ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 24 – 19.03.2022

23:35

“Денний план утилізації повітряних рашистів не виконано” – про це йдеться у вечірньому зведенні пресцентру Командування Повітряних сил ЗСУ.

У ПС зазначили, що в суботу “противник суттєво зменшив свою присутність в українському небі. Тому, на жаль, протиповітряна оборона сьогодні збила всього три вертольоти російських фашистів”.

“Аби (…) план було перевиконано, Повітряні сили очікують від наших союзників не лише заяв та оплесків на адресу українських Героїв, а дієвої допомоги – сучасні системи ППО та винищувачі”, – сказано в повідомленні.

Протягом дня

На польсько-білоруському кордоні в пункті пропуску Кукурикі-Козловичі кілька сотень українських активістів продовжують блокувати проїзд російських та білоруських фур, черга яких уже розтягнулася більш ніж на 30 кілометрів.

“Проїхало три фури. Одна з телятами, дві зі свиньми. Це наша принципова позиція, пропускати фури з тваринами. Більше фури не їдуть ніякі. Нагадаю, що раніше ми пропускали з європейськими номерами”, – зазначила активістка Ірина Земляна.

Якщо в попередній такій акції брали участь кілька десятків активістів, то тепер їх – кілька сотень.

“Погляньте, де тепер наш Майдан”, – прокоментував це відео від активіста Жені Клімакіна письменник Андрій Бондар.

Активісти наголошують, що поки Росія здійснює збройну агресію проти України, із нею не може бути жодної торгівлі. Вимоги активістів – припинити торгівлю між країнами Євросоюзу та Росією.

Влада Польщі – на боці українських пікетників, проте консолідованої позиції Євросоюзу з цього питання наразі немає.

Читайте більше тут

Вечір

Російські окупанти обстріляли село Велика Костромка неподалік Криворізької ТЕЦ. Про це заявив у відеозверненні очільника військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

“О пів на дев’яту ввечері сьогодні “градами” орки вдарили по Великій Костромці у передмісті Зеленодольська.  Рзбили один дім, трошки постраждала вулиця, газопровід. Але, слава Богу, без жертв. Відпрацювала, все загасила наша пожежна служба”, – сказав він.

За словами Вілкула, російські окупанти не просунулися в напрямку Кривого Рога. Наразі вони перебувають неподалік адміністративної межі між Херсонською та Дніпропетровською областями.

Вечір

“Нарешті в Америки є президент, якого всі люблять, та який має захмарний рейтинг підтримки. Це президент України. Та все ж”, — пожартував популярний телеведучий Білл Мар в ефірі cвого шоу на каналі HBO.

Перед північчю

Відеодайджест 19 березня від ГШ ЗСУ.

Вечір

Папа Римський Франциск відвідав 19 українських дітей-біженців у дитячій лікарні Бамбіно Джезу в Римі.

Вечір

Петро Порошенко закликав на час війни з Росією утриматися від політичних дискусій, які сприяють розбрату і шкодять державі.

“Ворог у нас сьогодні один – путінська росія. Спільними зусиллями маємо захищати Україну, забувши про будь-які старі розбіжності.
Багато хто втомився, емоційно виснажився. У когось спонтанно написався недоречний пост чи зірвалася з вуст непродумана заява. А далі як у тій приказці: «слово за слово, чем-то по столу». І провокується внутрішнє протистояння, яке точно не працює на Україну.
Засмучений деякими дискусіями в соціальних мережах. Закликаю усіх до стриманості. Всі, хто володіє словом, мають бити в одну ціль – у Кремль”, – ідеться в дописі Порошенка у ФБ.

Після 22-ї

Окупанти обстріляли лікарню в Чернігові. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив мер міста Владислав Атрошенко.

“Опорна 2-га лікарня зазнала бомбардування, бо знаходиться на окраїні міста, де ведуться бої… Вибито всі шибки і прооперовані хворі лежать у коридорах при температурі +10-11 градусів Цельсія”, — сказав мер.

Він наголосив, що місто потерпає від гуманітарної катастрофи — немає ні електроенергії, ні тепла, ні води. Атрошенко закликав надати допомогу Чернігову, зазначивши, що їхнє місто відчуває воєнну скруту значно гостріше, ніж це може здаватися в тилу, у Львові абощо.

Вечір

Українські сили оборони ліквідували  заступника командувача Чорноморського фоту РФ з військово-політичної роботи, капітана 1 рангу Андрія Палія.

Про це повідомляють військові канали України з посиланням на допис 19 березня російського бізнесмена Костянтина Царенка з Криму.

Царенко написав у соцмережі, що Андрій Палій загинув цього дня, “захищаючи нашу країну (Росію) на її “дальніх рубежах”.

Читате більше

Після 22-ї

Найближчими днями в Україну прибудуть засоби протиповітряної оборони, ПТРК, ПЗРК та інше озброєння від Сполучених Штатів. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі національного телемарафону.

“Вони публічно оголосили. Це будуть і “стінгери”, і “джавеліни”, і протитанкові комплекси. Це буде дуже багато корисного для наших військових, представників сектору безпеки і оборони”, – зазначив Данілов, якого цитує “Українська правда”.

“І вони найближчим часом вже будуть на території нашої країни. Мова йде про дні”, – уточнив він.

Вечір

Компанія Maxar Technologies 19 березня зафіксувала зі своїх супутників масштаб руйнувань драматичного театру в Маріуполі, по якому росіяни завдали авіаудар.

На знімку, яки поширив у твіттері журналіст Buzzfeed Крістофер Міллер, видно, що центральна частина будівлі театру зруйнована вщент. Також чітко видно напис великими літерами “ДЕТИ” перед театром.

Після 20-ї

Російські окупанти силоміць вивезли кілька тисяч мешканців Маріуполя на територію Росії, зокрема у її віддалені регіони, і заборонили виїздити звідти мінімум два роки. Про це повідомляє Маріупольська міська рада.

“Те, що сьогодні роблять окупанти – знайоме старшому поколінню, яке застало жахливі події Другої світової війни, коли нацисти насильно захоплювали людей. Складно уявити, щоб у ХХІ столітті людей насильно вивозили в іншу країну.

Мало того, що російські війська знищують наш мирний Маріуполь, вони пішли ще далі і почали вивозити маріупольців. Всі воєнні злочини з боку Росії мають отримати найжорсткіше покарання”, – наголосив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

Читайте більше

Після 20-ї

З оперативної інформації Генштабу ЗСУ станом на 18:00 19.03.2022:

  • Оперативна обстановка суттєвих змін не зазнала. Захисники України надійно утримують рубежі оборони, зосередивши головні зусилля довкола стратегічно важливих міст – Києва, Чернігова, Харкова, Маріуполя, Миколаєва, та змушують ворога відмовитися від продовження наступу.
  • Навіть ворожа розвідка дійшла до висновку, що у зв’язку із сильним спротивом українців встановити проросійську владу на тимчасово підконтрольних окупантам територіях є неможливим.
  • Російські війська продовжують зазнавати значних втрат. У тимчасово окупованому Криму окремі підрозділи морської піхоти втратили до 90 відсотків особового складу, резервів для відновлення втрат немає.
  • Спостерігаються спроби укомплектувати роти для відправки в Україну за рахунок відряджених з інших військових частин. У цих підрозділах понад 20 осіб написали рапорти про відмову брати участь у війні проти України, до “відказників” застосовуються репресивні методи впливу.
  • Протягом останніх днів на Миколаївському напрямку ворожі підрозділи, що були укомплектовані за рахунок мобілізації на тимчасово окупованій території Донецької області, також зазнали суттєвих втрат. За дві доби боїв безповоротні втрати противника склали понад 200 осіб, решта деморалізовані та відмовляються брати участь у бойових діях. Мобілізовані відверто звинувачують російське командування у використанні їх для “розвідки боєм”, щоб виявити позиції ЗС України.
  • До Луганської обласної лікарні щодня прибувають рефрижератори з “вантажем 200”. Це тіла солдатів 2-го армійського корпусу, який має значні втрати. Біля райвиконкомів вишикувались черги родичів загиблих за довідками по смерть.

Вечір

Американські офіційні особи підтвердили, що Росія ще минулого тижня запустила проти України гіперзвукові ракети. Про це на умовах анонімності заявили CNN американські посадовці.

Це стало першим відомим прикладом використання таких ракет у бою, і США змогли відстежувати запуски в режимі реального часу.

На думку американських посадовців, використання РФ гіперзвукових ракет могло мати на меті як випробування цієї зброї, так і “надсилання Заходу повідомлення про російські можливості”.

Міноборони РФ 19 березня повідомило, що російські військові застосували гіперзвукові ракети комплексу “Кинджал” для знищення підземного військового складу на заході України.

20:55

Заступник керівника ОП Кирило Тимошенко: 19 березня гуманітарними коридорами евакуйовано 6 623 людини

Із Маріуполя до Запоріжжя виїхали 4 128 людей, із яких 1 172 дитини.

  • Також з Мангуша до Бердянська мікроавтобусами перевезено майже 500 маріупольців, які завтра зранку зможуть виїхати до Запоріжжя.
  • Автобуси для евакуації з Бердянська будуть очікувати завтра з 9.00 на площі перед міським спорткомплексом.
  • Відправлення до Запоріжжя планується об 11.00.

Із Київської області евакуйовано 1 820 людей.

Із Луганської області евакуйовано 675 людей.

У населені пункти Луганщини доставлено продукти та медикаменти.

Вечір

Відео з розгромленою колоною рашистів, Запорізька область.

Після 20-ї

Внаслідок обстрілів Харкова російськими військами на Північний Салтівці та Великій Данилівці спалахнули пожежі, повідомляє “Суспільне” з посиланням на очевидців. Мешканці повідомляють про влучання снарядів у житлові будинки також у районі ХТЗ.

За попередньою інформацією Центру екстреної медичної допомоги, є загиблі та поранені, серед них дитина.

 

Після 20-ї

Посол Білорусі в Україні Ігорь Сокіл заявив, що посольство повністю завершило евакуацію своїх співробітників.

Про це повідомляє білоруська державна інформагенція БелТА.

Причиною евакуація посол називає “нестерпні умови роботи”. Зокрема, у посольства були заблоковані всі фінансові рахунки, а співробітникам посольства ніби то були “створені нестерпні умови, були загрози фізичної розправи постійно”.

Після 19-ї

З-під завалів військової казарми в Миколаєві, зруйнованій внаслідок ракетного удару 18 березня, дістали не менше 50 тіл загиблих.

“Щонайменше 50 тіл знайдено, але ми не знаємо, скільки ще знаходиться під завалами”, – сказав агентству AFP співробітник Державної служби надзвичайних ситуацій Ураїни.

За його словами, в п’ятницю на базі спали “не менше 200” військових.

Джерело повідомило ВВС, що щонайменше 57 поранених перебувають на лікуванні в трьох лікарнях.

Вдень

Головне управління розвідки Міноборони опублікувало список російських військових авіполку з Ростовської області, які завдають бомбових ударів по мирних громадянах України.

Ідеться про військовослужбовців 559 бомбардувального авіаційного полку (військова частина 75392) м. Морозовськ Ростовської області.

Список містить посаду, звання, прізвище, ім’я та по-батькові, дату народження, особистий номер і код підрозділу.

 

 

Зі списком із 40 осіб можна ознайомитись тут.

Ввечері

Сили спеціальних операцій Збройних сил України знищили склад російських військ із боєприпасами.

Відео удару по ворожому складу ввечері в суботу, 19 березня, показала пресслужба Командування ССО ЗСУ.

“Твій настрій, коли навів артилерію на склад з боєкомплектом русні і спостерігаєш за тим, як орки горять разом зі своїм б/к. ССО України: працюємо творчо! Працюємо для вас!” – зазначається в повідомленні.

Напередодні

Росіяни в соцмережах вже називають вторгнення своїх військ в Україну “війною”, а не “спеціальною операцією”, як того вимагає влада в Кремлі та законодавство РФ.

Так, у групі Рязанського вищого повітряно-десантного командного училища (РВВДКУ) “ВКонтакте” міститься допис про те, що в Україні знищений гвардії майор Олег Пацкальов – заступник командира 2 пдб з виховної роботи зі складу 331-го парашутно-десантного полку 98-ї дивізії ВДВ ЗС Росії.

Зазначається, що замполіт батальйону (2009 року випуску з РВВДКУ ) був знищений під Гостомелем у Київській області.

“Погиб на войне в Украине”, – сказано в дописі від 18 березня на сторінці РВВДКУ.

Вдень

У білоруських військових на кордоні з’явився червоний скотч на рукавах. Раніше з таким розпізнавальним знаком в Україну заходила частина російських військ.

Вечір

Російські війська повністю зруйнували село Привар Овруцької громади на Житомирщині, розстрілявши його з гелікоптера. Про це повідомила ввечері 19 березня Овруцька міська рада.

Загиблих немає, адже мешканці села переховувались у підвалах.

Крім того, о 10:05 внаслідок ракетного удару на території Раківщинського старостинського округу пошкоджено 10 приватних будинків (вибито вікна, позривало шифер). Загиблих і травмованих немає.

Вдень

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук озвучила офіційну кількість полонених російських військовополонених в Україні. За її словами, станом на 19 березня їх налічується 562 особиповідомляє Генштаб ЗСУ.

“А є ще так званий «вантаж-200» – ми теж тут формуємо дані і організовуємо роботу разом із Червоним Хрестом”.

Вона запевнила, що з усіма полоненими поводяться відповідно до міжнародного гуманітарного права, на кожного з них також надсилають картки до Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

За словами Верещук, новостворене Національне інформаційне бюро (НІБ) покликанк акумулювати досі розрізнену інформацію про військовополонених та безвісти зниклих з обох сторін війни. Так само збиратимуть дані й стосовно цивільних полонених та заручників.

Читайте більше тут

Після 16-ї

У Бучанському районі підрозділами ППО Сухопутних військ України збито ворожий бойовий вертоліт Ка-52.

“Мінус ще один ворожий «Алігатор»!” – повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк.

За його словами, гелікоптер був збитий з використанням ПЗРК “Стінгер”.

Вдень

Один із підрозділів НГУ відповів на повідомлення кремлівських пропагандистів про те, що російські окупанти нібито захопили місто Рубіжне на Луганщині. Насправді це не так. Українські гвардійці 19 березня записали відео зі спростуванням на тлі стели НВП “Зоря” – хімічного заводу в Рубіжному.

“Від імені Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, Збройних сил України та всіх інших, хто боронить нашу державу і це місто, [заявляємо] – місто Рубіжне знаходиться під контролем Збройних сил України. Тут діє українська влада. І місто не було вчора, не є сьогодні і не буде завтра під контролем ворога. Ворога звідси ми будемо гнати – впевнено і вміло”, – сказав на камеру воїн НГУ.

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай заявив, що бійці Національної гвардії зупинили наступ ворога на Рубіжне та знищили 20 окупантів.

Вдень

“Новини від Патрона! Наш войовничий песик – талісман чернігівських піротехніків – продовжує нести службу! З початку війни він разом із саперами ДСНС знешкодив майже 90 вибухонебезпечних предметів“, – ідеться в повідомленні ДержНС.

Пресслужба поширила нове відео з Патроном, подякувавши за невтомну працю.

Держслужба з надзвичайних ситуацій познайомила широку аудиторію зі зворушливим Патроном 15 березня: “Знайомтесь, це Патрон. Йому два роки. Він – душа та талісман наших чернігівських піротехніків. Супроводжує їх завжди і усюди. До речі, дуже любить сир, тож наші хлопці при нагоді балують його смачненьким”.

Вдень

За три тижні війни з російськими загарбниками українські воїни знищили більше десятка вищих командирів армії агресора, у тому числі не менше шести генералів. Про це повідомляє Міністерство оборони України.

“«Елітні» російські дивізії стають «елітними» добривами для українського чорнозему. Гинуть і високопоставлені російські генерали”, – наголошується в повідомленні.

Зокрема, ліквідовано не менше шести генералів (якщо рахувати з Росгвардією):

генерал-майор Магомед Тушаєв – командир 141-го моторизованого полку національної гвардії РФ;

генерал-майор Віталій Герасимов – перший заступник командувача 41-ї армії Центрального військового округу Росії;

генерал-майор Андрій Колесніков – командувач 29-ю армією Східного військового округу;

генерал-майор Андрій Суховецький – заступник командуючого 41-ї армії Центрального військового округу.

генерал-майор Олег Мітяєв – командир 150-ї мотострілецької дивізії, яка презентується в РФ як спадкоємиця 150-ї стрілецької дивізії, що була сформована у 1943 році і брала участь у штурмі Рейхстагу. Це її штурмовий прапор відкривав московські паради на 9 травня як “головний символ перемоги у Великій Вітчизняній війні”. Проте вже в перші десять днів вторгнення в Україну дивізія зазнала розгромної поразки під Маріуполем.

генерал-лейтенант Андрій Мордвічев (Мордвичов) – командувач 8-ї гвардійської загальновійськової армії Південного військового округу РФ, ліквідований 18 березня.

“Далі буде…” – обіцяють у МОУ.

Вдень

Мешканця Херсонської області підозрюють у державній зраді через співпрацю з окупаційними російськими військами, повідомляє Офіс генерального прокурора.

“За даними слідства, 16 березня 2022 року підозрюваний, діючи з пособниками в інтересах країни-агресора, провели незаконне зібрання створеного окупантами псевдооргану влади «Комитет спасения «За мир и порядок». Зібрання проводилося для переконання мешканців області у тому, що українська влада більше не керує регіоном. Також на ньому лунали заклики до підтримки окупації РФ”, – повідомляє прокуратура.

Відтак правоохоронці за керівництва Херсонської обласної прокуратури заочно повідомили мешканцю Херсона про підозру в державній зраді, вчиненій за попередньою змовою групою осіб.

Ця кваліфікація передбачає ув’язнення на термін до 15 років або довічне з конфіскацією майна в разі обвинувального вироку суду.

За фотопортретом зловмисника, який поширила прокуратура, можна визначити, що підозрюваний – проросійський активіст, блогер-провокатор Кирило Стремоусов. Саме він головував на зборах “комітету”.

Читайте більше тут

Вдень

Українські військовослужбовці біля Попасної на Луганщинізбили з ПЗРК ворожу ракету “Точка-У”. Про це вдень повідомило Командування Сухопутних військ ЗСУ.

“Виявляється, ракета досить легко збивається за допомогою ПЗРК “Стінгер”, – наголошується в повідомленні.

Збита біля Попасної “Точка-У” рашистських загарбників. Фото: ФБ Сухопутні війська ЗС України

16:45

Речник ДСНС Олександр Хорунжий (в ефірі національного телемарафону): з початку російського вторгнення загинув уже 21 український рятувальник.

Близько 15-ї

Президент Володимир Зеленський вручив державні нагороди бійцям підрозділу особливого призначення Національної поліції України КОРД, які виконують важливі завдання в межах протидії повномасштабній збройній агресії РФ.

Близько 15-ї

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький виступив за повну заборону торгівлі ЄС з Росією, За його словами, такий крок “додатково змусить Росію задуматися над тим, щоб припинити цю жорстоку війну”.

15-та година

У місті Рубіжне на Луганщині внаслідок чергового ворожого обстрілу обвалився житловий будинок. З загинули 1 один дорослий та двоє дітей, ще одну дитину змогли врятувати, — ДСНС.

Вдень

Російські окупанти активно “мобілізують” чоловіче населення на окупованих територіях ОРДЛО, щоб використовувати їх для пошуку розташування вогневих позицій ЗСУ, не шкодуючи в разі втрат. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

“Сформовані таким чином підрозділи вирізняються вкрай низькою бойовою підготовкою, дисципліною та моральним станом”, – відзначають у ГУР.

Самі “мобілізовані” розповідають, що російське командування використовує їх як “живця” – тобто як передовий ешелон розвідки боєм.

“Підрозділи відправляють на військових автомобілях до лінії зіткнення, ігноруючи високі втрати. І таким чином визначають розташування вогневих позицій ЗС України”, – пояснюють розвідники.

Один з таких підрозділів, у складі якого було 250-300 осіб, упродовж 16 й 17 березня втратив близько 200 “мобілізованих” на Миколаївському напрямку. Рештки підрозділу, що повернулися до Херсонської області, абсолютно деморалізовані й відмовляються від подальшої участі в бойових діях.

Вдень

Російські війська замінували рекомендовані шляхи мореплавства від Босфору до Одеси і повідомили, що це нібито українські міни, заявив керівник Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

“Воно потребує негайного введеня до Чорного моря Постійної мінно-тральної группи НАТО”, – завив експерт.

Усім судновласникам та капітанам суден потрібно дотримуватись особливої обережності при плаванні суден у південно-західній та північно-західній частинах Чорного моря через ймовірність підриву на дрейфуючих мінах.

13:35

Частково ворогом досягнуто мети на Донецькому напрямку, зазначено в оперативній інформації Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення станом на 12:00.

На Поліському напрямку окремі підрозділи окупантів займають оборону у районах населених пунктів Поліське, Кропивня, Захарівка, Олива, Жовтневе, Озерщина, Липівка, Копилів, Мотижин, Бузова, Гореничі, Буча, Демидів.

У районі на північний захід від Чорнобиля загарбники розгорнули тиловий район угруповання військ Східного військового округу.

У ході ведення бойових дій противник продовжує зазнавати значних втрат в особовому складі та техніці. Для прийому поранених військовослужбовців окупаційних військ використовується мережа закладів охорони здоров’я міста Гомель та Гомельської області в Білорусі. Переважно для надання медичної допомоги окупантам використовуються лікарні, що мають у своєму складі операційні відділення. Планові операції для цивільного населення не проводяться.

Для поповнення втрат угруповання Східного воєнного округу на територію РБ перекинуті окремі підрозділи
155-ї окремої бригади морської піхоти (Владивосток) та 40-ї окремої бригади морської піхоти (Петропавловськ-Камчатський).

На Сіверському напрямку ворог силами окремих підрозділів Центрального воєнного округу намагається діяти в районах населених пунктів Любеч, Славутич, Ковпита, Золотинка, Мена, Ніжин, Браниця, Калита, Богданівка, Лукаші, Ромни, Недригайлів. Активних наступальних дій не проводив.

Продовжується часткове блокування міста Чернігова, ворог здійснює артилерійські обстріли густонаселених районів. Силами до трьох бригад намагається утримувати оборонні позиції в районах населених пунктів Любеч, Михайло-Коцюбинське, Якубівка, Шестовиця, Золотинка, Ягідне, Лукашівка, Киселівка. Суттєвих змін у складі та характері дій ворога не відзначено.

У напрямку на Бровари загарбник діє силами до трьох бригад. Намагається контролювати рубіж в районах населених пунктів Марковці, Заворичі, Рудня, Богданівка, Залісся, Михайлівка, Світильня, Перемога, Рудницьке, Великий Крупіль, Малий Крупіль, Петрівка. Активних дій війська окупантів не проводили.

Противник не відмовляється від проведення наступальних дій на Київ та намагається здійснити перегрупування бойових підрозділів.

На Слобожанському напрямку визначеними силами Західного воєнного округу активних наступальних дій не проводив, Намагається втримати позиції в районах населених пунктів Сватове, Ізюм, Петрівське, Гусарівка, Балаклія, Лиман, Малинівка, Кочеток, Безруки, Олександрівка, Велика Писарівка, Тарасівка, Олешня, Недригайлів, Ромни, Талалаївка.

У напрямку на Суми та Охтирку підрозділи зі складу 1-ї танкової армії противника активних наступальних дій не ведуть, зосереджують зусилля на блокуванні міста Суми. Ворог намагається здійснити підготовку до наступальних дій у напрямку на населені пункти Тростянець, Охтирка, Полтава, частиною сил – на Прилуки та Київ.

У районі Харкова підрозділи зі складу 6-ї загальновійськової армії та північного флоту активних дій не проводили. Основні зусилля окупантів зосереджувалися на блокуванні міста Харкова, знищенні його цивільної інфраструктури та веденні розвідки позицій Збройних Сил України. Зафіксовано проведення повітряної розвідки із використанням БпЛА “Орлан-10ˮ.

У напрямку на Ізюм ворог намагається діяти у районах населених пунктів Балаклія, Гусарівка, Волобуївка, Петрівське, Протопопівка, Савинці, Веселе, Ізюм, Сніжківка, Топольське, Бахтин, Капитолівка. Активних наступальних дій не відзначено, здійснюється перегрупування та логістичне забезпечення військ. Ворог здійснив нанесення ракетно-бомбових ударів по позиціях Збройних Сил України у районі Кам’янки.

На Донецькому напрямку визначеним складом сил ворог діє в районах населених пунктів Борова, Терни, Новокраснянка, Первомайськ, Горлівка, Пантелеймонівка, Ясинувата, Донецьк, Оленівка, Новотроїцьке, Ольгинка, Володимирівка, Микільське, Павлівка, Пречистівка.

На Луганському напрямку противник намагався продовжити наступальні дії на визначених напрямках та діє в районах населених пунктів Терни, Червонопопівка, на околицях Рубіжного, Кудряшівки, Пудрівки, Осколонівки, Бобрового, Жолобка, Молодіжного, Новоолександрівки, Попасної, Троїцького, Санжарівки, Лозового, Доломітного, Зайцевого, Шумів, Широкої Балки, Озерянівки.

Намагається вести штурмові дії та вогневі нальоти на переважній більшості напрямків. Основні зусилля зосереджує на спробах захопити населені пункти Сєвєродонецьк, Рубіжне, Попасна.

У районах населених пунктів Сиротине та Метьолкіне ворог здійснював авіаційні удари по цивільних об’єктах.

У напрямку на Сєвєродонецьк ворог здійснив спробу проведення наступальних дій, успіху не мав, зазнав значних втрат та відступив.

У районі Рубіжного, за підтримки артилерії, продовжує закріплюватись у західних та північно-західних частинах міста, здійснив перегрупування, успіху не має.

На напрямку Первомайськ, Лисичанськ ворог намагається здійснювати вогневий вплив на наші війська з метою стримування дій підрозділів ЗС України.

Веде штурмові дії та вогневі нальоти на переважній більшості напрямків Донеччини. Основні зусилля зосереджені на захопленні міста Вугледар та міста-героя Маріуполя.

На Приазовському напрямку противник протягом доби активних наступальних дій не проводив, обстрілював позиції наших військ в районах Гуляйполе, Степногірськ та Оріхів з використанням мінометів, ствольної артилерії та РСЗВ. Проводить перегрупування з метою недопущення прориву наших військ в напрямку Маріуполя.

На Південнобузькому напрямку ворог діє в районах населених пунктів Правдине, Петровське, Новогригорівка, Новомиколаївка, Червоне, Грейгове, Михайло-Ларине, Інгулка, Христофорівка, Мар’янівка, Новоолександрівка, Партизанське, Снігурівка, Калинівське, Біла Криниця, Кочубеївка, Високопілля, Нововоронцовка. Активних наступальних дій не веде, проводить перегрупування, розгортання резервів, поповнення боєприпасів.

У напрямку на Кривий Ріг зупинений та закріплюється в районах населених пунктів Краснівка, Пригір’я, Заградівка, Архангельське, Князівка, Високопілля, Мала Шестерня, Петрівка, Нововоронцовка та намагається здійснити підготовку до наступальних дій.

На окремих напрямках противник здійснював переміщення з метою виведення пошкодженої техніки та підрозділів, які не підлягають відновленню.

13:35

Російська армія продовжує завдавати ракетно-бомбові удари по об’єктах військової та цивільної інфраструктури України, застосовуючи високоточну, за заявами РФ, зброю та некеровані авіаційні бомби. З початку активних бойових дій противник завдав 291 ракетний удар, застосував 459 ракет наземного, морського та повітряного базування, провів 1403 авіаційних нальоти.

Про це йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення станом на 12:00.

“Основними наземними цілями російських загарбників стали українські міста та села, зокрема, об’єкти виробничої інфраструктури, школи, лікарні, національні історичні та релігійні святині, густонаселені житлові квартали”, – ідеться у зведенні.

Вдень

Російські війська в Маріуполі вводять в оману цивільних громадян, пов’язуючи їм білі пов’язки – нібито як розпізнавальний знак цивільного населення. Про це попереджають у полку “Азов”, що захищає місто.

Білими пов’язками росіяни визначають свою армію, ховаючись таким чином за цивільними і наражаючи їх на додаткову небезпеку, наголошують “азовці”.

Напередодні

Як стало відомо, вранці 18 березня російські війська з напрямку Херсона завдали удару по Миколаєву, конкретно – по пункту постійної дислокації 79-ї десантно-штурмової бригади. Це підтвердив мер міста Олександр Сенкевич.

Шведські журналісти поширюють моторошні фото із загиблими під завалами казарм військовими. Спершу ішлося про 40+ загиблих, але надалі з’явилася інформація більшу кількість жертв.

ЗСУ офіційно не коментують цю подію.

Читайте більше тут.

Напередодні

Як стало відомо, 18 березня окупанти з важкої артилерії селище Макарів у Бучанському районі Київської області.

За повідомленням Національної поліції, під обстрілами загинули семеро людей. Ще п’ятеро отримали поранення, їх госпіталізували.

У селищі зруйновані житлові будинки, пошкоджена адміністративна будівля та інші приміщення.

Ранок

Фейк російської пропаганди. “Біженка” з Маріуполя на бік РФ скаржиться каналу “Россия” на те, як її “катували” українські військові. Крім фальшивого тону, подивіться на розкішний манікюр у жінки, яка нібито провела в блокаді три тижні – під обстрілами, без електрики, води, тепла, зв’язку.

Ранок

Російські війська завдали ударів по підземному складу ракет та авіаційних боєприпасів ЗСУ в селищі Делятин Івано-Франківської області. Внаслідок нальоту на арсеналі відбулася детонація снарядів. Цю інформацію в коментарі “Українській правді” вранці 19 березня підтвердив речник Командування Повітряних сил ЗС України Юрій Ігнат.

“Справді ворог завдав удару по наших складах зберігання, які вже були вказані. Тип ракети буде ще встановлено. У нас є пошкодження, є руйнація. Є детонація боєприпасів. Постраждалі уточнюються”, – сказав він.

Водночас командування ПС ЗСУ не може підтвердити чи спростувати інформацію щодо заяв росіян про удар авіаційним ракетним комплексом “Кинжал”.

Після 11-ї

Напередодні, 18 березня, російські загарбники завдали два ракетних удари по передмістю Запоріжжя, внаслідок чого загинули дев’ять людей і 17 було поранено. Про це заявив речник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Ареф’єв у Facebook.

За його словами, серед загиблих – представник Державної служби з надзвичайних ситуацій. Ще трьох працівників ДСНС було поранено. Також під час обстрілу п’ятеро травмованих.

При цьому окупанти систематично обстрілюють українські позиції, застосовуючи міномети, танки, гелікоптери та ракетні системи великої потужності.

Водночас, за словами Арєф’єва, протягом доби 18 березня українські захисники та захисниці Запорізького краю знищили БТР-82 з десантом окупантів та пошкодили дві БМП противника.

11-та година

ДСНС, Київська область. 19 березня у с. Нові Петрівці Вишгородського району на території сміттєзвалища (загальна площа 7 га) виникла пожежа на площі 2 га. До гасіння залучено 28 осіб та 9 одиниць техніки.

Тим часом у с. Тарасівка Бучанського району на території несанкціонованого сміттєзвалища виникла пожежа окремими осередками на площі до 1 га. До гасіння залучено 5 осіб та 1 одиниця техніки ДСНС.

Ранок

ДСНС: о 6:15 у Коростенському районі Житомирської області внаслідок обстрілу сталося влучання в одноповерхову будівлю з подальшим загоранням. Будівлю зруйновано повністю. О 8:26 хв пожежу ліквідовано. Жертв та постраждалих немає.

Десята година

Генштаб ЗСУ назвав оновлені показники втрат армії Росії від вторгнення в Україну.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 19.03 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 14400 осіб (+200),
  • танків ‒ 466 од. (+16),
  • бойових броньованих машин ‒ 1470 од. (+22),
  • артилерійських систем – 213 од. (+8),
  • РСЗВ – 72 од.,
  • засоби ППО – 44 од. (+1),
  • літаків – 95 од. (+2),
  • гелікоптерів – 115 од. (+3),
  • автомобільної техніки – 914 од. (+35),
  • кораблі /катери – 3 од.,
  • цистерн з ПММ – 60 од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 17 од. (+5),
  • спеціальна техніка – 11 од.

(У дужках – зміна проти даних ранку 18 березня).

Ранок

Українські прикордонники передали послу Республіки Білорусь, який виїздив з України, 30 срібняків для голови Державного прикордонного комітету Білорусі Анатолія Лаппо. Про це написав голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко, поширивши відповідне відео.

Посол Білорусі Ігор Сокол виїздив з України через Могилів-Подільський, в бік Молдови. Український прикордонник попросив його відрекомендуватися й передав наказ голови ДПСУ генерал-майора Дейнеко: передати голові білоруського прикордонного комітету генерал-лейтенанту Лаппо “палкий привіт” і “тридцять срібняків”, як Іуді-зраднику.

Посол взяти “передачу” відмовився. Тоді прикордонник просто жбурнув йому в груди мішечок з ціною зради, заявивши, що робить це “з презирством”.

“Рашисти здійснюють відкриту криваву агресію проти України з території білорусі. Як відомо, тридцять срібняків — плата за зраду. За удар у спину Україні мав змогу передати їх керівнику державного прикордонного комітету республіки білорусь генерал-лейтенанту лаппо а.п. Знайте. Перемога буде за Україною!!!” – наголосив Сергій Дейнеко.

Напередодні

Начальник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням надати захисникам Маріуполя системи ППО.

“Мене звати Вершинін Михайло. Я — патрульний поліцейський. Пане президенте, ваша держава зробила дуже багато для того, щоб в Україні була справжня поліція, щоб ми могли нею пишатися. Пане президенте, зробіть так, щоб Маріуполь вижив. Нам потрібні системи протиповітряної оборони. Не маленькі ракети, які не спрацьовують з літаками агресора, нам потрібні нормальні системи ППО”, – говорить Вершинін на відео.

“Ми не знаємо точно, чи залишимося ми живі, коли ви будете дивитися це звернення, але знайте, що така доля може спіткати кожне місто України”, – сказав він.

Напередодні

На Росії тривають бої. За цукор.

Ранок

Захисники Маріуполя відпрацювали по командному й тиловому пунктах управління РФ, про що повідомив полк “Азов”.

“Сьогодні вранці в ході спецоперації бійцями полку «Азов» було проведено рейд по ворожому командному пункті та тиловому пункті управління, в ході якого було знищено склади з боєприпасами, офіцерський склад ворога, до взводу піхоти”.

За попередніми даними, знищено один танк, два БТРи та вантажні автомобілі росіян.

Після десятої

Заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко:

19 березня працюватимуть гуманітарні коридори евакуації за такими напрямками:

Донецька область:

1. Маріуполь – Мангуш – Токмак – Василівка – Кам’янське – Запоріжжя

  • Рух коридором приватного автотранспорту.
  • У Мангуші всім маріупольцям, які виходять з міста, надається необхідна допомога. Організовано підвезення людей автобусами до Бердянська.
  • Направлено дві фури з продуктами для пунктів допомоги маріупольцям у Бердянськ.

Київська область:

2. Бервиця – Мокрець – Заворичі – Калита – Семиполки – Літки – Рожни – Пухівка – Зазим’я – Бровари

  • Із села Бервиця люди мають самостійно вийти до мосту в с. Мокрець, перейти річку в бік вулиці Радгоспна. Там чекатимуть автобуси.

3. Буча – Ворзель – Михайлівка-Рубежівка – Забуччя – Дмитрівка – Капітанівка – Стоянка – Гореничі – Білогородка

4. Богданівка – Новобогданівка – Рудня – Літки – Рожни – Пухівка – Зазим’я – Бровари

5. Бородянка – Пісківка – Біла Криниця – Кочерів – Брусилів – Фастів – Біла Церква

Луганська область:

6. Лисичанськ – Бахмут

7. Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Бахмут

8. Рубіжне – Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Бахмут

9. Попасна – Бахмут

  • Будуть відправлені автобуси для евакуації.
  • Евакуаційний поїзд для мешканців Луганщини буде відправлено із Новозолотарівки.

Планується доставка гуманітарних вантажів (продуктів та медикаментів) у населені пункти Луганської області та до Херсона.

Восьма година

Радник-речник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко в ефірі національного телемарафону:

“Ситуація в Маріуполі катастрофічна, зараз ідуть бої за металургійний комбінат “Азовсталь”. За тими даними, які є, ми можемо сказати, що втратили цей економічний гігант. Один із найбільших заводів Європи фактично знищується.

Ми повинні чітко розуміти — це особиста вказівка Путіна знищити це місто, і паралельно, безумовно, одна з його ключових задач у війні. Як би не завершилася ця війна, що б не було далі, його задача – не демілітаризація України, його задача – деіндустріалізація України. Тобто зробити так, що після них нам довелося відновлювати наші заводи наступні десятиліття”.

Ранок

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 06.00, крім іншого, підтверджує:

  • Протягом доби українські захисники та захисниці знищили кілька колон техніки окупантів в Миколаївській та Сумській області, втрати ворога наразі уточнюються.
  • Внаслідок нанесення вогневого ураження по противнику знищено командувача 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу збройних сил рф генерал-лейтенанта Андрія Мордвічева.
  • Ворог продовжує нести суттєві втрати. Має проблеми з логістичним забезпеченням підрозділів.

Читайте також:
На аеродромі в Чорнобаївці ЗСУ знищили командувача 8-ї армії ЗС Росії, – ОП

Після восьмої

Повідомлення ДСНС з приводу задимлення в Києві говорить, що, ймовірно, смог прийшов через спалювання трави.

“Наразі у столиці та Київській області спостерігається загазованість повітря, пов’язана з погодними умовами, що сприяють накопиченню забруднюючих речовин на поверхні землі.

Смог сьогодні не є причиною для паніки у суспільстві.

Так, станом на 07:00 ранку 19 березня у Київській області не зафіксовано пожеж в екосистемах, у Зоні відчуження та поблизу ЧАЕС”.

Для довідки: протягом доби 18 березня вогнеборці ДСНС у Київській області ліквідували 21 пожежу на відкритих територіях, а саме загорання трав’яного настилу, які були спричинені необережним походженням з вогнем громадян.

“Тому вкотре попереджаємо! Випалювання сухостою та сміття завжди негативно впливає на довкілля та здоров’я людей. Сьогодні ж це ще й злочин, який прирівнюється до диверсії!

Тому рятувальники закликають громадян припинити таку практику і не навантажувати наші підрозділи ще більше під час війни!” – йдеться в повідомленні ДСНС.

Після сьомої

Київ зранку затягнутий димом на обох берегах. Люди скаржаться на запах гару.

За однією з версій, у столицю повіяло димом пожеж із приміських районів, що постраждали від авіаційних нальотів.

В МВС також припускають, що дим у столиці з’явився через пожежу на звалищі поблизу Нових Петрівців та безвітряну погоду, – про це говорить радник голови МВС Вадим Денисенко.

“У Чорнобильській зоні з погляду пожежної ситуації все спокійно. Радіаційний фон в нормі”, – також повідомив він.

Ввечері

Експремє’р-міністр Великої Британії Девід Кемерон опублікував у твіттері фото за кермом вантажівки, яку, як повідомляє колишній глава уряду, він веде до кордону з Польщею, щоб передати гуманітарну допомогу Червоному Хресту для українців.

Перша година

Українські війська вшосте “накрили” аеропорт у Чорнобаївці під Херсоном, де російські окупанти розташовують свою авіацію й техніку. Про це повідомив радник керівника офісу президента Олексій Арестович.

“Тільки не смійтеся. Але ми знову влупили їх тільки що в Чорнобаївці. В шостий раз”, – написав Арестович у фейсбуці, не розголошуючи подробиць операції.

Як писала “Новинарня“, аеродром у Чорнобаївці вже став своєрідним “мемом” цієї війни.
7 березня українська армія вперше завдала по ньому вогневого ураження, знищивши кілька десятків вертольотів ворога.
Проте вже через тиждень росіяни знову скупчили на чорнобаївському аеродромі свої вертольоти й машини – і 15 березня ЗСУ повторили удар, знову ліквідувавши кілька гелікоптерів та іншу техніку рашистів.
Після цього все повторювалося, і українські війська ще кілька разів знищували ворожу техніку в тому самому місці.
17 березня волонтер Юрій Бірюков із Південнобузького напрямку повідомив, що ЗСУ вп’яте розбили російську авіацію й техніку, яка повернулася на захоплений РФ аеродром у Чорнобаївці. При цьому, за попередньою інформацією, був знищений командувач 8-ї армії РФ – гвардії генерал-лейтенант Андрій Мордвичов.

00:45

Президент Володимир Зеленський надав звання Герой України командирам, які продовжують героїчну оборону Маріуполя. Про це він заявив у нічному зверненні на початку доби.

“Я хочу сьогодні окремо та щиро висловити вдячність кожному захиснику нашого міцного Маріуполя. Нашого героїчного міста, яке переживає найбільше випробування у своїй історії, в історії України. 36-та окрема бригада морської піхоти. 501-й окремий батальйон морської піхоти. 1-й окремий батальйон морської піхоти. 12-та бригада Національної гвардії. Та окремий загін спеціального призначення «Азов». Я вдячний кожному і кожній – всім нашим захисникам Маріуполя. Вдячний кожному і кожній, хто захищає України”, – сказав Володимир Зеленський.

Денис Прокопенко і Володимир Баранюк

Він оголосив, що за поданням головнокомандувача Збройних сил України вирішив присвоїти звання Героя України:

  • полковнику Баранюку Володимиру Анатолійовичу, командиру 36-ї окремої бригади морської піхоти,
  • майору Прокопенку Денису Геннадійовичу, командиру окремого загону спецпризначення “Азов”

– за мужність, за ефективні дії з відбиття атак ворога, за захист міста-героя Маріуполя.

Читайте також:
В “Азові” пояснили, чому командир полку Редіс не “віддав честь” Зеленському на Майдані

00:45

Зі звернення Зеленського: “Ще один важливий напрямок урядової роботи – це допомога українцям, які були вимушені залишити свої домівки через бойові дії.

Я доручив Кабінету Міністрів розробити комплексну програму підтримки таких людей, наших громадян. Усіх, хто позбавлений дому через війну. Вже маємо контури цієї програми. Перший компонент – фінансовий. Державна підтримка для всіх переміщених осіб. Дорослих і дітей. Державна підтримка робочих місць для таких людей – там, де вони тимчасово перебувають. Щоб кожна людина, щоб кожна родина мали основу для життя.

Другий компонент – житловий. Уряд готує конкретні пропозиції з надання житла для вимушених переселенців саме зараз. А також організовує відбудову зруйнованого житла після завершення війни.

Третій компонент не менш важливий. Це підтримка родин, які розмістили в себе людей із територій бойових дій або тимчасової окупації. Як мінімум вони отримають відшкодування витрат на комунальні послуги, повʼязані з перебуванням переселенців.

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль найближчим часом розʼяснить усі деталі такої комплексної програми підтримки наших громадян”.

00:45

Нічне звернення президента Володимира Зеленського:

– Київська область, Сумщина, Чернігівщина, на півдні нашої держави – армія зупинила окупантів. Початковий план російських військових із захоплення нашої держави провалився. І відчувається, що вони не знають, що ще можна зробити з нами. Схоже, що їхні військові командири не здатні запропонувати своєму політичному керівництву нічого, окрім жорстокої та помилкової тактики на виснаження нас, виснаження України. Окрім постійних ударів по цивільному населенню, по мирних містах, по людях, по дітях, ракет, авіабомб, обстрілів з «Градів», «Ураганів». Нічого, окрім руйнації невійськової інфраструктури – житлових будинків, лікарень, шкіл, церков.

Але ця тактика їхніх військових лише погіршує ситуацію для російської держави. Призводить до нових і нових руйнівних санкцій. Спонукає нових учасників приєднуватися до нашої антивоєнної коаліції. Дозволяє обʼєднувати для тиску на Росію навіть такі держави, які намагалися залишатися нейтральними завжди.

Тому переговори про мир, про безпеку для нас, для України – змістовні, чесні та без затягування – це єдиний шанс для Росії зменшити шкоду від власних помилок.

Ми завжди наполягали на переговорах. Ми завжди пропонували діалог, пропонували рішення для миру. Не тільки протягом 23 днів вторгнення.

І я хочу, щоб мене зараз почули всі, особливо в Москві. Настав час зустрічатися. Час говорити. Настав час відновлювати територіальну цілісність і справедливість для України. Інакше втрати Росії будуть такими, що вам не вистачить і кількох поколінь, щоб піднятися.

Сьогодні у Москві прозвучало багато слів у звʼязку з річницею захоплення Криму. Відбувся великий мітинг. І я хочу звернути увагу на одну деталь. Повідомляється, що загалом до мітингової активності у столиці Росії були залучені близько 200 тисяч людей. 100 тисяч на вулицях, приблизно 95 тисяч – на стадіоні.

Приблизно таку ж кількість російських військових задіяли у вторгненні в Україну.

Просто уявіть, що на тому стадіоні у Москві – 14 тисяч трупів і ще десятки тисяч поранених і скалічених людей. Вже стільки російських втрат від цього вторгнення.

Ось така ціна війни. Трохи більше ніж за три тижні. Війну треба закінчувати. Пропозиції України – на столі.

Найближчими днями продовжу звертатися до народів світу із закликом до миру для України. Попереду – моє звернення до швейцарців, до народу й до держави. Заплановані також виступи до Ізраїлю, Італії, Японії.

Світ чує позицію України. Світ підтримує наших захисників, захисників України.

00:00

Інша оперативна інформація станом на 24.00 18.03.2022 щодо російського вторгнення

  • Російські окупаційні війська ведуть стратегічну наступальну операцію проти України.
    Головні завдання щодо розгрому угруповань ЗС України, оточення Києва, виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей та встановлення контролю над лівобережною частиною України не виконані.
  • Невдачі у просуванні військ в ході наземної операції ворог намагається компенсувати нанесенням ракетно-бомбових ударів із застосуванням як високоточної зброї, так і бомбардуванням боєприпасами невибіркової дії. Загарбники знищують інфраструктуру міст, руйнують густонаселені райони з метою залякування мирного населення України та схилення воєнно-політичного керівництва нашої держави до перемовин на умовах ворога.
    Тільки протягом поточної доби противником нанесено 4 ракетних удари (14 ракет) та здійснено понад 40 авіаційних нальотів.
  • На Поліському напрямку ворог намагається утримати раніше захоплені рубежі на річці Ірпінь. Активних наступальних дій окупанти не здійснюють. Противник вимушений перейти до оборони на невигідних рубежах та позиціях, намагається перегрупувати залишки сил, а також налагодити логістичне забезпечення. Не полишає спроб відновлення просування в бік Києва. Веде повітряну розвідку із застосуванням БПЛА.
  • На Сіверському напрямку змін у складі угрупування військ противника та характері його дій не відбулося. Окупанти продовжують частково блокувати місто Чернігів, обстрілюючи артилерією цивільні квартали міста. Для ведення розвідки та корегування вогню активно застосовують БПЛА.
  • На Слобожанському напрямку характер дій противника суттєвих змін не зазнав. Продовжуються спроби блокування міст Суми та Харкова, а також намагання відновити наступ у напрямку Покровська. Окупанти посилили угруповання за рахунок введення з території російської федерації двох підрозділів зі складу 6-ї загальновійськової армії та 1-ї танкової армії Західного військового округу.
  • Збройні Сили України стримують противника та здійснюють контрнаступальні дії у визначених операційних районах. Завдають артилерійських та ракетно-бомбових ударів по угрупуванням військ та колонах техніки.

00:00

Наступ російських окупаційних військ позбавив Україну виходу до Азовського моря. Про це йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ станом на 24:00 18 березня.

“Російські окупаційні війська ведуть стратегічну наступальну операцію проти України. Головні завдання щодо розгрому угруповань ЗС України, оточення Києва, виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей та встановлення контролю над лівобережною частиною України не виконані.
Частково окупанти досягли успіху у Донецькому операційному районі – тимчасово позбавили Україну виходу до Азовського моря”, – сказано у зведенні.

Щодо південного сходу країни, також зазначається, що на Луганському напрямку загарбники здійснюють спроби встановлення контролю над населеними пунктами Рубіжне та Попасна, а також блокування Сєверодонецька.

“В районі Рубіжного ворог закріпився на західних та північно-західних околицях міста, робить невдалі спроби здійснити вихід до південної частини міста. Тривають бої за місто Попасна.
На Донецькому напрямку окупаційні війська ведуть бойові дії в районах населених пунктів Верхньоторецьке, Кримське, Авдіївка, Тарамчук. Триває блокада та спроби штурму міста-героя Маріуполя”, – ідеться у зведенні.

На підступах до Миколаєва ворог був зупинений спільними діями підрозділів Сил оборони.

При цьому ворог не полишає спроб здійснити передислокацію окремих підрозділів на Миколаївському на Криворізькому напрямках.

На Південнобузькому напрямку угруповання російських окупаційних військ ворог здійснює заходи щодо інженерного обладнання позицій, налаштування системи логістичного забезпечення.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО і надалі відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці, однак темп наступу сповільнився.

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.