ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 16 – 11.03.2022

23:07

Повітряна тривога в Києві. Майже одразу чути серію потужних вибухів (імовірно, працює ППО).

Увечері

“Ми не будемо вести війну проти Росії в Україні. Пряме протистояння між НАТО і Росією — це Третя світова війна, чого ми повинні намагатися запобігти. Але ми вже знаємо, що війна Путіна проти України ніколи не буде для нього перемогою”, – президент США Джо Байден.

 Увечері

Російські загарбники окупували приблизно 70% території Луганської області, де налаштовують російське телебачення та контроль за цивільними, — очільник Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

Близько 22-ї

Увечері 11 березня ударний безпілотний літальний апарат “Байрактар” Т2 Збройних сил України біля смт Макарів на Київщині знищив пункт управління російських окупантів.

Про це близько 22-ї години повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

“Кілька хвилин тому знищено ворожий пункт управління на Київському напрямку. Працюють наші Повітряні сили!” – сказано в повідомленні на ФБ-сторінці головкома.

Командувач поширив відео під назвою “Байрактар. Макарів. 11.03.2022”. На ньому видно, як БПЛА завдає бомбового удару з повітря по табору окупаційної армії, зокрема по автомобілю типу кунг.

Увечері

Перед початком матчу баскетбольної Євроліги “Жальгіріс” (Каунас) – “Барселона” литовські та іспанські баскетболісти розтягнули величезний транспарант у кольорах парпора України із написом STOP WAR. При цьому каунасці – в День незалежності Литви! – вийшли на гру в спеціальній синьо-жовтій формі (хоча їхні клубні кольори зелено-білі). І перемогли.

Увечері

Сили спеціальних операцій Збройних сил України в Чугуївському районі на Харківщині знищили колону військової техніки окупанта. За інформаціює штабу оборони, серед знищеної техніки окупанта – танки, бойові машини та паливозаправники.

Також ЗСУ ліквідували живу силу противника. Кілька ворогів, кинувши техніку, втікли до лісової місцевості.

ЗСУ просять місцевих жителів бути пильними та за можливості інформувати про місцезнаходження ворога.

Після 20-ї і 21-ї

Масований обстріл Миколаєва.

Інформація щодо наслідків обстрілів від голови ОДА Віталія Кіма:

  • Новобузька, 120 — пожежа у кафе
  • Миру, 19 — пожежа авто
  • Космонавтів, 53 — приліт снаряда
  • Васляєва, 49/1 — снаряд в квартиру
  • Первомайська, 109 — уламкове поранення чоловіка
  • Котельня №11 — снаряд

“Людські жертви відсутні”, — йдеться в повідомленні.

19:10

Оперативне командування “Північ”:
Попередньо. Чернігівські оборонці ліквідували ворожий літак! Ще один Су-34 війська окупанта не завдасть шкоди мирним людям.

Увечері

В ООН заявили, що отримали докази використання Росією касетних боєприпасів. Зокрема вони застосовувалися у Харкові та Вугледарі.

“Застосування касетних боєприпасів у населених пунктах несумісне з принципами міжнародного гуманітарного права”, – йдеться у повідомленні Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Увечері

КОРД Нацполіції передає нічні привіти окупантам.

Увечері

Мешканці Мелітополя анонсували мітинг 12 березня на захист викраденого росіянами міського голови Івана Федорова.

За даними місцевого видання “Риа-М”, “підставою” для “затримання Федорова” окупантами стала нібито “причетність до терористичної діяльності”

У мережі з’явилося відео з викраденням мера:

Близько 18-ї

За 12 діб блокади міста та нещадного обстрілу житлових кварталів Маріуполя окупаційні російські війська вбили 1582 мирних мешканців.

Про це повідомила пресслужба Маріупольської міської ради.

Удень

Пресслужба Білого дому оприлюднила Спільну заяву G7 про подальші економічні санкції щодо РФ.

Позиція країн “Великої сімки”:

• країни G7 твердо налаштовані стояти на стороні українського народу та уряду;

• єдині в рішучості притягнути В.Путіна та його режим до відповідальності за війну, яка вже ізолювала Росію у світі;

• закликали Росію забезпечити безпечний і безперешкодний гуманітарний доступ до жертв її нападу в Україні та дозволити безпечний прохід цивільним особам, які бажають виїхати;

• налаштовані ще більше ізолювати Росію від світових економік і міжнародної фінансової системи;

• будуть намагатися вживати заходи, які позбавлять Росію статусу найбільшого сприяння щодо ключових продуктів;

• спільно працюють, щоб Росія не могла отримати фінансування від провідних багатосторонніх фінансових установ, включаючи Міжнародний валютний фонд, Світовий банк та Європейський банк реконструкції та розвитку;

• зобов’язуються продовжувати кампанію тиску на російські еліти, довірених осіб та олігархів, наближених до Путіна та інших архітекторів війни, а також їхніх членів сімей та помічників;

• зобов’язуються підтримувати ефективність обмежувальних заходів, боротися з ухиленням і закривати лазівки;

• налаштовані боротися зі спробами російського режиму поширювати дезінформацію;
• готові ввести щодо РФ подальші обмеження на експорт та імпорт ключових товарів і технологій з метою позбавити Росію доходів;

• російські структури, які прямо чи опосередковано підтримують війну, не повинні мати доступу до нових боргових та акціонерних інвестицій.

Удень

Будинок у Харкові після авіаудару РФ:

Після 18-ї

У міністерстві оборони Білорусі заявили, що заява Збройних сил України про провокаційний обстріл літаками РФ прикордонних сіл у Білорусі задля її втягнення у війну нібито не відповідає дійсності.

“Інформація про завдання ударів по території Республіки Білорусь є черговою провокацією і спробою розкачати білоруське суспільство. Станом на 18:30, попри заяви українських посадовців і низки ТГ-каналів, ані засоби контролю та розвідки повітряного простору, ані підрозділи МНС, що виконують завдання у цих районах, не підтверджують інформацію”, – йдеться у заяві МО РБ, поширеній у його телеграм-каналі.

Тим часом білоруське опозиційне видання “Наша ніва” провело опитування місцквих мешканців Столінського району,  і вони підтверджують факт вибухів.

Після 19-ї

Володимир Зеленський виступив зі спеціальним інформаційним зверненням до поляків, до Сейму РП, подякувавши братній державі за підтримку України в час російської навали.

Відео з цього приводу оприлюднене в п’ятницю, 11 березня.

Головні тези цього виступу:

▪️ Коли є той, хто б’є по-звірячому, дуже важливо мати того, хто підставить плече. І коли у твій дім ступає нога ворога, він протягне руку допомоги.

▪️ Уранці 24 лютого я не мав сумніву, хто це точно буде. Хто мені і скаже: “Брате, твій народ не залишиться з ворогом сам на сам”. Так і сталося. І я вдячний за це. Польські брати і сестри з нами.

▪️ Разом нас 90 млн, це велика сила, і це наша історична місія – разом витягнути Європу з цієї прірви.

▪️ За 16 днів цієї війни українська гордість і польська честь, українська сміливість у боях і польська щирість у допомозі нам… Дозволяють мені сказати зараз дуже важливі слова. Слова про те, що між нашими народами панує справжній мир. Мир між рідними. Мир між братами.

▪️ Я нагадаю слова світлої пам’яті президента Республіки Польща Леха Качинського, сказані в Тбілісі в 2008 році: “Ми чудово знаємо: нині Грузія, завтра Україна, післязавтра країни Балтії, а потім, можливо, прийде час на мою країну – Польщу”.

▪️ 24 лютого настало це страшне “завтра” для України, про яке говорив президент Качинський. І сьогодні ми боремось, щоб для країн Балтії і для Польщі такий злий час НЕ настав.

“Я відчуваю, що ми вже сформували надзвичайно сильний союз із Польщею. Нехай неформальний. Але союз, який виріс із реальності, а не зі слів на папері. Якщо Бог дасть і ми переможемо в цій війні, ми розділимо перемогу з нашими братами й сестрами. Це наша велич. І ваша велич”, – заявив Зеленський.

Як відомо, Польща надає Україні не лише політичну допомогу, постачає зброю та інші військові спроможності для відбиття широкомасштабної російської агресії. Із 2 млн українських біженців Польща прийняла та забезпечує майже 1,5 млн осіб, зокрема близько 300 тис. людей прийняла Варшава.

Близько 17-ї

Президент США Джо Байден попередив, що Росія заплатить “сувору ціну”, якщо застосує хімічну зброю в Україні.

Про це Байден заявив, оголошуючи нові санкції проти РФ у Білому домі.

“Я не говоритиму про дані розвідки, але Росія заплатить сувору ціну, якщо застосує хімічну зброю”, – сказав він.

Удень

Російські окупанти продовжують втрачати у війні проти України своїх високопоставлених офіцерів.

Ліквідований генерал-майор Андрій Колесников, командувач Східного військового округу ЗС РФ, – повідомлення Сухопутних військ ЗСУ.

Удень

Місто Волноваха на Донеччині після обстрілів російських “визволителів”.

Удень

Наслідки удару рашистів по басейну “Акварена” в місті Харків.

Після 16-ї

Російські літаки завдали авіаудару по білоруському населеному пункту Копані, розташованому неподалік українсько-білоруського кордону, для того, щоб втягнути армію Республіки Білорусь у війну з Україною.

Про це повідомляє пресслужба Командування Повітряних сил Збройних сил України.

“Сьогодні о 14.30 від ДПС (Держприкордонслужби – ІФ) надійшла інформація, що російські літаки вилетіли з аеродрому Дубровиця (Білорусь), зайшли на територію України, розвернулися над нашими н. п. Городичі та Тумені, після чого завдали вогневого ураження по населеному пункту Копані (Білорусь)“, – ідеться в повідомленні.

Відео з розворотом літаків:

У ньому уточнюється, що наразі 9-й прикордонний загін спостерігає зайняття цього населеного пункту ворогом.

“Це провокація! Мета – втягнути Збройні сили Республіки Білорусь у війну з Україною”, – підсумували в ПС ЗСУ.

Заяву з цього приводу оприлюднила також Служба безпеки України:

“Прямо зараз ми спостерігаємо чергову провокацію ворога!
За нашими даними, він здійснює низку авіаударів по об‘єктах, котрі розташовані на території Білорусі.
Мета зрозуміла – звинуватити в провокаціях Україну та остаточно втягнути Збройні Сили Республіки Білорусь у війну!
Водночас офіційно заявляємо: українські військові не планували і не планують вчиняти жодних агресивних дій стосовно Республіки Білорусь!
Звертаємось до білоруського народу: не дайте використати себе у злочинній війні! Адже ви ніколи не були окупантами і вбивцями! Не ставайте ними і зараз заради інтересів Кремля!”

Маленьке село Копані розташоване на самому кордоні з Україною (Рівненщиною), в Столінському районі Брестської області.

Додамо, що на 11 березня в Москві відбулася зустріч російського президента Володимира Путіна з Олександром Путін заявив Лукашенкові, що йому доповіли про деякі “позитивні зрушення” на переговорах української та російської сторін.
Лукашенко, у свою чергу, сказав, що їм нема за що виправдовуватися: “Не ми розв’язали цю війну, у нас совість чиста”. За його твердженням, війну збиралися розпочати Збройні сили України, а Росія та Білорусь завдали “превентивного удару”.
Лукашенко також сказав, що РФ і Білорусь вже звикли до санкцій – ще з часів СРСР. Він назвав це “свинством Заходу” та “часом можливостей” для підсанкційних країн.

15:46

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що російська авіація готується завдати удару по низці населених пунктів Білорусі.

“За інформацією, в якій ми повністю впевнені та яку підтвердили, зараз командування російських окупаційних військ готує серію кривавих провокацій”, — написав він у ФБ.

“За їхнім злочинним задумом, російська авіація готується завдати удару по низці населених пунктів на території Республіки Білорусь, що знаходяться поблизу українсько-білоруського кордону”, – написав він.

За його словами, удару збираються завдати по н.п. Копані Столинського району Брестської області.

Для маскування злочину Росія має намір здійснити атаку з повітряного простору України.

Резніков заявив, що мета провокації — змусити чинне керівництво Білорусі до війни проти України:

“Москва намагається пов’язати вас кров’ю”.

Близько 15-ї

Полонений російський льотчик підполковник Максим Криштоп заявив, що встиг зробити три вильоти на територію України і під час одного з них скинув 4 тонни фугасних бомб на житлові будинки мирних мешканців.

Про це Криштоп заявив на пресконференції в Києві в п’ятницю, 11 березня.

“Третій мій бойовий політ був 6 березня. На борту було 4 тонни фугасних авіаційних бомб. Під час виконання бойового завдання я зрозумів, що ціллю є не військові об’єкти противника, а житлові будинки і мирні люди, але злочинний наказ виконав. Потім був збитий ППО України і взятий в полон військовими Нацгвардії України”, – цитує льотчика “Українська правда”.

За словами Криштопа, льотчики отримали наказ наносити удари по території України, починаючи з 24 лютого. І свій перший бойовий політ він здійснив 24 лютого. Криштоп скинув 3 тонни фугасних авіаційних бомб на живу силу українських військових, які розташовувались південніше Балаклії. Злочинець додав, що ціль була уражена.

Фото Ірини Семеняки

 

Другий бойовий політ окупант здійснив 3 березня. Його літак ніс 3 тонни фугасних бомб, які він скинув на колону бронетехніки українських військових біля Ізюму. Криштоп уточнив, що ціль також була уражена.

На запитання журналіста, чи мав він можливість не виконувати наказ, коли зрозумів, що має скинути бомби на житлові будинки, Криштоп сказав, що така можливість була, але він “виявив слабкість і малодушність”.

Російський загарбник визнав, що вчинив жахливі злочини, просив вибачення і обіцяв “докласти зусиль, щоб війна закінчилась якомога скоріше, а всіх винних притягнули до відповідальності”.

Він також закликав російських солдатів припинити виконувати злочинні накази і вести війну проти мирного населення України.

“Вважаю, що цю війну ми вже програли”, – підсумував окупант.

Удень

Звільнено село Вікторівка на Чернігівщині.

Удень

Сьогодні у Житомирській області було збито російський безпілотник “Форпост”. Він використовувався для коригування та наведення артилерійського вогню, – Антон Геращенко.

15:50

Радник глави МВС Антон Геращенко: “Щойно в Мелітополі групою окупантів із 10 осіб був викрадений мер міста Іван Федоров, який відмовився від співпраці з ворогом. Під час викрадення йому надягли пластиковий мішок на голову. Вороги затримали його в міському кризовому центрі, де він займався питаннями життєзабезпечення українського міста. У кабінеті Івана Федорова стояв український прапор”.

Удень

На думку Одеського міського голови Геннадія Труханова, російські окупанти змінили плани нападу на місто з моря та планують спершу оточити місто силами з Миколаївщини та Придністров’я. Про це він заявив на брифінгу у п’ятницю, 11 березня.

“За відомою нам на сьогоднішній день інформацією, якою ми володіємо, кораблі, котрі були неподалік Одеси, передислокували до району Криму. Окреме угруповання агресора висунулося на Вознесенськ. Таким чином, ми припускаємо, що в планах агресора взяти наше місто через Вознесенськ на Придністров’я. Таким чином, місто виявиться відрізаним і в оточенні”, – сказав мер Одеси.

Після 14-15-ї

Бучанська міська рада: евакуація з Бучі відбувається, автобуси з людьми повертаються до Києва.

Фото: Бучанська міськрада

Натомість “зелений коридор” на Бородянку знову зірвано: порожні автобуси стоять заблоковані росіянами в селищі Брусилів.

Удень

На думку Одеського міського голови Геннадія Труханова, російські окупанти змінили плани нападу на місто з моря та планують спершу оточити місто силами з Миколаївщини та Придністров’я. Про це він заявив на брифінгу у п’ятницю, 11 березня.

“За відомою нам на сьогоднішній день інформацією, якою ми володіємо, кораблі, котрі були неподалік Одеси, передислокували до району Криму. Окреме угруповання агресора висунулося на Вознесенськ. Таким чином, ми припускаємо, що в планах агресора взяти наше місто через Вознесенськ на Придністров’я. Таким чином, місто виявиться відрізаним і в оточенні”, – сказав мер Одеси.

Після 14-15-ї

Бучанська міська рада: евакуація з Бучі відбувається, автобуси з людьми повертаються до Києва.

Фото: Бучанська міськрада

Натомість “зелений коридор” на Бородянку знову зірвано: порожні автобуси стоять заблоковані росіянами в селищі Брусилів.

Удень

Радник міністра оборони України Маркіян Лубківський заявив, що безпілотник, який уночі впав у хорватському Загребі, належав не українським військовим, тобто не був українським.

Лубківський зазначив, що невдовзі український Генштаб Збройних сил і Міністерство закордонних справ підготують спільну заяву з приводу інциденту.

Парашут від безпілотника у Загребі. Фото: jutarnji.hr

Літальний апарат розбився в західній частині Загреба в ніч на 11 березня. Місцеві ЗМІ зазначали, що БПЛА міг начебто прилетіти з України.
Неофіційно виданню Jutarnij List стало відомо, що на рештках літального апарата, було начебто видно червону зірку та напис кирилицею. Однак офіційно ця інформація не підтверджена.
Експерт з військової авіації Тилер Роговай, з яким спілкувалися журналісти, стверджує, що може йтися про безпілотник Ту-141 “Стриж”.

ЗМІ звернули увагу, що район Загреба Ярун (Jarun), де впав апарат, має схожу назву, як село на Житомирщині – Ярунь. Такий населений пункт розташований у Новоград-Волинському районі. Можливо, оператор безпілотника міг неправильно ввести назву населеного пункта.

Як відомо, такі безпілотники дальністю дії до 1000 км є на озброєнні Російської Федерації, хоча вони застарілі.

Також вони використовувалися Україною в зоні проведення АТО в 2014-2015 роках.

БПЛА Туполєв Ту-141 “Стриж”. Ілюстративне фото

Після 13-ї

На Луганщині деморалізовані рашисти втекли від українских прикордонників та військовослужбовців ЗСУ.

Ворог залишив захисникам України трофейний ГАЗ-66, завантажений гранатами та набоями та зенітну установку.

“Набої і гранати ми постараємося повернути, але не у той спосіб, який ворогові сподобається”, – ДПСУ.

 

Удень

Журналіст Андрій Цаплієнко: “Пропагандистське відео, яке крутить телеканал міноборони Росії «Звєзда». Це сирійці зі збройних формувань Асада, які нібито готові їхати та воювати за Росію. Звісно, що в Україні.
Але, в принципі, це матеріал для внутрішнього користування і для підняття настроїв в Росії на фоні того, що десятки тисяч іноземців їдуть воювати за Збройні сили України.
Якщо Асад відправить на допомогу російським окупантам своїх бійців, він послабить свої оборонні позиції. І цим негайно скористаються, або курди, або протурецька опозиція”.

Удень

Підрозділи 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади отримали нову партію американських переносних протитанкових ракетних комплексів “Джавелін” і одразу використали їх під час зіткнення з російським окупантом, інформує пресслужба 128 огшбр.

“Сама інформація про наявність Javelin на озброєнні бригади викликає в агресорів паніку. Жодного захисту від цих протитанкових ракетних комплексів броньована техніка не має, а сила її ураження настільки велика, що від танків БМП, БТРів чи іншої броньованої техніки Росармії залишається купа обвугленого металобрухту, – резюмували в бригаді і додали не оптимістичну інформацію для екіпажу й десанту, що перебуває на борту техніки: У вас немає навіть мінімальних шансів на виживання”.

На фото – результат влучення Javelin по бойовій техніці російської армії.

14-та година

Інформаційне звернення президента Володимира Зеленського: “Ми вже досягли стратегічного перелому. Ми вже йдемо до нашої перемоги”.

“Ми боремося за нашу свободу вже 16-й день. Це вчетверо довше, ніж ворог планував на своє вторгнення … Неможливо сказати, скільки днів нам ще звільняти нашу українську землю, але можливо сказати – ми це зробимо. Бо стратегічного перелому у війні ми вже досягли, йдемо до перемоги“, – підкреслив Зеленський.

Він зазначив, що зусилля Росії із залученням найманців є марними. 

Зеленський назвав РФ “впертим ворогом”, який “не звертає уваги на свої тисячі вбитих людей”, і що слова “російська федерація” стали синонімом до слів “гуманітарна катастрофа”.

 

Удень

30-та окрема механізована бригада ЗСУ ім. князя Костянтина Острозького показала, як її протитанкісти одним пострілом ліквідували одразу кількох загарбників.

“От так спокійно та влучно знищили ворожий бліндаж, в якому знаходилось 7 російських окупантів”, – ідеться в підписі під відео.

Ранок

Від початку відкритого вторгнення Росія випустила 328 оперативно-тактичних ракет наземного та морського базування “Іскандер”, “Калібр”, “Точка-У” та класу Х по мирних містах та селах України”, – повідомив таном на ранок 11 березня головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Було завдано 219 ракетних ударів.

Удень

Бійці Французького іноземного легіону захищають Україну.

Після 12-ї

Речник президента РФ Дмитро Пєсков: “Концептуально зустріч Путіна і Зеленського можлива, але спочатку переговорники мають виконати свою частину роботи”.

Ранок

Українські правоохоронці перехопили іще одну телефонну розмову загарбника, який розповідає про становище російсько-окупаційних військ в Україні. Він скаржиться іншому військовому на те, що українці “ганяють їх як цуциків”.

Інтервент говорить своєму знайомому, щоби той не “рвався” в Україну, адже керівництво відправляє російських військових сюди “на забій”.

“Це тобі не Сирія, тут б’ють щодня, ми не можемо їх знайти, тому що нема сил і засобів. Я тобі чесно кажу – жодного патрона не витратив, тому що противника не видно. Куди бити? Без толку! Лище позицію свою викриєш”, – розповідає окупант.

Напередодні

Маріанна, вагітна дівчина з розбомбленої окупантами лікарні Маріуполя, вчора ввечері народила дівчинку.

Як повідомляє журналістка Ольга Токарюк, Маріанна та дитина в порядку, але місто лишається в блокаді.

Полудень

У ДСНС показали, що лишилося від Оскільського психоневрологічного інтернату на Харківщині після його обстрілу російськими окупантами. Жертв немає, всі 30 осіб персоналу закладу та 330 пацієнтів на момент обстрілу перебували в укритті.

Напередодні

Керівник розвідки США Вільям Бернс припускає, що Росія зараз погоджується на якісь переговори з Україною задля тактичної вигоди, тому що стійкої, незмінної мети в цій війні у Путіна немає.

Як повідомляє ABC News, про це він сказав у виступі в комітеті Сенату з розвідки 10 березня.

“З огляду на те, як діяв Путін раніше, і що він вважає неприпустимим зробити щось, що може виглядати як слабкість, що треба поступитися чи визнати помилки, – це, мабуть, непевна авантюра”, – сказав Бернс.

Посадовець зазначив, що паралельно Путін створює у своїй країні “пропагандистську бульбашку”, але навряд чи в нього вийде повністю ізолювати росіян від звісток про реальний стан справ як із війною, так і з російською економікою.

Бернс вважає, що США важливо серйозно сприймати ризик потенційного застосування Росією хімічної зброї – як “під фальшивим прапором” (інсценування), так і безпосередньо.

“Як вам усім добре відомо, це частина російської методички. Вони вже застосовували хімічну зброю проти власних громадян, вони щонайменш заохочували це в Сирії і не тільки. Тому до цього варто поставитися серйозно”, – зазначив очільник розвідки.

Читайте також:
США застерігають: Росія близька до застосування хімічної зброї

Ранок

На Сумщині (Роменський район) наші взяли в полон 29 окупантів, які по карті рухалися до кордону. Їх затримали поліцейські спільно з представниками тероборони.

Ранок

Американська компанія Maxar Technologies показала супутникові знімки, за даними яких можна прослідкувати перегрупування російських сил на північно-західних околицях Києва, інформує BBC.

Колона, яку раніше бачили в районі гостомельського аеропорту, розподілилася по місцевості і перегрупувалась. Це може свідчити про підготовку до нової спроби просування в напрямку столиці.

Рух російських військ в районі с. Берестянка

У компанії стверджують, що росіяни просунулися до Києва на 5 км ближче, ніж були минулої доби.

Читайте також:
У Броварському районі ЗСУ розбили танкову колону ворога, командир полку окупантів знищений. ВІДЕО

Після десятої

Сили спротиву, що діють на Чернігівщині, звільнили від російських окупантів п’ять населених пунктів, інформує ОК “Північ“. При цьому українські війська захопили два бронетранспортери окупантів.

“Підрозділи російської федерації не спроможні в повному обсязі вести бойові дії. Існує паніка серед офіцерського складу, що їх кинуло вище військово-політичне керівництво. Морально-психологічний стан солдат не сприяє виконанню завдань. І як результат маємо над нашими населеними пунктами Чернігівщини державні прапори України і два бронетранспортери, які тепер будуть служити на благо українського народу”, – зазначили в оперативному командуванні “Північ”.

Після дев’ятої

“Енергоатом” заявив, що повністю відмовляється від закупівлі ядерного палива виробництва Російської Федерації.

Раніше НАЕК заявляла, що в разі потреби зможе домовитися з американським виробником палива Westinghouse про нарощування постачання палива для атомних станцій України.

Ранок

У лавах російських військ, що намагаються захопити Київ, є так звані “загороджувальні загони”, які не дають відступати солдатам. Про це заявив член Комітету Верховної Ради з нацбезпеки й оборони Федір Веніславський в ефірі національного телемарафону, передає “Суспільне“.

“Є інформація, що в окупаційних військах створюються “загороджувальні загони”. Тобто повторюються сталінські та гітлерівські методи ведення війни”, – сказав він.

За словами Веніславського, такі спеціальні загони кадирівців стоять на київському напрямку (Київське море, Ірпінь, Гостомель, Буча). Вони намагаються стримувати вогнем російських військових, які уникають бойових зіткнень зі Збройними силами України.

Веніславський вбачає в цьому привід для оптимізму, “тому що ворог потужний, але не непереможний”.

11-та година

Кореспондент “Радіо Свобода” Мар’ян Кушнір постраждав під час удару військ РФ по смт Баришівка на Київщині

За його словами, ракетний удар чи удар з авіації стався близько 3:00. Внаслідок нападу є ще постраждалі, проте точна їх кількість наразі невідома. Загиблих немає.

Кушнір отримав контузію, зараз він перебуває в задовільному стані. Домедичну допомогу журналістові надали військові медики і медики Баришівки.

Ранок

На межі Київської та Чернігівської областей українські військові розбили переважаючу танкову групу ворога.

10:50

Бучанська міська рада: сформовано колону з 25 автобусів для евакуації жителів Бучі.

Вона відправиться вона від Бучанської міської ради (вул. Енергетиків, 12).

Час відправки уточняється.

Ранок

Російські окупанти завдали удару по смт Баришівка на Київщині, про що повідомив голова Київської ОДА Олексій Кулеба.

Попередньо, били ракети системи “Іскандер”. Жертв внаслідок авіаудару немає, але сильно пошкоджено 60-квартирний будинок, ще чотири багатоквартирні будинки та 10 приватних будинків.

 

Десята година

Генштаб ЗСУ про втрати противника за добу:
• особового складу – 266 осіб,
• танків ‒ 18 од.,
• бойових броньованих машин (ББМ) ‒ 60 од.,
• артилерійських систем – 2 од.,
• РСЗВ – 2 од.,
• засоби ППО – 2 од.,
• автомобільної техніки – 32 од.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 11.03 орієнтовно становлять:
• особового складу – понад 12 тис. осіб,
• танків ‒ 353 од.,
• бойових броньованих машин ‒ 1165 од.,
• артилерійських систем – 125 од.,
• РСЗВ – 58 од.,
• засоби ППО – 31 од.,
• літаків – 57 од.,
• гелікоптерів – 83 од.,
• автомобільної техніки – 558 од.,
• кораблі /катери – 3 од.,
• цистерн з ПММ – 60 од.,
• БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7 од.

Ранок

Харківська область. Окупанти обстріляли Оскільський психоневрологічний інтернат, у якому перебувало 330 людей, – голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.
Кількість постраждалих встановлюється.

Ранок

Американський журналіст російського походження Сергій Лойко, 69 років, став до лав тероборони Києва – “тому що це армагеддон між добром і злом”.

Ранок

Уночі російські окупаційні війська обстріляли житлові будинки хутора Кердилівщина Маловорожбянської сільради, — голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Ранок

Уночі в Чернігові російські загарбники розбомбили бібліотеку та стадіон імені Гагаріна, на якому грає футбольний клуб “Десна”. Про це повідомив голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

На поширених фото видно значні руйнування:

Ранок

Голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко заявив, що внаслідок обстрілу російськими окупантами військового аеродрому у Луцьку загинули четверо людей, ще шестеро отримали поранення.

За його словами, чотири ракети попередньо були випущені з російського бомбардувальника.

Це оновлені дані щодо втрат (спершу голова області говорив про двох загиблих).

Після дев’ятої

Міністр з питань реінтеграції ТОТ Ірина Верещук повідомила про гуманітарні коридори та маршрути евакуації на 11 березня:

  • Маріуполь-Запоріжжя; (з обов’язковим розмінуванням усього маршруту);
  • Пологи-Запоріжжя;
  • Волноваха-Покровськ;
  • Енергодар-Запоріжжя;
  • Ізюм-Лозова (Харківщина);
  • Буча-Київ;
  • Гостомель-Київ;
  • Козаровичі-Київ;
  • Микуличі-Київ;
  • Андріївка-Житомир (Київська область);
  • Макарів-Житомир;
  • Бородянка-Житомир.

Бучанська міськрада конкретизує щодо “коридорів” Приірпіння:

✅Буча – Ворзель – Михайлівка – Рубежівка – Шпитьки – Білогородка – Київ

✅Гостомель – Буча – Михайлівка – Рубежівка – Шпитьки – Петрушки – Білогородка – Київ

✅Микуличі – Немішаєве – Ворзель – Михайлівка – Рубежівка – Мрія-Петрушки – Білогородка – Київ

✅Бородянка – Пісківка – Малин – Радомишль – Житомир

Автобуси будуть для евакуації з Київської області будуть відправлені з Києва. Евакуація проводиться безкоштовно.
Водії, які рухатимуться в колонах евакуації, будь ласка, беріть із собою максимальну кількість людей.

Сьома година

Останні оновлення щодо російсько-української війни від Генштабу

Суттєвих змін у положенні наших військ та військ противника протягом останніх шести годин не відбулося.

На тимчасово захоплених територіях починає активно працювати агресивна російська пропаганда. Поширюючи проросійські меседжі, окупанти намагаються домовитися з місцевим населенням.

На території Херсонської області ворог намагається запровадити поліцейський режим, створює систему комендатур для підтримання “порядку”.

Під час зіткнень з підрозділами ЗСУ, що тривають на території Чернігівської області, загарбники продовжують нести суттєві втрати. Особовий склад окупаційних військ на цьому напрямку деморалізований та здається у полон.

В окремих населених пунктах окупанти грабують, беруть в заручники та страчують цивільне населення.

У Ростовській області та у виправних колоніях окупанти закликають приєднатися ув’язнених до окупаційних військ в обмін на амністію — запрошують навіть тих, хто не має досвіду військової служби.

Після сьомої

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків підтвердив, що у місті були вибухи, та попросив не виставляти фото та відео місць вибухів. Прильоти – в районі аеропорту. Противовітряна тривога не спрацювала.
В районі аеропорту тимчасово обмежили рух транспорту.

Після шостої

Російські загарбники нанесли три авіаудари по Дніпру: поблизу дитячого садка, багатоквартирного житлового будинку та у двоповерхову взуттєву фабрику з послідуючим горінням. Попередньо 1 особа загинула, – ДСНС.

Після шостої

В соцмережах повідомляють про авіа- чи ракетні удари ворога по Луцьку, Дніпру, Івано-Франківську.

Напередодні

Російські загарбники вбили колишнього секретаря Броварської міської ради Олексія Здоровця.

Про це міський голова Броварів Ігор Сапожко повідомив у фейсбуці ввечері 10 березня.

Свободівець Олексій Здоровець

“Трагічна звістка про загибель від рук нелюдів-агресорів колишнього секретаря Броварської міської ради та депутата БМР 7-го скликання (ВО “Свобода”) Олексія Здоровця надійшла сьогодні”, – написав мер.

Сапожко зазначив, що Здоровець загинув в окупованій Новій Богданівці, де жив із дружиною та маленьким сином.

Після півночі

Росія пропонує провести 11 березня засідання Ради безпеки ООН, присвячене обговоренню “військово-біологічної діяльності” США в Україні. Ідеться про фейки, придумані з цього приводу в РФ.

Читайте також:
Божевільні фантазії міноборони РФ: в Україні “розробляли віруси, щоби поширити птахами в Росії”

Уночі

Ядерна підкритична установка “Джерело нейтронів”, яка розташовується на базі Харківського фізико-технічного інституту в П’ятихатках, знеструмлена внаслідок обстрілів російськими військами, — Державна інспекція ядерного регулювання України.

Уночі

Білорусь дозволила перевозити своєю залізницею російські ракети, інформує Центр протидії дезінформації при РНБОУ.

Зокрема, в напіввідкритих вагонах без відповідного маркування перевозяться головні частини ракет “Точка-У”; реактивні снаряди РСЗВ “Град”; реактивні снаряди “Смерч”; квазібалістичні та крилаті ракети для “Іскандерів” тощо. Такі умови перевезення не відповідають жодним правилам безпеки.

Опівночі

Володимир Зеленський у новому відеозверненні наголосив, що він “президент адекватної країни і адекватного народу”. “І батько двох дітей. І ніякої хімічної чи будь-якої іншої зброї масового ураження на моїй землі не розробляли. Весь світ це знає. І якщо Росія зробить щось подібне проти нас – отримає найжорсткішу санкційну відповідь”.

Глава держави також укотре наголосив на важливості організації гуманітарних коридорів для мешканців заблокованих Волновахи та Маріуполя і запевнив маріупольців, що українська влада робить усе від неї залежне, щоб їх врятувати.

Також Зеленський розповів, кому й за що напередодні надав звання Героя України та інші відзнаки і звання.

Опівночі

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 24:00 10.03.2022 щодо російського вторгнення

Протягом дня окупанти намагалися закріпитися на захоплених рубежах, здійснювали перегрупування військ, відновлювали боєздатність, поповнювали запаси ракет, боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів.

У зв’язку зі значними втратами особового складу та зниження темпів наступу противник продовжує формування резерву на території РФ.

На Поліському напрямку противник намагається прорвати оборону захисників України в районах населених пунктів Поліське, Кухарі, Жовтневе, Андріївка, Копилів, Мотижин, Бузова, Гореничі, Буча, Демидів та блокувати Київ.

На Сіверському напрямку противник зупинений при спробі прорвати оборону Чернігова.

Не виключається подальше переміщення противника у напрямку Броварів зі сходу.

На Харківському напрямку противник продовжує безуспішні спроби блокування міста з півночі. До ведення бойових дій в районі Харкова залучені стрілецькі полки, сформовані за рахунок російських резервістів.

На Донецькому та Таврійському напрямках окупанти зосереджують зусилля на захопленні українських міст Маріуполь та Сєвєродонецьк.

На Південнобузькому напрямку окупанти намагалися закріпитися на досягнутих рубежах, встановити контроль над містом Миколаїв та розвинути наступ в напрямках на Запоріжжя і Кривий Ріг.
Російські окупанти зупинені, деморалізовані та несуть значні втрати.

В Чорноморській та Азовській операційних зонах погодні умови були на нашому боці та примусили кораблі окупантів повернутися до військово-морських баз і пунктів базування.

“Збройні Сили України, у тісній взаємодії з іншими складовим сил оборони, чинять шалений опір російським інтервентам, завдаючи йому значних втрат у живій сили та військовій техніці”, – наголосили в ГШ.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після 15 діб бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО і надалі відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці, однак темп наступу сповільнився.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.