Україна обміняла з полону 19 наших моряків і 10 військових, – Верещук

доповнено

Україна визволила з полону 19 моряків і 10 військовослужбовців.

Про це повідомила віцепрем’єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

“Буквально декілька хвилин тому ми обміняли наших моряків”, – розповіла Верещук в ефірі єдиного телемарафону близько 16:40 у четвер, 24 березня.

“Ми залишили їм (росіянам – “Н“) 11 їхніх, російських моряків, яких ми врятували в Чорному морі. А натомість повертаємо 19 наших моряків і 10 полонених.

Наші моряки і військові вже їдуть додому, завтра будуть удома”, – розповіла Верещук в ефірі єдиного телемарафону.

ОНОВЛЕНО

Як пояснила Ірина Верещук на своїй сторінці у фейсбуці, йдеться про обмін цивільних моряків, а також 10 на 10 військовослужбовців з обох сторін.

“Сьогодні за наказом президента Зеленського відбувся перший повноцінний обмін військовополоненими.

В обмін на 10 захоплених у полон окупантів ми витягнули 10 наших військовослужбовців.
Також сьогодні ми відправили до росіян 11 цивільних російських моряків, яких ми врятували із затопленого судна біля Одеси.

У результаті цього обміну додому повертаються 19 українських цивільних моряків із рятувального судна “Сапфір”, які були захоплені окупантами при спробі забрати наших військових з острова Зміїний.

За умовами обміну, сам рятувальний корабель також буде повернений Україні та буде відправлений до порту в Туреччині”, – пояснила Верещук.

Напередодні в інтерв’ю “Суспільному” вона казала, що українська влада сподівається “найближчим часом” обміняти українських військових, взятих у полон на острові Зміїний, на 11 російських моряків.

“Вони (Росія – “Н”) виявили бажання забрати своїх моряків, яких ми, до речі, врятували, вони тонули у Чорному морі. І я сподіваюсь, що ми найближчим часом їх заберемо. Але справа у тому, що там не тільки моряки, а, як виявилось, 92 особи, яких вони захопили у полон”, – сказала Верещук.

За словами віцепрем’єрки, до неї звернулася уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова, яка запропонувала так званий паритетний обмін.

При цьому Верещук вказала на те, що російські військові беруть у полон і цивільних.

“Я кажу – добре, але скажіть мені, будь ласка, а кого нам міняти на наших міських голів, яких захопили окупанти в полон? Нам треба теж захоплювати ваших цивільних? Що нам зробити, якщо ви кажете про паритетний обмін? Військовополонені мають свій порядок обміну, є картки, які подає РФ, які подаємо ми”, – підкреслила очільниця Мінреінтеграції.

Читайте також:
Мера Мелітополя обміняли на 9 російських строковиків, – ОП

ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 29 – 24.03.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна