ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 12 – 07.03.2022

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після 11 діб бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО і надалі відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

7 березня 2022

22:40

Президент Володимир Зеленський підписав указ про відкликання українських контингентів, які беруть участь у міжнародних операціях з підтримання миру.

Про це ввечері 7 березня повідомив у фейсбуці заступник керівника офісу президента Андрій Сибіга.

“Президент України В.Зеленський прийняв рішення відкликати українських миротворців – високопрофесійних військових – з усіх місій у світі. Разом з обладнанням. Для посилення вже зараз нашої армії у відсічі російській агресії”, – зазначив Сибіга.

Увечері

У боях за Харків українськими військовими знищений російський генерал Віталій Герасимов, повідомило Головне управління розвідки Міноборони України.

“Чергові втрати серед вищого командного складу армії країни-окупанта. Під час боїв поблизу Харкова ліквідовано Віталія Герасимова – російського воєначальника, генерал-майора, начальника штабу і першого заступника командувача 41-ї армії Центрального військового округу Росії”, – ідеться в повідомленні ГУР.

Розвідка зазначає, що Віталій Герасимов брав участь у Другій чеченській війні та російській військовій операції в Сирії. Отримав медаль “За повернення Криму”.

“Також вбито та поранено низку старших офіцерів російської армії”, – додали в ГУР.

Увечері

ГУР МО оприлюднило список особового складу ВКС Росії, що завдає авіаударів по мирному населенню та інфраструктурі України.

“Гарантуємо, що ви сповна відчуєте гнів українського народу. Обіцяємо, жоден злочин не залишиться безкарним”, – сказано у зверненні на адресу російських льотчиків.

Увечері

Отримані ГУР МОУ дані свідчать про значні проблеми зі зв’язком в армії окупанта та з проведенням евакуації їхніх розбитих частин.

23:50

Герої проєкту “Новинарні” “Молоді офіцери” армії, що воює” – комбати із 93-ї механізованої бригади ЗСУ “Холодний Яр” Олександр Сак та Ростислав Силівакін – стали лицарями ордена Богдана Хмельницького ІІ ступеня.

Про відзначення 27-річних Стаффа і Крота за мужність і героїзм у війні з російськими окупантами оголосив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 7 березня.

“Сьогодні я підписав указ про відзначення державними нагородами України 96 українських героїв – наших військових. Серед яких…

Нагороджуються орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня:

Майор Сак Олександр Олександрович – командир механізованого батальйону, який вступив у бій із батальйонною тактичною групою ворога і переміг завдяки раціональному підходу до ведення бою і нестандартній тактиці.

Капітан Силівакін Ростислав Олександрович – командир механізованого батальйону, який успішно боровся з переважаючими силами противника, звільняючи українські міста і села на Сумщині”, – сказав Зеленський.

Також, за словами президента,

Нагороджуються орденом Богдана Хмельницького третього ступеня:

Лейтенант Лозовий Ігор Сергійович. Діючи у складі групи, зупинив колону ворожої техніки у кількості близько 150 одиниць, яка рухалась у напрямку траси Житомир–Київ. Знищено.

Лейтенант Потуремець Віталій Вікторович. У бою проявив зразкову мужність та холоднокровність, знищуючи колону техніки противника поблизу міста Київ. Був поранений.

Нагороджується орденом “За мужність” третього ступеня:

Майстер-сержант, командир автомобільного взводу Барилюк Валентин Вікторович. Завдяки його хоробрим діям і особистій рішучості танковий підрозділ вчасно отримав пальне і вийшов з оточення, дорогою знищуючи ворога.

“Всі 96 наших героїв – як ці п’ятеро! Наша вдячність – всім військовим. Наша вдячність – Збройним Силам України! Наша вдячність – безмежна”, – сказав глава держави.

Для ближчого знайомства з першими двома героями
пропонуємо наші інтерв’ю 2021 року:
26-річний комбат Олександр Сак “Стафф” із 93-ї бригади:
Готуємося до масштабної війни з Росією

Кріт у наступі. 26-річний комбат “Холодного Яру” Ростислав Силівакін
та його покрокові поради з “покращення тактичного положення”

23:45

Президент Володимир Зеленський у своєму черговому зверненні показав, що він перебуває у своєму кабінеті на Банковій, спростувавши чутки про те, нібито він утік із Києва.ві

Крім іншого, він розказав:

“Сьогодні в Макарові на Київщині вони (росіяни – “Н”) обстріляли хлібозавод. Для чого? Старий хлібзавод! Вдумайтесь – стріляти у хлібозавод. Ким треба бути, щоб таке робити?

А щоб зруйнувати ще одну церкву – в Житомирській області. Церкву Різдва Пресвятої Богородиці, побудовану у 1862 році.

Це НЕлюди.

Була домовленість про гуманітарні коридори.

Чи спрацювала вона? Замість неї спрацювали російські танки. Російські «гради». Російські міни. Вони навіть замінували дорогу, яку погоджували для підвезення продуктів і ліків для людей, для дітей у Маріуполь.

Вони знищують навіть автобуси, які мають вивозити людей. Але…При цьому вони роблять так, щоб відкрився невеличкий коридор на окуповану територію. На кілька десятків людей. Не так у Росію, як до пропагандистів. Прямо до них на телекамери. Мовляв, ось хто рятує. Просто цинізм. Просто пропаганда. Нічого більше. Жодного гуманітарного сенсу.

Сьогодні відбувся вже третій раунд переговорів у Білорусі. Хотілося б сказати – третій і фінальний. Але ми реалісти. Тому ми будемо говорити. Будемо наполягати на переговорах, поки не знайдемо спосіб сказати нашому народу: ось як ми прийдемо до миру. Саме до миру.

Маємо усвідомлювати, що кожен день боротьби, кожен день спротиву, створюють для нас кращі умови. Сильну позицію. Щоб гарантувати наше майбутнє. У мирі. Після цієї війни.”

Після 23-ї

Президент РФ Володимир Путін записав поздоровлення для жінок на 8 березня, в якому сказав, що у війні проти України військовослужбовці строкової служби, а також резервісти не будуть задіяні.

“Підкреслю: у бойових діях не беруть участі і не братимуть участі солдати, які проходять строкову службу, і не буде проводитися додатковий призов резервістів із запасу. Поставлені завдання вирішують лише професійні військові”, – передає його слова російське урядове інформагентство ТАСС

Надвечір

У місті Ізюм Харківської області – гуманітарна катастрофа внаслідок масштабних руйнувань, завданих армією окупантів від початку обстрілів 3 березня.

Фото: МОУ

Про це розповів заступник міського голови Володимир Мацокін у Facebook 7 березня:

“Ізюм — це нова Хатинь! Місце болю, розпачу і сліз. Центр міста — від ринку до 1-ї школи — суцільна руїна. Купи каміння, вирви, понівечені дерева, пожежі, дірки від снарядів у багатоповерхівках.

Більше немає автовокзалу, суду, залізничного вокзалу, виконкому, медичного коледжу, поліції, військкомату, десятків магазинів і контор, у приміщення лікарні немає вікон, у дитячу спортивну школу влучив снаряд. Центральний парк – як місце кривавого побоїща.

Зруйновані мости. І це в місті, де ніколи не базувався жоден військовий.

Немає їжі, елементарного хліба. Немає води, світла, газу, тепла, не працює зв’язок. Немає можливості централізовано виїхати.

У лікарні породіллі, які лежать із немовлятами у підвалах. Немає ліків! Люди шостий день в бомбосховищах, вони не бачать сонця!

Немає можливості завезти гуманітарну допомогу через суцільні артобстріли.

Прошу всіх, хто приймає рішення! Зробіть зелений коридор для виїзду! Зробіть гуманітарний коридор для ввкзкння гуманітарної допомоги! Гуманітарка є, але хто повезе її під артобстрілами? Всі необхідні документи ми надали.

Моє рідне місто! Ти обов’язково виживеш! Ніхто не може відібрати у нас нашу землю, а чужа нам не потрібна!”

Після 20-ї

Під час повітряної тривоги, що почалася 7 березня о 19:50, в небі над Києвом збили два ворожі літаки.

Про це після 21-ї години повідомив Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний.

“ППО ПС ЗСУ о 20:30 збили над Києвом літак ВКС РФ. О 21:10 в околицях міста у повітряному бою був збитий другий ворожий літак”, – ідеться в дописі на ФБ-сторінці головкома.

Після 20-ї

Під Обуховом на Київщині український льотчик збив російську крилату “Калібр” ракетою “повітря-повітря”.

“Це вищий пілотаж!” – прокоментував радник глави МВС Антон Геращенко.

“Наш льотчик-Герой зберіг зараз десятки, а може, сотні життів Українців”, – додав він.

Боєголовка ракети впала в поле за 5 км від Обухова.

На місце виїхали місцеві жителі та надіслали фото вирви від вибуху.

Падіння літака в районі Житомирської траси зафіксував журналіст Макс Левін:

20:20

ДСНС: близько 20:20 внаслідок двох авіаударів сталося влучання в нафтобази у м. Житомир та смт Черняхів.

У Житомирі виникло загорання резервуару ємністю 10 м. куб. Попередньо жертв та постраждалих немає. До гасіння залучено 20 осіб та 4 од. техніки ДСНС.

 

У смт Черняхів сталося загорання двох напівпорожніх резервуарів. З приватних житлових будинків поруч проведено евакуацію мешканців. Попередньо жертв та постраждалих тут теж немає. До гасіння залучено 24 осіб та 5 од. техніки ДСНС.

Після 20-ї

Росія задіяла майже 100% бойових потуг, які накопичила біля кордону з Україною та Білорусі для вторгнення, повідомляє CNN із посиланням на представника Пентагону.

Також чиновник запевнив журналістів, що Київ зберіг “переважну більшість” своїх літаків та зенітну зброю для захисту українського повітряного простору.

Увечері

Українські військові взяли в полон уже близько 2 тисяч російських окупантів.

Про це розповів радник голови МВС Геращенко в коментарі “НВ”.

Увечері

В Івано-Франківську СБУ та поліція затримали інформаторку росіян, повідомила пресслужба Нацполіції.

“Мешканка Києва переїхала на Прикарпаття у грудні 2021 року. Вона поселилася неподалік військового аеродрому. Зрадниця вивчала маршрути зльоту і посадки, фіксувала на фото і відео вильоти літаків. Отримані дані надсилала до РФ”, – ідеться в повідомленні.

Слідчі СБУ повідомили 48-річній киянці про підозру у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України).

Прокурори скерували до суду клопотання про обрання їй запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

19:50

У Києві оголошено повітряну тривогу. Ччути потужні вибухи.

Також повітряна тривога була оголошена у Чернігівській та Вінницькій областях і місті Біла Церква (Київщина).

Після 19-ї

У місті Миколаїв окупанти ввечері влучили крилатою ракетою “Калібр” у казарму військової частини. Внаслідок вибуху загинуло 8 людей, ще 8 – поки зниклі безвісти, 19 осіб поранено, – “Оперативний ЗСУ“.

Надвечір

Російський винищувач Су-30 знищили сьогодні в районі Попасної, зона ООС на Луганщині.

Увечері

Курс рубля РФ 7 березня обвалився по відношенню до долара та євро до нових рекордних позначок, про що свідчать біржові дані.

До вечора долар коштував 155 рублів, євро торгувався за 168,5 руб.

За добу євро та долар зміцнилися по відношенню до рубля майже на чверть.

Таким чином, від початку війни “дерев’яний” обвалився майже удвічі.

Після 16-ї

Побратими повідомляють, що на завданні загинув Володимир Карась – член “Муніципальної варти” Києва, один із лідерів організації “СІЧ”, брат Євгена Карася.

Володимир Карась

18:30

Сьогодні з району Ірпеня вдалося евакуювати близько 2 тисяч людей. У цьому районі залишаються ще 4 тисячі людей, і Росія перешкоджає створенню “гуманітарного коридору”, – радник глави МВС Вадим Денисенко в ефірі національного телемарафону.

За його словами, росіяни контролюють лише 30% території Ірпеня.

17:25

Нюрнберг-2: Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтримав ініціативу зі створення спеціального Трибуналу з розгляду справи про злочин російської агресії проти України.

Читайте більше тут.

Після 17-ї

Російське міноборони оголосило про “відновлення наступальних дій” проти України “через небажання української сторони впливати на націоналістів”.

Ніби досі було призупинення цих дій…

Близько 17-ї

Російські війська захопили міську телевежу в Мелітополі (Запорізька область).

“Міська телевежа, як і міські вежі радіозв’язку, перебувають під контролем окупантів міста Мелітополя, тих людей, які на сьогодні за периметром контролюють місто – озброєні війська РФ”, – повідомив міський голова Іван Федоров під час прямого ефіру в Facebook.

Він уточнив, що міська й державна влада не може контролювати контент, який поширюється через радіовежі та телевежу в місті. Після цього прямий ефір обірвався.

Після 17-ї

Сумщина. Бойові сутички відбулися біля Сум 7 березня, повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький. “Є загиблі. Детальна інформація пізніше”, – написав він у Telegram.

Днем раніше, за його словами, бойові сутички були в самому облцентрі, також із загиблими. Інформації про кількість голова обладміністрації не навів.

Унаслідок бомбардування м. Лебедина Сумського району 5 березня зруйновано електропідстанцію, підприємство “Лебединський хлібзавод”, автозаправну станцію, вибито вікна в будинках. У місті нині частково відновлено електропостачання, у низці населених пунктів Лебединської об’єднаної територіальної громади воно відсутнє вже третю добу. У місті працюють аварійні бригади обленерго.

У смт Краснопіллі Сумського району нині відсутній мобільний зв’язок.

Удень

У Харкові бронетанковий завод зазнав авіаційного удару й удару РСЗВ з боку ЗС Росії. Це сталося вранці 7 березня.

“На місце події відразу прибули рятувальники та поліція. Вони перевірили територію і задокументували злочин. Загиблих на місці не виявлено. Внаслідок обстрілу дістав поранення робітник підприємства, його госпіталізували… Зруйновані й отримали значні пошкодження корпусу цехів”, – повідомляє ГУ Нацполіції в Харківській області.

Крім того, як написав у Facebook начальник слідчого управління ГУ Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов, близько 9:50 7 березня до ВСП обласного главку надійшло повідомлення, що на території Харківського державного авіаційного виробничого підприємства впав літак збройних сил Російської Федерації. Будівлі підприємства були пошкоджені. Загиблих і поранених на місці не виявлено.

Удень

Росія втретє зірвала відкриття гуманітарного коридору для евакуації цивільного населення з оточеного Маріуполя, а також заблокувала виїзд з інших міст у Київській, Харківській, Донецькій та Херсонській областях.

Про це йдеться в заяві МЗС України 7 березня.

Так, російські окупанти продовжують завдавати ракетно-бомбових ударів по Києву, Маріуполі, Волноваху, Сумам, Миколаєву, Харкову та інших населених пунктах, що унеможливлює безпечний виїзд громадян.

“Ми також вважаємо неприйнятними спроби Москви змусити громадянське населення з оточених міст виїхати на територію РФ і Білорусі з огляду на високу ймовірність провокацій, зокрема взяття евакуйованих людей у заручники або використання їх російською армією як живих щитів”, – заявили в МЗС України.

Удень

Українські трактористи продовжують віджимати ворожу техніку. Відео з Київщини, де селяни підчепили російський БТР:

Після 15-ї

Головнокомандувач ЗС України генерал Валерій Залужний:

Дорогі побратими і посестри!
Дякую кожному і кожній із вас. Ви показали всьому світові, як треба боротися за свободу і рідну землю.
Пишаюся бути з вами в одному строю.

Воїни-герої, міста-герої – це наша реальність. Як би важко нам не було, але вже точно не буде соромно.

Ворог деморалізований і виснажений. Його плани на “бліцкриг”, зміну влади і зовнішньополітичного курсу України зруйновані.

Використовуючи складну оперативно-стратегічну обстановку, російські окупаційні війська все ж продовжують нарощувати зусилля на південному напрямку і водночас не залишають спроб оточення Києва.

Стійка оборона наших міст – Чернігова, Харкова, Миколаєва, Сум, Маріуполя, – та національний спротив не дають змоги противнику розвинути успіх. На скільки б кілометрів ворог не просунувся вглиб нашої території, втримати її він не зможе.

Я закликаю жителів окупованих районів долучатися до руху опору. У вас є зброя, боєприпаси і мотивація. Захистіть рідний дім!

Українське небо героїчно охороняється Повітряними Силами та силами і засобами протиповітряної оборони Сухопутних військ. Вони вже завдали і продовжують завдавати значних втрат угрупованню засобів повітряного нападу противника.

Основою нашого спротиву є передусім мужність і майстерність українського солдата, який попри значну чисельну перевагу ворога самовіддано стримує наступ.

Я звертаюся до командирів – бережіть особовий склад! Ретельно плануйте операції та негайно реагуйте на зміни в обстановці! Людське життя – наш найвищий пріоритет. Цим ми кардинально відрізняємося від противника, який навіть не забирає тіла своїх загиблих і готовий ними встелити нашу землю, щоб прокласти дорогу для наступу.

Ми будемо вічно пам’ятати і помстимося за кожного полеглого захисника України. Біль втрат посилює нашу волю до Перемоги. Ми точно знаємо за що і за кого воюємо.

Пам’ятайте, Україна тримається на наших плечах!

Удень

Священику, як евакуює людей з Харкова, на руку сів білий голуб.
Добро переможе зло, а світло – темряву.

Близько 16-ї

Росія відмовляється від будь-яких “зелених коридорів” для евакуації мирного населення, щоб змусити українців погодитися на “гуманітарку” окупантів. Про це заявив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко в ефірі національного телемарафону.

Після 15-ї

Щонайменше 1207 цивільних осіб було вбито або поранено в Україні з початку російської агресії, – Управління верховного комісара ООН з прав людини.

Удень

Уламки російського літака, збитого 6 березня над Харковом.

уламки збитого над Харковом літака photo_2022-03-07_16-31-46 уламки збитого над Харковом літака photo_2022-03-07_16-29-55 уламки збитого над Харковом літака photo_2022-03-07_16-29-34
<
>
Уламки збитого над Харковом літака ВКС РФ

Удень

У Чаплинці на межі з Кримом окупаційні війська відкрили вогонь проти місцевих мешканців, які вийшли на проукраїнський мітинг.

Удень

Місто Токмак, Запорізька область. Мирні жителі вийшли на мітинг проти російських окупантів, які зайшли в місто. Не дають знімати українську символіку з адмінбудівлі.

15:45

Сухопутні війська ЗС України: Вишгород. Мінус 1 ворожий гелікоптер. Разом до перемоги!

Удень

“Там одразу 500 людей спалили! Половина полку загинула!”, — чергове перехоплення телефонних розмов російських окупантів.

Удень

До лав сил оборони України стали добровольці з Бразилії та Португалії.

15:30

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім: Після кількох відбитих атак росіяни здову поперли танками на аеропорт Миколаєва. Біля пам’ятника-літака стоїть ворожа БМД і веде вогонь по цивільних авто. Не їдьте туди!

Удень

Розбита колона російської техніки і цистерн із пальним на Харківщині.

Удень

Акція протесту в Мелітополі, куди зайшли російські війська: як можна побачити на фото, мелітопольці спалили опудало Путіна.

Як передає “Радіо Свобода”, активісти вирішили виходити на мітинги щодня опівдні доти, доки російські військові не залишать місто, повідомила місцева активістка Ольга Гайсумова.

За її даними, на акцію зібралося близько 4 тисяч людей.

Також цього дня на протест проти російських військ вийшли жителі Токмака Запорізької області.

Удень

Уже понад 1,7 млн українців виїхали за кордон, тікаючи від війни. Такі дані наводить управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Куди їдуть:

🔻 більш як 1 мільйон – до Польщі
🔻 180 тисяч – до Угорщини
🔻 128 тисяч – до Словаччини
🔻 83 тисячі – до Молдови
🔻 79 тисяч – до Румунії

Ще більше 183 тисяч українців виїхали до інших європейських країн.

На західних пунктах пропуску – приблизно 5000 легкових авто, ще 2100 людей хочуть перейти кордон пішки (дані прикордонників на 12:00 7 березня).

Удень

Ранкові полонені тероборони Сумщини.

Під час руху колони військової техніки країни агресора у напрямку Сум військовослужбовцям ЗСУ вдалось взяти у полон 14 нападників. Наразі тривають допити.

Поліцейські вже встановили особи окупантів. Серед них військовий медик, оператори-навідники БМП, водії військової техніки та спеціалізованих машин, а також командир групи.

Удень

У Харкові російські снаряди понівечили знаменитий будинок “Слово” по вулиці Культури, 9, де раніше жили десятки видатних українських письменників.

Удень

Між Харковом та Сумами формувалося велике угруповання військ Росії, яке мало йти на Київ, але його знищили ЗСУ. Про це заявив радник керівника офісу президента Олексій Арестович в ефірі національного телемарафону, передає Liga.net.

“Розчинили між Харковом та Сумами величезне оперативне угруповання. Його тепер немає. Частково вбито, частково перекинуто під Харків і там же зупинено, частково відійшло та зализує рани.
Не треба боятися. Російська армія не сильна, вона просто довга. Ми їх потихеньку, як салямі, з’їмо”, – сказав представник ОП.

Арестович додав, що оперативні можливості РФ дуже далекі від масованих бомбардувань і фінальних штурмів, якщо штурмів взагалі. За останню добу російські війська практично не просунулися.

Втрати

У бою з окупантами в Пущі-Водиці під Києвом загинув народний депутат України VIII скликання від ВО “Свобода” Олександр Марченко. Про це повідомив голова “Свободи” Олег Тягнибок.

Під час боїв із російськими загарбниками під Миколаєвом загинув журналіст зі Львівщини Віктор Дудар, сповістив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Близько 13-ї

Російські окупанти завдала удару по морському порту Ольвія в Миколаївській області. Постраждалих немає, повідомило Мінінфраструктури.

Територія, по якій завдано удару, належить на правах концесії катарській компанії QTerminals Olvia.

Удень

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та глава МЗС Росії Сергій Лавров можуть зустрітися 10 березня в Анталії. Про це заявив голова турецького зовнішньополітичного відомства Мевлют Чавушоглу.

Зустріч плануєтьмя в форматі тристороннього саміту Україна-Туреччина-Росія.

В українському МЗС повідомили, що можливість зустрічі Кулеби та Лаврова в Анталії “опрацьовується”.

Удень

Речник Путіна Дмитро Пєсков: “Росія повідомила Україні, що може припинити операцію будь-якої миті, якщо Київ виконає умови Москви. Це визнання Криму російським, а також визнання незалежності “ДНР” та “ЛНР”. Крім того, Україна має внести поправки до Конституції та відмовитися від претензій на вступ до “будь-якого блоку”.

Близько 14-ї

Наслідки прямого удару окупантів по житловому будинку в Харкові на Салтівці.

Удень

Понад 3 тисячі жителів зайнятої російськими окупантами Чаплинки (Херсонська область), що межує з територією окупованого Криму, вийшли на акцію протесту проти загарбників, повідомляє об’єднання “Інформаційний спротив” у Telegram.

Опівдні

Прокуратура Херсонської області заявляє, що під час мирного мітингу в Новій Каховці 6 березня російські військові відкрили вогонь по мітингувальниках. Про це йдеться в повідомленні обласної прокуратури опівдні 7 березня.

“Установлено, що 06.03.2022 в невеличкому місті Нова Каховка, що на Херсонщині, цивільне населення зібралося виявити позицію проти окупації регіону російськими військами. Попри те, що люди були неозброєні та не становили ніякої загрози, окупанти застосували до них зброю. В результаті цього одна людина загинула, ще семеро зазнали поранень“, – сказано в повідомлені пресслужби прокуратури.

“Ці дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме ст. 51, 52 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти. Наразі проводяться невідкладні слідчі (розшукові) дії”, – зазначили в прокуратурі.

З цього приводу здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні розпочатому за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Близько першої

Усі доступну в ЄС станції StarLink збирають для України. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, інформує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

“Словенія збирає всі доступні в Євросоюзі станції супутникового інтернету StarLink. До 5000 штук буде відправлено до України вже найближчими днями”, – йдеться в повідомленні.

Starlink – супутниковий інтернет Ілона Маска, яким тепер в Україні можна користуватися на ходу. З початком російського вторгнення Маск оновив програмне забезпечення саме для нашої країни.

Ранок

Міністр оборони Олексій Резніков: “Понад 140 тисяч українців, переважно – чоловіків, повернулися з Європи. Десятки тисяч влилися до лав Сил територіальної оборони. Звісно, є ті, хто тікає. Але весь світ бачить, як український народ б’ється за свою країну”.

“Не буду коментувати поставки зброї та боєприпасів – це делікатний момент. Нехай ворога чекає сюрприз!
Знайте: є суттєвий прогрес”.

Близько 11-ї

Президент Литви Гітанас Науседа під час зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном закликав надати військову допомогу Україні.

Він наголосив, що “потрібно допомагати всіма Україні можливими способами, включаючи військові”, повідомляють LRT і Reuters. “Якщо хочемо уникнути Третьої світової війни, маємо зробити це зараз”, – сказав президент Литви.

Після 11-ї

У Міжнародному суді ООН у Гаазі почалися слухання за позовом України проти Росії у справі щодо звинувачень в геноциді.

7 березня делегація України представляє в Міжнародному суді ООН правову позицію в справі проти Росії, відповідно до Конвенції від 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Українська делегація просить Міжнародний суд ООН призначити такі запобіжні заходи у справі з метою припинення кровопролиття:

  • Російська Федерація має негайно зупинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії на території України;
  • Російська Федерація повинна невідкладно забезпечити, щоб будь-які військові та інші збройні підрозділи під її контролем чи впливом припинили участь у військових діях.

Росія відмовилася від участі в процесі, однак це не має впливати на нього.

Ранок

Рятувальникам вдалося дістати з-під завалів аеропорту Вінниці шістьох поранених та тіла дев’ятьох загиблих. Серед них є п’ять цивільних та четверо військових. Пошукові роботи тривають, повідомляє ДСНС.

Ранок

Енергодар прощається з загиблими героями, які боронили Запорізьку АЕС в ніч на 4 березня.

Читайте також:
Під час штурму Запорізької АЕС троє українських військових загинули, двох поранено

Напередодні

Унаслідок вечірнього авіаудару російських військ в місті Малин Житомирської області загинула одна людина та троє отримали поранення, повідомляє ДСНС

“6 березня близько 21:00 було завдано авіаударів по місту Малин Коростенського району, внаслідок чого зруйновано двоповерхову будівлю, знищено три легкові автомобілі. За попередніми даними, загинула одна особа та постраждали три особи. Вибуховою хвилею пошкоджено вікна 13 ДПРЧ, жертв та постраждалих від особового складу немає”, – наголошується в повідомленні рятувальників.

Ранок

Збройні сили України завдали пошкоджень російському військовому кораблю, який перебував неподалік Одеси у Чорному морі. Про це повідомив речник Оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

“Ми трохи тримали інтригу, але зараз уже можу сказати: “Русский корабль, пошел на х…й!” У ворога втрати. Наші молодці. Слава Збройним силам України! Слава Україні!.. Ми будемо знищувати ворога. Мінус один ворожий корабель”, – сказав Братчук у відеозверненні.

Оприлюднено відео з нічним артилерійським ударом по російському флоту.

На відео чутно залпи реактивної системи залпового вогню. Українські військові розповідають, що зафіксували влучання та пожежу на російському кораблі.

Ранок

В Україні від початку російського вторгнення пошкоджено та зруйновано вже 211 шкіл, – міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

“Сьогодні ми спостерігаємо те, що кількість таких шкіл, зруйнованих чи пошкоджених, постійно зростає. Станом на сьогодні можу сказати, що це вже 211 шкіл. Частина з них уже повністю зруйнована, частина – пошкоджена”, – сказав міністр в ефірі телеканалу “Рада”.

У ніч на 7 березня морські піхотинці ЗСУ на Херсонщині знищили велику кількість російської техніки, зокрема вертольоти. Про це в повідомляє Командування морської піхоти ВМС ЗС України.

“Вночі українські воїни накрили аеродром Чорнобаївка біля Херсона. Окупанти вирішили частково розмістити там свій авіапарк. Знищено від 30 гелікоптерів ворога, а ще жива сила та техніка“, – розповіли в КМП.

10-та година

Пресслужба Генерального штабу Збройних сил України назвала оновлені показники втрат армії РФ від початку вторгнення:

“Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 7.03 орієнтовно сягнули понад 11 тис. осіб особового складу, 290 танків, 999 бойових броньованих машин, 117 артилерійських систем, 50 РСЗВ, 23 засоби ППО, 46 літаків, 68 гелікоптерів, 454 одиниці автомобільної техніки, три кораблі/катери, 60 цистерн із ПММ, 7 БПЛА оперативно-тактичного рівня”, – зазначено в повідомленні.

Ранок

Міністерство оборони Росії заявило, що оголошує “режим тиші” з 10:00 (з 9:00 за Києвом) 7 березня, а також відкриває “гуманітарні коридори” з України у Білорусь та РФ.

Про це йдеться в заяві міноборони РФ, яку публікують російські ЗМІ.

“На прохання Макрона до Путіна, збройні сили Російської Федерації з 10.00 (з 9:00 за Києвом) оголошують режим тиші та відкритих гуманітарних коридорів з Києва, Маріуполя, Харкова, Сум”, – заявили агресори.

Росіяни очікують, що цивільні українці захочуть вийти на територію Білорусі (з Києва) та Росії (з Маріуполя – до Ростова-на-Дону, з Харкова та Сум – до Бєлгорода).

Попередні такі оголошення про “режим тиші” в Маріуполі 5-6 березня не були дотримані з російського боку.

9:10

КМДА: Ніч у столиці пройшла спокійно. У місті працює транспорт та комунальні служби.

Місто забезпечене електроенергією, водою, теплом, зв’язком у повному обсязі. Комунальники знешкоджують пориви мереж, налагоджують роботу інфраструктури.

Триває робота волонтерів, які вже 10 днів працюють на логістичних хабах та забезпечують місто продуктами, медикаментами, пальним тощо. Гуманітарний штаб Києва потребує волонтерів на склади з продовольством та волонтерів-фармацевтів.
Щоб стати волонтером, потрібно заповнити форму.

Із 7 березня, запрацювали музичні фонтани на Майдані Незалежності. Щодня о 7:00 та о 12:00 вони будуть виконувати гімн України.

00:25

Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ станом на 24.00 06.03.2022 щодо російського вторгнення

Завершилася одинадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник продовжує наступальну операцію проти України, зосереджуючи основні зусилля на оточенні міст Київ, Харків, Чернігів, Суми та Миколаїв, виході на адміністративні кордони в Луганській та Донецькій областях, створенні сухопутного коридору з ТОТ АР Крим в напрямку Маріуполь–Новоазовськ. Кінцевої мети протягом 11 діб окупаційних дій загарбники не досягли.

Угруповання ворога перейшло до накопичення ресурсів для штурму Києва.

Одночасно окупанти не полишають спроб здійснити підготовку до наступу на Поліському, Сіверському, Донецькому, Таврійському напрямках.

На Поліському напрямку противник намагається встановити повний контроль над містами Буча та Ірпінь і наблизитись до столиці України.

В районі міста Ірпінь ворог здійснює висування танкових та мотострілецьких підрозділів.

Із території Республіки Білорусь через Чорнобильську зону відчуження продовжується постачання палива та інших матеріальних засобів для окупаційних військ.

На Сіверському напрямку окупанти намагаються забезпечити тактичну перевагу для виходу до східних околиць Києва через Броварський і Бориспільський райони, а також встановлення контролю над містами Чернігів та Суми.

Після нанесення підрозділами Збройних сил України вогневого ураження по місцях скупчення ОВТ противника у районах Нова Басань та Скрипалі противник поніс значних втрат, здійснює передислокацію додаткових сил для поповнення живої сили та техніки.

На Таврійському напрямку окупанти силами до трьох БТГр ведуть наступ у напрямку міста Запоріжжя.

Ворогу вдалось відновити рух потягів по Антонівському залізничному мосту через р. Дніпро (Херсонська область – “Н”).

Крім того, триває просування підрозділів противника у північно-східному напрямку вздовж р. Інгул. БТГр форсувала річку та зайняла н.п. Кашперо-Миколаївку.

Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Південному, Східному та Північному напрямках.

В ході ведення бойових дій звільнено м. Чугуїв. Окупантам нанесено великих втрат в особовому складі та техніці.

Знищено командира 61-ї окремої бригади морської піхоти ЗС РФ підполковника Дмитра Сафронова та заступника командира 11-ї окремої десантно-штурмової бригади ВДВ ЗС РФ підполковника Дениса Глєбова.

Після полуночі

Росія продовжує цинічні обстріли з повітря мирних населених пунктів України. З початку повномасштабного вторгнення окупанти випустили близько 600 ракет, передає ABC News з посиланням на Пентагон. При цьому українська система протиповітряної оборони все ще залишається ефективною.

Після полуночі

Ворог завдав ракетного удару з моря по селу Тузли на Одещині. Окупанти завдали удару по об’єктах критичної інфраструктури, – речник Оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

Північ

Потужні вибухи в Харкові внаслідок авіаударів по житлових кварталах.

 

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.