ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 56 – 20.04.2022

Після 23-ї

Командування Повітряних сил ЗСУ:

Через несприятливі погодні умови 20 квітня бойова авіація російських окупантів майже не застосовувалась у районах ведення активних бойових дій. Втім противник продовжує застосовувати ракетне озброєння та БпЛА різних типів.

За добу 20 квітня протиповітряною обороною Сухопутних військ та Повітряних Сил Збройних Сил України знищено чотири повітряні цілі російських окупантів:

  • три БпЛА (оперативно-тактичного рівня типу “Орлан-10”);
  • одну крилату ракету.

Авіація Повітряних сил продовжує виконувати спеціальні завдання із охорони повітряного простору та нанесення вогневих уражень по російських окупаційних військах.

Вечір

На Донбасі військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил за добу успішно відбили дев’ять атак ворога.

Знищено один зенітний ракетний комплекс, один танк, одну артилерійську систему, 10 одиниць броньованої, дві одиниці спеціальної інженерної, дві одиниці автомобільної техніки та ворожий склад з боєприпасами. Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили одну крилату ракету та три безпілотні літальні апарати типу “Орлан-10”, інформує пресцентр ООС.

Вдень

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній на подвір’ї біля Свято-Михайлівського Золотоверхого собору звершив освячення 8 тисяч Великодніх пасок.
Ці символи світлого Христового Воскресіння відправляться на передову, до наших воїнів, які зараз захищають Україну від неспровокованого російського вторгнення.

Вечір

Російські війська обстріляли Криворізький район на Дніпропетровщині.

“Приблизно о 21:30 із систем залпового вогню було обстріляно Зеленодольськ, трохи пізніше – село Велика Костромка. Є проблеми з енергозабезпеченням. Працюють Збройні сили, рятувальники, наслідки уточнюються”, – повідомив у відеозверненні голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

22-га година

Володимир Зеленський заявив, що закордонні партнери “стали краще розуміти” потреби України в зброї для відбиття агресії Росії.

“Я дуже радий сказати, сказати з обережним оптимізмом, що наші партнери стали краще розуміти наші потреби. Розуміти, що саме нам необхідно. І коли саме нам все це необхідно. Не через тижні, не за місяць, а негайно. Саме зараз, коли Росія намагається активізувати свої атаки”, – сказав президент у відеозверненні.

22-га година

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні:

Триває повернення до нормального життя звільнених міст і громад України. Звільнено вже 934 населених пункти. Поліція відновила роботу у 435 населених пунктах. Місцеве самоврядування запрацювало у 431 громаді. Роботу гуманітарних штабів розпочато у 361 населеному пункті. Поступово відновлюємо доступ людей до медичних та освітніх послуг, до органів соціального захисту. Відновлюємо автомобільне сполучення, постачання електрики, газу, води.

Серед найбільших загроз залишаються міни й розтяжки, які були встановлені окупантами, та снаряди, які не розірвалися. Щоб знешкодити їх усі, потрібно багато часу, багато зусиль.

Ще раз закликаю наших громадян, які повертаються у звільнені громади, бути дуже уважними. Не заходити на територію, яка ще не перевірена. Не заходити поки в ліси. Якщо побачите будь-що схоже на міну або розтяжку, одразу повідомляйте поліцію та рятувальників. Не зволікайте й не намагайтеся самостійно прибрати небезпечні предмети.

Вечір

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай підтвердив, що лише 20% території області наразі перебуває під контролем України.

“Після того, як наші війська відійшли від Кремінної, кількість окупованих територій складає 80%. Лінія оборони тримається від  Рубіжного до Попасної. Всі зусилля ворог кинув саме на штурм Рубіжного і Попасної та Золотого, але нічого в нього не виходить. Всі атаки нічого їм не дають”, – сказав голова області.

За словами Гайдая, в Рубіжному та Попасній ситуація без змін. Окупанти контролюють лише частини міст, вглиб прорватися не можуть.

Вечір

Протягом останнього тижня росіяни стягнули на територію України додатково 17 батальйонно-тактичних груп, три з них направлені на Донбас. Загалом, за оцінками Пентагону, на території України зараз знаходяться 82 російські БТГр, – CNN.

Вечір

Голови сенатів Чехії і Польщі звернулися до парламентів країн ЄС, НАТО та інших демократичних країн із закликом терміново надати Україні важкі озброєння.

Вечір

Сили спеціальних операцій ЗСУ підірвали міст під носом у колони російських військовослужбовців.

“Взірвати міст під носом у цілої колони рашистів – це майстерна робота операторів ССО України!” – йдеться у повідомленні пресслужби Командування ССО, яка поширила відповідне відео.

Вдень

Воїни 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені Короля Данила біля Попасної на Луганщині знищили групу “вагнерівців”.

Фото: 24 бригада

“Військовослужбовці Королівської бригади радо зустріли чергову партію найманців із приватної військової компанії “Ліга” (колишня “Вагнер”). Окупанти майже добігли до Попасної, втомилися і отримали “заслужений вічний відпочинок”. Королевичі завжди так радо зустрічають усіх, хто зі зброєю в руках приходить на нашу Батьківщину”, – йдеться в описі пресслужби 24 омбр до світлин ліквідованих російських найманців.

Близько 21-ї

Голова фракції “Слуга народу”Давид Арахамія та радник керівника ОП Михайло Подоляк готові приїхати в Маріуполь на переговори з приводу евакуації цивільного населення із заблокованого міста. Про це заявив заступник командира полку “Азов” капітан Святослав Паламар.

“Ми хочемо закликати весь цивілізований світ до гарантій безпеки, а також я наголошую на тому, що умови РФ щодо здачі зброї та здачі в полон наших захисників ми не підтримуємо”, – додав офіцер.  “Азов” також закликав припинити бомбардування Маріуполя і ввести режим тиші.

Після 20-ї

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції Ірина Верещук:

“На жаль, гуманітарний коридор з Маріуполя сьогодні не спрацював так, як планувалося.
Через відсутність контролю над власними військовими на місцях окупанти не змогли забезпечити належне припинення вогню.
Також через властиву неорганізованість та нехлюйство окупанти не змогли забезпечити вчасний підвіз людей до точки, де чекали десятки наших автобусів і “швидких”.
Завтра зранку ми поновимо наші зусилля на Маріупольському напрямку. Звертаюсь до наших людей в Маріуполі: ми будемо боротись за кожного з вас!”

Після 18-ї

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

Противник здійснив перегрупування військ на Ізюмському напрямку.
В районі населеного пункту Дібровне противник проводив наступальні дії, має частковий успіх. В районі населеного пункту Стара Гнилиця наступ успіху не мав, в результаті вогневого ураження ворог зазнав втрат та відійшов.
Крім того, не мала успіху спроба взяття під контроль населеного пункту Довгеньке. Противник з втратами відступив.
Як особливість, відзначено дії ворога на зазначеному напрямку у військовій формі українського зразка.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник здійснює розвідку маршрутів висування та підготовку до подальших наступальних дій у напрямку населеного пункту Лиман та виходу на Слов’янськ з північного сходу.

Ворог продовжує нарощувати угруповання військ на зазначеному напрямку. З території РФ переміщено підрозділи зі складу 90-ї танкової дивізії, 41-ї загальновійськової армії та 232-ї реактивної артилерійської бригади Центрального військового округу.
Батальйонна тактична група зі складу 150-ї мотострілецької дивізії втратила боєздатність та виведена в район відновлення.

Ворог намагався закріпитись в західній і північно-західній частинах Рубіжного. Зазнав невдачі. Здійснював штурмові дії в напрямку Новотошківське, успіху не мав.
Російські окупанти проводять штурмові дії в районі населеного пункту Попасна.
Тривають авіаційні удари по інфраструктурі міста Маріуполя, ворог здійснює штурмові дії в районі морського порту та заводу “Азовсталь”.

На Запорізькому напрямку, за підтримки вогню артилерії, противник відновив наступ на напрямку населеного пункту Темирівка.

На Південнобузькому напрямку артилерійські підрозділи ворога вели вогонь по позиціях наших підрозділів. Крім того, армійська та оперативно-тактична авіація противника здійснювала вогневе ураження окремих об’єктів.
Ворог намагався продовжити ведення штурмових дій у напрямку населеного пункту Олександрівка, успіху не мав.

Вдень

Військовослужбовці 36-ї окремої бригади морської піхоти спільно з іншими підрозділами ЗСУ та Нацгвардії успішно провели спільну спецоперацію з евакуації прикордонників та поліцейських на завод “Азовсталь”.

Про це повдіомляє миколаївське видання “Преступности.нет” з посиланням на слова офіцера 36-ї бригади.

Миколаївські морпіхи та воїни “Азова на бронетехніці з боєм до території морського порту, де перебували бійці Держприкордонслужби та кілька підрозділів Національної поліції. В останніх закінчувався боєкомплект. Військовослужбовці забезпечили вогневе прикриття та на транспорті вивезли близько 500 бійців ДПСУ та НПУ на територію підприємства “Азовсталь”.

Під час спланованої спецоперації “живій силі окупантів завдали серйозної шкоди”.

Вдень

Десять будинків, які були пошкоджені внаслідок російського агресії в Києві, не підлягають реконструкції та будуть знесені, повідомив міський голова Віталій Кличко.

Вдень

Президент Європейської ради Шарль Мішель відвідав Бородянку, зруйновану російськими військами.

“У Бородянці. Як Буча та багато інших міст в Україні. Історія не забуде військових злочинів, які тут були скоєні. Не може бути миру без справедливості”, – написав Мішель у Twitter.

Після 13-ї

Російські загарбники планують провести примусову мобілізацію на окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей. Як інформує пресслужба Головного управління розвідки МОУ, для цього і влаштуваються “псевдореферендуми”.

“Після її проведення ФСБ РФ планує кинути “мобілізованих” українців на найгарячіші ділянки фронту на штурм позицій ЗСУ під контролем загороджувальних загонів. Фактично, це спроба знищити Україну руками самих українців”, – йдеться в повідомленні.

Для проведення “референдумів” завчасно збираються особисті дані мешканців тимчасово окупованих територій, начебто для отримання “гуманітарної допомоги” або “соціальних виплат”.

Вдень

Держслужба України з надзвичайних ситуацій видала “рекомендації ДСНС України на випадок істеричних рекомендацій МЧС России”, яке чекає “ядерного удару у відповідь” по Росії в день святкування православної Пасхи.

“Нешановні колеги! Нагадуємо вам, що траву, на гасіння якої ви виїжджаєте з настанням весняних господарських робіт, зовсім не обов’язково курити. Також радимо бути обережними з грибами. Інакше у підсумку “народжуються” ось такі істеричні заяви.
Натомість радимо вам посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу у житловому секторі, куди ваші солдати повідправляли крадену в Україні побутову техніку. Краще публікуйте в себе на сайті до тих крадених пральних машинок, телевізорів та жіночих фенів інструкції та випустіть рекомендації про те, як підключити вивезену з України техніку до ваших старих проводок і не згоріти всім “посёлком”.
Не бійтеся НАТО – бійтеся Бога. Хвиля його відповіді буде страшнішою і дістане усі ваші наступні покоління.
П.С. Бережіть свої халупи від вогню і хоч зрідка їх ремонтуйте.
З презирством, рятувальники України”.

Фото російської халупи додається.

Вдень

Російські загарбники озлоблені на військове керівництво, частина з них готова бунтувати проти своїх командирів.

Про це інформує пресцентр Служби безпеки України з посиланням на перехоплення чергової телефонної розмови.

Один із російських військових розповідає братові про страшні бої, потрапляння в кільце, і те, як їх забули на три доби у лісі без води та їжі. Командири дають накази стріляти по всіх цивільних і погрожують статтею за дезертирство тим, хто залишить пост, а самі розікрали ресурси, які виділили на всіх.

“Наше командування, вони отримали провіант: сигарети, харчі… Знаєш, що вони зробили? Керівництво наше з**балося, нах**, нас покинуло і з**балося. І ми не знаємо навіть, де вони”.

Вдень

У тимчасово окупованому місті Бердянськ Запорізької області заступником “мера”-колаборанта “призначили” двірника. Як повідомляє пресслужба Запорізької ОВА, йдеться про громадянина України Самойленка Микиту Івановича, який працював двірником у КП “БердянськЕкоТранс”.

Наразі відомо, що він за вказівкою фейкового “мера” Сауленка займається підготовкою пам’ятних місць міста до святкування “дня перемоги 9 травня”.

Вдень

Так званий “міністр внутрішніх справ “ЛНР” “генерал-майор” Ігор Корнет був заарештований співробітниками ФСБ Росії та утримується в слідчому ізоляторі ФСБ в Ростові-на-Дону, інформує пресслужба Головного управління розвідки МОУ.

“Арешт “міністра внутрішніх справ ЛНР” викликав негативну реакцію з боку силових структур та політичного керівництва “республіки”, які оцінюють це як початок змін у силовому блоці квазідержави. Однак з боку маріонеткового керівника “ЛНР” Ігоря Пасічника докладаються всі зусилля для звільнення Корнета з-під арешту та відновлення на “посаді”, – йдеться в повідомленні ГУР.

Ранок

У Бучанському районі Київської області правоохоронці викрили підлітка, який перейшов на бік на російських окупантів. Як повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури, 17-річний місцевий житель передавав представникам російської армії відомості про мешканців села, магазини і будинки, де можуть зберігатися цінні речі, а також іншу інформацію, за що отримував матеріальну винагороду та привілеї від окупантів. Крім того, підозрюваний разом із військовослужбовцями збройних сил РФ проник до одного з будинків, звідки вони викрали чуже майно.
Неповнолітньому повідомлено про підозру в державній зраді та таємному викраденні чужого майна. За скоєне юнакові загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк до десяти років.

Ранок

Підрозділи Протиповітряної оборони Десантно-штурмових військ на одному з напрямків фронту збили два російських багатоцільових безпілотники – багатоцільовий безпілотний вертоліт “Горизонт Ейр S-100” та БПЛА “Орлан-10”.

Як інформує служба зв’язків з громадськістю Командування ДШВ, ці БПЛА були збиті 19 квітня з переносних зенітно-ракетних комплексів Stinger та Starstreak.

Вдень

Японія передасть Україні дрони та хімзахист. Цей крок японці роблять на тлі дедалі більшого занепокоєння щодо застосування росією хімічної зброї в Україні, інформує НАЕК “Енергоатом”.

“Ми й надалі надаватимемо якомога більше підтримки українському уряду”, – заявив міністр оборони Нобуо Кіші.

Минулого місяця Японія запропонувала Україні бронежилети, шоломи та зимові військові однострої.

Ранок

З 21 квітня Київський метрополітен відновить курсування поїздів до станції “Лісова”, а інтервал руху на всіх лініях скоротить до 10-15 хвилин.

Рух поїздів здійснюватиметься:

 

  • Червона лінія – від станції “Академмістечко” до станції “Лісова”
  • Синя лінія – від станції “Героїв Дніпра” до станції “Теремки”
  • Зелена лінія – від станції “Сирець” до станції “Червоний хутір”

Працюють пересадочні вузли: “Золоті ворота”-“Театральна”, “Площа Льва Толстого”-“Палац спорту”.

Без зупинки поїзди слідують повз станції “Майдан Незалежності”, “Хрещатик” та “Кловська”.

У метро попередили, що графік руху може оперативно змінюватися.

При цьому підземні станції продовжать цілодобово приймати людей як укриття.

Ранок

У Херсоні вбили проросійського блогера Валерія Кулешова. Чоловіка розстріляли в авто біля його під’їзду у Шуменському мікрорайоні близько 8:15.

До 2015 року Валерій Кулешов працював у тодішній міліції. Спочатку оперуповноваженим у Дніпровському РВВС, потім – слідчим у Комсомольському. Мав статус учасника АТО, водночас співпрацював із колаборантом Кирилом Стремоусовим.

10:15

Збройні сили України не отримували від іноземних партнерів додаткові бойові літаки, але отримала запчастини до існуючих, поінформувала служба зв’язків із громадськістю Командування Повітряних сил ЗСУ.

“За сприяння Уряду США Повітряні сили Збройних сил України отримали запчастини та комплектуючі для відновлення та ремонту парку літальних апаратів, які є на озброєнні авіації Повітряних Сил, що дозволить поставити до строю більше техніки”, – йдеться в повідомленні КПС.

Ранок

Такий вигляд має завод “Азовсталь” у Маріуполі, який не припиняють штурмувати окупанти:

Ранок

До Києва залізницею прибув президент Європейської ради Шарль Мішель.

“Сьогодні я у Києві – серці вільної демократичної Європи”, – повідомив у твіттері Шарль Мішель, додавши фото з київського вокзалу.

10:22

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлену статистику втрат російських військ з початку повномасштабної агресії – станом на ранок 20 квітня:

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 20 квітня орієнтовно становлять:

  • особового складу – ліквідовано близько 20 900 осіб (+100),
  • танків ‒ 815 (+13),
  • бойових броньованих машин ‒ 2 087 (+24),
  • артилерійських систем – 391 (+5),
  • РСЗВ – 136 (+4),
  • засобів ППО – 67,
  • літаків – 171 (+2),
  • гелікоптерів – 150 (+3),
  • автомобільної техніки – 1 504 (+9),
  • кораблів /катерів – 8,
  • цистерн з ПММ – 76,
  •  БПЛА оперативно-тактичного рівня – 165 (+7),
  •  спеціальної техніки – 27,
  •  пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(В дужках – зміна порівняно з даними на ранок 19 квітня)

Дев’ята година

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук повідомила, що українській владі вдалося домовитися з представниками російських сил, що оточують Маріуполь, про організацію 20 квітня (з 14:00) гуманітарного коридору з міста. 
Можливістю залишити Маріуполь зможуть скористатися жінки, діти та люди похилого віку.

Після 8:00

В Україні продовжує зростати кількість постраждалих від рук російських окупантів – лише за останню добу отримали поранення шість українських дітей, повідомила пресслужба офісу генерального прокурора.

Станом на ранок 20 квітня офіційне число загиблих дітей не змінилося – 205.
Зросла кількість поранених – 373.

Ці цифри не остаточні, адже триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше дітей постраждало у Донецькій (118), Київській (108), Харківській (91), Чернігівській (57), Херсонській (43), Миколаївській (40), Луганській (36), Запорізькій (25), Сумській області та в Києві (по 16), та в Житомирській області (15).

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 06:00:

Противник намагається продовжувати наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей.

Ворог не припиняє завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури по всій території України.

На Слобожанському напрямку ворог здійснює перегрупування та поповнення запасів. Продовжує часткове блокування Харкова та обстріли міста.

На Ізюмському напрямку противник здійснив спробу наступу в напрямку Сулигівка, Дібрівне. Ворог намагається проводити повітряну розвідку напрямків наступу із застосуванням безпілотних літальних апаратів “Орлан-10”.

На Донецькому і Таврійському напрямках російські окупанти продовжують здійснювати обстріли передових позицій наших військ та пошук слабких місць в обороні по всій лінії зіткнення. Продовжується ведення бойових дій в районах населених пунктів Кремінна, Торське та Зелена Долина. Ворог здійснює перегрупування з метою подальшого наступу у напрямку на населений пункт Лиман.

Противник намагається здійснювати наступ з метою просування вглиб населеного пункту Попасна. Після спроб штурму російськими окупантами в Рубіжному та Сєвєродонецьку до місцевої лікарні міста Новоайдар доправлено близько 130 поранених військовослужбовців противника. Точна кількість наразі уточнюється.

На Донецькому напрямку ворог вів штурмові дії у районі населеного пункту Мар’їнка.

Основні зусилля противник зосереджує на захопленні міста Маріуполя, продовжує штурмові дії в районі заводу “Азовсталь”.

Ворог веде бойові дії в районі населених пунктів Велика Новосілка, Рівнопіль та Сторожеве. Продовжує здійснювати логістичне забезпечення військ.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні займаних рубежів, здійснює обстріли позицій наших військ. Веде бойові дії в районі населеного пункту Олександрівка. У подальшому російські окупанти продовжать здійснювати вогневий вплив на позиції наших військ та ведення бойових дій з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Зберігається загроза завдання ракетно-бомбових ударів російською авіацією по об’єктах на території України з використанням території, аеродромної мережі та повітряного простору Білорусі.

На Сіверському напрямку ознак формування противником ударного угрупування для відновлення наступальних дій не виявлено. Охорона ділянки українсько-російського кордону на зазначеному напрямку здійснюється ворогом у посиленому режимі. Тривають заходи інженерного обладнання опорних пунктів у прикордонних з Україною районах.

Сьома година

Із Харківської області до пункту постійної дислокації (населений пункт Солоті Бєлгородської області РФ) через важкі втрати окупанти вивели батальйонну тактичну групу 237-го танкового полку 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу для відновлення боєздатності, – ГШ ЗСУ.

Напередодні

У Миколаївській області ввечері 19 квітня внаслідок ракетного удару уражено будівлю поліклініки в місті Баштанка. За попередньою інформацією, без жертв.

Уночі Миколаїв знову зазнав ракетних ударів. Наслідки уточнюються.

Вночі

Окупанти обстріляли Новодружеськ на Луганщині – зруйновані будинки, місто без газу. У Лисичанську, який розташований поруч, розмінували ще три багатоповерхівки, повідомив голова ЛугОВА Сергій Гайдай.

3:45

Відеозвернення з Маріуполя від командира 36-ї бригади морської піхоти Сергія Волини:
“Це може бути наше останнє звернення до світу. В нас, можливо, залишилися останні дні або години… Ми ведемо оборону на одному об’єкті, заводі “Азовсталь”, де знаходяться військові Маріупольського гарнізону та цивільні особи, які потрапили в пастку війни. Звертаємося до світових лідерів із проханням допомогти – застосувати до нас процедуру “extraction” та вивести нас на територію третьої держави”.

Близько 2-ї

У Миколаєві під час тривалої повітряної тривоги пролунало кілька гучних вибухів.

Після півночі

Очікується, що адміністрація Байдена цього тижня оголосить про ще один значний пакет військової допомоги Україні. Про це повідомили NBC News п’ять обізнаних із цим питанням американських чиновників.
Пакет має бути приблизно такого ж розміру, як і попередній вартістю $800 млн, який президент Джо Байден оголосив минулого тижня, повідомили троє з цих чиновників.

Напередодні

Так зване “звернення” від Розівки Запорізької області про приєднання до “ДНР” було ухвалено обманом під дулами автоматів.

Як розповіли в ОВА, окупанти проводили певну роботу з місцевим населенням, робили “перепис”, потім повісили прапори так званої “Л/ДНР”. Нещодавно в громаду приїздив один з ватажків “ДНР”. Місцеве населення, переважно люди похилого віку та переселенці з Маріуполя, обманом було зібране в будинок культури. Людям сказали, що будуть обговорюватись питання виплати пенсії та з’ясовуватись їх соціально-побутові потреби.

“Насправді ж людям озвучили так званий меморандум за те, щоб провести вибори нового “мера”, якогось “активу села”, а потім і про звернення до так званої республіки “ДНР” про приєднання, поки не буде захоплено Запоріжжя. Залякані люди під дулом автоматів змушені були голосувати за незрозумілі речі, що знаходяться за рамками правового поля України”, – наголошується в повідомленні Запорізької ОВА.

Після півночі

Американська компанія AeroVironment, яка відома як виробник дронів-камікадзе Switchblade, передасть Україні 100 безпілотників Quantix Recon і надасть послуги з навчання Міністерству оборони та Силам тероборони.

Як зазначається на сайті компанії, безпілотники, які передадуть українському війську, можуть у польоті залишатися непоміченими силами противника та не піддаватися впливу радіочастотних перешкод, завдяки чому спроможні забезпечити точну та швидку розвідку віддалених, недоступних районів поля бою, яке динамічно змінюється. Цей БПЛА може досліджувати до 1,6 квадратного кілометра за 45-хвилинний політ на одній батареї.

00:30

Повідомлення Командування Повітряних сил ЗСУ

За добу 19 квітня на сході та півдні України протиповітряною обороною Повітряних сил, Сухопутних військ, Десантно-штурмових військ уражено 9 повітряних цілей російських окупантів:

  • 1 літак (імовірно, винищувач-бомбардувальник Су-34);
  • 1 вертоліт (Ка-52);
  • 6 БПЛА (з них 5 ОТР “Орлан-10” і 1 – S-100);
  • 1 крилату ракету.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповуються для продовження наступу на Сході України та Донбасі, зосереджені зокрема на отриманні повного контролю над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.