ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 39 – 03.04.2022

Північ

За добу 3 квітня зенітні ракетні війська Повітряних сил ЗСУ знищили дві крилаті ракети, один вертоліт, два літаки (Су-34 та Су-35) та уразили літак-ретранслятор Іл-22 (повітряний пункт управління). Із перехопленого радіообміну окупантів стало відомо, що в літака пошкодження, розгерметизовано кабіну і пілоти запросили аварійну посадку на аеродромі Ростова.
“Винищувачі Повітряних Сил продовжують роботу в небі, витісняють ворога на певних напрямках, а також здійснюють прикриття ударних груп бомбардувальної та штурмової авіації, які наносять ракетно-бомбові удари по окупаційних військах”, – ідеться у зведенні ПС ЗСУ.

Північ

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 24:00 03.04.2022

Російська Федерація продовжує повномасштабну збройну агресію проти нашої Держави.

Ворог тимчасово відмовився від виконання завдання з блокування та захоплення міста Києва.

Окупанти продовжують завдавати ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури на всій території України, намагаючись посіяти паніку серед населення та порушити логістику Сил оборони.

На Волинському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала, визначені підрозділи збройних сил Респуліки Білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття кордону.

На Поліському напрямку противник завершує перегрупування та підготовку до передислокації окремих підрозділів з території РБ до РФ.
За наявною інформацією, окремі підрозділи окупантів зі складу повітряно-десантних військ перекидаються військово-транспортними літаками до міста Бєлгорода. З метою уповільнення просування підрозділів Збройних сил України окупанти здійснили масові хаотичні мінування не тільки раніш зайнятих позицій та ділянок місцевості, а й шляхів висування.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, завдає артилерійських ударів по житлових кварталах міста та намагається здійснити перегрупування військ.

На Ізюмському напрямку окупанти намагалися відновити наступ, успіху не мали.

На Донецькому і Таврійському напрямках окупанти продовжили зосереджувати основні зусилля на захопленні населених пунктів Рубіжне, Попасна, Троїцьке, Авдіївка, Мар’їнка, Красногорівка та підготовці до наступу, який, можливо, буде розпочато найближчої доби у напрямку на Сєвєродонецьк та Велика Новосілка.
За підтримки авіації та артилерії противник продовжує штурм міста Маріуполя.

Південнобузький напрямок. Ворог протягом доби зосереджував зусилля на утриманні зайнятих позицій в районі н.п. Олександрівка. Намагається вести бойові дії з метою виходу на адміністративний кордон Херсонської області.

Вечір

Бучанський район, Житомирська траса. Тіла цивільних, які тікали від війни.

Після 22-ї

У Тернополі пролунав вибух, причина з’ясовується.

Також є повідомлення про вибухи на Рівненщині.

Вечір

Українські військові звільнили населені пункти Количівка, Ягідне, Іванівка Чернігівської області.

Вечір

Радник керівника офісу президента Олексій Арестович назвав підрозділи збройних сил Росії, які вчиняли воєнні злочини під час окупації Бучі та населених пунктів Приірпіння.

  • 64 омсбр 35 А Восточного ВО (64-та мотострілецька бригада),
  • 5 отбр 36 Восточного ВО (5-та танкова бригада),
  • 331 пдп 98 пдд (331-й парашутно-десантний полк),
  • 137 пдп 106 пдд (137-й парашутно-десантний полк),
  • 104 і 234 дшп 76 дшд (104-й і 234-й десантно-штурмовий полк),
  • 14 і 45 обрспн (14-та і 45-та бригади спецпризначення),
  • 63 опОН Росгвардии (63-й полк спецпризначення),
  • 155 обрмп ТОФ (155-та окрема бригада морської піхоти Тихоокеанського флоту).

У мережі також зазначають, що в Бучі стояла 64-та окрема мотострілецька бригада (в/ч 51460) із села Князе-Волконське Хабаровського краю. Судячи з символіки, серед них чимало якутів.

Також ОСІНТ-розслідувачі знайшли комбрига 64 омсбр – це підполковник Омурбеков Азатбек Асанбекович.

Вечір

Внаслідок обстрілу Слобідського району Харкова російськими військами загинуло семеро людей, ще 34 отримали поранення, повідомляє Харківська обласна прокуратура.

Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Вечір

В Україну російські військові заходили з мобільними крематоріями, щоб приховати воєнні злочини, заявив радник керівника офісу президента Михайло Подоляк.

“Російські солдати заходили в Україну з військовим оркестром та колонами росгвардії. Але за ними завжди йшли мобільні крематорії. Навіщо брати крематорії, якщо не віриш у спротив? Тепер зрозуміло – щоб приховати воєнні злочини. Це не помилка виконавця. Це спланований геноцид”, – зазначив Подоляк у твіттері.

22-га година

Віцепрем’єрка Ірина Верещук – про результати роботи гуманітарних коридорів за 3 квітня 2022 року:

Усього за сьогодні евакуйовано 2 694 людей.

  • По гуманітарних коридорах з Маріуполя та Бердянська на власному транспорті до Запоріжжя доїхали 469 маріупольців.
  • 10 автобусів, які евакуювали сьогодні з міста Бердянськ 408 маріупольців, зараз проходять Василівку.
  • Удалося пройти блокпости й колоні автобусів, яка із вчорашнього дня утримувалася російськими військовими. Це понад 350 людей з Маріуполя та Бердянська.
  • До міста Мангуш сьогодні доїхали 7 автобусів у супроводі делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста. Ведуться перемовини, щоб вони завтра продовжили рух до Маріуполя.
  • Із міст Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне та Кремінна в Луганській області вдалося евакуювати 1 467 людей.

Вечір

Кантемировська дивізія ЗС РФ, яка була розгромлена на Сумщині і втекла до росії, виявляється, залишила на стіні в Тростянці “послання” своїм кривдникам – 93-й механізованій бригаді ЗСУ “Холодний Яр”. Мовляв, “чекали від вас більшого”.

“Втікаючи з Тростянця, штопані залишили нам “посланіє”. Мабуть, здивувалися, що не вмерли”, – прокоментувала пресофіцер 93 омбр Ірина Рибакова, яка й поширила це фото.

Читайте також:
Через розгром у Тростянці застрелився комполку Кантермировської дивізії РФ, а командувача армії звільнили, – розвідка

21-ша година

Інформаційне звернення президента Володимира Зеленського:

“Я запрошую пані Меркель і пана Саркозі відвідати Бучу й побачити, до чого за 14 років призвела політика поступок Росії. Побачити на власні очі закатованих українців і українок.
Хочу, щоб мене зрозуміли правильно. Ми не звинувачуємо Захід. Ми не звинувачуємо нікого, крім конкретних російських військових, які скоїли це проти наших людей. Окрім ще тих, хто віддавав їм накази. Але ми маємо право говорити про нерішучість. Про те, яким був шлях до такої Бучі, Гостомеля, Харкова, Маріуполя”.

“Я ухвалив рішення про створення спеціального механізму правосуддя в Україні для розслідування та судового розгляду кожного злочину окупантів на території нашої держави. Суть цього механізму – спільна робота національних та міжнародних фахівців: слідчих, прокурорів та суддів. Цей механізм допоможе Україні та світу притягнути до конкретної відповідальності осіб, які розв’язали або будь-яким чином брали участь у цій страшній війні проти українського народу та у злочинах проти наших людей”, – заявив президент.

“Міністерство закордонних справ, Офіс Генерального прокурора, Національна поліція, Служба безпеки, розвідка та інші структури згідно зі своєю компетенцією повинні спрямувати всі зусилля на те, щоб механізм запрацював негайно”, – зазначив глава держави.

Зеленський заявив: “Світ уже бачив багато воєнних злочинів. У різні часи. На різних континентах. Але настав час зробити все, щоб воєнні злочини російських військових стали останнім проявом такого зла на землі. Кожен винний у таких злочинах буде внесений у спеціальну Книгу катів (президент сказав – “палачів” – “Н”), буде знайдений і покараний”.

Після 20-ї

Російські війська обстріляли колону, яка їхала евакуювати людей зі зруйнованої лікарні в окупованій РФ Балаклії Харківської області. Про це розповів голова Харківської ОВА Олег Синєгубов в ефірі національного телемарафону.

“По Балаклії, де було зруйновано вчора лікарню. Лікарі самостійно намагалися виїхали звідти і евакуювати людей. За домовленістю було направлено колону, але її не запустили в місто – вона була обстріляна ще на підходах російськими окупантами на блокпосту. Є жертви. За попередніми даними, водій одного з автобусів загинув”.

Евакуаційний автобус внаслідок обстрілу вигорів вщент.

 

Вечір

Гомель, Білорусь. Російські фашисти вивозять свою підбиту техніку, сховавши її від сторонніх очей на закритих платформах. Щоб ні в кого не виникло сумнівів у тому, що “спецоперація йде суворо за планом”.

Фото: Інформаційній війська України

20-та година

В окупованій РФ Новій Каховці на Херсонщині російські силовики викрали журналіста Олександра Гунька, головного редактора видання “Нова Каховка.City”.

Як повдіомила НСЖУ, окупанти провели обшук у помешканні відомого журналіста, вилучили телефони та електронні пристрої, а самого чоловіка затримали.

Новокаховські журналісти зазначають, що на редакційну пошту видання “Нова Каховка.City” раніше приходив лист із пропозицією співпраці та закликом висвітлювати події “правильно”.

Вечір

Лідери Франції та Німеччини зробили заяви щодо масових вбивств росіянами мирних мешканців Бучі та інших окупованих міст та сіл, повідомляє “Європейська правда”.

Прикметно, що обидва політики, які досі намагаються зберегти контакти з РФ проводять телефонні переговори з Путіним, опублікували свої дописи одночасно, хвилина в хвилину: о 16:43.

Частково подібним є також їхній зміст.

“Фото, які надходять з Бучі, звільненого міста під Києвом, нестерпні. На вулицях сотні боягузливо вбитих мирних жителів”, – написав президент Франції Еммануель Макрон.

“Страшні та жахливі кадри доходять до нас з України. У Бучі розстрілювали мирних жителів, у тому числі жінок, дітей та людей похилого віку”, – написав федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Він також підкреслив, що йдеться про наслідки дій армії РФ, оскільки Буча ще кілька днів тому контролювалася російськими військовими, і наголосив, що міжнародні організації мають отримати доступ до цих територій, щоб документувати злочини.

Вечір

Внаслідок недільних обстрілів Слобідського району міста Харкова в неділю є 23 постраждалих, серед них є діти і є у вкрай важкому стані, – голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. За його словами, є загиблі.

Вечір

Німеччина відмовила Києву у передачі 100 бойових машин піхоти Marder на запит міністра Резнікова. Відмову пояснили тим, що “рішення також має бути прийняте в рамках НАТО”.

Вечір

Буча. Місцева жителька Антоніна Помазенко показує тіло дочки.

Дівчину застрелили росіяни в перший день окупації. Вона вийшла на вулицю, бо почула гуркіт колони, і російські солдати відкрили по ній вогонь без жодної зрозумілої причини.

Вечір

Із території Київщини наразі вивезено 410 тіл убитих мирних мешканців. За 1-3 квітня 140 з них вже оглянуто прокурорами та іншими фахівцями – про це повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

“Це пекло, яке треба задокументувати, щоб покарати нелюдів, які влаштували його на нашій землі. Підкреслю, притягнути до відповідальності в національних, і в міжнародних судах”, – наголосила Венедіктова.

Зі слів глави ОГП, вся звільнена від окупантів територія поділена на квадрати, в кожному з яких працюють слідчо-оперативні групи з прокурорів, слідчих та оперативних співробітників Нацполіції. До проведення оглядів місць подій залучаються інспектори-криміналісти, вибухотехніки, кінологи, судово-медичні експерти чи лікарі. Для проведення першочергових слідчих дій на території тільки Бучанського району зараз залучено понад 50 співробітників Нацполіції та прокурорів. Аналогічна робота також розгортається у всіх звільнених населених пунктах Київської та Чернігівської області.

Водночас генпрокурор заявила: закатована Київщина — не маршрут для “політичного туризму”, а місце злочину.

Вечір

“Там вже починають вишиковуватись черги нібито охочих допомогти правоохоронцям документувати злочини, а насправді – заселфитись на місці трагедії. Для всіх “помічників” повторю – це місце злочину, де мають працювати лише професіонали, щоб не порушити обставин, зібрати весь справді необхідний

19-та година

Генштаб ЗСУ:
На Сіверщині завершується виведення підрозділів окупаційних військ на територію Білорусі. Окупанти продовжують безперешкодно вивозити з України до РБ награбовані транспортні засоби та інше майно.
Відбулося відведення підрозділів збройних сил РФ з району міста Суми.
“Ймовірно, противник, не досягнувши мети операції на окремих напрямках, вирішив відмовитися від наступу на Сіверському та, частково, Слобожанському напрямках”.

19-та година

Генштаб ЗСУ: Противник продовжує зазнавати втрат в живій силі та військовій техніці.
  • У районі міста Харкова, завдяки вдалим діям підрозділів Збройних сил України, зазнала значних втрат мотострілецька рота зі складу 59-го танкового полку. Встановлено, що втрати зазначеного підрозділу склали майже 80 відсотків особового складу.
  • Через значні втрати особового складу, близько 25 військовослужбовців 31-ї окремої десантно-штурмової бригади з Ульяновська відмовились брати участь у війні з Україною та мають бажання звільнитися.
  • Ліквідовано заступника командира 83-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗС РФ підполковника Віталія Слабцова.

Вечір

Брати Клички відвідали звільнений Гостомель.

Мер столиці Віталій Кличко заявив: “Звільнені від орків передмістя Києва виглядають жахливо… Напівзруйновані, розграбовані, сповнені смерті, болю і горя.
Учора був у Бучі, сьогодні – в Гостомелі. Міста під Києвом, що прийняли на себе удар ворога, який рвався до столиці, доведеться відбудовувати практично заново. А спочатку – розміновувати будинки і вулиці, ховати вбитих російськими звірами мирних мешканців.
Але оркам нас не зламати! Ми вистоїмо і відновимо все, що так довго будували і створювали”.

Вечір

Кадри з передмістя Києва жахають, проте ситуація у заблокованому окупантами Маріуполі набагато гірша, заявив у відеозверненні начальник штабу полку НГУ “Азов” капітан Богдан Кротевич.

Захисники українського Маріуполя кажуть, що ситуація в місті критична: до 200 тисяч українців знаходяться під завалами або у бомбосховищах, під постійними обстрілами противника.

Але Кротевич наголосив, що з ворогом захисники Маріуполя говоритимуть лише мовою зброї.

Вечір

Безмежний цинізм ворога: Міноборони РФ не визнає звірств своїх військових у Бучі та запевняє, нібито за час окупації міста жоден місцевий мешканець не постраждав від насильницьких дій, а трупи на вулицях з’явлися тільки тоді, коли в Бучу прийшли українські військові та СБУ.

Вдень

В Україну прибув глава МЗС Греції Нікос Дендіас. Він прилетів до Молдови літаком, звідки на машині попрямував до Одеси.
Однією з цілей візиту названо доставку гуманітарної допомоги.
Раніше Дендіас заявляв, що хоче очолити гуманітарну місію до Маріуполя.

Після 16-ї

Російські загарбники відійшли від Чернігова, але місто знищене на 70%, не працює бізнес, немає надходжень до бюджету. Про це заявив мер Владислав Атрошенко в ефірі національного телемарафону.

“Мене турбує опалювальний період, який на сьогоднішній день ми не в змозі забезпечити. Турбує оцінка збитків… в який спосіб це зробити. Мене турбує, що немає надходжень до бюджету, не працює бізнес. Зрозумійте – абсолютно інші умови в тих містах, де не було бойових дій, де працює бізнес і виконуються всі планові надходження до бюджету… Такі міста, як Маріуполь, Буча, Чернігів… Потрібно вирішувати купу проблем”, – сказав мер.

Атрошенко заявив, що затишшя лякає його не менше за авіаудари. Адже місто потрібно відбудовувати, а противник може повернутись у будь-який час.

Вдень

Російські війська завдали нового ракетного удару по аеродрому в місті Васильків на Київщині, повідомляє Повітряне командування “Центр” ПС ЗСУ.

“Дана територія була обстріляна ворожими ракетами місяць тому і зазнала значних руйнувань, майже всі приміщення згоріли від ракетного удару. Нині ж орки знову влучили в будівлю штабу, яка вже була зруйнована. На даній території також дислокувався навчальний центр і цивільний коледж, який своїми силами громада почала відновлювати після пожежі.
Але російські окупанти підступно стріляють, не полишаючи практику залякування мирного населення”, – ідеться в повідомленні ПвК “Центр”.

Зазначається, що на території, куди сьогодні прилетіла ракета, працівники закладу наводили порядок на вулиці і в будівлях.

За попередніми даними, декілька працівників отримали поранення. Їх евакуювали до місцевого лікувального закладу. Один із потерпілих – у критичному стані під наглядом лікарів. Рятувальні служби розбирають завали та шукають живих людей.

Вдень

Ще один страшний прояв Бучанської різанини показаний у відеосюжеті Військового телебачення України, який оприлюднено 3 квітня.

.

Як можна побачити на відео, в підвалі одного з будинків Бучі російські військові влаштували собі казарму, а в приміщенні поруч – катівню, де вони розстрілювали полонених цивільних чоловіків.

Їм зв’язували руки, ставили навколішки обличчям до стіни і вбивали пострілами.

На тілах, яких показано близько десяти, видно сліди крові. Стріляли в коліна, потім у голови.

При цьому в убитих людей можна побачити білі пов’язку – відзнаку, яку окупанти змушували носити цивільних, щоб бачити їхню непричетність до ЗСУ та лояльність до російських військ, котрі мають такий самий знак відмінності.

16-та година

Командування Повітряних сил ЗСУ оприлюднило фото винищувача-бомбардувальника Су-34 рашистів, збитого цього ранку в Ізюмському районі Харківської області.

“Це навіть не літак Су-34 догорає, це горить уся російська імперія”, – ідеться в підписі під фото.

16-та година

Пожежу, що виникла внаслідок вчорашнього ракетного удару по промисловому об’єкту біля Шепетівки, ліквідовано. На це пішло близько 13 годин.

Вдень

Міського голову Сновська, що на Чернігівщині, Олександра Медведьова звільнили з полону окупантів (російські військові викрали його тиждень тому).

Також звільнили з полону Олександра Шаповалова, мера Берислава на Херсонщині (його взяли у полон ще 19 березня).

Після 14-ї

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що російські військові навмисно вбивали цивільних людей у Бучі, тому РФ має понести покарання: “Я вимагаю нових руйнівних санкцій G7 зараз: ембарго на нафту, газ, вугілля; закрити всі порти для російських суден і товарів; відключити всі російські банки від SWIFT”.

Вдень

Президент Європейської ради Шарль Мішель анонсував підтримку українцям та нові санкції Євросоюзу проти РФ за шокуючі воєнні злочини, скоєні російською армією на Київщині. Про це він написав у твіттері після того, як побачив фото закатованих українців на вулицях Бучі.

“Я шокований вражаючими світлинами що свідчать про звірства, скоєні російською армією у звільнених районах Київщини”, – написав Мішель, додавши до твіту хештег “Бучанська різанина” (#BuchaMassacre).

“Євросоюз допомагає Україні та неурядовим організаціям збирати необхідні докази для переслідування [винних] у міжнародних судах. Будуть нові санкції та нова підтримка. Слава Україні!” – додав він.

Вдень

Міноборони Росії та інші канали країни-агресора поширюють допис, у якому йдеться, що на відео з Бучі “труп рухає рукою”, тому, мовляв, свідчення про закатованих і вбитих людей у місті – “постановка”.

Насправді на відео виразно видно, що це відблиск на склі.

Вдень

Влада в Ірпені на Київщині розпорядилася закрити місто на виїзд і перевіряти всі машини, щоб виявляти мародерів.

Вдень

Загін спецпризначення Головного управління розвідки МОУ разом з іншими підрозділами ЗСУ взяв участь в операції зі звільнення сіл Дмитрівка і Капітанівка в Київській області, за 2-3 км на захід від столиці по Житомирській трасі.

“Більшість скотиняк знищено, інші розбіглися”, – так розповів про виконання бойової задачі 31 березня командир групи спецпідрозділу ГУР із позивним “Титан”.

Пресслужба управління оприлюднила відео з розповіддю командира:

З його слів, операцію розпочато о 17.00.

Вдень

Президент Володимир Зеленський нагородив орденом “За мужність” загиблого фотожурналіста Макса Левіна. Указ №208/2022 з цього приводу оприлюднений на сайті глави держави.

12-та година

“Сьогодні, 3 квітня, підрозділи Десантно-штурмових військ Збройних сил України взяли під контроль район міста Прип’ять та ділянку Державного кордону України з Республікою Білорусь. Продовжуємо далі виконувати бойові завдання! Разом до перемоги!”

Пресслужба Командування ДШВ також поширила фото зі встановленням прапора на території Чорнобильської АЕС:

Після 11-ї

Голова Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк та керівник гуманітарного напрямку Олексій Кулеба провели виїзну нараду у звільненому від окупантів місті Буча.

Під час наради напрацювали “дорожню карту” першочергових кроків обласних та міських служб, що сприятимуть швидкому відновленню повноцінного життя у громаді.

Після 11-ї

В окупованій Каховці на Херсонщині росіяни розганяють мирний проукраїнській мітинг пострілами з автоматів.

11-та година

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлену статистику втрат російських військ з початку повномасштабної агресії – станом на 11-ту годину ранку 3 квітня.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 03.04 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 18000 (+200),
  • танків – 644 (+13),
  • бойових броньованих машин – 1830 (+54),
  • артилерійських систем – 325 (+8),
  • РСЗВ – 105 (+5),
  • засобів ППО – 54,
  • літаків – 143,
  • гелікоптерів – 134,
  • автомобільної техніки – 1249 (+13),
  • кораблів /катерів – 7,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 89 (+2),
  • спеціальної техніки – 24,
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(У дужках – зміни порівняно з ранком 2 квітня).

Ранок

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: “Серед голів громад маємо чотирьох зрадників у Рубіжному, Міловому, Марківці, Станиці Луганській. На цих особах після перемоги побачимо, як працює закон про колаборантів”.

За його словами, “решта керівників територій або виїхали, або залишилися на території, але не співпрацюють з окупантами – просто займаються гуманітарними питаннями”.

Десята година

Станом на сьогодні в полоні перебувають 11 голів місцевих громад з Київської, Херсонської, Харківської, Запорізької, Миколаївської та Донецької областей, повідомила віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

“Ми інформуємо про них, як і про інших зниклих цивільних громадян, всі можливі організації (МКЧХ, ООН тощо) та вимагаємо від всіх зробити все можливе для повернення наших цивільних, священників, мерів міст, журналістів й активістів. Ми боремося за них та закликаємо робити це інших”, – заявила Верещук.

Вона нагадала, що вчора після звільнення від окупантів території Київської області стало відомо про вбивство старости села Мотижин Ольги Сухенко: “Це є військовим злочином. Винні будуть обов’язково покарані відповідно до міжнародного гуманітарного права”.

Десята година

Віцепрем’єр Ірина Верещук – про роботу гуманітарних коридорів 3 квітня:

Продовжуємо евакуацію людей із Маріуполя до Запоріжжя

  • Зараз під Бердянськом перебувають 17 автобусів, 10 із них – для евакуації маріупольців і місцевих мешканців. Якщо їх не пропустять до міста, прохання до людей вийти до блокпосту на в’їзді до Бердянська – там автобуси чекатимуть.
    Ще сім автобусів у супроводі Міжнародного Комітету Червоного Хреста спробують під’їхати ближче до Маріуполя.
  • Також коридором із Маріуполя до Запоріжжя можна їхати власним автотранспортом.

На Луганщині сьогодні плануємо евакуацію людей із  міст Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Попасна, Рубіжне та смт Нижнє

  • Щоб розпочати процес евакуації, чекаємо на режим припинення вогню з боку окупантів.

Ранок

В Ізюмі через російські обстріли знищено близько 80% житлової забудови, – заступник мера Володимир Мацокін.

За підрахунками міської влади, в Ізюмі та селах під містом заблоковані та потребують гуманітарної допомоги від 15 до 20 тисяч людей.

Ранок

З оперативної інформації Генштабу ЗСУ:

Угрупованням Повітряних сил ЗСУ за попередню добу було уражено вісім повітряних цілей: два літаки, один вертоліт, один БПЛА та чотири крилаті ракети.

Авіація Повітряних Сил продовжувала завдавати удари по місцях скупчення військ противника, колонах військової техніки та логістичних центрах.

Ранок

​​Офіс генерального прокурора: більше 416 дітей постраждали в Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ. Станом на ранок 3 квітня 2022 року офіційне число дітей-жертв не змінилося – 158 загиблих. Зросла кількість поранених – їх більше 258.

Ці дані не є остаточними, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях. Зокрема у місті Маріуполі, на окремих територіях Київської, Чернігівської та Луганської областей.

Через бомбардування та обстріли пошкоджено 869 закладів освіти. 83 з них зруйновано повністю.

8:30

ДСНС, Харківська область:

За добу з 02 по 03 квітня рятувальники Харківського гарнізону здійснили 79 оперативних виїздів, з яких 28 – на гасіння пожеж спричинених ворожими обстрілами.

Найбільша з таких пожеж сталася вранці у Московському районі міста Харкова. Горіли 14 квартир із 4-го по 9-й поверхи житлової дев’ятиповерхівки.

Також масштабна пожежа сталася вночі в Харківському районі області. Горіли складські приміщення. Загальна площа пожежі склала близько 400 кв.м.

Крім того, горіли складські приміщення на площі 500 квадратів у Немишлянському районі міста Харкова.

У місті Лозова, після ворожого обстрілу, зайнялись декілька приватних житлових будинків, трансформаторна підстанція та складська будівля. Осколкові поранення отримало щонайменше 5 осіб. Їх було госпіталізовано до районної лікарні.

Піротехнічні підрозділи ДСНС знешкодили 95 боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів.

Сьома година

Російські війська завдали ударів по Одесі з повітря, у деяких районах міста видно задимлення, пожежі. Частину ракет збила Протиповітряна оборона. Рекомендовано закрити вікна, – ОК “Південь”.

Представник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук згодом повідомив, що удари по Одеській області були завдані російськими кораблями з Чорного моря.

За даними ЗМІ, уражено нафтобазу.

Ранок

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс: “Шокована звірствами в Бучі та інших містах України. Повідомлення про напади російських військ на невинних мирних жителів є огидними.

Велика Британія співпрацює з іншими країнами, щоб зібрати докази і підтримати розслідування військових злочинів міжнародним кримінальним судом. Винні будуть притягнуті до відповідальності”.

Вночі

Валерій Залужний

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний:
– Підтримую постійний контакт із Головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. Під час сьогоднішньої телефонної розмови поділився оцінками оперативної обстановки та наголосив на потребах Збройних Сил для успіху оборонної операції. Висловив щиру вдячність за підтримку і захист демократії.

Ми, українські військовослужбовці, довели, що боремося і будемо битися за свободу, демократію і право жити у цивілізованому світі, який сьогодні захищаємо.

Ми здатні за підтримки Заходу знищити зло🇷🇺, адже не хочемо повторення в Європі сценаріїв, які є в Україні: вбивства жінок і дітей, руйнування інфраструктури.
У людства є шанс на мирне життя. Сподіваюся, що весь світ це розуміє.

Ми готові довести справу знищення зла до кінця.

0:30

ДСНС: 2 квітня рятувальниками Київщини було обстежено територію у зоні ведення бойових дій в місті Ірпінь Бучанського району. В ході перевірки було вилучено 643 одиниць вибухонебезпечних предметів. Роботи по розчищенню території області тривають.

Читайте також:
“Нова Сребрениця”:
у звільнених від росіян містах і селах Київщини виявлено десятки тіл закатованих мирних мешканців

Північ

Новою стратегічною метою Російської Федерації в ході повномасштабної війни проти України є окупація всього Донбасу і півдня України. Але Київ вживає заходів проти цього. Так прокоментував останні передислокації президент Володимир Зеленський.

“Посилюємо оборону на східному напрямку та на Донбасі. Свідомі того, що ворог має резерви для посилення тиску на сході”, – заявив він у зверненні, оприлюдненому в ніч із 2-го на 3 квітня.

“Наші захисники й захисниці продовжують повертати контроль над громадами в Київській та Чернігівській областях. Дедалі більше українських національних прапорів у районах, які були тимчасово окуповані.
Збройні Сили України не відпускають загарбників без бою. Завдаються вогневого ураження. Знищують усіх, до кого дають змогу дотягнутися наші можливості”, – сказав Зеленський.

“У чому ціль російських військ? Вони хочуть захопити і Донбас, і південь України. В чому наша мета? Захистити нас, нашу свободу, нашу землю і наших людей. Робити все для захисту”, – наголосив президент.

Він зазначив, що “наш героїчний Маріуполь продовжує стримувати значну частину ворожих сил. Завдяки цьому опору, завдяки мужності та стійкості інших наших міст Україна отримала безцінний час. Той час, який дає змогу ламати тактику ворога й послаблювати його можливості”.

0:00

Оперативна інформація Генштабу Збройних сил станом на 00:00 03.04.2022

Ворог продовжує здійснювати систематичні ракетні та авіаційні удари по військових та цивільних об’єктах, але інтенсивність нанесення ракетних ударів, а також ударів із застосуванням високоточної зброї знизилась.

Триває підготовка додаткових підрозділів противника для участі у бойових діях на території України. Планується створення “добровольчих” батальйонів із мешканців тимчасово окупованих територій України та найманців.

  • На Волинському напрямку суттєвих змін у стані та положенні підрозділів окупаційних військ та їх союзників не відзначено.
  • На Поліському напрямку окупанти продовжують виведення підрозділів на територію Білорусі. Під час відведення військ противник здійснює мінування шляхів висування та окремих населених пунктів.
  • На Сіверщині ворог завершив виведення підрозділів із територій нашої держави до Російської Федерації та Республіки Білорусь. Основні маршрути руху колон противника пролягають в напрямку населених пунктів Гомельської та Могильовської областей. У складі колон, окрім вантажних автомобілів, зафіксовано елементи понтонно-мостового парку, реактивні системи залпового вогню, пускові установки ОТРК “Іскандер”.
    Військова техніка противника зосереджується на залізничних станціях та об’єктах, які мають підведення залізничних колій, що дозволяє здійснити її навантаження та відправку на територію РФ.
  • Триває виведення до РФ (через Сумську область) підрозділів зі складу 2-ї загальновійськової армії Центрального воєнного округу, що діяли в напрямку міста Бровари. Забезпечення виводу військ здійснює батальйонно-тактична група 1-ї танкової армії Західного воєнного округу.
  • На Слобожанщині противник продовжує часткове блокування Харкова та здійснює обстріли житлових і промислових районів міста з артилерійських систем різних типів.
    Слід відзначити, що інтенсивність обстрілів зменшилась. Підрозділи окупаційних військ здійснюють перегрупування, ймовірно, з метою продовження активних дій на Ізюмському напрямку. Ворог намагається проводити розвідку, зокрема й із застосуванням безпілотних літальних апаратів.
  • На Донецькому напрямку противник продовжував здійснювати вогневий вплив на деякі підрозділи Збройних сил України та вести штурмові дії на окремих напрямках. Основні зусилля окупанти продовжували зосереджувати на захопленні населених пунктів Рубіжне, Попасна, підготовці до наступу на Сєвєродонецьк, отриманні повного контролю над Маріуполем, а також виході до Вугледара та Мар’їнки. Успіху не досягли.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС.
▪️ При цьому російські війська перегруповуються для продовження наступу на Сході України та Донбасі, блокують Маріуполь.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.