ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 34 – 29.03.2022

Вечір

Росія визнала факт “інциденту” з вибухами в районі населених пунктів Красний Октябрь та Октябрський на південний захід від Бєлгорода, неподалік від кордону з Україною.

У повідомленнях урядового агентства “РИА Новости” зазначається, що четверо “працівників силових структур” постраждали під час вибуху. А причиною вибухів, попередньо, став “людський фактор”.

За даними з українського боку, йдеться про ракетне ураження складів боєприпасів на території країни-агресора.

“ЗСУ завдали точний удар ракетою “Точка-У” по складу ракетно-артилерійського озброєння ЗС РФ у селищі Октябрьское під Бєлгородом. Із цих складів Росія постачає боєприпаси для вбивства українців”, – написав у фейсбуці журналіст Юрій Бутусов.

“Судячи з вибуху та віддаленості складу, 19-та ракетна бригада ЗСУ проводять ефективні перемовини про демілітаризацію та денацифікацію Росії. Ось такий формат перемовин Україна підтримує одноголосно. Українці спрямують російську армію прямо у пекло”, – зазначив журналіст.

23-тя година

З інформаційного звернення президента Володимира Зеленського:

▪️Російське військове відомство нібито вирішило “скоротити бойові дії на Київському та Чернігівському напрямках”. Ми не розхолоджуємось і не зменшуємо наші оборонні зусилля. Оборона України – це завдання зараз номер один, а все інше – похідне від цього.

▪️Збройні Сили України, наша розвідка, усі, хто долучився до оборони держави, – це на сьогодні єдина гарантія нашого виживання. Гарантія, яка працює.

▪️Можна називати позитивними ті сигнали, які ми чуємо з переговорного майданчика. Але ці сигнали не заглушають розриви російських снарядів. Звісно, ми бачимо всі ризики. Звісно, ми не бачимо підстав для довіри словам, що звучать від тих чи інших представників держави, яка продовжує воювати заради нашого знищення. Українці – не наївні люди

▪️Україна налаштована на переговори і продовжуватиме переговорний процес. Ми розраховуємо на результат — реальну безпеку для нашої держави. Російські війська мають залишити окуповані райони. Жодних компромісів щодо суверенітету й нашої територіальної цілісності не може бути. І не буде.

▪️Нехай деякі країни не розраховують навіть, що ті чи інші перемовини вплинуть на зняття санкцій із рф. Питання про санкції навіть не може порушуватися, поки не завершиться війна, поки ми не повернемо своє, що нам належить, і поки ми не відновимо справедливість.
Навпаки, санкції мають посилюватися. Посилюватися щотижнево. І вони мають бути якісними. Не просто для заголовків у медіа про те, що санкції запроваджені, а для реального настання миру.

▪️Щоб це забезпечити, вже почала роботу команда експертів – українських та міжнародних, які оцінюють результативність запроваджених санкцій проти Росії. З української сторони цей напрямок координує керівник ОП Андрій Єрмак, з міжнародного – Майкл Макфол.

▪️Відсьогодні працюватиме новий функціонал у “Дії”. Як я й обіцяв, держава відшкодує втрату будинку чи квартири внаслідок бойових дій. Кожен наш громадянин вже може подати відповідну заявку у “Дії”.

Вечір

Під час розбирання завалів будівлі Миколаївської обласної державної адміністрації рятувальники вилучили тіла вже 12 загиблих, повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій.

Ще 33 особи постраждало.

Раніше підрозділи ДСНС врятували та вивільнили з-під завалів 18 осіб, яких передали бригадам швидкої медичної допомоги.

Після 21-ї

РосЗМІ повідомляють про вибухи в районі села Красний Октябрь під Бєлґородом За деякими даними, йдеться про склад боєприпасів.

Вечір

Протягом доби Протиповітряна оборона ЗСУ вразила в районі Ізюма на Харківщині один БПЛА та один “всепогодний” винищувач-бомбардувальник російських окупантів, – Повітряне командування “Схід“.

Вечір

Уряд готує програму підтримки українців, яких примусово депортували до Росії, заявила віцепрем’єр Ірина Верещук.

Вона заявила, що вже чимало людей змогли повернутися до України з російської території, куди їх примусово перемістили, і Кабмін уряд наразі готує програму підтримки таких людей. Вони мають знати, що їх тут чекають та їм допоможуть.

“Якщо в таких людей є при собі документи, що підтверджують їх особу (на жаль, росіяни почасти їх відбирають), та є можливість – слід дістатися українських консульських установ або ж зателефонувати. Так ви можете отримати реальну допомогу і повернутися в Україну та влаштуватися”.

21:40

Заступник керівника ОП Кирило Тимошенко – про результати гуманітарної евакуації за добу:
“Сьогодні гуманітарними коридорами на власному транспорті до Запоріжжя дістались 1 665 людей. Із них 936 маріупольців та 729 мешканців міст Запорізької області – Бердянська, Мелітополя, Енергодара, Пологів, Оріхова, Гуляйполя та Василівки. Людям надається вся необхідна допомога”.

21-ша година

35-та окрема бригада морської піхоти ВМС ЗСУ імені контр-адмірала Михайла Остроградського повідомляє:
“Морський піхотинець Роман Грибов, який брав участь в обороні острова Зміїний, повернувся з російського полону, в якому знаходився цілий місяць.
Весь особовий склад бригади морської піхоти вітає нашого бойового товариша із поверненням на вільну українську землю. Бажаємо Роману якомога швидшого відновити свої сили та продовжити отримувати насолоду від життя.
P.S. Напередодні війни з РФ Роман Грибов разом з іншими морськими піхотинцями ніс бойове чергування на острові Зміїний. Разом з побратимами військовослужбовець мужньо відбивався від ворожих атак. Але внаслідок закінчення боєприпасів та через погрози нанести бомбові і ракетні удари з корабля присутні на острові змушені були скласти зброю”.

Роман Грибов

19-та година

ДСНС: о 16:05 у Броварському районі внаслідок влучання ворожого снаряду виникла пожежа складської будівлі. О 18:00 пожежу локалізовано на площі 20 тис. кв. м. До гасіння залучено 25 осіб та 7 одиниць техніки.

Після 18-ї

На Херсонщині російські окупанти викрали міського голову Голої Пристані Олександра Бабича. За фактом викрадення посадовця прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України), повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

За даними слідства, 28 березня військовослужбовці збройних сил РФ, погрожуючи вогнепальною зброєю, викрали та утримують в заручниках голову Голопристанської міської ради.

Українські правоохоронці встановлюють обставини викрадення та причетних до злочину осіб.

Окрім того, 29 березня у Херсонській ОВА повідомили про викрадення керівника Милівської ОТГ Олега Яхнієнка.

Вдень

Росія завдала удару по аеродрому в Старокостянтинові Хмельницької області, внаслідок цього знищено значні запаси паливно-мастильних матеріалів. Про це повідомив мер міста Микола Мельничук. За його словами, обійшлося без людських жертв.

Вдень

Збройні сили України спалили російський броньований автомобіль “Тайфун”.

Аналоговнет. Гордість російського ОПК – КамАЗ “Тайфун”. Універсальний броньований автомобіль підвищеної захищеності на оригінальному шасі. Належить до машин класу MRAP – захищений від мін та засідок. Українські воїни зробили його унікальним – так він точно ще ніде у світі не виглядав”, – повідомив Генштаб ЗСУ.

Фото: Генштаб ЗСУ

15-та година

Брифінг української делегації за результатами перемовин. Головні тези Давида Арахамії:

  • Ми наполягаємо, щоб це був міжнародний договір, який будуть підписувати всі гаранти безпеки, які будуть ратифікувати… Щоб не повторювати помилку, яка була колись у Будапештському меморандумі — це виявився просто папірець.
  • Кого ми бачимо серед гарантів? В першу чергу — країни Радбезу ООН: Великобританія, КНР, і РФ також туди входить, США, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Італія, Польща, Ізраїль.
  • Ми пропонуємо зробити вільне приєднання до договору гарантій. Тобто в нас є мінімальний обсяг гарантій, які ми хочемо отримати, але якщо інші країни хочуть також приєднатися — ми дамо їм таке юридичне право.
  • У нас неврегульовані питання з ОРДЛО, Кримом та Севастополем, тому міжнародні гарантії безпеки тимчасово не будуть працювати на цій території.
  • Деякі країни вже дали попереднє погодження, але ми чекаємо офіційних повідомлень.
  • Дуже важливо: ми записали прямо в цей договір, що всі країни-гаранти мають допомагати Україні вступити якнайшвидше до ЄС.

Михайло Подоляк — про пропозиції української сторони щодо Криму та ОРДЛО, озвучені на переговорах у Стамбулі:

  • Імплементація рішення цього договору по гарантіях безпеки буде йти за наступною процедурою: спочатку це буде референдум, на якому всі громадяни України висловлять свою позицію щодо цього договору, щодо того, як він має працювати.
  • Після цього буде йти ратифікація парламентів країн-гарантів і парламенту України. Тобто ми маємо отримати підтримку суспільства, щоб цей договір дійсно був консолідуючим для нас.
  • Щодо Криму — це окремий пункт договору, в якому ми пропонуємо зафіксувати позиції України і росії та протягом 15 років проводити двосторонні переговори щодо статусу Криму і Севастополя.
  • Окремим пунктом ми пропонуємо росії наступне: що Україна і росія не будуть протягом цього часу — терміну, поки будуть іти переговори — використовувати військові чи збройні сили для того, щоб вирішити питання Криму.
  • Що стосується території ОРДЛО — ці питання винесені в окремий пункт, який буде проговорюватися вже в рамках переговорів між президентами України та РФ.

Олександр Чалий — про юридичні аспекти запропонованої Україною на переговорах системи гарантій безпеки:

  • Це чіткі юридично зобов’язуючі гарантії безпеки України, які за своїм змістом і своєю формою повинні бути аналогічні статті 5 НАТО. Тобто якщо Україна буде об’єктом будь-якої агресії, військового нападу чи військової операції, ми в праві протягом 3 днів вимагати негайних консультацій.
  • Якщо ці консультації не призведуть до дипломатичного рішення проблеми, то країни-гаранти повинні надати нам військову допомогу і озброєння. І навіть, не виключено, закрити повітряний простір над Україною.
  • Якщо нам вдасться закріпити ці ключові положення, то Україна буде в позиції фактично зафіксувати свій сьогоднішній статус позаблокової і без’ядерної держави у формі постійного нейтралітету, що історично вже зафіксовано в нашій Декларації про сувернітет від 1990 року.
  • Під такими гарантіями ми не будемо розміщувати на нашій території іноземні військові бази, військові контингенти і ми не будемо вступати у військово-політичні союзи. Проведення військових навчань на нашій території буде мати місце за згоди країн-гарантів.
  • Принципово важливо: ніщо в майбутньому договорі не буде заперечувати право на вступ України до ЄС. Країни-гаранти беруть на себе зобов’язання сприяти цим процесам.

15-та година

Росія вирішила “кардинально скоротити бойові дії” на Київському та Чернігівському напрямках, — заступник міністра оборони РФ Олександр Фомін після перемовин у Стамбулі.

Вдень

Один із захисників острова Зміїний повернувся з полону додому. Із військовослужбовцем Романом Грибовим зустрівся начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець та передав бійцю відзнаку, повідомила пресслужба Черкаської ОВА.

“Черкащанин разом із побратимами продемонстрували всьому світові твердість і міцність українського духу, нашу незламність. Від усієї громади вручив Романові відзнаку “За заслуги перед Черкащиною”. Із такими захисниками ми обов’язково переможемо!” – сказав голова ОВА.

 

Після 13-ї

Під час розбирання завалів будівлі Миколаївської обласної державної адміністрації знайшли трьох загиблих. 22 особи постраждало (з них підрозділами ДСНС врятовано та вивільнено з під завалів 18 осіб, яких передано лікарям “швидкої”), інформує пресслужба ДСНС.

13:34

ДСНС, Житомирщина: рятувальники загасили пожежу на одному з підприємств у Коростенському районі, що спалахнула сьогодні внаслідок ракетного удару. Загиблих та травмованих немає.

Вдень

Вуличне мистецтво у Мілані, Італія.
Це єврейська дівчинка, бранка Освенцима та Берген-Бельзена Анна Франк, авторка знаменитого щоденника з табору смерті. Тепер вона спалює символ рашизму.

12-та година

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі прибув до України для обговорення ситуації, що склалася з ядерною безпекою в умовах російської воєнної агресії.

Вдень

Місто Енергодар Запорізька область. Окупанти біля військкомату підняли свою ганчірку.

Вдень

У Харківській області українські військовослужбовці ліквідували командира 200-ї окремої мотострілецької бригади ЗС РФ полковника Дениса Курила. Про це інформує пресслужба Управління стратегічних комунікації Збройних сил України.

За наявними даними, в Україні було знищено дві батальйонні тактичні групи 200 омсбр ЗС РФ. Загальні втрати особового складу бригади (військова частина 08275, Печенга) перевищили 1500 військовослужбовців”.

Після 12-ї

Існує проблема посилення та проведення ротації наявного угруповання противника. На тихоокеанському флоті окупантської армії особовий склад відмовляється брати участь у війні. Рекрутингові підрозділи там не мають можливості сформувати бодай одну батальйонно-тактичну групу, – ГШ ЗСУ.

Після 12-ї

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 12:00:

Окупанти вивели окремі підрозділи з території Київської та Чернігівської областей. Водночас зберігається високою загроза завдання російськими окупантами ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури.

Загарбники продовжують блокувати Чернігів, намагаються поступово знищувати військові та цивільні об’єкти.

В напрямку Броварів ворог активних дій не проводив.

На Слобожанському напрямку російські окупанти продовжують застосовувати авіацію та артилерію по Харкову, намагаються захопити Ізюм. Тривають бої в районі населених пунктів Кам’янка, Суха Кам’янка, Тихоцьке.

На Донецькому напрямку противник завдав авіаударів по районах населених пунктів Воєводівка, Рубіжне, Лисичанськ, Кремінна, Золоте-4, Попасна, Торецьк, Новгородське. Основні зусилля концентрує на взятті під контроль Попасної та Маріуполя. Успіху ворог не має.

У Бердянську окупанти намагаються відновити припортову інфраструктуру.

Угруповання Сил оборони стримує противника на всіх напрямках, на окремих — витісняє ворога.

Вдень

Відео ракетної атаки на Миколаївську ОДА.

Після 11-ї

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім щодо ракетного обстрілу будівлі обласної адміністрації: “Розвалили пів будівлі, вцілили в мій кабінет. Більшість людей дивом врятувалися. Під завалами залишаються восьмеро цивільних людей, сподіваємося їх витягти. Шукаємо. До 100 людей встигли вийти, ще трьох військових шукаємо”.

Ранок

29 березня працюватимуть гуманітарні коридори евакуації за такими напрямками:

1. Маріуполь – Запоріжжя – евакуація на власному транспорті

2. Бердянськ – Запоріжжя – евакуація на автобусах

3. Мелітополь – Запоріжжя

4. Енергодар – Запоріжжя – евакуація на власному транспорті

Направлені гуманітарні вантажі в Мелітополь та Енергодар (інформація з тг-каналу Кирила Тимошенка, заступника керівника ОП).

11-та година

Такий вигляд має будівля Миколаївської обласної державної адміністрації після ранкового ракетного удару рашистів.

Десята година

Переговори української та російської делегацій щодо відновлення миру стартували о 10:00 в стамбульському палаці Долмабахче.

Таїп Ердоган виступив перед початком переговорів

Перед початком переговорів у палаці Долмабахче  виступив президент Туреччини Таїп Ердоган, закликавши сторони до перемир’я. Він сказав, що продовження бойових дій не вигідне нікому, та висловив сподівання, що переговори дадуть конкретний результат.

Переговори в “плаваючому” режимі попередньо заплановані на два дні.

Як можна побачити, склад української делегації змінений. За столом переговорів з української сторони, окрім тих, хто брав участь у переговорах раніше, – заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко. У складі української делегації серед інших – колишній перший заступник міністра закордонних справ часів Кучми Олександр Чалий.

Переговори в Стамбулі: українська сторона

Після дев’ятої

Російські війська вранці уразили будівлю обласної адміністрації у Миколаєві, ведеться рятувальна операція. Про це повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

“Розбираємось, рятуємо. Мудаки рідкісні, жах. Дочекалися, доки люди вийдуть на роботу – вдарили у житлову будівлю”, – розповів Кім.

ДСНС: близько 08:45 у м. Миколаїв внаслідок обстрілу та влучання в дев’ятиповерхову адміністративну будівлю сталося руйнування центральної секції будівлі з 9-го по 1-й поверхи, без послідуючого горіння. Станом на 09:25 підрозділами ДСНС з-під завалів вивільнено 9 постраждалих осіб та передано медикам.
Для пошуково-рятувальних робіт від ДСНС залучено 56 осіб та 10 од. техніки.

Після дев’ятої

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлену статистику втрат російських окупаційних військ з початку великої війни до ранку 29 березня:

  • особового складу – близько 17 200 (+200),
  •  танків ‒ 597 (+11),
  •  бойових броньованих машин ‒ 1 710 (+16),
  •  артилерійських систем – 303 (+1)
  •  РСЗВ – 96 (+1),
  •  засобів ППО – 54,
  •  літаків – 127 (+5),
  •  гелікоптерів – 129 (+2),
  •  автомобільної техніки – 1178 (+28),
  •  кораблів /катерів – 7,
  •  цистерн із ПММ – 73,
  •  БПЛА оперативно-тактичного рівня – 71 (+5),
  •  спеціальної техніки – 21,
  •  пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(У дужках – зміни порівняно з ранком 28 березня).

Дев’ята година

Уже 144 українські дитини загинули через збройну агресію Росії, ще понад 220 отримали поранення, — Офіс генпрокурора.

Після восьмої

Голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко: “Відбулась ракетна атака об’єкту біля міста Нікополь. Без жертв. Інформації щодо загрози місту наразі немає”.

Після восьмої

У Рівненській області продовжують гасити пожежу, яка виникла на нафтобазі через ракетний удар російських військ, завданий ввечері 28 березня.

Вночі

Російська приватна військова компанія, відома як ПВК “Вагнера”, вже розгорнута на Сході України, хвертає увагу Міністерство оборони Великої Британії у Twitter.

“Очікується, що для проведення бойових дій буде виведено понад 1000 найманців, включаючи вищих керівників організації.
Через значні втрати та вторгнення, яке в основному застопорилося, Росія, швидше за все, була змушена змінити пріоритетність персоналу Вагнера для України за рахунок операцій в Африці та Сирії”.

Після півночі

За добу 28 березня Повітряні сили уразили загалом 17 повітряних цілей противника, повідомив речник ПС Юрій Ігнат.

За його словами, всього збито:

  • 8 літаків;
  • 3 гелікоптери;
  • 4 БПЛА;
  • 2 крилаті ракети.

Перед північчю

Президент Володимир Зеленський підписав серію указів про нагородження силовиків державними відзнаками.

Про це він повідомив у вечірньому зверненні в понеділок, 28 березня.

“Щойно перед тим, як записувати це звернення до вас, рідні українці, я підписав два важливих укази про нагородження військовослужбовців Збройних Сил України державними нагородами. За поданням нашого Головнокомандувача [ЗСУ Валерія Залужного] нагороджуються 302 наших захисники”, – сказав президент.

Варто зазначити, що 28 березня датовані одразу чотири укази глави держави про нагородження, які на цей час оприлюднено на сайті президента. Крім двох вечірніх указів, у ще двох попередніх вшановано 210 осіб. Таким чином, загалом – 512. Із них посмертно – 43.

Крім ЗСУ, нагороджуються представники Нацполіції, ДПСУ, ДБР, УДО, Служби судової охорони тощо.

Повний перелік нагороджених дивіться тут.

Північ

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 00:00 29 березня 2022 року

Угруповання Сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках, зосереджуючи зусилля на:

  • недопущенні просування противника в напрямках населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове;
  • зайнятті населених пунктів Кам’янка, Топольське;
  • створенні умов для покращення тактичного положення в районі міста Чугуїв;
  • стримуванні атак противника в районах населених пунктів Рубіжне, Лисичанськ, Попасна, не допускаючи обходу основних сил угруповання.

Одночасно Сили оборони продовжують утримання кругової оборони міста Маріуполя і оборону та стримування просування противника в районі Чернігова.

Угруповання, що захищає Київ, з метою покращення оперативного положення та утримання зовнішнього рубежу оборони, продовжують бойові дії, утримують контроль за ситуацією в населених пунктах Мотижин, Лісне, Капітанівка та Дмитрівка.

Частина сил продовжує ведення оборонної операції в інших визначених районах, проводиться стабілізаційна операція, виконуються завдання територіальної оборони та здійснюються контратаки на окремих напрямках.

Противник ослаблений, дезорієнтований, значна його частина відрізана від логістичного забезпечення й основних сил. Зниження бойового потенціалу підрозділів противника командування окупаційних військ намагається компенсувати невибірковим вогнем артилерії та нанесенням ракетно-бомбових ударів, знищуючи таким чином інфраструктуру українських міст.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці. Темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.