ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 35 – 30.03.2022

24:00

Збройні сили України відновили контроль над трьома селами на півночі Херсонської області, на адмінмежі з Дніпропетровщині.

Про це йдеться у зведенні Генерального штабу за підсумками доби 30 березня.

“На Південнобузькому напрямку противник вживає заходів щодо відновлення боєздатності та поповнення запасів. Підрозділами Сил оборони відновлено контроль над населеними пунктами Орлове, Заградівка, Кочубеївка“, – сказано в оперативній інформації.

Зазначається, що з метою відновлення раніше втраченого положення противник намагається вести наступальні дії у напрямку Олександрівки (село на Дніпропетровщині під Кривим Рогом).

З оперативної інформації Генштабу ЗСУ станом на 24:00 30.03.2022 щодо російського вторгнення

  • Зберігається загроза застосування ракетного озброєння по об’єктах оборонно-промислового комплексу та логістичної інфраструктури нашої держави. В акваторії Чорного моря перебувають кораблі, оснащені крилатими ракетами морського базування “Калібр”. На військово-морській базі Севастополь завершено поповнення боєкомплекту КРМБ типу “Калібр” на фрегаті “Адмірал Макаров”.
  • Триває переміщення на територію України додаткових підрозділів ЗС РФ для участі у війні.
  • За наявними даними, у пунктах постійної дислокації військових частин та підрозділів Східного воєнного округу залишились в переважній більшості військовослужбовці строкової служби, що свідчить про вичерпання можливостей з формування додаткових підрозділів.
  • На Поліському напрямку триває планове перегрупування підрозділів Східного воєнного округу ЗС РФ. Очікується переміщення зазначених підрозділів на інші напрямки.
  • На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Окупанти зосередились на веденні диверсійно-розвідувальної діяльності та продовжують вживати заходів з налагодження тилового забезпечення. Найближчим часом очікується посилення вогневого впливу по українських підрозділах з метою забезпечення переміщення своїх військ, з подальшим завданням блокування міста Чернігова.
  • На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, веде артилерійські обстріли міста. Здійснює переміщення артилерійських підрозділів у районі міста Ізюм, створює ударні угруповання, зокрема зі складу раніше виведених військ.
  • На Донецькому напрямку основні зусилля окупантів й надалі зосереджені на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне, а також захопленні міста Маріуполь.
    Ворог намагався проводити штурмові дії в районах населених пунктів Попасна, Рубіжне, Новобахмутівка, Мар’їнка, Золота Нива. Успіху не мав.
    У Маріуполі окупанти продовжують вести штурмові дії.
    Очікуються спроби провести наступ у напрямках Краматорська і Покровська, а також зосередження зусиль у напрямку Світлодарська.

23:50

Президент Володимир Зеленський підписав черговий указ про відзначення українських військовослужбовців державними нагородами “за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі”.

“Вже традиційно сьогодні перед записом цього звернення за поданням Головнокомандувача підписав указ про відзначення державними нагородами наших військових. 122 захисники, з них 23 – посмертно“, – сказав глава держави у зверненні пізно ввечері 30 березня.

Як можна визначити, частина нагороджених указом №190/2022 – військові льотчики.

23:45

Інформаційне звернення президента Володимира Зеленського:

  • “Відведення” російських військ з-під Києва – насправді результат дій ЗСУ. Замість цього відбувається накопичення російських сил на інших напрямках.
  • Ми нікому не віримо – у жодні красиві словесні конструкції. Є реальна ситуація на полі бою. І зараз – це головне. Ми нічого не віддамо. І будемо боротися за кожен метр нашої землі, за кожну нашу людину.
  • Переговорний процес триває. Поки це лише слова, без конкретики. Є також інші слова — про нібито відведення російських військ від Києва та Чернігова. Ми знаємо, що це не відведення, а наслідки роботи наших захисників. Але також бачимо, що в цей же час відбувається накопичення російських військ для нових ударів на Донбасі. І до цього ми готуємося.
  • Ми нічого не віддамо. І будемо боротися за кожен метр нашої землі, за кожну нашу людину.
  • Під час годинної розмови з Байденом наголосив на тому, що саме зараз – переломний момент. Якщо ми реально виборюємо свободу та захист для демократій разом, то ми маємо право вимагати допомогу у цей переломний момент. Танки, літаки, артилерійські системи. Свобода має бути озброєною не гірше, ніж тиранія.
  • Підписав указ про відкликання посла України з Марокко, повернуто посла з Грузії. Є ті, хто працює разом з усіма на оборону держави, а є ті, хто даремно витрачає час і працює тільки на те, щоб залишатись при посаді. Не буде зброї, не буде санкцій, не буде обмежень для російського бізнесу — шукайте іншу роботу.

Вечір

Українські військові із 54-ї механізованої бригади ЗСУ імені гетьмана Івана Мазепи здійснили пряме влучання у ворожий танк на ходу зі 120-мм міномета, повідомили у Фонді “Повернись живим”.

“Приємно бачити, як устаткування, яке команда «Повернись живим» передає фронтовим підрозділам, приносить відчутний результат й допомагає нашим захисникам бити російського агресора, завдавати йому відчутних ударів.

Нещодавно Фонд забезпечив воїнів з підрозділу К2 54 омбр транспортом та дронами, і ось наслідок — пряме влучання у танк на ходу зі 120-мм міномета! Ворожа техніка палає, а окупанти рятуються втечею (поки можуть)”, – йдеться в повідомленні фонду.

Вечір

Взяття в полон підрозділу окупантів із червоними пов’язками, що позначають мобілізованих із т.зв. “ДНР”.

Обережно, ненормативна лексика!

Вечір

Американські “туристи” на фоні знищеного російського танка.

Вечір

Збройні сили України звільнили село Слобода в Чернігівському районі.

“Новина дня. Українські військові з боєм вибили російських окупантів із села Слобода на Чернігівщині. Відео мені щойно відправили наші воїни. Пишаюся дружбою з цими героїчними людьми. Кажуть, люди плакали та обіймали їх, коли українська армія входила в село”, – розповів журналіст Андрій Цаплієнко, який отрмиав відео з села.

За його словами, зі Слободи російські окупанти донедавна обстрілювали “гуманітарний коридор” у Чернігів, де Цаплієнка днями поранило уламком (в районі сусіднього села Анисів).

Після 22-ї

Міноборони РФ заявило, що 31 березня з 10:00 оголошує “режим тиші” для евакуації мирних жителів та іноземців із Маріуполя до Запоріжжя. Українська сторона поки що не має підтвердження цієї інформації (Ірина Верещук у коментарі “УП”).

21-ша година

Заступник керівника ОП Кирило Тимошенко про підсумки гуманітарної евакуації за день:

Сьогодні маршрутами гуманітарних коридорів на власному транспорті до Запоріжжя дістались 1 530 людей

  • 812 маріупольців
  • 718 мешканців міст Запорізької області

Попри домовленості, окупаційні війська блокують автобуси для евакуації та вантажівки з гуманітарною допомогою.

Вдень

Президент Володимир Зеленський своїм указом утворив у Донецькій області Дружківську міську військову адміністрацію Краматорського району.

Також на виконання Закону України “Про правовий режим воєнного стану” він постановив утворити на базі ВЦА, що існували досі, такі військові адміністрації:

  • Авдіївську міську військову адміністрацію Покровського району Донецької області;
  • Вугледарську міську військову адміністрацію Волноваського району Донецької області;
  • Мар’їнську міську військову адміністрацію Покровського району Донецької області;
  • Очеретинську селищну військову адміністрацію Покровського району Донецької області;
  • Світлодарську міську військову адміністрацію Бахмутського району Донецької області;
  • Слов’янську міську військову адміністрацію Краматорського району Донецької області;
  • Торецьку міську військову адміністрацію Бахмутського району Донецької області.

Вечір

Священник ПЦУ Сергій Чудинович, якого окупанти затримували на Херсонщині, вже на волі.

Вечір

Таке маркування російської техніки сьогодні в Придністров’ї.

Вечір

На Донецькому і Луганському напрямках українські військові за добу знищили 10 танків, 18 одиниць броньованої та 13 одиниць автомобільної техніки, а також 15 артилерійських систем окупантів, – пресцентр ООС.

21:50

У Дніпрі російські війська завдали ракетного удару по нафтобазі, об‘єкт знищено, повідомив голова облради Микола Лукашук. Пошкоджено також два бензовози. Постраждалих або загиблих немає.

Після 20-ї

​Міський голова Дніпра Борис Філатов повідомив, що росіяни, ймовірно, завдали ракетного удару по місту — “вже є розуміння, де і куди”.

Вечір

У Хмельницькій області чотирьом громадянам, які порушували режим комендантської години, на блокпостах вручили повістки для мобілізації в ЗСУ, – регіональна кореспондентка в ефірі національного телемарафону.

Вечір

Частина з підрозділів, які росія відводить на Київщині та Чернігівщині, передислоковані на Харківський і Донецький напрямки, – секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі національного телемарафону.

18:10

Упродовж 30 березня зенітно-ракетні комплекси ЗСУ знищили три ворожі винищувачі та безпілотний літальний апарат на Слобожанському напрямку, повідомили в повітряному командуванні “Схід”.

Після 17-ї

У Харківській та Сумській областях зафіксовано випадки використання новітніх російських протипіхотних мін із сейсмічним датчиком ПОМ-3 “Медальйон”.

Як інформує пресцентр Генерального штабу ЗСУ, міна ПОМ-3 оснащується спеціальним електронним блоком, який відповідає за обробку сигналів із сейсмічного датчика цілі та управління бойовою частиною.

Фото пресцентру ГШ ЗСУ

Блок електроніки приймає сигнали про вібрації ґрунту під міною і порівнює їх із наявними в пам’яті сигнатурами. Якщо вібрації схожі на ті, що викликані кроками людини, а також мають достатню амплітуду, що свідчить про наближення, дається команда на спрацювання бойової частини, яка вилітає на висоту близько 1-1,5 м і вибухає.

Міни ПОМ-3 «Медальйон» виробляються лише у Росії.

Вдень

128-ма бригада ЗС України наочно показала, що решітки-“мангали”, приварені згори російських танків, не рятують їх від українських “джавелінів”.

“Бойовий танк Т-72 росармії знищений вщент штурмовиками 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади. Від ракетного удару з переносного протитанкового комплексу Javelin не врятував ні активний захист, ні так званий «мангал» (наварені зверху ґрати).
Після ураження ракетою в танку здетонував боєкомплект, внаслідок чого його башту зірвало. Екіпаж (троє ворогів) знищений без можливості ідентифікації”, – ідеться в повідомленні пресслужби підрозділу.

Як можна побачити, знищений танк – моделі Т-72Б3.

Зазначається, що з боку 128-ї бригади загиблих чи поранених немає.

Вдень

Трофейний російський “захищений санітарний автомобіль” “Лінза”, який в ЗСУ переробили на озброєний броньовик.

Вдень

Мер Ірпеня Олександр Макрушин повідомив, що з початку бойових дій у місті, за попередніми даними, загинули від 200 до 300 цивільних та до 50 українських військових.

“Люди, які їм не подобалися (росіянам) – їх просто розстрілювали. Я розкажу – може, комусь не сподобається, але це правда. Танками вони наших українців, які були вбиті, роздавлювали, просто закатували в асфальт… На це було страшно дивитися… На жаль, 16 хлопців з нашої тероборони загинули, 29 в лікарні. Якщо із ЗСУ, то до 50 людей загинули і приблизно 100 поранених”, – сказав мер.

Маркушин розповів, що наразі немає точної кількості загиблих мирних жителів, бо чвсто людей ховали просто у дворах та в парках.

Як розповіли меру мешканці, які вийшли з підвалів, їх не лише роздягали там, а є й факти “знущання над жінками”.

Вдень

У Міноборони вважають, що росіяни поки що не відмовилися від спроб захопити або принаймні оточити Київ та Чернігів, незважаючи на заяви РФ про кардинальне скорочення бойових дій на цих напрямках.
Як заявив речник МОУ Олександр Мотузяник на брифінгу в Медіацентрі “Україна”, “Генеральний штаб ЗСУ відзначає певне часткове переміщення окремих підрозділів з Київського та Чернігівського напрямів. Водночас масового відведення російських військ з цих районів ми не спостерігаємо”.
Речник Міноборони висловив думку, що противник відводить підрозділи, які зазнали найбільших втрат, аби їх доукомплектувати.

 

Вдень

YouTube-канал Military video of Ukraine представив нову серію анімаційного фільму про російських окупантів в Україні.

Випуск від 30 березня присвячений перехопленим телефонним розмовам військових РФ зі своїми дружинами.

Увага, 18!+

У фінальних титрах російських солдатів закликають здаватися, адже війна, розв’язана керівництвом Росії, приречена на поразку.

Вдень

Уряд Норвегії передав Україні нову партії зброї – ще дві тисячі гранатометів M72.

Вдень

Кількість жертв ворожого обстрілу обласної держадміністрації у Миколаєві 29 березня зросла до 15 людей. Про це інформує Головне управління ДСНС України у Миколаївській області.

Станом на 13.00 30 березня з-під завалів будівлі ОДА рятувальники вилучили тіла 14 загиблих  людей, ще одна людина померла у реанімаційному відділенні лікарні.

Пошуково-рятувальні роботи тривають.

Вдень

Росія у війні проти України зазнала значних втрат та, ймовірно, тимчасово відмовилася від блокування Києва. Вона перегруповує і зосереджує зусилля на наступі на Східну операційну зону та нарощує забезпечення військ на Донецькому та Таврійському напрямках. Про це йдеться у зведенні Генерального штабу ЗСУ.

Вдень

У Чернігівській області українські оборонці розбили автомобіль забезпечення з підрозділом логістики російських загарбників, повідомляє пресслужба оперативного командування “Північ”.

Вдень

Російські окупанти деградують з кожним днем війни: уже почали ґвалтувати неповнолітніх та їсти собак. Про це інформує пресслужба СБУ, посилаючись на нові перехоплення телефонних розмов росіян.

“…Тут  три танкиста взяли и изнасиловали 16-летнюю девчонку…”, – каже окупант у розмові з дружиною, яку ця інформація неабияк розвеселила.

Інший розповідає батькові про те, що “позавчера алабая захреначили”. І на здивоване батькове: “Что собак едите что-ли? Вам что есть совсем нечего?», спокійно відповідає, що сухпайки є, але ж їм м’яса хочеться, а “кур с гусями уже похреновили”.

Навіть у батька це викликає огиду: “Бл*, армия наша. Вообще охренеть…”.

Вдень

Ізюм, Харківська область. Два трофейних та один знищений російський танк Т-72Б3.

Вдень

Російські окупанти накопичують війська у районі Чорнобильської АЕС у Київській області, інформує пресслужба Генерального штабу ЗСУ.

“На Поліському напрямку відзначається переміщення військ противника вздовж державного кордону України з Республікою Білорусь. Одночасно продовжується накопичення окупаційних військ у районі Чорнобильської АЕС, об’єкту “Укриття” та зоні відчуження загалом. Так, зафіксовано рух змішаних колон ворожої техніки з населеного пункту Іванків в напрямку Чорнобильської АЕС”, – йдеться в повідомленні.

Вдень

Служба безпеки України опублікувала нову перехоплену телефонну розмову одного з рашистів, у якій дружина окупанта просить його вкрасти у домівках українців ноутбук, кросівки і костюм потрібного розміру.

Окупант розповів дружині, що “тут всі сумками тягнуть”. “Чо’, нормально. Ну яка російська людина не зіпре нічого”, – каже весело жінка.

“Прикинь, як вони жили – так? І як ми живемо? Ось за це б’ються. Вони кажуть: “Ми нормально жили, це ви сюди прийшли”.

Вдень

У Харківській області українській захисники розбили ворожу колону з важкою транспортно-заряджальною машиною від системи ТОС-1А “Солнцепек”, повідомила пресслужба 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр”.

“Хвалені “Сонцепьоки”, якими лякали українців, і навіть знімали однойменний пропагандистський фільм, тепер стоять кинуті у наших полях.

Фото: пресслужба 93-ї омбр

На фото – російська важка транспортно-заряджальна машина зі складу важкої вогнеметної системи ТОС-1А “Солнцепек”. Вона має працювати у комплексі з транспортувальною і пусковою машинами. Але в колоні, яку розбили холодноярці, була лише одна машина з усього комплексу”, – йдеться в повідомленні.

14:35

ДСНС: Ліквідовано пожежу на нафтобазі у Рівненській області, яка спалахнула ще 28 березня внаслідок ворожого ракетного удару.
На місці працювали 67 вогнеборців, 17 одиниць техніки, а також два пожежних потяги.

Вдень

Трофейні бронеавтомобілі “Тигр” тепер служитимуть Збройним силам України.

Ранок

Звільнений Тростянець. Танки різних епох.

Фото: AP Photo/Efrem Lukatsky

Ранок

У Збройних силах України з’явився легіон “Свобода Росії”. До нього входять добровольці із числа колишніх російських військових, ідеться в повідомленні легіону.

Зазначається, що перші добровольці “Свободи Росії” з числа колишніх російських військовослужбовців вже почали індивідуальну додаткову підготовку. Зокрема, під керівництвом інструкторів зі Збройних сил України стартувало вивчення гранатомета NLAW.

“Крім того, командири підрозділів легіону ознайомилися з оперативною обстановкою на фронтах і висловили спільне побажання від усіх добровольців провести перший бій проти ланцюгових собак режиму Путіна – “кадирівців”, – йдеться в повідомленні.

Читайте більше

Ранок

У Запорізькій області протягом минулої доби українські військові ліквідували 18 окупантів, вісім – поранили, повідомляє АрміяInform із посиланням на пресслужбу Запорізької обласної військової адміністрації. Також знищено один ворожий танк, п’ять бронетранспортерів і реактивну систему залпового вогню “Град”.

Також в ОВА зазначили, що українські підрозділи територіальної оборони ефективно тримають визначені рубежі, особовий склад вмотивований та протягом незначного проміжку часу злагодився не лише в бойовому розумінні, а й психологічно.

Після десятої

“Азов Маріуполь”: Російські окупанти вчинили воєнний злочин проти Міжнародного комітету Червоного Хреста. Вони цілеспрямовано знищують будівлю, відмічену червоним хрестом на білому тлі, авіаційними та артилерійськими обстрілами.
Це є одним з найбільш зухвалих воєнних злочинів. Адже такими хрестами відмічаються місця, де можуть перебувати поранені, цивільні або гуманітарні грузи.
Єдиними, хто так порушував правила ведення війни, були війська гітлерівської Німеччини, які також обстрілювали будівлі та транспорт позначені червоними хрестами.

“Нагадаємо, МКЧХ останнім часом все тісніше співпрацюють з росіянами. Зокрема, сприяють примусовій депортації українців до країни-агресора та планують відкриття центру для прийому українців у російському Ростові. Та співпраця з орками історично має один підсумок – російські бомби на вашому даху”, – заявили в полку “Азов”.

Читайте також:
Заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар “Калина” з Маріуполя: Ми стоятимемо до кінця

Напередодні

Депутат Ізюмської міськради від “Опозиційної платформи – За життя” Анатолій Фомичевський впустив до міста окупантів. Він показав загарбникам незахищену дорогу. Про це повідомив начальник управління молоді, спорту та іміджевих проєктів Ізюмської міськради Максим Стрельник.

“Ізюм не здається. У суботу, 26 березня, почали поступати дані про те, що в Ізюм почали заходити російські окупанти. Як виявилося, вони не просто зайшли в місто, а їх провів і показав їм незахищену дорогу до Ізюма, державний зрадник – Анатолій Фомичевський. Саме через нього російські окупанти змогли непомітно зайти в місто, але Збройні сили України не здаються і продовжують запеклі бої за Ізюм проти російських окупантів”, – заявив Стрельник.

Ранок

У тимчасово окупованому Херсоні росіяни викрали священика Православної церкви України Сергія Чудиновича.

Як повідомляє медіаплатформа “Вгору“, о 8:30 ранку троє невідомих, які представились співробітниками “міліції”, провели обшук у церкві, перевірили документи та месенджери у присутніх. При цьому свої документи показувати відмовились. Після цього разом з отцем Сергієм сіли у зелений DAEWOO Sens ВТ6734ВІ та поїхали у невідомому напрямку.

Сергій Чудинович – настоятель церкви Пресвятої Богородиці (ПЦУ) у мікрорайоні Острів, відомий у Херсоні громадський діяч та волонтер. Вже під час війни він відспівував воїнів ЗС України.

Сергій Чудинович

10:15

Російські окупаційні війська вночі обстрілювали Чернігів та інші міста області, попри заяви російської делегації про зменшення інтенсивності обстрілів. Про це повідомив голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус в ефірі телемарафону.

“Учора росіяни публічно заявили про те, що вони зменшують свої наступальні дії і активність на чернігівському та київських напрямках. Чи віримо ми в це? Звісно, ні. І ми готові до будь-якого розвитку подій. І зустрічати ворога на Чернігівщині теж, щоб ми і робимо. Зменшення активності” на Чернігівщині ворог продемонстрував ударами по Ніжину, у тому числі й авіа, і всю ніч гатив по Чернігову. Знову знищені об’єкти цивільної інфраструктури, знищені бібліотеки, торгівельні центри та інші об’єкти, дуже багато будинків”.

За словами Чауса, відомо про кількох поранених.

9:55

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлену статистику втрат російських окупаційних військ з початку великої війни станом на ранок 30 березня (орієнтовно):

  • особового складу – близько 17 300 (+100),
  •  танків ‒ 605 (+8),
  •  бойових броньованих машин ‒ 1 723 (+13),
  •  артилерійських систем – 305 (+2),
  •  РСЗВ – 96,
  •  засобів ППО – 54,
  •  літаків – 127 (+4),
  •  гелікоптерів – 131 (+2),
  •  автомобільної техніки – 1 184 (+6),
  •  кораблів /катерів – 7,
  •  цистерн із ПММ – 75 (+2),
  •  БПЛА оперативно-тактичного рівня – 81 (+10),
  •  спеціальної техніки – 21,
  •  пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(У дужках – зміни порівняно з ранком 29 березня).

9:35

Віцепрем’єр Ірина Верещук: на 30 березня погоджено три гуманітарні коридори, всі – до Запоріжжя:

  • для евакуації маріупольців та доставки гумдопомоги до міста Бердянськ, далі до Запоріжжя;
  • доставки гумдопомоги та евакуації людей з міста Мелітополь до Запоріжжя;
  • для проїзду колони людей на власному транспорті з міста Енергодар до Запоріжжя.

На шляху в Запоріжжя до колон із Бердянська і Мелітополя зможуть приєднатися люди на власному транспорті.

Після дев’ятої

ДСНС України: Продовжуються пошуково-рятувальні роботи після вчорашнього влучання ворожої ракети в дев’ятиповерхову будівлю облдержадміністрації та руйнування центральної секції з 9-го по 1-го поверхи.
Рятувальники працюють позмінно, на місці перебувають вісім одиниць техніки та 38 співробітників ДСНС.
Станом на 08:00 роботи тривають. З-під завалів вилучено тіла 12 загиблих, 33 особи постраждало. Із них підрозділами ДСНС врятовано 18 осіб, яких передано бригадам швидкої медичної допомоги.

Миколаївська ОДА - руйнування - ДСНС photo_2022-03-30_09-32-46 Миколаївська ОДА - руйнування - ДСНС photo_2022-03-30_09-32-44 Миколаївська ОДА - руйнування - ДСНС photo_2022-03-30_09-32-45
<
>

Після дев’ятої

Уночі російські агресори завдали три ракетні удари по промислових об’єктах у Хмельницькій області, – голова ОВА Сергій Гамалій.

Ранок

Сьогодні вночі одну із крилатих ракет окупанта, яка була спрямована на об’єкти цивільної інфраструктури Хмельниччини, збито ракетою класу “повітря-повітря” з українського винищувача.

Ранок

Від сьогодні для громадського транспорту відкривається Південний міст у Києві. Для автомобільного сполучення і надалі працюватимуть Північний та Дарницький мости, – КМДА.

8:30

Офіс генпрокурора: 145 дітей загинуло та 222 поранено за час повномасштабних бойових дій на території України, які веде Росія.

Найбільше постраждало дітей у Київській області – 69, Харківській – 49, Донецькій – 54, Чернігівській – 39, Миколаївській – 30, Луганській – 28, Запорізькій – 22, Херсонській області – 25.

Ранок

Велика Британія готова стати гарантом безпеки для України, якщо Київ про це попросить, – постійна представниця Сполученого Королівства в ООН Барбара Вудворд.

Після сьомої

Російські військові вранці вчинили обстріл житлових кварталів Лисичанська, пошкодивши значну кількість будинків, – голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

“Приблизно о 6:30 ворог із важкого озброєння відкрив вогонь по житлових кварталах одного з районів Лисичанська. Маємо значні руйнування багатоповерхівок. Інформація стосовно кількості загиблих і поранених уточнюється. Завалів дуже багато. Рятувальники намагаються встигнути врятувати живих”, – написав Гайдай у телеграмі.

За даними голови ОВА, на Луганщині через війну станом на 30 березня загинули 140 жителів, із них – 28 діти.

Ранок

З інформації Генерального штабу Збройних сил України:
Збройні сили Російської Федерації й далі мають проблеми з комплектуванням підрозділів особовим складом.
Так, військовослужбовці строкової служби 26-го танкового полку зі складу 47-ї танкової дивізії, які підписали контракти, після їх участі у війні з Україною, почали подавати рапорти з проханням розірвати контракт і направити для подальшого проходження служби в пункт постійної дислокації.

Напередодні

У Сумській області російські загарбники влаштували провокацію та спалили пункт пропуску, розповів голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

“Сьогодні (29 березня) відбулася провокація в пункті пропуску Рижівка Сумської області. Там орки встановили свій БТР, самі ж його підірвали. І це була така заздалегідь спланована провокація, спрямована на формування картинки для російських ЗМІ щодо того, що українці знищили їхній БТР, хоч вони це зробили самостійно… І вони, начебто щоб помститися українцям, вони спалили український прикордонний пункт пропуску на кордоні з орками”.

Вечір

Росія, замінувавши Чорне море, намагається дискредитувати Україну перед міжнародними партнерами – заява Міністерства закордонних справ України.

Окрім захоплення і знищення цивільних морських суден, бомбардування території України з моря, Росія вигадала новий спосіб морського розбою, яким є використання морських мін у якості безконтрольних дрейфуючих боєприпасів. Саме такі дрейфуючі міни були виявлені 26-28 березня 2022 року поблизу узбережжя Туреччини та Румунії.

За результатами проведеної ідентифікації встановлено, що це морські міни, які, станом на початок 2022 року, не перебували на обліку Військово-морських Сил Збройних Сил України. Зазначені міни були захоплені збройними силами РФ у 2014 році під час військового вторгнення та тимчасової окупації Росією українського міста Севастополь.

Відтак Росія, використовуючи морські міни з захоплених у 2014 році військових складів, свідомо вдається до провокацій та дискредитації України перед міжнародними партнерами.

Такими діями держава агресор прагне приховати свою незаконну діяльність у Чорному морі, що протирічить принципам і нормам міжнародного морського й гуманітарного права, та ухилитись від відповідальності за воєнні злочини і морський розбій.

Міністерство закордонних справ України наголошує на тому, що свідоме використання Росією дрейфуючих морських мін перетворює їх на де-факто зброю невибіркової дії, яка загрожує, перш за все, цивільному судноплавству та людському життю на морі.

Відповідальність за використання дрейфуючих морських мін, а також за їх непередбачувані наслідки лежить виключно на Російській Федерації та її військово-морських силах.

Україна наполягає на притягненні Росії до міжнародної відповідальності за вчинення протиправних дій у Чорному морі, воєнні злочини і, зокрема, використання морських мін у якості зброї невибіркової дії, яка безконтрольно поширюється акваторією Чорного моря.

Про використання Росію дрейфуючих мін у Чорному морі Україна, дотримуючись своїх міжнародних зобов’язань, сповістила Міжнародну морську організацію, у тому числі під час позачергової сесії Ради та у рамках Юридичного комітету ІМО, а також міжнародних партнерів каналами міжнародної автоматизованої системи  безпеки навігації на морі (НАВТЕКС).

Читайте також:
У Босфорі турки знешкодили одну з мін, якими лякали росіяни

0:30

Зведення Генштабу ЗСУ станом на 24:00 29.03.2022:

  • Продовжується відведення підрозділів збройних сил російської федерації з території Київської та Чернігівської областей.
  • За деякими ознаками, противник здійснює перегрупування підрозділів для зосередження основних зусиль на Східному напрямку. Водночас так зване “відведення військ”, ймовірно, є ротацією окремих підрозділів і має на меті введення в оману військового керівництва Збройних Сил України та створення хибного враження щодо відмови окупантів від задуму оточення міста Києва.
  • На Донецькому напрямку противник продовжує вогневий вплив та штурмові дії. Наносив авіаційні та ракетні удари по районах населених пунктів Кремінна та Маріуполь. Основні зусилля зосереджував на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне, а також повному захопленні Маріуполя. Успіху не мав.
  • На Південнобузькому напрямку противник вживає заходів щодо відновлення боєздатності своїх підрозділів. Вогнем артилерії та ударами авіації намагається сковувати дії підрозділів Збройних Сил України. Ворог здійснив артилерійські обстріли позицій підрозділів Сил оборони поблизу населених пунктів Степногірськ, Оріхове, Гуляйполе.
    В районах населених пунктів Новокарлівка та Лугівське противник продовжує здійснювати фортифікаційне обладнання зайнятих позицій та встановлює мінно-вибухові загородження.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці. Темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.