ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 18 – 13.03.2022

24:00

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 24.00 13.03.2022 щодо російського вторгнення

Завершилася 18-та доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Нехтуючи норми Міжнародного гуманітарного права, російські окупанти продовжують знищення стаціонарних об’єктів військової та цивільної інфраструктури на території України. Так, 13 березня було завдано ракетних ударів по об’єктах в населених пунктах Умань, Івано-Франківськ, Старичі із застосуванням літаків стратегічної авіації. Крім того, продовжуються пуски ОТКР “Іскандер” з території Білорусі.

Для нарощування угруповань у Поліському, Таврійському та Південнобузькому операційних районах противником здійснюється формування та переміщення стратегічних резервів до наших кордонів.

На Волинському напрямку противник проводив демонстраційні дії підрозділами зі складу ЗС Білорусі вздовж державного кордону України.

На Поліському напрямку підрозділи окупаційних військ проводили заходи з відновлення боєздатності та перегрупування військ, удосконалювали логістичне забезпечення. З метою виключення раптовості дій з боку Збройних сил України противник активно веде розвідку.

На Сіверському напрямку противник зосередився на перегрупуванні, поповненні запасів, підготовці до відновлення наступу у напрямку Броварів.

На Слобожанському напрямку противник намагається закріпитися на досягнутих рубежах, здійснює перегрупування військ та здійснює спроби відновити наступальні дії на міста Харків і Суми.

На Ізюмському напрямку внаслідок активних наступальних дій українських захисників противник зазнав втрат в районі населених пунктів Топольське, Шпаківка, Донецьке та відступив.

На Донецькому та Таврійському напрямках ворожі підрозділи намагаються вести штурмові дії, зосереджуючи основні зусилля на просуванні в напрямку Сєвєродонецька.
Безуспішними залишаються спроби захопити Маріуполь.

На Південнобузькому напрямку противник намагається вести рейдові дії та закріпитися на досягнутих рубежах.

Після 23-ї

Українські військові за допомогою безпілотника “Байрактар” Т2 знищили ще один ворожий пункт управління, про що повідомив головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний.

На ФБ-сторінці головкома розмістили відео вогневого ураження та процитували жартівливу пісню Байрактар”.

“Їх доводи – всяке озброєння різне:
Потужні ракети, машини залізні.
У нас на всі доводи є коментар –
“Байрактар”.

Знищено ворожий пункт управління вогнем артилерії!” – ідеться в дописі.

Увечері

За даними офіційних джерел у владі США, Росія звернулася до Китаю з проханням надати їй військову та економічну допомогу у війні з Україною, пишуть британське видання Financial Times та американське The New York Times.

Як стверджують їхні джерела, російська влада попросила Китай надати їй військову техніку, а також додаткову економічну допомогу, щоб допомогти протидіяти санкціям.

У США уважно стежать, щоб побачити, чи Китай відреагує на будь-які прохання про допомогу від Росії.

Увечері

51-річний громадянин США, документаліст Брент Рено, який загинув під час обстрілу в Ірпені, виконував редакційне завдання американського журналу Time.

Згідно із заявою, опублікованою на сайті видання, Брент працював в Україні над проєктом TIME Studios, присвяченим глобальній кризі біженців.

Рено був військовим репортером, документалістом, працював у Афганістані та Іраку. Його роботи отримували найвищі відзнаки на фестивалях документального кіно.

21:25

Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний: “Ця війна доводить, як далеко ми просунулися вперед за останні роки. Сьогодні армія РФ за рівнем професійності – це ми зразка початку 2014-го…

“Показовим прикладом їхньої “військової майстерності” є історія зі “збитим українським “Байрактаром”.
Сьогодні о 9:32 в районі села Веселе Харківської області підрозділом протиповітряної оборони 6-ї Армії ЗС РФ із ЗРК “Тор” на висоті 3200 м було збито російський БПЛА, який висувався для проведення розвідки на Харківському напрямку. При цьому російські військовослужбовці ППО доповіли керівництву про знищення БПЛА “Байрактар” наших Збройних сил.
Результати розслідування причин зникнення БПЛА ЗС РФ довели факт його збиття власним ЗРК ППО, проте командування армії вирішило приховати цю інформацію. Ось так воює “друга за потужністю армія світу”, – зазначив генерал Залужний.

“Ми зруйнували міф про “непереможність” російської армії. Вони розраховували завоювати нас за 48 годин. Максимум на три доби були розраховані запаси їжі, палива, боєприпасів. Але ми зупинили їх і зірвали загарбницькі плани. Противник несе серйозні втрати в особовому складі і техніці”, – констатував головнокомандувач ЗС України.

22:30

Заступник керівника ОП Кирило Тимошенко: Понад 600 людей з Бородянки та Кічеєва евакуйовано на Житомирщину. Серед евакуйованих – підопічні місцевих психоневрологічних закладів.
Зараз людям надається допомога, пізніше визначатимуться маршрути подальшої евакуації.

Після 21-ї

Харків знову потерпає від обстрілів.

Увечері

“Гауляйтер Галя” – ставлениця окупаційної адміністрації Мелітополя Галина Данильченко – продовжує свою колабораційну діяльність. Вона заявила про початок мовлення в місті російських пропагандистських телеканалів (список).

Близько 20-ї

Представник ОП, радник керівника офісу президента Олексій Арестович:

За Київ можна не хвилюватись. Усі сили, що були кинуті на Київ, вже розбиті. Також Харків, Суми, Чернігів. Противник наступає у Маріуполі, у зоні ООС та Миколаєві. Київ – у відносній безпеці. Навіть якщо вони накопичать резерви – їх кинуть у ООС, якщо полізуть – ми їх уб’ємо” (в ефірі національного телеефіру).

Удень

Сьогодні українські воїни захопили ворожий мостоукладчик та знищили понтонну переправу.

Після 20-ї

Новий раунд переговорів України та РФ відбудеться 14 березня у форматі відеозв’язку, – речник Путіна Пєсков.

Після 19-ї

Із 14 запланованих на неділю гуманітарних коридорів спрацювали лише дев’ять.

Автобуси та вантажівки з гуманітарним вантажем, які прямували у блокадний Маріуполь, через продовження обстрілів залишилися в Бердянську. Однак завтра конвой знову намагатиметься доїхати до маріупольців, повідомила віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі національного телемарафону ввечері.

“Колона залишилася у Бердянську і завтра зранку знову спробує прорватися до Маріуполя”, – сказала вона.

Верещук підкреслила, що сьогодні колона не змогла добратися до Маріуполя і провести евакуацію людей, оскільки росіяни знову атакували місто з повітря. За її словами, є багато загиблих цивільних.

Також міністерка зауважила, що про евакуацію з Маріуполя звертаються посольства Греції й Туреччини, місії ОБСЄ, МКЧХ, закликаючи врятувати їхніх громадян і працівників. Однак, наголосила вона, “ключ у руках Путіна”.

Натомість віцепрем’єр поінформувала, що в неділю спрацювали гуманітарні коридори на Луганщині й Київщині, звідки виїхали тисячі людей.

Верещук додала, що загалом завдяки гумкоридорам вдалося евакуювати з “гарячих точок” уже більше 140 тисяч людей.

Удень

До курортного міста Скадовськ Херсонської області заїхала колона російських окупантів – друге після 9 березня. Про це повідомив мер Скадовська Олександр Яковлєв.

“Після обіду в Скадовськ заїхала колона окупантів (близько 30 одиниць техніки) і, схоже, залишаться на ніч. Розмістилися в одному з дитячих таборів на краю Скадовська”, – написав міський голова у Facebook.

Мер повідомив, що вдень російські військові заходили до будівлі міської ради, але на той час працівників там не було. “По решті пунктів ситуація без змін. Скадовськ – це Україна”, – зазначив Яковлєв.

 

Увечері

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та державний секретар США Ентоні Блінкен провели телефонну розмову, погодивши подальшу підтримку України.

“Ми обидва погодилися з тим, що має бути зроблено більше, щоб зупинити російську агресію та притягнути Росію до відповідальності за її злочини”, – повідомив Кулеба у твіттері.

Після 19-ї

Академія наук Польщі висунула українського письменника, поета та громадського активіста Сергія Жадана на Нобелівську премію з літератури.

“Вільна Україна значною мірою говорить і думає словами Жадана, уважно їх слухає. Сьогодні поет у своєму Харкові. І він бореться”, – йдеться у заяві.

Сергій Жадан

18:45

ОК “Північ”: При авіаційному нальоті на Чернігів був збитий літак окупантів типу Су.

“Підтвердження у вигляді фото трохи згодом, адже збитий ворожий бомбардувальник впав в лісосмузі, куди зараз дістатися небезпечно. Але яскраве полум’я з-за обрію говорить про те, що ще один російський літак пішов слідом за кораблем”, – зазначили в оперативному командуванні.

Після 18-ї

Зі зведення Генштабу станом на 18:00. З початку доби ворог зосередив основні зусилля на просуванні у напрямку міста Кривий Ріг та на захопленні міста Миколаєва.

Не полишає спроб щодо захоплення міста Маріуполя.

Окупанти продовжують накопичувати резерви для наступу на Вугледар та завдають артилерійських ударів по житлових кварталах міста.

Після 18-ї

Гуманітарний конвой із вантажем для блокадного Маріуполя розвернувся назад на Бердянськ. Російські військові продовжують обстріли, окупанти знову не дозволили доставити допомогу для жителів обложеного міста, – інформація національного телемарафону.

Надвечір

Уже майже 2,7 млн українських біженців виїхали з України за кордон після початку російського вторгнення, — дані ООН.

Удень

У Берліні понад 20 тисяч людей вийшли на марш на підтримку миру й України. У Німечичні багатотисячні демонстрації також пройшли у Штутгарті, Гамбурзі, Франкфурті та Лейпцигу.

Берлін. Напис на мапі України, яку кусає Путін: “Вдавишся!”

Крім того, великі маніфестації проти війни, яку розв’язала Москва, проходять у Лондоні та багатьох містах по свій Європі.

Удень

Російські окупанти заявляють, нібито внаслідок нічних ракетних ударів по Яворівському полігону загинули 180 іноземців, яких пропаганда РФ називає “іноземними найманцями”.

У Міноборони України заперечили таку інформацію росЗМІ.

“Це не правда. Чиста російська пропаганда”, – заявив речник Міноборони України Маркіян Лубківський у коментарі CNN. За його словами, серед загиблих внаслідок удару по Міжнародному миротворчому та безпековому центрі у селі Старичі Яворівського району Львівщини іноземців немає.

За офіційними українськими даними, станом на полудень 13 березня відомо про загибель 35 людей, ще 134 особи перебувають у лікарні.

18:30

НАЕК “Енергоатом”: українськими фахівцями НЕК “Укренерго” завершено ремонтні роботи на лінії 330 кВ Лісна-ЧАЕС та поновлено електропостачання Чорнобильської АЕС і м. Славутич.

Удень

На Житомирщині російські загарбники завдали ракетний удар по місту Малин, інформує ГУ ДСНС України.

“13 березня о 15:15 у м. Малині Коростенського району внаслідок падіння уламків ракети пошкоджено житловий будинок та будівлю ДНЗ № 8”, – йдеться у повідомленні. Зазначається, що внаслідок авіаудару загиблих та травмованих немає.

Удень

Учора на Кіровоградщині внаслідок ракетних ударів по аеродрому “Канатове” загинули сім осіб, повідомив у телеграмі голова Кіровоградської обласної військової адміністрації Андрій Райкович.

“У результаті вчорашніх ракетних ударів по військовому аеродрому, на жаль, маємо 7 загиблих”, – зазначив голова ОВА. Також пошкоджена інфраструктура летовища.

Удень

Сухопутні війська ЗСУ повідомляють про руйнування понтонної переправи, яку ворог намагався навести в районі смт Гостомель під Києвом.

Удень

Російські воєнні злочинці вбили відомого волонтера з інвалідністю (без руки й ноги), підприємця Олександра Кононова, який свого часу був звільнений з полону “ЛНР”.

Олександр Кононов. Фото: The Ukrainians

Як повідомляють у соцмережах його друзі та журналісти, які спілкувалися з Олександром, чоловіка застрелили в його будинку на Луганщині просто в інвалідному візку.

Кононов мав інвалідність першої групи (внаслідок травми на металовиробництві майже 20 років тому втратив праву руку і ліву ногу). Незважаючи на це, був надзвичайно активною й діяльною людиною, підприємцем, активістом руху “Юридичний лікбез для водіїв”.

Після 17-ї

Удари російської армії по Яворівському полігону біля Львова є ознакою розчарування Путіна ходом воєнних дій в Україні, – радник Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван.

“Путін розчарований (…), тож він збільшує кількість цілей, на які він нападає, і він намагається завдати шкоди кожній частині країни”.

Після 16-ї

2187 маріупольців загинули від атак російської армії, – Маріупольська міська рада.

“За 24 години що найменше 22 бомбардування мирного міста. Скинуто вже близько 100 авіабомб на Маріуполь”, – розповіли в міськраді.

Після 16-ї

Російські варвари завдали авіаудару по школі в одному з населених пунктів Миколаївської області, її будівля зруйнована.

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім: “Яким потрібно бути моральним виродком, щоб віддавати і виконувати такі команди”.

Як можна побачити з фото, поширених Кімом, розбита школа – в селі Зелений Гай Миколаївського району, приблизно за 30 км від обласного центру.

ОНОВЛЕНО-2. Унаслідок цього бомбового удару загинуло четверо людей, ще троє постраждали, – дані ДСНС.
Після удару на завалах сталося загоряння. Пожежники ліквідували полум’я на площі 150 кв. метрів.

Удень

Київрада в умовах війни збільшила резервний фонд бюджету столиці із 250 млн грн до 1,3 млрд грн.

Удень

Президент Володимир Зеленський відвідав Головний клінічний військовий госпіталь МОУ в Києві та поспілкувався з пораненими воїнами.

“Відвідав наших поранених бійців. Хлопці, швидше одужуйте. Вірю: найкращим подарунком до вашої виписки буде наша спільна перемога!” – ідеться в дописі на ФБ-сторінці глави держави.

Пресслужба поширила відео з цього візиту:

Як можна побачити на відео, Зеленського супроводжували військові, командуюча Медичних сил ЗСУ Тетяна Остащенко, інші вищі офіцери, керівник офісу президента Андрій Єрмак та ін.

Президент вручив пораненим воїнам та медпрацівникам нагороди. Він подякував захисникам України, побажав одужання. Із деким на їхнє прохання зробив селфі, декого розпитав про місце та обставини поранення.

Після 15-ї

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко:

“Продовжуємо евакуацію мирного населення там, де це можливо. Сьогодні вивезли 162 людини з Вугледара, серед них 48 дітей.
Крім того, за вчора та сьогодні ми евакуювали вихованців Дружківського дитячого будинку-інтернату. Це 193 людини: 121 дитина і 72 особи з інвалідністю. Серед дітей 77 дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Ще 75 дітей вивезли з Краматорського дитячого будинку “Антошка”.

15:09

Голова ДонОВА Павло Кириленко: “Щойно росіяни вистрілили з “Точки-У” в напрямку мирного населення Авдіївської громади. На щастя, постраждалих та руйнувань немає”.

Продовжуються обстріли в Очеретинській громаді: багато пошкоджених будинків у Кам’янці, точну інформацію поки що встановити неможливо. Без електрики залишається Верхньоторецьке – високовольтну лінію там пошкодили напередодні.

Удень

У білоруському місті Лунинець на кордоні з Україною помічено перевезення авіабомб ФАБ-500 у вантажівці на білоруських номерах.

ФАБ-500 – 500-кілограмова авіабомба загального призначення з осколково-фугасною бойовою частиною, що переважно використовується ВПС РФ. Такі некеровані бомби задіяні з початку війни, зокрема вони використовувалися для бомбардуваннях Харкова, Чернігова та ін.

Можна помітити, що перевезення здійснює КамАЗ на білоруських номерах, у кузові може перевозитися від 6 до 15 авіабомб.

Удень

Росія продовжує вербувати найманців у Сирії та Лівії, повідомляє Головне управління розвідки МОУ.

“Путінська росія відкрила 14 центрів вербування найманців у Сирії на територіях, підконтрольних режиму Башара Асада (Дамаск, Алеппо, Хама, Ракка та Дейр ез-Зор). Після короткої підготовки найманців переправлять до Росії через авіабазу «Хмеймім» двома літаками Ту-134 (до 80 пасажирів) та Ту-154 (до 180 пасажирів) на авіабазу «Чкаловский», Московська область”, – ідеться в повідомленні ГУР.

Зазначається що протягом останніх днів росія вже зібрала тисячі сирійських найманців до лав окупаційних військ. Зокрема, це члени так званого “Ополчення національної оборони” та підрозділів 5-го корпусу ЗС Сирії.

Удень

Папа Римський Франциск у недільному зверненні з Ватикану говорив про Україну: “В ім’я Бога, зупиніть цю різанину!”

У ході недільної служби понтифік нагадав: молитва Діві Марії підноситься в момент, коли ціле місто, яке носить її ім’я – Маріуполь – стало «містом мучеників у страшній війні, що руйнує Україну».

Папа Римський закликав покласти край озброєній агресії, перш ніж вона перетворить інші міста на цвинтарі: «З болем у серці я приєднуюсь до голосу простих людей, які благають покласти край війні».

Удень

На Чернігівщині українські війська розбили російську танкову колону, яка проривалася до Києва, повідомляє оперативне командування “Північ”.

Розбиті російські танки на Чернігівщині. Фото: ФБ ОК “Північ”

“Військові частини та підрозділи оперативного командування “Північ” продовжують успішно виконувати завдання щодо захисту нашої рідної Чернігівської землі від “руських асвабатітелей”. Цього разу не пощастило танковому підрозділу, який мав на меті безперешкодно пройти через наших оборонців і висунутися в напрямку столиці України… Після запеклого бою ворог практично був знищений, а танкістам армії окупанта так і не судилося побачити столицю нашої Батьківщини”, − йдеться в повідомленні.

Удень

Чотирьох співробітників поліції Луганської області підозрюють у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Про це повідомив Офіс генерального прокурора 13 березня.

“За даними слідства, 9 березня 2022 року працівники поліції пройшли співбесіду з представниками «ЛНР» окупаційної адміністрації РФ з метою переходу на бік ворога. У ході «працевлаштування» правоохоронці надали згоду на вступ до лав незаконно створеного райвідділу внутрішніх справ так званого «МВД ЛНР». 10 березня 2022 року підозрювані присягнули на вірність «ЛНР» окупаційної адміністрації Російської Федерації”, – ідеться в повідомленні.

В ОГП не уточнюють назву населеного пункту, де зафіксований факт імовірної зради. Провадження здійснюється ДБР у Краматорську за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури. Прокурори готують постанову про затримання з метою приводу в порядку ст. 615 КПК України.

Удень

В окупованому Мелітополі на Запоріжжі окупанти викрали голову районної ради Сергія Прийму.

“О 7:30 окупанти прийшли додому з обшуком до голови районної ради – Прийми Сергія Миколайовича. Після обшуку його забрали. Обшук проводили 8 осіб, забрали документи, усі мобільні пристрої та вимагали паролі до них”, – пише РІА “Мелітополь”.

Напередодні

На Луганщині в боях із російськими окупантами загинув полковник Валерій Гудзь, колишній комбриг 24 омбр. Це сталося 12 березня.

“Він не мав би там бути, але вирішив воювати: взяв на себе командування підрозділом і, як справжній герой, прийняв бій”, – повідомив фонд “Повернись живим”.

“Попри позивний «79», його часто називали Федорович. Полковник Валерій Гудзь з 2014-го пройшов шлях від командира взводу до комбата і командира бригади. Коли у 2020-му його підвищували/переводили з 24-ї бригади, ми особисто бачили сльози офіцерів. Тому що служити з Федоровичем, просто знати його і бути поруч було честю”, – зазначили у фонді.

Як відомо, 51-річний Валерій Гудзь отримав орден Богдана Хмельницького III ступеня (26 лютого 2015) та громадську відзнаку “Народний герой України” (2 квітня 2017).

Удень

Робота з ПТРК по російських танках:

Близько 15-ї

КМДА: Окупанти нанесли артилерійський удар по Пуща-Водицькому психоневрологічному інтернату під Києвом.

Один снаряд влучив у приміщення котельні: пошкоджено дах, є руйнування всередині. Другий снаряд влучив у приміщення моргу. Унаслідок вибухової хвилі часткових руйнувань зазнав і житловий корпус установи.

На момент обстрілу, підопічні інтернату та персонал були евакуйовані до безпечного місця. На місці обстрілу працюють фахівці.

Удень

Через санкції стосовно центробанку, Росія втратила доступ до половини своїх золотовалютних резервів. Pагальний обсяг резервів близько 640 мільярдів доларів. Із них приблизно 300 мільярдів доларів заморожені, “ЄП”.

15:15

Волонтерка Анастасія Магеррамова зазначає: загиблий в Ірпені – відеограф The New York Times, 51-річний Брент Рено загинув на місці. Поранений – американський 46-річний журналіст Хуан Дієго Херрера Арредондо, отримав осколкове поранення у стегно. Зараз його оперують медики Охматдиту. “Останнє, що пам’ятає: його напарника підстрелили у шию на російському блокпосту”.

Удень

В Ірпені на Київщині російські окупанти вбили кореспондента американського видання New York Times та поранили ще одного журналіста. Про це повідомив голова ГУ Нацполіції у Київській області Андрій Нєбитов.

“Окупанти цинічно вбивають навіть журналістів міжнародних ЗМІ, які намагаються показати правду про безчинства російських військ в Україні. Сьогодні в Ірпені розстріляли 51-річного кореспондента всесвітньовідомого медіа New York Times. Ще один журналіст поранений. Зараз потерпілого намагаються вивезти із зони бойових дій”, – написав Нєбитов у фейсбуці.

Фото: ФБ Андрій Нєбитов

Він також виклав фото журналістського посвідчення та паспорта загиблого кореспондента на ім’я Брент Рено (Brent Renaud).

Брен Рено – відомий американський оператор та режисер, що спеціалізується на документальному кіно. Знімав у багатьох гарячих точках: Афганістан, Ірак тощо.

У соцмережах поширюється відео з другим американським журналістом – тим, який отримав поранення. Його доставили до лікарні в Києві. Він представився як Хуан (чи Вайн, нерозбірливо) та розповів, що їхня група в Ірпені перейшла через “перший міст”, там їм запропонували проїхати далі на авто. Коли проїздили через блокпост, “вони” (не називає, хто саме) почали стріляти. Рено отримав поранення в шию, водій повернув назад.

Читайте більше

Удень

Під час проукраїнського мітингу в Херсоні окупанти почали стріляти (постріли чутно на останніх секундах відео).

“Як виявилося, коли військові стріляли влучили одному хлопцю в ногу гумовою кулею. Все ж таки були постріли по ногах”, – повідомив місцевий журналіст “Українській правді”.

Удень

Доброволець з Інтернаціонального батальйону на тлі трофейної техніки передав привіт “руским курвам”.

Удень

Застосування Росією хімічної зброї в Україні може спонукати НАТО переглянути своє рішення не втручатися у конфлікт у воєнному плані. Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв’ю ВВС.

Пряма мова: “Такого масштабу світ не бачив із часів Другої світової війни. Якщо ви питаєте мене, чи Путін може використовувати хімічну зброю, я думаю, що Путін може використовувати будь-що прямо зараз, особливо коли він знаходиться в цій складній ситуації. Політично він уже програв цю війну, а у військовому плані він її не виграє”.

На запитання, чи може будь-яке таке використання викликати втручання НАТО, Дуда сказав: “Звичайно, всі сподіваються, що він не наважиться на це. Але… якщо він задіє зброю масового знищення, це змінить усю ситуацію… Звичайно, НАТО доведеться сісти за стіл, і їм дійсно доведеться серйозно подумати, що робити, тому що тоді це стає небезпечним не тільки для Європи, а й для всього світу”.

Після 14-ї

Головне управління розвідки МОУ показало результати виходу своїх спецпризначенців у районі Ірпеня під Києвом.

“Вчора спецназ ГУР МО вийшов на прогулянку лісами Ірпеня. Специ косили траву й рашистів. Шуткуємо, не траву”, – ідеься в дописі.

Ранок

Уранці 13 березня Держспецзв’язок поширив фото з наслідками обстрілу Святогірської лаври:

Результати обстрілу російськими військами Святогірської лаври на Донеччині photo_2022-03-13_13-29-38 Результати обстрілу російськими військами Святогірської лаври на Донеччині photo_2022-03-13_13-29-36 Результати обстрілу російськими військами Святогірської лаври на Донеччині photo_2022-03-13_13-29-34 Результати обстрілу російськими військами Святогірської лаври на Донеччині photo_2022-03-13_13-29-32
<
>

Після 12-ї

Мешканці окупованого Херсона вийшли на черговий масовий мітинг проти російських окупантів. Херсон не здається!

Удень

“Енергоатом” – про ситуацію в місті енергетиків Запорізької АЕС: “В Енергодарі повне беззаконня. Людей відкрито б’ють прямо на вулицях. У деяких забирають автомобілі, а когось «пакують» та відвозять у невідомому напрямку. Зараз енергодарцям вже не до занепокоєнь з боку міжнародних партнерів…”

Після 12-ї

Радник керівника ОП, член переговорної групи Михайло Подоляк про перемовини з РФ:

▪️ На столі переговорів зараз лежать різні пропозиції, їх багато, там десяток пропозицій. У тому числі і з політичного врегулювання та, головне, з військового врегулювання. Я маю на увазі припинення вогню, формулу припинення вогню та виведення військ. Зараз це все перебуває в умовних робочих групах.

▪️ Щойно буде напрацьовано взаємні зустрічні вже юридичні формати, буде призначено зустріч — четвертий раунд переговорів. Це можливо завтра, післязавтра (14-15 березня).

▪️ Делегації домовилися не коментувати зміст переговорів до того моменту, коли всі ключові позиції будуть узгоджені.

▪️ Договір між Росією та Україною має бути “багатокомпонентним” — він повинен включати кілька позицій щодо: припинення війни; процедури та швидкості виходу російських військ; мирної угоди; гарантій безпеки України.

▪️ Мають бути чітко прописані компенсаторні механізми: коштом якого бюджету все відновлюватиметься.

▪️ Російська сторона набагато адекватніше вже дивиться. Але ще якийсь час має пройти, щоб вони загалом на 100% розуміли ситуацію, в яку потрапила саме Росія, а не Україна.

▪️ На переговорах вони вже не ультимативно щось кажуть, а слухають наші пропозиції. Україна не поступиться ніякимм своїми позиціями. Наші вимоги — закінчення війни та виведення російських військ. Бачу, що йде розуміння цього процесу і йде діалог (з інтерв’ю російському провладному виданню “Коммерсант”).

Близько 12-ї

ДСНС: Станом на 11:50 пожежу в 9-поверховому гуртожитку в місті Чернігів, яка виникла внаслідок авіаудару, ліквідовано. Виявлено одну загиблу особу, двох травмованих. Ще сім осіб підрозділами ДСНС врятовано. Роботи тривають.

Ранок

У столиці сформований запас необхідних продуктів харчування, якого вистачить на два тижні для тих двох мільйонів киян, що залишилися в місті, повідомляє пресслужба КМДА.

Місто підготувалося до можливих дій у разі блокади. Ті два мільйони киян, які не полишили свої домівки, не залишаться сам-на-сам у разі погіршення ситуації”, – наголошується в повідомленні.

Столична влада у співпраці з бізнесом “зробила максимум для того, щоб відкрилися магазини та аптеки, а ціни в них зберігалися на доступному рівні”.

У КМДА подякували українським і закордонним партнерам, які змогли в найкоротший термін забезпечити великі та маленькі магазини найнеобхіднішими товарами й організували їх майже безперебійну доставку.

“Крім того, в столиці виплачуються зарплати і пенсії, тому просимо мешканців Києва за можливості не тільки купувати все необхідне у магазинах, а й оплачувати комунальні послуги, які надаються у повному обсязі. А також допомагайте тим, хто поруч!” – закликає столична влада.

Ранок

Українські Збройні сили захопили черговий ворожий комплекс радіоелектронної боротьби. Вдалу операцію провели бійці 10-ї гірсько-штурмової бригади “Едельвейс”, повідомляє пресслужба огшбр.

“За минулу добу “Едельвейсам” вдалося захопити комплекс РЕБ противника, який тепер буде працювати проти самих свинособак“, – зазначається в повідомленні.

Ранок

В окупованому Мелітополі, де росіяни вже поставили колабораційного “псевдомера”, люди знову вийшли на масовий мітинг проти окупантів.

Тим часом депутати Мелітопольської міськради ухвалили звернення до органів влади України та урядів країн-членів НАТО, в якому вимагають:

Ранок

Російські окупантами б’ють “градами”, які розставлені у житлових кварталах міста Тростянець на Сумщині.

11:25

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім: “9 людей загинуло внаслідок бомбардування му****ми. Миколаїв”.

Місцеві видання повідомляють, що люди загинули в обласному центрі на проспекті Героїв України в районі зупинки Ательє внаслідок обстрілу російською артилерією. Є також поранені.

За даними поліції, крім того, внаслідок авіаудару росіян, руйнувань зазнала будівля одного з заводів.

У Баштанці авіаобстріл вчинено по житлових будинках.

Наслідки обстрілу в центрі Миколаєва

Після 12-ї

Львівська обласна військова адміністрація оприлюднила уточнену інформацію щодо нічного обстрілу Міжнародного центру миротворчості та безпеки у Старичах (Яворівський полігон) 13 березня.

“На 12:00 майже всі пожежі на території Міжнародного центру ліквідовані, вибухотехніки та інші фахівці дообстежують територію, розібрали велику частину завалів. Відтак, мушу повідомити, що, на жаль, ми втратили більше героїв: 35 осіб загинули в результаті обстрілу… Ще 134 з різним ступенем ураження перебувають у шпиталі”, – ідеться в дописі у телеграмі голови Львівської ОВА Максима Козицького.

Команда Львівської ОВА зазначила, що буде оновлювати дані.

Як відомо, у ніч на 13 березня російські окупанти обстріляли ракетами Міжнародний центр миротворчості та безпеки на Львівщині (Яворівський район). Авіаудар вчинили з акваторії Чорного та Азовського морів. Літаки підняли в Саратові. Загалом окупанти випустили більше 30 ракет. Спрацювала українська система протиповітряної оборони, частину ракет ЗСУ збили в повітрі, однак частина долетіли до цілі.

Близько 11-ї

Військові полку НГУ “Азов” розповіли про результати чергового бою в Маріуполі.

“У результаті бою командир танкової роти полку “Азов” на своєму танку знищив три ворожі Т-72 й один [бронеавтомобіль] “Тигр”, – сказано в повідомленні о 10:55.

“Загалом азовцями знищено шість танків, а також два БТРи, один “Тигр” та ворожу піхоту. В полон до азовців потрапило 12 ворогів”, – зазначили в підрозділі.

“Азовці продовжують захищати містян від орди. Дух бійців незламний, адже ми розуміємо, що ворог готовий лишити замість красивого в минулому міста лише руїни. Боротьба за життя півмільйонного міста триває”, – ідеться в дописі.

Ранок

Збито російську ракету над селом Колки – за кілька кілометрів від центру громади, міста Дубровиця.

Ранок

За час війни в Україні вже загинуло 85 дітей, ще 100 – поранені.  Про це йдеться в повідомленні Офісу генерального прокурора, оприлюдненому близько 10-ї години ранку.

Також окупанти вже розбомбили та обстріляли 369 закладів освіти, з них 57 зруйновано повністю. Найбільше руйнувань у Донецькій області – рашисти пошкодили 119 навчальних закладів.

Після 10-ї

Викрадено міського голову Дніпрорудного Євгена Матвєєва, — повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

10:40

Міністр оборони України Олексій Резніков закликав НАТО негайно “закрити небо” над Україною після російської атаки по центру миротворчості та безпеки (Яворівський полігон).

“Росія атакувала Міжнародний центр з підтримки миру та безпеки біля Львова. Тут працюють іноземні інструктори. Це нова терористична атака на мир та безпеку біля кордону ЄС-НАТО. Потрібно вжити заходів, щоб зупинити це. Закрийте небо”, – написав Резніков у Twitter.

Після 10-ї

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що 13 березня працюватимуть гуманітарні коридори евакуації за такими напрямками:

▪️ В Маріуполь із Бердянська продовжує рух колона з гуманітарним вантажем та автобусами для евакуації на зворотному шляху.

▪️ Бородянка – Пісківка – Малин – Радомишль – Житомир. Автобуси продовжують рух з Пісківки.

▪️ Світильня – Плоске – Гоголів – Красилівка – Квітневе – Бровари. Автобуси для евакуації будуть відправлені з Броварів.

▪️ Перемога – Лук’янівка – Лукаші – Корніївка – Недра – Садове – Березань – Бориспіль – Київ. Автобуси будуть відправлені з Києва.

▪️ Велика Димерка – Бровари. Автобуси будуть відправлені з Броварів.

▪️ Кремінна – Лиман.

▪️ Рубіжне – Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Слов’янськ.

▪️ Попасна – Бахмут – Слов’янськ.

▪️ Гірське – Лисичанськ – Бахмут – Слов’янськ.

▪️ Щастя – Новоайдар – Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Слов’янськ.

Після дев’ятої

Внаслідок авіаудару окупантами було зруйновано гуртожиток у Чернігові.

За попередньою інформацією ДСНС, одна людина загинула, ще одна поранена.

Ранок

Російські загарбники внаслідок ракетних ударів по Івано-Франківському аеропорту майже знищили його інфраструктуру, – міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків у національному телемарафоні.

“Ворог б’є прицільно зараз по аеропорту, третій раз уже завдано удар. На щастя, по попередній інформації, жертв немає”, – сказав він.

Дев’ята година

Від початку війни, станом на ранок 13 березня, загальні бойові втрати російських загарбників становлять понад 12 тисяч осіб у живій силі та тисячі одиниць техніки.

Про це о дев’ятій ранку в неділю, 13 березня, інформує пресслужба Генштабу ЗСУ.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 13.03 орієнтовно склали:

  • особового складу – понад 12 тис. осіб (+?),
  • танків ‒ 374 од. (+12),
  • ББМ ‒ 1226 од. (+21),
  • артилерійських систем – 140 од. (+5),
  • РСЗВ – 62 од.,
  • засоби ППО – 34 од. (+1),
  • літаків – 74 од. (+16),
  • гелікоптерів – 86 од. (+3),
  • автомобільної техніки – 600 од. (+15),
  • кораблі / катери – 3 од.,
  • цистерни з ППМ – 60 од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7 од.

У дужках – збільшення за добу (підрахунки “Новинарні” проти ранку 12 березня).

Дані втрат уточнюються, оскільки підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

9:00

Оперативна інформація щодо реагування підрозділів ДСНС на небезпечні події (станом на 9:00 13 березня):

За добу підрозділами ДСНС здійснено 765 виїздів, у тому числі 291 виїзд на ліквідацію наслідків обстрілів російськими військами населених пунктів та об’єктів цивільної інфраструктури. Врятовано 6 осіб.

Піротехніками ДСНС здійснено 169 залучень, знешкоджено 221 вибухонебезпечних предметів та 160 кг вибухової речовини, у тому числі дві авіаційні бомби, обстежено та очищено територію площею 2,76 га.

На даний час знеструмлено 1082 населені пункти, із них частково – 64.

Проведено евакуацію населення загальною кількістю понад 526 тис. осіб.

Восьма година

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 06.00 13.03.2022 щодо російського вторгнення

Розпочалась 18-та доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Стан, положення та характер дій сил оборони – без суттєвих змін.

ЗС України у взаємодії з іншими складовими сил оборони дають гідну відсіч військам противника, зокрема, за попередню добу було знищено два вертольоти, два винищувачі (один з яких Су-34) та два БПЛА.

Противник продовжує використовувати цивільну інфраструктуру для військових потреб. В порушення вимог міжнародного гуманітарного права розміщує підрозділи і техніку на об’єктах підвищеної небезпеки, здійснює обстріли мирного населення, проводить незаконні перевірки особистих речей та обшуки серед місцевих мешканців, перевдягається в цивільний одяг та форму ЗС України.

Морально-психологічний стан військ противника, який брав участь у боях зі Збройними милами України, продовжує погіршуватися, зростає кількість випадків дезертирства та відмов щодо виконання наказів.

За наявною інформацією, на території Республіки Беларусь у медичних закладах південно-східного регіону проходить лікування велика кількість поранених в ході бойових дій на території України військовослужбовців РФ. Запасів крові для проведення хірургічних операцій не вистачає. Задіюються резерви накопичені для громадян Республіки Білорусь – близько 2/3 резерву перенаправлено на потреби військовослужбовців РФ. Активізувалась кампанія щодо збору крові серед працівників бюджетної сфери та цивільного населення.

У зв’язку з втратами збройні сили російської федерації формують нові підрозділи. Зокрема, командування ворога планує залучити близько 1500 осіб зі складу 40-ї окремої бригади морської піхоти (Петропавловськ-Камчатський, Тихоокеанський флот).

Уночі

Удари рашистів з неба на півночі Донеччини. Уражено евакуаційний поїзд Краматорськ-Львів. Одна людина загинула, ще одна поранена, – інформація з національного телемарафону.

Уночі

Російські окупанти випустили вісім ракет по Міжнародному центру миротворчості та безпеки у селі Старичі Яворівського району  Львівської області. Є руйнування.

Також на Львівщині працювала протиповітряна оборона.

Також агресор знову обстріляв аеропорт Івано-франківська.

Близько 3-ї

Повітряну тривогу оголошено в більшості регіонів України: Київ та Київська область, Кіровоградська, Волинська, Рівненська, Чернігівська, Чернівецька, Черкаська, Тернопільська, Сумська області, Одеса та значна частина області, Харків, Полтава, Вінниця, Житомир, Хмельницький, Львів, Івано-Франківськ, Запоріжжя, Слов’янськ, Краматорськ, Авдіївка тощо.

Після півночі

Президент України Володимир Зеленський у черговому нічному відеозверненні заявив, що російське керівництво фактично перетворює свою державу на аналог так званих “ДНР” і “ЛНР”.

“Перетворює на велику ізольовану від усього світу зону. Де царюватиме бідність. Де усе визначатиметься тільки насильством. І звідки люди будуть тікати.

Як тільки можуть. Хто тільки може.

Подивіться зараз – хто їде з Росії. Хто виводить свій бізнес.

Це фахівці, які можуть дати собі раду на глобальному ринку. Це айтішники, які не хочуть жити на території, де свободи немає. Це бізнесмени, які відчувають: у них все відберуть, коли просто захочуть. Це артисти, які знають, що творчість на території, де життя людини нічого не варте, також нічого не варта.

Росія втрачає мізки. Втрачає таланти. Втрачає гроші.

Але якщо це відбувається з Росією, то що ж чекає на так звані “ДНР” і “ЛНР”? На їхні аналоги? Тільки повна деградація“, – наголосив Зеленський.

Північ

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 24.00 12.03.2022 щодо російського вторгнення.

Противник продовжує наступальну операцію проти України. Проводить заходи з відновлення боєздатності та перегрупування військ, а також здійснює підготовку до продовження наступу на Поліському, Сіверському, Слобожанському, Донецькому, Таврійському та Південнобузькому напрямках.

Протягом всього часу ведення бойових дій на території України ворог зустрів несамовитий опір. На жодному з напрямків не досягнув мети операції. Характер дій свідчить про невизначеність військового керівництва російської федерації у питаннях стратегічних завдань та кінцевої мети так званої “спеціальної воєнної операції”.

Окупаційні війська несуть значні втрати, сповільнили темпи наступу, на переважній більшості напрямків зупинені. Продовжують знищувати об’єкти військової та цивільної інфраструктури. З метою компенсації втрат окупанти організували підготовку додаткових сил і засобів для ведення бойових дій на території України.

На Волинському напрямку противник наступальних дій не проводив. Військовим керівництвом Республіки Білорусь посилено охорону кордону з Україною. Зберігається висока ймовірність безпосередньої участі збройних сил Республіки Білорусь у військовій операції проти України. Відзначається ведення повітряної розвідки об’єктів на території України за допомогою БпЛА, імовірно, з території Республіки Білорусь.

На Поліському напрямку активних наступальних дій противника не зафіксовано. Проводяться заходи з відновлення боєздатності та перегрупування військ. Ворог намагається провести розвідку та уточнення позицій ЗС України і можливих шляхів наступу. Окупанти продовжують налогодження системи матеріально-технічного забезпечення шляхом створення ремонтних баз на території Республіки Білорусь.

На Сіверському напрямку противник зосереджував зусилля на удосконаленні оперативної побудови військ та системи логістичного забезпечення угруповання.

На Слобожанському напрямку ворог проводив наступальні дії у районі н.п. Ізюм, у подальшому намагається просунутися у напрямку н.п. Слов’янськ. Після отриманих у районі міста Харкова втрат вивів на територію РФ (Бєлгородська область) одну з БТГр 6-ї загальновійськової армії для відновлення боєздатності. Водночас посилив угруповання на зазначеному напрямку за рахунок введення в операцію підрозділів зі складу Північного флоту.

На Донецькому та Таврійському напрямках противник проводить штурмові дії та вогневі нальоти. Не полишає спроб штурму міста Маріуполя. Російські окупанти намагаються підготувати резерви та перейти у наступ на Сєвєродонецьк, Вугледар і Запоріжжя. Ворог має незначний успіх на Волноваському напрямку – захопив східні околиці та намагається просунутись далі.

Водночас противник не відмовляється від спроб проведення наступу на Кривий Ріг. Успіху не досяг. Здійснює пошук слабких місць в обороні українських захисників. З метою нарощування зусиль вводить в операцію резерви зі складу Повітряно-десантних військ. На окремих напрямках намагається утримати раніше зайняті рубежі.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після 16 діб бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО і надалі відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці, однак темп наступу сповільнився.

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.