ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 14 – 09.03.2022

Увечері

Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний показав, як тероборона Києва нищить російську бронетехніку вітчизняними протитанковими комплексами, що були попередньо призначені на експорт в арабські країни.

Про це йдеться в дописі на ФБ-сторінці Залужного ввечері 9 березня.

“Під час підготовки ми опановували нові форми і способи застосування підрозділів, а саме асиметричні дії.
Наразі Збройні Сили України в реальних бойових умовах відпрацьовують те, чому навчалися, залучаючи сили тероборони та спеціального призначення.
Так, сьогодні придані одній з бригад Сухопутних військ підрозділи ПТРК зі складу бригади Сил територіальної оборони міста Києва та однієї з бригад спеціального призначення в бою за столицю знищили шість танків та один БМП окупантів”, – ідеться в повідомленні.

“Підрозділи були озброєні експортними ПТРК «Стугна» та «Корсар», що були передані КБ «Луч» до Збройних Сил України”, – уточнив генерал Залужний.

Він поширив відео, на якому видно арабські написи на інтерфейсі монітору наведення ПТКР.

Читайте також:
КБ “Луч” віддало у ЗСУ всю зброю, яку мало експортувати. Оператори палять танки з арабською мовою інтерфейсу ПТРК

Опівночі

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 24.00 09.03.2022 щодо російського вторгнення
Сили оборони України дають гідну відсіч та стримують наступальну операцію збройних сил РФ на всіх напрямках.
На деяких з них окупаційні війська втратили боєздатність та вводять в операцію резерви. Для нарощування бойових спроможностей ворог здійснює переміщення до кордонів України з’єднань та військових частин з інших стратегічних напрямків.
Республіка Білорусь надає підтримку окупанту у забезпеченні поставок паливно-мастильних матеріалів, використанні залізничної інфраструктури та аеродромної мережі.
Зберігається імовірність проведення диверсій на військових об’єктах та об’єктах цивільної інфраструктури.
Російська Федерація не відмовляється від планів оточення Києва, продовжуючи наступальну операцію з Поліського та Сіверського напрямків.
На Слобожанському напрямку противник здійснює наступ на населені пункти Ізюм, Петрівське, Грушуваха, а також міста Суми та Охтирка.
Ворожа наступальна операція триває також на Донецькому і Таврійському напрямках.
Противник нарощує угруповання військ на Миколаївському напрямку.
У Чорноморській та Азовській операційних зонах окупанти продовжують ізолювати район бойових дій. Корабельні угруповання ВМФ ЗС РФ перебувають у районах мису Тарханкут та озера Донузлав.
Збройні Сили України у злагодженій взаємодії з іншими складовими сектору безпеки і оборони держави та силами національного спротиву стримують масований наступ окупаційних військ.

Увечері

Набув чинності закон України про забезпечення участі цивільних осіб у захисті країни, який діятиме у період воєнного часу. Це сталося після того, як президент Володимир Зеленський 9 березня підписав ухвалений Радою 3 березня 2022 року закон за номером 2114–IX.

У документі зазначається, що цивільні українці, а також іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, можуть на законних підставах отримувати та використовувати зброю та боєприпаси для неї й застосовувати їх проти військовослужбовців країни-агресора.

Увечері

Поблизу Чернігова окупанти обстріляли групу людей, які йшли пішим маршрутом із міста. Є загиблі і поранені.

Загинули дівчина з Мени і 19-річний хлопець із Новгорода-Сіверського. Також є загиблі зі Сновська та Корюківки. Кілька людей отримали поранення, їх доставили до Куликівської лікарні.

Увечері

Ситуація нп Луганщині. Сергій Гайдай, голова ОДА (ОВА):

“Важко, але… Віра мешканців області в ЗСУ безкінечна! Луганщина тримає оборону, гірко оплакує втрачене населення, але щоранку знаходить сили відкидати ворога, змушуючи відступати. Мужні та сильні, вільні… Дай Боже нам усім сил!
Ситуація вкрай складна. Бої не закінчуються ні на хвилину. Багато жертв. Відсутні комунікації. Знеструмлено 27 населених пунктів повністю, 11 частково, загалом це 115 461 споживачів.
Немає газу, води, опалення. Є сили і віра в Перемогу!
Кожного дня Луганщина виходить на мітинги проти російської окупації. Ніхто не хоче бути ні в нафантазованій “ЛНР”, ні в Росії, під керівництвом божевільного!”

23:30

Президент у черговому відеозверненні:

“Усе, що окупанти роблять із Маріуполем, – це вже за межею звірства. Європейці! Українці! Маріупольці! Сьогодні ми повинні бути єдиними в засудженні цього воєнного злочину Росії, у якому відображається все те зло, яке окупанти принесли на нашу землю”.

Близько 23-ї

Офіційний представник Пентагону Джон Кірбі заявив, що Сполучені Штати не підтримують передачу бойових літаків Україні, зокрема польських винищувачів МіГ-29 — бояться “ескалації”.

“По-перше, ми вважаємо, що найкращий спосіб підтримати українську оборону — це надати їй зброю та системи, яких вони найбільше потребують для відбиття російської агресії, зокрема, протитанкової та протиповітряної оборони.

Ми разом з іншими країнами продовжуємо надсилати їм цю зброю і знаємо, що вона використовується з великим успіхом. Повільний поступ Росії на півночі і повітряний простір, що оспорюється, над Україною — головний доказ цього”, – сказав Кірбі.

Він зазначив, що хоча можливості російської авіації і значні, їх ефективність обмежена через українські стратегічні оперативні та тактичні наземні системи ППО, ракети “земля-повітря” та ПЗРК.

“По-друге, наразі ВПС України мають кілька ескадрилей повністю боєздатних літаків. За нашими оцінками, додавання літаків навряд чи суттєво змінить ефективність ВПС України у порівнянні з можливостями Росії. Тому ми вважаємо, що вигода від передачі цих МіГ-29 є невеликою”, – зазначив спікер Пентагону.

Він додав, що за даними розвідки, передача МіГ-29 Україні “може бути помилково сприйнята як ескалація” та може призвести до “серйозної реакції Росії”, яка може збільшити перспективи військової ескалації з НАТО.

“Тому ми також оцінюємо передачу МіГ-29 Україні як високий ризик. Ми також вважаємо, що є альтернативні варіанти, які краще підходять для підтримки українських військових у їх боротьбі проти Росії. Ми продовжимо використовувати ці варіанти”, – сказав представник міноборони США.

Після 22-ї

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявлив, що наступного тижня Україна очікує першого траншу в 300 млн євро макрофінансової підтримки від Європейського Союзу, який екстрено виділив нам 1,2 млрд євро. За тиждень – другий транш.

Крім того, вже за кілька годин Міжнародний валютний фонд розгляне питання щодо виділення Україні $1,4 млрд екстреної підтримки, сказав Шмигаль у своєму зверненні ввечері.

Удень

Із так званою “гуманітарною місією” на окуповану терторію Київщини, в Іванків, приїздила так звана “міністр щакордонних справ ДНР” Наталія Никонорова – про це повідомили російські пропагандистські ЗМІ.

Після 21-ї

ЗСУ вигнали російських окупантів із міста Дергачі та повністю контролюють територію, — голова Харківської ОДА.

Удень

Російське міністерство оборони визнало, що ЗС РФ використовують у бойових діях в Україні важку вогнеметну систему ТОС-1 “Солнцепек”, на якій можуть застосовувати термобаричні боєприпаси.

9 березня російський військовий телеканал “Звєзда” оприлюднив інформацію про те, що навідник-оператор бойової машини сержант Сергій Губарєв (на фото праворуч) 4 березня в бою в Чернігівській області застосував систему ТОС-1А в бою з підрозділами Збройних сил України, знищивши “націоналістів” (так окупанти називають бійців ЗСУ).

У Міністерстві оборони Британії відреагували на це, зазначивши, що на ТОС-1А росіяни можуть використовувати термобаричні боєголовки.

Нефахівці помилково називають їх “вакуумні бомби”. Ішлося зокрема про такий удар по Охтирці.

У британському МО застерегли, що застосування російськими окупантами системи ТОС-1А проти цивільного населення України суперечить міжнародному праву щодо ведення війни.

Читайте більше тут.

Близько 21-ї

Житомир. Бомбовий удар російських окупантів у районі Бердичівського мосту.

Удень

Вознесенськ Миколаївської області. Вуличний бій від першої особи.

Після 20-ї

Арестович: До удару по пологовому будинку Маріуполя це були ще квіточки. Тепер, тварюки, почнеться зовсім інша війна.

19:51

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 18:00 09.03.2022 щодо російського вторгнення:

Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію у межах Південної, Східної та Північної операційних зон.

На Сході захисники України стримують противника одразу у трьох операційних районах – Донецькому, Слобожанському та Таврійському.

На Північно-західному напрямку частиною угруповань зі складу сил оборони здійснюється прикриття державного кордону з Республікою Білорусь. Триває ведення оборонної операції у Поліському та Волинському операційних районах.

В районі населених пунктів Бородянка та Макарів під час наступальних дій підрозділів ЗС України противник поніс значні втрати.

Місто Чернігів тримає стійку оборону.

Угруповання сил оборони міста Києва утримує визначені рубежі.

Російські воєнні злочинці нанесли ракетно-бомбові удари по пологовому будинку та дитячій лікарні міста Маріуполя. Ворог завдає численних жертв мирним жителям та руйнує цивільну інфраструктуру.

Російські окупанти деморалізовані, психологічний стан військовослужбовців ЗС РФ стрімко погіршується.
Водночас підрозділи інформаційної боротьби ЗС РФ готують психологічні акції щодо підриву довіри до представників украінської державної влади на місцях.

За наявною інформацією, у ЗС Республіки Білорусь 8 березня 2022 року було проведено внутрішнє анонімне опитування щодо їх готовності взяти участь у бойових діях на боці ЗС РФ. Результати демонструють, що переважна більшість особового складу не готова до участі у війні проти України.

Після 18-ї

У селищі Бабаї Харківської області спеціалісти гуманітарного розмінування ДСНС України знешкодили снаряд реактивної системи залпового вогню “Ураган”.

Увечері

Міністр оборони Олексій Резніков закликав українців знищувати російські системи радіоелектронної боротьби та розвідки.
“Наступна пріоритетна ціль – російські системи радіоелектронної боротьби та радіоелектронної розвідки. Зараз на війні багато залежить від сучасних технологій. Треба знищити російські системи РЕБ та РЕР. Це значно послабить російські війська і забезпечить перевагу для наших воїнів”, – заявив Резніков.

Надвечір

Деякі українські чоловіки призовного віку намагаються перетнути держкордон України з країнами ЄС з нещодавно виданими паспортами РФ. Такі спроби виявила ДБР спільно із прикордонниками.
Виявлено вже близько 20 таких випадків, кажуть у ДБР. При цьому від громадянства України чоловіки не відмовились.
Проводяться відповідні фільтраційні заходи на предмет обставин та причин отримання паспортів РФ, в тому числі з використанням поліграфу.

Після 19-ї

У Бердянську Запорізької області окупанти по радіо обіцяють, що через два дні мешканці міста зможуть отримати російські паспорти, а також що їм пробачать усі борги за комуналку, — про це повідомляють “УП” місцеві жителі.

У Мелітополі загарбники оголошують про початок посівної кампанії, обіцяють допомогу для “аграріїв звільнених територій” та доступ на російський ринок збуту.

Удень

Розпочата Росією війна проти України спричинила одну з найшвидше зростаючих надзвичайних ситуацій із біженцями за всю історію спостережень ООН. За прогнозами, кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні може досягти 6,7 млн (порівняно з 854 тис. до початку великої війни).

Про це йдеться у звіті управління Верховного комісара ООН.

“Гуманітарна група в країні (Humanitarian Country Team, HCT) прогнозує, що військовий наступ може призвести до переміщення до 6,7 млн осіб у межах України, 4,3 мільйона із яких потребуватимуть рятівної гуманітарної допомоги”, – сказано у звіті.

Згідно з цим звітом, до вторгнення Росії 24 лютого українська влада зареєструвала 1,46 млн ВПО із Криму й Донбасу. Із них 854 тис. осіб проживали в районах, контрольованих урядом України. Більшість із них були переміщені після початку бойових дій на сході України у 2014 році.

За оцінками організації, окрім 6,7 млн внутрішньо переміщених осіб, буде ще також приблизно 4 млн біженців з України за кордон – тоді як до цієї війни їх було лише 53 тис. осіб.

Після 19-ї

Внаслідок авіаудару по лікарні й пологовому будинку в Маріуполі постраждали 17 породіль та членів медперсоналу, загиблих немає, – дані від голови Донецької ОДА Павла Кириленка.

Авіаудар був завданий у момент режиму тиші.

Удень

Декілька російських військовослужбовців виявили бажання залишитися в Україні, побоюючись за своє життя після повернення з полону.

На пресконференції в агентстві “Інтерфакс-Україна” один із них, Андрій Чеботаревський із 2-ї мотострілецької дивізії, сказав, що “в Росії нас і так вважають уже мертвими”. “Мені дали можливість зателефонувати батькам і мені сказали, що на мене прийшла похоронка”, – сказав він.

За його словами, “якщо нас обміняють, то нас розстріляють свої”.

Він також спростував інформацію про те, що у російській армії в Україні воюють лише контрактники. “Строковики тут є, вони є за цим столом”, – сказав він.

Інший військовослужбовець, Євген Смирнов, заявив, що “був у шоці, коли в полоні мені показали, що творить російська армія на території України”. “Цивільні живуть у бункерах, армія розстрілює людей похилого віку”, – сказав він.

Боєць також висловив думку, що в Росії його “або посадять, або розстріляють”.

19-річний Олексій Бабіхін сказав, що хоче залишитися в Україні, доки в Росії зберігається путінський режим.

Удень

У Краматорську сфотографували на узбіччі нестріляну (?!) ракету від “Точки-У”. Ми вже нічому не дивуємося…

Близько 18-ї

СБУ перехопила чергову розмову російського окупанта з дружиною. Загарбник скаржиться, що у них почалися великі проблеми із забезпеченням і про них забуло керівництво.

18-та година

Із Бучі та Гостомеля евакуації на Київ сьогодні не буде, оскільки окупанти заблокували таку можливість всупереч домовленостям, – Національний телемарафон з посиланням на місцеву владу Бучі.

Натомість із Ворзеля евакуація триває.

Після 17-ї

Російські окупанти захопили СІЗО в Херсоні. У місті та прилеглих населених пунктах окупанти намагаються запровадити поліцейський режим — вже неправомірно заарештовано понад 400 учасників проукраїнських мітингів. За попередньою інформацією, СІЗО буде використовуватись для поміщення наших затриманих громадян, повідомляє омбудсмен Людмила Денісова.

Близько 17-ї

З’явилася інформація, що російські окупаційні війська розбомбили дитячу лікарню в Маріуполі, скинувши на неї кілька бомб. Зруйновано також пологове відділення. Корпус медичного закладу, де ще недавно лікувалися діти, повністю зруйнований. Інформація щодо постраждалих дітей уточнюється.

16:40

За два тижні війни внаслідок обстрілів і цілеспрямованого знищення у Маріуполі загинули 1170 мирних мешканців.

Про це заявив заступник міського голови Сергій Орлов, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки .

“Місто під безперервним обстрілом Росії, відбувається геноцид українців. Загинуло щонайменше 1170 людей, 47 сьогодні було поховано в братській могилі. Люди перебувають без води, тепла, електроенергії, газу, мешканці розтоплюють сніг, щоб попити, та палять дрова. Що це, як не справжній геноцид українців, розпочатий Путіним і його генералами! Не пробачимо московській нашесті знищення українського народу!” – сказав Орлов.

Близько 15-ї

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило про те, що окупанти примусово ведуть захоплене ними рятувальне судно “Сапфір” в окупований Севастополь.

“Захоплене російськими окупантами цивільне рятувальне судно «Сапфір» транспортують у порт окупованого Севастополя. Про це повідомив капітан «Сапфіру», якому дали можливість зв’язатися з Адміністрацією морських портів України. Капітан повідомив, що на борту перебувають «зелені чоловічки», які тримають екіпаж «під дулами». На судно прибув капітан окупантів, який взяв на себе функції командування”, – зазначається в повідомленні.

Одеський координаційно-рятувальний центр звернувся до російських військових кораблів з позивними “Бугель-490”, “Кас”, “Аргумент”, “Бульба”, “Гусар”, “Витал”:

“Вами незаконно захоплено та утримується українське рятувальне судно «Сапфір», яке перебувало в територіальних водах України в районі острова Зміїний. Ваші дії незаконні. Це прояв слабкості і класифікується як піратське захоплення.

Ви порушили всі норми міжнародного морського права і ведення бойових дій на морі. Вимагаємо негайно звільнити рятувальне судно «Сапфір» і не перешкоджати його слідуванню в порт Одеса.

Захоплення цивільного судна вчергове підтверджує, що у російських військових немає честі. Розв’язавши війну, ви прикриваєтеся цивільними. Це чергова ганебна сторінка вашого воєнно-морського флоту. Вам не змити цю ганьбу ніколи”.

 

Цивільне рятувальне судно “Сапфір” перебуває на балансі морської пошуково-рятувальної служби України. Призначене для патрулювання у відкритому морі, порятунку судів які терплять лихо, виконання морських буксирувань судів і плавзасобів, пожежогасіння, виконання підводно-технічних робіт на глибинах до 50 метрів, порятунку людей і надання медичної допомоги постраждалим.

На момент захоплення судно виконувало гуманітарну місію з порятунку людей. Дії російських окупантів кваліфікуються виключно як піратство та пряме порушення норм Міжнародного морського права та Міжнародних конвенцій безпеки мореплавства, наголосили в Міноборони.

Вдень

“Варто визнати, що вони не здаються, і їхня армія воює, гм…” – навіть до російських пропагандистів щось починає потроху доходити. На відео – фрагмент “передачі” одного з головних пропагандистів РФ Володимира Соловйова.

Вдень

У день народження Кобзаря оголосили імена лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка за 2022 рік.

Указ президента:

1. Присудити Національну премію України імені Тараса Шевченка 2022 року:

ГОРНОСТАЙ Катерині Павлівні, режисерці – за повнометражний ігровий фільм “СТОП-ЗЕМЛЯ”;

ГРАБОВИЧУ Джорджу Григорію (Грабовичу Григорію Юлійовичу), літературознавцеві, громадянину Сполучених Штатів Америки – за цикл статей “Переосмислюючи Павла Тичину – переосмислюючи український модернізм”;

ДУДІ Тамарі Анатоліївні (Тамарі Горіха Зерня), письменниці – за роман “Доця”;

КАДАНУ Микиті Вікторовичу (Нікіті Кадану), художникові – за персональну виставку “Камінь б’є камінь”;

РЯБЧУКУ Миколі Юрійовичу, письменникові – за книгу “Лексикон націоналіста та інші есеї”;

СІЛЬВАШІ Тіберію Йосиповичу, художникові – за інсталяцію “Крила”;

ТРУНОВІЙ Тамарі Вікторівні, режисерці-постановниці, ВОРОЖБИТ Наталі Анатоліївні, авторці п’єси, ЛАРІОНОВУ Юрію Олександровичу, художникові-сценографу, ІСАЄНКУ Андрію Миколайовичу та ХОДОС Валерії Ігорівні, акторам – за виставу “Погані дороги” Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра.

2. Установити на 2022 рік розмір Національної премії України імені Тараса Шевченка 397 тисяч гривень кожна.

14:20

Державна служба з надзвичайних ситуацій повідомила, що 9 березня у місті Малин під час проведення пошуково-рятувальних робіт її фахівці дістали з-під завалів зруйнованого будинку тіло загиблого чоловіка.

Наразі внаслідок авіаудару, нанесеного напередодні ворогом по приватному житловому сектору в Малині, загинуло 6 осіб, з них троє дітей. Рятувальники спільно з волонтерами продовжують роботи з розбору завалів.

Вдень

Просто хороше відео знищення ворожої техніки.

14:15

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав усе міжнародне співтовариство негайно вимагати від Росії припинити вогонь і дати ремонтним бригадам якнайшвидше відновити електропостачання на Чорнобильській атомній станції.

“ЧАЕС підключать до резервних дизель-генераторів, що забезпечить живлення її об’єктів протягом 48 годин. Після цього відключиться система охолодження сховища відпрацьованого ядерного палива, що загрожує витоком радіації”, – написав Кулеба у твітері.

Після 13-ї

У Києві на Майдані, біля стели Незалежності, відбувся концерт класичної музики під відкритим небом.

Музиканти симфонічного оркестру “Київ-Класик” під керівництвом диригента, артиста ЮНЕСКО в ім’я миру Германа Макаренка виконували гімни України та Європи та відомі українські музичні твори.

Головна мета мистецької акції під назвою “Вільне небо/Free Sky” – достукатися до світової спільноти, щоб “закрила небо” над Україною.

Вдень

Речниця МЗС держави-агресора Марія Захарова заявила, що “спецоперація” Росії в Україні не має на меті повалення чинної української влади.

“В задачі спеціальної операції в не входять ні окупація України, ні руйнування її державності, ні повалення чинної влади. Вона не спрямована проти мирного населення“, – заявила Захарова.

Вдень

Жителі міста Городня у Чернігівській області вийшли на мітинг з прапорами України, попри окупацію російською армією.

Про це у середу, 9 березня, повідомив колишній прем’єр-міністр Олексій Гончарук у Facebook.

Люди вигукували гасла “Слава Україні – Героям Слава!”, “Україна понад усе! – Смерть ворогам!”.

Городня розташована північніше від Чернігова, зовсім поруч із кордоном з Росією та Білоруссю.

Близько 13-ї

В Демидові Київської області окупанти відкрили вогонь під час евакуації мирного населення Загинув поліцейський. Двох людей було поранено.

ДОПОВНЕНО. Київська обласна прокуратура: “Вишгородською окружною прокуратурою розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни ( ст. 438 КК України).

9 березня 2022 року, під час евакуації мирного населення, поблизу села Лютіж Вишгородського району збройні сили Російської Федерації відкрили вогонь в бік людей. Внаслідок ворожої атаки вбито старшого сержанта поліції Київщини, який допомагав евакуювати людей. Також ще двоє осіб поранено, серед них один правоохоронець”.

Після 12-ї

Як повідомили в НЕК “Укренерго”, Чорнобильська АЕС повністю знеструмлена внаслідок дій російських окупантів.

“Бойові дії тривають, що унеможливлює ремонтні роботи та відновлення енергопостачання”, – йдеться у повідомленні НЕК.

Як пояснюють в Енергоатомі, “на сховищі відпрацьованого ядерного палива зберігається близько 20 тисяч відпрацьованих паливних збірок. Вони потребують постійного охолодження, яке можливе лише за наявності електропостачання. Якщо ж його не буде, то насоси не виконуватимуть охолодження. Як наслідок – зросте температура в басейнах витримки, виникне паріння і вихід радіоактивних речовин у довкілля. Вітром радіоактивну хмару може перенести в інші регіони України, Білорусі, Росії, Європи.

Крім того, не працюватиме вентиляція на об‘єкті. Весь персонал, який там перебуває, отримає небезпечну дозу випромінювання. Також не працює система пожежогасіння, і це величезний ризик у разі пожежі, що може статися внаслідок потрапляння снаряду”.

12:30

Андрій Цаплієнко пише, що супутниковий інтернет Ілона Маска вже працює по всій Україні.
Середня швидкість – 150-200 мгбіт. ПІДКЛЮЧЕННЯ АБСОЛЮТНО БЕЗКОШТОВНО.

12:10

Президент Володимир Зеленський у черговому відеозверненні заявив, що деякі українські політики “шукають ниточки” до Росії й працюють на розкол суспільства.

“Ми отримуємо різні сигнали про те, що деякі політики знову шукають ниточки до Росії. А деякі інші – знову працюють на розкол, попри єдність”, – сказав він.

“Ми отримуємо вже багато сигналів про те, що дехто в Україні вирішив, що може вже не боротися. Разом із усіма. І намагається якось окремо, за щось своє особисте, за якусь власну вигоду“.

“Хочу сказати одне і лише раз: я бачу, що ви робите. Якщо я почую ще один сигнал, відповідь буде швидкою. Як і належить у воєнний час”, – попередив Зеленський.

Після 12-ї

Увага. Колона окупантів яка рухалась по напрямку Броварів, в с. Велика Димерка, Богданівка, Рудня, була побита і розбіглась по селах поруч. Служба безпеки України просить жителів Броварського та Бориспільського районів оперативно повідомляти у випадку виявлення подібних розбитих груп (тг журналіста Андрія Цаплієнка).

Після 11-ї

ЗСУ знищили ворожу базу в районі селища Дергачі, з якої обстрілювали один із районів Харкова.

За словами голови Харківської ОДА Олега Синегубова, окупанти відступили до Росії.

Ранок

Міністр оборони Олексій Резніков закликав українців не поширювати повідомлення щодо надання партнерами зброї нашій державі.

Ранок

Один із перших полонених військовослужбовців РФ зізнався, що їхав не на навчання, а на війну. Він також розповів, що Харків мали захопити за три дні.

Відео поширив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко в телеграмі у середу, 9 березня.

“Була команда захопити місто, окупувати всі основні дороги, перекрити виходи цивільних і зайняти Харків. Також мали дозвіл відкривати вогонь по мирному населенню і всім жителям міста”, – говорить полонений командир взводу.

Зазначається, що з цілого взводу загарбників вижив лише офіцер на відео та один із солдатів. І лише тому, що вони здалися в полон.

Тепер усі поставлені перед ворогами задачі вивчають і документують слідчі та контррозвідники СБУ.

Ранок

Наслідки нічного обстрілу в Лебедині Сумської області:

Ранок

У Харкові відновлено українське телевізійне мовлення. Телевежа в Харкові постраждала від обстрілу окупантами 6 березня.

Про це вранці в середу, 9 березня, повідомили в пресслужбі Генштабу ЗСУ.

Наразі харків’янам уже доступні 16 національних телеканалів мультиплексів МХ-1 та МХ-2, а також місцевий суспільний мовник — UA Харків.

Крім ефірного мовлення, отримати безкоштовний доступ до українських телеканалів можна іншими способами.

На супутнику. Українські телеканали розкодовані на супутнику. Це означає, що доступ до мовлення безкоштовний. Щоб переглядати телебачення, потрібен супутниковий ресивер та супутникова антена.

На Youtube. Більшість українських каналів мають власні канали на Youtube. Якщо у вас є швидкий інтернет, знайдіть у мобільному додатку або на вебсторінці на Youtube бажаний канал. Якщо швидкість інтернету невисока, оберіть в налаштуваннях відео нижчу роздільну здатність (три крапки у верхній частині відео – якість – 360р або 480р – цього буде достатньо).

На ОТТ-сервісах. На платформах YouTV, Sweet TV, Omega TV, MEGOGO, Kyivstar TV, Oll tv доступ до українського телебачення тепер теж безкоштовний. Знайдіть бажаний канал у застосунку або на вебсторінці улюбленої платформи.

У Дії. Для цього потрібно оновити застосунок.

Крім того, українське радіомовлення можна слухати через інтернет-радіо: radioplayer.ua.

Ранок

Російські окупаційні війська хочуть задіяти до бойових дій в Україні близько 800 військовослужбовців з Придністров’я. Таку інформацію поширила вранці пресслужба Генерального штабу ЗСУ.

“Окупантами не виключається можливість залучення до війні з Україною військовослужбовців невизнаної “Придністровської Молдавської республіки” у кількості до 800 чоловік, проте морально-психологічний стан зазначеного особового складу залишається на низькому рівні”, – повідомили в ГШ.

Ранок

У Чернігівській області військові територіальної оборони спалили колону ворожої техніки. Про це вранці в середу, 9 березня, повідомила пресслужба Генерального штабу ЗСУ.

Фото: ГШ ЗСУ

“Чернігівщина. Територіальна оборона ЗС України продовжує бити російських окупантів”, – написали в ГШ й показали фото результативної роботи по колоні техніки.

Після дев’ятої

Україна і Росія за посередництва Міжнародного Червоного Хреста погодили режим припинення вогню для евакуації мирного населення. Військові РФ нібито погодилися припинити вогонь сьогодні з 9-ї до 21-ї години для гуманітарних коридорів, повідомила на брифінгу віце-прем’єр-міністр – міністр з питань тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. 

Це маршрути:

  • Енергодар-Запоріжжя
  • Суми-Полтава
  • Маріуполь-Запоріжжя
  • Волноваха-Покровськ
  • Ізюм-Лозова
  • Ворзель, Буча, Бородянка, Ірпінь, Гостомель – Київ

“Я звертаюся до Російської Федерації – ви взяли на себе офіційні публічні зобовʼязання припинити вогонь з 9-ї ранку 9 березня 2022 року. У нас є негативний досвід, коли взяті зобовʼязання не спрацьовували. Це напрямок Маріуполь-Запоріжжя, а також Волноваха-Покровськ. Мешканці Волновахи дуже просять, аби сьогодні обіцянка РФ була виконана і люди могли покинути місця, де вони укриваються від нищівного вогню”, – зазначила Верещук.

Детальніше про евакуацію на Приірпінні

Місця збору сьогодні об 11.30:
1. м. Ірпінь, готель “Ірпінь”, вул. Соборна, 105Б
2. м. Ворзель, Укрпошта, вул. Курортна, 25
3. м. Буча, Бучанська міська рада, вул. Енергетиків, 12
4. м. Гостомель, Виправна колонія, вул. Мирна, 3А
5. м. Бородянка, Церква, вул. Православна – вул. Центральна
6. м. Гостомель, вул. Свято-Покровська, 220

Там стоятимуть автобуси. Можна брати дітей, речі й підходити. На місці буде вода, продукти й медикаменти.

Увага, можливі обстріли, ситуація може змінитися!

9:45

Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко:

Оперативна інформація щодо російського вторгнення за ніч з 8 на 9 березня на Донеччині

Маріуполь залишається в облозі. Росіяни знову перешкодили мирним мешканцям міста виїхати, а гуманітарному вантажу — заїхати до міста. Це — геноцид у центрі Європи у 21-му столітті!

У Мар’їнській громаді з початку доби триває бій, ворог обстрілює наші позиції з “градів” та 120-мм мінометів.

У Світлодарській громаді обстріли продовжуються, є пошкоджені будинки. Деталі можна буде встановити після закінчення обстрілів.

В Авдіївській громаді ніч минула відносно спокійно, без обстрілів мирного населення, без втрат.

У Торецькій громаді пошкоджено два будинки у смт Північне. Відновлено електропостачання двох котелень та приватного сектору. Зранку роботи продовжаться.

Навіть під час війни намагаємось підтримувати нормальні умови для життя.

Після дев’ятої

Генеральний штаб ЗСУ озвучив загальні бойові втрати противника з 24.02 по 09.03. Статистика опублікована о 9-й ранку середи.

Так, Росія вже втратила:

  • особового складу – понад 12 000 осіб,
  • танків ‒ 317 од,
  • бойових броньованих машин  ‒ 1070 од,
  • артилерійських систем – 120 од,
  • РСЗВ – 56 од,
  • засоби ППО – 28 од,
  • літаків – 49 од,
  • гелікоптерів – 81 од,
  • автомобільної техніки – 482 од,
  • кораблі /катери – 3 од,
  • цистерн з ПММ – 60 од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7 од.

“Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій. Довіряйте тільки перевіреним джерелам, не піддавайтесь паніці та продовжуйте тотальний спротив”, – додали в ГШ.

Ранок

​Обидва етапи евакуації з Сум до Полтави завершились успішно.

Близько 5 тисяч людей та більше 1 тисячі приватних авто вже в безпеці, повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

Друга колона вночі прибула до Полтави. Більшість евакуйованих – наші жінки та діти, також іноземці з Індії, Китаю, Туреччини.

Із Полтави люди поїхали залізницею на захід. Тим, хто захотів залишитися, надано прихисток.

Ранок

Військовослужбовці збройних сил Росії стріляли по цивільних у селі Чорнобаївка Херсонської області – про це “Радіо Свобода” розповіли місцеві жителі.

Інцидент трапився після того, як військові розграбували сільський магазин. Після вживання алкоголю, який вони там знайшли, росіяни почали стріляти по будинках людей.

Чоловіків, які вступили з ними у суперечку, як стверджують місцеві, розстріляли. Точна кількість загиблих невідома. Люди у селі налякані, наразі здебільшого ховаються у підвалах.

Напередодні

Будинок сім’ї українського боксера Олександра Усика в Ворзелі обстріляли окупанти.

Його дружина Катерина Усик в Instagram повідомила, що з 4 березня не може додзвонитися до знайомих  у Ворзелі і хвилюється за сусідів. Вона сказала, що “останні повідомлення з фотографіями були страшні, кадировці обстріляли всі будинки, зокрема і мій”.

Увечері

Міністр енергетики України Герман Галущенко:

– Персонал захопленої росіянами Запорізької атомної станції піддається катуванням. Більше того, за наявною у нас інформацією, війська окупантів змусили керівництво станції записати звернення, яке планують використати в пропагандистських цілях.

Пропагандистська машина Росії створить черговий фейк, який буде демонструвати своїм громадянам та міжнародній спільноті для виправдання власних злочинів.

Працівники Запорізької атомної станції вже 4 дні утримуються в заручниках. Всередині станції перебувають близько 500 російських солдатів і 50 одиниць важкої техніки.

Напередодні

Уперше за останні кілька днів супутники Maxar Technologies пролетіли над Україною. На нових знімках видно розбитий міст в Ірпені, від якого здійснюється евакуація, та угруповання російської бронетехніки в аеропорту Гостомеля:

00:45

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 24.00 08.03.2022 щодо російського вторгнення

Добігла кінця тринадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

▪️ Протягом доби противник знизив темп наступальної операції, застосовуючи, переважно, ракетно-бомбові удари по цивільній інфраструктурі.

Основні зусилля ворог продовжує зосереджувати на:

  • оточенні та захопленні Києва, Сум, Харкова, Маріуполя, Миколаєва, Чернігова;
  • створенні сухопутного коридору між ТОТ АР Крим та континентальною частиною Російської Федерації;
  • виходу на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

▪️ За наявною інформацією, окупантами розглядається питання організації ефективного забезпечення власних військ пальним за рахунок використання наявної стаціонарної мережі автомобільних заправних станцій та сховищ нафтопродуктів. Також ворог планує створити мережу польових трубопроводів, на тимчасово захопленій території України, з можливістю їх під’єднання до центрального нафтопродуктопроводу та здійснення перекачування пального з території Республіки Білорусь.

В ході ведення бойових дій на території України окупанти продовжують нести значні втрати. Так, за наявною інформацією, 14-та окрема бригада спеціального призначення (Хабаровськ) втратила понад 400 військовослужбовців (уточнюється). БТГр 25-ї окремої мотострілецької бригади (Луга) 6-ї загальновійськової армії відведена на територію РФ, у зв’язку із втратою боєздатності.

▪️ На Поліському напрямку противник продовжує утримувати зайняті раніше рубежі та захоплені населені пункти, зокрема Бородянка, Копилів, Буча, Демидів.

На напрямку з населеного пункту Димер активних дій з боку окупантів не відзначено. В районі населеного пункту Прип’ять, силами до двох БТГр, займає оборону.

На напрямку з н.п. Бабинці, силами до п’яти БТГр, ворог вів наступальні дії, був зупинений та перейшов до оборони в районі н.п. Буча.

В районі н.п. Бузова, силами до чотирьох БТГр зі складу 36-ї загальновійськової армії (по дві БТГр зі складу 5-ї окремої танкової бригади та 37-ї окремої мотострілецької бригади), не зважаючи на понесені численні втрати, просунувся в район н.п. Ясногородка.

▪️ На Сіверському напрямку окупанти не полишають спроб оволодіти містом Чернігів.

З району н.п. Глухів, силами до п’яти БТГр зі складу 90-ї танкової дивізії та чотирьох БТГр зі складу 2-ї загальновійськової армії Центрального воєнного округу намагався вклинитись в оборону оперативного угруповання військ ЗС України, був зупинений. З метою забезпечення наступу в напрямку н.п. Козелець намагається навести та утримувати понтонно-мостову переправу.

▪️ На Слобожанському напрямку ворог не полишає спроб блокувати Харків з півночі, але, не має значного успіху, одночасно наносить ракетно-бомбові удари по цивільній інфраструктурі з метою залякування цивільного населення.

Триває бій за н.п. Ізюм.

Противник наводить понтонно-мостові переправи через р. Сіверський Донець та Берека.

▪️ На Донецькому напрямку противник продовжує наступальні дії у напрямках Дніпро та Запоріжжя з метою виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської обл. Провівши невдалий наступ у районі Троїцьке, намагається відновити наступ у напрямку Запоріжжя та захопити місто Маріуполь.

▪️ На Таврійському та Південному напрямках противник силами до 17 БТГр утримує населені пункти Херсон, Енергодар, Василівка, здійснює перегрупування сил для подальшого наступу в напрямку Запоріжжя.

Силами трьох БТГр взято під контроль н.п. Пологи.

▪️ Із Чорноморської та Азовської операційних зон очікується нанесення ударів по цивільних та військових об’єктах крилатими ракетами з кораблів Чорноморського флоту та Каспійської флотилії.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після 13 діб бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО і надалі відмовляється військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України.
▪️ Путін і надалі збирає сили для штурму української столиці, однак темп наступу сповільнився.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.