ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 32 – 27.03.2022

Вночі

За добу 27 березня Повітряні сили знищили таку техніку ворога:

  • 4 літаки;
  • 1 вертоліт;
  • 2 БпЛА;
  • 2 крилаті ракети.

Північ

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 24:00 27.03.2022

З метою продовження повномасштабної збройної агресії проти України противник продовжує переміщувати додаткові підрозділи зі складу Тихоокеанського флоту та Західного військового округу. Водночас відзначається значне зниження інтенсивності перевезень з глибини території російської федерації.

На Поліському напрямку противник активних наступальних дій не проводив. Продовжується перегрупування окремих підрозділів зі складу Східного військового округу. Підрозділи, що зазнали суттєвих втрат в ході ведення наступальних дій, зазвичай відводяться на територію білорусі для відновлення боєздатності. Так, відзначається виведення з території Київської області на територію білорусі до 2 БТГр (батальйонно-тактичних груп) зі складу 106-ї повітряно-десантної дивізії.
Окупанти продовжують ракетні та авіаційні удари по важливих об’єктах військової інфраструктури та передових позиціях з метою нанесення втрат та виснаження особового складу.

На Сіверському напрямку противник наступальних дій не проводив. Зосередив зусилля на закріпленні та утриманні раніше зайнятих рубежів.

На Слобожанському напрямку ворог відмовився від наступальних дій в районі міста Суми, намагається здійснити перегрупування та відведення підрозділів на інші напрямки. Так, одна з БТГр зі складу 1-ї танкової армії ворога, що була задіяна у бойових діях, в повному обсязі виведена з України на територію РФ.
Окупанти продовжували завдавати ударів по об’єктах інфраструктури міста Харкова. У напрямку на місто Ізюм намагалися вести наступальні дії.

На Донецькому напрямку противник основні зусилля зосереджував на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне та виході в район Новотроїцького, а також захопленні міста Маріуполь, успіху не має.
Ворог здійснював артилерійські та мінометні обстріли населених пунктів Торецьке, Світлодарськ, Троїцьке, Піски.
Основною метою окупантів залишається здійснення виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.

На Таврійському напрямку підрозділи росгвардії на тимчасово зайнятих територіях у Херсонській області продовжують проводити фільтраційні заходи.

На Південнобузькому напрямку положення та дії противника залишалися без суттєвих змін.

На Волинському напрямку залишається високою імовірність залучення збройних сил республіки білорусь до агресії проти України. Продовжується ведення повітряної розвідки на напрямках Ковель, Вараш, Сарни. Фіксується підвезення автомобільним транспортом до району населеного пункту Калинковичі ракет до ОТРК “Искандер-М”.

Збройні сили України продовжують завдавати значних втрат ворогу. За наявною інформацією, протягом останніх п’яти діб до військових гарнізонів Нижегородської області привезено близько 600 тіл загиблих на території України військовослужбовців, більшість з яких проходили службу у 47-й танковій дивізії 1-ї танкової армії Західного військового округу.

Вечір

Понад 100 тисяч людей зібралися в центрі Відня на благодійному концерті на підтримку України, яка протистоїть помномасштабній навалі російських військ.

Після 23-ї

Російські війська завдали ракетних ударів по нафтобазі на Волині, повідомив голова обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко.

Радник керівника ОП Михайло Подоляк: “Знову тотальні ракетні удари по Україні. Луцьк, Харків, Житомир, Рівне. Щодня дедалі більше ракет. Маріуполь під килимовими бомбардуваннями”.

23-тя година

Заступник керівника ОП Кирило Тимошенко:
Сьогодні гуманітарними коридорами евакуйовано 1 099 людей.
З Маріуполя на власному транспорті виїхало 586 людей. На Луганщині автобусами евакуйовано 513 людей.

Завтра продовжиться евакуація маріупольців автобусами з Бердянська.

Вечір

Пресслужба ООС: Завдяки умілим діям та майстерності військовослужбовців угруповання Об’єднаних сил протягом поточної доби було успішно відбито п’ять атак ворога. Наші воїни завдали втрат російським окупантам.
Сьогодні українські захисники знищили два танки, БМП та автомобіль противника.

Загалом протягом поточного тижня підрозділи угрупування Об’єднаних сил відбили 63 ворожі атаки.

23-тя година

Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний видав заяву, в якій назвав “постановочним” поширене відео, що показує жорстке поводження з полоненими росіянами.

“З метою дискредитації сил оборони України ворог знімає та поширює постановочні відео з нелюдським ставленням нібито “українських військових” до “російських полонених”.
Наголошую, військовослужбовці Збройних Сил України та інших законних військових формувань неухильно дотримуються норм міжнародного гуманітарного права.
Закликаю враховувати реалії інформаційно-психологічної війни і довіряти лише офіційним джерелам”, – ідеться в заяві на фейсбук-сторінці Залужного.

Читайте також:
Взяття Вільхівки під Харковом: продовження зачистки, втрати “Азова” та жорстке поводження з полоненими

Після 21-ї

Наступний очний раунд переговорів між Україною і Росією відбудеться у Стамбулі 29 березня, – ЗМІ.

За даними турецького інформагентство Anadolu, місце зустрічі підтвердили після розмови президента Ердогана з Путіним.

Вечір

Президент Володимир Зеленський передбачає, що після підписання мирної угоди з Росією доведеться провести в Україні референдум та внести зміни до Конституції – вочевидь, погодившись на деякі вимоги Путіна. Зокрема зі слів Зеленського випливає, що він готовий залишити за РФ території Криму і ОРДЛО.

Про це він сказав у неділю, 27 березня, у відеоінтерв’ю представникам російських ЗМІ – видань “Коммерсант” і “Новая газета”, телеканалу “Дождь”, сайту “Медуза” та YouTube-каналу “Зыгарь”.

“От ми зустрілися, ми з ним (Путіним – “Н”) домовилися, цього достатньо — нашого з ним договору з підписами, печатками, хоч кров’ю. Цього достатньо, щоб розпочати процес виведення військ. Війська мають бути виведені, гаранти все підпишуть, і все це все буде працювати далі. Далі ратифікація у парламентах, референдум кілька місяців, а потім зміни до Конституції“, – сказав Зеленський.

При цьому президент України закликає РФ вивести війська на позиції, на яких вони перебували до 24 лютого, щоб розпочати діалог із питання Донбасу.

На запитання, як він уявляє воєнну перемогу, Зеленський сказав: “Максимально зменшити кількість жертв, скоротити терміни цієї війни. Вивести війська Російської Федерації на компромісні території – а це все, що було до 24 лютого, до нападу. Нехай повернуться туди”.

“Я розумію, що змусити Росію повністю звільнити територію [України, включно з Кримом і ОРДЛО – “Н”] неможливо, це призведе до Третьої світової війни. Я чудово все розумію й усвідомлюю. Тому я й говорю: це компроміс. Поверніться туди, з чого все почалося, і там спробуємо розв’язувати питання Донбасу, складне питання Донбасу”, – заявив Зеленський.

Президент сказав, що низка країн могли б виступити гарантами безпеки України в разі її “нейтрального статусу”. Вони мають підписати для цього новий документ і ратифікувати його у своїх парламентах.

За його словами, представники цих країн, які можуть дати Україні гарантії безпеки, нічого підписувати не будуть, якщо на території України стоятимуть російські війська.

“Ніякий гарантер… Джонсон, Байден, Дуда, Ердоган? Хто сяде про щось говорити, якщо стоять війська? Хто щось підпише? Нічого не буде, це неможливо. Тому не слід чекати змін у законі. Тому, коли російська сторона сказала: “Давайте спочатку змінимо закон, а потім виведемо танки”, – ми дивимося на них, як на… людей, які не глибоко розуміють політичні процеси з точки зору закону”, – сказав президент.

“Референдум неможливий, коли є присутність військ. Ніхто ніколи, з точки зору конвенції, не зарахує результати цього референдуму, якщо на території країни перебувають війська чи збройні незаконні формування, чи законні формування іншої держави без будь-якого юридичного фундаменту. Це неможливо”, – наголосив Зеленський.

Водночас насамперед він наголосив на тому, що “ми взагалі не сядемо за стіл, якщо говоритимемо про якусь “демілітаризацію”, якусь “денацифікацію”, чого вимагає від України Москва та намагається реалізувати ці цілі військовими діями.

Щодо статусу російської мови, Зеленський сказав, що це питання можна вирішити договорами “про дзеркальну повагу до історії, мов, культурних цінностей з усіма сусідами” – Росією, Угорщиною, Польщею.

Вечір

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що партію переносних зенітно-ракетних комплексів Starstreak вже передано Україні. Завершено підготовку перших операторів цих систем.

ПЗВК Starstreak призначений для ураження вертольотів та літаків противника.

Вечір

Через обстріли окупантів Харків щодня зазнає колосальних збитків, але люди все одно повертаються до міста, повідомив мер Харкова Ігор Терехов в інтерв’ю “УП”.

За його словами, вже понад 1100 будівель зруйновані в Харкові через обстріли. “Потрібно місто будувати фактично наново”.

Після 18:30

20 країн транслюють міжнародний благодійний концерт-телемарафон на підтримку України Save Ukraine.

Проєкт зібрав понад 50 учасників, які підтримують Україну в її боротьбі проти російської агресії – це музиканти, волонтери, спортсмени, політичні діячі, актори, художники, громадські активісти з усього світу.

Проєкт реалізується на базі польського телеканалу TVP та має ключові меседжі: #StopWarInUkraine, #stoprussia, #NoFlyZoneUA, #CloseTheSky, #StandWithUkraine.

Під час трансляції збирають кошти на розв’язання гуманітарних проблем на території України. Збір коштів продовжиться і після концерту.

18-та година

На черговому раунді перемовин з росіянами по відео прийнято рішення провести наступний “живий” раунд двома делегаціями в Туреччині 28-30 березня, –  Давид Арахамія.

Вдень

Українські сили спротиву поповнили свій автопарк двома майже новими російськими броньованими вантажівками “Урал” моделі “Торнадо-У”, повідомляє пресслужба Міноборони.

“Ці дві вантажівки влетіли в копієчку рф, бо зійшли з конвеєра у 2021-му і мають незначний пробіг. Це саме той випадок, коли російська оборонна промисловість працює на користь України”, – зазначили в МОУ.

Сили спротиву звітують також про знищення ще однієї колони окупантів – йдеться про два «Тигри», танк та дві вантажівки з боєкомплектом.

Вдень

Омбудсмен Людмила Денісова розповіла, що в окупованому Криму достроково почалась призовна кампанія. Чоловіки призовного віку намагаються виїхати з півострова через рф, оскільки дорога на материкову частину України закрита.

Серед тих, кого силоміць відправляють на війну з Україною, є і кримські татари, які не можуть відмовитися через погрози застосування сили до їх рідних.

Денісова нагадала, що така примусова мобілізація заборонена міжнародним гуманітарним правом, статтею 51 IV Женевської конвенції.

Вдень

У Лисичанську оперативники затримали чоловіка, який передавав окупаційним військам інформацію про розташування підрозділів ЗСУ та корегував ворожі обстріли, – голова ОВА Сергій Гайдай.

Затримання інформатора РФ у Лисичанську

Після 13-ї

Нафтобаза у Львові, в яку росіяни вдарили ракетою 26 березня, знищена повністю, – голова ОВА Максим Козицький.

Вдень

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай записав відео в Сєвєродонецьку, розвіяв брехню окупантів про те, що Луганщина нібито захоплена на 93%.

Про це він сказав у відеозверненні вранці в неділю, 27 березня.

Читайте більше про ситуацію в області

Вдень

Київ під час війни. Відео КМДА:

Після 13-ї

ОГП: Викрадення російськими окупантами посадовців Балаклійської міськради – на Харківщині розпочато розслідування

За даними слідства, 26 березня російські окупанти викрали та позбавили волі посадових осіб Балаклійської міської ради (Харківська область). Серед них міський голова, його заступник і начальник відділу цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами. Наразі російські загарбники незаконно утримують чиновників в невстановленому місці.

Напередодні міський голова привіз до міста гуманітарну допомогу, після цього зв‘язку з посадовцями немає.

За процесуального керівництва Ізюмської окружної прокуратури Харківської області розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом насильницького зникнення (ч. 1 ст. 146-1 КК України).

Напередодні ввечері голова Харківської ОВА Олег Синєгубов інформував, що в Балаклії росіяни затримали заступника міського голови Сергія Полторака та начальника відділу цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Олега Блудова. Імовірно, затриманий і міський голова Іван Столбовий – із ним та його родиною вже другу добу немає зв’язку.

Після 12-ї

Мобільні підрозділи протиповітряної оборони ЗСУ в Ізюмському районі знищили російський винищувач Су-34. Про це вдень у неділю, 27 березня, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

За його словами, ЗСУ продовжують утримувати позиції біля Харкова, а на деяких напрямках перейшли у контрнаступ, зокрема вигнали російських окупантів із Гусарівки.

“Цієї ночі тривали обстріли у Харкові, окупанти наносили удари із зброї дальньої дії – близько 15 разів. За ніч харківські рятувальники виїздили на пожежі, спричинені обстрілами окупантів, у Московський та Слобідський район”, – додав також голова ОВА.

Вдень

З початку війни в Україні федеральна поліція зареєструвала в Німеччині вже 266 975 біженців з України.

13-та година

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 12:00 27.03.2022

  • На Поліссі противник під прикриттям вогню артилерії та авіації продовжує закріплюватися на досягнутих рубежах, готується до проведення ротації підрозділів.
  • На Сіверському напрямку ворог продовжує блокаду Славутича, не полишає спроб взяти під контроль Чернігів. У районах сіл Лук’янівка та Рудницьке противник зазнав втрат та відійшов.
  • На Слобожанському напрямку противник намагається здійснити перегрупування в районі Сум. Поблизу Харкова зосередив зусилля на поповненні поточних втрат. В районі Слов’янська ворог проводить вдосконалення інженерного обладнання зайнятих позицій. Силами оборони України відновлено контроль над населеними пунктами Тростянець та Гусарівка.
  • На Донецькому напрямку окупаційні підрозділи намагаються захопити Попасну, Рубіжне, Сєвєродонецьк та Маріуполь. Успіхів не мають. Здійснили невдалу спробу штурму Красногорівки. Зазнали втрат, відійшли.
  • У Таврійському операційному районі окупанти силами росгвардії продовжують боротьбу з осередками спротиву на тимчасово зайнятій території.
  • Білорусь. Триває переміщення підрозділів російської федерації на територію республіки білорусь. Ці заходи проводяться з метою ротації підрозділів, що зазнали суттєвих втрат, посилення наявних угруповань, поповнення запасів продовольства, палива та боєприпасів, організації евакуації поранених та хворих військовослужбовців. Частина підрозділів збройних сил РБ продовжує перебувати на полігонах.

Вдень

Ще один мітинг проти окупантів у місті Каховка (Херсонська область).

Ранок

Донеччина. Українські військові показали, як працює реактивна система залпового вогню “Смерч”.

Ранок

В окупації Маріуполя російськими військами бере участь чеченський найманець, якого вважають організатором вбивства опозиційного політика Бориса Нємцова, повідомило російське видання “Медіазона“.

Напередодні прокремлівський глава Чечні Рамзан Кадиров виклав у телеграмі відео про участь так званих “кадировців” у боях в місті Маріуполь на Донеччині, на якому присутній фігурант справи про вбивство Нємцова, колишній офіцер чеченського батальйону “Север” національної гвардії із системи МВС Росії Руслан Геремєєв.

За словами Кадирова, Геремєєв керує “його підрозділом”, який “за допомогою всесильного Аллаха (…) захопив адміністративний центр” Маріуполя.

На відео Геремєєв на тлі розбитої адмінбудівлі, на якій висить чеченський прапор із зображенням Кадирова-старшого, промовляє молитву в оточенні чеченських бійців, після чого проголошує промову зі словами “Ахмат сила!” Один із найманців дає автоматну чергу в небо.

11-та година

Підрозділи Збройних сил України та тероборони вибили російських окупантів із села Гусарівка, що на південь від окупованої Балаклії в Харківській області. Про це повідомляють Центр стратегічних комунікацій Spravdi з посиланням на ЗСУ та волонтер із Харкова Роман Донік.

Гусарівка була окупована силами 2 БТГр російських окупантів за підтримки підрозділів російського спецназу. Українські військові знищили тут близько 60 одиниць ворожої техніки. Втрати особового складу уточнюються, але рахунок “за сотню”.

Збройні сили України вибили окупантів із села Гусарівка - Харківська область photo_2022-03-27_11-29-10_ Збройні сили України вибили окупантів із села Гусарівка - Харківська область photo_2022-03-27_11-29-10 Збройні сили України вибили окупантів із села Гусарівка - Харківська область photo_2022-03-27_11-29-37_ Збройні сили України вибили окупантів із села Гусарівка - Харківська область photo_2022-03-27_11-29-34 Збройні сили України вибили окупантів із села Гусарівка - Харківська область photo_2022-03-27_11-29-32 Збройні сили України вибили окупантів із села Гусарівка - Харківська область photo_2022-03-27_11-29-15
<
>

Частину тих самих фото об 11-й годині в неділю оприлюднила і пресслужба Генерального штабу ЗСУ.

“Сили оборони України зі складу Сухопутних військ ЗС України та Територіальної оборони ЗСУ продовжують громити російських загарбників на Харківщині. Ворог зазнає втрат та у паніці тікає, кидаючи техніку”, – зазначили в Генштабі.

Ранок

Нафтобаза в місті Дубно на Рівненщині внаслідок російського ракетного удару 26 березня знищена повністю, вона догорає. Але, слава Богу, без людських жертв. Про це повідомив голова Рівненської ОВА Віталій Коваль в ефірі телеканалу “Еспресо“.

Ранок

Ватажок угруповання “ЛНР” Леонід Пасічник заявив, що найближчим часом на території окупованої РФ Луганщини може пройти “референдум” про входження до складу Росії, передає російське урядове інформагентство ТАСС.

Після 11-ї

КМДА: Київ поступово повертається до звичного життя

У столиці України знову відкриваються приватні заклади, а школярі повертаються до навчання.

26 березня працювали 650 продуктових магазинів, 300 кав’ярень, 360 станцій техобслуговування авто, 185 перукарень, близько 50 автомагазинів, 8 ярмарків та 33 столичні ринки.

Що зараз працює у столиці — дивіться тут.

Із 28 березня відновлюється навчання в дистанційному форматі.

“Викладачі отримали чіткий сигнал — навчання в даних умовах має бути без негативних оцінок або об’ємних домашніх завдань — воно повинно стати допомогою дитині, а не черговим стресом та хвилюваннями. Зараз не час фокусуватися тільки на вивченні нового матеріалу. Заняття мають бути орієнтованими і на повторюванні — це буде ефективніше”, — заявив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

11-та година

Україна не обговорює нейтралітет на переговорах із Росією, заявив керівника голови ОП, член переговорної групи Михайло Подоляк.

“Ми наполягаємо на системі гарантій безпеки, до якої увійдуть країни, які готові надати ці гарантії також у військовому сенсі. Від цього залежить багато іншого. Це наша зустрічна позиція. Водночас ця система гарантій не матиме сенсу без участі США”.

Ранок

Мер Маріуполя Вадим Бойченко заявив, що половина населення міста, де до війни жили 540 тисяч людей, евакуйовано.

“Щойно війна почалася і поки ще працювала залізниця, поки ще працювали звичайні дороги, виїхало близько 140 тисяч. Потім ще близько 100 тисяч виїхало. 60 тисяч вивезли організовано через коридор, за допомогою волонтерів. Але потрібно розуміти, що і в околицях міста є люди, які також вимагають евакуації”, – додав Бойченко.

Ранок

Дані ювенальних прокурорів на ранок 27 березня:

Ранок

“Сумщина. Ніч з 26-го на 27 березня минула тихо. Вперше. Єдина новина: перевели годинники на літній час”, — голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Після дев’ятої

Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив оновлені дані щодо втрат російської армії після початку масштабного вторгнення.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 27.03 орієнтовно склали:

• особового складу – близько 16600 (+200),
• танків ‒ 582 (+7),
• бойових броньованих машин ‒ 1664 (+24),
• артилерійських систем – 294 (+1)
• РСЗВ – 93 (+2),
• засобів ППО – 52 (+1),
• літаків – 121 (+4),
• гелікоптерів – 127,
• автомобільної техніки – 1144 (+13),
• кораблів /катерів – 7,
• цистерн із ПММ – 73,
• БПЛА оперативно-тактичного рівня – 56,
• спеціальної техніки – 21 (+2),
• пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(У дужках – зміни порівняно з даними на ранок 26 березня).

Після дев’ятої

За словами віцепрем’єра Ірини Верещук, на сьогодні погоджено лише два гуманітарні коридори:

  • Маріуполь — Запоріжжя на власному транспорті
    Погоджено централізовану евакуацію на автобусах із Бердянська до Запоріжжя.
    Місце збору: Мелітопольське шосе, 27
  • Рубіжне — Бахмут
    Евакуація з Рубіжного буде проходити по вулицях Київська, Шкільна, Харківська, Сонячна, Слов’янська, Хлібозаводська, Шевченка, Сосюри та району залізничного вокзалу

Напередодні

ЗСУ в Київській області знищили командний пункт та пункт забезпечення 35-ї армії Східного військового округу рашистів.

Після десятої

Маріупольська міська рада: 15 автобусів у супроводі ДСНС та поліції вирушили із Запоріжжя до Бердянська, щоб продовжити евакуацію мирного населення Маріуполя.

На сьогоднішній день вже евакуйовано із Маріуполя до Запоріжжя понад 71 тисячу людей. Всім маріупольцям, що прибули, надана необхідна допомога – від продуктів харчування до розселення.

9:35

У Львові ліквідовано пожежу на території одного з промислових підприємств зі зберігання пального, повідомляє ДСНС.

Загорання на нафтобазі сталося 26 березня близько 16:30 внаслідок обстрілу міста російськими військами.

Після першої

Сумська область. Перший вечір у Тростянці після звільнення:

Напередодні

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, якою прирівняв бронежилети та каски до гуманітарної допомоги. Як повідомила віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук, тепер для їх ввезення в Україну потрібно лише заповнити декларацію.

Також спрощено ввезення таких товарів: пластин для бронежилетів, переносних радіостанцій нецивільного призначення, БПЛА та квадрокоптерів нецивільного призначення, біноклів, оптичних труб і монокулярів нецивільного призначення, коліматорних і оптичних прицілів нецивільного призначення, а також тепловізорів і приладів нічного бачення. Для їх ввезення потрібен лише гарантійний лист кінцевого користувача.

Північ

Протиповітряна оборона ЗСУ за добу збила “всього” один літак окупантів, зате більше десятка безпілотників – бо ворог змінив тактику й менше лізе в наше небо своїми штурмовиками та гелікоптерами, але натомість все агресивніше цілить по Україні нищівними ракетами.

Як повідомила пресслужба Командування Повітряних сил ЗСУ у зведенні за добу, 26 березня протиповітряна оборона знищила:

  • 1 літак
  • 12 БпЛА різних типів
  • 5 крилатих ракет

Північ

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 00:00 26.03.2022

Противник продовжує вести повномасштабну збройну агресію проти нашої держави. Жодного з поставлених завдань повністю не виконав. Частково досяг успіху на окремих напрямках.

За наявною інформацією, з метою вирішення проблем логістичного забезпечення окупаційних угруповань на території України розгорнуто до 9 батальйонів матеріально-технічного забезпечення та до 5 основних логістичних центрів.

Щодо дій противника на окремих напрямках.

На Волинському напрямку противник наступальних дій не проводив. Підрозділи збройних сил Республіки Білорусь проводять заходи бойової підготовки на п’яти полігонах на території Брестської, Мінської та Гродненської областей.

На Поліському напрямку ворог активних наступальних дій не проводив. Здійснював вогневий вплив на підрозділи Сил оборони, вів обстріли житлових масивів у передмістях та безпосередньо у місті Києві.
За наявними даними, проводиться перегрупування окремих підрозділів 35-ї загальновійськової армії Східного воєнного округу, які зазнали значних втрат в ході ведення наступальних дій. Декілька підрозділів відведено в район Чорнобиля з подальшим переміщенням на територію Білорусі для проведення заходів відновлення боєздатності. Не виключається, що після проведення зазначених заходів, перегрупування та посилення угруповання військ окупантами буде відновлено дії щодо блокування Києва із південно-західного напрямку.

На Сіверському напрямку противник силами зі складу Центрального воєнного округу активних наступальних дій не проводив. Намагався зосередити основні зусилля на закріпленні та утриманні раніше зайнятих рубежів. Не полишав спроб блокування міста Чернігова силами окремих підрозділів зі складу 41-ї загальновійськової армії та 90-ї танкової дивізії Центрального воєнного округу. Продовжував обстріли житлових кварталів в районах населених пунктів Чернігів, Іванівка та Ніжин.
Ймовірно, силами до ротної тактичної групи підрозділів збройних сил РФ та Росгвардії намагається утримати місто Славутич. На в’їздах у місто російськими окупантами встановлені блокпости.
У напрямку на Бровари підрозділи противника зупинені. Ворог вимушено перейшов до оборони, здійснює інженерне обладнання позицій. За результатами бойових дій в районах Лук’янівка та Рудницьке, підрозділи зі складу БТГр 30-ї окремої мотострілецької бригади зазнали значних втрат та відійшли у район населених пунктів Піски та Нова Басань.
Для поповнення втрат озброєння і техніки відзначено висування колон у напрямках населених пунктів Великий Самбір, Дептівка, Голінка та напрямку на Дубов’язовку.
Прикриття колон з повітря здійснювали вертольоти.
Фіксуються заходи посилення охорони тилових районів і логістичних маршрутів, а також заходи з посилення адміністративно-поліцейського режиму на тимчасово зайнятій місцевості.

На Слобожанському напрямку противник діє силами окремих підрозділів зі складу Західного воєнного округу та північного флоту.

У напрямку на Суми ворог силами підрозділів зі складу 1-ї танкової армії активних наступальних дій не проводив. Основні зусилля зосереджував на перегрупуванні військ.

В районі міста Харків окупанти визначеним складом сил активних наступальних дій не проводили. Основні зусилля зосереджували на поповненні поточних втрат, відновленні техніки та завданні ударів по об’єктах цивільної інфраструктури міста.

У напрямку на Слов’янськ ворог діє силами до трьох БТГр, намагається закріпитися в районах населених пунктів Кам’янка, Синичине, Суха Кам’янка.
Відзначається ведення наземної розвідки розвідувальними підрозділами у напрямку населеного пункту Барвінкове та, імовірно, у напрямку на місто Слов’янськ.

На Донецькому напрямку противник продовжує перегрупування та нарощування ударних угруповань для відновлення наступальних дій з метою виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.
Основні зусилля зосереджує на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне, виході до районів населених пунктів Вугледар, Новотроїцьке, а також захопленні міста-героя Маріуполя.
В Рубіжному, за підтримки артилерії, здійснює утримання займаних позицій в північній та північно-західній частинах міста.
В Попасній, за підтримки артилерії, намагався провести штурмові дії, успіху не мав, зазнав втрат. Мінометним вогнем, через відсутність взаємодії, здійснив обстріл власних позицій.
У напрямку населеного пункту Красногорівка робив спроби розпочати штурмові дії. Успіху не мав. Зазнав втрат та відійшов.
Продовжує здійснювати штурм Маріуполя, наносить авіаційні, артилерійські удари по об’єктах цивільної та військової інфраструктури. Успіху не має.

На Таврійському напрямку змін у складі та положенні противника не зафіксовано.

У напрямку на Миколаїв окупаційні підрозділи продовжують ведення розвідки та намагаються нанести вогневе ураження по позиціях підрозділів Збройних сил України.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО і надалі відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці. Темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.