ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 17 – 12.03.2022

Пізно ввечері

“Православні” російські загарбники обстріляли в Донецькій області Святогірську лавру, яка належить так званій “УПЦ Московського патріархату”. Про це повідомила Державна прикордонна служба у своєму телеграм-каналі.

Опубліковано відео, на якому видно наслідки обстрілу.

Як повідомляє пресслужба “УПЦ МП”, внаслідок розриву вибухового пристрою неподалік території обителі вибуховою хвилею були ушкоджені приміщення Лаври, в яких проживала братія монастиря та численні біженці, які цими днями знайшли притулок у стінах монастиря. Були розбиті практично всі вікна, церковні споруди зазнали руйнувань різного ступеня.

При цьому чий саме снаряд розірвався, у повідомленні не зазначається. Не виключено, що з огляду на приналежність Святогірської лаври до Московського патріархату, російські пропагандисти спробують подати це як обстріл з боку якихось “українських націоналістів”. Хоча з початку великої війни окупанти вже неодноразово обстрілювали храми, зокрема й РПЦвУ.

Опівночі

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 24.00 12.03.2022 щодо російського вторгнення

Противник продовжує наступальну операцію проти України. Проводить заходи з відновлення боєздатності та перегрупування військ, а також здійснює підготовку до продовження наступу на Поліському, Сіверському, Слобожанському, Донецькому, Таврійському та Південнобузькому напрямках.

Протягом всього часу ведення бойових дій на території України ворог зустрів несамовитий опір. На жодному з напрямків не досягнув мети операції. Характер дій свідчить про невизначеність військового керівництва російської федерації у питаннях стратегічних завдань та кінцевої мети так званої “спеціальної воєнної операції”.

Окупаційні війська несуть значні втрати, сповільнили темпи наступу, на переважній більшості напрямків зупинені. Продовжують знищувати об’єкти військової та цивільної інфраструктури. З метою компенсації втрат окупанти організували підготовку додаткових сил і засобів для ведення бойових дій на території України.

На Волинському напрямку противник наступальних дій не проводив. Військовим керівництвом Республіки Білорусь посилено охорону кордону з Україною. Зберігається висока ймовірність безпосередньої участі збройних сил Республіки Білорусь у військовій операції проти України. Відзначається ведення повітряної розвідки об’єктів на території України за допомогою БпЛА, імовірно, з території Республіки Білорусь.

На Поліському напрямку активних наступальних дій противника не зафіксовано. Проводяться заходи з відновлення боєздатності та перегрупування військ. Ворог намагається провести розвідку та уточнення позицій ЗС України і можливих шляхів наступу. Окупанти продовжують налогодження системи матеріально-технічного забезпечення шляхом створення ремонтних баз на території Республіки Білорусь.

На Сіверському напрямку противник зосереджував зусилля на удосконаленні оперативної побудови військ та системи логістичного забезпечення угруповання.

На Слобожанському напрямку ворог проводив наступальні дії у районі н.п. Ізюм, у подальшому намагається просунутися у напрямку н.п. Слов’янськ. Після отриманих у районі міста Харкова втрат вивів на територію РФ (Бєлгородська область) одну з БТГр 6-ї загальновійськової армії для відновлення боєздатності. Водночас посилив угруповання на зазначеному напрямку за рахунок введення в операцію підрозділів зі складу Північного флоту.

На Донецькому та Таврійському напрямках противник проводить штурмові дії та вогневі нальоти. Не полишає спроб штурму міста Маріуполя. Російські окупанти намагаються підготувати резерви та перейти у наступ на Сєвєродонецьк, Вугледар і Запоріжжя. Ворог має незначний успіх на Волноваському напрямку – захопив східні околиці та намагається просунутись далі.

Водночас противник не відмовляється від спроб проведення наступу на Кривий Ріг. Успіху не досяг. Здійснює пошук слабких місць в обороні українських захисників. З метою нарощування зусиль вводить в операцію резерви зі складу Повітряно-десантних військ. На окремих напрямках намагається утримати раніше зайняті рубежі.

Увечері

Поховання убитих росіянами у дворі житлового будинку Ірпеня:

Увечері

12 березня через гуманітарні коридори з “гарячих точок” України було евакуйовано майже 13 тисяч громадян, що майже вдвічі більше, ніж напередодні. Із 14 гуманітарних коридорів спрацювали дев’ять,брифінг віцепрем’єра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук.

В ефірі національного телемарафону віцепрем’єрка висловила сподівання, що в неділю гуманітарні вантажі нарешті доїдуть до блокадного Маріуполя (наразі колона через складну логістику зупинилася на ніч у Бердянську).

Верещук також вимагає від росіян звільнити працівника ДСНС Олексія Данченка, незаконно затриманого під час евакуації жителів Гостомеля на Київщині.

“Він був заявлений і супроводжував автобуси для евакуації цивільного населення з Гостомеля. Уже дві доби ви незаконно утримуєте нашого працівника, який входив у список, який ми погоджували. Пояснення про те, що він розмовляв по мобільному телефону, не приймаються. Ми вимагаємо негайно відпустити пана Данченка”, – сказала віцепрем’єрка.

За її словами, українська влада зробить усе належне, аби якомога швидше визволити працівника ДСНС.

Увечері

Окупаційні війська РФ на Луганщині, в районі міста Попасна, застосовували фосфорні боєприпаси. Про це повідомив заступник голови департаменту патрульної поліціїОлексій Білошицький.

“Попасна. Застосування фосфорних боєприпасів. Нищівна, руйнуюча, спотворююча сила.
Це те, що фашисти називали «Brennende Zwiebel». Це те, що рашисти зараз випускають по наших містах. Неймовірні страждання і пожежі. Асвабадітєлі в усій красі. Скоти. Не люди”, – написав поліціянт.

Він показав відео застосування:

Увечері

Президент Володимир Зеленський надав ще вісім звань Героя України військовослужбовцям, які відзначилися у відбитті агресії російських варварів. Із них шестеро – загиблі.

Указ президента №127/2022 датований 12 березня.

“За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі”

присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”:

  • ВАСІЧУ Сергію Вікторовичу – старшому сержанту (посмертно),
  • ДЕРУСОВІЙ Інні Миколаївні – сержанту (посмертно),
  • МРОЧКУ Костянтину Васильовичу – солдату (посмертно),
  • ПАРХОМУКУ Віталію Васильовичу – старшому солдату (посмертно),
  • СВИНЧУКУ Олегу Анатолійовичу – солдату (посмертно),
  • ХАНІНУ Андрію Павловичу – сержанту (посмертно);

присвоєно звання Герой України із врученням ордена “Золота Зірка”:

  • ГУЦУЛУ Володимиру Олександровичу – старшому лейтенанту,
  • ЧОРНОМУ Володимиру Володимировичу – старшому лейтенанту.

Читайте більше

Увечері

Сили оборони оперативного командування “Північ” за добу захопили та знищили значну кількість бронетанкової та автомобільної техніки противника, повідомила пресслужба ОК “Північ”.

“Частина москальської орди знищена, частина здалися в полон. Захоплена техніка противника поповнила українські підрозділи і тепер активно працює своїми ж снарядами по росіянах”, – ідеться в дописі у ФБ.

“Крім того, поблизу Чернігова “наші котики” знищили підрозділи орків, на озброєнні яких була зброя, з якої ворог наносив ракетні удари по Чернігову”, – зазначили в чернігівському ОК.

Удень

У місті Буча Київської області, яке контролюється російськими окупантами, у братській могилі поховали 67 мирних жителів.

Про це повідомив у фейсбуці директор Ірпінського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Андрій Левківський.

Масовий похорон пройшов на території церкви в Бучі.

На оприлюдненому відео учасник захоронення називає дату – 10.03.2022 – та проміжну кількість похованих – 33.

За словами Левківського, тіла були різні, декого навіть не ідентифікували.

Удень

Колишній народний депутат з фракції “Народний фронт” Євген Дейдей, про якого дружина повідомила, нібито він загинув чи помер, може бути живим. Є версія, що він залишив країну, пише “Українська правда”.

Джерела в прикордонній службі та силових відомствах кажуть, що “він утік”, а тікав через контрабандні стежки на Закарпатті.

У свою дружина Дейдея Дарина в коментарі “УП” заявила, що її поінформували про загибель чоловіка, але не сказала, хто саме повідомив та за яких обставин сталася смерть Євгена.

“Мені сказали, що він загинув. Ми з дітьми у Києві, нас ніхто не вивозив. Навряд він живий. Він повинен був дитину забрати у Будапешті. Їхав туди, зник зв’язок і більше його ніхто не бачив. Дитину звідти вивозили наші знайомі. Він би дитину не покинув”, – сказала жінка.

Увечері

В окупованому Росією місті Мелітополь Запорізької області, де напередодні загарбники викрали міського голову Івана Федорова, з’явилася колабораційна “в.о. мера”. Це депутатка міськради Галина Данильченко, яка представляє фракцію “Опозиційний блок”.

Як інформують місцеві ЗМІ, 12 березня Данильченко звернулася до мелітопольців, її представили як “виконувача обов’язків міського голови”.

Данильченко звернулася до мелітопольців та мешканців районі “якомога швидше почати жити по-новому”. За її словами, місцева влада для цього має підлаштуватися “під нову дійсність”. Колаборантка запросила депутатів до співпраці з окупантами, анонсувавши створення так званого “комітету народних обранців”.

На іншому відео Галина Данильченко подякувала главі Чечні Рамзану Кадирову за надіслану “гуманітарну допомогу”.

Увечері

У режимі Zoom відбулося екстрене засідання сесії Херсонської обласної ради, на якому депутати підтримали територіальну цілісність України.

Як повідомив депутат облради Сергій Рибалко (“Аграрії Херсонщини”), депутати 44 голосами ухвалили звернення про те, що “Херсонщина — це Україна” і жодної псевдореспубліки на території області не буде.

За повідомленням в ефірі національного телемарафону, заяву на підтримку територіальної цілісності України одностайно підтримали депутати з усіх семи фракцій облради.

Раніше цього дня стало відомо, що на окупованій частині Херсонської області російські окупанти з “Нової адміністрації” готують так званий “референдум” щодо створення фіктивної “республіки” та намагаються схилити представників місцевої влади під прапор РФ.

Увечері

Як повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, близько 12-ї години в Ізюмському районі мобільна група протиповітряної оборони ЗСУ збила російський винищувач. За даними військових, це Су-34.

Літак ворога знищили із переносного зенітно-ракетного комплексу Stinger. Винищувач задимівся та впав на територїї Бєлгородської області РФ.

19:40

Державна прикордонна служба повідомила, що цього дня прикордонники у своєму секторі відповідальності біля Маріуполя відбили наступ ворожої групи.

“У результаті бою 15 російських військовослужбовців ліквідували, двох полонили, решта орків втекли”, — зазначається в повідомленні.

“Попри те, що з підрозділами в Маріуполі не завжди є зв’язок, прикордонники, які захищають місто, переконують, що їхній бойовий дух високий і вони разом з побратимами зі ЗСУ, НГУ та інших сил оборони відчувають підтримку городян і всіма силами готові боронити їх та Україну.

Вечір

Стало відомо, що в Бучанському районі під Києвом окупанти розстріляли автівку під білим прапором, у якій подружжя мешканців Макарова прямувало на евакуацію.

Як повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, це сталося на трасі між Липівкою та Калинівкою. Незважаючи на причеплену до дзеркал білу тканину, російські загарбники рбстріляли автомобіль, у якому люди намагалися виїхати з блокади. 63-річний чоловік та його 31-річна дружина загинули на місці.

Вечір

Зі збитих гелікоптерів РФ у Скадовському районі Херсонщини вижив один пілот – Андрій Люлькін. Його з важкими пораненнями доправили до лікарні.

Удень

У Запорізькій області на автодорозі між селами Нестерянка та Мирне Оріхівського району  російський військовий танк переїхав автомобіль марки “Таврія” з цивільними громадянами, які намагалися виїхати із небезпечної зони та зупинилися на узбіччі.

Внаслідок нелюдського злочину загинули двоє дорослих чоловіка та неповнолітній хлопчик, який згорів у палаючій автомашині.

Наразі поліція області встановлює особи всіх загиблих. Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за порушення законів та звичаїв війни.

Удень

У Мелітополі Запорізької області російські окупанти захопили одну з організаторів проукраїнського мітингу Ольгу Гайсимову та кинули у людей світлошумову гранату.

Перед цим росЗМІ повідомили, що до міста прибули загони бойовиків “ДНР/ЛНР” (донецького “ополчення”), які нібито “стежитимуть за правопорядком і виконуватимуть функції поліції”.

Однак люди на мирному мітингу і надалі вимагають відпустити законного мера міста Іванв Федорова та звільнити місто.

Після 16-ї

Президент Володимир Зеленський вважає, що росіяни потроху почали подавати сигнали щодо можливості конструктивних переговорів із Києвом, а не лише вдаватися до ультиматумів.

Під час пресконференції для іноземних журналістів у Києві він сказав, що зараз дипломати працюють та обговорюють деякі подробиці можливого порядку денного між Україною та Росією.

“Початок має бути з припинення вогню. Це дасть змогу розблокувати гуманітарні процеси, вивезти людей та доставити їжу, воду та ліки”, – сказав Зеленський.

Він радий “сигналу” з боку РФ про те, що діалог можливий (вочевидь ідеться про коментар речника Кремля Пєскова про те, що прямі переговори Путіна з Зеленським теоретично можливі, якщо перед цим попрацюють інші переговорники).

“З самого початку були якісь ультиматуми з боку РФ. Ми не пішли на жодні ультиматуми, війна поглиблювалася. Зараз ми бачимо, що швидкої три-чотириденної операції з окупації нашої країни, зміни керівництва, зміни прапора не сталося. Зараз вони почали про щось говорити, а не лише кидати ультиматуми. Я вважаю, це принципово інший підхід, і він має бути таким”, – сказав президент України.

Також Володимир Зеленський назвав можливим місцем для переговорів із Путіним щодо припинення війни Ізраїль, зокрема Єрусалим. Він позитивно ставиться до посередництва прем’єр-міністра Ізраїлю Нафталі Беннета в таких переговорах.

Удень

Житель Бучі показав, що сталося з його квартирою і містом після приходу “русского мира” та потужних обстрілів.

Удень

Два вертольоти російських окупантів збили над Скадовським районом Херсонської області. Один пілот вижив, – тг Антона Геращенка.

Після 16-ї

Президент Володимир Зеленський вважає, що російські окупанти зможуть зайти до Києва тільки в разі, якщо повністю знищать місто.

Під час пресконференції для іноземних журналістів у Києві він сказав: “Щодо Києва. Якщо будуть десятки тисяч військових, яких Росія мобілізує, і вони прийдуть із сотнями чи тисячами танків, то вони зайдуть до Києва. Ми це розуміємо. Якщо вони робитимуть килимове бомбардування і вирішать просто стерти історичну пам’ять усього цього регіону, історію Київської Русі, історію Європи, вони зайдуть до Києва. Якщо вони знищать усіх нас, вони зайдуть до Києва. Якщо в цьому ціль — то нехай заходять”.

“Але їм доведеться жити на землі самим, без нас. Друзів на цій землі вони не знайдуть”, – зазначив президент.

Крім того, Володимир Зеленський заявив, що коли Росія розповідає про те, що Україна і США нібито застосовують хімічну зброю, то виникає думка, що саме РФ може її застосувати проти українців.

“Дуже страшно за людей, за наших громадян і дуже страшні сигнали від Росії. Коли вони кажуть, що якусь хімічну зброю вони у нас знаходять — ти вже думаєш: значить вони можуть застосувати хімічну зброю. Всі їх сигнали — не просто так. Вони лякають людей. В залякуванні є одна проблема: зі ста меседжів залякування — десять можуть відбутися”, – сказав президент.

Удень

Спійманий у Києві диверсант не пройшов мовного тесту. “Скажи “паляниця!”

Напередодні

Горить пілот, який бомбив Малин та Коростень. Його Су-25 був підбитий із ПЗРК під селом Бехи на Житомирщині.

Командування відправило цього окупанта на смерть. В його катапульті були підрізані ремені.

У пеклі горітиме і решта цієї “одноразової” армії варварів.

Удень

Усім знищеним на українській землі російським окупантам присвячується.

Напередодні

Сорок мешканців ЖК “Покровський” у Гостомелі, серед яких сім дітей, звільнені після десяти днів блокади.

Удень

Ракета “Точка-У”, яку рашисти запустили на Авдіївку, не вибухнула.

Удень

Генеральний штаб ЗС України оприлюднив ще одне відео, де зафіксовано, як ударний безпілотник Bayraktar T2 завдає вогневого ураження по бойовій техніці окупантів.

“Цього разу це реактивна система залпового вогню “Ураган” окупантів. Буде ще”, – зазначено в дописі.

Після 16-ї

Мер Мелітополя Іван Федоров живий. Його катують за те, що він не хоче сказати, що він радий бачити російську владу, — президент Зеленський під час пресконференції для іноземних ЗМІ.

Після 16-ї

Верховний Головнокомандувач ЗС України Володимир Зеленський назвав кількість українських військових, які загинули з початку великої війни з Росією. Про це він сказав 12 березня під час пресконференції з іноземними ЗМІ в Києві.

“У нас загинуло десь 1300 військових людей, а в Росії – понад 12 тисяч. Один до десяти. Я не радію, що в них 12 тисяч загинуло”, – сказав президент України.

Він заявив, що таке співвідношення загиблих – тому, що правда на нашій стороні.

При цьому Володимир Зеленський зазначив, що більшість російських солдатів у цілому нічого не знають про цю війну, адже їм розказують про якийсь “фашизм”.

Удень

В Україні запустили платформу “Люди для України” для оперативної допомоги Збройним Силам.

Мета проєкту — об’єднати та скоординувати дії всіх волонтерів, що працюють над забезпеченням потреб ЗСУ і ТрО.

Платформа дозволить профільним фахівцям Міноборони в реальному часі відслідковувати можливості волонтерів по закриттю конкретних потреб для армії

Удень

Влучно б’ють по окупантах мінометні розрахунки 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького. Ураження військової техніки росіян показали на відео на ФБ-сторінці Генштабу ЗСУ.

15-та година

О 13:20 ліквідовано пожежу резервуарів із паливно-мастильними матеріалами у м. Васильків (Київська область). Пожежа сталася сьогодні о 7:27 внаслідок ворожого ракетного удару, – ДСНС.

Після 12-ї

На сімнадцятий день війни Росії проти України підтверджено захоплення східних околиць Маріуполя. Про це йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ станом на 12:00.

“На Донецькому і Таврійському напрямках основні зусилля окупантів зосереджені на захопленні міст Маріуполь і Сєвєродонецьк. Противник захопив східні околиці Маріуполя”, – йдеться в повідомленні.

Удень

Уже фактично не існує такого міста, як Волноваха в Донецькій області. Про це йдеться в заяві голови Донецької обласної військової адміністрації Павла Кириленка.

“Волноваський район налічував до війни 24 лютого понад 100 тисяч населення. Звичайно, більшу частину евакуювали, тому я про це і кажу, що Волновахи з її інфраструктурою як міста вже не існує. Бої йдуть за територію, щоб не дати ворогу зімкнути кільце і досягти тактичних і стратегічних планів”, – зазначив голова ОВА.

Удень

Біля Одеси близько 600 російських морських піхотинців відмовилися брати участь у наступі на територію України. Про це йдеться у свідченнях полоненого окупанта, які оприлюднили СБУ та Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Ставши співучасником злочинів, російський військовослужбовець шкодує, що у них не вистачило духу вчинити, як морські піхотинці РФ: “Під Одесою 600 морпіхів збунтувалися і не вийшли з судна, бо зрозуміли, що відбувається”.

За словами полоненого, під час просування вглиб України окупанти усвідомлюють, що вони сюди прийшли далеко не з миротворчою місією. Однак керівники дають їм зрозуміти, що назад вони не повернуться, бо, мовляв, “їдуть ешелони, які вбивають дезертирів”.

“Таким чином, вчергове підтверджується той факт, що армія ворогів деморалізована і пригнічена”, – підсумовує пресслужба Центру стратегічних комунікацій.

Удень

Російське командування задіяло проти України новобранців та “альтернативників” – призовників, які замість строкової служби відпрацьовують на суспільних роботах. Про це йдеться у свідченнях полоненого окупанта, які оприлюднив пресцентр Служби безпеки України.

Росіянин на відео каже, що його підрозділ, який закинули в Україну, був сформований із “альтернативників”, яких не мали задіювати для військових операцій чи навіть відряджень.

На думку полоненого “альтернативника”, їхнє військове завдання було відволікати на себе вогонь ЗСУ, поки хтось більш підготовлений виконував своє завдання.

“За цей місяць я встиг стати російським військовим, потім воєнним злочинцем, а зараз – ще й воєнним полоненим”, – говорить окупант.

Напередодні

Один із будинків Маріуполя після приходу “русского мира”.

Удень

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко опублікував ще одну перехоплену розмову російського окупанта, де він розповідає про кількість знищеної Збройними силами техніки та живої сили росармії.

Загарбник на ім’я Сергій говорить, що в них узагалі не залишилося робочих машин. “Трупів, трупів наших дуже багато, нікуди їх складати”.

У розмові йдеться, що окупанти приховують кількість втрат під час вторгнення в Україну: “Загиблих не афішують, так ніби мимохідь, у нас було гучних лише шість похоронів, а все інше – тиша”.

Тоді росіянин каже, що доводиться закопувати “двохсотих” прямо там, де вони перебувають.

Жінка запитує: “Це, виходить, тіла додому навіть не потраплять? Батьки навіть не знатимуть, тіла не отримають?”

Співрозмовник додає, що йдеться про молодих хлопців, віком від 19 до 21 року – строковиків.

Також окупант розповідає про мародерство і відсутність харчування – “що знайдемо в чужих хатах, які грабуємо, те й їмо, у нас взагалі один сухпай на три дні”.

Удень

Внаслідок нічного обстрілу Миколаєва в місті поранено 8 осіб, зруйновано 11 приватних будинків, пошкоджено 167 будинків, лікарню, 11 закладів освіти, – мер міста Олександр Сенкевич.

14-та година

Брифінг з офісу президента України. Радник керівника ОП Олексій Арестович:

– На найбільших операційних напрямках – Київському, Чернігівському, Сумському, Харківському, Південному — противник виснажив свої атакуючі угруповання і стає в оборону.

Єдине, де противник намагається просуватися в тактичному відношенні, – це зона ООС: Сєвєродонецьк, район Волновахи, Маріуполя, найбільш болюча наша точка. Командування про це знає вживає відповідних заходів.

Стратегічний перелом, про який вчора казав президент, настав. Ми можемо не боятися. Але це ще не кінець війни.

Перемога буде за нами.

Удень

На Чернігівщині українські військові знищили ворожу гаубицю “Мста-С”.

Удень

На Луганщині прикордонники разом із військовослужбовцями інших силових структур захопили трофейний БРДМ та взяли в полон одного окупанта, повідомляє ДПСУ.

13:30

Зі звернення президента Володимира Зеленського:

Від самого ранку в українському – назавжди українському – Мелітополі збиралися люди, наші громадяни, на чергову акцію протесту проти російських військ. Проти намагань поставити місто на коліна. Понад дві тисячі людей на площі. Чуєш, Москва?

Громада міста вимагає звільнити мера Мелітополя Івана Федорова. Ми очікуємо, щоб лідери світу показали, як вони можуть вплинути на ситуацію — звільнити одну людину, яка уособлює собою всю мелітопольску громаду

Динаміка втрат окупантів на 17-й день вже така, що можно впевнено говорити: це найбільший удар по російській армії за десятки років. Вони ніде не втрачали більше за таку кількість днів

Ми не маємо права знижувати інтенсивність оборони. Як би нам складно не було. Не маємо права зменшувати енергію спротиву. Ворог заводить на територію України нові й нові колони

Цієї доби ми знову відправили гуманітарний вантаж у Маріуполь. Я вдячний кожному водію, який намагається реалізувати цю складну місію. Вдячний представникам Церкви, які долучилися до намагань захистити гуманітарний коридор у Маріуполь від обстрілів

Російська сторона повинна забезпечити “тишу” по кожному з цих маршрутів. Інакше що тоді взагалі може гарантувати Росія на будь-яких переговорах?

Продовжуємо роботу разом з європейцями по двох напрямках: вступ України до ЄС та новий пакет санкцій проти Росії.

Уряд погодив повне скасування ПДВ та акцизу на пальне. Тепер нардепи мають невідкладно підтримати це рішення своїм голосуванням.

Це вітчизняна війна. Це народна війна. Це війна за нашу незалежність. Не просто держави. А всього українського, що було, є і буде на світі.

Ранок

У Подільському районі Києва на вулиці Хорива був збитий ворожий безпілотний літальний апарат. Усередині БПЛА був “кілограм вибухівки (пластиду) із металевими кульками”.

Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко у своєму Telegram-каналі.

“У російському безпілотнику, який впав на вулиці Хорива, був кілограм вибухівки (пластиду) із металевими кульками. Зважаючи на все, це був дрон-камікадзе моделі “Куб”, який через “рукожопість” своїх конструкторів та експлуатанта не виконав поставлене завдання. Судячи з технічних даних, він може переносити до 3 кг вантажу”, – йдеться в повідомленні.

Ранок

ДСНС: у с. Гоголів Броварського району Київської області внаслідок ранкового ракетного удару сталася пожежа в будівлі цеху по виготовленню рибної продукції ТОВ “Шельф”, зруйновано будівлю для охорони.

На гасіння пожeжі було залучено 3 одиниці техніки та 7 чоловік особового складу. Пожежу ліквідовано на площі 3000 кв.  м. Жертв та постраждалих не виявлено.

Ранок

У Харкові тривають аварійно-рятувальні роботи на вул. Холодногірська, де раніше  ворожа ракета потрапила у 5-поверховий житловий будинок. На місці працюють 25 рятувальників та 3 од. техніки, а також комунальна техніка. За попередніми даними під завалами на 4-поверсі знаходиться тіло загиблої 73-річної жінки, передає ДСНС.

Напередодні

У місті Городня Чернігівської області застрелився місцевий мешканець Роман Макась, якого росіяни хотіли призначити головою окупаційної адміністрації.

Про ц повідомив ексглава уряду та колишній городнянець Олексій Гончарук.

“Мер (Андрій Богдан – “Н”) та громада не здалися окупантам. ФСБшники почали шукати, ким замінити мера і прийшли до Романа Макася. Як їм здавалось, він мав би бути до них лояльним та погодитись від їх імені керувати окупаційною адміністрацію. Чоловік обрав смерть, щоби не працювати на окупантів”, – написав Гончарук у фейсбуці.

Ранок

Адміністрація президента США Джо Байдена, під закликами розширити арсенал озброєнь для України у відбитті нападу РФ, працює з європейськими союзниками, щоб пришвидшити спрямування більш складних систем протиповітряної оборони та іншого озброєння в зону бойових дій.

Про це вранці в суботу, 12 березня, повідомляє Washington Post з посиланням на американських чиновників.

Обговорення тривають напередодні запланованої на наступному тижні поїздки міністра оборони Ллойда Остіна для зустрічей з союзниками по НАТО в Брюсселі та Словаччині, яка разом із Польщею та Румунією вказали на готовність передати військову допомогу Україні.

У Словаччині також є зенітний ракетний комплекс С-300, який використовується для збиття літаків противника і знайомий українцям.

Речник Пентагону Джон Кірбі заявив, що Сполучені Штати віддані ідеї озброєння ЗС України “тими можливостями, які, як ми знаємо, потрібні українцям і які вони дуже добре використовують”. Він відмовився уточнити, які види зброї можуть бути включені в наступну хвилю поставок.

“Деякі з цих матеріалів ми маємо і надаємо. Частину цього матеріалу у нас немає, але ми знаємо, що в інших є, і ми також допомагаємо координувати це”, – сказав Кірбі.

Ранок

Воїни 128-ї бригади окремої гірсько-піхотної Закарпатської бригади знищили ворожий танк і дві бойові машини піхотиінформує пресслужба підрозділу.

Зазначається, що екіпажі загарбників рятуються втечею, а інші броньовані машини й танки розбігаються від вогню нашої артилерії, “як таргани”.

Після 11-ї

За 16 днів війни Росії проти України загинули 79 дітей, поранено майже 100, повідомляє Офіс генерального прокурора.

“Ця цифра не є остаточною через відсутність можливості огляду місць обстрілу, де збройні сили РФ ведуть активні бойові дії”, − йдеться в заяві ОГП.

Ранок

Черговий мінометний обстріл рашистами житлових кварталів Миколаєва. Де тут нацисти, де військові об’єкти?!

Напередодні

Над територією Черкаської області ввечері 11 березня було збито ворожу ракету, повідомив голова ОВА Ігор Табурець.

“Уламки ракети впали на подвір’я, пошкодивши будинок і кілька авто. Але потерпілих серед населення немає завдяки своєчасному оповіщенню та злагодженій реакції громади”, – йдеться в повідомленні.

Після дев’ятої

О 9:45 пресслужба Генштабу ЗСУ поінформувала, що

загальні бойові втрати противника з 24.02 по 12.03 орієнтовно склали:

  • особового складу – понад 12 тис. осіб (+?),
  • танків ‒ 362 од. (+9),
  • ББМ ‒ 1205 од. (+40),
  • артилерійських систем –135 од. (+10),
  • РСЗВ – 62 од. (+4),
  • засоби ППО – 33 од. (+2),
  • літаків – 58 од. (+1),
  • гелікоптерів – 83 од. (0),
  • автомобільної техніки – 585 од. (+27),
  • кораблі / катери – 3 од.,
  • цистерни з ППМ – 60 од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7 од.

У дужках – збільшення за добу.

Дані втрат уточнюються, оскільки підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

Ранок

Мешканці Мелітополя проганяють окупантів:

Ранок

Інфографіка від Офісу генерального прокурора України:

Після восьмої

На північний захід від Києва тривають бої з основною масою російських сухопутних сил, які перебувають приблизно за 25 км від центру міста.

Про це вранці повідомляє британське міністерство оборони з посиланням на дані розвідки.

За цими даними, частини великої російської колони на північ від Києва розосередилися. Це може свідчити про спробу росіян оточити місто. Це також може бути спроба Росії зменшити вразливість своїх військ до українських контратак, які завдали значних збитків російським силам.

Ранок

​Росія намагається залякати світ ядерними вибухами і в будь-якому випадку звинуватити Україну. Про це начальник ГУР МО України бригадний генерал Кирило Буданов заявив в ефірі телеканалу “Україна 24”.

▪️ “Ми маємо інформацію про розроблення двох варіантів. Який з них вони оберуть, це залежить лише від них. Перший – це масштабне підпалювання радіоактивних лісів, підніметься одразу радіоактивна хмара, і піде в напрямку, куди дме вітер.

Друге – застосування артилерії по ядерному сховищу. Результат буде той самий.

Що в першому, що в другому випадку російське керівництво має на меті звинуватити саме Україну, і саме її “нацистські”, “неонацистські” формування, яких тут насправді не існує”, – розповів Буданов.

▪️ Він нагадав, що вже був умисний обстріл російськими військами блоків Запорізької атомної електростанції, а також ракетний удар по Харківському фізико-технічному інституту, на території якого розташовується експериментальний ядерний реактор.

▪️ “Це все на меті має залякування. Тепер російське керівництво розуміє, що їхні плани швидкої кампанії провалилися, і вони переходять до ядерного шантажу”, – сказав керівник воєнної розвідки України.

▪️ Голова ГУР наголосив, що в будь-якому разі, до якого б сценарію не схилилося російське керівництво, це буде ядерний тероризм, екоцид та екологічна катастрофа, яка зачепить як Європу, так і Росію. А найбільше постраждають Білорусь і Україна.

Близько десятої

КМДА: Київ продовжує разом із військовими та теробороною працювати над укріпленням міста. Зокрема, на дорогах встановлюються блокпости.

“Блокпости потрібні для нашої безпеки! Тому ставтеся з розумінням до вимог військових, надавайте документи, поводьтеся спокійно. Це дозволить уникнути конфліктних ситуацій”, – закликав перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Містян закликають не виходити з дому без нагальної потреби, а в разі сигналу про повітряну тривогу переміщуватися в укриття.

Ранок

У тимчасово захопленому росіянами місті Мелітополь Запорізької області мешканці вийшли на мітинг із вимогою до окупантів – звільнити мера Івана Федорова, якого викрали напередодні. Мітингують близько двох тисяч людей.

Ранок

Окупанти били “градами” по Білогородці Київської області.

Наслідки удару:

Ранок

У Василькові на Київщині горить склад із боєприпасами.

Пожежа почалася після того, як близько 7:00 російська армія обстріляла військовий аеродром, інформує поліція Київської області у суботу, 12 березня.

“Ворог скинув щонайменше шість ракет у район військового аеродрому. Пошкоджено склад із боєприпасами. Детонують снаряди. Спалахнула пожежа“, – йдеться в повідомленні.

Уночі

Підрозділ 138-ї Дніпровської зенітної ракетної бригади знищив ворожу крилату ракету над Дніпром. Про це вранці повідомила пресслужба Повітряного командування “Схід”.

“Війська РФ зазнають значних втрат у наземних операціях, тож підступно завдають удару за ударом із повітря. Проте воїни протиповітряної оборони 24/7 пильнують небо. Сьогодні ви побачили їх у дії на власні очі”, – йдеться в повідомленні.

ДСНС: Уламки ракети впали на одне з підприємств міста (цегляний цех) та спричинили загоряння. Рятувальники одразу виїхали на місце події та оперативно ліквідували пожежу. Займання знищило сміття та мотлох в кімнаті на площі 80 кв. м.

Напередодні

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький:

“16-й день війни. Сумський район. Наша тероборона голіруч зупинила три танки фашистської Росії та одну САУ.
Як мінімум, двоє 200-х “смажених чебуреків”.

Ранок

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 06.00:

Противник у Поліському, Сіверському, Південнобузькому операційних районах має великі втрати у живій силі та техніці, зупинений та намагається закріпитись на раніше захоплених рубежах.

На Донецькому напрямку під час спроб просунутися вперед окупанти були зупинені на окремих напрямах, на решті – суттєво зменшили темпи просування.

Від початку бойових дій 31 батальйонно-тактична група противника, що діяла на території України, втратила боєздатність.

Більшість підрозділів збройних сил РФ, що мали безпосередній вогневий контакт із підрозділами ЗСУ, деморалізовано, морально-психологічний стан особового складу продовжує знижуватися, фіксуються випадки здачі в полон окремими групами.

Протягом останніх трьох діб спостерігається рух малих груп дезертирів противника у напрямку державного кордону.

Ворог відчуває велику проблему з комплектуванням резерву.

Ранок

У суботу жителі заблокованого Приірпіння можуть евакуюватися на власному транспорті з Бучі та Ворзеля у напрямку Білогородки, – Бучанська міська рада.

Напередодні

Білий дім оприлюднив указ президента США Джо Байдена щодо заборони постачати в РФ готівкові долари і предмети розкоші. Крім того, під забороною опинився імпорт до США російської горілки та морепродуктів.

Також документом забороняються нові інвестиції в будь-який сектор економіки країни-агресора.

Сьома година

Фото: ДСНС

ДСНС: о 03:50 у селі Квітневе Броварського району Київської області внаслідок обстрілу виникла пожежа складу зберігання замороженої продукції. Попередньо жертв та постраждалих немає. Від ДСНС до гасіння залучено 20 осіб та 4 од. техніки.

Чорний дим від пожежі вранці видно далеко над горизонтом.

О 07:54 пожежу складу ТОВ “РЛЦ” локалізовано на площі 28 тис. кв. метрів. Триває гасіння.

Ранок

Керівник українського ДП “НАЕК “Енергоатом” Петро Котін розповів, що на Запорізькій АЕС зібрали керівний персонал і повідомили, що тепер станція знаходиться у власності “Росатому”.

“Сьогодні представники так званої військово-цивільної адміністрації приїхали на станцію, зібрали менеджмент. Вони прізвища свої не називають – кажуть лише, що вони є представниками військово-цивільної адміністрації. Вони заявили менеджменту, що це зараз станція “Росатому” і більше вона Україні не належить – мовляв, зайшли сюди надовго і це зараз територія орди, тому атомна станція має працювати відповідно до указів “Росатому”, – розповів Котін.

7:30

ДСНС, Харківська область: 11 березня продовжувались пошукові роботи тіл загиблих людей унаслідок ворожого бомбардування ще в ніч з 9 на 10 березня. Тоді авіабомба влучила у двоповерховий житловий будинок в селищі Слобожанське, по вул. Центральна.

Фото ДСНС

З-під завалів дістали тіла п’ятьох людей – це жінка (45-47 років), жінка (35-37 років), чоловік (до 40 років) та діти віком 2 роки та 12-14 років.

Після третьої


“У блокадному Чернігові в самому центрі міста російські окупанти розбомбили готель “Україна”.
Вони цілеспрямовано бомблять і знищують мирні цивільні об’єкти та інфраструктуру міста – лікарні, школи, дитячі садочки, бібліотеки, готелі, стадіони, житлові багатоповерхові будинки…”
– науковий співробітник у Інститут історії України НАН України Сергій Шумило у Facebook.

Будівля готелю “Україна” є одним з архітектурних символів Чернігова.

Після полуночі

Звіт Командування Повітряних сил ЗС України за 11 березня:

Група тактичного призначення у складі бомбардувальників Су-24М, штурмовиків Су-25, вертольотів Мі-24 армійської авіації здійснила до десяти нальотів на колони ворожої техніки, під час яких нанесла потужні ракетно-бомбові удари по броньованій техніці та живій силі рашистів.

Винищувальна авіація Повітряних Сил ЗС України на літаках Су-27 та МіГ-29 за значної чисельної переваги противника провела до десяти повітряних боїв на кількох напрямках і повернулась без втрат. По ворожих літаках було випущено дев’ять ракет «повітря-повітря» середньої та малої дальності. Очікуємо гарних новин!

Як-от від зенітних ракетних підрозділів Бук-М1 та С-300, які нині вразили п’ять повітряних цілей: безпілотний літальний апарат «Форпост» та чотири гелікоптери окупантів. Втім, інформація ще уточнюється.

Є інформація від протиповітряної оборони ОК «Північ» про ураження рашистського винищувача-бомбардувальника Су-34 на Чернігівщині.

Уночі

Вражаюче виконання Гімну України американкою на станції метро.

00:50

Через велику кількість полонених росіян уряд України створив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Про це в нічному зверненні 12 березня заявив президент Володимир Зеленський.

“Тисячі солдатів ворога, які були захоплені чи здалися, отримують від нашої держави таке ставлення, якого вимагають міжнародні конвенції. Але їх так багато, що потрібна спеціальна структура, яка займатиметься усіма повʼязаними питаннями”, – додав Зеленський.

За його словами, кількість убитих російських військових на території України вже перевищує 12 тисяч осіб.

“12 тисяч! Кількість поранених окупантів – у рази більша. Ми не звали сюди жодного з них. І повторюємо кожному з окупантів: ви ще можете врятуватися. Будь-якої миті. Просто складіть зброю та йдіть із нашої землі до себе додому”, – заявив Зеленський.

00:45

Нічне звернення президента Володимира Зеленського:

 – Україна вимагає негайно звільнити мера Мелітополя й гарантувати повну безпеку усім головам громад усієї нашої держави. Якщо ви перетворюєтеся на аналог терористів ІДІЛ, то який сенс тоді з вами про щось взагалі розмовляти?

– Сьогодні російські війська зірвали роботу більшості гуманітарних коридорів. Але попри все вдалося врятувати 7144 людини — з Енергодара, Бучі, Гостомеля та Козаровичів. І це 7144 причини, щоб і завтра, і післязавтра намагатися організувати порятунок для українців з оточених міст

– Змушений говорити це з болем: Маріуполь так і залишається заблокованим ворогом. Російські війська не пропустили в місто нашу допомогу та продовжують катувати наших людей, наших маріупольців. Завтра все одно ми спробуємо ще раз

– Сьогодні кожен здобуває Україні славу на своєму місці. На зимовій Паралімпіаді наші хлопці та наші дівчата завоювали вже 25 медалей! І посідають друге місце у загальному заліку, поступаючись тільки господарям змагань – Китаю.

– Паралімпіада завершиться за дві доби. Я дуже хотів би сказати те саме й про війну. Це, на жаль, поки нереалістично. Але це точно буде. І перемога для України, і мир для України – досяжні

Уночі

Ще один чудовий плакат Андрія Єрмоленка.

Північ

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 24:00 11.03.2022 щодо російського вторгнення

Закінчується шістнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
Противник продовжує ведення наступальної операції проти України.

Російські війська здійснили бомбардування прикордонних населених пунктів Копани, Бухличі та Верхній Теребежів на території Білорусі. В результаті бомбових ударів на білоруській території ніхто не постраждав.
Підступна провокація здійснена з метою втягування збройних сил Республіки Білорусь у військову операцію проти України на боці Росії.

На Поліському напрямку наступальних дій з боку окупантів не відзначено. Противник продовжує утримувати рубіж в районі населених пунктів Поліське, Кухарі, Бородянка, Андріївка, Мотижин, Гореничі, Буча, Демидів. Проводив заходи з відновлення боєздатності та здійснював перегрупування військ.

На Сіверському напрямку ворог намагається проводити наступальну операцію у смузі на напрямках н.п. Зазим’я та Вишеньки. На окремих ділянках має частковий успіх. З метою блокування Чернігова із південно-західного напрямку, намагається зайняти н.п. Михайло-Коцюбинське та Шестовиця.

На Слобожанському напрямку ворог зосередив сили в районах н.п. Сєверодонецьк, Сватове, Куп’янськ, Велика Писарівка, Московський Бобрик, Лебедин, але активних наступальних дій не проводить. Здійснює переміщення резервів до Сум.

На Донецькому та Таврійському напрямках противник основні зусилля зосередив на захопленні українських міст Маріуполь та Сєвєродонецьк.

На Південнобузькому напрямку ворог утримує раніше захоплений рубіж.
Окремі підрозділи противника закріпились в районах н.п. Степове, Щербаки та продовжують виконання завдань в районі н.п. Гуляйполе.

Щодо діяльності повітряної компоненти ворога. Стратегічними бомбардувальниками Ту-95МС ПКС РФ застосовані крилаті ракети повітряного базування по об’єктах на території України у містах Луцьк, Дніпро, Івано-Франківськ. До завдання ракетного удару залучалось не менше шести літаків Ту-95МС, які здійснили пуск не менше 10 крилатих ракет.

Ворог безуспішно намагається відновити шляхи логістичного забезпечення своїх підрозділів.

На тимчасово захоплених територіях проходять антиросійські мітинги.

Збройні сили України у взаємодії з іншими складовим сил оборони дають гідну відсіч, завдаючи російським загарбникам втрат у живій силі та військовій техніці, чим суттєво знижують їх волю до подальшого протистояння.

Читайте також:
“Зая, це пи*дець! Як м’ясо гарматне, *бав я воювать!” Чергова розмова окупанта з РФ із дружиною

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після 16 діб бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО і надалі відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці, однак темп наступу сповільнився.

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.