ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 53 – 17.04.2022

23:40

Звіт командування Повітряних сил ЗСУ:

За добу 17 квітня підрозділами ППО Повітряних сил та Сухопутних військ знищено п’ять повітряних цілей:

  • 1 літак (винищувач типу “Су”),
  • 3 вертольоти (два Мі-24 та один Ка-52),
  • 1 БпЛА оперативно-тактичного рівня (“Орлан-10”).

Винищувачі Повітряних сил продовжують здійснювати патрулювання повітряного простору та авіаційне прикриття військ, а ударна авіація – завдає ракетно-бомбових ударів по позиціях російських військ.

Вечір

Згідно з новими указами президента, державними нагородами відзначені 188 військовослужбовців Збройних Сил України, 553 бійці Національної гвардії, 64 прикордонники, 5 поліцейських, 26 працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій. Шістьом захисникам України присвоєно звання Герой України.

Вечір

Упродовж доби 17 квітня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил відбили 12 атак військ РФ на Донецькому і Луганському напрямках.

Українські захисники знищили 10 танків, 5 артилерійських систем, 15 одиниць броньованої та 5 одиниць автомобільної техніки противника. Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 2 вертольоти Мі-24, один безпілотний літальний апарат типу “Орлан-10”, ідеться в повідомленні пресцентру ООС.

23-тя година

З вечірнього звернення президента Володимира Зеленського:

“Демократичний світ повинен відреагувати і на те, що окупанти роблять на півдні України – в Херсонській та Запорізькій областях. Там будують катівні. Викрадають представників місцевої влади та усіх, кого вважають помітними для місцевих громад. Шантажують вчителів. Крадуть гроші, направлені на виплату пенсій. Блокують та крадуть гуманітарну допомогу. Доводять людей до голоду.

Окупанти намагаються відірвати Херсонську та Запорізьку області за прикладом так званих “ДНР” і “ЛНР”. Відповіддю на спробу рубльової окупації Херсонської і Запорізької областей має бути повне охоплення санкціями російської банківської та фінансової систем”.

Вечір

Війська РФ поспішають із підготовкою наступу до Великодня, сказав в ефірі всеукраїнського телемарафону голова Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов.

“Росіяни дуже поспішають, вони обмежені в часі. Хочуть отримати бодай якісь тактичні надбання. Вони поспішають до Великодня, але нікуди не встигнуть”, – зазначив Буданов.

За його словами, наразі російські військові сконцентрували зусилля на певних ділянках: “нині це Ізюм, точка, де вони намагаються наступати”.

Вечір

У Харківській області підрозділи ЗС України проводять кілька успішних операцій, відтісняючи окупантів подалі від обласного центру. У результаті контрнаступу українські сили звільнили Базаліївку, Леб’яже, частину Кутузівки, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Він додав, що в районі села Мала Рогань наші підрозділи просунулися далі на схід.

Вечір

На відео – дочка жінки-медика, захисниці Маріуполя. Вона, так само як і інші сім’ї військових та сотні цивільних, в тому числі літні люди й люди з маленькими дітьми, вже понад 50 днів перебуває в одному з бункерів заводу “Азовсталь“. У повністю заблокованому Маріуполі.

“Хіба наші діти заслуговують на те, що зараз з ними відбувається?!” – запитують українські захисники Маріуполя.

текст і відео – пресслужба полку “Азов

Вечір

У Вербну неділю рашисти обстріляли храм у Сєвєродонецьку, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

“Це вже четвертий приліт до Сєвєродонецького Свято-Христо-різдвяного Кафедрального собору. Цього разу снаряди влучили в дах”, – написав очільник ОВА, додавши, що загалом на Луганщині внаслідок російських обстрілів пошкоджено вже  близько 10 релігійних будівель.

Після 18-ї

Голова Запорізької райдержадміністрації Запорізької області Олег Буряк заявив, що його сина Влада більше тижня тому викрали на російському блокпості в тимчасово окупованій Василівці.

“Це сталося 8 квітня о 11:22 на блокпосту у Василівці. Мій 16-річний син їхав в машині з двома знайомими жінками та трьома малолітніми дітьми. Всі їхали до Запоріжжя. Колону автомобілів зупинили російські військові та почали підходити до кожної, аби перевірити, хто та куди їде. Вони побачили в мого сина телефон та витягли його з машини”.

За словами Буряка, росіяни знайшли в інтернеті, хто є батьком хлопця, і відпустили всіх, крім нього. “Весь цей час ми намагалися вирішити питання самостійно, але не вийшло”, – зазначив голова РДА.

18:00

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ:

На Волинському і Поліському напрямках ворог активних дій не проводив.

На Сіверському напрямку зберігається імовірність застосування противником диверсійно-розвідувальних груп та завдання ракетних ударів з території РФ по елементах військової та цивільної інфраструктури нашої держави.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує часткове блокування Харкова, намагається здійснити вогневе ураження позицій підрозділів наших військ та об’єктів критичної інфраструктури.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог активізував бойові дії. Продовжує ракетно-бомбові удари по місту Маріуполю, зокрема й із застосуванням стратегічних бомбардувальників Ту-22М3. Окупанти намагалися здійснювати штурмові дії в районі морського порту та заводу “Азовсталь”.

На Південнобузькому напрямку противник продовжував зосереджувати основні зусилля на утриманні займаних позицій. У районі населеного пункту Василівка Запорізької області було відзначено, що противник, ймовірно для здійснення провокацій, замальовує літери Z на техніці та встановлює українські прапори.

Значного суспільного резонансу в Криму набула інформація про знищення Україною ракетного крейсера “Москва”. Серед населення посилюється недовіра до інформації, що розповсюджується офіційними російськими засобами масової інформації.

Через брак людських ресурсів загарбники намагаються долучити до війни місцевих жителів тимчасово захоплених територій. Так, у місті Ізюм розпочато примусову мобілізацію чоловіків.

На окремих тимчасово зайнятих окупантами територіях продовжується підготовка до проведення незаконного референдуму із проголошення так званої “херсонської народної республіки”. Для фальсифікації його результатів планується використати персональні дані жителів регіону, які збирають окупанти під час видачі так званої “гуманітарної допомоги”.
Серед мешканців також поширюється інформація, що після оголошення результатів псевдореферендуму розпочнеться їх “мобілізація” в ЗС РФ.

Під час проведення заходів підготовки перед відправленням підрозділів для участі у війні з Україною на полігонах на території РФ відзначено понад 50 випадків самовільного залишення польових таборів особовим складом.

16-та година

Російські війська відкрили вогонь по центру міста Золоте, що на Луганщині, повідомляє голова ОВА Сергій Гайдай.

“Крім житлових будинків, поряд нічого немає. Росіяни цілеспрямовано били по населенню. В одній із багатоповерхівок зруйновані два поверхи – снаряди пройшли навиліт. Маємо щонайменше двох загиблих містян, ще четверо поранені із різним ступенем тяжкості”.

Вдень

Російські близько 13:30 та 14:00 вкотре обстріляли житлові райони Харкова, є щонайменше п’ять загиблих і 13 поранених (станом на 15-ту годину).

За інформацією “Суспільного”, окупанти випустили на місто снаряди з реактивних систем залпового вогню. Постраждали житлові та адміністративні будівлі. У різних місцях в центрі міста – пожежі.

Вдень

Ураження бійцями 14 омбр імені Князя Романа Великого ворожої техніки з ПТРК:

16:00

Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний повідомив про створення фонду його імені, що займається допомогою армії.

“На жаль, я особисто не маю часу координувати волонтерську діяльність, але готовий підтримати будь-яку ініціативу на користь армії. Однією з таких ініціатив є благодійний фонд, що носить моє ім’я. Я довіряю засновникам фонду і сподіваюся, що їхня активна діяльність, спрямована на всебічну допомогу ЗСУ, буде успішною. З маленьких ініціатив складається наша спільна велика Перемога”, – ідеться в заяві головкома, який ще раз подякував волонтерам.

Залужний вказав адресу інтернет-сторінки фонду: https://general.fund

Голова наглядової ради БФ – сам Залужний.

Напрямки діяльності:

  • Допомога ЗСУ в придбанні військового обладнання, спорядження
  • Допомога ЗСУ в придбанні медичних препаратів, розвитку польових госпіталів, польової хірургії
  • Допомога в лікуванні поранених воїнів
  • Допомога сім’ям загиблих воїнів
  • Допомога у фізичній і психологічній реабілітації військовослужбовців
  • Правова допомога військовослужбовцям та їхнім сім’ям

Вдень

Болгарія слідом за Румунією заборонила суднам під російським прапором заходити до своїх портів відповідно до п’ятого пакету санкцій ЄС.

Вдень

ДПСУ:
Минулої доби з України вибули понад 32 тисячі осіб. Близько 20 тисяч з них перетнули кордон з Польщею.
До України прибули більше 38 тисяч осіб, 35 тисяч з них – українці.
Оформлено понад 500 вантажівок із гуманітарною допомогою.

Вдень

У Новій Каховці на Херсонщині 16 квітня сталася перестрілка між мобілізованими бойовиками з ОРДЛО та російськими окупаційними військами. Про це розповів глава Миколаївської ОВА Віталій Кім.

“Вчора в Новій Каховці пристойна перестрілка була між ОРДЛО і російськими військовими або Росгвардією, точно не знаю. Навіть не знаю, за кого вболівати в цій ситуації”, – сказав він у відеозверненні.

Вдень

Розбирати завали у зруйнованих населених пунктах на Київщині працівниками ДСНС України допомагають колеги-рятувальники зі США, Австралії, Німеччини, які приїхали сюди за власною ініціативою.
Про це розповів заступник голови ГУ ДСНС Київщини Богдан Данилюк в ефірі національного телемарафону.

Вдень

ДПСУ: жителів Тячівського району на Закарпатті затримали, коли ті хотіли нелегально переправити за кордон, через річку Тиса, трьох військовозобов’язаних чоловіків. За свої послуги хотіли отримати 16 500 євро.

“Ділки здебільшого переправляли своїх клієнтів у темний час доби, а за допомогою тепловізорів відстежували рух прикордонних нарядів”.

Вдень

СБУ оприлюднила перехоплення розмови, в якій один із терористів розповідає про вбивство цивільної жінки впритул.

“Ось цей «герой», який був мобілізований росіянами з так званої «ЛНР», розповідає дружині про жорстоке вбивство його колегами українки: «…там баба лежит какая-то, …башка простреленная, лежит, дергается. В голове дырка… Позвали еще, он еще раз стрельнул, она еще лежит-дергается, он еще раз стрельнул… Все, говорю, ей пи*да».
Як з’ясувалося, єдиною провиною жінки було те, що «…у нее, типа, брат в «Азове», и она начала х*йню какую-то пороть».
Вояк нібито обурюється поведінкою своїх співслуживців, але жодним чином не завадив цьому військовому злочину. Лише порадив хоч закопати вбиту”, – ідеться в дописі пресцентру СБУ.

Вдень

Починаючи з неділі, 17 квітня, у Києві та області змінено час комендантської години. Ввона починатиметься на годину пізніше, а закінчуватиметься на годину раніше.

Тобто відтепер комендантська година в Києві і у Київській області триватиме з 22:00 до 5:00 наступного ранку.

При цьому на Київщині винятком залишаються населені пункти Гостомельської та Іванківської селищних рад, де комендантську годину посилено:

  • на території Гостомельської селищної ради вона триватиме до 6:00 середи, 20 квітня;
  • у населених пунктах Іванківської селищної ради – щодня з 20:00 до 6:00 з 13 по 18 квітня.

Нагадуємо, що під час дії комендантської години забороняється переміщатися населеними пунктами, перебувати на вулиці та в інших громадських місцях без спеціальної перепустки встановленого зразка.

Після 11-ї

У Харкові на проспекті Григоренка громадські активісти та військові демонтували погруддя радянського маршала Георгія Жукова. Після демонтажу на постаменті з’явилися напис “Слава Україні” та зображення тризуба.

Про демонтаж погруддя Жукова заявив підрозділ Kraken, один із лідерів якого – Костянтин Немічев, ексбоєць полку “Азов”, очільник осередку “Національного корпусу” в Харкові.

На відео, поширеному Немічевим, видно, як бюст звалюють за допомогою вантажівки, екскаватором вантажать у кузов, вивозять та викидають на смітник. Крім того, один із бійців за допомогою молотка збив літери прізвища Жукова із постаменту.

“Путін хотів справжньої декомунізації – він її отримав!” – написав Немічев у телеграмі.

“Жуков – потвора, яка винна у смертях 400 тисяч українців, репресіях, мародерстві, масових розстрілах. Всі ці злочини сьогодні актуальні для російської армії, як ніколи”, – зазначив активіст.

Як відомо, раніше Костянтин Немічев та його підрозділ брали активну участь у боях із російськими окупантами під Харковом, звільняли населені пункти.

Ранок

Дерев’яні піддони й тара горіли на одному з підприємств в Індустріальному районі Харкова внаслідок обстрілу з боку армії РФ 16 квітня. Площа пожежі склала 6 тис. кв. м, повідомили у пресслужбі обласного управління ДСНС.

Вдалось врятувати значну частину продукції підприємства, а також запобігти розповсюдженню полум’я на поруч розташовані об’єкти”.

10:40

Віцепрем’єр Ірина Верещук:

“Станом на сьогоднішній ранок, 17 квітня, нам не вдалось домовитися з окупантами про припинення вогню на маршрутах евакуації. Тому, на жаль, сьогодні ми не відкриваємо гуманітарні коридори.
Ми докладаємо усіх зусиль, щоб гуманітарні коридори знов запрацювали якнайшвидше.

Вкотре вимагаємо відкриття гуманітарного коридору для евакуації з Маріуполя цивільних осіб, особливо жінок

Також через відповідні міжнародні структури ми вимагаємо від окупантів відкриття спеціального коридору для евакуації з Маріуполя поранених військових”.

Ранок

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлену статистику втрат російських військ з початку повномасштабної агресії – станом на 9:35 17 квітня:

• особового складу – близько 20 300 осіб ліквідовано (+200),
• танків ‒ 773 (+11),
• бойових броньованих машин ‒ 2002 (+20),
• артилерійських систем – 376 (+5),
• РСЗВ – 127 (+2),
• засоби ППО – 66,
• літаків – 165 (+2),
• гелікоптерів – 146 (+1),
• автомобільної техніки – 1471 (+13),
• кораблі /катери – 8,
• цистерн з ПММ – 76,
• БПЛА оперативно-тактичного рівня – 148 (+10),
• спеціальної техніки – 27 (+1),
• пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(В дужках – зміна порівняно з даними на ранок 16 квітня)

Дев’ята година

Російські окупаційні війська вранці завдали ракетних ударів по інфраструктурних об’єктах у Броварах під Києвом, повідомив мер міста Ігор Сапожко.

Ранок

Уночі російські окупанти обстріляли нові райони Сєвєродонецька, зайнялися чотири багатоповерхівки, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Увечері ще один будинок ворог знищив у Новодружеську.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 06.00:

▪️ Триває переміщення російських підрозділів на територію України з Курської, Брянської та Воронезької областей. Підрозділи мають значні проблеми із забезпеченням, проте змогли накопичити значні запаси боєприпасів.

▪️ У підрозділах окупантів, що знаходяться на лінії зіткнення, росте невдоволення особового складу, морально-психологічний стан залишається на низькому рівні. Росіяни постійно скаржаться на відсутність ротації, техніку, яка постійно виходить з ладу, якість пального, що постачається, та харчування.

▪️ На Слобожанському напрямку змін в складі та положенні сил противника не відзначається. Окупанти продовжують часткове блокування Харкова та обстріли його житлових районів.

▪️ На Донецькому і Таврійському напрямках ворог продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю. Проводив штурмові дії в районі морського порту.

▪️ Ведеться підготовка підрозділів 810-ї та 155-ї окремих бригад морської піхоти до проведення десантної морської операції. Інформація наразі уточнюється.

▪️ На Південнобузькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утриманні займаних позицій.

▪️ За наявною інформацією, у невизнаній Придністровській Молдавській Республіці, за участі представників ФСБ Росії, було проведено перевірку боєздатності 1-ї, 2-ї та 3-ї окремих мотострілецьких бригад збройних формувань ПМР. Підрозділи, що перевірялися, не готові до ведення бойових дій.

Напередодні

У центрі Праги українці влаштували акцію подяки за те, що чехи прихистили людей, які втекли від масштабної війни Росії проти України.

Перед Великоднем на центральній площі діти й жінки у вишиванках роздавали пражанам тюльпани і пряники у формі серця синьо-жовтих кольорів із написом Happy Easter.

За словами організаторки акції, цей захід влаштували для того, щоб передусім висловити свою вдячність, і водночас вкотре нагадати про те, що відбувається в Україні.

Напередодні

Російський олігарх Роман Абрамович, імовірно, відвідав Київ, щоб обговорити можливість відновлення переговорного процесу між Росією та Україною повідомляє американське видання Bloomberg.

Вночі

Військовослужбовці Об’єднаних сил на Донбасі за добу 16 квітня успішно відбили 10 атак ворога.

Українські захисники знищили 15 танків, 3 артилерійські системи, 24 одиниці броньованої та 10 одиниць автомобільної техніки противника.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 4 безпілотні літальні апарати типу “Орлан-10” та 2 крилаті ракети.

Вночі

Україна веде переговори з російськими загарбниками про повернення майже 3 млн грн, вкрадених із відділення “Укрпошти” в окупованому Мелітополі Запорізької області.
Про це розповів генеральний директор “Укрпошти” Ігор Смілянський в ефірі спільного телемарафону.

“Минулого місяця ми виплатили 95% пенсій у Мелітополі, і робитиме все, щоб і цього місяця було так само”, – сказав він.

0:35

Звіт від Командування Повітряних сил ЗСУ

16 квітня знищено 13 повітряних цілей російських окупантів:

  • 1 літак
  • 1 гелікоптер
  • 5 БпЛА (оперативно-тактичного рівня)
  • 6 крилатих ракет

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповуються для продовження наступу на Сході України та Донбасі, зосереджені зокрема на отриманні повного контролю над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.