ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 13 – 08.03.2022

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після 12 діб бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО і надалі відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

8 березня 2022

Підсумок дня від ГШ ЗСУ

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 24.00 08.03.2022 щодо російського вторгнення

Добігла кінця тринадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

▪️ Протягом доби противник знизив темп наступальної операції, застосовуючи, переважно, ракетно-бомбові удари по цивільній інфраструктурі.

Основні зусилля ворог продовжує зосереджувати на:

  • оточенні та захопленні Києва, Сум, Харкова, Маріуполя, Миколаєва, Чернігова;
  • створенні сухопутного коридору між ТОТ АР Крим та континентальною частиною Російської Федерації;
  • виходу на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

▪️ За наявною інформацією, окупантами розглядається питання організації ефективного забезпечення власних військ пальним за рахунок використання наявної стаціонарної мережі автомобільних заправних станцій та сховищ нафтопродуктів. Також ворог планує створити мережу польових трубопроводів, на тимчасово захопленій території України, з можливістю їх під’єднання до центрального нафтопродуктопроводу та здійснення перекачування пального з території Республіки Білорусь.

В ході ведення бойових дій на території України окупанти продовжують нести значні втрати. Так, за наявною інформацією, 14-та окрема бригада спеціального призначення (Хабаровськ) втратила понад 400 військовослужбовців (уточнюється). БТГр 25-ї окремої мотострілецької бригади (Луга) 6-ї загальновійськової армії відведена на територію РФ, у зв’язку із втратою боєздатності.

▪️ На Поліському напрямку противник продовжує утримувати зайняті раніше рубежі та захоплені населені пункти, зокрема Бородянка, Копилів, Буча, Демидів.

На напрямку з населеного пункту Димер активних дій з боку окупантів не відзначено. В районі населеного пункту Прип’ять, силами до двох БТГр, займає оборону.

На напрямку з н.п. Бабинці, силами до п’яти БТГр, ворог вів наступальні дії, був зупинений та перейшов до оборони в районі н.п. Буча.

В районі н.п. Бузова, силами до чотирьох БТГр зі складу 36-ї загальновійськової армії (по дві БТГр зі складу 5-ї окремої танкової бригади та 37-ї окремої мотострілецької бригади), не зважаючи на понесені численні втрати, просунувся в район н.п. Ясногородка.

▪️ На Сіверському напрямку окупанти не полишають спроб оволодіти містом Чернігів.

З району н.п. Глухів, силами до п’яти БТГр зі складу 90-ї танкової дивізії та чотирьох БТГр зі складу 2-ї загальновійськової армії Центрального воєнного округу намагався вклинитись в оборону оперативного угруповання військ ЗС України, був зупинений. З метою забезпечення наступу в напрямку н.п. Козелець намагається навести та утримувати понтонно-мостову переправу.

▪️ На Слобожанському напрямку ворог не полишає спроб блокувати Харків з півночі, але, не має значного успіху, одночасно наносить ракетно-бомбові удари по цивільній інфраструктурі з метою залякування цивільного населення.

Триває бій за н.п. Ізюм.

Противник наводить понтонно-мостові переправи через р. Сіверський Донець та Берека.

▪️ На Донецькому напрямку противник продовжує наступальні дії у напрямках Дніпро та Запоріжжя з метою виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської обл. Провівши невдалий наступ у районі Троїцьке, намагається відновити наступ у напрямку Запоріжжя та захопити місто Маріуполь.

▪️ На Таврійському та Південному напрямках противник силами до 17 БТГр утримує населені пункти Херсон, Енергодар, Василівка, здійснює перегрупування сил для подальшого наступу в напрямку Запоріжжя.

Силами трьох БТГр взято під контроль н.п. Пологи.

▪️ Із Чорноморської та Азовської операційних зон очікується нанесення ударів по цивільних та військових об’єктах крилатими ракетами з кораблів Чорноморського флоту та Каспійської флотилії.

Удень

Зі зведення столичної поліції:

8 березня близько 12.00 в селі Шевченкове Броварського району Київської області військовослужбовці РФ на вулиці обстріляли автомобіль Opel місцевих жителів Єсипенка Сергія Михайловича, 1980 р.н., та Ващенко Юлії Олексіївни, 1984 р.н. У результаті отриманих вогнепальних поранень подружжя загинуло. У зв’язку з проведенням бойових дій у вказаному селі неможливо виїхати на місце події.

8 березня близько 16.00 в селі Богданівка Броварського району Київської області військовослужбовці РФ на вулиці обстріляли автомобіль ВАЗ, у якому були троє осіб, та переїхали танком. У результаті отриманих травм загинув молодший інспектор роти №3 УПО ФБ у м.Києві Мироненко Олександр Анатолійович, 1993 р.н., особи інших двох осіб встановлюються. У зв’язку з проведенням бойових дій у вказаному селі неможливо виїхати на місце події.

Напередодні

Під час авіаударів у Сумах загинули молодий самбіст Артем Прийменко і вся його сім’я.

Про це повідомив тренер Євген Леоненко у Facebook.

“Сьогодні вночі під час авіаударів російськими військами по житлових районах мирного населення у м. Суми по вулиці Роменській загинув Прийменко Артем 2006 р.н. – неоднаразовий чемпіон чемпіонатів України з боротьби самбо (у своїй віковій категорії – “Н”)… Разом з ним загинули тато, мати, бабуся та два молодші брати Єгор і Кирил”.

23:23

Вечірнє звернення президента Володимира Зеленського:

“Сьогодні нам вдалося організувати гуманітарний коридор з міста Суми до Полтави. Сотні людей врятовано. Гуманітарний вантаж доставили. Але це – лише відсоток від того, що треба зробити. Чого очікують наші люди, заблоковані українці. Ми готові. Наші вантажі готові. Наш транспорт готовий. Але… нелюди – вони не готові. Вони обстрілюють маршрути евакуації. Вони блокують доставку необхідних продуктів та ліків для людей.

Чого вони хочуть? Щоб українці взяли з рук окупантів. Все це просто тортури. Свідомі. Системні. Організовані їхньою державою. Чужою для нас. І безжальною для всіх, навіть для її громадян”.

Увечері

О 20:50 в місті Малин Житомирської області по вул. Вокзальна внаслідок авіаційного удару зруйновано сім приватних одноповерхових житлових будинків. Загинуло п’ять осіб, з них двоє дітей (2021 р.н.). Пошуково-рятувальні роботи продовжуються, повідомляє ДСНС.

Увечері

Російські війська завдали ракетного удару по житловому гуртожитку в Житомирі (район Корбутівка), а також по заводу “Ізоват”.

Як розповів мер міста Сергій Сухомлин, будівля повністю зруйнована. За словами міського голови, в гуртожитку живуть звичайні мирні громадяни, які отримали в ньому квартири 20 років тому.

“Я розумію, що завод “Ізоват” – це дуже важливе підприємство для рашки, тому що цей завод дає приблизно 70% усієї мінеральної вати в Україні…” – повідомив Сухомлин.

Попередньо, внаслідок удару був один поранений.

Після 23-ї

Coca-Cola заявила про призупинення роботи в Росії. Компанія “продовжить відслідковувати ситуацію та оцінювати її з огляду на те, як розгортатимуться події”

PepsiCo натомість припиняє продаж газованих напоїв у Росії, але водночас компанія продовжить продавати продукти “першої необхідності”, зокрема дитяче харчування.

Після 23-ї

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс має гарантувати нерозповсюдження воєнних дій за межі України: “Ми охоронятимемо і захищатимемо кожен дюйм всієї території Альянсу”.

Вечір

Тероборона вже озброєна німецькими Panzerfaust 3.

Після 21-ї

Оргкомітет ФІФА остаточно усунув збірну Росії від участі в ЧС-2022. Відтак росіяни не гратимуть у півфіналі кваліфікації з поляками. Збірна Польщі напряму вийшла у фінал кваліфікації, де зустрінеться з переможцем пари Чехія – Швеція.

Увечері

Рашисти-мародери везли додому телевізор, але не довезли.

Увечері

Молоді окупанти, які здалися в полон біля Снігурівки на Миколаївщині, телефонують матерям у Росію.

22:00

ДСНС: о 19:05 у с. Дінець Чугуївського району (Харківська область) під час авіаудару сталося потрапляння снаряду в житловий будинок, внаслідок чого загинуло дві особи (з них одна дитина 2015 р.н.).
Підрозділами ДСНС з-під завалів врятовано одну особу.

Після 20-ї

Польща готова передати на американську авіабазу в Німеччині винищувачі МіГ-29 радянського зразка, про які просила Україна, але просить у США надати літаки на заміну.

Про це йдеться у заяві міністра закордонних справ Польщі Збігнєва Рау, опублікованій ввечері у вівторок, 8 березня, повідомляє “Європейська правда”.

“Влада Республіки Польща, після консультацій між президентом та урядом, готова негайно та безкоштовно розгорнути всі свої літаки МІГ-29 на авіабазі Рамштайн і передати їх у розпорядження уряду Сполучених Штатів Америки”, – йдеться у заяві.

Водночас Польща просить США надати їй літаки на заміну з відповідними експлуатаційними можливостями.

Польський уряд також просить інших союзників по НАТО, у яких на озброєнні є літаки МіГ-29, діяти так само.

Читайте більше тут.

Увечері

Президент США Джо Байден відзначив рішучий спротив українців окупаційним військам РФ та висловив думку, що вже на цьому етапі війни зрозуміло, що Україна не стане для Путіна “перемогою”.

У своєму зверненні Байден сказав, що США продовжать підтримувати українців їхній боротьбі, та закликав Конгрес підтримати пакет допомоги для України у розмірі 12 млрд доларів. 

“Останні два тижні українці надихають світ своєю хоробрістю, своєю повною рішучістю жити вільно… Українці демонструють, що не дадуть Путіну просто взяти те, що він хоче”, – зазначив Байден.

Він зауважив, що війна Путіна спричинила величезні страждання, та нагадав низку подій останніх двох тижнів і атаки, від яких потерпає цивільне населення.

Президент США зазначив, що низка світових лідерів закликають до припинення вогню, повернення до дипломатичних шляхів, покращення гуманітарної ситуації, проте Путін свідомо йде обраним шляхом, чого б це не коштувало.

“РОСІЯ МОЖЕ ПРОДОВЖИТИ ПРОСУВАННЯ ЖАХЛИВОЮ ЦІНОЮ, АЛЕ ОДНЕ ВЖЕ ЗРОЗУМІЛО: УКРАЇНА НІКОЛИ НЕ СТАНЕ ДЛЯ ПУТІНА “ПЕРЕМОГОЮ”.

Путін може взяти місто, але ніколи не зможе контролювати країну. І якщо ми не відреагуємо на те, як Путін посягнув на мир і стабільність у світі, ціна цього для свободи і для американського народу у майбутньому буде вищою“, – зазначив президент США.

Джо Байден також оголосив нові санкції проти РФ – заборону на імпорт російської нафти та газу до США.

Після 20-ї

Полонені окупанти працюватимуть на економіку України, – перший заступник міністра МВС Євген Єнін.

“Ми використовуватимемо всі ті можливості, які дають нам у цьому плані Женевські конвенції, тобто використання праці тощо. Тобто всі ці люди працюватимуть згодом на відновлення економіки України”.

20:50

Із Сум вдалося евакуювати мирних жителів. Перша колона з 22 автобусів прибула в Полтаву, — заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко.

Надвечір

Росія з повітря атакувала патрульний катер “Слов’янськ”. Він затонув, частина екіпажу зникла безвісти. Цю інформацію сьогодні підтвердила пресслужба Військово-морських сил ЗСУ.

Як інформувала “Новинарня“, про загибель “айленда” стало відомо 6 березня.

“Патрульний катер “Слов’янськ” мужньо виконував завдання до останнього. З перших днів повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України патрульний катер “Слов’янськ” забезпечував оборону з морського напрямку. Під час виконання чергового бойового завдання корабель був атакований з повітря. В ході бою отримав бойове пошкодження та затонув. Екіпаж відважно чинив спротив до останнього”, – йдеться в повідомленні.

У ході пошуково-рятувальної операції, завдяки професіоналізму, навченості та впевненим діям частину екіпажу вдалося врятувати. Решта зникли безвісти.

Після 19-ї

Президент України вперше в історії виступив у Британському парламенті.

Володимир Зеленський говорив із Києва надвечір 8 березня по конференц-зв’язку.

Щоб побачити і послухати його звернення, у залі парламенту в Лондоні встановили спеціальні екрани. На засідання зібрався аншлаг.

Зеленський описав коротку історію російського вторгнення, описав воєнні злочини російських військ в Україні, цитував Черчилля й закликав “знайти спосіб зробити безпечним українське небо”.

Члени парламенту аплодували стоячи, в багатьох на очах були сльози.

Публікуємо текст промови.

Удень

Маруполь. На перехресті пр. Мира та вул. Торгової здійснено авіаналіт, скинуто дві бомби на установи Міжнародного комітету Червоного Хреста та Українського відділення Червоного Хреста. Зруйновані житлові будинки та торгівельний центр. Інформація про кількість жертв уточнюється.

19:55

Мер Борисполя Володимир Борисенко повідомив, що над містом пролетіли три ракети – без оголошення повітряної тривоги. Дві з них були збиті засобами ППО, третя влучила в територію військової частини.

Після 18-ї

На тлі невдач у ході наступу на Україну російська армія здійснює приховану мобілізацію та вдається до інших способів поповнення особового складу. Про це йдеться в оперативній інформації від Міноборони України станом на 18:00 8 березня.

“За наявною інформацією, з метою поповнення втрат, противник здійснює приховану мобілізацію під виглядом навчальних зборів.
Також з метою припинення відтоку особового складу, військовим керівництвом ЗС РФ прийнято рішення про заборону розривання контрактів на проходження військової служби”, – сказано в повідомленні.

“З метою посилення угруповання військ на напрямку Києва окупанти планують перекинути до тисячі бойовиків зі складу приватної військової компанії “Ліга” (колишня ПВК “Вагнер”)”, – зазначили в МОУ.

Надвечір

Збитий ударний вертоліт Мі-24 окупантів на Миколаївщині:

18-та година

Україна платитиме мільйонні премії за трофейну чи крадену авіацію росіян, а пілоти ЗС РФ зможуть отримати громадянство, якщо посприяють в цьому. Про це повідомив глава фракції “Слуга народу” і член української делегації у переговорах з РФ Давид Арахамія.

“Державний концерн “Укроборонпром” готовий сплатити премію в 1 000 000 доларів США за угнаний чи трофейний літак. Також продовжує діяти програма 500 000 доларів США за захоплений гелікоптер в робочому стані”, – написав Арахамія на ФБ.

Він також додав, що пілотам РФ, котрі готові брати участь в цій програмі, гарантується видача громадянства вільної країни.

Після 17-ї

Вперше у своїй історії Японія надасть Україні військову допомогу, а саме захисне знаряддя для українських військових, повідомив посол України в Японії Сергій Корсунський.

Японці нададуть українцям бронежилети, шоломи, намети, зимовий одяг, медикаменти, генератори, камери, різноманітне знаряддя для використання у надзвичайних ситуаціях.

Раніше Японія заборонила ввозити до Росії обладнання для нафтопереробної галузі. Також Токіо ввело санкції проти громадян та компаній РФ та Білорусі. Японська Honda зупинить експорт автомобілів, мотоциклів та іншої продукції до РФ, а Mazda більше не відправлятиме запчастини до країни-агресора.

Надвечір

У Снігурівці Миколаївської області українські військові взяли в полон групу російських окупантів:

Удень

У Літинському районі Вінницької області попрощалися з майором Збройних сил України Іраклієм Ковалевським. Офіцер загинув унаслідок ракетної атаки окупантів на Вінницький аеропорт 6 березня.

“Ворожі ракетні обстріли аеропорту “Вінниця” в Гавришівці забрали життя досвідченого військового, начальника рятувальної парашутно-десантної групи спеціального призначення в/ч А 1134 м.Вінниця (43-й центр управління пошуково-рятувального забезпечення польотів авіації ЗСУ – “Н”), майора Збройних сил України – Іраклія Едуардовича Ковалевського”, – повідомили в Літинській громаді.

Удень

Міністр оборони Олексій Резніков:

“За 11 днів Україна повністю зруйнувала міф про військову міць Росії. Українські воїни за 11 днів вже знищили понад 11 тисяч російських солдат. Це більше, ніж за дві чеченські війни, які тривали 6 років. Ще пару днів, і втрати Росії вбитими та пораненими перевершать втрати за 10 років війни в Афганістані“.

Він зазначив, що ЗСУ вже знищили 300 танків і тисячу бронемашин. Понад 40 літаків та майже 70 гелікоптерів. Росія втратила сотні елітних десантників та бійців спецназу, які жахають Африку, Близький Схід, але не Україну.

Напередодні

На Чернігівщині на протипіхотній міні підірвалося цивільне авто, внаслідок чого троє мирних мешканців загинули, ще троє дітей отримали поранення, повідомила уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова.

“Учора (7 березня) на київській трасі поблизу села Количівка у Чернігівській області (за 10 км від Чернігова – “Н”) автомобіль, в якому перебувало троє дорослих та троє дітей, підірвався на протипіхотній міні. Усі дорослі загинули на місці, дітей з пораненнями різної тяжкості доправлено до лікувальних закладів”, – розповіла омбудсман. За її словами, очевидці повідомили, що міни на дорозі були замасковані соломою та сміттям.

Удень

Удень

Колишня прокурорка Наталія Поклонська, яка у 2014 році перейшла на бік окупантів у Криму та була оголошена в розшук в Україні, привезла фейкову “гуманітарну допомогу” до Херсонської області.

Про це сповіщає російське пропагандистське інформагентство “РИА Новости”, поширюючи фото Поклонської в камуфляжі в авто з якимись пакетами.

Пишуть, що Поклонська спільно з Росгвардією “доставила продукти харчування” й “необхідні ліки” на Херсонщину.

Читайте більше тут.

Цього ж дня в Херсонській області та Херсоні знову відбуваються акції протесту проти російських окупантів.

Жителі обласного центру вийшли на площу під українськими прапорами та скандували “Херсон – це Україна!”, розтягнули транспарант “Слава ЗСУ! Смерть окупантам!” Ходу вулицями міста підтримували сигналами автівки.

У місті Берислав на центральній площі також відбувся мітинг під гаслом “Берислав – це Україна”. Люди прийшли з державними прапорами і саморобними плакатами, співали гімн, закликали російський корабель та солдатів іти у відомому напрямку.

Подібні мітинги пройшли в Олешках, Голій Пристані, Нижніх Сірогозах та ін.

Удень

Від початку вторгнення російських військ в Україну вже два мільйони людей залишили країну, рятуючись від війни. Про це повідомив у Tвіттері верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

Удень

У президентській партії “Слуга народу” пропонують замість членства України в НАТО підписати новий договір із гарантіями безпеки разом із США, Туреччиною, Росією та іншими країнами-сусідами.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби партії “Слуга народу”, поширеному 8 березня.

Як можна зрозуміти, політична сила Володимира Зеленського промацує можливості компромісних домовленостей на тлі російського наступу, що триває. І цією заявою “Слуга народу” фактично розширює пропозиції президента, викладені в інтерв’ю ABC цього ж дня.

Читайте більше тут.

Удень

Мара російського вторгенння:

17:18

Пів години тому наша звитяжна ППО збила чергову крилату ракету “Калібр” над селом Калинівка Броварського району. Уламки ракети впали на митний склад. Почалася пожежа. Працюють рятувальники, – радник глави МВС Антон Геращенко.

Удень

Колишній мер Ірпеня, місцевий забудовник <strong>Володимир Карплюк</strong> розповів про гуманітарну катастрофу, яку вчинили російські окупанти <strong>на Приірпінні</strong> під Києвом – на частині території міста Ірпінь, у містах і селищах Ворзель, Буча, Гостомель, Забуччя та Михайлівка-Рубежівка. В цих населених пунктах переважно немає зв’язку з навколишнім світом, закінчилися продукти й місцями вода, немає електрики й опалення, місцеві жителі потерпають у підвалах та стають жертвами “кадировців”.

гуманітарна катастрофа - Ірпінь і Приірпіння - 8-03-2022_труп гуманітарна катастрофа - Ірпінь і Приірпіння - 8-03-2022_4 гуманітарна катастрофа - Ірпінь і Приірпіння - 8-03-2022_1 гуманітарна катастрофа - Ірпінь і Приірпіння - 8-03-2022 гуманітарна катастрофа - Ірпінь і Приірпіння - 8-03-2022_5 гуманітарна катастрофа - Ірпінь і Приірпіння - 8-03-2022_6 гуманітарна катастрофа - Ірпінь і Приірпіння - 8-03-2022_7
<
>

Читайте більше тут.

16:35

Як повідомив заступник голови Національного банку Олексій Шабан, на рахунок, відкритий для підтримки Збройних сил України, надійшло вже 10,6 мільярда гривень від вітчизняних та закордонних жертводавців.

Близько 16-ї

Американське видання Politico повідомляє, що 27 представників зовнішньополітичної еліти США підписали лист до адміністрації Байдена із пропозицією забезпечити “обмежену” безпольотну зону над Україною для захисту гуманітарних коридорів.

“Лідери НАТО повинні донести до російських посадовців, що вони не прагнуть прямого зіткнення з російськими силами, але вони також повинні чітко дати зрозуміти, що вони не будуть підтримувати російські напади на цивільні райони”, – йдеться у листі.

Близько 14-ї

Голова юридичної комісії латвійського Сейму, представник “Нової консервативної партії” Юріс Юрашс вирушив добровольцем захищати Україну.

“Я можу підтвердити, що він добровільно вирушив захищати територію України та боротися проти всіх окупантів вільного світу, зокрема, захищаючи демократію в Латвії”, – заявив лідер НКП та міністр юстиції Яніс Борданс.

Борданс стверджує, що Юрашс зробив це не для слави або на тлі наближення виборів у Сейм. “Рішення було ухвалене виключно через його особисті та моральні мотиви”, – додав Борданс.

Міністр також розповів, що Юрашс має великий досвід оперативної роботи.

Близько 14-ї

Підприємства Укроборонпрому дуже потребують фахівців, оскільки працюють понаднормово й у кілька змін.

Потрібні, зокрема, токарі, фрезерувальники, слюсарі, водії, інженери тощо.

Робота – оплачувана.

Повний перелік професій/спеціальностей, яких потребують підприємства, дивіться тут.

Вдень

Державна митна служба України спростила порядок оформлення транспортних засобів на іноземній реєстрації як гуманітарної допомоги для потреб українських захисників.

“З метою забезпечення високої мобільності та переміщення особового складу, майна ЗСУ та інших військових формувань в автомобільних пунктах пропуску через державний кордон здійснюється пропуск автомобілів високої прохідності (виключно позашляховики, мінівени, мікроавтобуси; седанів це не стосується)”, – йдеться в повідомленні.

Вранці

З нагоди Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародний мир в Командуванні Сил спеціальних операцій ЗСУ виступили зі зверненням.

Текст звернення ССО до жінок можна прочитати тут.

Вдень

Стало відомо, що у бою із російськими загарбниками в лавах ЗСУ загинув очільник миколаївської “Свободи” Олексій Губський.

Про смерть 33-річного побратима повідомив колишній народний депутат Олексій Кайда.

“Ще один наш побратим полетів у Вирій.
У бою з окупантами загинув голова Миколаївської міської організації ВО «Свобода» Олексій Губський”, – написав Кайда у фейсбуці 8 березня.

Він розповів, що Губський у 2015 році пішов добровольцем у формування “Карпатська Січ”, яке було легалізоване у складі 93 ОМБр та базувалася у Водяному на Донеччині.
Згодом воював у Кримському. У кінці 2017 року звільнився в резерв у званні сержанта. З початком повномасштабного вторгнення повернувся до складу 93-ї бригади.

“Вічна пам’ять і слава Герою! Навіки в строю! Помстимося!” – додав Кайда.

Як відомо, 93 омбр “Холодний Яр” виконує бойові завдання на Сумщині та в прилеглих районах.

Як писала “Новинарня“, 7 березня у Пущі-Водиці в бою із російськими окупантами загинув народний депутат України VIII скликання від ВО “Свобода” Олександр Марченко.

Вдень

Конструкторське бюро “Луч” показало відео результативної роботи своїх протитанкових ракетних комплексів у знищенні техніки та живої сили противника.

На одному з відео – “свіже”, за 8 березня, знищення БМП окупантів – разом із “мавпою”, яка по ньому лазила.

Решту відео дивіться тут.

Вдень

Як повідомив на брифінгу радник глави офісу президента Олексій Арестович, за попередню добу ЗСУ провели не менше семи контратак.

“Збройні сили України контролюють ситуацію, збивають літаки противника і крилаті ракети, не дають йому закріпитися на тих місцях, куди він хоче просунутися. За вчора ЗСУ і сили оборони України загалом здійснили не менше 7 контратак. Героїчно тримається Маріуполь, більше того вчора була контратака, знищили танкову колону противника. Тримається зона ООС, де один з повітряно-десантних підрозділів знищив колону. Харків ходить в контратаки, тобто наша армія добре знає, що робити”, – зазначив він.

Близько 14-ї

Андрій Цаплієнко: “Сєвєродонецьк. Щойно ударили по місту. Горить АТП. Перехрестя проспекту Гвардійського і вулиці Богдана Ліщини. Військових на цьому об’єкті не було”.

Після 13-ї

Від початку відбиття російського вторгнення на території України загинули 22 поліцейських. Ще 88 поліцейських дістали важких поранень, семеро зникли безвісти, троє – взяті в полон. Про це повідомляє Національна поліція України.

Уранці

Уранці наші сили спротиву на тимчасово окупованій території Херсонщини зі Stinger’а збили російський літак над Білозеркою. Уламки впали на Кізомис, – повідомив у телеграмі радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

“Один пілот точно живий залишився – катапультувався. А шкода…” – додав він.

Після 12-ї

У Полтавській обласній військовій адміністрації повідомляють, що колона транспорту з евакуйованими з Сум людьми заїхала на територію Полтавської області.

Про це йдеться у повідомленні ОВА в Телеграм-каналі о 12:22, додаючи відео:

Близько 12-ї

У пресцентрі операції Об’єднаних сил заявили, що російські війська атакували “гуманітарний коридор”, по якому 8 березня мали б евакуювати мешканців Маріуполя.
“Для евакуації мирних мешканців Маріуполя по єдиному маршруту оборонцями міста було вжито ряд заходів: розчищено дороги від мін, знято інженерні загородження тощо.
Проте окупанти не випустили дітей, жінок, літніх людей з міста. Ворог розпочав атаку саме в напрямку гуманітарного коридору”, – ідеться в повідомленні.
“Такі дії російських нелюдів є нічим іншим, як геноцидом народу України. Злочини кремлівських окупантів не залишаться безкарними!” – зазначили в ООС.

12:30

Україна продовжує транзитувати російський газ до Європи по ГТС, – міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі національного телемарафону.

Після 12-ї

“Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує обстріли збройними силами Російської Федерації приміщень іноземних дипломатичних установ в Україні. У результаті ракетно-бомбових ударів російської армії в Маріуполі була пошкоджена будівля, в якій розташовувалися генеральне консульство Греції та офіс Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, а також зруйновані приміщення почесних консульств Словенії, Азербайджану та Албанії в Харкові”, – йдеться у заяві МЗС України у вівторок.

Після 11-ї

Державне бюро розслідувань повідомило, що в умовах воєнного стану вилучає майно Російської Федерації на користь захисників України.

“З-поміж іншого, в межах повноважень працівники ДБР встановлюють наявність в Україні майна, що належить країні-окупанту, і про його місцеперебування інформують військово-цивільні адміністрації та командування військових частин”, – ідеться в повідомленні.

Ранок

Як будуть вчитися діти під час війни

У зв’язку з тим, що в частині регіонів України зберігається реальна загроза для життя та здоров’я мирних мешканців, а в більшості з них по кілька разів на день оголошується повітряна тривога, МОН рекомендує після завершення канікул організовувати роботу закладів освіти в залежності від конкретної ситуації:
– тимчасове призупинення освітнього процесу;
– організація освітнього процесу за дистанційною формою навчання (за погодженням з військово-цивільною адміністрацією).

Формат навчання буде залежати від поточної ситуації у регіоні та рішень місцевої влади.

11:40

Інформаційне звернення президента Володимира Зеленського:

“Ми боремось уже 13-й день. Знищуємо окупантів усюди, де можемо. Всюди. Але є небо. Сотні російських крилатих ракет. Сотні бойових літаків окупантів. Сотні гвинтокрилів. Так, ми їх знищуємо – росія за минулі 30 років не втратила стільки авіаційної техніки, скільки за ці 13 днів в Україні. Але в них ще достатньо машин для вбивства. Ще достатньо ракет для терору. Ще достатньо 500-кілограмових бомб, щоб скидати їх на нас, на звичайних людей. На Чернігів і Київ, Одесу і Харків, Полтаву і Житомир. На десятки й десятки українських міст. На мільйони й мільйони мирних українських людей”, – підкреслив Зеленський.

Ранок

Захисники Миколаївської області отримали підкріплення та готуються до наступу. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив голова обласної військової адміністрації Віталій Кім.
“…Сьогодні, як кажуть військові, була нудна ніч. Не можна так казати, але кажуть, прикмети всякі… Було мало обстрілів. Знаємо, що ворог виснажений, а ми отримали підкріплення. Зайшли хлопці з підкріпленням тощо. А ми готуємо наступ. Ми чесні, ми попереджаємо – прийдемо і вас розвалимо. І звільнятимемо Миколаївщину саме з 8 березня”, – сказав Кім.

11:22

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко: “Із Запоріжжя до Маріуполя виїхали автобуси для евакуації, також відправлено гуманітарний вантаж”.

Після 11-ї

Головне управляння розвідки МО України оприлюднило список військових злочинців ВМФ Росії, які беруть участь здійсненні ракетних обстрілів українських міст та вбивствах мирних громадян України.

До нанесення ракетних ударів причетні не тільки громадяни РФ, а й зрадники нашої держави, які в лютому-березні 2014 року перейшли на бік окупантів у Криму й Севастополі.

Сайт ГУР повідомляє: “До нанесення ракетних ударів крилатими ракетами “Калібр” морського базування залучалися:
фрегат «Адмирал Эссен»
Командир – капітан 2 рангу Смирнов Александр

Малий ракетний корабель «Грайворон»
Командир – капітан 3 рангу Козаков Глеб Александрович

Підводний човен «Новороссийск»
Командир – капітан 3 рангу Шведа Игор Игоревич

Підводний човен «Великий Новгород»
Командир – капітан 2 рангу Михайлов Сергей

Підводний човен «Ростов-на-Дону»
Командир – капітан 3 рангу Александр Александров

Фрегат «Адмирал флота Советского Союза Горшков»
Командир – капітан 1 рангу Крохмаль Игорь Михайлович

Фрегат «Адмирал флота Касатонов»
Командир –капітан 2 рангу Рябоштан Алексей Викторович

До нанесення ударів по території України залучалися:

Патрульний корабель «Дмитрий Рогачев»
(прибув 22 лютого 2022 року з Середземного моря)
Командир – капітан 3 рангу Тугарин Егор Витальевич (Зрадник ВМС України)
Батько – Тугарін Віталій Анатолійович (капітан 1 рангу запасу, колишній військовослужбовець ВМС ЗС України, працював в інспекції Міністерства оборони України)
Місце проживання: Київ

Патрульный корабель «Василий Быков»
командир – капітан 3 ранга Козьяков Виталий”.

Після 10-ї

Фонд “Повернись живим” придбав за 18,6 мільйона гривень безпілотний літальний апарат Raybird 3, який допомагатиме нашим ракетним комплексам “Точка-У”.

“Завдяки вашій підтримці фонд придбав для українських аеророзвідників Raybird 3 — безпілотний літак, здатний виконувати задачі оперативно-тактичного рівня. Ця «пташка» — найкраща у своєму класі”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Raybird 3 може коригувати вогонь на відстані до 120 км.

Безпілотник Raybird 3. Фото: Повернись живим

Після 10-ї

Служба безпеки України оприлюднила відео допиту чергових полонених російських загарбників із розбитої колони, які зізналися, що після блукань у лісі здалися в полон звичайному українському селянину.

Також полонені росіяни розповідають про воєнні злочини своєї ж армії, вбивства та пограбування мирного населення.

Ранок

Щонайменше 4 загиблих за добу в Харківській області внаслідок обстрілів та авіаударів, – дані рятувальників станом на 7:30.

З 9-ї години

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань тимчасового окупованих територій Ірина Верещук заявила, що погоджено гуманітарний коридор для евакуації людей із міста Суми, який діятиме 8 березня. Коридор офіційно погодило міноборони РФ у листі до Червоного хреста.

Верещук оголосила про такі домовленості у ранковому відеозверненні.

Маршрут коридору для евакуації людей: Суми – Голубівка – Лохвиця – Лубни – Полтава.

Жодні інші маршрути не погоджувались.

Колона з гуманітарними вантажами вирушить до Сум за маршрутом: Лохвиця – Андріяшівка – Ромни – Недригайлів – Суми.

“Режим тиші” за маршрутом почнеться о 9-й годині ранку за київським часом.

Евакуація населення почнеться лише після реального припинення вогню з російської сторони.

Домовлено, що о 10-й годині ранку перша колона може почати рух із міста Суми. Услід за колоною рухатимуться цивільні люди на власних авто.

Гуманітарний коридор буде відкритий з 9:00 до 21:00.

Верещук заявила, що українська сторона готова повністю забезпечити “режим тиші” по заявлених маршрутах, та закликала до того ж РФ. Вона зауважила, що Росія вже готується маніпулювати домовленістю, спрямовуючи людей іншими маршрутами.

Виїхати із Сум мають і іноземні студенти, зокрема з Індії та Китаю.

Ранок

Нацполіція показала, як напередодні знешкоджувала танк та БМП росіян біля аеропорту Миколаєва.

“Горить-палає. Атаки противника ефективно відбивають бійці територіальної оборони, херсонського та миколаївського КОРДу і патрульної поліції”.

Ранок

Рада виконавчих директорів Світового банку у ніч на вівторок затвердила пакет додаткової бюджетної підтримки “Фінансування на відновлення в умовах складної економічної ситуації в Україні (FREE Ukraine)” у розмірі $489 млн, а з урахуванням іншої допомоги її загальна сума перевищить $700 млн.

Як йдеться у повідомленні банку, пакет складається з додаткової позики на $350 млн та гарантій у розмірі $139 млн.

СБ пояснив, що також мобілізується грантове фінансування у розмірі $134 млн та паралельне фінансування у розмірі $100 млн, що дає в результаті загальну мобілізовану підтримку у розмірі $723 млн.

“Ця допомога у форматі швидкого фінансування дозволить уряду надавати критично важливі послуги українським громадянам – забезпечити заробітну плату працівникам лікарень, пенсії для людей похилого віку та соціальні програми для вразливих верств населення”, – наголошується в пресрелізі.

7:50

У результаті авіаудару російських окупантів по житловому сектору міста Суми пізно ввечері 7 березня дев’ятеро людей загинули, зокрема дві дитини. Про це повідомляє ДержНС у вівторок зранку.

“7 березня в м. Суми ворожа авіація підступно нанесла удар по житлових будинках, що знаходяться по вул. Роменська та Спартака. О 23:09 на місце події виїжджали рятувальники, які розбирали зруйновані конструкції будинків та ліквідовували пожежу. Вдалось деблокувати жінку, травмовану передали медикам. Також з-під завалів діставали тіла загиблих людей. Попередньо внаслідок обстрілу загинуло 9 людей, з них 2 дитини”, – сказано в повідомленні.

За інформацію національного телемарафону, удару ворог завдав також по центру Охтирки.

7:30

Оперативна інформація Генерального штабу щодо російського вторгнення станом на 6:00 8 березня

Розпочато тринадцяту добу героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник продовжує наступальну операцію, але темп просування його військ значно уповільнився.

Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію у межах Південної, Східної та Північної операційних зон по визначених рубежах.

На Сіверському напрямку триває героїчна оборона міста Чернігова.

Сили оборони міста Києва продовжують захищати столицю по зовнішньому рубежу оборони та на додатково визначених напрямках.

У Південній операційній зоні проводиться оборонна операція вздовж державного кордону та здійснюється прикриття морського узбережжя, ведуться оборонні бої у передмісті Миколаєва.

На інших напрямках триває стабілізаційна операція та виконуються завдання територіальної оборони у визначеній операційній зоні.

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України здійснює успішне відбиття ракетно-авіаційних ударів та засобів повітряного нападу противника, протиповітряне прикриття критичних об’єктів України та угруповань військ.

Окупанти деморалізовані та все частіше вдаються до мародерства та порушень норм Міжнародного гуманітарного права щодо ведення воєнних конфліктів.

Так у Харківській, Сумській, Чернігівській та Київській областях, на територіях що тимчасово зайняті російськими окупантами широко фіксуються факти, грабежі, насильницькі дії щодо місцевих мешканців, захоплення цивільних помешкань, використання сільськогосподарських ангарів для стоянки військової техніки, облаштування вогневих позицій в густонаселених районах та об’єктах цивільної інфраструктури.

На територіях Херсонської та Миколаївської областей, що тимчасово зайняті ворогом, після 24 лютого 2022 року для впливу на місцеве населення окупанти використовують підрозділи психологічної боротьби. За наявною інформацією, створено до 10 тактичних груп психологічної боротьби із завданнями щодо проведення пропагандистської роботи з місцевим населенням.

Окупанти залякують населення північної частини тимчасово окупованої території АР Крим наступом Збройних Сил України. Крім того, ФСБ створює там оперативні групи для роботи з населенням, зокрема для виявлення спротиву.

 

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.