ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 19 – 14.03.2022

24:00

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 24:00 14.03.2022 щодо російського вторгнення

Противник продовжує наступальну операцію та застосовує авіацію з метою підтримки наземних угруповань і знищення військової й цивільної інфраструктури на території України.

Триває формування додаткових окупаційних підрозділів для ведення бойових дій на території України. За наявною інформацією, противником заплановано посилення угруповання військ ЗС РФ на Харківському напрямку.

На Волинському напрямку зберігається висока імовірність проведення провокацій на білоруських об’єктах з метою втягування ЗС Республіки Білорусь у конфлікт.

На Поліському напрямку окупаційні війська ведуть бойові дії в районах населених пунктів Поліське, Кропивня, Захарівка, Олива, Слобода, Кухарська, Жовтневе, Озерщина, Липівка, Копилів, Мотижин, Бузова, Гореничі, Буча, Демидів.

На Сіверському напрямку ворог веде бойові дії в районах населених пунктів Любеч, Славутич, Коврита, Золотинка, Мена, Браниця, Калита, Богданівка, Лукаші, Ромни, Недригайлів. Активних наступальних дій не проводить. Здійснює перегрупування військ, вдосконалює систему матеріально-технічного забезпечення з метою підготовки та відновлення наступу в напрямку на Бровари.

На Слобожанському напрямку ворог не полишає спроб оточити Суми та веде бойові дії в районах населених пунктах Сватове, Ізюм, Грушуваха, Петрівське, Гусарівка, Балаклія, Лиман, Малинівка, Кочеток, Безруки, Олександрівка, Велика Писарівка, Тарасівка, Олешня, Недригайлів, Ромни, Талалаївка. Активних наступальних дій не проводить. З метою посилення терористичних угрупувань на напрямках на Суми, Охтирку, Харків та Ізюм, проводить перегрупування військ і закріплюється на захоплених рубежах. Водночас існують проблеми із постачанням боєприпасів на вогневі позиції.

З метою доукомплектування підрозділів зі складу 6-ї загальновійськової армії військовослужбовцям строкової служби наполегливо пропонують переходити на контрактну службу.

На Донецькому та Таврійському напрямках окупанти визначеними силами ведуть бойові дії в районах населених пунктів Борова, Тернове, Новокраснянка, Луганське, Горлівка, Пантелеймонівка, Микільське, Гуляйполе, Оріхів, Камʼянське.

На Авдіївському напрямку в районі н.п. Кам’янка, під час проведення розвідки боєм окупанти зазнали значних втрат, вимушені були відійти.

На Волноваському напрямку ворог не припиняє спроб прориву в напрямку на Вугледар.

На Маріупольському напрямку противник намагається захопити Маріуполь. Українськими воїнами були успішно відбиті атаки загарбників. Загальні втрати противника склали близько 150 чоловік, 2 танки, 7 БМП та один БТР. Після понесених втрат окупанти припинили наступальні дії та відступили.

Артилерія і авіація нанесли вогневе ураження по скупченню військової техніки та колонах ворога на маршрутах висування. За наявною інформацією, за результатами артилерійського вогневого нальоту було знищено 12 одиниць автомобільної техніки.

Також втрат зазнали батальйоні тактичні групи зі складу 336-ї окремої бригади морської піхоти та 11-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗС РФ.

На Південнобузькому напрямку ворог намагається закріпитися в районах населених пунктів Томина Балка, Надеждівка, Киселівка, Первомайське, Михайло-Ларине, Ульянівка, Піски, Добре, Снігурівка, Архангельське, Заградівка, Осокорівка, Берислав, Каховка.

У Чорноморській та Азовській операційних зонах ознак підготовки до проведення морської десантної операції не виявлено.

23:50

Повітряні сили ЗСУ наголошують на факті, що “безпілотники окупантів уже на території країн НАТО”.

“Радіолокаційними засобами Повітряних Сил зафіксовано факт перетину державного кордону України у напрямку Польщі попередньо російського безпілотного авіаційного комплексу типу “Форпост”.
Безпілотник окупантів спершу кружляв над Яворівським полігоном, очевидно вивчаючи наслідки ракетного обстрілу на Львівщині, потім заглибився на територію Польщі, повернувся в український повітряний простір і був збитий нашою ППО. Рештки шукають.

Крім того, є інформація про падіння у сусідній Румунії БПЛА типу “Орлан-10”, що є на озброєнні збройних сил Росії.

Як бачимо, окупанти продовжують проводити свої провокативні дії, не соромлячись, залітають у повітряний простір країн-членів НАТО!” – заявили в ПС ЗСУ.

Читайте також:
У Румунії впав російський безпілотник “Орлан-10”, – ЗМІ

23:50

За добу 14 березня протиповітряна оборона Повітряних сил ЗС України “відмінусувала” ще чотири вертольоти й один літак окупантів. Крім того, підтверджено факт збиття крилатої ракети ворога з українського винищувача, повідомила пресслужба ПС ЗСУ.

“Кілька авіанальотів на колони техніки рашистів здійснила ударна авіація Повітряних Сил – бомбардувальники Су-24м та штурмовики Су-25”, – розповів також речник командування ПС Юрій Іг

Увечері

У понеділок в Україні спрацювало сім гуманітарних коридорів евакуації з десяти заявлених, повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

“Київська область – врятовано 2028 людей, з міста Гостомель – 400 людей. З селища Немішаєве та Ворзель – 620, селище Дмитрівка – 100, з села Перемога – 800.

Луганська область – врятовано 1780 людей, Сєвєродонецьк – 600 людей, з міста Попасна – 210, селище Гірське – 76, з міста Рубіжне – 480, Кремінна – 82, Лисичанськ – 340.

Всього за допомогою гуманітарних коридорів нам вдалось сьогодні врятувати близько 4000 громадян”, – зазначила представниця уряду.

Після 23-ї

Викрадений мер Мелітополя Іван Федоров перебуває в окупованому Луганську, де окупаційна влада “ЛНР” інкримінує йому фейкову кримінальну справу про “тероризм”.

Про це повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

Він також зазначив, що міський голова Дніпрорудного Євген Матвєєв теж у полоні окупантів, але його доля не відома.

Увечері

14 березня гуманітарний конвой укотре на зміг дістатися Маріуполя, він залишився в Бердянську, повідомила Маріупольська міська рада.

“Колона машин з гуманітарною допомогою, яка виїхала із Запоріжжя до Маріуполя, ще залишається в районі Бердянська. Це обумовлено недотриманням режиму тиші з боку російських військ”, – ідеться в повідомленні.

“Попередньо, якщо завтра буде відкрито зелений коридор та буде режим припинення вогню, тоді гуманітарний караван продовжить рух до Маріуполя, де на допомогу потребує 400 тисяч маріупольців”, – додали в міській раді.

Увечері

Верховна Рада одержала проєкт закону про затвердження указу президента України “Про продовження строку дії воєнного стану в Україні” (№ 7168) ще на 30 днів – із 26 березня.

Увечері

Унаслідок артобстрілу Чернігова російськими окупантами 14 березня загинули щонайменше 10 осіб.

Важкою артилерією збройних сил РФ пошкоджено будівлю Національного університету “Чернігівська Політехніка”, ринок “Привокзальний”, оптово-роздрібну базу, декілька житлових будинків, насосну станцію комунального підприємства “Чернігівводоканал”, адміністративну будівлю акціонерного товариства “Чернігівгаз” та чотири транспортні засоби.

За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Після 21-ї

Російські окупанти обстріляли одну з колон із мирними жителями, які евакуювалися з Гостомеля до Києва, одна жінка загинула на місці.

Повідомляє Національна поліція України: “…Працівники Бучанського районного управління поліції разом з органами місцевого самоврядування забезпечили евакуацію 500 людей із Дмитрівки і Немішаєва. Евакуація з Гостомеля проходила двоетапно. Перша колона із 10 автобусів, де в основному перебували матері із дітьми, літні люди й люди з інвалідністю, успішно дісталася місця призначення.

По іншій колоні із чотирьох автобусів російські війська здійснили мінометний обстріл.

Внаслідок обстрілу було травмовано водія одного з автобусів. Також під обстрілом в колоні опинився легковий автомобіль Volkswagen із подружжям, яке зазнало поранень. На жаль, жінка померла на місці події“.

Решта громадян, які прямували в обстріляній колоні, продовжили рух і згодом дісталися до безпечного місця, зазначили правоохоронці.

Після 19-ї

У програмі “Время” (“Час”) на “Першому каналі” Російської Федерації під час випуску новин у кадрі з’явилася редакторка каналу і закликала не вірити кремлівській пропаганді. Марія Овсяннікова тримала великий плакат із антивоєнними гаслами прямо за спиною у ведучої Катерини Андрєєвої.

На плакаті великими літерами було написано “NO WAR. Зупиніть війну. Не вірте пропаганді. Тут вам брешуть”.

Редакторка відділу міст “Першого каналу” Марія Овсяннікова пояснила мотивацію свого вчинку.

“Те, що зараз відбувається в Україні – це злочин. І Росія – країна-агресор. Відповідальність за цю агресію несе тільки одна людина – Володимир Путін. Мій батько – українець, мама – росіянка. І вони ніколи не були ворогами (…) На жаль, останні роки я працювала на “Першому каналі”, займаючись кремлівською пропагандою і зараз мені дуже соромно. За те, що дозволяла говорити неправду з екрану телевізора, зомбувати російських людей. Ми промовчали в 2014 році, коли все це тільки починалося,ми не вийшли на мітинги, коли Кремль отруїв Навального, ми просто мовчки спостерігали за цим антилюдським режимом. Зараз від нас відвернувся весь світ і ще десять поколінь наших нащадків не змиють цієї ганьби”, – сказала вона.

Увечері

Під час вторгнення в Україну ліквідований російський полковник Сергій Порохня – командир 12-ї гвардійської інженерної бригади ЗС РФ. Про це пишуть у соцмережах його колеги.

Близько 20-ї

Ведучий американського телеканалу Fox News Джон Робертс повідомив, що журналіст телеканалу зазнав поранення під Києвом, коли висвітлював російську агресію проти України.

“Журналіст Fox News дістав поранення під час підготовки репортажу під Києвом”, – сказав Робертс.

Він додав, що про цей інцидент відомо мало деталей. Команда телеканалу намагається з’ясувати більше подробиць.

Ввечері

Пресслужба Оперативного командування “Північ” повідомила, що  Чернігівській області українські військові знищили командний пункт російських загарбників разом із великою кількістю живої сили й техніки ворога.

“КП “Z” чернігівські оборонці помножили на нуль… За поточну добу в результаті влучного вогневого ураження наші війська знищили командний пункт противника та значну кількість його живої сили і військової техніки”, – йдеться в повідомленні.

Ввечері

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що найближчим часом може відбутися обмін полоненими з Російською Федерацією.

Про це вона сказала у прямому ефірі спільного телемарафону “UA разом”.

“Не хочу коментувати те, що може завдати шкоди військовим, бо скоро ми можемо розпочати обміни полонених”, – сказала Венедіктова.

Удень

Міністерство внутрішніх справ провело в Києві пресконференцію військовополонених солдатів строкової служби збройних сил Росії, які потрапили в полон під час вторгнення в Україну.

Цього разу перед камерами виступили п’ять полонених: Олександр Морозов 2000 р.н., Микола Польщиков 2001 р. н., Антон Савін 2002 р. н., Ніяз Ахунов 2002 р. н., Андрій Поздєєв 2003 р. н.

Вони заявили, що “товариш президент” Путін бреше, коли каже, що у “спецоперації” в Україні не використовує солдатів-строковиків.

Головні цитати з їхніх виступів – тут.

Надвечір

В Україні заборонили ввезення і розповсюдження всієї видавничої продукції з території Росії у зв’язку з війною. Це означає, що наявні дозволи на ввезення книг, журналів, газет, буклетів, календарів із Росії більше не дійсні, а нові – не видаватимуть.

Після 18-ї

Ізраїль не стане країною, яка дозволить оминати накладені на Росію санкції Сполученими Штатами та іншими західними країнами. Про це заявив міністр закордонних справ Ізраїлю Яір Лапід.

За його словами, МЗС на цьому етапі погоджує із центральним банком, іншими держорганами Ізраїлю, адміністрацією аеропортів реалізацію антиросійських санкцій.

Після 18-ї

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль по відеозв’язку виступив на екстреній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи і закликав негайно виключити Росію зі складу РЄ.

“Всі ми знаємо, що покарання за геноцид та тероризм уникнути неможливо. І ми повинні бути ще жорсткішими у нашій відповіді. Ми вимагаємо ухвалити рішення про негайне виключення Росії з Ради Європи! Тим, хто безумовно підтримує неспровоковану та нічим не виправдану агресію, немає місця в єдиній європейській родині, де людське життя є найвищою цінністю”, – наголосив Шмигаль.

Після 18-ї

Британський журналіст дістав осколковий перелом обох ніг унаслідок бойових дій російських окупаційних військ. Він перебуває у реанімації під наглядом лікарів. Інцидент трапився близько 16:00.

Про це повідомила в фейсбуці генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

“Хочу звернутися до наших партнерів – громадянин вашої держави перебував на території України, виконуючи редакційне завдання. Його діагноз вказаний вище. Цей чоловік не був на військовому об’єкті, у які зі слів офіційних осіб РФ, вони постійно цілять. Не будучи на військовому об‘єкті, він отримав серйозні поранення. Звісно, відомості про злочин внесені до ЄРДР і це провадження буде розслідуватися належним чином. Стан здоров’я – на жаль, не наша компетенція”, – написала прокурорка.

Венедіктова закликала уряди західних країн поміркувати над необхідністю запровадження “безпольотної зони” в небі над Україною через чергове поранення іноземного журналіста російськими окупантами.

Близько 18-ї

Віце-прем’єрка Ірина Верещук – про евакуацію з Маріуполя 14 березня:
“Росіяни пропустили 160 приватних авто, які доїхали до Бердянська. Але це ні про що, бо в Маріуполі залишаються 300 тисяч людей, а 160 авто – це максимум 600-700 людей”.

Удень

У центрі окупованого Донецька внаслідок влучання частин ракети нібито загинули 20 людей, ще 28 зазнали поранень, – про це інформують інтернет-ресурси угруповання “ДНР”. За їхнім твердженням, “у небі над містом було збито випущену українськими бойовиками балістичну ракету “Точка-У”.

Українська сторона наполягає, що не обстрілювала цивільну інфраструктуру міста, окупованого РФ.

Удень

Російські окупанти оточили центральну площу Мелітополя й не дали мешканцям вийти на мітинг, розповіли очевидці в коментарі для “Громадського радіо.”

Загарбники вишикувались на площі та не допускали людей на щоденний мітинг проти окупації, принижували та залякували людей. Двох активістів викрали та відвезли в невідомому напрямку.

 

Удень

Напередодні

Російські окупанти 13 березня розстріляли у Ворзелі на Київщині фізика-експериментатора, заступника директора Інституту фізики напівпровідників імені В. Лашкарьова НАН України Василя Кладька. Про це повідомила пресслужба Національної академії наук України.

65-річний Кладько поїхав у Ворзель, щоби вивезти звідти свою сім’ю.

Надвечір

Дев’ять людей загинули та стільки ж отримали поранення внаслідок ранковового ракетного удару РФ по телевізійній вежі у селі Антопіль. Про це повідомив голова Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль станом на 18:00.

За йог словами, телевежу й адмінприміщення атакували дві ракети. Рятувальні та відновлювальні роботи тривають. Мовлення у північних районах області було відновлено через кабельну мережу; радіостанції місцевих мовників також вийшли в ефір.

Після 17-ї

У Маріуполі Донецької області за добу бійці окремого загону спеціального призначення Нацгвардії “Азов” знищили значну кількість техніки загарбників та живу силу ворога.

Як інформує пресслужба Міністерства внутрішніх справ удень в понеділок, 14 березня, йдеться про бронеавтомобіль підвищеної захищеності “Тайфун”, чотири БТРи, дві бойові броньовані машини “Рись”, а також багато ворожої піхоти, у тому числі 17 спецпризначенців ГРУ РФ.

Удень

Із Авдіївки Донецької області, яка перебуває під ворожим вогнем, евакуювали 99 людей, серед них 35 дітей, повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

“Продовжуємо евакуацію з прифронтових міст. Сьогодні вивезли 99 людей із Авдіївки, яка вчора і сьогодні зазнає ударів російської зброї. Серед евакуйованих – 35 дітей. Рятуємо українців від російської навали!”, – написав очільник області.

Росіяни ведуть обстріли по місту із тактичного ракетного комплексу “Точка-У” та реактивних систем залпового вогню. Один пакет “Граду” окупанти випустили по Авдіївському коксохімічному комбінату. Крім того, пошкодили газогін, школу, приватні будинки.

Удень

Українські тероборонівці відібрали у російських окупантів і повернув до Збройних сил радіолокаційну станцію та вузол зв’язку, інформує пресслужба Сухопутних військ ЗСУ.

“Чудовий подарунок до Дня українського добровольця. Сьогодні зранку підрозділ Бойового Братерства України Територіальної оборони ЗС України відібрав у російських окупантів і повернув до ЗСУ радіолокаційну станцію та вузол зв’язку. Тепер будемо бачити небо і землю і відслідковувати ворога на відстані у 150 км“, – йдеться в повідомленні.

Удень

Міністерство оборони України застерігає громадян від поширення в соцмережах інформації, яка може зашкодити українським захисникам і зіграти на руку російським окупантам. Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

“Не працюйте коригувальниками вогню у ворога! Так-так, саме це ви робите, коли публічно повідомляєте точну адресу, куди влучила або не долетіла ракета”, – написала вона у Facebook.

“Не варто, як один з мерів, заявляти, що в нас немає ППО на конкретній ділянці фронту і вказувати географічні дані. Не треба, як ще один із мерів, говорити публічно, що для заїзду в місто залишилась безпечною лише одна дорога, і називати, яка саме (люди між собою і без цих заяв знайдуть як передати таку інформацію). Такі детальні повідомлення допомагають ворогу і ставлять під додаткову загрозу ваші населені пункти”, – наголосила представниця МОУ.

“Під час війни фатально небезпечно повідомляти про знаходження або відсутність будь-якого озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів”, – підкреслила Маляр.

Раніше цього дня речниця управління ДСНС у місті Києві Світлана Водолага різко розкритикувала радника міністра внутрішніх справ, блогера Антона Геращенка, який розголошує інформацію про точні адреси обстрілів і роботи ППО.

“Ви третій раз сьогодні здаєте російським окупантам точки, які вони недообстрілювали. Ви третій раз називаєте точну адресу, куди потрапляють ворожі снаряди. Досить! Досить уже давати інформацію першим, давати координати!..”

Удень

Безпілотний літальний апарат, ймовірно російського походження, знайшли в румунському муніципалітеті Думітра – близько 100 км на південь від кордону України.

Як інформує “Балканський оглядач”, речник місцевої поліції заявив, що йдеться про мініатюрний літак, який не мав жодного обладнання чи знаків, які би наводили на думку, що це щось військовий дрон чи пов’язаний з війною апарат. Однак, згідно зі зображеннями, які публікують румунські ЗМІ, літальний апарат є російським безпілотником “Орлан-10”. Він використовуєтьсядля збору розвідувальних даних і визначення цілей.

Удень

Повітряні сили Збройних сил України збили вже понад 160 повітряних суден російських загарбників.

Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у фейсбуці.

“Повітряні сили – гордість України! На рахунку охоронців українського неба 77 літаків, 90 гелікоптерів противника.

Система протиповітряної оборони, про яку говорили як про таку, що не існує, щодня і щоночі рятує тисячі мирних життів. Від початку відкритої війни РФ проти України станом на ранок 14 березня по нашій території було нанесено 259 ракетних ударів, випущено 395 крилатих ракет.

Ті, хто прийшли до нас з мечем, від меча і загинуть. За вами, вороги, полює не один “привид”!”, – йдеться в повідомленні.

Напередодні

Президент Володимир Зеленський підписав черговий указ, яким за мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, високими державними нагородами відзначені майже 250 українських військовослужбовців.

Приємно, що серед нагороджених орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня є й доброволець 1-ї окремої танкової бригади капітан Сергій Чижиков менеджер “Укрпошти”, який у рідному Чернігові збив із ПЗРК ворожий бомбардувальник. “Новинарня” перша повідомила про вмілі дії ветерана та закликала до його відзначення офіцерським орденом.

Серед лицарів – семеро жінок.

26 воїнів удостоєні нагород посметрно.

Весь список

Надвечір

Путін підписав закон, яким дозволив російським авіакомпаніям експлуатувати іноземні літаки, що перебувають у лізингу, без іноземного сертифікату. Хоча авіакомпанії РФ, відповідно до накладених санкцій, зобов’язані повертати літаки лізингодавцю з мінімальною затримкою.

Після 16-ї

Користувачі Android-смартфонів у Києві та багатьох інших містах України почали отримувати ось такі повідомлення безпосередньо від сервісів Google Play:

10 березня Дейв Берк, віцепрезидент Google за напрямком Android повідомив, що дана система використовує власний механізм сповіщення з низькою затримкою, що був створений для сповіщень про землетруси.

Система є доповненням до існуючих в країні систем оповіщення про повітряну тривогу.

15:40

Заступник керівника ОП Кирило Тимошенко:
“Більше 1700 людей евакуйовано сьогодні гуманітарними коридорами на Луганщині. Вдалось доправити також 5 автобусів з гуманітарною допомогою”.

Після 15-ї

Через бої в районі Броварів із навколишніх сіл не можуть евакуювати людей. Ворожий танк розвернув колону евакуаційних автобусів під Богданівкою, розповів начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.

Удень

У полон українських силовиків потрапив офіцер, який зрадив Україну в 2014 році.

“Полонений окупант – кадровий офіцер російських збройних сил, уродженець Дніпропетровщини. Військову спеціальність здобув у Полтавському воєнному інституті зв’язку. Через 8 років після зради рашисти влаштували йому тест на вірність: «вбий свого родича». Але він його не склав. В останню мить чоловік згадав, що у нього “…в Миколаєві – рідний племінник, у Харкові – рідні тітка та дядько, три брати та сестра”. Ось і здався в полон”, – переповідають історію цієї реалізації в пресцентрі СБУ.

Тепер полонений шкодує за тим, що загарбники зробили з Харковом.

Сам розуміє – виправдання йому не буде: “Мені болить, що і тут я зрадник, і там. Я всюди зрадник”.

В СБУ натомість підкреслили, що він, принаймні, зберіг своє життя.

Удень

Як повідомила пресслужба Генерального штабу ЗСУ, за наявною інформацією, на території Сирії відкрито центри вербування найманців, де впродовж останніх днів завербовано понад тисячу осіб, і близько 400 осіб вже прибули до РФ.
Зазначається, що поблизу українського кордону у Ростовській (РФ) та Гомельській (РБ) областях розгорнуто табори для їх розміщення та підготовки.

Після 15-ї

Російські окупанти в Енергодарі підірвали частину боєприпасів на майданчику Запорізької АЕС біля енергоблоку №1.
Вони планують і надалі здійснювати підриви (“утилізувати боєприпаси”) на найбільшому ядерному об’єкті Європи, повідомляють у НАЕК “Енергоатом”.

14-та година

Денне звернення президента Володимира Зеленського:

“Сьогодні ми відзначаємо суто наше, українське свято – День добровольця. Саме наша здатність миттєво обʼєднуватись у час випробувань, знаходити спільну мову й боротися разом створює наш характер, український характер”.

Крім іншого, він сказав: ” 19-й день нашого спротиву. Збройні Сили України тримаються мужньо. І креативно. Ми завдаємо таких втрат ворогу, що він вже не знає, де ще шукати резервів. Де ще шукати допомогу. Допомогу собі, допомогу окупанту. Це жалюгідно.

Але ми не маємо права розслабитись. Російська держава готувалася до війни десятки років. Вони накопичили значний воєнний ресурс заради зла, заради підкорення сусідів. І заради знищення України, Європи, якою ми її знаємо, яку ми цінуємо.

Тому потрібно триматися, потрібно боротися, щоб перемогти. Щоб прийти до заслуженого українцями миру. Чесного миру. З гарантіями безпеки для нашої держави, для наших людей. І щоб покласти це на папір у переговорах, складних переговорах”.

Удень

На супутниковому фото острова Зміїний від компанї Maxar помітили російський десантний корабель класу Ropucha та пошкоджені будівлі в результаті російського обстрілу:

Близько 15-ї

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко розповів про початок роботи гуманітарного коридора з міста:

Удень

Голова канцелярії прем’єра Польщі Міхал Дворчик вважає, що питання передачі Україні літаків МіГ-29 ще не закрите.

“Ми готові передати всі наші МіГи, але, по-перше, разом з нашими союзниками по НАТО, перш за все американцями, в рамках спільного союзницького рішення, плюс із гарантією, що ми зможемо заповнити цю прогалину іншими літаками подібного класу, щоб Польща не обмежувала свій оборонний потенціал”, – зазначив Дворчик.

Близько 15-ї

Кирило Тимошенко про евакуцію в Київській області:

  • 16 автобусів з Немішаєвого прибули до Білогородки, людям надають першу допомогу, харчування та відправляють у Київ;
  • 8 автобусів з Дмитрівки прибули до Білогородки, пізніше рушатимуть у Київ.

Перед тим близько 400 людей в евакуаційній колоні вирушили з Сєвєродонецька.

Удень

Полк “Азов”, що героїчно захищає Маріуполь, показав, як знищує російських окупантів.

Удень

Про ситуацію на передовій від воїнів 30-ї окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького.

Хлопці кажуть, що жодна ворожа техніка, яка з‘являється на горизонті не вціліє.

Після 14-ї

Оперативне зведення від Служби безпеки України.

СБУ затримала 5 російських колаборантів і підсанкційного «злодія в законі»

🔹 У Донецькій області:

СБУ затримала чотирьох пособників російських окупантів. Зокрема, у Покровську чоловік та жінка здійснювали фото- та відеозйомку аеродромів, електростанції, мостів тощо і передавали матеріали ворогу.

Двоє російських колаборантів у Краматорську збирали відомості про переміщення військ ЗСУ на сході та передавали бойовикам “ДНР”.

🔹 У Закарпатській області:

За державну зраду затримано 24-річного киянина, збирав і передавав йому фото з пересуванням техніки ЗСУ з її дислокацією.

🔹 У Вінницькій області:

На кордоні з Молдовою затримано 10 українців-дезертирів, які намагалися виїхати з країни, і “злодія в законі” Георгія Кіладзе на прізвисько “Гега Озургецький”, який перебуває під санкціями РНБО.

Удень

Унаслідок учорашнього рактеного удару РФ по Яворівському полігону в Старичах десть поранених перебувають у важкому стані в лікарнях. Всупереч заявам російської пропаганди, не постраждав жоден іноземець, – голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Удень

Російські окупанти вкотре підтверджують, що свідомо й цілеспрямовано вбивають цивільне населення. Про це свідчить чергове перехоплене телефонне спілкування російського солдата-вбивці з жінкою, фрагмент якого оприлюднив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Дослівно мовою оригіналу:

– Вот скажи мне из первых уст, много наших российских солдат там убивают?

– Да. Третью роту, там пацаны знакомые, полностью убило, от роты 7 человек осталось, а было на**й 60 человек! Вчера или позавчера пацан у меня в батальоне служил, перевелся и ехал на машине. Гражданские, прикинь, на дорогу выбежали, из гранатомета х*йнули машину, а потом из пулемета добили!

– П**дец. И на**й говорят мирное население не трогать!

– А нам по**й, бл**ь! Мне Леха командир дал добро шмалять. У нас люк в “Камазе” открытый, вставай и х**рь! По**й что написано – “ДЕТИ” или не дети – ху**ь всех!

Читайте також:
Російським окупантам дали наказ стріляти навіть у дітей, — перехоплена розмова

Після 12-ї

Окупанти знову пошкодили лінію до Чорнобильської АЕС, яку в неділю відремонтували фахівці “Укренерго”.

Як повідомляє пресслужба “Енергоатома”, аварійні бригади вимушені знову їхати в небезпечну зону та ліквідовувати пошкодження, кажуть у компанії.

“О 19:07 13 березня лінію поставили під напругу та почали відновлення енергоживлення інфраструктури ЧАЕС та міста Славутича. Однак завершити ці роботи не вдалося, тому що окупанти знову пошкодили лінію”, – повідомили в “Укренерго”.

Надійне електроживлення ЧАЕС критичне з точки зору ядерної безпеки.

Ранок

Уже 90 дітей загинуло і більше 100 поранено внаслідок збройної агресії РФ – такі дані станом на ранок 14 березня оприлюднила пресслужба Офісу генерального прокурора України.

Зазначається, що найбільше постраждалих у Київській, Харківській, Донецькій, Чернігівській, Сумській, Херсонській, Миколаївський та Житомирській областях.

“Лише вчора у Миколаївській області внаслідок обстрілів цивільної інфраструктури загинуло двоє дітей та ще двох поранено”, – зазначено в повідомленні.

Пошкоджено через бомбардування та обстріли 379 закладів освіти, 59 з яких зруйновано повністю.

Ранок

​У 13 областях України після вимушених канікул відновився освітній процес. Про це повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Форма освітнього процесу залежить від безпекової ситуації у кожному регіоні, територіальній громаді окремо і вона обов’язково погоджена з військовою адміністрацією.

Ще у восьми областях частково у громадах освітній процес розпочався, а частково продовжено канікули.

У чотирьох областях, де безпекова ситуація не дозволяє, навчання призупинено.

11:20

Як повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, протиповітряні сили збили над Києвом крилату ракету, її уламки впали на житловий квартал та зруйнували п’ятиповерхівку в Куренівському районі.

Міський голова столиці Віталій Кличко повідомив, що уламки ракети впали на дорогу. Одна людина загинула, шестеро поранених. Двох поранених забрала швидка.

Повністю знищений тролейбус, який був без пасажирів. Повилітали шибки, пошкоджені балкони навколишніх будинків та комерційні приміщення на перших поверхах.

10:30

Стартував четвертий раунд переговорів української та російської делегацій щодо пошуку миру. Про це повідомив радник офісу президента та перемовник із Росією Михайло Подоляк.

Переговори відбуваються у форматі відеозв’язку.

10:13

Як повідомив очільник офісу президента Андрій Єрмак, Ізраїль “взяв на себе роль посередника” у переговорах щодо завершення війни проти України й пошуку миру.

“Ізраїль взяв на себе складну, але благородну місію посередника у пошуку миру й завершенні російської агресії проти України. Також ведемо інтенсивний діалог з Ізраїлем щодо його участі в гуманітарній складовій. На постійному зв’язку з радником із питань національної безпеки та головою Ради національної безпеки Ейялем Хулатою”, – написав Єрмак на ФБ.

“Вже досягли перших результатів: в рамках евакуації Ізраїль почне впускати родичів тих українців, які вже перебувають в цій країні. Дякую колегам та сподіваюсь на успіх наших спільних дипломатичних зусиль”, – додав глава ОПУ.

Вранці

Російські війська завдали чергового ракетного удару по Краматорську (Донецька область), наразі відомо про двох загиблих. Про це повідомив міський голова Олександр Гончаренко.

“Краматорськ зазнав ракетного удару. За попередньою інформацією – 2 жертви”, – зазначив він.

Вранці

Внаслідок авіабомбардування Охтирки в ніч на 14 березня загинуло щонайменше троє мирних людей. Про це повідомив мер Охтирки Павло Кузьменко.

“Вночі було авіабомбардування міста Охтирка, приватного сектору, житлових будинків. Загинуло щонайменше троє людей, інших ще не знайшли. За мною палають будинки. На жаль, поки що немає захисту від авіаударів, цього захисту немає у всієї країни. Всі люди світу просять: дайте захист від неба, закрийте небо над Україною. Ті льотчики, які бомбардують місто Охтирку, повинні розуміти, що вони вбивають мирне населення, і їхні діти, тих льотчиків-виродків, повинні горіти в пеклі”, – наголосив він.

9:40

У Генеральному штабі ЗСУ озвучили загальні бойові втрати противника з 24:02 по 14:03.

  • особового складу – понад 12 000 осіб (+?),
  • танків ‒ 389 од. (+15),
  • бойових броньованих машин  ‒ 1249 од. (+23),
  • артилерійських систем – 150 од. (+10),
  • РСЗВ – 64 од. (+2),
  • засоби ППО – 34 од.,
  • літаків – 77 од. (+3),
  • гелікоптерів – 90 од. (+4),
  • автомобільної техніки – 617 од. (+17),
  • кораблі /катери – 3 од.,
  • цистерн з ПММ – 60 од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 8 од. (+1).

У дужках – збільшення за добу (підрахунки “Новинарні” проти ранку 13 березня).

Дані втрат уточнюються.

Ранок

У Маріуполі померла одна з вагітних жінок, які постраждали від авіаудару по пологовому будинку. Її ненароджену дитину врятувати також не вдалося. Про це повідомила журналістка “Голосу Америки” Ася Доліна у Facebook.

Евакуація потерпілих після авіаудару РФ по лікарні в Маріуполі. Фото: Євген Малолєтка / АР

“Перша вагітна дівчина з відео/фото репортажів з місця бомбардування дитячої лікарні номер три у Маріуполі (пологовий будинок), та, яку виносили на ношах, не вижила. І дитина її не народжена не вижила”, – написала вона.

Як повідомили в ефірі загальнонаціонального телемарафону, жінці зробили кесарів розтин, і впродовж пів години лікарі намагалися врятувати і її, і дитя, проте реанімаційні заходи не допомогли.

Раніше повідомлялося, що внаслідок авіаудару по Маріупольському пологовому будинку №2 отримали поранення 17 осіб, серед них персонал та породілі. Троє людей загинуло, одна з них – дитина.

Нагадаємо, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров визнав, що Росія свідомо бомбардувала маріупольський пологовий і лікарню.

Десята година

Заступник керівника офісу президента України Кирило Тимошенко:
13 березня працюватимуть гуманітарні коридори евакуації за такими напрямками:

1. В Маріуполь з Бердянська продовжує рух колона з гуманітарним вантажем та автобусами для евакуації на зворотному шляху.

2. Бородянка – Пісківка – Малин – Радомишль – Житомир

📌 Автобуси продовжують рух з Пісківки.

3. Світильня – Плоске – Гоголів – Красилівка – Квітневе – Бровари

📌Автобуси для евакуації будуть відправлені з Броварів.

4. Перемога – Лук’янівка – Лукаші – Корніївка – Недра – Садове – Березань – Бориспіль – Київ

📌 Автобуси будуть відправлені з Києва.

5. Велика Димерка – Бровари

📌 Автобуси для евакуації будуть відправлені з Броварів.

6. Кремінна – Лиман

7. Рубіжне – Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Слов’янськ

8. Попасна – Бахмут – Слов’янськ

9. Гірське – Лисичанськ – Бахмут – Слов’янськ

10. Щастя – Новоайдар – Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Слов’янськ

Ранок

У Росії Instagram офіційно внесено до Реєстру заборонених сайтів “Роскомнадзору”.

Ранок

Охтирка, Сумська область. Мер міста Павло Кузьменко повідомляє про наслідки нових нічних бомбардувань: пожежі й руйнування будинків приватного сектору, щонайменше троє цивільних мешканців загинули.

Ранок

​Внаслідок авіаційного обстрілу міста Снігурівка Баштанського району на Миколаївщині загинула одна людина, пошкоджені 5 житлових будинків.

Ранок

Уночі в Житомирській області окупанти вчинили ракетний удар по смт Ставище в Житомирській області — постраждали щонайменше 4 особи. Попередньо знищено 7 будівель, тривають пошук.

Ранок

Близько 5:20 російські війська завдали авіаудару по телевежі неподалік від Рівного, яка знаходиться на київському напрямку.
Через руйнування телевежі на Рівненщині не працює теле- та радіомовлення, повідомив голова обласної військової адміністрації Віталій Коваль.

“Слідкуйте за офіційними новинами в youtube – онлайн-трансляція “Єдині новини” на сторінках українських та місцевих телеканалів. Встановіть онлайн-додаток “Радіодім”, він є в App Store, Google Play та App Gallery… Або ж користуйтеся іншими онлайн-радіо. За можливості — використовуйте медіасервіси для перегляду телебачення і прослуховування аудіо, такі як Megogo, oll.tv, sweet.tv, Divan TV та інші. Вони працюють. Супутникове телебачення та кабельні мережі також працюють: Тріолан, Ланет, Воля тощо”, — повідомив посадовець у Telegram.

Шоста година

Зі зведення Генерального штабу ЗСУ станом на 6:00:

▪️ Збройні сили України завдали нищівних ударів по тиловій інфраструктурі (польових базах і складах) з метою порушення системи логістичного забезпечення ворога на тимчасово зайнятих окупантами територіях України.

▪️ За наявною інформацією, на території РФ в місті Бєлгород розміщено військовий табір Бєлгородської військової комендатури, де утримуються російські військовослужбовці, які після лікування виписані зі шпиталів та чекають відправки у підрозділи. Також у зазначеному таборі перебувають військові ЗС РФ, що відмовляються від участі у бойових діях, з ними проводяться заходи досудового дізнання.

▪️ За заявою одного з високопосадовців ССО Республіки Білорусь, спецпризначенці збройних сил РБ брати участі у війні з Україною не будуть.

Після п’ятої

За попередньою інформацією, до житлового будинку в Києві на Оболоні прилетів снаряд — дев’ятиповерховий будинок частково обвалився, сталася пожежа.

ДСНС: о 5:09 надійшло повідомлення про пожежу… На місце негайно прибули найближчі пожежно-рятувальні підрозділи. По прибуттю, бійці встановили, що внаслідок потрапляння “невідомого об‘єкта” сталося часткове руйнування сходової клітини з 1-го по 3-й поверхи та фасаду будинку з 1-го по 9-й поверхи, а також сталося загоряння в квартирах на 3-му та 4-му поверхах.

На місці задіяно 9 одиниць основної та спеціальної пожежно-рятувальної техніки, а також 35 чоловік особового складу.

О 07:04 пожежу локалізовано на площі 500 кв. м.

За оновленою інформацією від ДСНС станом на 8:15, загинули дві особи, троє поранених госпіталізовані. Дев’ятьом особам допомога надана на місці.

Підрозділами ДСНС врятовано 15 осіб, ще 63 людей евакуйовано.

О 7:58 пожежу ліквідовано. Пошуки тривають.

ОНОВЛЕНО. За уточненими даними від мера Віталія Кличка, на Оболоні одна людина загинула, 10 отримали поранення. 

За словами заступника голови КМДА Миколи Поворозника, ймовірно, відбулося вогневе ураження артилерійським снарядом.

Також ще один обстріл відбувся у Святошинському районі, на заводі Антонова.

Після другої

Майже в усіх регіонах України, навіть на Закарпатті, пролунали сирени повітряної тривоги: Київ, Краматорськ, Кропивницький, Львів, Івано-Франківськ, Запоріжжя, Одеса, Ізмаїл, Харків, Вінниччина, Полтавщина, Хмельниччина, Дніпропетровщина, Черкащина, Чернівецька, Рівненська, Закарпатська, Тернопільська, Миколаївська області, Волинь тощо.

Після другої

Президент Франції Еммануель Макрон провів переговори з Джо Байденом та Володимиром Зеленським, повідомив Єлисейський палац. Президенти США та Франції домовилися посилити санкції проти РФ, підтримати Україну та вжити заходів для припинення бойових дій. З президентом України Макрон обговорив продовження переговорів між Росією та Україною.

00:15

Як повідомило Командування Повітряних сил ЗСУ, за добу 13 березня сили протиповітряної оборони України уразили чотири літаки, три вертольоти та безпілотний літальний апарат російських окупантів.

На одному зі стратегічних напрямків на Київщині група ворожих літаків типів Су-35, Су-34 та Су-25 намагалася завдати ракетно-бомбових ударів по оборонних позиціях українських захисників. Поки винищувачі ПС вели позиційне повітряне протистояння із переважаючими силами окупантів, протиповітряна оборона ЗСУ випустила зенітні ракети по ворожих повітряних цілях.

Попередньо зафіксовано три влучання по літаках противника. Також зенітні ракетні війська інформують про ураження трьох вертольотів росіян і одного БпЛА.

Крім того, оперативне командування “Північ” повідомляло, що їхня ППО уразила ще один літак рашистів.

Після півночі

Президент Володимир Зеленський у черговому відеозверненні вкотре закликав НАТО закрити небо над Україною, звернувши увагу Альянсу на те, що російські війська обстрілюють уже навіть прикордонні з Польщею території.

Головне зі звернення президента:

  • Всього лише у 20 км від Яворівського полігону — кордони НАТО. Якщо ви не закриєте наше небо, то це лише питання часу, коли російські ракети впадуть вже на вашу територію, на територію НАТО, на домівки громадян країн НАТО.
  • На сході нашої країни окупанти вирішили “демілітаризувати” та “денацифікувати” Святогірську лавру УПЦ МП. На час удару на території монастиря перебували тільки монахи та сотні біженців. Жодної військової цілі у лаврі чи поряд з нею не було.
  • В одній палаті з нашими захисниками — російський військовий з Рязані. Отримує ту ж допомогу, від тих же лікарів. Попри те, що робив цей хлопець проти нас, проти України. Але лікарі України його врятували. І це зрозуміло. Бо вони люди, не звірі. І маємо пройти цю війну так, щоб залишилися ми всі людьми.
  • Зустрів на блокпосту надзвичайну людину, яка щоденно підтримує наших захисників, щоденно привозить їм каструлю з борщем, справді смачним, справді українським. Саме на таких людях століттями тримається наша держава.
  • Щодо переговорів з РФ: щоденно у відеоформаті говорять представники делегацій наших країн. У нашої делегації завдання чітке – зробити все, щоб відбулася зустріч президентів. Зустріч, на яку, я впевнений, очікують люди.
  • Наша мета – щоб Україна отримала необхідний результат для миру і для безпеки. Щоб ми мали гарантії – дієві. Не як за “Будапештом” і не як у нашому небі.
  • За добу через гуманітарні коридори врятовано 5550 людей. За шість днів – вже понад 130 тисяч. Це також – завдяки переговорам. У Маріуполь гуманітарний коридор був перекритий — російські війська знову зірвали рух вантажу та автобусів. Але будемо пробувати знову.
  • Ми проходимо найстрашніше випробування у нашій історії, у нашому житті. Ми захищаємо найдорожче, що в нас є. Ми повинні триматися. Ми повинні боротися. І ми переможемо. Я знаю це. Я в це вірю.

Північ

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 00.00 14.03.2022 щодо російського вторгнення

Завершилася 18-та доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Нехтуючи норми Міжнародного гуманітарного права, російські окупанти продовжують знищення стаціонарних об’єктів військової та цивільної інфраструктури на території України. Так, 13 березня було завдано ракетних ударів по об’єктах в населених пунктах Умань, Івано-Франківськ, Старичі із застосуванням літаків стратегічної авіації. Крім того, продовжуються пуски ОТКР “Іскандер” з території Білорусі.

Для нарощування угруповань у Поліському, Таврійському та Південнобузькому операційних районах противником здійснюється формування та переміщення стратегічних резервів до наших кордонів.

На Волинському напрямку противник проводив демонстраційні дії підрозділами зі складу ЗС Білорусі вздовж державного кордону України.

На Поліському напрямку підрозділи окупаційних військ проводили заходи з відновлення боєздатності та перегрупування військ, удосконалювали логістичне забезпечення. З метою виключення раптовості дій з боку Збройних сил України противник активно веде розвідку.

На Сіверському напрямку противник зосередився на перегрупуванні, поповненні запасів, підготовці до відновлення наступу у напрямку Броварів.

На Слобожанському напрямку противник намагається закріпитися на досягнутих рубежах, здійснює перегрупування військ та здійснює спроби відновити наступальні дії на міста Харків і Суми.

На Ізюмському напрямку внаслідок активних наступальних дій українських захисників противник зазнав втрат в районі населених пунктів Топольське, Шпаківка, Донецьке та відступив.

На Донецькому та Таврійському напрямках ворожі підрозділи намагаються вести штурмові дії, зосереджуючи основні зусилля на просуванні в напрямку Сєвєродонецька.
Безуспішними залишаються спроби захопити Маріуполь.

На Південнобузькому напрямку противник намагається вести рейдові дії та закріпитися на досягнутих рубежах.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після 16 діб бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО і надалі відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці, однак темп наступу сповільнився.

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.