Понад 58% росіян підтримують війну РФ проти України, – дослідження

Дослідницька група Russian Field спільно з політичним діячем Максимом Кацем провела в Російській Федерації дослідження, яке показало рівень підтримки росіянами агресії РФ проти України: 59%. Не підтримують “спецоперацію” (як її називає роспропаганда) 34% росіян.

Як передає “Новинарня“, результати дослідження опубліковані на сайті Russian Field.

“Більш ніж половина опитаних – 58,8% підтримують дії Росії на території України. Простежується зв’язок віку та позитивної оцінки “спецоперації”. Що старші респонденти, то більше вони підтримують “спеціальну операцію”. Так рівень підтримки серед молоді (18-29 років) трохи більше ніж 40%, а серед росіян старше 60 років досягає понад 70%”, – йдеться у дослідженні.

У ньому чітко простежується кореляція цифр з урахуванням віку та освіти.

“Також чим менше вік опитаних, тим негативніше вони ставляться до дій Росії в Україні. Половина опитаних у віці від 18 до 44 років дали негативну оцінку. Чим вищий рівень освіти респондентів, тим менший рівень підтримки “спецоперації”. Понад дві третини респондентів із середнім і середньою спеціальною освітою підтримують дії в Україні й майже чверть – ні. Серед тих, хто висловився, половина закінчила ВНЗ, третина має неповну вищу освіту. Серед тих, хто не закінчив школу або технікум, не підтримують дії в Україні – чверть”, – уточнюють автори дослідження.

При цьому, згідно з отриманими відповідями, росіяни здебільшого очікують негативних наслідків від дій в Україні – підвищення цін, запровадження нових санкцій проти Росії та економічна криза. А із позитиву називають: збільшення впливу Росії у світі, визнання “Л/ДНР” на світовій арені, розширення території РФ.

“Молоді респонденти та опитані середнього віку не схильні бачити позитивні наслідки “спецоперації” в Україні. Респонденти старшого віку частіше згадують розширення впливу Росії на світ, однак серед наслідків також домінують негативні прогнози. Також росіяни пророкують низку інших наслідків: ризик третьої світової війни, повний крах у всіх сферах життя російського суспільства, підйом економіки Росії, покращення життя росіян, об’єднання Росії та України, наведення Росією порядку на території України, мир у “Л/ДНР” і навіть зміну режиму в РФ”, – зазначають результати дослідження.

Більшість респондентів (59,7%) вважають ініціатором загострення “конфлікту” навколо України США, ця відповідь лідирує у всіх віках. Близько третини говорить про НАТО (30,3%) та Україну (28,9%) , вони посідають друге та третє місце у розрізі різного віку.

Росія як ініціатор конфлікту на четвертому місці з 16,5%. “ЛДНР” відзначили 3,6%. “У цьому питанні респонденти могли вибрати кілька варіантів відповіді.)

Частина росіян (точно не вказана) вважають особисто Володимира Путіна відповідальним за “спеціальну військову операцію” на території України. Серед інших відповідей зустрічалися: англосакси, Європа, колективний Захід, світовий уряд та просто “всі”. Також, на думку деяких громадян Росії, на цю подію вплинули Грузія, Михайло Горбачов та капіталісти.

Майже всі респонденти (88,1%) погоджуються з необхідністю підтримувати дружні відносини Росії та України. Менше 10% не вважають це за необхідне. Рівень освіти респондентів не впливає на цей показник.

Дослідження ставлення громадян РФ щодо так званої “спецоперації” в Україні проводилося протягом 26-28 лютого 2022 року.
Розмір вибірки – 2000 респондентів. Вибірка квотна, репрезентативна по статі, віку в рамках РФ і федеральних округів, зокрема. Для цієї вибірки максимальний розмір помилки з ймовірністю 95% не перевищує 2,5%.
Методологія – телефонне інтерв’ю за випадковим вибором номерів у різних федеральних округах РФ. Спостереження за якістю збору даних здійснювалося за допомогою аудіозаписів інтерв’ю з кінцевим контролем 100% масиву.

Підтримка Путіна

За тиждень із 20 по 27 лютого рівень довіри громадян до президента РФ Володимира Путіна зріс з 60 до 71%. Про це свідчать дані опитування Фонду “Громадська думка” (ФОМ), опубліковані 1 березня.

За даними ФОМ, за той же період із 64 до 71% збільшилася кількість тих, хто схвалює діяльність глави держави.

Крім того, 69% опитаних назвали правильним визнання незалежності угруповань “ДНР” та “ЛНР”, інакша думка у 8%.

За даними ФОМ, рішення президента щодо проведення військової спецоперації на території України підтримали 65% респондентів, негативно висловилися 17%.

ФОМнібус – репрезентативне щотижневе опитування населення від 18 років і старше. Метод опитування – інтерв’ю за місцем проживання респондента.
Вибірка: 1500 респондентів (жителі 104 міських та сільських населених пунктів у 53 суб’єктах РФ). Статистична похибка вбирається у 3,6%.

Читайте також:
ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 7 – 02.03.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна