ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 36 – 31.03.2022

Північ

Оперативна інформація Генштабу Збройних сил України станом на 24:00 31.03.2022

Ворог, зазнавши значних втрат в особовому складі та техніці, не досяг успіху у блокуванні та захопленні міста Києва. Окупанти були вимушені тимчасово відмовитися від виконання зазначеного завдання.

Противник продовжує посилення угруповань військ за рахунок підрозділів зі складу Східного воєнного округу. Намагається сформувати окупаційні адміністрації в межах тимчасово захоплених районів Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

З урахуванням зазначеного, найближчим часом, противник, імовірно, намагатиметься зберегти військову присутність з веденням бойових дій у південних та східних регіонах України.

На Волинському напрямку без змін.

На Поліському напрямку ворог здійснює перегрупування військ. Вивів на територію Республіки Білорусь до п’яти БТГр. Після відновлення боєздатності виведених підрозділів очікується їх переміщення на інші напрямки.

На Сіверському напрямку окупанти здійснюють відведення частини військ під прикриттям окремих підрозділів зі складу 1-ї танкової армії.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати місто Харків, здійснює артилерійські обстріли з метою знищення інфраструктури та житлових кварталів міста.
У районі на південь від міста Ізюм намагається зломити спротив Українських захисників, витіснити підрозділи Сил оборони із займаних позицій та продовжити наступ у напрямку на Слов’янськ. Успіху не має.

На Донецькому напрямку противник активних наступальних дій не проводив. Ворог зосередився на продовженні штурму міста Маріуполя. Здійснив нарощування угруповання 58-ї загальновійськової армії за рахунок введення до його складу БТГр, що була створена з переміщених з 7-ї військової бази (Абхазія) військовослужбовців.

На Південнобузькому напрямку противник намагався здійснити наступальні дії у напрямку населеного пункту Олександрівка Миколаївської області.

Угруповання Сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках.

Продовжується вогневе ураження противника, який розосереджений в районі населених пунктів Ізюм, Кам’янка, Тихоцьке, з метою недопущення його подальшого просування в напрямках населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове.

Відбито спроби обходу противником позицій наших військ у районах населених пунктів Попасна та Новотошківське.

Силами 36-ї окремої бригади морської піхоти, спільно з підрозділами інших складових сил оборони України, утримується кругова оборона міста-героя Маріуполя.

Відбито наступ противника в районі населеного пункту Мар’їнка.

Угруповання сил і засобів оборони міста Києва продовжує вести ударно-пошукові дії на Житомирському та Ніжинському напрямках.

На інших напрямках проводиться стабілізаційна операція, виконуються завдання територіальної оборони.

Вечір

Президент Зеленський своїм указом постановив утворити:

  • Кремінську міську військову адміністрацію Сєвєродонецького району Луганської області;
  • Рубіжанську міську військову адміністрацію Сєвєродонецького району Луганської області.

Після 21-ї

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі національного телемарафону виправила заяву заступника начальника штабу Командування Сухопутних військ Олександра Грузевича:
ЗСУ звільнили село Вишеград у Бучанському районі Київської області (а не місто Вишгород, як сказав Грузевич та як передали це багато ЗМІ).

Маляр перепросила, пояснила помилку втомою та новими назвами населених пунктів у зонах бойових дій – після восьми років “звичних” назв на Донбасі.

Після 21-ї

Президент США Джо Байден – про Путіна на пресконференції в Білому домі: “Здається, він самоізолювався. І є деякі ознаки того, що він звільнив чи посадив під домашній арешт деяких своїх радників. Але зараз я не хочу надавати цьому надто великого значення, тому що в нас не так багато вагомих доказів”, – сказав президент США.

Байден також наголосив, що немає явних доказів того, що Путін виводить російські війська з України: “Я налаштований трохи скептично – це відкрите питання, чи справді він відступає”.

21-ша година

Президент Володимир Зеленський поговорив із Реджепом Ердоганом та подякував турецькому лідеру за готовність Туреччини стати гарантом безпеки України.

Раніше цього дня Ердоган заявив: “Ми можемо бути однією з країн-гарантів безпеки України. Загалом ми дивимося на це схвально. Звичайно, деталі потрібно уточнити”.

Він зауважив, що після закінчення візиту до Узбекистану має намір провести переговори із президентами України й Росії.

“Я сповнений рішучості провести переговори як з паном Путіним, так і з паном Зеленським, щойно повернуся… Скажемо: наша мета — якнайшвидше зібрати вас разом”, – заявив Ердоган.

Вечір

Російські військові, що покинули Чорнобильську АЕС, забрали з собою українських нацгвардійців, яких вони тримали в полоні з початку вторгнення в Україну 24 лютого. Про це заявив мер міста енергетиків ЧАЕС – Славутича – Юрій Фомічев у вечірньому відеозверненні.

“Сьогодні в багатьох населених пунктах було помічено, що ворог від’їжджає. Поки що ми не знаємо достовірно, куди йде цей рух. Але ми знаємо, що з ЧАЕС були забрані наші нацгвардійці, які з першого дня були в полоні на атомній станції, які охороняли її. Їх забрали в автомобілі і вивезли”, – сказав міський голова.

За його словами, це “прогнозована дія”. Скоріш за все, нацгвардійців повернуть, коли відбудеться великий обмін полоненими між Україною і РФ.

Вечір

Командування полку Національної гвардії “Азов” закликало військово-політичне керівництво України провести операцію з деблокади Маріуполя. 

Як передає “Новинарня“, про це заявив заступник командира “Азова” капітан Святослав Паламар у відеозверненні.

“Кожен день оборони міста коштує життів наших героїв. Наша мета – вистояти і перемогти у цій війні! Ми впевнені, що операція з деблокади Маріуполя ввійде в історію як героїчний подвиг нашого народу. Та якщо вона не відбудеться – це ввійде в історію як велика ганьба”, – сказав він.

Паламар нагадав про одну із кривавих сторінок історії України – Батуринську трагедію.

“Згадайте Батурин 1708 року, коли виродки московської орди вирізали, за різними даними, близько 20 тисяч цивільних. І тоді захисники міста не втримали оборону. Станом на зараз, за різними оцінками, в Маріуполі залишилося близько 100 тисяч цивільних. Тепер уявіть, що ми не припинимо боротьбу і що п’яні орки під дією своєї ейфорії та безкарності зроблять з нашими громадянами. Все, що ви чули про їхні злочини в Україні, помножте на тисячу і отримаєте результат. Ці цивільні в 2014 році проганяли з міста “русскій мір”, відігнали його від всієї України, хіба вони на це заслуговують?” – запитав оборонець Маріуполя.

“Навіть попри отримані поранення, ми знову йдемо у бій, бо ми не маємо права не боротися. За успішними операціями стоїть героїчний чин наших військових – бійців “Азова”, морпіхів, прикордонників, бійців Національної гвардії та інших. Ви повинні розуміти і вчитися”.

“На шевроні нашого підрозділу зображено монограму двох літер, що означає боротьбу за інтереси нації. Ідея боротьби за територіальну цілісність, за інтереси наших громадян, і ми віримо в те, що в боротьбі народ перетворюється на націю. А бути нацією – це об’єднатися єдиною метою. А наша мета – вистояти та виграти у цій війні”, – наголосив Паламар.

20-та година

Російські окупанти пішли з Чорнобильської АЕС, про що повідомила пресслужба НАЕК “Енергоатом”.

“Організовані колони «переможних» руSSо Zольдатен покинули ЧАЕС та місто-супутник Славутич. Забралися і з Димера. Наразі залишилися лише «найстійкіші» окупанти. Точніше – найжадібніші. Які в рекордно стислі терміни відчайдушно намагаються ZпіZдити все, що має бодай якусь цінність. Такий собі завершальний акорд «спецоперації». Щоб не дарма…” – йдеться в повідомленні.

“Ну, а ми з вами очікуємо повного очищення Зони відчуження від усієї гряZі та мраZі. Богу дякувати, чекати лишилось недовго: якихось кілька днів – і ЧАЕС знову буде Україна!” – зазначили в Енергоатомі.

Енергоатом 🇺🇦 | Запропонувати новину ⚡️

Вдень

У Миколаївській області воїн 79-ї окремої десантно-штурмової бригади влучним пострілом зупинив головну машину колони загарбників та взяв у полон російського офіцера.

Як повідомила пресслужба командування Десантно-штурмових військ ЗСУ, снайпер розвідувального підрозділу 79-ї окремої десантно-штурмової бригади (…) Микола Б. виконуючи бойове завдання в районі одного з населених пунктів Миколаївської області під час руху ворожої колони влучним пострілом зупинив першу броньовану машину “Рись” 34-ї окремої мотострілецької бригади (гірської) ЗС РФ. Зупинка передової автівки викликала затор для руху всієї ворожої колони. Цим одразу скористались воїни десантно-штурмового підрозділу, які з гранатометів та кулеметів почали розстрілювати окупантів.

Зазнавши втрат, противник зупинив наступ та змушений був відійти. У цьому ж бою Микола Б. захопив в полон офіцера окупаційних військ Російської Федерації.

17:40

Російські окупанти збираються покинути Чорнобильську АЕС та її місто-супутник Славутич. Про це повідомила пресслужба “Енергоатому”.

“Підтвердилася інформація, що окупанти, які захопили Чорнобильську АЕС та інші об’єкти у Зоні відчуження, двома колонами вирушили в бік українського кордону з Республікою Білорусь”.

Увечері формувалася ще й колона для руху в бік Білорусі військових РФ, які тримали в облозі місто Славутич.

Крім того, окупанти склали і підписали “акт прийому-передачі охорони Чорнобильської атомної електростанції”.

У цьому акті озброєнні російські військові написали, що персонал станції не має претензій до військ національної гвардії РФ та що всі ці дні блокади окупанти станцію “охороняли”.

Після 17-ї

ЗСУ звільнили села Лукашівка та Слобода під Чернігова, – голова ОВА В’ячеслав Чаус.

Після окупантів у селах залишилося чимало вибухівки та мін.

Близько 17-ї

У командуванні ЗСУ фіксують часткове відведення батальйонних тактичних груп російських військ від Києва. Водночас тривають заходи щодо звільнення та зачистки від окупантів населених пунктів на Київщині, заявив заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Олександр Грузевич на брифінгу.

“За ніч було обраховано майже 700 одиниць техніки, які відійшли в сторону Іванкова, в бік білоруського кордону. Ми розглядаємо два варіанти: або це йде передислокація і перегрупування, або є вірогідність що ці БТГр які частково відходять, з’являться на Донбасі”.

Водночас сили, які залишаються навколо Києва, досить немалі. Боятися нічого, але шкоди вони можуть завдати, сказав Грузевич.

Також ворог продовжує завдавати ракетних ударів по столиці. Але Грузевич висловив упевненість, що “ворога в Києві точно не буде”.

Стосовно Київської області бригадний генерал запевнив, що “найближчим часом будуть дуже-дуже гарні новини”.

Вдень

На трасі Київ-Харків-Довжанський поблизу села Мала Рогань під Харковом окупанти розстріляли понад 20 цивільних машин із людьми. Про це стало відомо після визволення села.

Відео з місця події опублікував журналіст Юрій Бутусов.

“Жодної військової машини, тільки цивільні. Люди намагалися розвернутися. На жаль, багатьом урятуватися не вдалося”, – прокоментував він.

Тіла деяких убитих українців вдалося забрати лише зараз.

27 лютого трасу взяла під контроль 138-ма бригада ЗС РФ і влаштувала справжній терор.

Після 16-ї

Київ та Харків повідомляють про гучні вибухи.

Після 14-ї

Кількість загиблих від ракетного удару рашистів по Миколаївський ОДА зросла до 20 осіб. Пошукові роботи тривають.

Вдень

На війні в Україні від російського снаряда загинув чоловік народного депутата партії “Голос” Ольги Стефанишиної. Трагедія сталася під Черніговом напередодні. Про це сама Ольга розповіла у Facebook.

Фото з ФБ Ольги Устінової

“Мій улюблений чоловік Богдан загинув від російського снаряда 30 березня під Черніговом, намагаючись врятувати людей. Я буду з нашими дітьми, не на зв’язку. Мені дуже боляче”, – написала вона.

Вдень

Російські військовослужбовці в одному з населених пунктів намагалися сховати свою БМП в копиці сіна, але 44-та окрема артилерійська бригада імені гетьмана Данила Апостола знайшла та знищила її.

На відео видно, як після влучання снаряда зайнялося сухе сіно, але після горіння видно, що там справді стояла ворожа техніка.

Вдень

Служба безпеки України констатує, що російські окупанти визнають потужність української армії та великі втрати зі свого боку.

Про це йдеться в перехопленій СБУ розмові російського окупанта з дружиною.

“Наша бригада конкретно обосралась… Потери есть, раненых много… Тут вся армия тупая, дебилы просто. Вообще мы тут на хрен не нужны… Мы тут не можем выполнять задачи против такого противника”.

13-та година

Російські війська завдали ракетних ударів по військовому об’єкту в Дніпропетровській області, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

“Кілька годин тому ракетні удари по військовій частині. Знищено адмінбудівлю та склад із пальним. Двоє людей загинули. П’ятеро отримали поранення. Їх ушпиталили”, – йдеться в повідомленні.

Тривають рятувальні роботи та боротьба з пожежею.

Вдень

Російські війська обстріляли нафтобазу в Фастові Київської області. Щодня на Київщині фіксується 30-40 обстрілів житлових масивів та соціальної інфраструктури. Руйнувань зазнали обʼєкти в 35 зі 69 громад (50,7%). Про це в зведенні повідомив голова Київської ОВА Олександр Павлюк.

Критичних руйнувань завдано у Бучанській, Ірпінській, Гостомельській, Бородянській, Макарівській, Великодимерській, Пісківській ОТГ. Загалом більше 550 об’єктів.

“На територіях області, залишених ворогом, часті випадки замінування території та будівель місцевих мешканців. Група Сил оборони України продовжує проводити оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках”, – зазначив він. На всіх напрямках російського ворога успішно стримують ЗСУ, на деяких – наші війська здійснюють успішні контратаки.

Небезпечними напрямками залишаються населені пункти вздовж Житомирської траси, Буча – Ворзель – Гостомель, Немішаєве, Дмитрівська громада, Макарівська громада, північ Вишгородського району, території деяких населених пунктів Баришівської, Калитнянської, Великодимерської громад.

Вдень

58-ма окрема механізована бригада імені гетьмана Івана Виговського спалила ворожу техніку і присвятила цьому хоку “Якщо”. Вірш та фото оприлюднені на сторінці військової частини у ФБ.

“Виговці попереджають: довге споглядання спаленої ворожої техніки призводить до творчих поетичних поривів!”

Фото: 58 бригада

Не доїдеш ти до мамки своєї в Челябінськ,
Не привезеш їй сувеніри з України,
“Урал” твій догорає разом з тобою якщо.

Ранок

​​Ювенальні прокурори: більше 380 дітей постраждали в Україні з початку збройної агресії Російської Федерації. З них 148 дітей загинуло та 232 поранено.

Як зазначає пресслужба ОГП, ці цифри не остаточні, оскільки відсутня можливість проведення першочергових слідчих дій, огляду територій обстрілів та руйнувань в місцях проведення активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях. Зокрема у місті Маріуполі, на окремих територіях Київської, Чернігівської та Луганської областей.

Через бомбардування та обстріли пошкоджено 797 закладів освіти. 76 з них зруйновано повністю.

Ранок

КМДА: У Києві з 1 квітня частково дозволять продаж алкоголю.

Купити алкоголь можна буде із 11:00 до 16:00 у магазинах та в закладах сфери обслуговування.

9:30

За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 до ранку 31.03 орієнтовно становлять:

• особового складу – близько 17500 (+200),
• танків ‒ 614 (+9),
• бойових броньованих машин ‒ 1735 (+12),
• артилерійських систем – 311 (+6)
• РСЗВ – 96,
• засобів ППО – 54,
• літаків – 135 (+4),
• гелікоптерів – 131,
• автомобільної техніки – 1201 (+17),
• кораблів /катерів – 7,
• цистерн із ПММ – 75,
• БПЛА оперативно-тактичного рівня – 82 (+1),
• спеціальна техніка – 22 (+1),
• пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(У дужках – зміна порівняно з даними на ранок 30 березня).

Ранок

Найближчими днями на околицях Києва, швидше за все, розгорнуться запеклі бої. Про це йдеться в розвідувальному огляді Міноборони Британії.

“Російські сили продовжують утримувати позиції на схід та захід від Києва, незважаючи на виведення обмеженої кількості підрозділів. Найближчими днями на околицях міста, швидше за все, розгорнуться запеклі бої”, – йдеться в повідомленні.

Вночі

Член української делегації на переговорах з РФ Давид Арахамія заявив, що переговори відновляться 1 квітня в онлайн-форматі.

За його словами, українська делегація наполягає на зустрічі Володимира Зеленського та Володимира Путіна. Російська сторона ж заявила, що для цього має бути узгоджений проєкт договору. Його, за словами Арахамії, переговорна група має намір напрацювати за тиждень.

“І сподіватимемося, що далі зустрічатимуться президенти країн. Водночас ми наполягаємо, щоб така зустріч відбулася не на території Росії чи Білорусі”, – сказав Арахамія в ефірі національного телемарафону.

Напередодні

Українські військові в ході відбиття російської агресії ліквідували бійця ВДВ РФ, який тримав при собі награбовані в Україні цінності.

Фото зі знищеним десантником на ім’я Цибенко Д.А. поширив у соцмережі начальник Департаменту патрульної поліції Нацполіції України Євген Жуков, офіцер Сил оборони.

“Руснява єлітна дєсантура в дії. 🙂 Ох і миші. Скільки бачив, но від такого в мене реально шок”, – підписав він дві світлини.

На знімках показаний мертвий окупант із підрозділу Повітряно-десантних військ ЗС Росії, на тільник якого викладено купюри – долари й фунти стерлінгів, а також золото, ланцюжки, сережки, інші коштовні прикраси, годинник тощо.

Убитий окупант Цибенко Д.А. внесений у базу на сайті Russildat.info також із його шевронами. За емблемами можна зробити висновок, що військовий імовірно служив у Псковській дивізії (76-та гвардійська десантно-штурмова дивізія ВДВ).

Перша година

“Протягом двох крайніх днів, противник дещо змінив тактику ведення бойових дій у небі і зосередив активність на Сході країни. Під час авіанальотів на Харківщині від вогню наших зенітних ракетних підрозділів рашисти втратили чотири літаки, попередньо винищувачі-бомбардувальники Су-34, а також один БпЛА“, – ідеться в повідомленні пресслужби Командування Повітряних сил ЗС України.

Також “є відомості” про збиття двох крилатих ракет ворога на різних напрямках.

“Понісши серйозні втрати напередодні, ворожа авіація уникає прямого контакту з українськими винищувачами і намагається не заходити у зону дії нашої ППО”, – зазначив речник КПС Ігор Ігнат.

00:00

Генштаб Збройних сил України заявив про те, що командування російських військ вторгнення з різних причин “втратило” низку офіцерів вищого рівня.

У зведенні ГШ згадані двоє вбитих командирів підрозділів ЗС РФ, а також поранені, зняті з посад, арештовані – загалом семеро.

За наявною інформацією, командування збройних сил Російської Федерації з початком збройної агресії проти України втратило декілька військових керівників зі складу вищих офіцерів, а саме:

  • командувача 1-ї танкової армії генерал-лейтенанта Сергія Кіселя – знятий з посади;
  • командувача 6-ї загальновійськової армії генерал-лейтенанта Владислава Єршова – знятий з посади та заарештований;
  • начальника штабу – заступника командувача 35-ї загальновійськової армії генерал-майора Сергія Ниркова – був важко поранений;
  • начальника штабу – заступника командувача 36-ї загальновійськової армії генерал-майора Андрія Серицького – був важко поранений;
  • заступника командувача 41-ї загальновійськової армії генерал-лейтенанта Андрія Суховецького – загинув;
  • командувача 49-ї загальновійськової армії генерал-лейтенанта Якова Рязанцева (Резанцева) – загинув;
  • командувача 58-ї загальновійськової армії генерал-лейтенанта Михайла Зуська – знятий з посади та заарештований.

00:00

Збройні сили України відновили контроль над трьома селами на півночі Херсонської області, на адмінмежі з Дніпропетровщині.

Про це йдеться у зведенні Генерального штабу за підсумками доби 30 березня.

“На Південнобузькому напрямку противник вживає заходів щодо відновлення боєздатності та поповнення запасів. Підрозділами Сил оборони відновлено контроль над населеними пунктами Орлове, Заградівка, Кочубеївка“, – сказано в оперативній інформації.

Зазначається, що з метою відновлення раніше втраченого положення противник намагається вести наступальні дії у напрямку Олександрівки (село на Дніпропетровщині під Кривим Рогом).

З оперативної інформації Генштабу ЗСУ станом на 24:00 30.03.2022 щодо російського вторгнення

  • Зберігається загроза застосування ракетного озброєння по об’єктах оборонно-промислового комплексу та логістичної інфраструктури нашої держави. В акваторії Чорного моря перебувають кораблі, оснащені крилатими ракетами морського базування “Калібр”. На військово-морській базі Севастополь завершено поповнення боєкомплекту КРМБ типу “Калібр” на фрегаті “Адмірал Макаров”.
  • Триває переміщення на територію України додаткових підрозділів ЗС РФ для участі у війні.
  • За наявними даними, у пунктах постійної дислокації військових частин та підрозділів Східного воєнного округу залишились в переважній більшості військовослужбовці строкової служби, що свідчить про вичерпання можливостей з формування додаткових підрозділів.
  • На Поліському напрямку триває планове перегрупування підрозділів Східного воєнного округу ЗС РФ. Очікується переміщення зазначених підрозділів на інші напрямки.
  • На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Окупанти зосередились на веденні диверсійно-розвідувальної діяльності та продовжують вживати заходів з налагодження тилового забезпечення. Найближчим часом очікується посилення вогневого впливу по українських підрозділах з метою забезпечення переміщення своїх військ, з подальшим завданням блокування міста Чернігова.
  • На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, веде артилерійські обстріли міста. Здійснює переміщення артилерійських підрозділів у районі міста Ізюм, створює ударні угруповання, зокрема зі складу раніше виведених військ.
  • На Донецькому напрямку основні зусилля окупантів й надалі зосереджені на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне, а також захопленні міста Маріуполь.
    Ворог намагався проводити штурмові дії в районах населених пунктів Попасна, Рубіжне, Новобахмутівка, Мар’їнка, Золота Нива. Успіху не мав.
    У Маріуполі окупанти продовжують вести штурмові дії.
    Очікуються спроби провести наступ у напрямках Краматорська і Покровська, а також зосередження зусиль у напрямку Світлодарська.

У Генштабі також зазначили, що в Білорусі в районах населених пунктів Пінськ, Лунінець зафіксовано підрозділи повітряно-десантних військ збройних сил РФ, які, ймовірно, були виведені з території України.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці. Темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.