ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 23 – 18.03.2022

Фото дня

Українська мадонна. Молода мама Ольга врятувала одномісячну доньку, прикривши її своїм тілом під час ракетного обстрілу будинку в Подільському районі Києва вранці 18 березня 2022.

Фото: НДСЛ Охматдит/Facebook

24:00

Оперативна інформація станом на 24.00 18.03.2022 щодо російського вторгнення

  • Російські окупаційні війська ведуть стратегічну наступальну операцію проти України.
    Головні завдання щодо розгрому угруповань ЗС України, оточення Києва, виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей та встановлення контролю над лівобережною частиною України не виконані.
  • Частково окупанти досягли успіху у Донецькому операційному районі – тимчасово позбавили Україну виходу до Азовського моря.
  • На підступах до Миколаєва ворог був зупинений спільними діями підрозділів Сил оборони.

Невдачі у просуванні військ в ході наземної операції ворог намагається компенсувати нанесенням ракетно-бомбових ударів із застосуванням як високоточної зброї, так і бомбардуванням боєприпасами невибіркової дії. Загарбники знищують інфраструктуру міст, руйнуюють густонаселені райони з метою залякування мирного населення України та схилення воєнно-політичного керівництва нашої держави до перемовин на умовах ворога.
Тільки протягом поточної доби противником нанесено 4 ракетних удари (14 ракет) та здійснено понад 40 авіаційних нальотів.

  • На Поліському напрямку ворог намагається утримати раніше захоплені рубежі на річці Ірпінь. Активних наступальних дій окупанти не здійснюють. Противник вимушений перейти до оборони на невигідних рубежах та позиціях, намагається перегрупувати залишки сил, а також налагодити логістичне забезпечення. Не полишає спроб відновлення просування в бік Києва. Веде повітряну розвідку із застосуванням БПЛА.
  • На Сіверському напрямку змін у складі угрупування військ противника та характері його дій не відбулося. Окупанти продовжують частково блокувати місто Чернігів, обстрілюючи артилерією цивільні квартали міста. Для ведення розвідки та корегування вогню активно застосовують БПЛА.
  • На Слобожанському напрямку характер дій противника суттєвих змін не зазнав. Продовжуються спроби блокування міст Суми та Харкова, а також намагання відновити наступ у напрямку Покровська. Окупанти посилили угруповання за рахунок введення з території російської федерації двох підрозділів зі складу 6-ї загальновійськової армії та 1-ї танкової армії Західного військового округу.
  • На Луганському напрямку загарбники здійснюють спроби встановлення контролю над населеними пунктами Рубіжне та Попасна, а також блокування Сєверодонецька.
    В районі Рубіжного ворог закріпився на західних та північно-західних околицях міста, робить невдалі спроби здійснити вихід до південної частини міста. Тривають бої за місто Попасна.
  • На Донецькому напрямку окупаційні війська ведуть бойові дії в районах населених пунктів Верхньоторецьке, Кримське, Авдіївка, Тарамчук. Триває блокада та спроби штурму міста-героя Маріуполя.
  • На Південнобузькому напрямку угруповання російських окупаційних військ здійснює заходи щодо інженерного обладнання позицій, налаштування системи логістичного забезпечення. Ворог не полишає спроб здійснити передислокацію окремих підрозділів на Миколаївському на Криворізькому напрямках.

Збройні Сили України стримують противника та здійснюють контрнаступальні дії у визначених операційних районах. Завдають артилерійських та ракетно-бомбових ударів по угрупуванням військ та колонах техніки.

23:57

За добу 18 березня українська ППО уразила загалом 12 повітряних цілей російських нападників. Про це по завершенні доби повідомляє Командування Повітряних сил ЗСУ.

При цьому 10 цілей уразили власне Повітряні сили, а ще дві – на рахунку протиповітряної оборони Сухопутних військ.

Загалом за 18 березня було знищено:

  • 2 літаки;
  • 3 вертольоти;
  • 3 БПЛА;
  • 4 крилаті ракети.

Вечір

В Україні з’явилися табори для російських військовополонених, як того вимагає Женевська конвенція (Конвенція про поводження з військовополоненими). Про це в інтерв’ю Російській службі BBC повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова.

День

Бал сатани 18 березня.

Вечір

Керівник офісу президента Андрій Єрмак пообіцяв, що українська влада не погодиться на жодне перемир’я з Росією, яке буде суперечити її суверенітету та територіальної цілісності. Про це він сказав у відеозверненні, яке розміщене на сайті ОП.

“Війна Росії проти України зруйнувала структуру не лише європейської, а й світової безпеки. Бомби вдарили в 20 км від кордонів НАТО на Львівщині. На сьогодні ніхто не може почувати себе впевнено. Зрозуміло, що потрібно будувати нову систему безпеки, де нашій країні належатиме одна із ключових позицій. І це точно не буде новий “Будапештський меморандум”. Але я застерігаю від того, щоби вірити фейкам і вкидами. Ми ніколи не підемо на жодні угоди всупереч національним інтересам України”, – сказав Єрмак.

Він запевнив, що до відбудови України будуть залучені кошти іноземних партнерів, провідних світових фінансових установ, а також репарації, які повинна буде виплатити Росія за її вторгнення до України 24 лютого 2022 року.

Вечір

У передмісті Києва українські пошуковці та бійці тероборони дістали із багна й евакуювали на контрольовану територію тіла вбитих росіян, щоб поміняти їх на полонених українських військових. Про це йдеться в сюжеті журналіста Андрія Цаплієнка, що вийшов у вечірньому випуску ТСН каналу “‘1+1” 18 березня.

Зазначається, що 6-7 трупів російських солдатів можна буде отримати двох живих українців.

Читайте більше

Вдень

У Києві за державну зраду затримали колишнього першого заступника голови Фонду держмайна у 2010-2014 роках – чоловік під час війни передавав окупантам дані про розташування військових і техніки ЗС України.

Як повідомляє Офіс генпрокурора, чоловік із 24 лютого по 16 березня, перебуваючи у Києві, у месенджерах долучився до антиукраїнських чатів і передавав представникам Росії та терористам “ДНР/ЛНР” дані щодо місць розташування особового складу та військової техніки Збройних сил України.

Першим заступником Фонду державного майна України у 2010-2014 роках (за часів Януковича) був Іванов Євген Ремович.

Фото: ОГП

Затриманий мав військову освіту й усвідомлював, що передані ним дані будуть використані ворогом для подальших бомбардувань мирних міст.

Підозрюваного затримали. Під час обшуку у нього виявили та вилучили пістолети, набої, гранати і мобільний телефон.

Чоловікові повідомили про підозру у державній зраді, а також незаконному придбанні і зберіганні зброї та боєприпасів (ч. 1 ст. 111, ст. 263 КК України). Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Вечір

За добу 18 березня з “найгарячіших” точок гуманітарними коридорами евакуйовано 9145 людей, повідомив заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко.

За його даними, 4972 мешканці Маріуполя, з яких 1124 – діти, виїхали до Запоріжжя.

Також Тимошенко зазначив, що з Сумщини евакуйовано 4173 людини.

Крім того, голова Донецької ОВА Павло Кириленко розповів, що триває евакуація мирного населення з прифронтових міст Донецької області. Сьогодні вивезли 28 людей з Авдіївки (се

Вечір

Сьогодні в Авдіївці під обстріли потрапили дев’ятиповерхівка, крамниця та адміністративна будівля. За попередньою інформацією, є двоє загиблих і троє поранених, – голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Вдень

Росія активно мобілізує мешканців окупованого півострова для участі у війні проти України. Водночас залякують громадян, які з 2014 року під примусом проходили строкову службу в армії Росії, начебто українська влада покарає їх за це. Про це повідомляє пресслужба Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим.

Такі дії окупантів є серйозним порушенням норм міжнародного права та національного законодавства.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Криму та Прокуратура АР Крим та Севастополі звертаються до громадян України в окупованому Криму та вкотре наголошують, що мешканці Криму, яких вимушено призивали до лав російського війська або незаконних формувань, є жертвами збройного конфлікту, а не злочинцями. Тому вони не можуть та не будуть зазнавати кримінального переслідування владою України. Отже, інформація про переслідування Україною призовників — фейк, який поширюється Росією та спрямований на залякування цивільного населення півострова.

Крім того, за даними Генштабу ЗСУ, в місті Джанкой, на тимчасово окупованій території АР Крим, призупинено навчання у місцевих загальноосвітніх навчальних закладах з їх подальшим використанням для розміщення військовослужбовців збройних сил РФ, які прибувають до міста.

21-ша година

Російські окупаційні війська вирішили атакувати позиції Збройних сил у районі проведення операції Об’єднаних сил, але зазнали втрат у техніці та особовому складі.

“Сьогодні, 18 березня, російські війська в черговий раз спробували прорвати оборону українських захисників в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” одразу на декількох напрямках. В результаті знищено 8 танків, 11 БМП та до взводу піхоти ворога“, – йдеться в повідомленні ОТУ “Схід”.

Вечір

За оцінками агентства ООН з питань міграції, через вторгнення військ Росії близько 6,48 мільйона українців стали внутрішніми переселенцями, а ще 3,2 мільйона людей виїхали за кордон.

Агентство зазначає, що лише за три тижні Україна швидко наближається до Сирії за рівнем переміщених осіб (війна змусила близько 13 мільйонів сирійців залишити свої будинки та переїхати як у межах країни, так і за кордон).

19:15

Командира 45-ї окремої бригади спецпризначення ВДВ ЗС РФ хочуть усунути з посади через провал наступальної операції в аеропорту Гостомеля. Про це йдеться в повідомленні пресслужби Генерального штабу ЗСУ.

“Через відсутність позитивних результатів та неспроможність виконати поставлені завдання планується усунення від виконання службових обов’язків командира 45-ї окремої бригади спеціального призначення повітряно-десантних військ збройних сил рф полковника Вадима Панькова. Його звинувачують у невиконанні бойового завдання на аеродромі Гостомель”, – йдеться в повідомленні.

В ГШ додали, що особовий склад противника деморалізований, “почастішали випадки суїцидів та самоскалічень”.

“Продовжуючи спроби відновити боєздатність окремих підрозділів, що беруть участь у бойових діях, військове керівництво Російської Федерації планує перекинути на територію України деякі підрозділи зі складу 102-ї російської військової бази, що у Вірменії”, – йдеться також у повідомленні.

Вечір

72-га окрема механізована бригада імені Чорних Запорожців показала зворушливе відео, як інтерв’ю їхнього армійця перервав “несподіваний гість”, увірвашись у кадр просто під час зйомок.

Вечір

Масове знищення ворога. Відео від ОК “Південь”:

Вечір

Президент Франції Еммануель Макрон у черговій телефонній розмові з президентом РФ Путіним висловив “сильну стурбованість” ситуацією в Маріуполі. Про це заявили в Єлисейському палаці, повідомляє “Le Figaro. Макрон закликав до “зняття блокади та доступу гуманітарної допомоги”. “Президент попросив про конкретні заходи зі зняття облоги Маріуполя, відкриття гуманітарного доступу та негайне припинення вогню”, — йдеться в заяві.

Під час телефонної розмови, яка тривала 1 годину 10 хвилин, Макрон також зажадав негайного дотримання режиму припинення вогню на всій території України.

У заяві на сайті Кремля йдеться, що Путін заявив Макрону про “чисельні військові злочини, які щодня вчиняються українськими силовиками та націоналістами, зокрема масовані ракетні та артилерійські обстріли міст Донбасу”.

Вдень

Маріуполь потрібен Володимиру Путіну, щоб приховати справжні цифри жертв серед цивільного населення у місті, яке вже 17 діб перебуває в облозі російських загарбників.

Про це заявив у відеозвернені заступник командира полку “Азов” капітан Святослав Паламар “Калина”.

Він зазначив, що у Маріуполі продовжують розбирати завали в драматичному театрі, який бомбами ворог знищив 16 березня. Кількість тих, хто загинув від цинічного злочину РФ, досі невідома.

“Оборонці міста продовжують героїчну боротьбу, мужньо тримають оборону, в тому числі воюють трофейною зброєю. Ми чекаємо приходу основних сил та деблокади”, – наголосив боєць “Азова”.

Українськими військовими щодоби знищується з десяток бронетехніки та багато живої сили противника.

“Я хочу, щоб вся Україна пишалася героїчною боротьбою захисників міста, розповідала це на весь світ… Маріуполь продовжує бути українським містом. Боротьба триває”, – наголосив Паламар.

“У місті тривають вуличні бої, ворожа авіація та артилерія працює без зупину, місто зрівнюють з землею… Я наголошую на тому, що Путіну Маріуполь потрібен для того, щоб показати слабкість нашої держави. Я наголошую на тому, що Путіну потрібен Маріуполь, щоб створити сухопутний коридор в Крим. Я наголошую на тому, що Путіну потрібен Маріуполь, щоб приховати справжні цифри жертв серед цивільного населення, адже те, що вам кажуть, значно відрізняється від реальності”, – заявив Паламар.

Він додавши, що загарбники розстрілюють тих, хто був пов’язаний з армією, беруть людей в заручники.

Напередодні

Розбита понтонна переправа, яку намагалися прокласти рашисти через річку Ірпінь біля села Мощун на підступах до Києва (між Гостомелем і Оболонню).

Вдень

По танку вдарила болванка…

19-та година

Російські окупанти звільнили з полону голову Великобурлуцької громади Віктора Терещенка, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Після 18-ї

Станом на 18 березня з початку повномасштабного вторгення Росія випустила понад 1080 ракет по Україні, повідомив високопосадовець Пентагону (“Радіо Свобода“).

Напередодні

В інтернеті з’явилося відео, як пілот українського штурмовика направив підбитий літак на ворожу колону. Його опублікувало видання “Цензор.НЕТ” у четвер.

На відео було зафіксовано фрагмент бомбардування українськими пілотами колони російських окупантів. Один з українських літаків підбивають, після чого наш пілот направляє свою машину на росіян і катапультується.

Український військовий пілотував штурмовиком Су-25 Повітряних сил ЗСУ. На борту можна побачити номер “30”.

За попередніми даними, цей бій стався на Херсонщині ще на початку військового вторгнення Російської Федерації на територію України. На другій половині відео видно розбиту колону окупантів. Очевидно, це та сама колона, яку атакувала українська авіація, і на яку впав підбитий український штурмовик.

Вдень

Личаківський районний суд Львова заочно призначив утримання під вартою одного з лідерів “ОПЗЖ” Віктора Медведчука, який зник після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це повідомили в ДБР.

18 березня слідчий суддя задовольнив клопотання слідчого ДБР про обрання запобіжного заходу у порядку, передбаченому ч. 6 ст. 193 Кримінального процесуального кодексу України, тобто за відсутності фігуранта.

Вдень

Державна прикордонна служба випустила другу серію сатиричного мультфільму про Путіна та його поплічників, які розв’язали війну в Україні.

Про це повідомив керівник ДПСУ Сергій Дейнеко.

“Ловіть нову анімаційну серію про кацапстан. В ній з’явився і новий «войовничий» персонаж (ідеться про пародію на міністра оборони РФ Сергія Шойгу – Н“).

Сподіваюсь, рашистська пропаганда його теж активно поширить, як і свій недолугий фейк“, – додав голова ДПСУ.

Читайте також:
ДПСУ показала мультик про Путіна і його поплічників із чудовим фіналом. ВІДЕО

Вдень

Від початку повномасштабного вторгнення російські військові вбили 109 українських дітей. Саме стільки порожніх дитячих візочків виставили у центрі Львова, на площі Ринок, під час акції вдень 18 березня.

“Порожні дитячі візочки на площі Ринок сьогодні – це символи життів тих ангелят, які зараз, замість рішучих дій світу, захищають небо над Україною”, – повідомив мер Андрій Садовий.

“Це та страшна ціна війни, яку сплачує сьогодні Україна. І ми закликаємо всіх дорослих всього світу єдиним щитом вберегти українських дітей і подарувати їм майбутнє. Вимагайте від урядів інших країн закриття неба над Україною”, – закликав Садовий.

Він закликав містян фотографувати акцію, розповідати про злочини Росії та публікувати у соціальних мережах з хештегом #closethesky.

17:47

Маріупольська міська рада: Із завалів зруйнованого російськими окупантами драматичного театру Маріуполя продовжують рятувати людей. Інформації про загиблих – немає

16 березня окупаційні війська росії цілеспрямовано знищили Драматичний театр у самому центрі Маріуполя. У цьому місці на момент бомбардування перебувало до тисячі людей. Здебільшого – це жінки, діти та старі люди, які ховалися у підвальному приміщенні театру від безперервних обстрілів з боку агресора.

Через постійні авіанальоти та бойові дії в межах міста, розібрати завали відразу після обстрілу було практично неможливо. У рідкісні хвилини відносного затишшя люди оперативно підходили до місця зруйнованого театру та рятували маріупольців, які опинилися у пастці. За попередньою інформацією, даних про загиблих – немає. Але є інформація про одну тяжко поранену людину.

Розбір завалів продовжується в міру можливостей, інформація про постраждалих буде доповнюватися.

Близько 17:20

На початку повітряної тривогт над Києвом збито чотири ворожі ракети, працює ППО ЗСУ. Попередньо, потраплянь у житлові будинки немає.

Близько 16-ї

ДСНС: У Сумах близько 16:00 внаслідок артобстрілу сталося загорання одноповерхової складської будівлі з лакофарбовою продукцією на площі більше 6 тис. м кв. Попередньо, жертв та постраждалих немає.

Вдень

В Україні запрацював офіційний сайт Центру національного спротиву.

Головне призначення сайту https://sprotyv.mod.gov.ua/ – підтримка та координація всіх, хто бажає боротися за звільнення України від роϟϟійських загарбників.

Сайт створено Силами спеціальних операцій ЗСУ задля підтримки та координації всіх, хто бажає боротися за звільнення нашої землі від окупантів з московії.

Вдень

У тимчасово окупованому Мангуші Донецької області (під Маріуполем) колаборанти спільно з окупантами незаконно арештували та розстріляли проукраїнського мешканця.

Про цей інцидент написав у п’ятницю написав на сторінці у ФБ радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Він підкреслив, що поліція в окремих тимчасово окупованих районах Донеччини масово перейшла на бік окупанта і вже несе службу новим господарям. Крім того, колаборанти в погонах вже долучилась до складання списків тих, хто залишився вірним присягі, хто виборював незалежність України в лавах ЗСУ з 2014 року.

“Сьогодні окупаційний корпус Росії разом колаборантами почали зачистку потенційного спротиву у Мангуші. Ходять по домівках, перевіряють населення та головне – згідно зі списками шукають «націоналістів». Це відбувається прямо зараз. І прямо зараз окупантами встановлено чоловіка, який у 2015 році пішов до лав ЗСУ і боровся з російською навалою. Встановлено, заарештовано і показово розстріляно на вулиці. Його тіло залишили біля будівлі Укрпошти. Щоб всі бачили та боялися. Таке саме чекало б Маріуполь. Тисячі людей, що вісім років відстоювали та виборбвали незалежність України та розвиток міста було б страчено. Як помста. Лють. Просто лють”, – прокоментував Андрющенко.

Після 16-ї

Журналістка “Громадського” Вікторія Рощина ймовірно перебуває в полоні в російських окупантів.

“12 березня ми не змогли вийти з Вікторією на зв’язок… На той момент журналістка перебувала в тимчасово окупованому Бердянську. 16 березня ми дізналися, що напередодні (ймовірно, 15 березня) Вікторію Рощину затримала фсб росії. Нині про її місцеперебування нічого невідомо”, – повідомляє “Громадське”.

Вдень

Біля зайнятого рашистами Тростянця Сумської області українські сили оборони знищили скупчення ворожої техніки.

Біля Тростянця Сумської області наші сили оборони знищили колону ворожої техніки. photo_2022-03-18_16-15-37 Біля Тростянця Сумської області наші сили оборони знищили колону ворожої техніки. капітан ЗС РФ photo_2022-03-18_16-15-33 Біля Тростянця Сумської області наші сили оборони знищили колону ворожої техніки. photo_2022-03-18_16-15-33_ Біля Тростянця Сумської області наші сили оборони знищили колону ворожої техніки. photo_2022-03-18_16-15-38 Біля Тростянця Сумської області наші сили оборони знищили колону ворожої техніки. photo_2022-03-18_16-15-37_ Біля Тростянця Сумської області наші сили оборони знищили колону ворожої техніки. photo_2022-03-18_16-15-36 Біля Тростянця Сумської області наші сили оборони знищили колону ворожої техніки. photo_2022-03-18_16-15-35 Біля Тростянця Сумської області наші сили оборони знищили колону ворожої техніки. photo_2022-03-18_16-15-33
<
>

Після 15-ї

З початку російського вторгнення Збройні сили України в Київській області змогли звільнити понад 30 населених пунктів, які були тимчасово окуповані ворогом. Про це сказав президент Володимир Зеленський у денному відеозверненні.

Він нагадав, що з початку великиї війни обороною Києва керує командувач Сухопутних військ Олександр Сирський. Завдяки професійним та мужнім діям Сирського ворог зазнав значних втрат та був відігнаний від столиці. Відтак президент нагородив Сирського орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня.

Після 14-ї

25-та окрема повітрянодесантна Січеславська бригада звітує, що перепалила техніку окупантів разом із особовим складом.

“Трохи гарних новин у стрічку! Ворожа техніка знищена разом з особовим складом! Десант працює! Смерть ворогам! Слава Україні”, – йдеться в дописі, до якого додано низку фото на доказ.

Вдень

Президент України Володимир Зеленський відзначив понад 130 українських захисників і захисниць державними нагородами України. Із них 36 осіб удостоєні високих відзнак посмертно.

Відповідний указ опубліковано на сайті глави держави.

Близько 15-ї

У різних містах Росії та в окупованому Криму 18 березня відбуваються святкування восьмих роковин анексії Криму. Найбільший святковий концерт під назвою “Кримська весна” проходить у Москві на стадіоні “Лужники”.

Як пишуть незалежні телеграм-канали, на святкування масово “під розпис” зганяли бюджетників, так намагаючись виконати план, що для багатьох охочих посвяткувати просто не вистачило місця.

Гасла пропагандистського мітингу – “Zа світ без нацизму! Zа Росію!” Окрім “патріотичних” музикантів, що прославляють Путіна і війну проти України, зі сцени виступають також російські пропагандисти – Маргарита Симоньян, Марія Захарова, Тіна Канделакі тощо.

У заході взяв участь сам президент Путін.

Однак за кілька хвилин після початку його промови трансляція на всіх каналах перервалася й увімкнувся виступ співака Олега Газманова.

Вдень

ДСНС показала відео про роботу рятувальників під час війни.

Вдень

ЗСУ женуть окупантів. Відео бою з боку росіян.

Вдень

58-ма окрема мотопіхотна бригада ЗСУ імені гетьмана Івана Виговського звітує, що вже чотири рази розбивала понтонну переправу окупантів в одному і тому ж місці.

Про це пресслужба військової частини повідомила у п’ятницю, 18 березня.

“У нас, звісно, не Чорнобаївка, але “виговці” у своєму районі відповідальності теж вже чотири рази розфігачували росіянську понтонну переправу на одному і тому ж місці. Наша артилерія з посмішкою стверджує, що не Чорнобаївкою єдиною – у кцпів, мабуть, тактика така”, – повідомили в пресслужбі.

“Коли буде п’ятий раз, ми обов’язково повідомимо!” – додали у військовій частині.

Нагадаємо, 17 березня волонтер Юрій Бірюков із Південнобузького напрямку повідомив, що ЗСУ вп’яте розбили російську авіацію й техніку на захопленому РФ аеродромі в Чорнобаївці під Херсоном.

Напередодні

Поблизу Чернігова українські військові виявили розташування ворожого комплексу радіоелектронної розвідки “Торн” та командно-спостережного пункту батальйонно-тактичної групи росіян. Про це інформує пресслужба Оперативного командування “Північ”.

Знахідка була виявлена вчора. “А сьогодні на світанку українські захисники з числа військ оперативного командування “Північ” побажали оркам “Доброго ранку”, знищивши вказані об’єкти”, – йдеться в повідомленні.

Також за минулу добу оборонці Чернігова відбили дві спроби просування російських військових. “Кремлівська армія вкотре зазнала втрат як в техніці, та і серед особового складу. Зокрема відомо, що знищені ворожі БМП, танк та “Тигр”. Інші втрати ворога уточнюються”, – додали в пресслужбі.

Підрозділи Збройних сил України завдали артудар удар по артилерії противника, у результаті – мінус дві ворожі батареї, які більше не зможуть завдати шкоди місту.

У районі одного з населених пунктів області українські захисники завдали точкових ударів по великій кількості техніки та особового складу, який здійснював ротацію. “Ротація” орків на той світ пройшла успішно.

14-та година

Володимир Зеленський у твіттері: Провів чергові перемовини з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. Повідомив про героїчну боротьбу українського народу з агресією РФ. Вдячні за вагому підтримку, зокрема безпекову. Налаштовані спільно посилювати антивоєнну коаліцію та забезпечити мир в Україні. #StopRussia”.

Вдень

Президент Російської Федерації, воєнний злочинець Володимир Путін провів телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом та сказав йому, чого російська сторона зараз вимагає від України у перемовинах. Про це інформує ВВС із посиланням на речника президента ТР Ібрагіма Каліна, який був присутній під час розмови 17 березня.

За його словами, головна вимога Кремля – “нейтралітет” України і відмова від євроатлантичного курсу. Далі РФ продовжує говорити про “роззброєння України, щоби вона не могла становити загрози для Росії”, “захист російської мови” та “денацифікацію”. Також Росія має свої вимоги щодо статусу ОРДЛО та окупованого Криму, але конкретних деталей Калін не озвучив.

Путін нібито сказав, що перед фінальною домовленістю потрібна буде особиста зустріч із президентом України Володимиром Зеленським.

13:30

Сьогодні Україна отримає наступні 300 млн євро з пакету екстреної макрофінансової допомоги від ЄС, — віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Вперше у своїй історії ЄС профінансує закупівлю і постачання зброї до країни, що зазнала агресії.

Вдень

Російським та білоруським дипломатам заборонили вхід до будівель Європарламенту.

Як повідомила голова парламенту Роберта Мецола, в Будинку демократії немає місця для тих, хто прагне зруйнувати демократичний лад”.

Після 13-ї години

Висновок Єврокомісії щодо заявки України на членство в ЄС буде готовий за кілька місяців. Про це заявив президент Володимир Зеленський після розмови з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

“Мав предметну розмову з президентом ЄК Урсулою фон дер Ляєн. Висновок ЄК щодо заявки України на членство в ЄС буде підготовлений протягом декількох місяців. Уряду та ЄК надано доручення. Спільно рухаємося до нашої стратегічної мети”, – написав Зеленський у твіттері.

13:50

КМДА: У Києві за 22 дні активного протистояння російським окупантам народилися 757 дітей, із них 403 хлопчики та 354 дівчинки. Серед новонароджених – 13 двієнь.

Вдень

Міноборони країни-агресора опублікувало, як воно стверджує, кадри “бойової роботи” групи ударних гелікоптерів Ка-52 ЗС Росії, що забезпечувала висадку десанту на одному з українських військових аеродромів.

У Москві заявили, що командир ведучого Ка-52 потрапив під вогонь українського ПЗРК та прикрив своєю машиною групу вертольотів Мі-8 із тактичним десантом. Екіпаж здійснив вимушену посадку та тримав оборону до прибуття другої ударної групи вертольотів. Надалі він нібито був евакуйований.

Вдень

Головне управління розвідки Міністерства оборони України отримало у розпорядження список військовослужбовців російської 136-ї окремої мотострілецької бригади, які вчиняють злочини в Україні.

Про це повідомляє пресслужба Головного управління розвідки МОУ.

Умовне найменування – військова частина № 63354 (в/ч 63354). Скорочене найменування – 136 гв. омсбр. Формування входить до складу 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу. Пункт постійної дислокації – Буйнакськ Республіки Дагестан.

Ознайомитися зі списком можна за посиланням.

Вдень

Зі зруйнованого росіянами драмтеатру в Маріуполі Донецької області вдалося вивести 130 людей. Ще 1300 перебувають у підвалах.

Про це в ефірі всеукраїнського телемарафону “UAРазом” повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Вдень

Російські військові вже не вірять у свої техніку та зброю і щоби вижити в Україні звертаються до шаманів і ворожок, інформує пресцентр Служби безпеки України.

“Один із окупантів під Харковом телефонує своїй матері в РФ і просить її про допомогу від знайомої ворожки. Благає провести спеціальний обряд, щоби його не зачепили українські снаряди. У відповідь матір нагадує, щоб «для захисту» загарбник не забував класти георгіївську стрічку у кишеню. А він запевняє, що обмотався стрічками повністю. Але без обряду – нікуди”, – йдеться в повідомленні.

Після 12-ї

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 12.00 18.03.2022 щодо російського вторгнення
Головні позиції:
  • Частково ворогу вдалося тимчасово зайняти населені пункти та встановити контроль над шляхами сполучення у Донецькому та Південнобузькому операційних районах.
  • Ворог намагається вжити заходів для нарощування угруповань військ у напрямку на Київ за рахунок переміщення незлагоджених та небоєздатних підрозділів із Центрального та Східного військових округів.
  • У зв’язку з витратою майже всього боєзапасу ракет та деяких видів боєприпасів, військово-політичним керівництвом прийнято рішення щодо переведення підприємств російського військово-промислового комплексу, що залучені до виробництва КРМБ “Калібр” та боєприпасів до РСЗВ “Смерч”, на цілодобовий режим роботи.
  • Російські терористичні війська не полишають спроб оволодіти містом Ізюм, посилюють угруповання введенням додаткових підрозділів, здійснюють заходи з метою організації інженерного та матеріально-технічного забезпечення.
  • У Луганській області ворог активізував бойові дії в районі населеного пункту Рубіжне, має частковий успіх. Продовжує здійснювати постійні обстріли незахищених об’єктів цивільної інфраструктури з метою залякування місцевого населення та обмеження дій сил оборони.
  • На Таврійському напрямку противник намагається встановити жорсткий адміністративно-поліцейський режим у тимчасово захоплених населених пунктах Херсонської області.
  • Збройні Сили України у тісній взаємодії з іншими складовим сил оборони чинять опір російським агресорам, завдаючи їм значних втрат у живій силі та військовій техніці.

Ранок

Офіс генпрокурора: Внаслідок збройної агресії РФ станом на ранок 18 березня 2022 року загинуло 109 дітей і більше 130 поранено.

Найбільше постраждало дітей у Київській – 55, Харківській – 34, Донецькій – 26, Чернігівській – 29, Миколаївській – 20, Житомирській – 15, Сумській – 14, та Херсонській – 14 областях.

Внаслідок бомбардувань та обстрілів пошкоджено понад 439 закладів освіти, 63 з яких повністю зруйновано. Найбільше пошкоджено у Донецькій – 126, Харківській – 77, Миколаївській – 39, Сумській – 32, Київській – 41, Херсонській областях – 21 та м. Києві – 35.

Ці дані не є остаточними через відсутність можливості огляду місць події, де ведуться актив

Після 12-ї

Наслідки обстрілу Харківського регіонального інституту Національної академії державного управління при президенті України в Московському районі Харкова.

Після 11-ї

Уточнені дані КМДА. Внаслідок обстрілу мікрорайону Виноградар у Подільському районі Києва загинула одна людина, постраждали 19 осіб, серед яких четверо дітей.

Було пошкоджено шість житлових будинків, дитсадок та школа.

Читайте також:
У Подільському районі Києва збили російську ракету, внаслідок пожежі є жертви. ФОТО

Після 11-ї

Керівник ДБР Олексій Сухачов звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням про премії у розмірі 30 тисяч гривень на час воєнного стану. Про це нам стало відомо з листа Сухачова, що є в розпорядженні “УП“.

При цьому на час воєнного стану співробітників ДБР перевели здебільшого у західні області країни.

У ДБР стверджують, що у листі йдеться виключно про працівників підрозділу спеціального призначення ДБР, які перебувають на передовій.

Вдень

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба (в інтерв’ю “УП”):

“У будь-якої війни є два фінали: поразка однієї зі сторін, або угода — фіксація взаємоприйнятних рішень.

З точки зору України, ми маємо чітко розуміти: або ми налаштовуємося на війну до кінця, в результаті якої ми перемагаємо, або буде угода.
Я думаю, що другий варіант все таки є реалістичним. Українська дипломатія працює над тим, щоб угода була максимально вигідна для України

Наша ключова пропозиція – жорсткі гарантії безпеки. Такі, які існують в тому ж НАТО: якщо на нас хтось напав — інші зобов’язуються нас захищати. Але було б безумством вимагати таких гарантій лише від Росії. Ми всі прекрасно знаємо, якою є Росія.

Без гарантій безпеки домовленостей бути не може. Ми всі вивчили сумний досвід Будапештського меморандуму”.

Вдень

“Будь-які вантажі, які заїжджатимуть на територію України, які ми вважатимемо, що перевозять зброю, стануть законною ціллю”, — заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров.

Напередодні

Уряд Польщі готується представити ідею миротворчої місії в Україні на саміті НАТО та на зустрічі Європейської ради. Про це заявив речник польського уряду Пьотр Мюллер, поінформувало агентство PAP ввечері 17 березня.

“Розумію, що зараз серед деяких країн Західної Європи панують стримані настрої, мені сумно про це говорити, але я переконаний, що подальший тиск у майбутньому може призвести до того, що буде організована така місія, яка убезпечувала б територію України, ще не захоплену Росією”, – сказав він.

За його словами, не йдеться про місію, яка мала би вступити у безпосередній конфлікт із Росією.

Місія має бути встановлена в тих місцях, які зараз не зайняті Росією, щоби надіслати чіткий сигнал, що ми не згодні з воєнними злочинами, сказав Мюллер.

Ранок

Українські військові обстрілюють російських загарбників спеціальними снарядами із пропозицією здатися – ці пропозиції містяться у листівках з детальними інструкціями здачі в полон, повідомив речник 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади ЗС.

“Артилерійський дивізіон 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади обстрілює територію, де розміщені російські війська, спеціальними снарядами, напакованими листівками з детальними інструкціями здачі в полон”, – йдеться в повідомленні.

Ці 122-міліметрові снаряди вибухають у повітрі, й листівки падають на позиції росармії.

У них детально розписаний алгоритм здачі в полон із гарантіями збереження життя, гуманним ставленням, можливістю телефонного спілкування з рідними в РФ, амністією й поверненням додому після завершення бойових дій.

11-та година

З початку доби над територією Вінницької області сили ППО ЗСУ збили три ворожі крилаті ракети, повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов. ПОстраждалих немає.

На території Вінницької області активних бойових дій не ведеться, зазначив він.

Близько 11-ї

Під час ранкового удару РФ по Львову з акваторії Чорного моря було випущено шість крилатих ракет, ймовірно Х-555. Протиповітряна оборона ЗСУ спрацювала. Частково ракети були збиті, але чотири з них влучили в авіаремонтний завод.

Про це повідомили Повітряне командування “Захід” та голова Львівської ОВА Максим Козицький на брифінгу.

“Це добре, що жертв немає, серед постраждалих – один поранений в стані середньої важкості”, – сказав Козицький.

Вранці

У небінад Одеською областю близько 5-ї ранку збили крилату ракету російських окупантів морського базування, інформує пресслужба повітряного командування “Південь”. Успішна робота зенітного ракетного підрозділу ППО Повітряних Сил ЗСУ.

Після десятої

Російські війська завдали ракетного удару по Краматорську Донецької області.За попередньою інформацією, двоє людей загинули і ще шестеро – поранені, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко. Влучили у житловий будинок та адміністративну будівлю.

Після десятої

Українські військовослужбовці показали ефективну роботу ПТРК “Стугна-П”, який знищує ворожу техніку. Відео оприлюднила пресслужба Міноборони.

“Бойова робота розрахунку ПТРК «Стугна-П». Російські окупанти ніде не сховаються” – йдеться в повідомленні.

Після десятої

Із Лохвиці виїхало 36 автобусів для евакуації людей із Сум.

9:30

18 березня працюватимуть гуманітарні коридори евакуації за такими напрямками:

1. Маріуполь – Мангуш – Токмак – Василівка – Кам’янське – Запоріжжя

  • Рух коридором приватного автотранспорту.
  • Автобуси відправлені із Запоріжжя до Бердянська.
  • Продовжується рух бензовоза з Василівки для дозаправки приватного транспорту, яким виїжджають люди.
  • Тим, хто іде пішки, організована допомога в м. Мангуш.

2. Тростянець – Суми – Голубівка – Вільшана – Недригайлів – Коровинці – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава

  • Можливий рух в колоні приватного автотранспорту разом з автобусами.

3. Велика Писарівка – Охтирка – Хухра – Котельва – Полтава

  • Можливий рух в колоні на особистому транспорті разом з автобусами.

4. Краснопілля – Верхня Сироватка – Суми – Голубівка – Вільшана – Недригайлів – Коровинці – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава

  • Можливий рух в колоні на особистому транспорті разом з автобусами.

5. Суми – Голубівка – Вільшана – Недригайлів – Коровинці – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава

  • Із Сум евакуація на приватному автотранспорті.
  • Із Лохвиці будуть відправлені автобуси для евакуації.

6. Лебедин – Штепівка – Недригайлів – Коровинці – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава

📌 Рух на приватному автомобільному транспорті в колоні автобусів.

7. Конотоп – Шевченкове – Хмелів – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава

  • Рух на приватному автомобільному транспорті в колоні автобусів.

Також будуть відправлені гуманітарні вантажі (продукти та медикаменти) з Харкова та Слов’янська до Балаклеї та Ізюму Харківської області.

(Джерело – заступник керівника ОП Кирило Тимошенко)

Після дев’ятої

Втрати Російської Федерації у війні проти України складають уже понад 14,2 тисяч осіб. Оновлені дані пресслужба Генштабу Збройних сил України опублікувала вранці в п’ятницю, 18 березня.

Так, втрати окупанта складають:

  • особового складу – близько 14 200 осіб (~+200),
  • танків ‒ 450 од. (+6),
  • бойових броньованих машин (ББМ) ‒ 1448 од. (+13),
  • артилерійських систем – 205 од. (+4),
  • РСЗВ – 72 од.,
  • засоби ППО – 43 од.,
  • літаків – 93 од. (+7),
  • гелікоптерів – 112 од. (+4),
  • автомобільної техніки – 879 од. (+15),
  • кораблі /катери – 3 од.,
  • цистерн з ПММ – 60 од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 12 од. (+1)
  • спеціальна техніка – 11 од. (+1).

(У дужках – зміна проти даних ранку 17 березня).

Після десятої

ДСНС: близько 8:40 у Харкові внаслідок ворожого обстрілу зазнав сильних руйнувань шестиповерховий навчальний корпус вищого учбового закладу, а також постраждали два сусідні житлові будинки. Загинула одна особа, 11 осіб постраждало та ще одна особа знаходиться під завалами. В двох житлових будинках пожежі ліквідовано. Інформація уточнюється.

Як стало відомо, рашисти обстріляли будівлю Харківського регіонального інституту Національної академії державного управління при президенті України в Московському районі.

Вранці

Близько 8:15 у Бучанському районі підрозділи ППО Сухопутних військ ЗСУ збили ворожий винищувач-бомбардувальник Су-34.

Літак збитий із застосуванням ПЗРК “Стінгер”, уточнив глава Київської ОВА Олександр Павлюк.

Вранці

Сили спеціальних операцій Збройних сил України ліквідували російський “Тигр” із високопосадовцем 35-ї армії, а також підірвали протитанкову міну ТМ-62 та знищили БТР-82 з десантом. Про це вранці інформує пресслужба Командування ССО ЗСУ.

“Група ССО України провела засідку на світанку в тилу противника. Влучним вогнем з NLAW ліквідовано російський “Тигр” із високопосадовцем 35-ї армії РФ, а також дистанційним підривом ТМ-62 було знищено БТР-82 з десантом”, – йдеться у повідомленні.

Після дев’ятої

ДСНС, Київ: о 09:14 пожежу, що сталася внаслідок потрапляння залишків збитої ракети у житловий будинок у Подільському районі, ліквідовано.

За попередньою інформацією, врятовано 12 осіб, евакуйовано 98 осіб, травмовано чотири особи. На жаль, одна людина загинула.

За даними рятувальників, НП сталася внаслідок потрапляння залишків збитої ракети. Її залишки видно на фото.

Як повідомили в ДСНС, о 8:04 до Служби порятунку 101 надійшло повідомлення про загоряння у 5-поверховому будинку. На місце події негайно прибули найближчі пожежно-рятувальні підрозділи. Вогонь охопив із 1-го по 3-й поверхи. Для гасіння задіяли 8 одиниць пожежної техніки та 47 чол. особового складу.

За попередньою інформацією, врятовано 12 осіб, евакуйовано 98 осіб, травмовано чотири особи. На жаль, одна людина загинула.

9:50

До Вінниці та Миколаєва прибули автопотяги з 30-тонним вантажем гуманітарного призначення.

Як повідомив командувач Об’єднаних сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Наєв, гуманітарний вантаж складається з інвалідних колясок, медикаментів, дитячого харчування та їжі довготривалого зберігання.

“Допомога надходить з Італії, Німеччини, Польщі, Греції, Литви та Сполучених Штатів Америки. Щиро підтримуючи український народ, наші друзі з інших країн допомагають забезпечити українців усім необхідним”, – зазначив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

8:35

КМДА: Київ зазнав чергового удару ворога. Обстріляно житловий квартал у Подільському районі.
На місці вже працюють рятувальники та медики. Характер, кількість пошкоджень житлових будинків та кількість постраждалих уточнюється.

7:40

Міський голова Львова Андрій Садовий у фейсбуці: “Рашистські ракети вдарили по території в районі Львівського аеропорту. Поки в режимі реального часу не можу називати адресу, але це точно не аеропорт. У будівлях нашого АТП-1 пошкоджені вікна”.

Згодом Садовий додав, що кілька російських ракет вдарили по авіаремонтному заводу у Львові.

“Від ударів його будівлі знищено. Активну роботу заводу було завчасно зупинено, тому наразі людських жертв немає”, – написав мер.

Після сьомої

Унаслідок російських обстрілів населених пунктів Луганщини в ніч на 18 березня загинули двоє людей, ще четверо поранені. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Також обстрілами російських окупантів були зруйновані понад 20 житлових будинків та об’єктів інфраструктури у Сєвєродонецьку та Рубіжному.

Увечері 17 березня російські війська обстріляли з “Градів” Сєвєродонецьк. А о 05:00 вони знову відкрили вогонь по Сєвєродонецьку, Кремінній та Привіллю. Кількість поранених та загиблих уточнюють.

7:20

ДСНС, Харківська область: за добу з 17-го по 18 березня рятувальники Харківського гарнізону ДСНС здійснили 42 виїзди для ліквідації пожеж, а також розбирання завалів зруйнованих будівель.

Так, минулої ночі внаслідок чергового обстрілу, ворожі ракети влучили у один з навчальних закладів міста Мерефа, що у Харківському районі області. В результаті обстрілу стались часткові руйнації двоповерхової будівлі з послідуючим займанням. Ліквідовано пожежу о 17:30.
Крім того, наразі триває ліквідація пожежі, що сталася 17 березня в одному з найбільших торговельних центрів міста Харкова. В результаті обстрілу загорілись торгові павільйони у різних місцях ринку. Усі зусилля підрозділів служби порятунку направлені на недопущення розповсюдження полум’я на житловий сектор та інші суміжні об’єкти. Загалом врятовано понад 10 житлових будинків.

6:30

Генштаб ЗСУ: Збройні сили протягом минулої доби продовжували завдати нищівних ударів по угрупованнях військ ворога, що намагаються закріпитися та утримувати захоплені оборонні рубежі.

Українські захисники та захисниці частково знищили й зупинили просування в глиб території України підрозділів зі складу 437-го навчального полку та 26-го танкового полку ЗС РФ. Втрати ворога уточнюються.

Зенітні ракетні війська та винищувальна авіація України уразили 14 повітряних цілей ворога, зокрема сім літаків, вертоліт, три безпілотники та три крилаті ракети.

Оскільки російські війська суттєво вичерпали людські ресурси (безповоротні та санітарні втрати, завдані підрозділами ЗСУ, випадки самокаліцтва, з метою ухилення від участі у бойових діях та психогенні втрати), командування збройних сил російської федерації вимушено вдається до крайніх заходів у питаннях комплектування особовим складом. Зокрема проводиться прихована мобілізація, залучаються так звані “добровольці”, строковики та курсанти, а також найманці із Сирії.

На окремих тимчасово зайнятих територіях російські загарбники намагаються створити собі показовий позитивний імідж, роздаючи продовольчі товари цивільному населенню.

Водночас ворог проводить активний пошук та затримання проукраїнських активістів, держслужбовців, учасників АТО/ООС та членів їхніх сімей, а також інших громадян, які можуть організувати спротив окупації.

Згідно з даними Генштабу, противник продовжує зазнавати втрат, має проблеми із забезпеченням підрозділів.

Низький морально-психологічний стан особового складу російських військ призводить до збільшення кількості випадків дезертирства та відмов військовослужбовців збройних сил рф і найманців брати участь у війні проти України.

Близько 6:30

Після сигналу повітряної тривоги у Львові пролунало кілька гучних вибухів, в одному з районів видно густий дим.

Перша година

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький повідомив про двох убитих росіянами серед мирного населення, а також що окупанти відбирають у людей зброю і телефони. Про це він сказав у відеозверненні, опублікованому вночі.

“Чомусь [окупанти] почали ходити по дворах і забирати в людей мобільні телефони. Забирають, у кого є, офіційно зареєстрована зброя”, – повідомив Живицький.

“На жаль, продовжуються обстріли передмістя і міста Суми. Точилися бої, на жаль, загинула молода дівчина – було обстріляне цивільне авто”, – сказав голова ОВА.

“Знаємо також, що було вбито чоловіка, який займався підприємництвом і забезпечував невеличкий населений пункт продуктами харчування”, – додав він.

Живицький відзначив активну роботу ЗСУ, які знищили десятки одиниць ворожої техніки на території Тростянецької громади.

Крім того, голова ОВА повідомив про попередньо погоджені гуманітарні коридори на території Сумщини. А також анонсував доставку гуманітарної допомоги в область за підтримки ООН.

Після першої

71% росіян підтримують війну з Україною. Про це свідчать дані двох опитувань групи незалежних російських соціологів, отримані “Радіо Свобода“.

Росіяни, які підтримують війну, відчувають такі емоції, як гордість, радість, повага, довіра та надія.

Загалом лише двоє з п’яти росіян висловлювали занепокоєння війною.

Три чверті росіян дізнаються новини про війну з телевізора, 64% всіх росіян – із державних телеканалів.

Відповідаючи на запитання про те, як на них впливають дії президента Росії Путіна, третина респондентів заявила, що твердо вірить, що Путін працює в їхніх інтересах. Більшість росіян вважають, що було б краще, якби Путін залишався президентом якнайдовше. Ця думка найпоширеніша серед “телевізійної” аудиторії. Росіяни, які покладаються на особисті зв’язки та цифрові платформи, сприймають президента інакше.

Опитування були проведені з інтервалом у півтора тижні з кінця лютого до середини березня. Відмінності між першим і другим опитуваннями показують лише збільшення кількості людей, що підтримують “військову операцію” та незалежність так званих “ДНР” та “ЛНР”. Водночас зростає песимізм щодо особистого фінансового стану через санкції Заходу.

Напередодні

Група чинних та колишніх європейських політиків просить змінити дедлайн подання заявок на Нобелівську премію миру, щоб номінувати українського президента Володимира Зеленського та народ України. Про це йдеться в листі до Нобелівського комітету.

“У світлі історично безпрецедентних подій ми закликаємо Комітет з Нобелівської премії миру знову відкрити та переглянути процедуру висування кандидатур на Нобелівську премію миру 2022 року, – ідеться в листі. Світ вражений зображеннями війни з України. Мільйони сімей зараз живуть у страху, їхнім будинкам та засобам для існування загрожують бомбардування та загарбницька армія… Сміливі українські чоловіки та жінки борються за збереження демократії та самоврядування. Від непокірного демократично обраного президента України Володимира Зеленського до людини, котра зі сльозами на очах прощається зі своєю сім’єю, щоб боротися за свою країну, люди по всій Україні повстають, щоб протистояти силам авторитаризму.

Ми вважаємо, що зараз час показати народу України, що світ на його боці….”

Читайте більше

На ранок

Відсьогодні ціни на пальне в Україні знизяться:

▪️ дизпаливо буде коштувати на 5 грн дешевше,
▪️ бензин — на 7 грн дешевше

Це пов’язано з тим, що в Україні скасували акциз на пальне та знизили ставку ПДВ з 20% до 7%.

0:30

Нічне звернення президента Володимира Зеленського:

▫️ У полон взяті нові російські строковики. Серед них є й ті, хто відмовляється повернутися в Росію. А є й багато тих, про кого в Росії навіть не згадують. Не намагаються навіть забирати. На кого додому вже прийшли похоронки, хоча вони в нас у полоні і живі.

▫️ Говорив із президентом Франції Макроном. Посилюємо захист України. Вдячний президенту США Байдену за нову й дієву підтримку для нашої держави. Зрозумійте: я не можу розкрити вам усіх деталей і цього пакету підтримки, і інших.

▫️ Як не час розкривати й нашу тактику переговорів. Переговорів заради миру, суверенітету, територіальної цілісності нашої держави, нашої волі. Працюючи більше в тиші, ніж на телебаченні, радіо чи у фейсбуці.

▫️ Наш уряд підготував рішення про розширення програми кредитування для підприємців на базі програми “5-7-9%”. Будь-який бізнес зможе отримати кредит під 0%. На час воєнного стану плюс 1 місяць після війни. Далі буде мінімальна ставка – 5%. А загальний обсяг кредиту може бути до 60 млн грн.

▫️ Кабінет Міністрів завтра проголосує за масштабне скорочення регуляцій. Було понад 600 дозволів і ліцензій для бізнесу, а залишаються обовʼязковими близько 20.

▫️ Я доручив знайти таку законодавчу можливість, щоб держава гарантувала 100% вкладів в українських банках. (…) Увесь депозит. У будь-якому банку нашої держави.

▫️ Наш Маріуполь, наш Харків, наш Чернігів, Київська область, Ізюм і всі наші міста-герої. Яким дуже складно. Дуже. Ми робимо все і робимо всі. Абсолютно. Наша армія, поліція, ДСНС, гуманітарні конвої, церква… Увесь наш народ. Ми вас не залишимо. А їм не пробачимо.

Близько першої

Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко повідомив, що йому зламали сторінку у фейсбуці, щоб розмістити провокаційне повідомлення. Про це йдеться в його дописі, зробленому невдовзі після півночі.

“Друзі і вороги! Моя сторінка була зламана. Війна, в тому числі й на інформаційному полі, триває. І агресор використовує всі можливі методи. Російські пропагандони першими ж і поширили власноруч створений фейк”, – зазначив голова ДПСУ.

Годиною раніше на його ФБ-сторінці з’явилося повідомлення нібито про вбивство під Харковом українських прикордонників та наміри Дейнека помститися всім причетним оркам та їхнім родинам.

Пост був написаний російською, “щоб ця інформація дійшла російських вбивць”.

Невдовзі оригінал допису на ФБ-сторінці Дейнека став недоступний, але він негайно з’явився в ефірі однієї з російських пропагандистських програм.

“Попри це, ми продовжимо свою боротьбу, і Перемога буде за нами”, – прокоментував Дейнеко в наступному дописі замість видаленого.

00:35

За добу 17 березня Повітряні сили ЗСУ разом із ППО загалом сім літаків противника та один вертоліт, – повідомлення речника ПС Юрія Ігната.

“Винищувачі провели в небі кілька повітряних боїв, уразили дві повітряні цілі, попередньо – це винищувач та штурмовик ворога”, – розповів він.

“Зенітні ракетні війська Повітряних cил звітують про ураження ще п’ятьох літаків окупантів, типи встановлюються. Також протиповітряною обороною знищено три безпілотники, три крилаті ракети та один вертоліт рашистів”, – ідеться у зведенні.

Відтак, за зведеною статистикою, 17 березня силами протиповітряної оборони держави знищено щонайменше 14 повітряних цілей російських окупантів:

  • 7 літаків;
  • 1 вертоліт;
  • 3 БпЛА;
  • 3 крилаті ракети.

“По колонах броньованої техніки та автомобілях забезпечення російських окупаційних військ потужних ударів завдала бомбардувальна та штурмова авіація Повітряних сил”, – додав речник.

Північ

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 24:00 17.03.2022 щодо російського вторгнення

Російські окупаційні війська продовжують наступальну операцію проти України. Стратегічні цілі щодо розгрому угруповань Збройних Сил України, виходу на адміністративні кордони Донецької і Луганської областей, встановлення контролю над лівобережною частиною України не виконані.

На Волинському напрямку ворог наступальних дій не здійснював. Продовжував посилювати охорону українсько-білоруського кордону підрозділами збройних сил Білорусі. Зберігається висока ймовірність проведення провокацій спецслужбами російської федерації.

На Поліському напрямку ворог активних наступальних дій не проводив, основні зусилля окупантів були зосереджені на утриманні зайнятих раніше рубежів та здійсненні заходів підготовки для можливого наступу на Київ. Водночас втрати, що були завдані окупантам українськими захисниками, низький морально-психологічний стан рядового та сержантського складу, а також відсутність досвідчених командирів підрозділів тактичної ланки унеможливлюють відновлення наступальних дій у найближчій перспективі.

На Сіверському напрямку ворог намагається утриматись на визначених рубежах, відновити боєздатність підрозділів та поповнити запаси. Окупанти продовжують часткове блокування міста Чернігова та здійснюють артилерійські обстріли міста.

У напрямку Броварів противник активних бойових дій не проводив. В районі міста Бровари окупанти періодично здійснюють артилерійські обстріли позицій Збройних сил України.

На Слобожанському напрямку, з метою відновлення наступальних дій на міста Суми та Харків, окупанти намагаються поповнити запаси боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів та вимушені передчасно задіяти накопичені людські резерви. У напрямку на місто Ізюм ворог намагається відновити наступальні дії.

На Луганському та Донецькому напрямках основні зусилля противник зосередив на підготовці до наступу на Сєвєродонецьк і оточенні Маріуполя.

На Південнобузькому напрямку ворог активні дії не проводив. Перейшов до оборони та інженерного облаштування зайнятих рубежів. Намагався провести перегрупування та здійснити поповнення запасів.

Окупанти не полишають спроб виявити та знищити систему протиповітряної оборони вздовж Чорноморського узбережжя.

В акваторії Чорного моря противник намагається проводити демонстраційні дії.

Командування збройних сил російської федерації продовжує вживати заходів щодо поповнення втрат особового складу за рахунок іноземців. За наявною інформацією, російськими окупантами вже підібрано близько
1000 добровольців із представників так званої армії Башара Асада та Хезболи.
Головною вимогою до іноземних бойовиків є досвід ведення бойових дій в місті. Водночас, за наявною інформацією, вищезгадані бойовики мають на меті не участь у бойових діях на території України, а використання “відрядження” як можливості потрапити до країн Європи.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО і надалі відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці, однак темп наступу сповільнився.

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.