В “Азові” пояснили, чому командир полку Редіс не “віддав честь” Зеленському на Майдані

 

Командир полку НГУ “Азов” Денис Прокопенко, відомий як друг Редіс, не виконав військове вітання верховного головнокомандувача, президента України Володимира Зеленського, коли 24 серпня, в День Незалежності, отримував на Майдані з рук глави держави орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Багато хто в соцмережах оцінив такі дії капітана Прокопенка як демарш перед президентом Зеленським.

У свою чергу журналіст Юрій Бутусов поширив пояснення командування полку Нацгвардії “Азов” – підрозділ стверджує, що таке трактування “недостовірне” і “ніяких демонстративних дій проти Зеленського Прокопенко не планував”.

Володимир Зеленський і командир “Азову” Денис Прокопенко “Редіс” під час нагородження на Майдані 24 серпня 2019

Джерело, близьке до командування “Азова”, пояснює: “Стройовий статут зобов’язує віддавати честь іншому військовослужбовцю, але не цивільним особам. Тому військовослужбовці “Азову” не віддавали честь президентові Петру Порошенку під час його візиту на позиції “Азову” на фронті, і немає законних підстав віддавати честь іншим цивільним керівникам”.

“Нам в “Азові” дуже неприємно, що нас намагаються вплутувати в інформаційні війни. Ніякого політичного підтексту в діях командира не було. Ми не влаштовуємо демонстрацій. “Азов” – це військова частина, яка веде бойові дії, ми стояли і будемо стояти поза політикою, наша вибір – захист України”, – цитує Бутусов пояснення ОЗСП НГУ “Азов”.

Водночас у Стройовому статуті ЗСУ вимоги щодо виконання військового вітання президента України можна трактувати по-різному.
Стройовий статут передбачає, що “усі військовослужбовці зобов’язані під час зустрічі (обгону) вітати один одного, суворо додержуючись правил, викладених у статтях цього Статуту”. Документ описує вимоги до вітання “начальника, старшого за військовим званням”. Щодо президента України, який є верховним головнокомандувачем, Статут описує військове вітання його лише в строю.
При цьому усталеною є практика виконання військового вітання цивільного президента України.

Читайте також:
Демарш на інавгурації: глави СБУ і ССО не віддали честь Зеленському

Демарш на інавгурації: глави СБУ і ССО не віддали честь Зеленському

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна