ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 42 – 06.04.2022

22-га година

Віце-прем’єр Ірина Верещук про результати роботи гуманітарних коридорів за 6 квітня:

Загалом евакуйовано 4 892 людини

Донецька і Запорізька області: з Маріуполя та Бердянська на власному транспорті та автобусах до Запоріжжя доїхали 3 686 людей. Із них 1 171 людина – з Маріуполя та 2 515 людей з міст Пологи, Василівка, Бердянськ, Мелітополь та Гуляйполе.

Із Запоріжжя сьогодні виїхала колона з 11 автобусів для евакуації мешканців Мелітополя та Токмака. Автобуси зараз знаходяться в місті Василівка і продовжать рух завтра зранку.

Також завтра із Запоріжжя вирушать автобуси для евакуації людей з міста Бердянськ.

Луганська область: з міст Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна та селища Гірське евакуйовано 1206 людей.

Після 22-ї

Голова Миколаївської області показав ураження ворожого танка з ПТРК українськими бійцями.

Вечір

Протягом доби в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” російські війська здійснили три атаки, тривають бої, повідомила пресслужба ОТУ.

Українські захисники знищили:

  • особового складу – до 60
  • танків – 3
  • БМП – 1
  • міномет з розрахунком – 1
  • АТ – 6
  • літаків – 1.

Вечір

Внаслідок артилерійського обстрілу росіянами окупованого міста Балаклія Ізюмського району на Харківщині 6 квітня загинуло троє людей, повідомляє Харківська обласна прокуратура.

Управління СБУ в Харківській області розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Вечір

Кількість жертв внаслідок обстрілу місця роздачі гуманітарної допомоги у Вугледарі Донецької області зросла до чотирьох осіб, – голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Крім того, окупанти обстріляли Очеретинську та Мар’їнську громади. Там відомо про одну загиблу людину та чотирьох поранених, пошкоджено щонайменше вісім житлових будинків, дитячий садок і нежитлове приміщення.

Після 19-ї

Благодійний фонд “Повернись живим” доставив допомогу в заблокований росіянами Маріуполь.

“Ми змогли доставити допомогу у Маріуполь. Це стало можливим завдяки вашій підтримці. Плачемо від щастя всією командою і віримо, що місто та його люди вистоять, переможуть і покажуть окупантам, яким буває гнів українців”, – йдеться в повідомленні команди “ПЖ”.

Фото: Повернись живим

 

Вечір

Поліція дізналась про імена та прізвища жителів Бучі, закатованих росіянами в підвалі дитячого санаторію “Променистий”.

1. Матешко Сергій Вікторович, 1981 р.н., уродженець смт Гостомель, не працює.
2. Шульмейстер Дмитро Валерійович, 1968 р.н., уродженець м. Київ, підприємець, займався клінінгом.
3. Бойченко Володимир Леонідович, 1987 р.н, уродженець с. Буча, слюсар.
4. Прудько Віктор Едуардович, 1997 р.н., уродженець смт Гостомель, встановлювач дверей.
5. Прудько Валерій Петрович, 1974 р.н., уродженець смт Гостомель, сантехнік.

(інформація радника глави МВС Антона Геращенка)

Після 18-ї години

Збройні сили України взяли село Осокорівка на півночі Херсонщини. Це на лівому березі Дніпра, поруч з адмінмежею з Дніпропетровщиною.

У зведенні Генштабу ЗСУ станом на 18:00 6 квітня ідеться: “На Південнобузькому напрямку ворог продовжує здійснювати обстріли населених пунктів Щербаки, Комишуваха, Новоданилівка, Мала Токмачка, Гуляйпільське, Лук’янівське, Преображенка та Гуляй Поле.
В результаті наступальних дій підрозділів ЗС України ворог втратив контроль над населеним пунктом Осокорівка“.

Вдень

Сполучені Штати разом із країнами Великої сімки та ЄС впроваджують новий пакет санкцій зокрема і проти дочок президента РФ Володимира Путіна, дружини і дітей міністра закордонних справ Сергія Лаврова, проти найбільших банків РФ – “Альфа-банк” та “Сбербанк”, забороняють всі нові інвестиції в Росію тощо. Про це в Білому домі.

Новий пакет санкцій передбачає:

  • “тотально блокуючі” санкції проти ключового російського банку “Сбербанку” та найбільшого приватного банку “Альфа банку”. Зазначається, що це передбачає замороження усіх їхніх активів, що пов’язані з фінансовою системою США, та заборону фізичним та юридичним особам із США співпрацювати з ними;
  • заборону нових інвестицій в РФ громадянами та юридичними особами із США, незалежно від того, де вони знаходяться;
  • “тотальну блокаду” найважливіших державних підприємств РФ, що означає заборону для будь-яких осіб із США здійснювати транзакції з ними та замороження активів, які підпадають під юрисдикцію США. Назви цих компаній Мінфін США оголосить 7 квітня;
  • персональні санкції проти ще низки представників російської еліти, зокрема дорослих дітей Володимира Путіна, дружини і дочки глави МЗС РФ Сергія Лаврова, членів Ради безпеки РФ, включно з Дмитром Медведєвим та Михайлом Мішустіним. Санкції передбачають заборону доступу до фінансової системи США та замороження їхніх активів у США.

У заяві зазначено, що США утримаються від обмежень щодо сфер, які мають важливе гуманітарне значення – для можливості купувати базові харчові продукти і товари сільськогосподарського призначення, доступу до медичної допомоги, послуг телекомунікації, зокрема, доступу до інтернету.

Напередодні

Сполучені Штати передали Закарпатській області 18 модульних будиночків, які можуть забезпечити тимчасове проживання внутрішніх переселенців. У США такі конструкції використовують як житло після природних катастроф.

Вдень

Десантники 81-ї окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗСУ знищили російський підрозділ радіоелектронної боротьби, який охороняли спецпризначенці ГУ ГШ ЗС РФ.

“Цими днями воїни нашої бригади знищили підрозділ радіоелектронної боротьби ЗС російської федерації. Охорону підрозділу РЕБ здійснювали військовослужбовці однієї з бригад спеціального призначення Головного Управління генерального штабу ЗС РФ”, – йдеться в повідомленні краматорської бригади ДШВ.

Знаки розрізнення знищених рашистів

Після 17-ї

У Мінреінтеграції в коментарі ЗМІ уточнили, що віцепрем’єр Ірина Верещук помилково згадала Харківську область, закликаючи мешканців евакуюватися, доки є така можливість.

Вдень

Російські школярі просять своїх родичів-військових “швидше вбивати українців”. Про це йдеться в телефонній розмові окупанта на ім’я Валерій Бабаєв з домом, яку перехопила Служба безпеки України.

“Прошу тебя: побыстрее убивай всех украинцев и приезжай домой”, – так пише сестра своєму братові-окупанту.

Також вояк запитує, чи збирають у Росії волонтерську допомогу для української кампанії. “Так”. Постає питання – для російської армії чи для громадян України на окупованій території? “Пошли они на хер, эти люди”, – підтакує йому жінка, “яскраво демонструючи усю миролюбність і доброту “народа-асвабадітєля”.

Вдень

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що в питанні закінчення війни в Україні слід бути реалістами і усвідомлювати, що це може затягнутися надовго – на місяці, а то й роки. Таку заяву генсека цитує британське видання The Guardian.

Водночас Столтенберг підкреслив, що президент РФ Путін негайно має сісти за стіл перемовин і знайти політичне рішення, вивести свої війська та припинити нападати на суверенні держави.

Вдень

У школі в селі Катюжанка Вишгородського району Київської області російські окупанти перед відступом залишили цинічне “послання” учням.

Відповідну світлину поширив у ФБ журналіст каналу “Настоящее время” Володимир Рунець.

Фото з ФБ Володимира Рунця

Вдень

Кримські татари з добровольчого батальйону “Крим” повернули вкрадений росіянами ноутбук його власнику після того, як окупанти відступили з Київської області.

Про інцидент повідомив напередодні підприємець Андрій Азархін (рашисти вкрали комп’ютер його сина із будинку в Северинівці). А в середу відео з передачею майна його законному власнику опублікували добровольці підрозділу кримських татар, які знищили окупантів, знайшли в них ноут і визначили, чий він.

Читайте більше

15-та година

Рада Євросоюзу схвалила термінову виплату 3,5 млрд євро країнам ЄС, які приймають біженців з України.

Вдень

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній звершив панахиду за розстріляними та закатованими українцями у місті Буча. 

Молебень відбувся у середу, 6 квітня, біля місцевого храму святого апостола Андрія Первозванного.

“Сьогодні у Бучі падав дощ. Навіть небо плаче… Слів бракує. Тіло відмовляється рухатись, очі – бачити, а мозок – усвідомлювати, що все це відбулося насправді. Осатанілі кати влаштували пекло на нашій землі. рашисти наш мальовничий і донедавна затишний край перетворили на справжню випалену пустелю, де духовно мертві нелюди мордують мирних українців, незважаючи на те, діти це, вагітні жінки чи старші люди… Господи, Ти все бачиш – як Праведний Суддя зверши Свій Суд над немилосердними вбивцями, над беззаконними!”, – написав Епіфаній у ФБ. 

“Катам, які вбивали наших співгромадян знову нагадаю: за відібране життя, за пролиту кров, страждання і сльози кожен з них особисто дасть відп

Вдень

Знищене російськими окупантами смт Бородянка на Київщині.

15-та година

Російська армія обстріляла Сєвєродонецьк — палають 10 багатоповерхівок, кількість жертв встановлюється, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Крім того, окупанти обстріляли цех одного з заводів у Лисичанську та житловий будинок у Рубіжному.

Вдень

На захопленій російськими окупантами Запорізькій АЕС перебуває до 500 загарбників та приблизно 50 одиниць важкої техніки, — міністр енергетики Герман Галущенко.

Вдень

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук та військові адміністрації закликали мешканців Харківської, Донецької та Луганської областей евакуюватись, доки є така можливість.

“Керівники військових адміністрацій Харківщини, Луганщини і Донеччини просять населення покинути межі областей і роблять все, щоб евакуація пройшла організовано. Це потрібно зараз, бо потім люди опиняться під вогнем і загрозою загибелі. Вони нічого не зможуть вдіяти проти цього, і ми не зможемо допомогти. Бо зупинити вогонь буде практично неможливо. Потрібно евакуюватися, поки що є така можливість. Наразі вона ще є”, – сказала Верещук в ефірі всеукраїнського телемарафону.

Після 13-ї

У Києві за час повномасштабного російського вторгнення загинули 89 мирних осіб, у тому числі 4 дитини, інформує КМДА.

Крім того, в столиці поранені 398 осіб, зокрема й 20 дітей.

Від ворожих ударів окупанта пошкоджені 167 житлових будинків, 44 школи, 26 дитсадків та 1 дитячий будинок. Також пошкоджень зазнали 11 адмінбудівель.

Вдень

Співробітники ДСНС у Рубіжному на Луганщині 5 квітня врятували жінку, яка опинилася під завалами будинку внаслідок російського обстрілу. Вона жива! Рятувальники доправили її до лікарні.

Вдень

Папа Римський Франциск на щотижневій аудієнції у Ватикані підняв прапор України, надісланий з Бучі.

Він засудив “різанину” в передмісті Києва і назвав місто “мученицьким”.

Вдень

Західні держави збільшують військову підтримку України і поступово переходять до відправки важкої техніки. Про це заявив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас, повідомляє Delfi.

“Думаю, вона може збільшитись (військова підтримка) і збільшиться, адже інформація про надіслані Чехією танки з’явилася в останній день. Ті самі танки, які використовує українська армія, досі використовувалися чеською армією. Танки радянського виробництва, але модернізовані”, – сказав Анушаускас.

“Я думаю, що інші країни поступово переходять до відправлення важкої техніки та артилерії”, – додав він.

Вдень

Воїни Сил спеціальних операцій ЗСУ звернулися до громадян України і подякували за підтримку та невтомну роботу в тилу задля перемоги. Відповідне відео оприлюднила пресслужба Командування ССО.

“Ми, воїни Сил спеціальних операцій України, дякуємо всім, хто в цей непростий час тримає стрій та невтомно наближає перемогу в тилу. Кожному, хто забезпечує та підтримує сили оборони України та весь український народ. Усім, хто об’єднавшись 24/7 приймає біженців, плете маскувальні сітки та волонтерить. Ви додаєте нам віри, сил, хоробрості, люті та злості. Даєте нам можливість виконувати завдання за призначенням. Ми б’ємо та нищимо ворога, ми не складемо зброї до повної перемоги. Скоро наш синьо-жовтий стяг замайорить у кожному українському місті, містечку й селі. Ми здобудемо перемогу і мир – під нашим синім небом і золотим колоссям полів. Перемога за нами, слава Україні”, – йдеться у зверненні українських захисників.

12-та година

У Вугледарі на Донеччині російський агресор обстріляв місце роздачі гуманітарної допомоги, відомо про двох загиблих та п’ятьох поранених. Про це повідомив керівник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

“Документуємо усі злочин, вчинені російською федерацією на нашій землі. Прощення винним не буде!” – заявив очільник області.

11-та година

У Київській області розчищають Житомирську трасу і зводять насипний тимчасовий міст через річку Ірпінь, повідомляє голова Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк.

У звільнених від загарбника населених пунктах Бучанського, Вишгородського, Броварського районів силами оборони проводиться зачистка та розмінування. Після цього комунальні служби почнуть відновлювати критичну інфраструктуру.

Рятувальники вже знешкодили 1364 вибухо-небезпечних предмети.

Павлюк нагадує, що в звільнених населених пунктах діє посилена комендантська година до 06:00 7 квітня. Людям забороняється бувати в громадських місцях і пересуватись вулицями.

11-година

Станом на 6 квітня заплановано евакуацію людей із населених пунктів, постраждалих унаслідок вторгнення Росії в Україну, за 11 гуманітарними коридорами – в Луганській, Запорізькій та Донецькій областях.
Про це повідомила віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

Донецька область:
приватний транспорт
Маріуполь – Мангуш – Бердянськ – Токмак – Василівка – Кам’янське – Запоріжжя

Запорізька область:
евакуаційні автобуси, приватний транспорт
Бердянськ – Запоріжжя
Токмак – Запоріжжя
Гуляйполе – Запоріжжя
Мелітополь – Запоріжжя

приватний транспорт
Енергодар – Запоріжжя

Луганська область:
Сєвєродонецьк – Бахмут
Лисичанськ – Бахмут
Попасна – Бахмут
Гірське – Бахмут
Рубіжне – Бахмут

Десята година

Колишній мер міста Рубіжне Сергій Хортів не просто перейшов на бік російських загарбників, а й передає окупантам інформацію про людей з проукраїнською позицією, заявив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай в ефірі каналу “Дом”

“Ось цей останній випадок з мером Рубіжного. Там зовсім все погано. В тому плані, що мер, крім того, що перейшов на сторону окупантів, він ще й активно з ними співпрацює у плані виявлення українських активістів. Він їх просто здає. Такий уже стовідсотковий зрадник, який здає окупантам людей з проукраїнською позицією”, – сказав голова ОВА.

Гайдай додав, що Україна змогла “трохи поламати плани окупантів, які хотіли зробити картинку, як мер міста передає окупантам ключі, і як їх з радістю зустрічають”. Він пояснив, що зробив подання на президента і президент підписав указ про запровадження військово-цивільної адміністрації у Рубіжному. Це призвело до того, що “мер тепер ніхто” і він не потрібен нікому, навіть окупантам.

Ранок

Через збройну агресію РФ в Україні загинуло щонайменше 167 дітей,  279 отримали поранення різного ступеня тяжкості, повідомляє ОГП.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях. Зокрема у місті Маріуполі, на окремих територіях Київської, Чернігівської та Луганської областей.

За отриманими даними, найбільше постраждало дітей у Київській – 78, Донецькій – 81, Харківській – 64, Чернігівській – 49, Миколаївській – 39, Луганській – 31, Запорізькій – 22, Херсонській областях – 29, у Києві і Сумській області – по 16, на Житомирщині – 15.

Через бомбардування та обстріли пошкоджено 927 закладів освіти. 83 з них зруйновано повністю.

Ранок

Орієнтовна мапа щодо російського вторгнення за останні сім днів:

Десята година

Генеральний штаб Збройних сил України оприлюднив оновлену статистику втрат російських військ з початку повномасштабної агресії – станом на 10-ту годину ранку 6 квітня.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 6 квітня орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 18 600 (+100),
  • танків – 684 (+12),
  • бойових броньованих машин – 1 861 (+3),
  • артилерійських систем – 332,
  • РСЗВ – 107,
  • засобів ППО – 55,
  • літаків – 150,
  • гелікоптерів – 135 (+1),
  • автомобільної техніки – 1 324 (+2),
  • кораблів /катерів – 7,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 96 (+2),
  • спеціальної техніки – 25,
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

(У дужках – зміни порівняно з ранком 5 квітня).

Після восьмої

У Дніпропетровській області російські ракети вночі знищили нафтобазу й підпалили завод, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

“Ніч була тривожна і складна. Ворог атакував нашу область з повітря і влучив у нафтобазу та один з заводів. Нафтобазу з пальним знищено. На заводі рятувальники й досі приборкують полум’я. Там сильна пожежа. Горить пальне”, – йдеться в повідомленні.

О 8:15 Резніченко уточнив, що “пожежу на заводі щойно загасили”. Рятувальники боролися з полум’ям понад вісім годин.

Ранок

На Вінничині вночі було влучення в інфраструктурний об’єкт у Козятині. Обсяги ушкоджень з’ясовуються. Постраждалих немає.

Ранок

Зведення ГШ ЗСУ:
На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати місто Харків та завдавати артилерійських обстрілів по його окремих районах.

За наявною інформацією, втрати 236-ї артилерійської бригади 20-ї загальновійськової армії складають близько 20 відсотків особового складу та озброєння. Це значно знизило інтенсивність дій бригади.

На Ізюмському напрямку окупанти не полишають намірів, щодо створення ударного угруповання та продовження наступу у напрямку населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове.

На Донецькому напрямку ворог намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів. Продовжує ведення штурмових дій в районах населених пунктів Попасна, Степне, Новотошківське, Рубіжне, Сєверодонецьк та Солодке. Успіху не має.

Російські окупанти продовжують активно застосовувати заборонені міжнародним гуманітарним правом боєприпаси. Не полишають спроб штурму Маріуполя. Захисники міста понад сорок діб тримають героїчну оборону, стримуючи переважаючі сили підрозділів російських загарбників.

На Таврійському напрямку, у районі населеного пункту Басань, зафіксовано переміщення окремих підрозділів зі складу 58-ї загальновійськової армії, ймовірно, з метою перегрупування сил.

Ворог намагається покращити тактичне положення на Південнобузькому напрямку. Не виключається використання території самопроголошеної Придністровсько-молдавської республіки для підтримки наступальної операції на зазначеному напрямку. На аеродромі Тирасполь здійснюється підготовка для прийому літаків.

У результаті наступальних дій Збройних сил України ворог втратив контроль над населеними пунктами Добрянка, Нововознесенське і Трудолюбівка (Херсонська область). Тривають бої у районі населеного пункту Олександрівка.

Вночі

За 35 днів окупації в Гостомелі зникли безвісти понад 400 людей – зі свідчень очевидців відомо, що дехто загинув, але місцезнаходження людей досі невідоме. Про це сказав голова Гостомельської селищної військової адміністрації Тарас Думенко на “Громадському радіо“.

“Ми знаємо про людей, що вони вбиті, є підтвердження, фото і відеофіксація, але ми досі не можемо їх знайти. Коли ще був зв’язок, нам очевидці змогли донести цю інформацію, а зараз ми досі не можемо їх знайти. Джерелу інформації вдалося врятуватися”.

Вночі

Українські художники та ілюстратори адаптували плакати часів Другої світової війни під сучасні реалії:

Напередодні

Посольство Туреччини в Україні повернулося до Києва.

“Тимчасово ми перенесли нашу діяльність до Чернівців, що перетворилися на наш логістичний центр у роботі. А сьогодні (5 квітня) ми повернулись до своєї домівки, в Київ”, – ідеться в повідомленні амбасади.

У середу, 6 квітня, посольство продовжить роботу, включно з надання консульських послуг, у своїй будівлі за адресою: вул. Панаса Мирного, 22.

Напередодні

Україна отримала від Естонії чергову партію військової допомоги.

“Ще один транш військової допомоги для України. Естонія передала Україні протитанкові ракети, гаубиці, протитанкові міни, безвідкатні протитанкові гармати, автоматичну зброю, боєприпаси, одноразові гранатомети та ручні гранати. Окрім цього, естонські підприємці у співпраці з державними установами та Збройними силами Естонії передали українським військовим шоломи, бронежилети, засоби зв’язку, дрони, прилади нічного бачення, лазерні далекоміри, медичні товари та одяг хімзахисту”, – ідеться в повідомленні посольства Естонії.

Північ

За добу Повітряні сили знищили вісім крилатих ракет окупантів.

Пресцентр командування ПС ЗСУ зазначає, що “ворог змінив тактику ведення бойових дій у повітрі: намагається не входити в зону ураження нашої ППО і не йде на прямий контакт із винищувачами. Натомість наносить ракетні удари з повітря, зокрема із повітряного простору Білорусі”.

Напередодні

Місія України в ОБСЄ звернула увагу іноземних делегацій на публікацію у російському державному “інформагентстві” “РИА Новости” статті про необхідність знищення українців, що є черговим “проявом росії як нацистської держави”. Як передає “Укрінформ“, про це заявив очільник української місії в ОБСЄ Євгеній Цимбалюк під час спецзасідання Постійної ради ОБСЄ, присвяченого звірствам російських загарбників на Київщині, 5 квітня.

“Того ж дня, коли було оприлюднено фотографії злочинів з Бучі, російське державне інформаційне агентство “РИА Новости” опублікувало статтю “Що Росії робити з Україною”. З огляду на рівень цензури в росії, зелене світло цій статті не могло бути дано помилково. Це є проявом і виправданням політики росії щодо українців. А також це – прояв росії як нацистської держави, що є загрозою європейській та світовій безпеці”, – заявив Цимбалюк.

Посол звернув увагу іноземних делегацій, що у статті на державному російському ресурсі уточнюються плани путіна щодо України, зокрема, щодо необхідності ліквідації “бандерівської еліти” та спокутування вини українцями за її підтримку. “Це – індульгенція для подальшого винищення українців, чи не так? І вони не хочуть приховувати своїх намірів. Тож не варто плекати ілюзій стосовно їхніх подальших планів щодо українського народу та нашої державності. “Деєвропеїзація” і “деукраінізація”. Вони хочуть стерти навіть назву держави”, – заявив Цимбалюк.

За словами дипломата, цей “маніфест рашизму” послужить одним із доказів у майбутньому трибуналі над воєнними злочинцями та пропагандистами РФ.

Напередодні

Племінник радника керівника офісу президента Олексія Арестовича 39 діб пробув в окупації, про що Арестович повідомив у фейсбуці.

“Мій племінник-лікар відмовився залишати хворих, залишився з ними – з прізвищем «Арестович» та 39 діб пробув в окупації. Щойно вийшов на зв’язок. Прізвище жодного разу не спитали. З хворих та місцевих ніхто не здав”, – написав він.

Північ

Основне зі звернення президента Володимира Зеленського:

  • Запропонував ООН провести глобальну конференцію вже в мирному Києві для того, щоб визначитись, як можна реформувати світову архітектуру з огляду на все те, що робить Росія, яка все ще окупує крісло постійного члена Ради Безпеки ООН, отримане нею від Радянського Союзу.
  • Розмовляв із президентом Франції Еммануелем Макроном про гуманітарну ситуацію в тимчасово окупованих районах України. Про те, як можна допомогти людям у заблокованому Маріуполі. Також домовилися, що Франція надасть необхідну технічну й експертну підтримку у розслідуванні злочинів російських окупантів.
  • Готуємося приймати вже найближчим часом у Києві з візитами Президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн і голову європейської дипломатії Жозепа Борреля. Зараз Київ – це столиця глобальної демократії, столиця боротьби за свободу для усіх на Європейському континенті.
  • Найбільш складно, як і в попередні дні, на Донбасі, на Харківському напрямку. Але ми продовжуємо робити все для того, щоб у наших захисників, у наших захисниць було чим зупиняти російські війська.
  • Ми усвідомлюємо, що окупанти переважають чисельно. Що у них більше техніки. Ми знаємо про спроби російських керівників назбирати по всій Росії нових дурнів з-поміж курсантів військових училищ, людей із бойовим досвідом та строковиків, щоб направити їх усіх на забій у ще один наступ.
  • Але в нас немає жодного іншого вибору – вирішується доля нашої землі і нашого народу. Ми знаємо, за що воюємо. І робимо все для перемоги.
  • Підписав укази про відзначення наших військових державними нагородами. 292 військовослужбовці, з них 57 – посмертно.

Читайте також:
Десантники 95-ї бригади збили російський вертоліт Ка-52 з ПТРК “Стугна”

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Що передувало
▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику величезних втрат у живій силі й техніці.

▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників, “пробуджених” диверсійних груп. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну.
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надали нові озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС.
▪️ При цьому російські війська перегруповуються для продовження наступу на Сході України та Донбасі, зосереджені зокрема на отриманні повного контролю над Маріуполем.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.