У Херсоні окупанти шукають зрадників для нової влади і референдуму за “ХНР”. Облрада чинить опір

На окупованій частині Херсонської області російські окупанти готують так званий “референдум” щодо створення фіктивної “республіки” та намагаються схилити представників місцевої влади під прапор РФ.

Про це 12 березня повідомив депутат Херсонської облради, колишній нардеп від Блоку Порошенка Сергій Хлань (“Європейська солідарність”).

“Окупанти телефонують депутатам Херсонської обласної ради з питанням, чи готові ми співпрацювати з ними. Категорично відмовився”, – написав Хлань удень в фейсбуці.

Політик звернувся до всіх депутатів обласної ради та зазначив, що впевнений, що вони розуміють наслідки свого рішення – адже створення так званої “ХНР” перетворить край на безнадійну діру без життя і майбутнього. Хлань закликав не дати ворогу жодної можливості легітимізувати “республіку” та не співпрацювати з окупантами.

“Не повірю, що вам буде гірше, ніж звичайним людям Маріуполя, Чернігова, Харкова, Сум, Гостомеля, які вже два тижні переносять нелюдські страждання, але не здаються!” – наголосив Хлань.

У зв’язку з цим ввечері 12 березня в режимі Zoom відбулося екстрене засідання сесії Херсонської обласної ради, на якому депутати підтримали територіальну цілісність України.

Як повідомив депутат облради Сергій Рибалко (“Аграрії Херсонщини”), депутати 44 голосами ухвалили звернення про те, що “Херсонщина — це Україна” і жодної псевдореспубліки на території області не буде.

За повідомленням в ефірі національного телемарафону, заяву на підтримку територіальної цілісності України одностайно підтримали депутати з усіх семи фракцій облради.

Херсонська обласна рада

В ефірі каналу “Настоящее время” (проєкт “Радіо Свобода”) Хлань розповів детальніше: “Окупанти зайняли будівлю Херсонської ОДА ще п’ять днів тому. А сьогодні вже над будинком СБУ висіли два прапори – прапор Російської Федерації та прапор Херсона. Вони позначають, що Херсон – це вже Росія. І сьогодні так звана “нова адміністрація”, як вони себе називають, почала обдзвонювати депутатів. Мені особисто надійшов дзвінок із пропозицією співпрацювати. Їм це треба для того, щоб легалізувати їх самих. Їм це треба для того, щоби зібрати обласних депутатів, які підтримали так званий “референдум незалежності “Херсонської народної республіки”.

Як бачимо, Путін нічого нового не вигадує. У нього абсолютно одне й те саме – він силою примушує до федералізації України. І те, що їм вдалося окупувати на сьогоднішній день практично всю Херсонську область, вони це використовують у своїх пропагандистських цілях, щоб зробити фейкову картинку, що Херсон хоче незалежності і хоче визнати свою незалежність у складі, мабуть, федерації”.

За словами Хланя, сьогодні після обіду мер Генічеська Олександр Тулупов зібрав міськраду, всіх старост і депутатів об’єднаної територіальної громади та самоусунувся з посади. Тому що окупанти йому висунули ультиматум: або він працює з Росією із завтрашнього дня, або йому доведеться залишити посаду. Зі слів Хланя, Тулупов сказав, що зрадником не буде, написав заяву про відставку, а перед цим звільнив усіх своїх заступників, які заступники теж відмовилися працювати з окупаційною владою.

“Вони (окупанти) залякують депутатів різних рівнів, починаючи з Генічеська. На сьогоднішній день, я знаю, ще кількох депутатів обдзвонювали. Вони починають цей так званий переговорний процес для того, щоб легалізувати свою окупаційну владу через обласні, міські чи районні ради”, – сказав Хлань.

Депутат не знає, хто входить до так званої “нової адміністрації”. Але, за його словами, приблизно три дні тому до Херсона почала заїжджати Росгвардія – “це вже не військові, це так звані поліцейські та цивільні”.

“Військові зараз тримають Херсон за його периметром, а Херсон уже контролює Росгвардія. Це так звані поліцейські, це “беркутівці”, це ті, котрі на Майдані 2014 року втекли з України, і зараз вони повертаються, люто ненавидячи українців. Росіяни повертають їх в окуповані міста й на окупаційні території, щоб створювали адміністрації і наводили так званий свій російський порядок”, – сказав Хлань.

Політик зазначив, що деяким представникам місцевої влади погрожують розстрілом.

За словами Хланя, з окупаційною владою співпрацює депутат Генічеської міської ради Олександр Пінаєв. Крім того, кликав працювати з “новою адміністрацією” колишній депутат облради Павло Філіпчук.

Як відомо, 1 березня в Херсоні тривали вуличні бої, російські окупанти обстрілювали житлові квартали. Російська армія розбила сили тероборони, багато захисників України загинули в бою у міському парку. Ворог зайняв і більшість інших значних міст області.
При цьому і в Херсоні, і в багатьох інших населених пунктах області відбуваються масові мирні акції проти російської окупації. Президент Володимир Зеленський відзначив Херсон спеціальним званням “Місто-герой”.

Читайте також:
На Херсонщині загарбники намагаються створити “комендатури”

На мітинг за Україну в захопленому Херсоні вийшли тисячі людей, в окупантів відібрали БТР. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна