ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 44 – 08.04.2022

22-га година

Віцепрем’єр Ірина Верещук – про результати гуманітарної евакуації за добу:

За сьогодні евакуйовано 4 676 людей.

Із Маріуполя та Бердянська
на власному транспорті та автобусах до Запоріжжя доїхали 3 256 людей.
Із них 1205 – маріупольців та 2 050 жителів міст Запорізької області (Пологи, Василівка, Бердянськ та Мелітополь)

До міста Мелітополь прямує колона з 9 автобусів для евакуації та гуманітарна допомога. На зворотному шляху до Запоріжжя вони заберуть людей.

Із міст Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне та Кремінна в Луганській області
сьогодні вдалося евакуювати 1 420 людей.

Вечір

У бою проти московських окупантів під час виконання бойового завдання підрозділом на Ізюмському напрямку загинув командир 2-го окремого батальйону ДУК “Правий сектор”, заступник командира Добровольчого українського корпусу “ПС”, член проводу НВР “Правий сектор” Тарас Бобанич “Хаммер”.

Вечір

Унаслідок нічного ракетного удару по с. Красносілка є загиблі та поранені, повідомив голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко.

“Вчора вночі ворог завдав удару з берегового ракетного комплексу “Бастіон” по селу Красносілка нашої області, на жаль, є поранені та загиблі. Пошкоджено об’єкти інфраструктури. Також сьогодні ворог завдав ракетного удару неподалік Одеси, на щастя, постраждалих немає”, – сказав Марченко у відеозверненні, опублікованому у Telegram-каналі.

20-та година

Європейський Союз додатково надасть Україні ще 500 мільйонів євро на купівлю озброєння для боротьби із російським вторгненням. Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель на пресконференції в Києві після зустріч з президентом Володимиром Зеленським.

“Ми вже виділили 1 мільярд євро. За кілька днів ми зможемо виділити ще 500 мільйонів євро”, – сказав Боррель.

Вдень

Російський спецназ з досвідом боїв у Сирії за два дні зазнав великих втрат при штурмі Маріуполя. Окупанти відмовилися від подальшої участі в міських боях, повідомили в Головному управлінні розвідки МОУ.

Вдень

Понад 45 тисяч маріупольців незаконно депортували до росії та білорусі. Про це під час брифінгу у Медіацентрі “Україна” повідомила Тетяна Ломакіна, координаторка дій із гуманітарних коридорів від офісу президента України.

Ввечері

Росія продовжує нарощування військового угруповання на Донецькому і Таврійському напрямках. Про це повідомляється у зведенні Генерального штабу ЗСУ.

Окупанти РФ не полишають спроб наступальних дій у напрямку Попасної та Сєвєродонецька, проте успіху не мають.

На Південнобузькому напрямку російські війська вели бойові дії у район Олександрівки. Окупанти намагалися здійснювати вогневий вплив з метою завдання ураження підрозділам ЗСУ у цьому районі, але мети не досягли. На Слобожанському напрямку російська армія продовжує блокувати Харків, де обстрілює житлові квартали з використанням артилерії, зокрема і реактивних систем залпового вогню та мінометів великого калібру.

З території Сумщини підрозділи російських військ повністю виведені.

Близько 19-ї

Глава офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що зхоплене росіянами рятувальне судно “Cапфір” повернулося під контроль України. “Сьогодні його доставили в румунський порт Суліна. Над поверненням “Сапфіра” працював особисто президент України, вся команда офісу, Міністерство інфраструктури та Міжнародна Морська Організація (IMO)”, – зазначив Єрмак.

Нагадаємо, що всі 19 членів екіпажу судна були звільнені з російського полону 25 березня у рамках першого обміну військовополоненими.

Ввечері

У Макарові Київської області виявили тіла 132 розстріляних російськими загарбниками цивільних мешканців, селище зруйноване на 40%. Про це повідомив в ефірі єдиного телемарафону селищний голова Вадим Токар.

Ввечері

Бійці полку Нацгвардії “Азов” показали, як знищили російську бойову машину піхоти з екіпажем на одній з вулиць Маріуполя.

Вдень

У Києві на невизначений час обмежено в’їзд на територію Пущі-Водиці, що входить до складу Оболонського району. “Військове керівництво ухвалило рішення про обмежений в’їзд на територію Пущі”, – повідомив голова Оболонської районної державної адміністрації Кирило Фесик.

За його словами таке рішення пов’язане передусім із необхідністю розмінування території, адже Оболонський район “узяв на себе значну частину удару, який отримав Київ”. Також голова РДА визнав, що на території Пущі-Водиці спостерігається мародерство.

Після 17-ї

Як повідомив міський голова Краматорська Олександр Гончаренко, після обстрілу вокзалу російською ракетою “Точка У”, всіх мешканців Краматорська негайно вивезуть з міста автотранспортом.

“Ми будемо продовжувати евакуацію автобусами в більш безпечні місця, до яких будуть далі подаватися потяги. Ми будемо це робити з різних локацій, щоби не доводити до великого скупчення людей. Це буде відбуватися з нашого міста і з сусідніх міст”, – додав Гончаренко.

Вдень

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, Високий представник ЄС Жозеп Боррель та прем’єр Словаччини Едуард Гегер відвідали Бучу, де російські окупанти вбили сотні мирних мешканців.

Жозеп Боррель та Урсула фон дер Ляєн у Бучі, фото: АР

16:50

Кількість загиблих внаслідок російського обстрілу вокзалу в Краматорську зросла до 50 людей.
П’ятеро з них — діти. Про це повідомив глава Донецької ОВА Павло Кириленко.

За його словами, одразу на вокзалі загинуло 38 людей, ще 12 померли в лікарні.

Вдень

80% українців відчувають гордість за свою країну – про це свідчить дослідження соціологічної групи “Рейтинг”.

Пів року тому людей, які відчувають гордість за Україну, було більш ніж удвічі менше – у серпні тільки 34% українців відчували гордість, натомість переважала емоція суму.

“Сьогодні такі емоції як байдужість та сором щодо України практично відсутні у респондентів”, – додають соціологи.

Вдень

Мапа російського вторгнення станом на 8 квітня 2022 від британської розвідки:

Вдень

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко повідомив, що за час битви за Чернігів у місті загинуло близько 700 людей.

14:05

Прем’єр-міністр Словаччини Едуард Гегер заявив про надання Україні системи ППО С-300, яка була на озброєнні його країни.

“Я хотів би підтвердити, що Словаччина надала Україні систему протиповітряної оборони С-300. Український народ мужньо захищає свою суверенну державу і нас також. Наш обов’язок – допомагати, а не стояти осторонь і не залишати без уваги втрати  людських життів під час агресії Росії”, – написав Гегер у твіттері.

У мережі з’явилось відео з перекиданнями залізницею ЗРК С-300 до України. Час та місце події не повідомляють.

Ранок

Російська пропаганда бреше, коли заявляє про взяття під контроль Маріуполя. Збройні сили України контролюють більшу частину території міста, заявив радник мера міста Петро Андрющенко.

“…Під українським контролем залишаються Приморський район, частина Лівобережного в районі “Азовсталі”, узбережжя від “Азовсталі” до порту, сам Порт і власне території (включаючи навколо) заводів. Навіть за площею це більша частина міста”, – написав Андрющенко в телеграмі.

Також він зазначив, що окупанти контролюють не весь центр Маріуполя, хоча й заявляють про це.

“Росіяни другий день поспіль поширюють ту саму новину, що вони взяли під контроль місто. Іноді уточнюючи, що взяли під контроль все ж таки центр. Це не відповідає дійсності. Для загального розуміння, фактично вони просунулись в контролі на один квартал і відносно контролюють територію в районі знищеного драмтеатру. Саме в цьому квадраті розташовано будівлі евакуйованих облпрокуратури та СБУ. Назвати це контролем “центру міста” – російське перебільшення”, – пояснив Андрющенко.

Вдень

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр підтримав ідею про те, що президент Путін, глава МЗС Лавров та інші політичні лідери мають постати перед трибуналом за воєнні злочини в Україні.

Вдень

Британія слідом за США оголосила про санкції проти дочок Путіна і дочки Лаврова. Зокрема застосовується заборона на в’їзд і заморожуються активи.

Після 13-ї

Канал “Азов Маріуполь” повідомив, що в ніч на 7 квітня російські окупаційні війська обстріляли криголам “Капітан Бєлоусов” у Маріупольському торговельному порту з цивільним екіпажем. Одна цивільна особа загинула, ще кілька поранені.

Як відомо, криголам “Капітан Бєлоусов” 1954 року виготовлення працює в Маріупольському порту, під час зимової навігації він забезпечує прохід караванів суден каналом Вугільної гавані та по Азовському морю.

Вдень

Через шість тижнів після початку вторгнення РФ в Україну представництво Євросоюзу відновить роботу в Києві.  Про це заявив глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель під час поїздки з главою Єврокомісії до Києва, повідомляє Der Spiegel.

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас також перебуває у поїзді делегації ЄС, який має прибути до Києва у п’ятницю. Він відновить роботу в українській столиці із невеликою командою.

13:00

За даними Служби безпеки України, внаслідок ракетного удару росіян по вокзалу в Краматорську вже відомо про 39 загиблих, серед яких 4 дітей.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження щодо порушення законів та звичаїв війні.

12-та година

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький: зранку російські війська обстріляли Шосткинський район. У селі Собичеве пошкоджений житловий будинок мирних мешканців. Одна людина отримала осколкове поранення.

7 квітня поблизу села Білка Охтирського району на протитанковій міні, залишеній військовими РФ, підірвався автомобіль із бригадою працівників “Сумиобленерго”. Вони виїхали на локацію, щоб відновити електропостачання.
Одна людина загинула. Двох чоловіків із травмами й переломами доставили до лікарні. Там їм надають кваліфіковану медичну допомогу. Ще двоє людей отримали контузію, без госпіталізації.

11-та година

Російські війська завдали ракетного удару по залізничному вокзалу в Краматорську Донецької області, повідомив очільник обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За уточненими даними, росіяни задіяли ракети “Точка-У”.

На вокзалі перебували тисячі людей, адже відбувається евакуація мешканців Донеччини до більш безпечних областей України.

У пресслужбі “Укрзалізниці” зазначили, що внаслідок атаки щонайменше 30 людей загинули і понад сотня – поранені.

Вранці

Військові РФ зупинили українську колону з гуманітарною допомогою, яка прямувала із Запоріжжя у бік окупованого Мелітополя, і вилучили автобуси для евакуації. Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух: “…Водіям сказали пересісти в один автобус і повертатися назад. Решту автобусів рашисти конфіскували”.

Мер Мелітополя Іван Федоров також зазначив, що, окрім транспорту, окупанти забрали весь гуманітарний вантаж, в якому були ліки для важкохворих, продукти і засоби гігієни.

Напередодні до Мелітополя із Запоріжжя було направлено гуманітарну колону. До її складу, за даними Запорізької ОВА, входило 9 автобусів, що на зворотньому шляху мали евакуювати жителів Мелітополя.

10:40

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлену статистику втрат російських військ з початку повномасштабної агресії – станом на 10-ту годину:

  • особового складу – близько 19 000 (+100),
  • танків – 700 (+2),
  • бойових броньованих машин – 1 891,
  • артилерійських систем – 333 (+1),
  • РСЗВ – 108,
  • засобів ППО – 55,
  • літаків – 150,
  • гелікоптерів – 135,
  • автомобільної техніки – 1 361 (+3),
  • кораблів /катерів – 7,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 112 (+1),
  • спеціальної техніки – 25,
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(У дужках – зміни порівняно з ранком 7 квітня).

Ранок

Австралія передала Україні 20 бронеавтомобілів “Бушмастер”.

Посол України в Австралії Василь Мірошниченко: “На запрошення міністра оборони Пітера Даттона та у присутності генерал-майора Скотта Вінтера, керівника сухопутних військ, став свідком передачі техніки Україні. Австралія передає 20 “Бушмастерів” ціною 50 мільйонів AUD (38 млн USD). Історичний момент”.

Австралійські спеціалісти з питань нацбезпеки зазначають, що це було найшвидше рішення про виділення військової допомоги в історії країни.

Напередодні

​У селищі Бородянка на Київщині з-під завалів лише двох будинків дістали тіла 26 загиблих, повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова.

“Там не було жодних військових, жодних військових інфраструктур, але орки, коли 26-27 лютого зайшли танками, в них кинули чи гранату, чи коктейль Молотова. Вони злякалися місцевих жителів, викликали авіацію, яка пролетіла цю (центральну) вулицю – і просто знищувала все”, – заявила Венедіктова в ефірі національного телемарафону.

Після дев’ятої

На 8 квітня погоджено 10 гуманітарних коридорів:

  • Маріуполь — Запоріжжя – на власному транспорті
  • Бердянськ — Запоріжжя – на власному транспорті та автобусами
  • Токмак — Запоріжжя – на власному транспорті та автобусами
  • Енергодар — Запоріжжя – на власному транспорті
  • Мелітополь — Запоріжжя – на власному транспорті
  • Сєвєродонецьк — Бахмут
  • Лисичанськ — Бахмут
  • Попасна — Бахмут
  • Рубіжне — Бахмут
  • Гірське — Бахмут

6:45

З оперативної інформації Генштабу ЗСУ станом на 06.00 08.04.2022:

Триває підготовка ворога до наступу на сході України.

Основні зусилля російські загарбники продовжують зосереджувати на захопленні Маріуполя, веденні наступу у районі міста Ізюм, прориві оборони угруповання Об’єднаних сил на Донецькому напрямку.

На Південнобузькому напрямку ворог намагається не допустити просування наших військ.

За наявною інформацією, на території республіки біларусь здійснюється відбір так званих “добровольців” із числа білорусів для комплектування нових підрозділів приватної військової компанії. Інформація уточнюється.

Ворог завершує відновлення боєздатності підрозділів Центрального військового округу у районах Брянської та Курської областей.

Окремі підрозділи зі складу 6-ї, 20-ї загальновійськових армій, 1-ї танкової армії, берегових військ балтійського та північного флотів здійснюють заходи оперативного обладнання території. Основна увага приділяється відновленню ділянок залізниці з міста Куп’янськ до міст Харків, Ізюм та Сватове. Для цього залучено підрозділи залізничних військ 38-ї окремої залізничної бригади Західного військового округу з Ярославля.

На Харківському напрямку ворог продовжує блокувати місто Харків. Для недопущення просування наших військ загарбники ставлять мінно-вибухові загородження.

В тимчасово зайнятому місті Ізюм представники так званої “ДНР” виконують функції місцевої “поліції”, здійснюють незаконну перевірку документів, обшуки осіб та приміщень місцевого населення.

Підрозділи окупаційних військ зосереджують зусилля на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне та встановленні контролю над містом Маріуполь. Продовжують ведення штурмових дій на більшості напрямків.

Ворог не перестає завдавати авіаційних ударів та вести обстріли цивільної інфраструктури, зокрема й із застосуванням реактивних систем залпового вогню. Таку діяльність зафіксовано в районах населених пунктів Кремінна, Сєверодонецьк, Новотошківське, Попасна, Новозванівка, Суха Балка, Новоселівка Друга, Степне, Троїцьке, Новобахмутівка, Мар’їнка та Солодке.

В районах населених пунктів Рубіжне, Попасна, Нижнє, Новотошківське, Золоте та Борівське окупанти намагалися здійснювати штурмові дії, успіху не мали.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито сім атак ворога, знищено чотири танки, дві артилерійські системи, 10 одиниць броньованої та 11 – автомобільної техніки противника.

Північ

Зі звернення президента Володимира Зеленського:

“…Російські пропагандисти готують «дзеркальну відповідь» на шок усіх нормальних людей від побаченого в Бучі. Збираються показати жертви у Маріуполі так, ніби це не російські військові їх убили, а українські захисники міста.
Кожне вбивство буде розкрите. Кожен з катів буде знайдений. Усі, хто вчиняв зґвалтування чи мародерство, будуть встановлені. Відповідальність – неминуча”.

“Якби всі у світі мали хоча б десять відсотків сміливості, яку маємо ми, українці, то жодної небезпеки для міжнародного права взагалі просто не було б. Жодної небезпеки для свободи народів не було б. Будемо поширювати нашу сміливість. Почнемо спеціальну глобальну кампанію”.

Напередодні

Увечері 7 квітня латвійські дипломати відновили роботу у посольстві в Києві. Посол приєднається до них після консультацій у Ризі, повідомив міністр закордонних справ Латвії Едгарс Ринкевічс.

Раніше цього дня до Києва зі Львова повернувся посол Литви, перед тим – дипмісія Туреччини.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповуються для продовження наступу на Сході України та Донбасі, зосереджені зокрема на отриманні повного контролю над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.