ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 21 – 16.03.2022

00:00

Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ станом на 24:00 16.03.2022 щодо російського вторгнення

Противник продовжує наступальну операцію проти нашої держави. Станом на 16 березня ворогом у повній мірі не досягнуто жодної стратегічної мети наступальної операції.

На Волинському напрямку російські окупаційні війська, за повної підтримки воєнно-політичного керівництва Республіки Білорусь, продовжують активно використовувати її територію для розміщення ракетних комплексів, нанесення ракетних ударів по території України та організації всіх видів забезпечення військ. Також збройними силами російської федерації активно використовується аеродромна мережа і транспортна інфраструктура Білорусі.

Державний прикордонний комітет Республіки Білорусь постійно здійснює моніторинг обстановки у прикордонних з Україною районах. З метою отримання інформації розвідувального характеру білоруськими розвідувальними органами здійснюється опитування громадян, що перетинають українсько-білоруський кордон.

На Поліському напрямку ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні розвідки та намаганні організувати контрбатарейну боротьбу. Значних успіхів не має. В ході ведення бойових дій підрозділи 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу зазнали значних втрат в особовому складі й техніці та були вимушені передчасно задіяти резерви.

На Сіверському та Слобожанському напрямках активних наступальних дій з боку ворога не фіксується. Окупанти намагаються закріпитися на раніше захоплених рубежах, здійснити перегрупування військ та поповнити запаси.

Противник не полишає спроб просунутись південніше міста Ізюм, ймовірно, з метою продовження наступу в напрямку Слов’янська. Успіху не має.

У Південнобузькому операційному районі противник продовжує спроби закріпитися на займаних позиціях. Після завданого підрозділами Збройних сил України удару по аеродрому Херсон, який тимчасово перебуває під контролем ворога, окупанти намагаються здійснити перебазування техніки, що вціліла.

Корабельний склад Чорноморського флоту РФ продовжує блокування судноплавства у північно-західній частині Чорного моря.

Уночі

У ніч із 16 на 17 березня протиповітряна оборона ЗСУ уразила в небі Київщини одразу два військові літаки росіян – штурмовик та винищувач. Про це повідомив Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний.

“Щойно в небі над Київщиною було знищено Су-25 та підбито Су-35 противника. Загалом за добу – мінус більше 10 повітряних цілей РФ”, – ідеться в дописі головкома у фейсбуці, датованому 00:15 четверга.

21:45

Доба 16 березня для Повітряних сил ЗС України стала вельми результативною.

“Протиповітряною обороною знищено три російські винищувачі Су-30СМ, один винищувач-бомбардувальник Су-34, один літак невстановленого типу, два вертольоти та один БпЛА оперативно-тактичного рівня.
Крім того, протиповітряна оборона Сухопутних військ звітує про ще один збитий винищувач-бомбардувальник Су-34 та вертоліт Ка-52 на північному та південному напрямках відповідно”, – ідеться у вечірньому зведенні ПС ЗСУ.

“Винищувальна авіація продовжує вести повітряні бої з переважаючими повітряними силами окупантів. Були застосування – пуски керованих ракет, будемо уточнювати і перевіряти, чи були уражені цілі”, – зазначив речник ПС Юрій Ігнат.

Після 21-ї

Маріупольська міська рада: За день 16 березня з Маріуполя до Запоріжжя виїхало близько 11 тисяч людей

“Сьогодні близько 2500 тисяч легкових машин виїхали з Маріуполя у бік Запоріжжя. Крім того, для тих, хто добрався своїм ходом до Бердянська і з різних причин не зміг продовжити рух далі, організували автобуси, які зараз їдуть до Запоріжжя у супроводі православних священиків. Усього 15 автобусів повних людей, з яких три автобуси з дітьми”.

Увечері

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак на зустрічі глав МО країн НАТО в Брюсселі презентував проєкт створення миротворчої місії Альянсу в Україні.

“Ми обговорили кроки, які слід зробити, щоб зупинити вторгнення Росії. Зі свого боку я представив проєкт, про який вчора під час свого візиту до Києва говорив віцепрем’єр-міністр Ярослав Качинський. Я представив цей проєкт союзникам, щоб вони подумали, чи можна і як можна сформувати миротворчу місію в Україні”, – cказав Блащак після зустрічі.

“Нагадаю, що така місія виконується в Косові. Звісно, ​​це непросто, це питання буде обговорюватися, але воно поставлене на стіл”, – додав глава польського МО.

Речник Держдепартаменту США Нед Прайс, коментуючи польську пропозицію про миротворчу місію НАТО, сказав, що присутність американських солдатів на території України лише продовжить війну з РФ.

Увечері

Словаччина попередньо погодилася надати Україні систему протиповітряної оборони С-300 середнього радіусу дії для захисту від авіаударів ЗС РФ. Про це в середу, 16 березня, повідомив канал CNN із посиланням на три джерела.

Згідно з двома джерелами, Словаччина – один із трьох членів НАТО, у яких є такі пострадянські системи ППО, – хоче отримати гарантії того, що ці системи після передачі Україні будуть замінені негайно західними.

Якщо Братислава надасть свої С-300 Україні, то, можливо, отримає зенітно-ракетний комплекс Patriot американського виробництва.

Німеччина та Нідерланди вже публічно заявили, що спрямовують до Словаччини системи Patriot. Але інтеграція нової комплексної системи ППО в існуючу військову архітектуру країни, а також навчання її військових на “Петріоті” може зайняти час, попередило одне з джерел, знайомих із цим питанням.

Близько 21-ї

Волонтер і парамедик, Народний герой України Юлія “Тайра” Паєвська потрапила в полон. Про це у середу, 16 березня, повідомляють друзі та побратими Юлії.

“Юлія Паєвська попала в полон. Відома волонтер, парамедик, Народний Герой України разом зі своїм водієм Сергієм попала в полон росіян! Вона вісім років рятувала життя мирних мешканців, в тому числі дітей та поранених військових”, – йдеться в повідомленні Наталії Воронкової.

Оксана Корчинська в прямому ефірі додала, що Паєвській вдалося врятувати сотні цивільних мешканців Маріуполя.

Увечері

Британія постачає Україні найшвидші зенітні ракети Starstreak, заявив уміністр оборони країни Бен Воллес.

Про це він сказав на зустрічі міністрів оборони країн НАТО, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на BBC.

ПЗРК Starstreak

Минулого тижня Воллес казав британським депутатам, що розглядає постачання Україні ракет Starstreak. Тепер він зазначив, що “ми їх постачаємо”.

Starstreak – британський переносний зенітно-ракетний комплекс, призначений для ураження вертольотів і літаків противника, що низько летять. Starstreak вважається найшвидшою в світі ракетою класу “земля-повітря” малої дальності. ПЗРК Starstreak може вражати повітряні цілі на висоті до 5 км.

Увечері

Міністр оборони України Олексій Резніков звернувся до мешканців тимчасово окупованого Кримського півострова й окупованих районів Донеччини та Луганщини.

Текст звернення він оприлюднив у середу, 16 березня.

“Окремо звертаюся до мешканців ОРДЛО та Криму з Севастополем. Ми продовжуємо вважати вас громадянами України. Тим, хто не став колаборантом і не вчинив злочинів, нічого не загрожує. Якщо зараз вас насильно мобілізують до російського війська – робіть усе, щоб не потрапити на фронт. Тікайте, ховайтеся. Якщо ж цього не вдалося уникнути, шукайте спосіб негайно перейти на бік української армії. Ви збережете своє життя. Це – головне. З рештою розберемося потім”, – сказав міністр.

Для тих, хто зрадив присязі у 2014 році, міністр повідомив таке: “Ви вчинили злочин проти України, проти українського народу. Ви краще за будь-кого знаєте, що росіяни ставляться до вас як до потенційних зрадників. Тому направляють у найбільш небезпечні точки. Ваше життя для них нічого не вартує. Ви бачите, що Росія цю війну неодмінно програє. Хочете жити – тікайте. Або здавайтеся в полон. Якщо здастеся у полон разом з технікою, надасте важливу інформацію чи допоможете захопити російських офіцерів – це буде враховано під час притягнення вас до відповідальності як суттєва пом’якшуюча обставина. Збережете життя, відбудете покарання, отримаєте шанс почати все спочатку в мирі. Тільки не зволікайте”.

20:45

На Київському напрямку наші артилеристи влаштували “highway to hell” командному пункту і пункту забезпечення 35-ї Армії Східного військового округу ЗС РФ.

Удень

Полк НГУ “Азов” знищує танк ЗС Росії в Маріуполі:

Після 20-ї

На Чернігівщині Збройні сили України знищили склад боєприпасів і десяток паливозаправників росіян, повідомили в пресслужбі оперативного командування “Північ”.

“Рубрика “було – стало. Склад боєприпасів та більше 10 паливозаправників орків на Чернігівщині зустрівся із майстрами ландшафтного дизайну. Наша артилерія працює кучно і красиво”, – йдеться в повідомленні.

Удень

У середу російські окупанти завдали авіаудару не лише по драмтеатру в Маріуполі, а й приміщенню басейну “Нептун”. Про це повідомив глава Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

У драмтеатрі переховувалося, за попередніми даними, кілька сотень маріупольців. Що з ними тепер – невідомо, адже вхід до бомбосховища заблоковано уламками.

“Росіяни уже зараз починають брехати, наче там був штаб полку “Азов”. Але вони і самі чудово знають, що там були лише цивільні. Так само виключно цивільні перебували і в “Нептуні”. Тепер там під завалами, серед інших, вагітні жінки та жінки з дітьми. Це – чистий тероризм!” – йдеться в заяві голови ОВА.

За словами Кириленка, зараз неможливо встановити кількість жертв цих обстрілів, а також масштаби руйнувань.

Вечір

Президент Джо Байден заявив, що США додатково передають Україні системи протиповітряної оборони для протистояння російській агресії, протитанкові озброєння стрілецьку зброю та набої на загальну суму 800 млн доларів. Про це він заявив під час виступу в Білому домі у середу, 16 березня.

“На прохання президента Зеленського ми надаємо системи протиповітряної оборони великої дальності і боєприпаси для цих систем”, – сказав Байден, не уточнивши, про які саме комплекси йдеться.

Він оголосив про додаткові $800 мільйонів на безпекову допомогу Україні.

“Це збільшує нову безпекову допомогу для України до 1 млрд доларів лише цього тижня. Це будуть прямі поставки обладнання від нашого Міністерства оборони. Цей пакет допомоги включає 800 зенітних систем, щоб українці могли продовжувати зупиняти літаки та гелікоптери, які атакують людей, і захистити свій повітряний простір”, – сказав Байден.

Президент США додав, що також буде поставлено 9 тисяч одиниць протитанкових озброєнь, 7 тисяч одиниць стрілецької зброї, включаючи кулемети, гранатомети, та 20 млн різних боєприпасів, включаючи артилерійські.

Удень

Спалена напередодні російська техніка в аеропорту Херсона:

Удень

У Києві затримали священника російського патріархату отця Онуфрія (РПЦвУ) за допомогу російській армії. Чоловік має має паспорт громадянина України на ім’я Сергій Валерійович Тарасов 26.08.1969 р.н.

Під час обшуку будинку та перевірки телефонв з’ясувалося, що священник Московського патріархату співпрацював із спецслужбами Росії.

19:20

Обстріл по Києву. Снаряди влучили в кілька приватних будинків у Подільському районі, на даний момент постраждалих не виявили, — мер Віталій Кличко.

Удень

Неподалік Миколаєва українські військові знищили розвідувальний гелікоптер Ка-52 окупантів.

“З початку доби підрозділами зенітних ракетних військ Повітряних сил Збройних сил України знищено два літаки Су-30СМ в Одеській області, вертоліт Ка-52 поблизу Миколаєва та літак Су-34 на Чернігівщині. Дані щодо втрат противника уточнюються”, – йдеться в повідомленні Генерального штабу ЗСУ.

Відомство також поширило відео з місця інциденту.

18:57

Заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко:

“Друзі, гарні новини із Запоріжжя. Тільки що успішно завершилася спецоперація зі звільнення з полону мера Мелітополя Івана Федорова. Ваня в безпеці. Тільки що разом з президентом і керівником офісу поспілкувалися з ним. Хотілося б сказати одне: своїх ми ніколи не кидаємо. І вже дуже скоро повернеться до виконання своїх обов’язків мера українського Мелітополя”, – сказав Тимошенко.

Після 17-ї

Російські нацисти скинули потужну бомбу на драматичний театр Маріуполя, де ховалися від обстрілів близько тисячі цивільних мешканців. Через обстріли рятувальні роботи наразі неможливі, повідомив телеграм-канал Маріупольської міськради.

“Саме так зараз виглядає драматичний театр Маріуполя. Будівля, яка в мирному житті була точкою концентрації культурного духу міста, а у воєнний час стала сховищем для сотень жінок та дітей”, – розповіли в міськраді, поширивши фото зруйнованої будівлі театру, у якій триває пожежа.

“Сьогодні рашистські війська цілеспрямовано та цинічно знищили драматичний театр у самому серці Маріуполя. Літак скинув бомбу на будівлю, де ховалися сотні мирних маріупольців. Оцінити масштаб цього жахливого та нелюдського вчинку поки що неможливо, бо в місті тривають обстріли житлових кварталів. Відомо, що після бомбардування зруйнувалася центральна частина драматичного театру, а уламками завалило вхід у бомбосховище, що знаходилося в будівлі. Інформація щодо постраждалих уточнюється”, – сказано в повідомленні.

“Неможливо підібрати слова, якими можна було б описати рівень жорстокості та цинізму, з яким російські окупанти знищують мирне населення українського міста біля моря. У прицілі ворога залишаються жінки, діти, люди похилого віку. Це абсолютно беззбройні мирні люди. Очевидно, що єдиною метою російської армії є геноцид українського народу.
Скільки б не минуло часу ми ніколи не пробачимо жодної жертви, жодної краплі крові, пролитої через цю божевільну війну. Ми ніколи не пробачимо та ніколи не забудемо”, – наголосили в мерії.

Як інформувала “Новинарня“, в будівлі Донецького обласного драматичного театру в Маріуполі під час блокади знайшли притулок близько тисячі мирних мешканців, переважно жінок і дітей. Вони перебували там в усіх приміщеннях.

Читайте більше:
Блокадний Маріуполь: драмтеатр як бомбосховище для тисячі людей. ВІДЕО

Удень

США та їхні союзники НАТО направляють в Україну кілька зенітно-ракетних комплексів для допомоги в обороні проти російської агресії.

Про це повідомляє CNN із посиланням на інформацію американських чиновників.

За словами високопоставленого представника США, до цих додаткових систем входять автоматизований зенітно-ракетний комплекс “Оса” (за класифікацією НАТО – SA-8), системи С-300 (SA-10, SA-12) та переносні зенітно-ракетні комплекси “Стріла-3” (SA-14).

За словами високопоставленого представника США, системи були отримані від країн-партнерів НАТО і знаходяться “в дорозі”.

Удень

ДБР вилучило в українського дипломата 1 млн доларів при спробі перетнути кордон, їх передали в держбюджет для потреб ЗСУ.

Удень

Україна стала членом “енергетичного Євросоюзу”, тобто приєдналася до Єдиної енергосистеми Європи ENTSO-E.

Про це президент Володимир Зеленський повідомив у твіттері після 15-ї години.

“Завершилось об’єднання української та європейської енергосистем. Тепер наша електроенергія тече в Європу, а європейська – в Україну. Дякую членам ЄС, особисто президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, єврокомісарці з питань енергетики Кадрі Сімсон і всім, завдяки кому у нас тепер єдина енергосистема”, – ідеться в дописі на сторінці глави держави.

17-та година

Від початку доби ворог завдав понад 50 ударів по житлових районах Харкова. На Салтівці внаслідок влучення снаряду виникла пожежа на продуктовому ринку. Двоє людей загинули, ще п’ятеро було поранено. Під час рятувальних робіт постраждили двоє працівників ДСНС.

Напередодні

У помешкання керівника Ріпкинського районного товариства мисливців у Чернігівській області Анатолія Кульгейка увірвалися російські військовослужбовці. Вони почали вимагати у нього списки мисливців, аби знати, в кого є зброя. У відповідь на це чоловік підірвав себе і рашистів ручною гранатою.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook колишній заступник генпрокурора України Давид Сакварелідзе.

За його даними, трагедія сталася 10-го чи 11 березня. Мисливця вже поховали у Ріпках.

Близько 16-ї

Росіяни розстріляли з РСЗО БМ-21 “Град” колону цивільних людей, які евакуйовувалися з міста Маріуполя до міста Запоріжжя.

Про це повідомила пресслужба Генерального штабу ЗСУ вдень у середу, 16 березня.

Поранена дитина. Фото: ГШ ЗСУ

“За попередньою інформацією, є загиблі. Серед постраждалих та поранених є діти. Кількість постраждалих уточняється”, – ішлося в повідомленні.

Невдовзі голова Запорізької ОВА Олександр Старух уточнив: обстріл автоколони мирних жителів, що рухались трасою в бік Запоріжжя, стався близько 16-ї години в районі Степногірська.

“На щастя, загиблих немає. Наразі відомо про п’ятьох поранених, з них одна дитина у важкому стані. Постраждалій дитині роблять складу операцію з дистанційним залученням спеціалістів клініки Охмадит”, – розповів Старух у телеграмі.

Внаслідок обстрілу на полі вздовж траси розпочалася пожежа, додав він.

16-та година

Володимир Зеленський виступив по конференц-зв’язку перед Конгресом США.

Головні тези промови:

🔻 Київ перебуває під ударами з повітря кожен день, але ми не здаємось. Наразі вирішується доля нашого народу.

🔻 Російські війська вже використали тисячі ракет. Це той жах, з яким Європа не стикалася 80 років.

🔻 Ми просимо створення безпілотної зони. Якщо це занадто багато, то просимо системи ППО С-300 та літаки, на яких можуть літати наші пілоти. Вони допоможуть Україні та Європі.

🔻 Я закликаю вас зробити ще більше, потрібні ще санкції проти Росії, потрібні великі обмеження. Потрібно закрити всі американські компанії у Росії, закрити порти для російських судів біля США.

🔻 Зараз Джо Байдену недостатньо бути лідером країни – зараз потрібно бути лідером світу і миру. Сьогодні український народ боротиметься за всі цінності в Європі та світі.

🔻 Потрібно створити новий альянс для забезпечення безпеки всієї Європи, назвавши його «Союзом відповідальних країн».

Також із Києва транслювали відео, яке показали американцям жахи війни в Україні:

Зеленському в Конгресі аплодували стоячи.

Після 14-ї

Прокурором Міжнародного кримінального суду Карім Хан, який розслідує воєнні злочини РФ, прибув до Києва та провів зустрічі в Офісі генпрокурора.

Карім Хан, Дмитро Кулеба, Ірина Венедіктова в Києві. Фото: ОГП

Зокрема, Хан зустрівся з генпрокурором Іриною Венедіктовою та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

“Українська прокуратура та всі правоохоронні і державні органи готові до співпраці у розслідуванні МКС. Ми абсолютно відкриті і налаштовані на оперативний обмін інформацією та доказами. Всі наші зусилля нині сконцентровані на активному зборі та документуванні кожного факту воєнних злочинів та злочинів проти людяності, які вчиняє загарбник на нашій землі. І ми будемо передавати всі матеріали команді МКС. Наша мета – перемога справедливості і покарання всіх причетних до варварських злочинів та смертей”, – заявила Венедіктова, яку цитує пресслужба ОГП.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що відновлення верховенства права є життєво важливим. Він наголосив на важливості об’єднання зусиль для встановлення істини шляхом незалежних та об’єктивних розслідувань, притягнення до відповідальності за вчинення жорстоких злочинів, і підкреслив провідну роль в цьому контексті потенційних міжнародних спільних слідчих груп.

Президент України Володимир Зеленський провів із ним зустріч у режимі відеоконференці інформує пресцентр ОПУ 16 березня.

Фото: ОПУ

Глава держави відзначив важливість рішення Міжнародного кримінального суду про відкриття розслідування щодо жахливих порушень Росією міжнародного кримінального права під час вторгнення в Україну.

“Для нас дуже важливо в час війни, в час агресії російської держави проти наших людей те, що ви так швидко відреагували, так фахово”, – констатував Володимир Зеленський.

Він запевнив, що українська влада готова надавати максимальне сприяння в діяльності слідчій групі МКС, яка з березня розпочала роботу в нашій країні. До цієї роботи залучені Генеральний прокурор України та відповідні правоохоронні органи.

Карім Хан зі свого боку розповів, що він уже мав можливість ознайомитися з фото- та відеоматеріалами, на яких зафіксовано наслідки вторгнення та бомбардувань у Маріуполі та інших містах – страждання людей, зокрема дітей та жінок.

“Закон має зараз іти вперед і використовуватися для захисту цих людей”, – наголосив прокурор Міжнародного кримінального суду.

Він констатував: задля підтримки України в цій боротьбі відбулося історичне швидке єднання великої кількості країн.

“Вони зрозуміли, що верховенство права не може жити просто в університетах і судах. Це треба впроваджувати у реальність, якщо ми хочемо, щоб була справедливість”, – додав Карім Хан і зазначив, що очікує на ефективну співпрацю з Україною та отримання інформації з усіх перехоплених свідчень для того, щоб дійсно дійти до суті.

Після 13-ї

Учасник переговорної делегації, радник керівника ОПУ Михайло Подоляк – про заяви з російської сторони щодо перебігу переговорів: Модель України може бути лише «українською», а не шведсько-австрійською

Глава російської делегації Володимир Мединський заявив, що, начебто, Київ запропонував закріпити австрійський чи шведський варіант нейтралітету, за яким Україна залишиться демілітаризованою державою з власною армією. Подоляк відповів:

🔻 Україна зараз перебуває у стані прямої війни з РФ. Тому модель може бути лише «українською» і лише про юридично вивірені «гарантії безпеки».

🔻 Жодних інших моделей чи варіантів. Що це означає? По-перше, абсолютні гарантії безпеки. Дійсні, а не протокольні чи будапештські. Це означає, що сторони-підписанти гарантій не стоять осторонь у разі нападу на Україну, як сьогодні.

🔻 По-друге, Україна більше не хоче залежати від бюрократичних процедур, які дозволяють або не дозволяють закривати небо від тих самих крилатих ракет. Нам потрібні прямі та жорсткі гарантії того, що небо обов’язково буде.

Удень

Міжнародний суд ООН в Гаазі зобов’язав Росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії в Україні, заявленою метою яких було “запобігання і покарання” нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України. Про це оголосила головна суддя Міжнародного суду ООН Джоан Донох’ю.

Росія повинна також припинити будь-яку військову допомогу так званим “ЛДНР”.

“Суд вважає, що Російська Федерація повинна гарантувати, що будь-які військові чи регулярні з’єднання, які можуть управлятися нею чи підтримуватися, а також будь-які організації чи особи, які можуть непрямо нею контролюватися, не вживатимуть подальших заходів у цих операціях”, – додала суддя.

Оголошуючи рішення, суддя зазначила, що суд має юрисдикцію для розслідування того, чи відбувається геноцид в Україні – після позову, порушеного Україною проти Росії. Суддя пояснила, що у суду немає доказів того, що Україна вчиняє геноцид на своїй території, як стверджувала Росія.

Рішення ухвалили 13 голосами проти двох. Проти голосували Росія та Китай.

14-та година

У Києві затримали російського шпигуна-диверсанта.

Удень

На Харківщині затримали й арештували шпигунку, яке передавала росіянам інформацію про місцезнаходження підрозділів Збройних сил України. Про це повідомила пресслужба Офісу генпрокурора.

“За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру громадянці України у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). В порядку ст. 615 КПК України їй обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою”, – сказано в повідомленні.

За даними слідства, підозрювана з 25 лютого по 9 березня за допомогою месенджера передавала представникові країни-агресора відомості щодо місцезнаходження військової техніки, особового складу ЗСУ, а також про їх переміщення по м. Харкову. При цьому вона усвідомлювала, що ці дані будуть використовуватися ворогом для подальших бомбардувань мирного міста.

Удень

Мера Скадовська Олександра Яковлєва відпустили, він продовжує роботу, про що розповів у відеозверненні.

Бучанська міськрада після полудні також отримала інформацію, що її працівники, про захоплення яких у полон повідомили вранці, живі й здорові, їх відпустили і вони повернулись до своїх рідних.

“У всіх їх забрали сім-карти, тому вони зараз не на зв‘язку”, – пояснили в міськраді.

Після 13-ї

Росія стала першою країною, яку виключили з Ради Європи. Сьогодні перед будівлею ПАРЄ у Страсбурзі із флагштоку зняли прапор країни-окупанта.

Після 13-ї

Президент Володимир Зеленський підписав указ про хвилину мовчання для вшанування українців, які загинули у війні з РФ
Щоранку о 9-й годині на всій території держави вшановуватимуть усіх, “хто міг би ще жити, якби Росія не почала цю війну”.

Після 11-12-ї

Російські інтервенти викрали міського голову тимчасово окупованого Скадовська, що в Херсонській області, Олександра Яковлєва та його заступника Юрія Палюха.

Про це вранці в середу, 16 березня, повідомив місцевий громадський діяч Артем Костюченко.

“Щойно (близько 11:00 – “Н”) зі Скадовської міськради російські військові викрали мера Олександра Яковлєва та Юрія Палюха”, – написав він.

Костюченко закликав містян зібратися на центральні площі о 12:00.

Люди прийшли і скандували: “Російський солдат – фашист і окупант!”, “Поверніть нашого мера!”, “Ми його вибрали – це наш мер!”. Також люди вигукували: “Скадовськ – це Україна”.

Вранці

На нових перехоплених українськими правоохоронцями розмовах окупантів чути, як російський строковик розповідає матері, що їм дали наказ висуватися на Суми, однак “жодна колона звідти не доїжджала цілою”. Відповідний запис вранці в середу, 16 березня, опублікував пресцентр Служби безпеки України.

“А через місто Суми ще жодна наша колона не виживала. Ніхто, жодна колона не доїжджала цілою. Якщо все добре вийде, то я хотів би скласти зброю, щоби не їхати через Суми”, – зізнається інтервент і плаче зі страху.

Він, як і всі його “колеги”, наляканий і деморалізований. Хоче додому і розуміє, що підмоги чекати нізвідки.

“Назви українських міст, які живуть під обстрілами і бомбардуваннями, але героїчно обороняються, до кінця життя будуть частиною нічних кошмарів рашистів”, – наголошує пресцентр СБУ.

Удень

Український футболіст і гравець англійського клубу “Вест Гем” Андрій Ярмоленко передав потрібні речі українським воїнам у Чернігівінформує пресслужба Головного управління розвідки Міноборони.

“Я дуже дякую Андрію Ярмоленку за ту допомогу, яку він передає сьогодні своєму місту. Ці “ніштяки”, які у мене в руках, підуть нашим розвідникам. Це те, що їм зараз треба. Андрію, дякую!”, – прокоментував голова Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус.

13-та година

Звернення заступника командира полку “Азов” капітана Святослава Паламара “Калини” з міста Маріуполя:
“Виходьте на вулиці, поширюйте повідомлення в інтернеті про долю блокадного Маріуполя, про те, що Маріуполь – це Україна. Потрібно, щоб Маріуполь був в усіх на вустах”.

12:32

О 12:32 на каналі “Україна 24” транслювався рядок, що біжить, із фейковою заявою президента Зеленського із закликом скласти зброю. Ефір телеканалу зламали, ведучі невдовзі визнали це.

Володимир Зеленський одразу відреагував на провокацію, запасавши відео з двору офісу президента. Він сказав, що Україна зброю не складе, а він закликає здаватися лише російських окупантів.

10:30

Офіс генпрокурора: Кожного дня під обстрілами в Україні гинуть щонайменше 5 дітей.

Станом на ранок 16 березня 2022 року загинуло 103 дитини і більше 100 поранено внаслідок збройної агресії РФ.

Найбільше постраждало дітей у Київській, Харківській, Донецькій, Чернігівській, Сумській, Херсонській, Миколаївський та Житомирській областях.

Внаслідок бомбардувань та обстрілів пошкоджено понад 400 закладів освіти, 59 з них зруйновано повністю.

Уранці

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора України повідомлено про підозру генеральному директору Державної корпорації по космічній діяльності “Роскосмос” (Дмитру Рогозіну – “Н”) у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та пособництві у веденні агресивної війни (ч. 3 ст. 110 та ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК України).

За даними слідства, він, “здійснюючи спецпропаганду, розповсюджував недостовірну інформацію щодо нібито нацистського режиму на території України та ходу воєнних дій. З метою введення в оману громадян РФ він розповсюджував неправдиву інформацію про те, що збройні сили РФ не здійснюють обстріли мирних мешканців, населених пунктів та цивільної інфраструктури. У публічних виступах директор «Роскосмосу» нав’язував громадянам РФ пропаганду щодо ведення «війни з метою звільнення України від нацизму”.

Уранці

У Чернігові в одному зі спальних мікрорайонів міста російські війська обстріляли цивільних, які стояли в черзі по хліб.

Як інформує кореспондент “Суспільного” з місця події, обстріл стався 16 березня близько 10-ї ранку. Внаслідок обстрілу загинули щонайменше 10 мирних мешканців.

Після 12-ї

Оборонці Чернігова збили ще один російський двомісний винищувач-бомбардувальник Су-34, повідомила пресслужба оперативного командування “Північ”.

“Зранку окупаційні війська росіян знову спробували прорвати оборону Чернігова за підтримки авіації та артилерії, але спроби знову були марними, і Збройні сили України відбили всі атаки. Було збито ще один ворожий літак!
Су-34 бомбив місто, але фахівці ППО одного з підрозділів ОК «Північ» влучно згорнули його «роботу». Пілоти десантувались, тривають пошуки”, – сказано в повідомленні.

Це другий ворожий літак, збитий силами ОК “Північ” з початку доби.

О 10:30 оперативне командування повідомляло: “Вночі фахівці ППО поцілили в ворожий літак типу Су, який закидував ракетами Чернігів. «Пташка» впала”.

Після 11-ї

Система НАСА Fire Information for Resource Management System (FIRMS), яка відстежує великі пожежі по всьому світу, зробила світлини знищеної російської техніки в зайнятому окупантами аеропорту “Херсон” у селищі Чорнобаївка поблизу Херсона.

Як повідомляє CNN, фотографії були зроблені у вівторок, 15 березня, о 13:42 годині за місцевим часом. Унаслідок артилерійських обстрілів були знищені принаймні три російські гелікоптери в аеропорту. Також постраждали декілька військових машин поблизу.

14 березня супутникові знімки від Maxar Technologies показали певну кількість російських військових гелікоптерів в аеропорту Херсона, а на його околицях також були видні десятки одиниць ворожої військової техніки.

Це смішно, але виходить, що росіяни повторно поставили свої вертольоти й машини на аеродром у Чорнобаївці – після того, як у ніч на 7 березня українська армія вже завдавала вогневого ураження по скупченню гелікоптерів ЗС РФ у цьому ж місці. Як наслідок, повідомляли про знищення близько 30 вертольотів ворога.

Ранок

Вранці окупанти обстріляли телевежу Концерну РРТ у Вінниці. Ефірне мовлення в місті тимчасово не працює, повідомляє Держспецзв’язку.

Нагадуємо мешканцям Вінниці, що наразі отримати доступ до українського мовлення безкоштовно можна кількома способами:

📡 На супутнику. Українські телеканали розкодовані на супутнику. Це означає, що доступ до мовлення безкоштовний. Щоб переглядати телебачення, потрібен супутниковий ресивер та супутникова антена.

🖥 На Youtube. Більшість українських каналів мають власні канали на Youtube. Якщо у вас є швидкий інтернет, знайдіть у мобільному додатку або на вебсторінці на Youtube бажаний канал. Якщо швидкість інтернету невисока, оберіть в налаштуваннях відео нижчу роздільну здатність (три крапки у верхній частині відео – якість – 360р або 480р – цього буде достатньо).

📹 На ОТТ-сервісах. На платформах YouTV, Sweet TV, Omega TV, MEGOGO, Kyivstar TV, Oll tv доступ до українського телебачення тепер теж безкоштовний. Знайдіть бажаний канал у застосунку або на вебсторінці улюбленої платформи.

📱У Дії в розділі Послуги. Для цього потрібно оновити застосунок.

Крім того, слухайте українське радіомовлення через інтернет-радіо: radioplayer.ua та в застосунку Дія.

Ранок

На площі залізничного вокзалу у Тростянці Сумської області військовослужбовці 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр” знищили гаубичний дивізіон окупанта 2С19 “Мста-С”. Про це вранці у середу інформує пресслужба бригади.

“Бійцям бригади «Холодний Яр» вночі вдалося ювелірно знищити гаубичний дивізіон окупанта 2С19 «Мста-С». Ворог розмістив знаряддя на площі залізничного вокзалу у Тростянці на Сумщині. Уразити техніку окупанта і не завдати серйозних руйнувань цивільній інфраструктурі було непростою задачею. Утім, холодноярцям вдалося з нею впоралися”, – йдеться у повідомленні бригади.

На другому відео – знищення ворожої техніки у тому ж районі на Сумщині.

Після 10-ї

О п’ятій ранку на півдні України два винищувачі Су-30см російських фашистів відправили услід за російський кораблем.

Пара винищувачів окупантів намагалася атакувати одне із селищ в Одеській області. Зенітний ракетний підрозділ Повітряного командування “Південь” ЗСУ ліквідував обидва літаки. Пілоти катапультувалися і вслід за літаками впали в українське Чорне море, інформує пресслужба командування Повітряних сил ЗС України.

9:35

Російські загарбники викрали шістьох людей, які перебували у будівлі Бучанської міської ради та до останнього надавали допомогу мешканцям, повідомила міська рада окупованої Бучі в Telegram.

“Увечері 15 березня російські окупанти вчинили погром в адміністративній будівлі Бучанської міської ради та взяли в полон наших співробітників і волонтерів, які до останнього під обстрілами допомагали мешканцям нашого міста”, – сказано в повідомленні.

Зокрема, російські окупанти викрали:

  • Гапченка Дмитра Олександровича (керуючий справами міськради);
  • Черкаського Леоніда Юхимовича;
  • Цигана Миколу Володимировича;
  • Ющенка Анатолія Вікторовича;
  • Уманця Володимира Олександровича (охорона);
  • Матюка Сергія Олександровича.

Росіяни викинули паспорти та інші документи полонених, коли від’їжджали.

Бучанська міська рада закликала офіс президента, міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірину Верещук та керівництво Київської обласної військової адміністрації допомоги у звільненні цих людей.

Після дев’ятої

Заступник керівника ОП Кирило Тимошенко:

В Запоріжжя продовжують прибувати авто з Маріуполя, які вчора вирушили гуманітарним коридором евакуації. За ніч прибуло 1 274 автомобілі.

Мешканцям Маріуполя, які дістались до Запоріжжя, надається допомога психологів, соціальних служб.
Забезпечено харчування, одяг та розміщення для відпочинку.

За бажанням люди можуть продовжити евакуацію в західному напрямку”.

9:30

Зведення Генштабу ЗСУ. Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 16.03 орієнтовно склали:

• особового складу – понад 13800 (+300),
• танків ‒ 430 (+36),
• бойових броньованих машин ‒ 1375 (+96),
• артилерійських систем – 190 (+40),
• РСЗВ – 70 (+6)
• засобів ППО – 44 (+9),
• літаків – 84 (+3),
• гелікоптерів – 108 (+13),
• автомобільної техніки – 819 (+179),
• кораблів /катерів – 3,
• цистерн з ПММ – 60,
• БПЛА оперативно-тактичного рівня – 11 (+2),
• спеціальної техніки – 10.

(У дужках – зміна за добу).

Уночі

Українські креативники та американська студія склали “гімн Росії” зі звуків вибухів та обстрілів, які з 24 лютого лунають по всій території України.

Ранок

Київ. Внаслідок ворожого обстрілу стався обвал у житловому будинку у Шевченківському районі Києва. За попередньою інформацією, постраждали дві особи, евакуйовано 35 осіб, – ДСНС.

Фото: пресслужба ДСНС

Ранок

“Вперше в Запоріжжі цивільні об’єкти піддалися бомбардуванню. Ракети прилетіли в район залізничного вокзалу Запоріжжя-2. За попередніми даними, ніхто не загинув. Друга ракета прилетіла в район ботанічного саду”, — голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Напередодні

У Київській області українські захисники знищили колону військової техніки ворога. Про це вранці у середу, 16 березня, інформує пресслужба Генерального штабу ЗСУ.

“Київщина. Чергова колона техніки російських окупантів поспішає за своїм кораблем. Разом переможемо!”, – йдеться в повідомленні.

Після шостої

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:  “Стан, положення та характер дій сил оборони суттєвих змін протягом останньої доби не зазнали. Збройним силам України вдалось завдати нищівних ударів по угрупованнях військ окупантів на тимчасово зайнятих територіях України та, на окремих напрямках, перейти у контрнаступ”.

Близько четвертої

Мешканці Вінниці повідомляють про звуки сильних вибухів.

Після другої

У багатьох регіонах України оголошено повітряну тривогу: Київ та область, Кременчук, Полтава, Кривий Ріг, Нікополь, Миколаїв, Черкаська, Дніпропетровська, Львівська, Івано-Франківська, Одеська, Вінницька, Кіровоградська області тощо.

Близько другої

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль після нічної зустрічі з главами урядів Польщі, Словенії та Чехії, а також віцепрем’єр-міністром Польщі повідомив, що, за попередніми розрахунками, для відновлення України після війни з Росією вже зараз потрібно 565 мільярдів доларів.

“Попередні розрахунки говорять, що зараз прямі одноразові втрати для України становлять 565 мільярдів доларів США. Власне, це ті кошти, які будуть потрібні, щоби відновлювати нашу державу – і за рахунок коштів репатріації РФ, і за рахунок коштів наших партнерів”, – сказав глава уряду.

Він наголосив, що Кабмін буде працювати над тим, щоби кошти та майно Росії за кордоном були заарештовані.

“Ми віримо, що країни-партнери так само долучаться до цього масштабного плану”, – зазначив Шмигаль.

Водночас він поінформував, що в уряді створена та вже працює група, яка займається оцінкою втрат для економіки внаслідок російської агресії.

Після півночі

Компндування Повітряних сил ЗСУ в нічному  зведенні повідомило, що 15 березня протиповітряна оборона знищила три літаки рашистів. Один поки не встановлено, а два – це винищувачі-бомбардувальники Су-34.

Також збито один ворожий вертоліт, три БПЛА оперативно-тактичного рівня та дві крилаті ракети.

Крім того, авіація Повітряних сил ЗСУ завдавала ракетно-бомбових ударів по наземних цілях окупантів. Група тактичного призначення у складі бомбардувальників Су-24М, штурмовиків Су-25, вертольотів Мі-24 армійської авіації під прикриттям винищувачів здійснила дев’ять авіанальотів на колони ворожої техніки та скупчення військ.

Після півночі

Президент Володимир Зеленський підписав чергові укази про надання українським воїнам високих державних нагород, зокрема звань Героїв України. Найвищої відзнаки удостоєні шість військовослужбовців, із них четверо – посмертно.

“Я підписав указ про відзначення державними нагородами 139 військовослужбовців Збройних Сил України, які відзначилися в обороні нашої держави. 32 з них – посмертно.
Також підписав указ про присвоєння звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”, – повідомив Зеленський у нічному зверненні на початку доби 16 березня.

Звання Героя України надані:

Полковнику Гудзю Валерію Федоровичу. Посмертно. За героїчну оборону Попасної в Луганській області.

Полковнику Котенку Сергію Леонідовичу. Посмертно. Завдяки його мужнім діям та особистій рішучості було знищено кілька колон ворожої техніки.

Полковнику Мариняку Олександру Мирославовичу. Посмертно. Завдяки його рішучості під час оборони Київської області знищено велику кількість солдатів противника, скупчення паливозаправників та ворожої техніки.

Майору Сбитову Павлу Олеговичу. Посмертно. Завдяки його професіоналізму та рішучим діям було організовано знищення декількох крупних підрозділів ворога.

“Вічна памʼять кожному, хто загинув за нашу Україну!” – сказав Зеленський.

Старшому лейтенанту Дозірчому Дмитру Леонідовичу. Його ефективні дії при обороні Херсонської області дали змогу нашим силам вийти з оточення і продовжити боротьбу.

Старшому лейтенанту Сидунцю Володимиру Володимировичу. Завдяки його діям знищено дивізіон російських “Іскандерів”.

Після півночі

Президент Володимир Зеленський у черговому нічному відеозверненні розповів, що під час українсько-російських переговорів сторона РФ озвучує вже більш реалістичні позиції, але “ще потрібен час”.

“Ми всі хочемо миру. Якнайшвидше. Ми всі хочемо перемоги. І постійно є таке відчуття, що ще трохи, і ми здобудемо те, що належить саме нам, Україні, по праву. Але…

Але ще потрібні зусилля. Потрібне терпіння. Ще потрібно боротися. І працювати – кожному на своєму місці. Кожному.

Зокрема, нашим представникам, нашій делегації на переговорах із Російською Федерацією. Це важливо. Складно, але важливо, тому що будь-яка війна завершується угодою. Зустрічі тривають. Як мені доповідають, позиції на переговорах звучать уже реалістичніше. Проте, ще необхідний час, щоб рішення були в інтересах саме України“, – сказав Зеленський.

Ще цитати зі звернення президента:

  • Київ відвідали сьогодні премʼєр-міністри трьох держав-партнерів — Польща, Чехія та Словенія. Це вагома підтримка. Коли для окупантів наш Київ – мішень, особливо важливо й особливо сміливо бути тут, поруч із нами. Так проявляється лідерство. І я запрошую всіх друзів України відвідати Київ.
  • У середу запланований мій виступ у Конгресі Сполучених Штатів. Важлива подія.
  • Я вдячний народним депутатам за те, що більшість голосувань зібрали понад 340 голосів “за”. Це демонструє політичну єдність України. Коли всі партії та групи працюють разом у законно обраному парламенті, руйнується один із головних міфів окупантів про те, що нібито українська влада не представляє волі народу.
  • А всім колаборантам, які вирішили попрацювати трішки на окупантів, треба вже уявляти, де ж у Ростові вони ховатимуться від покарання.
  • Сподіваюся, що в середу відбудеться довгоочікуваний порятунок людей з міста Ізюм Харківської області. Гуманітарний коридор погоджений.
  • 20 тисяч змогли виїхати з Маріуполя. Поки що тільки власним транспортом. Там буде складна ситуація. Ми боремося за вас. Вибачте, все дуже складно. Українську колону з гуманітарним вантажем, як і раніше, блокують постійно російські солдати на дорозі до міста. Але ми не відмовимося від намагань врятувати людей, врятувати місто.
  • Хочу сказать прямо всем чиновникам РФ: если вы останетесь на должностях, если вы не выступите против войны, международное сообщество лишит вас всего. То же самое касается системы пропаганды — если вы остаетесь работать на пропаганду, вы подвергаете себя гораздо большему риску, чем если просто уйдете.

Північ

Зі зведення Генерального штабу ЗСУ станом на 00:00 середи, 16 березня:

“Загалом, станом на 15 березня 2022 року ворогом втрачено (знищено повністю або втрачена боєздатність) до 40% підрозділів, залучених до т. зв. “операції” на території України”.

“Завдання щодо розгрому угруповань ЗС України, виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей та інші завдання противником не виконані. Водночас окупанти зупинені на Миколаївському напрямку.

Ворог намагається посилити угруповання військ за рахунок додаткового перекидання на територію України батальйонних тактичних груп, сформованих зі зведених підрозділів, що зазнали втрат протягом перших десяти діб операції, військових найманців із числа громадян іноземних держав.

Крім того, за наявною інформацією, російським військовим керівництвом прийнято рішення про достроковий випуск курсантів вищих військових навчальних закладів на території РФ із подальшим залученням їх до бойових дій проти України”, – ідеться у зведенні.

На Волинському напрямку дії противника змін не зазнали, основні зусилля зосереджуються на посиленні охорони українсько-білоруського кордону.
Виявлено перекидання до прикордонних з Україною районів підрозділів 120-ї окремої мотострілецької бригади (Мінська) Північно-Західного оперативного командування ЗС Білорусі.

На Поліському напрямку ворог активних наступальних дій не проводив.
Зазнавши втрат, ворог, в порушення норм міжнародного гуманітарного права, здійснює хаотичне мінування місцевості, створюючи небезпечні умови існування мирному населенню України. Поряд із цим противник здійснював перегрупування, відновлення боєздатності розгромлених у попередніх боях підрозділів. Внаслідок ефективних дій ЗС України ворог несе значні втрати в живій силі і техніці.

На Сіверському напрямку противник протягом дня зосереджував зусилля на веденні розвідки. Має проблеми із забезпеченням військ боєприпасами.

На Слобожанському напрямку противник намагається посилити наявне угруповання шляхом зосередження резервів поблизу державного кордону, перекрити доступ до міста Суми з південного напрямку та блокувати місто Ізюм. Успіхів не має.

На Донецькому напрямку ворог вдався до невдалої спроби просування на напрямках населених пунктів Рубіжне, Сєверодонецьк, Лисичанськ, в результаті чого окупанти зазнали значних втрат та були змушені відійти у вихідне положення. В районі Попасної противник намагається утримати зайняте положення. Не має успіху в районі Авдіївки.

Найгіршою обстановка залишається в районі Маріуполя, де противник намагається блокувати місто на західній і східній околицях міста. Має значні втрати, змушений ввести резерви зі складу 810-ї окремої бригади морської піхоти.

На Південнобузькому напрямку противник зосередив зусилля на утриманні зайнятих рубежів, удосконаленні інженерного обладнання наявних позицій. Не відмовляється від задуму продовження наступу в напрямку Кривого Рогу.

Внаслідок ефективної роботи підрозділів Сил оборони України в районі Чорнобаївки ворог втратив сім бойових вертольотів.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після 19 діб бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО і надалі відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці, однак темп наступу сповільнився.

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.