ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 78 – 12.05.2022

23:30

За добу протиповітряна оборона Повітряних сил, Сухопутних військ та Десантно-штурмових військ уразила сім повітряних цілей російських окупантів:

  • 5 БпЛА (“Орлан-10”);
  • 1 вертоліт (Ка-52);
  • 1 крилату ракету.

Після 23-ї

Евакуація військових Сил оборони України із заблокованого заводу “Азовсталь” у Маріуполі почнеться з порятунку важкопоранених, повідомила віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

В цілому, як зауважує посадовиця, спецоперація матиме кілька етапів, щодо них ведуться переговори.

“Ми почали новий раунд перемовин навколо дорожньої мапи спецоперації. Починаємо з важкопоранених. Є Червоний Хрест, вони сьогодні зустрічаються із росіянами. Провели з ними (МКЧХ), а також із ООН, перемовини і дали їм мандат. Ми хочемо, щоб був підписаний документ: як саме відбуватиметься евакуація з “Азовсталі”, готуємося до підписання”, – пояснила Верещук, яку цитує пресслужба МінТОТ.

Посередником у поточному раунді перемовин виступить Туреччина.

23:15

Звання Героя України присвоєно полковнику Качуру Роману Володимировичу, командиру 55-ї окремої артилерійської бригади оперативного командування “Схід” Сухопутних військ ЗСУ.

Державними нагородами відзначені 269 військовослужбовців ЗС України, з них 14 – посмертно.

23:10

Зі звернення президента Володимира Зеленського:

Російська стратегічна поразка очевидна вже всім у світі. Просто в Росії поки немає сміливості це визнати. Вони боягузи. І намагаються сховати правду за ракетними, авіаційними та артилерійськими ударами. Тому наше завдання – боротися, поки ми не досягнемо своїх цілей у цій війні. Звільнити нашу землю, наших людей і надійно гарантувати нашу безпеку.

21:30

ООС: Угруповання Об’єднаних сил продовжує ведення оборонної операції у визначеному районі відповідальності на Донецькому і Луганському напрямках. Обстановка складна, але контрольована.
Уздовж всієї смуги оборони ворог застосовує бойову авіацію, реактивні системи залпового вогню, ствольну артилерію великих калібрів, танки, міномети різних систем, завдає ракетно-бомбових ударів по цивільних об’єктах інфраструктури, мирних житлових кварталах, нищить адміністративні будівлі, лікарні, школи і дитячі садочки.
Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні 18 атак ворога.
За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 13 танків;
• 8 артилерійських систем (одна з них РСЗВ)
• 27 одиниць бойової броньованої техніки;
• 2 одиниці спеціальної інженерної техніки;
• 5 автомобілів;
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один ворожий багатоцільовий гелікоптер Ка-52 та 4 безпілотні літальні апарати типу “Орлан-10”.

Вечір

Російська крилата ракета зруйнувала у двоповерховий будинок у центрі смт Черкаське на Донеччині, недалеко від лінії фронту на Ізюмському напрямку. Саме у цей момент неподалік від місця, куди влучила ракета, жителі стояли в черзі за пенсією. На щастя, ніхто не постраждав, повідомили в Національній поліції.

Після 21-ї

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін розповів: “Сьогоднішній обстріл Полтавщини – чи не найбільший за час повномасштабної війни. 12 російських ракет ударили по інфраструктурі Кременчука, більшість – по нафтопереробному заводу, який і так не працював. На НПЗ рятувальники гасять пожежу. Ніхто, на щастя, не постраждав”.
За його словами, одну з ракет, випущених по Кременчуку, збили ППО ЗСУ.

Вечір

Полк Нацградії “Азов” показав відео боїв з російськими військовими на території металургійного комбінату “Азовсталь” у Маріуполі.

“На 78-й день повномасштабної війни, в умовах повного оточення, не зважаючи на вкрай складну обстановку, нестачу боєприпасів та велику кількість поранених – бійці полку “Азов” продовжують вибивати ворога з раніше захоплених ним позицій на території заводу “Азовсталь”, – йдеться в повідомленні. 

Вечір

На Луганщині стрілець-зенітник 81-ї окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗС України виявив групу з чотирьох вертольотів противника та з ПЗРК “Stinger” збив ведучого другої пари, – повідомлення Командування ДШВ.

Вечір

У районі острова Зміїний у Чорному морі українські військові моряки підбили російське судно “Всеволод Бобров”, повідомив речник Одеської обласної військової адміністраціїСергій Братчук у відеозверненні.

“Завдяки діям наших моряків спалахнуло судно тилового забезпечення “Всеволод Бобров” – одне з найновіших у російському флоті. Кажуть, що чалапає до Севастополя. Інформація вимагає уточнення. Але те, що йому дали змієбаїв там, в районі острова Зміїний, це правда”, – наголосив Братчук, сподіваючись на подальші здобутки з ім’ям “Змієбаївки”.

Вечір

Агентство ООН у справах біженців повідомило, що кількість людей, які втекли з України, рятуючись від війни з РФ, перевищило 6 мільйонів людей, що є найсерйознішою кризою з біженцями в Європі з часів закінчення Другої світової війни.

Вдень

Близько 10:00 російські війська запустили крилату ракету по Запоріжжю, яка влучила у заповідну частину острова Хортиця, повідомив речник Запорізької ОВА полковник Іван Арєф’єв. Влучання ракети викликало пожежую Після обстеження території ураження, руйнувань інфраструктури та жертв не виявлено.

18:35

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Донецькому напрямку окупанти застосовували міномети, ствольну артилерію, реактивні системи залпового вогню та завдавали ракетно-бомбових авіаційних ударів з метою руйнування фортифікаційних споруд українських підрозділів.

На Лиманському напрямку ворог намагається захопити ділянку місцевості на правому березі річки Сіверський Донець та закріпитись в районі населеного пункту Олександрівка. Здійснював штурмові дії у напрямку населеного пункту Новоселівка, успіху не має.

На Сєвєродонецькому напрямку противник продовжує штурмові дії в районі населеного пункту Воєводівка, успіху не має.

На Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках ворог веде штурмові дії з метою покращення тактичного положення своїх військ, успіху не має.

У місті Маріуполі ворог продовжив завдавати артилерійських та авіаційних ударів, основні зусилля зосереджував на блокуванні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”.

Російські окупанти проводили повітряну розвідку із застосуванням БпЛА у районах Покровська, Слов’янська та Павлограда.

На Південнобузькому напрямку ворог активних бойових дій не вів, продовжує утримувати зайняті позиції. Основні зусилля зосереджував на вогневому ураженні підрозділів наших військ та нарощуванні системи радіоелектронної боротьби.

За наявною інформацією, противник здійснив нарощування системи протиповітряної оборони у західній частині Кримського півострова.

Вдень

Синод так званої УПЦ Московського патріархату на своєму засіданні в Києво-Печерській лаврі 12 травня запевнив, що підтримує й підтримуватиме захисників України, але не висловив жодного осуду дій патріарха Кирила, який підтримує воєнну агресію РФ проти України, як і наміру вийти з-під підпорядкування РПЦ.
Натомість промосковські церковники заявили про “руйнівну політику” ПЦУ та закликали “втрутитися” президента Зеленського.

Портрет патріарха Кирила в залі Синоду “УПЦ МП” 12 травня

Повна цитата із рішення синоду, яка обурила багатьох, звучить так:
Замість єднання народу у прагненні до перемоги та відновлення мирного життя, в країні розпалюється внутрішній, релігійний фронт. Так, групою народних депутатів України, через надумані та свідомо неправдиві звинувачення, були подані на розгляд до Верховної Ради України законопроєкти про заборону діяльності нашої Церкви.
З сумом констатуємо, що усі ці факти є наслідком помилкової релігійної політики часів президентства Петра Олексійовича Порошенка та руйнівної ідеології так званої Православної Церкви України. Переконані, що саме така діяльність попередньої влади та ПЦУ і стала одним з приводів військового вторгнення в Україну“.

Вдень

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук розповіла“За дорученням президента ми ведемо дуже складні перемовини щодо евакуації важкопоранених бійців з “Азовсталі” в обмін на полонених росіян”.

“Я дуже прошу. Йдеться про життя людей. Утримайтеся від публічних коментарів про те, чого не знаєте” – закликала вона й уточнила, що зараз ведуться переговори лише про 38 важкопоранених бійців.

“Працюємо покроково. Обміняємо 38 важких, потім будемо рухатись далі. Зараз немає перемовин про обмін 500 або 600 людей, про що повідомляють деякі ЗМІ. Закликаю всіх працювати серйозно, не пускатися в нереальні міркування та заяви”, –  резюмувала віцепрем’єр-міністр.

17:25

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін:
Чотири “прильоти” знову по Кременчуцькому нафтопереробному заводу. Також звуки вибухів чутно було в Полтавському районі. Не залишаємо укриття!

Вдень

Розвідники 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ під час однієї з бойових вилазок викликали вогонь артилерії на себе, внаслідок цього було знищено близько 30 окупантів, – розповідь пресслужби підрозділу.

Вдень

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звертався до Володимира Путіна, щоб той дозволив вивезти українських захисників із заводу “Азовсталь” у Туреччину через порт у Бердянську.
“Окупанти сказали, що випустять лише мирних жителів, а військові мають здатися у полон“, – переповів нардеп Мустафа Джемілєв, який був посередником для цієї пропозиції.

Вдень

Верховна Рада схвалила закон про конфіскацію майна фізичних та юридичних осіб Російської Федерації та Республіки Білорусь.
Перша версія законопроєкту була ветована президентом. Після доопрацювання документа нардепи повторно його ухвалили.

Він запроваджує новий вид санкції – стягнення в дохід держави активів, що належать фізичній або юридичній особі, а також активів, якими така особа може прямо чи опосередковано розпоряджатися.
Ідеться про повне позбавлення майна, а не обмеження права розпоряджатися ним (як класичні санкції). Тому застосовуватися така сувора міра буде лише в період дії правового режиму воєнного стану і стосуватиметься тих осіб, щодо яких попередньо вже були застосовані санкції у вигляді блокування активів.

Вдень

Розпочалася процедура з ліквідації монумента “Три сестри” у прикордонному селі Сеньківка Чернігівської області, що присвячений “дружбі народів” України, Росії та Білорусі.
Після дотримання кількох процедур, пов’язаних зі зняттям пам’ятки з обліку Мінкульту, споруду можна буде законно демонтувати, повідомили в ОВА.

Після 13-ї

За повідомленням ДСНС, внаслідок пожежі в школі Новгорода-Сіверського, що спалахнула через ракетний удар РФ, три людини загинули та 12 – травмовані.

Ранок

Унаслідок нічного обстрілу росіянами школи-інтернату в місті Новгород-Сіверський загинули троє людей, ще 12 отримали поранення. Про це повідомили в ДСНС.
За даними рятувальників, унаслідок пожежі вогнем знищено конструктивні елементи на площі 280 кв.м.

Вдень

Відео знищення ворожої техніки опублікувала пресслужба Бригади швидкого реагування Національної гвардії України у фейсбуці. У кадрі – робота 81-ї окремої аеромобільної бригади ЗСУ. Розрахунок ПТРК “Стугна” влучним пострілом знищує БМП-1 окупантів у районі Рубіжного Луганської області.

“Варто зауважити на вдалу позицію, яку обрав розрахунок ПТРК для пускової “Стугни” – вона стоїть на невеликому схилі, тому військові можуть ефективно “полювати” на ворожу техніку. Від моменту пуску ракети до влучення у ціль проходить близько 9 секунд, з чого можна зробити висновок, що відстань між пусковою та БМП становить приблизно 1800-2000 м”, – зазначає Defense Express.

Ранок

За даними британських спецслужб, війська РФ, виведені з Харківської області, після посилення, ймовірно, будуть розгорнуті на східному березі річки Сіверський Донець. Там вони сформують блокувальне угруповання для захисту західного флангу основних сил Росії.

“Виведення російських військ із Харківської області є мовчазним визнанням нездатності Росії захопити ключові українські міста, де очікувався обмежений опір населення”, – наголошується в повідомленні МО Британії.

Ранок

У Маріуполі російські окупанти продовжують штурм і блокують підземні виходи з металургійного комбінату “Азовсталь”, українські захисники вдаються до контратак. Про це повідомив радник міського голови Петро Андрющенко.

Вдень

Як повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, “із Попасною немає зв’язку, а з тих уривків інформації, яку ми отримуємо, то відомо, що чинять звірства окупанти, просто шукають дуже посилено патріотично людей, їх вивозять у невідомому напрямку, потім зв’язку з ними просто немає. Як завжди – звірства”.

Керівник військової адміністрації області додав, що в Попасній російські війська особливо мародерством уже не можуть займатися, тому що вони самі ж розбили повністю місто.

Вдень

Військовослужбовці 92-ї окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка показали процес зачистки звільненого від російських окупантів населеного пункту на Харківщині.

“Клаптик за клаптиком, село за селом разом з побратимами повертаємо своє – те, чому нема ціни в усьому світі – Батьківщину!” – йдеться в повідомленні бригади.

На відео можна побачити, як у селі ще горить техніка, а військові їдуть на броні та прострілюють узбіччя.

Ранок

Близько 06:00 підрозділи збройних сил РФ вчинили артобстріл по населеному пункту Старі Вирки Сумського району Сумської області. Внаслідок атаки на власному подвір’ї загинув 67-річний місцевий мешканець.

За процесуального керівництва Сумської окружної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 ККУ).

Ранок

У Харківській області внаслідок ракетного удару РФ по місту Дергачі одна людина загинула, ще троє отримали поранення, повідомив глава ХарківОВА Олег Синєгубов.

11-та година

Російські війська завдали ракетного удару по Запоріжжю. За попередніми даними, горить приватна будівля, інформація щодо постраждалих уточнюється — Запорізька ОВА.

Десята година

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 12.05 орієнтовно склали (за даними ГШ ЗСУ):

  • особового складу – ліквідовано близько 26 650 (+300),
  • танків ‒ 1 195 (+8),
  • бойових броньованих машин ‒ 2 873 (+17),
  • артилерійських систем – 534 (+6),
  • РСЗВ – 191 (+6),
  • засобів ППО – 87,
  • літаків – 199,
  • гелікоптерів – 161 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 398 (+8),
  • крилатих ракет – 94,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 019 (+22),
  • кораблів/катерів – 13 (+1),
  • спеціальної техніки – 41.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 11 травня)

Ранок

Уночі москальська мразота завдала декілька авіаударів по об’єктах критичної інфраструктури в місті Новгород-Сіверський на Чернігівщині. Пошкоджено школи, інші адміністративні будівлі та приватні будинки. Є загиблі та поранені. Наразі на місці події працюють рятувальники та медики, розповів голова ОВА В’ячеслав Чаус.

Восьма година

Уранці окупанти знову обстріляли з РСЗВ “Ураган” Зеленодольську громаду у Криворізькому районі. Поцілили по Великій Костромці та Зеленодольську.
Є один загиблий та один поранений. Зруйновано об’єкт енергетичної інфраструктури.
“Били як раз тоді, коли люди йшли на роботу…” – розповів голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

7:05

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Слов’янському напрямку окупанти здійснюють перегрупування військ для поновлення наступу на Барвінкове та Слов’янськ.
Для посилення передових підрозділів ворог здійснив переміщення батальйонної тактичної групи.
З метою доукомплектування підрозділів, що зазнали втрат, та логістичного забезпечення угруповання військ противник перемістив до визначеного району близько 300 одиниць озброєння та військової техніки.

На Донецькому напрямку підрозділи противника намагаються розвинути наступальні дії на Лиманському, Сєверодонецькому, Бахмутському, Авдіївському та Курахівському напрямках. Основним завданням залишається встановлення повного контролю над Рубіжним, захоплення Лиману та Сєвєродонецька.
На Лиманському напрямку ворог форсував річку Сіверський Донець для введення основних сил та проведення наступу. У напрямку на Сіверськ веде наступ в бік Зеленої Долини і Новоселівки. Тривають бойові дії.
Для забезпечення подолання водної перешкоди агресор з території російської федерації у напрямку Кремінної перекинув техніку понтонно-мостового парку.
На Сєвєродонецькому напрямку противник веде наступ у напрямку Кудряшівка, Сєвєродонецьк, має частковий успіх.
На Бахмутському напрямку ворог веде штурмові дії у напрямку Первомайськ, Комишуваха, бойові дії тривають.
На Авдіївському напрямку противник веде штурмові дії у напрямку Новобахмутівка та Новокалинове.
На Курахівському напрямку ворог наступає у напрямках Степне – Новомихайлівка, Славне – Новомихайлівка та Олександрівка – Мар’їнка. Продовжуються бойові дії.

В Маріуполі основні зусилля окупантів зосереджені на блокуванні та спробах знищення наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. Противник не припиняє завдавати авіаційних ударів.

На Слобожанському напрямку противник здійснює перегрупування військ з метою недопущення подальшого просування наших військ у напрямку державного кордону України. У районах на північ від міста Харкова ворог обстрілює з артилерії підрозділи наших військ з метою завдання втрат у живій силі, озброєнні та військовій техніці.

На Запорізькому напрямку ворог обстрілював підрозділи наших військ зі ствольної артилерії великої потужності та реактивних систем залпового вогню.

На Південнобузькому і Таврійському напрямках противник намагається покращити своє тактичне положення.
На Миколаївському та Криворізькому напрямках ворог продовжує артилерійські обстріли позицій наших військ. З метою виявлення змін у положенні Сил оборони противник веде повітряну розвідку, зокрема і з використанням БпЛА.
Крім того, на Миколаївському напрямку, у районі Нової Каховки ворог здійснює підготовку інженерних підрозділів до наведення понтонно-мостових переправ.
На Таврійському напрямку російські війська проводили поповнення запасів та демонстраційні дії з метою сковування дій наших військ.

Вночі

У Сенаті Сполучених Штатів зареєстрували резолюцію, яка визнає Росію державою-спонсором тероризму.

Як повідомляє “Голос Америки”, співавторами документа є сенатори від обох партій, демократ Річард Блументаль і республіканець Ліндсі Грем.

Наразі є чотири країни, що мають таке “визнання” від сша: Куба, Сирія, Іран і Північна Корея.

00:50

Українські воїни, які тримають оборону на заблокованому заводі “Азовсталь” у Маріуполі, звернулися по допомогу для процедури ексфільтрації до відомого американського підприємця й новатора Ілона Маска. Звернення у твіттері в ніч на 12 травня оприлюднив командир 36-ї бригади морської піхоти ЗСУ Сергій Волинський (“Волина”).

Напередодні

Обороняючи Україну, на заводі “Азовсталь” у Маріуполі загинув прикордонник Андрій “Борода” – чоловік військовослужбовиці полку НГУ “Азов” Валерії Карпиленко.

Вони побралися, зробивши обручки із фольги і зареєструвавши шлюб у командира. Офіційний шлюб тривав три дні.

“В останню зустріч ти просив мене вибратися, а я просила тебе вижити. Та звідси вибралася твоя душа, а я все ще жива і тут… І маю ще якось боротися”, – написала Валерія у фейсбуці.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем та заводом “Азовсталь”, де зосередився український гарнізон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.