ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 29 – 24.03.2022

Вечір

Зображення міністра оборони РФ Сергія Шойгу, який нібито взяв участь у засіданні російського Радбезу, після того як не з’являвся на публіці з 11 березня, просто вмонтували у відео. До такого висновку дійшло російське опозиційне видання Медіазона.

“Найімовірніше, засідання Радбезу справді відбулося, тільки от Шойгу там не було. Його просто вмонтували в телевізор, використовуючи кадри з однієї з попередніх нарад з безпеки”, – зазначає видання, вказуючи на те, що тло та одяг Шойгу на засіданні 24 березня такі самі, як і на засіданнях 3 та 11 березня. Крім того, на засіданні 24 березня Шойгу жодного разу не показали на відео зі звуком, тому з високою ймовірністю можна припустити, що кадри з ним взяли з одного з попередніх засідань Ради безпеки.

Вечір

На Одещині сформували додаткову бригаду територіальної оборони, крім уже існуючої. І все одно залишається значним число охочих приєднатися до ТрО регіону, повідомив в ефірі національного телемарафону речник оперативного штабу Одеської ОВА Сергій Братчук.

За його словами, одеські бійці вже беруть участь у бойових діях на Миколаївщині.

23:47

Повітряне командування “Схід”: “Офіційно. Дніпропетровська область. Завдано ракетного удару по військовому об’єкту. Наслідки уточнюються”.

Після 21-ї

В окупованому Херсоні озброєні рашисти прийшли з “обшуком” та пограбували квартиру вбитої 2018 року громадської активістки Катерини Гандзюк.

“Зайшли 12 озброєних осіб. Сусіди почали говорити, що вдома нікого немає, але вони все одно почали виламувати двері, мовляв, це “об’єкт, який загрожує російській державності”, – розповів батько Катерини, херсонський лікар Віктор Гандзюк. Обшуки в помешканні тривали більше трьох годин. Свідки розповіли, що з квартири винесли кілька мішків із речами.

Спільнота “Хто замовив Катю Гандзюк?” поширила фото після обшуку:

Пограбована квартира Каті Гандзюк

Напередодні

Маріупольський сайт 0629 опублікував відео про те, як російськ пропагандисти намагалися зняти в місті свій брехливий ролик. Вони підійшли до маріупольських жінок і почали доводити, що українці в усьому винні самі, бо “вісім років бомбили Донецьк”.

Жінки відповіли:

Ввечері

У Калинівці Фастівського району внаслідок артобстрілу троє людей отримали поранення, є загиблі. Уламки снаряду потрапили в  один із об’єктів цивільної інфраструктури, повідомила поліція Київської області.

Також на Фастівщині російські війська продовжують поодинокі обстріли села Ясногородка.

У Вишгородському районі продовжуються обстріли Нових та Старих Петрівців, внаслідок чого пошкоджено готельний комплекс. За попередньою інформацією, потерпілих немає.

Тривають бойові дії в Бучанському районі. Поліцейські фіксують наслідки артилерійських ударів окупанта.

Ввечері

Колишній перший заступник голови Національної поліції України генерал В’ячеслав Аброськін, якого в Росії оголошено в розшук, запропонував російським окупантам обміняти себе на всіх дітей, які залишаються в Маріуполі.

“Ще до початку війни я обіцяв жителям міста, що у разі війни разом з “Азовом” захищатиму Маріуполь. Так вийшло, що війну я зустрів в Одесі – чомусь був упевнений, що саме цей напрямок важливий для російських окупантів. Але я помилився. Сьогодні в повністю зруйнованому місті (Маріуполі) залишилося багато дітей, які, якщо не врятувати зараз, загинуть найближчими днями. Відлік уже йде на години. Звертаюся до російських окупантів – дайте можливість вивести дітей із Маріуполя. Замість іще живих дітей пропоную себе”, – заявив Аброськін.

Він попросив “впустити його в Маріуполь на три дні”, щоб зібрати дітей та організувати їх вивезення.

“На останньому блокпосту під час зворотного проїзду з дітьми здаюся в полон. Я – генерал поліції, який безпосередньо з 2014 до 2018 року організовував протидію проти вас у Донецькій області. Мене занесено до ваших санкційних списків. Я перебуваю у вашому розшуку. Ви організували замах на мене, щоб усунути. Десятки ваших убили, а тисячі ваших поплічників затримали за моєї участі. Я – саме той генерал, який, мабуть, найближчий до знаменитого полку “Азов”. Це моя особиста ініціатива. Моє життя належить мені одному і я його пропоную в обмін на життя дітей, які ще залишаються у Маріуполі”, – підсумував Аброськін.

Після 22-ї

Спрацювали всі сім гуманіторних коридорів, запланованих для евакуації мирних мешканців із зон активних бойових дій 24 березня, повідомила пізно ввечері віцепрем’єр-міністер Ірина Верещук. За її словами, в цей день було евакуйовано загалом 3343 людей.

Водночас не в усі міста гумкоридори спрацювали “в обидва боки”. Так, із Маріуполя на власному транспорті до міста Запоріжжя дісталися 2 717 людей, а от колону з гуманітарною допомогою та автобусами для евакуації в місто вкотре не пропустили. За словами Верещук, вантажівки з харчами та бензовоз стоять на російському блокпосту на в’їзді до міста вже третю добу поспіль.

З міста Пологи на Запоріжжі вдалося забрати 117 людей, в тому числі 35 дітей-сиріт з місцевого інтернату. Водночас, евакуацію із захопленого Мелітополя не вдалося провести. До Пологів та Мелітополя вдалося довезти гуманітарний вантаж.

Із селищ Велика Димерка, Богданівка та села Бервиця до Броварів на Київщині евакуювали 509 людей.

22:02

КМДА: “Увага! Киян просять зачинити вікна: через пожежу в Київській області спостерігається задимлення у Святошинському та Голосіївському районах.

Міська влада закликає киян тримати вікна зачиненими, особливо вночі та вранці. А також за можливості не перебувати на відкритому повітрі. За наявності слід увімкнути системи кондиціонування та очищення повітря.

Фахівці у таких випадках також радять робити вологе прибирання. Корисно поставити ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря; збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Якщо у вас з’явилася задишка та кашель, необхідно звернутися до лікаря”.

Раніше в деяких телеграм-каналах з’явилося відео потужного вибуху і масштабного загоряння після нього – як зазначається, сталося це десь у Києві чи на якійсь із його околиць.

Після 20-ї

Російські війська обстріляли евакуаційний поїзд “Київ—Івано-Франківськ”, повідомив голова правління “Укрзалізниці” Олександр Камишин.

“Евакуаційний поїзд №43 “Київ—Івано-Франківськ” щойно потрапив під обстріл під Васильковом, що поблизу Києва. У трьох вагонах повибивало вікна. Постраждалих немає”, – написав голова “УЗ”.

Ввечері

Очільник Одеської ОВА Максим Марченко повідомив, що війська РФ здійснили обстріл Одещини з корабельної артилерії. “На щастя, всі снаряди впали в море. Також ворог випустив одну ракету по нашій області. Але, як завжди, наша протиповітряна оборона спрацювала на відмінно, і ракета була збита”, – зазначив Марченко.

Вечір

Околиці Ірпеня, за якій йдуть важкі бої.

Вечір

Картина “Припливли”, або Підводні війська Росії.

Вечір

Збройні сили України звільнили від російських окупантів село Малинівка Гуляйпільського району Запорізької області. Про це повідомив голова Малинівської громади Володимир Шиш.

“Із п’яти крупних сіл, що входять до складу громади, три села повністю окуповані ворожими військами – Любимівка, Новозлатополь, і до сьогоднішнього дня ворог був і у Малинівці. Зараз іде зачистка нашими військами, тож Малинівка звільнена”, – розповів голова.

За словами Шиша, ситуація у громаді критична. Окупанти поставили блокпости та не пускають нікого до оточених сіл. Тому є гуманітарні проблеми – з постачанням їжі, води, ліків, хліба, інсуліну. Голова громади сподівається на організацію гуманітарного коридору для виїзду людей.

Вечір

Російські війська обстріляли евакуаційний поїзд “Київ—Івано-Франківськ”.

Як повідомив голова правління “Укрзалізниці” Олександр Камишин, обстріл стався під Васильковом, що поблизу Києва. У трьох вагонах повибивало вікна. Ніхто не постраждав.

Вечір

Стало відомо, що Збройні сили України звільнили село Лук’янівку Броварського району на Київщині. Про це повідомив з місця бою його учасник, військовий, заступник голови Кіровоградської облради Дмитро Лінько.

За його словами, операція зі звільнення села, розташованого на північ від селища Баришівка, тривала близько п’яти годин – від півдня до 17-ї. У результаті боїв українські бійці знищили до 40 російських загарбників, дев’ять БМП та три танки. Ще один рашистський танк і “мотолига” тепер “воюватимуть” на нашому боці.

Як розповів полонений українськими воїнами окупант, загалом у Лук’янівці було близько 200 росіян – ті, кому вдалося вижити, просто повтікали. “Збройні сили, Сили спецоперацій і добровольчі підрозділи зараз займають інші села Баришівського району. Ми по всій лінії фронту наступаємо і це дуже підбадьорює”, – наголосив Лінько.

Вечір

Усі чотири десантні кораблі Чорноморського флоту на Азовському морі, уражені в порту Бердянська, не здатні виконувати завдання за призначенням. Таку інформацію озвучив експерт Центру оборонних стратегій, заступник начальника штабу ВМС ЗСУ у 2004-2020 роках капітан 1-го рангу запасу Андрій Риженко.

“Вранці 24 березня 2022 року під час стоянки в порту Бердянськ по загону російських десантних кораблів був нанесений ракетний удар. ВДК “Орск” (проект 1171) був повністю знищений прямим ударом, на його борту детонували боєприпаси. ВДК “Саратов” (проект 1171) зазнав значної пожежі, після чого екіпаж затопив корабель на глибині 5 метрів біля причалу. ВДК “Новочеркаськ” і “Кунніков” (обидва проекту 775) зазнали середніх пожеж кожен в носовій частині, встигли вийти з-під удару з пошкодженнями.

Таким чином, всі чотири десантних кораблі РФ на Азовському морі не здатні виконувати завдання за призначенням (два з них – назавжди)”, – написав Риженко. 

Після 19-ї

У селі Мала Рогань Харківської області російський гелікоптер розстріляв російські ж позиції. Про це повідомив голова Харківської обласної військової держадміністрації Олег Синєгубов

“Російські окупанти на Харківщині зазнали чергового фіаско. Причому від самих себе. Зранку російський гелікоптер “якісно відпрацював” свої ж позиції, знищив величезну кількість особового складу та військової техніки окупаційних військ в Малій Рогані”, – написав Синєгубов, зауваживши, що саме ці військові постійно обстрілювали Харків з артилерійського озброєння та реактивної системи залпового вогню.

Вечір

Генеральна Асамблея ООН вдруге впродовж місяця ухвалила резолюцію, яка вимагає від Росії негайно припинити війну проти України.

Резолюція також закликає надати доступ до допомоги та захисту цивільного населення в Україні і критикує Росію за створення жахливої ​​гуманітарної ситуації після місяця воєнного вторгнення.

За резолюцію проголосували 140 держав, “проти” – 5 (Росія, Сирія, КНДР, Еритрея та Білорусь).

Ще 38 держав “утрималися” (серед них – Китай, Індія, ПАР, ЦАР, Іран, Пакистан, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, В’єтнам).

Першу резолюцію ООН, яка також чином вимагала від Росії негайного припинення застосування сили, Генасамблея ООН ухвалила 2 березня. Тоді “за” проголосували 141 держава, проти – 5 (ті самі), “утрималися” – 35.

Після 19-ї

Україна дзеркально відповіла Білорусі на вислання дипломатів, скоротивши кількість персоналу білоруського посольства в Києві до п‘яти осіб.

Після 19-ї

Відповідаючи на запитання, якою може бути реакція Заходу, якщо Росія здійснить хімічну атаку в Україні, президент Франції Еммануель Макрон сказав: “Ми готуємося, ми ведемо роботу, але я не буду оголошувати жодних червоних ліній на цю тему”.

Будь-яке застосування Росією хімічної чи біологічної зброї в Україні “було б порушенням усіх правил, усіх угод і всіх існуючих конвенцій, – заявив канцлер ФРН Олаф Шольц. Ми можемо лише сказати: не робіть цього!”

(заяви в Брюсселі після саміту G7)

Вдень

Головне управління розвідки МО України: Депортованим до РФ українцям пропонують працевлаштування на Сахаліні

Росіяни проводять масові заходи з переміщення українських громадян з окупованих територій до РФ. Після проходження фільтраційних таборів українців відправляють до економічно депресивних районів РФ. В якості кінцевого пункту призначення називають низку північних областей, зокрема – Сахалін. Українцям «пропонують» офіційне працевлаштування через центри зайнятості. Ті, хто погоджується, отримують документи, які забороняють виїзд з російських регіонів протягом двох років.

На сьогодні підтверджено інформацію про створення російського фільтраційного табору в Докучаєвську Донецької області. Туди масово доправляють цивільне населення в якого вилучають документи. З людьми «працюють» співробітники ФСБ РФ. Їхня мета – пошук громадян, що брали участь в АТО/ООС, українських військових та правоохоронців. Далі людей переправляють до РФ, зокрема в Таганрог (Ростовська область) та Краснодарський край.

Є беззаперечні свідчення нелюдського поводження з українцями, ненадання медичної допомоги. Відзначаються проблеми із забезпеченням харчуванням.

Вдень

Чернігів. Черговий “військовий об’єкт” або “секретна лабораторія”, як це бачать рашисти.

Ракета прилетіла в дерев’яну хату і не розірвалася.

Відео голови Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса.

17:50

“Знову в ППО врожайний день на Харківському напрямку! Ворог недорахувався одного БПЛА та ще одного винищувача-бомбардувальника Су-34. “Вони впали”, – інформує пресслужба Повітряного командування “Схід”.

Вдень

Верховна Рада ухвалила закон про впорядкування питань, пов’язаних із військовополоненими в особливий період. Законопроєкт №7173 підтримали 352 нардепи.

Зокрема, законом внесено зміни до статті 11 Кримінально-виконавчого кодексу України, якими передбачено можливість у разі необхідності в межах однієї виправної колонії створювати сектори з різними рівнями безпеки, а також сектори для тримання осіб, узятих під варту, за умови забезпечення ізоляції від засуджених, які тримаються у цій установі.

Також Верховна Рада ухвалила законопроєкт про кримінальну відповідальність за незаконну фото- та відеозйомку переміщення Збройних сил України та міжнародної військової допомоги під час воєнного стану.

Вдень

В Ізюмі Харківської області під завалами будинку внаслідок ворожого авіаудару залишаються, за різними даними, понад 30 людей. Рятувальники не можуть до них дістатися без спецтехніки. Про це повідомив заступник мера міста Володимир Мацокін.

Кілька поверхів від удару впали і накрили підвал.

16:40

Віцепрем’єр-міністр – міністр із реінтеграції Ірина Верещук повідомила, що Україна визволила з полону 19 своїх моряків і 10 військовослужбовців.

“Ми обміняли їх, зокрема, на 11 російських моряків, яких врятували в морі. Наші моряки і військові вже їдуть додому”, – розповіла Верещук в ефірі єдиного телемарафону.

Як пояснила Ірина Верещук на своїй сторінці у фейсбуці, йдеться про обмін цивільних моряків, а також 10 на 10 військовослужбовців з обох сторін.

“Сьогодні за наказом президента Зеленського відбувся перший повноцінний обмін військовополоненими. В обмін на 10 захоплених у полон окупантів ми витягнули 10 наших військовослужбовців. Також сьогодні ми відправили до росіян 11 цивільних російських моряків, яких ми врятували із затопленого судна біля Одеси.

Пошуково-рятувальне судно проєкту 1454 “Сапфір”

У результаті цього обміну додому повертаються 19 українських цивільних моряків із рятувального судна “Сапфір”, які були захоплені окупантами при спробі забрати наших військових з острова Зміїний. За умовами обміну, сам рятувальний корабель також буде повернений Україні та буде відправлений до порту в Туреччині”, – пояснила Верещук.

Після 15-ї

У Київ, незважаючи на бойові дії на околицях та ракетні обстріли, приїхали очільники парламентів Литви, Латвії та Естонії.

Про це повідомив п’ятий президент України, народний депутат Верховної Ради Петро Порошенко.

“Приємно зустріти у Верховній Раді справжніх друзів України – спікерів парламентів Литви Вікторію Чміліте-Нільсен, Латвії Інару Мурнієце та Естонії Юрі Ратаса. Закликаю лідерів усіх країн демократичного світу наслідувати їхній приклад і приїхати до Києва”, – написав Порошенко, додавши фото.

Фото: ФБ Петро Порошенко

Як повідомила пресслужба Верховної Ради, спікери чотирьох парламентів підписали спільну заяву про об’єднання зусиль для припинення агресії Росії та відновлення безпеки в Європі.

Повідомляється, що серед іншого, підписаний документ:

  • наголошує на необхідності прискорення членства України в ЄС;
  • підтримує продовження політики відкритих дверей НАТО;
  • закликає міжнародну спільноту негайно створити заборонену для польотів зону над Україною, щоби запобігти масовим жертвам серед мирного населення;
  • пропонує міжнародній спільноті ввести повне торгове ембарго проти Росії;
  • закликає країни збільшити постачання всієї зброї, необхідної Україні для перемоги у війні;
  • заявляє, що воєнні злочини кремлівського режиму не повинні залишатися безкарними Міжнародним Судом і Міжнародним Кримінальним Судом;
  • наголошує на необхідності почати думати про відбудову України вже зараз та виступати за комплексний план допомоги для відновлення економіки України.

Вдень

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що ситуація щодо війни росії проти України вирішиться в найближчі 15 днів.

Тим часом союзники продовжуватимуть надавати Києву військову допомогу, оскільки це важливо.

15-та година

ДСНС Київ: внаслідок влучання снаряда сталось загоряння у приватному будинку

О 12:43 до Служби порятунку 101 надійшло повідомлення про пожежу у будинку в Оболонському районі столиці. Рятувальники встановили, що внаслідок потрапляння снаряда в окремо розташований 2-поверховий приватний житловий будинок сталося загоряння покрівлі. О 13:21 займання було локалізовано на площі 150 кв. м та о 13:41 – ліквідовано. На місці задіяно 3 одиниці пожежної техніки та 15 чоловік особового складу.

За попередньою інформацією, жертв та постраждалих немає.

14-та година

КМДА: У Києві до Wi-Fi підключено вже 650 укриттів

Як повідомив керівник цифрової трансформації Києва (CDTO), заступник голови КМДА Петро Оленич, це майже 70% отриманих заявок.

Оформити заявку на підключення можна:

Вдень

Українські військові на Миколаївщині відтіснили окупантів до межі з Херсонською областю. Про це повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

“У перший тиждень ворог заходив до Вознесенська, а зараз ми вже ведемо бої на межі Миколаївської та Херсонської області. Успішно, тяжко. Військові працюють”.

Він повідомив, що вночі ЗСУ збили ворожий літак та крилату ракету окупантів над Миколаївщиною.

Вдень

Ракети до ТОС-1 “Солнцепек” не доїхали до Києва. Залишились лежати на Чернігівщині.

13:05

Бучанська громада перерахує на підтримку Збройних сил України 13,4 мільйона гривень. Про це повідомив міський голова Бучі Анатолій Федорук.

“Бучанській громаді складно, бо ми одні з перших побачили жахи війни на власні очі. Але ми свідомі того, що лише разом зможемо перемогти у цій війні. Нам усім не вистачає ресурсу, але Збройним силам підтримка потрібна найбільше, тому «Народ і армія – єдині!» – це вже не просто слова, а усвідомлена суспільством об’єктивна реальність”, – наголосив мер.

Удень

Як повідомили в пресцентрі Командування морської піхоти ВМС ЗСУ, командири двох пошкоджених вранці десантних кораблів у Бердянську – з числа зрадників України. У 2014 році вони перейшли на бік окупантів.

Командир ВДК “Саратов” – капітан 2 рангу Володимир Храмченков, колишній командир СДК “Кіровоград” українських ВМС, у 2014 році зрадив присязі та перейшов на бік окупантів.

Його “товариш” – капітан 2 рангу Павлов Юрій Вікторович, командир ВДК “Новочеркаськ”, на момент зради був старшим помічником командира ВДК “Костянтин Ольшанський”.

“Сьогодні ж всі ми бачили, як кораблі накивали п’ятами з порту Бердянська. На «Саратові» пожежа, здетонував БК. На «Новочеркаську» – троє загиблих та троє поранених. Ось що буває, коли береш на службу зрадників. Вони слабкі, в 2014 році не встояли та взяли 30 срібняків, і сьогодні завдяки їхньому «професіоналізму» у рашистів ще два БДК втратили боєздатність”, – йдеться в повідомленні КМП.

Морські піхотинці також звернулися до цих двох зрадників: “У вас залишився єдиний шанс хоч трохи відбілити свою совість: краще затопіть свої кораблі самі, ми вам за це навіть нагороду якусь дамо. В іншому випадку, наблизитесь до українських берегів ще раз – будете годувати наших азовських бичків разом з екіпажем “Орська”.

Після 13-ї

Полк “Азов” повідомив, що його мінометні розрахунки прицільно відпрацювали по ворожій техніці РФ в оточеному Маріуполі. 

“Мінометники полку “Азов” продовжують знищувати ворогів. Захисники Маріуполя прицільним пострілом з міномета вивели з ладу 1 ББМ та 3 вантажівки окупантів”, – йдеться в повідомленні. 

“На відміну від росіян, які знищують українські міста вщент, наші мінометники б’ють прицільно, не знищуючи при цьому житлову інфраструктуру”, – наголосили в полку. 

Удень

У мережі з’явилося відео із зафіксованими наслідками українського ракетного удару по російських великих десантних кораблях Чорноморського флоту РФ у порту Бердянська (Запорізька область) вранці 24 березня.

Як можна побачити, відео знято з безпілотника, який перебуває поруч із портом цього приазовського міста.

  • ВДК “Орськ” – знищено, на кораблі сильна пожежа, боєкомплект детонує;
  • ВДК “Саратов” – уражений, на ньому теж пожежа;
  • ВДК “Цезарь Кунников” і “Новочеркасск” – спішно відходять із порту з ураженнями, один із них горить.

Зйомка зроблена уранці невдовзі після світанку.

Ранок

На будівлі міської ради Херсона, який окупували російські війська, вивісили великий синьо-жовтий прапор.

Фото з ФБ Ігоря Колихаєва

“У ніч, коли обстрілювали міськраду, було перебито трос, на якому тримався наш державний стяг. Та й сам прапор давно настав час замінити – вигорів і обтріпався. Так не годиться. Сьогодні знайшли нагоду повісити новий. Доброго дня, моє Місто-герой!”, – написав мер Ігор Колихаєв у ФБ.

Вдень

Російські окупанти розглядають облогу Києва як можливість забезпечити собі “безбідне” життя і продовжують займатися мародерством. Про це свідчать розмови загарбників, які наразі перебувають у Київській області, та які регулярно перехоплює СБУ.

“Окупанти вважають, що доля “посміхнулася їм”, адже поблизу столиці більше можливостей для мародерства”, – йдеться в повідомленні пресцентру Служби безпеки України.

На оприлюдненому записі розмови російський “вояка” просить рідних дізнатися ціну “нажитої” відеокарти та інших комплектуючих до комп’ютера. Відповідь його задовольнила настільки, що зробив висновок:
“В принципе, эта командировка меня окупила”.

Загарбник не засмучується навіть, що на його батьківщині ціни пішли угору. Озвучує плани – встигнути “заробити” на безбідне життя: “Я пойду взламывать квартиры, нах*й. Высоток тут дох*я, десятиэтажных, нах*й. Буду взламывать дома”. 

Ранок

ДСНС на Київщині: ліквідовано пожежу у виробничо-складському приміщенні, що сталася внаслідок обстрілу

О 02:05 до оперативно-диспетчерської служби 101 надійшло повідомлення про обстріли території підприємства на Васильківщині. По прибуттю на місце виклику рятувальників виявилося, що вогнем охоплено виробничо-складське приміщення на площі понад 4000 м кв. та є загроза загорання адміністративної будівлі. Потерпілих та загиблих не виявлено.
Пожежу було локалізовано о 05:05 та повністю ліквідовано о 08:29. На місці виклику працювало 24 вогнеборця та 6 одиниці техніки.

ДСНС на Житомирщині: 

Близько 9:00 внаслідок ракетних ударів пошкоджено будівлю ліцею, котельню та будинок культури у с. Кирдани Коростенського району без послідуючого горіння. Загиблих та травмованих немає.

Також зруйновано 5 будинків, пошкоджено 13 житлових будинків та 7 господарських будівель у с. Раківщина Коростенського району без послідуючого горіння, травмовано одну особу.

Ранок

Перший місяць повномасштабного вторгнення РФ в Україну увійде в історію як “місяць незламності”. Українська армія та український народ витримали удар, який міг зруйнувати багатьох, але не українців.

Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков, подякувавши усім нашим захисникам і захисницям, усім громадянам, які на своєму місці працюють заради життя країни.

Водночас глава Міноборони зазначив, що попереду в України ще “дуже важкий період”. Проте вже зараз можна робити висновки про боєздатність української армії, тероборони, Національної гвардії та народного спротиву.

“Наші воїни вже уразили понад 100 російських літаків і понад 125 гелікоптерів, понад 520 танків та понад 1500 бронемашин. Сумарні втрати ворога – вбитими, пораненими, полоненими та зниклими безвісти – вже становлять понад 40 тис. людей. Збільшується кількість дезертирів”, – написав Резніков.

Міністр підкреслив: російська військова машина не зупиниться, поки не захлинеться кров’ю своїх солдатів. Російське суспільство вже відчуває окремі наслідки, але воно залякане і пасивне.

“Єдиний наш шлях – вистояти під навалою Мордора. Через біль, страх, втрати. Через усі випробування”,

– наголосив глава Міноборони.

Олексій Резніков заявив, що українська армія вистояла та посилюється за рахунок резерву, стримує ворога і переходить до активної оборони. Поступово збільшується її міжнародна підтримка.

Головне нині – щоб працювала економіка, яка “поступово переводиться на військові рейки”, щоб встояли системи життєзабезпечення, працювала логістика.

“Тут є складнощі, які ми не збираємося ховати та сприймаємо як завдання для вирішення”, – пояснив Резніков.

“Ми їх виженемо. Ми все відбудуємо. Ми очистимо нашу землю від наслідків війни. Це вимагатиме від нас напруження всіх сил і часу. Поки ми єдині – ми усе здолаємо”, – підсумував міністр оборони.

Полудень

Президент Володимир Зеленський виступив на саміті НАТО:

“НАТО має розуміти – зараз ми у «сірій зоні». Між Заходом і Росією. Але ми світлі люди! І ми захищаємося вже місяць! Місяць героїчного опору. Місяць найчорніших страждань. Місяць безкарного руйнування мирної країни, а разом з нею – всієї архітектури глобальної безпеки. Усе це – на очах у всього світу”.

Зеленський попросив допомогу – 1% літаків і танків Альянсу. Також він наголосив на потребі ЗСУ в системах ППО, реактивних системах залпового вогню і протикорабельних озброєннях.

Також Зеленський висловив сумнів у тому, що стаття 5 Північноатлантичного договору спрацює в разі нападу Росії на якусь із країни НАТО, адже Будапештський меморандум уже не спрацював.

Крім того, він фігурально зробив закид на адресу Угорщини, зазначивши, що “сьогодні Будапешт не працює на мир в Україні”.

І попросив більше не казати, що “армія України не відповідає стандартам НАТО”.

Ранок

Україна веде перемовини зі США, Британією, Німеччиною, Францією і Туреччиною щодо гарантій своєї безпеки.
Про це розповів глава МЗС Дмитро Кулеба в інтерв’ю іспанському виданню El Pais, яке цитує УНІАН.

Ранок

У порту тимчасово окупованого Бердянська, крім великого десантного корабля “Орск” ЧФ РФ, внаслідок ракетного удару України пошкоджено ще три російські кораблі. Про це повідомляють очевидці події, українські ЗМІ та російські телеграм-канали.

Зазначається, що українські сили оборони завдали удару по порту в Бердянську з тактичного ракетного комплексу “Точка-У”.

Порт затягнуто густим димом, було видно вогонь.

Крім “Орска”, уражено ще такі кораблі окупантів:

  • пожежа на великому десантному кораблі “Саратов”;
  • рятуються втечею ВДК “Кунников” та “Новочеркасск”, які також зазнали пошкоджень та втрат серед екіпажів (11 поранених, 3 загиблих).

У “Саратова” втрати невідомі, продовжується локальна пожежа в кормовій частині, через загрозу вибуху боєзапасу корабель притоплено на глибині 5 метрів.

“Кунников” та “Новочеркаск” з пошкодженнями вийшли в море.

Ранок

З початку вторгнення Росія скоїла 148 злочинів проти журналістів та медіа. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Дані моніторингу, зокрема, свідчать про те, що:

П’ятеро журналістів були убиті під час виконання обов’язків, семеро – поранені. Один журналіст зник безвісти.

Понад 70 медіа були змушені зупинити роботу внаслідок захоплень редакцій, погроз та тимчасової окупації.

Зафіксовано шість випадків викрадень і катувань журналістів.

“Всі злочини перевірені і задокументовані. Гаага чекає”, – заявила директорка ІМІ Оксана Романюк.

11-та година

На Сумщині вночі 24 березня співробітники ДСНС неодноразово залучалися до ліквідації наслідків авіаційних ударів, які ворог завдавав по Охтирському району.

В міг Охтирка з-під завалів пошкоджених житлових будинків рятувальникам вдалося вивільнити постраждалу жінку, також було деблоковано тіло загиблої людини.

В інших населених пунктах Охтирщини по яких ворог наносив авіаудари, рятувальники вивільнили з-під завалів чотирьох постраждалих людей. Також проводилося гасіння пожеж житлових будинків.

Ранок

Уночі російські окупанти обстріляли центр Харкова ракетами типу “Калібр”, випущеними із кораблів Чорноморського флоту РФ у Чорному морі. Про це заявив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов в ефірі національного телемарафону.

“Ситуація по Харкову, можна сказати, стабільна. Однак у нас сьогодні було 44 обстріли з артилерії, танками, мінометами тощо і 140 разів нас обстрілювали з реактивних систем залпового вогню. Тобто, це ми називаємо вже ситуацією стабільною”, – цитує Синєгубова “Українська правда”.

За словами голови ОВА, в області критичною точкою залишається місто Ізюм. Також вранці 24 березня окупанти обстріляли місто Золочів, а 23 березня – місто Балаклія.

Напередодні

Велика Британія має намір на зустрічах лідерів НАТО та G7 24 березня оголосити про “новий великий пакет військової підтримки” для України.

Як зазначається на сайті уряду, новий пакет підтримки з Лондона включатиме 6000 ракет, що складаються з протитанкової та фугасної зброї, а також 25 мільйонів фунтів стерлінгів на фінансову підтримку українських військових. Це більш ніж вдвічі збільшує оборонну летальну допомогу, надану на сьогоднішній день.

Ранок

З початку великого російського вторгнення в Україні від рук окупантів загинуло 128 дітей, понад 172 дістали поранення, – Офіс генерального прокурора України.

Ранок

Пресслужба Генштабу ЗСУ: “На півночі України частково знищено, а частково захоплено колону забезпечення російських окупантів. Спротив триває! Разом переможемо”, – йдеться в дописі із фото ліквідованої та трофейної техніки

Після дев’ятої

На 24 березня погоджено 7 гуманітарних коридорів (за словами віцепрем’єра Ірини Верещук):

  • Маріуполь — Запоріжжя.
    Для евакуації людей з Маріуполя буде працювати маршрут Бердянськ — Запоріжжя. Місце зборів: спорткомплекс на вул. Мелітопольське шосе, 27.
  • Пологи — Запоріжжя. Місце зборів: міська рада.
  • Мелітополь — Запоріжжя. Місце зборів: пожежна частина №9.
  • Велика Димерка — Бровари. Місце зборів: Будинок сільради на вулиці Бобрицька, 1.
  • Богданівка — Бровари. Місце зборів: сільрада на вулиці Богдана Хмельницького, 219.
  • Макарів — Житомир. Місце зборів: сільрада, вул. Ростовського, 30.
  • Бервиця — Бровари. Місце зборів: з села Бервиця люди мають самостійно перейти до мосту між селами Мокрець та Заворичі, де переходять річку Трубіж в напрямку вулиці Радгоспна.

Після дев’ятої

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлені дані щодо втрат російського агресора в живій силі й техніці станом на ранок 24 березня:

  • особового складу – близько 15 800 осіб (+200),
  • танків ‒ 530 од. (+13),
  • бойових броньованих машин (ББМ) ‒  1597 од. (+19),
  • артилерійських систем  – 280 од. (+13),
  • РСЗВ – 82 од. (+2),
  • засоби ППО – 47 од. (без змін за добу),
  • літаків – 108 од. (+7),
  • гелікоптерів – 124 од. (без змін за добу),
  • автомобільної техніки – 1033 од. (+25),
  • кораблі /катери  – 4 од. (без змін за добу),
  • цистерн з ПММ  – 72 од. (+2),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня  – 50 од. (+8),
  • спеціальна техніка – 16 од.(+1).

(Дані приблизні. У дужках – зміна порівняно з даними ранку 22 березня).

Ранок

Російські війська на Луганщині застосували фосфорні бомби, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

“Вночі на Рубіжне було скинуто фосфорні боєприпаси. Внаслідок обстрілів міста загинули четверо людей, серед них двоє дітей. Ще шестеро людей отримали поранення”, – зазначив очільник ОВА.

Ранок

У порту Бердянська, який тимчасово захоплений окупантами, знищено великий десантний корабель “Орск” проєкту 1171 Чорноморського флоту РФ.

Про це вранці інформує пресслужба Військово-морських сил ЗСУ.

Є відео, як палає ВДК росіян та, можливо, інші судна чи об’єкти в порту:

Після півночі

Протягом доби 23 березня зенітні ракетні війська Повітряних сил Збройних сил України знищили 11 повітряних цілей російських окупантів.

Як сказано у звіті пресслужби Командування ПС ЗСУ за добу, зенітниками збиті:

  • 7 літаків;
  • 1 гелікоптер;
  • 1 БпЛА оперативно-тактичного рівня;
  • 2 крилаті ракети.

Після півночі

Президент Володимир Зеленський у черговому нічному відеозверненні закликав світ вийти на акції підтримки України 24 березня – в день “трьох важливих самітів”.

“24 березня у Європі, у Брюсселі, відбудуться одразу три важливих саміти. Важливих для безпеки кожного з нас. Саміт НАТО. Саміт Євросоюзу. Саміт “Великої сімки”.

Я впевнений, люди продемонструють, як вони нас підтримують. Але підтримати свободу повинні й політики. Усі вони. Вони повинні підтримати боротьбу за життя. Ми чекаємо серйозних кроків. Від НАТО, ЄС і “Великої сімки”. Ми знаємо, що росіяни вже почали лобіювати свої інтереси. Це інтереси війни. Ми знаємо, що вони працюють з деякими партнерами. Ми знаємо, що вони хочуть загасити цю тему. Тему боротьби проти війни. Але загасити потрібно війну. На цих трьох самітах буде наша міцна позиція. На цих трьох самітах ми побачимо: хто друг, хто партнер, а хто продався і зрадив.

Життя можна захистити тільки у єдності. Свобода має бути озброєною.

Українське небо так і не зробили безпечним від російських ракет і авіабомб. Ми так і не отримали літаки і сучасну протиракетну зброю. Ми так і не отримали танки, протикорабельні засоби. Російські війська все ще можуть вбивати тисячі наших людей, руйнувати наші міста. Просто тому, що окупантів ДУЖЕ багато. Просто тому, що Росія десятиліттями готувалась до цієї ганебної війни…

Росія дістає живу силу звідусіль. Шукає найманців по світу. Будь-яких покидьків, які здатні стріляти в мирних людей. Російські війська руйнують наші міста. Вбивають без розбору цивільних людей. Ґвалтують жінок. Викрадають дітей. Російські війська не знають межі зла.

Ми маємо разом не допустити, щоб Росії вдалося зламати когось в НАТО, ЄС чи у “Великій сімці”.  Зламати і перетягти на сторону війни. Побачимо 24 березня”, – наголосив Зеленський.

Близько півночі

Українські війська посунули лінію фронту на схід від Києва на 25-35 км. Про це повідомило CNN із посиланням на обізнане джерело в Пентагоні.

Близько півночі

У Бєлгородській області Росії із сіл Нехотєєвка та Журавльовка близько 180 мешканців евакуювали до Бєлгорода після заяви губернатора про те, нібито з території України туди прилетів снаряд.

Як заявив губернатор Бєлгородської області В’ячеслав Гладков заявив, снаряд, який прилетів з території України, розірвався в селі Журавльовка, внаслідок чого постраждали люди і був пошкоджений будинок. У Журавльовці та Нехотєєвці було запроваджено режим надзвичайного стану.

Із цими селами межує територія Харківщини, де присутні російські війська.

Раніше голова Харківської ОВА Олег Синєгубов попередив про те, що Росія готує провокації з обстрілом власних територій. Він укотре наголосив, що ЗСУ ніколи не завдадуть ударів по об’єктах цивільної інфраструктури та мирних жителях, як це роблять рашисти.

Північ

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 00:00 24 березня:

На Поліському напрямку ворог активізував ведення повітряної розвідки у районах населених пунктів Глібівка, Лютіж, Лебедівка. Вздовж лінії зіткнення противник продовжує інженерне обладнання позицій та встановлення мінно-вибухових загороджень. Протягом дня противник здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Калинівка, Горенка, Пуща-Водиця, Нові Петрівці, Романівка та північно-східної околиці міста Києва.

На Броварському напрямку ворог зупинений. Намагався здійснити спробу прориву оборонних позицій наших військ з метою виходу до північно-західної околиці Києва, та успіху не мав.

На Сіверському напрямку противник, силами окремих підрозділів Центрального військового округу ЗС РФ, продовжує зосередження сил і засобів для здійснення спроби відновлення наступальних дій. Тут ворог намагається блокувати та зайняти місто Чернігів. Проводив повітряну розвідку районів міста, ймовірно, з метою оцінки результатів авіаційних ударів та виявлення позицій підрозділів ЗС України.

На Слобожанському напрямку противник здійснював артилерійські удари по місту Харків, активних наступальних дій підрозділам окупаційних військ провести не вдалось.

“У напрямку на Суми підрозділи 1-ї танкової армії активних наступальних дій не проводили. Основні зусилля зосереджувалися на блокуванні міста, нанесенні артилерійських та авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури”, – розповіли в Генштабі.

У напрямку на місто Ізюм окупанти здійснили спробу прориву оборони наших військ у районі населених пунктів Донецьке, Топольське, Кам’янка, тривають бої.

На Донецькому напрямку противника веде обстріли підрозділів Збройних Сил України на переважній більшості напрямків. Основні зусилля зосереджує на захопленні населених пунктів Рубіжне, Сєвєродонецьк, Попасна, Верхньоторецьке, Мар’їнка та Маріуполь. Здійснює перегрупування та нарощування угруповань для відновлення наступальних дій. Активно веде розвідку, намагається просуватися вперед, минаючі позиції наших військ та місць супротиву не вступаючи в бій.

У районі Попасної, за підтримки артилерії, ворог продовжує спроби просунутись вглиб міста та закріпитися на раніше захоплених позиціях. Успіху не мав, зазнав втрат.

Російські окупанти продовжують завдавити авіаційні, артилерійські удари по об’єктах цивільної інфраструктури Маріуполя. Успіху не має.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує інженерне обладнання позицій. Здійснює заходи з відновлення боєздатності, поповнення боєприпасів та ПММ з метою підготовки до відновлення наступальних дій.

У зв’язку з численними втратами командування окупаційних військ формує та переміщує додаткові підрозділи до кордонів України. Зокрема, за наявною інформацією, з метою відновлення втрат 144-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу у військових комісаріатах Смоленської області активізовано заходи з укладання контрактів. Для доукомплектування окупаційних підрозділів також залучаються військовослужбовці, які повертаються після відрядження з Сирії.

У прикордонні з Україною райони Гомельської області Білорусі з території Росії прибувають залишки підрозділів Східного військового округу та повітряно-десантних військ.

Продовжує зберігатися імовірність участі окремих підрозділів збройних сил Республіки Білорусь у російській агресії проти України. За наявними даними, поблизу українсько-білоруського кордону перебувають до чотирьох батальйонно-тактичних груп зі складу ЗС РБ.

“Збройні Сили України у взаємодії з підрозділами Сил оборони дають гідну відсіч загарбнику на всіх напрямках. Противник несе значні втрати в особовому складі та техніці”, – заявили в Генштабі ЗСУ.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО і надалі відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці. Темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.