ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 20 – 15.03.2022

24:00

Зі зведення Генерального штабу ЗСУ станом на 24:00 15 березня:

“Загалом, станом на 15 березня 2022 року ворогом втрачено (знищено повністю або втрачена боєздатність) до 40% підрозділів, залучених до т. зв. “операції” на території України”.

“Завдання щодо розгрому угруповань ЗС України, виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей та інші завдання противником не виконані. Водночас окупанти зупинені на Миколаївському напрямку.

Ворог намагається посилити угруповання військ за рахунок додаткового перекидання на територію України батальйонних тактичних груп, сформованих зі зведених підрозділів, що зазнали втрат протягом перших десяти діб операції, військових найманців із числа громадян іноземних держав.

Крім того, за наявною інформацією, російським військовим керівництвом прийнято рішення про достроковий випуск курсантів вищих військових навчальних закладів на території РФ із подальшим залученням їх до бойових дій проти України”, – ідеться у зведенні.

На Волинському напрямку дії противника змін не зазнали, основні зусилля зосереджуються на посиленні охорони українсько-білоруського кордону.
Виявлено перекидання до прикордонних з Україною районів підрозділів 120-ї окремої мотострілецької бригади (Мінська) Північно-Західного оперативного командування ЗС Білорусі.

На Поліському напрямку ворог активних наступальних дій не проводив.
Зазнавши втрат, ворог, в порушення норм міжнародного гуманітарного права, здійснює хаотичне мінування місцевості, створюючи небезпечні умови існування мирному населенню України. Поряд із цим противник здійснював перегрупування, відновлення боєздатності розгромлених у попередніх боях підрозділів. Внаслідок ефективних дій ЗС України ворог несе значні втрати в живій силі і техніці.

На Сіверському напрямку противник протягом дня зосереджував зусилля на веденні розвідки. Має проблеми із забезпеченням військ боєприпасами.

На Слобожанському напрямку противник намагається посилити наявне угруповання шляхом зосередження резервів поблизу державного кордону, перекрити доступ до міста Суми з південного напрямку та блокувати місто Ізюм. Успіхів не має.

На Донецькому напрямку ворог вдався до невдалої спроби просування на напрямках населених пунктів Рубіжне, Сєверодонецьк, Лисичанськ, в результаті чого окупанти зазнали значних втрат та були змушені відійти у вихідне положення. В районі Попасної противник намагається утримати зайняте положення. Не має успіху в районі Авдіївки.

Найгіршою обстановка залишається в районі Маріуполя, де противник намагається блокувати місто на західній і східній околицях міста. Має значні втрати, змушений ввести резерви зі складу 810-ї окремої бригади морської піхоти.

На Південнобузькому напрямку противник зосередив зусилля на утриманні зайнятих рубежів, удосконаленні інженерного обладнання наявних позицій. Не відмовляється від задуму продовження наступу в напрямку Кривого Рогу.

Внаслідок ефективної роботи підрозділів Сил оборони України в районі Чорнобаївки ворог втратив сім бойових вертольотів.

Удень

У Борисполі на Київщині відбулася церемонія прощання з героїчним полковником Збройних сил, “Народним героєм України”, начальником управління контролю безпеки Центрального управління безпеки військової служби ЗСУ Валерієм Гудзем.

Генерал-майор Олександр Голоднюк від імені Головнокомандувача ЗСУ вручив родині грамоту скорботи та пошани на знак глибокої вдячності за жертовне служіння легендарного полковника в лавах Збройних сил України.

“Схиляюсь перед відвагою, стійкістю та патріотизмом Воїна…” – зазначив у зверненні до родини Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний.

У церемонії взяли участь рідні, близькі, побратими та посестри, друзі та всі, хто мав щастя знати та честь служити під командуванням Валерія Федоровича.

похорон-Гудзя-3
51-річний Валерій Гудзь загинув на Луганщині 12 березня, воюючи зі своїм колишнім підрозділом – 24 омбр.

Увечері

Американський канал Fox News висловив глибокі співчуття родині своєї української консультантки – 24-річної Олександри Кувшинової, яка була вбита 14 березня росіянами разом з оператором П’єром Закжевським.

Генеральний директор Fox News Media Сюзанна Скотт: “Наша команда в Україні розповідає мені, що Саша захоплювалася музикою, мистецтвом і фотографією, і з нею було приємно працювати”. “Працьовита, весела, добра та смілива”.

Хоч в Україні вже лунала критика, що міжнародна корпорація не однаково повідомляє про трагедії з українським персоналом та з іноземцями, у Fox зазанчили, що “не повідомляли цю нищівну новину раніше сьогодні через повагу до її сім’ї (Саші), з якою ми постійно спілкувалися, і висловлюємо їм наші найглибші співчуття”.

Увечері

Програма Frontal провідного німецького телеканалу ZDF оприлюднила сюжет із відеозаписом з дрона, як російські солдати розстрілюють мирного мешканця на Житомирській трасі під Києвом.

Подія сталася близько 14:00 7 березня. Квадрокоптером, який фіксував воєнний злочин росіян, керував боєць підрозділу тероборони ЗСУ, що слідкував за переміщенням російських окупантів.

На відео можна побачити, як три цивільні авто їхали повз АЗС, за яким заховалися російські окупанти з БТР. Коли перша автівка наблизилась до них і побачила бронетранспортер з екіпажем окупантів, вона рвучко розвернулася й поїхала у зворотному напрямку. Остання машина не встигла вчасно розвернутися, і по ній почали стріляти російські солдати. Водій вийшов з машини й підняв руки догори. У цю мить російські солдати з кулемета вбили водія. Після цього вони підійшли, обнишпорили автомобіль та відтягнули тіло вбитого водія до узбіччя.

Німецькі журналісти знайшли автора відеозапису та підтвердили справжність відео, час і місце відеозйомки.

Після 22-23-ї

Президент Володимир Зеленський увечері на Банковій зустрівся з прем’єр-міністром та віцепрем’єром Польщі, прем’єрами Чехії та Словенії, які приїхали до Києва підтримати Україну під час повномасштабного вторгнення військ РФ.

“Голова польського уряду Матеуш Моравецький, віцепрем’єр Ярослав Качиньський, прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала та прем’єр-міністр Словенії Янез Янша. Ваш візит до Києва у цей важкий для України час – потужне свідчення підтримки. Ми це дуже цінуємо”, – сказав Зеленський.

Як видно на опублікованому відео, зустріч відбувалася в робочій обстановці, за участю прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, великої кількості помічників та співробітників. Зовні чекали багато журналістів.

На відео можна почути, як Зеленський розповів, що російські війська обстрілюють всю Україну, в тому числі західні області, зокрема Львівську. Також він зазначив, що частина тих, хто воює на боці росіян, говорять “незрозумілою нам мовою” – “тобто вони чи з Сирії, чи ще звідкись їх звозять”.

Після зустрічі Зеленський виступив із заявою для журналістів, подякувавши гостям за підтримку та їхню мужність.

Вчинок польських, чеського та словенського урядовців багато важить, з урахуванням того, що російська окупаційна армія стоїть на околицях Києва, а артилерія й авіація РФ обстрілює місто. Під час перебування глав урядів країн ЄС у Києві на околиці міста триває артилерійський бій з боку Гостомеля й Мощуна, його добре чути в місті.

Після 22-ї

CNN: За словами високопоставленого чиновника Пентагону

  • з початку вторгнення в Україну російські війська випустили понад 950 ракет;
  • російські і українські ЗС мають приблизно 90% своєї бойової потужності в наявності;
  • США відзначають лише відсутність прогресу російських сухопутних військ у досягненні своїх цілей;
  • російські сили не просунулися ближче до Києва;
  • російські війська все ще знаходяться приблизно в 15-20 км на північний захід і приблизно в 20-30 км на схід від Києва;
  • за останню добу в Україну продовжує надходити безпекова допомога від США та інших держав, включаючи зброю;
  • Росія завдає авіаударів по цивільних об’єктах у Києві з більшою частотою.

Після 22-ї

За словами полоненого рашиста, в одному з окупованих сіл стоїть… російський військовий оркестр.

Після 21-ї

Гучна канонада в районі Гостомеля, Бучі та Ворзеля під Києвом.

Після 21-ї

Із дев’яти погоджених гуманітарних коридорів 15 березня спрацювали сім. Завдяки ним із заблокованих міст вдалося врятувати 28 893 людини.

Про це увечері розповіла у відеозверненні віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції ТОТ Ірина Верещук.

Зокрема, із Сумської області евакуйовано 8 533 людини.

У Харківській області евакуювали 320 підопічних та працівників Оскільського психоневрологічного пансіонату.

по гуманітарному коридору із Маріуполя врятувалося близько 20 тисяч людей, всі на власних авто. Водночас конвой із гуманітарною допомогою та автобусами в Маріуполь знову не доїхав; він лишається в Бердянську.

Також вдруге російські окупанти не дозвовили провести евакуцію людей із сіл Богданівка та Новобогданівка, села Бобрик Київської області.

Після 21-ї

Парламентська асамблея Ради Європи, попри спроби Москви уникнути покарання, ухвалила рішення про вигнання Росії з Ради Європи, а також закликала надати Україні засоби захисту повітряного простору.

Під час розгляду резолюції надійшло повідомлення про те, що Росія, зрозумівши неуникність свого виключення, сама подала до Страсбурга заяву про самостійний вихід із РЄ. “Але це не зупиняє наші плани, не перериває процедуру”, – прокоментував цю спробу президент ПАРЄ Тіні Кокс.

В ухваленому документі ПАРЄ рекомендує припинити членство Росії в Раді Європи через несумісність її дії з принципами організації. Водночас, зважаючи на те, що РФ до кінця цього року формально лишається учасником організації з огляду на особливості статуту, ПАРЄ просить пришвидшити розгляд позовів проти Росії в Європейському суді з прав людини.

Крім цього, ПАРЄ одноголосно ухвалила поправку про те, щоб офіційно визнати Придністров’я зоною російської окупації.

ПАРЄ спершу планувала відхилити усі поправки, які стосуються створення безпольотної зони, надання Україні військової допомоги тощо, пояснюючи, що Рада Європи не опікується безпековими питаннями. Однак після тривалої дискусії Асамблея також підтримала компромісну формулу: ПАРЄ закликала всі держави, що лишилися в організації після вигнання Росії, “розглянути можливість збільшення їхньої допомоги Україні в її зусиллях з посилення захисту своєї території, включаючи її повітряний простір, щоб зменшити людські втрати та трагічні гуманітарні наслідки загарбницької війни з боку Росії”.

Вечір

Російські агресори вже знищили в Україні 3500 об’єктів інфраструктури. Зокрема 230 об’єктів транспортної інфраструктури, 165 об’єктів життєзабезпечення населення – такі як електропідстанції та газопроводи – повністю або частково зруйновані.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час прямого включення до національного телемарафону: “Зруйновані заклади освіти – повністю або частково – 72 об’єкти. Заклади охорони здоров’я – 21 об’єкт. Житлові будинки – кількість змінюється щодня, зараз це понад 2700 зруйнованих будинків. Заклади соціальної сфери – 10. Інші об’єкти, серед яких є будівлі Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної поліції тощо – понад 400”.

21:45

Радник Голови ОП Михайло Подоляк про переговори з РФ: “Продовжимо завтра. Дуже важкий та в’язкий переговорний процес. Наявні принципові суперечності. Але простір для компромісу точно є. Під час перерви продовжиться робота в підгрупах”.

Удень

Російські військові вдалися до обстрілу з авіації та корабельної артилерії двох населених пунктів в Одеській області – про це заявив голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко.

“Зранку по одному із наших населених пунктів були нанесені ракетні удари ворожою авіацією та кораблями. Маємо двох поранених. Близько 14:00 по іншому населеному пункту противник відкрив вогонь із корабельної артилерії, використавши близько 90 снарядів. Але наші воїни гідно тримають оборону”, – заявив Марченко.

Вечір

Залишки випущеної по Києву російської крилатої ракети.

За час вторгнення, за оцінками Пентагону, окупанти випустили по Україні понад 900 ракет.

Удень

Російські військові вдалися до обстрілу з авіації та корабельної артилерії двох населених пунктів в Одеській області. Є поранені серед українських захисників, заявив голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко.

“Зранку по одному із наших населених пунктів були нанесені ракетні удари ворожою авіацією та кораблями. Маємо двох поранених. Близько 14:00 по іншому населеному пункту, противник відкрив вогонь із корабельної артилерії, використавши близько 90 снарядів. Але наші воїни гідно тримають оборону”, – заявив Марченко.

Увечері

Пропагандисти на росТБ у Скабєєвої вже склали план захоплення Росією Литви, Латвії й Естонії та шведського острова Готланд.

21-ша година

Удар по Донецьку ракетою комплексу “Точка-У”, найімовірніше, стався з підконтрольної росіянам території — Conflict Intelligence Team.

Удень

Тіла вбитих росіянами жителів Маріуполя лежать на вулицях міста.

Після 20-ї

Президент США Джо Байден підписав закон про надання Україні $13,6 мільярда.

Надвечір

Переговори між РФ та Україною стали “конструктивнішими”, обговорюється майбутня угода. Про це заявив заступник керваника офісу президента Ігор Жовква.

За його словами, РФ почала чути українську позицію: “У перших раундах Росія не була готова почути нашу позицію, ставила ультиматуми: “Україна має здатися, скласти зброю, що наш президент підпише капітуляцію”. Зараз так, що Росія розмовляє трохи іншим тоном”.

Надвечір

Полк НГУ “Азов” у Маріуполі Донецької області розбив підрозділ російських спецпризначенців. Про це повідомили в пресслужбі Генерального штабу ЗСУ .

“Воїнами полку “Азов” було розбито один з підрозділів 22-ї окремої бригади спеціального призначення збройних сил російської федерації.”, – йдеться в повідомленні.

Пресслужба полку також опублікувала світлини, де бійці досліджують підбиту трофейну техніку окупантів.

Азов розбив росіян у Маріуполі 5

Після 19-ї

Кількість блокпостів на дорогах України скоротили до 1,5 тисячі. Про це сказав міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський під час брифінгу.

“Наразі нам вже вдалося скоротити кількість блокпостів до 1,5 тисячі, забравши дуже багато непотрібних блокпостів, які лише затруднюють пересування, і лише забирають час. Щодо тих, умовно «авторизованих» блокпостів, перелік їх буде занесений у спеціальний наказ головнокомандувача ЗСУ, перша редакція якого була вже видана на минулому тижні. Сьогодні або завтра має бути розширений перелік по всій країні інших блокпостів”, – сказав Монастирський.

Очільник МВС зазначив, що наразі долучені до цієї роботи суб’єкти бачать оптимальну кількість блокпостів на основних шляхах та містах у кількості до 800 блокпостів.

Після 19-ї

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 18:00 15.03.2022 щодо російського вторгнення
Триває двадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
Продовжується наступальна операція проти України. Противника зупинено. Не досягнувши мети у встановлені терміни, він несе втрати у живій силі та техніці.
Зухвало ігноруючи норми міжнародного гуманітарного права, російські загарбники наносять ракетно-бомбових ударів по об’єктах критичної інфраструктури України, мирному населенню, житлових кварталах, школах та дитячих садках. Фіксуються факти тримання цивільних осіб у заручниках, пограбування місцевого населення та мародерства.
Збройні Сили України виконують поставлені завдання щодо відсічі збройної агресії проти України. Розгорнуті частини резерву на визначених напрямках перегруповані та перейшли у контрнаступ.
Тривають бої за звільнення околиць Маріуполя. Воїнами полку “Азов” було розбито один з підрозділів 22-ї окремої бригади спеціального призначення збройних сил російської федерації.
На Луганщині протягом дня захисники України знищили п’ять РСЗВ БМ-21 “Град” з боєприпасами до них, три танки Т-72, одну БМП-3 та понад 15 військовослужбовців противника. Ці дані уточнюються.
Тривають заходи щодо здійснення прикриття державного кордону України та морського узбережжя. На окремих напрямках проводиться стабілізаційна операція та виконуються завдання територіальної оборони.
Український народ продовжує нищити російських зайд.

19-та година

ЗС України відбили атаку російських військ під Харковом і відкинули ворога за межі попередніх позицій, розповів голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

“Пообіді окупанти намагалися піти штурмом на Харків із П’ятихаток. Збройні сили України завдали значних втрат противнику. Ворога відкинули за межі його попередніх позицій”, – написав голова області в Telegram.

Також Синєгубов повідомив, що в першій половині дня ЗСУ запекло билися з окупантами і в Руських Тишках. Зіткнення тривало більше години. Наші українські бійці так само змусили противника відступити на попередні позиції. Втрати ворога підраховуються.

 

Надвечір

Сили спеціальних операцій ЗСУ вибили росіян з позицій і звільнили важливу транспортну артерію на одній із ділянок фронту.

Про це повідомили у вівторок, 15 березня, у пресцентрі Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ.

“Рубрика “А ми попереджали”. На одному із напрямків фронту оператори ССО України вибили ворога із зайнятих позицій, знищивши його техніку та звільнили важливу транспортну артерію”, – йдеться в повідомленні.

ССО також оприлюднили світлини розбитих позицій росіян та їхньої спаленої техніки.

“Прямо зараз наші вояки готують нові “сюрпризи” для російських окупантів”,- додали в пресслужбі спецпризначенців.

Удень

Безкінечна дорога із безкінечною колоною розбитої російської техніки.

Удень

Знищений російський БТР-82 у Маріуполі.

Удень

На Миколаївщині ЗСУ захопили російську техніку, яка глушила мобільний зв’язок.

Надвечір

Віцеспікер російської Держдуми Петро Толстой заявив, що вручив генеральному секретарю Ради Європи лист глави МЗС РФ Сергія Лаврова про вихід Росії з Ради Європи. Він сказав, що Росія виходить із Ради Європи “з власної волі, це виважене та обдумане рішення”.

Варто зазначити, що у вівторок ввечері Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) розглядатиме резолюцію, у разі затвердження якої буде розпочато процедуру повного виключення Росії із Ради Європи через війну, яку РФ розв’язала проти України.

При виході з Ради Європи Росія денонсує Європейську конвенцію про права людини, заявив голова міжнародного комітету Держдуми Леонід Слуцький.

Після 18-ї

Росіяни завдали удару по київському спальному району Виноградар.

Вечір

Внаслідок авіаобстрілу міста Малина та сусіднього села Юр’ївка на Житомирщині вдень 15 березня одна людина загинула та двоє травмовані,повідомили в ГУ НП.

Ракети влучили у виробничі приміщення двох підприємств у Малині, внаслідок чого зруйновані та пошкоджені цехи. У Юр’ївці внаслідок авіаудару зруйновано два сільські будинки та до десятка приватних обійсть пошкоджено.

Вечір

Глава Європейської ради Шарль Мішель розповів, що провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним.

У твіттері Мішель написав, що підкреслив президенту Росії “нагальну необхідність припинення братовбивчої війни проти України”, закликав до негайного припинення вогню та виведення російських військ та обговорив з Путіним поточні переговори між Україною та Росією.

“Захист життя цивільних є абсолютним пріоритетом. Безладний обстріл мирних жителів України з боку російських сил має бути припинений. Росія має терміново забезпечити гуманітарний доступ та безпечний прохід”, – зазначив Мішель.

У Кремлі заявили, що Путін поскаржився Мішелю на те, що “Київ не демонструє серйозного настрою на пошук взаємоприйнятних розв’язок” на переговорах українських та російських предстваників.

Вечір

Починаючи з 24 лютого, коли РФ напала на Україну, країни Європейського Союзу витратили на закупівлю російського вугілля, нафти та газу 12,6 мільярда євро, повідомляє сайт Europe beyond coal.

Зокрема, з початку військової агресії РФ проти України станом на 15 березня на купівлю нафти країни Євросоюзу витратили 6,2 млрд євро, газу – 5,8 млрд євро, вугілля – 590 млн євро.

Удень

Парламент ухвалив законопроєкт №7151 про уточнення норм, що врегульовують питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників та Захисниць України. Документ вносить зміни до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Які новації:
• добровольці тероборони зможуть визнаватися учасниками бойових дій;
• добровольці тероборони зможуть визнаватися особами з інвалідністю внаслідок війни;
• запроваджується соцзахист нової категорії осіб – сім’ї загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

Удень

Внаслідок обстрілу з боку російських військ під Києвом загинув телеоператор телеканалу Fox news П’єр Закревський. Про це телеканал повідомив у вівторок, 15 березня.

Фото із сайту FoxNews

Зазначається, що ветеран каналу Закревський працював разом із кореспондентом Fox News Бенджаміном Холлом, коли їхню машину обстріляли під Києвом.

Це сталося 14 березня в селі Горенка.

Як відомо, Холл отримав поранення та госпіталізований. У нього осколкове поранення ніг.

Крім того, за даними джерел “Української правди” у правоохоронних органах, разом із Закревським загинула українка, фіксерка Олександра Кувшинова, яка супроводжувала знімальну групу зі США.

Закревському було 55 років. Він працював на Fox News багато років і висвітлював конфлікти у зонах бойових дій в Іраці, Афганістані та Сирії.

Удень

25-та окрема повітряно-десантна Січеславська бригада ЗСУ показала ще одне відео знищення ворожої техніки росіян, яка зайшла на українську землю.

Про це у вівторок, 15 березня, повідомила пресслужба військової частини.

“Game over”, російські загарбники! Десантники продовжують влучними пострілами множити на нуль мокшанське військо!, – йдеться в повідомленні.

Після 17-ї

Кількість загиблих унаслідок ракетного удару РФ по Рівненській телевежі зросло до 20, поранених – 9 (націоанльний телемарафон).

16:30

Президент України Володимир Зеленський повідомив про призначення новим командувачем операції Об’єднаних сил Едуарда Москальова. Її колишнього командувача Олександра Павлюка призначено новим головою Київської обласної військової адміністрації.

Про це Зеленський сказав у денному відеозверненні у вівторок, 15 березня.

“Щоб додатково посилити оборону столиці та Київської області, я призначив керівником обласної військової адміністрації Олександра Павлюка, Героя України, генерал-лейтенанта, командувача Операції об’єднаних сил. Звільнений голова обласної адміністрації Олексій Кулеба допомагатиме військовому керівництву. Тож київський напрямок та ситуація в області отримують ще більшу увагу.
Новим командувачем ООС став генерал-майор Едуард Москальов – професійна людина, патріотична людина”, – сказав президент.

Москальов раніше обіймав посаду заступника командувача ООС.

16:25

Інформаційне звернення президента Володимира Зеленського:

Удень

Російські окупанти у Маріуполі взяли у заручники лікарів та пацієнтів Обласної лікарні інтенсивного лікування,  повідомив глава Донецької ОВА Павло Кириленко.

“З лікарні неможливо вийти. Сильно стріляють, сидимо у підвалі. Машини до лікарні не можуть під’їхати вже дві доби. Навколо горять багатоповерхівки… До нашої лікарні росіяни нагнали 400 осіб із сусідніх будинків. Вийти нам не можна”, – коментує ситуцію співрозмовник з лікарні.

“Днями російські окупанти її практично зруйнували – в основному корпусі від бомбардувань впали плити перекриття. Але персонал і пацієнти продовжували перебувати у пристосованому підвальному приміщенні – працювати і лікуватися. Російським нелюдам мало руйнувань  – тепер вони зробили із людей заручників”, – розповів Кириленко.

Удень

Кількість загиблих унаслідок нічного артобстрілу житлового будинку у Святошинському районі Києва зросла.

Про це після 13-ї години дня 15 березня повідомила пресслужба КМДА.

“Весь світ повинен знати і бачити, що відбувається в Україні. Як Росія намагається знищити нашу державу, наші міста, як вбиває українців.
Це – будинок у Святошинському районі столиці. Точніше, те, що від нього залишилося після влучання снаряду. Рятувальники досі гасять вогонь, із раннього ранку. За попередніми даними, загинули четверо людей“, – ідеться в повідомленні станом на 13:40.

При цьому президент Володимир Зеленський у зверненні після 16-ї години заявив, що в Києві зруйновано чотири будинки, триває розбір завалів. Загалом загинули п’ять осіб.

16-та година

Влада закликає на час комендантської години в Києві та в області залишатися вдома або в укритті, сказав мер Віталій Кличко в інтерв’ю “УП“.

На запитання, для чого введено комендантську годину на півтора доби (із 20.00 15 березня до 7.00 17 березня), Кличко сказав: “Це пов’язано з можливими загостреннями. І це пов’язано з турботою про безпеку мешканців нашого міста”.

“Я б рекомендував ці півтора доби залишатися в укритті, або вдома.  І слідкувати, щоб не потрапити під обстріл, чи якісь там речі”, – додав мер.

Кличко наголосив, що комендантську годину вводить військова адміністрація.

Удень

Під час активних бойових дій в Україні 17 рятувальників загинули, 32 травмовані, один – перебуває в полоні, інформує Медіацентр-Україна з посиланням на полковника служби ДСНС Геннадія Герасимчука.

Полонений – капітан Олексій Данченко, який 11 березня у смт Гостомель брав участь у евакуації мирного населення і був схоплений окупантами.

Зазначається, що в Україні цілодобово чергують 14 тисяч рятувальників та 3 тисячі одиниць спеціальної пожежно-рятувальної техніки ДСНС.

 

Після 15-ї

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна не стане членом Північноатлантичного альянсу попри політику “відкритих дверей” НАТО.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це він заявив у зверненні до лідерів країн Об’єднаних експедиційних сил, які очолює Велика Британія.

“Зрозуміло, що Україна не є членом НАТО. Ми це розуміємо, ми адекватні люди. Роками ми чули про нібито відкриті двері, але вже почули також, що нам туди не увійти. І це правда, і треба це визнавати. Я радий, що наш народ починає це розуміти і розраховувати на себе і на наших партнерів, які нам допомагають”, – сказав Зеленський.

Він наголосив, що Україна зараз не претендує на активізації статті 5 Договору НАТО і лише просить закрити небо, щоб унеможливити авіаудари Росії.

“Потрібні нові формати взаємодії, нова рішучість. І якщо ми не можемо увійти у відкриті двері, то ми маємо співпрацювати зі спільнотами, які будуть нам допомагати і нас захищати, наприклад вашою. І мати надійні гарантії”, – сказав президент.

15:35

Україні необхідно укласти новий оборонний союз, у якому обов’язково має бути країна, що володіє ядерною зброєю, вважає секретар РНБО Олексій Данілов, якого цитує пресслужба відомства

“Купа міжнародних організацій, створених після Другої світової, ні на що не впливають, а тільки висловлюють стурбованість. Україні необхідно укласти новий оборонний союз, у якому обов’язково має бути країна, що володіє ядерною зброєю. Наразі це Британія“, – сказа він.

 

Після 15-ї

Українська та російська делегації на переговорах 15 березня обговорюють питання припинення вогню та виведення військ РФ з України.

“Перемовини тривають. Відновлено консультації на головній переговорній платформі. Загальні питання врегулювання, припинення вогню, виведення військ із території країни…” – радник керівника ОП Михайло Подоляк у Twitter.

Удень

Верховна Рада позбавила Іллю Киву з “ОПЗЖ” мандата народного депутата, інформує “Українська правда”. Таке рішення підтримали 335 народних депутатів.

Нардеп від “Європейської солідарності” Олексій Гончаренко уточнив, що Кива сам написав заяву про складання депутатського мандата.

Удень

Військовослужбовців, котрі боронили острів Зміїний у Чорному морі і були захоплені в полон, готують до обміну на росіян. Таку інформацію озвучив офіцер служби зв’язків із громадськістю 35-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Козачинський у коментарі “Забороні”.

“На жаль, не можу говорити про кількість військових. Особовий склад наших морпіхів зараз перебуває в полоні, і ми на етапі обміну полоненими. Скажімо так: ми не хочемо їм нашкодити та, крім цього, маємо свою стратегію”, — розповів Козачинський.

Речник підрозділу підкреслив, що російські пропагандистські ЗМІ опублікували відео, де начебто передають полонених українській стороні та дають їм в дорогу сухпайки. Але передача військових не відбулася.

“Військовим ніщо не загрожує. Однак ми чекаємо наказів від нашого керівництва і не знаємо, коли вони остаточно домовляться”, — сказав офіцер.

Напередодні

Президент України Володимир Зеленський відзначив 234 українських військовослужбовців державними нагородами України. 59 із них – посмертно.

Відповідний указ оприлюднений на сайті глави держави у вівторок, 15 березня. Він датований 14 березня.

Подаємо повний список нагороджених.

Після 15-ї

Воєнний стан в Україні подовжили з 26 березня ще на 30 днів.

Після 14-ї

Маріупольська міськрада: станом на 14:00 з міста виїхали дві тисячі приватних машин.

Удень

Служба безпеки України протягом доби затримала понад 60 колаборантів у різних областях України та виявила 20 диверсійно-розвідувальних груп. Також спецслужба документує злочини російських загарбників на тимчасово окупованих територіях, повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко.

Близько 13-ї

Головнокомандувач Збройних сил генерал Валерій Залужний повідомив, що українське військо зазнає втрат, проте їх у декілька разів менше, ніж у російській армії.

Про це він написав удень у вівторок, 15 березня, у фейсбуці.

“20 днів відкритої війни. 20 днів стійкості і героїзму. 20 днів боротьби.

Збройні сили виконують поставлені завдання. Ми зупинили агресора, розгорнули частини резерву і на визначених напрямках переходимо в контрнаступ.

На превеликий жаль, ми несемо втрати. Вони в декілька разів менші, ніж у противника. Але життя і здоров’я кожного нашого воїна безцінне”, – переконаний він.

Також генерал обіцяє помститися за кожного вбитого Росією українця.

Близько 13-ї

Стан, положення, характер дій сил оборони за добу суттєвих змін не зазнали. Сили оборони України продовжують успішно протистояти окупантам, на кількох напрямках ворог зазнав втрат і був відкинутий.

Про це ідеться у зведенні Генерального штабу ЗСУ станом на 12:00 (оприлюднено після 13-ї години).

“Протягом дня противник активних наступальних дій не проводив, зосереджував зусилля на поповненні поточних втрат, вербуванні найманців з інших країн, розв’язанні проблемних питань з логістичного забезпечення окупаційних військ, що діють на території України”, – зазначили в ГШ.

Згідно з цим повідомленням, неодноразово надходила інформація щодо організації центрів підготовки найманців у російському Смоленську та білоруських Гомелі і Бобруйську.

На Волинському напрямку противник утримує угруповання на охороні українсько-білоруського державного кордону. При цьому, зберігається висока ймовірність провокацій, направлених на втягування білоруської сторони до складу окупаційних військ.

На Поліському напрямку противник здійснив невдалу спробу прориву оборони наших військ на напрямку Гута-Межигірська, Лютіж. Водночас окупанти не мали успіху у захопленні Макарова.

На Сіверському напрямку противник намагається наростити угруповання, організувати логістичне забезпечення для відновлення наступу на Чернігів.

На Слобожанському напрямку головною метою противника лишається оточення міст Суми та Харків.

На Донецькому та Таврійському напрямках окупанти не досягли успіхів в районі Лисичанська, зазнали втрат, відійшли. В районі Рубіжного ворог намагається закріпитися на західних околицях міста. Також противник продовжує штурмові дії на західній і східній околицях Маріуполя за підтримки авіації та артилерії.

На Південнобузькому напрямку ворог активних дій не здійснює, намагається утримати раніше захоплені позиції.

“Не маючи успіху на основних напрямках дій окупаційні війська в порушення норм міжнародного гуманітарного права продовжують наносити ракетні та авіаційні удари по цивільних об’єктах, мирному населенню та об’єктах критичної інфраструктури.
Морально-психологічний стан противника залишається на низькому рівні, що створює додаткові проблеми окупаційному командуванню зі своєчасного поповнення поточних втрат та посилення угруповання на напрямках, де ворог був розбитий вщент українськими захисниками”, – ідеться у зведенні.

Удень

Окупанти планують масові вирубки українських лісів. Про це йдеться у листі міністра оборони Російської Федерації Сергія Шойгу “Про можливість вирубки на землях оборони”, адресованому особисто президенту РФ Володимиру Путіну, копію якого має Головне управління розвідки Мін оборони України.

Документ передбачає дозвіл на тотальну вирубку українських “лісів, дерев, чагарників і зелених насаджень”.

Інтервенти планують вирубки “будь-якої інтенсивності і будь-якого віку, незалежно від форми власності та категорії земель з правом використання отриманої деревини”.

При цьому, зазначено в листі, невикористану для потреб ЗС РФ деревину продадуть, а отримані кошти підуть на забезпечення армії-окупанта.

Шойгу просить Путіна дозволити окупантам “оперативно виконати задачу стратегічного значення”.

“Тотальне вирубування зелених насаджень – це черговий страшний злочин окупантів та створення екоциду. Востаннє подібне на території України відбувалось під час фашистської окупації. Коли загарбники знищували та вивозили матеріальні та природні цінності”, – зазначили в ГУР.

У Луганській області військовослужбовці 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені короля Данила знищили три російських танки та одну БМП із екіпажем.

“Результат злагодженої і успішної роботи піхотинців та артилеристів Королівської бригади на Луганщині. Мінус три танки Т-72, одна БМП-3 та весь особовий склад орків. Все буде Україна 🇺🇦“, – інформує пресслужба 24-ї омбр.

Удень

Рашисти в окупованому Енергодарі Запорізької області зруйнували пам’ятник Героям Небесної Сотні.

Вранці

Президент Володимир Зеленський підписав закони про колабораціонізм, повідомив віцеспікер парламенту Олександр Корнієнко.

Згідно з законом №5144, Кримінальний кодекс доповниться статтею 111-1 “Колабораційна діяльність”. Вона вводить кримінальну відповідальність за співпрацю з державою-агресором, її окупаційною адміністрацією або її збройними чи воєнізованими формуваннями у військовій, політичній, інформаційній, адміністративній, господарській та трудовій сферах.

Колабораційна діяльність в Україні буде каратися тюремним ув’язненням терміном на 15 років, а також передбачатиме обмеження доступу до зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави чи місцевого самоврядування.

Закон №5143 дозволяє ліквідувати політичні партії, уповноважені особи яких були засуджені за колабораціонізм. Це нововведення також стосується юридичних осіб. Також особам, що були засуджені за колабораціонізм, забороняється бути членами виборчих комісій, офіційними спостерігачами, представниками кандидата на пост президента України в Центральній виборчій комісії, довіреними особами кандидата на пост президента України, кандидатами на місцевих виборах тощо.

11-та година

У Києві запроваджується комендантська година на півтори доби: із 20.00 15 березня до 7.00 17 березня.

Виходити з дому можна лише щоб дійти до украття чи бомбосховища.

“Сьогодні – складний і небезпечний момент”, – заявив Кличко та закликав чоловіків, які відвезли сім’ї на Західну Україну, повертатися й захищати столицю.

Вранці

Окремий загін спеціального призначення “Азов” повідомив про знищення російського генерал-майора, який прийшов з війною в Україну, та великої кількості ворожої техніки ЗС РФ.

“Азов знищив генерал-майора окупаційних військ! Хто з мечем до нас прийде, від меча і загине!” – повідомила пресслужба підрозділу в телеграмі.

У мережі виклали фото вбитого загарбника. Його особа наразі не визначена, але про військове звання свідчать погони.

Військові полку “Азов” розбили один із підрозділів 22-ї бригади спецпризначення російсько-окупаційних військ.

Як відомо, підрозділи “Азову” виконують бойові завдання в районі Маріуполя, під Києвом, а також у деяких інших регіонах.

Вранці

На Київщині з’явився скандальний екс-“регіонал”, зрадник України Олег Царьов, який підтримував російську агресію ще з 2014 року. Опублікувано відео російського пропагандистського каналу, як Царьов начебто роздає “гуманітарну допомогу”.
Обличчя та артикуляція колабораційного “політика” говорять самі за себе.

На відео в Telegram Царьов, за його словами, він перебуває в Бородянці (хоча насправді він стоїть на фоні храму у селі Катюжанка).

“Ми тут із першого дня війни. Можна сказати, з першої години. Надаємо гуманітарну допомогу, спілкуємося з місцевими мешканцями. (…) Хочеться допомоги від МНС. Ми розраховуємо, що Росія направить якісь команди, бо ми своїми силами не впораємося”, – сказав він.

Після 11-ї

“Укрзалізниця” розпочала націоналізацію російських вагонів, які перебувають в Україні.

  • Зараз на коліях в Україні стоять 15 тисяч російських вагонів, які належать 250 компаніям.
  • На першому етапі в “Укрзалізниці” складуть перелік власників вагонів, у яких серед засновників є РФ.
  • Далі потрібно буде прийняти ще багато правових рішень на різних рівнях, але процес почався.
  • У Росії наразі є 482 українські вагони.

Близько 11-ї

Ситуація в місті Ізюм Харківської області не краща, ніж у Маріуполі, й Ізюму негайно потрібні гуманітарні коридори. Про це заявив заступник міського голови Володимир Мацокін.

“Місто Ізюм два тижні в облозі. Без води, без світла, тепла, їжі , ліків, зв’язку. Ситуація нічим не краща від Маріуполя. Отримуємо інформацію, що ті, хто вціліли під обстрілами помирають від хвороб і відсутності ліків. Померлих нікому ховати. Медична допомога не надається. Підвезти гуманітарну допомогу, яка є в достатній кількості, немає змоги. Вивезти людей немає змоги. Ворог підступно обстрілює дорогу до Слов’янська, а дорога з Харкова контролюється окупантом. Ізюмчани на межі. Мости зірвані, місто розрізано навпіл. Сполучення ніякого!”

10:45

У ніч на 15 березня російські війська завдали двох ракетних ударів по міжнародному аеропорту міста Дніпро. Як повідомив голова Дніпропетровської ОДА (ОВА) Валентин Резніченко, зруйнована злітно-посадкова смуга, пошкоджено термінал, масштабні руйнування.

Вранці

Кількість загиблих у результаті ракетного удару військ РФ по телевежі біля Рівного зросла до 19 осіб. Про це розповів керівник Рівненської обласної воєнної адміністрації Віталій Коваль в ефірі національного телемарафону.

“На жаль, маю проінформувати, що кількість жертв збільшилась. Станом на 8:30 ранку ми маємо 19 загиблих і 9 постраждалих”. За словами голови облВА, ця цифра може бути не остаточною, оскільки операція з розбору завалів ще триває.

Вранці

Росіяни тримають у заручниках сільського голову Чулаківки Херсонської області Олександра Мусієнка — про це він сказав у ранковому зверненні до жителів села. Також голова повідомив, що окупанти проводитимуть обшуки в селі.

Вранці

Правоохоронці затримали хакера, який забезпечував російським загарбникам мобільний зв’язок, інформує пресцентр Служби безпеки України.

“За допомогою цього колаборанта ворог анонімно здійснював телефонні дзвінки з рф на мобільні телефони загарбників в Україні, розсилав українським силовикам і державним службовцям смс із пропозиціями здатися і перейти на бік окупантів, передавав команди і вказівки передовим групам російських загарбників”, – ідеться у повідомленні СБУ.

За один день через цього хакера проходили до тисячі дзвінків. Значна частина з них – від вищого керівництва ворожої армії.

Колаборанта затримали, в нього вилучене все обладнання. Зловмиснику оголосили про підозру.

Після 10-ї

У Харкові станом на ранок 15 березня повністю знищено 600 будинків, без даху над головою залишилися тисячі людей. Про це повідомляє поліція Харківщини.

Обстріли цивільної інфраструктури не припиняються цілодобово.

За добу 14 березня у різних районах Харкова та області рятувальники врятували з-під завалів 3 людей, знайшли під уламками будинків 7 загиблих.

9:30

Заступник керівника ОП Кирило Тимошенко:

15 березня працюватимуть гуманітарні коридори евакуації за такими напрямками:

1. Із Бердянська в Маріуполь вирушить колона з гуманітарним вантажем та автобусами для евакуації на зворотному шляху.

2. Богданівка – Нова Богданівка – Велика Димерка – Зоря – Гоголів – Бровари

3. Бобрик – Шевченкове – Тарасівка – Жердова – Гоголів – Бровари

4. Тростянець – Суми – Голубівка – Вільшана – Недригайлів – Коровинці – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава

📌 Можливий рух в колоні приватного автомобільного транспорту.

5. Суми – Голубівка – Вільшана – Недригайлів – Коровинці – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава

6. Лебедин – Штепівка – Недригайлів – Коровинці – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава

7. Шостка – Кролевець – Конотоп – Шевченкове – Хмелів – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава

  • Рух на приватному автомобільному транспорті в колоні.

8. Конотоп – Шевченкове – Хмелів – Ромни – Андріяшівка – Лохвиця – Лубни – Полтава

  • Із Лохвиці будуть направлені автобуси для евакуації.

9. Оскол – Яцьківка – Олександрівка – Соснове – Святогірськ – Богородичне – Слов’янськ

Евакуація проводиться безкоштовно.

Голова ДонОДА (ОВА) Павло Кириленко:

15 березня з 9:00 відкрито гуманітарний коридор для приватного транспорту у напрямку:
Маріуполь – Мангуш – Бердянськ – Токмак – Василівка – Запоріжжя.

Для особистої безпеки рекомендуємо: видалити месенджери та фото, прибути до Василівки не пізніше 18:00.
Якщо не встигаєте, знайдіть безпечне місце та переночуйте у Бердянську або в Токмаці.

Дев’ята година

Загальні бойові втрати російських окупантів унаслідок вторгнення в Україну із 24 лютого по 15 березня орієнтовно склали понад 13 500 осіб. 

Про це вранці у вівторок, 15 березня, інформує пресслужба Генерального штабу Збройних сил України.

Втрати ворожої техніки за вказаний період:

  • особового складу ‒ 13500 осіб (+ близько 1000),
  • танків ‒ 404 од. (+15),
  • бойових броньованих машин ‒ 1279 од. (+30),
  • артилерійських систем – 150 од.,
  • РСЗВ ‒ 64 од. (+2),
  • засоби ППО ‒ 36 од. (+2),
  • літаків – 81 од. (+4),
  • гелікоптерів – 95 од. (+5),
  • автомобільної техніки ‒ 640 од. (+23),
  • кораблі /катери ‒ 3 од.,
  • цистерн ‒ 60 од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня ‒ 9 (+1).

У дужках – збільшення за добу (підрахунки “Новинарні” проти ранку 14 березня).

Вранці

Ще один російський боєприпас уранці влучив у дев’ятиповерхівку у Святошинському районі Києва.

Як повідомляє ДСНС, внаслідок влучання сталося незначне пошкодження будинку з подальшими незначними локальними загораннями на поверхах. О 05:36 загорання локалізовані.

Також у Святошинському районі, внаслідок влучання боєприпасу в шістнадцятиповерховий житловий будинок сталися значні руйнування будівлі з подальшим загоранням з 1 по 16 поверхи.

На місці події виявлено тіла двох загиблих людей, 27 громадян врятовано.

7:50

У Києві вибуховою хвилею пошкоджено фасад будівлі станції метро “Лук’янівська” та службові приміщення. Під час руху поїзди на цій станції не зупинятимуться, повідомляє пресслужба Київського метрополітену.

Вранці

Вранці в районі Осокорків у Києві внаслідок обстрілу сталося влучання боєприпасів у двоповерховий приватний житловий будинок із подальшим загоранням.

Як повідомили в ДСНС, о 06:40 пожежу було ліквідовано. Жертв та постраждалих немає.

Журналіст Андрій Цаплієнко повідомив, що нічний ракетний удар по Києву, ймовірно, був завданий з території Білорусі (місто Мозирь).

Осокорки-15.03-1 Осокорки-15.03-2 Осокорки-15.03-3 Осокорки-15.03-4
<
>

Близько 7-ї

Рано-вранці в Подільському районі Києва внаслідок влучання боєприпасу в десятиповерховий житловий будинок по вул. Мостицькій сталося загоряння з 1-го по 5-й поверхи, повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій.

О 06:46 пожежу локалізовано, а о 06:51 – ліквідовано. Підрозділ ДСНС врятував одну людину, яку госпіталізовано до лікарні.

Вночі

Сильні вибухи близько 4-ї години ранку пролунали у Києві. Як повідомили в ДСНС, рятувальники виїздили на виклики у три райони столиції.

1:27

Маріупольська міська рада попередила, що в інтернеті поширюється неправдива інформація щодо кількості загиблих у Маріуполі.

“Так, є різна інформація щодо кількості загиблих у Маріуполі від ворожих дій російських окупантів – від декількох сотень до десятків тисяч людей. Але офіційна та підтверджена інформація станом на кінець 14 березня 2022 року складає приблизно 2 357 загиблих маріупольців. Усі інші дані щодо цього – не відповідають дійсності. Просимо довіряти виключно офіційній інформації з перевірених джерел”, – наголосили в міськраді.

Раніше радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко в ефірі телеканалу “Настоящее время” заявив, що кількість жертв російських обстрілів у місті може наближатися до 20 тисяч.

Близько півночі

Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомляє про новий вид інформаційної загрози.

Користувачі-боти або “живі” акаунти відправляють в чатах повідомлення, щоб дізнатись про ступінь ураження від бомбардування і точну локацію для корегування вогню.

Вони пишуть в чатах щойно обстріляних міст. Виявити їх можна за однаковими типовими повідомленнями (зверніть увагу на фото!).

В жодному разі не повідомляйте нікому точне місце влучання снаряду і не викладайте відео в момент удару. Ваш “ексклюзив” може коштувати комусь життя. Особливо ця інформація стосується лідерів думок і власників багатотисячних телеграм-каналів!

Після півночі

Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким тимчасово запровадив безвізовий режим в’їзду в Україну для іноземців, що прибувають для надання гуманітарної допомоги населенню у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації.

Указ №132/2022 від 14 березня “Про тимчасове запровадження безвізового режиму” передбачає: “Запровадити з 14 березня 2022 року тимчасово на період дії воєнного стану до прийняття Президентом України відповідного рішення безвізовий режим в’їзду в Україну для громадян іноземних держав, які є співробітниками міжнародних медичних чи гуманітарних організацій, фондів чи програм, інших організацій, які прибувають в Україну на запрошення Кабінету Міністрів України для надання гуманітарної допомоги населенню, крім громадян держави, визнаної державою-агресором”.

Кабінет Міністрів має вжити заходів, що випливають із цього указу.

Після півночі

“Російські війська на сьогодні – фактично один із постачальників техніки для нашої армії. Вони і в страшному сні не могли такого побачити”, – поіронізував у черговому відеозверненні президент Володимир Зеленський, маючи на увазі захоплену Збройними силами техніку РФ.

Він також розповів про затверджений Кабміном пакет рішень для підтримки економіки України у воєнний час.

“Перше. Починаємо податкову реформу. Замість ПДВ та податку на прибуток даємо ставку 2% від обороту та спрощений облік. Для малого бізнесу – а це перша й друга групи ФОПів – ставимо добровільну сплату єдиного податку. Тобто якщо зможете – сплачуйте. Не можете – нема питань.

Друге. Максимальна дерегуляція бізнесу. Скасовуємо всі перевірки для всіх бізнесів. Щоб усі працювали нормально. Щоб міста оживали. Щоб усюди, де немає бойових дій, продовжувалося життя.

Умова лише одна: ви забезпечуєте нормальну роботу свого бізнесу в межах українського закону.

Це лише початкові два кроки нашої податкової реформи. Далі буде”, – запевнив президент.

Північ

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 00:00 15.03.2022 щодо російського вторгнення

Противник продовжує наступальну операцію та застосовує авіацію з метою підтримки наземних угруповань і знищення військової й цивільної інфраструктури на території України.

Триває формування додаткових окупаційних підрозділів для ведення бойових дій на території України. За наявною інформацією, противником заплановано посилення угруповання військ ЗС РФ на Харківському напрямку.

На Волинському напрямку зберігається висока імовірність проведення провокацій на білоруських об’єктах з метою втягування ЗС Республіки Білорусь у конфлікт.

На Поліському напрямку окупаційні війська ведуть бойові дії в районах населених пунктів Поліське, Кропивня, Захарівка, Олива, Слобода, Кухарська, Жовтневе, Озерщина, Липівка, Копилів, Мотижин, Бузова, Гореничі, Буча, Демидів.

На Сіверському напрямку ворог веде бойові дії в районах населених пунктів Любеч, Славутич, Коврита, Золотинка, Мена, Браниця, Калита, Богданівка, Лукаші, Ромни, Недригайлів. Активних наступальних дій не проводить. Здійснює перегрупування військ, вдосконалює систему матеріально-технічного забезпечення з метою підготовки та відновлення наступу в напрямку на Бровари.

На Слобожанському напрямку ворог не полишає спроб оточити Суми та веде бойові дії в районах населених пунктах Сватове, Ізюм, Грушуваха, Петрівське, Гусарівка, Балаклія, Лиман, Малинівка, Кочеток, Безруки, Олександрівка, Велика Писарівка, Тарасівка, Олешня, Недригайлів, Ромни, Талалаївка. Активних наступальних дій не проводить. З метою посилення терористичних угрупувань на напрямках на Суми, Охтирку, Харків та Ізюм, проводить перегрупування військ і закріплюється на захоплених рубежах. Водночас існують проблеми із постачанням боєприпасів на вогневі позиції.

З метою доукомплектування підрозділів зі складу 6-ї загальновійськової армії військовослужбовцям строкової служби наполегливо пропонують переходити на контрактну службу.

На Донецькому та Таврійському напрямках окупанти визначеними силами ведуть бойові дії в районах населених пунктів Борова, Тернове, Новокраснянка, Луганське, Горлівка, Пантелеймонівка, Микільське, Гуляйполе, Оріхів, Камʼянське.

На Авдіївському напрямку в районі н.п. Кам’янка, під час проведення розвідки боєм окупанти зазнали значних втрат, вимушені були відійти.

На Волноваському напрямку ворог не припиняє спроб прориву в напрямку на Вугледар.

На Маріупольському напрямку противник намагається захопити Маріуполь. Українськими воїнами були успішно відбиті атаки загарбників. Загальні втрати противника склали близько 150 осіб, 2 танки, 7 БМП та один БТР. Після понесених втрат окупанти припинили наступальні дії та відступили.

Артилерія і авіація нанесли вогневе ураження по скупченню військової техніки та колонах ворога на маршрутах висування. За наявною інформацією, за результатами артилерійського вогневого нальоту було знищено 12 одиниць автомобільної техніки.

Також втрат зазнали батальйоні тактичні групи зі складу 336-ї окремої бригади морської піхоти та 11-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗС РФ.

На Південнобузькому напрямку ворог намагається закріпитися в районах населених пунктів Томина Балка, Надеждівка, Киселівка, Первомайське, Михайло-Ларине, Ульянівка, Піски, Добре, Снігурівка, Архангельське, Заградівка, Осокорівка, Берислав, Каховка.

У Чорноморській та Азовській операційних зонах ознак підготовки до проведення морської десантної операції не виявлено.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після 19 діб бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО і надалі відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці, однак темп наступу сповільнився.

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.