ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 33 – 28.03.2022

Північ

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 24:00

Угруповання Сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках, зосереджуючи зусилля на:

  • недопущенні просування противника в напрямках населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове;
  • зайнятті населених пунктів Кам’янка, Топольське;
  • створенні умов для покращення тактичного положення в районі міста Чугуїв;
  • стримуванні атак противника в районах населених пунктів Рубіжне, Лисичанськ, Попасна, не допускаючи обходу основних сил угруповання.

Одночасно Сили оборони продовжують утримання кругової оборони міста Маріуполя і оборону та стримування просування противника в районі Чернігова.

Угруповання, що захищає Київ, з метою покращення оперативного положення та утримання зовнішнього рубежу оборони, продовжують бойові дії, утримують контроль за ситуацією в населених пунктах Мотижин, Лісне, Капітанівка та Дмитрівка.

Частина сил продовжує ведення оборонної операції в інших визначених районах, проводиться стабілізаційна операція, виконуються завдання територіальної оборони та здійснюються контратаки на окремих напрямках.

Противник ослаблений, дезорієнтований, значна його частина відрізана від логістичного забезпечення й основних сил. Зниження бойового потенціалу підрозділів противника командування окупаційних військ намагається компенсувати невибірковим вогнем артилерії та нанесенням ракетно-бомбових ударів, знищуючи таким чином інфраструктуру українських міст.

Вечір

Заступник керівника ОП Кирило Тимошенко: 
Сьогодні вдалося евакуювати маріупольців із Бердянська – 15 автобусів, в яких 881 людина, вже в Запоріжжі.
Також на власному транспорті до Запоріжжя прибули 2350 людей, більшість з яких – маріупольці.

Вечір

Глава держави присвоїв звання бригадного генерала начальнику служби безпеки президента Максиму Донцю (він же – заступник начальника УДО). Указ №181/2022 з цього приводу підписаний 28 березня.

В іншому указі цього дня, №180/2022, в Управлінні держохорони кілька військових відзначені державними нагородами.

Вечір

У Держспецзв’язку повідомили про масовану кібератаку на  IT-інфраструктуру “Укртелекому”.

“Задля збереження мережевої інфраструктури та продовження надання сервісів ЗСУ, іншим військовим формуванням та користувачам критичної інфраструктури, «Укртелеком» тимчасово обмежив надання послуг для більшості приватних користувачів та бізнес-клієнтів”, – ідеться у вечірньому повідомленні.

“Фахівці Держспецзв’язку оперативно відреагували на ситуацію, завдяки чому атаку було відбито. Тож тепер «Укртелеком» має можливість почати відновлення надання послуг клієнтам”, – зазначили в Держспецзв’язку.

В “Укртелекомі” повідомляли про “тимчасові складнощі зі встановленням нових інтернет-сесій у клієнтів”.

Напередодні

Німецький рокгурт Scorpions висловив підтримку Україні під час свого виступу в Лас-Вегасі 27 березня. Зі сцени пролунала легендарна рок-балада “Wind of Change”, але зі зміненим рядком.

Замість “Я йду вздовж Москви-ріки до парку Горького, слухаючи вітер змін” Клаус Майне співав: “Почуйте моє серце, воно каже, що Україна чекає, щоби вітер змінився”.

“Ця пісня закликає до миру, і сьогодні, я вважаю, ми маємо проспівати її ще гучніше. Ми присвячуємо її хоробрим людям в Україні”, – сказав фронтмен.

Наприкінці пісні засвітився жовто-блакитний “пацифік”.

Вечір

Голова Балаклійської територіальної громади Іван Столбовий пішов на співпрацю з російськими окупантами. Про це заявив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

“Він (Столбовий) зрадив інтереси країни, зрадив українських захисників та односельчан. Іван Столбовий зараз збирається працювати з тими, хто вбиває наших людей та руйнує наші міста”, – написав Синєгубов у телеграмі.

Голова ОВА нагадав, що Верховна Рада посилила кримінальну відповідальність за державну зраду, і “на голову Балаклійської громади чекає 15-річне ув‘язнення до довічного позбавлення волі”.

“Таке покарання буде для кожного, хто сяде за стіл переговорів з російськими окупантами!” – заявив Синєгубов.

Раніше стало відомо, що мер Балаклії Іван Столбовий не викрадений, як повідомляли раніше, а вільно пересувається по окупованій території і співпрацює з росіянами.

Голова Ізюмської райдержадміністрації Степан Масельський розповів “Суспільному” про Столбового: “Живий, здоровий, неушкоджений. Він та його родина. Наскільки мені відомо, вони вільно переміщаються містом Балаклія і на зв’язок не виходять”.

За повідомленням “Суспільного”, в мережі з’явилося відео з Іваном Столбовим, на якому він повідомляє жителям, що вирішив залишатися у місті, “хоча була можливість поїхати на захід України, кудись ще”.

“Вчора я говорив з керівництвом російської армії, і вони запропонували теж свою допомогу. Це ваше право, брати чи не брати, але ми сьогодні організуємо роботу пунктів роздачі гуманітарної допомоги… Там буде борошно, картопля, не знаю, що буде ще. Як ви вважаєте, ваше рішення – брати чи не брати. Але у нас більше допомоги ніхто сьогодні не дасть, розумієте? Ваше право, тому що на сьогоднішній день заблоковано… Ми будемо все робити, щоб відновити життєдіяльність нашого міста. Я думаю, що далі ми будемо з ними (росіянами) зустрічатися, щоб нам давали допуск і з підключення електроенергії і води тощо. Ніякими іншими питаннями ми більше займатися не будемо. Займатимемося життєдіяльністю нашого міста”, – говорить Столбовий.

Після 22-ї

Українські військові на Чернігівщині знищили скупчення техніки армії рашистів, повідомила пресслужба оперативного командування “Північ”.

“Сили спротиву Сіверщини продовжують працювати на перемогу над ворогом! Сьогодні два бронеавтомобілі “Тигр”, вантажний автомобіль “Урал” з боєкомплектом та танк Т-72 були відправлені за вже всім відомими маршрутом”, – заявили в ОК.

За даними командування, також було пошкоджено вісім одиниць техніки противника та захоплено вантажний автомобіль “Урал” з сухим пайком.

За попередніми підрахунками ОК, втрати по живій силі противника за день склали до 22 військовослужбовців.

Вечір

У мережі показали перший сюжет зі звільненого від російських військових Ірпеня у Київській області. Відео оприлюднила пресслужба Командування Сил спеціальних операцій.

“ССО України в Ірпені. Військові кореспонденти Військове телебачення України перші, хто з камерами в руках зняли один з етапів зачистки міста воїнами Сил спеціальних операцій ЗС України. Наразі повертатися мирним мешканцям сюди ще небезпечно, адже  ворог може вдарити в найнеочікуваніших місцях. Вашій увазі ексклюзивні кадри з Ірпеня!” – йдеться в повідомленні.

21-ша година

Російські війська завдали ракетного удару по нафтобазі у Рівненській області, – голова ОВА Віталій Коваль.

Вечір

Мобілізовані до ЗС Росії (через “ДНР”) жителі окупованих районів Донецької області, які перебувають на Сумщині, намагаються бунтувати проти їх до бойових дій проти України.

20:30

У Луцьку досі триває гасіння пожежі, яка сталася на нафтобазі внаслідок обстрілу 27 березня, – ДСНС.

Вечір

Переговори між Україною і Росією відбудуться 29 березня у стамбульському палаці Долмабахче. Представники країни-агресора вже прибули в Стамбул.

Вечір

У звільненому Тростянці українські захисники виявили тіло чоловіка, якого закатували окупанти, повідомляє Офіс генпрокурора.

За даними слідства, військовослужбовці збройних сил РФ під час окупації м. Тростянець жорстоко знущались та вбили чоловіка. Його тіло з множинними тілесними ушкодженнями виявили правоохоронці в гаражі після звільнення міста від окупантів 28 березня 2022 року. Особа загиблого встановлюється.

За цим фактом розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України). Досудове розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчим відділення поліції №1 (м.Тростянець).

Вечір

За 27 діб облоги, станом на 27 березня у Маріуполі загинуло майже 5 тисяч людей, з них приблизно 210 дітей, дані мера Вадима Бойченка, якого цитує “Укрінформ”.

За вказаний період ворожими обстрілами та бомбардуваннями пошкоджено 2340 багатоквартирних житлових будинків, що становить 90% від загальної кількості, з них прямим влучанням – 1560 (60%), а зруйновано 1040 (40%). У приватному секторі пошкоджено 61 200 будівель (90%), з них прямим влучанням – 40 800 (60%) та зруйновано – 27 200 (40%).

Також зруйновано три лікарні, пошкоджено ще сім. Крім того, пошкоджено 57 шкіл та 70 дитсадків, з них зруйновано 23 та 28 відповідно. У місті пошкоджено також два заводи, порт та військову частину.

До блокади з Маріуполя виїхало до 140 тисяч людей, після – евакуйовано 150 тисяч.

В облозі залишилося 170 тисяч осіб, депортовано до Росії – 30 тисяч, поінформував Бойченко.

Міський голова Маріуполя зазначив, що ці дані є лише приблизними, адже точно порахувати загиблих зараз неможливо, оскільки постійно тривають бої.

Вечір

Кореспондент інформагенції УНІАН Дмитро Хилюк перебуває в полоні російських військових. Про це повідомила його колега, журналістка Наталія Богута, а також організація “Медійна ініціатива за права людини”.

“За нашими даними, його забрали окупанти ще на початку березня і зараз утримують у пункті для полонених у місті Димер Київської області”, – зазначила Богута.

Вдень

В українському державному банку “Укргазбанк” заявили про готовність виплатити по 100 тисяч рублів готівкою російським військовим, які здаватимуться в полон Збройних сил України разом з технікою та зброєю.

Як ідеться в заяві банку у Facebook, “усі ми знаємо, що російському війську бракує мотивації, тому ми вирішили трохи підштовхнути їх до ухвалення правильного рішення і готові заплатити більше грошей, ніж пропонують їм вдома”.

19-та година

Уточнені дані ДержНС щодо обстрілів у Сєвєродонецьку: “Внаслідок обстрілів в п’ятиповерховому будинку сталося загоряння в одній із квартир на 4-му поверсі, відбулося руйнування 4-го та 5-го поверхів будинку. З-під завалів рятувальники ДСНС Луганщини врятували 4 осіб…
Через обстріли сталося руйнування в п’ятиповерховому житловому будинку. Прибувши на місце події, бійці ДСНС Луганської області врятували 9 громадян. Розбираючи завали, рятувальники знайшли 2 людей, на жаль, без ознак життя”.

Крім того, зазначили в ДПСУ, в інший житловий будинок потрапив снаряд, через що сталася пожежа. На місці працює пожежно-рятувальний підрозділ.

Вдень

Письменник і волонтер Сергій Жадан потрапив під ракетний обстріл у Харкові, де він займається волонтерською роботою.

“Трішки попали під обстріл. Всі живі, всі здорові. Чотири приходи, ракети, скоріше за все. Мужики йдуть вулицею, ліниво попиваючи пивце (де лише взяли?))), навіть не озираються на вибухи, хоча впало зовсім поруч. Бережіть себе, дорогі брати і сестри”, – написав він на сторінці у ФБ.

16:45

Мер Ірпеня Олександр Маркушин заявив про звільнення міста від російських окупантів.

“У місто повертатись поки що не можна, це поки небезпечно. Ми закріплюємось на наших нових рубежах і далі будемо йти і звільняти Бучу, Гостомель, Ворзель”, – сказав міський голова у відеозверненні.

15:45

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: П’ять будинків, розташованих в одному районі міста Сєвєродонецьк, потрапили під щільний обстріл російської армії.
Маємо пожежі та чисельні руйнування. Задіяні майже всі рятувальники. В одному з домів зруйновано два верхні поверхи, ще в двох – майже відсутні по два під’їзди в кожному. З-під завалів вже підняли сімох осіб, серед них є поранені. Пошуки людей, у тому числі дітей, тривають.

Ще одного пораненого направлено до лікарні після обстрілу Рубіжного.

Вдень

У Генічеську Херсонської області російські загарбники затримали депутата Генічеської міськради від партії “Слуга народу” Олексія Коновалова, повідомив перший заступник голови обласної ради Юрій Соболевський.

Близько 10-ї години Олексій Коновалов разом із дружиною рухалися на авто у напрямку с. Генічеська Гірка – Генічеськ. На блокпосту загарбників біля зруйнованого мосту відбулася перевірка документів.

“Військові Росії мають при собі списки цікавих їм осіб. Олексій Коновалов був в списках, тож його було затримано та перевезено до Вищого професійного училища 17, м. Генічеськ. Зв’язку із депутатом немає. Дружина лишилася на місці, її не чіпали”, – поінформував перший заступник голови облради.

Вдень

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов: “Збройні сили України на Харківщині по деяких напрямках перейшли в контрнаступ. Мала Рогань повністю знаходиться під контролем наших військ і “зачищена” від окупантів. Так само і Вільхівка. Звільнена від ворога Гусарівка, що біля Балаклії. Запеклі бої з окупантами тривають в Ізюмі”.

За його словами, за минулу добу російські окупаційні війська завдали в регіоні близько 59 артилерійських та мінометних ударів. Це райони Салтівки, Олексіївки, П’ятихаток, міста Чугуїв, Дергачі.

Вдень

За місяць повномасштабної російської агресії до складу Православної церкви України із так званого Московського Патріархату (РПЦвУ) офіційно перейшли вже 28 громад. Про це повідомила пресслужба ПЦУ.

Вдень

Ще трохи знищеної техніки Кантемировської дивізії ЗС РФ (Сумщина).

Вдень

У блокованому російськими військами Маріуполі залишаються близько 100-160 тисяч людей, – про це повідомила міська рада із посиланням на мера Вадима Бойченка.
Мер заявив про неохідність повної евакуації з міста.

Вдень

У Конотопському районі Сумської області російські окупанти важкою технікою наїхали на пішоходів – батько загинув, а мати і 15-річний син отримали поранення.

Як повідомила пресслужба Офісу генпрокурора, 27 березня о 17:15 на автодорозі за межами села Чумакове (колишній Буринський район) рухалася колона військової техніки РФ. Нехтуючи міжнародним правом, військовослужбовець РФ умисно наїхав на пішоходів, які йшли в попутному напрямку.
Внаслідок цього постраждала родина – 15-річний підліток та його мати отримали поранення, 33-річний чоловік від отриманих травм помер у лікарні.

Конотопська окружна прокуратура здійснює досудове розслідування за фактом “порушення законів та злочинів війни” (ч. 2 ст. 438 КК України).

12:40

Генштаб ЗСУ (зведення на 12:00): Основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та підготовці до відновлення наступальних дій.

Відзначається перегрупування з метою нарощування наступальних спроможностей для виконання завдання щодо виходу на адміністративні кордони Донецької і Луганської областей. При цьому противником продовжується нанесення ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури.

Триває підготовка та переміщення додаткових підрозділів збройних сил РФ для ведення бойових дій на території України.
За наявною інформацією, заплановано відправку військової техніки та 150 військовослужбовців зі складу 155-ї окремої бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту (пункт постійної дислокації – Владивосток). Сформовано підрозділ 14-ї окремої бригади спеціального призначення Східного військового округу (Хабаровськ), терміни готовності до відрядження – травень поточного року.

Противник продовжує блокувати місто Чернігів, наносить вогневе ураження по об’єктах цивільної інфраструктури. Здійснює оборону раніше захоплених рубежі та проводить інженерне обладнання позицій. За наявними даними, ворог відійшов з населеного пункту Сновськ, знищивши міст через р. Снов.

Крім того, російськими окупантами знищені мости в районах населених пунктів Конотоп, Стара Рудня, Смяч, Малий Дирчин та Великий Дирчин.

У напрямку на Бровари окупанти намагалися діяти силами окремих підрозділів 90-ї танкової дивізії та 2-ї загальновійськової армії Центрального військового округу. Активними оборонними діями підрозділів Збройних сил України ворога було зупинено. Але він продовжував обстріли позицій наших військ у районі села Лук’янівка.

Слобожанщина: в районі міста Ізюм противник діє силами окремих підрозділів зі складу 20-ї загальновійськової і 1-ї танкової армій та балтійського флоту. Здійснює перегрупування, поповнення боєприпасів з метою подальшого поновлення наступу на Слов’янськ.

На Донецькому напрямку окупанти основні зусилля зосереджують на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне, виходів до районів населених пунктів Вугледар, Солодке, а також захопленні міста Маріуполь.
Противник здійснив артилерійські та мінометні обстріли населених пунктів Торецьке, Світлодарськ, Троїцьке, Піски.
У напрямку на Терни в результаті бойового зіткнення з підрозділами Збройних Сил України зазнав втрат і відступив до району населеного пункту Макіївка.
В Рубіжному, за підтримки артилерії, намагається закріпитись в північно-західній частині міста. Зазнав втрат, успіху не має.
В районі населеного пункту Нью-Йорк Донецької області ворог двічі здійснював спроби штурмових дій. Успіху не мав, відступив, продовжує артилерійські обстріли позицій українських захисників.
В районі населеного пункту Мар’їнка противник провів штурмові дії. Успіху не мав, зазнав втрат.
У Маріуполі – продовжував просування до центру міста та вогневе ураження позицій наших військ.

Ранок

Ювенальні прокурори (ОГП): 143 дитини загинуло та 216 поранено за час повномасштабних бойових дій на території України, які веде Росія.

Найбільше постраждало дітей у Київській області – 67, Харківській – 49, Донецькій – 53, Чернігівській – 38, Миколаївський – 30, Луганській – 27, Запорізькій – 21, Херсонській – 24, місті Києва – 16, Житомирській – 15, Сумській області – 14.

27 березня 2022 року військовослужбовцями ЗС РФ було обстріляно села Ізюмського району Харківської області. Внаслідок обстрілів загинуло три дитини та одна отримала поранення.

11:50

Державна служба України з надзвичайних ситуацій спростувала інформацію щодо масштабних пожеж у Чорнобильській зоні.

“Станом на 7:57 28 березня, відповідно до даних супутникових знімків викидів тепла та їх потужностей, пожежі та загорання в зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення відсутні”, – ідеться у повідомленні.

У ДСНС закликалине поширювати неперевірену інформацію та стежити за повідомленнями лише в офіційних джерелах.

Ранок

14-та механізована бригада імені Князя Романа ЗСУ заявила про знищений її підрозділами гелікоптер російських окупантів – “москальську тварюку”.

Ранок

Міністерство оборони Туреччини повідомило про виявлення міни в Чорному морі неподалік від кордону з Болгарією ще однієї плавучої міни.

Міну знайшли у водах в районі міста Інеада. Команда підводної безпеки прибула на місце інциденту. Міну убезпечили, почалися роботи для її нейтралізації.

Нагадаємо, 26 березня Туреччина перекривала рух суден протокою Босфор через міну, ймовірно, одну з тих, якими Росія замінувала Чорне море. Сапери знешкодили її, після чого навігацію протокою відновили.

Після 11-ї

КМДА: Із 28 березня комендантська година у Києві та області розпочинатиметься на годину пізніше, а закінчуватиметься на годину раніше.

Тож надалі комендантська година в столичному регіоні від сьогодні триватиме з 21:00 до 6:00 ранку.

11-та година

Через бойові дії біля Києва знову пошкоджені дві високовольтні лінії, що живлять частину будинків у житлових масивах Біличі, Борщагівка, Виноградар, Вітряні гори та Пуща-Водиця. Загалом 82 тисячі абонентів залишилися без світла, — КМДА.

Ранок

Нове відео від Генштабу ЗСУ:

“Навіть швидка втеча з поля бою російським окупантам не допомогла. Черга в пекло трохи збільшилась”.

Ранок

У Київ починають повертатися дипломати західних країни. Так, у прифронтовій столиці почав роботу тимчасово повірений у справах Республіки Словенія в Україні Боштьян Лесяк, повідомляє в Twitter МЗС Словенії.

“Боштьян Лесяк благополучно прибув до Києва, де розпочне роботу як тимчасовий повірений у справах Республіки Словенія в Україні”, – йдеться у повідомленні.

На фото дипломат стоїть біля словенського посольства, тримаючи прапор країни, піднятий на щоглі.

“Місто порожнє, вдалині чути сигнали тривоги і вибухи, в інших, які залишилися у столиці, життя йде нормально”, – прокоментував свій приїзд Лесяк.

Після 10-ї

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлену статистику втрат російських окупаційних військ з початку великої війни.

Про це йдеться в дописі на фейсбук-сторінці ГШ о десятій годині ранку в понеділок, 28 березня.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 28 березня орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 17 000 (+400),
  •  танків ‒ 586 (+4),
  •  бойових броньованих машин ‒ 1694 (+30),
  •  артилерійських систем – 302 (+8)
  •  РСЗВ – 95 (+2),
  •  засобів ППО – 54 (+2),
  •  літаків – 122 (+3),
  •  гелікоптерів – 127,
  •  автомобільної техніки – 1150 (+6),
  •  кораблів /катерів – 7,
  •  цистерн із ПММ – 73,
  •  БПЛА оперативно-тактичного рівня – 66 (+10),
  •  спеціальної техніки – 21 (+2),
  •  пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(У дужках – зміни порівняно з ранком 27 березня).

10:30

Через можливі провокації з боку російських окупантів на маршрутах гуманітарних коридорів та з міркувань безпеки громадян сьогодні гуманітарні коридори відкриватися не будуть, повідомила віцепрем’єр Ірина Верещук.

Ранок

Київщина. Протягом ночі ракетні удари та обстріли населених пунктів тривали. В Бучанському районі – с. Петрушки, Шпітьки, втрати уточняються. Борщагівська ОТГ, Вишнівська ОТГ – ракетний обстріл, є влучання в житлові будинки. Святопетрівське — обстрілом пошкоджений будинок.
Обстріли та бої населених пунктах вздовж Житомирської траси.
Бої в Ірпіні, Бучі, Гостомелі.

Житомирщина. Вночі зафіксовано три ракетно-бомбові удари в Житомирському та Коростенському районах. Двоє поранених, 12 евакуйованих.

Російські війська вкотре обстріляли Чернігів, а також передмістя Ніжина Чернігівської області, інформує голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Восьма година

Як повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай, росіяни знов обстріляли Рубіжне. Постраждав житловий будинок, знайдено тіло одного загиблого, пораненого відправлено каретою швидкої допомоги до лікарні.

Напередодні

До офісу представництва президента України в Автономній Республіці Крим у Херсоні вдерлися російські окупанти. Про це ввечері в неділю повідомила пресслужба представництва.

“Зламали двері, зняли державний прапор і ймовірно винесли техніку та документи, які залишалися в приміщенні. Відповідні факти перевіряються компетентними органами. Разом із тим, не виключаємо провокацій і закликаємо громадян поки утриматися від відвідування офісу”, – йдеться в повідомленні.

Вночі

В Одеській області ППО Збройних сил України збили російську ракету, повідомив уночі речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

Напередодні

Напередодні

В Сумах взяли в полон молодого найманця рашистів від т.зв. “ДНР”, якого “вчора привезли і сказали воювати проти України”.

00:50

Ракетний удар по Луцьку (нафтобазі) був здійснений з території Білорусі. Крилата ракета летіла на низькій висоті, тому радарам не вдалося її зафіксувати.

Зараз на місці ракетного удару досі працюють рятувальники. За попередніми даними інформації про жертв немає, – коментар голови Волинської ОВА Юрія Погуляйка.

00:35

“Збройні Сили України продовжують завдавати значних втрат ворогу. За наявною інформацією, протягом останніх п’яти діб до військових гарнізонів Нижегородської області привезено близько 600 тіл загиблих на території України військовослужбовців, більшість з яких проходили службу у 47-й танковій дивізії 1-ї танкової армії Західного військового округу”, – зі зведення Генштабу ЗСУ за підсумками доби 27 березня.

Північ

Звернення Президента Володимира Зеленського за підсумками 32-го дня війни:

“Попереду – новий раунд переговорів, бо ми шукаємо миру. Наші пріоритети відомі. Суверенітет і територіальна цілісність України не підлягають сумніву. Дієві гарантії безпеки для нашої держави – обовʼязкові. Очевидна й наша мета – мир і якнайшвидше відновлення нормального життя в Україні.

Тиждень планується дуже насиченим, з дипломатичної точки зору. Тож нікому не вдасться сховати український інтерес десь у політичних кабінетах або в бюрократичних лазівках”.

Північ

З оперативної інформації Генштабу ЗСУ станом на 24:00 27.03.2022:

З метою продовження повномасштабної збройної агресії проти України противник продовжує переміщувати додаткові підрозділи зі складу Тихоокеанського флоту та Західного військового округу. Водночас відзначається значне зниження інтенсивності перевезень з глибини території російської федерації.

На Поліському напрямку противник активних наступальних дій не проводив. Продовжується перегрупування окремих підрозділів зі складу Східного військового округу. Підрозділи, що зазнали суттєвих втрат в ході ведення наступальних дій, зазвичай відводяться на територію білорусі для відновлення боєздатності. Так, відзначається виведення з території Київської області на територію білорусі до 2 БТГр (батальйонно-тактичних груп) зі складу 106-ї повітряно-десантної дивізії.
Окупанти продовжують ракетні та авіаційні удари по важливих об’єктах військової інфраструктури та передових позиціях з метою нанесення втрат та виснаження особового складу.

На Слобожанському напрямку ворог відмовився від наступальних дій в районі міста Суми, намагається здійснити перегрупування та відведення підрозділів на інші напрямки. Так, одна з БТГр зі складу 1-ї танкової армії ворога, що була задіяна у бойових діях, в повному обсязі виведена з України на територію РФ.
Окупанти продовжували завдавати ударів по об’єктах інфраструктури міста Харкова. У напрямку на місто Ізюм намагалися вести наступальні дії.

На Донецькому напрямку противник основні зусилля зосереджував на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне та виході в район Новотроїцького, а також захопленні міста Маріуполь, успіху не має.
Ворог здійснював артилерійські та мінометні обстріли населених пунктів Торецьке, Світлодарськ, Троїцьке, Піски.
Основною метою окупантів залишається здійснення виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.

На Таврійському напрямку підрозділи росгвардії на тимчасово зайнятих територіях у Херсонській області продовжують проводити фільтраційні заходи.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці. Темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.