22-га церемонія “Народний герой України” в Маріуполі: сильна промова вертольотника Мулика

 

У Маріуполі, в Палаці металургів, відбулася чергова – вже 22-га – церемонія вручення орденів “Народний герой України”.

Як передає “Новинарня“, в неділю, 2 квітня, відзнаки громадськості отримали 12 героїв та їхніх близьких, зокрема трьох нагороджено посмертно.

На церемонії нагороди синів отримували батько Сергія Кулягіна і мама Романа Радивілова.
Також орден вручили дружині й синові Сергія Шилова з позивним “Грін”.

“Цей герой приніс чимало перемог під час битви за Широкине. Саме він повернув полку «Азов» броньовик, який раніше відібрали бойовики. «Грін» затримував бойовиків разом зі зброєю, він був безстрашним, ніколи не сидів на місці. Біля села Заїченко “Грін” підірвався на розтяжці. Дуже довго лікарі боролися за його життя, вирішували питання з ампутацією ніг. У бійця не витримало серце”, – розповідає маріупольський сайт 0629.

Серед нагороджених – єдина жінка Тетяна Іваненко, військовий медик, яка влітку 2014 року в Гранітному під час обстрілу штабу з “Урагану” отримала контузію і травму коліна, але надала допомогу багатьом пораненим.

Також нагороди отримали парамедик із команди “Вітерець” Геннадій Мясоєдов, Олексій Гоков з позивним “Соловей” – корінний донеччанин, коригувальник вогню в Донецькому аеропорту, бориспілець Валерій Гудзь – заступник командира 72-ї ОМБр, військовий льотчик Василь Мулик та ін.

Майор, командир вертольота Мі-8 Василь Мулик зі своїм екіпажем у 2014 році працював у Слов’янську, Амвросіївці, Старобешевому, на Савур-Могилі, евакуював поранених з Іловайська. 31 вересня 2014 року бортовий технік Сергій Кужелюк під час польоту поблизу Волновахи помітив пуск ПЗРК по їх вертольоту та встиг попередити командира. Майор Мулик зорієнтувався і, провівши ряд важких маневрів, зумів уникнути влучання ракети в борт, чим зберіг життя собі та екіпажу.

На сцені в Маріуполі Василь Мулик виголосив сильну промову:

Героїв і гостей церемонії вітали Олександр Положинський з гуртом “Тартак”.

У Маріуполі було виставлено білборди на честь попередніх лауреатів відзнаки.

Читайте також:
Кавалери ордену “Народний герой України” створили ГО,
щоб визначати наступних

Як писала “Новинарня“, орден “Народний герой України” запроваджений у 2015 році за ініціативи колекціонера антикваріату та волонтера Андрія Боєчка і ювеліра Дмитра Щербакова.
Існує два види: із жовто-блакитною стрічкою – для волонтерів і медиків та з червоно-чорною стрічкою – для бійців. В обох варіантах головним елементом ордена є срібний тризуб.

За час існування відзнаки її отримали вже понад 300 людей.

Подавати кандидатури на відзначення орденом “Народний герой України” можна на сторінці НГУ у “Фейсбуці” або на поштову адресу: м. Київ, вул.Бориспільська, 11-в, оф. 506.

Попередня церемонія нагородження відбулася в Черкасах, де відзначили загиблого під Авдіївкою 23-річного капітана Андрія Кизила.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна