ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 10 – 05.03.2022

 

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
Але після семи діб бойових дій армія Росії не те що не змогла взяти Київ і поставити тут маріонетковий уряд – загарбники не здобули повного контролю над жодним обласним центром. 

▪️ Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції. Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді пекельні санкції. За це ошалілий  Путін пригрозив світу ядерним арсеналом.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Окупанти втратили наступальний темп. У дев’ятий день війни головні наземні бої точилися на Київщині, з північно-західного напряму до столиці. ЗСУ втратили контроль над Гостомелем. Зате перейшли в контрнаступ під Харковом та відбили аеродром Миколаєва.
Росіяни взяли Енергодар та Запорізьку АЕС, відкривши вогонь по території атомної електростанції та спричинивши аварійну ситуацію.
▪️ Обстріли протягом дня окупанти вчиняли по Києву і передмістях, по ліцею в Житомирі та по інших населених пунктах. Знову багато загиблих серед цивільних, але міністри оборони країн НАТО відмовилися “закрити небо” над Україною.
▪️ Путін надалі намагається оточити і зайняти українську столицю.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

5 березня 2022

23:30

За день 5 березня російські окупанти зазнали значних втрат від протиповітряної оборони України – дев’ять повітряних суден.

Про це ввечері в суботу повідомила пресслужба Командування Повітряних сил ЗСУ.

За добу сили оборони збили:

  • три вертольоти самотужки збив морський піхотинець ВМС ЗСУ;
  • штурмовик Су-25 та один вертоліт збили військовослужбовці оперативного командування “Південь” Сухопутних військ ЗСУ;
  • два винищувачі-бомбардувальники Су-34 збили військовослужбовці оперативного командування “Північ” Сухопутних військ ЗСУ;
  • два літаки Су-30СМ збили військовослужбовці повітряного командування “Південь” Повітряних сил ЗСУ;
  • також протиповітряна оборона збила БпЛА “Орлан-10” та кілька крилатих ракет, що летіли в мирні українські міста.

Загалом станом на 23:00 5 березня втрати авіаційної техніки російських окупаційних військ становлять:
44 літаки та 44 вертольоти – йдуть нога в ногу.

Збитий і обгорілий російський пілот (ліворуч) у полоні

“Ворожих льотчиків, які катапультувались і вижили, знайшли українські воїни. Їм надано медичну допомогу і вони уже дають свідчення за злочини путінського режиму перед людяністю!” – розповів речник КПС.

У командуванні відзначили й роботу ударної авіації Повітряних Сил – бомбардувальників Су-24м та штурмовиків Су-25, які здійснили кілька авіанальотів на ворожі колони, завдавши потужних ракетно-бомбових ударів.

Пізно ввечері

Президент США Джо Байден звернувся з відкритим зверненням до росіян щодо збройної агресії РФ проти України.

“Я не вірю, що ви хочете кривавої, руйнівної війни проти України – держави й народу, з якими вас пов’язують такі глибокі родинні, історичні та культурні відносини”, – йдеться у повідомленні.

Байден також запевнив,  що Сполучені Штати “не вважають російський народ ворогами”.

Увечері

Пацієнтів психоневрологічного диспансеру в Бородянці на Київщині, який захопили кадидовці, вивели з території медзакладу. Про це повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба в ефірі телемарафону.

“Спецпідрозділ, який зайшов у диспансер близько 13-ї години, на цей час звільнив людей, вийшов з приміщення, з території диспансеру. Попри це, вони не покинули територію населеного пункту. Звичайно, для людей, які там залишилися, хоч і великий стрес, але їм уже краще”, – сказав Кулеба.

Він додав, що там люди знаходяться у вкрай важких умовах, зокрема “немає води і світла”, але їм весь час допомагають.

Наразі селище Бородянка контролюють окупанти.

Увечері

Європейський Союз виділяє перший транш допомоги біженцям з України у розмірі 500 млн євро, повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Крім того, ЄС визначив, що українські біженці можуть отримати посвідку на проживання на території країн Унії терміном на щонайменше рік.

Після 22-ї

За 10 днів війни РФ проти України загинули 35 дітей. Про це повідомила в ефірі Радіо НВ уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

“На 18:00 вже 35 дітей загинуло. Ворог б’є і б’є. 71 дитина потребує [медичної] допомоги… Закрийте, будь ласка, небо над Україною! Наші українці не будуть вмирати! Ми дуже просимо це зробити НАТО”, — закликала Денісова.

Увечері

Стало відомо про знищення українськими військовими командира 247-го гвардійського десантно-штурмового полку ЗС РФ полковника Костянтина Зізевського.
Про це в суботу розповів у себе в Instagram глава міста Невинномиськ Ставропольського краю Михайло Міненков.

Обставини ліквідації офіцера не уточнюються. Похорон десантника відбудеться 6 березня у Пскові, його поховають поруч із батьком.

Удень

206-й батальйон територіальної оборони, створений за підтримки партії “Європейська солідарність” та Петра Порошенка, здійснив чергову евакуацію мирних мешканців із району Ірпеня до Києва.

Про це в суботу, 5 березня, повідомила пресслужба “Європейської солідарності”.

“206-й батальйон тероборони разом із подружжям Порошенків в Ірпені, Бучі та навколишніх населених пунктах проводять евакуацію місцевих жінок і дітей.
Сьогодні ще 400 жінок і дітей поїхали до столиці. Людей перевозять до Києва на Центральний залізничний вокзал, звідки вони потягами поїдуть на захід України. Після цього автобуси 206-го батальйону повернуться до Ірпеня, де продовжать евакуацію”, – зазначили в “ЄС”.

Як можна побачити на відео, участь в операції бере і Петро Порошенко, який у ці дні працює в Києві та околицях.

21:30

Президент УкраїниВолодимир Зеленський просить мешканців тимчасово окупованих територій Донеччини і Луганщини захищати свої права, не вірити російській пропаганді, боротися за свою свободу.

Про це він заявив у своєму зверненні увечері в суботу, 5 березня.

Цю частину своєї промови він сказав російською:

21:12

Головне управління розвідки МОУ назвало своїм співробітником вбитого в Києві учасника першого раунду переговорів з РФ на Прип’яті Дениса Кірєєва, який раніше працював у банківських установах.

Про це йдеться в повідомленні у телеграм-каналі ГУР МОУ ввечері 5 березня.

За цим повідомленням, армійська розвідка вшановує також полеглих Героя України Валерія Чибінєєва (колишнього командира снайперів із 79-ї бригади ДШВ, який перейшов на службу в ГУР) та Олексія Долю.

Читайте більше в “Новинарнітут.

Після 20-ї

Як стало відомо, вночі 5 березня російський літак скинув важкі авіаційні бомби на військове містечко 5-ї Слобожанської бригади Нацгвардії в Харкові. Загинули четверо військовослужбовців НГУ, є поранені. Бійці бригади розчищають завали.

Увечері

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся на польському кордоні з держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Як пише “ЄП“, про це він розповів на брифінгу ввечері.

Досі про поїздку Кулеби публічно не повідомлялося. В МЗС зазнають, що сторони під час зустрічі обговорили ефективність вже запроваджених санкцій для стримування російської агресії та подальші кроки у цьому напрямі.

В МЗС нагадали, що Україна просить партнерів про новий пакет санкцій проти Росії, і Дмитро Кулеба порушував це питання на засіданні Раді міністрів закордонних справ ЄС, на якій були також Блінкен, глави МЗС Британії і Канади та генсек НАТО.

Після 20-ї

У російському Бєлгороді прогриміло два вибухи.

Увечері

Як повідомила 115-та окрема бригада територіальної оборони Житомирської області, тероборона захопила російську вантажівку з керованими протитанковими ракетами.

“Сили тероборони Житомирщини захопили російський вантажний автомобіль, завантажений протитанковими керованими ракетами 9М113 «Конкурс-М», – йдеться в повідомленні.

Увечері

Київська обласна прокуратура повідомила, що внаслідок обстрілу села Лютіж на Київщині загинула родина з трьох осіб.

Вишгородською окружною прокуратурою розпочато кримінальне провадження за фактом обстрілу військовослужбовцями РФ населеного пункту на Київщині ( ст. 438 КК України). За даними слідства, 4 березня 2022 року в результаті збройної агресії військовослужбовці ЗС РФ здійснили артилерійський обстріл боєприпасами великого калібру території села Лютіж Вишгородського району. Несумісні із життям поранення отримали троє осіб – жінка та двоє чоловіків.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Вишгородським райуправлінням ГУ Нацполіції в Київській області.

Удень

Місцеві органи влади в різних регіонах України – Рівне, Івано-Франківськ, Черкаси, Луцьк та ін. – ухвалюють звернення до міжнародної спільноти з проханням “закрити небо”.

Удень

Енергодар. Наслідки атаки російських загарбників на адміністративний корпус Запорізької АЕС, що відбулася напередодні.

Енергодар. Україна. 5 березня 2022 року. Наслідки атаки російських загарбників на адміністративний корпус Запорізької АЕСphoto_2022-03-05_20-06-27_1 Енергодар. Україна. 5 березня 2022 року. Наслідки атаки російських загарбників на адміністративний корпус Запорізької АЕСphoto_2022-03-05_20-06-27 Енергодар. Україна. 5 березня 2022 року. Наслідки атаки російських загарбників на адміністративний корпус Запорізької АЕСphoto_2022-03-05_20-06-26 Енергодар. Україна. 5 березня 2022 року. Наслідки атаки російських загарбників на адміністративний корпус Запорізької АЕС photo_2022-03-05_20-06-25_ Енергодар. Україна. 5 березня 2022 року. Наслідки атаки російських загарбників на адміністративний корпус Запорізької АЕС photo_2022-03-05_20-06-25 Енергодар. Україна. 5 березня 2022 року. Наслідки атаки російських загарбників на адміністративний корпус Запорізької АЕС photo_2022-03-05_20-06-24
<
>
Енергодар, 5 березня 2022 року. Наслідки атаки російських загарбників на адміністративний корпус Запорізької АЕС

Удень

Ще одне відео з героїчного Херсона, який зайняли російські окупанти. Беззбройні люди з прапорами України скандують ворожим солдатам: “Домой, пока живой!”

Після 19-ї

Потужний вибух у Краматорську. UPD. ППО ЗСУ збили крилату ракету РФ.

Удень

Вражаюче фото: жителі Ірпеня під Києвом, які хочуть евакуюватися, ховаються від російського бомбардування під знищеним мостом.

Увечері

Мешканці міста Ізюм на Харківщині, навколо якого стоять підрозділи російських військ, отримали фейкові повідомлення нібито про домовленості влади міста з окупантами. Як інформує “Суспільне Харків”, у месиджах ішлося, що міські посадовці “зобов’язалися забезпечити умови для приходу російський військ”.

Заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін назвав повідомлення фейком, яке надсилають, щоб посіяти паніку. Йому теж таке прийшло на мобільний телефон у WhatsApp із російського номера. “Тим більше, що ми чудово розуміємо, що місцева влада не вирішує ті питання і не може їх вирішувати, оскільки зараз воєнний стан, і вся повнота влади належить Збройним силам України”.

Мацокін також зазначив, що російських військових біля міста не видно – вони перебувають у селах, розташованих поряд.

Після 19-ї

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган під час телефонної розмови з Володимиром Путіним передав йому слова президента України Володимира Зеленського про готовність зустрітися.

Про це повіломляє TRT Haber, цитуючи радника Ердогана Ібрагіма Калина.

Той нагадав, що під час телефонної розмови президентів Туреччини та України Зеленський ще раз заявив про готовність до прямих переговорів з Путіним – “у Стамбулі, Анкарі, де він забажає”.

Вечір

На Луганщині вздовж лінії бойового зіткнення російські окупанти під прикриттям танків почали атаки піхоти, але наразилися на відсіч.

“Українські захисники стійко та мужньо утримують визначені позиції та знищують живу силу й техніку противника. Ворог, не зважаючи на значні втрати, сотнями кидає в бій прихильників «русского миру». Весь передній край усіяний трупами та підбитою технікою загарбників”, – йдеться в повідомленні пресслужби Об’єднаних сил.

Зокрема, сьогодні до центральної міської лікарні міста Брянка (ОРЛО) з передових позиції доставлено понад 650 поранених бійців російсько-окупаційних військ. Більша частина – з Попаснянського напрямку.

“Всі вони переважно у важкому стані: чисельні осколкові поранення, відірвані кінцівки ніг або рук тощо. Через відсутність в лікарні вільних місць, окупанти, які отримали незначні тілесні ушкодження (контузії, легкі поранення) навіть не приймаються до медичного закладу. Після надання першої медичної допомоги їх у супроводі озброєного конвою з числа регулярних військ збройних сил РФ переміщують на лінію бойового зіткнення для введення подальших бойових дій у якості «гарматного м’яса». Відомо, що особовий склад 6-го окремого мотострілецького полку наляканий та деморалізований, шукає шляхи до дезертирства”, – додали в пресцентрі ООС.

Близько 19-ї

Російські окупанти вийшли з міста Енергодар. Контроль законно обраних органів влади відновлено, – голова Запорізької ОДА Олександр Старух.

Водночас у коментарі в ефірі національного телемарафону Старух уточнив, що російські війська залишаються на Запорізькій АЕС.

Зі свого боку міський голова Енергодара Дмитро Орлов зазначив, що інформація, яку опублікували в ОДА, про те що росіяни покинули місто, не відповідає дійсності, адже ворог все ще контролює периметр Енергодара та знаходяться на АЕС”.

За словами Орлова, міська влада організовує правопорядок, життєзабезпечення та господарчу діяльність всіх служб Енергодара.

Після 19-ї

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім повідомив, що з Криму на місто летять бомбардувальники Ту-22.

Увечері

У мережі з’явилися кадри з міста Новопсков Луганської області: російські військові відкрили вогонь по мирному населенню, яке протестувало проти вторгенння. Один із чоловіків упав, поранений. Імовірно, зйомка від 4 березня.

Після 17-ї

Міноборони Росії заявило про поновлення наступальних дій на території так званих “коридорів безпеки” з Маріуполя та Волновахи, передає урядове “РИА Новости”.

Насправді “режиму тиші” не було дотримано з російського боку, обстріли продовжилися, тому евакуація Маріуполя була неможлива.

Однак при цьому МО РФ заявило: “У зв’язку з небажанням української сторони впливати на націоналістів або продовжувати “режим тиші” о 18:00 мск (17:00 за київським часом) наступальні дії поновлені”.

Вечір

У захопленому російською армією селищі Гостомель під Києвом загинув 80-річний Микола Мамчур, який відмовився годувати окупантів.

Про це ввечері повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

” Черговий нелюдський злочин окупантів: в Гостомелі вбито 80-річного Миколу Мамчура. Українського пенсіонера застрелили просто на порозі власного будинку”, – розповіли в Центрі страткому.

“80-річний Микола Мамчур, який все життя прожив у Гостомелі, до пенсії працював на скляному заводі, відмовився годувати непроханих гостей.
Як повідомляє журналіст Ігор Чичкан, «старого вбили усвідомлено та безжально… просто тому, що могли це зробити»”, – ідеться в дописі на ФБ-сторінці.

16-та година

У регіони України відправили продуктові набори від українських виробників для постраждалих від війни та людей з вразливих категорій. Про це вдень повідомила пресслужба Кабінету Міністрів.

Доставка передусім відбуватиметься в області, які найбільше постраждали він воєнних дій. Обласні соціальні служби забезпечують збір потреб та доставку продуктів адресатам.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна: “До людей попрямувала частина з мільйона продуктових наборів, які зараз комплектуються на складах. За сприяння Мінагрополітики вже більше 130 українських виробників харчових продуктів та представників українського бізнесу долучились до цієї справи”.

Продукти отримають люди з інвалідністю, самотні.

Набори складаються з різноманітних круп, пластівців, готових сухих сніданків, м’ясних, м’ясо-рослинних та рослинних консервів, макаронних виробів, цукру, згущеного молока, олії, печива фасованого різних видів

Після 15-ї

У ході війни українська армія знищила російської військової техніки на суму 331,2 млрд рублів, або на близько 3 млрд доларів. Про це йдеться в оцінці видання Forbes Україна.

Серед цієї техніки 33 літаки, 37 гелікоптерів, 251 танк та 939 бойових броньованих машин (ББМ). Зокрема, зруйновані танки коштували Росії $1 млрд, а ББМ – $0,6 млрд, літаки та гелікоптери разом – 1,1 млрд доларів.

Близько 15-ї

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до найбільшої нафтової компанії Європи Shell, яка таємно купила російську нафту.

“Мені кажуть, що Shell вчора таємно купила російську нафту. Одне запитання до Shell: російська нафта не пахне вам українською кров’ю? Я закликаю всіх свідомих людей у всьому світі вимагати від транснаціональних компаній розірвати будь-які ділові зв’язки з Росією”, – допис у твіттері о 14:45.

День

Олігарх Рінат Ахметов публічно назвав Росію країною-агресором, а її президента Володимира Путіна – воєнним злочинцем. Про це він заявив у відповідь на лист “Економічної правди”.

“Росія – країна-агресор, а Путін – воєнний злочинець. Тому що Україна завжди була мирною країною і ніколи ні на кого не нападала. А сьогодні в нашій країні руйнують селища, міста та інфраструктуру, гинуть і страждають мирні люди”, – заявив він.

Ахметов додав, що будь-які контакти його бізнесу з Росією розірвані, контроль над бізнесом втрачено – зараз він немає там жодних інтересів та активів.

Також журналісти поцікавилися, чи допомагає найбагатший українець українській армії. На це він без деталей відповів, що “допомагає Україні, українській армії захистити суверенітет нашої країни та перемогти, а українцям вижити та вистояти”.

Після 14-ї

Близько 400 жителів Волновахи та навколишніх селищ таки вдалося евакуювати з-під обстрілів. Про це о 14:40 повідосив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко у Telegram.

“Це ті люди, хто самотужки зміг напередодні дістатися до населеного пункту, неподалік якого зупинилася колона евакуаційого транспорту.
Хоч на сьогодні ми мали намір і необхідний транспорт для евакуації значно більшої кількості людей, рух колони змушені були припинити, оскільки росіяни знову почали нещадний обстріл Волновахи – просуватися туди було вкрай небезпечно”, – розповів голова ОДА/ВЦА/ОВА,

Зараз евакуйованих людей доправляють у безпечне місце.

Евакуація з Маріуполя так і не відбулася через поновлення обстрілів.

Удень

Президент РФ Володимир Путін вперше за останні кілька днів війни проти України показався “на люди” – провів зустріч із жінками льотного складу російських авіакомпаній, яким зараз через санкції закрита більша частина світу.

Вигляд у воєнного злочинця був відверто нервовий, навіть трохи трусилися руки.

Серед іншого, Путін заявив, що українська влада “повинна зрозуміти: якщо вона й далі продовжуватиме робити те, що робить, вона ставить під питання майбутнє української державності“. “Якщо це відбудеться, це буде цілком і повністю на їхній совісті”.

“Є багато різних варіантів демілітаризації України, всі вони лежать на столі переговорів із Києвом”, – сказав Путін, висловивши надію на “позитивну реакцію”.

Він також заявив, що (цитати за урядовою агенцією РФ “РИА Новости“):

  • В України з радянських часів є ядерні та ракетні компетенції;
  • гуманітарні коридори заблокувала не Росія, а неонацисти в Україні;
  • Росія розглядатиме запровадження безпольотної зони над Україною з боку будь-якої країни як участь у збройному конфлікті;
  • воєнний чи надзвичайний стан у Росії вводити не планується;
  • призовників на війну в Україну не відправляють;
  • у Росії теж є радикали, але не в уряді, “як в Україні”;
  • робота зі знищення військової інфраструктури в Україні “майже завершена”.

При цьому одна з учасниць зустрічі зізналася Путіну, що жінки переживають.

“Розумом ми розуміємо і повністю підтримуємо ваші дії, але жіночому серцю неспокійно. За наших рідних, близьких в Україні. Ми знаємо, що цивільне населення не страждає, але все-таки…”.

На це Путін “зізнався”, що рішення про початок “операції” в Україні “було дуже важким”.

Удень

Журналіст британського каналу Sky News Стюарт Ремсей (Stuart Ramsay) отримав поранення під Києвом, коли разом із колегами в авто потрапив під обстріл російських диверсантів.

Інцидент стався ще у понеділок, 28 лютого, коли журналісти поверталися до Києва з “гарячої точки”.

Журналіст та оператор із супроводом, у бронежилетах, потрапили під обстріл із засідки і через деякий час вискочили з автомобіля. У цей час журналісту поцілили в нижню частину корпуса. Оператор Річі Моклер отримав дві кулі по бронежилету, залишившись неушкодженим. Вони добігли до промислового приміщення і заховались там, дочекавшись українських правоохоронців.

Моклер весь час продовжував знімати цю подію на відео. Відтак можна почути, що вогонь по групі Ремсея відкривали кілька разів, зокрема й після того, як із машини кричали: “Ми журналісти!”

Читайте про це більше.

Вдень

Мешканці Херсона, куди увійшла російська армія, зібралися на великий мітинг проти російських окупантів. Люди скандують: “Зеленський молодець, а Путіну – пізд*ц!”

Після 15-ї

Плюс до всього, на Миколаївщині збили російський літак Су-25. Очаків.

Як інформує пресцентр Військово-морських сил ЗСУ, що збитий літак вилетів у свій останній політ із захопленого у 2014 році аеродрому у м. Саки (Новофедорівка, АР Крим).

Відео + полонений пілот:

День

Огляд трофейної аптечки російських військових. В аптечці – лише експонати з музею:

День

Розмова українського лікаря і медсестри з російським окупантом.

День

На Київщині через неможливість дістатися до лікарні в умовах російських атак померло двоє важкопоранених дітей.

Про це повідомив черговий лікар Охматдиту Андрій Висоцький у телеефірі.

“В європейському місті за добу ми отримали три запити на евакуацію важкопоранених дітей з вогнепальними пораненнями, двоє з них цю ніч не пережили. Через те, що вони не могли дістатися до спеціалізованої допомоги. Одну дитину батько буде вивозити самостійно, тому що туди неможливо дістатися. І як це охарактеризувати за європейськими мірками, я навіть не знаю”, – сказав Висоцький.

Гендиректор Охматдиту Володимир Жовнір повідомив, що ввечері над Охматдитом була збита ракета.

“Був такий сильний, потужний вибух, що вибило двері у центральному корпусі адміністрації, і побило вікно на дев’ятому корпусі. Ну, слава Богу, ми всіх дітей тримали в бомбосховищі, ніхто не постраждав…. Зараз ми проводимо евакуацію”, – сказав він.

Близько 14-ї

У смт Білокуракине на Луганщині російських окупантів зустріли мітингом протесту, обуреними вигуками та скандуванням “Україна!”

14:10

На підступах до Миколаєва збили три ворожі вертольоти, голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

Водночас, як повідомила пресслужба Військово-морських сил, військовослужбовці ЗСУ  – морська піхота спільно з ОК “Південь” – збили чотири гвинтокрили ЗС РФ.

При цьому один із морпіхів збив одразу три повітряних судна противника.

Перед цим голова Миколаївської ОДА Віталій Кім о 12-й годині повідомляв, що російські танки знову пішли в наступ на аеродром Кульбакине. Атака була відбита.

Після цього, близько 14-ї години, наші військові переганяли через місто захоплену в Кульбакиному ворожу техніку з літерою Z – Кім просив не панікувати.

День

Росіяни хотіли влаштувати в Маріуполі криваву провокацію під прикриттям так званого “зеленого коридору”. В анонсований час евакуації окупанти почали обстрілювати пункти збору людей. Дивом ніхто не загинув, – “азовець” Жорін.

Полудень

Херсонці, ви неймовірні. В захопленому ворогом Херсоні люди забрали в російських окупантів БТР і катаються по місту під українським прапором.

11:15

Російська армія, яка вторглася в Україну, не вийшла на заплановані рубежі, втративши при цьому 10 тисяч солдатів. Про це президент Володимир Зеленський сказав у відеозверненні.

“Ми завдаємо окупантам таких втрат, яких вони не бачили і в найстрашнішому сні. Російська армія не вийшла на заплановані рубежі, але вийшла майже на 10 тисяч убитих російських військових… Це хлопці 18-20 років, зовсім молоді, майже діти, солдати, яким навіть не змогли пояснити, за що вони ідуть і чому вони на чужій землі. Росія точно могла б дати своїм людям щось інше, окрім смерті”, – заявив Зеленський.

Він наголосив, що Збройні сили України тримають усі ключові напрямки оборони: “Контратакують окупантів під Харковом, захищаючи місто. Тримають Миколаїв, Київ, тримають Чернігівщину, Сумщину, Донбас”.

День

Російський льотчик із Челябінська Ростислав Єрьоменко разом з усім екіпажем російського літака були знищені під час вторгнення військ РФ в Україну.

Про смерть “героя” повідомив на своїй сторінці у ВКонтакті депутат Челябінської міської думи Володимир Корнєв.

“Дружище Ростя… Нехай земля тобі буде пухом, рідний! Світла пам’ять тобі! Герой наш загинув у спецоперації, залишилися дружина та двоє дітей!” – написав Корнєв, який навчався разом із Єрьоменком у 4-й школі Чебаркульського військового містечка.

Коментар: А от нічого було вторгатися в Україну!

День

У мережу виклали відео допиту полоненого окупанта з РФ, якого захопили під час контрнаступу в Миколаєві.

Ранок

Село Станова у Тростянецькому районі Сумської області.
“В Станову приїхали орки на бензовозі – обікрасти магазин. Поки були в магазині – станівчани вкрали бензовоз!” (повідомлення в соцмережах).

День

Літак Іл-96-300 Спеціального льотного загону “Росія” вилетів із Санкт-Петербурга та тримає курс на Вашингтон. Про це з посиланням на дані Flightradar24 пише українське видання “Фокус”.

Через закрите небо уряловий літак РФ перелетів із Москви до Санкт-Петербурга, дозаправився і нейтральними водами вилетів до Вашингтона, оминаючи Фінляндію.

Не відкидають, що росіяни прямують на переговори між США та РФ щодо ситуації в Україні, або ж обговорюватимуть черговий раунд гарантій безпеки.

Читайте більше.

Після 12-ї

Допит збитого льотчика майора Красноярцева в Чернігові.

Опівдні

На Поліському напрямку 15 батальйонно-тактичних груп окупантів продовжують блокувати Київ на двох напрямках, повідомила пресслужба Генштабу ЗСУ.

“На Поліському напрямку угруповання військ Східного воєнного округу, Тихоокеанського флоту та повітряно-космічних сил ЗС РФ загальною чисельністю до 15 БТГр продовжує блокування міста Київ з північного та частково з західного напрямків”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що силами двох БТГр ворог не полишає спроб наростити зусилля у напрямку Вишгорода. У районі н.п. Іванків окупанти здійснюють розгортання польового майданчика для армійської авіації.

11-та година

Російські окупаційні війська перейшли до відкритої тактики терору – завдають точкових ударів по цивільному населенню та критичній інфраструктурі країни. Мета – залякати, створити паніку, зламати нашу волю до спротиву.

Про це написав у ФБ секретар Радбезу Олексій Данілов.

При цьому, за його словами, весь сектор безпеки і оборони України дає гідну відсіч московським окупантам по всіх напрямках, і “дешеві трюки російських пропагандонів провалились”.

Ключові міста стримування російського агресора на Півдні та Сході Харків і Маріуполь – тримають оборону. Зміцнюється ТрО, армія поповнюється свіжими резервами зі складу високомотивованих і дуже розлючених українців, союзники надають допомогу, населення підтримує свого президента.

Ранок

При затриманні співробітники Служби безпеки України застрелили члена української переговорної делегації Дениса Кірєєва. Його підозрювали у державній зраді.

За словами співрозмовників у політичних колах, СБУ мала чіткі дані державної зради Кірєєва, зокрема телефонні переговори, – “УП”.

Читайте більше про нього в “Новинарні” – тут.

Ранок

Близько дев’ятої години ранку українські військові на Київщині, в районі “Лютізького плацдарму”, збили російський бойовий вертоліт.

Аеророзвідка поширила оперативне відео. Як можна побачити, гелікоптер низько летів над полем і був збитий за допомогою ПЗРК.

12:50

ЕВАКУАЦІЯ МИРНО НАСЕЛЕННЯ МАРІУПОЛЯ ПЕРЕНОСИТЬСЯ!

У зв’язку з тим, що російська сторона не дотримується “режиму тиші” і продовжила обстріл як самого Маріуполя, так і його околиць, з метою безпеки евакуація населення переноситься.

Просимо всіх маріупольців розходитись і прямувати до місць укриття. Додаткову інформацію про евакуацію буде розміщено найближчим часом.

На даний момент тривають переговори з РФ щодо встановлення “режиму тиші” та забезпечення безпечного гуманітарного коридору.

Також інформуватимуть мешканців міста поліцейські за допомогою гучномовців.

Ранок

Командувач Сухопутних військ ЗС України – Командувач оборони Києва генерал-полковник Олександр Сирський перевірив готовність фортифікаційних об’єктів для зустрічі з російськими загарбниками.

Про це повідомила опівдні пресслужба командування СВ ЗСУ.

Фото: пресслужба СВ ЗСУ

Зазначається, що для відсічі агресору вживаються всі необхідні заходи, обладнуються блок-пости, спостережні пункти, організовуються мобільно-дозорні групи та інше.

“Такої єдності громадян та сил оборони ще не було ніколи. Ми готові відбити та перемогти ворога. Я впевнений, що на підступах до столиці агресор відчує всю лють українського народу”, каже генерал-полковник Олександр Сирський.

Ранок

Вранці російська авіація завдала повітряного удару по селищу Великодолинське під Одесою. Про це повідомив речник оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук у фейсбуці.

За попередніми даними, постраждалих немає.

“Удару було завдано по об’єктах критичної інфраструктури”, − зазначив Братчук.

Він також повідомив, що російські десантні кораблі неподалік Одеси перегруповуються.

“Великі кораблі російської ескадри проводять перегрупування і, у зв’язку з негодою, відійшли з морського рейду Одеси. Але загроза морського десанту залишається”, − зауважив речник оперативного штабу.

11:35

На околицях Чернігова фахівці ППО ЗСУ збили ще один ворожий штурмовик! – ОК “Північ”.

У мережі поширюють відео, на якому видно збитий літак та парашутистів, що катапультувалися. Їх шукають.

Ранок

Віцепрем’єр – міністр у справах тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що російські війська використовують “режим тиші” для просування вперед.

За її словами, з Маріуполя планується авакуювати більше 200 тисяч цивільних.

Ранок

Авіаудар окупантів по приватному сектору в Білій Церкві, зруйновано два десятки будинків.

Ранок

Удар рашистів по Лебедину Сумської області.

Ранок

Російські війська напередодні завдали авіаудару по Житомирському бронетанковому заводу, внаслідок чого травмовані двоє людей.

Про це у повідомив голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

“Ввечері відбувся авіаційний удар по двох об’єктах – по Озерному і нашому бронетанковому заводу. На бронетанковому, на жаль, дві людини отримали поранення, жертв немає”, – сказав Бунечко.

Близько 11-ї

У центрі Херсона, який захоплений російськими окупантами, зранку поновився мітинг під синьо-жовтими прапорами та гаслами “Херсон – це Україна”.

Ранок

Голова ДонОДА/ВЦА Павло Кириленко: за день 4 березня росіяни вбили ще сім цивільних на Донеччині: шість у Мангуші, одного у Богоявленці. Крім того, у Богоявленці є один поранений.

Всього з початку великої війни, станом на 8:00 5 березня, на Донеччині загинув 51 цивільний, поранено 261 особу.

Ранок

Ворожа авіація завдала удару по будівлі спортклубу університету імені Каразіна в Харкові. Споруда значною мірою зруйнована.

11:10

КМДА: Ситуація у столиці під контролем, ніч пройшла спокійно.

Мешканці міста отримують електроенергію, воду та газ. Зв’язок стійкий на всій території Києва.

Закінчилася комендантська година. Зранку в умовах воєнного стану розпочав роботу громадський транспорт, магазини та аптеки.

Нагадуємо про корисні карти для киян:

Запитайте тих, хто поруч: можливо, хтось потребує допомоги, можливо комусь потрібні ліки, їжа.

10:57

Голова ДонОДА Павло Кириленко: Станом на 10:55 підтвердження “тиші” для евакуації мешканців Маріуполя отримано лише на території Донецької області. Далі за маршрутом слідування, у Запорізькій області, точаться бої.

“Ведемо переговори із російською стороною про підтвердження режиму тиші по усьому маршруту евакуації мирного населення із Маріуполя. Вкотре підкреслюю: вірте лише ОФІЦІЙНІЙ інформації”, – заявив керівник області.

Ранок

Держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен висловив переконання, що Україна здатна перемогти у війні, яка пішла не за планом Путіна. Про це він сказав у коментарі ВВС.

Блінкен укотре відзначив “вражаючу стійкість” українського народу: “Якщо Москва має намір спробувати якось повалити уряд і встановити власний маріонетковий режим, то 45 мільйонів українців відкинуть це – якщо не в один, то в інакший спосіб”.

Держсекретар США визнав, що не знає, скільки триватиме ця війна. Але вважає, що вона вже пішла не так, як планував президент Росії Володимир Путін.

Блінкен також сказав, що міжнародне співтовариство прагне зробити все можливе, щоб допомогти Україні, а також чинити “сильний тиск на Росію, щоб вона припинила війну, яку розпочав Володимир Путін”.

Ранок

З Ірпеня евакуація залізницею неможлива, адже окупанти підірвали колії. Людей вивозять автобусами.

Керівник “Укрзалізниці” Олександр Камишин заявив, що підрив залізничної колії в напрямку Ірпеня був не випадковістю, а цілеспрямованою диверсією.

Ранок

ЗСУ й інші сили оборони вранці відбили наступ окупантів на передмістя Миколаєва.

Після дев’ятої

У Маріуполі починається евакуація мирного населення.

За інформацією Координаційного центру під управлінням керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Кириленка, сьогодні з 9:00 до 16:00 буде встановлено “режим тиші”. З 11:00 розпочинається евакуація мирного населення. Як гуманітарний “зелений” коридор обрано маршрут Маріуполь – Микільське – Розівка ​​– Пологи – Оріхів – Запоріжжя.

Евакуація населення буде відбуватися з трьох локацій муніципальними автобусами:
– СК “Іллічівець” (просп. Нахімова, 53),
– Драматичний театр (Театральна площа, 1),
– Кальміуська районна адміністрація (просп. Металургів, 193

Також слідуючи маршруту гуманітарного коридору в період “тиші” (з 9:00 до 16:00), можна буде виїхати з міста на особистому транспорті.

Величезне прохання до всіх водіїв, які виїжджають із міста, максимально сприяти евакуації мирного населення – беріть із собою людей, заповнюйте максимально транспорт.

Відхилятися від маршруту гуманітарного коридору КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

Усього буде кілька етапів евакуації протягом кількох днів для того, щоб кожен охочий міг виїхати.

“Дорогі, рідні маріупольці, з сьогоднішнього дня у місті розпочинається евакуація мирного населення. Це непросте рішення, але, як я завжди казав, Маріуполь – це не вулиці та будинки. Маріуполь – це його мешканці, це ми з вами. І нашим головним завданням завжди було і залишається захистити людей. В умовах, коли наше рідне місто постійно перебуває під безжальним вогнем з боку окупантів, немає іншого рішення, як дати можливість мешканцям, тобто нам із вами, безпечно виїхати з Маріуполя”, – заявив міський голова Вадим Бойченко.

Ранок

ЗСУ знищили сили 488-го мотострілецького полку росіян під Харковом, – радник голови МВС Вадим Денисенко.

Ранок

Близько 40 українців можуть перебувати в заручниках в будинку ЖК “Покровський” міста Гостомель. Люди перестали виходити на зв’язок після того, як у понівечений будинок, де вони сиділи в підвалі, увірвалися окупанти вчора близько 10-ї ранку. Після цього на деякі номери вдалося додзвонитися, але відповідали інші люди.
Родичі зниклих просять повідомляти будь-яку інформацію про долю їхніх близьких.

Ранок

Близько 74% американців переконані, що Сполучені Штати та їхні союзники по НАТО повинні встановити над Україною безпольотну зону.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на соціологічне опитування Ipsos.

Як зазначається, 80% респондентів, включаючи значну більшість республіканців і демократів, також заявили, що Сполучені Штати повинні припинити купувати російську нафту.

81% жителів США вважає, що Вашингтон повинен запровадити додаткові санкції проти Росії.

77% згодні, що США мають конфіскувати активи російських олігархів, пов’язаних із Путіним.

Результати опитування свідчать про зростання обурення громадськості в США вторгненням Росії в Україну та бомбардуванням українських міст, коментує видання.

Близько 62% респондентів заявили, що готові платити більше за паливо та газ в умовах імовірної паливної кризи, аби захистити іншу демократичну країну.

“Ви бачите дедалі більшу готовність американської громадськості платити за таку підтримку України“, – прокоментував результати опитування експерт Чиказької ради з глобальних питань Крейг Кафура.

Після першої

Оперативна інформація станом на 24:00 04.03.2022 щодо російського вторгнення
від Генерального штабу ЗСУ

Завершилася дев’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник продовжує наступальну операцію проти України за підтримки авіації та застосовує високоточну зброю. Основні зусилля окупанти зосереджували на оточенні міст Київ та Харків. Крім того, ворог має намір вийти на адміністративні кордони у Луганській та Донецькій областях та у подальшому створити сухопутний коридор з окупованим Кримом.

На Поліссі противник розпочав інженерні роботи з розгородження шляхів в районі Бородянки, ймовірно з метою подальшого висування у напрямку Києва. Окупаційні підрозділи було зупинено у районах Шибене та Катюжанка. У районі Димера окупант продовжує створення району оборони.

На Донецькому напрямку противник активно використовує мобілізаційний ресурс з ТОТ Донецької та Луганської областей у складі передових загонів ЗС РФ, які діють у напрямках на Харків та Маріуполь. Окупанти не полишають спроб виявити слабкі місця в обороні Маріуполя.

На Таврійському напрямку підрозділи противника зі складу 58-ї загальновійськової армії Південного воєнного округу ЗС РФ намагаються продовжити наступ у напрямку Запоріжжя, а підрозділи зі складу 20-ї загальновійськової армії Західного воєнного округу ЗС РФ – роблять спроби обійти Харків та рухатися у південно-західному напрямку.

В акваторії Чорного моря, після завершення демонстраційних дій щодо готовності до проведення висадки морського десанту в районі Одеса-Затока, у зв’язку з погіршенням погодних умов, загарбник відвів корабельне угрупування та кораблі десанту у район західніше Кримського півострова.

Угруповання оборони міста Київ продовжує відбиття наступу противника, нанесення ураження його наступальним угрупуванням та утримання визначених рубежів.

На білоруському кордоні з Україною продовжують перебувати БТГр зі складу 38 одшбр ЗС РБ. Проте, через відмову значної кількості військовослужбовців виконувати злочинні накази, триває робота щодо переконання особового складу виконувати завдання на території України.

Зберігаємо спокій та віримо в Збройні Сили України! Разом переможемо!!! Слава Україні!

Ніч

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль закликав МАГАТЕ і Євросоюз направити миротворчі групи на всі п’ять АЕС України.

Про це глава уряду сказав у відеозверненні, оприлюдненому в ніч на 5 березня.

“Закликаю міжнародну спільноту в особі МАГАТЕ та ЄС забезпечити прибуття на всі п’ять атомних станцій України миротворчих груп у складі представників ЄС, МАГАТЕ та Державної інспекції ядерного регулювання України. Це питання безпеки всього світу”, – сказав Шмигаль після того, як російські окупанти обстріляли Запорізьку АЕС в Енергодарі та спричинили пожежу.

00:10, 01:10

Два авіанальоти на Чернігів із бомбовими ударами.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.