ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 26 – 21.03.2022

Північ

Нічне звернення президента Володимира Зеленського:

“…

Підписав указ про нагородження орденами й медалями 105 наших воїнів. Вдячний кожному з них. Сім з них – на жаль, посмертно”.

 

24:00

Найважливіше з оперативної інформації Генштабу ЗСУ станом на 24:00 21.03.2022:

  • Протягом дня, завдяки героїчним діям наших захисників, над містом Макаровом (Київська область) піднято державний прапор України, ворог відкинутий.
  • Втративши наступальний потенціал, російські окупаційні війська продовжують формувати та переміщувати резерви з глибини території російської федерації до кордонів України.
  • У зв’язку з великими безповоротними та санітарними втратами особового складу (зокрема і командної ланки) у збройних силах російської федерації призупинено планове звільнення з військової служби офіцерів, прапорщиків та сержантів.
  • На Поліссі протягом доби противник намагався активізувати ведення наступальних дій на декількох напрямках, зазнав втрат, успіху не досяг. Продовжує ведення повітряної розвідки з метою пошуку оптимальних шляхів покращення свого положення.
  • На Сіверському напрямку противник активних наступальних дій не веде, продовжує відновлення наступальних спроможностей шляхом введення на територію України додаткових підрозділів, зокрема батальйонної тактичної групи зі складу 90-ї танкової дивізії.
    Підрозділи загарбника продовжують обстріли Чернігова та інших населених пунктів, не полишають спроб наступу у напрямку на Бровари, проте, через втрати, успіху у просуванні не мають. Намагаються поповнювати запаси та вести розвідку.
  • На Донецькому та Луганському напрямках противник продовжує спроби просунутись та закріпитись, успіху не мав.
    На цих напрямках українськими захисниками та захисницями за добу було відбито 13 атак ворога та знищено 14 танків, 8 БМП, 2 МТЛБ, 3 артилерійські системи і 4 автомобілі. Підрозділи ППО уразили 2 повітряні цілі противника. Втрати особового складу ворога склали близько 300 осіб (втрати уточнюються).
    Оборонці Маріуполя знищили патрульний катер “Раптор” та комплекс радіоелектронної боротьби “Леєр-3”.
  • На Миколаївському напрямку, внаслідок контратаки підрозділів Збройних сил України, противник змушений відступити на невигідні рубежі.Очікується, що ворог продовжить завдавати підступних ракетно-бомбових ударів та здійснювати артилерійські обстріли об’єктів критичної інфраструктури України із застосуванням реактивної артилерії, авіації, високоточної зброї та боєприпасів невибіркової дії.

23:40

За добу 21 березня протиповітряна оборона ЗСУ збила 1 ворожий літак, 2 вертольоти, 6 БПЛА оперативно-тактичного рівня та кілька крилатих ракет, повідомляє Командування Повітряних сил. Кількість збитих ракет ще уточнюється.

У Повітряних силах відзначили, що 21 березня російські окупанти наростили свою авіаційну присутність у повітряному просторі України.

“Окрім застосування багатьох безпілотних літальних апаратів, противник використовує бомбардувальну, штурмову та винищувальну авіацію, крилаті та балістичні ракети на різних напрямках. Авіацією Повітряних сил здійснено десятки літаковильотів – із повітряними боями, перехопленнями та ударами по колонах і скупченню техніки рашистів”, – повідомили в КПС.

Вечір

Російські війська відкрили вогонь по дитячій лікарні в Сєвєродонецьку. Дітей, їх матерів та персонал вдалося вчасно евакуювати, – голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

22:12

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко: “Так зараз виглядає Авдіївка. Цей жах влаштувала у місті російська авіація та артилерія. Російські фашисти сьогодні вбили 5 жителів Авдіївки, 20 поранили”. 

Ввечері

Протягом дня 21 березня гуманітарними коридорами з місць активних бойових дій вдалося евакуювати 8057 людей, повідомила на брифінгу міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

За даними урядовиці, з восьми погоджених на цей день гуманітарних коридорів спрацювали сім.

З Маріуполя до Запоріжжя дісталися 3007 маріупольців. Усім надається необхідна допомога в Запоріжжі.

До Бердянська дісталося 26 евакуаційних автобусів.

Верещук вказала на те, що російські військові створюють складнощі для проїзду транспорту на блокпостах, тому автобуси не встигають швидко дістатися місць збору.

Евакуація з міста Бердянськ, населених пунктів Мангуської ОТГ, зокрема, селищ Мелекіне та Нікольське, відбудеться завтра зранку з 9-ї до 11-ї години. З міста Запоріжжя також буде направлено ще 27 автобусів по маршруту.

У Бердянську продовжують працювати штаби, де евакуйованим мешканцям Маріуполя надають медичну допомогу, харчування та місця для відпочинку.

На Київщині не вдалося евакуювати людей із села Козаровичі до Вишгорода – російські військові обстріляли колону і не дозволили цивільним виїхати.

По маршруту селища Велика Димерка до Броварів вдалося вивезти більше 4370 людей. До автобусів для евакуації приєдналася велика кількість приватних авто.

По маршруту з Бучі до Ворзеля було евакуйовано 370 людей, а також доставлено гуманітарну допомогу у вигляді продуктів, медикаментів та одягу».

Також на Луганщині з Лисичанська, Сєвєродонецька та Гірського до Бахмута вивезли понад 300 людей. Натомість до цих міст Луганської області доправили понад 200 тонн гуманітарної допомоги.

Крім того, сьогодні вдалося звільнити водіїв та екіпаж швидкої допомоги, які напередодні зникли, коли намагалися доставити вантаж до Вовчанська на Харківщині.

“Це дійсно хоробрі, мужні люди, які виконують свій громадянський обов’язок в умовах війни”, – прокоментувала урядовиця.

Після 22-ї

Російські війська завдали ракетного удару по Рівненщині, про що повідомив голова Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль.

За його словами, три ракети вдалося збити, натомість четверта “влучила”. “Можливі збитки та руйнування, втрати уточнюються”, – додав голова ОВА.

Вдень

Російське пропагандистське видання “Комсомольская правда” у новині про військові дії на території України вказало великі дані про втрати російської армії в Україні, посилаючись на міноборони РФ, однак через певний час видалило цю інформацію з сайту.

Як можна було помітити 20-21 березня на сайті kp.ru, МО РФ взялося спростовувати дані Генштабу ЗСУ про втрати російської армії в Україні з початку широкомасштабної агресії. В тексті міститься згадка про 14,7 тис. убитих росіян, про що напередодні заявляв Київ. Натомість, пише “Комсомолка”, “за даними міноборони РФ, (…) на Україні ЗС РФ втратили вбитими 9861 особу, поранення отримали 16153 особи”.

Таке повідомлення на сайті трималося понад добу. Наразі цей фрагмент новини на сайті “КП” видалений, але його попередня версія зберігається в кеші.

Пояснень з боку видання про походження цих даних поки що не було. На брифінгу представника МО РФ не йшлося про таку статистику.

Як відомо, востаннє російське міністерство оборони повідомляло про втрати свого особового складу ще 2 березня. Тоді було заявлено про 498 убитих і 1597 поранених. Надалі інформацію про втрати Москва офіційно не оновлювала.

Після 21-ї

Звернення президента Володимира Зеленського:

▪️ Херсоне, тримайся! Ми не забудемо ніколи ці кадри з вашого міста. На вашій площі й вулицях ми були всі з вами разом. 40 мільйонів українців нашої держави. Мільйони й мільйони українців у світі. Ми всі бачили, як ви стоїте. Ми всі відчули, як ви хочете повернути свободу.

▪️ Я дуже хочу, щоб у вас, всі наші українці на півдні, ніколи не промайнула навіть на мить думка, ніби Україна про вас не памʼятає. Щоразу, коли вам важко, коли вам боляче, коли ви чините спротив попри все, будь ласка, знайте, що в нас у цей час розривається серце, бо ми з вами не поруч.

▪️ За час цього вторгнення серед мільйонів наших людей постійно заявляють про себе герої. Колись – звичайні українці, а зараз – борці. Піднімаються так, що ворог не вірить. Але ми змусимо їх повірити. І змусимо запамʼятати, що до нас їм дороги немає. І ніколи не буде. У Київ, який мужньо й велично стоїть над Дніпром. У гордий, охайний, освічений Харків. Чернігів, який з часів Орди не знав такого звірства, яке переживає тепер від російських військових.

▪️ Суми, Охтирка, Лебедин, Ізюм, Дергачі, Волноваха, Попасна, Бородянка, Гостомель, Макарів, Миколаїв. Маріуполь! Працьовите й чесне місто, яке окупанти просто знищують. Але яке переживе їх усіх. Нікчемних рабів, які не вміють піклуватися про власну країну, про власних людей, а ще й ідуть у чужу

▪️ Вдячні Львову, Франківську, Хмельницькому, Чернівцям, Тернополю, Луцьку, Ужгороду, Кропивницькому, Запоріжжю, Дніпру, Кривому, Вінниці, Рівному, Черкасам, Полтаві, Одесі! Тим, кого, можливо, нечасто згадують у промовах. Але хто дбає про наше спільне майбутнє.

▪️ Звертаюся до всіх у нашій державі та до тих, хто за кордоном. На свободі й тимчасово під окупацією. У Криму, у Донецьку, в Луганську. Де так само повинні боротися за свободу і не чекати. Гоніть цих рабів! Гоніть окупантів! Щоб Україна жила. І ми всі – разом з нею.

Ввечері

У додатку “Дія” запустили нову опцію, яка дозволяє побути в ролі оператора безпілотника Bayraktar.

“єБайрактар” – онлайн-гра, у якій за допомогою бойового безпілотника необхідно збивати російські танки. За кожен збитий танк гравець отримує бали. Усі гравці потрапляють у турнірну таблицю.

Для того, щоб у вашому смартфоні з’явився “єБайрактар”, потрібно оновити додаток “Дія”.

Вдень

У порт тимчасово окупованого Бердянська Запорізької області прибув десантний корабель “Орськ” Чорноморського флоту РФ, повідомили так звані росЗМІ.

Корабель начебто доставив військову техніку для російської армії – бронетранспортери, які вишикувалися в колону і рушили до місць дислокації окупантів.

Після 20-ї

Генштаб ЗСУ повідомив, що в Запорізькій області Збройні сили України підбили російський танк Т-90.

“Воїнам однієї з бригад вдалося підбити сучасний російський основний бойовий танк Т-90 “Владімір”. “Вові” добряче наваляли і він трохи повісив “носа”. Б’ємо ворога! Разом переможемо!”, – йдеться в повідомленні.

Фото: пресслужба Генерального штабу ЗСУ

Ввечері

За 25 днів російського вторгнення в Україні зареєстровано 1271 злочин проти національної безпеки, з них 922 – посягання на територіальну цілісність та недоторканість кордонів держави. При цьому більшість затриманих диверсантів – громадяни України.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

“На жаль, є ціна зради, але й буде ціна відповідальності. І відповідальність буде значно вищою, ніж тридцять юдиних срібняків. Дехто з затриманих приїхав з тимчасово окупованих територій або з інших країн. У когось — лише посвідка на проживання. Дехто начебто постійно перебував в Україні, але вряди-годи перетинав кордон із Росією, де й був завербований, а згодом повернувся виконувати завдання своїх хазяїв”, — зазначив Монастирський.

Міністр наголосив, що кожен зрадник постане перед законом та судом.

Відповідно до статті 111 Кримінального кодексу України покаранням за державну зраду є — позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Окремо Денис Монастирський попросив громадян звертати увагу на нетипову поведінку людей на вулицях та з особистого оточення, зокрема спостерігати за незнайомими людьми, які мають зброю, але не є бійцями ЗСУ чи тероборони.

Зазначається також, що необхідно бути особливо пильними, якщо помітили підозрілі предмети (рюкзаки, сумки, гаджети, продукти харчування тощо) та транспортні засоби, які тривалий час залишені без нагляду, або нещодавно з’явились у звичних місцях і викликають підозру.

У разі виявлення підозрілих осіб потрібно телефонувати на 102 або за номерами, що вказані на сторінці Національної поліції України.

Після 19-ї

У Києві затримали місцевого мешканця, що сфотографував і виклав в інтернет рух української військової техніки поблизу ТРЦ в Подільському районі, який рашисти пізніше атакували ракетою “Кинджал”.

В оприлюдненому Службою безпеки відео затриманий Павло Артем’єв розповідає, що опублікував у мережі TikTok фото українських самохідних гаубиць “Акація”, відзняте 24 лютого (зауважмо, що це був перший день повномасштабного вторгнення Росії в Україну, коли українських користувачів іще не попереджали про величезну шкоду від оприлюднених фото й відео пересування українських військ, обстріляних ворогом об’єктів тощо).

Він просить “пробачення в тих, кому завдав болю” своїм вчинком, та закликає всіх не повторювати його помилок.

“Свідомо чи несвідомо цей чоловік попрацював корегувальником для ворога – встановить слідство”, – зазначили в СБУ.

Ввечері

У Київській області утворена Гостомельська селищна військова адміністрація. Про це йдеться у відповідному указі президента №156/2022 від 21 березня.

Генеральному штабу Збройних сил України, Київській обласній державній адміністрації наказано здійснити відповідні заходи відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану”.

Після 18-ї

Вдень

На Донеччині російські загарбники зруйнували монумент братської могили воїнів, які загинулу у Другій світової війні.

Про це повідомила Донецька обласна військова адміністрація.

“Внаслідок російських обстрілів у Торецькій громаді пошкоджено братську могилу воїнів, що полягли у боях із нацистами. Нацисти сьогодення — це росіяни!” — наголошують  в ОВА.

Це вже четвертий пам’ятник Другої світової війни в Донецькій області, який постраждав від російських обстрілів. Три з них — братські могили.

17:20

Україна не зможе виконати ультиматум Російської Федерації, адже для його виконання необхідно повністю знищити український народ.

Про це президент Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю європейським ЗМІ, повідомляє “Суспільне”.

“Україна не зможе виконати ультиматум. Ми не зможемо цього фізично зробити. Як це можна зробити? Треба нас усіх знищити – тоді їхній ультиматум буде автоматично виконаний. Наприклад, “віддайте нам Харків, віддайте нам Маріуполь, віддайте нам Київ”. Ні харків’яни, ні маріупольці, ні кияни, ні Президент – ми не зможемо це зробити. Ми навіть це бачимо в окупованих містах.

У Мелітополі, Бердянську, у цьому напрямку. Коли вони заходять, люди не віддають. Вони піднімають прапор, люди знімають. Вони вбили людину, так, люди сховалися, але вночі прийшли і знову зняли прапор. Що ви хочете? Усіх нас знищити? Ми можемо виконати ультиматум лише тоді, коли нас не буде”, – наголосив глава Української держави.

Він підкреслив, що ультиматуми не принесуть Російській Федерації жодних результатів у процесі війни з Україною.

Близько 17-ї

У Рубіжному на Луганщині російські загарбники обстріляли школу та приватний будинок, у підвалі яких, імовірно, ховалися дорослі і діти.

Про це повідомив керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

“У Рубіжному загарбники поцілили у приватний житловий будинок, за попередньою інформацією, у підвали можуть перебуває троє дітей. Через постійні обстріли рятувальники поки що не можуть дістатися до місця. Також у Рубіжному російські війська обстріляли загальноосвітню школу, через що загорівся дах закладу. В підвалі, ймовірно, перебувають люди. Наразі в місті горять понад 10 будинків. Обстріли не вщухають”, – написав очільник області.

Він зазначив, що рятувальники чекають на “тишу” і негайно вирушать людям на допомогу.

Близько 17-ї

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова повідомила про відкриття кримінального провадження про вивезення 19 березня російськими військами 2 389 дітей з тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей.

“Окупанти не тільки вбивають наших дітей – вони фактично викрадають їх, примусово переміщуючи на територію РФ”, – наголосила Венедіктова.

За її словами, вивезення окупантами неповнолітніх українців кваліфіковано як примусове переміщення цивільного населення, зокрема дітей, на територію держави-агресора, що є порушенням Першого додаткового протоколу до Женевської конвенції.

За українським Кримінальним кодексом – це порушення законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

“В межах розслідування будуть перевірені і всі інші факти переміщення дітей з території України. Ми зробимо все, щоб притягнути до відповідальності всіх винних осіб як у національних, так і в міжнародних судах”, – наголосила Венедіктова.

Вдень

Стало відомо, що 19 березня рашисти викрали міського голову Берислава на Херсонщині Олександра Шаповалова та ще одного місцевого активіста.

Про це повідомила Херсонська обласна військова адміністрація.

“Вже три доби вони перебувають у полоні, вчора Олександру Миколайовичу дозволили зателефонувати рідним та заспокоїти їх. Чоловік має проблеми із сердцем, важко переніс захворювання на коронавірус. Рідні хвилюються за стан здоров’я Олександра Шаповалова.

Точне місце знаходження Олександра Миколайовича та інших полонених невідомі, скоріше за все вони перебувають у Новій Каховці, де рашисти їх утримують”, – зазначається в повідомленні.

Після 17-ї

Міністерство оборони РФ провело цілу пресконференцію з радісним звітом про те, як вони вдарили гіперзвуковими комплексами “Кинджал” по “базі націоналістів у непрацюючому торговельному центрі на околиці Києва” (цитата за “РИА Новости”).

Опублікували й відео цього удару, яке “переможно” крутять по телеканалах держави-агресора.

Нагадаємо, йдеться про знищення великого торговельного центру в Подільському районі столиці, біля якого розташовані кілька нових житлових комплексів і не тільки.

При цьому в міноборони рашистів попередили, що обстріли України “Кинджалами” триватимуть.

Фото ТЦ до і після атаки путінських “Кинджалів”:

Вдень

Співробітники ДСНС заспокоюють собаку, яку вивезли з обстріляної російськими військами території.

Київщина, кілька кілометрів від Ірпеня.

Співробітники ДСНС заспокоюють собаку, яку вивезли з обстріляної російськими військами території біля Ірпеня

Фото Олександра Ратушняка

Вдень

У Києві від початку масштабного вторгнення військ РФ уже понад 70 житлових будинків пошкоджено ворожими обстрілами.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби КМДА.

“Будівлі мають різні ступені пошкоджень: там, де руйнування критичні, мешканців відселили, де незначні – комунальні служби отримують ремонтні матеріали для оперативного відновлення: плівку для ремонту вікон, кріплення, матеріали для ремонту покрівлі тощо. Підприємства, що перевозять відходи, зокрема «Київкомунсервіс», мають відповідну техніку та регулярно вивозять габаритні уламки від вибухів. Служби оперативно відновлюють комунікації та послуги, щоб люди повертались у свої оселі в тих будинках, які придатні для проживання”, – повідомляє пресслужба столичної міськадміністрації.

За даними КМДА, комунальники, крім тих, хто пішов до лав ЗСУ та тероборони, працюють попри збільшення обсягу робіт і труднощі.

Вдень

Оперативне командування “Північ” повідомило про захоплення нової ворожої техніки: самохідної гаубиці “Мста-С”.

“Автопарк сил спротиву Сіверщини поповнився новим екземпляром ворожої техніки – 2С19 «МСТА-С» із боєкомплектом. Ще одна така ж одиниця знищена в бою“, – зазначається в повідомленні.

Фото: ОК “Північ”

Вдень

Стало відомо, що напередодні ЗСУ знищили радіоелектронної боротьби та іншу військову техніку російських окупантів.

“У результаті вчорашньої плідної роботи українських воїнів далеко не всі рашисти залишились живими. Ось що буває, коли виродки-“визволителі” наслухаються російської фашистської пропаганди та йдуть завойовувати чужу землю, але щось пішло не так”, – зазначили в Оперативно-тактичному угрупованні “Схід”, оприлюднивши фото знешкодженої ворожої техніки.

 

Зазначається, що є підтвердження щодо знищення російського комплексу радіоелектронної боротьби РБ-341В “Леєр-3”.

15:30

Голова Харківської обласної військової цивільної адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що мобільні підрозділи ЗСУ під Чугуєвом збили російський винищувач.

Після загорання на низький висоті літак упав зі сторони Російської Федерації, написав Синєгубов.

Також повідомляється, що зранку у Харківському районі на території, яка тимчасово контролюється окупантами, мобільна група сил спеціальних операцій ЗСУ збила два російських безпілотних апарати “Орлан”.

“Завдяки роботі нашої протиповітряної оборони вже кілька днів над Харковом не фіксуємо авіації російського ворога”, – зазначив голова ОВА.

Вдень

Як стало відомо, 18 березня в Харкові внаслідок бомбардування з боку російських військ загинув колишній в’язень німецьких концтаборів “Бухенвальд” і “Дора-Міттельбау” Борис Романченко.

86-річний ветеран мешкав в одному з багатоквартирних будинків, у який влучила російська бомба.

Борис Романченко. Фото: Твіттер/Buchenwald_Dora

“Ми дізналися від родичів, що наш друг Борис Романченко, який пройшов концтабори  “Бухенвальд”, “Пенемюнде”, “Дора-Міттельбау” та “Берген-Бельзен” загинув минулої п’ятниці внаслідок вибуху бомби у своєму будинку в Харкові. Ми глибоко засмучені”, – йдеться в повідомленні пресслужби Меморіального фонду концентраційних таборів.

Романченко раніше був віцепрезидентом Міжнародного комітету “Бухенвальд-Дора”.

Вдень

Голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко на щоденному брифінгу повідомив, що напередодні Житомирщину вперше обстріляли з “Градів”.

За його словами, обстрілів знову зазнала Народицька територіальна громада.

“Гради” (за попередніми даними) було випущено по Народицькій територіальній громаді – по населеному пункту Селець. Загинули три військовослужбовці, одна цивільна особа. Стріляють на півночі області. Ми й далі продовжуємо укріплювати рубежі”, – сказав Бунечко.

Окрім того, як повідомила Нацполіція Житомирщини, поліцейські зафіксували два факти падіння ракет поблизу Житомира та Коростишева.

Близько 13-ї

У Херсоні на площі Свободи російські окупанти закидали світлошумовими гранатами проукраїнських мітингувальників та відкрили вогонь, є поранені.

Про це з посиланням на очевидців повідомляє Мост.

Зазначається, що рашисти спершу ніби відкрили вогонь у повітря, проте серед людей є поранені, їх забирає швидка допомога.

На опублікованих відео видно, що люди намагалися підійти до пам’ятника, коли росіяни почали стріляти та кидати в них світлошумові гранати.

12-та година

Звернення президента Володимира Зеленського до німців під звук сирени:

Вдень

Мобілізація в ОРДЛО: Окупанти піднімають віковий ценз до 65 років

Як повідомляє Головне управління розвідки МОУ, з метою збільшення кількості потенційних “призовників” окупанти збільшують віковий ценз “військовозобов’язаних” – із 55, як було раніше, до 65 років.
До окупаційної армії активно залучають і студентів. Зокрема, всіх учнів Луганського залізничного технікуму викликають до навчального закладу для “проведення реєстрації”. Аналогічна ситуація в Луганському медичному університеті.
При цьому “мобілізовані” до 1-го армійського корпусу вирізняються вкрай низьким морально-психологічним станом та мають застаріле спорядження: екіпірування зразка 1974 року та захисні шоломи 1971 року випуску.

У Києві та області запроваджується посилена комендантська година – із 20:00 21 березня до 07:00 23 березня.

“Без спецперепусток буде заборонено пересування містом!” – йдеться в повідомленні. 

У КМДА попереджають, що в цей період виходити можна тільки щоб дійти до найближчого укриття.

Влада також наголосила, що цивільні особи, які перебуватимуть на вулиці в період комендантської години без спецперепустки, вважатимуться членами диверсійно-розвідувальних груп.

Ранок

Радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка заявив, що “партизани Білорусі” створюють перепони, аби не допустити білоруські війська в Україну.

Крім іншого, відомо про диверсії на залізничних коліях у Білорусі в бік території України. Через це із 19 березня спецназ внутрішніх військ Білорусі задіяний для надання допомоги з контролю за залізничними коліями та інфраструктурою “БелЖД” на півдні країни.

Ранок

58-ма окрема мотопіхотна бригада ЗСУ імені гетьмана Івана Виговського показала ще один результат своєї роботи – знищена ворожа бойова машина піхоти. 

Відповідне відео пресслужба військової частини поширила в понеділок, 21 березня. 

“Ворожа БМП-2, рівномірно розмазана по українському чорнозему. Мабуть, теж палили у невідведених місцях. Виговці навчили заходам безпеки”, – йдеться в описі до відео. 

11-та година

Станом на 21 березня погоджено вісім гуманітарних коридорів для евакуації мешканців населених пунктів, постраждалих унаслідок російського вторгнення. Про це повідомила на брифінгу віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

У Донецькій області:

  • запланована евакуація людей з Маріуполя до Запоріжжя декількома коридорами.
    Зокрема, знову запрацює маршрут Бердянськ – Запоріжжя. Місце збору – спорткомплекс на вул. Мелітопольське шосе, 27.

Також заплановано маршрути:

  • З Мангушської громади до Запоріжжя.
    Місце збору – село Юр’ївка Мелекинської сільської ради, пансіонат «Зміна».
  • З Нікольського до Запоріжжя.
    Місце збору – школа № 2, вул. Паркова, 23.

За словами віце-прем’єр-міністра, о 8-й ранку автобуси виїхали із Запоріжжя; у Бердянську продовжують дозаправляти приватні авто маріупольців, які рухаються за маршрутом. Адреси для дозаправки: проспект Східний, 4а та вул. Мелітопольське шосе, 87б.

У Київській області:

Автобуси для переміщення людей будуть відправлені з Броварів, Білогородки та Вишгорода.

Запланована евакуація:

  • Із смт Велика Димерка до Броварів.
    Місце збору – будівля сільради на вулиці Бобрицька,1.
  • Із смт Ворзель до села Білогородка.
    Місце збору – вулиця Садова, 13.
  • З міста Буча до села Білогородка.
    Місце збору – вулиця Енергетиків, 12.
  • Із села Козаровичі до міста Вишгорода.
    Місце збору – тренінговий центр Головного управління Національної поліції.

У Луганській області:

  • З міста Лисичанська до міста Бахмута.
    Місце збору – будівля Державної служби з надзвичайних ситуацій на вулиці Сосюри, 324.
  • З міста Сєвєродонецька до міста Бахмута.
    Місце збору – будинок культури на вулиці Хіміків, 28.
  • З міста Гірське до міста Бахмута.
    Місце збору – вулиця Першотравнева, 42, будинок культури та вулиця Миру, 136.

Автобуси для евакуації та гуманітарна допомога будуть відправлені з міста Бахмута.

Ранок

В Одесі російські військові кораблі з моря обстріляли житлові будинки, загиблих та поранених немає. Про це повідомив речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук та очевидці обстрілу в коментарі “Радіо Свобода”.

“Снаряди влучили щонайменше в два житлових будинки на морському узбережжі близько 6:00, пошкоджені житловий комплекс та невеличкий приватний будинок. Деякі снаряди вдарили в землю. Вогонь вели з двох кораблів”, – пише видання.

10:40

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що не треба мати ілюзій, адже у війні з Росією попереду ще багато випробувань.  Таку думку він висловив у понеділок вранці на сторінці у ФБ.

“Україна веде стратегічну оборонну операцію проти набагато чисельнішого противника і під загрозою наземного вторгнення білоруських військ. Ми зазнаємо втрат. Ворог руйнує наші міста і підриває економіку. Ситуація дуже непроста. Але поки збережено нашу армію, яка посилюється резервом, – ми будемо боротися. І переможемо!” – сказав міністр.

За словами Резнікова, ворог вже не мріє захопити Київ, захлинувся на Чернігівщині та Сумщині, отримує болючих ударів під Харковом, на Миколаївщині, Херсонщині та Луганщині.

“Величезна роль у тому, що плани ворога зруйновані, а наша оборона стає активнішою – у героїчних захисників Маріуполя. Завдяки їхній самовідданості і надлюдській мужності врятовано десятки тисячі життів по всій України. Маріуполь сьогодні рятує і Київ, і Дніпро, і Одесу. Усі повинні це розуміти”, – додав міністр.

Мешканці Херсона, Енергодара та інших міст, які без зброї протестують проти російських окупантів, демонструють, що воля українського народу незламна, зазначив він.

“Як згадувалося раніше, ми домовилися не висвітлювати інформацію про постачання зброї. Але можу сказати, що за останні дні команда Міноборони доставила та передала ЗСУ 51 тис. бронежилетів 4-го класу захисту за стандартами НАТО. Цей захист придбано переважно за кошти держбюджету, а отже – завдяки всім українцям. Ми працюємо цілодобово і готуємо наступні партії”, – зазначив глава МОУ.

Резніков зауважив, що у Кремлі вже не знають, як пояснювати те, що відбувається, адже за ці дні вони поховали у регіонах росії більше солдат, ніж офіційно визнали своїх втрат.

Очільник Міноборони розповів, що наші захисники і захисниці майже повністю знищили цілу низку російських танкових, десантно-штурмових, інженерних та інших підрозділів, які вважалися “елітними”, разом з їхніми очільниками.

З початку повномасштабного вторгнення наші воїни збили майже 100 літаків та 120 гелікоптерів, знищили майже 500 танків і півтори тисячі бойових броньованих машин росіян.

“Саме тому росія збирає найманців по всьому світу та робить відчайдушні спроби штовхнути у пекло війни з Україною ще й білоруські війська. Позиція нашої армії дуже чітка – усі загарбники отримають жорстку відсіч, хто б і звідки б вони не були. Ми це повторювали неодноразово”, – сказав Резніков.

10:40

Ще один російський зенітний ракетний комплекс “Тор М1” виведено з ладу під час його вторгнення на територію України, повідомив пресцентр Генштабу ЗСУ.

“Російський ЗРК “Тор М1” не зміг доїхати куди мав – якісь дірки на дорозі. Хто б це міг зробити? Українські сапери сором’язливо мовчать…” – йдеться в повідомленні.

Ранок

Кількість жертв нічного ракетного обстрілу торгового центру “Ретровілль” у Подільському районі Києва досягла 8 осіб. Також обстріл призвів до масштабних руйнувань.

Про це повідомила пресслужба офісу генерального прокурора.

Повідомляється, що вечірній обстріл кваліфіковано як порушення законів і звичаїв війни, пов’язане з умисним вбивством.

Напередодні

Десантно-штурмові війська ЗСУ продовжують нищити колони забезпечення російських окупантів. Про це в неділю, 20 березня, повідомили пресцентр Генштабу ЗСУ та 25-та окрема повітрянодесантна бригада ЗСУ.

“Гори-гори ясно. Десантно-штурмові війська ЗС України продовжують нищити колони забезпечення російських окупантів. Їх підтримують українські оборонці по всій Україні. А обороняє зараз Україну весь її народ”, – йдеться в підписі до відео.

10:30

Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив оновлені дані щодо втрат російського агресора в живій силі й техніці.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 21.03 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 15000 осіб (+300),
  • танків ‒ 498 од. (+22),
  • бойових броньованих машин (ББМ) ‒ 1535 од. (+48),
  • артилерійських систем  – 240 од. (+10),
  • РСЗВ – 80 од. (+6),
  • засоби ППО – 45 од. (+1),
  • літаків – 97 од. (+1),
  • гелікоптерів – 121 од. (+3),
  • автомобільної техніки – 969 од. (+22),
  • кораблі /катери  – 3 од.,
  • цистерн з ПММ  – 60 од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня  – 24 од. (+3),
  • спеціальна техніка – 13 од. (+1).

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

(У дужках – зміна порівняно з даними ранку 20 березня).

Ранок

ГШ ЗСУ: на 26-й день війни російські окупанти знизили інтенсивність використання пілотованої авіації.

“Збройні сили України та інші підрозділи Сил оборони продовжують завдавати ударів по угрупованнях військ ворога, який намагається утримати захоплені рубежі. Водночас, фіксується зниження інтенсивності застосування противником пілотованої авіації. З метою оцінки ефективності результатів завданих ракетно-бомбових ударів противник використовував оперативно-тактичні безпілотні літальні апарати”, – йдеться у зведенні Генштабу.

Ранок

Росія завдала ракетних ударів по полігону в Рівненській області. Про це вранці повідомив очільник ОДА Віталій Коваль.

“26-й день війни. Сьогодні на Рівненщині три рази лунала повітряна тривога. По одному з загальновійськових полігонів завдано два ракетних удари”, – повідомив він.

На місці атаки працює комісія, деталі повідомлять згодом.

Після сьомої

ДСНС: о 03:55 у м. Суми стався обстріл території ПАТ “Сумихімпром”, внаслідок чого був пошкоджений резервуар з аміаком. Станом на 05:00 спостерігався незначний витік аміаку.

Підрозділами ДСНС проводяться роботи по осадженню аміачної хмари.
Загрози населенню міста немає.
Від ДСНС залучено 15 осіб та 4 одиниці техніки.

Станом на 07:30 проведено роботи по накладанню бандажу на пошкоджений трубопровід. Підрозділи ДСНС продовжують роботи з осадження аміачної хмари.
Внаслідок події одна особа травмована (працівник підприємства). Аварійну ситуацію локалізовано.

02:18

Внаслідок вибуху й пожежі у ТЦ в Подільському районі Києва загинуло щонайменше чотири людини. Оновлені дані оприлюднило Головне управління ДСНС у м. Києві.

“О 2:18 пожежу локалізовано на загальній площі 1500 кв. м. Ліквідація триває. На місці загинуло 4 особи та 1 особа травмована. Інформація уточнюється”, – зазначається в повідомленні.

Після півночі

У Києві після кількох вибухів під час повітряної тривоги почалася сильна пожежа в ТЦ у Подільському районі. Щонайменше одна людина загинула.

“Рятувальники ліквідовують сильну пожежу на території одного з торговельних центрів у Подільському районі столиці. На цей час — один загиблий. Всі служби — рятувальні, медики, поліція — працюють на місці. Інформація уточнюється”, — зазначається в телеграм-каналі мера Віталія Кличка.

У сусідніх з ТЦ будинках вибуховою хвилею повибивало шибки.

Як повідомили в Державній службі з надзвичайних ситуацій, внаслідок ворожого обстрілу загорілися автомобілі на парковці та 3-4-й поверхи торговельного центру.

За однією з версій, вибух спричинили уламки крилатої ракети, збитої українською ППО.

Фото: патрульна поліція Києв

Патрульна поліція, окрім фото пожежі в ТЦ, оприлюднила також фото боєприпасу з місця події.

Читайте також:
У Києві – приліт ракети на Святошині: наслідки руйнувань

Після півночі

Віцепрем’єрка Ірина Верещук відповіла на ультиматуми Росії про здачу Маріуполя:

“Ні про які здачі, складення зброї мови йти не може. Ми вже російську сторону про це повідомили. Я написала: “Ви замість того, щоб витрачати час на вісім сторінок листів – відкрийте просто коридор”.
Ми повідомили ООН та МКЧХ. Тепер чекаємо на реакцію міжнародної спільноти. Це свідома маніпуляція і це реальне взяття в заручники людей”.

Контекст: Увечері 20 березня міністерство оборони РФ заявило про свою готовність відкрити гуманітарний коридор з Маріуполя 21 березня, а також цинічно запропонували міській владі капітулювати.
Окупанти нібито готові відкрити з 10:00 гуманітарні коридори для евакуації з міста як у східному (в Росію), так і в західному напрямках. Із 10-ї до 12 години росіяни буцімто очікують, що з міста вийдуть українські захисники та якісь “іноземні найманці”, склавши зброю. Після цього окупанти готові запустити гуманітарний вантаж та дозволити евакуацію мирних мешканців.
У МО РФ вдали, що запрошують представників міжнародних організацій – ОБСЄ, Міжнародного комітету Червоного хреста й ООН – до моніторингу процесу.

00:30

Інформаційне звернення президента Володимира Зеленського:

Вже 25-та доба, як російські військові шукають і ніяк не можуть знайти придуманих ними ж “нацистів”, від яких вони хотіли нібито захищати наших людей. Як вони шукають і не можуть знайти українців, які зустріли б їх із квітами. А головне – російські військові ніяк не знаходять дорогу додому. А тому наші військові допомагають їм з дорогою на суд Божий.

Що ще сказав президент:

▪️ Сьогодні я виступив у Кнесеті перед всіма депутатами і урядовцями … Звичайно, Ізраїль має свої інтереси, стратегію захисту своїх громадян. Ми це розуміємо. Премʼєр-міністр Ізраїлю пан Беннет намагається знайти переговорний шлях із Росією. І ми за це вдячні. За кожне зусилля. Щоб раніше чи пізніше ми почали говорити з Росією, можливо, в Єрусалимі. Це правильне місце для того, щоб знайти мир. Якщо це можливо.

▪️ У российских пропагандистов сегодня довольно сложная задача. Ведь впервые в истории президент иностранного государства выступал в Кнессете по видеосвязи. И перед народом Израиля. Президент Украины, которую в Москве обвиняют в «нацизме», выступал в Кнессете перед народом Израиля. Уже один этот факт подтверждает, насколько в Москве все не так.

▪️ Завтра зранку готуємося направити в Маріуполь ще нові автобуси, щоб продовжити цю важливу місію. Понад 3 тисячі людей врятували у Київській області. Але у Харківській області… Російські війська захопили нашу колону, наш гуманітарний вантаж для міста Вовчанська. Немає звʼязку зараз із шістьма людьми. П’ять водіїв і один лікар. Будемо їх визволяти. Будемо знову й знову намагатися доставити нашим людям найнеобхідніше.

▪️ Вдень говорив із Премʼєр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. Справжнім другом України, який не вагається й не шукає відмовок. Домовилися про конкретну підтримку для нашої держави на самітах наступного тижня – «Великої сімки» і НАТО. Хоча ми не є членами цих організацій, але я бачу, що як мінімум один голос в України там є.

▪️ Особисто вручив державні нагороди українським розвідникам. Прошу поставитись із розумінням – я не можу назвати публічно їхніх імен.Але повірте, що внесок цих людей у нашу оборону настільки вагомий, що ордени та звання Герой України для них – це мінімум, який ми можемо їм дати. Щоб просто віддячити. Їм та усім нашим героям. Завдяки яким ми тримаємось. І непогано. А Україна – живе. Слава Україні!

00:00

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 24:00 20.03.2022 щодо російського вторгнення

  • Частково ворогу вдалося досягти мети у Донецькому операційному районі та утримати сухопутний коридор у південній частині Херсонської, Запорізької та Донецької областей.
  • У зв’язку з відсутністю суттєвих успіхів в ході наземної операції продовжується активне розповсюдження дезінформації та пропаганди серед населення РФ – готується підґрунтя для виправдання продовження термінів війни та створення хибної уяви щодо ефективності міжнародних санкцій.
  • Ворог протягом доби завдавав ракетно-бомбових ударів, активно застосовував засоби повітряного нападу.
  • Окупанти зосереджували удари на важливих об’єктах цивільної інфраструктури та житлових кварталах населених пунктів – з метою залякування цивільного населення та зниження економічного потенціалу України.
  • На Поліському напрямку противник активних наступальних дій не проводив. Закріплюється на захоплених рубежах та проводить підготовку до наступу на Київ. За рахунок активних дій підрозділів Збройних Сил України окупанти на окремих напрямках блоковані.
  • На Сіверському напрямку противник продовжує перегрупування та зосередження сил і засобів для відновлення наступальних дій. Але неспроможний організувати якісне логістичне забезпечення підрозділів та інженерне обладнання зайнятих позицій.
  • На Слобожанському напрямку противник активних наступальних дій не проводив, намагається здійснити приховану підготовку до поновлення наступу.
  • На Донецькому та Луганському напрямках завдяки вмілим та майстерним діям українських воїнів було успішно відбито сім атак ворога, знищено 12 танків, 9 БМП, 3 автомобіля, близько 170 осіб живої сили. Підрозділи ППО збили 1 ворожий Су-34 та 1 вертоліт окупантів (втрати уточнюються).
    Противник продовжує нанесення авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури Маріуполя, зокрема, металургійному комбінату “Азовтсаль”. Веде штурмові дії на західних та східних околицях, у напрямку центральної частини міста. Успіху не має. Зазнає втрат.
  • На Таврійському напрямку суттєвих змін не відзначено. З метою запобігання мітингам в окупованих населених пунктах переміщено підрозділи росгвардії, які намагаються проводити каральні заходи проти мирного населення на території Херсонської та Запорізької областей.
    Очікується продовження проведення окупантами заходів спрямованих на встановлення окупаційної влади на тимчасово підконтрольних територіях та боротьби з осередками національного спротиву.
  • На Південнобузькому напрямку противник деморалізований, фіксуються непоодинокі випадки залишення оборонних позицій, зброї та техніки.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО і надалі відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці. Темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився.

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.