ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 22 – 17.03.2022

Після 17-ї години

Голова Дергачівської територіальної громади В’ячеслав Задоренко – про обстріл селища Козача Лопань на кордоні з РФ:
“Декілька годин тому російська армія обстріляла касетними бомбами Козачу Лопань. У результаті загинуло щонайменше шестеро осіб, дані про кількість травмованих з’ясовуються.
Окупанти розбомбили залізничний вокзал, магазини, аптеки та інші цивільні будівлі у центрі селища. При цьому об’єкти військової інфраструктури, яку загарбники розмістили в Козачій, а також російські військові не постраждали”.

Напередодні

Адміністрація Ненецького автономного округу РФ повідомила, що в боях в Україні загинув син віцегубернатора Олександра Дудорова Георгій Дудоров, який був замполітом розвідувальної роти 137-го полку 106-ї Тульської парашутно-десантної дивізії.

Вечір

Юрій Бірюков із Південнобузького напрямку повідомляє, що ЗСУ вп’яте розбили російську авіацію й техніку на захопленому РФ аеродромі в Чорнобаївці під Херсоном.

Після 22-ї

Туреччина готова розглянути можливість стати гарантом безпеки України в майбутньому, заявило МЗС України після переговорів міністрів закордонних справ двох країн.

“Дмитро Кулеба висловив вдячність Мевлюту Чавушоглу за непохитну солідарність Туреччини з Україною, практичну політичну та гуманітарну підтримку, а також готовність розглянути можливість стати однією з держав-гарантів безпеки України в майбутньому”, – йдеться у повідомленні.

Офіс президента України заявляє, що Україна намагається отримати безпекові гарантії від держав на майбутнє, щоб отримати захист від них у випадку нової агресії РФ.

Удень

Народний депутат Олексій Гончаренко (“ЄС”) заявив, що українські війська кілька днів тому звільнили від російських окупантів село Посад-Покровське у Херсонській області.

“Ми в Посад-Покровському, Херсонщина. Прямо зараз ворога звідси викинули… Наша доблесна 28-ма окрема механізована бригада імені лицарів Зимового походу звільнила це. Звільнила декілька днів тому, закріпилися – тепер кажемо вам. Українська армія йде у контрнаступ – і це не пусті розмови”, – сказав Гончаренко на відео.

Удень

Президент Володимир Зеленський підписав черговий указ про відзначення державними нагородами України бійців сил оборони, які відбивають повномасштабну російську агресію.

В указі №144/2022 орденів та медалей удостоєні 130 осіб, із них 46 – посмертно. Це представники Нацгвардії, Нацполіції, Держприкордонслужби, ДСНС.

Увечері

Телеведуча Юлія Панкова розповіла “Схемам”, як з родиною тікала із Гостомеля і в яки умовах змушені виживати ті, хто залишився там:

“До нас у хату увірвалося 13 спецпризначенців-кадирівців, вони були у «георгіївських стрічках», на спинах було написано «розвідка». Вони забрали три телефони, вони забрали мисливську зброю, вони погрожували моєму батьку це дуже страшна історія.
Я бачила, як «гради» пуляють, я бачила вибухи у вигляді грибів. У наших друзів в Гостомелі помела мама. Її просто поклали в пакеті на лавці і вона досі не похована.
Люди, які там лишилися, вони просто в пеклі зараз. Діти лишились! Я вже не кажу про засоби гігієни, це все неважливо потрібні вода і ліки”.

Вечір

Українські військові під час бою ліквідували командира полку Повітряно-десантних військ РФ (ВДВ) із Костроми полковника Сергія Сухарєва. Про це повідомив у телеграмі офіцер Збройних сил України, військовий блогер Анатолій Штефан.

Разом із Сухарєвим росЗМІ визнали загибель ще чотирьох військових ВДВ – від капітана до єфрейтора.

331-й гвардійський парашутно-десантний полк, яким командував Сухарєв, брав участь в обох чеченських війнах та російсько-грузинській війні 2008 року.

Також відомо про участь Сергія Сухарєва у війні проти України на Донбасі ще 2014 року.

Військовий журналіст Роман Туровець пише: “Один важливий момент мало не пройшов сьогодні повз нас. Багато хто вже чув, що наші герої ліквідували командира 331-го костромського полку ВДВ Сергія Сухарева.
Так ось: цей тип – та сама наволоч, яка 2014 року була тим самим командиром БТГр того самого 331-го полку, що розстріляла колони українських воїнів під Іловайськом”.

Вечір

Європейське космічне агентство оголосило, що підтримує санкції Європейського союзу проти Росії і зупиняє співпрацю з російською держкорпорацією “Роскосмос”. Зокрема ЄКА розриває співпрацю з країною-агресором у спільному російсько-європейському проєкті дослідження Марсу ExoMars.

“Як міжурядова організація, уповноважена розробляти та реалізовувати космічні програми з повною повагою до європейських цінностей, ми глибоко шкодуємо про людські жертви та трагічні наслідки агресії проти України. Визнаючи вплив на наукове освоєння космосу, ЄКА повністю підтримує санкції, накладені на Росію її державами-членами”, – сказано в повідомленні.

Згідно з планами проєкту “Екзо-Марс”, у серпні-вересні 2022 року з космодрому Байконур мали запустити ракету-носій “Протон-М”, яка доставила б на Марс міжпланетний апарат. Марсохід мав зібрати докази життя на планеті. Проте керівна рада ЄКА на зборах 16-17 березня в Парижі вирішила призупинити співпрацю з росіянами через збройну агресію проти України.

21-ша година

3810 людей було евакуйовано 17 березня гуманітарними коридорами, повідомив заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко.

За його даними, 2 тисячі маріупольців уже змогли дістатись Запоріжжя, де їм надається допомога. Багато авто ще в дорозі.

Для всіх, хто виїхав із Маріуполя, організовано тимчасові пункти допомоги в Бердянську. Завтра такі пункти почнуть діяти в місті Мангуш.

“Людей, які йдуть [із Маріуполя] пішки, будуть довозити з Мангуша в Бердянськ, звідти – в Запоріжжя”, – зазначив представник ОП.

Евакуація з Маріуполя на авто. Фото ТАСС

Також Тимошенко розповів про евакуацію на Київщині: 1810 мешканців Ворзеля, Бучі, Гостомеля, Шевченкова, Бородянки зараз вже в безпеці.

“До населених пунктів Київської області гуманітарними коридорами доставлено близько 40 тонн продовольства і медикаментів”, – додав чиновник.

Після 20-ї

Державна прикордонна служба повідомила, що понад 320 тисяч громадян України, переважна більшість з яких чоловіки, повернулися в Україну після початку масштабного вторгнення Росії.

20-та година

До Запоріжжя дісталися вже 470 автівок з Маріуполя. Всього 1865 людей, з них 479 – діти.

За два дні у Запоріжжі зустріли 11 525 переселенців з різних населених пунктів. Нікого не залишили без уваги та допомоги, – секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв.

Після 19-ї

Російські окупаційні війська обстріляли співробітників СБУ, які хотіли дістати маріупольців з-під завалів драмтеатру, на який армія РФ вчора скинула авіабомби. Про повідомили в телеграм-каналі “Азов-Маріуполь”.

“Співробітники СБУ, здійснивши спробу дістати громадян з-під завалів зруйнованого окупантами Маріупольського драматичного театру, потрапили під ворожий обстріл. Мало того, що росіяни скинули дві надпотужні бомби на приміщення, в якому ховалися цивільні, вони ще й не дозволяють надавати допомогу людям, які опинилися під завалами”, – йдеться в повідомленні.

Зі слів мешканки Маріуполя, за її оцінками під завалами знаходиться приблизно ще сім сотень людей.

“На близько 800 людей ми готували їсти. Якщо сотня розбіглася – то всі решта під завалами. Бо підвал під сценою був, там дуже багато людей було”, – пояснила жінка.

19:30

Засновник полку “Азов” Андрій Білецький виступив зі зверненням, у якому заявив, що вся армія України готова йти на деблокаду Маріуполя, варто лише віддати наказ.

“Це звернення – до маріупольців, до захисників Маріуполя, до всього світу. Маріуполь – це місто, яке не скорилося Росії в 2014 році. Яке вісім років було символом українського Донбасу, світлого прекрасного українського Донбасу на противагу російському мордору. Зараз за це Маріуполь знищують”, – говорить Білецький.

“Захисники Маріуполя б’ються не на межі, а за межею людських можливостей. Азовці, морські піхотинці, Національна гвардія України та багато інших підрозділів творять чудеса. Фактично, три тисячі бійців прикували зараз до себе 14-тисячне російське угруповання. Вони скували своїми діями більше 10% всіх окупаційних сил Росії в Україні. Це справжні герої на рівні 300 спартанців. Або козаків, які прикривали козацьку армію в битві під Берестечком. Але зараз місто знищується – воно вже не на межі, а за межею гуманітарної катастрофи. Росіяни не мають уяви ані про людяність, ані про правила ведення війни. Знищуються школи, лікарні, дитячі садочки. Діти гинуть через нестачу води в місті”, – каже Білецький.

“Маріуполю зараз не потрібні бадьорі брифінги або оптимістичні картинки у фейсбуці та інстаграмі. Маріуполю потрібна деблокада, треба спасти українських героїв, треба спасти українське місто, треба деблокувати Маріуполь. Щодня до мене звертаються сотні друзів з абсолютно бойових підрозділів. Всі говорять одне і те ж, і я передаю це своїм братам-азовцям, кожному захиснику Маріуполя: кожен день, виходячи на бойову роботу, ми думаємо про вас і рівняємося на вас, ми працюємо по ворогу заради вас. Вся армія готова йти на деблокаду. Чекаємо наказу. Слава Україні”, – резюмував він.

18:40

У Харкові під час гасіння пожежі, що виникла в результаті російських обстрілів на ринку “Барабашово” загинув рятувальник. Про цеповідомив міський голова Ігор Терехов.

“Сьогодні героїчно загинув один із наших рятувальників. Вони гасили пожежу на ринку “Барабашово”. Російські війська жорстоко обстріляли цей ринок”, – сказав Терехов.

Після 17-ї

Маріупольська міська рада: За останні дві доби маріупольці почали виїжджати на особистому транспорті з міста у бік Бердянська та потім на Запоріжжя. Загалом близько 6500 легкових машин вирвалися з облогового Маріуполя. Частина людей вже дісталася Запоріжжя, де вони отримали необхідну першу допомогу в центрах підтримки. Всього з Маріуполя виїхало на власному транспорті близько 30 тисяч людей.

Після 19-ї

Президент Володимир Зеленський нагородив орденом “За мужність” ІІІ ступеня мера Мелітополя Івана Федорова, який був захоплений у полон, але відмовився співпрацювати з окупантами.

Увечері

Станом на 17 березня розмір збитків, яких війська Росії завдали Україні внаслідок широкомасштабного вторгнення, становить 1,8 трлн гривень (62,6 млрд доларів). Такими є дані аналізу, проведеного Київською школою економіки у рамках проєкту “Росія заплатить” та волонтерами із партнерських організацій, зокрема, Центру економічної стратегії та “Prozorro.Продажі”.

Після 17-ї

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що з ним зв’язався шахрай-пранкер, який видавав себе за прем’єр-міністра України.

“Сьогодні самозванець, який назвав себе прем’єр-міністром України, спробував поговорити зі мною. Він поставив кілька оманливих запитань, і, коли розмова стала підозрілою, я перервав дзвінок”, – написав Воллес у твіттері.

“Жодна кількість російської дезінформації, спотворення та підступів не може відвернути увагу від порушень Росією прав людини та незаконного вторгнення в Україну. Нікчемна спроба”, – додав міністр.

“Наступного разу, пане міністре Воллес, попросіть вимовити слово “паляниця”, перш ніж почнете розмову”, — відреагував прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у твіттері.

Удень

Всі російські представники втратили повноваження у Дунайській комісії після того, як вона ухвалила постанову про військову агресію РФ проти України як таку, що порушує основні принципи Конвенції про режим судноплавства на Дунаї. Про це у коментарі “Європейський правді” повідомив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Після 19-ї

“Крім підрозділів російських збройних сил, у Херсонській області зафіксовано перебування співробітників поліції Краснодарського краю та тимчасово окупованого росіянами Криму. Оперативні групи ФСБ здійснюють каральні функції. Ворогом проводиться агітація щодо залучення місцевого населення до так званої “поліції”, – про це йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ станом на 18:00.

Після 19-ї

Оперативна інформація Геншатбу ЗСУ станом на 18.00 17.03.2022 щодо російського вторгнення

  • Окупаційні війська втратили наступальний потенціал та зупинені на всіх напрямках. Противник має значні проблеми з логістикою, продовжує нести втрати. На окремих напрямках здійснює блокування підрозділів Збройних сил України.
  • У зв’язку з тим, що ворогом використано майже весь комплект крилатих ракет морського базування “Калібр” та оперативно-тактичних ракетних комплексів “Іскандер” у ході перших 20 діб операції, він продовжує нанесення ракетно-бомбових ударів по об’єктах інфраструктури та житлових кварталах великих міст з використанням озброєння невибіркової дії.
  • В порушення вимог міжнародного гуманітарного права російські окупанти продовжують брати в заручники та вбивати цивільних осіб, розстрілювати цивільні автомобілі, перешкоджати руху гуманітарних колон для евакуації населення визначеними та взаємоузгодженими “зеленими коридорами”, використовувати об’єкти цивільної інфраструктури для розміщення озброєння та техніки, вдаватись до мародерства.
  • Ворог продовжує тримати місто Маріуполь в облозі та перейшов до тотального знищення об’єктів цивільної інфраструктури, житлових будинків та об’єктів життєзабезпечення, чим створює передумови для поглиблення гуманітарної кризи у місті.
  • За наявною інформацією, у зв’язку з неможливістю якісного комплектування угруповання окупаційних військ, з 20 березня на тимчасово окупованих територіях Донецької області розпочинається чергова хвиля мобілізації до лав 1-го армійського корпусу.
  • Авіаційні підрозділи 960-го штурмового авіаційного полку 4-ї армії збройних сил РФ зазнали значних втрат. Морально-психологічний стан льотного складу вкрай незадовільний. Продовжуються випадки подання рапортів на звільнення у зв’язку з небажанням брати участь в бойових діях на території України.
  • Українські захисники завдали значних втрат підрозділам зі складу 252-го мотострілецького полку Західного військового округу, що ведуть бойові дії у районах міст Харкова та Ізюма. Втрачено до 30% особового складу, озброєння і військової техніки.
  • Окрім того, підрозділи сил оборони ліквідували командира (одного з підрозділів? – “Н”) 3-ї мотострілецької дивізії полковника Ігоря Ніколаєва.

19-та година

З початку великої війни 19 рятувальників загинули від рук російських окупантів, повідомили в ДСНС.

“Ми рятуємо, а нас вбивають!… Страху немає, є злість та жага до перемоги!” – заявили в Держслужбі з надзвичайних ситуацій.

Фото: ДСНС

Раніше цього дня президент Володимир Зеленський вручив п’ятьом співробітникам ДСНС ордени “За мужність” ІІІ ступеню.

“Поважаємо вашу роботу і розуміємо, що ви робите теж саме зараз, що й наші військові. Україна вдячна кожному та кожній з вас “, – звернувся до рятувальників глава держави.

Після 16-ї

Внаслідок ворожого обстрілу з важкої артилерії села Нові Петрівці на Київщині загинула дворічна дитина, четверо осіб дістати численних травм, повідомила поліція Київської області.

В результаті обстрілу зруйновано багатоповерхівку, пошкоджено сусідні житлові будинки.

 

Удень

У Києві внаслідок ракетного обстрілу загинула актриса Київського національного академічного молодого театру, заслужена артистка України Оксана Швець.

“Непоправне горе в родині Молодого театру. Під час ракетного обстрілу житлового будинку в Києві загинула заслужена артистка України Оксана Швець. Світла пам’ять талановитій акторці! Немає прощення ворогу, що прийшов на нашу землю”, – поінформувала пресслужба театру.

18:30

ДСНС Києва: близько 16:30 до Служби порятунку 101 надійшло одночасно кілька повідомлень про пожежі у Святошинському районі столиці, які виникли внаслідок ворожих обстрілів.

Внаслідок влучань снарядів сталось займання двох автомобілів. О 17:04 загоряння було ліквідовано. Загинула одна людина.

Також неподалік виникло загоряння трав’яного настилу на площі 5 тис. кв. м. Ліквідація пожежі триває.

Ще один виклик надійшов про загоряння на складі, там площа пожежі становить 10 тис. кв. м. Є загроза вибуху снаряду, через що здійснюється гасіння пожежі з безпечної відстані. За попередньою інформацією, внаслідок пожежі загинула одна людина.

На цьому місці задіяно 15 од. пожежної техніки та 67 чоловік особового складу.

Після 18-ї

“Азов Маріуполь”: Бійці полку “Азов” за добу знищили 4 танки та 2 БТРи, ще 1 БТР росіян підбито. Знищено близько роти ворожої піхоти.

17-та година

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив про захоплення в полон військовими РФ голови Великобурлуцької громади (смт Великий Бурлук).

“Росіяни програють війну. Від свого безсилля чинять злочини проти мирного населення. Сьогодні вони продовжили свій терор проти цивільних українців та взяли в полон мера Великобурлуцької громади Віктора Терещенка. Віктора Миколайовича викрали просто з робочого місця. Це ганебний злочин! Будемо робити все, щоб захистити мирне населення громад Харківщини, в тому числі і Великобурлуцької”, – ідеться в  повідомленні голови ОВА.

Вдень

У Службі безпеки України повідомили, що перехоплені розмови російських військових свідчать про величезні втрати серед війська загарбників.

“Служба безпеки здобула дані про воєнну тактику росіян: “Отримали піз**лєй від України – сховалися, ще раз отримали – знову сховалися”. І так по колу… Видається, у цієї схеми є незначний недолік – застосовувати її можна доти, доки є кому ховатися”, – інформує пресцентр СБУ.

“Ось що про це говорить російський загарбник, який зараз перебуває під Маріуполем: “Ховаємося ми нах**. Нас є***шать нахрін. Пі***раси йо***ні говорять: “Все взяли, все взяли”, а нас тут є***уть постійно. Я заї**вся вже бинтувати і кінцівки вантажити. “200-х” – море, море, море, просто море. У нас уже МАЗів нема, нахрін”.

Не рятує ворога навіть присутність загонів кадировців: “Ці йо***ні кадирівці відступили і все, всім пох***. А ми стоїмо, і нам постійно прилітає”.

Вдень

У Чернігівській області українські захисники затрофеїли російську реактивну систему залпового вогню, інформує пресслужба ОК “Північ”.

Фото: пресслужба Оперативного командування “Північ”

“Під Прилуками сили спротиву Сіверщини розбили чергову групу орків. Наші захисники поповнили парк техніки черговою окупантською одиницею РСЗВ “Ураган“. Ще одну – підбили”, – йдеться в повідомленні.

Удень

У Харківській області прокуратура розпочала досудове розслідування обстрілу міста Мерефа російськими військовими, внаслідок якого загинула 21 людина, ще 25 були поранені.

“За даними слідства, 17 березня 2022 року близько 3:30 ранку військовослужбовці РФ здійснили артилерійський обстріл м. Мерефи Харківського району, внаслідок чого зруйновано загальноосвітню школу та міський будинок культури. Загинула 21 особа. Поранено 25 осіб, 10 з них перебувають у важкому стані. Роботи по розчищенню завалів продовжуються”, – йдеться в повідомленні прокуратури.

Кримінальне провадження відкрито за ч.2 ст.438 (порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством) КК України.

Після 16-ї

На Луганщині під час евакуації населення з Попасної російські інтервенти відкрили вогонь по автобусу. Проте людей вдалося вивезти, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

“Із Попасної навіть під вогнем росіян вдалося евакуювати людей… Під час евакуації росіяни відкрили вогонь по автобусу, пошкодили двері. Дякую водію і супроводжуючим співробітникам поліції за хоробрість”, – написав очільник області.

Він зазначив, що навіть за наявності “зеленого коридору” вивезти людей з Гірського чи Попасної вкрай небезпечно, подекуди доводиться прориватися крізь щільні обстріли російської армії. Ще важче, коли “режим тиші” відсутній.

Але сьогодні евакуаційному автобусу вдалося доїхати до Попасної і врятувати місцевих мешканців, які кілька днів жили в бомбосховищі. Автобусом людей доправили на один із залізничних вокзалів Донеччини, звідки вони поїздом вирушать у західні регіони країни.

17-та година

Володимир Зеленський відвідав у лікарні родину Власенків, яка потрапила під обстріл, покидаючи Ворзель. “Ці українці героїчно захищали одне одного своїми тілами, завдяки чому сім’ї вдалося врятуватися”, – повідомляє пресслужба президента.

Крім того, президент поспілкувався з іншими пораненими – мешканцями Київщини, одним із бійців тероборони та водієм убитого документаліста Брента Рено.

16:10

Бучанська міська рада: гуманітарний вантаж у Бучу доставили. Близко 100 жителів евакуйовано. Автобуси щойно прибули в Білогородку.

Удень

Спірні моменти потенційної угоди між Україною і Російською Федерацією про завершення війни можуть бути узгоджені вже в березні2022 року. Про це заявив радник голови офісу президента та член української делегації на переговорах з РФ Михайло Подоляк у інтерв’ю польському виданню Wiadomości WP, опублікованому вдень у четвер, 17 березня.

Зазначається, що погодження договору Росії та України може зайняти від кількох днів до півтора тижня.

Одним із ключових аспектів мирної угоди є негайне припинення вогню та виведення російських військ із територій України.

“Але стратегічно наша держава хоче мати конкретний механізм, який гарантуватиме її безпеку в майбутньому”, – сказав радник глави ОП.

“Зустріч Путіна та Зеленського може відбутися після завершення роботи над угодою, можливо, протягом найближчих тижнів”, – сказав він.

Після 15-ї

Залишається ймовірність здійснення ворогом спроб штурмувати столицю. Проте оборону Києва тримають найкращі військовослужбовці Збройних сил, повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник.

“Такі міста, як Київ, Харків, Маріуполь, Миколаїв є надзвичайно важливими містами у наступальній операції з боку РФ. У більшості, майже у всіх цих містах, ворог не має жодного успіху і не може взяти ці міста. Тому противник вдається до терористичних актів, просто хаотично, не прицільно обстрілюючи ці міста з артилерії та ракет. Я хочу наголосити, що залишається можливість здійснення ворогом спроб штурмувати столицю”, – сказав речник МОУ.

Вдень

Голлівудський актор, колишній губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер звернувся до росіян із довгою ілюстрованою промовою. Він згадав свої зв’язки з російським народом, свого батька, який воював за Третій рейх під Ленінградом і потім все життя спокутував провину – таку саму, яку спокутуватимуть російські солдати, котрі прийшли з війною в Україну.

Шварценеггер заявив, що це “незаконна” війна без жодного приводу, яку розв’язав уряд Росії у власних інтересах. Він показав страшні кадри воєнних злочинів РФ в Україні, закликав поширювати його звернення та припинити війну. “Це не війна російського народу”, – сказав Шварценеггер.

15-та година

ППО Сухопутних військ ЗСУ підбила ворожий гелікоптер Ка-52 в Бучанському районі на Київщині.

14-та година

Українські Повітряні сили знищили дві ракети, випущені російськими загарбниками по Дніпропетровщині, а над Харківщиною – ворожий безпілотник. Про це інформує пресслужба Повітряного командування “Схід”.

“Дніпропетровщина: ракетна загроза минула. Силами протиповітряної оборони збито обидві ракети. Харківський напрямок: знищено ворожий безпілотник”, – йдеться в повідомленні.

13:30

Командувач оборони Києва – командувач Сухопутних військ ЗС генерал-полковник Олександр Сирський перевірив оборону на північно-західних підступах до столиці у населеному пункті Мощун (між Гостомелем та Оболонню).

Вже понад 12 діб ворог безуспішно намагається прорвати оборону українських захисників на цьому напрямку. Запеклі бої з російсько-окупаційними військами тут тривають як вдень так і вночі. Агресор несе великі втрати в техніці та живій силі, інформує пресслужба СВ ЗСУ.

Поспілкувавшись із українськими військовими, Сирський відзначив, що підступи до столиці на надійному замку і ворог не пройде.

“Бойовий дух наших захисників знаходиться на високому рівні. Ми будемо знищувати ворога при будь-якій можливості. Російські війська відчують всю лють і силу українських захисників”, – відзначив генерал-полковник.

Удень

В окупованому Скадовську патріоти зняли з міськради російський триколор.

Удень

Мапа вторгнення РФ в Україну станом на 17 березня від міноборони Великої Британії.

Удень

За даними ООН, кількість українських біженців за кордон за останні 24 години збільшилася ще на 100 тисяч людей.

Загальна кількість біженців з України досягла 3,16 мільйона людей.

За даними ООН, більше половини з них перебувають у Польщі. Близько 500 тисяч людей виїхали до Румунії, ще 350 тисяч – у Молдову, понад 280 тисяч – в Угорщину, 230 тисяч – у Словаччину, майже 170 тисяч – у Росію.

Після 14-ї

Протягом майже двох діб комендантської години в Києві та в Київській області (із вечора 15-го до ранку 17 березня) було затримано кілька російських диверсійних груп. Наразі ситуація в столиці та області контрольована.
Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко під час національного телемарафону.

Удень

США надішлють Україні 100 дронів-камікадзе Switchblade 300 та 600. Керовані ракети Switchblade американської компанії AeroVironment увійшли до пакету військової допомоги США на 800 млн доларів.

Switchblade – розробка американської компанії AeroVironment. Це роботизовані розумні бомби, оснащені камерами, системами наведення та вибуховою боєголовкою, як у ПЗРК Javelin. Вони можуть бути запрограмовані на автоматичну атаку цілей, розташованих за багато кілометрів, і можуть виконувати схеми утримання над цілями, доки не прийде час завдати удару. Боєприпаси можуть запускатися з наземних, морських або повітряних платформ.

Напередодні

Збройні сили України на Харківщині розбили батальйонно-тактичну групу росіян та знищили колону їхньої військової техніки.

Відповідне відео поширив на своїй сторінці у ФБ в четвер, 17 березня, головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний.

“Колони техніки нового 437-го навчального полку та батальйонно-тактична група 26-го танкового полку 47-ї танкової дивізії ЗС РФ рухалися в напрямку Кам’янки Харківської області. Однак противник був вміло зупинений нашими воїнами”, – розповів головком ЗСУ.

Серед знищеної техніки окупантів – танки Т72, БТР, БМП3, вантажівки із боєкомплектами та паливом.

Удень

Поліція Чернігівської області: Сьогодні окупанти вкотре здійснили атаку з важкої артилерії по беззбройних цивільних мешканцях міста. Є загиблі і поранені люди. Серед загиблих – громадянин США.

Поліцейські допомагають евакуювати постраждалих громадян до медичних закладів. На місці події працюють чернігівські слідчі поліції. Правоохоронці ретельно фіксують всі обставини та наслідки воєнних злочинів росіян.

Удень

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 12:00:

▪️ Ворог не полишає спроб вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей. Успіху не має.

▪️ З метою сковування дій ЗСУ противник намагається здійснювати блокування населених пунктів на північ від столиці.

▪️ Разом з тим ворог продовжує знищувати цивільну інфраструктури у Львівській, Івано-Франківській, Дніпропетровській та інших областях, де не ведуться активні бойові дії.

▪️ На Волинському напрямку РФ продовжує використовувати територію та інфраструктуру Білорусі для завдання ударів по території України та для логістичного забезпечення. Зберігається ймовірність участі окремих підрозділів Білорусі у бойових діях на боці РФ.

▪️ На Поліському напрямку ворог здійснював спроби оволодіти раніше зайнятими рубежами, що були втрачені внаслідок успішних дій підрозділів ЗСУ. Успіху на зазначеному напрямку не має, зазнає втрат. Намагається здійснити перегрупування військ та налагодити логістичне забезпечення.

▪️ На Сіверському напрямку активних наступальних дій ворог не проводив, продовжує підготовку для відновлення наступу з метою подальшого блокування Києва з північно-східного напрямку. Здійснює хаотичні обстріли позицій підрозділів ЗСУ, намагається вести розвідку.

▪️ На Слобожанському напрямку окупанти намагалися провести наступальні дії з району міста Ізюм, успіху не мали. Роблять спроби закріпитися на зайнятих рубежах та вдосконалити систему матеріально-технічного забезпечення.

▪️ На Донецькому і Таврійському напрямках ворог проводив наступальні дії. Мав частковий успіх у районі Рубіжного. На Попаснянському та Волноваському напрямках провів невдалі штурмові дії в районах населених пунктів Верхньоторецьк та Мар’їнка. Зазнав втрат. Проводить перегрупування військ, здійснює поповнення запасів.

▪️ На Маріупольському напрямку продовжує штурм міста.

▪️ На Запорізькому напрямку активних наступальних дій окупанти не проводили.

▪️ На Південнобузькому напрямку противник проводив розвідку, здійснював інженерне обладнання займаних позицій. Намагався проводити наступальні дії на Криворізькому напрямку, взяв під контроль н.п. Мала Шестірня, проте загального успіху не мав, закріплюється на займаних позиціях.

▪️ На Таврійському напрямку ворог продовжував нарощування системи матеріально-технічного забезпечення угруповання військ. На аеродромі Джанкой розгорнуто збірний пункт пошкодженої техніки.

Після 15-ї

Російські війська з танків обстріляли евакуаційну колону в Київській області, загинули двоє поліцейських. Про це інформує пресслужба Міністерства внутрішній справ України.

“На ділянках Київської області, які тимчасово окуповані, розташована велика кількість лікарень, шкіл та дитячих садків. Щоб врятувати людей від пекла війни, всі органи державної влади намагалися вивезти якомога більшу кількість громадян. Але російські окупанти не давали такої можливості. Під час евакуації людей у Бучанському районі окупанти обстрілювали евакуаційні колони танками. Один поліцейський загинув, ще один поранений. Така ж ситуація склалася і в Ірпені, коли в службовий автомобіль поліції потрапив снаряд “Граду”. Лише зараз вдалося забрати тіло поліцейського”, – сказав начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.

Очільник поліції Київщини наголосив, що після вдалої атаки ЗСУ на напрямку Ірпінь, Гостомель, Немішаєве був проведений “ефективний артилерійський удар”, який дав змогу просунутись вперед українським військовим, де зараз тривають найактивніші бойові дії.

Напередодні

Збитий 16 березня гелікоптер Ка-52 рашистів на Миколаївщині.

Вдень

У мережі показали фото деяких автомобілів, чиї власники змогли евакуюватися до Запоріжжя із блокадного Маріуполя. Вони дуже посічені уламками снарядів.

Вдень

У Миколаєві над житловим сектором збили російську крилату “Калібр”. Про це в повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім у четвер, 17 березня.

Стосовно ситуації в міста та області він також зазначив, що всі рекламні борди демонтують на використають для протитанкових їжаків. Це стосується і МАФів.

12-та година

Президент України Володимир Зеленський виступив перед Бундестагом.

“Я звертаюся до вас після трьох тижнів повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, після восьми років війни на сході моєї держави, на Донбасі. Я звертаюся до вас, коли Росія бомбардує наші міста, руйнуючи все, що є в Україні. Все – житлові будинки, лікарні, школи, церкви. Ракетами, авіабомбами, реактивною артилерією. За три тижні загинули тисячі українців. Окупанти вбили 108 дітей. Посеред Європи, у нас, у 2022 році.

Я звертаюся до вас після численних зустрічей, переговорів, заяв і прохань. Після кроків на підтримку, частина з яких запізніла. Після санкцій, яких вочевидь замало, щоб зупинити цю війну. І після того, як ми побачили, скільки звʼязків ваші компанії залишають із Росією. З державою, яка просто використовує вас і ще деякі країни, щоб фінансувати війну.

За три тижні війни за наше життя, за нашу свободу ми переконались у тому, що відчували раніше. І чого ви, напевно, поки не всі помічаєте. Але ви – ніби знову за стіною. Так, не Берлінською. Але посеред Європи. Між свободою і неволею. І стіна ця міцнішає з кожною бомбою, яка падає на нашу землю, на Україну. З кожним рішенням, яке не ухвалюється заради миру. Не ухвалюється вами, хоча може допомогти…

(…) Колишній актор, Президент Сполучених Штатів Америки Рональд Рейган сказав одного разу в Берліні: “Зруйнуйте цю стіну!” І я хочу сказати тепер вам. Канцлере Шольц! Зруйнуйте цю стіну. Дайте Німеччині лідерство, якого ви заслуговуєте. І чим ваші нащадки будуть пишатися. Підтримайте нас. Підтримайте мир. Підтримайте кожного українця. Зупиніть війну! Допоможіть нам її зупинити”.

Після 12-ї

Речник Путіна заявив, що Росія “не зможе взяти до уваги” рішення Міжнародного суду ООН, який 16 березня ухвалив, що РФ має негайно припинити бойові дії в Україні.

“Ні, ми не можемо взяти це рішення до уваги. Міжнародний суд має таке поняття, як “згода сторін”. Тут жодної згоди бути не може… У даному випадку це те, що ми не можемо взяти до уваги”, – сказав представник Кремля.

Після 12-ї

Представник ОП, учасник переговорної групи Михайло Подоляк розповів, що наразі тактикою Росії у війні проти України є локальні “казани” для мирних громадян і прицільні удари по укриттях, затягування рішень щодо нуманітарних коридорів, активні спроби дестабілізувати громадську думку і спровокувати внутрішні конфлікти.

Удень

Президент Сирії Башар аль-Асад пообіцяв надати росії для війни в Україні 40 тисяч бойовиків, — ГУР МОУ.

13-та година

ДСНС: розпочато евакуацію громадян із Броварського району (Київська область). Люди мають змогу виїхати з небезпечного населеного пункту та отримати необхідну допомогу.

Близько 12-ї

У Маріуполі вже розбомблено 80-90% міста, немає жодної будівлі без пошкоджень, – заступник міського голови Сергій Орлов.

10:30

Втрати росіян у війні проти України складають вже 14 тисяч осіб.

Оновлені дані Генштаб ЗСУ опублікував о 10:30 у четвер, 17 березня.

Так, втрати окупанта складають:

  • особового складу – близько 14000 осіб (~+200),
  • танків ‒ 444 од. (+124),
  • бойових броньованих машин (ББМ) ‒ 1435 од. (+60),
  • артилерійських систем – 201 од. (+11),
  • РСЗВ – 72 од. (+2),
  • засоби ППО – 43 од.,
  • літаків – 86 од. (+2),
  • гелікоптерів – 108 од.,
  • автомобільної техніки – 864 од. (+45),
  • кораблі /катери – 3 од.,
  • цистерн з ПММ – 60 од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 11 од.
  • спеціальна техніка – 10 од.

(У дужках – зміна проти даних ранку 16 березня).

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій, додали в ГШ.

Ранок

Внаслідок обстрілів Чернігова російськими окупаційними військами РФ 16 березня загинули 53 людини. Про це заявив голова Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус у Telegram.

“Ворог продовжує системні арт- та авіаобстріли обласного центру, нищить цивільну інфраструктуру. Ми несемо великі втрати. Тільки за вчорашню добу до моргів міста надійшло 53 тіла наших громадян, які були вбиті російським агресором, і за кожного нашого громадянина ми будемо мстити і вбивати”.

Водночас Збройні сили України продовжують завдавати нищівні удари про збройним силам противника. Там, де сили РФ не знаходяться в населених пунктах, противник зазнає великих втрат.

Ранок

Солдати російської окупаційної армії спеціально шукають «українські патрони», щоби прострелити собі ноги та потрапити до госпіталя. Про це йдеться у новій перехопленій розмові російського військового з матір’ю, про що повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

“Я тобі по секрету скажу… ми хотіли патронами 7.62, українськими, короче, одне одному ноги прострелити й повернутися у госпіталь в Будьонновськ…” – ділиться з матір’ю солдат РФ.

У СБУ пишуть, що окупанти вже не хочуть воювати і ставлять для себе єдине завдання — вижити: “Він мріє втекти з поля бою, бо втрати лякають”.

У перехопленій розмові окупант розповів, що залишки його бригади дислокуються в Миколаївській області. Вони хочуть зайти в місто, проте вже стали небоєздатними: “У нас 120 людей відправили назад з бригади в госпіталь з пораненнями… ще близько 320 людей поранених і 350 людей — “груз 200”.

Близько десятої

Мер Мелітополя Іван Федоров, якого вчора звільнили з полону окупантів, виступив зі зверненням.

“Я хочу подякувати кожному мелітопольцю, який, не побоявшись опинитися в полоні, не побоявшись репресій, не побоявшись допитів, відстоював свою позицію. Виходив на мітинги, демонстрації, декларуючи тим самим, що ми – вільний народ, ми – українці, ми – мелітопольці. У нас так прийнято – відстоювати свої інтереси”, – сказав він.

За словами Федорова, перебуваючи щодня в інформаційному вакуумі, в ізоляції, він відчував, що за нього борються.

Мер також подякував друзям міста, які зробили все можливе та неможливе для його звільнення, і президенту України Володимиру Зеленському за те, що звільнення стало можливим так швидко.

Федоров планує незабаром розповісти про усе детально і поговорити про плани. “І абсолютно точно я впевнений у тому, що разом з командою незабаром піднімемо наш, український прапор над центральною площею Мелітополя. А ті, хто його знімав, абсолютно точно не будуть жити в нашому прекрасному місті. Слава Україні!” – підсумував він.

Читайте також:
Мера Мелітополя обміняли на 9 російських строковиків, – ОП

Ранок

Близько 10-ї ранку російські війська обстріляли цивільних у центрі Чернігова, передає “Суспільне” з посиланням на пресслужбу обласної поліції. Є загиблі і травмовані. Точної кількості поки назвати не можуть, на місці події працює поліція та спецслужби.

Чернігівець, який став очевидцем події, на умовах анонімності розповів “Суспільному”, що під обстріл російських військ потрапили зокрема люди, які стояли у черзі по воду”.

Ранок

В ході бойового зіткнення російські окупанти ганебно втекли від воїнів 128-ї окремої гірсько-піхотної Закарпатської бригади, кинувши зброю й техніку. Про це повідомила пресслужба військової частини.

Фото: 128 огшбр

“Нашим бійцям дісталися трофейні бойова машина піхоти БМП-1 і буксирована протитанкова гармата МТ-12 “Рапіра” калібру 100 мм. І машина, і гармата не пошкоджені вогнем і цілком придатні для бойових завдань. Відтепер вони служитимуть 128-й бригаді і битимуть колишніх господарів”, – йдеться в повідомленні закарпатців.

Десята година

Військовослужбовці Сил спеціальних операцій ЗСУ захопили російські радіолокаційну станцію “Фара”. Про це повідомили в пресслужбі Командування ССО.

“Черговий трофей вояків ССО України – російська РЛС “Фара”. Ця портативна  радіолокаційна станція призначена для розвідки місцевості, виявлення людей і техніки, наведення і коригування вогню по виявленим цілям. Але, усі ці характеристики ніяк не завадили нашим воякам підібратися до ворога впритул і поповнити і без того чималий список трофеїв”, – повідомили в пресслужбі.

“Щодо колишніх власників захопленого комплексу, то вони також поповнили статистику зі  збільшення кількості добрив для українського чорнозему”, – додали в ССО.

Десята година

Після авіанальоту на драмтеатр Маріуполя стало відомо, що бомбосховище витримало.

Про це повідомив вранці у четвер, 17 березня, народний депутат, підприємець Сергій Тарута.

“Після страшної ночі невідомості на ранок 22-го дня війни нарешті хороші новини з Маріуполя! Бомбосховище витримало. Завали почали розбирати, люди виходять живі!”, – написав він на ФБ.

Десята година

Станом на ранок 17 березня внаслідок російської агресії в Україні загинули 108 дітей, поранено – 120.

Ця та інша статистика від Офісу генпрокурора:

Ранок

На окупованих територіях Донецької та Луганської областей росіяни заявили про відновлення навчання у школах, але без викладання української мови, української літератури та історії України, повідомляє Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Російські окупанти продовжують політику геноциду – лінгвоциду. На території Донецької та Луганської областей, щойно окупованих російськими військами, вороги продовжують політику деукраїнізації закладів освіти”, – написав Кремінь.

Мовний омбудсмен просить міжнародні правозахисні організації фіксувати й реагувати на всі злочини, що ворог скоює в Україні.

“Оскаженілі російські душогуби, здійснюючи геноцид проти громадян України, намагаються влаштувати дітям ще й мовний лінгвоцид. Ці та інші звірства, обрані путінськими терористами, – прямий шлях до Гааги. Там на них зачекалися!”, – наголошує Тарас Кремінь.

Він просить українців повідомляти про всі факти порушення прав людини для позовів до міжнародного суду Організації Об’єднаних Націй.

9:25

Ранковий брифінг віцепрем’єрки Ірини Верещук щодо гуманітарних коридорів та інших планів на 17 березня.

Є домовленість про дев’ять “коридорів”:

  • із Маріуполя до Запоріжжя (чернова спроба надіслати в заблокований Маріуполь автобуси; при цьому для приватних авто, які виїжджають із міста, надсилають цистерну з пальним);
  • із Бородянки до Житомира;
  • із села Шевченкове до Броварів;
  • також доставлять гуманітарну допомогу зі столиці до Гостомеля, Бучі, Семиполків, Марківців та Опанасова; із Харкова до Вовчанська.

Дев’ята година

Інформація від КМДА: Внаслідок ранкового ракетного удару в Києві постраждали два багатоповерхові житлові будинки у Дарницькому районі. За попередніми даними, одна людина загинула, четверо постраждали, двоє з них госпіталізовані. На місці продовжують роботу рятувальники та медики.

Ранок

У ніч з 16 на 17 березня росіяни влаштували пекло в Рубіжному, розповів голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Обстріли тривали всю ніч, пошкоджено щонайменше 27 будинків. Окупанти також обстрілювали Попасну та Сєвєродонецьк.

Сьома година

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

Ранок

Харківська область. Ворожі ракети близько пів на четверту ранку влучили в один із навчальних закладів міста Мерефа. Наслідок – часткові руйнації двоповерхової будівлі із пожежею на близько 400 кв. м. Триває її ліквідація силами ДСНС. За попередніми даними, постраждалих немає.

Ранок

ДСНС: У Києві внаслідок падіння залишків збитої ракети сталося руйнування та загоряння у багатоповерхівці в Дарницькому районі.

17 березня о 5:02 до Служби порятунку 101 надійшло повідомлення про пожежу та руйнування житлового будинку. На місце події негайно прибули вогнеборці найближчих пожежно-рятувальних підрозділів. По прибуттю рятувальники встановили, що внаслідок падіння залишків збитої ракети сталося руйнування конструкцій будинку на 16-му та технічному поверхах, а також загоряння у квартирі на 16-му поверсі.

О 5:49 займання на площі 20 кв. м ліквідовано.

Проводиться евакуація людей з 11-го ц вищих поверхів будинку та аварійно-рятувальні роботи по розбиранню конструкцій та пошуку людей.

На місці задіяно 10 одиниць основної та спеціальної пожежно-рятувальної техніки, а також 60 чоловік особового складу.

За попередньою інформацією, на місці евакуйовано 30 осіб, з яких троє постраждало. Загинула одна особа. Інформація уточнюється.

04:45

Серія потужних вибухів у небі над Києвом.

01:44

Після кількох днів мовчання в соцмережах міський голова блокадного Маріуполя Вадим Бойченко оприлюднив нове відеозвернення, яке поширила Маріупольська міськрада:

  • Останні п’ять днів робили все, щоб колона транспорту з гуманітарним вантажем та автобусами в’їхала до Маріуполя.
  • Режиму тиші так і не було. Але приватний транспорт почали випускати із міста. Люди поїхали під обстрілами, під градами та ракетами.
  • За два дні 6500 приватних машин виїхали із Маріуполя. Тих, хто зміг дістатися до Бердянська, але з різних причин не зміг поїхати далі, забрали автобусами.
  • Частину маріупольців вивезли і вони вже в Запоріжжі. Тут вони отримають необхідну першу допомогу.
  • Сьогодні окупанти знищили Драматичний театр. Місце, де знайшли притулок понад тисяча людей. Ніколи не вибачимо цього.
  • Будемо продовжувати робити все, щоб вивезти якнайбільше людей із Маріуполя.

На ранок

З 17 березня на території Волинської області відновлено продаж пива, вина та слабоалкогольних напоїв.

Як пояснив голова Волинської обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко, ухвалюючи таке рішення, обласна влада керувалася економічними міркуваннями.

“На Волині є декілька пивоварних заводів, які через запровадження воєнного стану змушені були припинити свою роботу, а разом із тим сотні людей втратили робочі місця. Тому наша область має забезпечувати надійний тил – бізнес повинен працювати і наповнювати місцевий бюджет (пам’ятаймо, що із надходження податків ми можемо купувати воєнну амуніцію для наших воїнів-захисників).

Просимо волинян поставитися до цього рішення з розумінням і пам’ятати, що заборона на продаж [міцного] алкоголю у період воєнного стану НЕ СКАСОВУЄТЬСЯ!” – наголосив Погуляйко.

Після півночі

Президент Володимир Зеленський у традиційному нічному відеозверненні назвав пріоритети, які Україна відстоює на переговорах з державою-агресором.

“Заради миру для нас делегація України говорить із делегацією Росії. І я хочу, щоб мене зараз почули усі наші громадяни, громадяни України. Переговори тривають. Переговори заради України.

Мої пріоритети на переговорах абсолютно зрозумілі: завершення війни, гарантії безпеки, суверенітет, відновлення територіальної цілісності, реальні гарантії для нашої країни, реальний захист для нашої країни“, — наголосив президент.

Головне зі звернення Зеленського:

  • Российские войска терпят такие потери в Украине, каких не было в Сирии, не было в Чечне. Не было и у советских войск в Афганистане. Если ваша война, война против украинского народа будет продолжаться еще, мамы России потеряют больше детей, чем в афганской и чеченских войнах вместе взятых. Зачем вам это нужно? Каждый российский солдат, который сложит оружие, получит шанс, шанс выжить.
  • У Маріуполі, у блокадному Маріуполі російська авіація цілеспрямовано скинула надпотужну бомбу на Драматичний театр у центрі міста. Там ховалися від обстрілів сотні людей… Будівля зруйнована. Кількість загиблих ще невідома. Серце розривається від того, що Росія робить з нашими людьми. З нашим Маріуполем. З Донецькою областю… Граждане России! Чем ваша блокада Мариуполя отличается от блокады Ленинграда в годы Второй мировой войны? Кого вы наследуете?
  • У виступі в Конгресі я звернувся і до Сполучених Штатів, і до всіх відповідальних держав щодо створення нового обʼєднання U-24. Нового союзу, який гарантуватиме, що кожен агресор отримає скоординовану відповідь світу. Швидко та ефективно. Одразу. Не через тижні, місяці, роки, а за перші 24 години від нападу.
  • Ми не можемо більше довіряти наявним інституціям. Ми не можемо сподіватися на те, що бюрократи в міжнародних організаціях зміняться так швидко. Тому ми повинні шукати нових гарантій. Створювати нові інструменти. Брати тих, хто має хоробрість, і робити те, чого вимагає справедливість. Ми вже довели, що можемо робити історичні речі. Це не тільки наш спротив. Не лише оборона.
  • Навіть у такий час – найбільшого випробування для України – ми змогли приєднатися до європейської енергомережі. Тепер Україна може користуватися перетоками електрики з Євросоюзу. Ми йшли до цього десятки років. Нарешті відбулось! Я вдячний усім енергетикам нашої країни, усім, хто працював на цей результат.
  • Ми вже працюємо над програмами відновлення нашої країни після війни. Я обіцяю кожному, кожному українцю, який втратив свій дім, який втратив свою квартиру внаслідок бойових дій чи обстрілів, що держава відновить усе. Відновить самостійно.
    Я впевнений, ми зможемо швидко відбудувати нашу державу. Якими б не були збитки… Це буде історичною відбудовою. Проєктом, який надихатиме світ так само, як і наша боротьба за нашу свободу. Як і наша боротьба за нашу Україну.

00:15

У ніч із 16 на 17 березня протиповітряна оборона ЗСУ уразила в небі Київщини одразу два військові літаки росіян – штурмовик та винищувач.

Про це повідомив Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний у фейсбуці.

“Щойно в небі над Київщиною було знищено Су-25 та підбито Су-35 противника. Загалом за добу – мінус більше 10 повітряних цілей РФ”, – ідеться в дописі головкома.

Відповідно до звіту Командування Повітряних сил ЗСУ станом на 21:45 16 березня, українські військові від початку доби середи збили дев’ять повітряних суден ворога.

Увечері

Ввечері 16 березня росіяни обстріляли місто Сарни в Рівненській області. Ракетний удар завдали по військовому об’єкту.

“По Сарнах приліт ракет. Попередньо жертв немає”, – коротко поінформував мер міста Руслан Серпенінов.

Опівночі

Російські пропагандистські ЗМІ та коментатори заплуталися у версіях ураження Маріупольського драмтеатру із людьми у ньому.

Спершу повідомляли та писали в коментарях, що насправді у приміщенні театру розташувався штаб полку “Азов”, і тому російська авіація завдала по ньому удару.

Надалі урядове інформагентство “РИА Новости” змінило пояснення: мовляв, театр підірвав сам “Азов”, щоб звинуватити у цьому росіян.

Схожа ситуація у російських пропагандистів була після бомбардування пологового будинку та лікарні в Маріуполі. Тоді спершу міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що росіяни бомбардували лікарню свідомо, бо там, мовляв, була база “Азова”. А згодом міністерство оборони держави-агресора стверджувало, що нічого там не бомбило взагалі, і “нібито бомбардування пологового – це повністю зрежисована провокація української сторони”.

Північ

Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ станом на 00:00 17.03.2022 щодо російського вторгнення

Противник продовжує наступальну операцію проти нашої держави. Станом на 16 березня ворогом у повній мірі не досягнуто жодної стратегічної мети наступальної операції.

На Волинському напрямку російські окупаційні війська, за повної підтримки воєнно-політичного керівництва Республіки Білорусь, продовжують активно використовувати її територію для розміщення ракетних комплексів, нанесення ракетних ударів по території України та організації всіх видів забезпечення військ. Також збройними силами російської федерації активно використовується аеродромна мережа і транспортна інфраструктура Білорусі.

Державний прикордонний комітет Республіки Білорусь постійно здійснює моніторинг обстановки у прикордонних з Україною районах. З метою отримання інформації розвідувального характеру білоруськими розвідувальними органами здійснюється опитування громадян, що перетинають українсько-білоруський кордон.

На Поліському напрямку ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні розвідки та намаганні організувати контрбатарейну боротьбу. Значних успіхів не має. В ході ведення бойових дій підрозділи 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу зазнали значних втрат в особовому складі й техніці та були вимушені передчасно задіяти резерви.

На Сіверському та Слобожанському напрямках активних наступальних дій з боку ворога не фіксується. Окупанти намагаються закріпитися на раніше захоплених рубежах, здійснити перегрупування військ та поповнити запаси.

Противник не полишає спроб просунутись південніше міста Ізюм, ймовірно, з метою продовження наступу в напрямку Слов’янська. Успіху не має.

У Південнобузькому операційному районі противник продовжує спроби закріпитися на займаних позиціях. Після завданого підрозділами Збройних сил України удару по аеродрому Херсон, який тимчасово перебуває під контролем ворога, окупанти намагаються здійснити перебазування техніки, що вціліла.

Корабельний склад Чорноморського флоту РФ продовжує блокування судноплавства у північно-західній частині Чорного моря.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО і надалі відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці, однак темп наступу сповільнився.

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.