Російські загарбники в Ірпені вбили документаліста Times

доповнено, уточнено

В Ірпені на Київщині російські окупанти вбили документаліста-відеографа американського видання Times Брента Рено та поранили ще одного іноземного журналіста.

Про це повідомив голова ГУ Нацполіції у Київській області Андрій Нєбитов.

Спершу загиблого ідентифікували як журналіста газети New York Times, відповідно до наявного в нього посвідчення.

“Окупанти цинічно вбивають навіть журналістів міжнародних ЗМІ, які намагаються показати правду про безчинства російських військ в Україні.
Сьогодні в Ірпені розстріляли 51-річного кореспондента всесвітньовідомого медіа New York Times. Ще один журналіст поранений. Зараз потерпілого намагаються вивести із зони бойових дій”, – написав Нєбитов у фейсбуці.

Фото: ФБ Андрій Нєбитов

Він також виклав фото журналістського посвідчення та паспорта загиблого кореспондента на ім’я Брент Рено (Brent Renaud).

За даними сайту IMDB, Брен Рено – відомий американський оператор та режисер, що спеціалізується на документальному кіно. Знімав у багатьох гарячих точках: Афганістан, Ірак тощо.

Фото: ФБ Андрій Нєбитов

У соцмережах поширили відео з другим американським журналістом – тим, який отримав поранення. Його доставили до лікарні в Києві. Він представився як Хуан (чи Вайн, нерозбірливо) та розповів, що їхня група в Ірпені перейшла через “перший міст” (в районі Романівка), там їм запропонували пройти далі до авто. Коли проходили блокпост, “вони” почали стріляти.

Волонтерка Анастасія Магеррамова зазначає: загиблий – відеограф The New York Times, 51-річний Брент Рено загинув на місці. Поранений – американський 46-річний журналіст Хуан Дієго Херрера Арредондо, отримав осколкове поранення у стегно. Зараз його оперують медики Охматдиту. “Останнє, що пам’ятає: його напарника підстрелили в шию на російському блокпосту”.

ДОПОВНЕНО. Брент Рено виконував в Україні редакційне завдання американського журналу Time, про що йдеться в заяві на сайті видання.

Зазначається, що Брент працював в Україні над проєктом TIME Studios, присвяченим глобальній кризі біженців.

Він був військовим репортером, і його роботи отримували найвищі відзнаки на фестивалях документального кіно.

Брент Рено

Також Брент Рено був стипендіатом програми Nieman у 2019 році в Гарварді, де він познайомився з редакторкою “Української правди” Севгіль Мусаєвою.

Мусаєва розповіла: “Разом із Хуаном Арредондо, колумбійським журналістом, вони приїхали до України 5 березня. Відтоді колеги побували у багатьох наших містах на кордоні, у Львові, знімали біженців у Житомирі та Бердичеві. Вранці 13 березня Хуан та Брент вирішили зняти історію про Ірпінь та евакуацію людей звідти. Приблизно 14-й годині вони прибули на місце. Перекладач та водій залишилися в автівці, а журналісти пішли за міст в Ірпені для того, щоб зняти людей, які евакуюються. У цей час стався обстріл. Брента поранили в шию, Хуана — у ногу. Брент помер майже одразу, Хуана відвезли до лікарні “Охматдит”.
Брент був дуже талановитим режисером-документалістом, одним з найкращих. Він був дивовижною людиною”.

Читайте також:
Російські окупанти на Миколаївщині обстріляли й пограбували швейцарського журналіста

Британські журналісти потрапили під обстріл росДРГ піж Києвом. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна