ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 61 – 25.04.2022

23:15

ДПСУ: ввечері з боку російського селища Тьоткіно з важкого озброєння гатили в напрямку українського села Рівне, що в Конотопському районі Сумської області.
Зафіксовано 15 прильотів. Згодом неподалік від цього ж села лунали постріли зі стрілецької зброї.
Ще два прильоти з важкого озброєння прогриміли між селами Бунякине і Нова Слобода Конотопського району.
Також спільний з бійцями ЗСУ наряд прикордонників чув 7 пострілів, найімовірніше з міномета, біля села Гирине Сумського району.

Вечір

Генеральний штаб Збройних вперше прокоментував ситуацію щодо здогадного розмінування шляхів з окупованого Криму перед початком вторгнення, через що російській армії в лютому вдалося швидко пройти окупувати Херсонщину.

“Що стосується чуток щодо начебто “незамінування” Чонгару, повідомляємо: міст було заміновано, але нам протистояли переважаючі у 15 разів сили противника. Усі висновки щодо правомірності прийнятих рішень під час бойових дій будуть зроблені у встановлений законом спосіб після їх завершення.
Позиція у нас проста. Герої повинні отримувати нагороди. Окупанти та їхні посіпаки – сидіти за ґратами. А поки продовжуємо працювати на перемогу”, – ГШ.

21:47

Упродовж доби 25 квітня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил успішно відбили на сході України 6 атак ворога, повідомляє пресслужба штабу операції ОС.

Українські захисники знищили:

  • 4 танки;
  • 5 артилерійських систем;
  • 13 одиниць броньованої техніки;
  • 15 одиниць автомобільної техніки;
  • 2 паливозаправника;
  • 1 зенітну установку.

Окрім того, підрозділи протиповітряної оборони збили в небі українського Донбасу:

  • 2 літаки;
  • 3 безпілотні літальні апарати типу “Орлан-10”.

21:37

Міський голова Ірпеня Олександр Маркушин повідомив про кричущий випадок у деокупованому Ірпені:

“Ніколи б не міг і уявити такого! Але щойно наша тероборона затримала в Ірпені двох потвор (не можу назвати цих істот чоловіками), які мародерили, а потім, коли місцеві жінки на них поскаржилися, кинули в цих жінок гранату. Зараз за життя однієї з них борються наші лікарі. Стан, на жаль, критичний. Молімося за неї! А по цю наволоч уже приїхала поліція. Правоохоронці починають слідчі дії”.

Маркушин також запитав, чи може хтось упізнати виродків на фото.

Після 20-ї

Російські окупанти захопили Херсонську міськраду, зняли з неї прапор України та відібрали у охоронців ключі від будівлі. Цю інформацію підтвердив “Українській правді” міський голова Херсона Ігор Колихаєв.

Меру та співробітникам міськради дали можливість поїхати додому. З 26 квітня Херсонська міська рада не працюватиме.

18:00

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

Противник і надалі здійснює наступальні дії у Східній операційній зоні з метою розгрому угруповання Об’єднаних сил, встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного шляху з окупованим Кримом.

Російські війська завдають ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури, зокрема із залученням стратегічних бомбардувальників, кораблів та підводних човнів. Намагаються зруйнувати шляхи постачання військово-технічної допомоги від держав-партнерів. Для цього концентрують удари по залізничних вузлах.

Противник продовжує нарощувати систему протиповітряної оборони дальньої дії за рахунок переміщення з території РФ додаткових зенітних ракетних комплексів, намагається створити запаси боєприпасів, матеріально-технічних засобів та спеціальної інженерної техніки.

Російське командування не припиняє пошук шляхів поповнення втрат особового складу в підрозділах, що беруть безпосередню участь у війні на території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін в обстановці не відбулося. Ознак формування противником наступальних угруповань не виявлено.

На Слобожанщині триває часткове блокування Харкова, руйнування його інфраструктури, ураження позицій захисників Харківщини із застосуванням авіації та артилерії.

У районі міста Ізюм ворог намагався покращити тактичне положення на напрямках Андріївка – Заводи та Дібровне – Курулька. Проводить заходи логістичного забезпечення угруповання окупантів.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог, посиливши обстріли наявними засобами вогневого ураження, намагався просунутись вглиб території України в районах населених пунктів Коровій Яр і Рубіжне, розвинути наступ в напрямку Запоріжжя. Успіху не мав, зазнав втрат.

У Маріуполі ворог продовжує знищувати місто, блокуючи місцевих жителів та частину наших захисників в районі заводу “Азовсталь”.

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує основні зусилля на напрямках Херсон – Миколаїв та Херсон – Кривий Ріг. Проводить перегрупування військ, закріплюється на місцевості, посилює угруповання ствольної та реактивної артилерії, здійснює накопичення боєприпасів та ПММ.

На тимчасово захопленій території Херсонської області, в селищі міського типу Велика Олександрівка, окупанти оголосили місцевому населенню про необхідність, у термін до 28 квітня, залишити населений пункт. До жителів, які не виконають наказ, буде застосовано примусову евакуацію.

На тимчасово захопленій території Запорізької області, в місті Енергодар, співробітниками федеральної служби безпеки РФ продовжується проведення фільтраційних заходів.

На тимчасово захоплених територіях Харківщини та Луганщини окупанти займаються мародерством, крадіжками та пограбуванням місцевого населення. Особливу увагу приділяють “вилученню” алкогольних напоїв та продуктів харчування.

Після 18-ї

Російська урядова агенція РІА “Новости” повідомила про серію вибухів у будівлі “міністерства державної безпеки” (МГБ) Придністров’я” в Тирасполі: “на місці було чути потужні хлопки. В сусідніх будинках пошкоджено вікна. Рух біля будівлі МГБ перекрито”.

На фото, які виклав український телеграм-канал “Брати по зброї”, видно відстріляні тубуси від гранатометів, що лежать на дорозі.

“Декілька днів тому міноборони Росії заявляло, що друга фаза “спецоперації” передбачає вихід до кордону Придністров’я. Не здивуємось, якщо це чергова провокація РФ”, – наголошується в підписі до фото.

Близько 18-ї

Поблизу Маріуполя зафіксували третє масове поховання, повідомляють “Схеми“.

Викопані траншеї були зафіксовані на території кладовища окупованого селища Старий Крим в 5 км від Маріуполя. Довжина траншей сягає більше ніж 200 метрів.

Раніше супутник зафіксував два місця масового поховання поблизу Маріуполя: у Мангуші та у селі Виноградне.

17:49

Український пілот Роман Василюк звільнений з полону рашистів, повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони.

Підполковник Василюк пілотував український Су-25, який 14 березня при виконанні бойового завдання був збитий ворожими ППО над Волновахою Донецької області. Пілот зміг катапультуватися, але отримав поранення і потрапив у полон до окупантів.
Пройшов через численні допити з боку російських спецслужб. До свого звільнення перебував в обласній центральній клінічній лікарні окупованого Донецька.

24 квітня повернувся на підконтрольну Україні територію й наразі отримує належну медичну допомогу.

“Довго сидіти в госпіталі не збираюсь. За місяць хотілося б повернуся в стрій та боротись до повного звільнення нашої країни від окупантів”, – наголосив підполковник Василюк.

Вдень

Як повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, близько 15-ї години у захопленій російськими окупантами Кремінній Луганської області “внаслідок порушення правил пожежної безпеки” стався потужний вибух у будівлі міськвиконкому, де саме засідали зрадники України.

“В результаті багато загиблих та поранених. За дивним збігом обставин вибух газу стався під час наради так званого “народного мера” Кремінної зі зрадниками силових структур. Кажуть, що всі, хто зрадив присягу на вірність народу України, загинули“, – зазначив Геращенко.

Близько 17-ї

Генштаб ЗСУ: Інженерні підрозділи Територіальна оборона ЗС України зачищають ліси на Київщині, де стояла реактивна артилерія російських окупантів з 37-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади (в/ч 69647) з міста Кяхта, що у Бурятії.

Близько 17-ї

Російські загарбники захопили Новотошківське на Луганщині, яке перед тим послідовно руйнували ударами з повітря. Про це повідомив “Радіо Донбас.Реалії” голова військової адміністрації Гірської громади (до складу якої входить Новотошківське) Олексій Бабченко.

Після 16-ї

Служба безпеки України прокоментувала повідомлення ФСБ Росії про нібито затримання “неонацистів, які за завданням СБУ готували вбивство” російського пропагандиста Володимира Соловйова.

“Служба безпеки з цікавістю ознайомилася із черговим «креативом» ФСБ РФ, яка «героїчно затримала неонацистів», що нібито планували вбивство «громадського діяча» Володимира Соловйова на замовлення СБУ.
У зв’язку з цим хочемо повідомити наступне:
1. СБ України системно працює над посиленням безпеки нашої держави і не має наміру всерйоз коментувати нові фантазії російських спецслужб, котрі просто вигадують чергові здобутки для російської аудиторії.
2. В.Соловйов є не громадським діячем, а звичайним пропагандистом – російським аналогом Геббельса – котрий обов‘язково відповідатиме за свої злочини в міжнародних судах після перемоги України.
3. СБУ не має жодних планів щодо вбивства В.Соловйова. Водночас, враховуючи кількість фейків та антиукраїнської ненависті, які транслює ця особа, вона може самотужки захлинутися у «продуктах» власної низькопробної пропагандистської діяльності”.

Вдень

Внаслідок ранкового обстрілу російськими військами об’єкти транспортної інфраструктури поблизу міст Жмеринка та Козятин на Вінниччині загинуло щонайменше 5 людей, ще 18 отримали поранення. Про це повідомила пресслужба Вінницької обласної прокуратури.

Вдень

Віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук спростувала заяву Росії про наявність домовленостей щодо гуманітарних коридорів з “Азовсталі” у заблокованому Маріуполі.

15:25

Пропагандистські медіа РФ показали відео із зайнятого російськими військами міста Рубіжне на Луганщині, в яке приїхав ватажок так званої “ЛНР” Леонід Пасічник.

Близько 15-ї

Голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко повідомив, що з російського полону звільнено голів Новоуспенівської та Кирилівської громад Запорізької області —Івана Сеника та Івана Малєєва.

Іван Сеник, голова Новоуспенівської сільської ради, був захоплений російськими окупантами 13 квітня за патріотичну позицію та віддану роботу в інтересах громади, навіть в умовах окупації.
Іван Малєєв, голова Кирилівської селищної ради, викрадений російськими військовими зі свого робочого місця 17 квітня після того, як відхилив ультиматум окупантів щодо співпраці.

“Вісім українських мерів продовжують перебувати в полоні у орків. Їхня доля залишається невідомою”, – додав Кличко.

Вдень

128-ма окрема гірсько-штурмова бригада показала, як її бійці спалили російську бойову машину піхоти, що їхала по засіяному (!) полю.

Вдень

Повітряне командування “Схід” повідомило про збиття російського літака Су-34 в Харківській області.

Вдень

Ізюмський напрямок (Харківська область). Евакуйоване село, яке росіяни обстрілюють касетними снарядами. В селі – покинуті господи із зачиненими курми і прив’язаним собакою.

Після 13-ї

Голова Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль повідомив, що три ворожі ракети влучили в залізничну інфраструктуру на Здолбунівщині. Жертв немає, один працівник залізниці має легке ушкодження. Пошкоджено вікна і дахи близько 20 прилеглих будинків.

Рух пасажирських поїздів відновлено, тривають роботи з подолання наслідків обстрілу.

11:20

Російські окупанти знеструмили Кремінську підстанцію, що була єдиним джерелом постачання електроенергії на підконтрольній території Луганської області. Через це Луганщина залишилася без світла, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Проте українські фахівці знайшли схему підключення області. Напругу подаватимуть через потужні електропідстанції, що залишилися на території області. Подача напруги на ці підстанції вже триває. Невдовзі світло повернеться в домівки.

Вдень

Надпис на бронежилеті у одного з українських бійців: “Боже, якщо я помру молодим, впусти мене в рай, бо в пеклі я вже побував сам”.

10:55

Укрзалізниця інформує, що через пошкодження інфраструктури затримуються наступні приміські поїзди:

№ 6250 Бердичів – Козятин (+ 1:30)
№ 6252 Шепетівка – Козятин (+ 1:30)
№ 6301 Козятин –Жмеринка (+ 1:23)
№ 6304 Жмеринка – Козятин (+ 30 хв)
№ 6343 Жмеринка – Гречани (+ 1:25)
№ 6342 Гречани – Жмеринка (+ 10 хв)
№ 804/803 Рівне – Львів (+ 1 год)
№ 816/815 Львів – Чернівці (+ 1:35)
№ 6041 Тернопіль – Львів (+ 42 хв)
№ 6042 Львів-Тернопіль (+ 1:22)
№ 6353 Здолбунів-Ковель (+ 1:17)
№ 6092 Львів – Здолбунів (ще не відправився)
№ 6093 Здолбунів – Львів (ще не відправився, затримка більше години)
№ 6187 Львів – Мукачево (затримано по станції Скнилів +20 хв)

10:30

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлену статистику втрат російської армії з початку повномасштабної агресії – станом на ранок 25 квітня.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 25 квітня орієнтовно становлять:

  • особового складу – ліквідовано близько 21 900 (+100),
  • танків ‒ 884 (+11),
  • бойових броньованих машин ‒ 2 258 (+20),
  • артилерійських систем – 411 (+3),
  • РСЗВ – 149 (+2),
  • засобів ППО – 69,
  • літаків – 181 (+2),
  • гелікоптерів – 154,
  • автомобільної техніки – 1 566 (+9),
  • кораблів /катерів – 8,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 201 (+10),
  • спеціальної техніки – 28,
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(В дужках – зміна порівняно з даними на ранок 24 квітня)

Після десятої

Унаслідок російських обстрілів Жмеринки та Козятина у Вінницький області є загиблі та поранені, – голова ОВА Сергій Борзов.

Після десятої

Голова Львівської ОВА Максим Козицький:
Внаслідок ракетного удару по Львівській області стався вибух на тяговій підстанції залізничної станції “Красне”. ДСНС гасять пожежу. Інформації щодо постраждалих поки немає.
Одну ракету на території Львівщини знищили підрозділи зенітних ракетних військ Повітряного командування “Захід”. Ракети окупанти випускали з літаків стратегічної авіації, ймовірно Ту-95.

Десята година

Російські війська завдали двох ракетних ударів по залізничній інфраструктурі на Рівненщині, загиблих та травмованих немає, – голова ОВА Віталій Коваль.

Після дев’ятої

Під ворожий обстріл потрапили п’ять залізничних станцій в центрі та на заході України. Щонайменше 16 пасажирських поїздів рухаються із затримкою, є постраждалі. Про це повідомив голова правління “Укрзалізниці” Олександр Камишін.

Через пошкодження тягових підстанцій відсутня напруга в контактній мережі на дільницях Шепетівка – Козятин, Жмеринка – Козятин, Козятин – Фастів. Поїзди, які прямують вказаними дільницями, затримано.

Ранок

Сполучені Штати оголосили про нову військову допомогу Україні під час закритої для ЗМІ поїздки до Києва держсекретаря США і глави Пентагону 24 квітня.

Під час зустрічі з Ентоні Блінкеном та Ллойдом Остіном на Банковій. Фото: пресслужба ОП

Під час першого американського візиту до столиці на найвищому рівні від початку російського вторгнення держсекретар Ентоні Блінкен і міністр оборони Ллойд Остін оголосили про іноземне військове фінансування для України та 15 країн-союзників і партнерів на суму 713 мільйонів доларів. Для Києва при цьому передбачено близько 322 мільйонів доларів. Решта буде розділена між членами НАТО та іншими країнами, які забезпечували Україну важливими військовими постачаннями з початку війни з Росією, заявили чиновники.

Сторони обговорили санкційний тиск на РФ, безпекову підтримку тощо. Крім того, підсумком візиту глав Держдепу та Пентагону до Києва стала домовленість про те, що найближчим часом у столиці України відновить роботу посол США, розповів керівник ОП Андрій Єрмак.

Ранок

Офіс Генпрокурора: станом на ранок 25 квітня 2022 року в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації постраждали понад 606 дітей.
За офіційними даними, 215 дітей загинуло та понад 391 поранено.
Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 124, Київській – 114, Харківській – 93, Чернігівській – 66, Херсонській – 44, Миколаївській – 43, Луганській – 37, Запорізькій – 27, Сумській – 17, у м.Києві – 16, Житомирській – 15.
Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Ранок

У місті Брянськ (РФ) сталася велика пожежа на нафтобазі – вочевидь невипадкова. Вогонь і чорний дим видно також на території військової частини.

У соцмережах жителі Брянська повідомили, що чули вибухи, а вже після цього сталася пожежа на нафтобазі та у військовій частині, розташованій поруч.

Зазначається, що перед пожежами лунала повітряна тривога.

Брянська область межує з Україною та є логістичною базою для підтримки вторгнення російських військ до України.

Напередодні

Колишній начальник зміни з обладнання у конверторному та товстолистовому цехах заводу “Азовсталь” у Маріуполі Олександр Чупрін здав окупантам локації, де на заводі можуть ховатися українські військові та цивільні. Про це повдіомило російське видання “Известия”.

Є відео, на якому Чупрін показує окупантам схему сховищ:

Він повідомляє, де українці можуть знайти прихисток і перечекати досить потужні удари російських окупантів. Також Чупрін розповів, як українські захисники можуть пересуватись на території заводу.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 06.00:

На Слобожанському напрямку російські окупанти продовжують обстріли із ствольної артилерії та РСЗВ по населених пунктах Харків, Карасівка, Прудянка та Корорбочкине.

На напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ ворог намагався провести штурмові дії, успіху не мав, здійснював обстріли в районах населених пунктів Велика Комишуваха, Вірнопілля та Нова Дмитрівка.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник здійснював артилерійські обстріли позицій ЗСУ. У Маріуполі ворог завдавав ракетно-бомбових ударів по позиціях наших військ на території заводу “Азовсталь”. Веде штурмові дії населеного пункту Попасна.

На Південнобузькому напрямку ворог обстрілював позиції наших військ в районах населених пунктів Князівка та Миколаївка.

00:40

Збройні сили України встановили контроль території в районі п’яти населених пунктів Миколаївської області поблизу адмінмежі з Херсонщиною, повідомила пресслужба Оперативного командування “Південь” за підсумками 60-ї доби протистояння російським загарбникам.

“Втрати окупантів складають 73 рашисти та 7 одиниць техніки, серед яких зенітний ракетно-гарматний комплекс “Панцир С1”, автомобільна та броньована техніка.

Корабельне угруповання в Чорному морі постійно змінює кількісний склад у зв’язку із періодичними заходженнями в бази окупованого Криму. Але основний склад продовжує тримати територію України під загрозою ракетних ударів.

Великдень на Одещині минув в цілому спокійно. Без грубих порушень публічного порядку та провокацій. Аварійно-рятувальні роботи із ліквідації наслідків ракетних ударів по Одесі завершено. За уточненими даними – 7 загиблих, серед них одна дитина. В лікарнях залишаються 10 постраждалих”.

Напередодні

“Я – громадянин Ізраїлю. Народився в Україні, жив в Ізраїлі, служив в Ізраїлі, у 2014 році приїхав служити в Україну. А ось – бурятський танкіст із Росії, який приїхав мене “денацифікувати”, – розповідає боєць ЗСУ в оприлюдненому ввечері 24 квітня відео, відзнятому, ймовірно, ще на початку бойових дій на Київщині.

Напередодні

Чергова порція “Бандерівського смузі” – про героїчних листонош “Укрпошти” 😉

Автор ідеї та режисер – Дмитро Суржиков; режисер та монтажер – Андрій Заєць; сценарій – Дмитро Григоренко, Юрій Микуленко; оператори – Іван Трач, Богдан Закордонець; актори – Олександра Суржикова та В. Олійник.

Напередодні

Операція Об’єднаних сил – ситуація на Донецькому та Луганському напрямках:

Упродовж доби 24 квітня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил успішно відбили 7 атак ворога. Українські захисники знищили:

  • 13 танків
  • 3 артилерійські системи
  • 17 одиниць броньованої техніки
  • 4 бойові броньовані машини
  • 18 одиниць автомобільної техніки
  • 4 паливозаправники

Окрім того, підрозділи протиповітряної оборони збили в небі українського Донбасу 3 БПЛА “Орлан-10”.

Загалом за тиждень з 18 по 24 квітня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил відбили 63 ворожих атаки і знищили: 1 зенітний ракетний комплекс, 55 танків, 20 артилерійських систем, 114 одиниць броньованої техніки, 6 бойових броньованих машин, 2 одиниці спеціальної інженерної, 62 одиниці автомобільної техніки та 5 паливозаправників російської армії, а також збили 5 літаків, 1 гелікоптер, 28 безпілотних літальних апаратів та 3 крилаті ракети ворога.

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Сході України, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.