов до руйнування інформаційної інфраструктури та критично важливих державних об’єктів. Так, окупаційними військами, по мірі просування вглиб території України здійснюється руйнування ретрансляційних веж стільникового зв’язку. 1 березня 2022 року нанесено ракетний удар по телевежі міста Києва.

Противник продовжує цинічно нехтувати нормами Міжнародного гуманітарного права під час ведення бойових дій.

Угруповання Збройних Сил України здійснюють оборону визначених рубежів та наносять противнику нищівної поразки на всіх напрямках.

Під час запеклих боїв на Чорнобильському напрямку отримав поранення начальник штабу 36-ї загальновійськової армії Східного воєнного округу, а в Сіверському операційному районі було знищено командира 11-ї окремої десантно-штурмової бригади повітряно-десантних військ ЗС РФ.

Зло буде покаране!
Віримо в ЗС України! Бий окупанта!
Слава Україні!

 

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.