ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 11 – 06.03.2022

 

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції. Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді пекельні санкції. За це ошалілий  Путін пригрозив світу ядерним арсеналом.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Окупанти ще більше сповільнили наступальний темп. У десятий день війни головні наземні бої точилися біля Миколаєва й Харкова, де ЗСУ успішно відбили наступ ворога й навіть перейшли у контрнаступ, біля Маріуполя та на Київщині – з північного і північно-західного напряму до столиці. Тут лінія фронту вирівнялася.
▪️ У кількох містах, зокрема в окупованому Херсоні, беззбройні українці під синьо-жовтим прапорами вийшли на вражаючі мітинги проти російських військ.
▪️ За день 5 березня українські майстри ППО збили одразу дев’ять повітряних суден армії Росії. Загальна чисельність втрат ЗС РФ з початку великої війни, за даними ГШ, перевищила 10 тис. осіб.
▪️ Обстріли протягом дня окупанти вчиняли по передмістях Києва, Харкову, Чернігову, Миколаєву, Житомиру, Миколаєву, Маріуполю та по інших населених пунктах. Через обстріли не вдалося провести евакуацію цивільних із Маріуполя, хоча була домовленість про “зелений коридор”. Гарнізон Маріуполя фактично перебуває в облозі.
▪️ Путін надалі намагається оточити і зайняти українську столицю.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

6 березня 2022

Вечір

Російські окупанти у Миколаївській області обстріляли і пограбували швейцарського журналіста. Про це повідомили голова Кіровоградської облдержадміністрації Марія Чорна в телеграмі та Національна поліція у фейсбуці.

“Сьогодні ввечері до лікарні Кропивницького прибув іноземний журналіст Гійом Бріке (Guillaume Briquet), який був обстріляний військовими РФ біля населеного пункту Водяно-Лорине Миколаївської області.

Зі слів журналіста, після перетину ним українського блокпоста, розташованого на заправці «Прем’єра Оїл», він на своєму службовому автомобілі попрямував у південному напрямку. І буквально через декілька хвилин був обстріляний військами окупантів з близької відстані. При цьому вони достовірно та чітко бачили, що авто використовується пресою, наявні відповідні позначення на автомобілі”, – написала Чорна.

За словами швейцарця, після обстрілу він одразу з’їхав на узбіччя. До нього підійшли військові армії РФ, представилися й обшукали його. Відібрали паспорт, 3000 євро готівкою, особисті речі, шолом, відзнятий на камеру матеріал, ноутбук. Після цього журналіста відпустили, він сів в авто та поїхав у напрямку Кропивницького задля отримання медичної допомоги (він має осколкові поранення обличчя і передпліччя від уламків скла під час обстрілу).

23:30

Лише за першу добу після запуску сайту для іноземних добровольців, які хочуть воювати за Україну, його відвідали майже 13 мільйонів користувачів, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Найбільше відвідувачів сайту — із США, Китаю та Франції.

Наразі відомо, що воювати за Україну вже готові від 16 до 20 тисяч іноземців із 52 країн світу.

Серед них — уже щонайменше 3000 американських ветеранів.

Також відомо про громадян Білорусі, Великої Британії, Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Ізраїлю, які або вже воюють за Україну, або незабаром приєднаються до спротиву російським загарбникам

22:50

Президент Володимир Зеленський своїм указом встановив почесну відзнаку “Місто-герой України” та надав таке звання першим шістьом населеним пунктам, які чинять героїчний опір російським окупантам.

Як передає “Новинарня“, це Волноваха і Маріуполь (Донецька область), Гостомель (селище міського типу в Бучанському районі Київської області), області центри Харків, Херсон та Чернігів.

У вечірньому зверненні президент визнав, що “це вже колись було (міста-герої в часи СРСР – “Н”), коли перемогли іншу навалу, але дуже схожу навалу. Інше вторгнення, але не менш жорстоке вторгнення”.

Іншим указом, №112/2022, президент відзначив голів областей та міст, які борються з російськими окупантами.

За вагомий особистий внесок у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України, мужність і самовіддані дії, виявлені під час організації оборони населених пунктів від російських загарбників нагороджено:
орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня

  • ГАЙДАЯ Сергія Володимировича – голову Луганської обласної державної адміністрації
  • ЖИВИЦЬКОГО Дмитра Олексійовича – голову Сумської обласної державної адміністрації
  • КИРИЛЕНКА Павла Олександровича – голову Донецької обласної державної адміністрації
  • КІМА Віталія Олександровича – голову Миколаївської обласної державної адміністрації
  • ЧАУСА В’ячеслава Анатолійовича – голову Чернігівської обласної державної адміністрації

орденом “За мужність” ІІІ ступеня

  • АТРОШЕНКА Владислава Анатолійовича – Чернігівського міського голову
  • КОВАЛЕНКА Володимира Івановича – Новокаховського міського голову
  • КОЛИХАЄВА Ігоря Вікторовича – Херсонського міського голову
  • ЛИСЕНКА Олександра Миколайовича – Сумського міського голову
  • СЄНКЕВИЧА Олександра Федоровича – Миколаївського міського голову
  • ТЕРЕХОВА Ігоря Олександровича – Харківського міського голову
  • ФЕДОРОВА Івана Сергійовича – Мелітопольського міського голову

22:45

Звернення Володимира Зеленського:
“Сьогодні – Прощена неділя. Але ми не пробачимо сотні й сотні жертв. Тисячі й тисячі страждань. І Бог не пробачить. Ні сьогодні. Ні завтра. Ніколи. І замість Прощеного буде Судний день”.

Увечері

Ліквідований Дмитро Сафронов, командир батальйону морської піхоти 61-ї бригади (у складі берегових військ Північного флоту ЗС Росії, пункт постійної дислокації Спутнік Мурманської області).

“Заблукав і був знищений на українській землі”, – розповів журналіст Андрій Цаплієнко.

21:50

Повідомляють про злом відеоплатформ Wink і IVI в Росії.

Судячи з опублікованих відео, на цих сервісах замість серіалу “Офіцери” на Первом канале хакери поставили ролики телеканалів “Настоящее время” та “Дождь” про російські бомбардування в Україні, пише Nexta Live. У роликах також розміщено заклики до росіян не підтримувати війну.

Вечір

Наслідки розстрілу ще одного цивільного авто під Києвом.

Удень

Бійці поліцейського КОРДу – Корпусу оперативно-раптової дії – Київської області спалили два російські танки.

Як повідомляє пресслужба Національної поліції, сталося це в селі Заворичі Броварського району.

На відео видно, що поліцейські для послідовних ударів по бронетехніці, яка стоїть віддалік на дорозі, використовують звичайні РПГ.

Вечір

УТОЧНЕНО. У мережі з’явилися відео поразки російської парашутно-десантної роти під Миколаєвом. Десантники РФ розбіглися після атаки української армії, кинувши сім нових бойових машин десанту та чотири самохідні артилерійські гармати “Нона”.

Також поширюється відео із розгромом російської гаубичної батареї під Миколаєвом. Тут окупанти після влучних ударів української артилерії кинули одразу вісім гаубиць Д-30.

Після 19-ї

За деякими даними, затримали коригувальника вогню по аеропорту Вінниці.

Вечір

На Одещині внаслідок ракетного удару росіян затонув патрульний катер Р190 “Слов’янськ” типу Island, – Андрій Цаплієнко.

19:45

Військові ЗСУ заявили, що о 19:45 “дали п***” російському десанту, який висадився на околицях – окупанти “отримали підсвітку” артилерією.

Після 20-ї

Офіційцна інформація від ДСНС щодо наслідків вечірніх авіаударів по Харкову (поширив Антон Геращенко).

Близько 19:00 сталися авіаудари по м. Харків, а саме:

– в будівлю Військової служби правопорядку ЗСУ та поруч розташовані двоповерхові житлові будинки (з подальшим загоранням). Наслідки встановлюються. Від ДСНС залучено 50 осіб та 10 од. техніки.

– в будівлю поліклініки МВС України по Харківській області. Попередньо постраждало 2 особи. Від ДСНС залучено 32 особи та 7 од. техніки.

– в Харківську телевізійну вежу. Наслідки встановлюються. Від ДСНС залучено 5 осіб та 1 од. техніки.

Силами ЗСУ збито два літака РФ.

Один літак упав поблизу с. Макариха Золочівського району, другий літак – в районі смт Кулиничі.

Ввечері

Стало відомо, що під час евакуації в Ірпені 6 березня окупанти вбили вісьмох мирних мешканців.

Про це повідомив міський голова Ірпеня Олександр Маркушин. “На моїх очах дві маленькі дитини і двоє дорослих загинули”, — сказав він.

Очільник міста також спростував, що місто захоплено окупантами. Евакуація з міста продовжиться завтра о 10:00, додав він.

Близько 19-ї

Володимир Зеленський у телефонній розмові з прем’єр-міністром Італії Маріо Драгі обговорив перебіг протидії загарбницькій агресії. “Повідомив про злочинні дії РФ проти цивільних, про ядерний тероризм. Порушив питання підтримки України та розгляду нашої заявки на членство в Євросоюзі”, – повідомив Зеленський.

Близько 19-ї

Російська авіація влучила у телевежу в Харкові, наразі трансляцію обірвано.

Речник ДСНС регіону Євген Василенко повідомив, що за попередньою інформацією рятувальників, російська авіація атакувала телевежу на Павловому полі.

Також є інформація про влучання снарядів у районі майдану Небесної сотні.

Після 18-ї

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном.

“Продовжив діалог із прем’єр-міністром Великої Британії Борісом Джонсоном. Проінформував про протидію агресору. Засудили ядерний тероризм і воєнні злочини РФ. Обговорили подальше посилення санкцій проти Росії й узгодили наступні спільні кроки”, – написав Зеленський у твітері.

Удень

У Красноярську (РФ) громадянку Віру Котову притягнули до адміністративної відповідальності за напис “Нет войне” (“Ні війні”) на снігу під пам’ятником Леніну.

Напис знищив поліцейський.

Читайте також:
У Росії відбулися протести проти війни з Україною: понад 3,5 тисячі затриманих

Після 18-ї

У небі над Харковом збили російський літак.

Як повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов, близько 18:15 підрозділом Національної гвардії України із зенітно-ракетного комплексу був збитий винищувач Су-25 в районі ХТЗ.

Літак упав у районі Кулиничів.

Пілот катапультуватися не встиг і загинув на місці. За іншими повідомленнями, пілота шукають.

.

18-та година

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що підписав офіційне звернення до США, Канади, Великої Британії, Німеччини, Франції, Італії, Японії щодо припинення членства Росії й Білорусі в Міжнародному валютному фонді та всіх організаціях Світового банку.

Увечері

Росія відкрито анонсує нові удари по українських підприємствах ОПК.

“У рамках виконання завдання щодо демілітаризації України російські збройні сили здійснюватимуть високоточною зброєю ураження українських підприємств оборонно-промислового комплексу”, – заявили в міноборони РФ.

Після 17-ї

Держсецзв’язку: Центр протидії лезінформації при РНБО України повідомляє, що в умовах фактичної поразки військового вторгнення в Україну російська влада готується до реалізації ймовірного сценарію, який передбачає обстріли житлових кварталів російських міст поблизу українського кордону та подальше звинувачення в цьому українських військових.

Це, за задумом кремлівської верхівки, буде використано як підставу для оголошення в Росії загальної мобілізації.

З урахуванням дій російської армії в Україні, провокації в російських містах супроводжуватимуться численними жертвами серед мирного населення з метою створення “красивої картинки”. Подібні сценарії Росія неодноразово використовувала як привід до бойових дій в Афганістані, Чечні та Абхазії.

Удень

Ще одна колона російський військ потрапила в пастку у лісі на Харківщині, була кинула “другою армією світу” та стала трофеями ЗСУ.

Після 16-ї

Білоруські війська наразі не беруть участь у агресії проти України – про це заявив радник керівника офісу президента України Олексій Арестович під час національного телемарафону.

“Білоруські війська не використовуються проти України, нам це точно відомо. Вони розгорнуті вздовж кордону”, – сказав він.

Водночас представник ОП вказав на те, що з білоруської території російські війська запускали ракети, у тому числі по Старокостянтиніву, що на Хмельниччині, та по Житомиру.

Удень

У мережі з’явилося відео з Ірпеня, де окупанти не припиняють воєнні злочини проти цивільного населення. Палаюча церква біля виїзду з міста, де збиралися люди для евакуації. Загибла сім’я з трьох осіб, яка загинула від мінометного обстрілу і досі лежить на дорозі з валізою поруч…

Удень

Трофейні російські бронеавтомобілі “Тигр” уже використовуються ЗСУ.

Удень

Позиції російських артилеристів під Миколаєвом, знищені в дуелі з українськими “богами війни”.

Удень

У військових академіях відбувся прискорений випуск офіцерів, – колишній начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко.

Генерал армії дав офіцерам кілька порад.

Удень

Путін повідомив Макрону, що не проти зустрічі Україна-МАГАТЕ-Росія у третій країні або по відеозв’язку.

Удень

Російські загарбники завдали ракетного удару по аеропорту “Гавришівка” у Вінниці, випустивши вісім ракет, аеропорт зруйновано.

За даними Військового телебачення, ракети було випущено з боку Придністров’я.

Голова ОДА Сергій Борзов зазначив, що ракети влучили також в один із військових об’єктів.

З цього приводу виступив із терміновим відеозверненням президент Володимир Зеленський.

“Ракетний удар по мирній Вінниці, яка жодним чином ніколи не загрожувала Росії. Жорсткий, цинічний. Повністю зруйнований аеропорт. Вони продовжують знищувати нашу інфраструктуру, наше життя, яке будували покоління українців”, – наголосив Зеленський.

Він укотре закликав західних лідерів закрити небо над Україною або дати літаки для захисту мирного населення від агресора, який цинічно розстрілює цивільну інфраструктуру.

“Ми повторюємо кожного дня: закрийте небо над Україною. Закрийте для всіх російських ракет, бойової авіації, для всіх цих терористів. Зробіть гуманітарну повітряну зону. Без ракет, без авіабомб. Ми – люди. І це – ваш гуманітарний обов’язок захищати нас, людей. І ви це можете.
Якщо ви цього не зробите, якщо не дасте хоча б літаки, щоб ми могли самі себе захистити, то можна зробити тільки один висновок: ви також хочете, щоб нас дуже повільно убивали.
Це відповідальність також світових політиків, західних лідерів. Від сьогодні і назавжди”, – сказав президент.

Читайте також:
Три чверті американців підтримують вимогу “закрити небо” над Україною. Зеленський апелює

Удень

Міністерство цифрової трансформації України повідомляє, що українське телебачення тепер можна дивитися у застосунку “Дія”.

“Щоб не дозволити окупантам блокувати наше телебачення та сіяти брехню, разом зі стримінговим сервісом Megogo запускаємо онлайн-трансляцію українських телеканалів у застосунку «Дія» – “Дія TV”. Завдяки йому українці матимуть безоплатний доступ до новин будь-де та будь-коли”, – йдеться у повідмленні.

У Мінцифри також пояснили, як скористатися послугою:

  • Оновіть застосунок “Дія”.
  • Зайдіть у розділ “Послуги”.
  • Оберіть “Дія TV” – і трансляція почнеться автоматично.

Нова послуга, йдеться у повідомленні, вже доступна для користувачів IOS та Android.

Зараз “Дія TV” транслює марафон єдності “Ми сильні разом”, до якого долучилися провідні українські телеканали. Згодом з’являться дитячий контент, розважальні та інформаційні програми.

Після 14-ї

Міністерство внутрішніх справ України повідомляє про продовження евакуаційних заходів в Ірпені після нещодавніх обстрілів, яких зазнало місто і його околиці.

Додатково рятувальники ДСНС розгортають намети для надання медичної допомоги усім, хто цього потребує, йдеться в повідомленні.

«Попри обстріли і захоплення міста ворогом сьогодні поліцейські з військовими вивели з зони бойових дій 200 цивільних, з них 50 – діти та один поранений. Евакуація проводилася поблизу села Романівка під мінометним обстрілом ворога. Нині життю та здоров’ю людей нічого не загрожує», – йдеться в повідомленні МВС у телеграм-каналі.

Удень

Українська економіка повинна адаптуватися до воєнного стану, заявив у відеозверненні прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Поки Росія втрачає на всіх фронтах, ми маємо швидко переходити до економіки воєнного стану: відбудувати ефективну роботу всіх необхідних підприємств, мобілізувати ресурси, створити нову логістику”, – сказав він.

Голова уряду схвально оцінив роботу місцевої влади регіонів у тилу, де зараз наплив переселенців, і закликав забезпечити їх роботою.

“До війни ми з вами багато говорили про індустріальні парки. Тепер ваші розробки в цьому напрямку мають стати основою для розгортання підприємств, які працюватимуть задля нашої перемоги. Звертаюся до бізнесу і до тих, які працюють, до тих, хто в ці часи евакуювався в інші регіони. До вас також прохання: якщо немає небезпеки, збирайте своїх працівників та відновлюйте виробництво. Ваша допомога сьогодні як ніколи потрібна держав”, – сказав прем’єр.

Удень

Удень

Щонайменше двоє загиблих та велика кількість поранених – наслідок ранкового обстрілу росіянами житлових багатоповерхівок у Краматорську на Донеччині.

Про це о 15-й годині повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

“Під вогонь окупантів потрапила низка будинків по бульвару Краматорський, найбільше постраждали номери 24, 18, 18-А, 21 та 15.
Зараз на місці працюють правоохоронці та експерти, встановлюючи точну кількість загиблих та поранених.
Постраждалим людям надають допомогу медики. За потреби – госпіталізують”, – ідеться в дописі.

“Фахівці не дали ще остаточного висновку, яка саме зброя була застосована. Орієнтовно, йдеться про крилату ракету – на кшталт такої, яку збили вчора поблизу Краматорська наші сили ППО”, – додав Кириленко.

Удень

Майстри протиповітряної оборони Чернігова збили ще один російський військовий літак, його пілот убитий. Про це повідомив журналіст Юрій Бутусов.

“Сьогодні російські повітряні терористи бомбардували житлові квартали Чернігова важкими некерованими бомбами ФАБ-500. Однак із бомб упала в житловий будинок і не розірвалася.

Збитий майор Гаттаров

ППО Чернігова збила черговий літак ВКС РФ – штурмовик Су-25. Льотчик-терорист Гаттаров катапультувався, але при падінні вщент розбив собі голову”, – написав Бутусов у ФБ.

Він зазначив, що російська авіація цілеспрямовано завдає ударів саме по житлових кварталах.

Трохи раніше голова ОДА/ВЦА/ОВА розповів, що всі населені пункти від Вугледара до Бердянська невдовзі залишаться без газу, адже окупанти пошкодили магістральний газопровід Донецьк-Маріуполь. Щоб усунути неконтрольований витік природного газу, фахівці Краматорського ЛВУМГ ТОВ “Оператор ГТС України” перекрили крановий вузол на зазначеному газопроводі в районі Вугледара.

Удень

В одному із гаражів міста Ірпінь під Києвом, за яке точаться бої, знайшли мішки з парадною формою військ РФ. Про це інформує телеграм-канал “Докази злочинів РФ”.

За словами авторки відео, гараж здали в оренду, а виявилося, що там облаштували такий склад, де зберігалися десятки мішків із парадною формою для російських льотчиків.

Щоправда, тепер форма згоріла, оскільки на складі виникла пожежа внаслідок удару самих росіян – вони обстрілюють Ірпінь уже впродовж кількох днів.

Удень

В Україні створили сайт “Окупант” із даними про російських військовополонених, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

“Сайт “Окупант” (https://invaders-rf.com/) в оперативному режимі надає інформацію про військовополонених збройних сил РФ, які вторглися на територію України починаючи з 24 лютого 2022 року”, – йдеться в повідомленні ГУ МОУ.

Порталом зможуть користуватися громадяни Росії, зокрема родини солдатів або їхні знайомі, для отримання інформації про стан та місце перебування полонених.

За допомогою сервісів порталу родичі російських військовополонених матимуть змогу зв’язатися з представниками Міністерства оборони України.

В апараті РНБО України наголошують, що з російськими військовослужбовцями поводяться відповідно до Конвенції про поводження з військовополоненими (Женевська конвенція). Зокрема вони забезпечені харчуванням, одягом та лікуванням, утримуються у нормальних умовах.

Близько 14-ї

Таку ракету збили сьогодні наші сили ППО в селі Деснянка Чернігівської області (фото й відео знято близько 10:55):

Після 13-ї

Над Чорним морем українські сили оборони збили ще один російський літак.

“Ще один ворожий літак над Чорним морем – “мінус”. Спасибі Збройним силам за чудову роботу. Так і треба”, – сказав у відеозверненні а неділю речник оперативного штабу оборони Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

Після 13-ї

Держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що США й надалі допомагатимуть Україні.

“США надавали постійну підтримку Україні, зокрема з метою зміцнення її обороноздатності. Тільки останнім часом ця допомога становила майже один мільярд доларів”, – заявив Блінкен у неділю на спільній пресконференції з президентом Молдови Майєю Санду в Кишиневі.

Він наголосив, що США і надалі надаватимуть допомогу: “Ми розглядаємо можливості надання допомоги, зокрема літаками через Польщу”.

Водночас Блінкен знову закликав до миру.

Після 13-ї

У Вінниці окупанти завдали удару по аеропорту Гавришівка, – Антон Геращенко.

Володимир Зеленський підтвердив: було випущено вісім ракет, аеропорт зруйновано.

Після 13-ї

Маріуполь. На 12-иу годину знову був анонсований “зелений коридор” для евакуації цивільних, але обстріли не припинились. Бійцям полку “Азов” та військовим довелося їздити по місту та попереджати, щоб люди не виходили з укриттів, розповів “азовець” Максим Жорін.

Ранок

Глава МЗС Віктор Ляшко: Ворог вивів з ладу 34 лікарні в різних областях України.

Після 13-ї

Путін — Ердогану: Призупинення “спецоперації із захисту Донбасу” можливе лише в разі припинення Києвом боїв та виконання вимог Росії.

13:20

Інформаційне звернення президента Володимира Зеленського: “Українці! Ми вже здобули своє майбутнє. Але ми все ще боремося за наше сьогодення. Це дуже важливо. Ми боремося за те, де буде кордон. Між життям і рабством”.

Бомбардування міст та мирних людей було заплановане росіянами зарання, про що свідчать документи, плани та мапи полонених пілотів, сказав Зеленський.

“Заговорили російські військові, яких взяли у полон наші захисники. Сотні-сотні полонених. Серед них – і пілоти літаків, які бомбили наші міста. Наших мирних людей. Ми почули їхні свідчення. Ми побачили документи. Мапи. Плани. Не вчорашнього дня.

Це не імпровізація. Вони готували це вторгнення саме так – жорстоко, цинічно. Свідомо з порушенням правил війни.

Тому Харків. Тому Чернігів. Тому Суми. Тому Маріуполь. І багато-багато інших українських міст-героїв побачили чисте зло. Звірство. Так було заплановано. Але це не вбʼє нашу людяність”, – заявив президент.

Він зазначив, що з полоненими окупантів поводяться у рамках Женевської конвенції.

12-та година

Над дитячою лікарнею “Охматдит” збили крилату ракету – в результаті пошкодило вікно і трохи не виламало двері, повідомляє ФБ-сторінка закладу, не вказуючи час події.

Важкопоранених дітей намагаються довезти до медзакладу. Напередодні таких поранених малюків було троє, але жоден не зміг дістатися.

Лікарі продовжують оперувати, робити діалізи і тримати патріотичний настрій.

12-та година

У Новій Каховці, яку зайняли російські війська, почався великий проукраїнський мітинг під синьо-жовтими прапорами.

Після 12-ї

Журналіст Андрій Цаплієнко в телеграмі: Розстріл блок-посту в с. Ясногородка Київської області

“Нам повідомляють мешканці Київщини, що вчора (5 березня) окупанти розстріляли український блокпост біля села Ясногородка (Фастівський район), що знаходиться за 30 км від Києва.
Багато шляхів на виїзд уже неможливі через зруйновані мости.
Наразі навколо села дуже багато окупантів. У напрямку Ясногородки зі сторони Мотижина періодично мешканці помічають ворожу техніку: в 9:00 пройшло два БТР мінімум.
Ситуація критична та потребує термінового втручання з боку Збройних сил України!”

Ранок

Унаслідок нічного обстрілу аеродрому Старокостянтинів Хмельницької області є троїє поранених, – національний телемарафон.

12:20

Повітряна тривога в Києві.

Тим часом у соцмережах повідомляють про збиті ворожі ракети.

12-та година

Евакуація мирного населення з Маріуполя Донецької області (нова спроба) мала розпочатися о 12:00. Це анонсувала пресслужба Маріупольської міськради.

“У Маріуполі з 12:00 розпочинається евакуація мирного населення. За інформацією Координаційного центру під управлінням керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Кириленка, сьогодні, 6 березня, з 10:00 до 21:00 буде встановлено режим тиші”, – йдеться в повідомленні.

Як гуманітарний “зелений коридор” обрано маршрут Маріуполь – Портівське – Мангуш – (в об’їзд Нікольського) Республіка – Розівка– Більмак – Пологи – Оріхів – Запоріжжя.

Читайте також про спробу 5 березня:
Російські війська зірвали домовлену евакуацію з Маріуполя: як це було

Близько 11-ї

На виїзді з міста Ірпінь під Києвом російські війська відкрили вогонь по цивільних під час їхньої спроби евакуюватися з міста. Як повідомляє кореспондент “Радіо Свобода”, щонайменше троє людей загинули, в тому числі – двоє дітей, ще одна людина в тяжкому стані через поранення.

Вогонь, імовірно, вівся з мінометів. Серед загиблих можуть бути члени однієї родини.

Підтвердження цих даних з інших джерел поки немає.

Передмістя Києва за останні дні зазнали масштабних руйнувань з боку військ РФ, які ракетами розбомбили Ірпінь, Бучу, Гостомель, Бородянку, Ворзель.

Після 11-ї

За інформацією АТ “Чернігівобленерго”, через бойові дії без електропостачання залишаються 141 населений пункт області. Відновлювальні роботи проводяться за можливості, інформує обласна військова адміністрації.

За даними ДСНС, протягом минулої доби на Чернігівщині ліквідували три пожежі, дві з них виникли через обстріли. Дві особи врятувалиа одна людина загинула.

Загалом з початку військових дій в обоасті виникло 127 пожеж. Із них 97 – унаслідок обстрілів.

Близько 11-ї

Поїзд № 95 Київ-Рахів затримується на три години через ворожий обстріл перед станцією Коростень Житомирської області, повідомила Укрзалізниця в телеграмі.

Поїзд тримався на безпечній відстані від місця ракетного удару, потерпілих або пошкоджень рухомого складу немає.

Наступні поїзди далекого сполучення сьогодні прямуватимуть обхідним шляхом.

Ранок

Бійці Збройних сил України на Харківщині знищили колону російської техніки, яка належала ОМОНу (загону міліції особливого призначення) РФ. Окупанти везли сюди щити і кийки, вже щоб розганяти мітинги.

Відео зі знищеною колоною вранці 6 березня розміщено в українському Telegram-каналі “Оперативний ЗСУ”.

Розбиті авто розтягнулися на кілька сотень метрів, а на снігу було розкидано щити та шоломи, які є частиною амуніції ОМОНу.

“Дивіться друзі, розбита колона росіян. Не знаю скільки, здоровенна, розбили в пух і прах. Дивіться, вони їхали зі звичайними щитами, шоломами. Вони думали, що у нас проканає як у Москві, Пітері чи іншому російському місті, але не вийшло “, – сказав автор відео.

Ранок

Міністерство оборони РФ розпорядилося відібрати документи у вояків, які беруть участь у “спеціальній операції” на території України, а ховати їх планують у братських могилах на території Білорусі.

Відповідний лист заступника міністра оборони РФ Олексія Криворучка до командування їхніх збройних сил поширило українське Оперативне командування “Північ” на своїй сторінці у фейсбуці. Також лист поширював колишній НГШ ЗСУ Віктор Муженко.

Криворучко вимагає “вилучити з 1 березня 2022 року в особового складу, який бере участь у “спеціальній операції” на території України, документи, що підтверджують особу (посвідчення, військові квитки, жетони)”.

Також у документі є вимога “в найкоротші терміни” забезпечити евакуацію тіл загиблих, приховане вивезення їх “у нічний час” до пунктів постійної дислокації та поховання у братській могилі, у тому числі й у Білорусі, з присвоєнням номера.

У разі неможливості зробити це заступник міністра вимагає “вжити заходів для їх знищення на місці“.

Читайте також:
Росія ще в грудні затвердила ГОСТ для ховання своїх у братських могилах

Ранок

У Харкові під ракетний удар потрапив Новосалтівський ринок.

8:50

Втрати російських окупантів у живій силі з початку війни перевищили 11 тисяч осіб.
Про це повідомляє пресслужба Генерального штабу ЗСУ вранці 6 березня.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 06.03 орієнтовно склали:
особового складу – понад 11 тис. осіб,
танків ‒ 285 од.,
ББМ (бойових броньованих машин) ‒ 985 од.,
артилерійських систем – 109 од.,
РСЗВ – 50 од.,
засоби ППО – 21 од.,
літаків – 44 од.,
гелікоптерів – 48 од.,
автомобільної техніки – 447 од.,
легкі швидкісні катери – 2 од.,
цистерн з ППМ – 60 од.,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4 од.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

Уночі

У ніч на 6 березня ворог вчинив кілька ракетних ударів по житловій забудові у містах Коростень та Овруч Житомирської області. Зруйновано кілька десятків приватних будинків, є потерпілі серед цивільного населення.

Про це вранці в неділю повідомляють Нацполіція і ДСНС України.

У Коростені кілька приватних будинків зруйновані вщент, інші мають пошкодження стін, дахів, вікон тощо. Серед цивільного населення є загиблі й важко поранені.

 

Також уночі через обстріли стався вибух у приватному секторі в Овручі. Попередньо, обійшлося без потерпілих. Тут зруйновано 15 приватних житлових будинків, з них 5 – повністю.

Близько другої

Володимир Зеленський переговорив телефоном із Джо Байденом.

“У межах постійного діалогу провів чергову розмову з президентом США Джо Байденом. На порядку денному були питання безпеки, фінансової підтримки України та продовження санкційної політики щодо РФ”, − повідомив президент України у твітері.

Перша година

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 24.00 05.03.2022 щодо російського вторгнення

Завершилася десята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
Противник продовжує наступальну операцію проти України, зосереджуючи основні зусилля на оточенні міст Київ, Харків, Миколаїв, виході на адміністративні кордони в Луганській та Донецькій областях, створення сухопутного коридору з ТОТ АР Крим.

До нанесення авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури у Київській та Житомирській областях залучались літаки Су-35С, Су- 34, Су-25 з аеродромів на території Білорусі (Барановичі, Лунинець, Ліда). Крім того, бомбардувальники Су-34 з аеродрому Бутурліновка наносили авіаційні удари по українській інфраструктурі у районі міста Суми.

Встановлено зосередження підрозділів ЗС Республіки Білорусь в районах населених пунктів Грушка (Малоритський район) та Хотислав.

На Поліському напрямку угруповання військ Східного воєнного округу, Тихоокеанського флоту та Повітряно-Десантних Військ ЗС РФ силами до 18 БТГр діє в районах населених пунктів Поліське, Кухарі, Бородянка, Бишів, Гореничі, Демидів.

За наявними даними, після перегрупування, підрозділи Східного воєнного округу та повітряно-десантних військ ЗС РФ, що зазнали значних втрат у районі аеропорту Гостомель, передислоковують підрозділи 76-ї десантно-штурмової дивізії у напрямку н.п. Білогородка. Ворог не полишає спроб виходу до південно-західні околиці Києва.

На Сіверському напрямку угрупування військ Центрального воєнного округу силами до 12 БТГр зі складу підрозділів 41-ї та 2-ї загальновійськових армій і 90-ї танкової дивізії проводить наступальну операцію на північному сході України.

У напрямку Козельця зафіксовано переміщення до 100 одиниць озброєння і військової техніки, зокрема ТОС-1 “Буратіно”.

Триває перегрупування військ ворога на Броварському напрямку. Здійснюється висування підрозділів у напрямку н.п. Перемога. Окупанти намагаються підійти до траси Бровари–Бориспіль.

Здійснюється висування підрозділів 6-ї загальновійськової армії та 1-ї танкової армії Західного воєнного округу для проведення наступу на Чернігів та Ніжин.

На Слобожанському напрямку угруповання військ Західного ВО силами до 23 БТГр зі складу 1-ї танкової армії та 20-ї загальновійськової армії, 14-го армійського корпусу Північного флоту ЗС РФ після чисельних втрат здійснює перегрупування, з метою поновлення наступу в напрямках на Лубни, Полтаву та Харків.

За наявною інформацією, окупант має намір захопити ще один важливий інфраструктурний об’єкт – дамбу Канівської ГЕС.

На Донецькому напрямку противник силами до 7 БТГр 1-го, 2-го армійських корпусів та 150-ї мотострілецької дивізії намагається продовжити наступальні дії на напрямку Дніпро та Запоріжжя.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог, силами до 2 БТГр намагається розвинути наступ у напрямку на Ізюм. Зупинений по р. Сіверський Донець. Накопичує живу силу та техніку для відновлення наступу.

На Маріупольському напрямку ворог продовжує блокувати місто Маріуполь, здійснювати артилерійські обстріли об’єктів цивільної інфраструктури міста.

На Миколаївському напрямку до трьох БТГр 7-ї десантно-штурмової дивізії ВДВ РФ протягом дня вели наступальні дії у напрямку на місто Миколаїв, але зазнали значних втрат. Успіху ворог не досяг.

На Запорізькому напрямку противник силами до 3 БТГр, за підтримки авіації, веде наступ на Запоріжжя, у напрямку н.п. Нова Одеса та Миколаїв.

На Південно-бузькому та Бессарабському напрямках підрозділи оперативної групи російських військ у зоні безпеки самопроголошеної “ПМР” перебувають у підвищеній ступені бойової готовності. Морально-психологічний стан особового складу на низькому рівні. Більшість військовослужбовців не бажають брати участь у бойових діях на території України. Водночас “голова” самопроголошеної “ПМР” Красносельський поки виключає можливість залучення підрозділів “ЗС ПМР” у війні Росії проти України.

Протягом доби нанесено суттєвих втрат особовому складу та техніці окупаційних військ: збито 4 вертольоти, 5 літаків та 1 БПЛА, здійснено кілька авіаційних нальотів на колони техніки противника, втрати уточнюються.

Ворог продовжує кидати свою техніку – тільки одна з бригад ЗС України (93-тя – “Н”) захопила та використовує для своїх потреб близько 30 одиниць різноманітних ББМ, автомобілів і танків.

Зберігаємо спокій – віримо в Збройні Сили України! Перемога буде за нами! Слава Україні!

Близько півночі

Платіжні сервіси Visa та Mastercard заявили, що повністю зупиняють роботу в Росії після безпідставного вторгнення РФ в Україну.

Visa заявила, що рішення вже набрало чинності. Компанії знадобиться декілька днів, аби припинити всі транзакції. Після завершення всі транзакції, ініційовані з картками Visa, випущеними в Росії, більше не працюватимуть за межами країни, а будь-які картки Visa, випущені банками за межами РФ, більше не працюватимуть на території Росії.

Те саме підтвердили і в Mastercard.

Водночас у російському Сбербанку повідомили, що випущені в РФ картки працюватимуть далі на території країни.

 

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.